Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Windows Phone 8.1 Preview

Microsofts nieuwe aanval op iOS en Android

Tot slot

Windows Phone 8.1 komt officieel pas in de zomer naar veel toestellen die nu versie 8 draaien als over-the-air-update, maar veel tweakers zullen hem al eerder hebben. Via de app Preview for Developers kunnen geregistreerde ontwikkelaars - een registratie die geen geld hoeft te kosten - de update al binnen enkele weken downloaden. Voor de uitgave van Nokia, die de naam Lumia Cyan aan de update geeft, moet iedereen wel langer wachten.

De update wijzigt veel aan de interface en voegt vooral veel elementen toe. Omdat de verbeteringen in zoveel apps en features zitten, zal er voor heel veel mensen in elk geval wel iets boeiends tussen zitten, of dat nu Cortana, het Actiecentrum, het veegtoetsenbord, vpn of de nieuwe kalender-app is. De wijzigingen lijken op basis van onze korte hands-on tijd goed uitgewerkt en prima toevoegingen.

Wel heeft de update iets misleidends: de ophoging van het versienummer van 8 naar 8.1 doet vermoeden dat het gaat om slechts enkele toevoegingen, terwijl een versienummer als 8.5 of 9 meer op zijn plaats was geweest. Maar Microsoft wil uitstralen dat het zijn platformen gelijk trekt en een gelijk versienummer is daarvoor - in elk geval marketingtechnisch - vermoedelijk een zwaarder wegend argument dan recht doen aan de wijzigingen.

Het is niet het enige dat Microsoft doet aan Windows Phone: er komen reference designs van toestellen die fabrikanten met minimale aanpassingen uit kunnen brengen en fabrikanten hoeven voortaan geen licentiekosten meer af te dragen, iets wat de prijs zou kunnen drukken. Microsoft doet er ondanks de overname van Nokia alles aan om zoveel mogelijk hardwarefabrikanten aan boord te brengen.

Het platform is met deze update een stuk meer volwassen. Fans kunnen een significante update tegemoet zien, terwijl liefhebbers van andere platformen hun notificatiecentrum en digitale assistent niet langer hoeven te missen als ze overstappen.

Een Microsoft dat vol inzet op Windows Phone en zijn best doet om iOS en Android in te halen en op achterstand te zetten is goed voor alle smartphonegebruikers: als Apple en Google de hete adem van een grote concurrent in de nek voelen, zullen ze zich meer inspannen om waardevolle features toe te voegen en te innoveren - en daar zou op termijn iedereen van profiteren.

Reacties (347)

Wijzig sortering
En toch heb ik gevoel dat WP nog steeds achter loopt kwa functionaliteit. Android en iOS liggen nog steeds ruim voor op WP en zeker als het gaat om zakelijke markt. Apple heeft allemaal tools uitgebracht om het makkelijk te maken om iDevice is zakelijke omgeving te gebruiken.

In dit filmpje zie je ook een aantal bedrijven tussendoor komen die een iPad gebruiken in het bedrijf: http://www.apple.com/your-verse/#video-your-verse

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 3 april 2014 08:14]

Totaal niet mee eens.... In zakelijke omgevingen wordt vooral Microsoft software gebruikt. Denk aan Office (Word, Excel, Powerpoint, Outlook), Office365, Exchange, Windows 7, Windows 8.

WP maakt optimaal gebruik van Office en Office365, heeft standaard al Word, Excel, Powerpoint en Outlook aan boord. Daar zijn dus geen aparte tools voor nodig.

Gek he dat Apple tools uitbrengt om iDevices makkelijker te integreren in zakelijke omgevingen ? Reden is omdat op Office vlak hun iDevices totaal niet productief zijn. Lees de talloze tweets maar naar @Office van iPad gebruikers. Die waren oh zo blij toen vorige week eindelijk Office voor de iPad uitkwam. Konden ze eindelijk de 3rd party Office klonen de deur uit doen die het toch net niet waren. De reden dat veel bedrijven iPads aanschaffen is om het gadget gehalte. Tegenwoordig tel je niet meer mee als je gen iPad hebt blijkbaar. Ik zie het dagelijks bij bedrijven...allemaal een iPad en ondertussen wel al het Office werk doen op hun Windows Desktop.

On topic: De wijzigingen in WP8.1 die gisteren door MS gepresenteerd zijn, gaan boven mijn verwachtingen. Werkelijkwaar alles wat al gelekt was in de media is gisteren als definitief gelanceerd/gepresenteerd. Dat kwam natuurlijk al door dat de SDK binnenste buiten gekeerd was. Maar alles wat in de SDK zit, hoeft natuurlijk niet in een keer geimplementeerd te worden.
"De reden dat veel bedrijven iPads aanschaffen is om het gadget gehalte. Tegenwoordig tel je niet meer mee als je gen iPad hebt blijkbaar. Ik zie het dagelijks bij bedrijven...allemaal een iPad en ondertussen wel al het Office werk doen op hun Windows Desktop."

Dit vind ik dus extreem kort door de bocht. Blijkbaar heeft iedereen het idee tegenwoordig dat 'produktiviteit' bestaat uit 'Office'. Op mobiele en semi-mobiele apparaten is Office 'produktiviteit' een mailtje wegtikken en misschien een document bekijken, ongeacht het mobiele OS.

Als je echt met documenten gaat werken heb je een groot scherm nodig en goede invoer. Dat kan vast met een Windows tablet die je aan een scherm hangt, maar in feite ben je dan niet ver af van een klassieke laptop situatie.

Verder onderschat je hevig de zakelijke markt van iPads. Kijk voorbij office naar applicaties zoals Sales force en je zult zien dat deze super ondersteuning hebben op iPads. Zoals gezegd, produktiviteit bestaat niet uit Office.
Kort door de bocht ? Ja en Nee....

Ik schreef ook:
Reden is omdat op Office vlak hun iDevices totaal niet productief zijn
Daarmee zeg ik dus niet dat productiviteit ALLEEN uit Office bestaat :) Ik weet dat er best wel veel custom made apps op de iPad draaien die wel produktief zijn voor een bedrijf, maar op office vlak blijft het gewoon onproductief.

Als voorbeeld: Ik wordt bij klanten gedetacheerd. Vaak moet ik dan op intake gesprek met een account manager. Die komt dan met een iPad aanzetten waar mijn CV op staat. Nou hanteert mijn eigen werkgever een aparte opmaak voor CV's. Mag je 3x raden hoe mijn CV eruit zag op die 3rd party office kloon. Voor de zekerheid hebben ze dan ook nog maar een hard copy op papier ernaast liggen. Tevens hebben ze mijn CV dan op de iPad aangepast met hun eigen logo, adres etc etc. Krijg ik dat ding teruggestuurd via mail.....Ik open het op mijn Surface RT met echte Office....blijkt de hele opmaak fucked up omdat ze het met die Office kloon gemaakt hebben....

Bij de klant waar ik nu zit (een Gemeente) hebben alle wethouders een iPad. Mag je 3x raden wat ze daar voornamelijk op doen. Mail lezen/schrijven (wat natuurlijk wel goed gaat) en Office documentjes bekijken, want op de desktop omgeving bij deze gemeente is Office 2010 de standaard. De iPad wordt sinds kort geleverd met een echt MS Office pakket....Je hebt daar echter wel een internet verbinding voor nodig want het Office pakket wordt gestreamed als virtuele applicatie. 8)7
Wanneer je vlak voor je presentatie snel in je pauze alles wil doornemen en de laatste spellingsfoutjes er uit vissen?
Ik denk dat je er dan geen foutjes meer in wilt hebben, maar je spreekschema doorlezen is wel handig ja.
De office op WP8 is natuurlijk wel een wel zeer uitgeklede versie, al valt daar over het algemeen prima mee te werken. Tenslotte doe ik op mijn mobiel geen hele boeken typen. Hooguit een keertje een bestandje lezen.

Wel moet ik bekennen dat word op WP8 wel een beetje dramatisch is. Hoe moeilijk kan het zijn dezelfde lay-out te handhaven? Dat je niet alles kunt doen als met een volwaardige versie, OK, maar neem nu bijvoorbeeld pagina breedtes en regellengtes.
In de reader app kun je ook een pdf als een a4 bekijken. Zeker in landscape is een a4 breed prima te lezen.

Voor plain text is het leesbaar maken door de pagina smaller te maken wel handig, maar soms/vaak ook niet.
even een bestandje lezen voordat je aan een bespreking begint bijvoorbeeld. Of je kijkt nog even door je Onenote noties heen wat je ook al weer moest vragen tijdens die cursus. Genoeg voorbeelden in het dagelijkse bedrijfsleven waarbij office op je telefoon handeig, zo niet onmisbaar, is.
Of je sluit je telefoon met USB aan op een beamer en laat je PowerPoint presentatie zien (vanaf je telefoon).
Niks meer slepen met tablets of notebooks om een presentatie te geven, gewoon je telefoon, presentatie op OneDrive, USB naar de beamer en presenteren maar.
Zelfs als particulier is het handig.. Alle notities voor mijn vakantie zet ik in OneNote, vluchtschema's, auto-reserveringen, adressen, routes, alles.
En alles wordt direct netjes gesynchroniseerd, geen omkijken naar.

Zelf ben ik nog steeds erg tevreden met mijn WP 7.8 telefoon (Lumia 800) tuurlijk, hij is niet perfect, maar hoor m'n vriendin vaker mopperen over haar iPhone dan dat ik problemen met mijn telefoon heb.

Windows Phone is voor Smartphones, en heeft me na mijn android uitstapje precies gebracht wat ik wou, een smart phone! geen app-machine waar je toevallig ook mee zou kunnen bellen.
Hoe lees jij je attachments dan ? :-)
Met Quickoffice voor Android? Gratis en werkt prima, zelfs met documenten die 50MB+ groot zijn..
maar al ga je iest veranderen ligt je hele opmaak overhoop... leuk als vieuwer, maar meer ook niet
Ooh en dat is wel goed, maar office niet? Ik zie het nu niet in van quickoffice op je tel. Kortom een persoonlijke mening en aangezien dit over WP gaat, snap ik niet waarom een Android fan een opmerking maakt over Office op WP. Je hebt dus een Android, maar gaat klagen over waarom office op WP device moet staan...
ik kan dat niet helemaal volgen
Je hebt niet Microsoft Office nodig, een office app op zich voldoet al.
Ik was overigens niet diegene die ging klagen over waarom Office op WP stond dus..

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 3 april 2014 19:25]

Wat is dat voor dom gedoe ??? Kan android out of the box geen .docx bestanden lezen ? Heb je daar serieus een losse app voor nodig. Dat Andriod OS is ook echt zo incompleet als het maar zijn kan...
Standaard zit Quickoffice / Drive standaard meegeleverd bij Android, dus nee, geen losse app nodig.
Zelfs instellingen in Android is een app, ik begrijp niet waarom je die opmerking maakt, want hij slaat kant noch wal, een app heeft niks met integratie te maken. Android kan namelijk heel goed integreren met zowel standaard geïnstalleerde apps als third-party apps.
Zou kunnen, maar het geeft teveel mogelijkheden tot versplintering.
Het beheren van Windows tablets (met Windows 7/8(.1) Pro, maar ook met RT) en telefoon is al heel erg lang mogelijk met bijvoorbeeld SCCM of InTune. Dit is 1 van de dingen waar Microsoft juist bijzonder sterk in staat. Dit integreert dan direct netjes in de rest van het Windows domein.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 3 april 2014 08:29]

Mwoah, op Enterprise gebied is Windows Phone al behoorlijk sterk hoor en dat gaat in WP8.1 alleen nog maar sterker worden. De Enterprise opties in bijv. Android zijn voornamelijk toegevoegd door de fabrikanten met (irritante) software als KNOX van Samsung.

In Windows Phone 8.1 komt er feitelijk een aparte Enterprise modus die veel extra controle geeft voor systeembeheerders (wat heel irritant gaat zijn hahaha ;)).

Wat ook voor Windows gaat spreken zijn de Universal Apps wanneer ze beschikbaar worden. Bedrijven kunnen straks gemakkelijker legacy software ombouwen naar touch en Phone applicaties.

iOS heeft het ook voor elkaar, maar Microsoft beweegt op het moment snel naar voren met features en gaat op sommige Multi-platform fronten met name naar pole ipv par.
In de komende versie van Android gaat Google zich enorm richten op enterprise opties volgens geruchten, dus WP loopt daar maar heel kort voor.
in de build presentatie hebben ze het er wel over gehad en ze hebben er nu wel goede tools voor, ik kan alleen de Video niet meer vinden.
Ik was al afgehaakt na het lezen van deze zin:
Wie nu zijn geluid uitzet om bijvoorbeeld een spelletje te spelen in de trein, hoort vervolgens zijn ringtone ook niet meer, omdat Windows Phone 8 maar een 'hoofdvolume' heeft.
Ik heb vanaf het begin van WP al geroepen dat ze op een niveau zitten wat niet van deze tijd is, toen ik bijvoorbeeld las dat er nog nagedacht moest worden om zaken als een copy/paste functie, bijvoorbeeld.
Als ik dit lees, dan denk ik: en ze hebben er niks van geleerd.

Ze lopen na 3,5 jaar nog steeds (in mijn ogen) hopeloos achter. Ik denk niet dat dit ooit goed gaat komen, los van dat het een gesloten ondoorzichtig ecosysteem is. Jammer. Dit maakt Nokia dus echt kapot...
Ik snpa niet helemaal wat je wilt zeggen. Het copy/paste verhaal is al lang geleden opgelost, De volumes binnen 7 dagen.

Als ik naar WP8/WP8.1 kijk heb ik niet het idee iets te hebben wat achterloopt. En aangezien ik ook een S4 bezit weet ik waar de concurent toe in staat is. De kracht van WP zit hem in het feit dat de gewone en dagelijkse dingen goed uitgedacht zijn, niet in allerij gimmicks en niets toevoegende features.

Er zijn inderdaad nog wat dingen die beter zouden kunnen, maar MS is hard onderweg om dat allemaal op te lossen. Met WP8.1 hebben ze laten zien dat ze heel goed naar de gebruikers luisteren en toevoegen waar om word gevraagd. Ik blijf tevreden WP gebruiker en met mij velen. Als jij het niks vind moet je dat zelf weten, het is onmogelijk om 1 systeem te bouwen wat voor iedereen ideaal werkt. Al willen veel fanboys ons dat wel laten weten.
Het copy/paste verhaal had er nooit moeten zijn, dat is wat ik wilde zeggen.
Volumes binnen 7 dagen begrijp ik niet (verderop wel ;) )...volgens het artikel is het nu (nog steeds niet) mogelijk volumes te splitsen in hoofdvolume/ringtonevolume of iets dergelijks. Ik, maar misschien ligt dat aan mij, vind copy/paste en volumesplitsing behoorlijk basic.
Android is ook niet heilig, ben/was absoluut niet tevreden over het updatebeleid. Bij de Galaxy S3 heeft het naar mijn zin veel te lang geduurd voor een update. Geen probleem. Wel een probleem is dat er niks/slecht/half gecommuniceerd wordt.

Nu ben ik bij Sailfish (van Jolla). Updates: al drie sinds januari. Toegegeven: wel nodig. Copy/paste: out of the box. Volumesplitsing: out of the box. Op dat punt zijn ze volgens mij dan al verder dan WP (en dat al na 4 maanden?)
...het is onmogelijk om 1 systeem te bouwen wat voor iedereen ideaal werkt
Kan ik me deels in vinden, zeker. Wat ik jammer/zonde vindt (en dat is Apple/WP eigen) is dat functies of goed werken of er niet op zitten.
Ik maak liever gebruik van functionaliteit die niet 100% perfect is, maar daar wel naar toe gaat, dan geen functionaliteit.

Dat Apple bijvoorbeeld geen externe SD-kaartjes ondersteunt, vind ik bijvoorbeeld ook onacceptabel. Zeker als het mensen forceert de exorbitant duurdere varianten te kopen.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 3 april 2014 21:27]

Op het WP forum van Microsoft kan je aangeven wat je mist en vervolgens kunnen anderen daarop stemmen. Er is een flinke lijst verbeterpunten ontstaan met daarbij de prioriteit die de gebruikerscommunity daaraan toebedeeld. Gescheiden volume was zo'n onderwerp wat Microsoft in eerste instantie niet zo belangrijk vond. Doordat deze wens door de gebruikers hoog op de prioriteitenlijst is gezet wordt deze wens nu met voorrang werkelijkheid gemaakt in WP 8.1. Het is wat mij betreft heel erg van deze tijd dat Microsoft de gebruikers mee laat stemmen. Hoe doet Google dat? Of Apple?

Ik gebruik altijd high end toestellen. Android doet het geweldig in dit segment, maar laat veel steken vallen op budget telefoons. Apple Iphones zijn in prijs altijd high end en werken dus goed. WP toestellen presteren met WP8 vooral heel goed en stabiel het budget en midden segment. De vorge generatie WP High end toestellen misten nog wel iets om mee te komen. De update met WP8.1 en de verbeterde ondersteuning voor high end hardware maakt dat de achterstand nu ook in dit segment rechtgetrokken kan worden. Een oudere Nokia Lumia blijft na jaren gebruik nog steeds stabiel. Bij Mijn Android toestellen ontstaan sneller problemen. Voor mij is duidelijk dat de verschillen kleiner worden. De achterstand van WP is met WP8.1 ingehaald.

Nu nog het vertrouwen van de klanten gaan winnen. Wat meer negatief gekleurde reacties zoals hierboven zijn natuurlijk prima. We moeten ook kritisch blijven. Wat daarbij jammer is: deze negatieve gedachten bij Windows Phone zijn al langere tijd moeilijk recht te zetten, omdat deze gebruikers nooit voor langere tijd zo'n toestel gaan gebruiken. En zien is bij WP geloven.....

De toevoeging van VPN en het gratis maken van het WP besturingssysteem maakt dat de providers nu mogelijk de klanten kennis kunnen laten maken via bedrijfsabonnementen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 5 april 2014 13:22]

Volgens mij moet je eens het artikel gaan lezen voordat je begint met bashen. Volumes zijn in WP8.1 gescheiden, het staat op pagina 2 incl. plaatje. WP8.1 komt waarschijnlijk op 10-4 beschikbaar als dev. preview, vandaar de 7 dagen. Zo duidelijk genoeg voor je?

Verder veel plezier met het lezen van het artikel, Arnoud heeft er een mooi verhaal van gemaakt.
Volgens mij moet je eens het artikel gaan lezen voordat je begint met bashen. Volumes zijn in WP8.1 gescheiden,
Dat is precies wat hij bedoelt! Windows Phone 7 is een hele tijd geleden uitgebracht, WP8 gaat ook al eventjes mee, maar in WP8.1 wordt het eindelijk opgelost, 3,5 jaar na de introductie!

En het is niet zo dat het geen gemis is; Duidenden gebruikers hebben dit rechtstreeks aan Microsoft aangegeven.

https://windowsphone.user...d-media-volume-separately
http://windowsphone.userv...-volume-and-ringer-volume
https://windowsphone.user...features-separated-volume

Copy/paste is inderdaad ook een hele tijd opgelost, maar ze hadden het niet vanaf het begin. Ze hebben het na 6 maanden geintroduceerd, op zich netjes, maar als de concurrentie het al heeft voelt het als noodzakelijk goed en als je het dan niet vanaf het begin hebt loop je gewoon achter.
nieuws: Microsoft begint met 'copy/paste'-update Windows Phone 7

Zo ook met een Action Center die mensen toch wilden en andere features die veel later zijn ingehaald dan je zou hopen.

[Reactie gewijzigd door thefal op 3 april 2014 20:21]

Microsoft bouwt, in tegenstelling tot de anderen echter geen halfbakken zooi die ze later nog eens patchen. Het aantal bugfixes voor WP is op enkele vingers te tellen. Alle andere updates zijn toegevoegde features.

De reden voor het ontbreken van copy/paste support bij de launch was tijdgebrek, gecombineerd met de gedachte dat iOS het ook niet vanaf dag één had en gebruikers het niet echt zouden missen totdat het met de eerstvolgende update zou worden toegevoegd.

De reden dat SailFish veel van deze features out-of-the box heeft, is a) omdat ze weten dat, in het huidige klimaat, deze als basisfunctionaliteit gezien worden, en b) omdat SailFish iets langer in ontwikkeling is geweest dan WP 7 toendertijd.
Een normale sound-manager, IE-private mode, zoekmachine wijzigen (ik wil geen Bing), meer thema's (een OS met maar 8-9 kleurtjes??), eigen ringtoon instellen.
volgens het artikel is het nu (nog steeds niet) mogelijk volumes te splitsen in hoofdvolume/ringtonevolume of iets dergelijks
Hij zit dus wel degelijk te bashen zonder het artikel gelezen te hebben. Windows Phone leeft niet meer in 2013, en wij leven niet meer in 2005 dat we met penguin t-shirts een Microsoft presentatie gaan verstoren. Dus wttj heeft gelijk, lees het artikel eerst maar eens goed.
zucht...
Wie nu zijn geluid uitzet om bijvoorbeeld een spelletje te spelen in de trein, hoort vervolgens zijn ringtone ook niet meer, omdat Windows Phone 8 naast het in-call volume maar een 'hoofdvolume' heeft voor zowel notitificaties als apps. Dat is nu voorbij
Wat Nas T zegt is dat het NU nog niet mogelijk is en dat klopt gewoon. NU heeft namelijk niemand nog WP8.1, maar NU heeft iedereen WP8. NU is het dus voor niemand (behalve een heel select groepje die bij MS werkt misschien) om volumes apart in te stellen.Dat dat over een week anders zal zijn doet daar niks aan af. Als ik NU mijn Lumia 820 pak kan ik hoog en laag springen, ik zal toch moeten wachten tot ik er WP8.1 op kan zetten.
Ik vind dat ze met WP8.1 toch een serieuze inhaalbeweging maken op iOS en Android. Zo ver zitten ze nu toch niet meer achter? Arnoud zegt het ook zelf: WP8.1 had beter WP9 geheten omdat de update zodanig groot is, maar om marketingtechnische redenen houdt MS het bij 8.x om de synergie met andere Windows produkten te behouden.
Klopt. Maar als ze achterlopen, betekent dat wel weer nog steeds dat ze de concurrentie niet voorbijstreven.

Ik zal het in een ander perspectief plaatsen. Ik maak gebruik van Jolla, met besturingssysteem Sailfish. Deze bestaat sinds december 2013. We zijn ondertussen bij update 4, geloof ik. Bij die updates zijn er eenvoudige zaken zoals landschapmodus (wat mij betreft een basisfunctionaliteit) toegevoegd. Dan vraag ik me af: als een redelijk klein nieuw bedrijf dit voor elkaar krijgt, waarom een mastodont als Microsoft niet? Voor mijn gevoel zit Sailfish in de zomer/herfst op het niveau van Android qua functionaliteit.

Ik denk dat er in het management een aantal zaken niet goed lopen. Dan krijg je excessen zoals bij Apple dat iPhones geen geheugenkaartjes ondersteunen. Misschien omdat er gedacht wordt: "Er is kans dat die kaartjes langzaam zijn en dat heeft een negatieve invloed op de gebruikerservaring" , of "onderzoek heeft uitgewezen dat het weglaten van een geheugenkaart-optie leidt tot meer winst" .
Leuk, maar door het achterhouden van technologie wordt de consument de dupe. Ik heb het idee dat dit vooral gebeurt bij grote gesloten bedrijven.
Google/Android doen het nog aardig goed, maar ook daar zat ik bij Samsung achter een vaag gordijn van wel update/geen update/uitgestelde update/teruggetrokken update.

Ik hoop dat je inziet dat het ook anders kan en dat je keuzes voor technologische ontwikkelingen beter niet achter een gesloten commerciële muur moet laten...
Dan vraag ik me af: als een redelijk klein nieuw bedrijf dit voor elkaar krijgt, waarom een mastodont als Microsoft niet?
Ik denk dat het antwoord hierop in de vraag ligt opgesloten. Microsoft is de afgelopen jaren flink door de benen gegaan met W8. Deze gebeurtenis heeft Microsoft afgeremd, er hebben managementwissels plaatsgevonden, de organisatie most opnieuw uitgelijnd worden op een andere koers. Dat de impact voor W8 het grootst is geweest mag duidelijk zijn. Het bepalen van een nieuwe koers heeft echter als een handicap voor het WP platform gewerkt. WP8 is gegijzeld geraakt in de W8 ontwikkeling. Wijzigingen in het WP OS kunnen repercussies hebben op het W OS en andersom. Ik denk dat dit de meest betrouwbare verklaring is voor de traagheid van de WP updates. Ondanks deze traagheid zie ik liever zo nu en dan een gewogen update dan een voortdurend ademend OS, zoals ik hierboven beschreven heb gezien voor Sailfish. Voortdurende updates kunnen gaan acteren als een nerveus geregeld systeem dat de stabiliteit ondergraaft. En dan ben je verder van huis.

Verder wil ik nog kwijt dat de begrippen als voor- en achterlopen in te absolute zin worden gebruikt. In de discussie wordt volledig voorbijgegaan aan de verschillende gebruikersprofielen. De impressie die ik uit het artikel krijg is dat WP8.1 de aansluiting met andere besturingssystemen behoorlijk heeft ingelopen. Nu zullen power users bepaalde specifieke wensen nog niet gehonoreerd zien (ondanks de discussie hierboven zie ik weinig punten genoemd worden die met WP8.1 niet verleden tijd zijn geworden). Voor de volksstammen standaard smartphone gebruikers (de grootste groep) is WP8.1 echter een adequaat OS dat in alle behoeftes voorziet, en het voordeel heeft van een strakke eenvoudige interface, zonder onnodige featureruis dat kan draaien op lichte (goedkope) hardware. Dat in deze discussie van enthousiastelingen punten op WP8.1. zijn af te dingen doet daar niets aan af. Kortom, een OS met bestaansrecht.
Je hebt natuurlijk een punt dat Microsoft een achterstand had. Dat is ook gewoon logisch als je met een nieuw project begint. Dat het volume een vrij basic functie is, daar ben ik het ook wel mee eens. Ik heb het gemist, maar daar tegenoverstaat dat het OS op een aantal vlakken gewoon echt vernieuwend is en simpelweg beter werkt dat de concurrentie.

Met iOS heb ik niet zoveel ervaring, maar als ik andermans iPhone in mijn hand heb krijg ik er altijd de kriebels van. En dat is dan het toppunt van een gesloten platform en hardstikke duur. Met Android heb ik wel ervaring, twee high-end toestellen gehad (ruimschoots duurder dan de Lumia 920). En die vergelijking kan WP8 moeiteloos doorstaan, ik heb er veel minder gezeik mee dan met Android. En dan komt nu 8.1 waardoor de meest gehoorde kritiek ook nog eens weg is, dus dat kan alleen maar beter worden. En zoals Arnoud Wokke ook schrijft: dat is alleen maar goed, een monopolie of duopolie is niet goed voor de consument.

Wat er bij jou blijft hangen is een dichtgetikt anti-Microsoft verhaal, dat heeft niks met WP te maken. Je zou het eens moeten proberen en dan niet op 1 slak een paar potten zout te strooien, maar naar de gehele ervaring kijken.
Ahja, want functies toevoegen die de concurrentie al lang heeft is namelijk wat je vooruitstrevend kan noemen bij Microsoft.
Of wat bedoel je nou? Jezelf in een hoek geluld waar je niet meer uit kan? WP loopt gewoon achter, of dat iets is dat je stoort of niet maakt niets uit, het is gewoon zo. Dat jij geen behoefte hebt aan functies die WP nog niet heeft maar concurrentie wel, maakt ook niets uit.
Jij vindt WP leuk, goed, ieder zijn ding, maar dat maakt het nog niet zo dat het niet achterloopt op de andere mobiele OS'n. En dat voor een bedrijf dat al een goede 30 jaar een OS maakt... Je zou haast denken dat ze helemaal niks geleerd hebben in die tijd (zeker als je dan nog eens naar de desktopversies gaat loeren).

Dat een OS niet onmiddellijk een nieuwe feature heeft is niet erg. Dat het features niet heeft die allang niet meer nieuw zijn en wel degelijk gebruikt worden, is een andere zaak. Vooral als het simpele dingen zijn zoals volumes scheiden. Of een clipboard.

Misschient moet je zelf je oogkleppen eens afnemen voordat je domme dingen zegt. Te laat nu natuurlijk.
haha, kijk eens verder als je neus lang is. We hebben hier van die leuke profielen waar je wat over mensen kan zien. Zo kan je zien dat ik in mijn smarthphone leven altijd samsungs heb gehad. De laatste was een S4. Toen kocht ik via de V&A een 920 voor een zacht prijsje uit interesse(we zijn hier op T.net) eens met WP8 te spelen. En toen zag ik pas welk bedrijf, hier verder niet met naam genoemd, tijden stil stond. Een goede ervaring is, in mijn ogen, niet zoveel mogelijk gimmicks en een dikke speclist. Maar zoals ik aan het begin van dit draadje al opmerkte is het onmogelijk om een systeem te maken dat iedereen bevalt en als jij liever een driod of aplle hebt moet je dat zelfweten. Ik ebn tevreden WP gebruiker, en met mij velen. :)
Met welke "standaard" OS features lopen ze achter dan?
1) je blijft de fout maken om te denken dat iedereen een os op gimmick/ speclist beoordeeld. Denk eens anders als je gewent bent en stel je voor dat er mensen zijn die kijken hoe een os in de praktijk werkt.

2)ik reken nergens Google af op wat Samsung doet, ik meld enkel dat ik een recente driod heb en dus niet in 2.3 termen denk

3)mijn s4 heb ik genoeg getweakt, het kan me heen bal schelen al zou ik hem eventueel bricken.

4) ik zou m'n eigen quote wel eens zien waar ik beweer dat android achter loopt op features ivm WP. Ik ben van mening dat ze op ui achterlopen, niet op features. Jij denkt enkel op je eigen manier en vertaald achterlopen met weinig features.

5) ik zeg hier voor de 3/4 keer dat wp niet voor iedereen het beste os is. Als jij iets anders wil, ga je gang.

de enigste die hier domme dingen roept ben jij, met je persoonlijke aanvallen omdat ik een andere mening heb. Ik geef Ieder os een kans en ben zo nu bij wp aangekomen. Al kom jij bij android uit betekent dat wij 2 verschillende gebruikers zijn. Niks geen reden om je direct een onbeschofte persoonlijke aanval te plegen

[Reactie gewijzigd door wttj op 4 april 2014 09:38]

1) Het ging erom dat WP achterloopt op features, en dan kom jij af dat een ander OS vol gimmicks zit.
Een goede ervaring is, in mijn ogen, niet zoveel mogelijk gimmicks en een dikke speclist.
Je eigen woorden. En dat het nu features toevoegt die de andere mobiele OS'n al lang hebben is toch duidelijk een teken dat het achterloopt. Anders had je die features al lang gehad.

2) Je zei gimmicks. Samsung zit vol gimmicks. Android echter niet (het heeft er misschien wel een paar maar dan moet jij maar eens afkomen met welke, want ik zou niet weten wat in AOSP een gimmick zou zijn). Als je niet bedoelde dat je S4 teveel gimmicks had dan had je je post beter kunnen formuleren.

3) En blijkbaar alles gemist of je post niet goed geformuleerd.

4) Ik heb nergens gezegd dat jij gezegd had dat Android achterliep op features (want dat zei je niet) dus waar je dat weer vandaan haalt... geen idee. Quote mij anders eens waar ik dat gezegd zou hebben?

5) Dat WP, of ieder ander OS, niet het beste is voor iedereen werd nergens betwist. Het ging er -nogmaals- om dat WP achterloopt op features. En dat is nog steeds het geval hoor. Hoe hard je ook gaat roepen over dingen die er niks mee te maken heeft. Of je die features nu nodig hebt of niet heeft ook niets te zien met het feit dat die features er (nog) niet zijn. En in dit geval willen mensen blijkbaar deze features wel, zijn ze er niet, en lopen ze dus achter.
Een UI is wel iets anders dan een featurelijst. En de UI was hier dan ook niet de discussie. Dat je de discussie een andere kant wil doen opgaan neemt nog altijd niet weg dat WP achterloopt op features.

Als je andere mening is "nee het loopt niet achter op features omdat het die features niet heeft" dan is je mening nogal nutteloos want foutief. Over een feit kan je namelijk niet subjectief zijn, het is zo, of het is niet zo, dat heeft niets met een mening te maken. Als je mening is dat je WP een geweldig OS vindt dan is die mening irrelevant in deze discussie. Als jouw mening is dat er geen enkel OS perfect is (waar je volkomen gelijk in hebt) dan is die ook misplaatst in deze discussie. Want het ging om features. Niet over tevredenheid van gebruik, de UI, of de perfectheid van een OS.

[...]
feiten, yeah.
[...]
^^logisch.

Als het enigste wat bij jou blijft hangen is dat ze volgens jou achtrlopen op de concurrentie loop je met oogkleppen op.
Wat is dit dan? Geen persoonlijke aanval? Je commentaar op zijn "denk ik" was verkeerd, want dat sloeg namelijk op de hoeveelste keer het bleef hangen bij hem bij een update. De "oogkleppen op" was ook een aanval, en dan had je het nog eens verkeerd ook.
Pot. Ketel. Zwart.

[Reactie gewijzigd door Nha op 4 april 2014 00:21]

1) Het ging erom dat WP achterloopt op features, en dan kom jij af dat een ander OS vol gimmicks zit.

[...]

Je eigen woorden. En dat het nu features toevoegt die de andere mobiele OS'n al lang hebben is toch duidelijk een teken dat het achterloopt. Anders had je die features al lang gehad.
Of men bouwd eerst een OS met een goede UI en voegt in een update dingen toe waar gebruikers om vragen. Dat heet luisteren naar de markt, niet denken voor de markt.
2) Je zei gimmicks. Samsung zit vol gimmicks. Android echter niet (het heeft er misschien wel een paar maar dan moet jij maar eens afkomen met welke, want ik zou niet weten wat in AOSP een gimmick zou zijn). Als je niet bedoelde dat je S4 teveel gimmicks had dan had je je post beter kunnen formuleren.
Dat mag bij deze duidelijk zijn. En gimmicks in AOSP: gezichtsherkenning dat bijna nooit werkt, met 2 vingers over je stutusbalk gaan vegen terwijl je daar maar met moeite met 1 vinger bij kan.
3) En blijkbaar alles gemist of je post niet goed geformuleerd.
Geen idee wat je hier zegt, maar het heeft niet veel met de discussie te maken.
4) Ik heb nergens gezegd dat jij gezegd had dat Android achterliep op features (want dat zei je niet) dus waar je dat weer vandaan haalt... geen idee. Quote mij anders eens waar ik dat gezegd zou hebben?
Inderdaad, maar wel op UI en gebruikservaring. Dat is ook achterlopen.
5) Dat WP, of ieder ander OS, niet het beste is voor iedereen werd nergens betwist. Het ging er -nogmaals- om dat WP achterloopt op features. En dat is nog steeds het geval hoor. Hoe hard je ook gaat roepen over dingen die er niks mee te maken heeft. Of je die features nu nodig hebt of niet heeft ook niets te zien met het feit dat die features er (nog) niet zijn. En in dit geval willen mensen blijkbaar deze features wel, zijn ze er niet, en lopen ze dus achter.
Een UI is wel iets anders dan een featurelijst. En de UI was hier dan ook niet de discussie. Dat je de discussie een andere kant wil doen opgaan neemt nog altijd niet weg dat WP achterloopt op features.

Als je andere mening is "nee het loopt niet achter op features omdat het die features niet heeft" dan is je mening nogal nutteloos want foutief. Over een feit kan je namelijk niet subjectief zijn, het is zo, of het is niet zo, dat heeft niets met een mening te maken. Als je mening is dat je WP een geweldig OS vindt dan is die mening irrelevant in deze discussie. Als jouw mening is dat er geen enkel OS perfect is (waar je volkomen gelijk in hebt) dan is die ook misplaatst in deze discussie. Want het ging om features. Niet over tevredenheid van gebruik, de UI, of de perfectheid van een OS.
Mijn punt aan het begin was dat Andriod achterloopt op gebruikservaring en een fatsoenselijke UI mist. Daar gaat het nog steeds over, hoe graag jij ook over features wilt praten.
Wat is dit dan? Geen persoonlijke aanval? Je commentaar op zijn "denk ik" was verkeerd, want dat sloeg namelijk op de hoeveelste keer het bleef hangen bij hem bij een update. De "oogkleppen op" was ook een aanval, en dan had je het nog eens verkeerd ook.
Pot. Ketel. Zwart.
Een andere mening toegedaan zijn is niet hetzelfde als als bashen zonder het artikel gelezen te hebben. Btw, heb je dat ondertussen wel gedaan.

[Reactie gewijzigd door wttj op 4 april 2014 09:43]

Of men bouwd eerst een OS met een goede UI en voegt in een update dingen toe waar gebruikers om vragen. Dat heet luisteren naar de markt, niet denken voor de markt.
Als je dan bewust features achterlaat om ze later in te voegen, loop je alsnog achter op de concurrentie die die features wel al had. En al helemaal als het om vrij simpel te implementeren en basis features gaat. Ze noemen dit ook gewoon functionaliteit. Een gebrek aan functionaliteit is net zo goed achterlopen, of wou je het omgekeerde beweren? Sommige functionaliteit is inderdaad niet gewenst bij bepaalde software, inclusief besturingssystemen. Maar de voorbeelden die aangegeven werden zijn toch duidelijk dingen die het OS plots van zijn principes doet stuiken en waar mensen toch al behoorlijke tijd om vragen lijkt het.
Dat mag bij deze duidelijk zijn. En gimmicks in AOSP: gezichtsherkenning dat bijna nooit werkt, met 2 vingers over je stutusbalk gaan vegen terwijl je daar maar met moeite met 1 vinger bij kan.
Als je 2 al teveel vindt kan ik er wel goed inkomen dat gescheiden volumes voor jou ook al rap teveel wordt. Laat de WP mensen es lekker simpel houden, 1 van iets is al meer dan genoeg hoor! Die gezichtsherkenning zit overigens in de gapps, en kan je er net zo makkelijk weer uitkegelen.
Geen idee wat je hier zegt
Da's wel duidelijk. Tot nu toe gewoon constant de boot missen, wat een prestatie van je.
Inderdaad, maar wel op UI en gebruikservaring. Dat is ook achterlopen.
Hoe hard je het ook wil, het ging toch echt over features hoor. Al vanaf Nas T zijn post Nas T in 'reviews: Windows Phone 8.1: Microsofts nieuwe aanval op iOS en Android'. Stop toch eens met van onderwerp te veranderen.
Mijn punt aan het begin was dat Andriod achterloopt op gebruikservaring en een fatsoenselijke UI mist. Daar gaat het nog steeds over, hoe graag jij ook over features wilt praten.
Echter begon ik niet over features te praten maar Nas T, en heb jij op gereageerd, op het onderwerp features. Tot je zonder argumenten kwam te zitten en maar wat begon rond te roepen en dan later van onderwerp probeert te veranderen om toch niet geheel gezichtsverlies te lijden. Mensen die opletten weten echter beter.
Overigens is UI (ik vind bepaalde zaken van WP qua UI ook wel leuk) en gebruikservaring een subjectief iets waar je dus niet objectief kan zeggen of het nou goed of slecht is, of het nou voor- of achterloopt op de concurrentie. Wat je echter wel kan, is een lijst van (nuttige) features maken en gaan vergelijken. En laat het daar nou net WEL over gaan, en laat daar nou net WEL WP achterlopen op de concurrentie. Of wou je nog eens proberen dit te ontkennen? Misschien NOG een ander onderwerp zoeken om naar te veranderen? Misschien als je je ogen hard dichtknijpt en een wens doet dat dit hele gedoe nooit gebeurd is.
Als het je al geen bal kan schelen of je een toestel van zoveel waarde bricked, dan begrijp ik waar al je gekke motivaties al vandaan komen.

Mijn mening is dan ook dat deze "inhaalbeweging" van het grote microsoft enkele jaren te laat komt. Wat al beschamend in defenitie is voor zo een groot bedrijf.

langs de ene kant is het positief dat het eindelijk zo ver gekomen is. Maar dit is ook tegelijkertijd enorm vreemd om te zien dat mensen hun geduld op dit vlak ineens onuitputtelijk is.
Als het je al geen bal kan schelen of je een toestel van zoveel waarde bricked, dan begrijp ik waar al je gekke motivaties al vandaan komen.
waarde is voor een groot deel subjectief. Ik vind hem niet zo veel waard en het leuk om met de software te klooien. Daarom zou ik het niet heel erg vinden als ik hem brickt. Wat overigs niet betekend dat ik hem expres sloop, maar ikz oek gerust de grenzen op.
Mijn mening is dan ook dat deze "inhaalbeweging" van het grote microsoft enkele jaren te laat komt. Wat al beschamend in defenitie is voor zo een groot bedrijf.
Eerste stukje eens, maar ze doen het goed. Wat ze in het verleden deden/niet deden hebben we het in het heden niks aan. We staan nu bij de introductie van WP8.1, als jij nogstalgisch wil doen over oude OSen doe je dat maar in het bejaardentehuis.
langs de ene kant is het positief dat het eindelijk zo ver gekomen is. Maar dit is ook tegelijkertijd enorm vreemd om te zien dat mensen hun geduld op dit vlak ineens onuitputtelijk is.
Ik ben slechts een paar weken WP gebruiker en heb nooit het idee dat ik een OS hebt wat te laat is. Al hadden ze WP tegelijkertijd met iOS gebracht had de markt er waarschijnlijk heel ander uit gezien :)

[Reactie gewijzigd door wttj op 4 april 2014 10:22]

Een "gevoel" is weinig waard natuurlijk. In welke concrete opzichten loopt het volgens jou achter qua functionaliteit?
"Gevoel" is juist heel veel waard, zeker in een markt waar elke aanbieder zo dicht op elkaar zit met gelijkheid in functionaliteit. Een beter "gevoel" bij een product kan al het verschil maken!
Een gevoel zegt enkel wat voor degene met dat gevoel, nu kan je proberen dat gevoel aan andere over te brengen, maar daar zal je dan toch onderbouwing/argumenten voor moeten hebben :)
Microsoft laat (voor mijn gevoel) te vaak zijn dat ze niet gedreven zijn door technologie, maar door commercie. Ze hebben daar tot op zekere hoogte techniek voor nodig. Maar zodra ze 'de markt' hebben overgenomen zakt de innovatie.

Dit hebben ze laten zien met Windows mobile, IE. Nu er weer concurrentie is laten ze zien dat ze wel kunnen innoveren. Ik hoop daarom ook dat Microsoft niet zo groot wordt, zodat de technische innovatie blijft.

edit: dit had een reactie moeten zijn op bbob1970

[Reactie gewijzigd door vdkuil op 3 april 2014 10:10]

Misschien wel. Misschien niet.
Het zakken van innovatie kan ook samenhangen met de volwassenheid van het product.
Vergelijk eens met de grote innovator, Apple. Wat is de afgelopen 3 jaar nou echt innovatief aan de iPhone, iPad of iOS? Retina is het laatste dat me te binnen schiet. En dat bestaat alweer enkele jaren.
Kortom: de smartphone is steeds meer een uitontwikkeld product, de OSsen gaan op elkaar lijken in functionaliteit. Innovatie is in die levensfase gewoon erg lastig.
Apple de grote innovator, hahahahahaha. Wat loop jij makkelijk in hun gelul.
Dat heet toch gewoon 'de wet van de remmende voorsprong'?


De wet stelt dat een voorsprong op een bepaald domein er vaak toe leidt dat er weinig stimulans is om verdere verbetering of vooruitgang op te zoeken, zodat een ander je vroeg of laat voorbijstreeft. Door te berusten in een voorsprong word je geremd om nog verder te gaan.


Net als wat Batje4 zegt. Apple werd gezien als grote innovator, maar heeft de laatste jaren (ook in mijn ogen) niet denderend veel geïnnoveerd. Veel meer dan een snellere processor en meegaan met huidige technieken was het niet.
Laten we eerlijk zijn hier op tweakers is er weinig gevoel voor Microsoft. Automatisch is voor vele alles wat ze doen niet goed. Dat gevoel kun je ook een onderbuikgevoel noemen. Het is dus een gevoel dat niet is ingegeven door feiten maar door aannames en een antipathie tegen Microsoft.
En menig andere keer worden Tweakers verweten dat we allemaal zo pro Microsoft zijn.
Ben het met je eens dat menigeen hier begint te roepen terwijl ze maar ervaring hebben met 1 of 2 produkten. Net alsof menig zijn aankoop maar mket verdedigen.

-- Da's geen gevoel-- , da's gewoon l*llen in de ruimte. En daar zijn er hier op Tweakers.net de laatste tijd steeds meer van. (en uiteraard ook steeds meer met wel een onderbouwd verhaal)
Volgens mij heeft hij het eerder over de redacteurs dan over de reaguurders. Verder is het wel zo dat het vrij heftige voor- en tegenhangers heeft, waarbij de tegenhangers zich nog vooral baseren op Microsoft van 15 jaar geleden, niet het Microsoft van nu

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 3 april 2014 13:06]

Mijn gevoel is dat Windows Phone 8 en nu 8.1 jaren voor loopt op IOS en Android, en zo zijn er velen. Dat er wat dingetjes zouden missen kan, aan de andere kant missen die anderen ook wat t.o.v. Windows Phone 8.

Maar ik kan me nog steeds niet onttrekken aan het feit dat de IOS en Android gewoon 2 druppels water lijken op de Palm V die ik had in 2002/2003, alleen nu is de hardware sneller en meer kleuren. Maar op de Palm kon ik gewoon schrijven :-)
Nee, een "gevoel" van één enkele persoon is helemaal niets waard. Als KvanSteijn zegt dat hij een "gevoel" over iets heeft dan betekent dat helemaal niets, en zeker niet in een discussie als deze. Concrete feiten waarop dat gevoel is gebaseerd - daar kun je wat mee.

Waar jij het over hebt is een gevoel binnen een groot deel van de markt. Tuurlijk is dat belangrijk, maar dat is zo'n wagenwijd openstaande garagedeur dat het me niet nodig leek dat apart nog aan te stippen.
Als het besluit binnen bedrijf om te kiezen voor Android, iOS of Windows Phone afhangt van 1 persoon dan heeft gevoel (en vertrouwen) juist heel veel waarde.

Het is erg context afhankelijk wat de relevantie van een mening is.
Als ik bedrijfsleider zou zijn dan komt Android niet binnen. Qua beveiliging is Android zo lek als een zeef door zijn open systeem. De screening van Google op de kwaliteit van apps in de play store is heel slecht. Imho zijn er in een bedrijf slechts drie mogelijkheden: iOS, WP of BlackBerry vanwege hun gesloten karakter, dus beter te beveiligen. En dan zou ik voor WP kiezen, zeker nu met deze grote update. Een iPhone is gewoon te duur en BlackBerry is in dalende lijn.
Inderdaad, en dan nog het volgende:
iPhone/iPad is inderdaad duur, niet overdreven geschikt voor zakelijke dingen (Office) en afgeschermd tot in het belachelijke (SD-kaart, USB randapparatuur)
Als je als bedrijf op 1 iemand zijn gevoel afgaat, dan denk ik niet dat het bedrijf een lang bestaan is beschoren.
Er stonden daar wel meer mensen aan het roer dan alleen hij
Ja? Hij luisterde naar wat één persoon op internet voor gevoel had en baseerde daar zijn productportfolio op? Volslagen onzin natuurlijk.
Jij begint met een generalistisch statement (je nuanceert niet naar tweakers toe) waar ik vervolgens op reageer. Agree to disagree denk ik dan.
Tja zo heeft mijn manager het gevoel dat WP8 zuigt en Android de bom is, terwijl mijn gevoel juist precies andersom is.

Maar zegt dat verder wat? Neu. Meer persoonlijke voorkeur.
Een gevoel is grotendeels ook gebaseerd op kennis van zaken. Als je weinig kennis van zaken hebt, is je gevoel dus vertekend. Als je veel kennis van zaken hebt en daar een gevoel bij hebt, is je gevoel in veel gevallen dus veel accurater. Hier op Tweakers.net zie je veel mensen die Windows Phone de grond in boren zonder dat ze er ooit 1 vast hebben gehad. Vanuit hun gebrek aan kennis van de materie gaan ze dus dingen roepen die vanuit hun gevoel komt en niet van uit feiten. Om nog maar te zwijgen van mensen die gaan modereren op gevoel, zonder de moderatie regels in acht te nemen.
"gevoel dat WP nog steeds achter loopt kwa functionaliteit. Android en iOS liggen nog steeds ruim voor op WP en zeker als het gaat om zakelijke markt."

WP is juist goed in een zakelijke omgeving te integreren i.i.g. met exchange en office. Als je dat wil dan.
Ze doen zeker niets voor elkaar onder. Momenteel voor mn werk een idevice maar als die 930 beschikbaar is, denk ik toch wel om te switchen.
Qua functionaliteiten zijn ze eigenlijk wel gelijk. Beheren is bij beiden steeds beter geworden.
Niet anders dan Android.
Van Android nu op WP8, maar hoop toch echt op wat productive verbeteringen als agenda en snelkoppelingen etc. Voor de rest blijven vele WP apps eenvoudige aftreksels van de Android/iOS varianten (zelfde auteur/producent)
Ik kijk uit naar de 8.1 en verbeteringen van andere apps
Met name die van Synology....geen https ondersteuning...grrrr

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 4 april 2014 10:18]

Het zal nog minstens een jaar duren voordat Cortana in het Nederlands zal werken.
Dan zou Microsoft de éérste zijn die voice bediening in het Nederlands laat werken, want Siri en Google Now laten het ondanks hun lange bestaan gewoon afweten. Nu hebben beiden ook vooral informatie geïntegreerd die alleen in de VS beschikbaar/nuttig is, dus alleen aan taalverandering heb je niets. Af en toe zet in m'n Nexus op Engels (US) om te kijken hoe de functionaliteit gevorderd is, maar echt geweldig vind ik het niet. Now is erg gericht op specifieke phrases, als je zegt 'set a timer for 20 minutes' zet ie de wekker ipv de countdown timer, zeg je 'set a reminder for 20 minutes' dan zet ie wel een timer :P Met Siri heb ik in andere situaties vergelijkbare ervaringen. Heeft nog wat jaren development nodig.
Mja ik snap ook even niet waar hij dit vandaan haalt want dit is verder nergens genoemd. Een bron zou fijn zijn.
En bedrijven die een bepaald product gebruiken en volhouden dat het PRECIES datgene is wat ze nodig hebben voor hun specifieke proces zijn natuurlijk erg betrouwbaar in een filmpje vanuit Apple zelf :)
Nog afgezien van het feit dat we hier praten over Windows Phone wat niet op tablets draait dus je vergelijking gaat op meer dan 1 punt mank.

Kan je precies aangeven waar je dan denkt dat ze achter liggen?
Ik ken zelf meerdere organisaties die met zeer veel succes WP geintegreerd hebben in de organisatie en die in de nieuwe features nuttige toevoegingen zien en zelfs aangeven dat ze hierdoor compleet geen reden meer hebben om uit te wijken naar IOS/Android (met name VPN was de reden hiervoor).
Qua functionaliteit heb je gelijk, al is WP nu wel met een inhaal slag bezig. Echter als het om de zakelijke markt gaat,zit de integratie van WP toch wel iets beter in elkaar als zijnde Exchange, Office, en bijvoorbeeld Sharepoint. Het enige belangrijke zakelijk punt was VPN dat nog onbrak, maar dat wordt nu ook goed gemaakt.
Gevoel is relatief en niet te onderbouwen.
Echter snap ik wel een beetje wat je bedoelt. (Ik ben Windows Phone gebruiker, met volle tevredenheid) Het lijkt wel of andere OS gebruikers dit als enig punt kunnen aanleveren naast "de hoeveelheid apps in de app-store".

Toch denk ik dat MS een zeer sterk product weet neer te zetten. Tussen 2000 en 2010 heeft de technologie veel los gemaakt. Andere manier van werken en een heleboel "handige" dingen. Wellicht houden we ons hiermee zelf een beetje in de houtgreep. Hoezo moeten er altijd nieuwe functionaliteiten zijn? Ik denk dat de afgelopen paar jaar de functionaliteit niet echt functioneel is geweest. Marketing technisch wordt alles als een doorbraak gebracht, maar is dit wel echt zo?
Met Windows Phone en Windows 8 heb je misschien een gevoel van "handigheid" dat je verliest. Maar is dat niet gewoon stuk gewenning? Heeft MS juist niet een stap teruggenomen en gekeken wat is nou het daadwerkelijke doel van wat wij aanbieden?
ik heb juist het gevoel dat windows phone op gebied van zakelijke gedeeltes en bedrijven juist heel wat meer kan dat ios en android
ze hebben de zogeheten bedrijfshub die via intune kan geconfigureerd worden + hebben ze bekend gemaakt dat er meer security en aanpassingen van admins kunnen gemaakt worden + is het simpeler apps te maken dan voor andere OS's
Tijdens de keynote van gisteren werden er anderss horders aan verbeteringen voor zakelijk gebruik getoond, en doorgaan is juist de keynote van de 2de dag echt gericht op zakelijk gebruik. Anyway, wat voor functionaliteit mis je dan nog die wel in Android of iOS zit?
uuh apps niet misschien? Je bedoeld de app store van IOS of Android? Waarbij er voor elk tooltje 50.000 apps bestaan? bijna 95% van alle apps die op IOS/android zitten zijn er ook voor WP. Het argument dat er geen APPS zijn is meer omdat iedereen het zegt, niet omdat mensen eerst onderzoek doen voordat ze het zeggen...
Bank apps zijn er in veel gevallen helemaal niet. In Nederland wel heb ik me laten wijsmaken (weet ik niet, heb ik niet opgezocht), maar Belfius bank België heeft een Android en iOS app, maar geen WP app en Belfius is geen kleine speler ;) . Crédit Agricole Frankrijk heeft ook geen WP app, maar wel een Android en iOS app. In de UK is het al helemaal huilen met de pet op:
Top 5 UK banks (http://www.marketconsensu...nking-large-british-banks):
1. HSBC: geen WP app, wel Android
2. Barclays: geen WP, wel Android
3. Royal bank of Scotland: geen WP, wel Android
4. Lloyds: geen WP, wel Android
5. Standard chartered: geen WP, wel Android

Je stelling dat 95% van de apps die op iOS en Android te verkrijgen zijn, ook op WP bestaan, is gewoon uit de lucht gegrepen, of heb je een bron? Mij lijkt het een pak minder, maar ik ga niet schermen met percentages die ik niet kan onderbouwen.
Sorry hoor, maar ik zoek even in de UK WP Store op Royal Bank Of Scotland en zie gelijk de app :? :
http://www.windowsphone.c...05-4658-abe6-564655243c24
En op Barclays:
http://www.windowsphone.c...0f-4358-abd8-b442e7f3f2f9

Ik weet niet WAAR jij gekeken hebt?!

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 3 april 2014 17:02]

Eerlijk is eerlijk: ik heb het vandaag niet gecontroleerd, maar een tijdje geleden. Fantastisch dat één van de grote UK banken een WP app heeft. Voor alle duidelijkheid: ik heb helemaal niets tegen een WP. Mijn broer en schoonbroer hebben beide een Samsung Ativ S en ik voelde me bekocht dat ik een paar maanden daarvoor een S2+ had gekocht. Nu ben ik wel tevreden met m'n Nexus5, maar ik heb ook getwijfeld over een WP.

Meer on-topic: Iemand die ontkent dat WP met deze update echt wel volwassen is geworden, ontkent het licht van de zon. Er zullen altijd nadelen (bvb nu: apps) en voordelen (snelheid en gebruiksvriendelijkheid) zijn aan een specifiek OS ;)
Hoho, ik heb het over de top apps, niet over apps van banken. Wel ING, ABN en RABO. Dat zijn volgens mij wel de meest belangrijke banken in Nederland. De apps die jij noemt zijn lokale apps die het daar goed doen. Ik heb het over facebook, twitter, instagram, linkedin, facebook chat, amazon, ebay, cnn, foursquare, instaweather, onenote, skype, office, whatsapp, viber...
Eerlijk gezegd zijn jouw argumenten niet echt iets waar je mee iets kunt. Behalve dan als je op de banken richt....
Voor jou zijn die apps dan top apps. Voor mijn moeder was een bankenapp de enige reden waarom ze echt een smartphone wou. Was er een bankapp voor Windows Phone, dan had ze nu een WP ;) .
En kijk maar eens naar deze link: http://www.laptopmag.com/best-apps.aspx
4/10 hebben geen WP versie ;) Gewoon de eerste link die ik vond ivm beste apps in Bing (ja Bing, niet Google).
Dus lokale apps zijn niet belangijk? Ik vind het net superhandig om overal bij m'n rekening te kunnen, te weten wanneer welk afval wordt afgehaald in m'n straat (recycle in België), waar de flitsers staan... Ik heb een Facebook account, maar wil deze niet op m'n telefoon. Da's iets voor thuis, niet voor buitenshuis. Maar dat zijn persoonlijke voorkeuren die je niet kan veralgemenen. Er zijn natuurlijk veel meer gebruikers van bvb Facebook mobile dan van een lokale bankapp, maar zijn er wereldwijd meer gebruikers van Facebook mobile dan van alle bankapps samen? Ik zou het niet weten...
Daarenboven zeg je in je orginele post niets over "top apps" je hebt het over 95% van de apps. Je verandert gewoon het onderwerp van de discussie volgens je eigen noden. Dit is geen volwassen manier van discusiëren.

[Reactie gewijzigd door DrIezie op 3 april 2014 15:45]

Ooh is dat nu de issue, de manier van communiceren. Ik dacht dat het over goede argumenten ging. Maar goed het stuk over facebook is erg sterk. Lokale apps zijn lokale apps en zijn handig, maar een ecosysteem zal eerder worden afgerekend op het ontbreken van een facebook app, dan het ontbreken van een lokale bank app. Ook al is het handig voor jou.
Hier ben ik het volledig mee eens!

Heb al enige jaren naast Iphone, android nu diverse windows phones (van lumia 800,900, 920 nu een 1520) gehad.

Dat er geen APPs zijn is complete onzin, vrijwel voor elke app die je voor bv android kunt krijgen is er ook een WP8 app, verschil is wel dat je voor android er vaak een keuze van 10+ die allemaal hetzelfde doen en dit er maar 1 en als je geluk hebt 2 zijn voor wp8.

Ben tot heden nog niet echt een 'absolute must have' APP tegen gekomen waarvoor er geen alternatief voor wp8 bestaat...

Dus dat 'fabeltje' dat er geen apps zijn is echt complete onzin, wel klopt het dat de keuze in (dezelfde) apps niet zo groot is.
Helemaal mee eens de meest winphone apps functioneren stabieler en hebben sowieso niet zo'n enorme herrie aan ads als de android-apps, kan niet oordelen over iOS.

Wanneer je de bezem flink door de Google Playstore doet is nog geen 1 procent van de apps interresant alles is copy copy of uitermate kinderachtig.
Tja, een browser met text-wrap zou wel nice zijn. Met Android zit je dan ook vast aan de stock Sense of Opera Classic browsers, overigens beide erg fijn maar niet op WP.

Hopelijk iets dat met IE11 komt, text-wrapping, maar denk het niet. En als het komt, dan ook goed uitgevoerd zoals Opera Classic dat kan.

De rest zit voor mijn gevoel wel goed, mis dankzij Waze op de Ativ S geen app meer.
De meest basis functies zaten al in het verlaten winows mobile jaren voor de concurrentie.
De basis van veel functies die n u met veel bombarie gebracht worden zijn reeds terug te vinden in Symbian en windows mobile. Dat zegt dus niks gezien de levensduur van die systemen.
Jarenlang hadden genoeg gebruikers voldoende functionaliteit om de dag mee door te komen. MS dacht heus niet dat ze hiermee de markt gingen veroveren. Aan de achterkant is heel hard getimmerd om alle api's van Windows/WP/Xbox gelijk te trekken. Dit zit nu op 99.5%. Dit heeft geen enkel platform zo goed voor elkaar als MS. Je zult zien dat ze nu dan ook een stuk sneller kunnen gan innoveren, en dat developers gemakkelijk apps voor al deze devices kunnen maken.
Er zit niks tussen die 250.000 apps dat jij niet gebruikt? Daarbij zijn apps geen functionaliteit van het OS zelf. Dus: welke functies mis je nog die Android en iOS wel hebben en Windows Phone niet.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 3 april 2014 08:45]

Je kan inderdaad zeggen dat Apps niets met het besturingssysteem te maken heeft, maar wel met de beleving van het device. Het is een beetje als BBQ zonder vrienden. Het kan uiteraard, maar gezellig is het niet. Dat is ook mijn ervaring als early adopter van de Lumia 800. Mooie telefoon, veel beloften van Microsoft en eigenlijk nooit iets mee gedaan omdat er bijna niets voor te krijgen was (zeker niet meer na de aankondiging van WP8). Ook als je kijkt waar Apps voor worden gemaakt is het vaak eerst iOS en later een versie voor Android (of tegelijk). Zelden zie je een release ook voor WP en als ie er al is omdat Microsoft met een zak geld is langsgekomen dan werkt ie vaak veel brakker dan de andere versies van het programma op de andere OS-en. Ander hekel puntje vind ik de prijzen, want deze liggen vaak hoger op WP dan op iSO en Android. Ik zal zeker niet snel meer een WP8.1 device kopen zolang 90% van de apps niet aanwezig is, brak is of gewoon een snelkoppeling betreft naar de mobiele pagina van een website...ook al is WP8.1 een top besturings systeem met allerlei nifty features.
Ik herken hier niet veel in. Ik vind juist dat de meeste apps op WP8 een stuk beter werken dan op Android of iOS. Dit komt grotendeels door de fragmentatie in UX van de iOS en Android apps terwijl de Modern Design language van WP ervoor zorgt dat je in elke app een consistente en eenduidige ervaring krijgt.
Voorbeelden:
Facebook; werkt beter op mijn Lumia 920 dan op de iPhone
Twitter; werkt eveneens sneller en beter op mijn Lumia
LinkedIn; mooie en snelle app. De interface bij de Android en iPhone versie is veel minder imo.
Flitsservice Flitsnav: Op WP een verademing vergeleken met de Android versie

Daarnaast zijn er op WP een heleboel 3rd party apps te vinden die in veel gevallen beter zijn dan het origineel op iOS en Android. Bijv. Rudy Huyn maakt kwalitatief enorm hoogstaande apps voor Vine, Instagram, WikiPedia etc. Maar ook apps voor muziek diensten zoals Soundcloud en diverse radiostations zijn snel, mooi en werken beter dan de concurrerende versies.

Ik zie in ieder geval in de apps die ik gebruik behoorlijk wat kwaliteitsverschil vergeleken met de Android en/of iOS tegenhangers.
Ik kan dit deels wel beamen. Ik voelde me behoorlijk genaaid toen ik een paar weken mijn Lumia 800 had en hoorde dat er geen WP8 op zou komen. Voor mij een reden geweest om het toestel terug te sturen. Hoewel ik fan ben van Windows Phone want OS technisch zit het beter in elkaar dan Android. Met name voor de wat matigere hardware. Met mijn huidige LG G2 ben ik meer dan tevreden. Maar als Windows Phone de inhaalslag heeft gemaakt qua apps weet ik het niet.
Dat was op dat moment echt nog niet bekend. We hebben het dan over begin 2012 natuurlijk. das wel een beetje terug O-)
Maar dan had je toch al 9 maanden van je L800 kunnen genieten. 8 kwam namelijk pas eind 2012 uit en de eerste devices waren pas in 2013 uit.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 3 april 2014 13:08]

Tja, 9 maanden. Ik sluit een abonnement af voor 2 jaar.
Leuk hoor 9 maanden, maar het vooruitzicht dat WP7.8 en WP8 niet coompatible zouden zijn qua apps vond ik té zuur. Bovendien waren er zeker toen al niet veel apps beschikbaar voor Window Phone.
Dat is natuurlijk geen argument, want alle WP8 apps werken niet op WP7. Dat zou niet kunnen op Android, dan zou de wereld te klein zijn.
Dat is ook niet helemaal correct. Hoewel er nu waarschijnlijk meer apps uitkomen die niet meer op WP7.x draaien, zijn er ook nog veel apps die zowel op WP7 als WP8 draaien.
Niet helemaal, ik wist het ook niet: nadat ik hem had gekocht kreeg ik ook het bericht. Typ dit van een Lumia 925 btw.
Reactie op het artikel: Kom op Arnoud, Cortana is een ZIJ niet een HIJ :P
Verder ben ik als WP gebruiker zeer blij met al deze aanpassingen :D
Kun je wat voorbeelden geven? Ik lees juist vaak dat bedrijven overstappen naar WP omdat het zakelijk aantrekkelijker is (Windows en Windows), zie bijv. een grote Spaanse bank dat 30.000 Nokia's besteld heeft.
Precies, dat is nou net iets wat je als bedrijf Wilt toch? Of zie jij dat je een telefoon moet kunnen verkloten als dé business telefoon?
Wat kan je dan minder instellen op een WP, wat wel ingesteld kan worden op een Android.
Daarbij is het juist de bedoeling in het bedrijf dat gebruikers niet de hele dag de helpdesk bellen, omdat ze hun telefoon weer verkeerd hebben ingesteld.
- Eigen toetsenbord kunnen instellen
- Eigen launcher kunnen instellen
- Eigen default apps voor andere zaken
- Widgets tov Live Titles (niet zozeer méér in dit geval, maar anders)
- Andere notificatie thema's via third party apps

Dit zijn een paar dingen die ik zo 1,2,3 kon verzinnen en zo kan je er nog veel meer bedenken als je beide telefoons / OS'en naast elkaar legt.
Daarbij is het juist de bedoeling in het bedrijf dat gebruikers niet de hele dag de helpdesk bellen, omdat ze hun telefoon weer verkeerd hebben ingesteld.
Meer functies staat niet direct gelijk aan minder gebruiksvriendelijker.
- Eigen toetsenbord kunnen instellen
- Eigen launcher kunnen instellen
- Eigen default apps voor andere zaken
- Widgets tov Live Titles (niet zozeer méér in dit geval, maar anders)
- Andere notificatie thema's via third party apps
Ik wil een smartphone, geen speelgoed
Het is anders verrekte handig, niet alleen om mee te spelen.
Leuk voor de middelbare school, maar niet nuttig.
Dat maak jij ervan, niet al die dingen zijn even nuttig nee, maar je default app kunnen instellen of eigen toetsenbord is ook handig voor iemand die z'n telefoon ook 'heel serieus' zakelijk gebruikt..
Nee, het moet gewoon werken.
- Eigen toetsenbord kunnen instellen
In wp heb je geen third party keyboard nodig, de standaard is al erg goed.
- Eigen launcher kunnen instellen
Het zelfde als bij toetsenbord, waarom iets wat al goed is verprutsen met een 3 party tool.
- Eigen default apps voor andere zaken
Welke zaken?
- Widgets tov Live Titles (niet zozeer méér in dit geval, maar anders)
ja die van WP zijn mooier en beter en zijn min of meer het zelfde formaat en zitten het zelfde manier inelkaar. bij android moet je maar afwachten waar en hoe je het in je scherm kan plakken.

- Andere notificatie thema's via third party apps

Ja ,maar waarom? is het omdat de standaard Android apps niet voldoen.??
De dingen die je opnoemt zijn totaal niet nodig in een bedrijf. De standaard functionaliteit in WP is ruimschoots voldoende.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 4 april 2014 02:09]

Ik bedoelde eigenlijk ook dit voor privé gebruik.
- Eigen toetsenbord kunnen instellen
Het WP 78 toetsenbord is zo goed dat niet nodig is, bovendien qwerty is qwerty, azerty is azerty. Was gelijk ook weer de zwakte van Android en ook een keer ervaren op IPad, voor 1 of andere wazige K#T applicatie moest je een speciaal keyboard installeren. Onzin dus, je schroeft in je laptop toch ook niet voor iedere app even een ander toetsenbord.
- Eigen launcher kunnen instellen
Ja en wat is het voordeel. Het concept is zo doordacht dat je geen andere launcher nodig hebt en bovendien, zo te customizen dat je het totaal niet nodig hebt.
- Eigen default apps voor andere zaken
Ja, is gewoon mogelijk. Waarom zou dat niet kunnen? Standaard functionaliteit in WP8.
- Widgets tov Live Titles (niet zozeer méér in dit geval, maar anders)
Live tiles zijn widgets, sommige tiles zijn alleen nummers, de anderen alleen teksten, en sommigen dumpen complete conversaties en afbeeldingen. Widget + zou ik zo zeggen.
- Andere notificatie thema's via third party apps
Ja, met android moet je wel omdat de standaard zo brak is. Helaas is er met 8.0 nog geen notificatie centrum, maar eerst zien en dan kijken of het "customized" moet.
Dit zijn een paar dingen die ik zo 1,2,3 kon verzinnen en zo kan je er nog veel meer bedenken als je beide telefoons / OS'en naast elkaar legt.
[...]
Meer functies staat niet direct gelijk aan minder gebruiksvriendelijker.
Dat is het mooie van Windows Phone 8, zo veel vrijheid zonder dat iemand het echt kapot kan maken.
Ik heb je een +1 gegeven, ik ben zelf een WP fanboy, geef ik toe, maar hier heb je wel gelijk in :P Ik ben het echter niet mee eens dat het iets negatiefs is :P Smaken en behoeftes verschillen he.
Mwah, ik begrijp het minnen wel. Heb hem niet ge-min-1'd, maar als ik een filmpje plaats vanaf de Volvo site, met de mededeling dat Windows Phone voor mijn gevoel achterloopt in PK's - omdat apple de onboard software voor Volvo's kan gaan leveren - is het een vergelijking in dezelfde strekking.

Leuk dat ie een mening post ("voor mijn gevoel"), maar je kan met het huidige moderatie systeem verwachten dat je downvotes krijgt. Zeker als de rest van je vergelijking niet ontopic is.
Zijn onderbouwing ontbreekt volledig. Typische FiPo reactie.
Is er iemand van de redactie die eigenlijk dagdagelijks met een Windows Phone-toestel werkt? Dit is geen flame-bericht, maar het valt me enorm op wat een kwaliteitsverschil er is tussen artikels over Android of iOS en die over WP. De artikels over WP zijn bijna altijd (net zoals hier) oppervlakkig, en niet altijd even correct.

Zoals Devin19 al aankaartte zijn er meer toggles op een Lumia 1520. Het artikel doet ook vermoeden dat Nokia een "eigen versie" van Windows Phone 8.1 brengt. Dat is niet correct. Ja, ze zullen de twee updates tegelijkertijd beschikbaar stellen ("bundelen") maar het is niet zo dat Nokia intern aan WP8.1 heeft geknutseld en die versie dan uitbrengt onder de naam Lumia Cyan. Cyan is een extra laag functies bovenop 8.1, dat is iets anders. Maar het artikel doet anders vermoeden.

Ik ben blij dat er toch een beetje aandacht naar WP gaat (hoewel ik meer had verwacht met #bldwin maar goed), maar het nieuws dat hier voorbij komt lijkt eerder een samenraapsel van artikels op andere websites, die dan maar met een half oog open gelezen werden. Nogmaals, dit is geen flame-bericht, maar ik probeer wat constructief te zijn: duidelijkere, concretere informatie. Een beetje meer in-depth. Dat zou leuk zijn. }:O
Klopt, eerst komt WP8.1 waarna Nokia ook met zijn eigen "Cyan" update komt.
Gebruikers kunnen zelf de vier toggles bepalen, maar het zijn er nooit meer dan vier.
De Lumia 1520 heeft er anders gewoon 5 hoor:
http://www.wpcentral.com/...zes-lumia-1520-video-tour
Misschien een hele domme vraag, maar ehh. Wanner komt WP 8.1 nou precies uit?
De Developer Preview komt hoogstwaarschijnlijk 10 april 14 april uit, de officiële update word in de komende maanden uitgerold.
Je kunt het beste gewoon de Developer Preview installeren, dit kan toch gratis door een appstudio account aan te maken en dan de Preview for Developers App te installeren. Als je een Nokia hebt krijg je dan bij de officiele uitrol het Nokia Cyan laagje eroverheen met extra verbeteringen voor onder andere de camera.

[Reactie gewijzigd door Devin19 op 3 april 2014 20:35]

Bedankt voor je nuttige antwoord ;)
Zojuist is bekend geworden dat het waarschijnlijk 14 april word, weer uitgesteld helaas..
Windows Phone wordt steeds interresanter als telefoon voor mobile 'productiviteit'.
Met een nieuwe internetbrowsers, office 365 intergratie en een aardig toetsenbord.
en hét krachtpunt dat Windows Phone ook heeft, is dat het op dual-core 1.5/1.7Ghz snappiër of sneller kan aanvoelen volgepompte versies van android op een quad of octo-core draaiend op 2.3Ghz.
De meest in het oog springende nieuwe feature is de nieuwe manier van notificaties beheren in het Action Center. Net als Android en iOS krijgt Windows Phone daarvoor een apart gedeelte in de interface dat gebruikers kunnen oproepen om nieuwe en gemiste notificaties te raadplegen door van bovenin het scherm omlaag te vegen.
Dit is eigenlijk in de huidige tijd, waar mensen constant op de hoogte willen zijn van informatie uit verschillende bronnen, onmisbaar. Meest ideaal, zou zijn als zo'n overzicht ook nog ingebakken zou hebben dat je alles in die interface uitgebreid kan lezen, en direct beantwoorden, zonder dat je per 'bron' moet wisselen van app, zoals op android en ios.
Daarnaast zit er een nieuwe versie van Internet Explorer in Windows Phone 8.1. Daarin zit onder meer privé-browsen en een reader-modus.
Deze browser is gebenchmarked. Maar helaas :( komt hij op HTML5test.com niet zo goed uit, met slechts een score van 372 tegenover 491 van de Blackberry Browser en 488, voor Chrome33.
De kalender heeft een grote interface-update gehad en heeft nu een weekoverzicht; bij het klikken op de dag vouwen de afspraken van die dag zich uit in hetzelfde scherm, wat er gelikt uitziet. Ook is het nu makkelijker om tussen dagen te wisselen in de agenda-weergave.
Eindelijk een goede zakelijke agenda, was ook nodig voor ms, en is belangrijk voor zakelijke gebruikers.
Ook heeft Microsoft een veegfunctie aan het toetsenbord toegevoegd onder de naam Word Flow. Daarmee kunnen gebruikers woorden typen door van letter naar letter te vegen, zoals ook kan in het Google-toetsenbord voor Android. Word Flow werkt ook in het Nederlands, bevestigt Microsoft tegenover Tweakers.
Dit is een goed idee, en het is ook fijn dat het native is. Op Android heb je swype dat zo werkt, maar ik hoop dat het meer lijkt op swiftkey, al merk je bij android toch het nadeel dat beide keyboards niet 'ingebakken' zijn. stiekem hoop eigenlijk dat heel erg,dat MS Word Flow hierop gaat lijken. Zo'n keyboard icm native 365 office is erg moeilijk verslaanbaar. Dit zeker icm de hogemate van 'computer-technieken' als VPN.


Kortom, allerlei android liefhebbers, kunnen hier flamen over hoe geweldig android is, en hoeveel het meer uitgebreid is, en dat het meer apps heeft. Als je een basic telefoon wilt, voor communicatie en een beetje productiviteit zit je volgens mij best aardig op Windows Phone 8.1.
Och html5 tests.. lees ook dit even: http://html5test.com/about.html

'Why do you include specifications that are not part of HTML5?'

Als ze de test nu eens duidelijker gaan doen en onderscheid maken tussen
  • the official HTML5 specification
  • specifications that are related to HTML5
  • some experimental new features that are extensions of HTML5.
Maar ja, dat zie je niet in die score... appels met peren vergelijken noem ik dat.
Het is niet appels met peren vergelijken.
Er wordt meer getest dan de html5 standaard.

Logisch, want wat gestandaardiseerd wordt is een gevolg van wat er in de praktijk gebruikt wordt. De standaardisatie loopt dus achter, op browse ontwikkelingen in de realiteit.

Goede ondersteuning van html5 apps, zorgt voor goede webapps. (nu heb je google's officie suite niet echt nodig met 365 op wp8.1 , dus maakt het misschien voor de meeste gebruikers weinig verschil)
Loller maakte het punt dat de nieuwste ontwikkelingen op de meeste sites niet worden geïmplementeerd. Dan heb je wel een sterk punt. Voor de meeste sites, heb je de html5 punten niet nodig, maar kan het zijn dat als je browser wel bepaalde onderdelen van html5 ondersteunt een site bijv. sneller wordt geladen. En dat maakt wel een significant verschil.
Er wordt meer getest dan de html5 standaard.
Er wordt selectief getest
Er worden arbitraire punten toegekend voor features
Er wordt niet getest of de ondersteuning correct is
De winnaar van de html5test komt trouwens wel aardig uit een real life vergelijking op basis van 16miljard pageviews.
Maar, technisch inzicht of de beste html5 score ook direct verband heeft met de kortste laadtijd van pagina's heb ik niet.

De keuze is selectief op functies die je in je browser zou kunnen draaien. Gamebenchmarks, testen ook op meerdere variabelen naast bijv. enkel en alleen een opengl simulatie. Als je kijkt naar uitgebreide testresultaten zie je dat elke functie, een binair punt krijgt het werkt of niet.
Op je plaatje is de winnaar op Windows is gewoon IE11. (gerapporteerd als Mozilla gecko 11).
Op tablet/mobile phone wint BBbrowser met 1.5s.
Ik zie gecko geen betre score halen.
Browsers op telefoons (en soms ook tablets) krijgen andere site versies die sneller kunnen laden.
Ook gebruiken sommige browsers een proxy achtige service die sites vereenvoudigt om ze sneller te tonen.
Er wordt meer getest dan de html5 standaard
Je zegt het nu al zelf. De score is dus niet puur. Dus zegt de score me eigenlijk niets.
Je kunt toch niet verwachten dat als één partij gaat experimenteren, dat alle andere partijen/browsers dit ook direct kunnen implementeren?

Dus, html5test.com is niet zuiver en dus niet fair.
Deze browser is gebenchmarked. Maar helaas :( komt hij op HTML5test.com niet zo goed uit, met slechts een score van 372 tegenover 491 van de Blackberry Browser en 488, voor Chrome33.
Internet Explorer heeft dan weer wel het voordeel dat de implementatie niet meer hoeft te veranderen aangezien het IE team alleen maar functies inbouwen in Trident die ook daadwerkelijk standaard zijn, dat heeft Chrome niet, en je website zou daar dus met nieuwe functies bijvoorbeeld van versie 33 op 34 ander op kunnen reageren. Het is niet alsof je iets gaat merken van het feit dat IE 100 punten minder heeft in het dagelijks gebruik.

Daarbij zijn veel van die 100 punten niet eens HTML5. De HTML5Test zegt zelf al duidelijk dat ze ook testen op onderdelen die niet tot de standaard behoren. Daar zou een browser juist afstraffing voor moeten krijgen ipv extra punten.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 3 april 2014 10:48]

Dit is een goed idee, en het is ook fijn dat het native is. Op Android heb je swype dat zo werkt, maar ik hoop dat het meer lijkt op swiftkey, al merk je bij android toch het nadeel dat beide keyboards niet 'ingebakken' zijn.
Ik snap niet wat je daarmee bedoeld, ik ondervind geen nadeel aan het feit dat het een third-party toetsenbord is of dat het er niet standaard op stond..
Maar Word flow lijkt veel sneller te zijn dan Swype

Het nieuwe wereldrecord texting (160 letters in 25 woorden) is in handen van Microsoft met 18:44 seconden
http://www.guinnessworldr...touch-screen-mobile-Phone

Het oude record was met Swype op een S4 in 25,94 seconden. 40% langzamer
Ik gebruik zelf niet Swype, maar Google Keyboard en vroeger Swiftkey.
Vraag me af of ze die ook getest hebben, Switfkey is na een tijdje gewenning echt heel snel en Google Keyboard iets minder, maar ook wel. :)
Blijkbaar heeft niemand ooit eerder dat Swype record gebroken.
Maar Microsoft heeft het met Word Flow niet alleen verbroken maar meteen verpletterd.
Vanuit ontwikkelaarsoogpunt ben ik wel benieuwd of het switchen naar appx formaat nu ook betekent dat echt dezelfde runtime wordt gebruikt tussen windows RT en windows phone, m.a.w. dat je ook echt letterlijk de dll bestanden kan hergebruiken voor windows RT en windows phone.
Je kan bijna je volledige app hergebruiken. Gisteren werd er een demo getoond van een Windows apps die volledig live werd omgebouwd naar een Windows Phone app, in een paar minuten, door simpelweg alles naar "shared" te slepen. Dan kan er nog zelf voor worden gekozen als je bepaalde versies extra features wilt geven (of juist niet), maar ja: je app is (bijna) volledig hergebruikbaar op Windows Phone. Idem dito voor Xbox One, trouwens.

Rond 1 uur en 12 minuten: http://channel9.msdn.com/Events/Build/2014/KEY01

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 3 april 2014 08:30]

Ik heb toch liever de Apple-methode: apps die zijn ontwikkeld voor laptop en desktop en apps die speciaal ontwikkeld zijn voor touch-devices. Die halfbakkenrommel vind ik niks. Touch en low-energydevices zijn namelijk compleet anders dan apps die moeten werken op powerhungry toetsenbord/muis-devices. Straks krijg je dus allemaal gare ports van apps in de marktplace die net niet lekker werken.

[Reactie gewijzigd door ZeroSect0r op 3 april 2014 10:06]

Heb je naar de video gekeken? Hier wordt duidelijk in gezegd dat je voor alle apparaten een andere weergave kan opbouwen, zelfs Microsofts eigen apps, zoals de Windows Store, zullen in de nabije toekomst een weergave krijgen, speciaal voor muis en toetsenbord, de Store werd bijvoorbeeld ook getoond tijdens de keynote, om welke tijd dat was, kan ik je niet zeggen. Als ontwikkelaar heb ik veel liever dat ik alleen een andere interface moet bouwen dan mijn hele app opnieuw te moeten doen.
Mja je kunt de achterliggende code gewoon delen en aanpassen waar nodig. Dus als jij een andere startscreen wilt hebben, dan kan dat prima, maar het lijkt me sterk dat je elke view wilt volledig wilt gaan aanpassen voor elke schermweergave, alsook dat je alle achterliggende data gaat aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 3 april 2014 13:16]

je kan zelf aangeven welk deel van je code je gedeeld wil hebben en welke code specifiek voor dat apparaat is, zodat je niet 2x het wiel moet uitvinden. Tuurlijk kan je een compleet andere UI tonen op de telefoon, maar de achterkant hoeft niet compleet anders te zijn?
Whaha, MS lacht binnenkort elke ander platform uit als je zo effectief een app kan maken voor elk device, en alleen maar de interface hoeft aan te passen. Als developer heb je dan meteen je app op PC's/tablets/telefoons/Xbox. Ze hebben nu al voor 99,5% gezamenlijke api's.
Nee, want vrijwel niemand heeft Windows tablets en vrijwel iedereen werkt in de desktop omgeving van Windows 8. Dus daar heb je niet zoveel aan.
Als je als ontwikkelaar ook even de Keynote van gisteren bekijkt dan had je je antwoord al gehad
Voel me nog altijd een beetje genaaid met de Lumia 800 die gewoon niet naar 8 is geport destijds. Wndows 7x is een beetje het achterstelde beestje en werd pas bij 8 een redelijk competent ding. Dit heeft gemaakt dat ik weer teug ben bij Android.
Jammer want als ik dit zo lees werkt het best leuk.
Dit argument komt zo vaak voorbij als het over updates van Windows Phone gaat. Ik word er langzaam aan een beetje gek van. Dus jij gaat naar Android terug vanwege het niet krijgen van een update van een systeem dat rond een oude kernel is geprogrammeerd?

Ik hoop voor je dat je een Nexus toestel hebt gekocht en dat je nog twee major releases van Android mag ontvangen op je telefoon, anders heb je straks hetzelfde probleem.

Daarbij is het gewoon een beetje schoppen om het schoppen.. Dit is inmiddels wel bekend dat de Lumia 800/900 na WP7.8 geen updates meer krijgen.

Elke release hetzelfde liedje:

Bij WP8 - Aah, krijgen we het echt niet??
Bij GDR2 - Aah, echt niet? ook niet deze keer?
Bij GDR3 - Laat ik wat zeggen over mijn Lumia 800, waarvan ik me afvraag of deze ook wordt bedoeld

Ik wil je gevoel niet bagatelliseren, maar het is nu wel een keertje klaar.
Ten eerste was mijn reactie geen persoonlijke aanval, laat dat duidelijk zijn. Het was een reactie op de vele berichten die je overal ziet met oud/huidige WP7.8 gebruikers waarin telkens naar de bekende weg gevraagd/gewezen wordt.

Het trouwens is niet zo dat MS moeite heeft gedaan eigenaren van een WP7.5/7.8 een hak te zetten, door het niet compatible te maken. Het wás niet anders te doen.

Het kan voorkomen dat een platform zich anders ontwikkelt (of niet ontwikkelt) dan je gehoopt had en dat is inderdaad erg jammer als je een early adapter bent, zoals jij zelf kennelijk bent geweest.

Android is ook pas sinds versie 4.0 een mobiel OS dat als "af" ervaren kan worden. Telefoons met Android 2.3 hebben hier ook niet de vruchten van kunnen pikken en zijn zo ook de achtergestelde beestjes gebleven.
WP7.x was gebouwd op het oude WM, dat dit niet ver zou komen had je zelf ook aan kunnen zien komen. En bij Andriod houd het ook snel op als de fabrikant van SOC de ondersteuning stopt. En dat is vrij snel.
Hoe is het updatebeleid van Microsoft tegenwoordig? Gaan _alle_ WP8 toestellen over naar 8.1, of is dit net zoals bij Android een beetje half? Bijv. de Lumia 520, gaat die over?
alles gaat over, ook de 520 en de W1
Alle WP8 toestellen krijgen de update, inclusief budgettoestellen als de L520. Pas bij WP9 mag je verwachten dat sommige/alle huidige toestellen buiten de boot gaan vallen. Wat dat betreft is WP een stuk beter met updates dan bijv. Android.
Tenzij je uiteraard net een paar weken voor de release van die nieuwe versie een telefoon hebt gekocht. Daar zijn flink wat WP7 gebruikers ontevreden over geworden, toen bleek dat hun net aangeschafte telefoon nog maar één update (WP7.8) zou krijgen.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door lennartje op 3 april 2014 11:00]

Alle toestellen zullen Windows Phone 8.1 krijgen, voor de meeste is dat ergens in de zomer, ontwikkelaars kunnen WP8.1 al installeren vanaf de eerste helft van april.
Ziet er goed uit, deze update. Toch stap ik niet over van Android naar Windows Phone. De belangrijkste reden is het ontbreken van toetsenbord apps (of eigenlijk de optie in het OS om die te maken).

Met SwiftKey kan ik meer dan met het WP toetsenbord, ook in 8.1. Het grote verschil is 2 talen tegelijk te kunnen gebruiken. Zowel Nederlandse als Engelse predictions tijdens het typen. Erg prettig in een tweetalige omgeving.

Was deze optie er wel geweest, dan zou ik serieus overwegen om over te stappen. Ik vind het er goed en compleet uitzien tegenwoordig.
Correct me if I'm wrong, maar als één druk op een knop je tegenhoudt ben je volgens mij gewoon op zoek naar een reden om niet over te stappen ;). Die zin was compleet met het toetsenbord op Nederlands geschreven, en hij laat het Engels lekker met rust. Ik werk in een sector waar Engels de voertaal is, maar heb Zweedse, Noorse, Estse, Russische, Finse, Engelse en Nederlandse collega's. Meerdere toetsenborden geïnstalleerd en het kost me letterlijk maar een enkele druk op de knop om te switchen. Woorden die je veel gebruikt voegt hij vaak vanzelf ook toe waardoor je na een tijdje voor bepaalde berichten waarin je een mix aan talen gebruikt niet eens hoeft te wisselen.
Inderdaad, werkt super op WP. Echter wat ik mij nog steeds afvraag, hoe leert het toetsenbord? Tijdens het typen, of pas als je op verzenden drukt? Want soms typ ik per ongeluk in een bepaalde taal, terwijl de taal nog op een andere taal staat ingesteld. Ik houd me zelf dan voor dat ik dan halverwege de zin of tegen het einde toch even de taal op de juiste taal zet, zodat er geen woorden van de ene taal aan de andere taal worden toegevoegd. Klopt deze redenatie?

[Reactie gewijzigd door enomiss op 3 april 2014 16:18]

This is me, correcting you. Ik geef mijn belangrijkste reden. Jij claimt te weten dat ik er met mijn eigen mening en voorkeuren naast zit. Je kent mijn beweegeredenen beter dan ik? ;)

Het gaat mij inderdaad om zinnen waarin Engels en Nederlands door elkaar worden gebruikt. Ik krijg nu suggesties in beide talen, ook als ik een woord nooit eerder heb gebruikt. En ik maar redelijk veel gebruik van de suggesties (geen grote fan van swype-achtige invoer), dus dat bevalt me prima. Zonder die ene druk op een knop om te wisselen, wat anders in sommige gevallen meermaals per bericht zou moeten. Voordat ik SwiftKey gebruikte vergat ik vaak om te wisselen, met als gevolg dat autocorrect erg interessante (maar totaal onbegrijpelijke) berichten in elkaar draaide voor me als ik even niet oplette.

[Reactie gewijzigd door Bundin op 3 april 2014 19:37]

Wat wel handig is, is dat er bij het WP toetsebord een knopje zit om te schakelen tussen talen, links van de spatie. Het zit inderdaad wel gescheiden, maar het is heel gemakkelijk om te schakelen.

Persoonlijk hou ik Nederlands en Engels ook liever gescheiden, omdat ik toch het idee heb dat er dan minder fouten worden gemaakt met correctie, maar ieder zijn ding!
Je tikt berichten tegelijkertijd in het engels en nederlands? Of hoe moet ik me dit voorstellen? Nederlands met een paar engelse woorden? Of andersom?
Heel blij met deze update! Nu hopen dat ie snel vanuit Nokia komt.

Wat ik me wel afvraag is het volgende: alle features die geintroduceerd worden door Microsoft in WP8.1 zijn niet bepaald nieuw, aangezien ze in Android en iOS ook gebruikt worden. Kunnen ze dit allemaal doen zonder rechtzaken o.i.d. aan hun broek te krijgen wegens patenten?
de telecom sector kennende: nee. Maar MS heeft zelf ook genoeg patenten om heel wat terug te vechten dus het zal wel mee gaan vallen
Er zijn ook menig feature die nog niet door android of ios gebruikt wordt. En visa versa.
Daarnaast is een patent nauwkeurig omschreven. Als je er iets van afwijkt is een patent al snel niet meer geldig.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische voertuigen

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True