Samengevat
Vodafone zet met de Smart 4 Turbo de goedkoopste 4g-telefoon op de markt. De eerstvolgende op de lijst, de Ace 3 van Samsung, is met een adviesprijs van 169,95 fors duurder, al kan je die telefoon met goed zoeken ook net iets goedkoper vinden. Wil je dus absoluut 4g en heb je een beperkt budget, dan kom je uit bij de Smart 4 Turbo. Dan moet je wel genoegen nemen met een telefoon die op de meeste vlakken eigenlijk niet meer dan matig is. Wij zouden voor hetzelfde geld daarom de voorkeur geven aan bijvoorbeeld een Moto E. Die mag dan 'slechts' 3g hebben, op alle andere vlakken is hij flink beter dan de Smart 4 Turbo. En voor een paar tientjes minder zijn er ook interessante Windows Phones te koop.
Pluspunten
4g-ondersteuning
Minpunten
Slecht scherm Weinig opslagruimte Matige accuduur
Eindoordeel
Telefoons met ondersteuning voor 4g zijn niet nieuw meer; bijna alle high-end toestellen ondersteunen het en ook flink wat midrange-telefoons kunnen ermee overweg. In de goedkopere segmenten is 4g nog niet echt doorgedrongen en daar wil Vodafone verandering in brengen. De telecomgigant heeft daarom twee relatief goedkope 4g-toestellen laten ontwikkelen in China en brengt deze onder eigen vlag op de Nederlandse markt. Het gaat om de Vodafone Smart 4 Turbo en de Smart 4 Power. In deze review bespreken we het eerste model, dat met een prijs van honderdtwintig euro op dit moment de goedkoopste 4g-telefoon is die je kunt kopen.
Behuizing en scherm
De Smart 4 Turbo is een tamelijk eenvoudige en onopvallende telefoon, met een zwarte voorkant, glanzende zwarte zijden en een matte, donkergrijze achterkant. Met zijn 4,5"-scherm is hij een stukje kleiner dan de topmodellen op de Android-markt en hij is dan ook goed met één hand te bedienen. De behuizing is wat aan de dikke kant en mooi zouden we hem niet noemen, maar in deze prijsklasse mogen we niet al te veel verwachten.
Aan de rechterzijde vinden we de aan-uitknop, links zit de volumeknop en bovenaan bevinden zich de koptelefoonuitgang en de micro-usb-poort. Als je de verwijderbare achterkant losklikt, krijg je toegang tot de verwisselbare accu, het micro-sim-slot en het micro-sd-slot.
Net als zijn grote broer, de Smart 4 Power, heeft de Turbo drie aanraakgevoelige knoppen onder aan het scherm, die niet werken met lampjes en dus constant zichtbaar zijn. Van links naar rechts gaat het om de knoppen terug, home en menu. Door de menuknop lang in te drukken kan je wisselen tussen openstaande apps. Wij hadden die functionaliteit liever omgedraaid gezien, omdat bijna geen enkele app tegenwoordig nog de menuknop gebruikt.
Het scherm van de Smart 4 Turbo is niet veel soeps. Het gaat om een 4,5"-lcd met een resolutie van 854x480 pixels en het beeld is vanwege die relatief lage resolutie een beetje korrelig. Gezien de lage prijs van de telefoon kunnen we daar wel mee leven, maar de rest van de schermkarakteristieken is ook storend. Zo is het scherm een beetje verzonken, waardoor gemakkelijk reflecties optreden. Dat de maximale helderheid niet erg hoog is, helpt daar niet bij. In de buitenlucht is het scherm dan ook soms moeilijk af te lezen.
De kleurreproductie is verre van goed; groen neigt naar geel, roze is paars en het scherm is erg blauw. Dat staat je niet in de weg bij het plegen van een belletje of het bekijken van een webpagina, maar je moet zeker niet verwachten dat een foto er op de telefoon natuurgetrouw uitziet. Dat alles geldt al als je het scherm van voren bekijkt en wordt nog veel erger als je het scherm onder een hoek bekijkt; dan wordt alles nog lelijker.
Hardware, prestaties en accuduur
De Smart 4 Turbo bevat een Snapdragon MSM8926 als kloppend hart, een quadcore-chip met vier zuinige Cortex A7-kernen op 1,2GHz en een Adreno 305-gpu. Dat is geen erg krachtige chip, maar voor een telefoon in deze prijsklasse is het prima hardware. Je kan alles met de telefoon doen wat je met duurdere smartphones ook kan, het gaat alleen duidelijk minder snel en vloeiend. Ook de meeste games zullen werken, al zal de grafische pracht en praal teruggedraaid worden om ervoor te zorgen dat de spellen enigszins speelbaar blijven.
Op draadloos gebied heeft de Smart 4 Power ondersteuning voor wifi b/g/n, bluetooth 4.0, gps en natuurlijk 4g. In vergelijking met andere 4g-toestellen leek de snelheid van de netwerkverbinding net even wat lager, maar de verschillen zijn niet groot en de stabiliteit van het signaal en de kwaliteit van de ontvangst zijn prima.
Terwijl zijn grote broer is uitgerust met een forse 3000mAh-accu, moet de Smart 4 Turbo het doen met een bescheiden capaciteit van 1880mAh; geen vetpot. Dat blijkt ook in de praktijk; de telefoon doet het net wat minder goed dan de Nexus 5 van Google en ook dat is geen langloper. Een volle dag haal je wel uit de accu als je de telefoon niet te zwaar gebruikt. Doe je dat wel, dan moet je waarschijnlijk aan het eind van de middag bijladen.
Software en camera
De Smart 4 Turbo draait op een bijna onaangepaste versie van Android 4.4.2, waaraan Vodafone enkel een eigen versie van het homescreen heeft toegevoegd, samen met wat eigen apps. Naast die Vodafone-apps vonden we ook nog wat apps van derden die Vodafone op het toestel had voorgeïnstalleerd, zoals een bestandsverkenner, een zaklamp-app, een office-pakket, Twitter en een nfc-app. Dat is behoorlijk wat voor een toestel dat slechts 4GB opslaggeheugen heeft, zodat je in de praktijk slechts iets meer dan 2GB beschikbaar hebt.
Die geringe hoeveelheid opslag vormt snel een probleem als gebruikers grote apps installeren. Vooral moderne games kunnen tegenwoordig makkelijk meer dan een gigabyte innemen en zo loop je al snel tegen de opslaglimiet aan. In de testperiode moesten we regelmatig oude apps verwijderen om nieuwe apps te kunnen installeren en dat werkt frustrerend. De Smart 4 Turbo heeft wel een micro-sd-kaartlezer, dus het opslaggeheugen kan uitgebreid worden. In de praktijk kan je daar echter enkel foto's en video's op kwijt; slechts weinig apps laten zich op de sd-kaart installeren.
Die foto's en video's zijn overigens van slechte kwaliteit. De 5-megapixelcamera heeft, net als het scherm, een voorliefde voor een blauwe tint, waardoor kleuren niet natuurgetrouw vastgelegd worden. Daarnaast vangt de camera weinig licht. Dit leidt ertoe dat foto's al snel bewogen zijn en dat het beeld dat je ziet voordat je een foto maakt wazig is. De camera aan de voorzijde is zo mogelijk van nog mindere kwaliteit. Vodafone heeft op dit vlak dus duidelijk bespaard.
Conclusie
Vodafone zet met de Smart 4 Turbo de goedkoopste 4g-telefoon op de markt. De eerstvolgende op de lijst, de Ace 3 van Samsung, is met een adviesprijs van 169,95 fors duurder, al kan je die telefoon met goed zoeken ook iets goedkoper vinden. Wil je dus absoluut 4g en heb je een beperkt budget, dan kom je uit bij de Smart 4 Turbo. Dan moet je wel genoegen nemen met een telefoon die op de meeste vlakken eigenlijk niet meer dan matig is. Wij zouden voor hetzelfde geld de voorkeur geven aan bijvoorbeeld een Moto E. Die mag dan 'slechts' 3g hebben, op alle andere vlakken is hij flink beter dan de Smart 4 Turbo en voor een paar tientjes minder zijn er ook interessante Windows Phones te koop.
Verkorte review |
---|
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier. |