Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

LG G Pad 8.3: net niet uit de verf

01-11-2013 • 10:00

73

Multipage-opmaak

Inleiding: onverwacht

Inleiding: onverwacht

Het is een klein understatement om te zeggen dat LG tot nu toe niet succesvol was op de tabletmarkt. In het verleden heeft het Zuid-Koraanse bedrijf wel enkele Android-tablets op de markt gebracht, maar alleen de echte liefhebbers zullen zich die nog herinneren. Daarom waren we enigszins verrast toen LG op de IFA dit jaar nog een poging deed, met de G Pad 8.3.

De korte tijd die we tijdens de beurs met de G Pad 8.3 konden doorbrengen, liet een positief gevoel bij ons achter. We waren gecharmeerd van het schermformaat en de behuizing, en onder de indruk van de schermkwaliteit. Over de software waren we minder enthousiast en we vroegen ons af hoe de G Pad het zou doen op het gebied van accuduur.

De G Pad heeft inmiddels zijn weg naar de burelen van de Tweakers-redactie gevonden en in de afgelopen tijd hebben we de kleine tablet het vuur aan de schenen kunnen leggen. In deze review lees je onder andere hoe het formaat zich verhoudt tot andere kleine tablets, welke prestaties je van de G Pad 8.3 mag verwachten en of hij indruk weet te maken met zijn accuduur.

Behuizing en uiterlijk: fijn tussenmaatje

Omdat hij kleiner is dan grote 10"-tablets zijn we geneigd om de G Pad klein te noemen, maar vergelijken we hem met kleinere 7"-tablets, dan is meteen duidelijk dat het verschil in schermdiagonaal van 1,3" behoorlijk is. Naast een Nexus 7 ziet hij er een stuk groter uit en hij is langer dan een iPad mini. Het is dus echt een tussenmaatje en dat bevalt ons wel. Het extra gewicht dat je ten opzichte van bijvoorbeeld de Nexus 7 moet vasthouden, is niet storend en je hebt wel een significant groter scherm.

LG G Pad 8.3Nexus 7 (2013)iPad Mini
Diagonaal 8,3" 7" 7,9"
Lengte 217mm 201mm 200mm
Breedte 127mm 114mm 135mm
Dikte 8,3mm 8,6mm 7,5mm
Gewicht 338gram 289gram 331gram

We vinden de G Pad 8.3 net te breed om tussen de vingertoppen van één hand vast te houden, net als de iPad mini eigenlijk, maar gelukkig hoeft dat niet. In de praktijk lieten we de tablet veelal op de handpalm rusten waarbij de duim beschikbaar was om het geheel stabiel te houden. In dat opzicht is het zeker een kleine tablet; modellen van rond de 10" zijn vaak niet comfortabel met één hand vast te houden en dat is met de G Pad 8.3 gelukkig wel het geval.

LG G Pad 8.3

Van links naar rechts: de Nexus 7, G Pad 8.3 en iPad mini

Aan de achterzijde bestaat de G Pad voor het overgrote deel uit een plaat geborsteld metaal met een plastic rand aan de boven- en onderzijde. Waarschijnlijjk zijn die geplaatst opdat de verscheidene draadloze signalen goed hun weg naar de antennes binnenin kunnen vinden. Aan de rechterzijde zitten twee luidsprekers, zodat je stereogeluid hebt als je de tablet horizontaal houdt, en aan de bovenkant zit een 5-megapixelcamera zonder flitser. Vergeleken met dat andere stukje high-end Android-hardware dat LG onlangs uitbracht, de G2, vinden we de G Pad 8.3 een stuk strakker ogen. Wel heeft hij hetzelfde nadeel als veel plastic behuizingen; vingerafdrukken zijn goed zichtbaar, al is dat bij de donkere versie beter te zien dan bij de lichte.

Onder aan de tablet zit een micro-usb-poort om hem op te laden en bovenaan zitten een micro-sd-slot, de koptelefoonuitgang en een kleine infraroodzender. Deze zit ook op de G2 en G Pro en maakt dat je de tablet kunt gebruiken om je tv en andere hifi-apparatuur aan te sturen.

LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3

Hardware en prestaties: kan beter

De G Pad 8.3 wordt aangedreven door een Snapdragon 600-soc van Qualcomm. Deze werd eerder dit jaar veelvuldig ingezet door telefoonfabrikanten. Samsungs Galaxy S4 heeft er bijvoorbeeld eentje, net als de One van HTC. Het zou te ver gaan om te spreken van een 'ouwe soc', maar inmiddels heeft Qualcomm een snellere chip in zijn assortiment in de vorm van de Snadpdragon 800. Voor de prijsklasse waarin de G Pad 8.3 zich bevindt, is de 600 echter een logische keuze.

Qualcomm Snapdragon

De soc bestaat uit vier Krait 300-processorkernen op 1,7GHz. Dat is een van de twee grote verschillen met de Snapdragon 800; die laatste kan tot 2,3GHz geklokt worden omdat hij op een speciaal high performance 28nm-procedé wordt gefabriceerd bij chipbakker TSMC. Het andere verschil is de gpu. De Snapdragon 800-soc is voorzien van de Andreno 330-gpu, terwijl de Snapdragon 600 het met de significant tragere Adreno 320 moet doen.

Het lijkt alsof de kloksnelheid van de cpu te traag op gang komt

LG heeft de soc gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Voor de opslag van bestanden is 16GB aanwezig, waarvan in de praktijk voor de gebruiker 11GB beschikbaar is. Gelukkig is er ook een micro-sd-slot aan de bovenkant van de tablet geplaatst, zodat de totale opslagcapaciteit eenvoudig uitgebreid kan worden. Op draadloos vlak is er ondersteuning aanwezig voor wifi b/g/n en bluetooth 4.0 low energy.

In de praktijk

Ondanks die prima specs vallen de prestaties in de praktijk een beetje tegen. Op papier zou de G Pad 8.3 even snel moeten werken als bijvoorbeeld de nieuwe Nexus 7. Beide hebben immers een vergelijkbare soc en schermresolutie, maar dat pakt anders uit.

Met het hoofdmenu is niets mis; het swipen naar verschillende pagina's gaat vloeiend en ook het openen van de app drawer of het notificatiemenu gaat zonder horten en stoten. Ook als je eenmaal in een app aan het werk bent, verloopt alles prima. Soms moet je echter net even een fractie te lang wachten bij het starten van een app of het wisselen tussen twee apps. Soms duurt het twee volle seconden voordat het toetsenbord verschijnt. Niet dat de tablet traag is als hij eenmaal op stoom is, maar het lijkt alsof de kloksnelheid van de cpu te traag op gang komt als de processorbelasting stijgt. Ook lijkt er het een en ander mis te gaan bij het in- en uitschakelen van de verschillende cpu-cores.

Benchmarks

Dat konden we goed zien toen we de G Pad 8.3 gingen benchmarken. Meteen viel op dat de score in de multithreaded-benchmark AndEBench veel te laag uitviel. Nader onderzoek wees uit dat, hoewel dit een benchmark is die alle cores belast, de G Pad slechts één core inzette. Bij latere runs hebben we ook meegemaakt dat er een tweede core bijkwam, maar het bleek onmogelijk om alle vier de cores aan het werk te zetten.

AndEBench - native
Telefoon / TabletSoCin Iteraties per seconde, hoger is beter
Nexus 7 (2013) Snapdragon 600
*******
11958
Sony Xperia Tablet Z Snapdragon S4 pro
*******
11713
Nexus 7 Tegra 3
*****
8613
G Pad 8.3 Snapdragon 600
****
6704
Asus Memo Pad HD 7 MediaTek MT8125
****
6524

In het native-onderdeel van de test gingen twee cores aan de slag in plaats van vier en daardoor zet de G Pad 8.3 een magere score neer van nog geen 7000 punten. Daarmee doet hij het even goed als de goedkope MT8125-soc van MediaTek en significant minder dan de verouderde Tegra 3. Het is duidelijk dat hier iets niet goed gaat, want met zijn snelle soc hoort hij boven aan de lijst te eindigen.

AndEBench - Java
Telefoon / TabletSoCin Iteraties per seconde, hoger is beter
Nexus 7 (2013) Snapdragon 600
*******
471
Sony Xperia Tablet Z Snapdragon S4 pro
******
372
Asus Memo Pad HD 7 MediaTek MT8125
*****
318
Nexus 7 Tegra 3
****
300
G Pad 8.3 Snapdragon 600
***
204

Bij het Java-onderdeel van AndEBench is het resultaat nog erger, dat komt doordat er slechts één core aan de bak gaat en de rest werkeloos blijft toezien.

In de grafische benchmarks GFXBench valt het met de prestaties allemaal wel mee. Dat is ook goed te verklaren; deze benchmak test primair de gpu en wordt slechts in beperkte mate beïnvloed door de snelheid van de invididuele processorkernen. De G Pad eindigt alsnog net onder de Nexus 7, die een vergelijkbare gpu heeft. Opnieuw zien we dat de soc in de G Pad niet ten volste benut wordt.

Ook in de grafische benchmark Basemark X eindigt de G Pad 8.3 net onder de Nexus 7.

Ice Storm Unlimited
Telefoon / TabletSoCin punten, hoger is beter
iPad (4e generatie) Apple A6X
*******
10920
Nexus 7 (2013) Snapdragon 600
*******
10786
G Pad 8.3 Snapdragon 600
*****
7923
iPad mini Apple A5
**
2672

Ice Storm Unlimited maakt deel uit van de 3DMark-benchmark, die we kennen van pc's, maar die tegenwoordig ook voor mobiele apparaten en Android beschikbaar is. Deze benchmark probeert een gamesetting na te bootsen en test daartoe zowel de gpu als de cpu, waarbij de cpu vooral physics berekent. Opnieuw is goed te zien dat de processorkernen in de G Pad 8.3 niet ten volste benut worden als het nodig is.

Wat is er aan de hand?

We hebben naar aanleiding van onze bevindingen natuurlijk contact gezocht met LG om te kijken wat er precies met ons testexemplaar aan de hand is. De fabrikant kon bevestigen dat de tablet final hardware bevat en geen engineering sample is. Daarnaast is de software op de tablet af en gelijk aan de versie die in de winkels komt te liggen. LG wist de relatief lage scores in AndEBench en 3DMark op een ander exemplaar van de G Pad te reproduceren. Een verklaring kon echter niet worden gegeven.

De lage scores in sommige benchmarks zijn op zichzelf geen reden om kritisch te zijn. Ze kunnen veroorzaakt worden door een softwarebug en zolang de gebruikerservaring goed is, maakt een dergelijke score weinig uit. In dit geval lijkt het gedrag dat we bij sommige benchmarks zien echter invloed te hebben op de gebruikservaring en dat vinden we wel een minpuntje.

Schermkwaliteit: indrukwekkend maar niet fel

LG G Pad 8.3De G Pad 8.3 is uitgerust met een, de naam zegt het al, scherm van 8,3". Dat is een nieuw formaat. Veel Android-tablets hebben een beelddiagonaal van 7", maar we hebben ook modellen met schermen van 8" en 8,9" gezien. Daarnaast is er natuurlijk nog de iPad mini met een schermdiagonaal van 7,9". LG onderscheidt zich dus alleen al door het formaat, maar ook door de beeldkwaliteit, zoals je verderop kunt lezen.

De resolutie van het scherm bedraagt 1920x1200 pixels, waarmee het aantal pixels per inch, of de ppi, uitkomt op 273. Om dat in perspectief te zetten, zowel de Nexus 7 als de onlangs aangekondige Retina-versie van de iPad mini heeft een ppi van grofweg 326. Hoewel dat op papier een significant verschil is, merk je er in de praktijk weinig van. Ja, als je de tablets gaat vergelijken met je neus op het scherm kun je het verschil zien, maar als je de G Pad 8.3 op een normale kijkafstand houdt, ziet tekst er haarscherp uit.

Contrast en helderheid

Een van de dingen die ons opvielen tijdens onze hands-on op de IFA was het goede contrast van het scherm. Nu is dat geen grote verrassing, want we weten al tijden dat LG in staat is om mooie schermen te leveren, maar het bedrijf kiest er niet altijd voor om die goede panelen ook voor zijn eigen producten in te zetten. Onze meetresultaten bevestigen de eerste indruk.

Contrast (250cd/m²)
Telefoon / Tabletin verhouding , hoger is beter
Nexus 7 (2013)
********
1283:1
G Pad 8.3
*******
1062:1
Nexus 7
*******
1047:1
Galaxy Note 8.0
******
992:1
Sony Xperia Tablet Z
******
970:1
Samsung Galaxy Tab 3 8"
******
918:1
iPad (4e generatie)
*****
880:1
Asus Memo Pad HD 7
*****
859:1
Sony Xperia Z Ultra
*****
844:1
iPad mini
*****
781:1

We hebben het contrast gemeten door middel van een schaakbordpatroon met zwarte en witte vlakjes. Zo kan het scherm niet sjoemelen met dynamische contrastopties. Dit zogeheten ansi-contrast komt uit op 1062:1 en dat is een goede score. Van de tablets waarmee de G Pad 8.3 moet concurreren doet enkel de nieuwe Nexus 7 het beter. Het hoge contrast heeft tot gevolg dat zwart mooi donker is en het algehele beeld indrukwekkend oogt.

Helderheid
Telefoon / Tabletin cd/m², hoger is beter
Nexus 7 (2013)
********
539
iPad mini
******
413
Galaxy Note 8.0
******
409
Samsung Galaxy Tab 3 8"
******
402
Sony Xperia Tablet Z
******
389
iPad (4e generatie)
******
387
Sony Xperia Z Ultra
******
373
Nexus 7
*****
351
Asus Memo Pad HD 7
*****
350
G Pad 8.3
****
283

Op het vlak van helderheid stelt de G Pad 8.3 een beetje teleur. Met de backlight op vol vermogen komt hij niet verder dan een helderheid van 283cd/m², en daarmee eindigt hij onder aan de rangorde. Nu is dat in de meeste gevallen geen groot probleem. Bij gebruik binnenshuis heb je aan 200cd/m² genoeg om het scherm goed te kunnen aflezen. Gebruik je de tablet echter in een fel verlichte ruimte of buiten, dan is het scherm zelfs op volle helderheid minder makkelijk af te lezen.

Kleurreproductie

LG G Pad 8.3 - grayscale

LG G Pad 8.3 - gamut

Het is opvallend hoe constant de kleursamenstelling is over het hele grijsverloop. Met een gemiddelde kleurtemperatuur van 6452 kelvin komt het scherm van de LG G Pad 8.3 erg dicht bij de ideale waarde van 6504 klevin. De gammacurve verloopt iets minder strak, maar voor een tabletscherm is het hele beeld erg goed.

De gemiddelde kleurfout ligt met een delta E2000-waarde van 2,98 behoorlijk laag, al is dit getal enigszins vertekenend. Als we naar de invididuele kleuren kijken, zien we dat het gemiddelde naar beneden getrokken wordt door de haast perfecte kleurtemperatuur. Kijken we enkel naar de primaire en secundaire kleuren, dan zouden we op een gemiddelde kleurfout van iets meer dan 3,5 uitkomen. Ook dat is echter nog steeds prima voor een tablet en met het blote oog zullen maar weinig mensen de kleine kleurafwijkingen kunnen waarnemen.

Accuduur: teleurstellend

De G Pad 8.3 heeft een accucapaciteit van 4600mAh, iets meer dan de 4400mAh van de iPad mini en significant meer dan de 3950mAh grote accu in de nieuwe Nexus 7. Die Nexus 7 heeft een goede accuduur, dus de G Pad 8.3 heeft met zijn grotere accu de potentie om het lang op een enkele lading uit te houden.

Om dat te toetsen hebben we onze gebruikelijke twee tests gedraaid. Bij de browsetest moet de tablet door een lijst verschillende websites browsen met tussenpozen van 15 seconden. In de videotest wordt een mp4-bestand met h264-video en mp3-audio herhaald afgespeeld totdat de accu leeg is. Voor beide tests zetten we de schermhelderheid vast op 250cd/m².

Accuduur - browsen (250cd/m²)
Telefoon / TabletIn minuten, hoger is beter
Nexus 7 (2013)
*******
8u01m
iPad mini
*******
7u48m
Samsung Galaxy Tab 3 8"
*******
7u27m
Asus Memo Pad HD 7
******
7u15m
Nexus 7
*****
5u44m
G Pad 8.3
****
5u05m
HP Slate 7
****
4u50m

In de browsetest komt de G Pad 8.3 tot een relatief magere 5 uur en 5 minuten. Het verschil met de Nexus 7, die op papier de mindere is van de G Pad, is bijna drie uur. Waar dat enorme verschil vandaan komt, is moeilijk te verklaren. We hebben de test meer dan eens gedraaid en ook gekeken of de cpu-cores tussen het laden van twee websites in netjes terugklokten. Wellicht is het scherm van de G Pad een stuk minder zuinig dan dat van de concurrentie.

Accuduur - Film (250cd/m²)
Telefoon / TabletIn minuten, hoger is beter
Nexus 7 (2013)
*******
9u18m
iPad mini
*******
9u05m
Samsung Galaxy Tab 3 8"
******
8u02m
Nexus 7
******
7u23m
Asus Memo Pad HD 7
*****
7u11m
G Pad 8.3
****
5u37m
HP Slate 7
***
4u13m

Ook in de filmtest gooit de G Pad 8.3 geen hoge ogen met een acuuduur van iets meer dan vijfeneenhalf uur. Het verschil met concurrenten als de Nexus 7 en iPad mini is alweer erg groot.

Een mogelijke verklaring kan in de sterkte van de backlight gevonden worden. De Nexus 7 heeft een hoge helderheid van 539cd/m². Dat betekent dat de backlight in onze test, waarbij we de helderheid vastzetten op 250cd/m², op ongeveer 46 procent staat. De G Pad gaat maar tot 283cd/m², wat betekent dat de backlight in onze accutests op 88 procent staat. Wellicht dat de backlight van de G Pad daarom relatief veel energie gebruikt in vergelijking met de concurrentie.

Software: veel extra's en instellingen

LG lijkt op softwarevlak wel wat op Samsung. Beide fabrikanten nemen Android visueel gezien flink op de schop. Daarnaast leveren ze veel extra software mee en voegen ze extra functionaliteit toe die je standaard niet in Android zult vinden. Een duidelijke naam, zoals Samsung met zijn TouchWiz heeft, gebruikt LG niet. In het verleden werd de skin aangeduid als Optimus UI, maar omdat het bedrijf de naam Optimus bij zijn high-end apparaten vervangen heeft door simpelweg G, zal de Optimus UI-naam nu niet meer worden gebruikt.

De interface kenmerkt zich in ieder geval door veel gekleurde icoontjes, een lichter kleurenpalet dan we standaard van Android gewend zijn en veel extra features. Het homescreen is redelijk traditioneel, met iconen en widgets op de verschillende pagina's, enkele snelkoppelingen onderin en de knop voor de app-drawer helemaal rechtsonderin. Het notificatiemenu en het instellingenscherm komen een beetje rommelig over en we zijn niet weg van de stijl die LG hanteert. Iconen en knopjes ogen een beetje kinderlijk en er is weinig lijn in te vinden.

LG G Pad 8.3 - software LG G Pad 8.3 - software LG G Pad 8.3 - software LG G Pad 8.3 - software

De G Pad 8.3 draait Android 4.2.2, maar LG heeft het dubbele notificatiescherm, waarmee je kunt wisselen tussen een overzicht van notificaties en een overzicht van snelkoppelingen, niet overgenomen. In plaats daarvan zitten die snelkoppelingen boven aan het notificatiescherm, net als bij de interfaces van Samsung en Sony. Naast de gebruikelijke toggles voor zaken als wifi en bluetooth kun je vanuit deze balk ook snel LG-features als Quick Memo, Quick Remote en QPair starten. Ook de Knock On-feature, die we al op de G2 zagen, is ingebouwd. Je kunt het scherm dus aan- en uitzetten door twee keer op het touchscreen te tikken.

Iconen en knopjes ogen een beetje kinderlijk en er is weinig lijn in te vinden

Met Quick Memo wordt een screenshot van het scherm gemaakt en geopend in een simpele editor, zodat je er wat aantekeningen bij kunt krabbelen. Met Quick Remote kun je de G Pad 8.3 gebruiken als afstandsbediening. Dit werkt redelijk eenvoudig, je hoeft geen enorme database met tv-types door te ploegen, maar een echte afstandsbediening vinden we in de meeste gevallen toch makkelijker werken. De app zet overigens ook een soort widget in het notificatiescherm, zodat je snel de knoppen kunt benaderen.

QPair moet de tablet slimmer laten samenwerken met een smartphone. Door op beide apparaten de QPair-app te installeren kan informatie uitgewisseld worden, zoals notificaties, inkomende oproepen en sms'jes. Dit gebeurt via een bluetooth-verbinding. Ook kun je vanuit QPair de internetverbinding van de telefoon inzetten om via de tablet online te gaan. Dat kan natuurlijk ook door een wifi-hotspot op te zetten, maar dit werkt net even eenvoudiger. De smartphone-app is overigens vrij beschikbaar in de Play Store, je hebt er dus geen LG-toestel voor nodig. Net als veel andere fabrikanten biedt ook LG de optie om verschillende apps op één scherm te draaien door middel van kleine widgets. LG noemt deze feature QSlide.

LG G Pad 8.3 - software LG G Pad 8.3 - software LG G Pad 8.3 - software LG G Pad 8.3 - software

Een feature die minder goed uit de verf komt is Slide Aside. Hiermee kun je een app zijwaarts het scherm uit vegen door met drie vingers naar links te swipen. Door vervolgens met drie vingers naar rechts te swipen open je het overzicht van openstaande apps. Dat zijn er maximaal drie. Het probleem is dat veel apps ook met swipes werken. Zo kwam het veelvuldig voor dat we in Gmail een mailtje archiveerden, omdat de app niet door had dat we Qslide wilde activeren, maar dacht dat we enkel het mailtje wegveegden. Ook apps die werken met kolommen waar je horizontaal doorheen kunt swipen, zoals Twitter, botsen met Slide Aside.

LG G Pad 8.3 - software

Het werkt dus niet lekker en is eigenlijk ook niet nodig, want Android heeft zelf een prima multitaskingimplementatie die je kunt oproepen met een knop onder aan het scherm. Die heeft LG echter weggehaald; je moet de homeknop ingedrukt houden om het multitaskingoverzicht te openen. Dat is gek, want je kunt vrijwel alles aanpassen aan de balk met virtuele knoppen: de achtergrondkleur, welke knoppen weergegeven worden en in welke volgorde ze staan. In totaal zijn er maar liefst achttien varianten waaruit je kunt kiezen, dus waarom je niet voor de multitaskingknop kunt kiezen is ons een raadsel. LG G Pad 8.3 - menubalk opties (groot)

Welke knop wel altijd in de knoppenbalk staat, is de menuknop. Net als Samsung houdt LG aan dat verouderde interface-element vast. Google raadt al sinds begin 2011 het gebruik van de action overflow-knop aan, drie kleine puntjes die toegang geven tot veelgebruikte opties. Dat heeft onze voorkeur omdat je aan de icoon met puntjes meteen ziet dat er extra opties zijn; bij de menuknop blijft het altijd gokken of je er iets mee kunt. Als LG dan toch zoveel aanpassingsopties biedt, hadden we graag gezien dat we deze menuknop uit konden zetten.

Browsingprestaties

LG zet standaard Chrome op het homescreen en geeft daarmee aan dat dit de primaire webbrowser is. Chrome biedt een boel voordelen ten opzichte van de standaard-Android-browser, waarvan het grootste is dat veel gegevens en instellingen gesynchroniseerd worden met Chrome op de desktop. Een goed geoptimaliseerde variant van de Android-browser, zoals Samsung hem meelevert, is in veel gevallen nog wel wat rapper.

Dat zien we terug in de webbrowserbenchmark Peacekeeper van Futuremark. De performancedip die we bij eerdere benchmarks tegenkwamen is hier niet te zien, vermoedelijk omdat het grotendeels om singlethreaded berekeningen gaat. De G Pad 8.3 is grofweg even snel als de Nexus 7 en dat is ook logisch omdat ze vrijwel dezelfde soc hebben. De Note 8.0 weet het ondanks zijn oudere hardware toch beter te doen, waarschijnlijk door optimalisaties in de browser.

De Kraken-benchmark kijkt hoe snel een reeks JavaScript-berekeningen uitgevoerd kan worden en test daamee vooral de combinatie van singlethreaded snelheid en de snelheid van de gebruikte browser. De G Pad 8.3 eindigt hier met een minuscule marge achter de Nexus 7, opnieuw zoals verwacht, gezien de vrijwel gelijke hardwareplatforms.

Specificaties en productfoto's

Merk en uitvoering
Categorie Tablets
Merk LG
Uitvoering G Pad 8.3
Afbeeldingen
Besturingssysteem
Besturingssysteem Google Android 4.2
Beeld
Schermdiagonaal 8,3"
Schermresolutie 1920x1200 (WUXGA)
Schermtype LCD
Touchscreentechniek Capacitief
Multitouch Ja
Backlight Led: Edge-lit
Cameraresolutie 5 megapixel
Cameraresolutie (voor) 1,3 megapixel
Technische specificaties
CPU Core Quad Core
CPU-type Qualcomm Snapdragon 600/S4 Pro (APQ8064–1AA)
Snelheid 1,7GHz
Accucapaciteit (mAh) 4.600mAh
Interfaces
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
Fysieke specificaties
Gewicht 338g
Hoogte 126,5mm
Breedte 216,8mm
Diepte 8,3mm
Kleuren Zwart
LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3

Alternatieven

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Apple iPad Mini Retina WiFi 16GB Zilver
Apple iPad Mini Retina WiFi 16GB Zilver

De iPad mini komt met zijn 7,9"-scherm qua formaat het dichtst bij de G Pad in de buurt. De schermresolutie ligt hoger, al is dat met het blote oog niet te zien, en hij is significant sneller. Wel moet je voor Apples nieuwste kleine iPad ongeveer negentig euro extra neerleggen.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Google Nexus 7 32GB WiFi (2013) Zwart
Google Nexus 7 32GB WiFi (2013) Zwart

Iets kleiner, maar met dezelfde schermresolutie en vergelijkbare hardware: de Nexus 7 van Google en Asus. De adviesprijs ligt drie tientjes lager en je krijgt voor dat geld 32GB in plaats van 16GB opslagcapaciteit. De Nexus bevat echter geen micro-sd-lezer, dus het is niet mogelijk het opslaggeheugen uit te breiden.

4 van 5 sterren
OnbekendTablets Apple iPad Mini Wi-Fi 16GB Zwart
Apple iPad Mini Wi-Fi 16GB Zwart

Geef je niet zoveel om schermkwaliteit, dan is Apples oude iPad mini wellicht een optie. Op het vlak van snelheid en ergonomie kan hij nog prima meekomen met de G Pad en hij is een klein beetje goedkoper. Het opslaggeheugen is echter niet uit te breiden.

3.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Asus Memo Pad HD 7 Blauw
Asus Memo Pad HD 7 Blauw

Wil je wel een kleine Android-tablet, maar is je budget beperkt, dan blijft de Memo Pad HD 7 van Asus een leuke optie. Hij bevindt zich met een kleiner scherm, lagere resolutie en tragere soc in een klasse onder de G Pad, maar als je bedenkt dat hij slechts de helft kost, is het geen slechte deal.

Conclusie

De G Pad 8.3 had dit jaar na de IFA een behoorlijk goede indruk bij ons achtergelaten en we keken dan ook erg uit naar de introductie in Nederland. Nu we langere tijd met de tablet gewerkt hebben is ons enthousiasme een beetje getemperd.

Van het formaat, de behuizing en het scherm zijn we nog steeds onder de indruk. De tablet zit stevig in elkaar, ziet er mooi uit en houdt fijn vast. Daarnaast bevestigen de schermmetingen de eerste impressie die we tijdens de IFA opdeden; het contrast is dik in orde, net als de kleurreproductie en de kleurtemperatuur. De helderheid hadden we graag iets hoger gezien, maar laag zouden we die niet noemen.

Je kunt soms een tijd zonder problemen achtereen werken

Op papier is de hardware ook in orde voor een tablet van 300 euro. De vertaalslag naar de praktijk gaat echter niet helemaal goed. De G Pad 8.3 zou grofweg even snel moeten zijn als Googles Nexus 7, maar is dat niet. Dat zien we niet alleen terug in de benchmarks, maar ook in het dagelijks gebruik. De tablet is zeker niet traag en je kunt soms een tijd zonder problemen achtereen werken, maar zonder enige aanleiding kan het ook opeens een paar seconden duren voordat een app zich opent of voordat het toetsenbord tevoorschijn komt.

Dat kan liggen aan het feit dat niet alle cpu-cores op de goede momenten ingezet worden. In theorie kan dat eenvoudig opgelost worden met een software-update, al is nog niet bekend of die er komt. Wat waarschijnlijk niet eenvoudig via software opgelost kan worden, is de accuduur. Die valt voor een tablet in deze klasse simpelweg tegen.

We zouden de G Pad 8.3 zeker geen slechte tablet noemen, daarvoor is het scherm te mooi, het formaat te fijn en de behuizing te solide. Vanwege de sporadische prestatiedips en matige accuduur maakt hij de potentie echter niet helemaal waar.

Samengevat

De G Pad 8.3 van LG is op veel vlakken een fijne tablet: het formaat houdt mooi het midden tussen een kleine en grote tablet, de behuizing zit goed in elkaar, er is een micro-sd-kaartlezer aanwezig en het scherm ziet er mooi uit. De prestaties vallen echter tegen: het is niet dat de tablet traag is, maar op de meest willekeurige momenten zakken de prestaties even in, wat voor haperingen zorgt. Daarnaast is de accuduur in vergelijking met de concurrentie niet zo goed.

Pluspunten

  • Mooi scherm
  • Fijn formaat
  • Prima behuizing

Minpunten

  • Prestaties niet consistent
  • Accuduur valt tegen

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Reacties (73)

73
73
41
6
0
12
Wijzig sortering
Jammer dat geen één tablet goed is op alle fronten...

- De iPad's hebben een prima OS en een fantastische Appstore. Helaas haak ik af vanwege de beperkte vrijheid.
- Een Nexus 7 doet bijna alles goed, maar mist een SD kaart slot en persoonlijk vind ik 7" nét te klein voor een tablet, maar nogmaals; dat is persoonlijk.
- De hier besproken LG blijft achter op software en accuduur. En dat is echt jammer gezien de voordelen van deze tablet! Goed gebouwd, prettig formaat, mooi scherm, SD kaart slot, infrarood...

Tot nu toe leun ik nog wel naar de LG vanwege de hoop dat de genoemde problemen met betere software op te lossen valt.
De iPad heeft helaas ook nog geen User accounts... lijk me wel een handige feature in een gezin.
Tot nu toe leun ik nog wel naar de LG vanwege de hoop dat de genoemde problemen met betere software op te lossen valt.
Als het door het grote publiek geaccepteerd wordt, volgt XDA ook wel met customs.
Zolang er een root mogelijk is, kan je veel zelf 'slopen'

Bepaalde hardwarezaken uiteraard niet, zoals helderheid, maar verder zal het in dagelijks gebruik best goed zijn.
Ik heb alleen qua software geen goede ervaringen met LG, dus XDA zal belangrijk blijken hierin.
De iPad heeft helaas ook nog geen User accounts... lijk me wel een handige feature in een gezin.
Die useraccounts heb ik sinds kort dus op de nxs7 in gebruik, wat geweldig .....
Niet compleet, email is niet te scheiden, maar qua gebruik wel handig .. kids hebben alleen toegang tot 'hun' spellen, en ik heb ze niet in beeld bij mijn dagelijks gebruik.
Exact ook mijn gedachten.
De G Pad leek me de perfecte kandidaat, alleen NFC & LTE mis ik nog. Echter nu ook de benchmarks tegen vallen wordt de keuze weer een stuk moeilijker.

(dikke kans dat het alsnog deze G Pad wordt).

[Reactie gewijzigd door Scorp op 23 juli 2024 10:26]

Van de huidige tablet generatie vind ik alles bij elkaar de Dell Venue 8 Pro eigenlijk nog het interessantst. Niet de snelste gpu of hoogste resolutie, maar qua software/hardware combo, grootte, accuduur en prijs ligt hij IMO net in de sweet spot.

En voor de tweakers: geen locked bootloader, dus gewoon Ubuntu of Debian erop als je t wilt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 10:26]

Ik denk en hoop echt dat dat de Windows tablet een gezond marktaandeel gaan pakken op de tablet markt. Ik wacht nog even t/m de kerst en dan ga ik voor een leuke aanbieding in tabletland. Android of W8.1... We zullen het zien!
Ik denk dat ik weet waarom hij niet zo geweldig scoort op accutests. Jullie merkten op dat hij veel op een core draait en dan die helemaal omhoog klokt. Dit kost veel meer energie dan vier cores op lage kloksnelheden. Dat kan je zien in de Z1 Ultra. Ik denk dat hij tijdens films en dergelijke een core op een hoge kloksnelheid al het werk laat doen en dat het daarom niet lang meegaat. Misschien dat met een andere kernel-profiel het beter gaat.
Wout heeft de issues voorgelegd aan LG en die kon ze reproduceren - dus ik zou GSMArena op dit punt niet geloven. Verschillen in accuduur kunnen veroorzaakt worden door de gebruikte helderheid: ik weet niet precies of GSMArena een vaste helderheid gebruikt of een vast percentage. Als ze een vast percentage gebruiken is dat voordelig voor de G Pad, omdat de maximale helderheid heel laag is.
Op XDA geven gebruikers aan deze issues niet te herkennen. Ook de lage benchmark scores konden zij niet reproduceren. De resultaten liggen in de meeste US-reviews meer tegen de Nexus 7 2 aan. Is mogelijk sprake van iets andere software in de USA-modellen?
Ik vind dat je GSMArena hier zwart aan het maken bent. Niet doen dus!
Het zou best kunnen dat er iets mis is met de NL build.
Dat zou kunnen, maar de geteste hardware en software is Final en voor de Nederlandse markt. Als je de G Pad dus in de winkel koopt, krijg je te maken met de tablet zoals hij hier getest is en niet met GSMArena.

Vreemd trouwens. Na de Xperia Z1 is dit de tweede keer dat hun testen veel positiever uitkomen in korte tijd. Bij de Z1 lijken ze in een trucje van Sony te zijn getrapt om het contrast van het scherm kunstmatig hoger te doen lijken in testen. Ook kwam de camera er bij hun veel, veel beter uit dan bij ons.

Het is niet mijn bedoeling om ze zwart te maken, maar zoals altijd geldt dat je altijd moet twijfelen aan testresultaten. Deze markt zit vol benchmarkfraudeurs, misleiding en al dan niet bewuste beïnvloeding en omkoperij. Veel sites hebben relatief weinig lezers of inkomsten uit lezers en staan dus open voor andere manieren van inkomsten, noodgedwongen. Ik heb daar veel begrip voor, maar ik had gewild dat ze in elk geval niet de schijn van onafhankelijkheid ophielden. Om concreet te zijn: ik weet niet van zulke praktijken van GSMArena, maar ze opereren in een lastige markt waar maar weinigen van advertenties alleen de broek kunnen ophouden, laat staan budget hebben voor de apparatuur die zij hebben. Dat hebben ze dus hoe dan ook knap gedaan.
Ik kan voor de resultaten van Wout instaan, LG heeft ze gereproduceerd en een weekend doorgewerkt om het in Korea op de agenda te krijgen dus hier is echt iets aan de hand. We kunnen alleen speculeren als anderen het niet kunnen reproduceren waar dat aan ligt, maar weten doen we dat vooralsnog niet.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 23 juli 2024 10:26]

"De schijn van onafhankelijkheid" is toch een beetje de meerwaarde van een reviewsite ten opzichte van lg.com he, dus ik kan me voorstellen dat, mocht dat niet zo zijn, ze daar niet open over gaan zijn :).
Dat je mag twijfelen is nog altijd iets anders dan dat je het niet moet GELOVEN. Ik zeg dus ook niet dat jullie ongelijk hebben. Je weet niet hoe GSMArena de broek hoog houdt, maar speculeert er vervolgens behoorlijk negatief op los.

Nogmaals voor de duidelijkheid, ik geloof jullie review, maar niemand van ons weet de oorzaak en het lijkt me beter om verder geen uitlatingen te doen over de concurrentie, tenzij je hard bewijs hebt.
http://www.engadget.com/2013/11/01/lg-g-pad-8-3-review/

Endgadget trekt ongeveer dezelfde conclusies als jullie. Jammer van een op zich goede tablet.
Anoniem: 449164 @breaky732 november 2013 03:37
Het oude software verhaal van LG in mijn ogen, geweldige hardware en slechte software.

Ik vond persoonlijk dat LG heeel goed bezig was de laatste tijd
Met de skin van LG heb ik persoonlijk niet zoveel op aan te merken. De Jelly Bean update op mijn ex LG 4X HD was op zich best te pruimen.

Waar LG hier de mist in gaat is dat ze de verkeerde keuzes hebben gemaakt qua processor aansturing, want dus negatief de benchmarks en de batterijduur beinvloed.
Goede videoplayer geinstalleerd blijkbaar ;p

Gpad8.3 - Wel een verschil van 1uur30 bij webbrowsen en 1uur15 bij films meer.

Nexus7 2013 - Daar een verschil van 2uur20 bij films minder.
Het zal aan de prijs liggen.
Met 250€ tot 300€ zal het een plaatsje naast de nexus7 kunnen krijgen.
duurder, zal de ipad mini gekozen worden

Ik kwam nadat ik de N7 gekocht had achter het bestaan van deze, anders had ik ze zeker naast elkaar gelegd om te vergelijken, aangezien ik de 8" wel fijn vindt
Ik kwam ook na mijn aanschaf van de N7 achter deze 8 inch tablet. Leek me wel beter, een inch groter. Echter kan ik naderhand (en vanwege mijn cognitieve dissonantie) vermelden dat een kleiner scherm niet zo erg is omdat het toch zo scherp is. Kleine tekst lezen vind ik geen moeite.

Dus ik zie het voordeel van een inch groter niet tenzij de tablet qua specs/OS beter is, zoals de iPad mini.
Nou, dat zal je verbazen.
De 1,3 " lijkt niet veel, maar kan op somige delen wel degelijk een wereld van verschil maken.

Ik heb hier verschillende tablets in huis ( gehad ) en was altijd heel te spreken over de 4:3 verhouding van de iPad, ondanks dat ik de iPhones niet fijn vindt, en daar bij samsung / nexus blijf hangen, zal ik de meeste mensen een iPad aanraden als tablet.

De 16:9 / 16:10 verhouding van de 10"tablets bij android is in mijn mening onhandig, en net verkeerd ingedeeld om lekker te kunnen lezen ( te lang in portrait, te laag in landscape )
Hier was de samsung tab8" een stuk mooier in, al was die te duur ( naar mijn smaak )
Deze 16:9 verhouding vind ik op dit formaat al een stuk beter dan de 16:10 verhouding die de Nexus 7 aan houdt. Te samen met de extra 1,3" is dit een formaatje wat pixelperfect is IMO ;)
Het formaat is echt de sweet spot imo. Deze review heeft me aan het twijfelen gebracht tussen de N7 2013 en deze.

Ik denk dat de slotconclusie is dat de software gewoon onder niveau is. Ik ben dan ook benieuwd naar de G Pad in het geval dat stock android er op draait.

Tevens is het zo dat de android launcher waarschijnlijk in de app store zal verschijnen.

En dan is de vraag: loont het wellicht om toch de G Pad te nemen en of updates van LG af te wachten, of stock android te installeren?

Iets wat ik dolgraag op mijn toekomstige tablet wil kunnen doen is de BF4 command app kunnen draaien zonder hakken en/of stoten. En komt dat hakken en stoten nu door de software? Of is het de slechte warmtegeleiding waardoor regelmatig de rem op de GPU/CPU wordt gooit?

En tja, de accuduur is toch echt wel een belangrijk punt.

Maar:
- De specs zijn nice
- Het formaat is nice
- Het scherm is nice
- De accu capaciteit is nice

Die tablet is gewoon nice.

Dus het kan toch niet anders dan dat een softwarematige aanpassing (stock android OS f/e) meer uit dit stukje hardware kan halen?

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 23 juli 2024 10:26]

Stock Android zal de specifieke optimalisaties van LG voor de hardware missen, dus t lijkt me moeilijk voor te stellen dat het sneller is.
Gezien de Nexus 7 (2013) een fysiek identieke (lager geklokte) chip bevat zijn chip specifieke optimalisaties niet echt een probleem.
Er zitten meer chips in zo'n ding dan de SoC.
En welke daarvan zou je graag het onderste uit de kan van willen halen zodat de gebruikerservaring er op vooruit gaat? Op een telefoon zou ik de camera nog willen noemen, maar op een tablet gaan de meeste fotootjes toch niet verder dan "even snel omdat er niets anders in de buurt is".
Het is weer een typisch LG product. Prachtige hardware, waardeloze software. Ik denk dat het beste is om gewoon te wachten en te zien wat XDA-developers in petto heeft voor deze tablet. Ik vind het cijfer van 3,5 sterren ook verbazingwekkend hoog aangezien de tablet niet eens op volle snelheid loopt en LG heeft aangegeven dat het hier om een exemplaar gaat zoals hij in de winkel komt te liggen. Wat kleine fouten in de software vind ik nog tot daar aan toe maar een Quadcore die maar 1 cpu kan gebruiken is toch wel erg slecht.

LG kennende zullen ze zelf wel niet te veel aandacht aan de software gaan besteden en moeten custom roms er voor gaan zorgen dat de tablet fatsoenlijk loopt. Voor de gemiddelde tweaker is dit natuurlijk geen probleem.
Anoniem: 132566 @ejtnaj4 november 2013 15:23
Juist. Ik dacht eerst ook bij de N7 2013, oh, weer 7"- maar: het maakt niks uit, want het scherm is zo f*cking scherp, dat zelfs de kleinste letters (pdf magazines over de lengte van het scherm, dus niet in de brievenbus verhouding) er gewoon uitspringen!

Toen ik deze LG 8.3 zag, dacht ik ook dat het een concurrent zou zijn van de N7, maar na deze review denk ik maar één ding: still happy with my Nexus!!! :D
Ik zou echt geen moment twijfelen tussen een N7 en een LG, de Nexus is veruit superieur aan alle 7-8" tablets die er nu zijn, zelfs de iPad mini2, welke veel minder in huis heeft (behalve de 64-bit soc) aan functionaliteit en sensoren en opslagruimte etc.

De Nexus gebruik ik dagelijks en zondag opladen geeft mij tot donderdag-vrijdag de ruimte om zeer frequent mee te werken (tussendoor standby) en gebruik vooral Adobe reader, MX-videoplayer, de Chrome browser en diverse apps.
Alles werkt gewoon bloedjesnel, geen vertragingen en wachten (irritant zou dat zijn!) dankzij de quadcore-soc. Alleen zou ik hem nog wel geroot willen zien, zodat ik met Titanium volledige backups kan maken van de apps etc. Nexus 7 2013: aanrader mensen, vergeet de LG- leuk voor het Bart Smit en Kruidvat segment, met lowsy, slome tablets en andere meuk.
Ik vraag me toch af hoe iets dat niet uit de verf komt nog de score ´bovengemiddeld´ kan hebben.
Als je je dat afvraagt misschien de review nog een keer lezen en de video kijken? De tablet doet heel veel goed, maar de prestaties en accuduur vallen wat tegen (wat hopelijk met een update nog te fixen is). Dat maakt het geen slechte tablet, maar hij had beter kunnen zijn. Oftewel: als hij wel zijn volledige potentieel had benut was het misschien een 4.5 ster, en nu 3.5 ster.
Dat heb ik best gelezen. Maar ook al doet iets sommige dingen heel goed, maar komt in totaal niet uit de verf, dan kán dat toch niet bovengemiddeld zijn?

Denk aan:
De meest luxe auto, supercomfortabel, maar je kunt er maar 20km mee rijden en dan is de tank leeg.
Dat is ook niet acceptabel, en zeker niet ´bovengemiddeld´.
In dat geval wel ja. Maar deze tablet houd het geen 20minuten vol. Deze tablet houdt het een uur minder vol. Dat maakt het geen gemiddeld tablet meteen.
Het feit dat deze tablet alsnog bovengemiddeld is zegt vooral veel over hoe schrikbarend slecht de rest van de markt is. Gemiddeld.
Helaas kunnen we dat wel concluderen als we kijken naar de Android tablets, ik heb er zelf ook één maar vanaf dag 1 liep hij totaal niet soepel, zelfs na de nodige custom roms zit er nog redelijk veel hapering in (Galaxy Tab 8.9), ik neig ook daarom om te kiezen voor een iPad of een Windows tablet omdat gemiddeld de android tablets teleurstellen.
Anoniem: 175233 @luappul1 november 2013 15:30
De prestaties en accuduur vallen verschrikkelijk tegen! Onacceptabel gezien de hardware die er in zit. Dat lijkt me voldoende om negatief te zijn.

Hoe slechts moet een apparaat zijn om 'gemiddeld' te scoren? Weet men wel wat 'gemiddeld' betekent?
De gemiddelde tablet die ik in mijn handen heb gehad, in ieder geval recent de Galaxy Note 8 en een Yarvik Tab10, hadden een behuizing die er minder fraai uitziet dan deze LG. Denk aan een gladde plastic achterkant.
Daarnaast zijn de prestaties niet slecht, maar inconsistent. Zoals hierboven ook al eens gesuggereerd, misschien komt dit door een matige warmteafvoer waardoor de cpu/gpu gethrottled worden bij langdurig benchmarken of heel zwaar gebruik. Daar ga ik in de praktijk denk ik weinig van merken.
Met een adviesprijs van 299 en een verkoopprijs die wellicht nog iets lager ligt zou ik deze op basis van de review waarschijnlijk boven mijn eerder genoemde tablets kiezen.
Omdat hij naast de matige accuduur en dat hij af en toe lag heeft/langzaam is wel heel goed is, de behuizing is goed, het scherm, de prijs en het fijne formaat. Daarom is hij toch bovengemiddeld.
Er zijn maar 2 echte minpunten (wel 2 erg belangrijke) waardoor het cijfer automatisch snel daalt,
De titel is inderdaad veel te negatief gezien het artikel zelf maar vooral omdat dit één van de beste (Android) tablets ooit is. De genoemde minpunten kunnen zelfs softwarematig flink verbeterd worden.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 10:26]

Ipad mini wordt 389,- (goedkoopste versie) met retina.
Denk dat de pricewatch niet helemaal klopt.
De iPad Mini wordt €289 en de Retina versie wordt €389
Dus eigenlijk lijkt het alsof de instructie set voor de CPU slecht geschreven is of een bug heeft.
Gelukkig kan je deze problemen met een software update verhelpen. Ik hoop dat LG dan ook snel met een fix zal gaan komen.
Ik merk toch wel dat een smartphone niet altijd ideaal is, zeker voor het surfen of mailen. Met de overstap van laptop naar desktop in de toekomst ga ik dan misschien ook voor dit toestel. Nexus 7 vind ik veel te klein. Tot nu vond ik enkel de Sony Tablet Z een interessant toestel, want ik ben geen fan van iOS. Enige nadeel zijn al die klepjes.

Ok, de batterijduur is niet super en er zijn soms haperingen, maar dit licht volgens mij enkel aan de software. Wacht enkele maanden en je flasht er zo stock KitKat op. Dan wordt dit natuurlijk wel een super tablet. Daarom dat ik ook de Xiaomi MI2 heb gekocht, wel niet stock android, maar wel enkele voordelen t.o.v. de Nexus 4 (camera, usb otg, verwisselbare cover en batterij). Volgende maand flash ik er wel CM 10.3 op.

[Reactie gewijzigd door Henry_01 op 23 juli 2024 10:26]

Mits er genoeg ondersteuning voor komt in de (xda) community lijkt dat inderdaad een goed idee.

Al blijft voor een groot deel van de consumenten zelf custom rom's flashen een brug te ver.

Ik ben zelf ook wel benieuwd naar een review/vergelijking van de LG software met een deftige rom voor deze tablet.
Jammer van de accuduur. Voor de rest best een leuk ding, achterkant van geborsteld metaal is een leuke toevoeging. Geeft toch een wat meer ''premium'' gevoel ten opzichte van de concurrentie.
Overigens,dat notificatiescherm ziet er wel een beetje rommelig uit naar mijn mening
Dat notificatieschem kan je makkelijk veranderen. Gewoon nog 2 maandjes wachten, dan heb je Kerstmis, is de tablet €50,- goedkoper en zijn er custom roms.
Ik vind deze tablet mooier als de Nexus 7, maar helaas lijkt de Software van LG roet in het eten te gooien. Hoe zou deze LG presteren als er een kale Android versie, vergelijkbaar met die van de Nexus 7, op draait? Zou de grotere accu dan wel beter benut worden en zouden de prestatiedips verdwijnen? Bij LG moet je uiteindelijk toch niet zijn voor updates (oud vooroordeel, weet niet of dat nog steeds het geval is), dus uiteindelijk zul je toch naar Custom ROMS gaan kijken lijkt mij. Ben benieuwd of de LG dan wel uit de verf komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.