Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Bieden Chinese smartphones meer waar voor je geld?

30-08-2013 • 12:00

196

Multipage-opmaak

Inleiding: xièxiè

Inleiding: xièxiè

Dit is een bijzonder verhaal, niet alleen omdat we telefoons reviewen die je niet kunt kopen bij de telecomboer in de winkelstraat, dat doen we wel vaker, maar omdat dit verhaal mogelijk is gemaakt door enkele tweakers die belangeloos hun telefoon een paar weken hebben uitgeleend. Joosie200 heeft zijn Faea F1 uitgeleend, SittingDuck stelde een Jiayu G4 ter beschikking, de Newman N2 kwam van AppliArt, de Xiaomi Mi2S werd ons geleverd door Lintesir en we kregen de iOcean X7 Elite via partyondude. Wij bedanken deze tweakers die hun telefoon wilden uitlenen voor deze review; zonder jullie was dit verhaal niet mogelijk geweest!

Waarom reviewen we deze telefoons, die je immers niet hier kunt kopen en moet importeren? Simpel: de interesse voor dit soort telefoons is in de afgelopen tijd sterk toegenomen, vooral onder tweakers. Waar de bekende merken tot enige tijd geleden als enige bediscussieerd werden op GoT, is dat nu anders. Het topic over de 'onbekende Chinese smartphones' heeft tot nu toe twee keer zo veel views getrokken als dat van de Galaxy S4. Toegegeven, het topic bestaat ook twee keer zo lang, maar toch. Ook topics over de smartphones die we hier bespreken doen het al een tijdje goed.

Die Chinese smartphones doen het zo goed omdat ze volgens veel mensen dezelfde kwaliteit bieden als 'westerse' merken voor minder geld. Zelfs met importkosten kosten ze minder dan eenzelfde soort toestel hier, zeggen ze en aangezien zij vaak degenen zijn die telefoons aanraden aan anderen, is de kans aanwezig dat Chinese smartphones een groter publiek gaan bereiken.

Hoe goed zijn die smartphones nu echt? Tweakers ging ermee aan de slag en legde ze naast de concurrentie. Voor de duidelijkheid: deze telefoons zijn niet echt concurrenten van elkaar; het zijn heel verschillende telefoons in verschillende prijsklassen. Wel zetten we ze tegenover een paar concurrenten die voor de westerse markt zijn gemaakt om te ze te vergelijken, met als belangrijkste vraag: krijg je in China inderdaad meer knal voor je knaken?

Hoe koop je een Chinese smartphone?

Chinese smartphones

Het was vermoedelijk de ZTE Blade in 2010 waardoor veel mensen voor het eerst in aanraking kwamen met een smartphone van toen nog onbekende Chinese makelij. Inmiddels zijn merken als ZTE en Huawei grote namen in de smartphonewereld, en in navolging daarvan hebben merken als Xiaomi en Jiayu eveneens een naam opgebouwd. In China zelf zijn bijvoorbeeld Coolpad en Lenovo ook heel groot op de smartphonemarkt.

Dit zijn alleen nog maar de merken met verkopen van miljoenen exemplaren per jaar. In China staan veel fabrieken die smartphones voor anderen maken, met alles erop en eraan. Dankzij de relatief lage lonen en de korte lijnen met Aziatische toeleveranciers, vaak ook Chinese bedrijven, zijn ze in staat om telefoons goedkoop te produceren. Die kleinere fabrikanten schieten daarbij nog wel eens uit de bocht met het gebruik van een ontwerp van een andere smartphone. In China kun je nepversies vinden van vrijwel alle bekende, aansprekende smartphones, waaronder de HTC One, Samsung Galaxy S4 en diverse iPhones. Vermoedelijk kun je nu al, voor de aankondiging, een variant vinden van de goedkopere, kleurrijke iPhone.

Lang niet alle fabrikanten doen het op die manier. Er zijn ook honderden, zo niet duizenden kleine fabrieken die een eigen ontwerp maken om componenten heen die duidelijk uit partijen van andere fabrikanten afkomstig zijn, bijvoorbeeld tablets met een iPad-scherm. Die laatste categorie is de interessantste: fabrikanten die een heel eigen ontwerp gebruiken en daarbij een telefoon met indrukwekkende specs voor lage prijzen aanbieden. Ze fabriceren hoofdzakelijk voor de Aziatische markt. Nu echter in westerse landen, waaronder Nederland, de subsidies op telefoons onder druk staan en steeds meer mensen telefoons los kopen, speelt prijs een steeds belangrijkere rol. Zo tikte de eigenaar van de Faea F1 in deze review hem op de kop voor in totaal 106 euro, niet gek voor een telefoon met 720p-scherm en quadcore-processor. De Chinese smartphones hebben veelal ruimte voor twee simkaarten, draaien vrijwel altijd Android en hebben veelal, maar niet allemaal, een processor van MediaTek aan boord, simpelweg omdat die fabrikant zijn processors het goedkoopst aanbiedt.

Het is goed te weten dat er lang niet zo veel verschillende telefoons zijn als er namen circuleren. Sommige telefoons worden onder verschillende namen door verschillende fabrikanten aangeboden. Soms wijkt alleen de naam of het logo af, soms zijn er nog wat zaken aangepast. Aan de andere kant verschijnen van dezelfde telefoons ook uiteenlopende versies. Soms verschilt het werkgeheugen of de opslagcapaciteit, dan weer de accucapaciteit of de camera. Vaak is het een combinatie van die factoren. De Chinezen bieden keuzes die bekendere fabrikanten niet bieden en veel mensen vinden dat fijn.

Er zijn wel enkele elementen waar je rekening mee moet houden als je een dergelijke Chinese smartphone importeert. Ten eerste: probeer waar mogelijk te checken of de verkoper van de telefoon die je koopt betrouwbaar is; pluis ervaringen online na en vraag op fora naar ervaringen van anderen. Bovendien is het lastiger met garantie. Uiteraard gelden voor geïmporteerde telefoons dezelfde regels, maar het claimen van die garantie is in sommige gevallen lastiger dan bij telefoons die in regulierere webshops worden aangeboden. En dan nog een laatste element: als je importeert vanuit China, heb je te maken met een douaneheffing, die kan verschillen per toestel. Daardoor weet je van tevoren niet precies hoeveel je betaalt; vaak gaat het om enkele tientjes. Meer info over de kosten van importeren en bij welke shops je het beste kunt zijn, vind je in een topic op GoT.

ToestelPrijs bij benadering
iOcean X7 Elite 250-300 euro
Xiaomi Mi2S 310-350 euro
Jiayu G4 200-250 euro
Newman N2 200-250 euro
Faea F1 100-150 euro

Design en uiterlijk

Chinaphones

Van links naar rechts: de Xiaomi Mi2S, Newman N2, iOcean X7 Elite, Jiayu G4 en Faea F1

Naast de vijf Chinese smartphones hebben we enkele concurrenten proberen te vinden die ongeveer hetzelfde bieden of ongeveer hetzelfde kosten, maar van bekende merken zijn. Bovendien wilden we die toestellen in de kast hebben liggen om ze direct te kunnen testen. Dat viel niet mee; voor de Faea F1 hadden we geen concurrent die ook maar in de buurt komt. We hebben simpelweg in het afgelopen jaar geen Androids in die prijsklasse getest, waardoor we ze ook niet hadden liggen.

Voor de andere telefoons bleek het iets eenvoudiger. De belangrijkste concurrent is uiteraard de Nexus 4 van LG en Google. Dat is immers met nu ongeveer 350 euro een telefoon voor een midrange-prijs. De Xperia SP van Sony biedt veel van hetzelfde voor iets boven 300 euro, terwijl de One S van HTC een ouder beestje is dat voor 300 euro nog best veel biedt. Ze zijn allemaal net niet zo goedkoop of indrukwekkend als de geteste Chinese modellen, maar eh, dat ligt ook voor de hand, toch?

Het is overigens goed te weten dat veel van deze telefoons in verschillende varianten zijn verschenen. Zo is de iOcean X7 er ook in een Youth- en een Premium-versie, waarbij enkele kenmerken verschillen, waaronder de camera, het werkgeheugen en het opslaggeheugen. De Jiayu G4 bestaat ook in diverse vormen, net als overigens de HTC One S. We gaan in alle gevallen uit van de versie die we hebben getest.

Hoogte (cm)Breedte (cm)Dikte (mm)SchermGewicht (g)
iOcean X7 Elite 14,1 6,9 9,0 5" 150
Xiaomi Mi2S 12,6 6,2 10,2 4,3" 145
Newman N2 13,7 7,1 10,5 4,7" 153
Jiayu G4 13,3 6,5 10,0 4,7" 160
Faea F1 12,8 6,4 10,3 4,5" 138
Nexus 4 13,4 6,9 9,1 4,7" 139
Xperia SP 13,1 6,7 10,0 4,55" 154
HTC One S 13,1 6,5 7,8 4,3" 121

IOcean X7 Elite

De iOcean X7 Elite lijkt gek genoeg veel op een andere smartphone uit China: de Oppo Find 5. Wat design betreft lijken ze zo veel op elkaar, dat je je kunt afvragen of hier niet stiekem dezelfde ontwerpers achter zitten. De gelijkenis zit in een aantal zaken: ten eerste in de zwarte voorkant achter een glasplaat met nauwelijks afgeronde hoeken en strakke lijnen. Ook een punt van overeenkomst is de achterkant, die uit twee op elkaar geplaatste delen lijkt te bestaan, waarbij het achterste deel iets kleiner is, waardoor een randje ontstaat.

Dit design komen we in de smartphonemarkt verder nergens tegen en dat is gek, want het is een fijn ontwerp. De iOcean voelt redelijk solide aan en is niet te zwaar voor zijn grootte. De achterkant is wat aan de gladde kant, maar ook weer niet zo glad als de glazen achterkanten van bijvoorbeeld de Nexus 4 of iPhone 4/4S. Het ontwerp voelt al met al solide aan en wekt een prima indruk; de telefoon lijkt beter ontworpen dan veel midrangers van bijvoorbeeld Samsung of LG en gemaakt met luxere en stevigere materialen.

iOcean X7 Elite (Chinaphones roundup) iOcean X7 Elite (Chinaphones roundup)

Xiaomi Mi2S

Er zitten weinig toeters en bellen aan het ontwerp van de Xiaomi Mi2S. Aan de voorkant staat een logo links boven het scherm, rechts zit de frontcamera en in het midden de luidsprekergrille. Onder het scherm zitten de capacitieve knoppen met zilverkleurige opdruk. De notificatie-led zit onder de middelste knop: een opvallende plek, waardoor hij doet denken aan een puistje op iemands kin.

De micro-usb-aansluiting zit onderop en de 3,5mm-jack is bovenop te vinden. De vergendelknop en volumeknoppen zitten aan de rechterzijkant, zoals Nokia ze ook plaatst. De knoppen steken verder uit dan bij andere toestellen, maar hebben een goede feedback en zijn prima bereikbaar.

De achterkant is gemaakt van een soort kunststof dat een beetje doet denken aan Samsungs vaste materiaal voor smartphones en tablets, maar voelt net iets luxer aan. Op de achterkant staat naast het Mi-logo nu ook de url xiaomi.com. De telefoon ziet er redelijk generiek uit, maar is zeker niet lelijk.

Xiaomi Mi2S (Chinaphones roundup) Xiaomi Mi2S (Chinaphones roundup)

Newman N2

De Newman N2 is geen telefoon die bijzonder opvalt. Het is, kort door de bocht geformuleerd, een zwarte, rechthoekige doos. Hij is bovendien de dikste van de geteste telefoons en dat merk je; het is een stevige telefoon, die prettig in de hand ligt.

De voorkant is vooral zwart. Bovenaan zit de notificatieled tussen de luidsprekergrille en de frontcamera. Onder het scherm zitten vier knoppen: menu, home, terug en …zoeken. Die laatste hebben we al een tijd niet gezien op een nieuw Android-toestel en, eerlijk is eerlijk, ook niet gemist.

De achterkant is gemaakt van een prettig, mat soort kunststof dat genoeg grip geeft, geen vingerafdrukken achterlaat en goed aanvoelt. De accuklep kan er vanaf om de accu te verwisselen en een sd-kaart toe te voegen: altijd een pluspunt.

Een minpuntje is de plek van de micro-usb-poort: aan de rechterzijkant. Wie zijn telefoon gebruikt in combinatie met een dock of lader, moet daar rekening mee houden.

Newman N2 (Chinaphones roundup) Newman N2 (Chinaphones roundup)

Jiayu G4

De versie van de Jiayu G4 die wij hebben getest is er een met een grotere accu, van 3000mAh. Dat maakt de telefoon iets dikker: 10mm. De versie met kleinere accu heeft een dikte van 8,2mm. De G4 is qua ontwerp vooral generiek. Het is een rechthoek met afgeronde hoeken, een zwarte plastic rand en een prettig, stroef voelende zwarte, matte achterkant. Achterop staan alleen een logo en een naam. De camera en de flits zitten in de linkerbovenhoek.

De aanraakgevoelige knoppen hebben geen backlight en zijn dus slecht zichtbaar. De knoppen voor terug, home en menu zitten onder het scherm, maar je moet maar gokken waar dat is, omdat het niet tot slecht zichtbaar is. Dat is een enorm minpunt. Je kunt wel onthouden welke knop ongeveer waar zit, maar waar ze precies zitten, is zonder backlight lastig vast te stellen.

Jiayu G4 (Chinaphones roundup) Jiayu G4 (Chinaphones roundup)

Faea F1

De Faea F1 heeft een voor zijn prijsklasse strak ontwerp. Poespas is niet te vinden op de telefoon en alleen het hoogst noodzakelijke, en vermoedelijk minder, is op de behuizing gedrukt. De voorkant zit achter een glasplaat met daaromheen een brede rand. Onder het scherm zit een homeknop met een cirkel als icoon, net als bij telefoons met Firefox OS. Het is niet ondenkbaar dat deze telefoon met Firefox OS in gedachte is ontworpen. De cirkel doet ook dienst als notificatieled. Onder de naam Breathing Light kan dat worden ingesteld in de instellingen, al zijn die instellingen niet heel uitgebreid.

Het gebruik van de homeknop als notificatielicht is leuk, maar het ledje had iets feller gemogen; in de buitenlucht zie je hem niet. De aanraakgevoelige knoppen ernaast zijn echter nog een stuk minder; die geven helemaal geen licht. De icoontjes zitten er wel, maar je zult ze nauwelijks zien. Je moet dus leren waarvoor ze dienen: links is menu, rechts is terug. Daaraan kun je wennen, maar ideaal is het allerminst.

De achterkant is strak wit met daaroverheen een transparant laagje waarin het logo gedrukt staat. Dat geeft een leuk effect. Keurmerken voor de Europese en Amerikaanse markt, die je op andere telefoons ziet, zijn op deze telefoon onvindbaar.

Faea F1 (Chinaphones roundup) Faea F1 (Chinaphones roundup)
Chinaphones

Scherm: gelamineerde hd-schermen

De Chinese telefoons volgen de trends van bekendere merken en alle schermen hebben minimaal een diagonaal van 4,3" en minimaal een resolutie van 1280x720 pixels. Dat betekent dus ook dat we geen telefoons met minder dan 300 pixels per inch of minder dan 900 subpixels per inch aantreffen. Het zijn dus allemaal schermen die scherp genoeg zijn om de pixels niet of nauwelijks te kunnen onderscheiden. Dat was een jaar of twee geleden totaal anders in deze prijsklassen.

Chinaphones

Ook zijn alle schermen gelamineerd, waardoor de pixels dichter bij de oppervlakte lijken te liggen. Dat vermindert bovendien reflecties en verbetert dus de afleesbaarheid in zonlicht en andere felle lichtomstandigheden. Zelfs de goedkope Faea heeft dit, terwijl we het bij bekende merken nog lang niet altijd aantreffen. Het scherm van de Xperia SP bijvoorbeeld is niet gelamineerd.

ToestelDiagonaalResolutiePpiSubpixels per inchTechnologie
iOcean X7 Elite 5" 1920x1080 441 1323 ips-lcd
Xiaomi Mi2S 4,3" 1280x720 341 1023 ips-lcd
Newman N2 4,7" 1280x720 312 936 ips-lcd
Jiayu G4 4,7" 1280x720 312 936 ips-lcd
Faea F1 4,5" 1280x720 326 978 ips-lcd
Nexus 4 4,7" 1280x768 318 954 ips-lcd
Xperia SP 4,6" 1280x720 322 966 lcd
One S 4,3" 960x540 256 512 amoled
ToestelHelderheid
(nits)
Contrast
(verhouding)
Kleurtemp
(kelvin)
Kleurfout
(DeltaE2000)
Kijkhoeken

In zonlicht

iOcean X7 Elite 381 1:831 8131 6,76 +++ ++
Xiaomi Mi2S 432 1:888 8877 5,12 +++ ++
Newman N2 320 1:1090 8422 5,50 ++ +
Jiayu G4 442 1:993 8184 7,30 +++ ++
Faea F1 233 1:462 9012 7,89 +++ +/-
Nexus 4 451 1:1193 7550 5,49 +++ ++
Xperia SP 375 1:574 7587 3,98 - -
One S 311 1:10.000 7108 6,21 + +/-

IOcean

De iOcean X7 Elite heeft een ips-lcd met een diagonaal van 5" en een resolutie van 1920x1080 pixels. Dat zijn behoorlijke highlights voor zijn prijsklaasse. Het is echter niet alles goud wat er blinkt; aan de zijranden kun je in het donker zien waar de backlight vandaan komt, maar erg hinderlijk is dat niet. De helderheid is met 381 nits in orde, maar het contrast is met een ratio van ongeveer 1:831 weliswaar niet laag, maar zeker ook niet hoog. Duurdere schermen hebben een hoger contrast, wat mooier oogt en bovendien beter afleesbaar is op een zonnige dag buiten.

De kijkhoeken zijn dik in orde en het verlies van contrast is niet bijzonder hoog als je onder een hoek kijkt. De kleurtemperatuur is met rond 8100 kelvin aan de hoge kant en ook de kleuren zijn bij lange na niet natuurlijk. Vooral cyaan wijkt sterk af van het ideaal. De lcd is prima in orde, maar meer dan dat is het niet. Het is geen topper die duurdere modellen naar de kroon steekt, al gaat hij de Xperia Z van Sony bijvoorbeeld wel voorbij.

Xiaomi

De ips-lcd van de Xiaomi Mi2S is mooi. Hij heeft een diagonaal van 4,3", gekoppeld aan een 720p-resolutie, wat leidt tot een scherpte die prima in orde is. Het scherm had wel wat meer contrast kunnen gebruiken, want met 1:888 is de contrastratio laag noch hoog.

De kleurtemperatuur is hoog, maar die kun je instellen. Via het Instellingen-menu kun je de temperatuur warmer krijgen, waardoor hij zakt. Ook kan de verzadiging worden ingesteld, maar daarbij konden we geen grote verschillen meten. Op de standaardinstellingen komt hij op een belabberde 9000 kelvin, maar door hem op Warmer in te stellen kom je uit rond een veel acceptabelere 7600 kelvin.

De kijkhoeken zijn uitstekend en ook in direct zonlicht kun je nog wat met het scherm. Het scherm is zeker niet perfect, maar prima in zijn prijsklasse.

Newman

Het grootste probleem van het scherm van de Newman is zijn geringe maximale helderheid. Samen met de laminering en nog enkele andere factoren maakt dit dat het scherm niet goed afleesbaar is in direct zonlicht of andere felle omstandigheden en dat is voor veel mensen een belangrijke eigenschap.

Voor de rest is het scherm op zijn minst prima. Het contrast is voor een lcd heel goed, waardoor het scherm mooi oogt. De kleurtemperatuur is veel te koel, maar als je er een tijdje naar kijkt zie je daar niet veel meer van. Het is vaak een trucje om wit witter te laten lijken, door het een blauwige tint te geven.

De kleuren zijn niet enorm natuurgetrouw, maar de kleurreproductie is wel in orde. De grootste afwijkingen zitten bij wit en rood, blauw en groen zijn juist dik in orde.

Jiayu

Het scherm van de Jiayu is een plaatje. Het heeft een prima maximale helderheid, waardoor het buiten redelijk tot goed afleesbaar is. Bovendien is het contrast voor een lcd prima in orde. De kleuren zijn wel wat verzadigd en de kleurtemperatuur is een stuk te koel. Juist bij dit scherm was het prettig geweest om dat in te kunnen stellen. Fabrikanten als Nokia, Samsung en Sony maken dat wel mogelijk.

Het gaat om een 4,7"-scherm met een resolutie van 1280x720 pixels, wat zeker scherp genoeg is voor deze prijsklasse. Daarmee komt hij op een pixeldichtheid van 312 pixels en 936 subpixels per inch.

Faea F1

De Faea F1 heeft een ips-lcd van 4,5" met een resolutie van 1280x720 pixels en dat is behoorlijk voor een telefoon voor zo'n lage prijs. Het is slechts anderhalf jaar geleden dat we de eerste lcd's met deze resolutie in telefoons zagen en kennelijk is de technologie snel beschikbaar gekomen voor goedkopere toestellen. De F1 gebruikt bovendien een gelamineerd paneel en dat mag in deze prijsklasse helemaal een unicum heten. Normaal zien we bij telefoons met zo'n prijs een gat tussen de oppervlakte en het scherm.

Daar houdt het echter op met het goede nieuws, want de maximale helderheid is simpelweg schrikbarend laag. Met 231 nits is die ver, ver onder die van andere lcd's, te weinig om er buiten mee te werken of in fel licht iets op te kunnen aflezen. Dat het paneel gelamineerd is, maakt iets goed, maar niet genoeg.

Accuduur: een uitschieter

Een van de elementen die de grootste gok vormen bij een Chinese telefoon is de accuduur. Immers, al deze telefoons worden geïmporteerd zonder dat ze worden getest op Nederlandse netwerken. Die tests bestaan niet voor niets; ook bekende en veel grotere fabrikanten moeten vaak aanpassingen doen om het accugebruik op bepaalde netwerken binnen de perken te houden. Als de accu van een Chinese telefoon slecht presteert bij je provider, heb je minder kans dat het gefikst wordt dan bij een toestel van een bekende fabrikant. Probeer daarom vooraf altijd op fora te kijken naar de ervaringen van mensen die een telefoon al hebben.

Wij meten de accuduur aan de hand van vier tests: browsen, video bekijken, bellen en de telefoon in stand-by laten staan. Daarbij staat wifi aan, en bij telefonie en in stand-by is 3g ingeschakeld. De omstandigheden zijn voor alle apparaten identiek. Uitleg over onze testmethode en wat we verstaan onder zwaar, gemiddeld en licht gebruik, vind je in het achtergrondverhaal over onze accutests. In de praktijk hangt de accuduur natuurlijk ook af van zaken als het gebruikte netwerk en de geïnstalleerde apps. Bovendien kan het verbruik van exemplaar tot exemplaar verschillen.

ToestelZwaar gebruikGemiddeld gebruikLicht gebruik
iOcean X7 Elite (2000mAh)
12 uur 33 uur 4,3 dagen
Xiaomi Mi2S (2000mAh) 14 uur 37 uur 4,6 dagen
Newman N2 (2500mAh) 14 uur 35 uur 3,7 dagen
Jiayu G4 (3000mAh) 25 uur 58 uur 5 dagen
Faea F1 (2000mAh) 7 uur 19 uur 2,3 dagen
Nexus 4 (2100mAh) 13 uur 38 uur 6 dagen
Xperia SP (2370mah) 13 uur 35 uur 5,1 dagen
One S (1650mAh) 15 uur 41 uur 5,5 dagen

Als je geeft om accuduur, is er eigenlijk maar één keuze: de Jiayu G4, in dit geval de geteste Advanced-editie. Deze telefoon haalde krankzinnig hoge resultaten in onze browse- en videotests. Bij het afspelen van video op 250 nits gaat de telefoon meer dan 13 uur mee, veel langer dan andere telefoons. Bij browsen komt de telefoon tot een nog altijd spectaculaire 11 uur. Dat zijn tijden die we normaal gesproken alleen op tablets en laptops met veel grotere accu's tegenkomen.

Dit alles leidt ertoe dat hij bij zwaar gebruik dik een dag meegaat: 25 uur, veel langer dan het record van 20 uur van de Huawei Ascend Mate en bijna twee keer zo lang als de andere toestellen uit China. Bij gemiddeld gebruik komt hij tot 2,5 dag en ook dat is een record.

Vanwege het hoge verbruik in stand-by kan hij geen records breken bij licht gebruik. Dan komt hij tot 5 dagen, minder dan de Xperia SP, One S en Nexus 4. Voor zware gebruikers is de G4 dus echter wel een uitstekende keuze.

De overige Chinese modellen doen op het op zijn best aardig. De Mi2S doet het daarbij nog het best. Bij zwaar gebruik pers je er een acceptabele, maar gemiddelde 14 uur uit; bij licht gebruik kom je tot 4,6 dagen. De iOcean doet het iets minder. Hekkensluiter is echter de Faea, die een te hoge schermresolutie heeft, waardoor de processor vermoedelijk te hard moet werken en daardoor te veel van de accu vraagt. De accuresultaten zijn de meest dramatische die we ooit in een smartphone hebben gemeten.

Accuduur Android-telefoon

Hardware: allemaal quadcores

De vijf Chinese telefoons lopen op papier niet ver uiteen wat hardware betreft. Het gaat in alle vijf de gevallen om een soc met een quadcore-cpu die een maximale kloksnelheid tussen de 1,2GHz en 1,7GHz heeft. Die overeenkomst bestaat echter slechts op papier; de cpu-kernen hebben een verschillende microarchitectuur en dat heeft grote gevolgen. Bovendien lopen de prestaties van de gpu's sterk uiteen. In sommige segmenten is 'quadcore' niet meer dan een marketingterm en zegt het weinig over hoe de telefoon echt presteert. De '-core' is wat dat betreft de nieuwe 'megapixel'; veel consumenten zullen denken dat meer altijd beter is.

ToestelSocCpuGpuRamRom
iOcean X7 Elite Mediatek MTK6589T 4x Cortex A7 @ 1,2GHz PowerVR SGX544 2GB 32GB
Xiaomi Mi2S Qualcomm 600 4x Krait 300 @ 1,7GHz Adreno 320 2GB 32GB
Newman N2 Samsung Exynos 4 Quad 4x Cortex A9 @ 1,4GHz Mali 400MP4 1GB 8GB
Jiayu G4 Mediatek MTK6589 4x Cortex A7 @ 1,2GHz PowerVR SGX544 2GB 32GB
Faea F1 Qualcomm 200 4x Cortex A5 @ 1,2GHz Adreno 203 1GB 4GB
Nexus 4 Qualcomm S4 Pro 4x Krait 200 @ 1,5GHz Adreno 320 2GB 16GB
Xperia SP Qualcomm S4 Pro 2x Krait 200 @ 1,7GHz Adreno 320 1GB 8GB
One S Qualcomm S4 Plus 2x Krait 200 @ 1,5GHz Adreno 225 1GB 16GB

Op papier lijken de verschillen dus klein, maar hoe vertaalt zich dat naar de benchmarks? We doen benchmarks op drie belangrijke gebieden: cpu, gpu en geheugen. Daarmee meten we diverse aspecten van de soc op een syntethische manier.

ToestelCFBench
(cpu)
AndEBench
(cpu)
3D Mark
(gpu)
GFX Bench
(gpu)
AndroBench
(geheugen)
RL Benchmark
(geheugen, sql)
iOcean X7 Elite +++ + -- -- +++ +/-
Xiaomi Mi2S +++ +++ +++ ++ + +++
Newman N2

++

++ -- -- -- --
Jiayu G4 ++ +/- -- - ++ -
Faea F1 +++ - - -- - +/-
Nexus 4 ++

+++ +++ +++ ++ +/-
Xperia SP +/- +/- +++ ++ +/- +++
One S - - + + +/- +

IOcean X7 Elite

De kampioen van Chinese telefoons is MediaTek. Deze Chinese processorbouwer ontwerpt socs die goedkoper in aanschaf zijn dan westerse merken en vormt daardoor de basis voor veel Chinese telefoons. Daar komt bij dat MediaTek veel meer kan leveren dan de hardware alleen. Ook softwarematige implementatie, drivers en naar verluidt zelfs de firmware kun je door de processormaker laten maken. Bovendien ondersteunt MediaTek uitvoerig dualsim, een gewilde feature in Azië en stiekem ook in Europa.

Zolang de octacore-soc nog niet op de markt is, is dit de krachtigste processor van MediaTek: de MT6589T, de turboversie van de eerdere MT6589. Deze heeft vier Cortex A7-processorkernen op 1,2GHz, vergelijkbaar met Cortex A9, maar zuiniger en kleiner. De MT6589T heeft een singlecore-PowerVR SGX544-gpu van Imagination. Deze gpu is hoger geklokt in de turboversie in de iOcean. Dat mag ook wel in een toestel met een full-hd-scherm. Toch is duidelijk dat deze soc niet is gemaakt voor telefoons met full-hd-schermen. Hij kan het simpelweg niet aan. Op de T-Rex HD-test van GFX Bench komt hij tot iets meer dan 3fps en ook in de dagelijkse praktijk merk je dat de gpu niet is toegerust om zo veel pixels aan te sturen.

De X7 bleek een groot probleem te hebben met gps. Hoe open het zicht ook was, de telefoon kon ondanks 10 satellieten in zicht geen fix krijgen. Het blijkt een breder probleem te zijn met deze telefoon en met de MediaTek-soc. Diverse tweakers hebben al zowel softwarematige als hardwarematige oplossingen geprobeerd, waaronder het maken van een eigen gps-antenne, maar out-of-the-box is de gps in elk geval prut. De ontvangst van wifi is acceptabel, maar zeker niet zo goed als bij sommige concurrenten.

Xiaomi Mi2S

Geen half werk: de Xiaomi Mi2S draait op een Qualcomm Snapdragon 600 en dat is exact dezelfde soc als de HTC One heeft. De soc heeft vier Krait 300-processorkernen op een maximale kloksnelheid van 1,7GHz, gekoppeld aan een werkgeheugen ter grootte van 2GB en een Adreno 320-gpu. Het verschil is natuurlijk de schermresolutie; de gpu hoeft in de Mi2S veel minder pixels aan te sturen.

Dat merk je aan alles; de Mi2S is vlotjes en voert alle taken snel en met schijnbaar gemak uit. Ook grafisch behoort hij tot de absolute top, in elk geval totdat er toestellen met een Snapdragon 800 op de markt komen. In de benchmarks scoort hij dus ook als een ware topper. Op de grafische benchmarks hoeft hij alleen de Nexus 4, met zijn voor gpu's geoptimaliseerde Android 4.3, voor zich te dulden en dat is een prima prestatie.

De gps van de Mi2S werkt veel en veel beter dan die van de iOcean. De telefoon had binnen een seconde of tien een cold fix, waarna elke fix binnen vijf tot zeven seconden tot stand kwam. De wifi-ontvangst bleek eveneens prima in orde.

Newman N2

De Newman N2 draait op een Samsung Exynos 4 Quad, met als typenummer 4412. Deze op 32nm gebakken soc kennen we verder alleen uit de Galaxy S III. Hij heeft vier Cortex A9-processorkernen op 1,4GHz, gekoppeld aan een Mali400MP4-gpu die rond 500MHz is geklokt. Het ram bedraagt 1GB. Dat is een krachtige combinatie voor een telefoon van vorig jaar en in zijn prijsklasse dus nog steeds krachtige hardware.

In de benchmarks scoort hij gek genoeg minder dan de Galaxy S III. Wellicht heeft Samsung betere drivers voor de Mali-gpu in de soc, maar waar de scores op cpu-gebied prima zijn, laten de grafische prestaties het afweten. Wat ook niet helpt: het geheugen is langzaam. Daardoor is het over het algemeen geen snelle telefoon.

De gps van de Newman N2 bleek goed te functioneren. Binnen een halve minuut kwam er een cold fix en daarna bleek een fix een kwestie van seconden. Ook over het bereik van de wifi was geen klagen; het signaal bleek ongeveer hetzelfde als bij veel andere telefoons.

Jiayu G4

De Jiayu G4 heeft net als de iOcean een quadcore van MediaTek, maar door de lagere resolutie zou het hem wat beter moeten lukken om alle pixels aan te sturen en daardoor zaken met acceptabele framerates op het scherm te toveren. Helaas lukt dat in de praktijk niet. De gpu is lager geklokt en dat heeft grote gevolgen voor de scores. Op de zwaarste test in GFXBench blijft hij hangen onder de 5fps en dat is ronduit mager. Bij 3D Mark Ice Storm Extreme houdt het op bij een matige 1555 punten, een kwart van de score van bijvoorbeeld de Xiaomi. Kortom: ook deze MediaTek stelt grafisch teleur.

Het bereik van wifi lijkt redelijk tot goed op de G4. We kregen geen problemen met de router over redelijke afstanden, maar waar andere telefoons geen bereik meer hebben, stopt ook de G4.

De gps van de G4 werkt bij een cold fix veel beter dan die van de iOcean, die dezelfde gps-chip aan boord heeft. De cold fix duurde ongeveer tien seconden en hij hield de verbinding met gemak een halfuur in stand, ook binnenshuis. In het topic over deze telefoon rapporteren echter diverse gebruikers problemen met de gps. Het is onduidelijk of we een nieuwere versie hebben waarin de problemen zijn gefikst of dat de problemen zich alleen bij een deel van de telefoons voordoen.

Faea F1

De Faea F1 heeft een processor die we nog nooit onder handen namen: de Qualcomm S4 Play MSM8225Q. Dit opvallende beestje heeft vier Cortex A5-processorkernen op 1,2GHz. Cortex A5 is een microarchitectuur van ARM voor goedkope telefoons en is daarom geplaatst onder Cortex A7 en A9. Dat Qualcomm hier heeft gekozen voor vier processorkernen, lijkt dus pure marketing. Met een dualcore-Krait-configuratie heb je meer processorkracht in huis, maar het klinkt als minder.

De soc wordt bijgestaan door een Adreno 203-gpu en dat is de minst krachtige gpu die Qualcomm nog gebruikt in zijn socs. Om te vergelijken: Qualcomm plaatst hem zelf tussen de gpu's van de socs uit de HTC HD2 en Desire HD uit respectievelijk 2009 en 2010. Zeker in combinatie met de schermresolutie kun je dus niet verwachten je handheld-console de deur uit te doen. Sterker nog: zoals gezegd raadt Qualcomm zelf af om deze soc met 720p-schermen te gebruiken.

De gps van de Faea is acceptabel. Een cold fix duurde iets meer dan een minuut en vergde bovendien vrij zicht op een stuk of tien satellieten. Daarna bleek elke fix veel sneller te kunnen en had de F1 na enkele seconden een fix te pakken, waarna de gps actief bleef.

Software: veel stock Android

Prestaties

Uiteraard hebben we ook deze telefoons onderworpen aan onze vaste softwarebenchmarks. Daarin kijken we naar de prestaties van onder meer de browser.

ToestelCFBench
(Java)
AndEBench
(Java)
Frontpage
Laden
Kraken 1.1Peacekeeper
iOcean X7 Elite - + ++ +++ ++
Xiaomi Mi2S +++ +++ ++ +++ +++
Newman N2 -- ++ +++ +++ ++
Jiayu G4 ++ +/- ++ +++ +
Faea F1 -- -- +/- - -
Nexus 4 +/- +/- ++ + +/-
Xperia SP + +/- ++ +++ +
One S +/- - + + +

De Mi2S doet het op vrijwel alle punten het beste, terwijl de Faea hier de meeste punten laat liggen en vaak slechte resultaten laat zien. Opvallend is ook dat veel van de Chinese toestellen het op veel gebieden beter doen dan de 'westerse' varianten.

In de software van de Chinese telefoon zitten wel enkele zaken om rekening mee te houden. Ten eerste is het niet altijd een gegeven dat Google-apps zoals Play Store, Maps en Gmail op het toestel staan. Een custom rom biedt dan veelal uitkomst, maar het is goed om van tevoren te checken of en hoe je een custom rom kunt installeren als je interesse hebt in een toestel en Google-apps wil gebruiken.

Houd er ook rekening mee dat deze toestellen echt gemaakt worden voor de Chinese markt en dus zijn voorzien van Chinese apps. Daardoor kan het zijn dat je ineens notificaties krijgt met Chinese karakters. Die apps kunnen veelal worden verwijderd. Ook kan het zijn dat sommige vertalingen anders zijn dan bij grotere merken. Zo kan 'wifi' worden aangeduid als 'wlan', voor vrijwel geen enkele tweaker een probleem, maar als je zo'n telefoon aanraadt aan iemand, is dat wel iets om rekening mee te houden.

Chinese apps op Newman N2

Huh, wat doen al die Chinese apps op de telefoon en waarom geven ze notificaties waar ik geen bal van snap?

IOcean X7 Elite

De iOcean X7 Elite draait in feite stock Android of in elk geval iets wat daar dicht tegen aanleunt. De interface op de telefoon, het lockscreen, het hoofdmenu en de notificatiebalk zijn hetzelfde als wat je vindt op de Nexus-telefoons. Zelfs het toetsenbord is gelukkig het standaardtoetsenbord van Android. Het enige wat iOcean doet, is het toevoegen van apps, vooral Chinese apps. Daar heb je als Nederlandse gebruiker weinig aan, maar je kunt ze ook verwijderen en dan heb je er geen last van.

Heeft iOcean dan geen enkele standaard-app vervangen? Jawel, de camera-interface is gelukkig anders dan in stock Android. De rare, niet gebruiksvriendelijke cirkelinterface van Google is vervangen door een met controls aan de zijkant, zoals veel fabrikanten gebruiken. Meer over de camera-interface vind je op de pagina over de camera.

Screenshot iOcean X7 Elite Screenshot iOcean X7 Elite Screenshot iOcean X7 Elite Screenshot iOcean X7 Elite Screenshot iOcean X7 Elite Screenshot iOcean X7 Elite Screenshot iOcean X7 Elite Screenshot iOcean X7 Elite Screenshot iOcean X7 Elite

Xiaomi

De Mi2S draait Miui en dat is meer dan een skin over Android: het is een custom rom met veel eigen code en een eigen manier van opbouw van de interface. Het ondersteunt thema's, waardoor gebruikers zelf iets kunnen kiezen wat bij hen past. Belangrijker nog: het heeft de meest geavanceerde privacy-controls voor Android die we ooit hebben gezien. Met die privacy-controls kun je voorkomen dat mensen die je telefoon even vasthouden bepaalde data kunnen zien of apps kunnen openen. Nadeel is dat je ook zelf voor apps die je wil beschermen een veegcode moet invoeren.

Ook handig is een app om per applicatie in te stellen of ze toegang mogen tot contacten, locatie en meer. Dat is een verdraaid handige feature, die hopelijk snel ook in Android komt, want het is iets wat gebruikers veel meer controle geeft over hun privacy. Dat is een dikke plus voor deze telefoon.

Ook handig is de rustmodus, vergelijkbaar met functies uit CyanogenMod en de Blokkeermodus van Samsung. De skin is verder een toonbeeld van hoe het ook kan met een skin. De aanpassingen van het standaardthema zien er mooi uit en het geheel werkt vloeiend. Wie echter de skin niet wil, kan van de site van Miui ook een versie met stock Android downloaden en installeren.

Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S

Jiayu

De Jiayu G4 draait ook bijna stock Android. Het hoofdmenu, de notificatiebalk, het lockscreen en vrijwel alle apps zijn standaard. Er zijn wel wat extra widgets toegevoegd en net als bij elke telefoon ziet het menu voor updates er anders uit.

Het geheel loopt soepeltjes, al kan het starten van sommige apps wel sneller. Het is niet hinderlijk, maar in vergelijking met snellere telefoons valt het op. De interface is verder prima.

Screenshot Jiayu G4 Screenshot Jiayu G4 Screenshot Jiayu G4 Screenshot Jiayu G4 Screenshot Jiayu G4 Screenshot Jiayu G4 Screenshot Jiayu G4 Screenshot Jiayu G4

Newman N2

Voor de Newman N2 geldt hetzelfde. Je kunt weliswaar firmware met skins erop zetten, maar uit de doos heeft hij een interface die bijna stock is. Het enige wat is aangepast, is de notificatiebalk, die voorzien is van widgets. Ook iets anders is de klok-widget, maar voor het overige is het - opnieuw - een telefoon met stock Android.

De Newman N2 komt standaard niet met Google-apps: Play Store, Gmail en YouTube staan niet op het toestel en kunnen ook niet simpel via apk-bestanden worden geïnstalleerd. Wel is het mogelijk om een zip te flashen met een custom recovery, maar als je de voorgaande zinnen niet begrijpt, is de kans groot dat je niet echt uit de voeten kunt met deze telefoon.

Screenshot Newman N2 Screenshot Newman N2 Screenshot Newman N2 Screenshot Newman N2 Screenshot Newman N2 Screenshot Newman N2 Screenshot Newman N2 Screenshot Newman N2

Faea F1

De Faea F1 heeft een stock Android-interface met wat kleine aanpassingen, zoals eigen widgets, wat eigen apps en instellingen, en een aangepaste notificatiebalk. Die notificatiebalk bevat klassieke toggles, zoals Samsung die al enkele jaren gebruikt, maar dan met een blauw thema. Daaronder zit een balk met een link naar instellingen, zoals in Android 4.0 voor afsluiten, opnieuw starten en alle notificaties weghalen. Die knoppen zitten dicht bij elkaar en het is niet makkelijk om de juiste in te drukken.

De F1 is voorzien van root-toegang out-of-the-box en de Superuser-app staat er ook al op. Sommige mensen zullen dat waarderen, anderen zien misschien veiligheidsrisico's. Voordat je root-permissies mag toestaan, moet je wel per app drie seconden wachten.

De interface loopt op de F1 niet soepel. Dat is ook niet verwonderlijk; Qualcomm raadt aan om deze soc in te zetten op telefoons met schermen van maximaal 854x480 pixels; Faea probeert de soc dus twee keer zo veel pixels te laten aansturen als Qualcomm adviseert. De interface hangt dan ook geregeld, stottert vaak en loopt nooit vloeiend of snel; het is een langzaam ding.

Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1

Camera: bijna allemaal 13 megapixel

De telefoons hebben allemaal een camera aan de voorkant en een aan de achterkant. Er is nog een opvallend gemeenschappelijk kenmerk; hoewel een aantal telefoons stock Android heeft, is de camera-interface niet wat standaard in Android zit. Dat is maar goed ook, want de camera-interface op Nexus-toestellen is onoverzichtelijk en werkt onhandig. De camera-interface van de telefoons verschilt, maar die van de iOcean, JIayu en Newman komen best wel overeen.

De camera's hebben nog een overeenkomst; de foto's zijn allemaal op zijn minst redelijk, maar nergens uitmuntend. Dat mag geen verbazing wekken; gezien de prijs waarvoor de toestellen worden aangeboden, moeten de Chinese fabrikanten op de kleintjes letten. Alleen Newman heeft zich uitgesloofd met de Exmor R-sensor van Sony in de N2, terwijl Xiaomi voor de 32GB-versie van de Mi2S eveneens bij Sony is langsgegaan voor een Exmor RS-sensor.

Camera achter (megapixel)Camera voor (megapixel)Foto maken (seconden)InterfaceKwaliteit foto's
iOcean X7 Elite 13 2 2,04 ++ +
Xiaomi Mi2S 13 2 3,09 + ++
Newman N2 13 2 2,73 + +/-
Jiayu G4 13 3 1,93 + ++
Faea F1 8 2 4,44 + -
Nexus 4 8 1,3 2,95 -- +
Xperia SP 8 0,3 3,01 ++ +
HTC One S 8 0,3 1,66 +++ +

IOcean X7 Elite

Screenshot iOcean X7 Elite Screenshot iOcean X7 Elite Screenshot iOcean X7 Elite Screenshot iOcean X7 Elite

De camera-interface van de iOcean X7 Elite is tamelijk duidelijk; rechts of onder in beeld staan knoppen om een foto of video te maken - fijn dat die tegelijk in beeld staan - en daaronder is een instellingenknop te vinden. Links in beeld staan nog snelkoppelingen naar functies, maar omdat die geen tekst hebben, moet je aan de hand van het icoon raden wat het is. De interface werkt prima.

De camera is in staat om prima plaatjes te schieten, maar doet dat vaak niet. Testfoto's in donkere omgevingen gingen vaak mis, maar ook bij goed licht zijn soms minder goede foto's te zien. Het lijkt erop dat de camerasoftware moeite heeft om de instellingen aan te passen aan het aanwezige licht.

Foto gemaakt met iOcean X7 Elite voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met iOcean X7 Elite voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met iOcean X7 Elite voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met iOcean X7 Elite voor Chinaphone-roundup

Xiaomi Mi2S

Screenshot Xiaomi Mi2S Screenshot Xiaomi Mi2S

De interface van de camera van de MI2S ziet er gelikt uit en werkt best goed. De knop om foto's te maken staat rechts, waar ook een menu met opties te vinden is. Links staat onder meer de toggle om tussen foto- en videomodus te wisselen. Ook kan daar de flitser worden in- of uitgeschakeld en kan de gebruiker wisselen tussen de frontcamera en de camera aan de achterkant. De interface werkt prima en biedt voldoende opties, maar er zijn betere interfaces, ook in deze shoot-out.

De camera doet het bovengemiddeld. Vooral bij goed licht is het detailniveau hoog, terwijl ruis binnen de perken blijft. Bij minder licht zijn de plaatjes nog redelijk, hoewel de kwaliteit dan een stuk lager is en het toestel moeite heeft om de juiste witbalans te vinden. De ruis neemt dan ook, zoals bij vrijwel alle telefoons, flink toe. We waren vooral onder de indruk van de close-ups, die echt mooi zijn.

Foto gemaakt met Xiaomi Mi2S voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Xiaomi Mi2S voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Xiaomi Mi2S voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Xiaomi Mi2S voor Chinaphone-roundup

Newman N2

De Newman N2 gebruikt ongeveer dezelfde camera-interface als de iOcean en Jiayu, maar heeft iets andere icoontjes. Je zult dat moeten aannemen, want de telefoon wilde geen screenshots nemen in de camera-app. Normaal vallen we dan terug op de sdk om screenshots te maken, maar door een gebrek aan drivers kon de verbinding via usb-foutopsporing daarvoor niet tot stand worden gebracht.

De foto's van de Newman zijn redelijk, maar zeker niet uitmuntend. De foto van de containers bleek iets onderbelicht en toont weinig details, maar de close-up van de bloem ziet er wel goed uit. Bij minder licht is de camera echter een van de mindere, met veel ruis, weinig details en afwijkingen in de witbalans.

Foto gemaakt met Newman N2 voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Newman N2 voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Newman N2 voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Newman N2 voor Chinaphone-roundup

Jiayu G4

Screenshot Jiayu G4 Screenshot Jiayu G4 Screenshot Jiayu G4

De interface van camera van de G4 wijkt nauwelijks af van die van de iOcean; hij is overzichtelijk en werkt prima. Misschien dat chipleverancier MediaTek er iets mee te maken heeft of er anderszins wordt samengewerkt.

De G4 maakt de meest natuurgetrouwe plaatjes van de telefoons in deze round-up. Vooral de foto van de gekleurde containers klopt goed met de realiteit; het zonlicht komt in de foto van rechts. Bovendien is er nauwelijks tot geen ruis te zien bij goed of zelfs iets minder goed licht en dat is fijn. Wel hadden we graag nog iets meer details gezien, maar al met al doet hij het prima.

Foto gemaakt met Jiayu G4 voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Jiayu G4 voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Jiayu G4 voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Jiayu G4 voor Chinaphone-roundup

Faea F1

Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1 Screenshot Faea F1

De Faea F1 heeft een camera-interface waar je prima mee uit de voeten kunt. Hij is duidelijk genoeg, biedt redelijk wat opties en heeft in feite bijna alles aan de rechterkant staan. Het is zeker niet de beste interface, maar voldoet prima op alle fronten.

De camera is net als de telefoon zelf een beetje vreemd. Hij is net als de iOcean in staat tot goede plaatjes, zoals je duidelijk kunt zien bij de close-up, die er prima uitziet, maar bij andere plaatjes focust hij verkeerd, gooit een hoop ruis in het beeld of heeft de belichting totaal anders dan de realiteit. Van alle foto's die we ermee hebben gemaakt, bleken vele daarom min of meer mislukt. Het resultaat is dus matig, maar had met softwarematige aanpassingen veel beter kunnen zijn.

Foto gemaakt met Faea F1 voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Faea F1 voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Faea F1 voor Chinaphone-roundup Foto gemaakt met Faea F1 voor Chinaphone-roundup

Specs op een rij

Merk en productserie iOcean Xiaomi Newman Jiayu Faea
Type X7 Elite Mi2S 32GB N2 G4 F1
Beeldscherm
5" 4,3" 4,7" 4,7" 4,5"
1920x1080 (full hd 1080p) 1280x720 (hd ready 720p) 1280x720 (hd ready 720p) 1280x720 (hd ready 720p) 1280x720 (hd ready 720p)
Camera
13Mp 13Mp 13Mp 13Mp 8Mp
3Mp 2Mp 2Mp 3Mp 2Mp
1920x1080 (full hd 1080p) 1920x1080 (full hd 1080p) 1920x1080 (full hd 1080p) 1280x720 (hd ready 720p) 1280x720 (hd ready 720p)
Technische kenmerken
Soc MediaTek MT6589T Qualcomm Snapdragon 600 Samsung Exynos 4 Quad MediaTek MT6589 Qualcomm S4 Play
Max. snelheid 1,5GHz 1,7GHz 1,4GHz 1,5GHz 1,2GHz
Ram 2GB 2GB 1GB 2GB 1GB
Rom 32GB 32GB 7,813GB 32GB 3,906GB
Accu
2.000mAh 2.000mAh 2.500mAh 3.000mAh 2.000mAh
Uiterlijke kenmerken
Wit Wit, zwart Zwart Wit, zwart Wit
137g 145 153g 160g 138g
141mm 126mm 131mm 133mm 128mm
69mm 62mm 71mm 65mm 63,8mm
9mm 10mm 10mm 10mm 10,3mm

Conclusie

In sommige opzichten zijn de smartphones uit China gelijk aan de toestellen die je al kent uit de winkels hier, in andere opzichten zijn ze totaal anders. De specs-race woedt daar nog heftiger dan hier, met de Faea F1 als uitwas. Een telefoon met quadcore-processor van Qualcomm en gelamineerd 720p-scherm voor iets meer dan 100 euro: dat klinkt aanlokkelijk, maar het betekent niet dat je ook een snelle telefoon krijgt. Het scherm is voor die prijs wel subliem.

Aan de andere kant maken ze de beloftes wel waar; het zijn krachtige telefoons die in weinig opzichten onderdoen voor duurdere, soms veel duurdere alternatieven die voor de westerse markt worden gemaakt. Bovendien draait een aantal stock Android, zijn zaken als rooten en custom roms installeren geen probleem en zijn de bouw en gebruikte materialen van ongeveer dezelfde kwaliteit als die van bekendere, duurdere merken.

Natuurlijk is er wel iets op aan te merken. De falende gps op de iOcean X7, een bekend probleem van MediaTek-telefoons, is een hardwarematig issue dat niet had mogen bestaan. Bovendien zijn veel telefoons langzamer dan wat zou kunnen, gezien de hardware. Al met al is de kwaliteit van de telefoons echter behoorlijk.

Dus: krijg je in China meer knal voor je knaken dan in winkels hier? Dat hangt af van je eisen en wensen, en van de concessies die je wil doen, maar voor veel mensen zal het antwoord 'ja' zijn. Bovendien heb je een telefoon die je op straat niet veel ziet. Daar staat tegenover dat de kans bestaat dat je er de nodige tijd in moet steken om hem écht goed te krijgen met een custom rom of andere aanpassingen. Voor veel mensen is dat een minpunt - een telefoon moet het gewoon goed doen - voor anderen is het juist een grote plus dat je er meer uit kunt halen dan in eerste instantie lijkt.

Voor die Chinese merken valt wel een en ander te verbeteren. Als Chinese smartphones mainstream moeten worden, moeten ze op meer en vooral meer vertrouwde plekken te koop zijn en mogen issues als de falende gps en rare Chinese notificaties niet meer voorkomen. Dat deze smartphones in de afgelopen jaren op ons forum zo'n enorme opmars hebben gekend, is gezien deze vijf telefoons volstrekt logisch en terecht. We zijn gezien de sprongen die Chinese fabrikanten hebben gemaakt enorm benieuwd wat er in de komende jaren gaat gebeuren, en of deze smartphones op grote schaal gaan doorbreken en een bedreiging zullen vormen voor de gevestigde merken.

Reacties (193)

193
191
108
12
0
33
Wijzig sortering
Super dat er een mooi compleet artikel aan de chinese markt besteed wordt!

Eind vorig jaar kwam met de komst van de Oppo Find 5 bij mij voor het eerst de overweging te importeren (ironisch genoeg heb ik toen een Motorola Razr I over laten vliegen).

Inmiddels ben ik al een paar maanden gelukkig eigenaar van de Xiaomi Mi2S. Dat toestel, zoals het artikel ook reflecteerd, geeft de gebruiker het gevoel dat hij de baas is. Alle instellingen en vormgeving zijn vrij eenvoudig naar eigenwens aan te passen, en wat je ook doet, het toestel doet alles moeiteloos door de vlotte hardware. In tegenstelling tot het grote vooroordeel over chinese bouwkwaliteit geeft dít toestel ook het gevoel dat ik er gerust een spijker mee de muur in kan slaan. Het gros van het europese aanbod geeft me minder vertouwen. Erg prettig, net als bij Oppo, is ook de goede support van zowel de fabrikant als de community. Wanneer iets niet goed werkt, of je hebt gewoon een goed idee of leuke suggestie, dan wordt er wat mee gedaan.

Ik heb destijds wel flink extra betaald voor een vlotte levertijd, ik wil geen weken op m'n bestelling hoeven te wachten. Het is dan verstandig gelijk accesoires te bestellen. Hier in Europa is het immers bijna onmogelijk passende hoesjes te bestellen terwijl er bij de Chinezen een grote collectie aan modelspecifieke accesoires zijn.

Kleine opmerking over de beoordeling: Het is het duurste toestel in het rijtje, voor een echt chinees toestel betaal je nog een flinke prijs (ik was 370 kwijt). Het is ook te zien dat je er het meeste voor terugkrijgt, maar ruim voldoende vind ik wel erg schappelijk. De betrouwbaarheid daarentegen hoort hoger, het toestel is eenvoudig doch doordacht. De hardware doet niet onder voor de top van de markt en de reputatie voor MIUI spreekt ook boekdelen.

Misschien nog wel een leuk weetje: Xiaomi heeft een nieuw budgettoestel, de Hongmi http://tweakers.net/price.../xiaomi-hongmi-zwart.html
Voor dit toestel van ongeveer 130 dollar heeft Xiaomi een indrukwekkende 7.5 miljoen pre-orders ontvangen, en de eerste lichting was in anderhalve minuut uitverkocht.
Misschien nog wel een leuk weetje: Xiaomi heeft een nieuw budgettoestel, de Hongmi http://tweakers.net/price.../xiaomi-hongmi-zwart.html
Voor dit toestel van ongeveer 130 dollar heeft Xiaomi een indrukwekkende 7.5 miljoen pre-orders ontvangen, en de eerste lichting was in anderhalve minuut uitverkocht.
Waarbij je dan ook moet opmerken dat dit toestel niet werkt op ons 3G netwerk. Onlangs is er wel een nieuwe versie aangekondigd, die wel WCDMA ondersteund..

[bron]

[Reactie gewijzigd door dizzytal op 23 juli 2024 08:30]

Xiaomi Hongmi, 50,000 phone sold out in 3 minutes 39 seconds
Klopt verkoopaantallen waarvan Apple en andere fabrikanten van dromen.

Xiaomi staat in China momenteel op de eerste plaats met kwalitatief hoogwaardige telefoons.

Apple verliest marktaandeel en zal naar verwachting de budget IPhone voorlopig alleen in China verkopen. Aangezien de verkoop aantallen in China relatief beroerd zijn (stagneren) hopen ze hiermee weer marktaandeel en omzet terug te halen.

Maar goed, Tweakers willen gadgets om te klooien. En de 'western' phones (aziatische modellen gericht op de westerse markt) niet zo snel gaat in de ontwikkeling kopen we ze uit China.

Wat je moet bedenken is dat in China de wedloop zo hoog is dat men de toestellen al in de 'Beta' fase verkoopt. De gebruikers hebben daar geen problemen mee.

Kopen uit China heeft zijn voor- en nadelen. Ieder zijn keus.
Maar ik ben een tweaker en ik wil prutsen aan die dingen....


Wat ludieke markt voorbeelden:
TCL Idol X uit China --> Komt volgend jaar als NIEUW toestel van Alcatel uit.
Sony gaat ook toestellen met MTK uitbrengen.

Edit: Wat belangrijk is maar niet gemeld. Controleer de ondersteunde frequentiebanden.
En niet 1x maar verschillende keren. Het komt regelmatig voor dat verkopers en fabrikanten de foute gegevens plaatsen.

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 23 juli 2024 08:30]

TLC en Alcatel werken samen als ik me dit niet vergis, vandaar.
Ik ben zelf ook aan het kijken of ik een Chinese telefoon ga importeren, dus deze shoot-out komt precies op het goede moment!
Zelf heb ik ook de specs van verschillende china-phones naast elkaar gezet die populair zijn op het forum (iets meer telefoons, iets uitgebreider) , misschien dat anderen dit ook handig vinden.
Anoniem: 304560 @luappul30 augustus 2013 12:39
Alleen jammer dat de specs lang niet alles zeggen over een telefoon. Toch een fijn overzicht!
Weet ik, maar het geeft wel een indicatie. En ook omdat er bij de verschillende namen niet gelijk een belletje ging rinkelen (had deze nou een 5" of een 4.3" scherm? en zat hier die langzame Mediatek in of toch de T versie?) ben ik het allemaal maar voor mezelf op een rijtje gaan zetten en als ik een nieuwe tegen kom vul ik het lijstje weer aan :) .

Dit lijstje is dus vooral handig voor mensen die ongeveer weten wat ze willen, dan kunnen ze makkelijk kijken welke telefoons ongeveer bij hun wensen aansluiten. Daarna is eigen onderzoek natuurlijk nog absoluut nodig (zoals Arnoud ook zegt in de review).

[Reactie gewijzigd door luappul op 23 juli 2024 08:30]

Er is een nieuwe versie van de Zopo C2 met 1,5 GHz cpu, 32 Gb Ram en 2 Gb Rom. Ik heb hem sinds 2 weken en zou deze zeker meenemen in je vergelijking.
2gb ram en 32 Gb rom bedoel je zeker?
Ik zou nog de Cubot GT99 toevoege aan die tabel, toch wel een aardige keuze in de prijsklasse van de Faea F1.
In je overzicht staat bij de FAEA F1 dat de cpu architectuur Cortex-A7 is maar dit moet Cortex-A5 zijn.
Specs van de G3S kloppen helaas niet.
Wat misschien wel interessant is om te vermelden, is dat er voor zowel de iOcean X7 als de Xiaomi mi2s grotere accu's beschikbaar zijn. In het geval van de mi2s gaat het om een 3100mah, de x7 heeft eentje van 3000mah beschikbaar. De telefoon wordt hiermee wel iets dikker, maar daar ondervind ikzelf (ik heb een mi2s met 3100mah batterij) geen hinder van.

Daarnaast, wat ook al eerder aangegeven is, heeft de mi2s een erg actieve community. De standaard rom (MIUI) wordt wekelijks geupdate. Daarnaast zijn er een stock android rom, een WIUI rom (gewtweakte MIUI) en nog een aantal minder bekende roms beschikbaar. Ook is het al bevestigd dat de mi2s een upgrade krijgt (zowel stock als Miui) naar Android 4.3.

Daarnaast is de GPS zeer zeker een aandachtspunt. Zo werkte GPS op mijn Jiayu G4 basic niet. In de testversie blijkbaar wel, Dat is dus echt een hit or miss.

[Reactie gewijzigd door Gabliboeba op 23 juli 2024 08:30]

Goede opmerking.

De iOcean X7 batterij wordt geleverd met een nieuwe cover die tevens ook dienst doet als bumpercase.

Het is dus niet zo dat de X7 enkel dikker wordt, maar ook iets breder.
Volgens mij is er niets verteld over de support en update beleid van de Chinese smartphonesfabrikanten. Dat was misschien wel interessant geweest. Ik heb al ruim een half jaar een Xiaomi MI-2 en vindt het echt een dikke + dat er via MIUIandroid.com elke week een update beschikbaar is (tegenwoordig ook OTA). Bugs worden gefixt, systeem en toepassingen worden geoptimaliseerd en er komt geregeld nieuwe features bij..

Ook feauture's zoals dual partitie systeem zijn hartstikke handig, maar misschien is dat inmiddels doodgewoon

[Reactie gewijzigd door seez op 23 juli 2024 08:30]

Dus: krijg je in China meer knal voor je knaken dan in winkels hier? Dat hangt af van je eisen en wensen, en van de concessies die je wil doen, maar voor veel mensen zal het antwoord 'ja' zijn. Bovendien heb je een telefoon die je op straat niet veel ziet. Daar staat tegenover dat de kans bestaat dat je er de nodige tijd in moet steken om hem écht goed te krijgen met een custom rom of andere aanpassingen. Voor veel mensen is dat een minpunt - een telefoon moet het gewoon goed doen - voor anderen is het juist een grote plus dat je er meer uit kunt halen dan in eerste instantie lijkt.
Dat is het hem nu net.

Als het je weinig uitmaakt om:
- eerst met het toestel naar keuze te moeten klooien
- garantie overzees te hebben (bij een beroep op garantie zul je een enkeltje China aan postzegels moeten betalen)
- al dan niet een hardware-mod uit te voeren (GPS signaal versterken door de antenne met koperdraad te verlengen)
- al dan niet software-matig het e.e.a. aan te passen

dan heb je een goede keus aan willekeurig welke Chinaphone. Wil je inderdaad een smartphone 'die het gewoon doet', ja dan moet je er in verdiepen en afvragen waar je aan begint als je het toch doet.

Persoonlijk ben ik met een ZTE Blade begonnen, een tijdje met de Jiayu G3 gespeeld als ook de iOcean X7. De G3 beviel omwille v/d accuduur en de G4 heeft dit stokje overgenomen. Maar hij was mij te groot qua bezels + falende GPS-chip waarschijnlijk met dank aan een slechte antenne. Datzelfde gold voor de iOcean X7 en ik had geen zin in hardware-mods zoals de antenne verlengen met een stuk koperdraad. Bovendien wou ik toch wat handzamer wat meer in de buurt kwam van mijn Blade. Dan zou de Xiaomi Mi2s de uitkomst zijn, ware het niet dat ik Chinaphones koop omwille van een reden: bang for buck tot 200 euro. Als in: wat kan ik halen voor dat bedrag? Natuurlijk is de Xiaomi Mi2s qua specs zeker bang for buck i.v.m. een SGS SIV of HTC One. Maar het is mij te duur als Chinaphone.

En dus heb ik een Faea F1 gekocht. Iets van het totale andere uiterste, pak en beet 113+ euro via de officiële site van Faea-Mobile. Dat ie in de benchmarks niet mee komt, qua scherm te wensen over laat en Faea te veel vraagt v/d SoC wijst deze shootout wel uit. Maar voor mijn gebruik heb ik niks te klagen. Maar ik heb dan ook een slecht referentiekader: de ZTE Blade uit 2010. Dus alles t.o.v. die Blade is beter op de F1, op een ding na dan: ondersteuning met custom roms via XDA/Modaco. Maar in verhouding tot andere Chinaphones schiet de F1 inderdaad te kort: qua raw power voor benchmarks/games, qua scherm, qua camera-module en meer. Maar wat ik ook al benadruk in mijn eigen review. Wat kun je voor 115+ euro nu echt verwachten? Voor dat geld haal je in Nederland nieuw nauwelijks iets van bestaande merken zoals Samsung/Sony/HTC wat ook maar in de buurt komt.

Vooruit, de Huawei G510 komt als enige in de buurt qua specs. Ook 4,5 inch, ook de Qualcomm S4 Play SoC, maar met de aangeraden 854x480 pixels aldus Quallcomm, slechts 512MB RAM en 1750mAh accu. Welnu.. dan heb ik liever de Faea F1, maar nogmaals.. zoals het aangehaalde stuk uit de conclusie ook luidt: het is allemaal afhankelijk van je eigen voorkeur en wensen. Voor mij hoeft een smartphone weinig te kunnen, gamen doe ik op een PS4/360 of PC. Films kijken op PC of TV. Praktisch elk toestel kan tegenwoordig prima browsen, Whatsapp draaien, bellen/smsen en wat dies niet meer zij. Voor zulk licht gebruik vind ik de F1 prima. En dan neem ik de nadelen wel voor lief. Ik heb wel een mooi compact toestel voor weinig geld die als enige van de weinige Chinaphones (Xiaomi gebruikt de duurdere variant) een Qualcomm SoC heeft, wat naar mijn idee toch een beter GPS-signaal garandeert out of the box. Meer zoek ik niet. Anderen wellicht wel, vandaar mijn tip: check het Chinaphones-topic en lees je in! De keuze is reuze, er is echt voor ieder wat wils in elke prijsklasse :)
En dan nog een laatste element: als je importeert vanuit China, heb je te maken met een een douaneheffing, die kan verschillen per toestel. Daardoor weet je van tevoren niet precies hoeveel je betaalt; vaak gaat het om enkele tientjes.
Dat valt wel mee, je kunt praktisch meteen weten waar je aan toe bent. Hoe? De belastingdienst heeft daar genoeg informatie over. Kortweg komt het erop neer: prijs in dollars inclusief verzendkosten omrekenen in euro's. Daarna dat bedrag x 1,21 (want 21% btw) doen. En ten slotte daar €13 bovenop tellen. En je hebt wat je totaal kwijt bent voor je toestel. Even een voorbeeldrekensom.. Faea F1 kost bij Faeamobile online: $150 = €113. Laat je hem met free shipping versturen dan gaan er vaak drie weken voorbij tot ie bezorgd is. Doe €113 x 1,21 + 13 = €149.75 kortom je bent kwijt aan importheffing: €149,75-€113=€36,75 volgens de letter v/d wet. Maar soms heb je mazzel en komt de bezorger jouw toestel gewoon afleveren zonder je hiervoor aan te slaan. Kort door de bocht kun je dus in feite stellen: wat je in dollars (=$150 voorbeeldsom) kwijt bent, ben je maximaal in euro's (€149,75) kwijt.

[Reactie gewijzigd door Joosie200 op 23 juli 2024 08:30]

Duidelijk de Xiaomi als winnaar.

- Fatsoenlijke schil
- Goede hardware (Qualcomm ipv MediaTek)
- Redelijke accuduur
- Prima design

Erg jammer om te lezen dat veel chinaphones op gebied van GPS nog steken laten vallen.
Ja en nee,
De telefoon is zeker indrukwekkend, maar als je bedenkt dat deze telefoon met +/-$380 bijna 2x zo duur is als een Jiayu G3S met MT6589T vraag ik me af of dat dan ECHT de meerprijs waard is.

Uiteraard is dat een zeer persoonlijke afweging...

Daarnaast moet je bij chineese telefoons ook opletten dat ze niet allemaal de nederlandse taal ondersteunen. Nu is voor de meeste tweakers engels wel genoeg, maar zeker als je een telefoon aanraad aan een familielid is het wellicht handig hierop te letten...

Als laatste is er nog het verhaal over custom roms. Zeker voor de mediatek SoC's zijn deze er nog niet echt. Nu met de komst van de sources van de Sony Xperia C komt daar wellicht verandering in, maar dat staat nog heel erg in de kinderschoenen...

[Reactie gewijzigd door Spekkie88 op 23 juli 2024 08:30]

Als laatste is er nog het verhaal over custom roms. Zeker voor de mediatek SoC's zijn deze er nog niet echt. Nu met de komst van de sources van de Sony Xperia C komt daar wellicht verandering in, maar dat staat nog heel erg in de kinderschoenen...
De Xiaomi koop je voor, naast de specs, de custom ROM die meegeleverd wordt: MIUI. Deze ROM is van heel goede kwaliteit hoor, kan het zelf beamen. Ik ben dermate tevreden met MIUI dat ik mijn telefoon altijd uitzoek op MIUI compatibility.
+ wekelijkse MIUI updates ( Mi-1 van eind 2011 krijgt nog steeds wekelijke updates )
Wekelijkse updates is erg vaak, lijkt me. Dat doet me twijfelen: is het (blijkbaar) nodig? Of is het vol met bloatware? Wel grappig om te zien dat de beste chinese smartphone in deze review meteen de duurste is. Blijkt dat ook China het niet fatsoenlijk kan doen voor een lage prijs...

Ook goed om te zien is dat de reguliere bekende modellen het beter doen dan de Chinese. Kortom: je betaalt meer, je krijgt ook meer. Dus of China per se beter is? Bij deze toestellen niet, lijkt me.
Ze werken met developer roms welke standaard root hebben.

En met stable releases deze zijn inmiddels rond de 21. ( nummering loopt al van ver voor de mi2s )

Hierbij de changelog van vandaag:
http://en.miui.com/thread-7251-1-1.html

Het is slechts een kwestie van tijd dat deze telefoons buien China worden verkocht, schijnt dat Hugo Barra daarvoor ingelijfd is.

Tweakers vondt het kennelijk niet intressant genoeg om daar net als de rest van het internet wel deed om er iets over te posten gister. Zelfs op nu.nl stond het.

[Reactie gewijzigd door mitch187 op 23 juli 2024 08:30]

De wekelijkse updates zijn de developer updates, dan heb je elke week de nieuwste features in een soort beta ROM, er is ook gewoon een standaard ROM die helemaal getest is en minder vaak wordt geüpdate.
Klopt.

Daarnaast vergeten veel mensen dat goedkoop vaak duurkoop is.
Een Samsung of Apple verkoop je altijd wel voor een redelijke prijs. Een Chinees merk zal niet zo snel gaan.
100 Euro meer betalen voor een wat bekender merk is dan helemaal geen slecht idee met de daarbij behorende service. Als die kapot gaat dan breng je hem gewoon terug naar de winkel. Per maand hebben we het dan over enkele euro's.
Mijn telefoons zijn vaak niet het doorverkopen waard. Te oud, te beschadigd of etc. Dan houd ik liever die 100 euro vanaf het begin af aan in mijn zak ;)

Wat betreft service: mijn jiayu G3 was kapot gegaan. De microfoon deed het nauwelijks tot niet. Ik heb toen de verkoper gemaild (banggood.com) en na een paar mails over en weer (om het probleem doormiddel van een filmpje en opname aan hun kenbaar te maken) mocht ik de telefoon opsturen.

Telfoon en verzendkosten zijn gewoon vergoed. Het duurt misschien wat langer dan dat wij hier gewend zijn, maar na een maand had ik mijn geld terug.

Dus tip: koop bij een gerenomeerde verkoper.
Soms kan doorverkopen wel zijn voordelen hebben. Ik heb vorige jaar toen ik een galaxy s3 wilde kopen mijn galaxy s2 voor 300 euro verkocht via marktplaatst. Ik weet dat ik ontzettend geluk had. Want de meeste mensen leggen geen 300 euro neer voor een 2e hands telefoon.
Anoniem: 390875 @hania8230 augustus 2013 15:56
Niet alleen geluk - het was immers een Galaxy S2, toch wel een bekende naam met goede support, etc.

Mijn Acer Liquid MT was raar aan het doen (onderste helft touchscreen reageerde niet), dus ging ik kijken naar een vervangend exemplaar danwel een nieuw mobieltje.
Marktplaats, 'zgan': €20.

Wat dat betreft zou ik sowieso naast de Chinese mobieltjes toch de 2e hands markt bekijken.

( Uiteindelijk ging het scherm weer werken en bleek geen van beide nodig - m'n oog was wel gevallen op de nu veel goedkopere Nexus 4 voor maar $250, maar da's dan weer alleen in de VS, de T-Mobile versie die ik in een winkel zou kunnen kopen is dik boven de $350, en terug in NL is het blijkbaar weer rond de €350. Dan maar grijze import mocht ik toch nog overstappen. )
Wat dat betreft zou ik sowieso naast de Chinese mobieltjes toch de 2e hands markt bekijken.
Nou, mij niet gezien... Er zitten veel te veel vage figuren die te watergelaten telefoons proberen te verkopen voordat ze het begeven. Sommige telefoons doen het nog best een paar weken tot een paar maanden nadat ze in de pot zijn gevallen. "Oei, maar gauw verkopen nu het nog kan...". Ik zou NOOIT een telefoon kopen van iemand die ik niet ken en in de ogen kan kijken als er iets mis mee is... Om dezelfde reden geef ik mijn mobieltjes altijd weg aan bekenden: "kijk maar hoe lang hij het nog doet..."
Het duurt wat langer? Reparaties ed duren hier vaak ook makkelijk een maand. Ik was mijn telefoon meer dan 6 weken kwijt aan de mediamarkt. Echt snel zou ik dat nou niet noemen.
Ja als die 1 week bij mediamarkt ligt en na retour je een week later iets hoort komt duidelijk door de mediamarkt. Bij Samsung, HTC, Huawei en nog een paar kan dat niet, tenzij de fabrikant problemen heeft met het toeleveren van onderdelen.
Liggen ze langer dan 3dagen op de reparatie afdeling zonder reden krijg je een nieuwe. Zo simpel is dat...
Bij Samsung? Zeker van? Alleen voor smartphones dan toch. Ik ben al 2 en een half maand aan het wachten op men tablet. Nu krijg ik uiteindelijk een nieuwe omdat ze het niet konden maken...
Wat voor verzekering heb je daar voor afgesloten? Ik heb daar nog nooit van gehoord en voornamelijk lange ervaring met reparatie afdeling'en' in Nederland (Dynafix).
Dat is me heel erg meevallen. Ik heb de voorloper van de hierboven te koop aangeboden Jiayu gehad (de G3) en er niet veel verlies op gedraaid toen ik 'm weer verkocht, terwijl de G4 toen al koud op de markt was.

Wat ik wél opvallend vind: Waarom heeft MediaTek de GPS-problemen die er ten tijde van de MT6575 en de MT6577 (dualcore uit de G3) al waren nog steeds niet opgelost...?

De GPS van die toestellen is inderdaad vrij rampzalig.
Omdat de nieuwe MT6589(T) nog steeds dezelfde GPS chip gebruikt... Zie de 2 posts hieronder...
Maar wat ook vaak behoorlijk prut is aan die chineese telefoons is de gps antenne zelf. Zo heb ik zelf de gps ontvangst een stuk kunnen verbeteren met een andere antenne...

En een "westerse" telefoon heeft ook niet altijd een betere gps fix. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn vorige telefoon (LG optimus 2x) duurde het gewoon een eeuw eer ik een keer een fix had. De telefoon had binnen no time 10+ satellieten in beeld maar een fix duurde makkelijk 5+ minuten...

[Reactie gewijzigd door Spekkie88 op 23 juli 2024 08:30]

Dat is niet waar. De MT6589 SoC gebruikt een andere GPS-chip. Ik heb de juiste typenummers niet bij de hand, maar ik heb het opgezocht.

Met het verhaal van de antennekwaliteit sla je wél de spijker op z'n kop. Soms zit een antenne gewoon los, of zoals bij de Jiayu G3S het geval is zit er nog ergens een mooi stukje metaal in de weg die de ontvangst ernstig beinvloedt.

Wellicht is de QA van MediaTek ook niet alles, maar het gaat níet om dezelfde chip.

Kortom: er wordt snel en kortzichtig gedesigned. Dat is ook niet gek, gezien de enorme ontwikkeling die de Chinese smartphonemarkt momenteel doormaakt, je wilt tenslotte zo snel mogelijk je product op de markt zetten en verkopen, vóórdat de enorme hoeveelheid concurrentie je voor is.
I stand corrected idd... Ik heb het ook nog even snel nagezocht en ben er achter dat de MT6577 SoC gebruik maakt van de MT6620 chipset voor o.a. GPS terwijl de MT6589 SoC gebruik maakt van de MT6628...

Meende ergens gelezen te hebben dat de GPS chip hetzelfde was gebleven in de MT6589...
Klopt hoor. M'n Samsung Galaxy S1 was sneller, maar ook minder nauwkeurig. Verloor vaak fix enz.
Anoniem: 420148 @Iblies30 augustus 2013 15:51
Een Galaxy verkopen voor een behoorlijke prijs valt nog vies tegen. Die dalen keihard in prijs in een vrij korte tijd. iPhones blijven vaak wat hoger steken vanwege Apple-factor.
Als je in percentage gaat rekeken valt het best mee. Standaard is de gemiddelde Galaxy telefoon ook niet zo duur, gemiddelde prijsdalingen liggen zo tussen de 25 to 30% in een jaar. Maar dn moet je het niet met introductie prijzen vergelijken want die liggen erg hoog. Voor de topmodellen bv de S3 wordt 2de hands nog steeds rond de 300 gevraagd, kostte jaar geleden bij winkels als MM 400. Dus in een jaartje 25% daling.
iPhones hebben een hee andere levensloop qua prijs daling. Ze zijn heel lang waarde vast tot er opeens een punt aanbreekt dat enorm in waarde dalen. Dat zag je met de 3GS en nu met de iPhone 4 die 2de hands zo'n 2 jaar rond de 300 bleef hangen maar die nu massaal aangeboden wordt op Marktplaats tussen de 150-200. Als ik het zo mag inschatten willen mensen er vanaf omdat ze zien dat de telefoon weinig toekomst meer heeft en gaan over een week of 2 voor de nieuwe iPhone 5. Door het enorme aanbod daalt de prijs explosief daarbij komt dat veel accu's van de toestellen het eigenlijk wel gehad hebben...
Dat een Galaxy S3 vorig jaar nieuw €400 kostte durf ik te betwijfelen. In de Belgische MM kost de Galaxy S3 nog steeds €400, en ik ben vrij zeker dat dat een dikke maand geleden zelfs nog €500 was. Om een mij onbekende reden dalen smartphones in België gewoon belachelijk traag in prijs. Maar kijk ik naar de pricewatch op Tweakers.net, dan kost de S3 ook nog steeds €360 (en de historiek toont rond september 2012 toch nog zeker meer dan €500 voor de minimum prijs).

En ik vind op 2dehands.be weinig Galaxy S3's onder de €300, wat ik een beetje absurd vind van die verkopers, dan koop ik de nieuwe wel voor €50 -80 meer. Ik heb mijn eigen telefoon ook tweedehands gekocht, maar je moet al geluk hebben dat je iemand redelijk vindt die zich er van bewust is dat de nieuwprijs niet meer dezelfde is als toen die het toestel kocht. En dan vind ik eigenlijk nog dat ik teveel betaald heb want het toestel had een kras die de eigenaar met een screen protector verdoezeld had.
Dat valt wel mee, ik heb mijn S3 zo'n 4 maanden geleden gekocht voor 306 euro. en als je internationaal gaat zoeken kom je hem in india voor 289 euro tegen ( omgerekend van RS naar Euro)
En bij Amazon is hij 417 dollar , oftewel 315 euro.

Alleen Nederland (en Europa) moet weer zo duur zijn met electronica ( zoals gisteren of eergisteren nog in het commentaar bij een topic stond waren tv's die hier voor 700 euro in de pricewatch stonden in korea en de usa voor onder de 400 te koop)
Ik heb ongelooflijk veel verhalen gehoord van slechte service bij de bekende merken. Telefoons die niet gerepareerd worden, die terugkomen met zogenaamde waterschade en je uiteindelijk flink mag bijbetalen. Daarnaast is het belangrijk om bij een goed bedrijf te bestellen, lees je in, ook over garantie.
Ja opvallend is dat alleen de slechte verhalen verteld worden maar niet de positieve (geld voor alles hoor niet alleen telefoons op gebied van service en aftersales)..
Mijn repeat percentage ligt op 2-3%. 97% gaat dus in 1x goed, waar blijven alle complimenten en positieve berichten? Nee alleen die 2-3% schreeuwen het uit..
Dat kan je wel zeggen.
vanmiddag telefoontje en email ontvangen van Saturn Wilrijk ivm de herstelling van een 1jaar oude Sony Xperia U (welke ik binnengebracht heb in uiterlijk perfecte staat).

ziehier hun antwoord nadat ik hun na bijna 4 weken vroeg of het nog lang zou duren.

Komen ze ineens met een fotootje af waarop ze gauw wat smurrie op een een IC en metalen afdekplaatje hebben gesmeerd en "stellen oxidatie vast". Onozelaars.

Dit is dan ook de allerlaatste keer dat ik ooit nog 1) een SONY smartphone koop en 2) dat ik nog een voet bij Saturn binnenzet.

Ik koop volgende keer wel een goedkope chinees. :-(

--------------------------------------------------------------------------
Wilrijk, dinsdag 17 september 2013

Geachte,

Gelieve hierbij de mail van de hersteldienst aan te treffen.
Mogen we vragen om ons zo spoedig mogelijk Uw antwoord kenbaar te maken per kerende mail?

MVG,
Frank Baetens

Dear,


After examination, the unit is considered economically irreparable, because of oxydation Now, you can :


- Pay 15€ +21%BTW for the return of the unit

- Leave the unit to Sony


Thanks to see with your customer.


If we have no answer after 1 month, the unit will be invoiced and send back.


Best regards


Onze referentie: WR8978857
Apparaat aangeboden via: Saturn Wilrijk
Referentie opdrachtgever: B502-171597-1
Product: SMARTPHONES (FREE)
Merk: Sony-Ericsson
Typenummer: 12615178ST25IXPERIAUPACKWH/YE
Serienummer:
Aankoopdatum: 23-06-2012
Storingsomschrijving: bluetooth en wifi werkt niet meer + toestel gaat niet meer aan, toestel herstart constant


Met vriendelijke groet,
Frank Baetens
Saturn Wilrijk

---------------------------------------------------------------------------------
Wekelijkse updates is erg vaak, lijkt me. Dat doet me twijfelen: is het (blijkbaar) nodig? Of is het vol met bloatware? Wel grappig om te zien dat de beste chinese smartphone in deze review meteen de duurste is. Blijkt dat ook China het niet fatsoenlijk kan doen voor een lage prijs...

Ook goed om te zien is dat de reguliere bekende modellen het beter doen dan de Chinese. Kortom: je betaalt meer, je krijgt ook meer. Dus of China per se beter is? Bij deze toestellen niet, lijkt me.
Liever wekelijkse updates waar mensen dus blijkbaar non stop aan werken, dan amper updates. De duurste? Je praat over 300-350 euro, vergelijk die telefoon nou eens met wat je in Nederland betaald: 500+. Nogal een verschil.

Je betaald meer dus je krijgt ook meer gaat wat mij betreft voor de Xiaomi echt niet op. Top apparaat wat zich zeer goed kan meten met de laatste modellen die in Nederland te koop zijn.
Vergelijk die "dure" smartphone met eentje van een bekende fabrikant, kost duidelijk heel wat meer geld dan de chinese.
Ik heb sinds kort een Xiaomi M2s en de GPS ervan is werkelijk véél beter dan die van de HTC Sensation XE, die ik hiervoor had:
Veel snellere fix en gewoon veel nauwkeuriger.

Ik ben er in alle opzichten erg tevreden over. Het enige waar ik me enigszins zorgen over maak, is service/garantie afhandeling, mocht dat op den duur nodig zijn.
Wat denk je dat er gebeurt als je dure Sony Xperia na 1 jaar kapot gaat? Of denk je dat Sony wat meer moeite gaat doen als je en pokkedure Z1 of Z Ultra aankoopt?

Ik zal het U zeggen:

"After examination, the unit is considered economically irreparable, because of oxydation Now, you can :

- Pay 15€ +21%BTW for the return of the unit

- Leave the unit to Sony
"
idd en dan komt de 3000mah batterij als optie er nog bij. Ja hij wordt dan nog wat dikker en zwaarder maar dan heb je echt lange levensduur, gemiddeld gebruik zit ik nu steeds rond de 3 dagen.... top telefoon, die chinese apps smijt je er zo af en de taal kan je met andere rom aanpassen.

voor de rest is de mi2 een echte topper. sterk krachtig systeem in een beperkt pakje. het enige alternatief is een grotere (te grote) nexus, de samsungs en htc hebben hier echt niks beter te leveren want die zijn nog duurder en niet eens sneller. Hun mini versies zijn duur en underspec.

daarbuiten heb je dan ook nog eens de M2a en binnenkort hong mi

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juli 2024 08:30]

Ik zou voor de Jiayu G4 Advanced gaan, die is lekker snel (voor een midrange telefoon) en niet duur, je hebt hem al voor €256,-

En alle spellen doen het er goed op, dankzij de Mediatek MTK6589T Quad-Core 1.5GHz en vooral de PowerVR SGX544MP.
Ja en nee,
De telefoon is zeker indrukwekkend, maar als je bedenkt dat deze telefoon met +/-$380 bijna 2x zo duur is als een Jiayu G3S met MT6589T vraag ik me af of dat dan ECHT de meerprijs waard is.

Uiteraard is dat een zeer persoonlijke afweging...

Daarnaast moet je bij chineese telefoons ook opletten dat ze niet allemaal de nederlandse taal ondersteunen. Nu is voor de meeste tweakers engels wel genoeg, maar zeker als je een telefoon aanraad aan een familielid is het wellicht handig hierop te letten...

Als laatste is er nog het verhaal over custom roms. Zeker voor de mediatek SoC's zijn deze er nog niet echt. Nu met de komst van de sources van de Sony Xperia C komt daar wellicht verandering in, maar dat staat nog heel erg in de kinderschoenen...
Vreemd want ik vind hem al voor €256,- en dat is niet veel voor zo een telefoon, en wat dacht je van MoreLocale 2, dan heb je bijna alle tallen die je maar wil, en ja ook Nederlands, dus NEE je hoeft niet opteleten of er Nederlands op staat, want MoreLocale 2 kan op alle telefoons draaien.

En er zijn ook all Custom Roms uit voor deze telefoon zo als MIUI V5.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 08:30]

Mits je dat geld kwijt wilt natuurlijk ;)
ja GPS en camera software.
Maar verder is het gewoon top.
De ThL toestellen die ik tot nu toe heb besteld hebben allemaal goede GPS en camera.
Merken die de issues gehad hebben laat ik links liggen, want die testen blijkbaar niet goed.
Review geeft wel een beetje een vertekend beeld.
Zo is er een kans op extra douaneheffingen. Maar ik , en meer tweakers, hebben hun chinese smartphone zonder extra kosten thuis ontvangen.
"Free-shipping" vanuit china, het kan gewoon.

Het klopt wel dat er een paar chinese apps opstaan, maar die zijn vrij eenvoudig te verwijderen.
Notificaties in het chinees heb ik op mn iOcean X7 nog nooit gehad.

De newman n2 is overigens ook al meer dan een jaar oud, dus niet heel gek dat er een fysieke zoekknop op zit.

En dat gamen valt ook echt wel mee. Standaard spelletjes doen het prima, alleen moet je geen zware, grafische games proberen te spelen. Maar heb ik dan ook een tablet voor, gamen doe ik vrijwel niet op mijn smartphone.

Gps is wel een hekel punt, maar dat geldt voor alle chinese smartphones met een chipset van mediatek.
De Chinese makers deinen er ook niet voor terug om een lagere waarde en ander product op het pakketje te zetten.

Wat je bij sommige wel mist is support, zo heeft de Jiayu G3 een beta update gekregen naar 4.1, maar is een final nooit uitgekomen (en gaat er denk ik ook niet komen), hoewel de rom verder wel goed werkt.

Het GPS signaal van mijn G3 heb ik al veel kunnen verbeteren door EPO en a-GPS aan te zetten, wat default in de 4.1 rom niet aanstond.

Ik ben zeer tevreden met mijn G3, wat ik minder vind is dat er bijna geen custom roms gebrouwd worden voor de mediatek processoren (geloof dat de drivers niet openbaar zijn). Wat ook heerlijk is, is dat de accesoires ook goedkoop zijn, zo heb ik er een 2e batterij+lader bij en een hoesje, wat allemaal niet veel kostte. Dat hoesje was bij mij wel nodig aangezien de achterkant niet erg krasbestendig was... Dit in tegenstelling tot mijn HTC Desire die nu nog steeds 4.2 custom rom support heeft. Voor sommigen kan dit een belangrijk punt zijn...
Review geeft wel een beetje een vertekend beeld.
Je bevestigt gewoon wat in de review staat. Alleen anders geformuleerd.
Er wordt gezegd dat de iOcean turbo een 1,2 GHz processor heeft, dit is 1,5.

De prijzen zijn wel de maximale prijzen, mijn X7 Turbo heb ik gekocht voor 165 euro en wilde hem snel hebben , dus met DHL laten verschepen. Moest inclusief douanekosten 30 euro betalen voor die snelle service.

Ben er erg tevreden mee en qua snelheid echt veel beter dan mijn HTC Sensation die ik hiervoor had. Ik zou niet meer weten waarom ik 600 euro voor een telefoon uit zou willen geven.
Eerste reactie:

Tof dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik merk dat steeds meer mensen interesse krijgen voor een Chinese telefoon. Voornamelijk vanwege de dualsim optie, maar natuurlijk ook de lagere prijs.

Ik heb het filmpje net bekeken (moet de review nog doorlezen) en wat mij toch wel opvalt is de iet wat negatieve toon bij de FAEA F1. Ik heb hem zelf en ben dus niet objectief :P, maar ik kan me niet echt vinden in jullie bevindingen. De accu gaat bij mij met redelijk zwaar gebruik (en daar bedoel ik mee: meerdere malen bellen, whatsappen, internetten, spelletjes spelen en email) toch bijna 1,5 dag mee. Elke avond gaat hij aan de lader en dan varieert de lading van 40 tot 15%. Genoeg dus om een dag mee door te komen. Dan het scherm. Volgens jullie is hij traag vanwege de resolutie. De snelste telefoon is het zeker niet nee, maar traag vind ik overdreven. Opstarten duurt even. Zodra je in het homescreen bent, moet je ook nog even geduld hebben voordat alles is geladen. Daarna merk ik echt niks van die traagheid. Hiervoor een HTC Legend en Jiayu G3 gehad (ter referentie). Apps openen gewoon goed, applicaties lopen allemaal soepel en dat alles voor nog geen 110 euro. 4,5" 720p scherm met quadcore cpu en dualsim mogelijkheid voor dat geld*. Dat noem ik een beste deal.

Wat betreft het moeten 'tweaken' van de telefoon: daar tillen jullie ook net wat te zwaar aan imho. Neem de F1. Je moet GAPPS installeren. Als je dat doet (neem dan gelijk ook de nieuwste rom mee ;) ) ben je nog geen 45 minuten bezig om alles erop te zetten en opnieuw in te stellen. Het beste kun je het stappenplan volgen in de uitstekende review van Joosie200

*Oh, en jullie vergeten nog 1 ding te noemen. De FAEA F1 beschikt (als enige van de 5) over NFC. Toch wel noemenswaardig denk ik zo.

Nu even verder lezen :)
DUAL SIM is inderdaad een van de voornaamste redenen om een chinese phone te kopen!

Een goed vergelijk zou zijn met dual-sim phones die hier in europa verkrijgbaar zijn...

ps: Ik denk dat de dual-sim functie meer vraagt van de batterij, daarom dat deze ook minder lang meegaat...
Ook ik ben wat verrast door de negatieve beoordeling van de FAEA. Ik heb hem zelf en ik kan me bv totaal niet vinden in de kritiek dat hij langzaam is met apps opstarten of dat de accuduur zo slecht is. Ik speel er met plezier bv games als Real Racing 2 op. En ik heb regelmatig dat hij na een dag gebruik, internet, bellen, spelletje spelen, apps uit proberen etc. nog steeds op 40% accu hangt.
Verder wel leuk artikel, voor mij was het een goede koop uit china voor de 2e keer.
Absoluut eens. Heb ook de FAEA en vind hem helemaal niet traag.
Ik heb enkele (kleine) andere probleempjes maar niets die mij mijn aankoop doet betreuren. Hij was trouwens origineel gekocht als luxe-GPS voor in de wagen. Ik denk dat ik hem gewoon als telefoon ga gebruiken nu.
Anoniem: 318025 30 augustus 2013 13:25
Ik heb het hele artikel proberen te lezen en het begint nogal positief, misschien te positief? En alles lijkt in orde, bouw kwaliteit, accu duur etc.

Maar wanneer men eindelijk naar meerdere pagina's aankomt bij de gebruikers interface en de schermen die een te hoge resolutie hebben op de Xiaomi na, komt wat mij betreft de aap uit de mouw en is het duidelijk dat deze merken niet als doel hebben een stabiel draaiende telefoon op markt te zetten, maar een met zo'n hoog mogelijke resolutie en gooien met termen als quadcore etc, net als bij de MP race en ze vallen gewoon door de mand.

Als je toch goedkoop een Chinese smartphone wilt, koop dan een Lenovo A820, ook met een mt6589 maar dan met een qHD scherm en die draait gewoon lekker soepel en de toestellen in deze test doen dat duidelijk niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 318025 op 23 juli 2024 08:30]

Ben ik het niet mee eens. Mijn X7 Turbo loopt vloeiend. Ik draai geen loeizware apps, maar wat ik wil doet hij zonder stotteren en vertraging. Ik heb juist liever een HD scherm, want ik kijk wel veel webpagina's en daar zie je in de benchmarks, dat dat super snel gaat. Zoomen zonder vertraging, renderen zonder vertraging etc. Alleen op 3d schiet hij flink tekort.
Mijn reactie is gebaseerd op wat Tweakers geschreven heeft, zij schrijven dat die X7 Turbo bij normaal gebruik ook last heeft van haperingen en daar trek ik dan mijn conclusie uit.
Ik vind de gegeven punten ook wel hoog, ondanks een paar lelijke kwalen...

"De falende gps op de iOcean X7, een bekend probleem van MediaTek-telefoons, is een hardwarematig issue dat niet had mogen bestaan. Bovendien zijn veel telefoons langzamer dan wat zou kunnen, gezien de hardware."
"de kans bestaat dat je er de nodige tijd in moet steken om hem écht goed te krijgen met een custom rom of andere aanpassingen."
Menig Tweaker zal de website dealextreme.com ook wel kennen. Daar kun je ook prima telefoons kopen met aardige specs. Het zijn er alleen zoveel dat je wel even goed moet zoeken naar een degelijke. Het grote voordeel is dat ze gratis verzenden... ;) Mijn punt is dat je best zonder hele dure importkosten een goede chinese telefoon kan kopen.

[Reactie gewijzigd door albert401 op 23 juli 2024 08:30]

Verzendkosten zijn in bijna alle gevallen 0 euro (dankzij HongKong post en wat exportregelingen), maar het gaat erom waar de douane je voor aantikt. Dat is zo'n 21% van de totale waarde + 13 euro bonuskosten.
Hongkong post staat hier totaal buiten, kan net zo goed verzonden worden met China Post, EMS, Fedex, UPS, DHL etc.
Er zijn geen verzendkosten omdat het gewoon in de marge zit. Heeft niks met exportregelingen te maken. Hoe anders zouden al die koeriersbedrijven hier betaald worden? Die willen toch echt graag geld zien wanneer ik een pakketje naar NL stuur voor een klant.

En de douane rekent geen kosten, dat doet het verzendbedrijf in Nederland voor je. Die klaart het in (in de goede tariefgroep, telefoons is geen 21%) en rekent daarbij inklaringskosten (tussen de 10 en 20 euro afhankelijk van welke verzender)

[Reactie gewijzigd door Kenzi op 23 juli 2024 08:30]

Ook via dx kan je gewoon importkosten krijgen hoor. Gratis verzenden doen veel meer shops, daar is dx echt niet uniek in. Heb mijn Jiayu G3S besteld bij pandawill. Gratis verzonden en geen invoerrechten hoeven te betalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.