Inleiding: modern of klassiek?
Binnen de prille smartwatchmarkt zien we langzaamaan twee stromingen ontstaan: die van de fabrikanten die proberen een klassiek ogend horloge te maken, maar dan met moderne functionaliteit, en die van de fabrikanten die het futuristische aspect van het smartwatchconcept omarmen en dat in het ontwerp laten terugkomen. Een goed voorbeeld van die laatste stroming is Samsungs net aangekondigde Gear S, met zijn kromme amoled-scherm.
LG doet een poging de eerstgenoemde stroming te volgen met de eveneens op de IFA aangekondigde G Watch R, een smartwatch die op Android Wear draait. In tegenstelling tot de eerste G Watch, die in juli in de Benelux uitkwam, heeft de G Watch R geen simpel uiterlijk en geen vierkant scherm, maar een look die doet denken aan klassieke duikershorloges. Met een écht rond scherm, benadrukt LG, en geen semicirkel met één afgevlakte zijde.
Het promomateriaal dat LG van tevoren verspreidde, leek bijna te mooi om waar te zijn, want de G Watch R was in die beelden niet te onderscheiden van een 'echt' horloge. Kort na de opening van de IFA gingen we daarom naar LG's stand om te kijken of de G Watch R in het echt net zo indrukwekkend is als LG ons wil doen geloven.
Bijna net zo mooi als een 'echte'
Omdat LG duidelijk geprobeerd heeft het traditionele duikershorloge te emuleren, is het onvermijdelijk dat de G Watch R met een dergelijk horloge wordt vergeleken en dat was ook wat wij instinctief als eerste deden. Onze eerste indruk was er, zeker na de mooie promobeelden en persfoto's, toch eentje van lichte teleurstelling, omdat hij het niveau van een 'echt' horloge niet helemaal lijkt te halen.
/i/2000542262.jpeg?f=imagenormal)
De G Watch R komt uiterlijk dicht in de buurt van een traditioneel horloge, maar als je hem nader bekijkt, valt op dat de afwerking minder is en hij wat detail en finesse mist; hij oogt wat grof en goedkoop. De duikersring rondom het scherm is bijvoorbeeld een beetje simpel en blijkt puur voor de sier; hij draait dus niet. Daarmee willen we niet zeggen dat we het horloge niet mooi vinden; dat vinden we juist wel, maar als LG denkt hiermee de échte horlogeliefhebber te kunnen overhalen, dan komt het wellicht van een koude kermis thuis, want die stelt hoge eisen stellen aan kwaliteit en afwerking.
De uitstraling van het horloge hangt overigens samen met de variant die je bekijkt. De G Watch R is er namelijk in twee versies, matzwart en roestvrijstaal, en is te combineren met normale horlogebandjes, waardoor je hem naar eigen voorkeur verder kunt stylen. Waar we de matzwarte versie met meegeleverde zwartleren band er een beetje saai uit vonden zien, vonden we de rvs-variant met bruin leren band bijvoorbeeld al een stuk mooier. LG had ook versies met stoffen bandjes tentoongesteld en als je meer van metaal houdt, zou je ook een bandje met schakels kunnen gebruiken.
Dat alles gezegd hebbende is er natuurlijk ook een doelgroep die niet veel weet van dure horloges, maar wel graag een smartwatch met een klassiek uiterlijk wil. Hen zal waarschijnlijk als eerste de prima bouwkwaliteit opvallen; de G Watch R is namelijk van metaal en zit stevig in elkaar. Fijn is daarbij dat hij stof- en waterdicht is. De 'slimme' onderdelen van het klokje zijn mooi weggewerkt en vallen niet op. Zo zitten onderop een hartslagsensor en contactpuntjes om hem via de meegeleverde cradle op te laden, en de knop aan de zijkant, die bedoeld lijkt om de wijzers mee te regelen, is in feite de aan-uitknop.
Daarnaast zal opvallen dat de G Watch R groot is, erg groot zelfs. Hij bleek groter dan de toch niet kleine Citizen Eco-Drive AT4010 van 42mm die we om hadden. Daardoor is het echt een horloge voor mannen met flinke polsen en die van grote uurwerken houden. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat veel vrouwen hiermee rond willen lopen. Erg zwaar is hij gelukkig niet en we vonden het zeker geen straf om hem om te hebben.
Een prachtig scherm en mooie klokjes
Het pronkstuk van de G Watch R is niet de behuizing, maar het ronde p-oled-scherm in het midden. De p in p-oled staat voor plastic, wat slaat op het plastic substraat dat door LG gebruikt wordt. Dankzij die techniek kunnen schermen worden gebogen, zoals LG voor zijn kromme G Flex-telefoon heeft gedaan. Het scherm van de G Watch R is echter gewoon plat. De resolutie van het 1,3"-schermpje bedraagt 320x320 pixels, al vallen in de hoeken natuurlijk pixels weg omdat het scherm niet vierkant is. In onze ogen is de pixeldichtheid van het scherm prima. Je zit immers nooit met je neus tegen een horloge gedrukt en op normale kijkafstand ziet het scherm er scherp uit.
Omdat het een oled-scherm is, is de algehele beeldkwaliteit indrukwekkend. De verschillende virtuele klokjes die LG meelevert, zijn voorzien van donkere achtergronden en komen dus goed uit de verf op het ronde oled-schermpje. Het grootste compliment dat we het plastic oled-scherm kunnen geven is dat je in veel situaties nauwelijks doorhebt dat je naar een scherm kijkt. Binnen de Android Wear-interface wel, want die zit vol felle kleuren, maar de normale tijdsweergave oogt opvallend subtiel en als je er vluchtig naar kijkt, kun je het scherm aanzien voor een een normale wijzerplaat.
Gedurende het grootste deel van de dag zal het horloge in een soort stand-by-modus staan, waarin een aangepaste, versimpelde versie van de gekozen watchface getoond wordt. De achtergrond wordt hierbij bijna volledig zwart gemaakt en enkel een setje dunne wijzers blijft branden. Dit is natuurlijk koren op de molen van het oled-scherm, want alleen de pixels die aanstaan, gebruiken stroom. LG zegt dat het horloge in die stand tot twee dagen kan meegaan. Hoe snel de 410mAh-accu in de praktijk leegloopt, zal sterk afhangen van hoe actief het horloge gebruikt wordt.
Hoewel het scherm dus zeker indruk heeft gemaakt, is er één aspect dat we nog niet hebben kunnen testen: de afleesbaarheid in fel zonlicht, een achilleshiel voor veel smartwatches. Oled-schermen zijn in de regel goed te bekijken in zonlicht, maar of het p-oled-scherm van de G Watch R hard genoeg kan branden om enige tegenstand te bieden aan het buitenlicht, weten we nog niet. Wat we wel weten is dat hij geen lichtsensor bevat en de helderheid dus niet automatisch aanpast als je van buiten naar binnen gaat of vice versa. Omdat de watchfaces in de regel donker zijn, maakt dat minder uit dan bij een lcd-smartwatch met lichte klokjes, maar een gemis is het wel.
Tot slot
De G Watch R mag dan een elektronisch gadget zijn, hij draait compleet om het uiterlijk. De hardware is gelijk aan die van andere Android Wear-horloges en de software ook; Google staat niet toe dat fabrikanten die aanpassen. Daarom is het moeilijk om een eerste conclusie te trekken, want of een horloge mooi of lelijk is, blijft natuurlijk een sterk persoonlijk oordeel. Wij vinden hem in ieder geval mooi, maar we denken tegelijk dat de echte horlogeliefhebbers niet enorm onder de indruk zullen zijn van het uiterlijk en de afwerking.
Mooi of niet, we zijn in ieder geval blij dat er een fabrikant is die een serieuze poging doet om de functies van een smartwatch samen te laten smelten met het uiterlijk van een traditioneel horloge. Er is vast een groep mensen die tot nu toe de boot hebben afgehouden omdat ze niets van modern ogende horloges moeten hebben. Voor hen is er met de G Watch R een interessante optie op het strijdtoneel verschenen.
Hoeveel die optie moet gaan kosten is nog niet helemaal bekend. LG Duitsland zou 299 euro hebben genoemd, maar LG Europa en LG Benelux zeggen nog geen prijs vastgesteld te hebben. Wel beloven ze dat de G Watch R nog voor het einde van het jaar in de Nederlandse schappen zal liggen.
/i/2000542393.jpeg?f=imagenormal)