Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Vodafone Smart 4 Turbo: de goedkoopste 4g-telefoon

12-08-2014 • 08:00

34 Linkedin

Review

Samengevat

Vodafone zet met de Smart 4 Turbo de goedkoopste 4g-telefoon op de markt. De eerstvolgende op de lijst, de Ace 3 van Samsung, is met een adviesprijs van 169,95 fors duurder, al kan je die telefoon met goed zoeken ook net iets goedkoper vinden. Wil je dus absoluut 4g en heb je een beperkt budget, dan kom je uit bij de Smart 4 Turbo. Dan moet je wel genoegen nemen met een telefoon die op de meeste vlakken eigenlijk niet meer dan matig is. Wij zouden voor hetzelfde geld daarom de voorkeur geven aan bijvoorbeeld een Moto E. Die mag dan 'slechts' 3g hebben, op alle andere vlakken is hij flink beter dan de Smart 4 Turbo. En voor een paar tientjes minder zijn er ook interessante Windows Phones te koop.

Pluspunten

 • 4g-ondersteuning

Minpunten

 • Slecht scherm
 • Weinig opslagruimte
 • Matige accuduur

Eindoordeel

Tweakers zegt: 5

Telefoons met ondersteuning voor 4g zijn niet nieuw meer; bijna alle high-end toestellen ondersteunen het en ook flink wat midrange-telefoons kunnen ermee overweg. In de goedkopere segmenten is 4g nog niet echt doorgedrongen en daar wil Vodafone verandering in brengen. De telecomgigant heeft daarom twee relatief goedkope 4g-toestellen laten ontwikkelen in China en brengt deze onder eigen vlag op de Nederlandse markt. Het gaat om de Vodafone Smart 4 Turbo en de Smart 4 Power. In deze review bespreken we het eerste model, dat met een prijs van honderdtwintig euro op dit moment de goedkoopste 4g-telefoon is die je kunt kopen.

Behuizing en scherm

De Smart 4 Turbo is een tamelijk eenvoudige en onopvallende telefoon, met een zwarte voorkant, glanzende zwarte zijden en een matte, donkergrijze achterkant. Met zijn 4,5"-scherm is hij een stukje kleiner dan de topmodellen op de Android-markt en hij is dan ook goed met één hand te bedienen. De behuizing is wat aan de dikke kant en mooi zouden we hem niet noemen, maar in deze prijsklasse mogen we niet al te veel verwachten.

Aan de rechterzijde vinden we de aan-uitknop, links zit de volumeknop en bovenaan bevinden zich de koptelefoonuitgang en de micro-usb-poort. Als je de verwijderbare achterkant losklikt, krijg je toegang tot de verwisselbare accu, het micro-sim-slot en het micro-sd-slot.

Net als zijn grote broer, de Smart 4 Power, heeft de Turbo drie aanraakgevoelige knoppen onder aan het scherm, die niet werken met lampjes en dus constant zichtbaar zijn. Van links naar rechts gaat het om de knoppen terug, home en menu. Door de menuknop lang in te drukken kan je wisselen tussen openstaande apps. Wij hadden die functionaliteit liever omgedraaid gezien, omdat bijna geen enkele app tegenwoordig nog de menuknop gebruikt.

Het scherm van de Smart 4 Turbo is niet veel soeps. Het gaat om een 4,5"-lcd met een resolutie van 854x480 pixels en het beeld is vanwege die relatief lage resolutie een beetje korrelig. Gezien de lage prijs van de telefoon kunnen we daar wel mee leven, maar de rest van de schermkarakteristieken is ook storend. Zo is het scherm een beetje verzonken, waardoor gemakkelijk reflecties optreden. Dat de maximale helderheid niet erg hoog is, helpt daar niet bij. In de buitenlucht is het scherm dan ook soms moeilijk af te lezen.

De kleurreproductie is verre van goed; groen neigt naar geel, roze is paars en het scherm is erg blauw. Dat staat je niet in de weg bij het plegen van een belletje of het bekijken van een webpagina, maar je moet zeker niet verwachten dat een foto er op de telefoon natuurgetrouw uitziet. Dat alles geldt al als je het scherm van voren bekijkt en wordt nog veel erger als je het scherm onder een hoek bekijkt; dan wordt alles nog lelijker.

Hardware, prestaties en accuduur

De Smart 4 Turbo bevat een Snapdragon MSM8926 als kloppend hart, een quadcore-chip met vier zuinige Cortex A7-kernen op 1,2GHz en een Adreno 305-gpu. Dat is geen erg krachtige chip, maar voor een telefoon in deze prijsklasse is het prima hardware. Je kan alles met de telefoon doen wat je met duurdere smartphones ook kan, het gaat alleen duidelijk minder snel en vloeiend. Ook de meeste games zullen werken, al zal de grafische pracht en praal teruggedraaid worden om ervoor te zorgen dat de spellen enigszins speelbaar blijven.

Op draadloos gebied heeft de Smart 4 Power ondersteuning voor wifi b/g/n, bluetooth 4.0, gps en natuurlijk 4g. In vergelijking met andere 4g-toestellen leek de snelheid van de netwerkverbinding net even wat lager, maar de verschillen zijn niet groot en de stabiliteit van het signaal en de kwaliteit van de ontvangst zijn prima.

Terwijl zijn grote broer is uitgerust met een forse 3000mAh-accu, moet de Smart 4 Turbo het doen met een bescheiden capaciteit van 1880mAh; geen vetpot. Dat blijkt ook in de praktijk; de telefoon doet het net wat minder goed dan de Nexus 5 van Google en ook dat is geen langloper. Een volle dag haal je wel uit de accu als je de telefoon niet te zwaar gebruikt. Doe je dat wel, dan moet je waarschijnlijk aan het eind van de middag bijladen.

Software en camera

De Smart 4 Turbo draait op een bijna onaangepaste versie van Android 4.4.2, waaraan Vodafone enkel een eigen versie van het homescreen heeft toegevoegd, samen met wat eigen apps. Naast die Vodafone-apps vonden we ook nog wat apps van derden die Vodafone op het toestel had voorgeïnstalleerd, zoals een bestandsverkenner, een zaklamp-app, een office-pakket, Twitter en een nfc-app. Dat is behoorlijk wat voor een toestel dat slechts 4GB opslaggeheugen heeft, zodat je in de praktijk slechts iets meer dan 2GB beschikbaar hebt.

Die geringe hoeveelheid opslag vormt snel een probleem als gebruikers grote apps installeren. Vooral moderne games kunnen tegenwoordig makkelijk meer dan een gigabyte innemen en zo loop je al snel tegen de opslaglimiet aan. In de testperiode moesten we regelmatig oude apps verwijderen om nieuwe apps te kunnen installeren en dat werkt frustrerend. De Smart 4 Turbo heeft wel een micro-sd-kaartlezer, dus het opslaggeheugen kan uitgebreid worden. In de praktijk kan je daar echter enkel foto's en video's op kwijt; slechts weinig apps laten zich op de sd-kaart installeren.

Die foto's en video's zijn overigens van slechte kwaliteit. De 5-megapixelcamera heeft, net als het scherm, een voorliefde voor een blauwe tint, waardoor kleuren niet natuurgetrouw vastgelegd worden. Daarnaast vangt de camera weinig licht. Dit leidt ertoe dat foto's al snel bewogen zijn en dat het beeld dat je ziet voordat je een foto maakt wazig is. De camera aan de voorzijde is zo mogelijk van nog mindere kwaliteit. Vodafone heeft op dit vlak dus duidelijk bespaard.

Conclusie

Vodafone zet met de Smart 4 Turbo de goedkoopste 4g-telefoon op de markt. De eerstvolgende op de lijst, de Ace 3 van Samsung, is met een adviesprijs van 169,95 fors duurder, al kan je die telefoon met goed zoeken ook iets goedkoper vinden. Wil je dus absoluut 4g en heb je een beperkt budget, dan kom je uit bij de Smart 4 Turbo. Dan moet je wel genoegen nemen met een telefoon die op de meeste vlakken eigenlijk niet meer dan matig is. Wij zouden voor hetzelfde geld de voorkeur geven aan bijvoorbeeld een Moto E. Die mag dan 'slechts' 3g hebben, op alle andere vlakken is hij flink beter dan de Smart 4 Turbo en voor een paar tientjes minder zijn er ook interessante Windows Phones te koop.

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (34)

Wijzig sortering
Wat is het nut van 4G als je smartphone qua snelheid geen 4G aankan?
Tethering.
Ik heb een Lumia 625 gekocht vanwege zijn 4G. Gebruik het ding nauwelijks, behalve voor mijn (minimale) bellen en mijn (altijd aan) wifi spot voor de tablet.
Ideale combinatie. De batterij gaat erg lang mee, rappe internet verbinding, ook in de trein. En dat het scherm niet bepaald fantastisch is, ach, ik zit er niet mee.
Deze telefoon zou ik ook rustig gekocht hebben, scheelt weer wat geld.
Hoe bevalt het windows phone eigenlijk ik steeds te twijfelen of ik het ook neem, ik heb nu al me zusjes telefoon ingesteld ook een lumia en werkt goed.
Ik liep zondag in de mediamarkt even met paar gespeeld en het werkt zo snel, en android eigenlijk wel een beetje zat.

Ik zit al sinds 2010 op android met de sony ericcson x10 begonnen android 1.5 of 1.6, en eigenlijk is er al die jaren weinig veranderd eigenlijk(Uiterlijk).
Ik kijk eigenlijk al 4 jaar naar een homescreen met widgets en iconen aan, en druk op de app drawer heb je alle apps plus de instellingen(Enige wat beetje veranderd zijn de kleurtjes/vormgeving).
Ik zit al sinds 2010 op android met de sony ericcson x10 begonnen android 1.5 of 1.6, en eigenlijk is er al die jaren weinig veranderd eigenlijk(Uiterlijk).
Ik kijk eigenlijk al 4 jaar naar een homescreen met widgets en iconen aan, en druk op de app drawer heb je alle apps plus de instellingen(Enige wat beetje veranderd zijn de kleurtjes/vormgeving).
De werkingssnelheid is er enorm op vooruitgegaan - met Butter en Svelte is Android van een inherent haperend en stotterend OS naar een heel vloeiend OS gegaan.
Daarnaast zit het verschil hem, naast visueel, ook in de kleine dingen. Bijvoorbeeld het quick toggle panel, of het wegswipen van notificaties.

Alles samen genomen is werken met Android 4.4 echt een wereld van verschil ten opzichte van werken met 2.3 of lager.
Ik heb een htc one m8 ondertussen al even en merk uiteraard verschil, en ja je heb multi tasking enzo erbij.
Maar dat neemt niet weg dat eigenlijk al 4 jaar naar het zelfde uiterlijk zit te kijken, en dat gaat toch wel een beetje vervelen eigenlijk,
Persoonlijk vind ik dat iets wat niet hoeft te veranderen. Iconen, widgets en folders werken goed en leveren voldoende flexibiliteit op om er zo'n beetje van te maken wat jij wil.
Als je verder wil gaan zijn er launchers die het uitzicht en de interactie met je home screens ook fundamenteel veranderen. Kijk maar naar Aviate en consoorten.

In de basis: if it ain't broken, don't fix it. Dat is waarom de iconen- en widgetsgrid nog steeds bestaat, maar zowat elk ander onderdeel van Android zwaar op de schop gegaan is.
Uiteraard if it ain't broken, don't fix it is niks mis mee, maar zelfs launchers helpen niet wil na 4 jaar gewoon eens wat anders.
Hoe bevalt het windows phone eigenlijk ik steeds te twijfelen of ik het ook neem, ik heb nu al me zusjes telefoon ingesteld ook een lumia en werkt goed.
Erg goed, dit is mijn tweede toestel. De tiles maken erg veel informatie zichtbaar, geven wat meer bling aan het homescreen. Ik heb bijvoorbeel wat fotos als favoriet ingesteld en een brede tile daarvan gemaakt. Je ziet dan die fotos langscrollen. Dat samen met wat contacten die ik vaker bel maakt het geheel totaal anders dan statische icoontjes.
Het werkt vlot en soepel. Kijk maar eens bij de reviews van de Lumias.
Ja het zal denk ik even instellen zijn welke titel je groter wil en welke wat kleiner, maar dan eenmaal heb je een snel toestel.
Ik heb in de tussentijd wat gelezen ook en tot nu wel positief over, maar ja word nog even wachten tot volgend jaar maart pas loopt abbo af.
^Dit dus (tethering) lijkt me de belangrijkste reden om voor deze telefoon te gaan. En wat dat betreft zit je met een Windows Phone beter, tenminste als je een windows laptop/tablet gebruikt. Die vindt namelijk automatisch je 4G netwerk van je Windows Phone als er geen wifi is, zonder dat je verbinding delen op je telefoon aan hebt staan: scheelt enorm in batterij. Ik maak er verrassend veel gebruik van en het werkt heel goed. En Windows gaat ook automatisch zuinig met de data om. Outlook start bv in offline modus op zodat niet je databundel erdoorheen gejaagd wordt door het downloaden van je email. Een onderbelicht voordeel van WP imho.
bereik en batterijduur... 4G is niet alleen voor snelheid.
Ik dacht altijd dat 4G meer slurpte, maar niet dus. Weer wat geleerd :)

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 12 augustus 2014 09:43]

Het is afhankelijk van een stel factoren, maar over het algemeen verbruikt een telefoon in standby op 800mhz 4G minder dan bij 2100mhz 3G.
Tijdens gebruik en ten tijden van dual band verbruikt hij meer, maar handelt hij zijn taken ook sneller af dus ook in dit geval kan hij minder verbruiken.
Snap ik wel beter waarom mijn N5 langer mee gaat tegenwoordig, vrij recent is mijn abonnement omgezet naar 4G :)
De batterij duur is toch slecht dus heeft nu totaal geen nut ;)
Wat is het nut van 4G als je smartphone qua snelheid geen 4G aankan?
Je browser start misschien iets trager, maar ik vermoed dat de pagina's vervolgens wel lekker snel (throughput en latency) binnenlopen.
Apps downloaden, zaken streamen vanaf thuis, ..., ik kan wel een aantal zaken bedenken waar 4G toch nuttig is ook al heb je "maar" een Snapdragon 400.
In huis draai je wifi daar kan 4g niet tegenop 60@90 mb ;) maar 3G is ook verre van traag ik kan gewoon youtube en Netflix kijken via 3G. Vandaar ik geen spijt heb van mjn 630 inpv 635 voor 30euro meer :)
Met "zaken streamen vanaf thuis" bedoel ik dus op verplaatsing zaken streamen die thuis op je NAS (of iets dergelijks) staan. Sporten in de gym terwijl je naar je eigen muziek luistert. Of op de trein zitten en een filmpje bekijken.

Nu kan 4G inderdaad niet tegen degelijke wifi op, maar snel is het wel: ik heb persoonlijk al > 60mbit gehaald. Dat is toch best lekker snel :)
Waarom zou deze smartphone qua snelheid geen 4G aan kunnen? De processor is snel genoeg om data met hoge snelheid via 4G binnen te kunnen halen en om het 4G netwerk in het algemeen te kunnen gebruiken. De vraag is voornamelijk of hij snel genoeg is om de applicaties die veel gebruik maken van internet, en dus ook 4G, soepel te draaien. Echter met applicaties als YouTube, Netflix, Plex,... zal je niet snel problemen krijgen. En juist voor dergelijke applicaties is een snelle mobiele internetverbinding wel fijn.
Wat dat betreft is deze telefoon geen slechte keuze als je perse 4G wilt hebben en daarmee een wat langzamere telefoon accepteert waar je weinig applicaties op kan installeren. Het zal dus puur een afweging zijn maar ik kan me voorstellen dat hij voor sommige mensen uit zal vallen in het voordeel van deze telefoon.

Enige waar ik een beetje over twijfel is waarom je echt gaat besparen op een telefoon maar dan wel een abonnement neemt met 4G en een grote databundel. Of wellicht neem je dan een kleine databundel maar heb je dan wel echt 4G nodig als je toch niet veel van internet gebruik maakt?

Persoonlijk zou ik altijd weg blijven bij dergelijke budget telefoons, welke je ook neemt er is altijd wel ergens op bespaart. In dit geval is eigenlijk 4G het enige waar niet op bespaart is. Maar ga je kijken naar een telefoon als de Moto E of de Ace 3 dan heb je alsnog geen echt goede telefoon, het blijft een prijssegment waar je gewoon telefoons met echte minpunten koopt.
Wat is het nut van 4G als je smartphone qua snelheid geen 4G aankan?
Snelheid is imo een 'gadget'
De eerste weken doe je regelmatig zo'n speedtest, of verbaas je je over de snelheid dat pagina's op het scherm komen.

Maar na verloop van tijd is het 'gewoon' en merk je dat naast de snelheid het "bereik" stabieler is.
Persoonlijk ging dat bij mij ( en nog een aantal bekenden ) op deze manier iig, nu geniet ik eigenlijk meer van de (afwezigheid) in darkspots, sinds 4G heb ik op mijn locatie's minder last van "geen netwerk" meldingen.
Waar mijn andere telefoon nog steeds moeite heeft netwerk te vinden, of vast te houden, is de 4G-telefoon wel in staat om dat te doen.
heeft 4g ook iets te maken met 3g? Ik heb Vodafone maar ik heb bijna nooit 3g, alleen een H of soms zelfs g :/
Hoe is de dekking van T-mobile omgeving Eindhoven.Den Bosch? Mijn abbo vervalt bijna en zoek alles behalve Vodafone. Ik dacht nu dus aan sim-only van T-mobile of Telfort.

[Reactie gewijzigd door Kol Nedra op 12 augustus 2014 09:28]

H is 3G ;)

HSDPA, zoek de term maar eens op. Dat zien ze vaak als 3.5G
is dat zo?? hmmm ok wist ik niet.
en als ik 3G heb ipv H, welke is dan beter?
De H geeft je de hogere snelheid ;)
kpn heeft een alcatel pop s3 voor ongeveer €130,- dan heb je een quad-core (vermoedelijk een mediatek) met 5 mPixel cam 4g en android 4.3. veel scheelt dit dus niet. Toch zal vermoelijk de moto E een betere koop zijn maar toch er zijn meer opties met 4G rond de €125,-.
Staat ook in het artikel ...

Wil je dus absoluut 4g en heb je een beperkt budget, dan kom je uit bij de Smart 4 Turbo
Er zijn betere 3G alternatieven, en ben je bereid om in China te kijken, zelfs NOG betere in de 100 / 150€ klasse
Gewoon een chinaphone met een iets hogere prijs en een vodafone logo er op geplakt... Vraag me af welk merk dit is. Zou het Amoi zijn? Aan het ontwerp te zien wel. Als dat zo zou zijn, dan zit het in ieder geval wel gewoon goed met de kwaliteit.
Gewoon een chinaphone met een iets hogere prijs [..]
Zeker dan, zou ik graag iets aan vodafone bijbetalen voor het recht op 2 jaar service fabrieksgarantie
De BlackBerry Z10 kost, na aftrek van € 50,- cashback, nog maar een kleine € 150,-. Een super toestel, zeker voor het geld, qua bouw, afmetingen (als je aan rond de 4" scherm genoeg hebt...), snel, vloeiend en met 4G.

Dus als je een goed toestel wilt van een bekend merk, met een relatief nieuw en geweldig OS, in een degelijke en mooie behuizing, met vervangbare accu, geheugenkaart mogelijkheid en waar de meeste Android apps op kunnen draaien (naast apps beschikbaar in de eigen BB store), dan lijkt me de Z10 een mooi alternatief. Voor mij zelfs een no-brainer... Zo'n B-merk wil nog wel eens tegenvallen, al hoeft dat bij deze Vodafone niet zo te zijn. Ik neem de gok liever niet... (ik heb al genoeg gegokt door voor de Z10 te kiezen... gelukkig een hele goede gok geweest :) )
Je wordt wel weggemod.
Maar voor 150 euro biedt de z10 gewoon veel.
Door de s4 pro ruim 30% meer cpu kracht dan de snapdragon400 en daarnaast:
-1280x768 scherm.
-2GB ram
-16 GB rom
-4G
-een goede camera
-nfc.

Voor ~150 euro, is dat op dit moment meer dan welk ander kwaliteitsmerk dan ook levert. Wel heeft de telefoon ook een paar zwakkere punten die je niet noemt:
-een batterijtijd van slechts 1 dag.
-de 1e x snap via een pc installeren voor alle apps in de google-playstore.
-innovatieve manier van navigeren.
-je kan m niet rooten, en de ui aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 12 augustus 2014 23:51]

4 g is ook meer voor streaming diensten op je foon haal op mijn foon maar 50 mbit

[Reactie gewijzigd door reflex1967nl op 12 augustus 2014 11:06]

het kan zijn dat ik iets mis.. maar is dit niet gewoon gelijk aan een Galaxy SII..? ik weet dat dat een wat oudere telefoon is maar kwa processor kracht, scherm e.d. is hij volgensmij hetzelfde

het enige echte verschil is het geheugen, maar met een root is alles makkelijk naar de sd kaart te verplaatsen

[Reactie gewijzigd door jellepepe op 12 augustus 2014 10:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee