Door Sim Kranenburg

Sony 50"-W8 Review

Mooi om te kijken, mooi om te zien

19-04-2014 • 08:00

118

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Er valt best wat aan te merken op de Sony W8; er zit een nare bug in, waardoor de 3d-weergave niet optimaal is en ook zou de interface soms wat sneller mogen reageren, maar op de belangrijke punten doet deze tv het erg goed. Dankzij een hoog contrast ziet het beeld er prachtig uit en door de lage inputlag is het de perfecte tv voor gamers. Het geluid klinkt redelijk goed, het design is erg mooi en ook de afwerking is van een hoog niveau.

Voetbal is de meest bekeken sport ter wereld en ook in Nederland staan belangrijke voetbalwedstrijden vrijwel altijd boven in de top tien van kijkcijfers. De tv-verkoop beleeft steevast een opleving als er een Europees of wereldkampioenschap aankomt. Bij Sony weten ze ook dat je met voetbal televisies verkoopt en dus is Sony officieel partner van het FIFA-wereldkampioenschap voetbal in Brazilië.

Sony laat het niet bij het sponsoren van voetbal. Alle nieuwe modellen voor 2014, behalve de instapmodellen uit de R-serie, zijn nu voorzien van Live Football Mode, waarvoor een aparte knop op de afstandsbediening zit. Volgens Sony past de tv in deze stand beeld en geluid aan voor livevoetbal, waarbij het geluid in een stadion wordt nagebootst.

De 50-inch W8, die we in deze review bekijken, is behalve van de Live Football-modus voorzien van smart-tv. Ook kan de tv 3d weergeven door middel van de twee meegeleverde, actieve 3d-brilletjes. De tv doet nu aanbevelingen naar aanleiding van het televisieprogramma waarnaar je aan het kijken bent en ook de kijkgeschiedenis wordt daarbij meegenomen. De tv heeft een unieke voet, die tegelijk kan dienstdoen als muurbeugel.

De W8-serie bestaat uit drie full-hd-modellen, in de schermmaten 42, 50 en 55 inch. Op het moment van schrijven kostte het 42"-model ongeveer 740 euro en de door ons geteste 50"-versie rond de 900 euro. Het model met 55"-scherm wordt pas later leverbaar.

Uiterlijk en aansluitingen

Design

Het uiterlijk is een van de sterke punten van de W8-serie. De tv oogt zeer strak en heeft een ingetogen design. Ook de gebruikte materialen stralen kwaliteit uit. Aan de voorkant is de tv bijna geheel van prachtig afgewerkt metaal gemaakt. De bezels zijn aan de boven- en zijkant slechts 6mm breed en onder het scherm is de rand nog altijd maar 20mm breed. Het donkere metaal is aan de bovenkant geborsteld en de randen aan de zijkant zijn afgerond.

Sony W8Sony W8Sony W8

Onder het scherm staat het Sony-logo en daaronder zit het enige plastic dat vanaf de voorkant te zien is: een 5mm brede led-indicatorbalk, waarvan de werking in het menu van de de tv kan worden ingesteld. De indicator kan met verschillende kleuren aangeven dat de tv iets aan het opnemen is op een aangesloten usb-disk of dat er een timer is ingesteld. Je kunt er ook voor kiezen om de indicator alleen wit te laten oplichten als de afstandsbediening wordt gebruikt of je kunt de indicator geheel uitschakelen. Ook is het mogelijk om de helderheid van de indicator te beperken of zich automatisch te laten aanpassen aan het omgevingslicht.

Sony W8 voedingSony W8 voedingSony W8 voeding

De tv is erg dun, ongeveer 16mm. Aan de achterkant zit onderaan een uitstulping, waardoor de behuizing daar 64mm dik is. Om de bult achterop niet al te groot te maken heeft Sony de voeding van de tv in een aparte 'power brick' ondergebracht. Deze 120W-voeding heeft nog het meeste weg van een laptopvoeding. We vinden het maar een onhandige ontwerpkeuze, waarmee je niet veel opschiet. De uitstulping aan de achterkant had makkelijk iets groter gemaakt kunnen worden om ook de voeding te huisvesten zonder dat het ontwerp daar veel onder had geleden. Nu heb je naast alle kabels ook nog eens een voeding weg te werken.

Sony W8Sony W8Sony W8

De voet van de W8 is bestaat uit een 8mm dunne, verchroomde metalen beugel. Op de voet staat de tv erg laag boven het tv-meubel, zo'n 4 cm. De voet heeft een dubbele functie, want je kunt de tv er ook mee aan de muur bevestigen. Dit geld overigens alleen voor de 42"- en 50"-modellen uit de W8-serie, want voor het grootste, 55"-model moet je een aparte beugel aanschaffen om de tv aan de muur te bevestigen.

Sony W8 voetSony W8 voet

Aansluitingen

Stekkers die recht naar achteren steken, zijn erg onhandig bij muurmontage. Fabrikanten kiezen er dikwijls voor om een gedeelte van de aansluitingen toch naar achteren te laten wijzen. Zo kunnen ze het aantal benodigde printplaten en de afmetingen daarvan klein houden en de productiekosten laag houden. Bij de W8 steken de scart-, component- en Toslink-aansluiting recht naar achteren. Gelukkig hebben steeds minder mensen deze aansluitingen nodig, omdat de functie hiervan bij moderne apparaten is overgenomen door hdmi. Ook de rj45-netwerkaansluiting steekt recht naar achteren, maar gelukkig zijn rj-45-stekkers meestal niet zo lang. Bovendien kan de televisie draadloos via wifi met het thuisnetwerk gekoppeld worden.

Alle andere aansluitingen zijn haaks op het paneel gemonteerd. Onder aan de achterkant zitten drie hdmi-aansluitingen, waarvan er een arc ondersteunt. Ook zitten hier de aansluitingen voor een satellietschotel en een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel-tv en Digitenne. Boven op het dikke gedeelte aan de achterkant zit een CI+-slot, dat tegen stof wordt beschermd door een dummy cam-module van plastic als hij niet in gebruik is.

Sony W8 aansluitingenSony W8 aansluitingenSony W8 aansluitingen

De aansluitingen die gebruikt worden voor tijdelijke aansluitingen zijn zijwaarts gemonteerd. Helaas is de afstand tot de rand van het scherm bijna 30cm, waardoor ze zeer lastig te bereiken zijn als de tv aan de muur is opgehangen. Deze aansluitingen zitten vanaf de voorkant gezien links aan de achterkant van de tv. Het zijn twee usb-aansluitingen, waarvan er een geschikt is voor een harde schijf waarop opgenomen kan worden, een koptelefoonaansluiting die ook als analoge audio-uitgang kan dienstdoen en een hdmi-aansluiting die geschikt is voor mhl.

Bediening op afstand

Afstandsbediening

Bij de W8 krijg je een infraroodafstandsbediening. Los is er ook een aanraakgevoelige afstandsbediening te koop, de One-Flick Remote, en de tv kan bediend worden met Sony's TV-Side View app. Het design van de infraroodafstandsbediening is zoals we dat al vele jaren van Sony kennen. Er is niet zoveel mis met het 20cm lange apparaat, maar briljant vinden we het ontwerp niet. De knopjes voelen een beetje sponzig, maar er valt prima mee te werken en bovendien laten de meeste knopjes zich makkelijk vinden doordat de lay-out nogal standaard is.

Voor 2014 zijn er een paar nieuwe knoppen op de afstandsbediening verschenen. Met de knop Social view kun je tweets bekijken over het programma dat je op dat moment aan het bekijken bent. Het is ook mogelijk om op tweets te filteren met een zelfgekozen hashtag. De toets Discover levert onder in beeld een balk met aanbevelingen op. Deze aanbevelingen worden aan de hand van je kijkgedrag gedaan. Het kunnen programma's zijn op andere zenders, maar bijvoorbeeld ook gerelateerde YouTube-video's of bestanden op je thuisnetwerk. Een druk op de knop Football levert een klein menuutje op waarmee je de tv in Live Football Mode kunt zetten, waarover later meer, of voetbalvideo's kunt bekijken vanaf YouTube of de websites van Sony en de FIFA. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zullen er meer zaken in het menu te vinden zijn, zoals standen en speelschema's.

Sony W8 afstandsbedieningSony W8 afstandsbedieningSony W8 afstandsbediening

TV-Side View-app

De W8 laat zich ook bedienen door middel van je tablet of smartphone. Sony's app is er alleen voor Android en IOS. Windows Phone-gebruikers zullen het met third-party-apps moeten doen. De app kan als onscreen-afstandsbediening gebruikt worden, waarbij je alle knoppen die je ook op de infraroodafstandsbediening aantreft tot je beschikking hebt. De app kan ook als touchpad gebruikt worden en het is mogelijk om apps rechtstreeks op de televisie te starten. Handig is de mogelijkheid om de app te gebruiken voor tekstinvoer.

Er is een tv-gids aanwezig, die extra informatie over programma's van internet haalt. Zo kun je zien welke personen er in televisieprogramma's te zien zijn en ze gelijk opzoeken op imdb. Ook is te zien wanneer de volgende aflevering van het programma wordt uitgezonden. Als een programma bezig is, kun je de tv naar het juiste kanaal laten schakelen om het programma te bekijken. Je kunt het toestel met de app aanzetten, maar daarvoor moet je het eerst in een speciale stand-by-mode zetten, waarbij de tv het netwerk in de gaten blijft houden. Het stand-by-verbruik verdubbelt dan van 0,5 naar 1W.

Interface en mediaspeler

Interface

Omdat een moderne tv voor veel meer zaken kan worden gebruikt dan alleen live tv-kijken en omdat veel gebruikers door het grote aanbod de weg een beetje kwijtraken, is de interface voor de 2014-modellen geheel vernieuwd. Sony heeft zich met de nieuwe interface tot doel gesteld om al het materiaal uit de diverse bronnen overzichtelijk weer te geven. Het homescreen is ingedeeld in de hoofdcategorieën Kanaal, Films, Album, Muziek en Apps. Kanaal toont een selectie van tv- en radioprogramma's die op dat moment worden uitgezonden. Films, Album en Muziek tonen content die via dlna beschikbaar is op je thuisnetwerk of op een aangesloten usb-apparaat. Apps laat een overzicht van op je tv beschikbare apps zien. Deze categorie is rechtstreeks te bereiken met de SEN-knop op de afstandsbediening.

Sony W8 interface

Doordat de tv probeert via internet plaatjes bij de getoonde televisieprogramma's op het homescreen te zoeken, ziet het er allemaal mooi uit. Het valt wel op dat er voor veel programma's geen bijpassende plaatjes kunnen worden gevonden, waarna de tv terugvalt op generieke plaatjes die bij het genre van de getoonde programma's passen. Bij foto's en video's toont de tv thumbnails, maar daarbij valt op dat van veel video's de thumbnails ontbreken, terwijl dat wel ondersteunde bestanden zijn.

Sony W8 interface

De interface werkt niet zo soepel als we zouden willen en regelmatig moet je een paar seconden wachten op het homescreen of bijvoorbeeld de epg. Echt sloom willen we de interface niet noemen, maar zeker ook niet snel. Als de tv net is aangezet moet je soms lang wachten voordat het apparaat op je commando's reageert, vervelend als je alleen een externe ingang wil kiezen en je moet wachten tot de tv is gestart.

Na het drukken op de SEN-knop op de afstandsbediening krijg je het app-gedeelte van het homescreen te zien. Links in beeld staan aanbevelingen die per land verschillen en het grootste gedeelte van het scherm is gereserveerd voor Mijn Apps. Hier kun je je eigen favoriete apps kiezen uit een aanbod van ongeveer driehonderd. Het aanbod is dus niet groot en enkele Nederlandse videodiensten, zoals Videoland, Pathé thuis en RTL XL, staan er niet tussen. Grote internationale diensten, zoals YouTube, Netflix en Vimeo, zijn wel aanwezig.

Mediaspeler

De ingebouwde mediaspeler kan foto's, video's en muziek afspelen vanaf een aangesloten usb-apparaat of via dlna vanaf het netwerk afspelen. De belangrijkste bestandsformaten worden ondersteund en ook ondertitels worden netjes afgespeeld, maar de filebrowser werkt niet altijd even goed en het lukte de tv soms niet om onze nas te vinden. Ook worden soms bestanden meer dan eens weergegeven en doen thumbnails het vaker niet dan wel, waardoor bestanden vaak totaal onvindbaar zijn.

Sony W8 mediaspeler

Beeldverwerking

Sony heeft de W8 tjokvol gestopt met 'beeldverbeteraars', die het beeld op de een of andere manier aanpassen om eventuele tekortkomingen te compenseren. Zo zijn er drie verschillende ruisonderdrukkers en naast een gewone scherpteregeling is er Realiteitscreatie, Detailoptimalisatie en Randenoptimalisatie. Ook zijn er Zwartcorrectie, Contrastoptimalisatie en een Huidnaturalizer. Als we Sony moeten geloven, valt er nogal wat te verbeteren aan het beeldmateriaal dat we bekijken.

In de praktijk heeft het meeste beeldmateriaal helemaal geen verbetering nodig. Bij het kijken naar goed beeldmateriaal, zoals een hdtv-uitzending of een blu-ray, zijn deze beeldverbeteraars dan ook niet zinvol en werken ze alleen maar averechts voor de beeldkwaliteit. Je doet er in de meeste gevallen dus goed aan ze allemaal uit te zetten.

Motionflow

Motionflow 400De meeste televisies hebben tegenwoordig een vorm van beeldinterpolatie aan boord om bewegend beeld er vloeiender uit te laten zien door de framerate te verhogen. Helaas is het geen gemakkelijke opgave om in korte tijd de benodigde tussenliggende beelden te berekenen en dus introduceren dit soort algoritmes altijd fouten in beeld, waardoor wij ze liever uitschakelen. Sony's Motionflow doet niet alleen aan interpolatie, maar kan ook gebruikmaken van backlight-blinking. Hierbij laat de tv de led-backlight knipperen om te voorkomen dat er bij bewegende beelden onscherpte op je netvlies ontstaat.

Motionflow heeft op de W8 zes standen. De eerste heet True Cinema en is geen interpolatiestand. In deze stand herstelt de tv de originele 24Hz-framerate van films die op 60Hz worden aangeboden. De stand Uitleg is zo genoemd omdat hij wat uitleg behoeft. In deze stand maakt de tv gebruik van backlight-blinking op de originele framerate. Hierdoor kun je het knipperen goed waarnemen en doordat de backlight slechts korte flitsen produceert, is het beeld ook nog eens erg donker. Het voordeel van deze stand is dat beweging superscherp wordt weergegeven. Door het donkere, knipperende beeld is deze stand vooral interessant voor mensen die per se de allerbeste bewegingsweergave willen.

Sony motionflowDe standen Helder en Helder Plus combineren backlight-blinking met beeldinterpolatie, waardoor de helderheid wat minder laag is dan bij Uitleg en ook het knipperen is door de hoge framerate niet meer te zien. Wel zijn er nu door de interpolatie wat artefacten in beeld te zien. De stand Helder levert wat meer helderheid op doordat de lichtflitsen van de backlight in deze stand een wat langere tijdsduur hebben.

In de standen Standaard en Vloeiend wordt geen gebruikgemaakt van backlight-blinking, zodat de tv in deze standen de volledige helderheid haalt. Bij Vloeiend produceert de tv het meest vloeiende beeld, maar zijn ook de meeste artefacten in beeld te zien. In de stand Standaard gaat het beeldinterpolatiealgoritme wat behoudender te werk, maar ook in deze stand zijn er af en toe beeldfouten te zien.

Beeldeigenschappen

De kijkhoeken van de W8 zijn prima. Onder een grote hoek nemen het contrast en de kleurverzadiging een beetje af, maar onder een dergelijke grote hoek wil niemand televisiekijken. Het beeldpaneel is voorzien van een matte afwerking om spiegelingen tegen te gaan. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen last van hinderlijke reflecties kunt hebben, maar het probleem doet zich niet zo snel voor als bij glanzend afgewerkte beeldpanelen.

Backlight bleeding

De W8 heeft een edgelit va-lcd-paneel met witte leds als lichtbron. Doordat het lcd-paneel het licht van de backlight nooit helemaal kan tegenhouden, heeft elke lcdtv in meer of mindere mate last van backlight bleeding. Ons testmodel had echter nauwelijks last van dit probleem. Om de backlight bleeding in beeld te brengen hebben we een foto met lange sluitertijd gemaakt. In het echt is het probleem dus lang niet zo goed zichtbaar als op de foto.

Backlight bleeding W8

Uniformiteit van de backlight

Bij het weergeven van heldere beelden is het van belang dat de backlight zijn licht uniform over het scherm verdeelt. De door ons geteste W8 heeft een mooi egale backlight. Bij het weergeven van zeer heldere beelden valt op dat de bovenhoeken een beetje donkerder zijn dan de rest van het beeld, maar een groot probleem is het zeker niet. Om de uniformiteit in beeld te brengen hebben we een wit beeld opgezet en de foto enigszins onderbelicht. Als je de tv met je eigen ogen bekijkt, zijn de hoeken dus niet zo donker als op de foto.

Uniformiteit backlight

3d, geluid en voetbalmodus

3d

De W8 kan 3d weergeven door middel van actieve brillen. Hiervan krijg je er twee meegeleverd bij de tv. Ondanks de actieve techniek met batterij zijn de brillen niet zwaar, zo'n 34g. Hierdoor zitten ze best comfortabel, maar voor brildragers zijn ze minder geschikt. Als je de 3d-bril tegelijk met je eigen bril draagt, staat de 3d-bril wat ver naar voren op je neus, waardoor hij de neiging heeft om af te zakken.

Sony W8 3D-brilSony W8 3D-brilSony W8 3D-bril

Bij het kijken naar 3d doet zich een vervelende bug voor. Zodra de tv het 3d-signaal detecteert en naar de 3d-modus schakelt, wordt de resolutie horizontaal gehalveerd, waardoor het beeld er blokkerig uit komt te zien. Zelfs de menu's van de tv worden niet op de normale resolutie getoond als de tv een 3d-beeld weergeeft. Het is te hopen dat Sony deze bug snel aanpakt en met een software-update komt, want op deze manier kijkt het niet prettig in 3d. Het grote voordeel van de actieve brillen zou juist moeten zijn dat je geen resolutie inlevert bij het 3d-kijken.

Geluid

Sony heeft de 2014-modellen van van betere luidsprekers voorzien. In de W8 zitten twee breedband-basreflexluidsprekers. Ze zijn aan de onderkant gemonteerd en naar beneden gericht. Geen ideale plaatsing voor een goed stereobeeld, maar het klinkt beter dan de meeste platte televisies. Dat is te danken aan een klein plastic randje achter de luidsprekeropeningen, dat het geluid naar voren reflecteert. De luidsprekers kunnen een zeer redelijk volume produceren, zonder dat het geluid wordt vervormd. De lagetonenweergave is uiteraard niet indrukwekkend, maar wel wat beter dan bij de gemiddelde platte tv.

Sony W8 luidsprekersSony W8 luidsprekers

Er valt veel aan het geluid te tweaken en er zijn zes verschillende geluidsmodi. De standaardmodus klinkt het beste, omdat die het geluid het minste aanpast. De standen Bioscoop, Sport, Muziek en Spel proberen het geluid 'op te leuken' met fasetrucs en galm, waardoor de balans uit de originele mix verloren gaat en het geluid op de lange duur gaat vermoeien. De Gecomprimeerde Audio-modus probeert te compenseren voor het hoog en laag dat bij mp3-compressie verloren kan gaan. Met wat meer hoge en lage tonen klinkt deze stand wel aardig uit de breedbandluidsprekers, die van nature ook niet niet veel hoog en laag weergeven.

SWF-BR-100Voor wie het laag niet stevig genoeg vindt klinken, verkoopt Sony een losse subwoofer, die draadloos met de televisie verbonden kan worden. De SWF-BR100 kost ongeveer 300 euro en is alleen leverbaar in wit. Bij de subwoofer zit een usb-dongle, die met een kort kabeltje op de koptelefoonaansluiting moet worden aangesloten. In het menu van de tv kun je vervolgens het volume en de kantelfrequentie van de subwoofer instellen. Ook kan hier de fase van de subwoofer omgedraaid worden om het geluid homogeen te laten klinken.

Met de subwoofer erbij klinkt het geheel erg goed voor een tv. De subwoofer is een prima match voor de luidsprekers in de tv, maar we vinden de prijs wel wat hoog voor de geboden geluidskwaliteit. Met een losse av-receiver en een goed luidsprekersysteem kun je veel betere resultaten behalen. Tegen het gemak van deze oplossing kunnen echter weinig andere geluidssystemen op.

Voetbalmodus

Als we de W8 met de speciale knop op de afstandsbediening in voetbalmodus zetten, worden beeld en geluid geoptimaliseerd, zodat het is 'alsof je in het stadion zit'. Het houdt in de praktijk in dat de beeldweergave in een soort 'winkelmodus' staat, waarbij het beeld er nogal blauwig en kunstmatig uitziet. Doordat de beeldverwerking te veel zijn best doet om het beeld te verscherpen, lijkt het of alles wat op de tv te zien is van plastic is gemaakt. Er zijn vast mensen die graag op deze manier naar voetbal kijken, maar wij vinden het beeld er bepaald niet beter op worden.

Ook het geluid wordt aangepast in de voetbalmodus. Bij het kijken naar voetbal wordt de commentaarstem wat meer naar de achtergrond verdrongen en is het publiek juist meer op de voorgrond te horen. Het is wellicht een aardige optie als je een hekel aan de commentator hebt, maar met het geluid zoals dat in een stadion klinkt, heeft het allemaal weinig te maken. Wij vinden de voetbalmodus dan ook een nutteloze gimmick, die Sony gerust achterwege had mogen laten.

Inputlag en energieverbruik

Inputlag

Als je games op je tv wil spelen, ben je gebaat bij een zo laag mogelijke inputlag. De inputlag is de tijd die de tv nodig heeft om het aangeboden beeldsignaal op het scherm weer te geven. Als de tv er lang over doet om de spelbeelden weer te geven, wordt het spelen van actiespellen moeilijker. Bij het spelen van een shooter bijvoorbeeld, wordt het mikken op bewegende doelen bij een hogere inputlag moeilijker.

Sony W8 inputlagVoordat we gaan meten controleren we altijd de instellingen van de tv. Het is belangrijk om de tv in de gamemodus te zetten, omdat de beeldverwerking anders te veel tijd in beslag neemt en de inputlag hoger is dan hij zou kunnen zijn. Bij de W8 staan er in de spelmodus standaard nog wat 'beeldverbeteraars' aan, die dus eerst met de hand uitgezet moeten worden voor een optimale inputlag. Nadat we alle beeldopties waren langsgelopen, maten we iets meer dan 22ms. De wat inputlag betreft allerbeste televisies scoren een paar milliseconden onder de twintig en daar zit de W8 nauwelijks boven. Veel televisies hebben een dubbel zo hoge inputlag. De W8 is dus een absolute aanrader voor consolegamers.

Energieverbruik

Van lcdtv's met led-backlight weten we dat ze zeer zuinig met energie omspringen en Sony's W8 is geen uitzondering. In stand-by verbruikt de W8 ongeveer 0,5W, maar als je de W8 via de TV-Side View-app op je telefoon of tablet wil kunnen aanzetten, moet je hem in een speciale stand-by-mode zetten, waarbij het verbruik verdubbelt naar 1W.

We hebben de backlight ingesteld op 5, waarbij de gemeten helderheid iets meer dan 120cd/m² bedraagt, prettig om 's avonds televisie te kijken. Daarbij kwamen we op een gemiddeld verbruik van ongeveer 53W, een prima waarde gezien de flinke beeldmaat van 50 inch. Met de backlight op de maximale stand, een helderheid van meer dan 190cd/m², is het verbruik gemiddeld 73W. De led-backlight werkt dus ook op de maximale stand zeer efficiënt.

We hebben geprobeerd de tv zo min mogelijk energie te laten gebruiken en de backlight op Minimaal gezet. Er blijft in deze stand nog maar 55cd/m² over en de televisie verbruikt dan gemiddeld slechts 37W. In een volledig verduisterde ruimte is er nog redelijk naar deze helderheid te kijken, al oogt het beeld dan wel erg futloos.

Metingen en kalibratie

De maximale helderheid van de W8 is 332cd/m². Deze waarde haal je alleen als de kleurtemperatuur op Koel staat. In deze stand zijn de kleuren aan de blauwe kant. Als je de kleurtemperatuur op Warm2 zet, de beste stand wat kleurweergave betreft, blijft er nog maar 290cd/m² over. Dat is alsnog voldoende licht voor de meeste toepassingen, maar al te veel zonlicht in de kijkruimte moet worden vermeden om prettig te kunnen kijken.

Contrast

Sony W8 ANSI-contrastWe meten het contrast door middel van een zestienvlaks-schaakbordpatroon volgens de ansi-methode. Hierbij nemen we het gemiddelde van de witte en de zwarte vlakken om zo de contrastmeting over het paneel te verspreiden en eventuele niet uit te schakelen backlight-dimming de meting niet te laten beïnvloeden.

We kwamen op een ansi-contrastratio van 4717:1, waarmee deze tv wat contrast betreft tot de beste lcd-televisies behoort. Plasmatelevisies en zeker oleds doen het op contrastgebied nog wat beter, maar doordat de zwartwaarden goed zijn en het contrast hoog is, maakt het beeld van deze Sony W8 veel indruk.

Kleurweergave

Allereerst hebben we een tienstapsgrijsmeting gedaan.

Sony W8 grayscale

Hoewel we de witbalans op Warm2 hebben gezet, zijn de kleuren nog een klein beetje te koel. Dit zit hem voornamelijk in de schaduwpartijen, want de gemiddelde deltaE 2000 is met iets meer dan 3 eigenlijk al prima. Met het blote oog is deze afwijking nauwelijks te zien. Omdat de W8 prima zwartwaarden heeft, zijn we tevreden met met de gemiddelde gamma van ongeveer 2.4. Dit is namelijk een prima waarde voor een matig verlichte ruimte. Kijk je in redelijk fel licht, dan is een gamma van 2.2 aan te raden.

Daarna hebben we de primaire en secundaire kleuren gemeten.

Sony W8 kleur

Met een gemiddelde deltaE 2000 van slechts 2,59 presteert de W8 zo uit de doos al erg goed. Alleen de verzadiging van rood schiet wat tekort. Omdat de grayscale best goed is, valt de afwijking van rood meestal niet op.

Kalibratie

We gingen aan de slag met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software om de tv te kalibreren. De W8 heeft, evenmin als alle andere Sony-televisies, geen color management system. We hadden alleen de beschikking over een tweestapsgrijswaardeninstelling om het toestel te kalibreren. Na wat experimenteren kwamen we tot de volgende instellingen voor de witbalans. De gain van groen en blauw hebben we respectievelijk op -3 en -2 gezet en de bias van rood zetten we op +1. Vanwege exemplarische verschillen is het niet gezegd dat deze instellingen een perfecte kalibratie opleveren op elke W8, maar wellicht is het een aardig begin.

Sony W8 grayscale gekalibreerd

Na de kalibratie is de grayscale zeer goed en de gemiddelde afwijking is met een deltaE 2000 van slechts 0,7 perfect. We waren al tevreden met de gamma en dat is maar goed ook, want precieze correcties zijn door het ontbreken van uitgebreide kalibratie-instellingen niet mogelijk.

Sony W8 kleur gekalibreerd

Na de kalibratie zitten we nog steeds met te weinig kleurverzadiging bij rood. Door de perfecte grayscale is dit probleem bijna niet te zien, maar liever hadden we de beschikking gehad over een cms om er iets aan te kunnen doen.

Specificaties en fotogalerij

Merk en uitvoering
Categorie Televisies
Merk Sony
Serie Bravia
Product Sony Bravia KDL-xxW805B
Uitvoering 50" zwart
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 899,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 24 winkels
Eerste prijsvermelding Donderdag 13 februari 2014
Beoordeling Score: 4 (1 review)
Beeldeigenschappen
Schermdiagonaal 50"
Refreshrate 100Hz
Geoptimaliseerde refreshrate 400Hz
Hd-specificatie Full HD
Kijkhoek 178°
Beeldverhouding 16:9
Ontvangstnorm NTSC, PAL, SECAM
3d
3d-ondersteuning Ja
3d-technologie Actief
2d-conversie Ja
Meegeleverde 3d-brillen 2
Beeldtechniek
Backlight Led: Edge-lit
Resolutie (TV) 1920x1080 (Full HD 1080p)
Local dimming Ja
Contrastverhouding (dynamisch) 1.000.000:1
Smart-tv
Smart-tv Ja
Chatmogelijkheden Skype
Overige onlinecontent Webbrowser
Verbinding
Tunertype Analoog, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2
Common Interface CI+
Video in Component Video, Composite, 4x HDMI, Scart
Dlna Ja
Verbinding (Audio) Audio (3,5mm)
Verbinding (Ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (USB) 2x USB 2.0
WiFi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Geluid
Frontspeakervermogen (RMS) 16W
Energie
Stroomverbruik 51W
Stroomverbruik (stand-by) 0,5W
Eigenschappen
Televisie Eigenschappen 24p, OSD, Ruisonderdrukking, Slaaptimer
Teletekst pagina's in geheugen 2.000
Uiterlijk
Televisie kleur Zwart
Afmetingen en gewicht
Hoogte 693mm
Hoogte (zonder voet) 656mm
Breedte 1,116m
Diepte 179mm
Diepte (zonder voet) 64mm
Gewicht 14,8kg
Overige specificaties
Bijzonderheden Een van de componentaansluitingen wordt gedeeld met composiet, deze kunnen dus niet tegelijk gebruikt worden.
Meer informatie
Sony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galerySony W8 galery

Conclusie

De Sony W8 heeft een prachtig design en ook de gebruikte materialen stralen kwaliteit uit. Door de supersmalle, afgeronde bezels oogt de tv kleiner dan hij in werkelijkheid is. Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden het ontwerp en de hoogstaande afwerking van deze televisie erg mooi. Leuk detail is de voet, die ook te gebruiken is als handige muurbeugel.

De interface ziet er best mooi uit, maar had van ons wel wat sneller mogen werken. Zeker als de tv net is aangezet moet je soms lang wachten voordat de tv op commando's reageert. Het app-aanbod is klein, maar alle belangrijke videodiensten zijn beschikbaar. Er is een mediaspeler aanwezig maar het vinden van bestanden op je netwerk werkt niet altijd even goed.

De beeldkwaliteit is erg goed. Dankzij prima zwartwaarden heeft de tv een goed contrast. Alleen plasma- en oled-televisies doen het op dit vlak beter. Ook de kleurweergave is zo uit de doos al goed, waardoor een kalibratie maar weinig verbetering oplevert. Naast het beeld is ook het geluid van de W8, in vergelijking met andere platte televisies, best goed. Dankzij de lage inputlag is deze tv bovendien zeer geschikt om er een gameconsole op aan te sluiten. Van de Live Football Mode zijn we niet onder de indruk en deze had wat ons betreft gerust weggelaten kunnen worden.

Het is jammer dat er een bug in de software van de W8 zit, waardoor de 3d-weergave niet naar behoren werkt. Tijdens het 3d-kijken wordt het beeld niet op de volledige resolutie getoond, terwijl weergave op volledige hd-resolutie juist een voordeel van het door Sony gebruikte actieve 3d-systeem zou moeten zijn. Het is te hopen dat Sony snel met een software-update komt voor deze verder prima televisie.

Samengevat

Er valt best wat aan te merken op de Sony W8; er zit een nare bug in, waardoor de 3d-weergave niet optimaal is en ook zou de interface soms wat sneller mogen reageren, maar op de belangrijke punten doet deze tv het erg goed. Dankzij een hoog contrast ziet het beeld er prachtig uit en door de lage inputlag is het de perfecte tv voor gamers. Het geluid klinkt redelijk goed, het design is erg mooi en ook de afwerking is van een hoog niveau.

Reacties (118)

118
118
65
11
0
47
Wijzig sortering
Sinds kort ook bezit van deze tv, en het is echt een uitstekend voor gaming! Als je als studentzijnde, interesse hebt in deze tv, kan je 20% korting krijgen via Surfspot. Prijs komt dan neer op 799 en is daardoor zeer 'bang for buck'. Ik geniet elke keer weer als ik ps4/xbox aanzet :D

[Reactie gewijzigd door FireBladeX op 22 juli 2024 14:39]

Zojuist gekeken op Surfspot en door gelinkt naar de 'partnershop' van Sony. Helaas zie ik juist dit model er niet tussen staan :? Zal wel te maken hebben met dat ik geen student ben maar via een andere organisatie inlog?
Dat durf ik niet te zeggen... :( ik heb geen idee hoe het systeem van de 'partnershop' werkt. Een week geleden stond die er nog wel tussen.
Ik zie hem er ook niet meer tussen staan helaas...
Tv staat gewoon op sony jongens... bij de pagina van Sony education moet je niet op de links klikken die links staan. In plaats daarvan gewoon naar beneden scrollen totdat je bij de "Smart Tv" ben. Klik erop en thats it!! 799 euro!
Dank voor de tip, dat scheelt behoorlijk!

Het is trouwens "bang for the buck" en niet bang for bucket (laatste is een emmer).
Is dat niet 10% korting?
Anoniem: 336801 @FireBladeX22 april 2014 10:11
22ms moet dit niet 2ms zijn?
Super, net het 50 inch model besteld voor €799.
Bij Saturn gekocht voor 899 en gratis ipad mini 16GB white erbij.
Deze heb ik voor 200 euro verkocht de dag daarna.
Ik zag de actie ook staan ja.. Helaas voor mij haha
Achter de code XXwXXX staat een letter, deze letter (A of B ) geeft aan uit welk "jaar" het model komt.
De A staat voor de 2013 line up en de B voor de 2014 line up.
Dit maakt dat de verschillen tussen vrijwel gelijke typenummers vrij groot kunnen zijn.
W805A is een 400Hz en de W805B 200Hz bijvoorbeeld.

Let dus goed op dat je geen review van een bepaalde serie leest en er dan van uit gaat dat het om dezelfde serie gaat, die ene letter aan het eind kan een redelijk groot verschil maken.

Tevens lijkt het handig dat de voet te gebruiken is om de tv op te hangen maar deze tv heeft daardoor geen VESA mount met als gevolg dat deze niet te monteren is op reguliere wall mounts of andere meubels met een VESA mount.

Dus ophangen ja maar dan alleen vast tegen de wand niet draai/kantelbaar.

[Reactie gewijzigd door chupie op 22 juli 2024 14:39]

De 42W805B is 200hz, maar de grotere maten zijn wel 400Hz (dus met de MotionFlow interpolatie)
Goeie review! Ik vind Sony TVs altijd erg mooi qua design. Opvallend is wel dat de AB nog vrijwel hetzelfde is als die van mijn 7 jaar oude Bravia :)

Verder vind ik het opvallend hoe slecht fabrikanten hun smart-TV op orde hebben. Als je veel media hebt dan moet je bijna bij alle fabrikanten volgens mij een losse mediaspeler/HTPC aansluiten om een beetje normaal te sorteren en af te kunnen spelen. Ik heb er geen ervaring mee (heb een HTPC) maar als ik het goed begrijp is alleen Samsung redelijk goed met die smart functies. Voor mij is het hierdoor zolang mijn FHD tv het doet geen reden om momenteel een nieuwe aan te schaffen. Ik zou het wel handig vinden als je niet altijd je PC aan hoeft te zetten voor uitzendinggemist en je media en niet een aparte UPC box aan te zetten voor TV, maar nu is mijn dumb TV met HTPC gewoon nog een betere optie.

Ik denk dat ik wacht tot de UHDs in deze prijsklasse kwalitatief interessant worden (en er meer content beschikbaar is).
Sorrie dat ik het moet zeggen maar wat een slechte CMS resultaten na calibratie. Ook de ANSI waarden zijn veel te hoog. De piek witwaarden zouden gecalibreerd moeten worden op 120cd/m2.
Sony-televisies hebben geen CMS..
Maar probeer vooral de metingen op de juiste waarde te schatten. Doordat de grayscale van deze tv prima is is de kleine fout bij rood meestal niet zichtbaar.

Wat betreft je opmerking dat het contrast op 120cd/m² gemeten moet worden:
Bij lcdtv's maakt de instelling van de backlight vrijwel nooit iets uit voor het gemeten contrast. Wel wordt de colorimeter nauwkeuriger als er meer licht is om te meten.

[Reactie gewijzigd door Sim op 22 juli 2024 14:39]

Dat is behoorlijk slecht van Sony dat er geen controle is over de CMS (zelfs niet 2D) en verklaard de walgelijke resultaten. De uitschieters op rood en blauw zullen duidelijk zichtbaar zijn als je weet waar je naar kijkt.

Het terugschroeven van de backlight komt de zwartwaarden absoluut ten goede. Sowieso is het vermoeiend voor mensenlijke ogen om voor een lange tijd naar hoger dan 120cd/m2 te kijken vandaar de ISF en THX standaarden. Een beetje fatsoenlijke meter krijgt enkel moeilijk bij metingen van 10 IRE of lager en dan praten we over een lichtopbrengst die veel lager is.

[Reactie gewijzigd door Buck Naked op 22 juli 2024 14:39]

Het zou mooi zijn als Sony CMS instellingen zou toevoegen maar in dit geval is het allemaal niet zo heel erg.
De uitschieters op rood en blauw zullen duidelijk zichtbaar zijn als je weet waar je naar kijkt.
De afwijking van blauw ga je niet zien zelfs als je weet waar je naar kijkt want de DeltaE 2000 waarde van blauw ligt onder de 3. De afwijking van rood zou je wel kunnen zien als je weet waar je op moet letten maar in de praktijk zullen de meeste mensen de kleurweergave prima vinden vanwege de goede grayscale. Een goede grayscale is veel belangrijker dan perfecte primaire kleuren.
Het terugschroeven van de backlight komt de zwartwaarden absoluut ten goede. Sowieso is het vermoeiend voor mensenlijke ogen om voor een lange tijd naar hoger dan 120cd/m2 te kijken vandaar de ISF en THX standaarden.
Het terugschroeven van de backlight komt inderdaad de zwartwaarden ten goede maar wit gaat net zo hard naar beneden en dus maakt het voor een contrastmeting nauwelijks iets uit. Het is onzin om te stellen dat het vermoeiend is om langere tijd naar hogere helderheden dan 120cd/m² te kijken. Dit is alleen zo als je in een donkere of bijna donkere kamer zit en daar gaan de ISF en THX standaarden dan ook van uit. Als je in een goed verlichte kamer zit of er komt daglicht de kijkruimte binnen kan je uren achtereen naar heel veel hogere helderheden kijken zonder dat het gaat vermoeien.
De afwijking van blauw ga je niet zien zelfs als je weet waar je naar kijkt want de DeltaE 2000 waarde van blauw ligt onder de 3. De afwijking van rood zou je wel kunnen zien als je weet waar je op moet letten maar in de praktijk zullen de meeste mensen de kleurweergave prima vinden vanwege de goede grayscale. Een goede grayscale is veel belangrijker dan perfecte primaire kleuren
Ik zie anders een behoorlijke foutmarge op de chroma bij blauw en rood en een foutmarge op de hue bij rood. Een goede DeltaE waarden is leuk maar is slechts een gemiddelde van de hue, lightness en chroma. De foutmarge zal ook bij de DeltaH, DeltaL en DeltaC onder de 3 moeten blijven.

Ik ben het uiteraard met je eens dat de grayscale meer effect heeft op het beeld dan de CMS maar dat maakt de CMS niet onbelangerijk.

[Reactie gewijzigd door Buck Naked op 22 juli 2024 14:39]

Een goede DeltaE waarden is leuk maar is slechts een gemiddelde van de hue, lightness en chroma.
Dat is een foute aanname. Voor sommige eigenschappen is het menselijk oog gevoeliger dan voor andere en om daarvoor te compenseren is de berekening van Delta E 2000 een flink stuk ingewikkelder dan de gemiddelde fout van hue, lightness en chroma. zie:http://en.wikipedia.org/wiki/Color_difference#CIEDE2000

Nogmaals: Probeer vooral de metingen op de juiste waarde te schatten. We hebben het hier over een televisie waar je voor je plezier films en series op kijkt. Niet over een monitor waarop blu-rays gemasterd worden of ander superkritisch werk. En dan is de kleine afwijking van de primaire kleuren niet zo'n ramp. Zeker niet omdat de grayscale van deze tv prima is.
Sim, complimenten voor je review! Echt zo'n beetje alles wat er over de tv gezegd kan worden is gezegd. Ook de daadwerkelijke "kijk ervaring" is uitstekend beschreven.

Wat betreft de tv zelf, is het een uitstekende tv van sony en stukken beter dan het "top" model genaamd W950. Het enige jammere voor mij is de vormgeving aan de achterkant. Het is ontzettend jammer dat de tv voor 80% zeer dun is en dan aan de achterkant een (naar verhouding) gigantische uitstulping heeft. De tv strak aan de muur bevestigen is hierdoor niet mogelijk. Wat dat betreft doen Samsung en Philips het op dit punt stukken beter. Ook eerdere modellen van Sony hadden dit in aanzienlijk mindere mate.

Wat betreft de 3D; Op hdtvtest.co.uk hebben ze het erover dat de 3D resolutie alleen horizontaal wordt verminderd. (http://www.hdtvtest.co.uk...ny-KDL50W829B/half-3d.jpg) Weet je zeker dat in jouw model dit zowel horizontaal als verticaal is?
Dank voor de complimenten!

Wat betreft de 3D weergave. Ik meende aan de lettertjes in de menu's te zien dat het zowel horizontaal als verticaal was maar ik heb er verder geen testpatronen op losgelaten omdat het overduidelijk een bug is en geen feature..

Ik heb de reviewtekst even aangepast.
Maar zelfs een halvering van de verticale lijnen zou niet mogen bij gebruik van actieve shutter brillen. Het voordeel van die techniek moet net zijn dat je 3D in de volledige resolutie kunt weergeven.
Ik vind het juist een ramp dat je de meegeleverde voet als muurbeugel moet gebruiken. Zelf heb ik de KDL-42W655.

Nadat ik de TV aan de muur had gehangen wilde ik mijn Zotac AD02 met de meegeleverde VESA-bracket en dubbelzijdige tape tegen de achterkant van mijn TV plakken zodat deze uit het zicht is. Qua ruimte is dat prima te doen.

Het probleem zit hem in de beugel. Je moet hier het meegeleverde plastic blokje omheen klikken dat vervolgens in de muurbeugel terecht komt. Vervolgens veranker je dit met een extra metalen plaatje en één schroefje. Het gevolg is dat de TV balanceert op dit zwarte blokje. Zodra je er dus iets van gewicht aan gaat hangen aan een kant (in mijn geval de Zotac AD02) kantelt de televisie omdat dit zwarte blokje speling heeft in de muurbeugel. Ik moest dus lang prutsen om een manier te bedenken om het toestel waterpas te krijgen (en te houden).

Bij mijn vorige Sony TV (KDL-40W4000) kon ik een standaard "Titan" muurbeugel gebruiken waarmee het toestel over de hele breedte werd ondersteund. Kantelen was hierbij onmogelijk. Aangezien moderne Sony-TV's blijkbaar niet meer over de standaard bevestigingspunten beschikken kan ik geen traditionele muurbeugels meer gebruiken; wat ik zeer jammer vind.
Hoi Titan_Fox,

Probeer dit eens voor je W6. Op die manier kan je elke op Vesa standaard gebaseerde beugel kopen.

http://www.av4home.co.uk/...kit-KDL-xxW6xx-Series.pdf

Te koop bij Plasmadiscounter.nl

http://www.plasma-discoun...w6-ophangkit-0999039.html
Heel erg bedankt !!!
Vraagje Sim,

Weet je toevallig of dit paneel ook gebruikt wordt in de 60w8555? Volgens de Sony site is het wel een andere serie, maar bent erg benieuwd naar het gebruikte paneel.
Dat weet ik niet maar dat is sowieso een andere beeldmaat en hetzelfde paneel in een andere maat kan in theorie best een beetje verschillen. Waarschijnlijk zullen de verschillen niet zo groot zijn maar dat weet je pas zeker als je het hebt gemeten.
Klopt, je bent trouwens vergeten te vermelden dat de 42" W8 modellen géén motionflow ondersteunen. Het is dus niet mogelijk om de 6 verschillende standen te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door tweegroenethee op 22 juli 2024 14:39]

Ook het 42"-model heeft motionflow alleen geeft Sony voor dit model een lagere frequentie op voor de motionflow, tenminste als we Sony's website mogen geloven...
http://www.sony.nl/electr...00b-series/specifications

Wat mij betreft geen heel erg spannend verschil omdat het aantal opgegeven Herz bij beeldinterpolatie-algoritmes altijd door de marketingafdeling van de fabrikanten wordt bedacht en geen enkele relatie heeft tot de daadwerkelijke framerate van het beeldpaneel. De meeste mensen doen er dan ook verstandig aan om marketingverhalen over Herzen bij aankoop van een televisie volledig te negeren. En negeer ook gerust dynamische contrastwaarden want die zeggen ook helemaal niets over de beeldkwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Sim op 22 juli 2024 14:39]

Sony heeft er voor gekozen om het Motionflow menu in de 42" W8 serie weg te laten. Het is dus niet mogelijk om van stand te wisselen op de 42" versie, wat op de 50" versie wél mogelijk is. Dit betreft tevens zowel de 42W805B als de 42W828B.

Er zit wel een LED-Motion optie in verstopt, maar die kan je beter achterwegen laten volgens reviews. De helderheid zou drastisch omlaag gaan en je ziet het beeld als het ware dubbel.

Bron: http://www.avforums.com/t...rs-thread.1858674/page-46

[Reactie gewijzigd door tweegroenethee op 22 juli 2024 14:39]

Vreemde handelswijze van Sony. Het zou ook op het 42"-model toch op zijn minst mogelijk moeten zijn om Motionflow aan en uit te zetten. Ik zal eens kijken of ik er via Sony wat meer over te weten kan komen.
Dat kan vanwege het paasweekend wel even duren..

[Reactie gewijzigd door Sim op 22 juli 2024 14:39]

Ik stond na deze review op het punt om hem te bestellen, maar dat is echt een dealbreaker. Als 3D je niet boeit, zou je beter kunnen kijken naar de 42" W7. Die heeft vrijwel dezelfde specificaties maar zonder 3D, scheelt je weer 100 euro.
Anoniem: 556793 @Sim27 mei 2014 11:24
Beste Sim,

Allereerst complimenten voor de review. Ben je nog wat meer te weten te komen over de motionflow van het 42" model? Ik wil deze graag aanschaffen, 50" is te groot voor mij, maar lees overal tegenstrijdige verhalen over het al dan niet ontbreken van motionflow.
Ik heb de vraag uitgezet bij Sony maar ik heb nog geen antwoord ontvangen..
Hoe zeker is het dat het 3d effect daadwerkelijk een bug is in Sony haar ogen? Hebben jullie dat nagevraagd? Als zij het bewust zo hebben gedaan en jullie het hier als vervelende bug beschrijven werk je nogal langs elkaar heen. Wanneer Sony dit niet gaat herstellen lijkt een score van "goed" ondanks alle pluspunten mij toch vrij hoog.
Eerdere Sony 3d-televisies werken in 3d gewoon op volledige resolutie. Er is gewoon een foutje in de software geslopen. Daar zullen ze in Japan heus wel wat aan gaan doen. De vraag is vooral hoe snel ze er wat aan doen...
Anoniem: 32279 @Sim19 april 2014 10:41
Sony is niet snel met updates. Een tv met zo'n bug op de markt brengen is hetzelfde als Sony gedaan heeft met haar PRS T3 ereader. Wat is er gaande bij dat bedrijf? Niet veel goeds in iedergeval.

Verder een fijne review, leuk om naar te kijken, zelfs voor mij die geen tv zoekt. Hoop op meer van dit soort reviews. Nu nog ondersteuning voor de chromecast tweakers, dan kan ik een tv review ook op een tv bekijken :P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 32279 op 22 juli 2024 14:39]

Ik heb anders echt wel al een berg aan updates gehad op mijn Bravia uit 2013. Komt wel goed denk ik dan.
Het is allesinds voor mij reden genoeg om hem van mijn huidige shortlist te schrappen.
Sony heeft de 2014-modellen van van betere luidsprekers voorzien. In de W8 zitten twee breedband-basreflexluidsprekers. Ze zijn aan de onderkant gemonteerd en naar beneden gericht. Geen ideale plaatsing voor een goed stereobeeld, maar het klinkt beter dan de meeste platte televisies.
moet dit stereogeluid zijn of mis ik hier iets? nu ga ik twijfelen aangezien het ook zo in het videoreview wordt gezegd
Ze bedoelen het geluidsbeeld (heeft dus niets te maken met het beeld van de tv zelf).
Thanks, dat maakt het wat helderder.
Volgens mij moet je dat meer lezen als stereobeleving. Het geluid zal ongetwijfeld stereo zijn, maar of je dat door de plaatsing ook zo ervaart is een tweede.
Kan je in plaats van de voet ook een ander muurbeugel gebruiken bij het 50" model, of moet je de bijgeleverde voet gebruiken?
Ik zou namelijk liever een beugel hebben met een swivel functie.
Dat is dan weer het nadeel van de oplossing met de voet. Er zitten maar twee bevestigingspunten achterop de tv waardoor een standaard vesa-beugel niet zo maar past.
Ah jammer, maar bedankt voor de snelle reactie!
Wanneer je van vogels een muurbeugel koopt, kun je een gratis bevestigings kitje erbij krijgen t.b.v. deze lijn sony tv's. ( voor iedere geschikte vogels steun met of zonder kantel/draai functie).
Inderdaad. Je kan er een Sony W6 service kitje bij krijgen en er zitten wel degelijk vier bevestigingspunten op de W8. Heb hem namelijk onlangs zelf gekocht en opgehangen.
Zie hier onder andere: http://www.av4home.co.uk/...kit-KDL-xxW6xx-Series.pdf
Vind dit (kdl-42w805b) een interessante TV maar ik zit wat te tobben over de diepte wanneer je deze aan de muur bevestigd. Deze wordt nogal groter als je de standaard beugel installeert namelijk 118 mm.

Vraagje: Wat is de totale diepte als je deze service kit met een vesa mount gebruikt?

De diepte is voor mij een belangrijk punt want er is niet veel ruimte en we lopen er steeds langs. (slaapkamer)
De diepte van de televisie is net zoveel als het dikste punt van de televisie. (dat gedeelte met de speakers en rest van de elektronica) Die langse inschroefbouten vullen die ondiepte op tot dat dikste punt. Ik meen dat die ongeveer 4 cm zijn. En de Sony W8 is echt geen 118 mm dik volgens mij. De beugel hoort plat op de tv te liggen als het goed is.

[Reactie gewijzigd door Marcel2406 op 22 juli 2024 14:39]

Bedankt voor je reactie.

Dat lijkt niet zo te zijn. Heb de reference manual op de sony website er bij gepakt (helaas bestaat die vreemd genoeg niet in het engels, dus de Kroatische gepakt) en daarbij staat de volgende tekening en schema.

http://tinypic.com/r/15fhdzo/8

Te vinden op de website:
http://www.sony.co.uk/sup.../cnt-man/KDL-42W805B/list

Het lijkt dat wel degelijk die inschroefbouten het geheel groter maken. Daarom was ik benieuwd of dit beter was met den VESA mount.

[Reactie gewijzigd door JP1980 op 22 juli 2024 14:39]

Die 118 mm is als ik het goed ziet als je de bijgeleverde voet gebruikt als ophangbeugel. Die is niet compatible met dat kitje. Als je het kitje gebruikt moet je de voet als beugel links laten liggen maar een gewone vesa standaard beugel nemen.

Zie foto van mijn opstelling. De afstand tussen de tv en beugel is maar 5 cm. Ook moet je onderin de tv die lange boutje schroeven. Zie ook de handleiding die ik eerder in dit topic heb geplaatst.

https://drive.google.com/...5NzZBdEU/edit?usp=sharing

[Reactie gewijzigd door Marcel2406 op 22 juli 2024 14:39]

Heel erg bedankt! Precies de info die ik zoek. Had je verkeerd begrepen ik dacht dat je met de inschroefbouten bedoelde die zwarte plastic dingen die je met de standaard voet moet installeren.

Standaard is de diepte 64 mm. En dan nog 15mm voor de VESA houder, is de totale diepte 79 mm. Dat is dan bijna 4 cm minder dan met de standaard voet/muurbeugel.

Wel jammer dat de muurbeugel best prijzig is...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.