Door Jelle Stuip

Redacteur

MacBook Pro Retina: zuiniger, sneller en goedkoper

Conclusie

Toen Apple de nieuwe MacBook Pro's aankondigde, viel op dat er naast de haast verplichte upgrade naar een Haswell-processor ook een prijsverlaging werd aangekondigd. Tweehonderd euro ging van de prijs af, waardoor het basismodel met 15"-scherm op het moment van schrijven aan te schaffen is voor 'slechts' 2029 euro.

We waren aangenaam verrast door de framerates die we haalden

Voor dat geld krijg je een MacBook met een ongewijzigd uiterlijk ten opzichte van de vorige generatie, maar wel met een langere accuduur, een nog beter scherm en een iets snellere processor. De prestaties van de Haswell-processor vallen in de meeste tests die we draaiden niet tegen, maar het is geen enorme sprong voorwaarts ten opzichte van Ivy Bridge. Als we de processors van de huidige en vorige basismodellen naast elkaar leggen, dan is Ivy Bridge zelfs af en toe sneller vanwege de hogere klokfrequentie en hogere turbosnelheid van de processor.

Die lagere klokfrequentie is natuurlijk nodig om tdp-ruimte te maken voor de Iris Pro-gpu. Ten opzichte van de vorige MacBook met Retina-scherm is de tdp met slechts twee watt gestegen, terwijl de Iris Pro-gpu sneller is dan de HD4000 en de Nvidia GT 650M. We belastten de gpu met enkele games en waren aangenaam verrast door de framerates die we haalden.

Het kiezen voor een igp en het weglaten van een losse videokaart scheelt bovendien in het energieverbruik, dat met de Haswell-processor toch al flink wordt teruggedrongen. Dat levert in onze browsetest met Safari een accuduur van ruim tien en een half uur op. De filmtest scoorde bijna vijf en een half uur, maar daar zit nog wel wat rek in als QuickTime wordt gebruikt in plaats van VLC.

Alles bij elkaar is de nieuwe MacBook Pro dus een verbeterde versie van de vorige MacBook Pro Retina, maar dan met een lagere prijs. 2029 euro is echter nog steeds een hoop geld; er zijn voor dat geld genoeg Windows-laptops met een snellere combinatie van processor en gpu te krijgen. Anderzijds
is de keuze voor een Mac natuurlijk ook afhankelijk van het besturingssysteem. Wil je OS X, dan ben je aan een Mac gebonden. Wil je een mobiele Mac van 15", dan koop je met de nieuwe MacBook Pro een snelle laptop, met de beste kleurweergave die we tot nu toe bij Tweakers voorbij hebben zien komen. Heb je een MacBook Pro van de vorige generatie, dan zouden we een upgrade nog even laten zitten, omdat de snelheid er niet enorm op vooruitgaat en ook de OS 10.9-software gratis te verkrijgen is. Is de accuduur van tien en een half uur belangrijk voor je, dan is de upgrade wellicht de moeite waard.

Pluspunten

  • Goed scherm nog verder verbeterd
  • Lange accuduur
  • Snelle en zuinige gpu

Minpunten

  • Nieuwe processor boekt nauwelijks winst aan cpu-kracht
  • Hoge prijs

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Reacties (322)

Wijzig sortering
Wel jammer dat bijna de helft van alle nieuwe MacBooks Pro Retina last heeft van image retention, een soort tijdelijk inbranden van een beeld in het scherm, op sommige schermen al na 10 minuten hetzelfde beeld. Apple noemt dit trouwens normaal gedrag van IPS panelen en weigert om dit te repareren. Persoonlijk vind ik dit echt schandalig voor een laptop van 2000 euro...

Zie dit filmpje voor hoe het eruit ziet...
http://www.youtube.com/watch?v=zg3TlijYxcc

Link naar Apple's reactie hierover..
http://support.apple.com/...locale=en_US&locale=en_US

Enige dat je eraan kan doen is om het gelijk te testen als je hem koopt en als het nog binnen de 8 dagen is gewoon terugbrengen naar de winkel. Zelfde probleem is er trouwens ook met de 27" imacs...

[Reactie gewijzigd door checkpointx op 25 november 2013 08:21]

Volgens mij haal jij hier een probleem aan dat bij de early 2013 speelt en niet bij de late 2013!

De laatste release van de MacBook Pro's met een retina scherm hebben naast de Samsung panels (die geen last van image retention hebben) een volgende generatie van LG panels. Zover ik weet hebben beide panels geen last meet van image retention.
Helaas is het tegendeel het geval. Redelijk veel topics op o.a. Macrumors en Apple's support forum over de kwaliteit v/d retina schermen in de late 2013 modellen. Vaak gelezen klacht zijn backlight bleeding/kleurverschil bij de Samsung panelen en IR/ghosting bij LG. Het zijn in veel gevallen ook geen nieuwe schermen, mijn 13" rMBP late 2013 had een scherm uit week 48 van 2012 (retour wegens IR).
Apple noemt dit geen normaal gedrag van IPS panelen, ik heb het probleem namelijk zelf gehad Apple erkende het probleem en deze is na 11 maanden kosteloos vervangen.

(Het probleem zit namelijk in de panelen van LG, de Samsung panelen hebben dit probleem niet.)

Ik ben het met je eens dat dit schandalig is voor een laptop van meer dan 2000 euro. Voor mij geen TV of beeldscherm meer van LG in ieder geval. :)
ik hoor hier heel wisselende verhalen over, het schijnt dat Apple intern bepaalde maatstaven voor gebruikt. Iets in de trend van als er na X minuten al inbranden voorkomt dan mag het paneel vervangen worden.

Uiteindelijk is het scherm bij mij ook vervangen, maar dat kwam door een erg vriendelijke APR en zeker niet door de richtlijnen van Apple. Zie ook de link naar Apple's reactie uit mijn eerdere mail. Ze zeggen glashard dat dit is hoe IPS panelen werken.

Ik gebruik overigens nog steeds graag apple producten hoor, het blijven fijne producten, maar als ik zoveel geld uitgeef wil ik wel dat het goed werkt en niet dat er nog 30 minuten op het scherm is te lezen waar ik mee bezig was.
Vreemd dat Apple dan niet betere kwaliteitscontrole op haar toeleveranciers uitvoert, voor een consument moet het niet uitmaken welk merk paneel er in een laptop zit, die kiest tenslotte voor het merk van het complete apparaat. En TV schermen van LG komen uit een andere fabriek, dus ik begrijp je argument niet helemaal. ;)
Ik denk eerder dat het ligt aan de specifieke schermen die voor de MBP zijn gebruikt. Ik heb namelijk al een tijdje de LG IPS277L als monitor en geen last van inbranden of enige image retention whatsoever. Dus dat dit komt doordat alle IPS schermen zo werken is gewoon te makkelijk.
Al de zoveelste keer dat LG het verprutst. Maar waren dit niet de oude retina's? Toen ik mijn retina kocht waren er ook problemen met LG. Ik moest toen wat langer wachten, omdat ze stopte met LG. Ik heb gelukkig een Samsung scherm erin.
Volgens mij is het (helaas) inderdaad normaal, de iPad mini retina heeft er ook last van.

Vervolgens kan je je afvragen of het wenselijk is dat Apple schermtechnieken toepast die zulke duidelijke minpunten hebben.
+1Anoniem: 449164
@TMC25 november 2013 23:17
Ik gebruik een monitor met IPS paneel, laptop met IPS, telefoon met IPS en een tablet met IPS en heb het nog nooit gezien. Misschien een probleempje bij de aangeleverde panelen van Apple?
Die hebben niet zo'n hoge pixeldichtheid als de MacBooks/iPads gok ik.
0Anoniem: 449164
@TMC26 november 2013 23:11
het licht aan de door LG aangeleverde panelen, de Samsung panelen hebben geen last van dit probleem.

Daarbij, ik gebruik een Nexus 7 uit 2013, een Sony Xperia Z, een BTO laptop met full hd en een monitor met 2500 bij 1600 pixels, ik wist dus wel waar ik het over had.
Processorupgrades zijn fijn, maar waarom is er nog geen ontspiegelde versie? Apple noemt deze 'ontspiegeld' maar dat kan je niet serieus noemen.
Dit is relevant, aangezien ze met ingang van deze upgrade geen matte schermen meer leveren.

Ik heb een MBP uit eind 2010 met mat scherm. Voor fotobewerking is dat eigenlijk een must. Ik zit nu te werken op een Lenovo X1 Carbon, ook mat scherm. Zo veel rustiger voor je ogen en zoveel preciezer. Die mooie zwarte glazen voorpanelen zijn ideaal voor consumenten, maar voor serieus grafisch werk kan het gewoon niet.
Vreemd ook aangezien Apple vooral uit de grafische hoek komt.

Apple, maak een mat scherm, dan kan ik upgraden...

(relevantie toegevoegd)

[Reactie gewijzigd door captnemo op 25 november 2013 11:17]

Ik hoor wel wat vaker mensen dit roepen, maar Apple biedt volgens mij al langer niet de optie om een mat scherm te nemen. Daarbij is bijvoorbeeld ook het Thunderbolt scherm niet in een matte optie te verkrijgen, terwijl volgens mij heel veel professionals deze schermen gebruiken. Ik heb er zelf niet super veel verstand maar, maar ik heb echt het idee dat dit typisch weer iets is dat wordt opgeblazen. Waarom hoor je weinig pro's hier over?
Het opmerkelijke is dat bij de afbeeldingen het glossy reflecterende scherm duidelijk wordt getoond :?
http://www.apple.com/nl/displays/

Er is best wat buzz over het niet hebben van een mat scherm. Het voordeel van zo'n glossy scherm lijkt dat pixels meer in elkaar overvloeien en zwart dieper is. het is veel meer op consumeren gericht dan op produceren. Blijkbaar hebben ze daar meer klanten.

Maar kijk en vergelijk zelf als je de kans krijgt. Er staan in een gemiddelde mediamarkt vast genoeg matte schermen.

[edit:]
https://discussions.apple.com/thread/3191456

[Reactie gewijzigd door captnemo op 25 november 2013 15:27]

"Apple, maak een mat scherm, dan kan ik upgraden..."
+10000

Ik heb een matte nu (2011), en nu KAN ik niet upgraden :-(
Wat een gezeur om het design, er zijn maar weinig fabrikanten die het voor elkaar krijgen een ontwerp te maken wat er 5 jaar later nog oerstrak uitziet. Persoonlijk vind ik de macbooks er al jaren super uitzien, liever strak en glad ipv de gemiddelde windows laptop die er uit moet zien als een straaljager die aan de cocaine zit.
Ik blijf dit prachtige notebooks vinden. Het design is strak, tijdloos en mooi. Ik heb overigens nog nooit een andere laptop gezien die je gewoon op tafel kunt laten staan omdat hij er niet uitziet als een lelijke laptop.

Het enige nadeel blijf ik (net als de airs) vinden dat je niet meer zelf geheugen of harddisks kunt vervangen. Nu de hele oude lijn pro's het veld moet ruimen (behalve 13") is het dus flink bijlappen voor een upgrade. Dat is echt spijtig.

Daarnaast blij ik nog altijd van mening dat de overstap naar Apple 5 jaar geleden de beste is geweest. Ze zijn duurder dan een vergelijkebare counterpart pc. Maar als ik het vergelijk dan is dat het geld zoveel meer waard.
Dit is voor mij de reden extra zuinig te zijn op mijn 2012 MBP en voorlopig niet te upgraden. Geheugen mag je zelf vervangen, het optische station kan eruit en een 2e hdd kan er bij. En dat alles in een 13" behuizing. Bij iFixit kreeg de 15" een 1 uit 10 score voor onderhoud en reparaties. Jammer dat het vast gesoldeerde geheugen e.d. niet in min punten lijst staan hier op Tweakers.

Edit: Link toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door 557373 op 25 november 2013 13:15]

Ben ik helemaal met je eens. Ik heb een MBP early '11. 8GB en een SSD en ik kan weer even vooruit...

Ze zijn prachtig maar daar betaal je dan een dubbele prijs voor.
idem dito hier , jammer van de lage resolutie en max 8GB RAM op mijn 2009 model, maar de mogelijkheid SSD en Magnetische harde schijf te combineren is werkelijk te mooi. En ik ben niet vergeten dat Apple 1000 Euro durfde vragen voor een geheugenupgrade naar 8GB.

Apple heeft met het in hun nieuwe modellen vastgesoldeerde geheugen en harde schijf aan mij een potentiele upgrade klant verloren.
Bedankt voor de gemoedsrust , Apple, ik leef nu in vrede dat retina niet nodig is en gebruik 1440x900 tot het toestel uit mekaar valt.
wel frappant dat ik een macbook unibody uit 2008 heb en dat het uiterlijk vijf jaar later gewoon nog steeds niet veranderd is.
Vindt het ook frappant dat hij na 5 jaar nog steeds mooier is als ieder andere concurrentie :) Maar dat is subjectief natuurlijk.

Wat veel mensen een nadeel vinden, maar ik een voordeel, eindelijk die CD/DVD speler eruit die zoveel ruimte in beslag neemt. Gelijk stuk slanker.
Ik ben blij dat je zelf concludeerd dat dit een subjectief oordeel is, maar ben het wel met je eens, qua design behoort deze tot de top. Vraag me alleen af of het slim is geen 'vernieuwing' door te voeren, we hebben gezien dat de concurrentie niet stil zit de afgelopen jaren!
Als het design strak en "mooi" is, en iedereen het koopt, waarom zou je dan veel geld steken in een nieuw design? Zelfs de ultrabooks van HP etc. vind ik niet mooier dan de unibody van Apple, al komt het inderdaad wel in de buurt.

Met de Mac Pro zijn ze trouwens wel een heel andere weg ingeslagen met dat "prullenbak" design, wellicht dat de Macbook ook ooit nog een ander uiterlijk krijgt.
Misschien moeten ze gewoon wat kleur in de unibody brengen. Zoals hotpink, black, grey. :Y)
Een beetje zoals de iphone 5c, maar dan geen plastiek. |:(
Ik denk niet dat vernieuwen bij hert uiterlijk van deze laptops veel gaat uitmaken, ze zijn slank, zoals hierboven al gezegd strak maar zeker niet te ouderwets.
Porsche doet het ook al jaren met de 911 en die blijft ook mooi.
Ik zelf ben er niet helemaal blij mee dat de DVD speler eruit is, gelukkig heb ik ook nog een oudere versie MacBook waar deze wel in zit en kan delen. Maar liever had ik gewoon DVD speler gehad.
Het is maar net waarvoor je het gebruikt. Ik heb al 2 jaar een MacMini zonder DVD speler. Nooit gemist. Jaren daarvoor een andere MacMini 2006 met DVD drive, zelden gebruikt.

Wat staat er nog op DVD? films?, die speel ik er niet op. Games download ik (legaal) en MacOS krijg je ook al niet meer op DVD. Heb de schijf een keer vervangen door een SSD, bij booten kun je aangeven om MacOS te installeren via internet, vraagt ook nog even om je backup (Timemachine gekoppeld aan een NAS).
Was volgens mij in een uurtje gebeurt, en ik kon weer exact verder met waar ik gebleven was. Zelden zo makkelijk een systeem opnieuw geinstalleerd.
Die zat ook al niet in mijn 2013 rMBp 15", moet zeggen dat ik m nauwelijks mis...
Sinds 2012 mis ik het Kensington slot.
Zakelijk is het interessant om aan te schaffen, maar zonder slot kan ik 'm niet meenemen naar het werk (zonder lelijk Kensington dock). De body is vrijwel ongewijzigd en poorten zijn toegevoegd, maar jammer dat er - mijn inziens - een belangrijke aansluiting is weggehaald.
Er bestaan slotjes die je door de beeldschermhinge heen kunt halen toch?
Klopt, maar als die maar een beetje scheef zit en je doet je scherm dicht zit je meteen met een kras op het scherm.
0Anoniem: 540163
@timovd25 november 2013 12:44
No fijne werkomgeving dan
Het niet meer hebben van die Kensington aansluiting is nou niet echt een gemis te noemen. Het is al lang en breed bekend dat deze sloten eenvoudig te openen zijn (sommigen zelfs met een stukje karton) waarbij men meestal gewoon bruut geweld gebruikt. Paar keer goed rukken en je rukt 'm zo uit die Kensington aansluiting of je knipt de kabel gewoon door. Beiden een kwestie van een paar seconden en dus totaal niet afschrikwekkend voor de gelegenheidsdief.

Een afgesloten werkruimte en zorgen dat je het ding niet zomaar uit het oog kan verliezen zijn betere maatregelen om te nemen.
Volgens mij is het toetsenbord anders in 2008 en de pad heeft losse knoppen en is kleiner.
Nope ook touchpad. Heb het over de macbook 5.1 (late 2008)
Als je onder het nom uiterlijk alleen de materialen vindt vallen is er inderdaad niet zoveel veranderd.

Als je bijvoorbeeld alleen al naar de grootte en het gewicht kijkt, is er wel degelijk veel veranderd.
Ben van een MBP 13" 2011 naar een rMBP 13" 2013 gegaan en het verschil is aanzienlijk.
Heb jij überhaupt wel goed naar het design gekeken? Dat is wel degelijk gewijzigd...
Hij is nog steeds plat! En hij scharniert open! Waarom geen radicale verandering! iBook style!
Een goed design herkent men aan zijn houdbaarheid.
Op dat vlak is Apple nog steeds heer en meester.
Wat dacht je van geen optische drive meer en mede daardoor dunner? Die vind ik toch wel bijzonder.
Daarnaast hele kleine dingen zoals de stroomknop is onderdeel geworden van het toetsenbord ipv een eigen knopje ernaast (zit nu op de plek waar eerst de ejectknop zat).
Maar wie snel kijkt, zal geen grote verschillen zien
Waarom zou je veranderen wat goed is? De alu unibody die ze al jaren gebruiken is blijkbaar goed doordacht. Overigens is ie niet helmaal hetzelfde gebleven: de nieuwe generatie mbp is een stuk platter dan het 2008 model ;)
Hier nog een 2008 exemplaar die het nog steeds prima doet en zo de showroom in zou kunnen. Ondanks dat ik 'm dagelijks meesleep (wel in hoesje) ziet 'ie er nog netjes uit. De MacBook Pro Retina heeft maar een paar kleine wijzigingen zo op het oog. Uiteraard is er genoeg veranderd daar in dat aluminium blok. Ik moet zeggen dat ik best wel onder de indruk ben van de accutijd. Waar de oude MacBook tussen de 4 en 5 uurtjes het loodje legt gaat deze meer dan het dubbele mee met dezelfde werkzaamheden. Dat lijkt me wel een verademing, dat je zonder adapter van huis kunt.

Pas als de mijne kaduuk gaat komt de volgende, niet eerder. Jammer dat Apple de spullen zo goed maakt dus.
Lekker gedateerd uiterlijk dus :P

Ik blijf de MBP een machtig mooi ding vinden hehe, waardige tegenstander voor de Zenbook Prime :P
Ik denk dat de term "tijdloos" wat beter past ;)
Tijdloos, of fantasieloos en simpelweg vrij saai? Niet lelijk, dat niet, maar zeker wel saai.
Uiteraard als iets niet mooi is, moet het veranderen om het proberen mooi te maken.
Wat al mooi is moeilijker om nog mooier te maken.
Never change a winning team, geldt ook voor design .... Just finetune
Noem je een Porsche ook saai? Nee, dat is een tijdloos ontwerp. Net als deze laptop. Dit is gewoon functioneel gezien de meeste ideale opstelling. Tenzij je van veel lichtjes en poespas houdt, dan kan je beter kijken naar een Alienware laptop ofzo. :)
Dat zeg ik toch ook. De MBP is gewoon knap en dat blijf je heel lang mooi vinden. Het is niet nodig om veel te veranderen.
Bij Porsche ook, is al 50 jaar bijna hetzelfde. Nog altijd mooi. Wil zeggen dat ze 50 jaar geleden al een goed ontwerp hadden.
Skoda daarentegen, heeft moeten veranderen om er beter uit te zien.
daarmee ze nu ook die lelijke iphone's uitbrengen,met die kleurtjes,waar is de design en de schoonheid nu?
Porsche met hun 911 is idd tijdloos, maar ondertussen ook saai totdat je er mee rondscheurd.
Gaat niet helemaal op. De lijnen van de Porsche zijn tijdloos - maar het aantal variaties erop zijn inmiddels aanzienlijk.
Als het uiterlijk het enige is waarover we kunnen klagen (en dan is klagen nog subjectief want veel mensen vinden het hoogstens jammer) dan denk ik dat ze het zeer goed gedaan hebben.

Het 'klagen' over het uiterlijk snap ik ook niet helemaal. Eerst had je dit bij de iPhone, en vervolgens zie je Samsung allerlei modellen uitbrengen die hetzelfde eruit zien en vind iedereen het ineens prima.

Als het uiterlijk functioneel werkt en het ziet er mooi uit wat moet je dan gaan aanpassen? loop je dan niet het risico om er afbreuk aan te doen?
Samsung wordt anders behoorlijk bekritiseerd dus wat je zegt klopt niet.

Uiterlijk is subjectief, prijs niet.
Er valt genoeg te klagen over deze laptop. € 2000 en niet eens een game in Full hd deftig kunnen afspelen. Voor € 2000 koop je al een heel goede game laptop die daar geen problemen mee heeft.
"Eerst had je dit bij de iPhone, en vervolgens zie je Samsung allerlei modellen uitbrengen die hetzelfde eruit zien en vind iedereen het ineens prima."

Huh? Wacht even. Wat? 8)7
Je snapt het niet? Mensen (vooral Android fans) liepen te schreeuwen dat de 4S hetzelfde was als de 4, en de 5 eigenlijk niet veel spannends wasomdat het zo veel op de vorige telefoons leek.

Samsung is nu met de S3, S4 (Mini :+ ), en de Note series precies hetzelfde aan het doen maar daar hoor je vrijwel niemand over.

Ikzelf vind de Macbook één van de mooiste laptops, ik heb een zwak voor geborsteld aluminium en de afwerking van Apple is ook altijd zeer goed, je betaald ernatuurlijk wel voor, voor al dat design en het materiaal. Maar daar krijg je naar mijn mening veel voor terug, het fijne van Apple vind ik ook de kleurweergave, zowel op de laptops, maar ook de telefoons. Waar velen vaak overgesatureerde kleuren hebben zit Apple vrijwel altijd op neutraal.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 25 november 2013 10:05]

Geanodiseerd aluminium neem ik aan ;)
Design is juist een van de aspecten waar Apple grof meer geld aan uitgeeft dan de andere fabrikanten, dan mag je toch hopen dat ze mooie laptops op de markt weten te zetten.
Inderdaad ganodiseerd :P alhoewel geborsteld er bij mij zeker ook wel in komt XD

Apple steekt er inderdaad grof geld in, maar daar betaal je ook voor, en juist door de hoge prijs slaan sommige mensen het apparaat maar over. Mijn volgende laptop zal zeker weten een Macbook zijn.
''Je snapt het niet? Mensen (vooral Android fans) liepen te schreeuwen dat de 4S hetzelfde was als de 4, en de 5 eigenlijk niet veel spannends wasomdat het zo veel op de vorige telefoons leek.

Samsung is nu met de S3, S4 (Mini :+ ), en de Note series precies hetzelfde aan het doen maar daar hoor je vrijwel niemand over.''


Dat argument zou inderdaad op gaan als er niet een dozijn extra fabrikanten zijn die android toestellen leveren.
Het argument gaat prima op want ik kijk per fabrikant. Ik heb er trouwens geen problemen mee hoor dat zij +- het zelfde design gebruiken, alleen wanneer men het alleen over Apple zegt vind ik het om te lachen. Er zijn gewoon meerdere fabrikanten die het doen, niet alleen Apple.
de laptops van HP de envy en de nieuwe asus zijn net zoals de macbook zeer mooie en voor minder held wel snellere hardware
lol ... Uhm ja met het GIGANTISCHE verschil dat Samsung naast hun Galaxy lijn die vrijwel allemaal hetzelfde zijn nog 1001 andere modellen maakt, waarbij Apple maar met 1 model steeds komt en die dan ook nog eens elke keer hetzelfde zijn op minimale aanpassingen na. Dat is gewoon inspiratieloos en van een merk dat maar met zo weinig devices per jaar komt mag wel wat meer verwacht worden kwa innovatie dan alleen maar wat hardware/software updates. Elke keer hetzelfde design gaat ook vervelen.
En de Galaxy lijn is vrijwel Samsung's flagship, dat Samsung daarbij dan nog een shitload aan andere moebieltjes maakt maakt niet uit. Het punt is is dat Samsung vrijwel hetzelfde doet maar je er vrijwel geen kip over hoord. Dit komt dus juist doordat Apple maar 1-2 nieuwe telefoons per jaar maakt en het dus "groots" is. En natuurlijk omdat iemand altijd wel wat over Apple heeft te zeuren.
En de Galaxy lijn is vrijwel Samsung's flagship
Dat maak jij ervan Galaxy line word momenteel voor wel wat meer gebruikt dan de high end.
Galaxy is zo ongeveer de Android tak van Samsung, daar zitten ook de (in alle opzichten) goedkope Ace en Gio modellen bij.

Galaxy S is de high end line van Samsung. En die zijn qua design niet te vergelijken met de iPhone 5/5S of de Sony Experia Z, Samsung heeft zijn ontwerpers op sabattical gestuurd!
Dat komt omdat in apples visie hun apparaten net als het wiel zijn. Perfectie is rond, alle variaties op rond doen af aan de perfectie en de gebruikerservaring. Maar ik begrijp het best dat sommige mensen zoals jij ronde wielen zat zijn en vierkante wielen een goed idee vinden ... ;)
En gelijk de telefoon 2x zo snel maken, en dat na 1 jaar, ipv elke maand weer een of ander plastic budget toestel maken, welke waarschijnlijk na een half jaar al weer geen update krijgt.

(Ja maar dan zet je er zelf een rom er op) - Ja als die beschikbaar is en erg klantvriendelijk is het niet.

Niks tegen Samsung of Android hoor, maar zoals ik dus al aangeef doet Samsung vrijwel ook gewoon mee aan het zelfde design gebruiken.
Mijn reactie was op goarilla, die die "incrementele" verschillen tussen de Samsung modellen banaliseerde, waarop ik hetzelfde deed met bvb de 4 en 4S. Vele merken zijn hier schuldig aan en het is een beetje stom om Apple hiermee op te hemelen en Samsung uit te lachen of visa versa.
Er is teveel keuze in de android wereld zelfs in eenzelfde merk. Met allemaal hele kleine verschillen. Deze enorme "keuze" is erg verwarrend.
Oei, hoe heb je ooit beslist met welke wagen je gaat rijden? Geraak jij ooit buiten uit de supermarkt als je om melk moet?

Keuze is goed. Als het voor jou verwarrend is wil dit niet zeggen dat dit per definitie slecht is.
Oei, hoe heb je ooit beslist met welke wagen je gaat rijden? Geraak jij ooit buiten uit de supermarkt als je om melk moet?
Ja ik pak de goedkoopste, voedselinspecties garanderen een minimum aan kwaliteit.
Keuze is goed. Als het voor jou verwarrend is wil dit niet zeggen dat dit per definitie slecht is.
Te veel keuze is verlammend. Bij Apple krijg je een consistente gegarandeerde user-experience als je een iPhone koopt. Als je dit vergelijkt met een android toestel dan kom je regelmatig bedrogen uit de winkel.
Toestellen die te weinig geheugen hebben of geen GPU, dan verkies ik de 2-3 modellen vs het keuzeaanbod.

[Reactie gewijzigd door goarilla op 25 november 2013 14:49]

Een refresh zou misschien geen kwaad kunnen maar ik zie niet in hoe je zoiets mooier kan maken, misschien uitbrengen in het "space grey" ?? geen idee of dat mooi is maar wie weet. De Macbook ziet er naar mijn mening mooi uit, het schreewutniet echt om aandacht, je hebt geen plastic feel. geen glimmes zwart plastic wat fette vingers aantrekt.

De laptop lichter maken is natuurlijk wel mooi meegenomen,
Nou ik vind de toetsen in het zwart er echt storend uitzien, maar ja smaak daar kan je natuurlijk niet over twisten.
Dat kan, wil je liever wit?
http://www.ksrplayer.com/...07/201207070641193635.jpg

Of zilver/grijs? http://www.ksrplayer.com/...07/201207070637581023.jpg

Keyboard covers heten die dingen, heel handig :)

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 25 november 2013 21:48]

Tja, mooi is nog steeds subjectief ;) Ik zeg dan ook niet dat het lelijk is, maar het is bij Apple als het om design gaat gewoon wel heel erg saai. Bij zo'n groot bedrijf zou dat niet nodig hoeven zijn. Waarom niet eens een spannend nieuw design? Het geld is er.

Downmodden ja? Fanboyss... ik lever toch geen kritiek op Apple of wel dan? Ik zeg alleen dat het leuk zou zijn als ze eens met een vernieuwd design zouden komen. Daarbij, Apple is niet de heilige graal. Doe je oogkleppen eens af, dan zie je nog eens wat.

[Reactie gewijzigd door 461943 op 25 november 2013 15:45]

Kwaliteit is tijdloos en nooit saai. Goede materialen blijven mooi.
of is het gewoon functioneel?

hoe moet het dan niet saai zijn? Wat is niet saai volgens jou.
- Lampjes erop? daar heb je AlienWare voor.
- Kleurtjes? zie hoe goed (slecht dus) de iphone 5c verkoopt.
- glimmend plastic? nah....
- rond scherm?....
0Anoniem: 449164
@46194325 november 2013 23:06
Ik zou het eerder strak noemen, saai maar strak, niet zoals bij republic of gamers laptops met een opvallend uiterlijk.
+1Anoniem: 499360
@46194325 november 2013 15:33
Herkenbaar, praktisch en gewoon goed. Saai? Wat saai is is dat bijna elke concurrent een reeks heeft die op de MBP lijkt.
en wat heeft Apple al niet gekopieerd van een ander merk? mijn pc lijkt ook op beetje op een macbook; ik heb daar geen problemen mee. ik wou ook eerst een macbook kopen,maar die prijzen zijn niet te doen,daarvoor heb je een veel snellere windows pc. een maat van me heeft ook een mac gekocht en zo snel werken doet deze ook niet vind ik,kan er mijn draai niet op vinden.
+1Anoniem: 499360
@46194325 november 2013 15:58
Je zou denken dat een laptop toch maar enkel een scherm en een toetsenbord is maar er hangt ook wel meer aan vast natuurlijk en dat is de behuizing. Vroeger zag je die enkel in plastic en liefst zwart. Tot Apple populair werd werd er daar niet van afgeweken een laptop was gewoon altijd plastic en dan ook liefst zwart. Nu moet je als fabrikant op zijn minst één lijn hebben die dezelfde esthetiek heeft als een Apple notebook.

Het gaat niet op van te zeggen dat Mac gebruikers van alles wat een toetsenbord en scherm heeft een kopie van een MacBook Pro noemen. Er zijn nog steeds genoeg modellen die lelijk genoeg zijn om niet als een MBP kopie te beschouwen maar wat wel opvalt is dat waar men vroeger enkel lelijke modellen maakte men nu dus probeert de Apple look te verkrijgen
Misschien heeft Apple de trend gestart, maar ook Apple heeft jarenlang plastic laptops gehad. Toen hoorde je niemand over dat dat zo erg was. En daarbij, de finish van een Macbook voelt inderdaad goed aan, maar bedenk dan wel dat je voor het instapmodel 2000 Euro betaalt. Dan mag dat ook wel, dacht ik zo. De meeste laptops maxen juist rond die prijs en dan heb je zeker een even stevige en waarschijnlijk een snellere laptop dat een Macbook. Maar, ieder moet natuurlijk zijn eigen laptop kiezen :)

PS. Even offtopic hoor: niets mis met Mac OS X, maar waarom zijn alle knopjes daar altijd zo gruwelijk klein in? Waarom staat er niet boven elk programma een lekker groot kruisje om het programma af te sluiten?
+1Anoniem: 499360
@46194325 november 2013 16:47
Maar Apple had toen die aluminium ook al hoor toen ze nog de plastic MacBooks hadden en eerlijk is eerlijk die waren toch ook wel heel mooi al toen. Een instap Macbook Pro kost trouwens €1200, geen €2000 en een instap notebook van Apple kost €1000.

Wat die knopjes betreft, . Dat ze klein zijn is omdat ze het minst gebruikt worden natuurlijk dus heb je meer plaats voor andere dingen en is de kans kleiner dat je per ongeluk een venster sluit.
Ik heb het over nog verder terug. Toen was Apple helemaal plastic fantastic. En nu ze aluminium gebruiken is plastic ineens helemaal des duivels, dat snap ik gewoon niet.

Die in het artikel is 2029, dacht dat dat het instapmodel was. Die knopjes blijf ik toch niet begrijpen. Ik switch continu tussen programmas, ik verplaats ze, verklein ze, en wat nog meer: het is een van de functies die ik het meeste gebruik. Misschien ook omdat ik twee schermen gebruik. Ik sluit niet per ongeluk vensters , ik weet wel waar ik klik. Maar natuurlijk gebruikt iedereen zijn PC anders, dus misschien is dat voor anderen geen probleem. Ik vind het persoonlijk echter gruwelijk irritant.
+1Anoniem: 499360
@46194325 november 2013 18:48
Ik denk dat je niet snapt over wat voor plastic ik het heb want plastic is niet des duivels. Plastic wordt meestal gebruikt omdat het gewoon goedkoop is en het wordt dan ook op een goedkope manier ingevuld en dat is voor Mac gebruikers des duivels ;) Kijk bijvoorbeeld naar de iPhone 5C die is uit plastic maar je moet dat eens goed bekijken want er is geen enkele fabrikant die plastic op die manier gebruikt omdat het te duur is in het productie proces, je zal op een iPhone 5C bijvoorbeeld geen lasnaad vinden. Het is niet het materiaal dat belangrijk is maar hoe je het materiaal gebruikt dat belangrijk is voor Mac gebruikers als je het over het verschil tussen Mac hardware en andere hardware hebt. Het zit hem allemaal in de details.

Wat die knopjes betreft is dat gewoonte. Ik werk hoofdzakelijk met Mac dus ik snap überhaupt niet wat er ergerlijk kan aan zijn want ik vindt het systeem van Windows dan weer ergerlijk. Het is puur wat je gewoon bent natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 499360 op 25 november 2013 22:24]

Tja, maar waarom kregen plastic telefoons dan altijd kritiek van Apple-fanboys? Kijk naar een Oppo Find 5. Die is van plastic, en dat is toch echt een prachtige telefoon die erg hoogwaardig aanvoelt. En zeer zeker zonder naden. ( En een telefoon met k*tsoftware, maar dit gaat over design.)

En wanneer Apple dan een overpriced plastic iPhone 5 maakt is het ineens prachtig en "unapologetically plastic?" Dan ben je gewoon star. Overigens ben ik het eens met je punt dat het meer gaat om hoe een materiaal gebruikt word. Maar dan moet je als bedrijf niet eerst een materiaal gaan afkraken en het dan gebruiken. Dat is gewoon inconsequent.

Het is inderdaad denk ik gewenning. Ik ben simpelweg opgegroeid met Windows, dus daar werk ik ook sneller mee. Ik ben wel benieuwd naar OS X, maar tot nu toe bevalt het niet echt. Ik vind het omslachtig, alhoewel het voor jou waarschijnlijk precies andersom is.
Er zijn denk ik meer Android aanhangers die zich deze kritiek in het hoofd halen dan er daadwerkelijk Apple aanhangers zijn die deze kritiek uiten.
Grappig, ik hoorde altijd iedereen met een iPhone in mijn omgeving ( en dat zijn er nogal wat) over dat Android-telefoons zo slecht aanvoelden, maar nu de 5c er is ineens niet meer. Toeval?

PS. Ik heb hier een iPad staan en ik snap dan ook wel wat ze bedoelden. Maar je kan niet een iPad van 800 gaan vergelijken met een Android-tablet van 100 Euro. Dan ben je gewoon dom bezig.
Is dat echt zo, of is dat ook iets wat in het hoofd gehaald wordt? Volgens mij is het onder Apple fans het oordeel over de 5C namelijk bijzonder negatief.
Nee, dat is niet iets wat ik me in mijn hoofd haal. Mijn oren zijn nog steeds erg goed. Apple-fans houden nu hun mond over het plastic van andere telefoons waar ze dat eerst afkraakten. Ten minste, die in mijn omgeving en dat zijn er nogal wat.

Ik hoor alle niet-tweakers juist positief zijn over de 5c. Voor hen is een nieuw kleurtje en een ietwat nieuw uiterlijk een nieuwe telefoon: zij weten niet wat erin zit. En de meeste mensen zijn helemaal blij dat ze nu een kleurtje kunnen kiezen. ( Iets wat standaard al zou moeten kunnen IMHO.)

Ik zou zelf niet veel geld gaan betalen voor een iPhone 5 in een goedkopere behuizing, maar mensen die er geen verstand van hebben wel.
Aluminium voelt beter aan dan plastic, maar dat betekent niet dat plastic slecht is. Niemand is tegen plastic. Nooit geweest.

Er werd 'gezeurd' over plastic, omdat als men een aluminium Apple product met een andere product vergelijkt er alleen naar de specs gekeken werd en niet naar de behuizing en afwerking.
0Anoniem: 499360
@46194325 november 2013 20:22
Apple heeft nooit plastic afgekraakt. De iPhone 3G en 3GS was ook uit plastic. Ik ken de oppofind niet hoor. Wat wel zo is is dat veel telefoons gewoon uit goedkoop plastic worden gemaakt niet omdat het mooi is maar omdat het goedkoop is.
Direct niet, indirect wel. Ook veel Apple-aanhangers die dat deden. Nu niet meer, met de 5c. De Find 5 is puur vanwege het design wel eens de moeite waard om te bekijken ;) En kosten tellen uiteraard ook mee. Maar het ligt er maar net aan hoe je het implementeert inderdaad. Dat Hyperglaze plastic van Samsung kan ik ook niet erg waarderen, maar ik heb hier een SGS2 en dat ding is dan wel weer stevig als een tank. Dat kan je van een glazen of aluminium iPhone niet zeggen.
Het is maar wat je machtig mooi vind, ik heb niet zoveel met het design van de macbooks. Toch vind ik de macbooks wel lekker werken :) Snel, relaxed en goed kan ik wel zeggen :) Maar mooi... Niet mijn mening!
Frappant is evenzo dat tweakers.net in het gros van de testen met alternatieven aan komt voor de conclusie maar dat hier opmerkelijk genoeg achterwege laat. Ja, in een zinnetje in de conclusie wordt er vermeld dat er voldoende Windows alternatieven zijn. Modellen worden echter niet genoemd.

Doet ik het maar: Dell Precision M3800 bijvoorbeeld. :Y)
0Anoniem: 227572
@Tomvd525 november 2013 08:26
Porsche 911 is in een langere tijd ook nauwelijks van uiterlijk veranderd... Don't fix it if it ain't broke
Noem mij maar een windows laptop die net zo goed in elkaar zit als de macbook? Mijn collega moest laatst een nieuwe laptop hebben en na echt 100den plastic toshibas en weet ik veel wat nog meer bekeken te hebben is hij toch ook maar als laatste persoon op kantoor over gegaan op een macbook. Bouw kwaliteit van de Macbooks zijn gewoon veel beter dan de rest. Zelfs die macbook lookalike's zoals zenbook zitten niet zo goed in elkaar. Als je het fisher price noemt heb je er nooit een echt in handen gehad.

Het is jammer dat op gebied van laptops/telefoons etc. men vaak alleen naar de specificaties van de chipset kijken. Ik hoor altijd hetzelfde verhaal, ja voor die prijs heb ik een veel betere windows laptop. Ja in specificaties misschien ja, maar de rest? Als je inderdaad geen problemen hebt met een laptop waarbij elke toetst begint te kraken na een jaar, ja dan wens ik je veel plezier.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 november 2013 11:14]

Al is je reactie vooral retorisch bedoeld, ik reageer maar gewoon op een redelijke manier.
De Lenovo/IBM Thinkpad T en HP Elitebook series zitten bijvoorbeeld ook goed in elkaar. Zijn stevig, gaan lang mee, enzovoort.
Daarnaast hebben (sommige) Macbooks ook zo hun problemen (gehad), zoals falende GPU's, inbrandende schermen, wifi problemen, en zijn ze over het algemeen slecht te repareren en upgraden.
Dus je kan het niet zo absoluut stellen, dat alle Macbooks beter in elkaar steken dan alle niet-Macbooks. Het ligt er maar aan wat je eisen zijn.
Inderdaad. Een thinkpad T lijn is stevig. Waarschijnlijk de stevigste laptops die je kan kopen, op wellicht de vaio Z en pro na.

http://www.youtube.com/watch?v=Iw78gcU713g

Volgens mij heb jij een verkeerd beeld van wat bouwkwaliteit nu eigenlijk is. Een macbook pro is een apparaat wat uitblinkt op stijfheid, maar heel slecht scoort op stevigheid. Een ander apparaat wat uitblinkt op stijfheid is de latitude reeks van dell. Deze laptops kun je vergelijken met beton. Het is heel stijf, maar bij een bepaald kritiek punt breekt of verbuigt het spul.

Een thinkpad is een laptop welke uitblinkt in stevigheid. Zoals je zegt, ze zijn erg stevig. Aan de binnenkant zit een magnesiumlegering. Aan de buitenkant zit een variant op plastic. Een soort van omgekeerd gewapend beton. We weten allemaal dat gewapend beton beter tegen krachten kan dan gewoon beton.

Stijfheid is een kenmerk wat zorgt voor de perceptie van bouwkwaliteit. Maar als je je laptop laat crash testen, dan kan ik je verzekeren dat je liever een stevige, flexibele, thinkpad hebt. Dat overleeft hogere krachten dan het stijve aluminium wat veel mensen associëren met bouwkwaliteit.


Overigens is het echt absurd hoe weinig mensen het verschil tussen stijf en stevig weten...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303530 op 26 november 2013 01:17]

Ik ben zelf ook heel erg dik en stevig maar niet erg stiijf, zou ik het goeddoen in een crashtest denk je?
Hierin ben ik het niet met je eens. Ja er zal vast verschil zijn tussen stijfheid en bouwkwaliteit, maar dat doet niet af aan de gebruikerservaring die je met zo'n apparaat hebt.

De Thinkpad T laptop die ik hier voor me hebt staan voelt als goedkoop plastic, de MBP niet. Het toetsenbord van de Thinkpad voelt gammel aan wanneer ik het vergelijk met de MBP. Een aantal toetsen zitten scheef, met kieren tot gevolg. Je gaat mij niet vertellen dat dat bouwkwaliteit is. Ja, ze zullen goed vastzitten, maar er is meer dan dat. Bouwkwaliteit is ook hoe het uitgelijnd is en hoe goed alles op elkaar aansluit.
Inderdaad gaat de kwaliteit van die serie wel achteruit.
Maar er zijn ook goeie T-modellen (geweest), en ook te krijgen met betere IPS-schermen. En evengoed zijn ze nog steeds meestal beter te upgraden/repareren dan Macbooks.
Maarja niet het ideale voorbeeld inderdaad, in alle series zijn er soms wel dingen mis, ook bij Apple.
Je hebt iig ook nog de Dell Latitude E6 en Panasonic Toughbook series, die zijn ook (vaak) goed gebouwd.
Maar maakt allemaal niet uit; mijn punt was dat je niet kan stellen dat alle Macbooks beter gebouwd zijn dan alle niet-Macbooks (waarvoor slechts 1 voorbeeld nodig is), ook omdat dat ligt aan wat voor eisen je stelt aan de bouwkwaliteit (naast puur rigide niet-meegevende harde onbuigzame stevigheid).
De series die jij noemt zijn qua bouw kwaliteit echt niet te vergelijken met die van een unibody Macbook, sorry hoor. Ze zitten misschien wat beter in elkaar dan de gemiddelde Acer, maar dan houd het ook op.

Daarnaast zijn de problemen zoals falende GPU's, inbrandende schermen etc. allemaal fabricage problemen en zegt dat helemaal niets over de kwaliteit van het product. Het zegt enkel misschien wat over de eind controle.

En even ter verduidelijking ik ben absoluut geen Apple fanboy. Maar het is wel gewoon een feit waar ik tegen aan loop bij het kopen van een laptop. Ik zou zelfs graag willen dat andere fabrikanten eenzelfde degelijke laptop wisten te bouwen. Helaas is dat gewoon niet het geval en is mijn keuze gewoon vrij gelimiteerd.
sorry hoor, maar als je echt gelooft in die leuke filmpjes van apple... uiteindelijk worden ze toch in elkaar gezet door mensen in een fabriek die ook andere merken in elkaar steken. als je goedkope Windows laptops gaat vergelijken met een dure macbook zal je ongetwijfeld gelijk hebben, maar er zijn ook gewoon duurdere Windows laptops die wel stevig zijn. zet die oogkleppen even af en kijk verder dan het appeltje
Helemaal mee eens.

Een Apple van 2000 euro vergelijken met een laptop van een andere fabriekant van 500 euro is niet rieel. Daarnaast hoor ik vaak mensen zeggen dat een Macbook veel langer meegaat. Hier gaat eigenlijk hetzelfde op....

Een Macbook van 2000 euro gaat 8 jaar mee. In 8 jaar tijd kan ik elke 2 jaar een nieuwe laptop van 500 euro halen. En dan ben ik nog goedkoper uit :)

Als je kwaliteit wilt en een geweldige OS en je hebt het geld ervoor dan is Apple van 2000 euro een geweldig product. Als je hetzelfde kwaliteit wilt met een iets 'stuk' mindere OS dan betaal je rond de 1000~1500 euro. :)

Voor mensen die alleen willen internetten en emailen is een laptop van 500 euro met een linux distrotje meer dan genoeg. En dat draait ook wel 5 jaar :)
Ik ben het in het geheel met je eens. Daarnaast vind ik de vergelijking bij voorbaat al niet eerlijk, omdat er zoveel verschillende windows laptops zijn en Apple de enige is die macbooks produceert.

Daarnaast denk ik niet dat we ro8in serieus moeten nemen, die loopt maar wat te gallen.
+1Anoniem: 548538
@ro8in25 november 2013 18:38
Ik heb zowel een macbook retina als een lenovo w530 en zou hoe dan ook de Lenovo w530 veruit boven de macbook aanbevelen. Het is echt onzin om te zeggen dat macbook beter is dan elke windows laptop.

Het punt is dat apple maar één soort laptop aanbied (nouja, 2 technisch gezien) en dat er 1000000000000000 windows laptops zijn. Dus je hebt veel eerder verschil in kwaliteit, logisch lijkt me.

Ik wordt een beetje moe van al die apple fanboys die denken dat apple geweldig is en er niets beters gemaakt wordt. Sorry, ik wordt daar een beetje sneu van. Qua bouwkwaliteit en componenten zou ik de Lenovo altijd verkiezen boven de macbook. De macbook wordt gewoon belachelijk heet als je hem aanslingert bijvoorbeeld en daarnaast is m'n Lenovo een stuk sneller. Hij was overigens ook goedkoper.

Dus ach, het is allemaal zo'n onzin, die versus discussie. Apple maakt goeie en mooie producten, netals verschillende laptop producenten die gebruik maken van een Windows systeem, als je dat niet kunt accepteren, moet je vooral geen discussie hierover willen voeren, klaar af uit.
Ik heb 2 weken een MacBook Pro (i7, eind 2012) gehad ter vervanging van mijn Lenovo W510 en ook ik kan jouw verhaal beamen. Hoewel de MacBook er mooi uit ziet en een fantastisch trackpad heeft (die mogen ze van mij standaard in elke laptop van +500 euro zetten) kon hij niet tippen aan de Lenovo in mijn ogen. De MacBook werd echt enorm heet, had enorm veel backlight bleeding (van onderen vooral) en ik vond hem qua snelheid echt tegenvallen, ik had veel meer verwacht van Mac. Windows startte nog sneller op via Bootcamp, kun je nagaan.

Het blijft een kwestie van voorkeur/smaak, absoluut. Maar precies wat jij al aangeeft: dat eeuwige "er is lekker toch niks beter dan Apple" kan ik ook slecht uitstaan.
Welke Lenovo heb jij dan?
0Anoniem: 548538
@ro8in25 november 2013 19:02
W530 .. als je even goed zou lezen ;).
Wat zijn je argumenten dan dat je deze boven de Retina zou aanbevelen?
+1Anoniem: 548538
@ro8in25 november 2013 19:13
Heb je m'n reactie überhaupt gelezen?

Pro Lenovo:
Accuduur
Stevigheid
Koeling
Prestaties op grafisch gebied
Prestaties qua snelheid
Repareerbaarheid
Upgradebaarheid
Trackpoint
Prijs

Pro Apple:
Design
Scherm (al is dit relatief, want ik werk liever op m'n full hd scherm, aangezien de schaling van bijvoorbeeld Avid Media Composer dramatisch is).

Genoeg dus dacht ik zo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 548538 op 25 november 2013 19:14]

sorry, maar ik geloof niet dat jij al je oogkleppen heb afgedaan. die zijn pas van goede kwaliteit!

Je vergeet ook dat apple gewoon componenten gebruikt van andere fabrikanten, die andere laptopbouwers ook kunnen gebruiken als ze dat willen
0Anoniem: 548538
@ro8in25 november 2013 19:25
Goed argument :? ... luister, je vraagt ergens om, je krijgt daar een reactie op en dan kom je met zo'n reactie .. zegt genoeg lijkt me.
+1Anoniem: 548538
@ro8in26 november 2013 06:43
Mijn retina houdt het bij licht gebruik zo'n 9 uur vol, mijn lenovo echter .. haalt gemakkelijk de 12 uur. Ik hoef niets af te kraken, want ik vind de versus discussie onzin en oneerlijk en zeg ook niet dat de macbook slecht is, in tegendeel.

Toch zou ik de Lenovo verkiezen boven de Macbook en dat is gebaseerd op ervaringen die ik zelf heb ondervonden en nogsteeds ondervind. Dus ach .. ik denk dat ik beter weet waar ik over praat dan jij ;).
0Anoniem: 449164
@ro8in25 november 2013 23:13
De zakelijke lijnen van HP, Lenovo, Asus en de ultrabooks van Acer, de S7, Asus (Zenbook) en de Helix lijn van Lenovo zijn makkelijk te vergelijken met deze MacBook.

Verder krijg je bij BTO voor deze prijs een computer met een iets minder snelle CPU maar veel snellere GPU.
ik wou ook een macbook kopen en ben blij nu ik het niet gedaan heb,een maat van heeft een imac en zo snel is deze niet vind ik en deze werkt op een i core 5.
ik verkies een windows pc, ik heb een HP envy en deze gelijkt beetje op de macbook en neen de toetsen kraken niet. alles er in een macbook zit zit ook in een gewone pc,trouwens wat kan je nog doen met die nieuwe macbook's? ze kunnen snel zijn dat wel maar 128GB ssd is veel te weinig daar kijkg ik mijn muziek nog niet eens op, en ik heb geen goesting een kleine 1800 euro te spenderen aan een laptop me 512SSD. ze mogen ze hebben de appels, trouwens nu jobs er niet meer is gaan ze snel achteruit vind ik.
Nog een opmerking m.b.t. de nieuwe test procedure: Wordt het er niet behoorlijk minder representatief van? Ik ken namelijk bijna niemand die de standaard browser gebruikt, en niemand die zijn video's via de standaard media player afspeelt. Prima om te laten zien wat mogelijk is, en zeker ook goed om te weten, maar niet direct representatief voor het gebruik wat kopers gaan halen waar dat nu nog wel het geval is. Beide test doen zoals hier is natuurlijk fantastisch, maar ik vrees dat dat een te grote belasting op jullie tijd gaat zijn?
Ik gebruik altijd Safari, simpelweg omdat deze in Maverick energie zuinigheids features heeft die een Firefox en Chrome niet bied. Daarnaast is de integratie van Safari vele malen beter onder OSX dan bij de andere. Denk hierbij aan iCloud (bookmarks syncen), syncen van openstaande tabladen met je devices, en de Keychain waarmee je wachtwoorden gesynced worden over al je devices.

Laat al deze drie de mogelijkheden (gecombineerd dus niet per stuk) er haas niet zijn voor de andere browsers onder iOS.
Die zuinigheidsfunctie is overrated in dit geval. Dit kun je prima in andere browsers ook voor elkaar krijgen door bijv. een plugin zoals Flash te blokkeren middels de click-to-play functionaliteit. Daarmee voeg je overigens ook een stukje rust in de webpagina's en security toe. Ik merk hier dan ook niets van die energiebesparende functie in Safari op mijn MBA 2012 tov Firefox. Deze functionaliteit is trouwens ook een heel stuk betrouwbaarder dan die energiebesparende functie in Safari. In Safari gaan veel plugins vreemd gedrag vertonen als je die functie aan zet. Dat heb ik in een andere browser met click-to-play nog niet gezien.
Hoe dan ook, het zou wel fijn zijn om de bekende browsers te gebruiken (Internet Explorer, Safari, Firefox en Chrome). Het is niet ongewoon dat sommige browsers (Chrome in dit geval) bugs hebben waardoor ze bepaald gedrag hebben (niet-energie zuinig zijn in geval van Chrome). Dat hebben we ook gezien bij de introductie van de MacBook Pro Retina (retina support in Chrome wel snel aanwezig, in Firefox niet).

Het syncen van je settings is bij Safari van veel mindere kwaliteit dan die van een Firefox. Bij Safari heb je de keuzen tussen aan of uit, bij Firefox tussen aan, uit en welke componenten je dan zou willen syncen. Dat geeft een gebruiker veel meer controle over wat ie wil en zorgt er voor dat je ook niet een hele waslijst aan spullen hoeft te syncen. Gek genoeg is dat energiebesparender dan domweg alles maar doen. Als je 40 tabs open hebt staan op je desktop browser dan is dat niet leuk op een iPhone 4. Dat geldt ook vanuit security oogpunt: toch fijn dat al je wachtwoorden op je iOS device komen te staan. Dat ding kwijtraken en je kunt alles gaan wijzigen omdat je ze dan als "compromised" dient te beschouwen. Daarnaast is iCloud Keychain ook iets wat via dat cloud gebeuren gaat en dus ergens online staat. Bij gebruik van een tool als 1Password is dat iets wat je zelf kunt bepalen: je kunt namelijk via de cloud syncen maar ook offline via het wifi netwerk thuis.

Wat jij hier als voordelen noemt zijn dus helemaal geen voordelen. Het zijn juist hele grote nadelen en een goede reden om vooral geen gebruik te maken van de sync mogelijkheid die OS X op gebied van Safari en wachtwoorden biedt. De functionaliteit in OS X biedt geen enkele controle op je data omdat het beperkt is tot aan/uit. De sync functie bij anderen daarentegen niet en juist daarom zijn deze wel aan te raden.

Overigens is Safari niet de enige browser op iOS waarmee je dit kunt, Chrome kan het bijvoorbeeld ook. Je stelling dat dit niet bestaat voor andere browsers op iOS is dus onjuist.
0Anoniem: 286841
@ppl25 november 2013 17:10
Als je je iphone kwijtraakt, dan wis je hem toch gewoon ?
Ben wel met je eens dat je je wachtwoorden niet in de cloud wilt hebben. Ik gebruik het dan ook niet.
Dan zou je in moeten stellen dat je een unlock code hebt en dat na x aantal keer verkeerd invoeren het apparaat gewist wordt. Andere optie is via iCloud of Exchange maar dan moet het apparaat zich wel via internet melden. Gebeurd dat niet dan komt het wis-commando niet aan en wordt het apparaat niet gewist. Dat zijn allemaal geen ideale situaties.
Nochtans gebruik ik chrome op ios, mac os x en windows 7 en via mijn gmail account zijn mijn tabs, history, bookmarks en paswoorden mooi gesynchroniseerd.
Dat kan, dan is de andere meting voor jou representatiever. Mooi toch dat ze er alletwee instaan?
@ronalmathies, dbonline: Chrome voor iOS is geen browser maar een grafisch laagje. Apple staat geen browsers toe in de App Store, er zijn dus geen andere browsers dan Safari voor iOS. Verder is Keychain in OS X volgens mij bruikbaar door alle applicaties, weet je zeker dat Firefox en Chrome dat niet ondersteunen?

@Cyleo: Safari is wel verreweg de meest gebruikte browser in OS X. Daarnaast weet je niet hoeveel optimalisatie Google doet voor Chrome in OS X, terwijl de windows versie in ieder geval wel heel goed geoptimaliseerd is (en dat maakt alles uit voor de snelheid van de software), dus vergelijkbaar is het sowieso al niet.
Kan iemand me voorlichten over deze GPU die getest is want ik begrijp het niet (meer) precies.

In de conclusie en dus de waardering staat de GPU goed aangeschreven als snel & zuinig. Als de GPU dan tegelijkertijd in games amper de middenmoot haalt en verder, voor zover ik kan lezen, niet getest wordt, hoe is dit dan een goede GPU anders dan op papier?

De accu-duur viel me ook ietsjes tegen onder zware belasting; bijna de laagste score in deze klasse machines valt me toch tegen zeker gezien het feit dat een MBP niet alleen maar voor browsen wordt gebruikt maar toch ook wel voor intensievere taken (anders kan je net zo goed een Air kopen?).
Er worden maar 2 tests gedaan voor de accuduur. De ene test is de browsertest. Hier scoort de macbook enorm hoog. Zelfs een stuk hoger dan Apple "belooft". In de videotest is gebruik gemaakt van andere software (dus geen Apple software) welke vaak niet zo geoptimaliseerd is voor deze macbook als Apple software is. Als quicktime was gebruikt (ik begrijp dat dit in de toekomst gaat gebeuren) dan was de score waarschijnlijk veel beter.

Prachtige laptop met goede specificaties. Ik persoonlijk ben blij dat het instap 15" model geen dedicated GPU heeft. Deze zal ik niet nodig hebben en dat scheelt toch weer met de accuduur.
Quicktime speelt niet alle formaten af en al helemaal niet eens alle mp4's.

Ik gebruik dus VLC op de macbookpro 17'' hier.

Apple software geoptimaliseerd worden is een grote grap. Ze gebruiken een hoofdletter K compiler. De software op deze macbookpro 17'' is vrijwel uitsluitend met GCC gecompileerd.

Een hele oude versie die echt takketraag is.

Tot wel 50% sneller voor snelheidsgevoelige codes.

Het zijn mooie laptops, maar alleen als je bedrijf 't betalen kan zijn apple laptops leuke dingetjes om te hebben. Voor gewone consumenten is 2000+ euro, deze laptop was nieuwprijs 2800 euro, jaren terug, dat is gewoon te veel.
Ik heb het niet over alle software. Ongetwijfeld is er software die niet geoptimaliseerd is. Maar Safari is wel een goed voorbeeld. Je kunt moeilijk zeggen dat welke andere browser dan ook een betere accuduur haalt. Een alternatief voor Quicktime zou Itunes kunnen zijn. Die kan wel alle MP4's afspelen.

Ook is het niet relevant om "oude" hardware erbij te halen. Het is niet meer dan logisch dat op een gegeven moment geen optimalisaties meer plaatsvinden voor bepaalde hardware/software combinaties.
Er zijn twee basis MBP 15" modellen; enkel met integrated GPU en 1 met extra dedicated GPU (750m geloof ik). Alleen die eerste is hier besproken.
Omdat dit de standaard GPU is geen extra snelle extra GPU is. Des is standaard al middenmoot, bij andere bedrijven moet je bijbetalen wil je zo'n GPU (al is de introprijs van deze MBP natuurlijk hoger dan veel andere laptops).
Jammer dat jullie de oude MBP niet in alle tests mee genomen hebben. Op deze manier is het lastig vergelijken hoe de Intel Iris Pro het doet tov de GT650. Die 2e zal in games vrees ik wel wat sneller zijn dan de nieuwe Iris Pro.
Had ik ook graag meegenomen, helaas hadden we een beperkte tijd en nog een aantal andere laptops te testen. In de Cinebench OpenGL-test is de Iris 5200 ruim sneller en in andere tests (bij notebookcheck) ontlopen ze elkaar niet veel.
http://www.notebookcheck....raphics-5200.90965.0.html
Ik zie hier toch heel wat anders:

http://www.anandtech.com/...ing-an-accurate-display/3

In echte game tests is de Iris Pro gewoon niet niet zo snel als de GT650. Maar voor de meeste mensen zal die Iris Pro meer dan snel genoeg zijn.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 25 november 2013 09:52]

Hoge prijs kan je zien als minpunt, alleen mijn mening hierover is flink bijgedraaid.

Ik heb tot nu toe altijd windows laptops gehad, simpelweg omdat mij het functioneler leek, en omdat ik Apple dik overpriced vind, maar ik ben iemand die niet snel tevreden is, er is bij mij altijd wel iets wat er aan stoort. Ik hou gewoon van lekker soepel werken met me laptop, en geen driver problemen te hebben. Eigenlijk heb ik altijd met windows wel iets wat niet lekker werkte of grote frustatie werdt, komt het doordat ik steeds verkeerde laptops koopt? Nee over het algemeen zijn de beoordelingen van laptops die ik koop altijd van goed tot zeer goed. Goed voorbeeld; ik had een HP Pavilion voor 3 jaar gebruik, softewarematig werkte het allemaal keurig en had ik niks te klagen, maar het bouwmateriaal liet snel de wensen over, het plastic raakte snel beschadigd en had al diverse mechanische defecten.

Sinds zomer 2013 ben ik overgestapt op de Dell XPS 13, bouwkwaliteit was top en is ook zeker nodig omdat ik veel reis, maar de software liet behoorlijk te wensen over (flinke lag, drivers werken niet lekker, software hapert). Hetzelfde geldt voor de Android telefoons vs iOS. Ik ben er een beetje klaar mee, en heb dus besloten om het volgende product wat ik koop (laptop, tablet, of telefoon) een Apple wordt, dan maar er het dubbele voor betalen Apple staat we garant voor stabiliteit en lange support.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat de prijs rechtvaardig vindt, omdat je simpelweg langer met een Apple product kan doen, en het veel langer waarde houdt.

Het design heb ik altijd mooi gevonden, en vind het inderdaad tijdloos, maar ben benieuwd hoe ooit de makeover wordt.
Natuurlijk is het design mooi. Bij Apple gaat het design voor alles.

Kijk bijvoorbeeld naar het toetsenbord. Dat vlak met al die gelijke vierkantjes ziet er mooi uit, maar is het ergonomisch? Voor mij staat het in elk geval mijlenver af van mijn logitech toetsenbord dat afgeronde toetsen (in de diepte) bevat en heel organisch aanvoelt.
Precies waarom ik dus ook ben overgestapt.
Genoeg van Windows en HP.
Heb mij afgelopen week nieuwste Macbook Pro 13inch besteld gehad en kan haast niet wachten tot ik em heb.
Android heeft inderdaad last van lag, heb verschillende nieuwe toestellen vast gehad en dat is gewoon weg irriterend.
Samsung galaxy S3, S3mini en S2 plus
Binnenkort zal mijn 4S ook vervangen worden door een 5S.
Geen ervaring met de samsung toestellen die jij opnoemt maar als je denkt dat apple producten lag-vrij zijn dan kom je denk ik bedrogen uit. Uit eigen ervaring, iPhone 5 en iPad 2 kan ik je vertellen dat iOS ook last kan hebben van lag en apps die plots sluiten. Al zal het wel in veel mindere mate merkbaar zijn en minder vaak voorkomen dan bij android.

Wat ik altijd jammer vind aan het android/microsoft vs. apple verhaal is dat producten met een sterk verschillend prijskaartje worden vergeleken. Het lijkt me daarom niet geheel terecht maar dat is hoe ik er over denk.
Ik geef jou helemaal gelijk, een iPhone kan soms ook een tik hebben maar daar erger ik mij eerlijk gezegd niet aan, tenminste niet zo erg als een android.
Maar ik heb mijn voorkeur nu eenmaal voor een iPhone.

Daar heb je gelijk in, dat is gewoon ''appels'' en peren vergelijken.
Als je echt goede garantie wilt heb je bij Apple helaas weinig opties. En met goede garantie doel ik op volgende werkdag on-site wereld wijde support zoals HP, Dell en Lenovo kunnen leveren tot wel 5 jaar.
Is ook precies de reden geweest voor mij om over te stappen. Aangezien ik toentertijd veel draaide in clubs, waarbij mijn laptop de hoeksteen van mijn setup was, was stabiliteit absoluut een must. Om tot een acceptable latency te komen moet je een windows systeem strippen (qua processen), waar een MBP out-of-the-box stabieler loopt met low latency. Daarbij is de bouwkwaliteit uitstekend en het OS werkt op veel punten intuïtiever dan Windows. Nou moet ik wel bekennen dan Windows 8.1 op een vast systeem prima werkt, mits je geen al te gekke dingen wilt doen.
Welke android telefoon heef dan bij jouw last van lag ?
De laatste top modellen met android 4.2 of hoger hebben daar geen last meer van.

Al spijt dat ik het gevraagd heb.
Ik vind precies dat het prestatieverschil met de iMacs kleiner en kleiner begint te worden. Begrijp me niet verkeerd, de iMacs zijn nog steeds krachtiger, vooral in het gpu compartiment, maar de winst die je maakt door portability op te geven, lijkt stilaan weg te vallen. Ik weet niet hoe het zit met de productiekost van de respectievelijke schermen, dat lijkt de grootste differentiator op dit moment, buiten de batterij natuurlijk. Ik vind dat ze de iMac op zijn minst standaard kunnen upgraden naar een SSD, aangezien dit nu bij de MBP de standaard is.

[Reactie gewijzigd door vix-ducis op 25 november 2013 09:29]

Ik heb een 2011 imac met quadcore 2,7 ghz en mijn vriendin een MBA 2011 met dualcore 1,6ghz.
Valt me op als ik dezelfde update doe dat de MBA veel sneller klaar is. Zal door de ssd komen.
Om even heel milieubewust te doen: een macbook pro verorbert iets van 15 watt in idle stand, de imac al snel rond de 50 watt (met scherm uit). Ik las ergens op een site dat 1 watt per jaar 2 euro kost. Das toch weer 70 euro per jaar als je je macbook dag en nacht aan hebt staan (ik kijk nu eenmaal graag colbert report en daily show bij mijn ontbijt die dan voor me klaar staan in de ochtend :p)

Om nog niet eens te spreken over het stroomgebruik bij daadwerkelijk gebruik.

Wel één ding: Mijn macbook 15 inch retina (late 2013) maakt wel verschrikkelijk veel herrie als ik photoshop intensief gebruik. Als het constant zou zijn was het nog acceptabel, maar het gaat aan en uit om de minuut.
Een computer een hele nacht aan laten staan voor twee kleine downloads is bijhoorlijk overkill als je de milieubewuste weg op wil gaan, welke machine je dan ook kiest, een RPi zou hier een betere oplossing zijn.

Een laptop dag en nacht laten draaien is sowieso al een slecht idee voor de batterij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee