Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur mobile

Microsoft Lumia 640 XL: de grote budget-Lumia

96 Linkedin Google+

Microsoft Lumia 640 XL: de grote budget-Lumia

De tijd dat een grote smartphone steevast duur was, ligt inmiddels achter ons. Microsoft bracht al de 5"-Lumia 535 uit voor 109 euro en nu doet het daar een schepje bovenop met de Lumia 640 XL, een 5,7"-smartphone die in de goedkoopste versie 189 euro kost. De Lumia 640 XL is een van de eerste toestellen met een gloednieuwe versie van Windows Phone, versie 8.1 Update 2. We gingen langs bij Microsoft om dit model aan de tand te voelen.

Van wat we gezien hebben zitten er twee belangrijke wijzigingen in deze nieuwe versie en beide zijn ontzettend welkom. De eerste is dat Microsoft orde heeft gebracht in de chaos die het instellingenmenu was geworden. In Windows Phone 7 in 2010 was het een overzichtelijke lijst met zo'n 15 items, maar bij recente Lumia's bleek die lijst te zijn gegroeid naar ongeveer 50 items. Dan iets vinden wat je zoekt, blijkt dan ineens best lastig. Nu is dat veel makkelijker. Niet alleen heeft Microsoft de instellingen gegroepeerd in overzichtelijke categorieën, zoals Backup en Reset en Extra's, maar ook heeft het bedrijf een zoekfunctie gemaakt. Die werkt snel en prettig en scheelt een hoop tijd bij het zoeken van de juiste instellingen.

De tweede wijziging is de toevoeging van een permissiemanager. Vanaf 8.1 Update 2 is het mogelijk om per permissie in te stellen welke apps toegang hebben. Zo zijn er opties voor bijvoorbeeld locatie, microfoon en contacten. Beide verbeteringen zijn bijzonder welkom. Wel is Update 2 slechts een stoplap. Later dit jaar brengt Microsoft Windows 10 uit, en daarbij zal het de 640 XL ook een update geven.

Ontwerp en scherm

De Lumia 640 XL is 15,8x8,1cm groot en is daarmee geen kleintje. Bijna 70 procent van het oppervlak aan de voorkant is scherm. Dat is redelijk voor een telefoon van dit formaat, aangezien budgetmodellen doorgaans grotere bezels hebben.

De telefoon is gemaakt van een mat soort kunststof en ziet er voor zijn prijsklasse strak uit. Het materiaal voelt goed aan, maar het is wel duidelijk dat het gaat om een goedkoper model. De behuizing heeft weinig tot geen speling, waardoor die de indruk wekt stevig in elkaar te zitten. De 640 XL laat zich voor een toestel van zijn formaat prima vasthouden. Met een 5,7"-scherm kun je gebruik met één hand wel vergeten, maar het is makkelijk om voor langere tijd dit toestel in de hand te houden.

De lcd heeft een resolutie van 1280x720 pixels. Het Clearblack-scherm ondersteunt Microsofts Glimp-functie die de tijd, het weer en notificaties weergeeft op het scherm zonder dat de gebruiker op een knop hoeft te drukken. Het scherm zou bovendien goed afleesbaar moeten zijn in direct zonlicht. Omdat Microsoft op de beurs een vrij donkere stand had, is dat lastig te controleren, maar het scherm zag er prima uit.

Bij het scrollen merkten we wel een raar effect op. Het lijkt erop dat het scherm van de 640 XL de framerate van de interface niet kan bijhouden en het effect is een irritant effect waardoor het niet vloeiend oogt. De kleinere reguliere Lumia 640 heeft dit probleem niet. Wellicht is het een probleem met specifiek dit demonstratiemodel, maar als dit issue ook optreedt bij exemplaren in de winkel, zal dat voor sommige mensen reden zijn om hem terug te brengen.

De overige hardware van het toestel is weinig bijzonder. Net als zoveel andere onlangs gepresenteerde Lumia's heeft de 640 XL een Qualcomm Snapdragon 400-soc. Naast de 3g- en 4g-versies is er ook een dualsim-variant van die versies. De telefoon heeft een geheugen ter grootte van 1GB en 8GB opslag.

Tot slot

Het is duidelijk welke kant Microsoft op wil met de Lumia-lijn. Het afgelopen jaar was de Lumia 930 het enige high-end model, terwijl er met de 435, 530, 532, 535, 630, 730, 830 en nu de 640 en 640 XL genoeg goedkopere modellen kwamen.

De Lumia 640 XL is een opvolger van de Lumia 1320 van iets meer dan een jaar geleden. Wie een grote Windows Phone wil, heeft aan deze Lumia 640 XL op het oog een prima keuze. Voor wie het besturingssysteem niets uitmaakt, heeft in deze prijsklasse meer keuze, maar het aantal grote, goedkope telefoons is vooralsnog vrij beperkt. Dat maakt van deze 640 XL wel een aantrekkelijk toestel voor sommige mensen.

Reacties (96)

Wijzig sortering
"Met een 5,7"-scherm kun je gebruik met één hand wel vergeten"

Mensen met kleine handen zullen idd beide handen moeten gebruiken.
Ik zelf heb een 1520 deze is 6" kan het gewoon met 1 hand bedienen, maar ik heb ook grote handen :P
Handige observatie!

Ik heb nog de lumia 520 (4") en wil een maatje groter proberen maar het bedienen met één hand is echt een must aangezien ik op de fiets nog wel is de muziek verander of iets op moet zoeken dus die ene regel is voor mij wel reden om maar niet gelijk naar 5,7" te schalen.

Je kan natuurlijk afstappen maar dat wil ik niet ;).
Volgens mij kan je daar een bekeuring voor krijgen, dus pas op! ;)

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 4 maart 2015 15:39]

http://www.rijksoverheid....uisteren-op-de-fiets.html

Nope daar kan je geen bekeuring voor krijgen behalve als je daardoor een verkeersongeluk veroorzaakt maar dat geld ook voor elk ander object. Bovendien ik woon in Twente (weinig verkeer) en daar ligt een reep gras tussen de weg en het fietspad. Kan niet echt veel fout gaan als je dan muziek luistert.
Gewoon ff een keer in de winkel uitproberen, maar het is een kwestie van wennen.
Ik vond mijn 1520 huge in het begin en daarvoor gebruikte ik een 1020, als ik mijn 1020 nu in handen heb lijkt het echt klein hahah.
Ik wil geen reclame maken maar op de 1520 heb ik een Nillkin Frosted cover zitten.
Deze cover is dun en sterk, ook is het geribbeld waardoor je geen grip verliest.
Een van de beste cover die ik tot nu toe heb gehad.
Zal ik is uitproberen!
"Met een 5,7"-scherm kun je gebruik met één hand wel vergeten"

Mensen met kleine handen zullen idd beide handen moeten gebruiken.
Ik zelf heb een 1520 deze is 6" kan het gewoon met 1 hand bedienen, maar ik heb ook grote handen :P
Dat komt ook doordat bijna alle apps de navigatiebuttons onderin hebben. Helaas gaat dat, zoals het er nu uit ziet, in Windows 10 veranderen en dan heb je een probleem met je Lumia 1520. Het lijkt erop dat de navigatiebalk daar naar boven gaat verhuizen. Daar wordt overigens veel over geklaagd, dus hopen maar dat het helpt.
Ik kreeg van uservoice.com een melding dat Microsoft een comment had gezet dat ze het populaire verzoek voor houden van de adress bar aan de onderkant aan hun development team hadden doorgegeven.
Microsoft reageert niet heel vaak op user requests voordat ze die hebben uitgevoerd dus dat geeft te denken.

[Reactie gewijzigd door 80466 op 4 maart 2015 10:59]

Dat zou heel, heel erg mooi zijn. :)
Gaat een combi worden van hamburger menu en pivots zoals dat nu aanwezig is in de huidige OneDrive app op WP8.1, althans dat denk ik (en hoop ik)

Lees ik nou een review op T.net zonder enige noemenswaardige negatieve punten over een WP toestel of WP????
Met een kanttekening: het is een preview: ik heb dit ding een half uurtje uitgeprobeerd, niet uitgebreid getest :)
Uitzonderlijk, inderdaad. :) Ik had zelf het idee dat ze beter Wout op de WP reviews konden zetten in plaats van Arnoud. Niks mis met Arnoud, maar die is gewoon wat meer 'into' Android. Ik heb het idee dat Wout een stuk objectiever naar de WP toestellen kijkt.

[edit]: Ik wil uiteraard niet zeggen dat in een review geen minpunten aangehaald mogen worden, maar de objectiviteit was af en toe gewoon zoek. Deze preview is dan weer helemaal goed, wat dat betreft een compliment voor Arnoud.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 4 maart 2015 12:31]

Lees ik nou een review op T.net zonder enige noemenswaardige negatieve punten over een WP toestel of WP????
Waren exact mijn gedachten tijdens het lezen van het artikel.
Bij m'n Moto G met 4,5 inch display lukt het me al niet eens. De hoofdreden ook dat ik m'n Galaxy Note heb weggedaan destijds. Maar... Wel mooi dat een toestel van dit formaat nu serieus betaalbaar is! :)
Hangt deels ook van het OS af. Windows Phone heeft de navigatiebuttons in bijna alle apps onderin. Dat scheelt al een heel stuk. Als de back-button van een app helemaal linksboven staat, gaat het sowieso niet meer met alleen je rechterhand.
Heb zelf de 1520 en kan idd zeggen dat in veel gevallen 1 hand goed werkt. Begreep dat er voor 6" schermen een keyboard kwam verschoven naar de hoek om met de duim te bedienen. Kan niet zo snel een link ervan vinden.
Volgens mij is dat met Windows 10, je kan dan keyboard gewoon verplaatsen over het scherm.
Helemaal mee eens.
Heb zelf de 1320 en veel zaken doe ik met een hand.
En ondanks dat mijn iets groter en zwaarder is en ook nog eens voorzien is van een hoes kan ik deze gerust een lange tijd vasthouden.
Maar om nu te zeggen dat het een opvolger is van een 1330....nee dat gevoel heb ik dus niet en zie er ook geen upgrade in.

Een ietwat betere camera is wel mooi, maar de afwezigheid van een cameraknop doet daar weer afbreuk aan.
"Het is duidelijk welke kant Microsoft op wil met de Lumia-lijn" en
"De Lumia 640 XL is een opvolger van de Lumia 1320 van iets meer dan een jaar geleden " strookt in mijn opvatting niet helemaal. De naamgeving is wel verwarrend als het op deze manier bedoelt is.
De naamgeving van de 1320 was meer verwarrend omdat het een budget toestel was terwijl het hoge nummer een high end toestel suggereerde.

Nu is qua naam duidelijker in welke prijs/kwaliteit klasse het toestel thuishoort en de toevoeging XL geeft een goede aanduiding van hoe het toestel verschilt van een normale Lumia 640
Niet helemaal mee eens. Was het niet zo dat:
- Hoe hoger het eerste getal, hoe groter de telefoon? 1520 > 1320 > 920 > 820 > 520
- Hoe hoger het tweede getal, hoe meer high-end het model? 930 > 920, 530 > 520, 830 < 820
En waar het eerste model in de nieuwe serie vaak een "x20" naam krijgt.

Dit is in mijn ogen vrij logisch en hadden ze net zo goed kunnen aanhouden. Voor de mensen die hier aan gewend zijn wordt het weer wennen.
Dat is niet hoe het werkte, hoe hoger het eerste getal, hoe high-end'er (bij het gebrek aan een opbouwende trap) het toestel was. Maar dat ging op tot aan de Lumia 10-serie. Vanaf daar ging het terug naar mid-end en opnieuw naar high-end.

Om het nog eens netjes uit te leggen volgnes het nieuwe schema:

Lumia 4-serie: ultra-low-end toestellen (rond de 100 euro)
Lumia 5-serie: low-end toestellen (tussen 100-150 euro)
Lumia 6-serie: sub-mid-end toestellen (tussen 150-200 euro)
Lumia 6 XL-serie: mid-end phablets (tussen 150-200 euro) / Vervangt Lumia 13-serie
Lumia 7-serie: mid-end toestellen (tussen 200-300 euro)
Lumia 8-serie: sub-high-end toestellen (tussen 300-400 euro)
Lumia 9-serie: high-end-toestellen (tussen 400-500 euro)
Lumia 13-serie: mid-end phablets (tussen de 250-300 euro) / Verouderde reeks
Lumia 15-serie: high-end phablets (tussen de 500-600 euro) / Verouderde reeks

Dan heb je nog de Lumia 10-serie, met een toestel, meer een "specialisatie"-reeks, met de 41 MP camera: de Lumia 1020.

Dat is het voor het eerste getal (en 2de in de 10+-serie). Het tweede getal duid de generatie aan:

0: Eerste generatie Lumia's met Windows Phone 7.5 en 7.8
1: eveneens deel van de eerste generatie, per uitzondering gebruikt voor de 810 (wat een toestel van de tweede generatie is)
2: Tweede generatie Lumia's met Windows Phone 8 (Update 1/2/3)
3: Derde generatie Lumia's met Windows Phone 8.1 & Update 1
4: Vierde generatie Lumia's met Windows Phone 8.1 Update 2

Ten laatste het laatste cijfer. Hier is niet perse een vaste manier van nummering in. Maar ik ga het toch ene beetje proberen te schikken, maar er zijn haast meer uitzonderingen dan toestellen die de regel volgen voor dit:

xx0: het originele toestel
xx5: een "reboot" van het originele toestel, soms een 4G variant. Microsoft gebruikt de xx5 blijkbaar voor het onderschijden van zijn toestellen van de van Nokia (zie 435 en 535).
xx8/xx9: ook vaak gebruikt als aanduiding voor reboots, zie Nokia Lumia 928 en 929.

Verder wordt het laaste nummer vooral in de VS gebruikt om aan te duiden van welke operator het toestel is, of om uberhaupt aan te duiden dat het een Amerikaans toestel is (521/526, Amerikaanse varianten van de 520/525 respectievelijk). Daardoor zit er weinig orde in dat laatste cijfer.
Ik ben heel benieuwd naar de volgende high-end telefoon van microsoft. Als ze deze naamgeving behouden kunnen we een 940 en 940XL verwachten. Of zullen we met windows 10 ook het tweede cijfer weer verhogen?
Goede vraag eigenlijk. We hadden een nieuwe Lumia 6-smartphone verwacht, maar niet in de x40-generatie. Het wordt afwachten of Microsoft eind dit jaar ook al weer overstapt naar de 5de generatie, en de 4de generatie hetzelfde doel gaat krijgen als generatie 1.5 (de x1x-toestellen).
Ze beginnen het juist eindelijk goed te doen. het typenummer 1320 kan men doen denken dat het een high-end model is, Veel sneller dan bijvoorbeel de 920, terwijl dit niet zo is. De nieuwe naam is wat dat betreft duidelijker: Het is een budgetmodel, gepositioneerd in de buurt van de 640, maar dan groter.
Jeetje qua cpu specs doet de in 2012 uitgekomen nexus 4 niet onder voor deze telefoon.
En dat brengen ze in 2015 uit? Waarom niet een 610/615?
Concureren met de overige goedkope android telefoons?
Die bieden betere hardware voor deze prijzen.
WP heeft niet veel nodig aan specs om soepel te draaien in tegenstelling tot android
Hier heb je een vergelijkingslinkje uit de Pricewatch, dan kun je de verschillen zien: link. Maar goed, het staat je vrij een Nexus 4 te kopen hoor. :)
De nexus 4 was een high-end midsize toestel dat begin 2013 initieel zo'n 500 euro kostte en
dit is een budget large size toestel dat ruim 2 jaar later minder dan 200 euro kost.
Concureren met de overige goedkope android telefoons?
Die bieden betere hardware voor deze prijzen
Het gaat hier wel om de categorie toestellen met een scherm van groter dan 5,5 inch en een prijs van lager dan 190 euro.
Voor dat geld zijn in die categorie minder dan 10 telefoon in de pricewatch beschikbaar en die hebben meestal eigenlijk geen betere hardware en er zijn in die categorie bijvoorbeeld geen toestellen van Samsung, HTC, Sony

En je krijgt bij dit toestel ook nog een jaar gratis Office 365 incl opslag

[Reactie gewijzigd door 80466 op 4 maart 2015 11:26]

Dat is leuk voor op de spec sheet, maar hoe staat het met de 'experience' (om maar een vies woord te gebruiken)?
Tuurlijk. Misschien omdat de Nexus 4 een high-end toestel is en Microsoft de Lumia 640 als een sub-mid-end toestel ziet? Vergelijk hem anders eens met een ander sub-mid-end toestel.
De prijs van de Nexus 4 was dan ook zo'n 40% hoger; ¤300 vs ¤189. Ten tijde van de release van de Nexus 4 waren we vaak hogere prijzen gewend bij toestellen die je OK dingen gaven, en er waren veel minder degelijke low-end toestellen (veel Samsung Galaxy toestellen waarvan de vaak kwaliteit en tevens support bedroevend was). De specs waren destijds best wel high-end, en men is tegenwoordig stukken verder met de technologie dus de specs die destijds high-end waren zitten nu dus in het low/mid-end segment.

[Reactie gewijzigd door Danny.G op 4 maart 2015 16:05]

dat android zwaardere hardware nodig is wil niet zeggen dat voor wp hetzelfde geld
Mijn uitleg voor je terechte maar uit onbegrip voor het platform reactie is als volgt:

Het klopt dat de specs laag zijn en laag blijven. Het doel van deze telefoon is om de low end markt te bereiken. Denk aan india China landen in Afrika.

Daarnaast is er ook gekeken naar wat heeft het platform nodig, wp is ontwikkeld voor lage specificaties met de hoop om hardware ontwikkeling los te maken van het os en daardoor een universele experience te bieden die op high end telefoons na consistent is.

MS is de enige fabrikant die deze stap durfte te maken. Hierdoor is de performance van een 520 gelijk aan een 930. Het enige verschil zijn de features.

Dus je betaald meer en je krijgt meer features maar je houd dezelfde ervaring. Hierdoor is de software niet afhankelijk van de hardware en dus hoeven wp fabrikanten niet steeds hun fabrikage proces aan te passen. En het werkt aangezien steeds meer kleine Chinese en Indische fabrikanten de overstap maken naar wp.

Daarnaast weten wp gebruikers precies wat ze krijgen, een consistent vloeiend OS en zijn hierdoor zoals je waarschijnlijk al gemerkt heb aan mods en reacties loyaal aan wp.

Maar dat maakt niet dat je geen gelijk heb. De speceficaties zijn achterhaald. Als je als techneut constant mee wil gaan op hoge specs dan is dit niet het platform voor jou. Ook voor mij is dit soms een bittere pil om te slikken maar ik kan gewoon niet er omheen dat hoewel mijn telefoon achterhaalde specs heeft dat hij nog steeds perfect werkt.

Dit is het gevolg van een stabiel os. De enige reden waarom de specs nu wat hoger zijn is wp10 deze vereist 1gig ram ipv 512mb. Voor de rest blijft deze ontwikkeling zo. Daarmee heeft ms met wp heel slim ingezet. De specs waarop het werkt wordt steeds goedkoper en daarmee dus ook hun producten.

Of deze tactiek zal blijven werken, dat zal de tij leren
De tweede wijziging is de toevoeging van een permissiemanager. Vanaf 8.1 Update 2 is het mogelijk om per permissie in te stellen welke apps toegang hebben. Zo zijn er opties voor bijvoorbeeld locatie, microfoon en contacten.
Handige toevoeging. Er zijn nu helaas verschillende apps die de locatie opvragen (of in ieder geval die permissie willen) terwijl ze er niets mee moeten, die zou je nu dus kunnen blokkeren.

Hopelijk gaat Samsung hem snel uitbrengen voor de Ativ S.
[...]


Handige toevoeging. Er zijn nu helaas verschillende apps die de locatie opvragen (of in ieder geval die permissie willen) terwijl ze er niets mee moeten, die zou je nu dus kunnen blokkeren.
Op zich kan je natuurlijk ook gewoon de locatie services van Windows Phone zelf uitzetten.
Wat dan weer niet handig is als je vaak Here Drive gebruikt.
Je kunt locatie dan weer snel in- en uitschakelen door middel van de toggles in het meldingen- en actiescherm. Maar erg handig is dat nog steeds niet, nee. :)
Klopt, dat heb ik nu. Schakel locatie alleen in als ik het nodig heb. Jammere daarvan is dat het ook betekent dat Cortana niet werkt.
Deze optie bestaat ook al een tijd op BB OS10. Goed dat ook Microsoft deze stap neemt: je moet baas zijn over je eigen privacy.
Voordat je gaat denken dat die optie van BB OS10 komt: Microsoft had dit soort permissies al ingebouwd in Windows 8 in 2011. De Windows Developer Preview was daar al mee uitgerust.
Voordat je gaat denken dat die optie van BB OS10 komt: Microsoft had dit soort permissies al ingebouwd in Windows 8 in 2011. De Windows Developer Preview was daar al mee uitgerust.
Gelukkig dat ik dat niet zeg dan. ;)

BB OS10 grijpt ook al terug tot de Playbook uit 2011 (al heet het daar nog geen OS10). Het gaat er niet om wie er het eerst aan gedacht heeft. Ik vind het gewoon positief dat Microsoft deze optie nu beschikbaar stelt. Wel jammer dat ze er 4 jaar over gedaan hebben het ook daadwerkelijk beschikbaar te stellen (sorry, ik kon het niet laten ;) )

[Reactie gewijzigd door brain75 op 4 maart 2015 13:38]

Windows Phone toestellen waren op het algemeen altijd te duur voor de hardware die je kreeg (behalve de 520) en met de 640 en 640XL is dit eindelijk veranderd. Je krijgt ook 1 jaar Office 365 en nog een paar extra's bij de 640XL.
Goh, en ik maar denken dat je betaalt voor wat je kunt doen met die hardware, niet voor de hardware zelf...
Ik ben het er niet echt mee eens. De 435, 532, 620, 630, 635, 720, etc. waren ook geen dure toestellen voor wat ze te bieden hadden/hebben.
Niet alleen windows phone van ms, ik ken nog een paar merken die daar een handje van hebben.
wanneer komen deze in de winkel ? Ik ben wel geïnteresseerd om een van deze lumia's te kopen :p
In april komen ze op de markt, maar of ze dan ook in Nederland in de winkel liggen...? Nederlandse marktintroductie is voor Lumia's vaak een paar weken later dan grotere afzetmarkten als Duitsland, Frankrijk en UK.
De Lumia 640 XL wordt in maart verwacht, de Lumia 640 zou volgen in april.
Toch blijf ik Windows Phone op langzamere toestellen echt een ramp vinden. Het LIJKT allemaal heel vlot, maar dat komt omdat alle animaties zo vloeiend gaan. In de praktijk starten apps vaak opnieuw omdat het ram vol zit, en duurt het tergend lang voordat je op je scherm hebt wat je wilt.

Op snelle toestellen heb ik het niet geprobeerd, maar dat het op langzame toestellen goed draait, zou ik niet zeggen.
Ik snap dat je graag Windows Phone is diskrediet wilt brengen met je post,
Maar op toestellen met 1GB ram zoals de 640XL heeft, is het ook zo dat in de praktijk apps niet frequent afsluiten omdat het geheugen vol zit. Wellicht komt het incident voor op testellen met 512MB ram, maar dan is het nog relatief kleine problematiek vergeleken de problemen die andere besturings gaan ondervinden met zo weinig ram. Ook hoor ik vrijwel geen Windows Phone gebruikers klagen over traag opstartende apps, maargoed dat is ongeacht platform altijd iets dat verbonden is aan de CPU performance en hoe efficiënt de app geschreven is.
Ik wil WP niet in diskrediet brengen, het is een prima OS. Ik ben het alleen niet eens met het feit dat het zo snel is op low end devices, dat is het gewoon niet. Ik heb zowel op een HTC 8s als een Lumia 625 gewerkt, inderdaad met 512MB ram, maar het was verre van een prettige ervaring. De helft van de tijd zit je tegen "loading . . . . . . ." aan te kijken, apps lopen regelmatig vast, minimaal 4x per week een spontane reboot.

Android is ook niet alles op low end (galaxy Ace gehad), maar dat draaide toch echt een stuk beter.
Het OS is op elk toestel vloeiend, maar dat wil niet zeggen dat het ook snel is. Dat ben ik met je eens. Maar dat apps regelmatig vastlopen en afsluiten of dat de telefoon regelmatig spontaan reboot, dat herken ik niet. Waarschijnlijk exemplarisch? :)

[edit]: Over Android low-end, ik heb zelf een Galaxy Gio gehad. Wat jij zegt dat het een stuk beter draait dan WP low-end, ben ik totaal niet met je eens. Mijn ervaring is eerder dat het andersom is.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 4 maart 2015 10:28]

Ik respecteer je mening/ervaring, laat me dat voorop stellen. Maar ik vrees dat jouw ervaring toch echt (idd Matroosoft) exemplarisch is. Natuurlijk start een app niet even snel op op een 520 als op een 930 bijvoorbeeld, maar vastlopende apps en 4x per week een spontane reboot is duidelijk niet oké. Ofwel je overdrijft schromelijk, ofwel je hebt toevallig probleemtoestellen gehad (hardware dan wel software matig).

Dat WP op low-end devices (veel) beter draait dan de meeste low-end Android toestellen is welhaast een feit, getuige de vele honderden reviews van zowel gebruikers als professionals.

Ter illustratie: 618 user reviews (uit een Apple beminnend land) met gemiddeld 4,5 uit 5 sterren.

[Reactie gewijzigd door musje83 op 4 maart 2015 10:47]

Hmmm, apart. Ik zal eens gaan kijken, ik kan je zeggen dat het in ieder geval niet overdreven is, maar dan zal het inderdaad exemplarisch geweest zijn.

Gebruik nu tijdelijk een iPhone 4s, omdat mijn xperia alwèèr naar de reparatie is, die is wel redelijk vlot, als je ziet wat voor processor daar in zit.
Het is weinig zinvol om je ervaring met een Lumia 520 te relateren aan een je huidige iphone 4s.
Die toestellen varieeerden een factor 5 in prijs.
Het is een Lumia 625, met een vergelijkbare processor als in de 4s, dus die vergelijking gaat wel degelijk op.

een pc van 300 euro van nu kan je ook vergelijken met een pc van 1000 euro een paar jaar geleden.
Mijn PC van 1000 euro van 4 jaar oud rent nog steeds rondjes om alle PC's van 300 euro van nu.
Dergelijk probleem heeft een buurjongen gehad met zijn iphone ( model weet ik niet meer ) ook spontaan reboots en vastlopers.
Best wel jammer dat zijn specifieke ervaring zo negatief was omdat het gewoon goede apparaten zijn maar hij had dus de pech om een probleem geval in handen te hebben en niet de kennis in huis had om de boel vanaf nul opnieuw op te bouwen ( factoryreset, reflash of simpelweg op te sturen ) nu wordt het afgedaan als rommel en dat is ondanks ik geen liefhebber ben van iphones geheel onterecht.
In elke lijn of merk zit er wel eens eentje tussen die gewoon niet helemaal werkt zoals het moet.
Vrouwtje heeft een oude note 1, voortdurend tref ze hem gewoon uit aan in haar tas en vertrouwd ze hem voor geen meter meer. Ze kijkt wel met argus ogen naar mijn toestel (omdat ik 1320 en ook onze zoon 520 er nooit geen problemen mee hebben ) maar ze wil of durft niet over te stappen naar een ander platform.
Persoonlijk vind ik haar note stukken mooier uitgerust met typische phablet functies, iets wat ik nog steeds mis bij de windowsphablets.
dat android beter draait op een low end toestel dan windows Phone is absoluut niet waar, tuurlijk, je merkt dat het wat trager werkt als op een high-end wp toestel, maar zeker niet trager als android op vergelijkbare hardware.
Ik ben het 100% met je eens. Ik heb een Lumia 635 en het OS is idd vloeiend, maar dat is dan ook alles. Zelfs ingebouwde apps opstarten is tergend langzaam.
Natuurlijk slomere hardware zorgt voor minder snelle prestaties. Maar het OS zelf is gewoon 99% vloeiend. Waar je bijvoorbeeld naar android zelf gewoon vast loopt heb vaak zat gehad dat ik gewoon niet in de instellingen kon komen. Wat ook fijn is bij windows phone als een app opstart zie je ook dat die opstart waarbij bijv android het soms lijkt of die vastloopt.
Vooral dat laatste is iets wat mega handig is inderdaad. Bij Android moet je gewoon wachten, en dat is op Midrange / Low-end toestellen idd lijkend aan dat ie vastloopt. Ik heb dan liever een melding in beeld dan dat je mag hopen dat de boel niet echt is vastgelopen.
Dat heb ik nu met Android.
Op highend toestellen draait het wel soepel maar dat is vaak van korte duur, op de lowbudget toestellen is het nu ook niet echt om over naar huis te schrijven en dat laatste helemaal na enkele maanden gebruik.

Ondanks dat ik Android een prachtig o.s. vind, vind ik nog steeds dat het een te zware wissel trekt op de hardware.
dit dus, zelfde ervaring, na verloop van tijd wordt het steeds trager
Dus jij verwacht topprestaties van toestellen die je kan krijgen voor 70 euro (30 zelfs als je nog voor een 520 gaat in sommige landen)? Feit is dat Windows Phone vlot draait op die trage hardware en er goed mee omgaat. De definitie van vlot? Relatief tot andere besturingssystemen.
Ben blij dat ik toch even gewacht heb en toch geen Lumia 735 heb gekocht. Het feit dat de 735 nog een 'Nokia' was inclusief de lange levertijd heeft mij doen besluiten om nog even te wachten tot de nieuwe line-up van Microsoft. De XL lijkt me wat te groot maar de normale 640 ben ik toch echt wel aan het overwegen. Nette telefoon, goede specs voor een lage prijs.
Ik heb net twee maanden een Nokia 735 (voor 187 bij Amazon.fr) maar als ik geweten had dat de 640 zou uitkomen had ik misschien ook nog even gewacht. Ram en cpu zijn hetzelfde, het toestel is goedkoper, de accu heeft meer capaciteit en de camera meer megapixels. Of dat betere foto's oplevert is natuurlijk nog maar de vraag. Wat me dan weer tegenstaat bij de 640 is de grootte. De 735 ziet er mijns inziens mooier uit, heeft de mogelijkheid tot draadloos opladen en een beter scherm (316 ppi oled vs 294 ppi lcd). Lastig...
Mjah...ik denk dat in de praktijk er weinig verschil tussen de twee toestellen zullen zitten. Afgezien van de prijs die lager gaat uitvallen (Microsoft zeg 139 voor de basis 640 zonder taxes, dus met taxes zal het wel iets van 160/170 euro gaan worden) zit er dus weinig verschil in afgezien van de naam 'Nokia'.
Ik zie net dat de 640 ook glance heeft. Bij de 735 ontbreekt dit. Ook heeft de 640 11 dagen meer standby tijd.
Maar weer geen draadloos laden. En geen OLED scherm. Welke de Lumia 735 wel heeft.
Off topic: Iemand anders die twijfelt tussen de 640 en de 830? Behalve de optische stabilitatie, iets meer megapixels en een dedicated camerabutton zijn er voor mij niet zulke belangrijke verschillen.

Ik zou deze 640XL wel even in de hand willen houden. Heb ook grote handen dus wellicht dat het lukt met één. Qua lengte is de iPhone 6 Plus ongeveer gelijk, evenals de HTC Desire 826 (die ga ik maar eens even voelen in de winkel, qua breedte moet ik nog even kijken) Voor mij zou dit misschien wel de ideale phone kunnen zijn.

On topic
Hoop dat die 'lag' inderdaad aan het beursmodel ligt en niet aan de internals van de telefoon. Anders toch maar kijken naar de 'gewone' 640.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door jkj op 4 maart 2015 11:39]

Je beantwoordt je eigen vraag al: de 830 zal iets betere foto's nemen met z'n optische beeldstabilisatie. De 640XL heeft een groter scherm. Aan jou de keus wat je belangrijker vindt.
Ik vraag me af of het verschil 'm alleen in stabilisatie zit of dat er meer verschillen in de camera zitten. Het toestel heeft een PureView label, terwijl de 735 en 640XL een Zeiss label dragen.

Edit: De 830 heeft een grotere sensor, maar minder megapixel. De 830 heeft 16GB ruimte, maar een mindere accuduur. Als laatste: de heeft 830 een tweefase opname toets en een gyroscoop, maar een kleiner scherm.

[Reactie gewijzigd door maartenvdezz op 4 maart 2015 15:55]

"Het afgelopen jaar was de Lumia 930 het enige high-end model"

Volgens mij missen jullie de 1520... toch het topmodel van de Lumiaserie.... met 6 inch scherm.
Doet qua specs niets onder voor de 930 al is ie wat ouder, loopt als de brandweer!
1520 is van 2013, de 930 is van 2014. Dus "afgelopen jaar" klopt.
verder zijn beide toestel bijna identiek inderdaad. Ik heb beiden. De 930 houdt door het kleinere formaat prettiger in de handen, en is qua kleuren mooier door het OLED.
De 1520 is groter, door LCD kan het wel overweg met Glance, en heeft wel mogelijkheid om Micro-SD te gebruiken (ik heb er momenteel een 64GB kaartje inzitten)

Verder zijn ze exact hetzelfde.
Heb zelf het afgelopen jaar de 1520 gekocht dus hij is nog steeds leverbaar. vindt daarom stiekem dat hij nog bij het afgelopen jaar hoort.... :z

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*