Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Het einde van roaming is in zicht

Eindelijk zorgeloos internetten op vakantie

12-07-2015 • 06:00

224

Singlepager

Met de vakantie om de hoek denken veel mensen die naar het buitenland vertrekken weer na over de onvermijdelijke vraag: laat ik mobiel internet aan staan voor WhatsApp, Facebook en Maps, eventueel met een buitenlandbundel, of zet ik alles uit en hoop ik een goede wifi-verbinding ergens te vinden? Of wil ik helemaal geen internetverbinding op vakantie?

Die zorgen moeten over twee jaar voorbij zijn, in elk geval in de Europese Unie. Vanaf 15 juni 2017 betaal je namelijk, als alles doorgaat, geen extra roamingkosten meer als je binnen de EU belt, sms't of gebruikmaakt van mobiel internet. Daarmee komt een einde aan een lange strijd van de Europese politiek om dit werkelijkheid te maken.

Het einde aan de roamingtarieven is een grote overwinning voor de Europese politiek. In een tijd waarin vooral de negatieve kanten van de EU aan de oppervlakte komen, is het wegnemen van de frustratie van veel mensen niet alleen een politieke, maar zeker ook een publicitaire overwinning.

Maar wat gaat er precies gebeuren, waarom duurde het zo lang en hoe zal roaming werken vanaf juni 2017? Tweakers dook in de stukken.

Waarom roaming moet verdwijnen

Wie tien of twaalf jaar geleden met zijn telefoon naar het buitenland ging en hem daar ook gebruikte, moest flink lappen: bellen in een buurland kostte al makkelijk een euro per minuut, gebeld worden was niet veel goedkoper. Aan die tijd hebben veel mensen vermoedelijk de - terechte - angst voor het gebruik van de telefoon in het buitenland overgehouden.

Die hoge tarieven waren een grote inkomstenbron voor providers. Het is dus ook niet gek dat de providers op hun achterste benen gingen staan toen de Europese Commissie aankondigde dat er maximale tarieven moesten komen, omdat de roamingtarieven 'fantasiekosten' waren. Dat gebeurde zo'n acht jaar geleden.

Sinds die aankondiging bracht de EU het tarief elk jaar weer een stukje omlaag. Daardoor ontstonden soms gekke situaties; vooral prepaidklanten konden daardoor soms vanuit het buitenland goedkoper sms'en dan binnen het eigen land.

Dat de EU naar lagere tarieven streeft, is niet zo gek. De belangrijkste reden die de politici opgeven is dat het de eenwording van Europa stimuleert. Al jaren zijn de grenscontroles tussen Schengenlanden verleden tijd, er zijn gezamenlijke politieke instanties, er is een gezamenlijke munteenheid, maar als je op je mobiel gaat, bestaan de grenzen nog wel.

Daarnaast heeft het een grote pr-waarde. Veel mensen gaan op vakantie in het buitenland en willen daar hun toestel gebruiken zoals thuis. Ooit was dat om te bellen of te sms'en, inmiddels gaat het veel om toepassingen die via de mobiele internetverbinding lopen, zoals Whatsapp, foto's delen op Facebook of de beoordeling van restaurants opzoeken op TripAdvisor. Het afschaffen van roaming heeft dus gevolgen voor veel mensen.

Bovendien wil de Europese politiek met het einde aan de roamingkosten vrij baan maken voor bedrijven en diensten die vaak grensoverschrijdend werken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over 'connected cars' die moeten blijven werken als ze over een grens rijden.

Het einde aan de roamingkosten staat niet op zich. Het maakt onderdeel uit van een groter pakket aan maatregelen dat het voor bedrijven makkelijker moet maken om in meerdere Europese landen actief te zijn en zaken te doen. Daardoor hebben bedrijven een grotere afzetmarkt en meer potentiële klanten.

Daarnaast sturen providers zelf aan op meerdere fusies en overnames om zo te komen tot 'superproviders', die dankzij hun grootte beter de concurrentie moeten aankunnen met providers die nu al veel groter zijn, zoals China Mobile en Verizon Wireless.

Desondanks hebben diezelfde providers veel in het werk gesteld om het einde van roamingkosten uit of af te stellen, vertelde oud-Eurocommissaris Neelie Kroes onlangs. "Het komt veel te laat, we hebben Europese burgers beloofd roamingkosten eerder af te schaffen. Dat het zolang op zich laat wachten, komt vooral door grote partijen in de industrie, de telco's, die hier grote winsten mee behalen." Kroes zegt dat die telecomproviders allang doorhadden dat roamingkosten iets van het verleden zouden zijn. "Dat zeiden ze tegen mij ook al in een 'bilateraal': 'we weten dat het ouderwets is, maar we gaan ervoor vechten tot het laatste moment'. Daarom duurde het zo lang voor deze overeenkomst is gesloten."

De maatregelen

Het basisidee is volgens de Europese Commissie iets dat men in Brussel uitdrukt met de afkorting RLAT, wat staat voor "Roam Like At Home". Dat houdt in dat elke Europeaan in elk Europees land mobiel internet, sms en telefonie moet kunnen gebruiken zoals thuis. Daarom mogen providers vanaf juni 2017 geen extra kosten meer rekenen voor het gebruik van de smartphone in het buitenland. Als je een bundel hebt, moeten minuten, sms'jes en MB's daar af gaan. Zo simpel ligt het.

Er is wel een uitzondering. Een provider die veel roamende buitenlanders op zijn netwerk heeft en niet uit de kosten komt, mag bij zijn telecomtoezichthouder, in Nederland de Autoriteit Consument en Markt bijvoorbeeld, toestemming vragen om een kleine heffing in rekening te brengen waardoor het kostendekkend wordt. Winst maken met roaming is uit den boze.

Sommige tweakers zullen nu denken: ik heb in een ander land een aantrekkelijk abonnement gezien, als ik dat afsluit kan ik vervolgens constant roamen in Nederland of Belgie. Maar helaas: de Raad van Ministers voorzag die mogelijkheid en was bang voor oneerlijke concurrentie. Want hoewel veel landen in de EU dezelfde munt hebben, is het prijspeil vaak niet gelijk.

Fair use

En dus zit er een ontsnappingsclausule in de regelgeving waardoor KPN niet gelijk hoeft te concurreren met het goedkopere Free uit Frankrijk bijvoorbeeld. Daarvoor hebben de verantwoordelijke ministers van de lidstaten in het compromis iets bedacht dat de 'fair use safeguard' heet, een maximum voor het gebruik van roaming die juist dit moet voorkomen.

Deze 'fair use policy', die de Commissie vast zal stellen in december 2016, houdt rekening met hoeveel data mensen gebruiken, hoeveel Europeanen reizen, in hoeverre prijzen over de hele Europese Unie bij elkaar komen te liggen en moet rekening houden met risico's van concurrentievervalsing. Wat de Commissie daar precies mee bedoelt, legt het niet uit.

Er is nog geen indicatie waar de bovengrens van die fup ligt. Eerdere berichten spraken van 5MB per dag, maar die clausule heeft het niet gehaald. Het zal dus vermoedelijk hoger zijn dan dat, maar lager dan het gemiddelde gebruik in het thuisland. Immers: mensen moeten wel met een gerust hart foto's op Facebook kunnen zetten, maar moeten niet elke dag de hele dag tijdens de looptijd van het abonnement roamen.

Het zal niet makkelijk worden om te realiseren dat mensen daadwerkelijk zorgeloos kunnen internetten in het buitenland, zonder dat mensen massaal een buitenlands abonnement afsluiten. Een oplossing zou kunnen zijn om de 'safeguard' uit te breiden naar enkele maanden. Als iemand drie maanden lang meer dan bijvoorbeeld 2GB in het buitenland verbruikt, zou de 'fair use'-limiet bereikt kunnen zijn. Zo treft de Europese Commissie in elk geval geen vakantiegangers. Bovendien moeten providers klanten inlichten over het bereiken van de limiet. Kosten die de provider daarna berekent, mogen niet liggen boven de maximumtarieven die volgend jaar al gelden.

Maar ook daar is een uitzondering op: providers mogen roamende buitenlanders een tijdelijk abonnement bieden met bijvoorbeeld lagere prijzen dan de 'thuisprovider'. Gebruikers mogen daarvoor kiezen en het abonnement op elk moment kosteloos opzeggen, zo stellen de regels.

Hoewel het afschaffen van roamingkosten makkelijk klinkt, blijkt zo af en toe welke ingewikkelde techniek erachter schuilt. In 2013 ging het bijvoorbeeld mis bij KPN, toen een enkele kabelbreuk ertoe leidde dat veel klanten van de provider geen verbinding meer konden maken met een netwerk. Toen de eerste storing was opgelost, ging het mis bij een herstelactie, waardoor klanten in onder meer Frankrijk nog steeds niet online konden.

Het punt is dat providers elkaar het verkeer moeten overdragen. Als jij in Frankrijk de frontpage van Tweakers opzoekt, stuurt de Franse provider gegevens naar KPN om het verzoek te verwerken, zodat de juiste afrekening kan worden gemaakt. Omdat MB's in het buitenland van de eigen bundel afgaan, blijft dat nog steeds noodzakelijk. Sterker nog, hoe meer data mensen in het buitenland verbruiken, hoe dikker de datapijpen tussen verschillende landen hiervoor moeten zijn.

Tot slot

Het einde van de roamingkosten per 2017 is allerminst een verrassing. Al sinds 2007 stuurt de Europese politiek erop aan en de kosten voor roaming zijn in die jaren al verlaagd. Dat gebeurde in stapjes, waarbij het maximumbedrag dat providers klanten mogen rekenen steeds iets verder omlaag ging. Dat gebeurt in 2016 voor de laatste keer.

In de tussentijd zijn er veel alternatieven gekomen. Veel providers hebben dag-, week- of maandbundels voor het gebruik van mobiel internet in de Europese Unie. Hoewel die geen honderden euro's kosten, kost het wel iets extra's ten opzichte van het normale abonnement. Het voordeel is natuurlijk dat de rekening de maand erop in elk geval geen schok is.

Hoewel de regelgeving ervoor zorgt dat roaming binnen de Europese Unie niet meer zal bestaan, is er niets geregeld voor reizigers die de grenzen van de Europese Unie over gaan. Wie op vakantie gaat naar de Verenigde Staten, Zuid-Afrika of Japan, zal nog steeds te maken kunnen krijgen met hoge roamingkosten.

In elk geval geldt tot 2017 binnen Europa - en daarna nog steeds daar buiten - dat elke reiziger zich zou moeten verdiepen in de vraag wat hij of zij wil doen met mobiel internet in het buitenland. Gaat het helemaal uit? En zo niet, hoe kun je de kosten beperken? Dat kan via een van de vele bundels, via beperkt gebruik of via bijvoorbeeld een lokale simkaart.

Als de 'fair use safeguard' een beetje gunstig uitvalt, hebben Nederlandse en Belgische toeristen of mensen die zakelijke reizen maken binnen Europa een zorg minder. Hoewel wellicht ook veel mensen dan nog steeds hun dataverbinding uit zullen zetten op vakantie. Voor veel mensen betekent de vakantie immers ook vrij zijn van de dagelijkse beslommeringen op Facebook en WhatsApp, en die wens zal misschien wel nooit verdwijnen.

Roaming

Reacties (224)

224
219
146
1
0
0
Wijzig sortering
Op sommige gebieden gebruik je in het buitenland juist MEER data dan in Nederland..

Voor mij is op vakantie:

- MEER tripadvisor
- MEER google maps
- MEER touristische apps
- MEER spotify
- MEER verveeld browsen
- MEER fotos maken en delen
Foto's delen kun je beter niet doen. Criminelen gebruiken ook social media, en zien dan meteen dat er niemand thuis is. Combineer dat met verstopte GPS locaties in jpegs en ze weten niet alleen dat jij niet thuis bent, maar ook tot op de meter nauwkeurig waar je woont.

Sowieso snap ik de behoefte van tegenwoordig niet om ieder klein dingetje meteen online te zetten. Ben je op vakantie voor jezelf of om te patsen tegenover virtuele vrienden over hoe leuk je het hebt?
Ik las ooit dat het een mythe is dat criminelen op basis van je tweets e.d. gaan bepalen of ze inbreken of niet. Bijna alle inbraken zijn gelegenheidswerk en een beetje door de wijk fietsen geeft meer inzicht dan op het steekwoord 'vakantie' te gaan zoeken. Het zou ook voor een doorsnee weekdag moeten werken Neemt niet weg dat ik er toch voorzichtig mee ben. Ik heb ook locatiebepaling op mijn Camera app op mijn iPhone uitstaan. Dan staan er toch geen stiekeme gps-data in? Gelukkig hebben we veel huisdieren en hebben we altijd iemand in huis als we op vakantie zijn.

[Reactie gewijzigd door TweakMac op 22 juli 2024 19:42]

Als je locatie uitzet staan er inderdaad geen gps-gegevens meer in. Echter is de standaard instelling "aan", en passen de meeste mensen instellingen nooit aan. Het gaat dus niet specifiek over jou maar om het algemene geval.
Ik ken wel een paar mensen bij wie is ingebroken door die mooie kiekjes in Kreta aan het water, met daarbij hoe fijn het daar is. En guess what, ze hebben zelfs rustig de tijd genomen om de video opname apparatuur te strippen. Serverkast openbreken en leeghalen.

Dus het is ook zo dat je mensen hebt doe in je eigen woonplaats zien dat iemand je foto liked en weten dat diegene enkel samen woond met geen huisdieren, dus niemand die daar thuis komt die 3 weken.
Hoe weet jij dat het komt door de kiekjes in Kreta en niet dat het puur toeval is.
We kunnen ook elkaar bang maken met niks. :)
Omdat diegene dat zelf zegt. Die lui zijn meermaals binnen geweest, die ene keer dat hij die meuk op Facebook zette.
Echt? mn profiel is afgeschermd voor alleen vrienden. Dus als er ingebroken word tijdens mn vakantie na een foto is de dader poel redelijk klein. En ik kan me werkelijk waar niet voorstellen dat een inbreker de hele dag op facebook snuffelt om te kijken of meneer hasjee al een vakantie foto heeft genomen. Eb dan moet ie nog uitzoeken waar ik woon.

Ik denk dat goede beveiligings maatregelen in en om je huis meer uithaald dan een foto niet plaatsen.

Dat hele facebook vakantie criminelen verhaal is een overtrokken bangmakerij verhaal.
Misschien dat jij je profiel inderdaad degelijk afgeschermd hebt. Ik ken je profiel niet dus ik zal je maar op je woord geloven. Echter is de standaard instelling nog steeds dat de hele wereld het kan zien, en de meeste mensen passen nooit instellingen aan.
En hoe goed je jouw profiel ook afschermt, er lekt altijd een hoop via profielen van anderen (reacties, likes, etc). Zelfs een instelling als "vrienden van vrienden" is riskant: ken jij alle vrienden van je vrienden?
Klopt, ik zie af en toe (vooral in deze tijd) een vakantie kiekje voorbij komen wanneer een maat van mij de foto van zijn maat liked terwijl ik diegene niet eens ken, maar wel weet dat ie bij die maat van me in de straat woont.
Wees gewoon verdomt voorzichtig met wat je post. Ik post alles op Facebook o.i.d achteraf. Zelfs bij een avondje bioscoop. En heb dat m'n vriendin ook goed ingepeperd. Die plaatste zelfs een keer een foto van een e-ticket op Marktplaats en snapte niet dat ik boos werd. Na Jip en Janneke uitleg heeft ze die toch maar verwijderd en enkel de tekst laten staan ..
Of het was een bekende of familielid geweest :)
De foto's die op fb staan (en zodoende andere populaire social media) zijn stevig gecompressed & ontdaan van alle exif-informatie. Dus die verstopte GPS-locaties is alvast zeker een urban legend. Mi is een postbus die al dagen niet geledigd is, een pak duidelijker voor een dief :).
Of dat je een foto van een kennis van een kennis ziet die met het hele gezin op wintersport is in Oostenrijk. Kan je rustig de tijd nemen voor je beroep. Zijn genoeg hints op Facebook die laten blijken waar je woont, dan een foto van de oprit waar de auto op staat, oprit vast niet moeilijk te herkennen, bingo.
Apekool. Ik ga er van uit dat je dit zelfs niet meent.

Als je privacy een klein beetje op orde staat (en dat is zo bij het overgrote deel vd fb-personen) zie je geen vakantie-kiekjes als je niet tot de vrienden-van-vriendenkring behoort. Idem "places". Verder succes met de 10000 opritten af te lopen van een willekeurig dorp/gemeente om te checken of het wel die oprit is...

Neen dieven checken geen fb om hun strooptocht te plannen, daarvoor is een overvolle brievenbus, een nationale feestdag zoals kerst/nieuw, een aantal keer aanbellen zonder dat iemand opendoet, ... véél efficienter voor dan planning :)
Ik heb zelf geen Facebook of reisblog, maar ik neem aan dat je dit gewoon deelt met je vrienden/abonnees omdat je denkt dat ze dit interessant vinden en jij het leuk vindt te schrijven/fotograferen? Als mensen dit niet zouden doen zou bijvoorbeeld heel maptia niet bestaan, iets wat ik erg jammer zou vinden.

[Reactie gewijzigd door rutierut op 22 juli 2024 19:42]

Dit schijnt dus niet waar te zijn, een verzonnen iets. Ooit heb ik met een aantal agenten dit besproken en geen van allen had ooit het vermoeden of bewijs gehad dat dit echt gebeurd.
Eigenlijk altijd zijn het gelegenheid inbraken, als vanbuiten lijkt dat een huis verlaten is.
Dit is niet verzonnen, het is nooit slim om op social media te zetten dat je voor langere tijd niet thuis bent.
Ooit heb ik met een aantal agenten dit besproken en geen van allen had ooit het vermoeden of bewijs gehad dat dit echt gebeurd.
De preventie website van de politie heeft een andere mening en advies dan de agenten die jij sprak: http://www.politiekeurmer...etips/veilig-op-vakantie/
Vergeet niet dat inbrekers meegaan met hun tijd. Ze zien niet alleen aan uw woning of u thuis bent, maar ze zijn ook te vinden op het internet. Ook daar moet u zichzelf beschermen.

Maak dus geen melding op Twitter, ..
, Facebook, .. of op uw weblog dat u op vakantie gaat en hoe lang u wegblijft. Anders maakt u het inbrekers wel heel gemakkelijk om toe te slaan.
...
Wees ook voorzichtig met uw afwezigheidsbericht op uw voicemail en in uw emailprogramma. Wees ervan bewust dat criminelen berichten meelezen, pas berichten hierop aan. Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 19:42]

Zover ik weet haalt Facebook etc. de locatie tags uit de foto voor ze geserveerd worden aan gebruikers van de site.
Ik gebruik al een flinke tijd geen FB meer maar toen ik het nog had zat er een kaart in waarop je kon zien waar je alle foto's genomen had. Als het niet automatisch via exif gaat zijn een hoop mensen wel naief genoeg om het handmatig toe te voegen. Facebook vraagt zelf steeds vaker om dergelijke informatie.
Bij het plaatsen staat er onderin een richtingwijzer icoon, deze haalt dan inderdaad de GPS locatie op en stuurt deze mee. Dus in dit geval moet ik je inderdaad gelijk geven, mijn excuus.

Mogelijk schat ik de gemiddelde gebruiker dan ook te inteligent in, want ik schakel dat altijd mooi uit.
Wat de meeste ook niet weten is dat er metadata in je foto staat. Dus bijvoorbeeld type telefoon, datum, (geo)locatie etc. Social media waaronder o.a. Facebook kan deze info lezen. Als ik een foto plaats van mijzelf haal ik eerst al deze meuk eruit. Dat kun je doen door paint te gebruiken en het dan als png op te slaan of een EXIF programmaatje te gebruiken - zie: http://www.exiv2.org/

exiv2 rm -v -da [bestandsnaam]
of bijvoorbeeld alle jpg's in een directory:
exiv2 rm -v -da *.jpg
Apekool en iets met larie :P

fb stript al eeuwen exif omwille van data-efficientie (en dat naast hevige compressie), probeer zelf maar eens uit alvorens iets te roepen wat niet waar is.
Je upload de file eerst, op de server kun je het uitlezen. Nu jij weer. Wat jij zegt is NA het uploaden en dat klopt ja.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 19:42]

Anoniem: 673877 @kozue12 juli 2015 10:22
sommige mensen hebben een huismeester...
Anoniem: 631029 @kozue12 juli 2015 13:36
IP camera's zijn erger.
Iedereen zet ip cam online, maar vergeten dat die dingen een login hebben die niks voorstellen.
Default wachtwoorden danwel makkelijk te brute forcen.
Dan wordt de camera gebruikt om te kijken wat je in huis hebt, en wanneer je thuis bent.
ideaal voor inbrekers.

p.s. jammer dat het roaming tegen zelfde prijzen alleen voor Europa geld.
ga je buiten Europa op vakantie, kom je er achter dat er niks is veranderd en je beter een simkaart van betreffend land kan nemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 631029 op 22 juli 2024 19:42]

Als je echt zo bezorgd bent over dat soort zaken zijn er zat apps te vinden in de stores die je fotos kaal strippen van meta data om ze daarna te delen over sociale media.
Tripadvisor kun je vooraf downloaden via WiFi. Een route op Google Maps kun je ook eerst instellen en vervolgens offline gebruiken.

Maar verder ben ik het met je eens. Op een zon/zee vakantie maak ik stiekem ook steeds meer gebruik van diensten als spotify. Daarvoor koop ik dan wel meestal een lokaal simkaartje.
Ja, de route naar het buitenland kan je vooraf instellen. Maar er zijn mensen die zich ook in het buitenland nog verplaatsen hé (duh). Daarvoor gebruik je vaak alsnog veel vaker een programma als Google maps dan in het thuisland. Daar heb je die informatie immers niet nodig.

Maar of je nou meer zou gaan streamen... Ik heb een 11GB bundel en als ik daarmee elke dag vrijuit muziek zou streamen, dan zou Spotify binnen vrij korte tijd toch mijn bundel opmaken.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 19:42]

11gb? Daar kunnen wij in België alleen maar van dromen. Hoeveel betaal je daarvoor als ik vragen mag?
Ik heb 10 gb. Ik betaal 50 euro per maand met 200 minuten en onbeperkt sms
Ik betaal 32,50 per maand voor 20GB met onbeperkt bellen/smsen en gratis Spotify Premium. KPN abonnementje.
Bij t-mobile heb je 12 GB voor €32,50
En ik heb nog zo'n mooi Friends&Family abonnement met 1+10gb en 75 minuten voor 18 euro (met 4g blox). Ik stap dus mooi niet over :+
Dat is inderdaad ook de mijne. Superchill :D

Zal wel nog een paar jaar duren alvorens er een beter aanbod langskomt.
Wow, de mijne is nóg groter ...
20GB delen dmv kpn compleet, in totaal met 6 aangesloten abo's kan ik 60GB gebruiken.

( moet je wel een halve dag uittrekken om de mb's te delen naar één account ... )
Hehe ja, dat wordt snel aangepast als t goed is. :)
Er zijn ook offline-alternatieven voor Google maps; bijvoorbeeld MapFactor Navigator (is gratis). Nadenken kan ook een hoop geld schelen....
Natuurlijk zijn die er, maar het zijn geen volledige vervangers. Ik heb tomtom op mijn mobiel. Daarmee kan ik ten alle tijden nagiveren zonder data, MAAR de zoekfunctie kan (logischerwijs) veel minder dingen vinden dan google maps, omdat het gewoon onmogelijk is om al die data offline op je mobiel op te slaan. Ook moet tomtom ook een internetverbinding hebben om informatie over het verkeer op te zoeken en een efficiente route te plannen. Dus voor sommige dingen zijn offline-navis een vervanging, maar voor veel dingen ook niet. Wil je iets zoeken zijn ze meestal al niet meer nuttig, laat staan als je bijvoorbeeld iets als reistijden voor OV wilt weten. Dat kunnen die apps gewoon niet, of niet zonder internetverbinding en het resultaat is dus gelijk.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 19:42]

Die verkeersinfo in Tomtom kost bijzonder weinig data trouwens, dus daar hoef je het niet voor te laten eigenlijk.
Daarvoor koop ik dan wel meestal een lokaal simkaartje.
Moet je eens proberen in Turkije. Wat een paranoïde regels op gebied van Gsm....
Nou tripadvisor kun je maar zelden vooral downloaden via WiFi.
Ik ben net terug van een maandje Canada en daar kon ik eigenlijk alleen Vancouver downloaden, al de steden/dorpjes waar ik tussendoor kwam hadden die optie niet. Ik koop altijd een buitenlandse sim dus had er geen last van maar het is dus geen universele oplossing.
Je dowmload dan toch gewoon de kaart van europa op je telefoon? Dat scheelt al een boel.
Hoe doe je dat dan?
Ik kan een gebied ter grootte van 1/4e provincie opslaan maar meer niet.
Of is dit veranderd?

Spijtig ook dat satellietbeelden niet offline kunnen opgeslagen worden (en bvb incrementeel bijgewerkt worden als er wifi is)
Here van Nokia installeren. Gratis en goed alternatief voor Google maps...
Inderdaad, gewoon per land kaarten downloaden via WiFi, vervolgens gewoon offline kunnen navigeren. Misschien duurt de GPS fix dan iets langer, maar dat mag de pret niet drukken. Heerlijk :)
Je kan elk land installeren die je wil. Gewoon met OsmAnd.
O sorry, mijn fout. Here Maps is alleen op WP.
Anoniem: 126717 @helm7112 juli 2015 10:04
En dan zie je hoeveel mensen verschillen.
Alleen die laatste in je lijstje staat op mijn lijst. Ik gebruik Here maps, dus offline. En wij hebben altijd "doe vakanties", dus hebben vantevoren al uitgezocht wat we kunnen doen op de locatie waar we dan zijn. (Meestal een lastige lijst, er is teveel te doen.)
Verveeld muziek luisteren of browsen is er dus ook niet bij.
Het weerbericht kan een belangrijke zijn voor ons, afhankelijk van waar we zijn. In de woestijn kijk ik daar niet naar, maar daar heb ik toch helemaal geen bereik.

Het delen van foto's doe ik echter wel, meestal foto's van het scherm van de camera. Even het thuisfront lekker maken. ;)
Helaas heb ik vrijwel niets aan het vrij roamen, ik zwerf zelden rond in Europa.
Foto wachten tot je op de camping/hotel bent? En als je je verveeld op vakantie zou ik toch eens een andere besteming kiezen. Spotify nummers downloaden in nederland/camping/wifi.

Ik heb nooit roaming data aanstaan. En ben ook niet van plan dat te veranderen. Ik ben op vakantie niet aan het werk.
MEER verveeld browsen

Dan moet je je vakantie beter plannen als je bang bent dat je je gaat vervelen tijdens de vakantie.
Als het eens een dag is met slecht weer zul je mijn verbruik in het buitenland ook wel omhoog zien schieten.
Ja, natuurlijk! Open deur…

Maar als je je op vakantie standaard verveelt, dan moet je misschien een ander type vakantie boeken!
Op sommige gebieden gebruik je in het buitenland juist MEER data dan in Nederland..

Voor mij is op vakantie:
- MEER spotify
Dan ben je niet slim bezig. Je kunt van tevoren een lijst op je telefoon zetten.
- MEER verveeld browsen
Dan wordt het tijd voor betere vakantiebestemmingen!
- MEER fotos maken en delen
Zodat iedereen weet dat je op vakantie bent? Inbrekers houden daar enorm van!
Hoezo zorgen weg? Roamingkosten zijn weliswaar weg, maar nog steeds betaal je voor je data. Afhankelijk van je bundel dat kan ook duur zijn in het buitenland.

Ik zorg wel dat ik via WiFi surf en data uit heb staan. Zo heb ik achteraf geen onaangename verrassingen. :)
Wat verwacht je dan, dat data gratis moet zijn? Dan moeten providers nog welgeteld 1 abbonement aanbieden en zal binnen de kortste keren het netwerk verzadigd zijn.
Van europa verwacht ik eindelijk dat ze eens gaan zorgen voor 1 europa. Ze roepen al een 10tal jaren 1 Europese markt maar de waarheid is dat we daar heel ver weg van zijn.
Ja er zijn eu regels waar de bakker zich aan moeten houden en nog meer onzin waar de eu zich mee bemoeid.


Echte voordelen voor eu burgers van de eu zijn er maar in beperkte mat.
Belastingverschillen tussen de landen zijn er nog steeds.
Verschil in accijns op brandstof, drand.
btw verschillen.
Verschillen in stroom prijzen door energiebelastingen.
Auto's kosten in het ene land meer dan in het andere, idem wegenbelasting, verzekering.

Telecom wil men nu dan gelijk trekken maar lees je de kleine lettertjes dan zie je nog steeds uitzonderingen, fair use (het meest belachelijke woord om onduidelijk te zijn)

De politiek heeft zich weer laten onderdrukken door bedrijven om er voor te zorgen dat consumenten toch nog blijven betalen. De bovenstaande voorstellen laten toch weer eens duidelijk zien waarom de EU nog steeds niet werkt en we op papier dan wel 1 markt zijn maar dat de praktijk toch heel anders is.

Er werden in het artikle al de namen genoemd van China telecom en verizon. Zo zijn er meer grote bedrijven vbuiten de eu die stilletjes alle kleine bedrijfjes opslokken. Door het gebrek aan 1 echte grote thuismarkt in de EU kunnen bedrijven zich minder snel tot een groot bedrijf ontwikkelen en hebben dus een nadeel in vergelijking tot een Chinees of Amerikaans bedrijf die wel het voordeel van een grote thuismarkt hebben.
Door deze opstelling van de EU zullen we blijven achterlopen op deze landen.
De VS zijn wel één land, en daar heb je per staat gewoon ook al die verschillen hoor...
De verschillen zijn echter niet zo groot als in de EU.

Met post, ups of noem ze op heb je 1 prijs voor pakket versturen of dat nu 200 of 2000 km ver weg is, ene of andere staat, geen verschil.

Natuurlijk zijn er kleinere lokale verschillen, die heb je qu regels zelf in de Duitse deelstaten en hebben we in NL bijv met onroerendgoed belasting.
De verschillen tussen staten zijn echter te verwaarlozen als je dat vergelijkt met de EU
Over post gesproken in de USA: het versturen van een pakje vanuit de VS naar Europa is extreem duur. Alleen als je iets duurs koopt, kan het de moeite waard zijn het in de VS te bestellen.
Verschilt nogal waar je het besteld, en wat. Zo zijn er zat producten waarover je geen import kosten hoeft te betalen, en zijn er ook zat leveranciers die de verzendkosten laag houden.

Zo bestel ik boeken bij voorkeur via de amerikaanse amazon. Dat scheelt voor mij onder aan de streep al vaak een aantal tientjes.
He bedoeld dat er per staat prijs verschil met de providers (Calulars) dat klopt. Ook zijn er lokale providers zoals metro pcs.
Als ik naar de vs ga koop ik vaak een Pay as You go sim only van AT&T of Verizon. In Canada zijn de prijzen wel gelijk in alle staten en is Rogers een goede deal kwa signaal sterkte en altijd 4G indien nodig.
Verschillen in belastingen, brandstof, drank en de dagelijkse kosten zijn niet vreemd. In een Europa waar de welvaart nog enorm verschilt tussen landen. Hoe kun je belastingen en brandstof, etc gelijk trekken als de lonen ook niet gelijk liggen? Dan zouden de kosten voor levensonderhoud bij ons heel goedkoop worden, in Griekenland en Italie onbetaalbaar.

Maar je hebt gelijk: er moet veel meer en in veel verdere mate een Verenigd Europa komen. Een centrale overheid die veel meer bevoegdheden heeft in de financien van de landen. Veel meerr bevoegdheden. Als we niet meer toe gaan op een 'United States of Europa', zal de EU er aan onder door gaan.

Deze video van Bloomberg illustreert dat mooi, vind ik:
https://www.youtube.com/watch?v=C8xAXJx9WJ8

Wel wat overgesimplificeert, en de culturele verschillen zijn erg stigmatiserend.
Maar dat neemt niet weg dat het eigenlijk debiel is dat de politiek niet heeft zien aankomen dat het een probleem kon zijn dat landen als Griekenland opeens enorm konden lenen. Waarom? Omdat men de financiele crisis niet heeft zien aankomen. Anders was er wel een vergaande Europese instantie geweest die direct had toegezien op overheidsuitgaven.

[Reactie gewijzigd door Geronimous op 22 juli 2024 19:42]

Deze video van Bloomberg illustreert dat mooi, vind ik
Dat is inderdaad een accurate analyse van het probleem en helder uiteengezet.
Maar dat neemt niet weg dat het eigenlijk debiel is dat de politiek niet heeft zien aankomen
Hebben ze dat niet zien aankomen? Ik denk eigenlijk van wel. Deze eurocrisis was al in 2000 voorgeprogrammeerd. Bijvoorbeeld Italië devalueerde af en toe de Lire, dat ze dat met de Euro niet meer kunnen doen dat was al van te voren bekend. De oplossing vergt pijnlijke maatregelen, inleveren van soevereiniteit, daar krijg je alleen een meerderheid voor als je een duidelijk probleem hebt. Dat probleem was er nu. Jij snapt de uitweg, ik snap de uitweg en over een paar maand zal bijna iedereen het snappen.
Grappig, wat Italië deed, was ook wat Griekenland deed. De Griekse Bank drukte geld bij en de waardevermindering van de Drachme was de (verkapte) belasting. Zo had de Griekse overheid geld om te besteden en betaalde de Griek zijn/haar belasting... dat was het Griekse belastingstelsel. Want Grieken betaalde inderdaad niet of nauwelijks belasting.

Toen ze de Euro kregen konden ze dat niet meer, en toen gingen ze bijlenen (zoals je in het bovengenoemde filmpje zag). En dat brengt ons waar we nu zijn: een impasse, die onnoemelijk veel geld kost.

Een Grexit resulteert in een domino effect van de andere zwakke landen en dus uiteindelijk Europa. Of in een eenwording zoals die eigenlijk zou moeten: (wie A zegt moet B zeggen) Dus United States of Europe; here we come! :Y)

Als we dan toch wat samen moeten (dat is al voor ons beslist) dan kunnen we er beter maar het beste van maken. Dus geen roamingkosten meer, vrije handel van verkeer, goederen en werk. Maak meteen één SIMPEL belastingstelsel, met alleen inkomstenbelasting, accijns en BTW. Schaf de overige ridicule heffingen (OZB, waterschapsbelasting, rioolheffing, afvalheffing, kopieerrecht, etc.) meteen af.

Eén orgaan die geld int en één orgaan die het uitgeeft. Lijkt me een stuk logischer dan zoals het er nu aan toe gaat.
Ja er zijn eu regels waar de bakker zich aan moeten houden en nog meer onzin waar de eu zich mee bemoeid.

Echte voordelen voor eu burgers van de eu zijn er maar in beperkte mat.
Belastingverschillen tussen de landen zijn er nog steeds.
Verschil in accijns op brandstof, drand.
btw verschillen.
Verschillen in stroom prijzen door energiebelastingen.
Auto's kosten in het ene land meer dan in het andere, idem wegenbelasting, verzekering.
Onzin, wat heeft uniforme BTW tarieven, verschillen in accijnzen en verschillen in stroomprijzen te maken met één markt en wat heeft de EU burger daar voor voordeel van? Wat heb ik er aan dat het BTW tarief in Italie gelijk wordt getrokken met die in NL?

Waar het om moet gaan is dat je als consument alles* overal kan kopen (alleen bij auto's is dat nu lastig) én dat als je eenmaal iets gekocht hebt je dit moet kunnen gebruiken in heel Europa. Bij dat laatste gaat het mis met de mobiele tarieven en dat wordt nu aangepakt.

* met alles bedoel ik normale zaken. Wat mij betreft is het prima dat lidstaten nog steeds bepaalde eisen kunnen stellen mbt bijvoorbeeld wapens of andere gevaarlijke dingen.
Onzin, wat heeft uniforme BTW tarieven, verschillen in accijnzen en verschillen in stroomprijzen te maken met één markt

Je laatste 2 woorden is waar het om draait 1 markt. 1 markt met verschillende btw, accijns en andere tarieven is niet 1 markt maar meerdere markten met verschillende tarieven prijzen enz.

Waarom betaal je in Lux minder voor brandstof dan in Be of NL. Waarom tanken veel mensen die in NL aan de grens wonen juist in DE of BE. Noem jij dat 1 markt, ik dus niet.
Dan vindt je kennelijk de Verenigde Staten ook niet 1 markt. Al is het zelfs 1 land. Maar met BTW en andere verschillen per staat.

Dat overdreven "1 markt" geschreeuw betekend alleen meer gemak voor mega bedrijven en minder innovatie. Kleine innovatieve producten zijn niet mogelijk in 1 mega markt waar grote bedrijven vooral de wet lobbyen / voorschrijven.

Diversiteit is juist van zeer grote waarde, Dat lijkt iedereen te vergeten.
Wat leuk dat er mensen zijn die vooraf al kunnen bepalen wat mijn mening is.

Als je iets meer weet van het sales tax systeem in de USA weet je dat dat helemaal niet vergelijkbaar is met de btw zoals wij die hier hebben.

Verkoop je buiten je eigen staan ook aan particulieren is er geen sales tax, dat is met de EU btw wel het geval.
als bedrijf krijg je btw terug in de EU, in de USA is dat niet het geval.

Als sales tax je enige argument is, moet je toch wat beter je best doen met vergelijkingen.
De prijzen van de Lidl en de AH zijn ook niet hetzelfde toch is het één markt. Zelfs het OV heeft (had?) 65+ tarieven, is het dan opeen niet meer één markt?

Ook de VS heeft verschillende accijnzen op brandstof in de verschillende staten, toch wordt de VS door vrijwel iedereen als één markt beschouwd. Ook alle regels zijn niet gelijk (denk aan gokken in Vegas). Kortom, de regels en belastingen hoeven niet uniform te zijn om toch van een markt te spreken.

De zelfde BTW-tarieven en accijnzen lossen geen enkel probleem op en zorgen juist voor nieuwe problemen. Laat de deelstaten dat lekker allemaal zelf bepalen.
Waarom zijn die anders. Het ene land heeft hogere loonkosten, sociale lasten. In het andere land is stroom weer duurder, weer ander land heeft goedkoper vastgoed, verschil in loonkosten
polthemol Moderator General Chat @bbob12 juli 2015 10:46
ik denk dat een deel van het probleem ook is dat "onze" telecombedrijven zich te hard focussen op zichzelf. Op zichzelf focussen as in: niet naar de toekomst kijken maar het huidige verdienmodel wanhopig blijven beschermen.

Ivm. roaminkosten had ik stiekem gehoopt dat enkele providers die in meerdere landen zitten bv. met een gelijk abbonement komen (bv. T-mobile duitsland en NL om wat te noemen) waarbij grenzen binnen europa gewoon wegvallen voor praktisch gebruik. Op die manier ga je een gezonde concurrentiestrijd krijgen in plaats van achterhoede gevechten in elk apart land waar je zit.

Een Verizon doet dat wel. Die lijken providers in landen in Europa eerder te zien als een potentieel netwerksegment, dan een concurrent :)
Volgende heeft weinig met dit artikel te maken, enkel met de politiek erachter en de reden voor de vele kleine lettertjes in deze wet en ook andere wetgevingen;

Indien wij burgers nog iets willen verwachten van onze politici moeten wij het geld uit de politiek verbannen. Politici die aan mandaat willen daaraan moeten wij ook durven eisen te stellen. Eisen dat ze voor ons werken en niet voor bedrijven waarin ze in het de directieraad zetelen of waarin hun familielid een leuk postje krijgt.
Enkele voorbeelden die onlangs wat media aandacht hebben gehad zijn:
Verhofstadt who? Who is the Guy representing you?
Board of directors van Exmar

Veel mensen beseffen het niet, maar we leven al een tijdje niet meer in democratie maar in een corporatistisch systeem. Indien het volk hen verkiest en ze binnen het zo gezegde democratisch systeem een functie accepteren ... dan dienen ze het volk en dan is zetelen in 5 andere bedrijven in eender welke functie, zelfs al is het hun eigen bedrijf, niet combineerbaar !

Dat is een punt, maar je hebt nog lobbyisten en nog vele andere manieren die eigenlijk niet meer zijn dan corruptie. Misschien zijn het sterke woorden voor simmigen. Maar volgens mij lijken het sterke woorden omdat we deze wijze al even gewoon zijn. Denk er maar eens over na en trek je eigen conclusie.
Echte voordelen voor eu burgers van de eu zijn er maar in beperkte mat.
Belastingverschillen ...verzekering.
Echte voordelen zijn er wel degelijk. Ze zijn zelfs enorm! Ze zijn zo groot dat je ze gewoon niet eens waar neemt. Maar de hoofdtaken van de EU zijn het brengen van vrede en welvaart. En dat doet ze ongelooflijk goed.
De andere punten die je opnoemt liggen allemaal op het gebied van financiën. En daar willen al die landjes met hun regerinkjes en parlementjes nog niet harmoniseren. Ze hebben het idee dat ze dan een deel van hun soevereiniteit moeten opgeven. En dat is ook zo, maar het succes van de EU maakt dat dat eigenlijk geen probleem zou moeten zijn. Maar ga er maar aanstaan als Rutte op het spreekgestoel verkondigen dat al de welvaart van de laatste 60 jaar vooral dankzij de EU is. Er is een ding dat de Griekenlandcrisis ons heel duidelijk leert, je kunt geen monetaire unie hebben met landen die zelf hun soevereiniteit op financieel vlak hebben. Dat werkt gewoon niet.
Er zullen dus stappen in de richting van een verenigde staten van Europa genomen gaan worden, ze zullen het anders noemen maar we gaan dat doen, we hebben geen keus meer.
Als hier in België de verschillende regeringen niet eens in staat zijn om Vlaanderen, Wallonië, en Brussel gelijk te trekken, hoe makkelijk denk je dan dat het zou zijn om heel Europa te verenigen?
1 Europa vereist 1 politieke unie. En opheffen van alle nationale gevoelens.
Er zijn al diverse auteurs/denkers/filosofen geweest die juist stellen dat een (geforceerde) egalitaire samenleving juist geweld uitlokt.

Het is leuk dat Europa zich concentreert op de uniformering van telecomkosten, maar dat wil niet zeggen dat eenwording beter zou zijn als wat het nu is (of vroeger was). Dankzij de vrijheid van arbeid zien we laagbetaalde arbeid verdwijnen naar mensen die wel willen werken (voor een hongerloontje).

Daarnaast: geografische, ethische, politieke, nationale en allerlei andere verschillen zullen er voor zorgen dat de kosten (en daardoor belastingen) verschillend moeten blijven. Aanleg van bijv. wegen is in Oostenrijk mogelijk duurder dan NL. Idem dijken die wij wel hebben, maar elders niet. Die uniformering van telecom kosten maskeert dat ook in andere landen de telecom kosten kunnen verschillen van die in NL. Er zijn dus genoeg redenen om te stellen dat deze 'overwinning' een Pyrrusoverwinning zal zijn. De kosten worden heus wel op een andere manier verrekend.
Waar staat dat ik verwacht dat het gratis is? ;)

Zoals Framoes hieronder zegt: met het wegvallen van de roamingkosten weet je iig meer waar je aan toe bent.
Ik maak in het buitenland geen gebruik van roaming, dus voor mij maakt het weinig uit. :)
Anoniem: 16328 @Jolke12 juli 2015 08:59
Telfort is wat dat betreft ideaal. Je bent in het buitenland afgesloten totdat je betaald hebt. 5 euro voor 100MB geldig voor 7 dagen. Dat zou overigens beter kunnen.
Als men zoals men voorstelde 5 MB per dag voor fair use gaan doen staan we even ver als vroeger :/

De volgende regel lijkt mij stukken beter :

Als iemand drie maanden lang meer dan bijvoorbeeld 2GB (per maand ?) in het buitenland verbruikt, zou de 'fair use'-limiet bereikt kunnen zijn.

Vooral mensen in de grensstreek Belgie-Nederland moet dit enorm vervelend zijn als men zonder vrees alles wil doen.
Denk dat die mensen ook opgelucht zullen zijn als hun data zowel in Belgie als Nederland zal gelden :)
Anoniem: 483276 @nvidia66612 juli 2015 11:49
Dat laatste stuk is natuurlijk van toepassing op alle grensgebieden in de EU. Niet alleen op het grensgebied België Nederland.
2gb per maand is natuurlijk wel een bizar hoge limiet als je weet dat sommige mensen bundels hebben van maar 100 500 of 1000 mb.

ik denk dat er mogelijk wel meerdere definities zullen zijn, zoals:

> niet meer dan 1/3 van je bundel in het buitenland gebruiken
> niet meer dan dan 3 aaneengesloten weken roamen per 31 dagen,

en dat soort regels. dat maakt het veel eerlijkder voor klanten en toch houdbaar voor providers.
Wel we verstaan elkaar :)
zolang het maar geen 5 MB per dag is :/ ;)
Nee, want ik moet dan toch wel iedere dag m'n krant kunnen downloaden (en die varieert van 35Mb op een maandag tot 100Mb op een zaterdag) :p

(niet dat ik dat ooit zou doen want ik heb maar een 200Mb bundel per maand :D)

[Reactie gewijzigd door Wailing_Banshee op 22 juli 2024 19:42]

Beter gewoon normale prijzen betalen voor data. Buiten EU prijzen slaan helemaal nergens op, €2,50 per MB. Daar kan je vaak lokaal een simkaart met 1GB bundel voor halen, ofwel het is 1000 keer duurder voor hetzelfde internet op hetzelfde netwerk. Alleen maar ongemak voor de klant. Waar komen deze kosten vandaan?
Bij Three in de UK heb je 500MB voor £5 wat 30 dagen geldig is, en je in zo'n 16 landen (o.a. VS, Spanje, Frankrijk) kunt gebruiken. Een simkaart kun je via Ebay bemachtigen, best handig voor op vakantie!
Alleen moet je dan wel steeds je simkaart in je telefoon wisselen, als je wilt schakelen tussen bellen en internetten. Tenzij je een dual sim toestel hebt. Erg handig vind ik dat toch niet eigenlijk.
Dat is bij KPN ook, volgens mij bij alles KPN tegenwoordig. Je kan wel op internet om een bundel te kopen, hehe...
Je weet in ieder geval waar je aan toe bent, omdat je net als in Nederland gebruik maakt van je bundel. Je betaalt niet ineens de hoofdprijs voor een MB, met een rekening van 300 euro als resultaat.

Je moet natuurlijk op je bundel letten, maar dat moet je in Nederland ook doen.
Vorig jaar twee weken op een camping gezeten zonder WiFi. Omdat ik vergeten was om uit te zoeken wat de tarieven waren en of er buitenland bundels te koop waren, besloten om twee weken geen internet te gebruiken op mijn mobiel. Daar heb ik geen spijt van gehad.

Thuis ben ik ook geneigd elke vijf minuten op mijn telefoon te kijken, maar op vakantie is dat helemaal niet nodig. Natuurlijk is het handig om af en toe te bellen, maar ik ben erachter gekomen dat het blijven checken van nieuws/mail/social media voor mij op vakantie helemaal niet nodig is, met of zonder roaming. Lekker rustig.
Een mooi persoonlijk argument, grotendeels deel ik hem ook met je. Maar het Is een non-argument als het gaat om vooruitgang en ontwikkeling.
Uiteraard, dat staat er ook helemaal los van. Ik vind het een hele goede ontwikkeling (ook voor zakelijke klanten).
Helemaal mee eens. Het is voornammelijk voor de zakkelijke markt handig. En dat ik iedereen een appje kan sturen dat ik veilig geland ben ipv van 1 smsje naar iemand en die verdeeld het weer
Thuis is dat natuurlijk ook niet nodig, zelf heb ik in ieder geval de notificaties van social media en mail allemaal uitgezet. Ik zie het wel als ik uit mezelf weer eens ga kijken in plaats van met een Pavlov reflex je telefoon te voorschijn te trekken als hij weer trilt. Dat geeft een heel stuk rust moet ik zeggen :)
Precies. Het ontbreken van e-mail, whatsapp, en natuurlijk tweakers.net is voor mij een van de vaste onderdelen van vakantie. Heerlijk genieten van rust en natuur. Het mobieltje gaat alleen mee voor noodgevallen. Hoef je dan ook niet op te laden tijdens de vakantie, zonder wifi enzo gebruikt 't ding veel minder.
Toch wel jammer waar de huidige maatschappij naar toe gaat. Laat providers lekker geld verdienen aan roaming! Ik betaal liever extra wanneer ik roam als dat dit standaard in mijn abonnement is opgenomen.

Niets is gratis, uiteindelijk betaal je er toch voor!

Laatst ook een webshop met gratis verzending, maar met afhaalkorting.. 8)7 Zijn we als consument nou echt helemaal achterlijk geworden?
Ben ik het niet met je eens! We hebben in Europa een gezamenlijk parlement, gezamenlijke munt, maar voor zoiets simpels als bellen in je buurland moet je nog de hoofdprijs betalen? Ik zou toch zeggen dat dat in 2015 niet meer hoeft.

Desalniettemin verwacht ik binnen afzienbare tijd dat de limieten op data worden afgeschaft, zoals ook de hoge kosten voor vast internet zijn afgeschaft. Zonder fair use onzin, gewoon rammen met die data!
Het gaat met tolheffing op de Europese wegen juist de andere kant op.
Maar wat je voor het gemak vergeet is dat er ook een boel mensen in de grensregio's wonen. Soms gaat dat hier wel eens goed mis, als je vergeet roaming uit te zetten en je blijkt al dagen op een buitenlands netwerk te zitten. In het verleden heeft dat voor veel pijn gezorgd bij sommigen, omdat je dan wel eens opeens rekeningen van enkele honderden kon krijgen. Ook rijden mensen in deze regio's veel automatisch door het buiteland. Even tanken, boodschappen doen, of simpelweg omrijden. En laten de providers nu uitgerekend hier het laatst te investeren in bereik.

Voor teveel betutteling ben ik ik ook niet te porren; het staat vrije handel in de weg. En het maakt consumenten tot makke lammetjes die steeds makkelijker hun eigen verantwoordelijkheid vergeten. Maar de excessen zijn vaak te ernstig. Bedrijven zoeken altijd naar hoge winsten, en dan moeten er ook wel consumentenwaakhonden zijn die daar met een ander moraal naar kijken. Want in de commercie is integriteit ver te zoeken.
Op zich ben ik met je eens dat burgers verantwoordelijkheid moeten leren nemen.
Aan de andere kant zijn de voorwaarden bij providers belachelijk ingewikkeld en moet je als a-technische consument veel weten om niet in een valkuil te trappen.
Het huidige probleem met roaming is dat de kosten echt belachelijk duur zijn, zonet gecheckt €2.50 voor 50MB internet binnen de EU? Serieus KPN? Dat zijn totaal geen redelijke bedragen, en het gaat ook nog eens automatisch buiten je bundel.

Dus stel nou dat ik 1GB op vakantie gebruik en mijn vakantie duurt 3 weken. Helemaal niet zo vreemd veel. (~48MB per dag). Dan kost dat mij toch wel mooi €50, Buiten mijn bundel! Ik ben prima bereid voor een beleid zoals MB's gebruikt in de EU tellen dubbel mee op je abbonoment, en buiten de EU 5 keer zo veel... Maar het huidige systeem werkt gewoon niet.
KPN heeft ook een maandbundel van 200mb voor 10 euro. Dat is toch al 20% goedkoper...

Wat ik probeer te zeggen is dat RLAH onrealistisch is. De kosten voor de consument moeten in verhouding staan tot de kosten van de provider. Daarnaast zie ik mij in heel Europa niet mobiel internetten met 70 Mbit (zoals thuis).
Dat is in wezen nog goedkoop, ik heb een Vodafone large abbo en buiten de databundel van 500 MB mag je 0,15 euro/MB betalen. Voor 50 MB betaal je dan 7,50 euro. Dat is nog binnen het land en op eigen netwerk!
Hoezo buitenland duur?
Anoniem: 80466 @smiba13 juli 2015 15:27
€2.50 voor 50MB internet binnen de EU?
Dat is nog wel prima te doen vind ik eigenlijk.
Als je een beetje voorzichtig aan doet en goed gebruik maakt van de wifi op je overnachtingslocatie dan kun je met 10-20 MB toe en kun je het verbruik makkelijk onder de euro per dag houden.
Ja, laten we extra onzinnige kosten rekenen, omdat je in een ander land bent. We waren één Europa toch?
Laten we extra kosten rekenen omdat je gebruik maakt van een netwerk van een partij waar je geen contract mee hebt..

Ik kan met een Tele2 abonnement toch ook geen gebruik maken van 4G van Vodafone?
Nee, maar je kan met een Vodafone NL abonnement ook niet gebruik maken van Vodafone DE... En met KPN kon je ook niet gebruik maken van BASE en E-PLUS terwijl die eerst van KPN waren..
Heb jij over het woord fantasiekosten heen gelezen?
Het kan prima goedkoper, maar het einddoel gaat echt te ver. Data verstoken op een ander netwerken (roamen) is nou eenmaal duurder.
Het roamingprobleem is bijna overal ter wereld en zeker binnen de EU op te lossen door ter plaatse een prepaid sim kaart met bundel te kopen. Vaak veel belminuten, sms en gigabytes voor maar een paar tientjes. Doe dit al jaren zo.
Klinkt leuk, maar dat is een oplossing voor privé gebruikers. Mijn zakelijke collega's/klanten zien me al aankomen: 'ja, komende woensdag zit ik in Duitsland, dus je kan me bereiken op dit nummer.' Nee dus.
Het is toch mogelijk om je huidige 06 nummer door te schakelen? In dat geval is dat daarmee heel simpel opgelost en houdt de oplossing van Leo P. Klepper nog steeds stand.

Hoewel ik niet met zekerheid kan zeggen of dat doorschakelen ook naar buitenlandse nummers kan...
Doorschakelen kost gelukkig ook niets... dus eigenlijk vanuit kosten perspectief ook niet echt een oplossing.

Ik heb het vorig jaar wel gedaan, een lokale sim genomen in Brazilië omdat de dataroaming 8,5 euro per MB was. Toen zoveel mogelijk familie, vrienden, en collega's ingelicht dat ik tot mijn terugkomst in Nederland op een ander nummer bereikbaar was. Ook voicemail ingesproken. Tijdens mijn verblijf bleek al snel dat een boel mensen mij toch niet konden bereiken omdat ze bijvoorbeeld mijn voicemail niet afluisterden als ze me niet te pakken kregen... dus elke dag toch minimaal 1x per dag even mijn Nederlandse sim er terug in. Beter voor de kosten maar nog altijd niet gebruiksvriendelijk.
Voor zover ik zie is doorschakelen bij T-Mobile (mijn provider) gratis. Uiteraard betaal je dan wel voor de kosten van het telefoongesprek tussen je buitenlandse en je Nederlandse nummer, maar die kosten ontloop je ook niet als je ervoor kiest om niet door te schakelen.
Voor collega's is dat op te lossen door je telefoonnummer te wijzigen in je AD/Exchange. dan gebruiken ze automatisch het juiste nummer.

Maar het blijft vervolgens wel lastig declareren.
Daar heb je dual sim toestellen voor.
Doorschakelen kost inderdaad wel wat, persoonlijk koop ik bij langere tijd in het buitenland wel een sim, mijn Nederlandse nummer schakel ik door naar mijn Skype nummer die ik dan weer doorschakel naar mijn nummer in het buitenland. Uiteindelijk kost het dan niet heel veel.

On topic: Jammer dat er weer een limiet op zit, zou mooi zijn als de providers weer eens zouden gaan concurreren
Tsja, in geval van Duitsland waar de kosten verwaarloosbaar zijn doe je dat niet. Ga je veel buiten de EU dan wordt het een ander verhaal. Ik doe het zakelijk wel, ondanks mijn zakelijke Vodafone abo betaal ik in Zuid Korea b.v. voor bellen naar NL EUR 3,50 per minuur, gebeld worden, EUR 1,80 per minuut en EUR 7,50 per Mb. Dit alles excl. BTW uiteraard.
Je wordt dus acuut ge-butt fucked als je je telefoon in buitenland gebruikt. Ik heb geen zin om voor een paar duizend euro me te laten fucken door Vodaklooi dus ik vertel mijn zakelijke klanten echt dat ze me op mijn Koreaanse/Chinese/Amerikaanse etc. SIM moeten bellen en iemand die dat voor een 2e keer niet doet, neem ik niet op. Ook zakenpartners hebben mensen begrip dat je moet werken voor je geld en dat je dat niet doet om Vodaklooi nog rijker te maken.

Koreanen die hier op Vodafone roamen betalen slechts een fractie van wat ik moet betalen dus het is pure hebzucht van Vodafone.
Kpn Zakelijk is beduidend goedkoper buiten de EU als ik je zo hoor...
Ik deed het ook altijd met een lokale sim. Maar dat is lang niet meer zo eenvoudig als vroeger. Meer en meer landen maken het moeilijker om dit te verkrijgen jammer genoeg. Ik ben zeer blij dat deze regeling er dus komt :-)
Lebara en LycosMobile zijn vrijwel overal verkrijgbaar, waarbij Lebara vaak gebruik maakt van premium netwerken; in Nederland is dat KPN.
Het wordt gebracht alsof het nu al feest is, maar het duurt nog een volle twee jaar voor dit ingaat.

Dan is dus niet alleen de vraag waarom het zolang geduurd heeft, maar ook waarom het nog zo lang moet duren voor het ingaat.

De logistiek erachter lijkt me niet zo verschrikkelijk veelomvattend.
De logistiek erachter lijkt me niet zo verschrikkelijk veelomvattend.

De logistiek niet maar de lobby wel. Dit is een compromis tussen de providers en de EU want eigenlijk had het dit jaar al in moeten gaan. De providers hebben twee jaar extra tijd gekregen om de rekening nog te kunnen spekken.
Inderdaad. Eigenlijk wel weer een bizar voorbeeld van de macht van de lobby van grote bedrijven / organisaties ten koste van de burgers...
Macht van de bedrijven is de macht die politici hen geven.

In Brussel schijnen heel veel lobbyisten rond te lopen die veel voor elkaar krijgen.

Ik concludeer dat de politici door lobbyisten omgekocht worden en dus door en door corrupt zijn.
Je moet om te beginnen in het Europees parlement een akkord vinden, dat kost veel tijd. Er word al jaren gesleuteld aan de roaming tarieven en er is een sterke lobby tegen de afschaffing. Nu het er door is moeten de verschillende landen dit nog in eigen wetteksten gieten en moeten providers de kans lrijgen hun systemenaan te passen. Dat aanpassen kost volgens mij toch echt meer tijd dan wij denken. Van op een afstand lijkt het vaak heel eenvoudig, tot je het in detail bekijkt...
Je vat het goed samen. Dat zal het zo ongeveer zijn. Dus dat hoeft geen twee jaar te duren.
En bovendien, het zat er allang aan te komen.

Wetten maken/aanpassen kan heel snel gaan, dat hebben we vorig jaar gezien. Als de wil er is.

Systemen aanpassen? Wat cijfertjes veranderen bedoel je.
De infrastructuur hoeft niet veranderd te worden. Tarieven aanpassen kan heel makkelijk.
Ik neem aan dat daar een mooie database voor is.
Wat deden we vroeger op vakantie zonder wifi en data overal........? Ook van de sociale media kan en mag je best vakantie nemen. Maar begrijp het wel en niet draait het natuurlijk niet om. De kosten ervan en de brute absurde tarieven natuurlijk. Goed initiatief maar ben het met Neelie eens......veels te laat
Genoeg mensen die in het buitenland komen zonder dat ze op vakantie zijn. En ik wil ook op vakantie data kunnen gebruiken zonder gezeur. Dus blij dat dit er eindelijk eens door komt :)
Wat deden we vroeger op vakantie zonder wifi en data overal........? \
Toen liep je naar de kiosk om de krant van "gisteren" te kopen.
Net zo'n onzin ... oud nieuws gaan lezen, maar het is van 'thuis'
Of horde's Nederlanders die 5 kilo aardappels meenamen, "Want DAAR niet te vreten"

Vakantie is doen waar je zin in hebt, maar tegenwoordig vooral zeiken op hoe anderen het wel of niet moeten doen
En tot die tijd is het mss verstandig om zeer selectief, of liefst helemaal geen gebruik te maken van (gratis) wifi (hotspots).

Zie link.
Klopt, en daarom zet ik ool direct de vpn verbinding naar thuis aan. Zo Is je free WiFi spot een stuk veiliger!
Het is maar de vraag hoe vaak mensen echt met apparatuur de verbinding gaan zitten afluisteren. Zolang je niet gaat bankieren of andere gevoelige gegevens deelt is er niets aan de hand. Het maakt hackers echt geen moer uit dat je bijvoorbeeld het weerbericht of het nieuws kijkt. Whatsapp is volgens mij ook al end to end versleuteld en dus veilig te gebruiken!
Ah, kan ik eindelijk betaalbaar Waze gebruiken op reis. Nu nog opnemen in de bilaterale met Zwitserland ?
Zwitserland zou wel een dure grap kunnen worden als je even niet oplet in een 'transit' land.
Zwitserland is sowieso een dure grap, ook voor de locals. Kijk maar eens bij Swisscom wat een abonnementje kost.
De Zwitsers kunnen het betalen. Ze zitten niet bij de EU.
Het punt is dat providers elkaar het verkeer moeten overdragen. Als jij in Frankrijk de frontpage van Tweakers opzoekt, stuurt de Franse provider gegevens naar KPN om het verzoek te verwerken, zodat de juiste afrekening kan worden gemaakt. Omdat MB's in het buitenland van de eigen bundel afgaan, blijft dat nog steeds noodzakelijk. Sterker nog, hoe meer data mensen in het buitenland verbruiken, hoe dikker de datapijpen tussen verschillende landen hiervoor moeten zijn.
Voor zover ik weet is het vanaf 4G alleen nog maar nodig om de billing-informatie (aantal MB's) over te dragen. Het verkeer zelf zou direct (in theorie vanaf de 4G-mast) het internet op kunnen, en hoeft dus niet meer 'langs Nederland' :)
Zeker 10 jaar geleden gebruikte ik mobiel Internet in Polen. Met traceroute kon ik eenvoudig vaststellen dat mijn verkeer direct in Polen het internet op ging, en dus niet eerst naar Nederland werd gestuurd. Dat zou natuurlijk ook erg dom en duur zijn. Misschien dat de providers de politiek hebben wijs gemaakt dat mobiel internet in het buitenland zo duur is, maar alleen de gegevens voor de afrekening worden tussen de providers uitgewisseld.
Waarschijnlijk is de truc dan ook door (enkele) providers bij 2G/3G toegepast. In principe liep GPRS-verkeer namelijk (via een GRX, GPRS data exchange) naar je eigen thuisnetwerk (zie ook hier: http://blog.3g4g.co.uk/20...hange-grx-for-lteeps.html). Afhankelijk van je APN kunnen verschillende regimes gelden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.