Een van de succesvollere notebooks die Asus begin dit jaar uitbracht, was de 10,1"-Transformer Book T100, een soort heruitvinding van de netbook, maar dan met de hardware, software en mogelijkheden die we vandaag de dag gewend zijn. Dat betekende dus een moderne Bay Trail-soc, een afneembaar scherm dat ook los als tablet kan worden gebruikt en Windows 8 als besturingssysteem. De T100 was niet populair omdat het zo'n geweldige laptop was, maar wel omdat hij met 349 euro extreem scherp geprijsd was en voor dat geld veel wist te bieden.
In de afgelopen tijd gingen er geruchten over een nieuwe variant, de T200, met een groter scherm en wat betere hardware. Asus onthulde die T200 tijdens de Computex. Hoewel je het eigenlijk geen onthullen kunt noemen, want tijdens de persconferentie werd er geen melding van gemaakt en op de stand viel hij een beetje weg tussen alle andere notebooks. Dat is zonde, want de T200 is op een aantal vlakken verbeterd ten opzichte van zijn kleine broertje.
Kleine convertible
In de basis is de T200 hetzelfde als de T100; het gaat opnieuw om een convertible, een Windows 8-tablet die in een toetsenborddock gestoken kan worden. De tablet zelf bevat daarbij alle hardware en de accu. De dock dient alleen als houder voor de tablet en maakt het natuurlijk een stuk makkelijker om tekst in te voeren. Omdat de T200 met zijn 11,6"-scherm een stukje groter is dan de T100, had Asus ditmaal meer ruimte om het toetsenbord en de touchpad weg te werken, en dat merk je. De toetsen zijn iets groter, maar het is vooral de touchpad die fors in oppervlak is toegenomen en daarom een stuk fijner werkt.
Ook de bouwkwaliteit lijkt verbeterd te zijn. In onze review van de T100 merkten we op dat het toetsenbord meebeweegt tijdens het tikken, bij de T200 lijkt dat minder het geval te zijn, al zouden we ze voor een beter oordeel naast elkaar moeten gebruiken. De extra ruimte in de dock maakt dat er nu plek is voor een ethernetpoort aan de linkerkant. Voor de rest zijn de twee usb-poorten van de T100 behouden. In de tablet zelf zijn opnieuw een micro-sd-slot, micro-hdmi-uitgang en micro-usb-poort weggewerkt.
Het iets grotere scherm gaat gepaard met een flinke toename in gewicht. Waar de 10,1"-T100 in combinatie met de dock slechts 1,07kg woog, is dat bij de T200 toegenomen tot 1,5kg. Als je de T200 als tablet wil gebruiken, heb je te maken met een apparaat van 750gram, fors zwaarder dan de 520g wegende T100.
Een van onze grootste kritiekpunten bij de T100 was de gebrekkige hoeveelheid opslaggeheugen. Met een drive van 32GB waarop ook nog eens Windows is geïnstalleerd, blijft er weinig vrije ruimte over voor de installatie van applicaties en opslag van bestanden. De T200 kan met 64GB geleverd worden, maar of dat in Nederland ook het geval zal zijn, weten we nu nog niet. Wat we wel al weten, is dat de dock van de T200 ruimte biedt aan een 2,5"- harde schijf. Via een klepje aan de onderkant kunnen gebruikers zelf een harde schijf of ssd inbouwen en daarmee is het grootste minpunt van de T100 geëlimineerd, al drijft dat natuurlijk wel de totale prijs op.
Hardware en software
Asus heeft voor de T200 een recente Atom-quadcore uitgezocht, de Z3775 op 1,46GHz. Die is marginaal sneller dan de Z3740 in de T100, een verschil dat zo klein is dat je er in de praktijk waarschijnlijk niet veel van zult merken. Verder is er nog 2GB werkgeheugen ingebouwd. Dat maakt van de T200 een convertible voor licht gebruik, net als zijn voorganger.
Microsoft Office is een goed voorbeeld van software die je op een dergelijk apparaat zou draaien en wat we aan de T100 zo leuk vonden, was dat Office 2013 gratis meegeleverd werd. Bij de T200 heeft Asus er helaas voor gekozen om dat niet meer te doen. Het bedrijf geeft daar geen reden voor, maar het zal wel met geld te maken hebben. Dat betekent dat gebruikers de knip moeten trekken of moeten overstappen naar een alternatief pakket, zoals LibreOffice, en dat is jammer.
De kwaliteit van het 11,6"-beeldscherm is op het oog gelijk gebleven ten opzichte van de T100. Dankzij de gebruikte ips-technologie zijn de kijkhoeken in orde, maar de resolutie van 1366x768 pixels levert geen bijster scherp beeld op. Gezien het segment waarin de T200 zich bevindt, snappen we echter wel dat Asus niet voor een duurder paneel heeft gekozen.
Onze eerste ervaring met de T200 leidt tot een gemengd gevoel. Aan de ene kant zijn het grotere scherm, de ethernetpoort, de harddrive-bay en de iets snellere processor mooie verbeteringen. Daar staat tegenover dat de T200 significant groter is dan de T100 en hij daarom als tablet minder fijn werkt. Daarnaast vinden we het jammer dat Office niet meer meegeleverd wordt. Uiteindelijk zal de prijs bepalend zijn voor het succes van de T200, net als bij de T100. Wat die zal zijn, wil Asus nu nog niet zeggen, maar hopelijk horen we daar snel meer over.