Inleiding: onverwacht
Inleiding: onverwacht
Het is een klein understatement om te zeggen dat LG tot nu toe niet succesvol was op de tabletmarkt. In het verleden heeft het Zuid-Koraanse bedrijf wel enkele Android-tablets op de markt gebracht, maar alleen de echte liefhebbers zullen zich die nog herinneren. Daarom waren we enigszins verrast toen LG op de IFA dit jaar nog een poging deed, met de G Pad 8.3.
De korte tijd die we tijdens de beurs met de G Pad 8.3 konden doorbrengen, liet een positief gevoel bij ons achter. We waren gecharmeerd van het schermformaat en de behuizing, en onder de indruk van de schermkwaliteit. Over de software waren we minder enthousiast en we vroegen ons af hoe de G Pad het zou doen op het gebied van accuduur.
De G Pad heeft inmiddels zijn weg naar de burelen van de Tweakers-redactie gevonden en in de afgelopen tijd hebben we de kleine tablet het vuur aan de schenen kunnen leggen. In deze review lees je onder andere hoe het formaat zich verhoudt tot andere kleine tablets, welke prestaties je van de G Pad 8.3 mag verwachten en of hij indruk weet te maken met zijn accuduur.
Behuizing en uiterlijk: fijn tussenmaatje
Omdat hij kleiner is dan grote 10"-tablets zijn we geneigd om de G Pad klein te noemen, maar vergelijken we hem met kleinere 7"-tablets, dan is meteen duidelijk dat het verschil in schermdiagonaal van 1,3" behoorlijk is. Naast een Nexus 7 ziet hij er een stuk groter uit en hij is langer dan een iPad mini. Het is dus echt een tussenmaatje en dat bevalt ons wel. Het extra gewicht dat je ten opzichte van bijvoorbeeld de Nexus 7 moet vasthouden, is niet storend en je hebt wel een significant groter scherm.
| LG G Pad 8.3 | Nexus 7 (2013) | iPad Mini |
Diagonaal |
8,3" |
7" |
7,9" |
Lengte |
217mm |
201mm |
200mm |
Breedte |
127mm |
114mm |
135mm |
Dikte |
8,3mm |
8,6mm |
7,5mm |
Gewicht |
338gram |
289gram |
331gram |
We vinden de G Pad 8.3 net te breed om tussen de vingertoppen van één hand vast te houden, net als de iPad mini eigenlijk, maar gelukkig hoeft dat niet. In de praktijk lieten we de tablet veelal op de handpalm rusten waarbij de duim beschikbaar was om het geheel stabiel te houden. In dat opzicht is het zeker een kleine tablet; modellen van rond de 10" zijn vaak niet comfortabel met één hand vast te houden en dat is met de G Pad 8.3 gelukkig wel het geval.
/i/1382793219.jpeg?f=imagenormal)
Van links naar rechts: de Nexus 7, G Pad 8.3 en iPad mini
Aan de achterzijde bestaat de G Pad voor het overgrote deel uit een plaat geborsteld metaal met een plastic rand aan de boven- en onderzijde. Waarschijnlijjk zijn die geplaatst opdat de verscheidene draadloze signalen goed hun weg naar de antennes binnenin kunnen vinden. Aan de rechterzijde zitten twee luidsprekers, zodat je stereogeluid hebt als je de tablet horizontaal houdt, en aan de bovenkant zit een 5-megapixelcamera zonder flitser. Vergeleken met dat andere stukje high-end Android-hardware dat LG onlangs uitbracht, de G2, vinden we de G Pad 8.3 een stuk strakker ogen. Wel heeft hij hetzelfde nadeel als veel plastic behuizingen; vingerafdrukken zijn goed zichtbaar, al is dat bij de donkere versie beter te zien dan bij de lichte.
Onder aan de tablet zit een micro-usb-poort om hem op te laden en bovenaan zitten een micro-sd-slot, de koptelefoonuitgang en een kleine infraroodzender. Deze zit ook op de G2 en G Pro en maakt dat je de tablet kunt gebruiken om je tv en andere hifi-apparatuur aan te sturen.
Hardware en prestaties: kan beter
De G Pad 8.3 wordt aangedreven door een Snapdragon 600-soc van Qualcomm. Deze werd eerder dit jaar veelvuldig ingezet door telefoonfabrikanten. Samsungs Galaxy S4 heeft er bijvoorbeeld eentje, net als de One van HTC. Het zou te ver gaan om te spreken van een 'ouwe soc', maar inmiddels heeft Qualcomm een snellere chip in zijn assortiment in de vorm van de Snadpdragon 800. Voor de prijsklasse waarin de G Pad 8.3 zich bevindt, is de 600 echter een logische keuze.

De soc bestaat uit vier Krait 300-processorkernen op 1,7GHz. Dat is een van de twee grote verschillen met de Snapdragon 800; die laatste kan tot 2,3GHz geklokt worden omdat hij op een speciaal high performance 28nm-procedé wordt gefabriceerd bij chipbakker TSMC. Het andere verschil is de gpu. De Snapdragon 800-soc is voorzien van de Andreno 330-gpu, terwijl de Snapdragon 600 het met de significant tragere Adreno 320 moet doen.
Het lijkt alsof de kloksnelheid van de cpu te traag op gang komt
LG heeft de soc gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Voor de opslag van bestanden is 16GB aanwezig, waarvan in de praktijk voor de gebruiker 11GB beschikbaar is. Gelukkig is er ook een micro-sd-slot aan de bovenkant van de tablet geplaatst, zodat de totale opslagcapaciteit eenvoudig uitgebreid kan worden. Op draadloos vlak is er ondersteuning aanwezig voor wifi b/g/n en bluetooth 4.0 low energy.
In de praktijk
Ondanks die prima specs vallen de prestaties in de praktijk een beetje tegen. Op papier zou de G Pad 8.3 even snel moeten werken als bijvoorbeeld de nieuwe Nexus 7. Beide hebben immers een vergelijkbare soc en schermresolutie, maar dat pakt anders uit.
Met het hoofdmenu is niets mis; het swipen naar verschillende pagina's gaat vloeiend en ook het openen van de app drawer of het notificatiemenu gaat zonder horten en stoten. Ook als je eenmaal in een app aan het werk bent, verloopt alles prima. Soms moet je echter net even een fractie te lang wachten bij het starten van een app of het wisselen tussen twee apps. Soms duurt het twee volle seconden voordat het toetsenbord verschijnt. Niet dat de tablet traag is als hij eenmaal op stoom is, maar het lijkt alsof de kloksnelheid van de cpu te traag op gang komt als de processorbelasting stijgt. Ook lijkt er het een en ander mis te gaan bij het in- en uitschakelen van de verschillende cpu-cores.
Benchmarks
Dat konden we goed zien toen we de G Pad 8.3 gingen benchmarken. Meteen viel op dat de score in de multithreaded-benchmark AndEBench veel te laag uitviel. Nader onderzoek wees uit dat, hoewel dit een benchmark is die alle cores belast, de G Pad slechts één core inzette. Bij latere runs hebben we ook meegemaakt dat er een tweede core bijkwam, maar het bleek onmogelijk om alle vier de cores aan het werk te zetten.
In het native-onderdeel van de test gingen twee cores aan de slag in plaats van vier en daardoor zet de G Pad 8.3 een magere score neer van nog geen 7000 punten. Daarmee doet hij het even goed als de goedkope MT8125-soc van MediaTek en significant minder dan de verouderde Tegra 3. Het is duidelijk dat hier iets niet goed gaat, want met zijn snelle soc hoort hij boven aan de lijst te eindigen.
Bij het Java-onderdeel van AndEBench is het resultaat nog erger, dat komt doordat er slechts één core aan de bak gaat en de rest werkeloos blijft toezien.
In de grafische benchmarks GFXBench valt het met de prestaties allemaal wel mee. Dat is ook goed te verklaren; deze benchmak test primair de gpu en wordt slechts in beperkte mate beïnvloed door de snelheid van de invididuele processorkernen. De G Pad eindigt alsnog net onder de Nexus 7, die een vergelijkbare gpu heeft. Opnieuw zien we dat de soc in de G Pad niet ten volste benut wordt.
Ook in de grafische benchmark Basemark X eindigt de G Pad 8.3 net onder de Nexus 7.
Ice Storm Unlimited maakt deel uit van de 3DMark-benchmark, die we kennen van pc's, maar die tegenwoordig ook voor mobiele apparaten en Android beschikbaar is. Deze benchmark probeert een gamesetting na te bootsen en test daartoe zowel de gpu als de cpu, waarbij de cpu vooral physics berekent. Opnieuw is goed te zien dat de processorkernen in de G Pad 8.3 niet ten volste benut worden als het nodig is.
Wat is er aan de hand?
We hebben naar aanleiding van onze bevindingen natuurlijk contact gezocht met LG om te kijken wat er precies met ons testexemplaar aan de hand is. De fabrikant kon bevestigen dat de tablet final hardware bevat en geen engineering sample is. Daarnaast is de software op de tablet af en gelijk aan de versie die in de winkels komt te liggen. LG wist de relatief lage scores in AndEBench en 3DMark op een ander exemplaar van de G Pad te reproduceren. Een verklaring kon echter niet worden gegeven.
De lage scores in sommige benchmarks zijn op zichzelf geen reden om kritisch te zijn. Ze kunnen veroorzaakt worden door een softwarebug en zolang de gebruikerservaring goed is, maakt een dergelijke score weinig uit. In dit geval lijkt het gedrag dat we bij sommige benchmarks zien echter invloed te hebben op de gebruikservaring en dat vinden we wel een minpuntje.
Schermkwaliteit: indrukwekkend maar niet fel
De G Pad 8.3 is uitgerust met een, de naam zegt het al, scherm van 8,3". Dat is een nieuw formaat. Veel Android-tablets hebben een beelddiagonaal van 7", maar we hebben ook modellen met schermen van 8" en 8,9" gezien. Daarnaast is er natuurlijk nog de iPad mini met een schermdiagonaal van 7,9". LG onderscheidt zich dus alleen al door het formaat, maar ook door de beeldkwaliteit, zoals je verderop kunt lezen.
De resolutie van het scherm bedraagt 1920x1200 pixels, waarmee het aantal pixels per inch, of de ppi, uitkomt op 273. Om dat in perspectief te zetten, zowel de Nexus 7 als de onlangs aangekondige Retina-versie van de iPad mini heeft een ppi van grofweg 326. Hoewel dat op papier een significant verschil is, merk je er in de praktijk weinig van. Ja, als je de tablets gaat vergelijken met je neus op het scherm kun je het verschil zien, maar als je de G Pad 8.3 op een normale kijkafstand houdt, ziet tekst er haarscherp uit.
Contrast en helderheid
Een van de dingen die ons opvielen tijdens onze hands-on op de IFA was het goede contrast van het scherm. Nu is dat geen grote verrassing, want we weten al tijden dat LG in staat is om mooie schermen te leveren, maar het bedrijf kiest er niet altijd voor om die goede panelen ook voor zijn eigen producten in te zetten. Onze meetresultaten bevestigen de eerste indruk.
We hebben het contrast gemeten door middel van een schaakbordpatroon met zwarte en witte vlakjes. Zo kan het scherm niet sjoemelen met dynamische contrastopties. Dit zogeheten ansi-contrast komt uit op 1062:1 en dat is een goede score. Van de tablets waarmee de G Pad 8.3 moet concurreren doet enkel de nieuwe Nexus 7 het beter. Het hoge contrast heeft tot gevolg dat zwart mooi donker is en het algehele beeld indrukwekkend oogt.
Op het vlak van helderheid stelt de G Pad 8.3 een beetje teleur. Met de backlight op vol vermogen komt hij niet verder dan een helderheid van 283cd/m², en daarmee eindigt hij onder aan de rangorde. Nu is dat in de meeste gevallen geen groot probleem. Bij gebruik binnenshuis heb je aan 200cd/m² genoeg om het scherm goed te kunnen aflezen. Gebruik je de tablet echter in een fel verlichte ruimte of buiten, dan is het scherm zelfs op volle helderheid minder makkelijk af te lezen.
Kleurreproductie
/i/1382793264.png?f=imagenormal)
/i/1382793280.png?f=imagenormal)
Het is opvallend hoe constant de kleursamenstelling is over het hele grijsverloop. Met een gemiddelde kleurtemperatuur van 6452 kelvin komt het scherm van de LG G Pad 8.3 erg dicht bij de ideale waarde van 6504 klevin. De gammacurve verloopt iets minder strak, maar voor een tabletscherm is het hele beeld erg goed.
De gemiddelde kleurfout ligt met een delta E2000-waarde van 2,98 behoorlijk laag, al is dit getal enigszins vertekenend. Als we naar de invididuele kleuren kijken, zien we dat het gemiddelde naar beneden getrokken wordt door de haast perfecte kleurtemperatuur. Kijken we enkel naar de primaire en secundaire kleuren, dan zouden we op een gemiddelde kleurfout van iets meer dan 3,5 uitkomen. Ook dat is echter nog steeds prima voor een tablet en met het blote oog zullen maar weinig mensen de kleine kleurafwijkingen kunnen waarnemen.
Accuduur: teleurstellend
De G Pad 8.3 heeft een accucapaciteit van 4600mAh, iets meer dan de 4400mAh van de iPad mini en significant meer dan de 3950mAh grote accu in de nieuwe Nexus 7. Die Nexus 7 heeft een goede accuduur, dus de G Pad 8.3 heeft met zijn grotere accu de potentie om het lang op een enkele lading uit te houden.
Om dat te toetsen hebben we onze gebruikelijke twee tests gedraaid. Bij de browsetest moet de tablet door een lijst verschillende websites browsen met tussenpozen van 15 seconden. In de videotest wordt een mp4-bestand met h264-video en mp3-audio herhaald afgespeeld totdat de accu leeg is. Voor beide tests zetten we de schermhelderheid vast op 250cd/m².
In de browsetest komt de G Pad 8.3 tot een relatief magere 5 uur en 5 minuten. Het verschil met de Nexus 7, die op papier de mindere is van de G Pad, is bijna drie uur. Waar dat enorme verschil vandaan komt, is moeilijk te verklaren. We hebben de test meer dan eens gedraaid en ook gekeken of de cpu-cores tussen het laden van twee websites in netjes terugklokten. Wellicht is het scherm van de G Pad een stuk minder zuinig dan dat van de concurrentie.
Ook in de filmtest gooit de G Pad 8.3 geen hoge ogen met een acuuduur van iets meer dan vijfeneenhalf uur. Het verschil met concurrenten als de Nexus 7 en iPad mini is alweer erg groot.
Een mogelijke verklaring kan in de sterkte van de backlight gevonden worden. De Nexus 7 heeft een hoge helderheid van 539cd/m². Dat betekent dat de backlight in onze test, waarbij we de helderheid vastzetten op 250cd/m², op ongeveer 46 procent staat. De G Pad gaat maar tot 283cd/m², wat betekent dat de backlight in onze accutests op 88 procent staat. Wellicht dat de backlight van de G Pad daarom relatief veel energie gebruikt in vergelijking met de concurrentie.
Software: veel extra's en instellingen
LG lijkt op softwarevlak wel wat op Samsung. Beide fabrikanten nemen Android visueel gezien flink op de schop. Daarnaast leveren ze veel extra software mee en voegen ze extra functionaliteit toe die je standaard niet in Android zult vinden. Een duidelijke naam, zoals Samsung met zijn TouchWiz heeft, gebruikt LG niet. In het verleden werd de skin aangeduid als Optimus UI, maar omdat het bedrijf de naam Optimus bij zijn high-end apparaten vervangen heeft door simpelweg G, zal de Optimus UI-naam nu niet meer worden gebruikt.
De interface kenmerkt zich in ieder geval door veel gekleurde icoontjes, een lichter kleurenpalet dan we standaard van Android gewend zijn en veel extra features. Het homescreen is redelijk traditioneel, met iconen en widgets op de verschillende pagina's, enkele snelkoppelingen onderin en de knop voor de app-drawer helemaal rechtsonderin. Het notificatiemenu en het instellingenscherm komen een beetje rommelig over en we zijn niet weg van de stijl die LG hanteert. Iconen en knopjes ogen een beetje kinderlijk en er is weinig lijn in te vinden.
/i/1382975813.png?f=thumb)
De G Pad 8.3 draait Android 4.2.2, maar LG heeft het dubbele notificatiescherm, waarmee je kunt wisselen tussen een overzicht van notificaties en een overzicht van snelkoppelingen, niet overgenomen. In plaats daarvan zitten die snelkoppelingen boven aan het notificatiescherm, net als bij de interfaces van Samsung en Sony. Naast de gebruikelijke toggles voor zaken als wifi en bluetooth kun je vanuit deze balk ook snel LG-features als Quick Memo, Quick Remote en QPair starten. Ook de Knock On-feature, die we al op de G2 zagen, is ingebouwd. Je kunt het scherm dus aan- en uitzetten door twee keer op het touchscreen te tikken.
Iconen en knopjes ogen een beetje kinderlijk en er is weinig lijn in te vinden
Met Quick Memo wordt een screenshot van het scherm gemaakt en geopend in een simpele editor, zodat je er wat aantekeningen bij kunt krabbelen. Met Quick Remote kun je de G Pad 8.3 gebruiken als afstandsbediening. Dit werkt redelijk eenvoudig, je hoeft geen enorme database met tv-types door te ploegen, maar een echte afstandsbediening vinden we in de meeste gevallen toch makkelijker werken. De app zet overigens ook een soort widget in het notificatiescherm, zodat je snel de knoppen kunt benaderen.
QPair moet de tablet slimmer laten samenwerken met een smartphone. Door op beide apparaten de QPair-app te installeren kan informatie uitgewisseld worden, zoals notificaties, inkomende oproepen en sms'jes. Dit gebeurt via een bluetooth-verbinding. Ook kun je vanuit QPair de internetverbinding van de telefoon inzetten om via de tablet online te gaan. Dat kan natuurlijk ook door een wifi-hotspot op te zetten, maar dit werkt net even eenvoudiger. De smartphone-app is overigens vrij beschikbaar in de Play Store, je hebt er dus geen LG-toestel voor nodig. Net als veel andere fabrikanten biedt ook LG de optie om verschillende apps op één scherm te draaien door middel van kleine widgets. LG noemt deze feature QSlide.
:fill(white)/i/1382976552.jpeg?f=thumb)
Een feature die minder goed uit de verf komt is Slide Aside. Hiermee kun je een app zijwaarts het scherm uit vegen door met drie vingers naar links te swipen. Door vervolgens met drie vingers naar rechts te swipen open je het overzicht van openstaande apps. Dat zijn er maximaal drie. Het probleem is dat veel apps ook met swipes werken. Zo kwam het veelvuldig voor dat we in Gmail een mailtje archiveerden, omdat de app niet door had dat we Qslide wilde activeren, maar dacht dat we enkel het mailtje wegveegden. Ook apps die werken met kolommen waar je horizontaal doorheen kunt swipen, zoals Twitter, botsen met Slide Aside.
/i/1382976822.png?f=imagenormal)
Het werkt dus niet lekker en is eigenlijk ook niet nodig, want Android heeft zelf een prima multitaskingimplementatie die je kunt oproepen met een knop onder aan het scherm. Die heeft LG echter weggehaald; je moet de homeknop ingedrukt houden om het multitaskingoverzicht te openen. Dat is gek, want je kunt vrijwel alles aanpassen aan de balk met virtuele knoppen: de achtergrondkleur, welke knoppen weergegeven worden en in welke volgorde ze staan. In totaal zijn er maar liefst achttien varianten waaruit je kunt kiezen, dus waarom je niet voor de multitaskingknop kunt kiezen is ons een raadsel. 
Welke knop wel altijd in de knoppenbalk staat, is de menuknop. Net als Samsung houdt LG aan dat verouderde interface-element vast. Google raadt al sinds begin 2011 het gebruik van de action overflow-knop aan, drie kleine puntjes die toegang geven tot veelgebruikte opties. Dat heeft onze voorkeur omdat je aan de icoon met puntjes meteen ziet dat er extra opties zijn; bij de menuknop blijft het altijd gokken of je er iets mee kunt. Als LG dan toch zoveel aanpassingsopties biedt, hadden we graag gezien dat we deze menuknop uit konden zetten.
Browsingprestaties
LG zet standaard Chrome op het homescreen en geeft daarmee aan dat dit de primaire webbrowser is. Chrome biedt een boel voordelen ten opzichte van de standaard-Android-browser, waarvan het grootste is dat veel gegevens en instellingen gesynchroniseerd worden met Chrome op de desktop. Een goed geoptimaliseerde variant van de Android-browser, zoals Samsung hem meelevert, is in veel gevallen nog wel wat rapper.
Dat zien we terug in de webbrowserbenchmark Peacekeeper van Futuremark. De performancedip die we bij eerdere benchmarks tegenkwamen is hier niet te zien, vermoedelijk omdat het grotendeels om singlethreaded berekeningen gaat. De G Pad 8.3 is grofweg even snel als de Nexus 7 en dat is ook logisch omdat ze vrijwel dezelfde soc hebben. De Note 8.0 weet het ondanks zijn oudere hardware toch beter te doen, waarschijnlijk door optimalisaties in de browser.
De Kraken-benchmark kijkt hoe snel een reeks JavaScript-berekeningen uitgevoerd kan worden en test daamee vooral de combinatie van singlethreaded snelheid en de snelheid van de gebruikte browser. De G Pad 8.3 eindigt hier met een minuscule marge achter de Nexus 7, opnieuw zoals verwacht, gezien de vrijwel gelijke hardwareplatforms.
Specificaties en productfoto's
Merk en uitvoering |
|
Categorie |
Tablets |
Merk |
LG |
Uitvoering |
G Pad 8.3 |
Afbeeldingen |
:fill(white)/i/1378723822.jpeg?f=thumblarge) |
Besturingssysteem |
|
Besturingssysteem |
Google Android 4.2 |
Beeld |
|
Schermdiagonaal |
8,3" |
Schermresolutie |
1920x1200 (WUXGA) |
Schermtype |
LCD |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Multitouch |
Ja |
Backlight |
Led: Edge-lit |
Cameraresolutie |
5 megapixel |
Cameraresolutie (voor) |
1,3 megapixel |
Technische specificaties |
|
CPU Core |
Quad Core |
CPU-type |
Qualcomm Snapdragon 600/S4 Pro (APQ8064–1AA) |
Snelheid |
1,7GHz |
Accucapaciteit (mAh) |
4.600mAh |
Interfaces |
|
Verbinding (wlan) |
802.11b, 802.11g, 802.11n |
Fysieke specificaties |
|
Gewicht |
338g |
Hoogte |
126,5mm |
Breedte |
216,8mm |
Diepte |
8,3mm |
Kleuren |
Zwart |
Alternatieven
De iPad mini komt met zijn 7,9"-scherm qua formaat het dichtst bij de G Pad in de buurt. De schermresolutie ligt hoger, al is dat met het blote oog niet te zien, en hij is significant sneller. Wel moet je voor Apples nieuwste kleine iPad ongeveer negentig euro extra neerleggen.
Iets kleiner, maar met dezelfde schermresolutie en vergelijkbare hardware: de Nexus 7 van Google en Asus. De adviesprijs ligt drie tientjes lager en je krijgt voor dat geld 32GB in plaats van 16GB opslagcapaciteit. De Nexus bevat echter geen micro-sd-lezer, dus het is niet mogelijk het opslaggeheugen uit te breiden.
Geef je niet zoveel om schermkwaliteit, dan is Apples oude iPad mini wellicht een optie. Op het vlak van snelheid en ergonomie kan hij nog prima meekomen met de G Pad en hij is een klein beetje goedkoper. Het opslaggeheugen is echter niet uit te breiden.
Wil je wel een kleine Android-tablet, maar is je budget beperkt, dan blijft de Memo Pad HD 7 van Asus een leuke optie. Hij bevindt zich met een kleiner scherm, lagere resolutie en tragere soc in een klasse onder de G Pad, maar als je bedenkt dat hij slechts de helft kost, is het geen slechte deal.
Conclusie
De G Pad 8.3 had dit jaar na de IFA een behoorlijk goede indruk bij ons achtergelaten en we keken dan ook erg uit naar de introductie in Nederland. Nu we langere tijd met de tablet gewerkt hebben is ons enthousiasme een beetje getemperd.
Van het formaat, de behuizing en het scherm zijn we nog steeds onder de indruk. De tablet zit stevig in elkaar, ziet er mooi uit en houdt fijn vast. Daarnaast bevestigen de schermmetingen de eerste impressie die we tijdens de IFA opdeden; het contrast is dik in orde, net als de kleurreproductie en de kleurtemperatuur. De helderheid hadden we graag iets hoger gezien, maar laag zouden we die niet noemen.
Je kunt soms een tijd zonder problemen achtereen werken
Op papier is de hardware ook in orde voor een tablet van 300 euro. De vertaalslag naar de praktijk gaat echter niet helemaal goed. De G Pad 8.3 zou grofweg even snel moeten zijn als Googles Nexus 7, maar is dat niet. Dat zien we niet alleen terug in de benchmarks, maar ook in het dagelijks gebruik. De tablet is zeker niet traag en je kunt soms een tijd zonder problemen achtereen werken, maar zonder enige aanleiding kan het ook opeens een paar seconden duren voordat een app zich opent of voordat het toetsenbord tevoorschijn komt.
Dat kan liggen aan het feit dat niet alle cpu-cores op de goede momenten ingezet worden. In theorie kan dat eenvoudig opgelost worden met een software-update, al is nog niet bekend of die er komt. Wat waarschijnlijk niet eenvoudig via software opgelost kan worden, is de accuduur. Die valt voor een tablet in deze klasse simpelweg tegen.
We zouden de G Pad 8.3 zeker geen slechte tablet noemen, daarvoor is het scherm te mooi, het formaat te fijn en de behuizing te solide. Vanwege de sporadische prestatiedips en matige accuduur maakt hij de potentie echter niet helemaal waar.
Samengevat
De G Pad 8.3 van LG is op veel vlakken een fijne tablet: het formaat houdt mooi het midden tussen een kleine en grote tablet, de behuizing zit goed in elkaar, er is een micro-sd-kaartlezer aanwezig en het scherm ziet er mooi uit. De prestaties vallen echter tegen: het is niet dat de tablet traag is, maar op de meest willekeurige momenten zakken de prestaties even in, wat voor haperingen zorgt. Daarnaast is de accuduur in vergelijking met de concurrentie niet zo goed.
Pluspunten
-
Mooi scherm
-
Fijn formaat
-
Prima behuizing
Minpunten
-
Prestaties niet consistent
-
Accuduur valt tegen
Eindoordeel