Door Sim Kranenburg

Redacteur

Blaupunkt B39C4K Review

4k voor een prikkie

Conclusie

De Blaupunkt B39C4K is de goedkoopste uhdtv in de Pricewatch, maar krijg je ook waar voor je geld? Op veel punten wel. Het gebruikte paneel is prima; het heeft een zeer goed contrast en natuurlijk de hoge uhd-resolutie. Ook de primaire kleuren van het paneel zijn uitstekend. Toch is de weergave niet geweldig en dat komt door de slechte fabrieksinstellingen die nauwelijks bij te stellen zijn. Een gemiste kans, want het paneel is tot veel meer in staat.

De beeldmaat van 39” is aan de kleine kant voor een uhdtv, omdat je wel erg dichtbij moet zitten om een duidelijk verschil met een hdtv te zien. Door de hoge resolutie en de beeldmaat lijkt deze Blaupunkt een ideale kandidaat om ingezet te worden als computermonitor. Toch presteert de B39C4K niet geweldig in die rol. Doordat de tv de hoogste inputlag heeft die we ooit hebben gemeten, is het bedienen van een muis erg onhandig en kun je gamen in 4k al helemaal vergeten.

Doordat de tv niet is voorzien van hdmi 2.0-ingangen of een displayport, is de framerate bij het weergeven van 4k beperkt tot maximaal 30fps. Door deze frameratelimiet is de tv vooral geschikt om films op te bekijken in 4k. Helaas is er voorlopig nog maar weinig content in 4k beschikbaar, een probleem waarvan natuurlijk alle uhdtv’s last hebben.

Hoewel de B39C4k zo zijn nadelen heeft, krijg je dankzij de lage prijs toch veel waar voor je geld. De bouwkwaliteit van het apparaat valt niet tegen en ook het gebruikte s-mva-paneel is van goede kwaliteit. Het is jammer dat de televisie zich niet goed laat inzetten als monitor, want de goedkoopste monitor met uhd-resolutie in de Pricewatch is bijna twee keer zo duur en heeft een veel kleiner scherm. Blaupunkt laat zien dat een uhdtv niet duur hoeft te zijn en dat vinden we een goede ontwikkeling.

Update, 28-3-2014: Er is een update beschikbaar die volgens de fabrikant de inputlag sterk verminderd. De update is hier downloaden. (model BA39N401B1UBKUE949)

Pluspunten

  • Goed paneel met hoog contrast
  • Mooie afwerking met smalle bezels

Minpunten

  • Beeldmaat erg klein voor 4k
  • Slechte kleurweergave
  • Te weinig instelmogelijkheden
  • Hoge inputlag

Eindoordeel

Tweakers zegt: 5

Reacties (125)

Wijzig sortering
Wat ik niet begrijp, is dat een 39" zo makkelijk wordt nergezet als alternatief voor een dual-screen configuratie. Ik werk met twee monitoren en deze zet ik onder een hoek van ca. 170° t.o.v. elkaar om de kijkhoek te vergroten. Bij een plat scherm van 39" zou er toch een hoop detail aan de zijkanten verloren gaan, lijkt me.
Ik heb hem hier op kantoor als pc monitor gebruikt en dat beviel mij heel erg goed. De kijkhoeken vielen me best wel mee, en je kon vanaf een normale monitor afstand alles op het scherm goed zien. Als de inputlag niet zo hoog was geweest dan had ik mijn dual monitor setup meteen omgeruild voor een 4k monitor van ~40". De 30Hz zou ik nog mee kunnen leven...

Ik denk dat het wachten is op licht gebogen OLED 4k schermen van ~30-40" (of 8k gebogen schermen van ~50-60"). Want hoe de industrie tegenwoordig met monitoren en tv's omgaat is natuurlijk volledig van de pot gerukt. Mijn mening word gedeeld door anderen die er mooi eloquent over geschreven hebben; http://tiamat.tsotech.com/4k-is-for-programmers en dan met name het onderste 'aside' stukje over tv's vs monitoren.

[Reactie gewijzigd door Kees op 11 maart 2014 09:15]

Bedankt voor de link, vooral de vergelijkingstabel zit veel waarheid in want tja waar zit nu het verschil tussen een monitor en een tv. In feite is dat er bijna niet buiten de tuner en andere poespas.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 11 maart 2014 09:57]

En ook de tuner zou je prima in een 'htpc' of settopbox kunnen verwerken zodat tv's gewoon monitoren worden die extra fel kunnen.
Interessante TV.

Het verbaast mij dat er in het begin van deze review zo verbaasd / negatief gedaan wordt over het ontbreken van SmartTV en 3D. Dat zou voor mij juist het #1 criterium zijn. Dergelijke functionaliteit wíl ik niet op een TV; voor 'SmartTV" praktijken heb ik een HTPC en 3D word ik alleen maar misselijk van.

Het gebrek aan DisplayPort en en grote input lag is dan wel weer erg jammer voor een toepassing als PC-monitor. Maar als TV in de woonkamer lijkt mij me ideaal.
Ik persoonlijk hou van gescheiden systemen. SmartTV ingebouwd hoeft van mij niet. Doe maar een apart kastje op de achterkant van de TV of een setupbox die je netjes kan updaten etc.

De TV moet enkel voor beeld dienen. Net als een versterker moet versterken en geen mooie foefjes erop die hem binnen korte tijd obsolete en waardeloos maken.
Ik begrijp die wens tot gescheiden systemen alleen met in het achterhoofd de ervaringen met fabrikanten die proberen om alles in 1 toestel te verenigen. Het gaat namelijk vaak fout. Toch is in potentie een goed Smart TV concept onvervangbaar en integreert dat gewoon goed en vereenvoudigd het de bediening voor mensen die niet zo handig zijn met verschillende afstandsbedieningen en zo.

Helaas lukt het de meeste fabrikanten niet om daar bij in de buurt te komen. Ik heb een recente Philips TV en de Smart-TV integratie is om te janken. Daarnaast heb ik een Sony Bluray speler met ingebouwde Smart-TV functionaliteit (inclusief mediaspeler) en die werkt al een stuk beter, maar ook daar worden steekjes losgelaten..... Uiteindelijk is mijn 8 jaar oude LG mediaspeler nog het beste apparaat, maar die speelt weer geen 3D of hoge bitrate MKV af.

Ik kies dus mijn mediaspeler of Smart-TV opties op basis van de content die ik wil afspelen, om maar aan te geven dat ook losse apparaten niet altijd de oplossing bieden, tenzij je echt honderden euro's uitgeeft aan een mediaspeler. Maar ook op die teostellen heb je natuurlijk niet de eeuwige ondersteuning. Een mediaspeler van twee jaar oud, zal in veel gevallen geen 3D afspelen en een mediaspeler van nu speelt een formaat dat over 2 jaar opkomt niet af. Denk bijvoorbeeld aan 4k 3D, wat ongetwijfeld ook gaat komen....
En toch verbaast het mij dat fabrikanten 3D en smart tv blijven aanbieden. Volgens mij hebben meerdere onderzoeken uitgewezen dat het gebruik van apps op een tv en 3D te verwaarlozen is. Een zoekopdracht via Google en je ziet meerdere resultaten over het niet gebruiken van smart tv apps. https://www.npdgroupblog....s-about-all/#.Ux7Govl5OZ8'

Laat mij zelf maar een backend oplossing bedenken over verschillende content op mijn tv. Op dit moment gebruik ik XBMC. Het enige wat ik nog moet doen om (volledig) af te zijn van de omslachtige software van kabel leveranciers of televisie fabrikanten is een kabel (of IPTV) naar mijn pc. Als ik dit heb dan heeft XBMC alles wat UPC en Samsung tezamen mij niet kunnen leveren.

voor de beeldvorming: http://youtu.be/zso5vCuDn8E

[Reactie gewijzigd door BestevaerNL op 11 maart 2014 09:18]

Ik ben ook van de partij van de gescheiden systemen :)

Ik geloof best dat zaken als SmartTV op termijn goed zullen worden, maar dat is niet mijn probleem. Het probleem is levensduur. Ik koop een TV of versterker voor minimaal 10 jaar, liefst nog langer. De levensduur van SmartTV is vele malen korter. Daarom is het zinniger om dure componenten dom te houden, en vluchtige componenten slim.
Jawel hoor, mijn HTPC was qua software volledig gratis en de hardware valt ook best mee in prijs. En het speelt alles af wat ik wil, met nog veel meer mogelijkheden die ik niet niet eens gebruik. Lang leve OpenElec.
Philips is zo slecht met zijn SmartTV, om ervan te walgen. Zoals in mijn geval een TV van net 3 jaar oud, 9xxx serie, dus niet het goedkoopste model, is bijvoorbeeld Netflix niet aanwezig. Je kunt daarnaast ook niets meer aandoen omdat erop te krijgen. Het support is gewoon verlopen na deze periode. Mijn geloof van SmartTV bestaat dus ook niet meer en zoals iedereen hier al roept, koop gewoon een XMBC of een vergelijkbaar systeem (geen AppleTV, dat zuigt ook).
Helemaal mee eens!
Wij zitten op 1 lijn :D Ik wil gewoon een tv voor het beeld, de rest van de Smart onzin kan me gestolen worden.
Helaas heb je tegenwoordig weinig keuze meer en betaal je er dus ook gewoon voor :(
Blaupunkt als "de blaupunkt" of een chinees bedrijf die de naam heeft gekocht?
Die TV zijn niet kapot te krijgen.
Mijn tante had blaupunkt en die ging meer dan 16 jaar mee en wij hadden in die tijd 3 Philips versleten.
Kwa naam zit het wel goed maar jammer dat er niks in te stellen val, meschien dat ze later een duurdere versie doen die dat wel kan?
Anoniem: 16328
@raro00711 maart 2014 12:20
Blaupunkt lijkt nog steeds Duits te zijn en is van een Duitse investeringsmaatschappij.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blaupunkt
http://www.aureliusinvest...ntitled-Resource-en9.html

Op Duitse sites lees ik dat Blaupunkt vooral aan rebranding doet en dat ze verder niets met de ontwikkeling van de TV te maken hebben. Dus het kan het prima kloppen dat dit een Chinese TV is waar ze het Blaupunkt logo letterlijk opplakken.
Dus net als Grundig, Telefunken, AEG een oude Duitse kwaliteitsnaam die voor rebranding van Aziatische rommel gebruikt wordt.
Net als Philips met TP Vision dus. Merknamen zeggen weinig meer tegenwoordig
Lol, Blaupunkt. Wist niet dat dat nog bestond. Misschien was je tante zuiniger op haar spullen? :) Bij mij bekend van de '70s/'80s autoradio's. Schijnt in 2009 verkocht te zijn aan het Duitse Aurelius AG http://en.wikipedia.org/wiki/Blaupunkt.

39" is een prima formaat maar de input lag is wel de showstopper hier.

[Reactie gewijzigd door F0nz0 op 11 maart 2014 09:14]

Als designer dacht ik meteen DIE KOOP IK. Tot ik het stukje zag over input lag.

meer dan 170ms input lag?! Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Je moet als TV-ontwerper zo ongeveer expres moeite gaan doen om zo'n gigantische lag te krijgen!

Erg jammer, want dit was een perfecte PC monitor geweest zonder die lag. Totaal onnodig ook...
Voor de liefhebbers is er ook een betaalbare 50" variant van dit model; de B50C4K. Onder andere verkrijgbaar bij Conrad voor 899 euro: http://www.conrad.nl/ce/nl/product/779360 (of 799 euro bij de Duitse Conrad).
Tja, het paneel is weliswaar het duurste onderdeel van de TV, maar het is schandelijk dat sommige fabrikanten gewoon +1000 tot +1500 euro voor een 4K TV vragen tov een FHD type.

Jammer dat het menu niet meer mogelijkheden tot beter instellen geeft.
Als die fabrikanten wel een 60fps paneel leveren krijg je ook wel meer waar voor je geld.
het paneel kan wel 60 herz het is de backend die het niet aankan
gelijk het seiki paneel welke 120 hrz kan op full hd en 30 hrz 4K

verder zijn alle 4K monitoen onder de 2000 euro 30 hrz. ook de Dells etc.
Samsung komt met een soortgelijkgeprijsde monitor welke wel 60 hrz kan (28 inch)
maar dit zal de eerste zijn.

dee TV is geen goede TV maar wil je gewoon veel informatie weergeven zoals bijv grote spreadsheets dan kan het een goede koop zijn. maar je moet met de minpunten kunnen leven, een slecht product is het echter niet perse, je moet alleen wel weten wat je binnenhaalt.
Niet bepaald iets te klagen voor zo'n belachelijk lage prijs.
Het probleem is als het goedkoopste alternatief 1200 euro was, je inderdaad gelijk had. Maar het goedkoopste alternatief is niet 1200 euro, maar heel veel goedkoper: 4k is namelijk nagenoeg nooit echt nodig. En als je gewoon goede beeldkwaliteit wilt hebben kan je dan beter een goede full-HD TV kopen dan een slechte 4k TV.
Dit precies. 4k is nu gewoon nog een 'kijk eens wat ik heb' gimmick en volslagen zinloos voor 95% van de huishoudens. Er zijn genoeg goede 1080p alternatieven waardoor dit toestel totaal niet relevant is voor mensen die gewoon een lekker beeld willen.

Sterker nog, gelet op de matige kleuren en instelmogelijkheden op dit vlak, denk ik dat het merendeel van de mensen een 1080p van dezelfde omvang en prijs, veel beter zal waarderen dan dit toestel. En daarmee is het bestaansrecht van deze televisie beperkt tot die enkeling die wel 4k content heeft liggen, of die een andere toepassing heeft voor deze resolutie. Iets wat denk ik, gelet op de inputlag, vrijwel uitgesloten is.

Heb je op dit moment een paar honderd euro uit te geven voor een +/- 40-inch achtige TV, dan raad ik iedereen aan om gewoon 1080p te kopen. Tegen de tijd dat die aan vervanging toe is zijn 4k televisies en content gemeengoed en in de tussentijd mis je niks.
Het enige waar ik 4K goed voor vindt is een 3D film kijken in 'echt' 1080p
Dat ondersteunt deze TV dan weer niet ;)
Volgens mij is SmartTV en Full HD voor veel huishoudens ook overkill.
Zenders zitten te ver verstopt en dat weten de nitwits niet, daarnaast wordt SmartTV door veel ook wel moeilijk gevonden.
Anoniem: 126717
@Bender11 maart 2014 09:31
Volgens mij is SmartTV en Full HD voor veel huishoudens ook overkill.
Huh? Full HD is gemeengoed, je moet tegenwoordig bijna gaan zoeken naar een lagere kwaliteit.
En SmartTV is voor een zeer groot aantal een van de meest gebruikte functies. Afspelen van de NAS (of usb etc), Netflix, even nieuws kijken zoals bijvoorbeeld Euronews of Tageschau...
Nog een paar jaartjes, en je moet je best doen om een 5" telefoon met 1080p te vinden. Kortom, omdat iets gemeengoed is, wil niet zeggen dat 't geen overkill is.

Niet dat ik 1080p op 32"+ overkill vind, trouwens. Ik kwijl bij de gedachte van een 4k scherm op me bureau (ook als deze 40" is). Helaas merkte ik bij mijn huidige 32" 1080p Philips TV al dat er meer lag was dan bij een PC monitor, dus dit scherm gaat 'm al helemaal niet worden :(
Gemeengoed of niet, de meeste kijken niet op FullHD. Zenders met HD zitten vaak oo nummer 74 ipv 4 ofzo.
En SmartTV zou ik zelf niet willen omdat het tegend traag is :p

Maar dat de meeste downloads te vinden zijn in niet Full HD zegt ook wel iets over wat er veel bekekeen wordt.
Anoniem: 126717
@Bender11 maart 2014 12:04
En SmartTV zou ik zelf niet willen omdat het tegend traag is :p
Goede tv kopen.... Mijn Panasonic doet het prima. Dat is deze.
Maar dat de meeste downloads te vinden zijn in niet Full HD zegt ook wel iets over wat er veel bekekeen wordt
Bijna elke download is wel te vinden in Full HD, dat er ook kleinere formaten te vinden zijn zegt meer over de gemiddelde download snelheid van mensen, Downloads houd je natuurlijk het liefst zo klein mogelijk

[Reactie gewijzigd door Sinester op 11 maart 2014 14:00]

Gemeengoed of niet, de meeste kijken niet op FullHD.
Jij kunt bij iedereen in de huiskamer kijken? ;)
Dat de HD zenders op hoge kanaalnummers zitten is alleen bij oude UPC HD dozen het geval. De rest van Nederland kan gewoon NL1-HD op 1 zetten.
Volgens mij is Smart-TV voor iedereen redelijk makkelijk te begrijpen. Zenders te ver verstopt? Het enige wat er vaak aan deugt is de interface (de snelheid van de interface even buiten beschouwing gelaten).

En Full HD is denk ik inmiddels qua aanbod wel echt ingeburgerd.
Nee hoor, er zit wel degelijk grote verschil in de pixel dichtheid, dat ga je ook opmerken. Zoiets heb je ook wanneer je overstapt van 1080p naar een retina scherm en dat is 2k?

Inderdaad het zou beter zijn om een 1080P te kiezen ipv een slechte 4k TV
Er zit een verschil in pixeldichtheid, maar ga je dat opmerken? Ik zal maar weer eens één van de vele charts erbij pakken: http://www.rtings.com/ima...television-graph-size.png

Op 40 inch moet je dus binnen ruwweg 1.5m van je TV zitten om voordeel te hebben van 4k. Dat doe ik iig niet. Ik kan me voorstellen dat in de toekomst het standaard wordt om redelijk dicht op grote TVs te zitten, maar nu is dat nog niet zo, en de content is er ook niet voor gemaakt (alles moet verder uitgezoomed dan zijn om te compenseren).

Dit hangt simpelweg samen met welke hoeken je ogen nog kunnen onderscheiden.
Het is natuurlijk een TV. Voor bewegend beeld geef ik je dus wel gelijk. Maar denk eens in hoe fijn het zou zijn als je een dergelijke TV met minimale input lag en op zn minst 60Hz als PC monitor zou kunnen gebruiken... Heerlijk. Dan heb je juist erg veel profijt van de hoge resolutie.
Daar noem je al twee verbeterpunten die de prijs aanzienlijk doen stijgen... En als je hem uiteindelijk gaat gebruiken als PC-monitor is voor de meest mensen 39'' asociaal (te) groot.
Zoals eerder gezegd ben je er met een wat snellere beeldverwerking en een displayport. Daarvoor moet er waarschijnlijk een duurdere controller in, maar dan ben je er ook. Voor 100 euro meer is dit nog steeds een erg interessante TV.
Als het echt allemaal zo makkelijk had gelegen hadden ze dat bij Blaupunkt ook wel bedacht. ;)
Da's dus de vraag. Misschien heeft Blaupunkt (of in ieder geval de maker van deze TV) bedacht dat een HDMI-aansluiting en veel inputlag niet zo erg is voor een TV. Dit is ook wel zo in zekere mate, want bij bewegend beeld hoef je niet zo'n lage inputlag te hebben (al kan je dus wel problemen krijgen met out-of-sync audio) en is 30Hz voldoende.
Echter vind ik 4K voor TV's een beetje onzinnig, omdat er afgezien van wat promofilmpjes gewoon geen 4K-materiaal verkrijgbaar is.
Ik vind het dus jammer dat deze TV als televisie niet veel toevoegt, en als monitor tekortschiet.
Daarom hadden ze er wat mij betreft er beter een goede 4K monitor van kunnen maken, maar misschien is de televisiekiijkende doelgroep groter.
Inderdaad, dat is de vraag. Ik ga er van uit dat Blaupunkt hier echt wel over na heeft gedacht. Er wordt altijd wel nagedacht over het uitbrengen van nieuwe producten. Nu zijn er meerdere scenario's mogelijk. Ik denk echter dat je het moet zoeken bij de marketing. Waarschijnlijk hadden ze verwacht dat een hogere input-lag, niet kosten-effectief was.

Wat ook kan dat een bepaald ''compatible'' onderdeel ineens niet meer geleverd werd of ze het niet eens konden worden met een fabrikant over de prijs, en Blaupunkt de TV toch wel op de markt wou brengen en daarom een minder onderdeel heeft ingebouwd.

De TV duurder maken kan ervoor zorgen dat je net een grens over gaat die voor veel mensen te groot is. Een TV onder de 600 euro vind ik persoonlijk dermate goedkoop, dat je sneller overtuigd bent hem te kopen dan bij een 800 euro TV. Bij 800 euro uitgaven gaan mensen al vaak langer nadenken. Als verkopende partij werkt dat natuurlijk in je nadeel.

Bovendien heeft deze TV een heel belangrijk punt. Ze hebben een ''unique selling point'', het 4K gebeuren (in die prijsklasse). Het hebben van een unique selling point is altijd het streven bij het maken van een nieuw product. Net als ik telefoons zie met gebogen schermen die veel ''te'' duur zijn voor hun hardware. Als je eenvoudigweg een 4K TV wilt hebben, valt deze TV nu ineens in jouw plaatje. Ik zou ook niet voor deze TV kiezen vanwege de gebreken bij 4K die hier gemeld zijn, maar genoeg consumenten die dat wel doen. Althans, dat verwacht ik en ook Blaupunkt kennelijk.

Nu heb ik geen idee of ik al deze aannames kan maken, maar ik ga er wel van uit dat Blaupunkt hier kundig over nagedacht heeft. Dat was eigenlijk het punt wat ik wou maken :)

Wat ik alleen niet begrijp is dat 4K niet als pluspunt is beoordeeld en er maar matig gescoord is terwijl ze concluderen dat je veel waar voor je geld krijgt :?

[Reactie gewijzigd door Bierdopje120 op 14 maart 2014 06:45]

Klopt daarom zei ik ook net dat het meer als een PC scherm geschikt is voor HTPC of dergelijke, er zijn genoeg goede FHD smart TV's die betere beeld bieden voor die prijs.
Ik geeft liever meer dan 555 euro uit aan iets wat goed is dan 555 aan iets wat slecht is.

Als je een TV koopt waar je jezelf in de kortste keren aan ergert dan is het een verspilling van je geld.
Mwja, kwestie van perspectief.

Deze schermen zijn geschikt voor b.v. een 'monitoring wall'. Veel bedrijven kiezen dan voor budget schermen met voldoende resolutie en een behoorlijk formaat. Groot nadeel aan goedkope TV schermen waren de afgelopen jaren de veelal dikke randen en 'beperkte' HD resolutie.

In dat perspectief vind ik dit een heel erg goed scherm voor een goede prijs.
Klopt, ik heb het scherm hier ook bekeken toen het hier op kantoor was, en als computer monitor is het niet geschikt, maar als 'close up' monitoring wall is hij zeker wel te gebruiken.

Als je echter van meer dan 2 meter probeert te kijken kun je overigens weer net zo goed naar een HD tv gaan kijken, want dan moet je het toch al weer zo groot op het scherm weergeven om het op afstand te lezen dat een 4k tv niet echt uitmaakt.

Om te testen of het in je monitoring setup goed gaat werken kun je het beste een 20" monitor met een hd-resolutie pakken, dan heb je 1/4'de van dit scherm te pakken ongeveer.
Voor een monitoring wall heb je geen uhd nodig hd is ruim voldoende. zo een wall bekijk je op vele meters afstand en dan zie je geen verschil tussen hd en uhd.

uhd is nog in opkomst dus wat je nu ziet is een goedkope tv die uhd heeft maar voor de rest niets. Wacht 6 maanden of 1 jaar en voor hetzelfde geld heb je dan wel iets goeds.

Bij blaupunkt dacht ik altijd aan goede Duitse kwaliteit maar hier krijg ik het idee van een goedkope chinees met blaupunkt als merknaam erop.
Voor 'close up' monitoring zou hij prima geschikt kunnen zijn. Je kunt er bijvoorbeeld zes 720p streams van surveillancecamera's op bekijken. Dat het beeldscherm lagt maakt dan niet zoveel uit. Voor het volgen van statistieken zou het ook prima zijn, als je beeldscherm maar niet veel interactief gaat gebruiken.
Zoals je achterop kan zien is het een Slowaak, met waarschijnlijk wel wat Chinese onderdelen. Kennelijk inderdaad goedkoop, maar dat kan je aan de prijs ook zien.

Blaupunkt is overigens rond 1986 al gestopt met eigen televisieproductie omdat dat te duur werd. Vanaf die tijd kochten ze vrijwel altijd bij Grundig in, maar toen het met Grundig slechter begon te gaan en ze in 2003 failliet gingen, heeft Blaupunkt verder rond moeten kijken waar ze konden inkopen. Hulde dat ze niet voor China kozen, maar minder goed dat ze op zijn minst met dit model alsnog hebben toegegeven aan het goedkope marksegment.

Zoals Femme hierboven meldt heeft het ding opzich wel bestaansrecht, alleen als gewone televisie valt het wat tegen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 11 maart 2014 18:10]

Dan geef je toch 555 euro uit aan goede oordopjes. ;)
ik vraag me af... als je het scherm op een pc aansluit die 5.1 boxen heeft aangesloten en je speelt een full hd film af. of zelfs met mijn ps4 met optisch out... dan heb je toch vertraging in het geluid bij het kijken van een film?

Omdat het beeld dus 0,2 sec later komt dan het geluid, wat op een ps4 wel direct wordt uitgegeven naar mijn surround. bij simpele geluiden merk je dit wellicht niet. maar bij een explosie of een klap. dan ziet het er raar uit als je eerst het geluid hoort en een fractie later het beeld.

Hierdoor is de televisie dus eigenlijk nutteloos in elk opzicht...

Als ze er voor 50 euro meer een snellere verwerkingsprocessor en HDMI 2.0 in hadden gestopt dan was het ding nog steeds spot goedkoop en had het allemaal beter gewerkt.

[Reactie gewijzigd door sygys op 11 maart 2014 10:35]

Goed opgevat,
Vooral ook omdat het normaal andersom is. Eerst de flits dan de donder. Ik gruwel ook altijd als ik bijvoorbeeld normaal naar de TV kijk (via UPC mediabox) en de audio niet synchroon loopt. Vooral als dit zo is bij praten krijg ik kribel in mijn nek.

Ik heb geen PS3/4 of XBone, maar wel een 360. Ik dacht dat je op de 360 volgensmij audiovertraging in kan stellen. Kan dat niet op de andere consoles? En voor het kijken via de PC op de tv kun je via mediaplayers (zoals VLC & XBMC) gelukkig softwarematig ook de audio vertragen.

@conclusie
Als minpunt zeggen dat het beeldformaat voor 4k erg klein is vind ik een beetje het zoeken naar een minpunt. De reden hiervoor is omdat bij telefoons en laptops het beeldformaat hetzelfde blijft of zelf kleiner moet zijn met een steeds hogere resolutie. 7" telefoonscherm met hdready/full-hd en als een telefoon dat niet heeft is het tegenwoordig een minpunt.

Wat ik niet in de review terug vind is: Er zit USB op de tv, dus zou mooi zijn als je de firmware zou kunnen updaten in de toekomst om o.a. de opties voor kleurbeheer aan te kunnen passen. Of is dat niet mogelijk met deze tv? Naar mijn weten heeft elke tv tegenwoordig die mogelijkheid, vooral omdat ze jaren geleden dit al konden.

-edit-
Serieus... ik krijg een score van 0, terwijl flippy onder mij (die overigens later reageerde) hetzelfde zegt +2 krijgt?

[Reactie gewijzigd door RadioKies op 11 maart 2014 14:26]

Bij de specs van de tv staat er wel dat er een USB bij zit, dus dan zou er eventueel geupdated kunnen worden.
je kan in bijna elk videospeler programma de vertraging voor de audio instellen. mijn tv heeft ook een merkbare vertraging van 80ms die gewoon 1x instellen is. en als je een losse reciever hebt kan je het daar ook op instellen.

elke tv heeft input lag.
Heb nog nooit input lag gemerkt... maar dat komt wellicht omdat ik eigenlijk altijd de optische in van surround set gebruik.

Ik kan me trouwens niet herinneren dat ik het geluid kan aanpassen (eerder of later) op mijn ps3 met VLC player op pc kan dit inderdaad... al moet ik wel zeggen dat het me hoogst irritant lijkt om steeds weer opnieuw tijdens het kijken van een film het geluid weer opnieuw in te moeten stellen.

Ik denk dat ondanks ik het er niet snel voor uit zou geven toch een betere 4K tv zou kopen.

ik speel nu op een 107cm 1080p scherm via mijn pc en dit bevalt me prima.. al zou het wel echt ontzettend mooi zijn als de pixels op een gegeven moment zo klein worden dat je geen antialiasing meer nodig hebt omdat de lijnen met een enkele pixel zo strak zijn dat het niet meer zichtbaar is.

Daarnaast heb je voor het spelen van een spel als BF4 in 4k resolutie echt een monster pc en videokaart nodig. Iets wat toch bijna niemand heeft.

Zelfs met een SLI 780ti opstelling behaal je nog niet de gewenste framerate voor online gamen...

Jammer dat de techniek voor videokaarten eigenlijk relatief langzaam gaat. en ook erg duur in verhouding is. Het gaat natuurlijk wel snel allemaal. maar als ik zie dat er dus eigenlijk nog niet echt een videokaart is waarmee je games kunt spelen in 4k

http://i.imgur.com/D74fT8r.png
Op 4k kun je de MSAA er ook wel afgooien imho, die hoge 4k resolutie zorgt ervoor dat de pixels zo klein worden dat je dat beetje AA niet meer nodig hebt.

AA doe je namelijk omdat het outputpaneel rastert, als je het raster (wat bij 1080p zegmaar 1080 rijen zijn en 1920 kolommen) zo klein maakt dat je het met je oog niet meer kunt indentificeren is dat probleem ook opgelost. Hoef je er dus ook geen performance aan te spenderen.
Met 4k op 24" is AA dan ook een beetje onzin imho, met deze 39" heeft het misschien nog zin maar twijfelachtig. Sowieso de volgende resolutiestap kun je AA gewoon uitzetten denk ik zo.

Waar heb je dat plaatje vandaan eigenlijk?
Ziet er uit alsof iemand PC's probeert te flamen met die PS4 onderaan met zijn "127.4fps op 4K" (wat natuurlijk onzin is).

Oorsprong van het oorspronkelijke plaatje:
4K Resolution Gaming on the NVIDIA GTX 780TI, GTX Titan and GTX 780

edit: voutjes

[Reactie gewijzigd door drdelta op 12 maart 2014 18:18]

Is het niet zo dat vanaf HMDI 1.3 er automitische audio-video synchronisatie plaatsvind welke het beeld dus synchroon laat lopen met de audio?
Oh? Wist ik niet... Naar mijn idee heb je er ook niet veel aan, want TV uitzendingen zijn per zender en per programma vaak anders qua sync. Zeer irritant las je daar gevoellig voor bent, want zo zit ik continu het geluid bij te stellen...
Hou maar op.. Ik ben zelf de enige thuis die er ook last van heeft. Niets loopt exact zoals ik het hebben wil. De beste setting heb ik gekregen door m'n PS4 direct op de versterker aan te sluiten. En probeer me er niet meer op te focussen dat de spraak niet exact gelijk loopt met het beeld.
Stuur je suggestie even naar Blauwpunkt. Misschien doen ze er wat mee ;)
Natuurlijk heb je volledig gelijk, maar met Windows kan je ook handmatig de audio vertragen (indien nodig met negatieve waarden), waardoor je het zelf synchroon kan laten lopen. Dit rechtvaardigt het probleem natuurlijk niet, maar voor het prijspunt is het wel een makkelijke DIY fix.
Eens. De Lenovo Pro2840m komt over een paar weken uit. Kost wel 800$, maar dan heb je tenminste wel een fatsoenljik scherm in een wat handzamer formaat.
Dit is ook in mijn ogen geen TV voor een kieskeurige kijker die vrolijk 3000 euro aan een TV uitgeeft, voor TV kijken doe je het niet want je hebt in Nederland niet eens FHD TV zenders, laat staan 4K.

Voor een PC scherm is het wel een goede idee want een 4K PC scherm is dan wel beter maar kost ook flink meer.

Mensen moeten minder vaak budget afkraken, vaak blijken dat mensen te zijn die zelf budget dingen kopen...
Kenners, dus. Iemand die alleen maar dure shit koopt en goedkope shit afkraakt neem ik niet serieus. Iemand die budget koopt en een budget product afkraakt, daar wil ik wel naar luisteren.

En voor een PC scherm (monitor) is dit helemaal niet zo'n goede, als je de review had gelezen.
Als ze de TV tuner en mediaspeler vervangen door een betere controller (met minder inputlag en minimaal 60Hz) en een Displayport aansluiting kan het een prima PC monitor zijn.
ga toch liever voor een goede full HD televisie van 555 euro inplaats van een toch redelijk slechte 4k
Het lijkt haast wel een no-name TV die hier in Europa het Blaupunkt logo erop geplakt krijgt. Maakt Blaupunkt nog echt zelf televisies? Ik kan het mij niet voorstellen!

Kortom: een extreem lage prijs, maar ook niet heel hoge prestaties. Voor de gemiddelde tweaker ook niet meteen de beste keus: er valt niets te tweaken en daarnaast is hij onbruikbaar voor gamen. Is een goede fullHD dan niet toch de betere keus voor 555,- euro? Ja! Dat lijkt mij voor ons als tweaker wel helder. Maar wat in het filmpje ookal gezegd wordt: het is natuurlk wel een hele goede prestatie dat Blaupunkt tussen al het 4K geweld van duizenden euro's in wel even laat zien dat er voor een lagere prijs wel iets te maken is.
Niet bepaald iets te klagen? Dat ding heeft niet eens HDMI 2.0 :? 4K is grotendeels nutteloos dan.

verbeterd

[Reactie gewijzigd door XanderDrake op 11 maart 2014 11:20]

Hij bedoeld niet 2x hdmi maar hdmi 2.0, Dat is een bepaalde versie van hdmi.
Waarom wordt het "kleine" formaat altijd als nadeel gezien? Ik moet er niet aan denken om een televisie in huis te hebben die groter is dan 42*. Groter is echt niet altijd beter..je doet meer in je woning dan televisie kijken neem ik aan..zo'n lelijk zwart beeld in je kamer als je niet kijkt is nou niet bepaald mooi te noemen.

On topic:

Best interessante televisie, geen 3D(gebruik ik niet) en geen mediaspeler zijn een pluspunt voor mij. Daar heb ik XBMC voor, hetzelfde geld voor televisie, loopt ook via XBMC. Gamen doe ik niet, alleen jammer dat hij niet goed bij te stellen is terwijl de potentie er volgens jullie wel is om meer uit het scherm te halen.
True! Ik heb zelf geen TV, maar als ik een zou kopen zou ik een subtiele doen. Het ding is dat 4K volledig zinloos is op een "kleine" TV, het verschil met HD is dan gewoon niet waarneembaar.
Dat is ook zo, echter je hoort dit eigenlijk bij al het nieuws over televisies. Niet alleen bij de UHD types.
Waarom wordt het "kleine" formaat altijd als nadeel gezien? Ik moet er niet aan denken om een televisie in huis te hebben die groter is dan 42*. Groter is echt niet altijd beter.
Bij 4K televisies juist wel omdat je bij kleinere formaten geen verschil ziet tussen full HD en 4K. Een quote uit een interessant artikel van de buren (pagina 6):

'Voor beelden in full hd 1080p kwaliteit geldt dat je (uitgaande van goede ogen dan wel een goede bril) alle details kunt onderscheiden, zolang je niet meer dan drie- tot viermaal de beeldhoogte als kijkafstand aanhoudt. Laten we als rekenvoorbeeld een TV met een 40 inch diagonaal nemen. De beeldhoogte daarvan is 50 centimeter, wat betekent dat je eigenlijk niet meer dan anderhalf tot twee meter van het scherm zou moeten zitten om alle details te zien. In de meeste gevallen zal je zo dicht niet op het scherm zitten. Zelfs als we een 55 inch TV (beeldhoogte 68,5 cm) als voorbeeld nemen, komen we uit op slechts iets meer dan twee tot een kleine drie meter als optimale kijkafstand. Voor UHD zou je eigenlijk nóg dichter op het scherm moeten zitten, om alle details te zien; feitelijk niet verder dan ongeveer anderhalf tot twee keer de beeldhoogte. Dat betekent dus dat je op maximaal een meter afstand van een 40 inch scherm moet gaan zitten, of bijvoorbeeld op een kleine anderhalve meter van een 55 inch scherm. Ga je verder weg zitten, dan zullen je ogen niet alle details kunnen waarnemen; wanneer je een 55 inch Full HD en UHD televisie naast elkaar bekijkt op meer dan twee meter afstand, zal je het verschil steeds minder kunnen zien.'
Goed stuk want ik vroeg mij inderdaad ook af waarom het als min-punt werd gezien. Alleen dan is het nog steeds zo dat dus eigenlijk 4K totaal zinloos is als je niet aan de "grote" televisie wil. Ik denk daarom ook dat dit lang niet zo'n succes zal hebben als de tijd van HD-ready en Full-HD. Ik woon zelf niet echt super groot en heb nu een 37" Philips dat vind ik zelf op zich wel goed 39" had beter geweest maar echt veel groter als dat gaat niet hier in huis. Dus ik denk dat of je moet echt een gadget freak zijn en zo van tv kijken houd dat je toch in een klein appartement een 55" gaat neerzetten of er zal toch echt een betere technologie moeten komen die wel een duidelijker verschil tussen 1080p en 4K kan laten zien op kleinere tv's (tot 42").

Ik ben benieuwd! :)
Mooie review, feitelijk, en niet teveel geklets erom heen. Dat mis ik soms nog wel eens.
Volgens mij komt deze tv bij TCL china (CSOT, Skyworth, Hisense) vandaan, eindelijk goedkope 4k tv's / monitoren op de europese markt, zoals SEIKI SE39UY04 alleen voor amerika is / was. Jammer dat er geen hdmi 2.0 / displayport op zit voor 60fps
Toch veel credits dat Blaupunkt de markt voor 4k zo durft open te breken, zeker met zo'n prijs. Het mag duidelijk zijn dat de tv nog niet erg geschikt is voor veel dingen en met de verkeerde instellingen wordt geleverd, echter is daar de prijs naar.
Ik zie liever (nog) kleinere schermen met 4k. Zelf vind ik 27" tot 32" ideaal bij een tv en met 4k heb je dan toch een mooi scherp scherm.
Hopelijk volgen andere fabrikanten met soortgelijke tv's.
Precies, echt interessant vind ik deze TV niet. Maar ze breken wel de markt open, waardoor de concurrentiestrijd losbarst, en concurrenten vanzelf volgen.
De bouwkwaliteit van het apparaat valt niet tegen en ook het gebruikte s-mva-paneel is van goede kwaliteit.
Nou ja, als de opdruk van de merknaam al los laat terwijl je de beschermfolie verwijderd zou ik toch niet te voorbarig zijn over de bouwkwaliteit. Dit mag misschien erg onnozel lijken, maar in mijn optiek laat het toch wel zien dat ze op de behuizing hebben bespaard. Zeker als je het scherm met zelftappers in een deels plastic voet moet schroeven. Zo iets is natuurlijk wel erg kwetsbaar.
En toch zit het apparaat, afgezien van de voet en het logo, degelijk in elkaar. De metalen bezel dient ook als frame en dat levert echt een stevig geheel op wat niet onderdoet voor sommige veel duurdere televisies.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee