We zijn het alweer een jaar of acht gewend: Intels tick-tock. Elke tock brengt een nieuwe microarchitectuur met zich mee, terwijl een tick een verkleining van het productieprocedé betekent. Zo was de recentste tick de overstap van de 32nm-Sandy Bridge-generatie processors naar de 22nm-Ivy Bridge-serie. De recentste tock was de introductie van 22nm-Haswell-processors, in juni 2013.
Tussen de laatste zes tick-tock-cycli zaten ongeveer veertien maanden, dus een nieuwe tick zou rond augustus van dit jaar moeten komen. Die tick, beter bekend als Broadwell, laat echter op zich wachten. De productie van 14nm-chips blijkt lastiger dan gedacht, reden voor Intel om de introductie uit te stellen.
Om ons in de tussentijd tevreden te houden, krijgen we de Haswell Refresh. De grote vraag is echter: is dat wel een introductiemoment waard? Intel heeft van alle recente generaties na verloop van tijd een zogeheten speedbump uitgebracht. Gewoon, iets sneller geklokte processors van dezelfde generatie.
Ditmaal wordt die speedbump gecombineerd met de introductie van de Series 9-chipset, een chipset die eigenlijk voor Broadwell was bedoeld. Broadwell zal te zijner tijd dan ook geen nieuwe chipset krijgen. Met kunst en vliegwerk krijgen we dus een speedbump van Haswell, gecombineerd met een nieuwe chipset, en noemen we dat de Haswell Refresh.
Is de Haswell Refresh echt zo'n minimale verandering of compenseert de nieuwe chipset de wat magere veranderingen op processorgebied? Wellicht is er hoop, in de vorm van de ondersteuning van snellere ssd's, waarmee eindelijk de sata-bottleneck geslecht kan worden.