Dell kondigde tijdens de Computex een aantal nieuwe Android-tablets aan en ook introduceerde het bedrijf nieuwe Inspiron-convertibles. De Amerikaanse fabrikant heeft echter geen eigen stand op de beurs, waardoor we aanvankelijk dachten dat we de apparaten niet in levende lijven zouden kunnen zien. Gelukkig had Microsoft wel een stand waar allerlei producten van partners getoond werden, waaronder de nieuwe Inspiron 11 3000 van Dell.
De Inspiron 11 3000-serie krijgt diverse varianten en het model in de Microsoft-stand was een van de goedkopere, uitgerust met een Intel Celeron N3530. Deze moet in de Verenigde Staten ongeveer 450 dollar gaan kosten. Voor dat geld krijg je naast de eerdergenoemde quadcore-Bay Trail-soc nog 4GB geheugen en een hdd van 500GB. Het gebrek aan een ssd maakt van de Inspiron 11 3000 op voorhand al geen snelheidsmonster, al zou de Tweaker er wellicht zelf nog een ssd in kunnen schroeven.
De behuizing van de notebook is eenvoudig, maar goed uitgevoerd. De onderste helft is grijs, met zwarte toetsen, terwijl de rand rondom het scherm aan de forse kant is en eveneens in het zwart is uitgevoerd. De rand aan de onderzijde van de notebook is afgerond, wat fijn is als de onderarmen daarop rusten. Met een gewicht van 1,39kg is de notebook in zijn klasse geen lichtgewicht, maar hij is zeker nog heel goed mee te nemen. Op het gebied van aansluitingen voorziet Dell in de standaard-basisfunctionaliteit, met een usb 3.0-poort, een usb 2.0-poort, een hdmi-uitgang en een kaartlezer. Op draadloos vlak is er ondersteuning voor bluetooth 4.0 en wifi ac.
Onder het scherm zitten twee dikke, dubbele scharnieren, die het mogelijk maken om het scherm compleet naar achteren te klappen, vergelijkbaar met Lenovo's Yoga-notebooks. Het scharnier voelt stevig aan en als je het touchscreen gebruikt, buigt het scherm nauwelijks door. Als de notebook niet helemaal doorgeklapt wordt, is het ook mogelijk om het onderste deel van de notebook als standaard te gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het bekijken van videomateriaal, of als enkel het touchscreen gebruikt wordt.
Het toetsenbord ligt enigszins verzonken, en links en rechts zitten kleine afstandsrubbertjes. Dat moet er samen voor zorgen dat de toetsen niet per ongeluk ingedrukt worden als het scherm omgeklapt wordt en de notebook plat op tafel neergelegd wordt. Dell heeft de toetsen gemaakt van een soort soft-touch-materiaal dat niet gebruikelijk is bij toetsenborden, maar wel fijn aanvoelt. Als andere invoermogelijkheden zijn er natuurlijk het touchscreen en een riante touchpad onder aan de laptop. Die laatste heeft een fijn oppervlak en bleek snel te reageren op onze multitouchbewegingen.
Het 11,6"-scherm heeft een resolutie van 1366x768 pixels en dat is niet bijzonder veel. Gezien de relatief lage prijs komt het echter niet als een verrassing. Hopelijk dalen de prijzen van beeldpanelen snel, zodat dit soort notebooks in de toekomst met wat hogere resoluties uitgerust kunnen worden. Het betreft gelukkig wel een ips-scherm, waardoor de kijkhoeken goed zijn. Aangezien de notebook in allerlei verschillende posities opgesteld kan worden, is dat niet onbelangrijk.
De Inspiron 11 3000 lijkt ons een leuke basislaptop voor mensen die waarde hechten aan de mogelijkheid om het scherm te draaien. De behuizing oogt en voelt prima, en op de hardware is weinig aan te merken, al worden we langzamerhand allergisch voor notebooks met hdd's en zouden we er een sdd in schroeven. Hopelijk komt Dell zelf nog met die optie. Wanneer de nieuwe Inspirons naar Nederland komen, is nog niet bekend.