Door Arnoud Wokke

Redacteur

Acer Liquid E3: telefoon met led-flits voor selfies

27-02-2014 • 13:00

33 Linkedin

Acer Liquid E3: telefoon met led-flits voor selfies

'Selfie' was het woord van het jaar 2013 en dat is eigenlijk gek, want frontcamera's zitten al jaren op telefoons. Nu veel mensen echter selfies posten op sociale media, lijkt het belang van de frontcamera groter dan ooit. Waar fabrikanten de frontcamera tot voor kort in hun advertenties aanprezen als bij uitstek geschikt voor skypen, gaat het nu alleen nog maar om zelfportretten.

De camera's aan de achterkant van telefoons zijn steevast beter, maar het nadeel is dat je niet zelf kunt zien wat voor foto je maakt. Fabrikanten denken momenteel veel na over hoe selfies beter kunnen. Huawei koos bijvoorbeeld voor een 5-megapixelfrontcamera met 'mooimaakmodus' op zijn Ascend P6 en Oppo maakte een draaibare camera, waardoor de camera aan de achterkant ook als frontcam kan dienen.

Acer gooit het met de relatief goedkope Liquid E3, hij gaat 199 euro kosten, over een andere boeg. Het is de eerste smartphone die wij tot nu toe hebben gezien waarbij de frontcamera assistentie krijgt van een led-flitser. Dat moet selfies in donkere omstandigheden mogelijk maken, een soort combinatie tussen selfie en party-pic dus.

De flitser zit op enige afstand van de frontcamera. Hij bevindt zich links boven het scherm, de frontcamera zelf zit rechts en kan voor zowel foto's als video worden gebruikt.

Die frontcamera heeft een maximale resolutie van 2 megapixel en dat is redelijk, maar we hebben betere gezien. Hij heeft wel eens moeite met scherpstellen en sommige van de shots waren dan ook onvoldoende.

De camera aan de achterkant heeft een resolutie van 13 megapixel en maakt eveneens redelijke plaatjes. Het is echter niet zo goed als velen zullen vermoeden op basis van het aantal megapixels. Wie denkt dat meer pixels staat voor betere foto's, komt wel vaker bedrogen uit en dat is ook hier zo. Testfoto's overzetten vanaf de Liquid E3 lukte helaas niet.

De Liquid E3 heeft een 4,7"-scherm met een resolutie van 1280x720 pixels. Het scherm is zoals je mag verwachten in deze prijsklasse; het contrast laat wel iets te wensen over en de helderheid had hoger gekund. Het zal niet in alle omstandigheden even goed af te lezen zijn, al is het zeker niet slecht. De kijkhoeken zijn redelijk en op het oog is er met het scherm voor zijn prijs dus weinig mis.

Acer maakt de processor niet bekend, maar een beetje graafwerk in de menu's doet vermoeden dat het gaat om een Mediatek MT6589, een soc met vier processorkernen op 1,2GHz en een PowerVR SGX544-gpu van Imagination. Dat is een redelijk gangbare processor in deze prijsklasse.

Op softwaregebied heeft Acer het nodige aangepast ten opzichte van vorige toestellen. Net zoals sommige andere fabrikanten werkt Acer aan een 'kindermodus' en een 'eenvoudige modus'. De bedoeling is dat kinderen vanuit die interface alleen toegang hebben tot vooraf geselecteerde apps, maar dat bleek nog niet functioneel. De notificatiebalk werkt nog en van daaruit is er toegang mogelijk tot het instellingenmenu, van waaruit kinderen alsnog van alles kunnen doen, zoals accounts verwijderen.

Een ander bijzonder element van deze telefoon is de knop aan de achterkant, onder de camera. Deze knop kan de camera-app snel starten als het scherm uitstaat. De gebruiker kan instellen welke app start als hij de knop lang indrukt. De knop werkt altijd, ook als het scherm aanstaat. Hij zit op een prettige plek onder de camera, maar een gewone cameraknop had voor dit doel natuurlijk ook volstaan. Net als vorige Liquids heeft de E3 dts-luidsprekers aan de voorkant van het toestel. Het geluid daarvan is prima, voor zover dat te horen was op de beursvloer. Hij kwam boven het lawaai uit en dat zegt al heel wat.

In deze prijsklasse komt de grootste concurrentie voor de Liquid E4 van de Moto G, die een iets kleiner scherm heeft, draait op een vrijwel stock versie van Android en ongeveer hetzelfde kost. De Liquid E4 heeft daarentegen wel een flitser voor de frontcamera en dts-luidsprekers. Het toestel moet vanaf april op de markt komen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (33)

Wijzig sortering
Het zal wel aan mij liggen, maar dat hele 'selfie' gebeuren vind ik maar iets voor mensen die zichzelf te belangrijk vinden.

Verder wel een aardige telefoon en goed om te zien dat er meer mid-end telefoons komen met low-end prijzen.
Mijn dochter van 15 maakt selfies bij de vleet, vooral om anderen te laten zien wat ze aan het doen is. Maar zelf heb ik er ook niets mee. Sterker nog, ik probeer te vermijden dat ik op een foto kom. Ik geloof dat ik mijn front camera welgeteld 1 keer heb gebruikt om te skypen. Mijn conclusie: ik word oud.

[Reactie gewijzigd door coenox op 27 februari 2014 13:27]

Of mensen lopen gewoon te veel achter elkaar aan, dat kan ook. Ik denk dat de selfie meer een ( irritante) hype is. Ik ben 17 en ik gebruik mijn front camera nooit. Ik bedoel, mijn gezicht veranderd nou echt niet elke dag zo schokkend dat ik er een foto van moet maken. En als mensen me willen zien dan komen ze maar hierheen, veel gezelliger ook.
Dat zou wel eens een messcherpe analyse kunnen zijn. En die selfies zijn nog tot daar aan toe. Waar ik me echt aan erger zijn die Duckfaces
Duckfaces? Da's een nieuwe term voor mij, allicht geld ook voor mij: "Mijn conclusie: ik word oud."
Duckface:

Een term die wordt gebruikt om een gezichtsuitdrukking te beschrijven die de impressie geeft dat de hersenen ter plekke op onzichtbare wijze via de mond uit het hoofd gezogen worden / al uit het hoofd gezogen zijn.

Het maken van een duckface bestaat uit de actie van een niet-productief en onbelangrijk lid van de maatschappij, die op een onbelangrijk moment tijdens een onbelangrijke bezigheid zichzelf fotografeerd met de lippen getuit, waardoor op de resulterende foto zijn of haar mond eerder lijkt op de snavel van een eend.

[Reactie gewijzigd door ScudFXX op 27 februari 2014 18:33]

Ik gebruik de front camera vaak om eens te kijken of mijn haar nog goed ligt bij sommige weersomstandigheden, heb dan ookgeen spieget die ik iedere dag met me meesleur :p
Ik doe alleen even een blik in de spiegel van mijn motor om te kijken of mijn helm nog goed zit.. ;)
Toen ik hoorde dat selfie het woord van 2013 was, dacht ik: Humanity is doomed!!!

Ik heb er zelf niks mee en, hoewel dat misschien niet helemaal terecht is, heb ik als ik mensen zie die veel selfies maken zoiets van laat maar, next!

That said, het heeft nog lang geduurd voordat er telefoons kwamen met een flitser aan de voorkant, gezien de populariteit van selfies.
Acer gooit het met de relatief goedkope Liquid E4, hij gaat 199 euro kosten, over een andere boeg
effe getal 1 verlagen gaat om E3
Leuk gedaan van Acer, selfies worden steeds belangrijker. Bij het vrouwelijk geslacht is het al niet meer weg te denken. Hoe vaak zitten ze met moeilijke posities hun telefoon zo te houden om een leuke foto van zichzelf te maken in de spiegel of door de telefoon te draaien? Acer speelt daar handig op in, net sls andere fabrikanten. De telefoons die mooie frontcamera's hebben zullen zeker jonge meiden trekken, mits goed onder de aandacht van die doelgroep gebracht. Het heeft dus wel degelijk potentieel en Acer wil met deze telefoon die markt betreden. Ik denk niet dat deze telefoon dat lukt, vanwege een te lage resolutie camera, maar het is een begin :)
Nu ik er zo over na denk ben ik eigenlijk wel verbaast dat er niet meer fabrikanten zijn die een toetsel uitbrengen met een front camera + flitser. Er zijn al wel een flink aantal telefoons met 5MP front camera's maar de flitser ontbreekt.

Er zijn enorm veel apps waarbij selfies populair zijn.. Facebook, Twitter, Instagram, Frontback, etc. Daar zou je als fabrikant mooi op kunnen inspelen!
Waar ik zeer in geïnteresseerd zou zijn, is een telefoon met een front-lampje. Dus niet alleen flits, maar één die de hele tijd werkt.

Mijn verloofde zit in Venezuela, ik in Nederland. Selfies gaan elke dag wel een paar keer heen en weer, gewoon om elkaar op de hoogte te houden waar we zijn. Daarnaast zie ik haar heel graag ;)

Maar als ik in bed of 's avonds op de bank nog even wil Skypen, moet ik bij m'n laptop, m'n telefoon en m'n tablet (alledrie van het iMerk) altijd extra lampen aan doen om goed zichtbaar te zijn. Ook met m'n oude laptop (Samsung) had ik hetzelfde probleem. Eigenlijk doet alleen de Logitech webcam op m'n desktop het aardig met minder licht. Als er dan één fabrikant zou zijn, die een lampje aan de voorkant maakt, zou dat een stuk beter voor mij zijn. Hoop wel dat ze niet de lichtsterkte van de flits gaan gebruiken ;)

Ik vind deze Acer dus een stap in de goede richting!
In deze prijsklasse komt de grootste concurrentie voor de Liquid E4 van de Moto G, die een iets kleiner scherm heeft, draait op een vrijwel stock versie van Android en ongeveer hetzelfde kost.

Gisteren voor het eerst met mijn nieuwe Moto G gespeeld. De stock versie van Android is een verademing t.o.v. van de meuk die andere fabrikanten erop zetten. Een onderbelicht aspect van telefoons IMHO.

En als ik dan zie dat Acer aanpassingen aan de software heeft gedaan, dan lijkt me dat eerder een nadeel dan voordeel.
0Anoniem: 126717
27 februari 2014 13:52
De flitser zit op enige afstand van de frontcamera. Hij bevindt zich links boven het scherm, de frontcamera zelf zit rechts en kan voor zowel foto's als video worden gebruikt.
Goed over nagedacht, dit voorkomt rode ogen. Tot ze van te dichtbij fotograferen natuurlijk, maar het zou moeten werken.
Tja, dat zo'n toestel nog serieus genomen wordt is toch eigenlijk bizar.
Het heeft een vorige generatie Mediatek aan boord en is ongeveer 2 x zo duur als alle alternatieven uit China.
Het heeft niet de high end kwaliteit van de grotere merken (of wellicht alleen al het idee van kwaliteit), tja koop je dan zo'n toestel puur voor een flitsertje aan de voorkant?

De grootste concurrent is de Moto G schrijven jullie, ik zou als Motorola hier niet bepaald wakker van liggen...


P.S. aan het einde wordt het typenummer door elkaar gehaald (E3 of E4?) :P
op het einde bedoelen ze ook dat de E4 met de moto gaat concurreren en niet de E3 ook wel er zijn 2 toestellen een E3 en E4.
Aha! Dat is dan vrij onduidelijk (voor mij) in het artikel weergegeven.
De rest gaat toch allemaal over de E3 of zie ik iets over het hoofd?
Ik vraag me echt af op welke doelgroep ze zich gaan richten. Het lijkt mij dat ze zich op jongeren en op volwassenen die zich jong voordoen richten. Voor beide groepen geldt: ze willen opvallen, zowel qua uiterlijk als qua spullen. Ik kan je garanderen dat niemand uit deze doelgroep zo'n mobiel gaat kopen. Mensen die vaak selfies maken hebben over het algemeen toch echt wel een iPhone nodig. In het uiterste geval misschien een Samsung of HTC, maar andere merken zijn absoluut not-done.

In mijn ogen een mobiel die op voorbaat al kansloos is.
Zo te zien ook een dual sim telefoon, gezien de 2 netwerk iconen op de eerste afbeelding. Verder vindt ik dat hele selfie gebeuren onzin. Leuk als je af en toe een foto van jezelf wil maken, maar dat vindt ik, net als Hoppa! hierboven, echt voor mensen die zichzelf te belangrijk vinden.
Tja, de één kan niet typen en de ander kan niet lezen. NL-RaVeR gebruikT het woord dom nergens. Hij geeft alleen zijn mening, welisaar in matige werkwoordsvervoegingen, maar dat doen er hier veel meer. En dat zijn echt niet altijd de domste ter aarde.....

Onvoorstelbaar dat mensen dit als 'informatief' modden. Weer een duidelijk teken dat mensen de moderatie niet begrijpen. Als er dan toch iets DOM is, dan is het wel modden op basis van of dat je het ergens wel of niet mee eens bent. Maar ja, de Facebook-generatie hè, inhoud doet er niet toe, het gaat er om dat je iets 'liked'.....
I agree, daarom zeg ik: modereer me naar beneden :) geen probleem mee namelijk. Lekkere non-discussie uberhaubt, ik word nogal kriegelig van selfies en gerelateerde zaken en dan ook nog dt fouten in reacties... mijn excuus allemaal :)
Als je mensen op taalfouten wil wijzen moet je niet zelf "uberhaubt" gaan intikken ;)
Als ik taalfouten maak, komt dit door de snelheid. Excuus. Maar ik zoek me suf, waar schrijf ik 'ik wordt'?
Je schreef "vindt ik" ;) de correcte spelling zou zijn "vind ik"

(Overigens vind ik het wel of niet goed "dt regeltjes" toepassen in een tweakers reactie post niet echt iets met domheid te maken hebben, andere prioriteiten zou ik eerder zeggen :) en daar is niets mis mee)

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 27 februari 2014 15:15]

Nietes. Dat was ik dus niet. Verder met je eens. Ik doe wel eens iets doms, maar dat betekent nog niet dat ik dom ben.
Geitemans reageerde niet op jou, maar op NL-RaVeR.... Dus volgens mij typte jij nergens iets fout.
Wist tot 5sec geleden ook niet wat een selfie was. Ik word ook oud (26)

[Reactie gewijzigd door Livecrew011 op 27 februari 2014 13:31]

Of je hebt onder een steen geleefd... Ik ben oud (99)
Ik zit niet op facebook indien je dat bedoeld met ''onder een steen leven''
Mwa. Het was zo populair dat het zelfs het woord van 2013 was. Kranten stonden er vol van :). Dus het is vrij bijzonder dat je er nog niet van hebt gehoord, maar je kan er alleen maar blij mee zijn!! :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee