Door Wouter Tinus

Prescott: is Pentium 5 het antwoord op Hammer?

16-09-2002 • 17:37

98

Multipage-opmaak

Inleiding

Intel secret Iedere zichzelf respecterende publicatie met nieuws over computers rapporteert al maanden over de AMD Hammer, de achtste generatie processor met 64 bit instructies en HyperTransport die het helemaal zou gaan maken. Hele volkstammen geloven dat Hammer korte metten zal maken met de Pentium, heilig overtuigd van het feit dat Intel geen enkel antwoord heeft op de nieuwe AMD chip. Ze hadden het niet fouter kunnen hebben. Intel heeft meer antwoorden dan de achterkant van een triviantkaartje; ze zijn alleen nooit zo succesvol geweest met het creëren van hypes. We nodigen je in deze editorial uit om kennis te maken met Prescott.

* De macht van marketing

Het loopt tegenwoordig erg hard met het uitbrengen van nieuwe processors. Niemand kan ontkennen dat alles een aantal jaar geleden op een veel lager pitje stond. Hoelang is de originele Pentium 200MHz niet het topmodel geweest, of de Pentium II 450MHz? 'Vroeger' was het heel gewoon dat er één keer in de zes maanden een nieuwe processor werd uitgebracht. Tegenwoordig mag je van letterlijk van geluk spreken als je gloednieuwe high-end processor twee maanden later nog steeds niet achterhaald is.

De reden hiervoor is concurrentie. Toen Intel in 1994 besloot dat anderen niet langer zomaar hun designs mochten overnemen, en de door middel van een handelsmerk beschermde naam 'Pentium' begon te gebruiken, brachten ze een flinke klap toe aan alle bedrijven die afhankelijk waren van Intel kloons. Eén van die bedrijven was AMD, dat in tegenstellig tot een hoop anderen vastberaden bleek te zijn, en zich niet zo makkelijk uit het veld liet slaan. AMD technici werden aan het werk gezet om de grenzen van de 486 core op te zoeken, terwijl ondertussen koortsachtig werd gewerkt aan een eigen design om het op te nemen tegen de Pentium's: K5. Deze werd vanwege de matige prestaties en late introductie niet bepaald populair, en hoewel de K6 processsor het al beter deed bleef AMD voor het grootste deel van de consumenten een onbekende speler, en zeker geen optie voor iemand op zoek naar een topsysteem.

'Intel' als merknaam en het pas uitgevonden woord 'Pentium' als productnaam genoten ondertussen van een ongekende bekendheid, vanwege het fameuze reclamedeuntje en het "Intel Inside" logo. Deze twee elementen werden wereldwijd verspreid in zo ongeveer alle reclame die over computers ging. Intel was namelijk bereid om zo ongeveer iedere computer-fabrikant die maar mee wilde werken te betalen om reclame voor de Intel Pentium toe te voegen aan hun eigen marketing. Deze strategie bleek uitstekend te werken; de alternatieven hadden geen schijn van kans tegen de enorme naamsbekendheid van de Pentium, dat als woord bijna een synoniem werd voor computer.

Katja Schuurman - Laser reclame
Maar nu heb ik er een, die alles voor me doet...

Naarmate AMD meer ervaring kreeg door haar eigen ontwerpen en het aantrekken van designers van verschillende andere bedrijven, begon men een verrassingsaanval te plannen. Het bedrijf gaf ex-Alpha ontwerper Dirk Meyer de leiding over een ambitieus project dat een zevende-generatie chip eerder op de markt moest zetten dan Intel. Weinig mensen namen de claims erg serieus, maar eind 1999 was het dan zover: terwijl de Pentium 4 nog lang niet af was begon AMD korte metten te maken met de Pentium III. Bovendien had met de kracht van marketing ontdekt. K7 werd Athlon, en men wist sympathie op te wekken bij overklokkers. Dit is op zich een erg kleine groep, maar de invloed ervan moet niet onderschat worden. Er ontstonden al snel fansites, en onder de mensen die zich daarbij aansloten bleken veel mensen te zitten die in een positie verkeren waarin ze anderen kunnen adviseren. Op die manier werd het nieuws verspreid: de Pentium heeft eindelijk een serieuze concurrent.

De twee jaar die volgden waren vol met tegenslag voor Intel. De halfgeleidermarkt stortte in, terwijl het deel van de markt dat nog over was voor een groeiend stuk werd weggekaapt door AMD. De race naar 1GHz werd verloren, en diverse producten moesten worden teruggeroepen. Tot overmaat van ramp werd de komst van de Pentium 4 - die voor een ommezwaai had moeten zorgen - afgezwakt door een wurgcontract met Rambus. De Pentium 4 core kreeg grote hoeveelheden negatieve kritiek over zich heen in het prille beginstadium, omdat hij nog niet de kans kreeg om te laten zien wat hij echt waard was. Ondertussen boekte AMD succes. Het opende een extra fabriek en de processors hielden die van Intel schijnbaar moeiteloos bij, terwijl de afdeling marketing de PR-rating weer invoerde om het grote publiek te helpen overtuigen van de kracht van de Athlon. AMD werd populairder dan ooit, en tot op de dag van vandaag komt het voor er mensen in discussies roepen dat ze 'aan het winnen' zijn.

Intel: +1 Ondergewaardeerd

Intel heeft dus een aantal hele zware jaren achter de rug, een periode die AMD genadeloos heeft gebruikt om zijn marktaandeel te vergroten. Er zijn interessante discussies te voeren over de vraag of het ook zo gelopen was zonder een aantal grote blunders van Intel, maar gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer, waardoor we dat achterwege zullen laten. Om terug te komen op het slot van de vorige pagina, de mensen die roepen dat AMD heeft gewonnen hebben gelijk. Het is echter bij een persoonlijke overwinning gebleven. Psychologisch en marketingtechnisch heeft AMD grote klappen uitgedeeld aan Intel, maar de echte verdeling van de macht heeft nauwelijks een krimp gegeven.

Intel AMD Intel heeft op dit moment nog steeds een marktaandeel van 81,9%, wat natuurlijk wel eens een keer iets meer is geweest, maar nooit echt veel meer. Daarnaast maakt Intel - in tegenstelling tot AMD - winst. Kijken we naar alle cijfers sinds het eerste kwartaal van 2000 dan zien we dat Intel het op sommige gebieden zelfs beter is gaan doen. De laatste vier kwartalen is de gemiddelde omzet van het bedrijf zo'n 8,3 keer die van AMD, terwijl het gemiddelde van de hele periode van twee-en-een-half jaar 7,4 keer zoveel is. Door de grotere diversiteit van producten is het Intel gelukt om de gemiddelde omzet ondanks de slechte economische omstandigheden redelijk op pijl te houden - 90% van het totale gemiddelde van de 21e eeuw in de afgelopen vier kwartalen, terwijl AMD op 80% zit. Dit wil zeggen dat Intel sneller is hersteld van het rampjaar 2001.

Wat wel overduidelijk mag zijn is dat de winst voor beide partijen is teruggelopen. Intel is meer geld dan ooit te voren in research aan het steken en heeft de marges op haar producten tijdens de prijzenoorlog zien teruglopen. AMD maakt ondertussen - mede dankzij diezelfde prijzenoorlog - alweer een vol jaar verlies. De enige die deze ontwikkeling dus een overwinning kan noemen is de consument .

AMD
Omzet

Winst
Intel
Omzet

Winst
Q2 2002600-1856300446
Q1 2002902-96800936
Q4 2001951-167000504
Q3 2001766-976500655
Q2 2001985177060854
Q1 2001118912567001100
Q4 2000117517887002200
Q3 2000120626387002900
Q2 2000117025083003500
Q1 2000109218980003100

Mensen die blindelings roepen dat AMD met Hammer de kop van Intel in kan slaan vergeten vaak voor het gemak even hoe groot de marktleider is. Intel heeft een kleine honderd vestigingen, verspreid over alle delen van de wereld. Op twaalf van deze locaties bevinden zich de zogenaamde Fab's; immense, volledig geautomatiseerde hallen vele malen schoner dan een operatiekamer, waarin voor miljarden dollars aan apparatuur staat. Naast de twaalf bestaande productie-batterijen zijn er nog twee in aanbouw, en bestaan er een aantal fabrieken die gebruikt worden om nieuwe procédé's in te testen. Verder heeft het bedrijf natuurlijk een partij assemblage-faciliteiten en een klein arsenaal aan kantoren en laboratoria. Er zijn niet voor niets meer dan 80.000 mensen in dienst.

AMD Dresden fab (klein) AMD heeft twee fabrieken voor zichzelf, maar slechts één daarvan is uitgerust met de nodige hardware om Claw- en SledgeHammer processors te bouwen. Bovendien zijn ze contractmatig gelimiteerd op het gebied van uitbesteding, waardoor het op korte termijn erg moeilijk zal zijn om veel marktaandeel van Intel af te snoepen, ongeacht het succes van de nieuwe chip. Dankzij de steeds kleiner wordende chips kan dezelfde fabriek bij iedere volgende generatie weer meer processors per dag maken, waardoor dat probleem zichzelf min of meer op zal lossen naar mate de technologie vordert. Dat neemt niet weg dat AMD veel grotere risico's loopt dat Intel. Een calamiteit zoals bijvoorbeeld een brand of een overstroming zou betekenen dat er maanden geen processors meer gebakken kunnen worden.

Sommige mensen beredeneren dat AMD juist omdat ze kleiner zijn een voordeel heeft; Intel zou door zijn grootte log en star zijn geworden. Niets is minder waar. Intel Research bezit een aantal van de grootste, modernste en best gefinancierde onderzoeks-centra van de wereld. Samen met andere bedrijven en universiteiten wordt er gewerkt aan alles van software tot nanotechnologie, en de processor design teams maken dankbaar gebruik van de technologie die uit al dit onderzoek komt rollen.

Intel Labs in Hillsboro Oregon Om te voorkomen dat men over het verloop van de jaren slap en onoplettend wordt, zijn er twee verschillende teams verantwoordelijk voor het ontwerpen van de nieuwste desktopprocessors. De groep in Oregon is - op een vriendelijke manier - de grootste concurrent van het team in Santa Clara. Terwijl de een werkt aan projecten om de huidige core verbeteren, is het andere team altijd al aan een volledig nieuwe generatie bezig. Ze proberen elkaar continu af te troeven, wat geen makkelijke opgave is, alsdus een insider: "omdat de andere groep steeds precies kan zien wat we aan het doen zijn". Zou dat nou ook onder bedrijfsspionage vallen? . Overigens zijn er ook design centra in Dupont, Washington en Bangalore.

Hammer, een risicofactor voor AMD

"Intel kan dan wel groot zijn, veel geld, labs, mensen en technologie hebben, maar Hammer is toch echt wel revolutionair, dat kun je van Intel de laatste tijd niet zeggen." Dat soort uitspraken zijn de laatste tijd niet ongewoon. Zijn ze waar, of is dat het perfecte voorbeeld van het soort marketing die AMD toepast? In 1999 werd geroepen dat de K8 core van de grond af aan opnieuw zou worden opgebouwd. De realiteit blijkt echter anders: K8 is overduidelijk een uitbouwing van het K7 design. Het team dat ook de K7 heeft ontworpen heeft natuurlijk wel een aantal gewaagde beslissingen genomen door de geheugencontroller te integreren met de processor en ook HyperTransport on-die toe te passen, maar los daarvan zijn er weinig ingrijpende veranderingen gemaakt aan de architectuur van de core zelf.

Het x86-64 verhaal waar zoveel aandacht naar uit gaat is natuurlijk een enorme kick voor iedere marketeer, maar puur technologisch stelt het niet veel meer voor dan het breder maken van een aantal registerbanken en bussen binnen de processor, en ervoor zorgen dat de nieuwe instructies herkend worden. Geschat wordt dat Hammer 20 tot 30% sneller zal zijn dan een Athlon op dezelfde kloksnelheid. Het grootste deel daarvan is echter toe te wijzen aan de sterk gereduceerde latency van de on-die geheugencontroller, die ook zonder ingrijpende wijzigingen toegevoegd had kunnen worden aan Thoroughbred of Barton. Daarnaast is er een gerenoveerde front-end aanwezig, twee nieuwe stappen in het begin van de pipeline die ervoor zorgen dat het decoderen, verdelen en voorspellen van uit te voeren opdrachten soepeler - en op hogere kloksnelheden - kan verlopen. De back-end, waarin het die-hard rekenwerk gedaan wordt, is echter vrijwel ongewijzigd gebleven. Vanwege de vrij ingrijpende nieuwe platform-strategie en de extra x86-64 instructies heeft AMD echter toch besloten om Hammer als achtste generatie te bestempelen.

AMD ClawHammer en SledgeHammer zijkant/heatspreaker (uitsnede)

Aangezien tijd en budget beperkende factoren waren heeft AMD met Hammer een knappe prestatie neergezet. Het is echter geen revolutionaire nieuwe processor maar een 're-fit' van de K7, opgefrist en klaargemaakt voor de toekomst, maar van binnen nog steeds een Athlon. Gebruik maken van eerder ontwikkelde technologie in nieuwe producten is overigens absoluut geen zonde; alle gerespecteerde merken (waaronder Intel, Alpha en IBM) volgen soortgelijke strategieën. Het grootste probleem van tegenwoordig is namelijk niet om een processor brute rekenkracht te geven, maar juist om ervoor te zorgen dat hij optimaal gebruik kan maken van deze kracht. Toch moet je je als consument niet te makkelijk laten beïnvloeden door uitspattingen als 'revolutionair'.

Het K8 platform maakt gebruik van een aantal concepten die nog nooit eerder op de desktop vertoond zijn, en AMD maakt daar terecht gebruik van in de marketing voor Hammer. Dat van binnen nog steeds een Athlon het rekenwerk doet is minder belangrijk, en zolang het maar extra prestaties oplevert zal niemand er ook over kunnen klagen. Dat neemt niet weg dat er risico's zijn genomen. Hammer is 'the next big thing', en als het niet voldoet aan de verwachtingen is dat slecht voor het imago. Het uitstel van de ClawHammer naar maart of april van 2003 is een slecht voorteken, vooral omdat er in de tussentijd een aantal snellere processors worden uitgebracht, en dan hebben we het niet alleen over die van Intel. Terwijl AMD wacht tot het moment waarop ze de eerste ClawHammer op de markt kunnen zetten worden de Athlon's steeds sneller. Barton, met zijn 333MHz FSB en 512KB L2 cache, heeft het potentiëel om gevaarlijk dicht in de buurt te komen van de Hammer. Door het komende half jaar nog te verbeteren wat later de budget-processor moet worden, legt AMD de lat voor zichzelf hoger.

AMD Athlon Thunderbird gestapeldDaarnaast is het nog maar afwachten hoe goed of slecht de productie van Hammer zal verlopen. Kan de K8 echt hogere snelheden halen, of zal het nodig zijn om er net als bij Thoroughbred nog een tijd aan het ontwerp en procédé te tweaken voor er echt serieus resultaat kan worden geboekt? Volgens geruchten zouden lage yields te maken hebben met het uitstel, en de yields zijn nou juist een groot voordeel van de Pentium 4 boven de huidige Athlon. AMD is tenslotte degene die op dit moment met een kleine achterstand qua prestaties zit te kijken, en zou Hammer dus goed kunnen gebruiken om de huidige Pentium 4 bij te houden. Intel heeft bovendien al een opvolger voor de huidige Pentium 4 klaarliggen, waar de Hammer dus ook tegen opgewassen moet zijn.

Maak kennis met Prescott

We zouden niet eerlijk zijn als we hier zouden vertellen dat Prescott een revolutionair nieuw ontwerp is, want deze core is gewoon gebaseerd op het P7 design dat tegen het einde van 2001 voor het eerst verscheen in de vorm van de Willamette processor op 1,4 en 1,5GHz. Sindsdien zijn er een aantal verbeteringen aangebracht. Het socket is veranderd van 423 pinnen naar een kleinere versie met 478 pinnen, de hoeveelheid L2 cache is verdubbeld, het procédé is omgeschakeld van 0,18 naar 0,13 micron en de FSB is opgeschroefd van 400 naar 533MHz. In zijn huidige vorm staat de architectuur bekend als Northwood. De eerste chip die hiermee draaide was de 2,0GHz Pentium 4, die vroeg in dit jaar werd gelanceerd. Inmiddels zijn we ongeveer twee derde jaar en wat extra tweaks in de nieuwste stepping verder, terwijl de 3,06GHz uitvoering op de stoep staat.

Dankzij fanatieke overklokkers - die zich ook onder de Intel staf bevinden - weten we dat de huidige core nog meekan tot minstens 4,0GHz, of misschien zelfs tot 4,6GHz. Een klein deel van de core loopt dan dus op respectievelijk 8 of 9,2GHz. Natuurlijk lopen de chips op die snelheid tegen enorme hitteproblemen aan, maar het feit dat deze met de nodige brute koeling opgelost kunnen worden geeft hoop. Alles is immers beter dan tegen een fundamentele beperking van de gebruikte architectuur aanlopen.

Stikstof koeling
Hoewel de milieu-inspectie dit soort dingen op ieder bureau waarschijnlijk ook niet goedkeurt.

Toch zal Northwood niet het eeuwige leven hebben, en na nog een paar modellen in 2003 zal deze core dan ook afgelost worden door codename Prescott, de volgende generatie desktopchip van Intel. Net als AMD gedaan heeft met de overstap van K7 naar K8, maakt Intel van deze overstap gebruik om een aantal nieuwe technieken in te voeren. Hieronder volgt een opsomming van de verbeteringen:

* HyperThreading

HyperTreading is een veelbesproken feature, maar voor de volledigheid: met deze techniek wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare rekenkracht in de chip door net te doen alsof er twee threads tegelijk kunnen draaien. Uiteraard is het niet even snel als een echte dual opstelling, maar 20% extra performance zal in multi-tasking situaties waarschijnlijk geen uitzondering zijn. Oplettende lezers weten dat HTT eigenlijk niet iets nieuws is. Het zit al in de Xeon serie, en zal binnenkort ook in de Northwood core 'aangezet' worden. Prescott kent echter waarschijnlijk een verbeterde versie van HTT. In ieder geval zal er het een en andere geoptimaliseerd zijn, maar het is ook mogelijk dat de CPU zijn resources nòg beter zal gebruiken door steeds vier threads tegelijk klaar te hebben om in te springen op vrije executieslots. Een virtuele quad-processor dus, maar het zou ook kunnen dat dit voorbehouden blijft aan de serverversie van Prescott: Nocona.

*LaGrande

De naam LaGrande viel het eerst op het Intel Developer Forum, en is een onderdeel van de processor dat speciaal gericht is op beveiliging. Hoewel het nog allemaal erg vaag is lijkt het erop dat het om een hardwarematige vorm van encryptie en/of hashing gaat. Op zich is dat concept niets nieuws - er zijn bijvoorbeeld al jaren PCI kaarten te koop die het RSA algoritme kunnen versnellen - maar het zal wel de eerste keer zijn dat het op grote schaal op desktops zal worden toegepast. LaGrande zal voordelen bieden op alle gebieden waarbij encryptie een rol speelt, en dat is niet alleen voor het veilig oversturen of opslaan van data. Ook voor digitale handtekeningen en het detecteren van wijzigingen binnen een systeem kunnen de principes uit de cryptologie gebruikt worden. Het door Microsoft in het leven geroepen Palladium, dat zijn weg uiteindelijk ook naar niet-Windows systemen moet vinden, zal waarschijnlijk dankbaar gebruik maken van de technologie.

Encryptie LaGrande is een goed idee, zeker vanuit marketingstandpunt. Hoe meer miljarden er online over te toonbank gaan, en hoe meer gegevens via het internet te benaderen zijn - maar niet openbaar mogen worden - hoe belangrijker het wordt om waterdichte veiligheidssystemen te hebben. De Prescott kan op de markt gezet worden als een chip die online winkelen veiliger kan maken, de privacy kan bevorderden en kan zorgen voor betrouwbare computers die onvatbaar zijn voor virussen door alleen gecertificeerde software te laten draaien. Niet dat die dingen niet kunnen zonder Prescott trouwens, maar dankzij het RC5-64 project van Distributed.net weten we dat de Pentium 4 in verhouding tot de Pentium III en Athlon geen ster is in het werken met RSA. Misschien dat hij het beter doet met andere algoritmes, maar sowieso geldt dat hoe meer beveiliging er gebruikt gaat worden, hoe meer de prestaties van het systeem erdoor worden afgeremd. LaGrande moet dit gaan versnellen, dus wellicht dat de er ook nog profijt van heeft.

* SSE3

De Pentium kreeg MMX, de Pentium III kreeg SSE, de Pentium 4 mocht SSE2 verwelkomen, en Prescott krijgt SSE3. Hoewel er vaak gevraagd wordt naar het nut van dergelijke uitbreidingen blijken ze in de praktijk wel degelijk een effect te hebben. Toegegeven, lang niet alle software maakt er gebruik van, maar voor de pakketten waarbij het wel van pas komt levert het wel een flinke performance-boost op, en dat kan voor meer doeleinden gebruikt worden dan het manipuleren van benchmarks. Bovendien wordt vaak vergeten dat ook drivers gebruik kunnen maken van de extra instructies, iets waar een bedrijf als nVidia bijvoorbeeld dankbaar gebruik van maakt om de performance van de Detonators af en toe weer een beetje op te schroeven. Wat SSE3 precies voor voordelen biedt boven de bestaande toevoegingen is niet duidelijk, maar het zou in ieder geval voor een deel ontworpen zijn voor een nieuw stuk spraakherkennings-software dat door Intel gebouwd wordt.

Het platform

De FSB van de Prescott zal draaien op 166MHz en net als iedere andere Pentium 4 bus quadpumped zijn, wat een datarate van 667MHz oplevert. Wie weet dat de bus 64 bit breed is kan uitrekenen dat er ongeveer 5GB/s naar de processor gepompt kan worden. Dit sluit qua bandbreedte mooi aan op die van twee DDR333 kanalen of PC1200 RDRAM. Hoewel het in feite maar 25% meer is dan de 533MHz Northwood bus kan leveren, is het belangrijk dat de multiplier weer iets omlaag gebracht kan worden, want dat is altijd positief voor de latency. De steeds groter wordende afstand (gemeten in klokcycles) tussen geheugen en processor kan gedeeltelijk opgevangen worden door cache te implementeren. Willamette had 256KB, Northwood heeft het dubbele, en Prescott zal waarschijnlijk een volle megabyte krijgen; meer dan ooit eerder voor een desktop beschikbaar is geweest. Ter vergelijking: ClawHammer krijgt in eerste instantie 256KB cache en een geheugenbus van 2,67GB/s.

Intel Almador M-RIMM Gfx Performance Module

Wie een Prescott processor wil hebben in zijn systeem kan kiezen tussen een aantal verschillende chipsets. Intel zelf komt met Springdale, de opvolger van Granite Bay. Granite Bay, officiëel bekend als E7205, is een nog uit te brengen chipset die dual channel DDR266 geheugen en AGP8x zal ondersteunen, terwijl de southbridge voorzien zal zijn van Serial ATA 150. Springdale zal daar drie dingen aan toevoegen; een 667MHz FSB, ondersteuning voor DDR333 geheugen (of als de markt er klaar voor is meteen ook DDR-II) en een speciale link aan de northbridge voor gigabit ethernet, om de southbridge daarvan te ontlasten. De southbridge ICH5 zal onder andere acht USB 2.0 poorten, acht PCI masters en WiFi mogelijkheden hebben. VIA werkt ondertussen ook aan een tweetal Prescott chipsets: P4X600 met dual channel DDR333, en een versie met DDR-II die P4X800 zal gaan heten.

* Het antwoord op HyperTransport

Natuurlijk zal er ook een server-versie van Prescott komen, in de vorm van Nocona. Aangezien de Itanium-serie vanaf de McKinley core gebruik maakt van de Pentium 4 bus, kunnen de voor Itanium 2 (en later) ontwikkelde chipsets dus ook gebruikt worden door processors als Prescott en Nocona. De meest interessante kandidaat voor zo'n uitwisseling is een versie van E8870. Door gebruik te maken van een systeem met Scalability Ports en I/O hubs kan met deze nieuwe generatie chipset bijna net zo makkelijk en flexibel een netwerk van chips gebouwd worden als met de op HyperTransport gebaseerde AMD-8000. Het grootste verschil tussen de twee is dat AMD de HyperTransport- en geheugencontroller(s) op de processor zelf heeft zitten. Dit zorgt voor een lagere latency en waarschijnlijk ook voor iets goedkopere moederborden, maar het is wel iets minder flexibel als je aan upgraden gaat denken. Bovendien kan Intel voor consumenten de eerste tijd nog gewoon simpele north-/southbridge moederborden blijven inzetten, terwijl een Hammer moederbord niet om HyperTransport heen kan.

Intel E8870 chipset

* Yamhill

Officiëel wordt het nog altijd ontkend, maar het is door zo veel bronnen bevestigd dat er bijna geen twijfel meer mogelijk is. Intel heeft een vorm van x86-64 technologie ontwikkeld. Zoals al gezegd in het stuk over de Hammer stelt dit hardwarematig niet veel voor. Twee procent die-space extra zou voldoende zijn om net als AMD de core uit te breiden met 64 bit mogelijkheden - hoewel deze waarschijnlijk niet onderling compatible zouden zijn. Waarschijnlijk zal deze techniek echter nog niet aan staan in de eerste generatie Prescott. Ten eerste omdat het niet goed zou zijn voor IA-64, en ten tweede omdat het al aangekondigd had moeten zijn als het wel zo was, om developers de kans te geven hun software aan te passen. Mocht 4GB geheugen voor desktops echt te weinig worden (vóór er een Itanium voor thuisgebruikers is) dan is Intel er in ieder geval op voorbereid om de 32 bit serie uit te breiden.

0,09 micron technologie

AMD heeft met de paar weken geleden geïntroduceerde Thoroughbred-B core laten zien dat ze hun 0,13µ technologie nu echt onder de knie hebben. Fab30 in Dresden overschakelen van 0,18 naar 0,13 micron technologie bleek een zware bevalling te zijn. Zo zwaar dat AMD ondertussen besloten heeft om intensief samen te gaan werken met verschillende bedrijven, waaronder UMC en Infineon, om ervoor te zorgen dat het invoeren van nieuwe prodécé's in de toekomst soepeler zal verlopen. Intel blijft echter degene met de grootste speelruimte qua bedrijfsruimte, onderzoekers en budget, waardoor het bedrijf ongeveer een half jaar voorsprong heeft op het gebied van productietechnologie. Toen AMD de Thoroughbred core op 1,8GHz introduceerde en daarmee voor het eerst zijn 0,13 micron technologie naar de desktop bracht, had Intel al lang werkende 0,09 micron chips laten zien, en een maand later zou een werkende Prescott getoond worden. Binnen een jaar wil Intel al met drie tot vier fabrieken 90nm chips aan het produceren zijn, terwijl AMD heeft aangegeven dat ze dat waarschijnlijk zullen gaan uitbesteden, en pas over een klein half jaar de eerste samples verwacht.

Prescott is een grote chip. Het aantal transistors is grofweg verdubbeld ten opzichte van de Northwood, om plaats te bieden aan alle nieuwe features (een deel waarvan misschien nog niet eens aangekondigd is) en extra cache. De core bestaat uit meer dan 100 miljoen schakelingen, tegenover de 55 miljoen stuks die op een Northwood present zijn. Als Prescott op 0,13 micron gemaakt zou moeten worden, dan zou de processor waarschijnlijk dus ook twee keer zo duur worden om te maken. Laat staan de large-cache Xeon MP gebaseerd op Nocona, die uit wel 330 miljoen transistors zal bestaan. Dat is echter bij lange na niet het geval, want er wordt gebruik gemaakt van de kersversie 0,09µ techniek. Een overstap van 130 naar 90nm lijkt er misschien op een verkleining van 40%, alleen een transistor heeft natuurlijk een lengte èn een breedte. Px60, het op dit moment door Intel gebruikte 0,13 micron procédé, werkt met gates van 130 bij 70nm. P1262 - de opvolger - zal met gates van 90 bij 50nm werken. De waarheid is dus dat de transistors twee keer zo klein worden. Meer dan grove schattingen over de groottes van toekomstige cores zijn nog niet beschikbaar, maar het is vrijwel zeker dat Prescott fysiek kleiner wordt dan Northwood, en wellicht zelfs kleiner dan ClawHammer, omdat die weer groter is dan de bestaande Athlon.

Pentium 4 ingewanden
Een closeup van een 0,18 micron Pentium 4.

* Strained silicon

Omdat het natuurlijk de bedoeling is dat Prescott snel richting de 5GHz of 6GHz kan opschalen zal het productieproces meer verbeteringen kennen dan alleen kleinere transistors. Eén van de andere 'features' van 90nm productie is strained silicon, de tegenhanger van SOI. Een transistor hoeft in principe maar twee dingen te doen. Ten eerste moet hij geen stroom doorlaten als hij dicht is, en ten tweede moet hij zo min mogelijk weerstand bieden als hij open is. Weerstand en het weglekken van stroom veroorzaken namelijk warmte, de natuurlijke vijand van iedere processor. De SOI technologie die AMD gaat toepassen in de Hammer is bedoeld om weglekkende stroom te voorkomen. Strained silicon daarentegen is bedoeld om de weerstand te verminderen. De reden dat Intel niet voor 'de andere' methode (of een combinatie van beide technieken) heeft gekozen is dat volgens het bedrijf nog duidelijke nadelen kleven aan SOI, die pas over een aantal jaar opgelost zullen zijn. In 0,09 micron is bovendien een extra laag interconnects geïmplemeneerd, de flinterdunne velden van draden die de transistors met elkaar verbinden zullen voortaan met z'n zevenen zijn in plaats van met z'n zessen, om beter om te kunnen gaan met grote hoeveelheden transistors.

Intel 0,09 micron: Strained Silicon

* SiGe

Prescott zal ook de eerste Intel chip zijn die gebruik maakt van SiGe technologie. SiGe is een afkorting die staat voor Silicium-Germanium. Door de stof germanium te mengen met silicium tijdens het groeien van de ronde kristallen die wafers genoemd worden, ontstaan een aantal gunstige eigenschappen. Germanium is namelijk een veel betere halfgeleider dan silicium; het is geschikt voor schakelsnelheden tot ruim boven de 200GHz, zuiniger (dus koeler) en beter van signaalkwaliteit. Het probleem is echter dat het onbruikbaar wordt bij een temperatuur van 70 graden, iets wat met meer dan 100 miljoen op meerdere gigahertzen draaiende transistors kleiner dan een griepvirus, en slechts een simpele ventilator om de warmte af te voeren, geen hanteerbare limiet is. Vergeet niet dat de temperatuur die je met Motherboard Monitor uitleest de temperatuur aan de buitenkant is, en dat het hier gaat om de binnenkant. Het SiGe mengsel is een poging om de beste eigenschappen van germanium te combineren met de bewezen hittebestendigheid van silicium. Hoogfrequente netwerkchips van IBM hebben al laten zien dat deze strategie heel goed kan werken. Mede dankzij de hierboven genoemde technieken moet Prescott op een bescheiden 1,2 Volt kunnen werken, wat volgens Intel later nog omlaag kan gaan.

Opvolgers en conclusie

Prescott is onderdeel van een strategisch uitgekiend plan om de architectuur van de Pentium 4 naar de 10GHz te krijgen. Het bedrijf heeft vandaag al een heel aardig idee van de techniek die daarvoor gebruikt zal worden. Hoewel dat soort plannen natuurlijk gevoeliger zijn voor wijzigingen naarmate ze verder weg op de roadmap staan, lijkt het erop dat de generatie direct na Prescott al de x86-chip zal zijn die als eerste op deze planeet 10.000.000.000 klokcycles in één seconde zal voltooien. Het gaat om de processor met de codenaam Tejas. Deze maakt gebruik van het 65nm procédé, waarmee het mogelijk is om nòg meer transistors te gebruiken, deze nòg hoger op te klokken en dat dan nog steeds zuiniger te doen dan met 0,09 micron mogelijk is.

Tejas zal uitgerust zijn met zogenaamde Depleted Substrate Transistors, die 10.000 keer minder stroom weglekken dan met de huidige techniek gebeurd. Daarnaast zal er voor het eerst SOI toegepast worden. Beide features zullen er samen met andere optimalisaties zoals BBUL-technologie (een betere manier om de core in de 'verpakking' te bevestigen) voor zorgen dat de 10GHz-grens binnen bereik komt, en dat allemaal al in 2005. Tejas zal volgens vroege geruchten een 1,2GHz FSB hebben en mogelijk zelfs voor een deel compatible zijn met IA-64 instructies. Overigens is zelfs 10GHz niet het eindstation. Intel verwacht een paar jaar later alweer op 20GHz te zitten. Met double- en triple-gate transistors op 0,045 en 0,032 micron is nog veel mogelijk, en daarna kan nanotechnologie er nog wel een schepje bovenop doen.

DST presentatie schema

* Conclusie

Het mag na het lezen van alle voorgaande informatie duidelijk zijn dat Prescott een grote en belangrijke release wordt voor Intel. Sterker nog, de 0,09 micron processor verhoudt zich bijna tot zijn voorgangers als Hammer tegenover Athlon. Er zijn sterke aanwijzigen voor het feit dat Intel een marketing-offensief aan het voorbereiden is om de feiten die in deze review staan opgesomd haarfijn duidelijk te maken aan het grote publiek. Er is eigenlijk maar één logische manier om aan te geven dat een processor in zo'n mate verbeterd is dat hij de strijd met alle concurrentie weer aan kan gaan, en dat is een naamswijziging. Prescott zal waarschijnlijk geïntroduceerd worden als Pentium 5, iets wat door Paul Otellini bijna letterlijk is gezegd op het Developer forum:

La Grande that will be implemented in its next generation Prescott processor. [...] "La Grande is not a Pentium 4 product. It will be a next generation architecture after Pentium 4," Otellini explained.

Met een fris nieuw logo en een nieuwe serie van reclames boordevol termen van veiligheid, prestaties, zuinigheid en rauwe gigahertzen zou de afdeling marketing van Intel met de productnaam Pentium 5 afstand kunnen doen van de slechte naam die de Pentium 4 al direct na de introductie heeft opgelopen. Daarnaast zal het de technologische voorsprong op de concurrentie duidelijk aangeven en een impuls geven aan de verkoopcijfers, die bij de overstap van 0,18 naar 0,13 micron uitbleef. Natuurlijk zou het hele woord 'Pentium' meteen geschrapt kunnen worden, maar die naam is gewoon tè bekend om afstand van te nemen, en het zou bovendien verwarring opleveren om naast Pentium, Xeon, Celeron en Itanium nog een vijfde serie producten te hebben.

Intel gebouw
Wie weet wat voor plannen er allemaal binnen de muren van dit soort gebouwen bevinden.

Het nieuws van het uitstel voor de ClawHammer is heel erg slecht voor AMD. Femme concludeerde in de bespreking van het Hammer platform al dat AMD redelijk veilig zat tot Prescott op zou duiken in de winkels, maar ondertussen zijn er een aantal dingen veranderd. Ten eerste zijn releases van snellere Pentium 4 chips (3,06GHz, 3,2GHz) naar voren geschoven en ten tweede heeft Intel besloten om HyperThreading alvast aan te zetten in Northwood. Hammer zal rond het begin van het tweede kwartaal in 2003 verschijnen, midden tussen de 3GHz+ HyperThreading Northwoods, en slechts enkele maanden verwijderd van wat wel eens één van de grootste marketingcampagnes van Intel ooit kan worden. Mensen die al een aantal jaar in 'het vak' zitten weten vast nog wel de vorige keer dat dat gebeurde: toen de Pentium II met een die-shink en SSE instructies ineens Pentium III werd, waarmee je supersnel kon internetten. Was het nodig? Nee. Werkte het? Ja; financieel gezien was het Pentium III tijdperk (1999-2000) de beste periode die Intel ooit heeft meegemaakt.

AMD Opteron chip (klein, vrij)SledgeHammer (Opteron) en ClawHammer (Athlon 64?) zullen voor AMD in ieder geval een morele overwinning worden. Het bedrijf heeft alles in zijn macht gedaan om ervoor te zorgen dat de Athlon de strijd tegen de pure megahertzen van de grootste concurrent op meerdere fronten (desktop, server, mobile, productiekosten) kan blijven volhouden. De 64 bit instructies maken AMD eindelijk een optie voor servers of workstations met meer dan 4GB geheugen. Het nieuwe platform en de datum van introductie - nog altijd voor die van Prescott - zullen ongetwijfeld ook bijdragen aan een kleine groei van marktaandeel. Het belangrijkste is echter dat met Hammer meer winst per chip gemaakt kan worden, iets dat AMD weer wat ademruimte geeft. Analisten verwachten desondanks dat het bedrijf ook in het jaar 2003 op een netto-verlies uit zal komen, waardoor nog eens duidelijk wordt hoe hard AMD een nieuw product als Hammer nodig had.

Intel is ondertussen echter hersteld van de fouten die het in het verleden is begaan, en is duidelijk van plan om ongestoord door te gaan met het inzetten van superieure productietechnologie om aan kop te kunnen blijven. De nieuwe features van Prescott mogen dan minder ingrijpende zijn dan die van Hammer, maar gecombineerd met een groots promotie-budget en wellicht de nieuwe merknaam 'Pentium 5' zullen ze zeker genoeg zijn om het succes van Hammer te evenaren, of zelfs te overtreffen. Zodra over een klein jaar al het stof is gaan liggen zal dus naar alle waarschijnlijkheid blijken dat er weinig veranderd is aan de situatie waarin de markt zich nu bevindt. Niet qua verdeling van het aandeel, en ook niet qua verschil in performance tussen de high-end Intel en high-end AMD processors. Interessant wordt 2003 echter wel, want beide fabrikanten gaan hun beste beentje voorzetten, en partij kiezen hoeft pas te gebeuren op het moment dat er daadwerkelijk een nieuwe processor gekocht moet worden.

Reacties (98)

98
98
74
33
5
2
Wijzig sortering
Ik mis een paar kritische kanttekeningen in dit overigens erg goed geschreven verhaal.

Je had wel even stil mogen staan bij de zwaar vertraagde ontwikkeling van de Itanium. Als je de eerste prognoses van Intel voor waar had aangenomen, dan hadden we nu al lang Itanium 2s kunnen kopen. Intel heeft die voorspelling nooit waar kunnen maken. Om maar even aan te geven dat de opmars richting P5 zeker niet gegarandeerd vlekkeloos zal zijn.

Wat ik ook mis, na het lezen over de oh-zo-goede R&D van Intel, is de 'castratie' van de P4. Als je de gedegen analyse van mensen als Paul deMone leest, dan blijkt dat de ontworpen P4 een aantal vooruitstrevende onderdelen moest opofferen onder druk van het management/marketing. Ook hier geldt weer dat de opmars omhoog naar nog beter/sneller misschien niet zo rap zal gaan, geremd door markt-technische overwegingen.

Tenslotte vind ik de jubelstemming over Pentium 5 @ 10 GHz ook wat tè optimistisch. Je krijgt namelijk steeds meer te maken met electromagnetische storing. Dat is iets waar ze bij de P4 @ 3,6 (sommige delen van de chip dan al op 7,2 GHz door het dubbele klokken) al problemen ontstaan. Die storing moet afgeschermd gaan worden wat weer andere problemen met zich meebrengt. Straks (en dit is niet zo'n vergezocht voorbeeld als je misschien denkt) is een flinke zonnevlam genoeg om je PC te laten crashen. Waarom denk je dat er in satelieten nog gewoon 0,5 µ Vcore 5 volt CPUs gebruikt worden ?

( Dichter bij huis is het nog maar de vraag of we snel een northwood op 3+ GHz zien, aangezien er voor de 3,06 en 3,2 GHz uitvoering een 4-Phase 70 ampère (!!) voltage regulering op het moederbord moet zitten. heatspreader of niet, 80+ watt is véél voor een desktop systeem. )

Kloksnelheid op zich is geen heilige graal. Voor het zelfde geld gaat de ontwikkeling niet meer de hoogte in, maar de breedte. Dus niet kloksnelheid omhoog, maar IPC (instructions per clockcycle). Eerdere berichtgeving over intel maakte ook al melding van multi-core CPU's.

( Voordat de flames me om de oren vliegen, ik beschouw mezelf niet als uitgesproken Pro of Anti Intel/AMD :) )
Je had wel even stil mogen staan bij de zwaar vertraagde ontwikkeling van de Itanium. Als je de eerste prognoses van Intel voor waar had aangenomen, dan hadden we nu al lang Itanium 2s kunnen kopen. Intel heeft die voorspelling nooit waar kunnen maken. Om maar even aan te geven dat de opmars richting P5 zeker niet gegarandeerd vlekkeloos zal zijn.
Itanium ligt eigenlijk buiten de scope van dit artikel, maar ik had dat inderdaad ook nog kunnen noemen in het rijtje van tegenslagen van Intel. Het uitstel van Itanium projecteren op Prescott is niet geheel eerlijk, ten eerste omdat het een veel groter project was (qua tijd, geld, inzet, en aantal mensen), wat dus sowieso gevoeliger was voor uitstel. Ten tweede moest er bij Itanium veel meer ontworpen worden (denk aan de hele nieuwe instructieset / architectuur, maar ook aan software, compilers etc.), terwijl de introductie van Prescott voornamelijk afhankelijk zal zijn van het procédé, iets wat bijna zeker geen problemen gaat opleveren gezien het feit dat men al een hele tijd op kleine schaal SRAM's en RF-chips aan het bouwen is op 0,09 micron, en ook al samples van de chip heeft.
Wat ik ook mis, na het lezen over de oh-zo-goede R&D van Intel, is de 'castratie' van de P4. Als je de gedegen analyse van mensen als Paul deMone leest, dan blijkt dat de ontworpen P4 een aantal vooruitstrevende onderdelen moest opofferen onder druk van het management/marketing. Ook hier geldt weer dat de opmars omhoog naar nog beter/sneller misschien niet zo rap zal gaan, geremd door markt-technische overwegingen.
Dat klopt ook, het originele Pentium 4 ontwerp is vanwege kosten-overwegingen van hogeraf "kreupel" gemaakt. Dat soort overwegingen moeten waarschijnlijk bij iedere fabrikant gemaakt worden, en het kan eigenlijk alleen maar als positief worden beschouwd dat er nog steeds onaangeboord potentieel in die core zit, waar in een later stadium gebruik van gemaakt kan worden zonder veel extra R&D kosten.
Tenslotte vind ik de jubelstemming over Pentium 5 @ 10 GHz ook wat tè optimistisch. Je krijgt namelijk steeds meer te maken met electromagnetische storing. Dat is iets waar ze bij de P4 @ 3,6 (sommige delen van de chip dan al op 7,2 GHz door het dubbele klokken) al problemen ontstaan. Die storing moet afgeschermd gaan worden wat weer andere problemen met zich meebrengt. Straks (en dit is niet zo'n vergezocht voorbeeld als je misschien denkt) is een flinke zonnevlam genoeg om je PC te laten crashen. Waarom denk je dat er in satelieten nog gewoon 0,5 µ Vcore 5 volt CPUs gebruikt worden ?
Prescott zal de 10GHz waarschijnlijk niet zien, maar met Tejas is het goed mogelijk. Er zullen inderdaad manieren bedacht moeten worden om de processor beter tegen invloeden van buitenaf te beschermen, maar dat lijkt me juist één van de makkelijkere dingen die gedaan moeten worden om de 10GHz te halen. Intel heeft een hele afdeling toegewijd aan het ontwerpen van verpakkingen, die hier waarschijnlijk ook al genoeg onderzoek naar doen :).
( Dichter bij huis is het nog maar de vraag of we snel een northwood op 3+ GHz zien, aangezien er voor de 3,06 en 3,2 GHz uitvoering een 4-Phase 70 ampère (!!) voltage regulering op het moederbord moet zitten. heatspreader of niet, 80+ watt is véél voor een desktop systeem. )
Stroomverbruik is een probleem voor die beestjes, en je zult wellicht een nieuw moederbord moeten komen om er naartoe te upgraden, maar een ClawHammer past ook niet in Socket A ;). Ik denk dat Prescott een stuk zuiniger wordt dan Northwood, de extra speelruimte die de moederborden zullen krijgen tijdens de regeringsperiode van de 3+GHz Northwoods zal dan alleen nog maar voordelig zijn voor de stabiliteit en schaalbaarheid. Als de moederborden toch al 80 watt aankunnen kun je daar immers net zo goed gebruik van maken ;).
Kloksnelheid op zich is geen heilige graal. Voor het zelfde geld gaat de ontwikkeling niet meer de hoogte in, maar de breedte. Dus niet kloksnelheid omhoog, maar IPC (instructions per clockcycle). Eerdere berichtgeving over intel maakte ook al melding van multi-core CPU's.
Het probleem met IPC is dat de x86 architectuur zich erg slecht leent voor het verhogen ervan. Op een gegeven moment (rond de 3 IPC geloof ik, tijd geleden dat ik dit gelezen heb) worden taken als fetching, decoding, branchprediction, queing en issueing zo'n gedoe dat het niet meer zinvol is om meer execution units te gebruiken. Die bottleneck is één van de dingen die IA-64 oplost, en is zelfs een van de belangrijkste redenen dat Intel een nieuwe architectuur wilde invoeren.

Meerdere cores kan een oplossing zijn, maar dan moet het platform daarvoor wel aangepast worden. Met Hammer is dat wel mogelijk, voor Intel zal het moeilijker zijn. Intel's eerste multi-core CPU zal waarschijnlijk een Itanium zijn, of het ook naar de desktop komt... ik denk dat ze het op dit moment niet geplanned hebben, maar ze zouden ook raar zijn als er geen onderzoek naar werd gedaan :).
Leuke foto op de eerste pagina. Als ex Laser werknemer waar ik mij toen bezig hield met de pre-installs van windows op de machines en dus ook de katja filmpjes ed. kan ik zeggen dat het gezicht van een dergelijke bekend persoon goed meehelpt aan de verkoop van een product. Jammer genoeg vergaten de mensen de werkelijke naam en noemde de PC een Katja-computer.

Uiteraard heb ik div. ontwikkelingen meegemaakt en blijken vele mensen het bestaan van AMD en Cyrix (maar ook ST en TI hebben een 486 gemaakt) te ontkennen. Heeft ook te maken met de vele reclame die Intel wel gemaakt heeft maar ook de campagne die Intel gevoerd heeft dat alleen een Intel processor Windows-compatible was.

Toen stonden we te kwijlen over een 486 met 16Mb geheugen en een 210Mb harde schijf, nu zouden we het niet meer weten wat we ermee aanmoeten en dan praat je over een product van nog geen 10 jaar oud. Wat zullen we dan over 10 jaar denken over onze huidige 2 GHz systemen met 1Gb geheugen :?

Concurentie mag misschien de drijfveer zijn van de huidige ontwikkelingen maar ook de steeds groter wordende (en weinig zuinig geschreven) software en OS systemen helpen daar een handje aan mee.
Microsoft is 1 van vele die de vraag naar sneller hardware doet bewegen en ik vrees dat hier nooit een einde aan komt.....

Waar zijn de tijden gebleven dat je met een OS van een paar MB volledig uit de voeten kon :?
ik vind het jammer dat pentium 5 waarschijnlijk de naam gaat worden, ik bedoel hebben ze bij Intel niet wat creatieve mensen die een mooiere naam kunnen verzinnen ?

ik begrijp wel dat het voor het grote publiek zo lekker makkelijk blijft, maarja zeg nou zelf hammer klinkt toch beter als pentium 5 [nofi]
Vast wel, maar als je nagaat hoeveel geld intel heeft gepompt om de Pentium te promoten...
Intel Pentium bijna hetzelfde als Mercedes Benz,
je kunt die 2 bijna niet van elkaar af koppelen :)

goed voorbeeld, op sommige spellen staat er bij de req. hardware "intel pentium compatible cpu" oid, er staat voor zover ik weet nooit alleen intel, en zeer zelden AMD...

En er zijn veel mensen die een celeron niet volwaardig beschouwen en alleen een heuse Pentium willen.

en verder...
Natuurlijk zou het hele woord 'Pentium' meteen geschrapt kunnen worden, maar die naam is gewoon tè bekend om afstand van te nemen, en het zou bovendien verwarring opleveren om naast Pentium, Xeon, Celeron en Itanium nog een vijfde serie producten te hebben.

//Trouwens Wouter, prachtige preview :)
Je krijgt van mij een +1 inzichtvol, omdat het je opgevallen is dat het geen review is en er geen kon zijn. Het is idd. wel een mooie preview.
Hammer is slechts een codenaam. Opteron en Athlon [nogwat] gaan de processors uiteindelijk heten :).
Athlon [nogwat]

Beetje goed alle roadmaps bekijken en je weet het :)
Intel slecht in het creeren van Hypes, en dan een stukje verderop de grootste hype aanhalen.

""'Intel' als merknaam en het pas uitgevonden woord 'Pentium' als productnaam genoten ondertussen van een ongekende bekendheid, vanwege het fameuze reclamedeuntje en het "Intel Inside" logo. Deze twee elementen werden wereldwijd verspreid in zo ongeveer alle reclame die over computers ging. Intel was namelijk bereid om zo ongeveer iedere computer-fabrikant die maar mee wilde werken te betalen om reclame voor de Intel Pentium toe te voegen aan hun eigen marketing. Deze strategie bleek uitstekend te werken; de alternatieven hadden geen schijn van kans tegen de enorme naamsbekendheid van de Pentium, dat als woord bijna een synoniem werd voor computer.""

Tendentieus artikel dat niet echt veel nieuws brengt voor degenen die het net een beetje volgen en wie doet dat hier niet.
Aanzet van het artikel is dan ook niet zo best.

Zelden een zo duidelijk Pro-Intel artikel gezien dat dan ook nog eens alles vanuit een gekleurde bril beschrijft op concurrentie gebied.

Jammer en Tweakers net onwaardig!
Dat Pentium een goed ingeburgerde naam is geworden, is niet hetzelfde als een hype creeëren over een proc die nog uit moet komen.

Ik zie niet wat er verkeerd aan is om alle info die er her en der bekend of vermoed wordt, over de nieuwe Pentium Prescott, eens een keer bij elkaar te vegen, te bespreken, en dit te plaatsen t.o.v. de Hammer. Waarom is dat dan opeens wél tendentieus, terwijl het afgelopen jaar de Hammer al zoveel postieve publiciteit (hype) gekregen heeft? Zoiets zegt alleen een AMD-fan met een zuur gezicht, die tegen beter weten in zich realiseert dat de Hammer misschien niet die 'giant leap forward' gaat maken als gehoopt.
Anoniem: 53795 @SED25 september 2002 12:10
Ik vind het te ver gaan om dit een tendentieus artikel te noemen.

Het uitgangspunt dat gehanteerd wordt is volgens mij wel correct : er wordt nogal vaak geroepen in allerlei fora dat AMD met de Hammer Intel klappen gaat geven. Anderzijds is er om de haverklap wel een nieuwtje in verband met de Hammer. Het vervolg van het artikel probeert (gefundeerd) aan te tonen dat het wel niet zo'n vaart gaat lopen.

In dat opzicht is het ook zeer interessant en heb ik heel wat bijgeleerd.

Omdat gaandeweg duidelijk wordt dat de kans dat AMD het moeilijk gaat krijgen groter is dan men zou denken na al dat hoera-Hammer geroep, zou men kunnen interpreteren dat het hier om een pro-Intel artikel gaat. Nochtans vind ik de nuances goed gebracht en ben ik er nu van overtuigd dat AMD niet een enorme klap zal toebrengen aan Intel dankzij de Hammer.

Dat wil uiteraard niet zeggen dat het er nu opeens bereslecht uitziet voor AMD. Alleen lijkt de kans dat ze flink marktaandeel gaan afsnoepen van Intel me nu een heel stuk kleiner dan ik eerst dacht. Integendeel, ik verwacht dat ze op middellange termijn zelfs wat terrein zullen moeten prijsgeven.

Wat in dit artikel gebeurt is dus een analyse op basis van zo objectief mogelijke gegevens. De conclusie die daaruit getrokken wordt is per definitie subjectief (dat zijn conclusies nu eenmaal) maar wel goed gefundeerd en in de lijn van wat de gegevens doen uitschijnen.

Dus tendentieus ? Maar neen, helemaal niet. Ik vind het juist uitgebalanceerd en diepgravend.

Verder is het duidelijk dat op dit moment er een behoorlijk hype rond de Hammer gecreëerd wordt terwijl die er rond de nieuwe Intel producten veel minder is. In welke mate die hype door de AMD aanhangers of door het bedrijf wordt gecreëerd wil ik dan weer in het midden laten.

Er is naar mijn gevoel trouwens een verschil tussen hypen en een merknaam zodanig promoten dat het bijna een soortnaam wordt. Ik associeer hypen meer met producten die er nog niet zijn, terwijl marketingcampagnes doorgaans draaien om producten die wel al op de markt zijn. In dat opzicht is de opmerking dat Intel minder hype creëert dus wel correct denk ik (al blijft dat natuurlijk voor interpretatie vatbaar), toch zeker op dit moment.

Tenslotte heb ik soms dat indruk dat er in heel veel discussies altijd hetzelfde gebeurt : aanhangers van underdogs zijn nogal fanatiek en indien iemand daar dan nuances op wil aanbrengen krijgt hij van de hardcore aanhangers onmiddellijk de term pro-Intel of pro-Microsoft e.d. etiketten opgeplakt. En dat terwijl ik vind dat de strijd tussen twee fabrikanten juist een nuchtere zakelijke aangelegenheid is en helemaal geen emotionele. Wel boeiend om volgen, maar niets om je druk over te maken.
Een review hoeft niet in mijn ogen veel nieuws te brengen.
Het zou meer een visie/mening over een product/bedrijf/periode moeten zijn.

Ik vind dat ze hier in geslaagd zijn.
Mooi artikel! al ben ik lang niet met alle punten eens.
Dit is toch het soort artikel waar we er meer van willen ziet op T.net! :> :)
Keep up the good work!

Het valt mij ook op dat Intel de laatste tijd ook nogal veel ruchtbaarheid geeft aan haar technologische vooruitgang, nadat het toch een tijdje wat stiller is geweest.
Zeker met de IDF wordt er toch weer bijna dagelijks iets substantieel vernieuwends aangekondigd.

Het is duidelijk een antwoord op de hype die zich begon te vormen rond de Hammers, waarmee AMD zich toch aardig in de spotlight wist te wurmen.
Als je al die Intel-publicaties in een artikel bij elkaar zet zoals hier, is dat een behoorlijke eye-opener (Voor mij wel iig ;) ). Deze Tweaker gaat nu weer een stuk geinformeerder door het leven :)
edit:
type-vaudtje gespot
Helaas geeft het artikel enkel een impressie van al het marketing geblaat van beide partijen. Daadwerkelijke performancecijfers om te vergelijken zijn er public helaas nog niet. Daarom is het tot die tijd enkel mogelijk om af te gaan op het marketinggeblaat.
Het valt mij ook op dat Intel de laatste tijd ook nogal veel ruchtbaarheid geeft aan haar technologische vooruitgang, nadat het toch een tijdje wat stiller is geweest.
Het IDF werd alweer voor de 7de keer ofzo georganiseerd dus het is niet iets van de laatste tijd, dit gebeurd al gedurende jaren.

Intel of AMD kunnen wel allemaal lekker om zich heen blaten maar de consument heeft helemaal niets aan dat technisch gedoe, die wil een performance increase zien. Het is puur marketing waarmee de bedrijven een 'hype' zoals jij dat noemt creeren.
maar de consument heeft helemaal niets aan dat technisch gedoe
Maar we zitten hier dus wel op T.net :)
Ik ga er dus vanuit dat als je dit artikel doorwerkt dat je bovengemiddeld geinteresseerd bent, en dan is een beschouwing als deze toch best interessant.
Want al is het marketinggeblaat, het is het enige wat we ervan weten, en omdat het toch op veel punten wel redelijk beargumenteerd wordt door de marketeers, is het zeker de moeite waard om in de gaten te houden.

Dat er geen garanties voor de toekomst uit te halen zijn, ben ik met je eens, maar ik heb nu wel een duidelijker beeld van de strategien van Intel vs. AMD en wat we daar aan over (kunnen) houden.

Totdat er benchmarks zijn, blijft het allemaal net zo'n geblaat als de Parhelia :+
Top artikel Wouter!

Zo'n lap tekst en ik heb hem helemaal doorgelezen :P

Ik denk dat veel tweakers toch alsnog voor de hammer zullen gaan... Waarom? Omdat 64 bits veel beter klinkt dan 32 én omdat veel tweakers wel eens willen kijken hoe Linux daar op draait :)

Maar wat doet dat voor de marketing? Een 4GHz P5 van 32bits of een 2GHz Athlon van 64 bits? (de eerste zal sneller zijn, maar wat klinkt de consument beter in de oren?) . . .

* 786562 Mecallie
Ik denk dat de gemiddelde jan-met-de-pet voor kloksnelheid gaat.
Ik durf zelfs te zeggen dat er tweakers zijn die voor de intel gaan in zo een geval. [ik ben er namelijk ook een van ;)]

AMD is van ver gekomen maar hebben nog altijd geen reden om al te optimistisch te zijn.
[SemiOffTopic]
Omdat 64 bits veel beter klinkt dan 32 én omdat veel tweakers wel eens willen kijken hoe Linux daar op draait
En dat kan dus al jaren met een alpha, ultrasparc of sommige powerpc varianten. Heb zelf al bijna een jaar een oude Sun Ultra 1 staan die linux draait.

Wat dat betreft komen Intel en AMD in een gespreid bedje terecht. Linux heeft al jaren een aantal 64-bits ports en ze kennen dus al een groot aantal van de moeilijkheden die met het porten hier naartoe gepaard gaan.
Verder wordt er al meer dan een jaar door beide fabrikanten met diverse kernel-devs samengewerkt om hun cpus goed ondersteund te krijgen in de kernel.

[/SemiOffTopic]
Ter vergelijking: ClawHammer krijgt in eerste instantie 256KB cache en een geheugenbus van 2,67GB/s
Das serielle Interface mit variabler Bitbreite ermöglicht beim ClawHammer eine Datentransferrate von 2,98 GByte/s - in jede Richtung gleichzeitig. Damit ergibt sich eine Gesamtbandbreite von 5,96 GByte/s. Bron
Dat gaat over de Opteron/SledgeHammer, die is inderdaad wat beter bedeeld :). De desktopversie krijgt één 16 bit of twee 8 bit HyperTransport links, terwijl de serverversie standaard twee 16 bit links krijgt.
Een paar opmerkingen: Intel is helemaal niet slecht in het creeren van hype, hoeveel mensen hebben wel niet een PIII gekocht omdat hun internet dan eindelijk sneller zou gaan (maar nog steeds hun 56k modempje niet weggedaan)....

Marketing is van oudsher een van de aspecten waar Intel beter in is dan AMD, voor mijn gevoel.

Over het k7 ontwerp: toen ik in november '97 ging stagelopen bij een Semiconductor designhouse, las ik in een semiconductor vakblad (leek op een schoolkrantje, verstevigd karton, zw/w met 2 nietjes.. ;) ) een vijfregelig artikel: AMD was bezig met hun 7e generatieproc, inclusief welke technologie gebruikt zou worden en hoe groot hij zou worden. 2 jaar later bleek het allemaal te kloppen.
In 1999 werd geroepen dat de K8 core van de grond af aan opnieuw zou worden opgebouwd. De realiteit blijkt echter anders: K8 is overduidelijk een uitbouwing van het K7 design.
Fout. Er was een team mee bezig, maar men had daar het budget en de mankracht niet voor. (Tsja, AMD is Intel niet..) Dus is het oorspronkelijke K8 project een stille dood gestorven, en heeft men het K7-plus project omgedoopt. Mede omdat men tot het inzicht was gekomen dat die K7-plus kwa functionaliteit en prestatie best richting de oorspronkelijk getargette K8 ging.
Mijn verhaal hierboven geeft al aan dat de processor architectuur al jaren bekend is (anders weet je het oppervlak ed. niet) voor je een proc op de markt ziet.
En het is altijd veiliger een bestaand ontwerp uit te bouwen ipv een geheel nieuw design te maken, met alle kinderziektes van dien. (Itanium anyone? :) )
Het x86-64 verhaal waar zoveel aandacht naar uit gaat is natuurlijk een enorme kick voor iedere marketeer, maar puur technologisch stelt het niet veel meer voor dan het breder maken van een aantal registerbanken en bussen binnen de processor, en ervoor zorgen dat de nieuwe instructies herkend worden.
Nee, en van 16 naar 32 bits was ook geen grote stap (not).
Ik zie veel minder vernieuwends in de Prescott dan in de Hammer.
Je vergeet in die zin (regel/paragraaf) ook de onboard geheugencontroller.
Overigens, productietechnologie heeft er verder niks mee te maken (ik heb het hier over architectuur), dus Prescott heeft meer cache en kan hoger geklokt worden (door de technologie, niet de architectuur).
Dan denk ik: hammer heeft veel meer nieuwe dingen, en gaat op gelijke kloksnelheid, met 32-bit OS en programma's al sneller lopen.
En dat doet de Prescott niet, die verhoogt (alweer) de IPC niet. Behalve als SSE3 toegepast gaat worden misschien, maar daar help je de installed base van software niets mee, en SSE2 is nog nauwelijks mainstream...

Verder maak ik me zorgen over dat LaGrande, en het hele Palladium idee, in een zwart toekomstbeeld komt zo namelijk Open Source op de tocht te staan... Die discussie hoort hier misschien niet, maar:
De Prescott kan op de markt gezet worden als een chip die online winkelen veiliger kan maken, de privacy kan bevorderden en kan zorgen voor betrouwbare computers die onvatbaar zijn voor virussen door alleen gecertificeerde software te laten draaien.
hierbij vind ik dat daar best ook een kritische kanttekening bij past, over het verkleinen van de privacy, het evt marginaliseren van Open Source, het beperken van de mogelijkheden van de consument, het vergroten van de macht van de grote bedrijven (MS, RIAA/platenindustrie, filmindustrie) etcetc...

Over hyperthreading vond ik dit nog:
On page 76 of the document (page five of the PDF), he makes the point that SMT (simultaneous multithreading), is a sword with two edges. In fact, he claims that the best case argument for hyperthreading is that performance will double, while the worst case is that performance will half. No-one wants half the performance, we're sure you agree.
van:
http://www.theinquirer.net/?article=5407
en
http://computer.org/micro/mi2002/pdf/m4072.pdf

Maar verder vond ik het wel een goed artikel. :P

[edit]
Helemaal vergeten: Intel heeft wel veel meer resources, maar doet ook veel meer, ze willen inbreken in de mobiele telefoonmarkt om maar iets te noemen. En ze hebben een nogal dure high-end cpu lijn (IA64 familie), die voorlopig nog niet zoveel heeft opgebracht, maar wel extreem veel gekost heeft / kost.
Een paar opmerkingen: Intel is helemaal niet slecht in het creeren van hype, hoeveel mensen hebben wel niet een PIII gekocht omdat hun internet dan eindelijk sneller zou gaan (maar nog steeds hun 56k modempje niet weggedaan)....
Dat is marketing, ik doel op de hypes die ontstaan voor een processor op de markt is. Ik heb AMD roadmaps gezien waarin naast de technische info e.d. gewoon een grafiek stond waarin letterlijk de tijd tot release werd uitgezet tegen "marketing buzz", met een aantal pieken op de momenten waarop ze bewust informatie vrijgeven etc.
Fout. Er was een team mee bezig, maar men had daar het budget en de mankracht niet voor. (Tsja, AMD is Intel niet..) Dus is het oorspronkelijke K8 project een stille dood gestorven, en heeft men het K7-plus project omgedoopt.
Dat wist ik niet, maar ik vond het toch wel even belangrijk om duidelijk dat maken dat Hammer geen compleet nieuwe processor is. Dat is namelijk de gedachte die bij veel mensen wel leeft, en ook als argument tegen Intel gebruikt wordt (Prescott is immers ook geen nieuwe processor).
Nee, en van 16 naar 32 bits was ook geen grote stap (not).
Van 16 naar 32 bits werden er wel meer dingen verbeterd, maar goed. Technisch stelt het niet veel voor nee, Intel kan van 32 naar 64 bit gaan met 2% die-space, en er is geen reden om te geloven dat dat voor AMD veel meer zal zijn. Technisch stelt het dus niet zoveel voor, maar dat wil dus niet zeggen dat het ook weinig nut heeft.
hierbij vind ik dat daar best ook een kritische kanttekening bij past, over het verkleinen van de privacy, het evt marginaliseren van Open Source, het beperken van de mogelijkheden van de consument, het vergroten van de macht van de grote bedrijven (MS, RIAA/platenindustrie, filmindustrie) etcetc...
Juist ja, dingen die ook werden geroepen bij het unieke serienummer in de Pentium III. Wie privacy wil moet ten eerste niet gaan internetten, en ten tweede kan LaGrande uitgezet worden, dat is een fout die Intel echt niet nog een keer begaat. Het marginaliseren van open source, beperken van mogelijkheiden van de consument, vergroten van de macht van grote bedrijven, als dat zou gebeuren dan is dat niet de schuld van Intel, maar van de bedrijven die software maken met dat doel, en als er dat soort software komt dan zal deze echt niet alleen op Intel processors draaien (misschien wel sneller ;)). Je kunt één wapenfabrikant ook niet verantwoordelijk houden voor alle oorlogen ter wereld.
Over hyperthreading vond ik dit nog:
Ik heb het gelezen, maar ben niet echt onder de indruk. Er wordt daar een hypothethisch scenerio aangedragen dat door het operating systeem zou moeten worden voorkomen :).
Netjes gereviewed Wouter! Ik denk dat Intel toch beter van zijn houterige stijl af kan gaan en ook wat goedkoper CPU's aanbieden.

Toch hoop ik dat AMD wat meer concurrentie gaat bieden, altijd goed voor de markt :)

* 786562 Evalined
Dat is nou juist de grap van het hele artikel: Waarom zouden ze dat gaan doen? Met de huidige strategie bezitten ze toch 80% van de markt...


Maar ff on-topic: Dit is een zeer uitgebreide en nette review - dit soort willen we vaker zien! :)
Nu bezitten ze nog 80%, maar als AMD nog lang goedkoper blijft, wordt dat denk ik wel een stuk minder (zeker met zulke goeie performance van AMD processors).


[ontopic]Mooie review, maar met twee gescheurde plaatjes (of kruisjes, maar ik gebruik Netscape ;) )
Zeer interessant en leerzaam artikel en een zeer verre blik vooruit in de toekomst van de CPU bij de grote producenten. :9

Het zal een heftige strijd worden tussen Intel en AMD. AMD heeft immers de laatste 2 jaar een grote bekendheid en goede naam verworven, maar Intel heeft veel meer capaciteit en geld om haar (mede door de slechte P4 introductie) wat mindere reputatie van het moment zo weer omhoog te veizelen.

Ik ben benieuwd, maar de toekomst zal het uitwijzen. Ik blijf toch stiekum AMD fan :D (maar daar zullen we nu niet over beginnen)
Ik denk dat de naam van de Pentium 4 al een paar maanden er niet meer zo toe doet, zoals in het begin... Intel heeft er al vrij veel promotie tegenaan gegooid. (Real Gigahertz, Real Perfomance)
Plus Amerikanen hebben over het algemeen een kort geheugen wat dat betreft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.