Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

De nieuwe HTC One Preview

Luxe topmodel met camera-gimmick

Tot slot

De HTC One M8 is een duidelijke voortzetting van het concept dat HTC introduceerde met de eerste HTC One. De volledig metalen unibody behuizing maakt dat de M8 aanvoelt als een luxeproduct, maar dan niet één die je met zorg moet behandelen. Mede dankzij het hoge gewicht, de solide constructie en goede afwerking geeft de HTC One de indruk dat hij tegen een stootje kan.

Voor een 5"-telefoon is hij redelijk groot en zwaar, en daar zal niet iedereen van gecharmeerd zijn. Die extra lengte wordt echter goed benut door de BoomSound-speakers en omdat de telefoon niet buitensporig breed is valt hij met één hand nog oké te bedienen. De kleine wijzigingen aan de buitenkant zijn erg welkom: de afgeronde hoeken zorgen ervoor dat het toestel net wat lekkerder vasthoudt, de dikkere volumeknop is makkelijker op de tast te vinden en dankzij het micro-sd-slot kunnen gebruikers voor weinig geld flink wat opslagcapaciteit toevoegen.

Ook de hardware maakt indruk. De Snapdragon 801 zorgt ervoor dat alles vloeiend werkt en HTC heeft wederom voor een beeldscherm gekozen dat zo op het oog eigenlijk geen zwakke punten heeft. Nadere metingen op de redactie zullen uitwijzen of onze ogen het bij het rechte eind hebben.

De 'Duo Camera' en de verschillende features die er omheen verzonnen zijn, hebben een heel hoog 'gimmick'-gehalte. Bovendien werken die features voor zover wij konden zien verre van perfect. Als HTC hetzelfde had kunnen bereiken zonder tweede camera hadden we er niet moeilijk over gedaan, maar uiteindelijk betaalt de gebruiker extra en moet de hoofdcamera het zonder optische stabilisatie doen.

Afgezien daarvan heeft de telefoon een hele goede indruk op ons gemaakt tijdens deze korte hands-on. De komende tijd zullen we druk met de telefoon aan de slag gaan om te kijken of de Ultrapixel-camera echt verbeterd is en de 2600mAh-accu het geheel lang genoeg van energie kan voorzien. Wie dat allemaal voor zichzelf wil uitvinden hoeft niet lang te wachten want de nieuwe HTC One ligt vanaf 4 april in de Nederlandse winkels.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (190)

Wijzig sortering
camera moet goed genoeg zijn voor casual foto's. deze worden vaak in slechte omstandigheden geschoten door mensen die niet echt kunnen fotograferen. dus belangrijkste wat de camera moet doen is de selfie in de nachtclub ook goed weergeven. dan is het logisch dat je kiest voor wat betere prestaties in het donker en de wat mindere prestaties in het licht. Ik vind dat je een telefoon moet afrekenen op praktisch gebruik niet op specs voor theoretische gebruik. dus ga op pad zou ik zeggen en neem die selfies eens in de disco, en die moet je dan vergelijken.
Bullshit.

Selfies in het uitgaansleven is kansloos, daar niet van, maar waarom zou ik van een product van >600 euro niet goede prestaties in elke situatie mogen verwachten?

En als ie nou nog zou uitblinken in donkere situaties, maar dat doet de Ultrapixel camera ook al niet. En praktisch gebruik is echt niet beperkt tot alleen maar debiele duckface, planking of selfies... Sommige mensen weten nog waar een camera voor bedoeld is.
maar waarom zou ik van een product van >600 euro niet goede prestaties in elke situatie mogen verwachten?
Omdat het geen spiegelreflexcamera van 2000 euro met een even dure lens en flitser is, met een lichtgevoelige chip van een aantal vierkante centimeters, en een smartphone vanuit z'n hele natuur de brandpuntsafstand heeft van een handjevol millimeters en nooit zo'n grote CCD kan bevatten zolang het steeds dunner moet?

Een smartphone heeft beperkingen, en tis kudo's voor de fabrikanten dat ze die intussen al aardig ver hebben weten te mitigeren, maar een aantal structurele pijnpunten, met name prestaties in slecht licht, ga je nooit fatsoenlijk kunnen oplossen in deze form factor simpelweg door natuurkundige beperkingen.
Sommige mensen weten nog waar een camera voor bedoeld is.
Die mensen maken dan ook foto's met een camera, niet met een smartphone.

[Reactie gewijzigd door curry684 op 25 maart 2014 23:51]

Een smartphone heeft beperkingen, en tis kudo's voor de fabrikanten dat ze die intussen al aardig ver hebben weten te mitigeren, maar een aantal structurele pijnpunten, met name prestaties in slecht licht, ga je nooit fatsoenlijk kunnen oplossen in deze form factor simpelweg door natuurkundige beperkingen.
Welke natuurkundige factoren zijn dit dan? Alles wat nodig is voor betere foto's in het donker is een chip die gevoeliger is voor licht, sinds we die nu nog niet hebben is de oplossing een grotere chip maken die dus gewoon meer licht vangt, maar als de technologie wat verder is moet het probleemloos mogelijk zijn om met een kleine chip goede foto's (in het donker) te maken.
gevoeliger voor licht is voornamelijk op te lossen door:
  • grotere lens (meer fotonen op de chip)
  • langere sluitertijd (heeft andere nadelen motion blur enzo daarom stabilisatie nodig)
  • grotere chip, (meer ruimte voor fotonen op op te vallen)
  • grotere brandpunts afstand (directere hoek waarop de fotonen op de chip vallen)
dit kan dus allemaal niet in een smartphone.

OT: mooie telefoon maar ik zie de meerwaarde tenopzichte vna de eerte HTC One nog steeds niet echt, ja iets sneller, andere camera gimmick /care,
zelfde qualiteit scherm maar groter (nadeel) zwaarder (ook nadeel)
en wss ongeveer zelfde accuduur.

[Reactie gewijzigd door freaq op 26 maart 2014 02:23]

Ik vind dit eindelijk een upgrade van een toestel waar ik van kan zeggen dat het een goede upgrade is.

1. htc heeft een aantal klacht punten van de m7 opgepakt en gewijzigd (ten goede)
2. iedereen liep te zeuren om een grotere batterij en die zit er nu in.
3. veel mensen liepen te zeuren dat de telefoon niet volledig van metaal is (zie zijkanten), dat is nu opgelost.
4. mensen vlogen door het plafond met haat over de niet anwezige micro sdcard slot. die zit er nu wel in.
5 iedereen vond blinkfeed te karig en was niet genoeg mee te doen. en ook dat is nu opgelost.

sorry dat ik dit doe maar, WAAROM? eerlijk WAAROM? lopen mensen nu nog steeds ze zeuren over 2 of 3 dingen (camera, en nu weer het gewicht erbij)
ik bedoel ik snap dat de camera niet aan de verwachtingen voldoet van de meeste schijnbare topfotografen hier maar onthoud dat htc een weg is ingeslagen waar ze in geloven.
En eerlijk gezegd geloof ik er ook in.
Wanneer ze in de toekomst wellicht een 7 of misschien zelfs 10 ultrapixel camera hebben is iedereen ineens vol lof. Maar als ze nu terug stappen op megapixels is iedereen weer aan het praten over htc dat ze niet bij 1 ding blijven.

Daarnaast is het gewicht IETS hoger.
So what?
De htc one is nu al super licht en van mij mag hij ook best IETS zwaarder zijn.

Sorry maar in mijn beleving is dde m8 een prima upgrade.
Geen mega verandering gewoon de hardware iets meer up-to-date brengen en de software daarbij verbeteren en vernieuwen waar nodig.

Ik zit niet te wachten op 2k schermen of i7 processoren in telefoons.
Je merkt dat verschil toch niet meer in de software.
Daarbuiten is het ook zo dat ik niemand ken die een flagship smartphone heeft die daar titan fall op wil kunnen spelen.

Als ik de keus had mijn phone in te ruilen... dan wist ik het wel.
voor mij persoonlijk is de camera niet veel beter geworden (voor zever ik kan oordelen)

en de telefoon is groter en zwaarder.
dat zijn voor mij 2 grote nadelen! 4.5 inch is volgends mij de ideale maat, mits de behuizing strak is, 4.7 op de One vond ik al groot, maar 5" is gewoon te veel. en extra gewich is gewoon vervelend in de broekzak.

de andere punten die je noemt zijn inderdaad mooi,
ik hoef ook geen hogere resolutie scherm, AMOLED had mooi geweest maargoed heef took zijn eigen nadelen.

maar ik zie niet een enorme sprong, ik zie een relatief kleine update welke vele kleine irritaties aanpakt. wat goed is gezien het origineel fantastisch was, echter heeft dit 2 grotere problemen voor mij introduceerd, waardoor ik liever de originele One oppik voor een prikkie dan deze te kopen. (subjectief vind ik hem ook minder mooi)
dat laatste ben ik inderdaad met je eens.
Ik hou meer van de strakke lijnen van de m7 dan de bolling van de m8.

Scherm is inderdaad een kwestie van smaak.
En ik zou 5 inch nog wel waarderen.

nou ja en hoeveel zwaarder is hij nou .... ik denk dat als je hem eenmaal vast hebt en hem een tijdje gebruikt je het verschil niet eens meer merkt.
Maar goed ook dat is weer een persoonlijke voorkeur natuurlijk.

Al met al ben ik zeer tevreden met het toestel en wat ze er aan veranderd hebben, maar uiteindelijk blijft het een persoonlijke voorkeur of je het het waard vind.

Ik zou zeggen wil je het laatste van het laatste hebben en de beste dan ga voor de m8.
Wil je een geweldige telefoon die je niet in de steek laat maar wel betaalbaarder is , kies de m7.

btw de flipcase met de tijdfunctie vond ik wel ontzettend cool :D
mijn mond viel open XD
gevoeliger voor licht is voornamelijk op te lossen door:
  • grotere lens (meer fotonen op de chip)
  • langere sluitertijd (heeft andere nadelen motion blur enzo daarom stabilisatie nodig)
  • grotere chip, (meer ruimte voor fotonen op op te vallen)
  • grotere brandpunts afstand (directere hoek waarop de fotonen op de chip vallen)
dit kan dus allemaal niet in een smartphone.
Al deze punten hebben niks te maken met de lichtgevoeligheid van de chip, de eerste drie zorgen namelijk alleen voor meer fotonen op de chip, hoe goed de chip deze fotonen om kan zetten in bits is een ander punt.

Het laatste punt, de grotere brandpuntsafstand zorgt voornamelijk er voor dat de foto onder een kleinere hoek gemaakt wordt, waar een korte brandpuntsafstand zorgt voor een grote hoek. Dus met een grotere brandpuntsafstand maak je een foto van een kleiner gebied, dit zorgt er inderdaad voor dat dit gebied beter op de foto komt, ook bij weinig licht, maar is wederom niet relevant voor de lichtgevoeligheid van de chip. Bron

Mijn originele punt is dat met de huidige technologie we aangewezen zijn op deze natuurkundige factoren om foto's scherper te maken (met weinig licht), maar als in de toekomst chips lichtgevoeliger worden dan kunnen ook met telefoons in het donker prachtige foto's gemaakt worden.
technisch gezien heb je gelijk, echter waar ik op doelde is het effect van "minder noise" wat typisch opgelost wordt door deze methodes.

grotere lens, grotere chip, langere sluitertijd.

het enige wat dus overblijft in een telefoon is dus inderdaad echt de gevoeligheid omhoog halen, echter we komen bij het punt dat je zelfs als je elke photon omzet je nog steeds noise hebt omdat er simpelweg niet genoeg op het oppervlak komen.

de grotere brandputns afstand heeft weldegelijk effect door het fresnel effect. een oppervlak wordt meer reflectief des te groter de hoek waarop de photon het raakt. als licht dus met een hoek van 45+ graden op het oppervlak valt, zeker gezien de "roughness" van een CCD erg laag is, is de kans de de photon gewoon wegkaatst veel hoger dan als de photon tangent tenopzichte van het oppervlak landt. en de kans dat je hem detecteert dus kleiner.
En wellicht de aluminium behuizing, maar ik ben het met je eens ik zou eerder voor een Z2 of S5 gaan.
accuduur zou 40% langer zijn dan de originele One, als we HTC zelf mogen geloven.
Omdat het geen spiegelreflexcamera van 2000 euro met een even dure lens en flitser is, met een lichtgevoelige chip van een aantal vierkante centimeters
Neen maar wel een telefoon van 600 euro en om dan een nuttige feature weg te laten ten voordele van "Photoshop-blurfilters voor beginners" en een feature om maar een feature te hebben...
Een camera is bedoeld om foto's te maken is het niet? Dan maakt het niet uit waarvan.

Daarbij mag he geen perfecte foto's van een telefoon verwachten. Een echt goede spiegelreflex kost al snel €4000,- dus waarom verwacht je dat in een smartphone?
Dat is prima, maar waarom gooi je dan de belangrijkste feature op dat gebied er uit? Juist optische beeldstabilisatie kan enorm helpen met het krijgen van betere foto's in slechte lichtomstandigheden, en al helemaal als je je telefoon met gestrekte arm voor je houdt voor je selfie. Dat is namelijk geen optimale houding om je telefoon goed stil te houden.
OIS werkte niet in combinatie met de dual camera's, tenminste dat is de verklaring die HTC gaf.
Maar mijn Samsung camera kan ook met 1 camera diepte weergeven, ik vind het (voor wat ik tot nu toe heb gezien) een onnodige gimmick die beter in beeldstabilisatie had kunnen worden gestoken.
De ultra pixel camera zit aan de achterzijde.. De selfie camera aan de voorkant en is dus een gewone 5Mp camera
Als ik al een selfie maak, dan doe ik dat met de normale camera van mijn toestel, niet met de frontcam. Voordelen:
  • betere kwaliteit
  • geen blauw schijnsel van het scherm op de foto
  • fits beschikbaar
  • optische beeldstabilisatie
dan is het logisch dat je kiest voor wat betere prestaties in het donker
Dan is het niet zo logisch om de optische beeldstabilisatie weg te halen want die is juist heel handig voor het maken foto's met langere sluitertijden.
dat is wel zo.
over het algemeen zal een gevoeliger ccd al een aantal stops toevoegen aan de sluitertijd en heb je dus eigenlijk geen beeldstabilisatie meer nodig. zal de telefoon misschien ook dikker maken. en ik kan me voorstellen dat je dan beeldstabilisatie op beide lenzen moet hebben wat ook weer wat duur wordt.

ik vraag me af of je de kwaliteit van de foto nog kan verbeteren door het beeld van de twee ccd's te combineren. zou goed ruisfilter kunnen opleveren.
klopt, maar als je object beweegt zal dat nog steeds wazig zijn, stabilisatie werkt alleen voor bewegingen van de fotograaf. Voor dansende mensen in de disco (om maar even verder te gaan op het voorbeeld hierboven) heb je er dus niet veel aan.
Dan is UltraPixel in theorie een betere oplossing.
Dit precies, ik begrijp het geklaag over de camera nooit zo. het is een telefoon camera die leuke foto's kan maken. Men maakt deze foto's toch niet als naslag werk op je vakantie? Er zijn daarom nog steeds echte camera's te koop die wat superieure kwaliteit geven tegen over een kleine telefoon camera.
Die functie om de telefoon wakker te maken door op het scherm te tikken is als ik het filmpje mag geloven "natuurlijk compleet gejat van LG met zijn G2". Dat klopt niet helemaal. Deze functie is namelijk al een stuk ouder dan de G2. Er bestaat al veel langer een 3rd party app (eigenlijk kernel mod) voor gerootte telefoons genaamd "Sweep2Wake". Deze werkte in 2012 al op de Galaxy Nexus. Met Sweep2wake kun je net als op de G2 en de nieuwe One je telefoon wakker maken door te double tappen of over het scherm te vegen.

Dat Htc voornamelijk naar LG heeft gekeken voor deze feature wil ik best geloven, maar "compleet" is het nou ook weer niet gejat.

[Reactie gewijzigd door accountabc op 26 maart 2014 15:17]

Op Windows Phone (In ieder geval Nokia Lumia 925) is deze functie ook al een flinke tijd aanwezig. Voordat LG er met de G2 mee kwam, maar zover ik weet niet voor dat het met Sweep2Wake werkte. Het is een handige functie, maar ik gebruik het niet: het verbruikt erg veel energie, wat de software zelf ook aangeeft als je de functie aanzet.
En daaarvoor nog hadden de Nokia N9 het ook al! En de HTC EVO 3D (die volgens mij niet hier is uigebracht) had ook al een mod die dergelijke functies had, nog voor de Galaxy Nexus.

Eigenlijk hebben ze de functie dus afgekeken van...zichzelf :P (Ok eigenlijk de dev daarvan weer, maargoed)
Leuk toestel, alleen de camera samples die ik gezien heb zijn niet om over naar huis te schrijven. Voor de rest qua scherm, software en snelheid en design gewoon de top. Jammer dat ze qua camera het niet echt verbeterd hebben in een jaar tijd.
Mochten die camera samples van Engadget komen of overgenomen zijn - die hebben hun artikel al gerectificeerd met dat de sample photos ten prooi waren gevallen aan over-JPEG-compressie van het CMS van de site.

De originele foto's van hun praktijktests zijn hier te vinden en mijns inziens weinig over te klagen.
Deze foto vind ik nog het ergst, mijn Nexus 5 (middelmatige camera) maakt betere foto's dan de One. Jammer dat buiten Samsung en LG (G2), geen andere Android fabrikant echt goede camera's in hun topmodel weet te bouwen.
Defineer 'beter'.

Ja, de nieuwe One heeft een paar megapixels minder, waardoor je dus minder ver in zou kunnen zoomen. De foto die jij daar ziet is een bewerkte foto. De onbewerkte foto is niet zozeer lelijker dan wat jij kan maken op je nexus.
Het is een imperfectie in de nabewerking van de foto. Je kan hier natuurlijk ook geen gebruik van maken en gewone foto's nemen zo als je op je nexus doet.

Verder.. is imho acht megapixel al te veel voor een telefoonlensje. De foto's die ik met mijn telefoon maak hoeven geen achterlijk hoge resolutie te hebben.
Hetzelfde als met processorsnelheid: ooh, deze is sneller dan de vorige, dus moet ie wel stukken beter zijn, of: ooh deze heeft veel meer megapixels, dan moet ie wel veel beter zijn... dat klopt alleen niet altijd.
PhoneArena heeft alle smartphones getest qua foto kwaliteit, de nieuwe HTC one scoort gewoon niet goed. Iedere reviewer is het er bijna over eens dat ze op dat vlak in een jaar tijd niks verbeterd hebben, wie zijn wij dan om dat tegen te spreken?

Zie PhoneArena http://www.phonearena.com...-Xperia-Z1S_id3626/page/6
Wel grappig dat dan juist PhoneArena waar je naar linkt zegt dat het wel verbeterd is t.o.v. de M7 en dat de camera voor de meeste wel zal voldoen.
But now, after putting the phone's camera through its paces, our skepticism has vanished for the most part. Many of the issues that plagued last year's model seem to have been resolved, and the new HTC One's camera is not to be considered bad at all.

[...]

While its camera is not the best we've ever taken for a spin, it is perfectly capable of meeting the needs of the average smartphone owner.
Ik vind de fotokwaliteit hetzelfde ivm met de One 2013, maar dat is een mening. We wachten nog meer reviews af...
Inderdaad, wilde dat net schrijven...ik ben zo blij met m'n LG G2 camera...Zo'n gemiste kans dat ze IS eruit hebben gehaald en dat ze voor de matige 4MP camera zijn gegaan...ik vraag me echt af wat die extra nou echt toevoegt...

De rest van de telefoon lijkt me aardig tot geweldig. Jammer van de rand om de telefoon heen aan de voorkant, maar wel praktisch (vallen). Ook een erg mooie kleur wel! En goed dat ze een zeer goede LCD erin hebben gestopt.
Hier ben ik het deels mee eens.

Want LG (G2) heeft inderdaad een goede camera en ook samsung plaatst vaak goede camera's in hun modellen.

Maar wat over de Sony Z2? Deze camera is (misschien) het beste van alle huidige modellen.

[Reactie gewijzigd door merphixia op 26 maart 2014 09:36]

Maar de Sony's en samsungs van deze generatie (Z2 & S5) zijn nog nergens echt getest dus daar kunnen we nog niks over zeggen. Op papier wint de Lumia 1020 het nog steeds.
Kijk die boom rechts anders eens:
http://www.flickr.com/pho...in/set-72157642913906483/
:X

Hopelijk is er iets aan te fixen met software :+
Buiten de boom (wat idd software-gewijs wel nog zou moeten opgelost kunnen geraken) is het wel een vet effect. Het geeft echt een nieuwe dimensie aan foto's. Dat de optische beeldstabilisatie daarvoor mocht vertrekken vind ik dan weer jammer. Voor een gimmick te zijn vind ik het echter wel geslaagd. Leuk nieuw effect die (mits op punt te stellen) enigszins veel kan gebruikt worden.
Nou, sorry hoor, maar dit ziet er echt uit als een slechte en slordige photoshop van een beginner. Niet alleen bij de boom rechts, maar ook rondom de boom op de voorgrond en het bankje ziet het er gewoon niet uit. Dit is m.i. echt een miskleun.
Wees toch niet zo negatief. Ik weet ook wel dat het er nu nog niet uitziet, maar als de software hieromtrent op punt staat kan dit interessant worden.
Dit is een gereleased product dat gericht is op normale gebruikers en waar je zo'n €700 euro voor neer mag leggen. Voor deze feature is de (nuttige) optische beeldstabilisatie laten vallen. En dan is het "negatief doen" als je de kwaliteit om te huilen vindt? Je moet maar wachten tot de software beter wordt, als dat al ooit gebeurd? We hebben het hier toch niet over een soort developers preview apparaat?
De software om dit te doen bestaat al. Het heet Adobe Photoshop.
Dit wordt niets zonder dat van elke pixel de afstand tot de camera bekend is, en dat is hier duidelijk niet het geval. Als dat zo is, dan heeft de software het juist heel makkelijk.

Het lijkt nu blur aan of uit te zijn. Grote delen van de foto kloppen voor geen meter. Er zijn plekken waarvan je kunt inschatten dat ze op dezelfde afstand zitten en de een is geblurd de ander niet. Dat zal met deze telefoon niet anders worden.
Ik denk dat ze eerst wat aan de sensors doen. Software is het probleem denk ik niet, meer de input die de software krijgt.
ja klopt, ik had echt meteen na 1 sec het idee dat ik naar een neppe foto zat te kijken. Geef mij maar een camara zonder all die software meuk.
Mijn sony compact camera kan dat ook. Softwarematig. Daar is geen tweede camera voor nodig.
Ik snap ook niet waarom beeldstabilisatie hiervoor moest wijken, pure onzin als je het mij vraagt. Dat kan toch prima?
Je pikt er ook wel net degene uit die nabewerkt is van http://www.flickr.com/pho...in/set-72157642913906483/ ;) Dat bewijst dat het naderhand scherpstellen (nog) niet perfect werkt, heeft weinig van doen met de kwaliteit van de camera zelf. En voor echte kwaliteit nabewerken is er zo'n mooi desktopprogramma genaamd Photoshop.

[Reactie gewijzigd door curry684 op 26 maart 2014 07:58]

Ja, klopt, maar doe mij dan dus maar die stabilisatie. Ik vermoed dat ze dit nog wel kunnen oplossen trouwens; lijkt er nu op dat de scherptediepte niet juist wordt toegepast op plekken waar geen diepte kan worden gedetecteerd (vaak is dit juist ver weg). Ook is het effect veel te prominent en onsubtiel; wat minder heftig effect zal er mooier uitzien (wellicht kun je dit zelf tweaken in de settings?) en tenslotte is ook de gebruikte blurfilter niet hetzelfde als een echt onscherptefilter terwijl dit volgens mij softwarematig wel mogelijk zou moeten zijn.

Hoe dan ook wel dingen die nog op te lossen zijn.
Het heeft juist wel te maken met de kwaliteit van de camera. Dit diepte effect word bepaald uit twee beelden, hoe beter deze beelden zijn, des te beter de software hier iets mee kan. Diepte word bepaald uit de vershillen tussen de plaatjes. (beetje omgekeerde 3D-TV). Meer detail, meer informatie.
De 2e "camera" is niks anders dan een sensor die meet hoe ver dingen van je af staan. De diepte wordt dus enkel bepaald door de 2e camera en de resultaten daarvan zijn het enige die worden gebruikt om bepaalde pixels wel of niet mee te nemen bij zo'n blur effect.
dat dacht ik eerst ook, maar hoe meet die camera afstand? En als dat zo was, had ik minder problemen verwacht met het blur effect. Een camera kan per definitie geen afstand meten. Dus ze doen iets slims met 2 beelden, of er moet iets van radar/ ultrasoon sensor inzitten. Dat laatste zal niet zo zijn.
De 2e "camera" is geen camera, maar een dieptesensor. Doordat de camera's dicht bij elkaar staan kan je bij wijze van spreke elke pixel van de camera verbinden aan 1 "pixel" in de dieptesensor. Zal verder wel wat wiskunde van te pas komen want helemaal precies komt het natuurlijk niet overeen, maar uit meerdere bronnen blijkt dat de 2e "camera" toch echt geen camera is ;)

Moet gezegd worden, diepte kan je vooral meten door een lichtstraal uit te zenden en te meten hoe lang het duurt voor die terug komt. De sensor meet dus wel licht, dus op die manier zou je het een soort van camera kunnen noemen :P
De tijd van een lichtstraal meet je niet. Een laser-afstandmeter meet het verschil in positie van 1 punt.

Dit ding is een omgekeerde 3dtv, geen afstandmeter.

afstand meten kan nl. uiterst nauwkeurig.
Dat is al een stuk beter dan mijn Nexus 4. Wil deze keer smartphone met goeie camera. Velen zijn enthousiast over HTC One (M7), beste smartphone 2013 e.d., maar moeilijk om beter te doen dan Nexus 4 (imho).

Als de camera dan toch goed is bij M8 (itt vele reviews die ik al gelezen heb) en met software-updates wsl nog beter kan worden, komt de HTC One (M8) al meer in aanmerking voor mij.

Ik wacht voorlopig nog op LG G3 en Nexus 6 en zal dan beslissen.
Ik zeg niet dat de iPhone 5 de beste foto's van allemaal maakt, wel dat een iPhone 5 betere foto's kan schieten dan de HTC One 2014 model.
Met alle respect, maar waar haal je dat vandaan? Alleen onder goede lichtomstandigheden (daglicht) zal een iPhone 5S beter presteren qua camera, want die heeft inderdaad een redelijke cam-module met meer megapixels. Maar zodra lichtomstandigheden verslechteren is de One van die 2 de enige die wel nog behoorlijke foto's schiet.

Ik heb een HTC One M7 met een zo goed als gelijke cameramodule als deze M8, en als er onder sociale omstandigheden in de avond bij zacht kunstlicht / schemerlicht (groeps)foto's moeten worden gemaakt wordt steevast de mijne erbij getrokken en verdwijnen de iPhone 5's terug in de zakken, want: they just don't cut it; niet met flits (in een directe vergelijking) en zonder flits is er al helemaal geen competitie meer. De iPhoners roepen allemaal "Oh wauw die zijn echt veel beter, kun je niet de foto even voor ons over nemen en doorsturen?". Het is met de One voor het eerst dat ik niet meer bijna altijd een camera meeneem.

Ik neem voor lief dat ik bij dag maar 4MP kan schieten (wat vaak al zat is), want bij avond wordt dat verschil ruimschoots gecompenseerd, en zodra je iets meer afstand van je subject hebt (of je flits uit wilt laten) is het letterlijk een verschil van dag en nacht: de iPhone donker en behoorlijk underexposed, en de One prima exposed en scherpe foto's.

<edit: @alwaysleft hieronder>
Lees deze test maar eens door van de One M7: klik.
De flashfoto is van dichtbij, en dan kan de iPhone5 nog nipt winnen. Maar zodra flash verder weg moet (zoals bij een low light groepsfoto) en zeker zodra de flash uit gaat is het over en deelt de One een behoorlijk pak slaag uit aan de competitie, zelfs de Lumia. Voor mij is dit veel belangrijker, zeker gezien ik waar mogelijk bij voorkeur zonder flits schiet (flits = afleidend + sfeerkiller).

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 29 maart 2014 14:06]

Lees deze test bv maar eens door met alle smartphones.
http://www.phonearena.com...20-Sony-Xperia-Z1S_id3626

Overdag zijn de foto's van de One gewoon niet denderend. Heb zelf de One gehad, en op een smartphone zien de foto's er nog wel acceptabel uit, sloot ik ze aan op de computer dan was de kwaliteit gewoon echt veel minder. Heb nu een iPhone 5S van mijn vriendin even als testtoestel, die maakt gewoon overdag hele goede foto's.

Is een mening, en de meeste reviewers zijn het nog met me eens ook. Heb nu trouwens als hoofdtoestel de Nexus 5, qua camera gewoon goed.
wat dacht jij van de camara van de sony xperia z2?
Je kunt met die camera alleen maar achteraf scherp stellen, niet gebruiken als je de foto gelijk maakt...
Volgens mij kan dat nog steeds maar kan je nu op twee plekken scherpstellen of zoiets,
Het lijkt er op dat HTC met dit toestel de "werkwijze" van Apple achterna gaat.
De HTC One is een geweldig nieuw toestel.
De New HTC One brengt subtiele verbeteringen en geupdate hardware.
Ik zou zeggen: als je de HTC One hebt zou je niet znel upgraden.
Maar heb je de HTC One X van het jaar ervoor is dit en super upgrade!

Zeker een geweldig toestel en ik hoop dat ze dit voortzetten!
Ik hoop dat HTC wel langer software updates blijft leveren dan ook.
Op dat punt hebben ze in het verleden niet echt goed gescoord. Ik hoop dat dit inmiddels een stuk verbeterd is. Want als dat niet zo is dan valt een HTC voor mij al snel af.
Mijn huidige One (M7) krijgt keurig netjes updates. Draait inmiddels op Android 4.4.2 en krijgt deze zomer nog een update naar Sense 6. Dus mij hoor je niet klagen. ;)
Ze hebben inderdaad een slechte trackrecord als het gaat om updates.
Helaas is dit niet altijd hun eigen schuld.
Kijken we bijvoorbeeld naar het komende update schedule:
http://www.androidheadlin...update-e1395707852417.jpg
Dan zien we hier ook op staan dat de One X, wat nog een snel en goed toestel is, geen update meer gaat krijgen omdat Nvidia dit niet ondersteund.

Nu snap ik dat HTC hier deels schuld aan heeft, zij kiezen de SOC en zij kiezen de fabrikant..
Echter begrijp ik het ook wel vanuit HTC, ze kunnen minder druk bieden tegen Qualcomm en Nvidia dan bijvoorbeeld een reus als Samsung.

Ik hoop zelf gewoon dat ze het vanaf nu op "safe" spelen en zo veel mogelijk populaire SOC's gaan gebruiken die sowieso een update gaan krijgen!
Voor nu lijkt het inderdaad alsof ze het goed proberen te doen en voldoende updates geven voor hun hele toestellen lijn.
kan daar niet mee eens zijn. Waar apple soms alleen met een interne update komt. Is dit toestel toch een complete vernieuwd toestel. Andere hardware, ander scherm, andere accu, andere camera (helaas) etc.
kijk maar naar de 5 en de 5s. behuizing het zelfde. Alleen hardware wijziging
Wat ik met mijn post wilde zeggen is dat ik denk dat HTC hiermee een relatief kleine update ten opzichte van de originele HTC One heeft gemaakt en ik zie geen reden om te upgrade van de HTC One naar de New HTC One.
Wat bij Apple wel weer handig is voor makers van hoesjes en allerlei andere accessoires.
Double tap to unlock gejat van de LG G2? Eerder van de Nokia Lumia 920:
http://www.wpcentral.com/...tap-awake-clock-lumia-920

Nokia N9: http://mynokiablog.com/20...-by-lg-g2-as-knock-knock/
De G2 bestond toen nog niet...
Ik had Wout daar al eerder op gewezen dan jij je reactie plaatste. Aan de video kunnen we helaas niets meer doen, maar in de uitgebreide review komt hij er ongetwijfeld op terug. Hier de review van de N9 waar ik de feature in noem.
Ook handig om te testen wat het met de batterij duur doet.
Als je double tap to unlock op een Nokia Lumia aanzet staat er altijd een waarschuwing bij dat het de batterijduur beinvloed.
Dat is waar, maar ik heb op mijn 920 en op m'n 1520 niks van mindere batterijduur gemerkt.
Dat duid waarschijnlijk op het ongemerkt wakker maken van je telefoon in je broekzak wat sneller zou kunnen gebeuren. Hierdoor gebruikt hij meer stroom = mindere accuduur. De digitizer aan houden heeft geen noemenswaardige invloed op de accu lijkt me.
Kwam hier om dat te zeggen, ben niet teleurgesteld; Double Tap to wake zit sinds de Lumia Amber update (vanaf 15 Augustus 2013 goedgekeurd op een aantal Nokia's, en dat is ongeveer gelijk met de LG G2 (7 Augustus aangekondigd). Ontwikkelperiode is ongeveer hetzelfde, het idee was dus niet nieuw (N9, 2011). 't Zou Tweakers sieren als ze dit vermelden, al is de G2 waarschijnlijk wel in het algemeen bekender dan de Lumia's...

OT: Ik hoop van harte dat HTC door deze M8 weer winst gaat maken. Ze laten zien dat ze weer eens dondersgoed in staat zijn een high-end toestel (spec-wise, look-wise én qua software) te bouwen. De enige misser lijkt de UltraPixel + Duo camera. Veel consumenten zullen te horen krijgen dat de One niet zulke goede plaatjes schiet als de concurrentie (en dat is volgens mij ook zo) en aangezien de camera voor veel mensen belangrijk is de One links laten liggen. En dat vind ik jammer, want zo'n mooi toestel wil ik best vaker in het wild zien :P
edit: Aan de hand van de reactie van bilgy_no1 nog wat verduidelijkt wat ik bedoel (met link van Tweakers-review van Arnoud), kopiëren van LG is inderdaad incorrect ;)

[Reactie gewijzigd door Evest op 26 maart 2014 09:55]

Kwam hier om dat te zeggen, ben niet teleurgesteld; Double Tap to wake zit sinds de Lumia Amber update (vanaf 15 Augustus 2013 goedgekeurd op een aantal Nokia's, en dat is ongeveer gelijk met de LG G2 (7 Augustus aangekondigd). Ontwikkelperiode is ongeveer hetzelfde, het idee was niet nieuw. 't Zou Tweakers sieren als ze dit vermelden, al is de G2 waarschijnlijk wel in het algemeen bekender dan de Lumia's...
Het punt van evest is dat deze oplossing al in de Nokia N9 uit 2011 was verwerkt. Het werd ook al in mei 2013 gedemonstreerd op de Jolla. Verwijzing naar "kopieren van LG" is dus gewoon niet juist.

Ik vind het wel een goede zaak. De plaatsing van de Power button bovenop de M7, icm de lengte van het toestel, was voor mij de reden om dat toestel niet te kiezen. Ergonomisch gezien erg onhandig. Maar met double tap to wake was dat geen probleem geweest.
Jammer inderdaad dat Tweakers.net geen credit geeft waar het hoort. Bij Nokia.
En die heeft het op heel veel toestellen ipv van LG op een enkel model.
Maar bij LG is het bekend geworden bij het grote publiek.
En het staat ondertussen op vele modellen.
De LII serie heeft Knock-On.
Net als de G Pad en de G Flex.
Dit ziet eruit als een kandidaat voor mijn nieuwe toestel, de camera gebruik ik toch amper en verder vind ik hem er voral erg goed uitzien, alleen jammer dat ze als maar groter moeten worden, vind a 4.5 inch scherm ook genoeg.
Grootte zal wel wennen. Ik heb nu de Z1 (had de One) en eerst dacht ik ook echt van Wat is de Z1 toch groot, uiteindelijk ben ik er aan gewend dat de One nu klein voelt :D Camera is uiteraard een smaak kwestie. Ik zal nooit een telefoon links laten liggen als de camera tegenvalt terwijl de rest van de specs op en top zijn. maar zo zijn er genoeg mensen die juist de camera perfect willen en de rest weer minder uit maakt :) Een camera dat voldoende is voor Social Media, is voor mij al goed :)

Ik zeg: volgende maand, is die van mij ;)

[Reactie gewijzigd door HaruHaru op 26 maart 2014 09:18]

Ik snap ook niet hoe je een perfecte camera in een smartphone Wilt krijgen, dat gaat gewoon niet. Voor welk ander doel dan social media gebruik je de camera van je telefoon?

Na dit bericht niet ik toch zeggen dat ik de optische beeldstabilisatie een groot gemis vind, voor de video's op mijn social media.
Ik neem geen fototoestel meer mee op vakantie. Dan verwacht ik in een smartphone weliswaar geen kwaliteit als in een echte camera maar dan kan dit wel de dealbreaker worden voor deze HTC.
heel goed, dat is precies mijn punt. :)
Dan zou ik je de 'oude' One (m7) willen aanraden. Eigenlijk hetzelfde toestel, maar wat compacter.
Ik heb zelf ook de 'oude' HTC one, en als deze nog beter is dan de oude, dan geloof ik dat HTC veel toestellen moet gaan verkopen (indien de marketing goed geregeld is)
Wat ik niet snap is dat een producent van een highend telefoon kiest voor knoppen op het scherm. Nu is het scherm 0.3 inch groter, maar dat ben je kwijt aan soft-knoppen. Ik denk dan: grotere telefoon, zelfde (effectieve) scherm oppervlak -> helaas fail.
Waarom doen ze dat?
Bij het kijken van een video . Vallen deze knoppen denk ik weg. Tenminste dat is bij mn tablet wel zo. Wanneer je dan op het scherm drukt komen ze weer tevoorschijn.
Dus je hebt wel meer beeld
Dat klopt, maar als je het ontwerp van van de oude met de nieuwe vergelijkt dan zou ik voor de knoppen het oude ontwerp hebben gekozen,
potverdorie, je hebt gelijk.
dat was me nog niet eens opgevallen.
dat is inderdaad een rare keuze.
Schermgrootte is een verkoopsargument.
Ik vind hem niet mooier dan de vorige. Zelfs een klein beetje gedateerd ogen.

Vind het wel positief dat hij robuust lijkt te zijn. Een telefoon blijft voor mij een gebruiksvoorwerp.
Ik vind hem niet mooier dan de vorige. Zelfs een klein beetje gedateerd ogen.
dat zou kunnen komen door de dikke randen om het scherm. de trend is duidelijk naar meer scherm en minder rand en htc lijkt dat nu nog even over te slaan. vind ik wel jammer.
Over smaak valt niet te twisten, maar ik vind 'm potdomme prachtig. Respect voor het design team van HTC, vanaf de One X is het echt feest. Mijn mening overigens, en nogmaals, over smaak valt niet te twisten.

Jammer dat ook dit toestel een absurde prijs gaat krijgen, waardoor het voor mij sowieso dit jaar absoluut geen aankoop gaat worden. Ben er verder wel reuze enthousiast over, dus dan maar een jaartje wachten.
Beoordeel niet te snel op basis van een foto, ik dacht ook dat de One Mini lelijk was door de rand rondom het scherm maar in het echt merk je daar amper iets van en is hij voor mij ook echt een knappe phone.

(Mini wegens de gewone toch lichtjes over mijn budget)
De eerste indruk die ik vooral wat de camera betreft ook via andere sites heb gekregen verbaast me inderdaad. Je gaat toch niet serieus een tweede camerasensor installeren om alleen een beetje met een Lytro of Refocus- achtige gimmick te kunnen spelen?

HTC meldt tijdens de presentatie dat het dit nu op "hardware" niveau mogelijk maakt - tot je dienst, maar op software niveau biedt Nokia Refocus me 5 punten om te focussen - en niet twee zoals HTC nu doet (en Samsung met de S5 kan, maar dan zonder extra lens). Laten we wel zijn: zo belangrijk is het nu ook weer niet.

Vreemd dat HTC de aanvankelijk stevig aangeprezen "UltraPixel" technologie zo verwaarloost, terwijl het toestel op verder alle punten op schijnt te zijn verbeterd. Ben ook benieuwd hoe het zit met de geluidsopname van de HTC One M8. Die was bij de eerste versie van zijn voorganger opvallend goed dankzij technologie die door Nokia gepatenteerd en geproduceerd was. Die rechtszaak heeft HTC met glans verloren, maar welk alternatief er nu gebruikt wordt? Ik heb er tijdens de presentatie van vandaag niets meer over gehoord.
Het probleem is de consument. Je moet ERGENS mee opvallen. En een hoop mensen weten niet dat je dit soort effecten ook met software kan bereiken. Hetzelfde waarom fabrikanten met MegaPixels blijven stunten of waarom je budget videokaarten hebt met 3GB VRAM: meer is immers beter voor veel consumenten die niet verder kijken dan hun neus lang is. Even los van de implementatie en het nut: het is wel een unieke feature op een smartphone.
Maar het is dus een software truuk. Als je nu snel twee foto's maakt op hetzelfde moment met 1) de normale foto 2) de diepte infornatie dan bespaard dat geld en moeite, ik denk dat een app dit ook gewoon kan.
Wat ik me wel afvraag is.
Ik zie alleen de GREY/WHITE versie op het internet voorbij komen.
Betekend dit dat de gouden versie (stock android) wordt? (zoals de speculaties al rond gaan?)

Heb liever dan de gouden stock-android versie. Puur voor de updates en noem zo maar op.
Voor de rest weer een top-toestel hebben ze gemaakt buiten de camera dan. Maar who cares ik gebruik het af en toe als ik wat leuks zie of zo maar ik bewerk nooit me foto's achteraf dus niet nodig.

Toppie wordt volgende week maar bestellen...
Ik hoop toch dat de stock android versies ook in andere kleuren als goud op de markt komen. Dat zou voor mij in ieder geval reden zijn om dit toestel links te laten liggen: goudkleurige telefoons zijn mij te kitscherig...
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True