Door Jeroen Horlings

Redacteur

Spiegelreflex-vergelijkingstest

Wat is de beste dslr voor beginners?

04-07-2014 • 12:00

310

Singlepage-opmaak

Canon EOS 1200D

Samengevat

De Canon EOS 1200D is een prima instapper, maar biedt weinig extra's. De sensor loopt wat achter bij nieuwere camera's, maar voor normaal gebruik is de beeldkwaliteit prima. Zijn grootste troef is de lage aanschafprijs in combinatie met de eenvoudige bediening en ruime uitbreidingsmogelijkheden.

Pluspunten

  • Prijs
  • Eenvoudige bediening
  • Groot aanbod van objectieven en accessoires

Minpunten

  • Verouderde sensor
  • Beperkt aantal knoppen
  • Lage burstrate (3bps)
  • Trage autofocus tijdens video
  • Onhandige plaatsing sd-kaart

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

De Canon EOS 1200D is de goedkoopste van de vier. In de Pricewatch is de camerabody al te krijgen vanaf circa 320 euro en voor een set met 18-55mm f3.5-5.6 IS II-kitlens betaal je circa 375 euro. Let erop dat de camera soms ook verkocht wordt met een 18-55mm DC III-kitlens, maar dat is een verouderde versie zonder beeldstabilisatie (IS). Het prijsverschil met de Pentax K-500 en Sony A58 is trouwens klein als je naar de combinatie met kitlens kijkt. De officiële adviesprijs is trouwens 399 euro voor de body en 549 euro inclusief de 18-55mm IS II-kitlens.

Autofocus, sensor en knoppen

Wat specificaties betreft is de 1200D niet bepaald innovatief. Met negen autofocuspunten, waarvan één kruislingsgevoelig, haalt hij het niet bij de andere instappers, al zijn de verschillen in de praktijk niet erg groot. Ook is hij met drie foto's per seconde niet snel te noemen, al zal dit voor de meeste consumenten voldoende zijn.

De sensor van de 1200D is niets bijzonders. Deze dateert uit 2009 en zit al in veel EOS-body's. Het betreft een versie zonder hybride autofocus, dus zonder geïntegreerde af-diodes op de sensor. Als gevolg daarvan is de autofocus tijdens video en live view eigenlijk niet bruikbaar. De meeste andere EOS-camera's gebruiken een nieuwere sensor. De 1200D kan nog steeds goed meekomen wat beeldkwaliteit betreft, maar begint wel een beetje achterop te lopen.

Het aantal knoppen op de body is beperkt, maar de camera laat zich eenvoudig bedienen. Het knoppenspel aan de achterkant lijkt erg op de indeling die Canon ook bij zijn compactcamera's gebruikt en zal dus voor veel mensen vertrouwd zijn. Via de knoppen naast de lcd zijn de autofocus, witbalans, belichtingscompensatie, iso-waarde en doorvoersnelheid makkelijk in te stellen. De 1200D is de enige camera die niet over een sd-slot aan de zijkant beschikt. Deze is verstopt aan de onderkant, naast de accu. Dat is in sommige situaties onpraktisch, bijvoorbeeld als de camera op een statief staat en je het geheugenkaartje eruit wilt halen. De concurrentie heeft de sd-kaart achter een klepje in de zijkant van de body gepositioneerd.

Weinig extra's

De EOS 1200D biedt weinig extra's, al is dat ook niet gek voor een instapper. Het scherm is niet aanraakgevoelig, de resolutie van het scherm is lager dan gemiddeld en de zoeker is wat klein. De camera beschikt ook niet over wifi. Wel is er een speciale EOS 1200D-app genaamd 'Canon EOS Companion'. Hiermee kun je op je telefoon of tablet nog eens nalezen wat bepaalde knoppen en instellingen voor effect hebben. Handig voor op vakantie.

Canon 1200DCanon 1200DCanon 1200DCanon 1200D