Geluid
De Philips PFK7509 wordt geleverd met een draadloze subwoofer voor een betere laagweergave. De losse baskast is bescheiden wat afmetingen betreft: 46x28x9cm. Door de relatief geringe afmetingen gaat de subwoofer ook niet heel laag, maar vergeleken met de meeste televisies is de laagweergave natuurlijk flink beter. Desondanks klinkt de PFK7509 niet zo goed en dat komt door het asymmetrische luidsprekersysteem.
Als je de tv van achteren bekijkt, zit er aan de rechterkant een hogetonenluidspreker en aan de andere kant een breedbandluidspreker. Hierdoor zijn als je tv kijkt aan de linkerkant duidelijk meer hoge tonen te horen en is het stereobeeld erg matig. Doordat de luidsprekers naar achteren gericht zijn, krijg je alleen gereflecteerd geluid te horen, wat de verstaanbaarheid niet ten goede komt.
Er is keuze uit een aantal verschillende geluidsstijlen, zoals Speelfilm, Muziek en Game, maar geen van alle klinkt beter dan de instelling Origineel. Soms, als je heen en weer schakelt tussen de verschillende geluidsstijlen, gaat de subwoofer een paar milliseconden uit de pas lopen, waardoor hij opeens de aandacht trekt. De subwoofer heeft als enige instelling een niveauregeling en de bij subwoofers gebruikelijke fase-instelling ontbreekt, waardoor het geluid op sommige plekken niet goed aansluit bij de tv.
Inputlag
Bij het spelen van actiegames is het van belang dat de tv de spelbeelden zo snel mogelijk weergeeft. Anders wordt het besturen van het spel moeilijker. De tijd die de tv nodig heeft voor het weergeven van het inputsignaal noemen we de inputlag. Voor het meten hiervan maken we gebruik van onze Leo Bodnar-lagtester, die een 1080p60-signaal naar de tv stuurt en vervolgens met een optische sensor meet hoe lang het duurt voordat het wordt weergegeven.
Met de tv in de gamemodus is de inputlag 44ms, een tamelijk gemiddelde waarde voor een tv. Liever hadden we een flink lagere waarde gezien; de beste televisies halen een inputlag van rond de 20ms. Het is bij de PFK7509 belangrijk om de tv in de juiste stand te zetten, want in de normale stand is de inputlag bijna 140ms en zijn actiegames zeer lastig te spelen.
Energiegebruik
In stand-by verbruikt de tv ongeveer 0,3W. Als de tv aanstaat, hangt het verbruik voornamelijk af van de instelling van de backlight. Deze instelling wordt in het menu Contrast genoemd, wat natuurlijk niet klopt, want de instelling van de backlight heeft bij lcdtv's nauwelijks invloed op het contrast. De echte contrast-instelling zit ver weggestopt in de menu's en heet Videocontrast.
Met de backlight op maximaal verbruikt de tv ongeveer 78W, waarbij de helderheid op zo'n 327cd/m² uitkomt. Om 's avonds bij gematigd licht tv te kijken is 120cd/m² vaak een prettige waarde. Als we de backlight zo instellen dat de helderheid ongeveer op deze waarde ligt, meten we een verbruik van gemiddeld 43W. In de laagste stand verbruikt de tv slechts 34W, maar de helderheid is dan nog maar 7cd/m², nogal aan de lage kant om in het donker prettig te kunnen kijken.