Door Jelle Stuip

Redacteur

Tabtop of laplet: het jaar van de convertible

26-12-2013 • 08:00

69

Multipage-opmaak

Het jaar van de schermen

Na 2012 te hebben bestempeld als het jaar waarin laptops in een identiteitscrisis verkeerden, besloten we het overzicht van dat jaar traditiegetrouw met een vooruitblik op 2013. Onder druk van Microsofts Windows 8 en Intels nieuwe ultrabookconcepten waagden fabrikanten zich aan convertible ultrabooks, waarbij laptops steeds meer op tablets gingen lijken en vice versa. 2013 was dus het jaar waarin laptopschermen op alle mogelijke manieren aan de rest van een laptop bevestigd werden, maar het was ook het jaar waarin het scherm zelf veranderde. Schermresoluties werden opgeblazen en iedere nieuwe laptop van meer dan 1000 euro had, op een enkele gamelaptop na, een ips-scherm.

De identeitscrisis was in 2013 echter nog niet over. Alle fabrikanten brachten convertible ultrabooks met verschillende schermconstructies uit, maar welk concept was nou het beste? We hebben zo veel mogelijk uitschuifbare, kantelbare en omklapbare ultrabooks getest en daarbij bleek iedere fabrikant weer een andere draai - pun intended - aan het scherm te hebben gegeven.

HP Elitebook Revolve 810 Lenovo ThinkPad Twist Lenovo Yoga 2 Pro

Lenovo en HP hielden het bescheiden met de ThinkPad Twist en de Elitebook Revolve. We kenden de draaischermen al van eerdere HP-laptops, die al jaren voordat er sprake was van ultrabooks waren voorzien van een omklapbaar touchscreen. Voor Lenovo bleef het overigens niet bij het draaischerm; de laptopbouwer trok de stoute schoenen aan en bouwde met de inventieve Yoga-serie ook een laptop waarbij het scherm om de behuizing heen klapt.

Sony Vaio Duo 11 (SVD1121X9E) Sony Vaio Duo 13 Sony Vaio Fit multi-flip Dell XPS 12

Niet alleen Lenovo was inventief bij het ontwikkelen van unieke schermconstructies. Sony ontwikkelde in de vorm van de Vaio Duo 11 en 13 twee sliders, waarbij het scherm in ingeklapte toestand het toetsenbord volledig bedekt. Sony bleek nog meer in petto te hebben. De Vaio Fit multi-flip schaart zich samen met Dells XPS 12 in het rijtje onopvallende convertibles, waarbij op het eerste gezicht niet duidelijk is dat het om omklapbare schermen gaat.

Microsoft Surface Pro 2 Samsung Ativ Smart PC Pro (XE700T1C-A02NL) Zwart Asus

De convertibles die wij uiteindelijk het hoogst waardeerden, waren de meestal wat dikke tablets met x86-hardware en een afneembaar toetsenbord. Microsoft begon de trend met de Surface Pro en in 2013 testten we in die categorie de Surface 2 Pro, Samsung Smart PC en Asus' Transformer Book TX300. De TX300 ging met de beoordeling 'Zeer goed' aan de haal en sinds kort blijkt ook het kleine broertje, de Transformer T100, behoorlijk wat populariteit te genieten.

1920x1080 pixels zijn niet meer genoeg

Apple deed het eind 2012 al met de Retina-schermen op de MacBook Pro, maar in 2013 barstte de pixelrace ook bij andere laptopmerken los. Full hd, tot 2013 toch wel zo'n beetje de maximumresolutie die iemand zich op een laptop kon wensen, was niet meer genoeg. Google antwoordde in februari en dwong Apple om zijn tagline bij de MacBooks met Retina-scherm aan te passen. Apple adverteerde met 'The highest resolution notebook ever. And the second-highest', maar Google wist met de Chromebook Pixel de schermresolutie van de 13"-MacBook Pro te overtreffen. Het 12,85"-scherm van de Pixel kreeg een resolutie van 2560x1700 pixels, met een zonderlinge beeldverhouding van 3:2.

Apple 13" Retina Apple 15" Retina Chromebook Pixel

Die beeldverhouding kon onze goedkeuring wegdragen, want vooral tijdens browsen en kantoortaken bleek het hoge scherm prettig te werken. Een hoge contrastverhouding en dito pixeldichtheid leverden een bijzonder mooi beeld op. Of Google van de Pixel een bestseller wilde maken, is de vraag. De prijs van 1299 euro laat zich, ondanks de high-end hardware, moeilijk combineren met het relatief eenvoudige ChromeOS, dat voor simpele en goedkope hardware is ontwikkeld. Een mooi statement maakte Google er wel mee.

Een 1080p-scherm bleek keer op keer niet binnen het budget te passen

De Retina-schermen van Apples MacBooks worden gemaakt door LG en Samsung, en laatstgenoemde fabrikant liet in 2013 zien ook voor het eigen merk knappe schermpjes te kunnen bouwen. In juni kondigde Samsung de Ativ Book 9 Plus aan, met een resolutie van maar liefst 3200x1800 pixels. Daarmee legde die laptop wat pixeldichtheid betreft de lat nog hoger, op 276ppi. Het besturingssyteem bleek daarmee echter nog wat moeite te hebben.

Samsung ATIV Book 9 Plus Samsung Ativ Book 9 Plus Windows 8/8.1

Apple en Google met zijn Pixel hebben het voordeel dat ze zowel de hardware als de software binnenshuis ontwikkelen. Voordat beide bedrijven hun laptops met hoge resoluties uitbrachten, is de software ongetwijfeld uitgebreid aangepast en getest, zodat de ui mooi met de resolutie meeschaalt. Samsung had dat voordeel met Windows 8 uiteraard niet en moest wachten op Windows 8.1, dat meer schalingsopties biedt voor dergelijke pixeldichtheden.

Apple, Google en Samsung wisten de resolutielat dus steeds wat hoger te leggen, maar waren niet de enige die laptops met meer pixels op hetzelfde oppervlak uitbrachten. Lenovo, Dell en HP kondigden ook aan het Samsung-paneel met 3200x1800 pixels te gaan gebruiken. Acer, Asus en opnieuw Dell en HP kondigden daarnaast laptops aan met resoluties van 2560x1440 pixels, en vlak voor het einde van het jaar kwam MSI met een GT60 met 2880x1620-scherm, dat we ook al op Sony's Vaio Fit Multiflip zagen.

Dan rijst de vraag natuurlijk of we ook op goedkopere laptops knappe schermen tegenkwamen, want eerlijk is eerlijk, de prijzen van de bovengenoemde laptops liggen allemaal boven de 1250 euro en dat zal voor velen buiten hun budget vallen. Voor de Laptop Best Buy Guides ging de GOT-community ook in 2013 iedere twee maanden op zoek naar drie laptops met op dat moment de beste prijs-kwaliteitverhouding. Hoogste doel voor de basislaptop, van maximaal 600 euro, was een 1080p-scherm. Dat bleek keer op keer niet binnen het budget te passen, hoewel de Dell Inspiron 15R SE en Lenovo's IdeaPad E530 het bijna tot Best Buy geschopt hadden, maar daarbij ging het om tijdelijke aanbiedingen. Wellicht dat 2014 het jaar wordt waarin ook laptops van 600 euro een fijne 1080p-resolutie meekrijgen.

Cpu's: Intel, AMD, ARM

Voor de high-end laptops was 2013 het jaar van de Haswell-processor. Dankzij de nieuwe Intel-chip en bijbehorende chipset daalde het verbruik van ultrabooks sterk en konden we accuduren van meer dan acht uur noteren.

Microsoft Surface Pro 2 Microsoft Surface Pro
Accutest - video - 180cd/m²
SysteemnaamProcessorIn minuten, hoger is beter
Microsoft Surface Pro 2 Core i5-4200U
*******
6u18min
Microsoft Surface Pro Core i5-3317U
*****
4u31min

Een mooi voorbeeld van die verbeterde accuduur is Microsofts Surface Pro, waarvan in 2013 de tweede generatie uitkwam, met die Haswell-processor. De accucapaciteit van de oude Surface is gelijk aan die van de nieuwe, maar de accuduur is met bijna twee uur toegenomen, grotendeels dankzij de nieuwe processor.

Cinebench 11.5 - Multi
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Microsoft Surface Pro 2
*******
2,49
Microsoft Surface Pro
*******
2,40

De snelheid van de nieuwe Intel-processors ging er overigens niet noemenswaardig op vooruit. De Ivy Bridge-processor was al snel en Haswell deed daar nog een paar procent bij, maar maakte geen enorme stappen.

MSI GX60 review Samsung Series 3 Samsung NP355V5C-A05NL Samsung ATIV Book 9 Lite

Dat was ook niet nodig, want concurrent AMD wist Intels high-end ultrabooks niet bij te benen. We testten dit jaar slechts enkele malen laptops met AMD-processors en moesten bij MSI's GX60 concluderen dat de snelle videokaart door de apu werd afgeremd. In de round-up van vier laptops van rond de 500 euro kwam de AMD-apu beter uit de verf vanwege de voor dat geld gunstige grafische prestaties. In de review van de Samsung Ativ Book 9 Lite bleek de apu weer vrij traag, hoewel het daarbij meer de vraag is of Samsung er goed aan heeft gedaan om de Temash-apu, die eigenlijk voor tablets is bedoeld, in een laptop van 800 euro te verwerken.

AMD blijkt eind 2013 ook geen populaire keus te zijn voor laptopbouwers. In de Pricewatch staan slechts 139 laptops die voorzien zijn van een AMD-processor, tegenover maar liefst 1702 Intel-varianten. Er gloort echter hoop aan de horizon; AMD-apu's met codenaam Kaveri maken hun opwachting. Die nieuwe processors moeten sneller en efficiënter zijn en de concurrentiepositie ten opzichte van Intel verbeteren.

Op de scheidslijn van tablets en laptops zijn er dan nog altijd de arm-processors, waar alleen Windows RT en de Samsung Chromebook op draait. Een handjevol tablets - 13 stuks volgens de pricewatch - maakt gebruik van de architectuur die staat of valt met Windows RT. De populariteit van Windows RT lijkt in ieder geval tanende, zeker dankzij de introductie van Intels Bay Trail-processor, die gewoon x86-instructies ondersteunt.

2014: het jaar van de ultranetbook?

Met de pixelrace, die in 2013 een hoogtepunt breikte, hopen we voor 2014 opnieuw dat er betere panelen naar goedkopere laptops komen en wellicht lukt het volgend jaar wel om een Best Buy Guide te schrijven waarin we een laptop van 600 euro met full-hd-scherm kunnen aanbevelen.

Kaveri-aankondiging

Op processorgebied belooft 2014 in ieder geval een mooi jaar te worden. AMD komt begin 2014 met apu's, die gebruikmaken van hUMA, hQ en HSA, wat er kortgezegd op neerkomt dat de cpu en de gpu intensiever gaan samenwerken. De werklast wordt verdeeld en toegewezen aan de processor die het meest geschikt voor de taak is, wat weer efficiëntere apu's moet opleveren. Begin 2014 presenteert AMD de Kaveri-desktopprocessor en een zuinige variant voor laptops volgt vermoedelijk later dat jaar.

Intel 2014 Desktop roadmap Intel 9 Series chipset

Intel zal in 2014 uiteraard ook niet stilzitten. Na de 'tock' die Haswell in Intels productieschema is, zal Broadwell aan het eind van 2014 de volgende 'tick' vormen. Broadwell zal een dieshrink van de Haswellarchitectuur vormen, waarmee Intel afscheid neemt van het 22nm-procedé en verdergaat met 14nm-processors. Als het goed is leidt dat weer tot zuinigere processors en hogere klokfrequenties binnen hetzelfde tdp-package als de processors van de vorige generatie. Op een volgende generatie ultrabooks moeten we helaas nog tot wachten 2015; in 2014 introduceert Intel alleen Broadwell-processors voor de desktop.

Asus T100Het uiterlijk van laptops zal in 2014 waarschijnlijk niet enorm veranderen. Dun, licht en convertible is de norm, en die lijkt zijn weg te vinden naar goedkopere laptops. Uitgerekend Asus, dat in 2007 met de Eee PC de netbookrevolutie ontketende, lijkt met de Transformer Book T100 weer een bijzonder interessant concept in handen te hebben, waarbij de gedachtegang lijkt op die bij de eerste Eee PC. Ultrabook-convertibles zijn snel en zien er mooi uit, maar zijn bovenal ook duur. De T100 haalt die prijs flink naar beneden door gebruik te maken van een goedkoper scherm, een Atom-processor en een kleinere ssd: een convertible voor 'het gewone volk', dat geen 1000 euro voor een laptop overheeft. Met een prijs van 350 euro is de T100 al enkele weken de populairste tablet in de Pricewatch.

Dat Kaveri en Broadwell eraan komen is wel zeker. Dat goedkope convertibles populair worden, ligt voor de hand, gezien de populariteit van de Transformer Book T100, en ergens zou het best kunnen dat de maximale schermresolutie volgend jaar verder wordt opgekrikt, waardoor we 4k-schermen op laptops krijgen. Het praktisch nut is aanvechtbaar, maar 4k is wel weer een buzzword waarbij pr-managers hun vingers aflikken. Misschien wordt de pixelrace volgend jaar echter een halt toegeroepen en blijft 3200x1800 pixels het maximum dat we op een laptop gaan vinden. Dan kunnen fabrikanten zich gaan toeleggen op oled-schermen op laptops of zelfs op gebogen oled-schermen op laptops. Dus wat er ook gebeurt, mooie tijden liggen in het verschiet.

Reacties (69)

69
68
26
1
0
33
Wijzig sortering
Als de fabricanten nou iets gaan doen aan de accu duur zou ook zeer fijn zijn
Inderdaad. Als 2014 nou het jaar word van de drastisch verbeterde accuduur van telefoons, laptops en tablets hoef ik verder geen enkele update of verbeterde hardware te zien. Zowel iOS als Android zijn volwassen, de hardware is snel zat en de schermen zijn heel goed. Als ze dan dit hele jaar verdergaan met bouwkwaliteit ( glas dat niet breekt als je niest) en accuduur ( zoals vroeger weer een week doen op een accu) dan mogen ze wat mij betreft in heel 2014 de telefoons hetzelfde laten als in 2013.
Dit artikel wijdt een volledige pagina aan zuiniger CPU's...
Ja, en wat is dan je punt? Ze zijn nog lang niet zuinig genoeg blijkt maar weer, want alleen met een Note 3 of Jiayu g4 kom je langer dan een dag door met een lading.
Het punt is dat men die richting reeds opgaat.

Het lijkt er wel op dat de batterijduur van een telefoon in standby bepaald wordt door de draadloze verbinding. Mijn oude Samsung dumbphone hield het meer dan vier weken uit zonder simkaart en 6 dagen met simkaart. Ondertussen zie ik dat de Hongmi die tot vier uur geleden in het stopcontact zat nu al aan 91% zit en dat 52% van het verbruik opging aan "cell standby"; na 3 dagen en 8 uur is de batterij leeg zelfs indien de andere componenten op toverstof zouden draaien.

Dus naar die goede oude batterijduur van een week in standby mag je blijkbaar toch fluiten, al is me niet geheel duidelijk waarom.
Een dumbphone gebruikt dan ook veel minder data dan een smartphone en een dumbphone verbind alleen maar met 2g waar een smartphone 3g of 4g gebruikt, wat allebei meer energie verbruikt dan 2g. En de Hongmi heeft een MTK8589 chipset, daar zijn volgens mij wel meer glitches mee met verbruik.

Ik hoop nog steeds op een telefoon die gewoon een week werkt op een lading, maar dat zal nog wel even duren.
Ik gebruik geen 3G op mijn Xperia Z, door de Stamina mode is de accuduur na een week standby nog steeds niet op.
Nouja,

Ik heb een telefoon waar ik iets meer dan 100 euro voor heb betaald, de Huawei W1 en die doet meer dan een dag op een lading.
Ja, mijn Lumia 800 houd het ook wel drie dagen uit als ik hem vrijwel niet gebruik. Maar een Nokia 3310 houd het meer dan een week uit als je hem zwaar continu gebruikt. Dat zou ik graag zien in een moderne smartphone.
Wat versta jij onder zwaar gebruik van een Nokia 3310? Maar ik kan ruim 2 keer zo lang bellen met mijn Nokia Lumia 620 (9,9 vs. 4.5 uur) met een nauwelijks grotere accu (1300 vs. 1000 mAh). Oke sms'en houdt de 3310 hoogst waarschijnlijk langer vol. Maar als je dat zwaar doet gaat hij het nog geen week volhouden.
Kun je klagen bij Samsung die per se een 2500x weet ik het scherm in hun volgende galaxy telefoon willen hebben...
Hoewel je gelijk hebt in dat het in telefoons onzin is ( hou het maar lekker op FHD,) is dit zeker wel een goede ontwikkeling voor andere toepassingen. Daarbij is het onzin om te zeggen dat dit door Samsung komt, natuurlijk. Er zijn zat andere fabrikanten die dit ook doen of willen doen. De namen van die fabrikanten kunnen we allemaal zelf wel verzinnen, om even een gevecht van fanboys te voorkomen.
Beetje laptop gaat tegenwoordig gewoon 7 uur mee. Weet niet hoelang jij er mee wilt doen maar ik heb er nooit problemen mee gehad.
Welkeen ? ik zie nauwelijks laptops die het een uur of 4 uithouden. in de prijsrange voor simpele consumenten ~600-900euro
En degene die er het hardst iets aan kan doen is Microsoft. De accuduur van mijn laptop is met OpenSUSE (linux) bijna 2 keer langer dan met Windows. Zuinigere hardware en accu's met grotere capaciteit zijn uiteraard niet verkeerd, maar je hebt er weinig aan als de software niet meewerkt.
naja dat weet ik niet . het is heel makkelijk weer om windows de schuld te geven he .
dat is wat er natuurlijk al jaren aan de gang is . windows sucks en andere zijn goed ??? naja laat de harware boeren maar is eerst een goeie accu ontwikkelen die gewoon lang mee gaat . het is logisch dat windows mindere batterij duur heeft als je daar gewoon zware pakketten op draait.
Was het maar waar dat ik intensievere software zou gebruiken in Windows, dan had ik er ook niet over gezegd (vergelijken doe ik eerlijk). Als ik in de trein een beetje aan het internetten ben (dus webbrowser open, mailclient op de achtergrond en een muziekspeler aan), haal ik een reis die ik vaak maak maar net met Windows 8.1, terwijl ik met Linux bijna de helft van de acculading overhoud (en als ik de schermhelderheid eens fix kan dat makkelijk meer worden).
ah ok ook op dezelfde laptop dus ? of zijn het 2 verschillende laptops ? dan kan de hardware natuurlijk ook veel invloed hebben op de accu duur
Uiteraard op dezelfde laptop :)
Doen ze ook, maar daar zijn 'doorbraken' veel lastiger te verwezenlijken.
In het budget range zie je hier nog veel ruimte voor optimalisatie... 1000mAh kunnen er perfect 1800mAh worden, ik denk dat de doorsnee gebruiker niet op 200g extra kijkt, maar wel op 1.8* tijd.
Anoniem: 523575 @djdaan26 december 2013 23:43
Okey dan weet ik een High-end 15'' ultrabook.
De Dell XPS 15 9530 met een accuduur over de 11 uur, het topmodel is 2000,-.
Als andere fabrikanten achterblijven dan weet ik het ook niet meer.
PS: Dell zit nooit ver van de geschatte accu duur, Ik heb nu nog een Dell Inspiron 15 die 3,5 uur op accu zou moeten doen maar ik zit gouw bij de 5 uur op accu stroom met internet en 2,5 uur met gamen.
Op de scheidslijn van tablets en laptops zijn er dan nog altijd de arm-processors, waar alleen Windows RT en de Samsung Chromebook op draait. Een handjevol tablets - 13 stuks volgens de pricewatch - maakt gebruik van de architectuur die staat of valt met Windows RT.
Er is toch ook nog Android, Linux, Chrome-OS? Ik zie niet in waarom het met WIndows zou staan of vallen?
Voor functionele laptops en convertibles zijn Android en chrome OS niet geschikt en Linux niet gebruikersvriendelijk genoeg. Maar ik denk ook dat Intel arm nu wel gewoon voorbij is op gebied van prestaties per watt. En dan is dit verhaal grotendeels afgelopen tenzij arms ineens een veel betere prijs-prestatie-verhouding krijgen.
Ik weet niet precies wat je met functionele laptops bedoeld, maar Chrome OS is prima geschikt voor laptops onder de 500 euro. Daarboven wellicht ook wel, maar ik denk toch dat voorlopig mensen dan liever Windows of Mac OS X hebben.

Android op een laptop is iets wat ik nog steeds niet helemaal begrijp, op een convertible kan het, maar dan vind ik het alsnog een vreemde combi.

En Linux, last but not least, is natuurlijk prima, maar niet voor de gemiddelde consument denk ik.

Het grappige is dat Chrome OS eigenlijk Linux is en Android gebruikt de Linux-kernel.

Dus eigenlijk zijn ze allemaal Linux.

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 23 juli 2024 08:51]

Functionaliteit van het OS wordt nu door de prijs van de laptop bepaalt? Chrome OS is echt enkel en alleen een browser. Probeer het eens gewoon: blijf in Windows of OS X uitsluitend in je browser, dat betekent ook: geen bureaublad, geen startscherm, geen startmenu, geen whatever, ... gewoon je browser. En de taakbalk/dock, maar ook alleen maar websites vastpinnen dan.

Functioneel loop je dan, als je dat al kan, gewoon mank. Zeker van zodra je met wat grotere documenten moet werken, of grafische dingen moet doen.
Heb je wel eens Chrome OS geprobeerd?
Ik werk hier op een Chromebook en heb een Windows laptop met een i7 processor en 16GB RAM ook hier staan. Tuurlijk kan ik op die Windows laptop gaan werken, maar die heeft een slechtere accuduur, touchpad is minder, toetsenbord is ook wel iets minder en buiten dat alles werkt het Chromebook gewoon lekkerder voor de meeste dingen vanwege het OS (voor mij dan).

Zoiets als Adobe Photoshop moet je inderdaad (nog) niet willen op een Chromebook, maar ook niet op een Windows laptop van 270€.

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 23 juli 2024 08:51]

Wat heeft een OS in vredesnaam met het touchpad en keyboard te maken?! Dat ligt toch totaal aan de keuze van de fabrikant welke componenten zij gebruiken. Ook accuduur heeft hier mee te maken. Nu kan het ene OS zuiniger zijn maar als er een kleine accu in gestopt is dan houdt het op.
Chromebooks hebben in 99% van de gevallen een betere accuduur dan een soortgelijke (qua prijs) Windows laptop, dat geldt ook voor het touchpad/toetsenbord.
Overigens bedoelde ik in mijn voorbeeld dat mijn specifieke laptop daar gewoon slecht in is..
Ja, de meeste chromebooks hebben betere hardware voor het zelfde geld. Net zoals ultrabooks doorgaans betere hardware hebben dan hun macbook concurrenten voor de zelfde prijs. Dat neemt niet weg dat de functionaliteit van Windows laptops een stuk uitgebreider is dan chromebooks. En terwijl photoshop op een 300€ windows laptop niet ideaal is (hoewel met een APU nog wel redelijk te doen trouwens), kan het in het geheel niet op een Chromebook. Dus als ik nog kort een aanpassing aan mijn poster moet maken op weg naar de print-shop dan kan dat met een 300€ windows-laptop. Het duurt dan misschien 5x langer dan met een laptop van 2k of een desktop/workstation, maar het werkt wel. Met de chromebook kan het algeheel niet. Chromebooks zijn echt basaal in functionaliteit. Neemt niet weg dat veel gebruikers daar wel genoegen mee kunnen nemen. Maar zodra je ook maar iets voor je werk moet doen met je laptop is de kans enorm groot dat een chromebook niet voldoet. Het is als het ware een geschikt secondary device die je bij de bank neerzet zodat je niet je windows laptop telkens uit de tas moet halen.
Chromebooks hebben een ARM processor voor mobieltjes.
Ultrabooks en laptops met Windows hebben een grotere en snellere processor.
Als je ze letterlijk naast elkaar zet dan verliest een Chromebook.
Ook komt een ARM Processor niet bij AMD en Intel in de buurt, op papier ja maar in praktijk niet.
1 ARM Snapdragon 800 komt in de buurt van een Intel Atom 1,6 GHz dual-core.
En slechte accuduur??? Binnenkort komt er een nieuwe Dell XPS 15 die rond de 11 uur moet halen met een touchscreen resolutie van 3200x1800, als je dat verlaagt naar 1920x1200 of 1280x800 heb je een Windows laptop die over de 12 uur werkt.
En Dell zit heel dicht bij de voorgeschreven accuduur van hun laptops.
Okey hij kost 2000,- maar dan heb je een high-end ultrabook dat wint van een 3000,- MacBook.
In plaats van een Chromebook kan je beter een tablet kopen met toetsenbord.
Een chromebook kan heel goed op een atom draaien, het os draait ook op x86. Maar zelfs al zou een chromebook daar op draaien, dan zou dat de functionaliteit niet vergroten, photoshop enzo draait dan nog steeds niet.
Ja, maar die 1% van de bevolking die iets aan photoshop heeft gebruikt toch vrijwel allemaal een Mac, dus waar hebben we het over...

Voor een gebruiker die foto's will beheeren, vergroten, verkleinen, roteren, beetje aanpassen - die kan met een Chromebook uitstekend uit de voeten.
Leuk dat op een jaar tijd de batterij duur van een laptop er met 30 % op vooruitgaat.

Jammer dat we deze evolutie voorlopig weinig merken in onze smartphones, omdat ze meer en meer moeten kunnen :)
Een smartphone die 2 dagen meegaat in plaats van 1 dag is al 100% vooruitgang hea. :)
Ja maar de evolutie die je nu hebt is een grotere smartphone met een nog grotere batterij.

Je smartphone heeft zowiezo X aantal mAh per dag nodig en of die 4,5 of 6 inch is zal dat niet zo overdreven veel verschillen, en die hebben dus het voordeel van de grotere batterij.

We hebben nog geen revolutie in de batterijen meegemaakt voorlopig he :)
Voor mij is er nog geen perfect gecombineerde oplossing. Naast een combi-apparaat heb ik dus nog steeds een volwaardige laptop nodig. Daar de beschikbare combi-apparaten als tablet minder handzaam zijn dan een pure tablet komt de combi laptop + tablet vooralsnog nog altijd beste uit de bus.
Ben ik niet mee eens. Als je al ziet dat een Surface 2 Pro al op 900 gram zit terwijl het de kracht heeft van een volwaardige ultrabook, dan is de tijd van losse apparaten al volgend jaar over. Surface Pro 3 zal dusdanig dunner worden en lichter dat een losse tablet totaal overbodig is.

Ja Surface Pro 2 is wel degelijk een vervanging voor zowel desktop, laptop als tablet.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 23 juli 2024 08:51]

Volgens mij zijn jullie nog een hele mooie convertible vergeten. Wel eens gehoord van de Lenovo Thinkpad Helix? Ik typ dit nu op zo'n apparaat. Wat mij betreft de ultieme hybride laptop.
Is behoorlijk aan de prijs, maar maakt deze helemaal waar, wat mij betreft.
Daar heeft Tweakers zeker van gehoord. De voorlopige conclusie was 'zeer goed'. Review is al van januari 2013 en als ik me niet vergis zag ik de eerste exemplaren in februari dit jaar. Inderdaad mooie en degelijke convertibles met een stevige prijskaart helaas.
Maar wat heb je nou eigenlijk aan een 4k beeldscherm op zo'n klein beeldscherm? Ik denk dat je op zo'n klein beeldscherm amper het verschil ziet tussen een wat mindere resolutie.
Als je het mij vraagt, niets.
Ik snap het hele nut van meer pixels niet als de content ge-upscaled wordt om het leesbaar te houden. Kun je toch net zo goed normale scaling op een lagere resolutie doen?

Mijn 480x800 Windows Phone is scherp genoeg en prima leesbaar. Een collega van mij heeft een Android met Full HD scherm, en ik vind de leesbaarheid van teksten er niet op vooruit gaan.
Dan heb je een bril nodig. Het verschil tussen 480x800 op 4,3'' ( HTC HD2, SGS2,) 480x800 op 3,7'' pentile indeling ( Lumia 800) en 1920x1080 op 5'' (Oppo Find 5) is overduidelijk en een enorme verbetering, kan ik je uit ervaring vertellen. Teksten zijn duizend keer beter leesbaar en alles ziet er gewoon veel beter uit. Nee, je hebt geen last van een lagere resolutie, maar FHD op een telefoon is wel gewoon ongelooflijk mooi.
overdrijven is een vak apart, en jij ben er wel heel goed in. tuurlijk is Fhd mooier, maar het merendeel van de mensen valt het verschil tussen resolutie amper tot niet op. de hele pixel race is gewoon een hype, en het valt me op dat juist op tech sites net gedaan word alsof hoge resolutie de hemel op aarde is, terwijl de huis/tuin/keuken gebruikers het geen bal boeit omdat het hun totaal niet opvalt.
Rustig aan maar weer. Als het je niet opvalt heb je toch echt een bril nodig. Niets mis mee, maar het is wel zo. Het verschil is gewoon overduidelijk en FHD is vele malen mooier dan 800x480 op dezelfde grootte. En nee, het is geen hype. Het heeft namelijk ook nog toepassingen buiten mobiele telefoons, mocht je dat nog niet verzonnen hebben. De GHz-race is zeker ook een hype?

Nee, huis, tuin&keuken gebruikers boeit het niet nee. Maar daarom zijn wij Tweakers en zij niet. Ons boeit het wel. Daarbij, wat boeit een huis, tuin&keuken gebruikers wel? Die kopen camera's aan de hand van megapixels, terwijl dat echt niet altijd een mooiere foto maakt. Kortom, een normale gebruiker snapt meestal niet wat hij in handen heeft.

PS. Je zit op een techsite. Hier vinden we specs wel belangrijk. Er zijn zat andere sites waar dat niet zo is, die kan je ook bezoeken als dit je niet bevalt ;)
Nou, dan weet ik niet hoe jij kijkt, maar ik heb een bril.
Full HD is blurry door de scaling, want het moet er mooi uit zien en dus gaat er ook nog eens AA overheen.
FHD is niet blurry. Ja, afbeeldingen op webpagina's kunnen blurry zijn omdat ze in lage res geladen worden, want die website laad afbeeldingen voor Android. Tekst is gewoon enorm scherp. De Android-interface is gewoon enorm scherp want die schaalt best.

Sowieso gaat er geen AA over de normale rendering van Android heen, dat is onzin. Ook de meeste spellen op Android hebben geen AA want het is gewoon niet nodig omdat ze in FHD gedraaid worden. AA is soort van resolutie toevoegen waar die er fysiek niet is. Maar op FHD is dat niet nodig omdat die resolutie er wel is.
Ben het met dbhuis eens, als je het niet echt ziet, gaat er iets mis met je ogen, want als ik naar een S3/Note 2 (720p) kijk en vervolgens naar een S4/Note 3 (1080p) zie ik echt wel degelijk een groot verschil.
Die resolutie op die Nokia Lumia is helemaal pauper (800x480).
Ja, de resolutie van die Lumia is inderdaad veel lager, maar toevallig is het scherm ook veel kleiner. 3,7" vs 5,7".
Ik ben het in zekere mate met je eens, alleen vind ik het verschil tussen 480x800 en fullhd zeker wel te zien, zeker met browsen bijvoorbeeld. Ik vind zelf een 720p scherm wel genoeg, maar ik ben bang dat mobiele fabrikanten alleen nog maar voor hogere resoluties gaan. Bij de laptopschermen idem dito, ik denk dat je met een fullhd scherm wel goed zit, en 2560x1700 dat zoiets ideaal is. Maar 4K hoeft van mij dan weer niet.
Anoniem: 523575 @SurfBoy26 december 2013 23:51
Zeg dat maar tegen Dell met hun Dell XPS 15 9530 met een 3200x1800(5.760.000 pixels)(5K bijna 6K) touchscreen die binnenkort uit gaat komen.
Ik heb het topmodel gereserveerd en die is 2000,-
En het is gewoon leuk om te showen want ik ga hem gewoon op 1920x1200 zetten om zijn accuduur te verlengen.
"Dan kunnen fabrikanten zich gaan toeleggen op oled-schermen op laptops of zelfs op gebogen oled-schermen op laptops."

Groot gelijk, ik word gek van die pixelrace. Doe mij maar een 1080p OLED schermpje op een laptop..
Ik zie niet heel erg veel voor een kromme laptop, alleen maar lastiger om mee te nemen.
En Dell komt binnenkort met een High-end 15'' Ultrabook (XPS 15 9530) en die zou rond de 11 uur mee moeten gaan, en meestal zitten ze er niet ver vandaan, mijn Inspiron 15 zou max maar 3,5 moeten werken maar mijn maximale gemeten tijd was bijna 5 uur.
Ik heb pas een 13" Macbook Pro (met Retina scherm (2560x1600) en 512 GB SSD) gekocht en ik sta versteld van de kwaliteit van het apparaat. De Iris gpu maakt het nu ook mogelijk om spelletjes vlot te spelen op redelijke instellingen (ok dat is een vage omschrijving, maar we weten allemaal dat dat een hele capabele GPU is. Ik heb nooit zon verandering meegemaakt tussen een oude computer en een nieuw. Ik heb echt ook nog niet zon bedrag neergeteld (€1829).

De concurrentie vraagt overigens ook dit soort prijzen voor deze specs zo heb ik begrepen. Het verschil is dat je bij Apple niet anders kan dan zoveel betalen als je 500 GB wilt en een nieuwe processor. Persoonlijk vind ik het scherm leuk maar het vorige (1280x800) voldeed voor mij ook. Apple zei zelf over Retina dat je de pixels niet meet zou kunnen onderscheiden als je naar het scherm keek. Dat is met dit soort resoluties het geval. Maar in mijn ervaring met een Full HD scherm ook wel. Apple heeft echter ook de hopeloos verouderde TN techniek vervangen voor IPS en heeft het reflectieve scherm minder reflectief weten te maken (het is niet mat maar gewoon zwarter, het reflecteert minder licht) en dat is een geweldige innovatie gezien het feit dat een mat scherm lelijker is (en feitelijk onscherp). De persoon die mijn oude Macbook Pro overnam zei dat ze de kleuren mooier vond op het Retina scherm, de pixels vielen niet eens op. Toen ik de kleurinstellingen en helderheid van het andere scherm had aangepast zag ze überhaupt geen verschil.

Mijn punt is dus dat Full-HD prima is en alles dat meer dan dat is, vind ik overkill, Geldverspilling. Je merkt het verschil pas als je 2 machines naast elkaar ziet en dan aandachtig gaat kijken en hoe vaak zie je dat nou?

[Reactie gewijzigd door klonic op 23 juli 2024 08:51]

In 2012 heeft de Asus Transformer Book TX300 op mijn verlanglijstje gestaan, maar toen hij na 2-3 maanden eindelijk te koop was, begonnen mijn zorgen te komen over deze "perfecte" ultrabook van 1300euro. De Specificaties zijn prima te noemen en met een afneembaar scherm en Intel i7 processor, kon het een perfect pc vervanger zijn. Helaas kwamen daarna steeds meer vreemde zaken aan het licht die inbreuk deden op een ultrabook van dat niveau: 1 daarvan was bijv. stereo speakers die beiden aan dezelfde kant zaten (links of rechts had geen speaker, maar wel een uitsparing). Dit is iets wat mijn 2 jaar oude Transformer 1 zelfs heeft...

Toen kwam daar vanuit het niets de Transformer T100, ook hierop zat een volledige WIndows 8 (.1) en een x86 processor in en dat allemaal voor een fractie van de prijs van haar grotere broer. Hij wordt namelijk voor zo'n 349-399 euro aangeboden. Dit is eigenlijk waar ik op zat te wachten, dit is wat ik heel 2013 had verwacht, maar toch niet kwam.
Een convertible laptop/netbook waarbij je alles kunt doen op een stevige toetsenbord, gewoon vanaf de bank. Je kunt zelfs Diablo 3 spelen met een (voor mij) acceptabele framerate en resolutie. Je kunt gebruik maken van de WIndows Store, maar je kunt ook gewoon makkelijk een spel volledig installeren met een usb schijf of via een iso. Helaas is hij zeer slecht leverbaar (en moet ik even besparen voor de "grote dag"), maar dit is denk ik toch echt mijn perfecte hybride laptop!
Ik vind vooral de Chromebook Pixel een mooi alternatief met een lekker hoge resolutiescherm in een compact jasje. Verder denk ik niet dat de (ultra)netbooks een comeback gaan maken, daarvoor ligt de prijs simpelweg te hoog en kun je er te weinig mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.