Samengevat
Vodafone heeft met de Smart 4 Power het doel om een degelijke 4g-telefoon te leveren voor minder dan tweehonderd euro. Dat is deels gelukt; de behuizing is prima, de prestaties voor een toestel in deze prijsklasse zijn dat ook en de accuduur is lekker lang. Toch zijn we niet weg van de Smart 4 Power. De beeldkwaliteit is niet bijzonder, de telefoon is nogal zwaar en het grootste struikelblok is in de praktijk de geringe hoeveelheid opslagruimte. Tel daarbij op dat er andere toestellen zijn, zoals de 4g-variant van de Moto G of de LG G2 mini, die voor hetzelfde geld meer leveren, en we moeten concluderen dat de telefoon niet boven het maaiveld uitsteekt.
Pluspunten
Goede accuduur 4g-ondersteuning
Minpunten
Weinig opslagruimte Matig scherm in vergelijking met concurrentie
Eindoordeel
Telefoons met ondersteuning voor 4g zijn niet nieuw meer; bijna alle high-end toestellen ondersteunen het en ook flink wat midrange-telefoons kunnen ermee overweg. In de goedkopere segmenten is 4g nog niet echt doorgedrongen en daar wil Vodafone verandering in brengen. De telecomgigant heeft daarom twee relatief goedkope 4g-toestellen laten ontwikkelen in China en brengt deze onder eigen vlag op de Nederlandse markt. Het gaat om de Vodafone Smart 4 Turbo en de Smart 4 Power. Die laatste, die voor 199 euro over de toonbank gaat, bespreken we in deze review.
Behuizing en scherm
De Smart 4 Power is een 5"-telefoon, ongeveer even groot dus als de topmodellen van merken als Samsung, HTC en Sony. De behuizing heeft afgeronde hoeken en een achterzijde die in de richting van de zijdes van het toestel een beetje kromt, waardoor de telefoon fijn in de hand ligt. Wel is hij aan de zware kant. Rechts zitten de aan-uitknop en volumeknoppen, bovenaan zit de koptelefoonuitgang en onderaan de micro-usb-poort voor de lader.
De achterkant is verwisselbaar en door die te verwijderen krijg je toegang tot het simkaartslot, een micro-sd-kaartlezer en de accu, waarvan het overigens niet de bedoeling is dat gebruikers die eruit halen. Draaien we de telefoon weer om, dan vinden we aan de voorzijde onder het scherm drie aanraakgevoelige knoppen: terug, home en menu. Door de menuknop lang in te drukken kan je wisselen tussen openstaande apps. Wij hadden die functionaliteit liever omgedraaid gezien, omdat bijna geen enkele app tegenwoordig nog de menuknop gebruikt.
Het 5"-scherm heeft een resolutie van 960x540 pixels, waarmee het niet enorm scherp is. Foto's en ander soort beeldmateriaal vallen prima te bekijken, maar vooral bij tekst zie je kartelige randjes. Bij telefoons van dit formaat zien we liever resoluties van 1280x720 pixels of hoger. Verder is het scherm aan de blauwe kant en de primaire kleuren worden niet natuurgetrouw weergegeven. Daarnaast zie je behoorlijke kleurverschuivingen als je het scherm onder een diagonale hoek bekijkt. Wat dan weer voor het scherm spreekt, is dat het gelamineerd is, wat helpt bij het tegengaan van reflecties, en dat zowel de helderheid als het contrast in orde is.
Hardware, prestaties en accuduur
De Smart 4 Power wordt aangedreven door een processor van MediaTek, de MTK6582M. Deze bevat vier tamelijk zuinige Cortex A7-kernen op 1,3GHz en een Mali-gpu. Verder zijn er nog 1GB werkgeheugen en 4GB aan opslagcapaciteit aanwezig. Dat alles leidt ertoe dat de Smart 4 Power zo ongeveer presteert als je van een telefoon in deze prijsklasse zou verwachten; er valt goed met de telefoon te werken, maar helemaal vloeiend gaat het niet altijd. De grafische chip is daarnaast niet erg krachtig, waardoor games de beeldkwaliteit omlaag zullen schroeven om alles speelbaar te houden.
Op draadloos gebied heeft de Smart 4 Power ondersteuning voor wifi b/g/n, bluetooth 4.0, gps en natuurlijk 4g, het speerpunt van deze telefoon. De verbinding met het netwerk is prima; de telefoon weet het signaal goed vast te houden en we hadden op ons kantoor geen moeite om snelheden van 30Mbit/s te halen, waarmee de Smart 4 Power niet onderdoet voor duurdere 4g-toestellen.
Naast 4g-ondersteuning is de grote accu een tweede speerpunt van de Smart 4 Power. De capaciteit van 3000mAh is gelijk aan die van veel duurdere telefoons, maar omdat het toestel relatief eenvoudige hardware en een lage schermresolutie heeft, ligt het stroomverbruik lager. Het effect van die combinatie konden we goed waarnemen in onze accutests. Bij zowel webbrowsen als videokijken gaat de telefoon bovengemiddeld lang mee en bij een beetje rustig gebruik moet je de twee dagen zeker kunnen halen.
Software
De Smart 4 Power draait op Android 4.4.2, een van de nieuwste versies van het besturingssysteem, en Vodafone heeft niet verschrikkelijk veel aan het uiterlijk veranderd. Wel levert de telco een heleboel applicaties mee. In totaal worden veertien extra apps meegeleverd, waarvan tien het label van Vodafone dragen, die echter lang niet allemaal even nuttig zijn.
Had de Smart 4 Power overgelopen van opslagcapaciteit, dan was dat geen groot probleem geweest, maar omdat de telefoon nauwelijks vrije ruimte heeft, vinden we het geen goede zet van Vodafone. In de praktijk is er slechts 2GB aan ruimte beschikbaar voor apps en games, en daar zit je al snel aan. Dat bleek al gauw frustrerend; als we een nieuwe game of andere grote app wilden installeren, moesten we eerst oude apps verwijderen. De telefoon heeft een micro-sd-slot, dus foto's en video's kan je kwijt op een micro-sd-kaartje, maar er zijn nauwelijks apps die zich op een dergelijk kaartje laten installeren.
Vodafone heeft het toestel voorzien van een 5-megapixelcamera aan de achterzijde en een camera met een resolutie van 0,3 megapixel aan de voorkant. De kwaliteit van beide camera's is niet om over naar huis te schrijven. De camera aan de achterkant is weinig lichtgevoelig en foto's zijn daardoor snel onscherp, en de frontcam heeft een dermate lage resolutie dat vrijwel alles er wazig uitziet.
Foto's gemaakt met de Smart 4 Power
Conclusie
Vodafone heeft met de Smart 4 Power het doel om een degelijke 4g-telefoon te leveren voor minder dan tweehonderd euro. Dat is deels gelukt; de behuizing is prima, de prestaties voor een toestel in deze prijsklasse ook en de accuduur is lekker lang. Toch zijn we niet weg van de Smart 4 Power. De beeldkwaliteit is niet bijzonder, de telefoon is nogal zwaar en het grootste struikelblok is in de praktijk de geringe hoeveelheid opslagruimte. Tel daarbij op dat er andere toestellen zijn, zoals de 4g-variant van de Moto G of de LG G2 mini, die voor hetzelfde geld meer leveren, en we moeten concluderen dat de telefoon niet boven het maaiveld uitsteekt.
Verkorte review |
---|
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier. |