De camera's aan de voor- en achterkant lijken niet alleen veel op elkaar, het zijn simpelweg dezelfde cameramodules. Het gaat in beide gevallen om een Sony IMX214. Dat is geen onbekende camera, want we zagen hem eerder in bijvoorbeeld de Xiaomi Mi4 en OnePlus One, en hij zit ook in de Nexus 6.
De camera heeft een maximale resolutie van dertien megapixels. De sensor is 1/3,06" groot, waarmee het relatief geen grote sensor is; de pixels zijn 1,12µm hoog en breed. Ter vergelijking: iPhones hebben pixels van 1,4µm. De hoeveelheid licht die op de sensor valt is met f/2.0 aan de voorkant en f/2.2 aan de achterkant relatief groot.
Beide camera's hebben bijstand van een dubbele led-flitser. Die hebben allebei, in navolging van de iPhone 5s vorig jaar en onder meer de LG G3 dit jaar, twee verschillende kleurtinten om in het donker objecten natuurlijker te kunnen vastleggen dan met flitsers met dezelfde kleurtemperatuur. Optische beeldstabilisatie ontbreekt helaas.
Maar hoeveel verschillen de foto's van de voor- en achterkant nu? Om daar achter te komen, hebben we van dezelfde scène onder dezelfde lichtomstandigheden identieke foto's gemaakt.
Aan de vergelijking zijn een paar dingen af te leiden. Ten eerste neemt de camera aan de voorkant meer van het beeld waar, iets waar HTC zijn frontcamera specifiek op richt. Bovendien doet de frontcamera het in dit specifieke shot bovendien beter. Hij vangt iets meer licht en toont het beeld ook scherper. De detailopname eronder is van een minuscuul klein gedeelte van de foto om het kleine verschil tussen de twee camera's te illustreren.
De camera aan de achterkant toont beduidend meer detail dan de camera van de One (M8), zoals je zou mogen verwachten, want de One (M8) heeft immers een 4-megapixel Ultrapixel-camera. Vrijwel alle 13-megapixelcamera's hebben last van hetzelfde probleem: door de kleine pixels zijn foto's bij minder licht minder goed dan bij camera's met lagere resoluties en grotere pixels, zoals die van de One (M8) en iPhone 6. Dat is goed te zien aan deze foto's van de camera aan de achterkant.
Bij veel licht, iets dat de Nederlandse winter niet al te vaak biedt, doet de camera het relatief goed. De witbalans is prima, kleuren legt hij goed vast en er is voldoende detail. Wel is er wat overdreven verscherping, maar daar hebben veel smartphone-camera's last van.
De camera aan de voorkant steekt met enige afstand boven die van de concurrentie uit. Dat mag je ook verwachten, omdat het dus dezelfde cameramodule is die de Desire Eye en sommige concurrenten aan de achterkant gebruiken. Dat lijkt bruikbaar voor selfies en dat is het uiteraard ook, maar er is een andere prettige bijkomstigheid: Face Unlock. De Android-feature om de telefoon te ontgrendelen via gezichtsherkenning - een functie waarin de kwaliteit van de frontcamera cruciaal is - werkt veel beter dan op andere telefoons.
Selfies blijven echter de belangrijkste feature van de frontcamera. Die zijn meer dan in orde bij de Desire Eye. De camera kan ook van dichtbij focussen, waardoor je daadwerkelijk de stofjes op een bril kan zien zitten en baardharen kan tellen. Het detailniveau is veel hoger dan bij andere frontcamera's. Het lukt echter niet altijd: bij sommige foto's zat de autofocus ernaast.
De dubbele led-flitser maakt een groot verschil. Om dat te illustreren hebben we, op een moment dat het donker was, twee foto's gemaakt, waarvan een met en een zonder flitser.
HTC heeft ook diverse features toegevoegd aan de camerasoftware. Zo is er Photo Booth, waarbij de frontcamera vier foto's maakt een paar seconden na elkaar en die naast elkaar zet, zoals foto's uit een fysiek fotohokje. Ook heeft de camerasoftware de onvermijdelijke 'mooimaakmodus' Live Makeup, waarbij de huid er egaler uit moet zien. Het effect ziet er kunstmatig uit. HTC doet het net zo over-the-top als Huawei: in de nabewerking kun je dus ogen groter maken en gezichten smaller.
Daarnaast zijn er nog functies voor videobellen: het is mogelijk te bellen in splitscreen, waarbij de software gezichten kan volgen als zij bewegen. Dat werkt natuurlijk alleen met een HTC-telefoon en gezien het geringe marktaandeel zal niet iedereen daar wat aan hebben, maar een interessante functie is het wel.