Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Dell Inspiron 11 3000: degelijke omklapper

06-06-2014 • 08:00

19

Preview

Dell kondigde tijdens de Computex een aantal nieuwe Android-tablets aan en ook introduceerde het bedrijf nieuwe Inspiron-convertibles. De Amerikaanse fabrikant heeft echter geen eigen stand op de beurs, waardoor we aanvankelijk dachten dat we de apparaten niet in levende lijven zouden kunnen zien. Gelukkig had Microsoft wel een stand waar allerlei producten van partners getoond werden, waaronder de nieuwe Inspiron 11 3000 van Dell.

De Inspiron 11 3000-serie krijgt diverse varianten en het model in de Microsoft-stand was een van de goedkopere, uitgerust met een Intel Celeron N3530. Deze moet in de Verenigde Staten ongeveer 450 dollar gaan kosten. Voor dat geld krijg je naast de eerdergenoemde quadcore-Bay Trail-soc nog 4GB geheugen en een hdd van 500GB. Het gebrek aan een ssd maakt van de Inspiron 11 3000 op voorhand al geen snelheidsmonster, al zou de Tweaker er wellicht zelf nog een ssd in kunnen schroeven.

Dell Inspiron 11 3000

De behuizing van de notebook is eenvoudig, maar goed uitgevoerd. De onderste helft is grijs, met zwarte toetsen, terwijl de rand rondom het scherm aan de forse kant is en eveneens in het zwart is uitgevoerd. De rand aan de onderzijde van de notebook is afgerond, wat fijn is als de onderarmen daarop rusten. Met een gewicht van 1,39kg is de notebook in zijn klasse geen lichtgewicht, maar hij is zeker nog heel goed mee te nemen. Op het gebied van aansluitingen voorziet Dell in de standaard-basisfunctionaliteit, met een usb 3.0-poort, een usb 2.0-poort, een hdmi-uitgang en een kaartlezer. Op draadloos vlak is er ondersteuning voor bluetooth 4.0 en wifi ac.

Dell Inspiron 11 3000Dell Inspiron 11 3000Dell Inspiron 11 3000Dell Inspiron 11 3000

Onder het scherm zitten twee dikke, dubbele scharnieren, die het mogelijk maken om het scherm compleet naar achteren te klappen, vergelijkbaar met Lenovo's Yoga-notebooks. Het scharnier voelt stevig aan en als je het touchscreen gebruikt, buigt het scherm nauwelijks door. Als de notebook niet helemaal doorgeklapt wordt, is het ook mogelijk om het onderste deel van de notebook als standaard te gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het bekijken van videomateriaal, of als enkel het touchscreen gebruikt wordt.

Het toetsenbord ligt enigszins verzonken, en links en rechts zitten kleine afstandsrubbertjes. Dat moet er samen voor zorgen dat de toetsen niet per ongeluk ingedrukt worden als het scherm omgeklapt wordt en de notebook plat op tafel neergelegd wordt. Dell heeft de toetsen gemaakt van een soort soft-touch-materiaal dat niet gebruikelijk is bij toetsenborden, maar wel fijn aanvoelt. Als andere invoermogelijkheden zijn er natuurlijk het touchscreen en een riante touchpad onder aan de laptop. Die laatste heeft een fijn oppervlak en bleek snel te reageren op onze multitouchbewegingen.

Het 11,6"-scherm heeft een resolutie van 1366x768 pixels en dat is niet bijzonder veel. Gezien de relatief lage prijs komt het echter niet als een verrassing. Hopelijk dalen de prijzen van beeldpanelen snel, zodat dit soort notebooks in de toekomst met wat hogere resoluties uitgerust kunnen worden. Het betreft gelukkig wel een ips-scherm, waardoor de kijkhoeken goed zijn. Aangezien de notebook in allerlei verschillende posities opgesteld kan worden, is dat niet onbelangrijk.

Dell Inspiron 11 3000Dell Inspiron 11 3000Dell Inspiron 11 3000Dell Inspiron 11 3000

De Inspiron 11 3000 lijkt ons een leuke basislaptop voor mensen die waarde hechten aan de mogelijkheid om het scherm te draaien. De behuizing oogt en voelt prima, en op de hardware is weinig aan te merken, al worden we langzamerhand allergisch voor notebooks met hdd's en zouden we er een sdd in schroeven. Hopelijk komt Dell zelf nog met die optie. Wanneer de nieuwe Inspirons naar Nederland komen, is nog niet bekend.

Reacties (19)

19
18
11
0
0
4
Wijzig sortering
Het 11,6"-scherm heeft een resolutie van 1366x768 pixels.... NEXT!!
Sorry maar de gemiddelde tablet doet beter en die kosten ook maar 300 euro. Zulke lage resoluties zijn onacceptabel en veroorzaken scrollvinger-RSI. Als je exel opent hou je misschien nog ruimte over voor 2 rijen te zien want alle werk-status-en-windows-balken nemen al de rest in.
Voor zij die gaan beweren dat dat wel genoeg is, waarom zitten jullie niet meer achter jullie VGA 640x480 schermpje dan? Aan de rest: roteer je full- HD monitor maar eens 90 graden en je zal direct merken wat een genot het is om alle content van een nieuws-web-pagina in een opslag te zien.

[Reactie gewijzigd door Rubizon op 23 juli 2024 09:00]

Inderdaad, dat is in mijn ogen ok een echte dealbreaker. Onbegrijpelijk dat er nu nog nieuwe machines met die resolutie uitgebracht worden snap ik echt niet. Kijk eens naar de Surface 2, die heeft ook al Full HD. Dan moet het toch overall in te realiseren zijn?
Anoniem: 286841 @Gé Brander6 juni 2014 08:37
ik denk dat je de prijs ook in ogenschouw moet nemen.
Buiten dat maar een laptop met zulke specs voor het beeld kwaliteit laat ik lings liggen. Dan ga ik nog liever voor een Latitude E7440 DIE wel een Full HD scherm heeft...
Buiten dat maar een laptop met zulke specs voor het beeld kwaliteit laat ik lings liggen. Dan ga ik nog liever voor een Latitude E7440 DIE wel een Full HD scherm heeft...
Hoezo 'buiten dat'? De prijs bepaalt hier toch wel wat je ervoor krijgt.
Succes met het vinden van een nieuwe Latitude E7440 voor 450 USD :P
Geef de consument dan de optie. Dell is een gigantische PC bouwer, dus meerdere opties aanbieden is niet zo moeilijk voor Dell.
Al heb ik nooit helemaal begrepen waarom dell.nl minder opties biedt dan dell.com, terwijl alle Europese machines in China worden gemaakt.
Inderdaad, dat is in mijn ogen ok een echte dealbreaker. Onbegrijpelijk dat er nu nog nieuwe machines met die resolutie uitgebracht worden snap ik echt niet. Kijk eens naar de Surface 2, die heeft ook al Full HD. Dan moet het toch overall in te realiseren zijn?
Je vergelijking is niet helemaal eerlijk aangezien de Surface 2 op Windows RT draait.
Bovendien is de opslagcapaciteit veel beperkter: namelijk maximaal 64 GB ipv 500 GB.
Deze Dell is een instapper (eigenlijk een netbook met touchscreen), terwijl de Surface 2 duidelijk een tablet is.
Onzin, hoge resolutie kost batterij, resources en meer geld. Dat ze een scrollfinger veroorzaken is onzin, de meeste hoge resolutie monitoren worden geschaald zodat het enigszins leesbaar is, en schalen is zelfs in Windows 8.1 een beetje lastig. ;)
Wat wou je dan op 11,6"? Full HD met een vergrootglas? :+

Windows is gewoon nog niet zo goed met HiDPI dus tot Windows 9 hoor je mij nog niet klagen over lage resolutie schermen. (Er zijn grenzen, dit is wel het minimum voor 11,6")
Maar datzelfde zou gebeuren als je de scaling wat omhoog zet bij een hogere resolutie. Dan krijg je nog "2 rijen te zien", maar wel veel scherper. Dat gaat op mijn Surface RT met dezelfde resolutie nu ook prima. Die twee rijen zijn overigens schromelijk overdreven.

Laat mij dan maar een half uur langer werken omdat de accu langer mee kan gaan of een relatief goedkope laptop hebben. Neemt niet weg dat we inderdaad niet te lang in deze resolutie moeten blijven hangen, langzamerhand (of wat sneller) wat naar boven gaan mag best wel, mits geen al te grote nadelige consequenties op andere vlakken.
" in de Microsoft-stand" betekend dus Windows 8.1
"quadcore-Bay Trail-soc nog 4GB geheugen en een hdd van 500GB." Welke tablet heeft dat?
"zelf nog een ssd in kunnen schroeven." Welke tablet is geschikt voor dat?

Dan maakt een minder scherm ineens niet het verschil meer lijkt me.
waarom zit iedereen toch altijd zo te zeuren over die "lage resolute" terwijl ze thuis zon beetje allemaal 1080p op een 22" - 24" zitten te kijken?
daarover zeur ik ook reeds jaren. monitoren met hoger dan full-HD resoluties zijn belachelijk duur of gewoon niet beschikbaar. dat terwijl de eerste 4k mobieltjes reeds in intrede doen in de mensen hun broekzakken.
een android toestel op de microsoft partner stand?

[ventileermode]
Ik vind dat schermgezeur van de resolutienazi's nu wel erg overdreven worden, soms tot het idiote toe.

1. een hogere resolutie is ook een duurder scherm.
2. niet iedereen hoeft een belacheljik hoge resolutie op een belachelijk klein scherm.
3. er bestaat ook een afweging tot de noodzakelijkheid van schermgrootte versus prijs en batterijduur.

Ik zie op autoweek ook niet bij elk geintroduceerd model legio gebruikers klagen dat dat nieuwe model geen 300km/u haalt en het is echt niet zo dat je met een iets lagere resolutie tegen onmogelijk blokken van 4x4cm pixels aan zit te kijken ofzo.
[/ventileermode]
Ben ik het helemaal met je eens, en ik vind 1366x768 voor 11,6' altijd nog een prima resolutie.
Ik begrijp niet goed waarom er behoefte is aan kleine apparaten met een belachelijk hoge resolutie. Op een gegeven moment is het verschil toch haast niet meer te zien.
Ja als je er een vergrootglas bij houdt misschien, maar anders ga je het verschil echt niet merken tussen bijvoorbeeld full hd of hoger op een 10/11 inch schermpje of kleiner.

Ik heb zelf een MS Surface en voordat ik deze had kocht las ik in veel reviews gezeur over de 'te lage resolutie' voor de scherm grootte. Uiteindelijk kwam het erop neer dat als je van dichtbij naar het scherm keek je een klein beetje een pixel grid kon zien, maar het was niet storend.
Maarja who the fuck gaat nou naar een 11' scherm kijken vanaf 10 cm? Vrijwel niemand lijkt me, oftewel in reviews zijn ze soms aan het mieren neuken en 1366x768 is sinds dien nog steeds prima imo.
Vind ik ook. 1366x786 kan echt niet meer. Dat zat nog in mijn HD ready TV van 8 jaar geleden. Ver achterhaald.
Helaas ook in een Macbook Air van €1029, maar het zal zijn om de kosten te drukken voor de aanschafprijs wat bij Apple niet zo het geval is.
Eens, met het scherm. Maar wat is ie mooooooooi! :9~
Persoonlijk uiteraard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.