Faea F1 Wit Review

Joosie200
29 juli 2013, laatste update op 30 augustus 2013, 11.449 views

Faea F1 Wit

Pluspunten

• Veel waar voor je geld (goede GPS, NFC, dualsim e.d.)
  • Klein maar fijn (zonder in te boeten op resolutie bijv)
  • Weinig bloatware aan boord
  • Stevig toestel, geeft niet de indruk slecht in elkaar gezet te zijn.

Minpunten

• Achterkant voelt goedkoop aan en is van glad plastic.
  • De afwerking van de volumeknoppen/powerknop zijn benedenmaats. (maar alle waar naar zijn geld)
  • Geen Nederlandse taal aan boord (wie weet in de toekomst met een update wel)

3 van 5 sterren (Voldoende)

Een relatief onbekende fabrikant, Faeamobile genaamd besloot aan te haken bij menig fabrikant die hen voor ging: het uitbrengen van een eigen smartphone in China. Ze bieden twee modellen aan: de F1 en de F2, deze review gaat over de eerste. Wat voor mij de aanleiding gaf om de F1 aan te schaffen was tweeledig van aard: het is betaalbaar te noemen met $150-170 (circa 113-128 euro) en Faea biedt afdoende specificaties in een compacte behuizing aan met hun F1. Tel daarbij op dat mijn ZTE Blade nu toch echt aan het eind van zijn latijn is en ik had genoeg redenen om tot de aanschaf over te gaan. Besteld op: 8 juli bij Pandawill voor $165 - $10 coupon - $5 opgespaarde rewardpoints = $150 dollar ofwel 113 euro (-6 euro wat ik nog op Paypal had staan) Effectief betaalde ik dus slechts €107. Hij werd verzonden op: 10 juli met ChinaPost Airmail, de F1 kwam in NL aan op: 24 juli en werd bezorgd op: 25 juli. Mooi in twee weken in huis zonder te moeten betalen voor de verzending of dat ik aangeslagen werd voor btw + inklaringskosten door de dienstdoende postbezorger.

Inhoudsopgave:

Extra Bluetooth + EDR, Wi-Fi, USB 2.0
Batterij 2000mAh
Overig NFC, Notificatie LED
Afmetingen 128*63.8*10.3mm 138g

Zodra je de verpakking (dikwijls een ingedeukte doos die met geel tape is verpakt) open maakt tref je deze eenvoudige, simpele verpakking aan. Het schreeuwt niet van de daken af welke inhoud het verbergt, noch zul je onderop zoals bij menig merk gebruikelijk is de specificaties kunnen herleiden. Wat slechts duidelijk is dat de verpakking iets van Faea verborgen houdt, maar wat?

De Faea F1 met toebehoren uiteraard. De F1 zit snugfit in de verpakking, verder tref je slechts een Amerikaanse plug rechtsonder en een usb-kabel rechtsboven aan. Oordopjes ontbreken, verder wordt er ook niet standaard een screenprotector meegeleverd. De bijbehorende accu zat al in het toestel, daarom tref je die niet aan op de foto.

Via de internationale website van Faea had ik een screen protector besteld, die ik volledigheidshalve meegenomen heb op de foto. Verder heeft Pandawill (daar heb ik de F1 gekocht) een USA-EU plug meegeleverd en daarnaast trof ik nog een kort instructieboekje in het Chinees aan, voor degene die niet de taal machtig is best nutteloos, maar het maakt het plaatje compleet. De verpakking is dus eenvoudig van aard maar solide want alles zat snugfit vast. De F1 wordt dus karig uitgeleverd maar het volstaat voor mij. Meegeleverde oordopjes stellen dikwijls niets voor (zelf gebruik ik Sennheiser in-ear's) dus die mis ik niet.

De voorkant wordt logischerwijs in bezit genomen door het 4,5 inch scherm. Chinese tekens op het fabrieks-af-meegeleverde folie geven aan dat linksonder de menu-button, midden de home-button, rechtsonder de terug-button is. Linksboven tref je de sensor aan die de helderheid van het scherm aanpast a.d.h.v. lichtinval, rechts daarvan de frontcamera. Een led-lampje is verwerkt rondom de menu-knop, die in de settingsmenu te benaderen valt onder display > breathing light. Standaard staat het led-lampje uit om energie te besparen.

De achterkant is gemaakt van stevig plastic, het zal eerder barsten dan buigen als je het mij vraagt. Het is bovendien lastig eraf te halen als je net je nagels geknipt hebt :P Dit ondanks de handige inkeping rechtsbovenaan. De achterkant is best wel een vingerafdrukkenmagneet en voelt goedkoop aan. Alle waar naar zijn geld, je kunt niet voor circa 115-125 euro verwachten dat Faea de F1 een premium-feel meegeeft. Eenmaal goed dichtgeklikt echter zal het naadloos aansluiten, dus makkelijk loslaten zal het niet doen.

Draai de backcover om en je treft toch wel hèt usp aan naast de prijs: de F1 is uitgerust met een NFC-sticker. Verder zie je links de ruimte voor de 2000mAh accu, plek voor een micro-sd tot 32GB rechts. Verder mag deze F1 dan wel een Qualcomm MSM8225Q Snapdragon S4 Play SoC aan boord hebben, dat wil niet meteen zeggen dat het slechts 1 sim aan boord kan hebben. Die associatie had ik eerst op het moment dat ik te horen kreeg van dit toestel, omwille van het feit dat Qualcomm zich i.t.t. Mediatek niet voornamelijk richt op dual-sim toestellen. Hoewel ik het niet nodig heb, is het handig om te hebben. Er gaan twee 'normale' ofwel mini-sims in, zij het op een curieuze manier. Doe het afgevlakte vierkantje van de mini-sim links-onder in de stellage en je hebt slechts GSM/2G-ontvangst. Reden voor mij om mijn mini-sim met afgevlakt vierkantje rechts-onder in de stellage te stoppen zodat je WDCMA/GSM-ontvangst hebt en gewoon 3G kunt gebruiken.

Al met al vind ik de bouwkwaliteit goed te noemen, al is er wel een minpunt te noemen: de volume-knoppen en power-on knop zijn best flimsy te noemen. Ze zijn slecht verzonken met de backcover dicht en hebben best wat bewegingsruimte.

Met 128x63,8x10,3mm qua afmetingen en 138 gram gewicht is de Faea F1 best compact te noemen, al is het geen lichtgewicht. Om een idee te geven hoe het formaat uitvalt, heb ik hem afgezet tegenover mijn trouwe ZTE Blade (116x56x12mm, die hoewel flink gebruikt nog steeds het prima doet (als de accu mee wil werken that is)

Aan de bovenkant tref je de audio-jack en micro-usb aan. Aan de rechterkant tref je slechts de power-on knop aan. Aan de linkerkant zitten de volume-knoppen +/- en onderaan tref je nog een microfoontje aan. Al met al valt ie qua breedte prima te hanteren, maar het lijkt mij stug als de F1 echt maar 128mm lang is (ik heb het nagemeten met een meetlint en het klopt) , optisch gezien dan is het verschil van 1,2cm groter dan wat ik op papier had gedacht. Qua dikte wint de F1 nipt van de ZTE Blade, maar naar hedendaagse maatstaven kwalificeert dit nog steeds als te dik. Omdat het voor mij slechts een geringe toename is qua lengte/breedte valt de F1 nog prima te hanteren. Alles met een afmeting van >130mmx65mm valt voor mij af voor het etiket 'mobiel' als in: makkelijk mobiel bij je te dragen. Wel merk je meteen dat een stroeve achterkant en zijkant wel geholpen zou hebben in de zomer, want ik kan mij zo indenken dat ik hem makkelijker laat vallen omdat het plastic nogal glad is en weinig grip geeft.

Het scherm beslaat 4,5 inch en heeft als resolutie meegekregen: 1280x720, resulterende in een 320dpi. Faea geeft aan dat de F1 slechts 2,5mm bezels heeft. Zo nieuw vind ik dat niet, want op het oog is dat net zo bij mijn ZTE Blade. Maar met mijn ervaring met een Jiayu G3 (ook 4,5 inch en 720p als resolutie maar met als afmetingen: 135mmx65mm) vind ik bezels >2,5mm afbreuk doen aan de hanteerbaarheid van het toestel. Over de kwaliteit kan ik niet goed oordelen, bij gebrek aan goed vergelijkingsmateriaal. Faea claimt IPS-technologie te hebben gebruikt in het scherm als mede OGS (One-Glass-Solution). Het oogt mooier dan het TFT-scherm met wvga resolutie op mijn ZTE Blade, maar qua eigenschappen zal het vast in het niet staan bij een SGS S4, iPhone 5, HTC One en Sony Xperia Z. Toch heb ik niet te klagen.

Ik heb geen last van ghost-touches, dat het scherm plotseling iets aanklikt wat je niet bedoeld hebt bijvoorbeeld. Er is geen lag waar te nemen bij het scrollen door de appdrawer, noch in apps. Voor browsen/emailen/whatsappen/wat dies niet meer zij is 720p weliswaar zòoo 2012 maar prima bruikbaar op een 4,5 inch scherm. Top notch is dit scherm niet. Maar wederom: alle waar naar zijn geld. Het feit dat Faea (hoe compact de F1 is) toch een 4,5 inch scherm erin kwijt kon mèt 720p geeft mij genoeg om over tevreden zijn. En of OGS en IPS dan slechts een marketingkreet is of niet, ik ben tevreden met het scherm, ookal zal menig ander scherm het qua kijkhoeken, helderheid, contrast e.d. beter doen.

edit: Ik heb de Faea voor de fototest meegenomen naar buiten. Daar heb ik het scherm kunnen vergelijken met die van mijn Blade. En dan merk ik toch een ding goed op. in fel zonlicht is het scherm van de Faea met auto-helderheid goed afleesbaar i.t.t. mijn Blade.

De hamvraag voor sommige tweakers natuurlijk. Hoe goed kan de Faea, met Qualcomm MSM8225Q Snapdragon S4 Play SoC, gebaseerd op de oude A5-architectuur en 'maar' Adreno 203 GPU, meekomen in menig benchmark? Welnu.. foto's zeggen in dit onderdeel meer dan 1000 woorden. Ik heb Antutu gedraaid, naast Nenamark 2, Quadrant en Vellamo.
Antutu
Octane/Quadrant
Vellamo:

Zoals je uit de benchmarks kunt zien blinkt de Qualcomm MSM8225Q Snapdragon S4 Play niet uit in raw power. Met dank aan de 720p resolutie op een 4,5 inch scherm weet de Faea F1 in Antutu de 10.000 grens te passeren. (ter vergelijk: mijn ZTE Blade draaiende op Android 4.2.1. dankzij CM10.1 behaalde een score van 2012) Menig Chinaphone met MTK6589 aan boord scoort om en nabij de 12.000 en met de MTK6589T aan boord zelfs om en nabij de 14.000. Verder komt de F1 met MSM8225Q aan boord net niet in de buurt van de HTC One X in Quadrant. Gezien die dit jaar opgevolgd is door de HTC One en dus als last gen te beschouwen valt, is het opmerkelijk dat Qualcomm met de S4 Play nog niet eens de vorige generatie weet bij te benen. Bij Vellamo scoort de F1 in de middenmoot, wat eveneens niet echt noemenswaardig is. Wie de specs had gelezen had verder waarschijnlijk niet verwacht dat de MSM8225Q wonderen zou verrichten qua fps, wat toch wel andermaal onderschrijft: de F1 is met deze SoC geen gamemonster te noemen.

De eerste geruchten gaven aan dat Faea de F1 een accu van slechts 1800mAh zou meegeven aan capaciteit. Dat gaf voor mij aanleiding te twijfelen over de aankoop, want ik wil toch (zoals ik gewend ben met mijn ZTE Blade) in ieder geval 16 uur op een dag kunnen doen met de accu zonder te hoeven opladen. Bij thuiskomst laad ik hem dan op terwijl ik aan het slapen ben. Ter vergelijk heb ik in de pricewatch gekeken naar 4,3/4,5 inch schermen met 720p en hun accucapaciteit. Zo trof ik de Huawei G615 aan die een accu heeft van 2150mAh. De onlangs aangekondigde HTC One Mini moet het doen met 1800mAh. Sony geeft hun Xperia V en Xperia S 1750mAh mee voor een 4,3 inch scherm. Alleen de Sony Xperia Arco S is wat ruimer uitgerust met 1910mAh accu voor een 4,3 inch scherm. Zo bezien ligt 2000mAh voor een 4,5 inch scherm niet ruim bemeten. Gebruik op de lange termijn moet uitwijzen of ik 16 uur gebruik (waarvan 4,5 uur schermtijd) eruit weet te krijgen of niet. Voor nu valt er nog weinig te zeggen over die paar oplaadcycles die ik nu achter de rug heb. Toch verwacht ik met mijn (WiFi/3G alleen ingeschakeld bij gebruik en anders uit, GPS/BT/synchronisatie allemaal uit) gebruik en toepassingen (whatsapp, emailen, browsen, zo nu en dan bellen/smsen) wel met 2000mAh toe te kunnen (als een schot-voor-de-boegconclusie)

edit:

Ik heb de Faea F1 nu een poosje in gebruik en kan nu beter een blik werpen op de accuduur. Mijn doorsnee verbruik bestaat uit: veel browsen, Whatsappen, af en toe een telefoontje plegen of inkomend gesprek aannemen, af en toe muziek luisteren, af en toe een foto maken en zo nu en dan mijn saldo checken. Ik heb synchronisatie uitstaan, inkomende e-mails check ik wel als ik op dat moment online ga. Bluetooth gebruik ik niet. GPS alleen als ik ga wandelen. Verder maak ik gretig gebruik van WiFi waar ik het kan vinden, al heb ik een 500MB interrnetbundel. Met dat profiel in het achterhoofd kom ik uit op een screen on time van 2 uur en 40 minuten + ruim 16 uur de dag door. Dus mijn schot voor de boeg conclusie blijkt te kloppen. Maar ik besef dan ook dat ik maar een lichte gebruiker ben en alle verbindingen niet 24/7 open laat staan, maar slechts wanneer dat nodig is. Daarom kan ik al verklappen voor de shootout dat Arnoud de Faea F1 vond tegenvallen in de testen van Tweakers voor reviews. Zet alle verbindingen 24/7 untill battery is depleted en ja dan kan het flink rap gaan (als in: krap 4 uur gebruik o.i.d.) De accu vind ik dus voor mijn gebruik niet benedenmaats, noch ruim in zijn jasje zitten. Maar we hebben het dan ook niet over een Jiayu G3 en/of G3T met respectievelijk 2750mAh of 3000mAh. Voor 2000mAh slaagt de accu van de Faea F1 wonderwel erin om mij de dag door te brengen.

GPS
Ik was benieuwd naar de GPS-prestatie gezien de F1 uitgerust is met een SoC van Qualcomm i.p.v. bij menig concurrent zoals Jiayu, Neomobile, iOcean en anderen die met een Mediatek SoC uitgerust zijn. Nu is N=2 onvoldoende om ook maar enigszins een goede conclusie te kunnen trekken, maar mijn ervaring met de Jaiyu G3 (Mediatek MTK6577 dual-core SoC aan boord) en de iOcean X7 (Mediatek MTK6589 quadcore SoC aan boord) was tot nu dat of de fabrikanten met Mediatek SoC's de goedkoopste antennes gebruiken als sluitstuk of dat Mediatek hun GPS in menig SoC gewoon niet op orde heeft. Waar het nu aan ligt doet er ook niet toe, ik ervoer in ieder geval met zowel de Jiayu G3 en iOcean X7 tegenvallende prestaties van de GPS i.v.m. waar ik met mijn Blade (met Qualcomm MSM7227 singlecore SoC) nooit last van had. Eenmaal ingeschakeld pakte mijn Blade vrijwel meteen een fix, daar waar de Jiayu G3 en iOcean X7 daar aanzienlijk langer over deden als ze al een fix konden krijgen (doordat ze foutieve xx.pool.ntp informatie aan boord hadden die op China waren gericht) Maar zelfs met een Europese/NLse aangepaste eu.pool.ntp/nl.pool.ntp liepen de Mediatek SoC's flink achter in mijn beleving qua GPS in vergelijking met mijn enige referentiekader: de Qualcomm MSM7227.

Tot zover mijn ervaringen op het gebied van GPS in smartphones. Maar hoe presteert de F1 nu wat GPS betreft? Out of the box kon ik nergens aGPS of epo inschakelen zoals ik bij de iOcean X7 en Jiayu G3 wel gewend was (toegegeven, daarvoor maakte ik handig gebruik van MobileUncleMTKtools wat niet bruikbaar is voor een Qualcomm SoC uiteraard). Ik heb de GPS ingeschakeld en menig app geprobeerd. (GPS Status, Test & Fix, GPS Status & Toolbox + GPS Test) Gezien mijn ervaring met de Jiayu G3 en iOcean X7 was ik bang dat ook de F1 (gezien Faea zich met name zoals andere merken zich richt op China) qua server op: cn.pool.ntp zou ingesteld staan zodat de fix lang zou duren of nooit zou komen. Bij het opstarten van fasterfix en het permissiescherm van superuser kreeg ik te lezen: "developer warning: android.permission.ACCESS_superuser not declared in manifest" en daarna de melding: "busybox not installed?" Daarna kreeg ik het scherm van Fasterfix en die gaf als current server aan: time.gpsonextra.net. Ik klikte 'Netherlands' aan maar het deed niets, dus ik liet het zo maar staan. Tijd om te testen hoe lang mijn eerste fix in beslag zou nemen!

Eerste Fix:

Ik heb dus zo goed als twee minuten buiten moeten staan wachten in de tuin tot mijn F1 eindelijk uit cold start een fix zou krijgen volgens GPS Status; Test & Fix.

GPS Test toonde aan hoeveel satellieten mijn F1 in beeld had. Vrijwel meteen zag mijn F1 er vier, kort daarop zes, het liep uit tot maximaal 10 in de voortuin en 8 in de achtertuin.

Tweede Fix:

GPS Status & Toolbox heb ik ingezet om na de eerste fix te zien hoe snel de F1 erin zou slagen om een tweede fix te krijgen. Eenmaal warm gedraaid slaagt de F1 daar snel in met slechts 4 seconde.

Al met al ben ik blij dat de F1 zonder tweaks na een cold start vrijwel meteen een fix te pakken heeft. Ik gebruik de GPS op een smartphone dikwijls i.c.m. iMapmyWalk en/of RunKeeper om achteraf na een wandeling op Google Maps te kunnen zien welk rondje ik gemaakt heb, dus dan is het fijn om een GPS aan boord te hebben die functioneert.

Notificationcreen/Toggles

Iets wat iedereen gewend is met een Androidtoestel is het snel in en uit kunnen schakelen van WiFi, 3G, Bluetooth en meer. Nu was ik op mijn ZTE Blade met dank aan CM10.1 min of meer gewend aan stock Android Jelly Bean 4.2.2. Bij het benaderen van het togglescreen op de F1 merkte ik pas echt goed welke schil Faea heeft toegepast. Want het togglescreen zag er niet uit verdeeld in tegels zoals met CM10.1 en stock Android 4.2.2. het geval is, nee, Faea heeft haar eigen togglescreen vormgegeven en wel als volgt:

Je hebt dus 8 hoofdtoggles om de helderheid, geluid, WiFi, Bluetooth, dataverbinding, schermrotatie, vliegtuigmodus, GPS en trilstand aan/uit te zetten of te veranderen.
Daaronder staan 4 subtoggles om naar het instellingenmenu/settingsmenu te gaan, de F1 uit te schakelen of opnieuw op te starten en om alle notificaties te verwijderen.

Ik heb nog onvoldoende uitgezocht of het net zoals bij CM10.1 naar eigen indeling is te configureren maar omdat CM10.1 een custom rom is en zeer aanpasbaar ben ik bang van niet.

Settingsmenu:

Zo ziet het Settingsmenu eruit. Wat handig is dat je meteen je dataverbinding eruit kunt gooien met een switch, zonder dat ik zoals bij mijn ZTE Blade naar 'meer' > 'mobiele netwerken' > 'gegevensroaming' moest om de boel dicht te gooien.

Talenselectie:

Zoals te zien valt hierboven en zoals te lezen valt op menig webshop: de F1 is niet uitgerust met Nederlands aan boord. Via Morelocale 2 zou je het e.e.a. moeten kunnen tweaken zodat je in apps wel gewoon Nederlands hebt, maar ik vind de toevoeging van Morelocale 2 best mager. Het settings menu blijft in het Engels, de appdrawer blijft in het Engels. Alleen de Playstore en apps die je gedownload hebt zijn wel in het Nederlands. Best een halfbakken oplossing dus, maar wie weet dat Faea in een toekomstige firmware update wèl Nederlands als taal meebakt in hun ROM.

Out of the box:

Zodra je de Faea opstart, in het Engels hebt ingesteld zul je weinig bloatware aantreffen.

Standaard komt de F1 met Playstore uitgerust. Via een gapps-fix van Faea-mobile zelf voeg je Google apps toe. De enige bloatware die erop staat zijn twee apps, een Chinees Google search-achtig ding en een andere Chinese app. Beide vallen meteen te verwijderen zonder root nodig te hebben.

Camera:

Zoals gevraagd ben ik erop uit gegaan om foto's onder verschillende omstandigheden te schieten met de Faea F1, om zo de fotokwaliteit van de camera aan te tonen. Nu is 1 foto geen foto wanneer je die niet kunt vergelijken. En dus heb ik zo goed mogelijk exact dezelfde compositie proberen vast te leggen met mijn ZTE Blade, zodat je het verschil in beide camera's kunt zien. Vooraf wil ik wel een ding zeggen over hoe ik aankijk tegen cameramodules in smartphones. Ik schiet graag foto's met een dSLR (momenteel een Canon 40D met Tamron 17-50mm f/2,8 lens) zodat ik daarmee controle heb over scherptediepte en betere kwaliteit foto's verkrijg door de sensorgrootte. Daarom speelt mijn smartphone cameramodule de tweede viool. Die is handig voor een snapshot hier en daar, een filmpje hier en daar. Om op facebook te gooien, om te dienen als foto die ik snel via Whatsapp kan doorsturen etc etc. Kortom.. mijn eisen voor een cameramodule in een smartphone zijn niet hoog, omdat ik al een Canon 40D met mooi objectief tot mijn beschikking heb. Maar omdat er naar gevraagd werd.. bij deze een vergelijk in: min of meer groothoek-stand, min of meer macrostand, een foto met zonlicht mee gefotografeerd, een foto in de schaduw, een foto in slecht licht, een foto met tegenlicht en een panorama.

Min of meer groothoek:

zte-groothoekfaea-groothoek

Min of meer macro:

faea-macrozte-macro

Min of meer met zonlicht mee:

faea-metlichtmeezte-metlichtmee

Min of meer in de schaduw:

faea-schaduwzte-schaduw

Min of meer in slecht licht:

faea-slechtlichtzte-slechtlicht

Min of meer in tegenlicht:

faea-tegenlichtzte-tegenlicht

Panorama:

faea-panozte-pano

Conclusie:

Trek je eigen conclusie maar welke je beter vindt presteren.

Wat mij opviel was:
- Faea heeft meer zoombereik (wss. digitaal maar toch)
- Faea/ZTE hebben hun eigen kleurenweergave
- Faea lijkt meer verschil in scherptediepte te tonen (check groothoek-foto's) Bij ZTE is alles scherp, bij Faea is de achtergrond onscherp.
- ZTE gooit automatisch meer verscherping over de foto heen, Faea doet dat niet met gevolg dat de foto's waziger lijken

Verder viel mij op dat het menu van Faea veel uitgebreider is out of the box dan van ZTE. Bij Faea heb je complete scène-mogelijkheden, uitgebreide focusmogelijkheden (single, continue, burst, macro of auto) Kortom.. daar valt meer in te stellen. Maar welke foto's vind ik nu persoonlijk mooier? Groothoek: Faea door kleurenweergave, macro: ZTE door kleurenweergave, met licht mee: Faea door meer detail te tonen, panorama: Faea door kleurenweergave, schaduw: ZTE door scherpte/kleurweergave, slecht licht: Faea, meer detail en betere kleurweergave, tegenlicht: ZTE behoudt het contrast beter tegen de zon in.

Bottom line? De Faea levert een paar aardige snapshots op voor Facebook/twitter/whatsapp, levert uitgebreide mogelijkheden in het instellingenmenu, kan meer in en uitzoomen en is dus veelzijdiger, maar levert minder 'punch' / scherpte van zichzelf in foto's waardoor ze wazig over kunnen komen. Een goede camera vind ik het niet, maar dat vind ik evenmin van een iPhone 5, een SGS S4, een Nokia Lumia Pureview 808, een HTC One of One X dan wel Sony Xperia. Door de pietluttig kleine sensor in menig smartphone haalt ongeacht of je nu 8, 13, 16 of meer megapixels hebt niets uit. Want die moeten allemaal in diezelfde kleine sensor verdeeld worden = minder groot = elke pixel kan minder licht opvangen = presteert dus minder. Bovendien halen de diverse lenselementen de kwaliteit in smartphones evenmin omhoog omwille van grootte/ruimte. Wat resteert is dus dat de één net wat betere casual shots kan nemen dan de ander, maar uiteindelijk vind ik het allemaal drie keer niks. Het is maar net welk referentiekader je hanteert.

Firmware update installeren:

1. Download de firmware update van 12 juli of download de firmware update van 6 augustus.
2. Gooi het zip-bestand in de root van je externe micro-sd.
3. Schakel je F1 uit.
4. Schakel je F1 in terwijl je de volume knop + ingedrukt houdt.
5. Ga naar 'apply update from external storage' door te navigeren met de volume-knoppen en de powerknop als enterknop te gebruiken.
6. Selecteer het zip-bestand en laat het installeren.
7. Na de melding 'install from sdcard complete', ga eerst naar: 'backup & restore' > maak een backup van je stock rom.
8. Ga naar 'wipe data/factory reset'.
9. Kies 'reboot system'.
10. Na het opstarten kun je hetzelfde doen met de gapps-fix van Faea-mobile door stap 2 t/m 6 + 9 opnieuw uit te voeren. (voor stap 5 moet je eerst naar 'advanced' gaan en 'disable file verification' selecteren)
12. Nadat de gapps-update compleet is > haal de accu uit de F1, doe hem er opnieuw in en start je F1 op.
13. Root je Faea F1 via eRoot of menig andere rootprogramma (kijk bij bij overig > meer links)

Na deze stappen tref je de volgende apps in de appdrawer aan: (minus hangouts (is Google Talk tot je de update installeert), Morelocale2, GPS-status, GPS test, GPS status, Antutu en screenshot)

Rooten:

Zoals ik hierboven al in stap 13 aangeef: ik heb mijn Faea F1 geroot via eROOTv1.33. Omdat ik sinds kort Windows 8 gebruik zat ik behoorlijk te klooien om de drivers correct geinstalleerd te krijgen op het moment dat ik voor het eerst de F1 via USB met mijn PC verbond. Zonder ook maar een driver gedownload te hebben ging Windows 8 in de weer want hij herkende dat er nieuwe hardware verbonden was met de computer. Al met al installeerde hij mijn Faea F1 als 'MTP device' Op die wijze valt de F1 dan ook te benaderen.

Afijn.. zodra je eROOT als zip of exe-bestand gedownload hebt moet je die opstarten. Van te voren dien je op de F1 USB-debugging aan te zetten bij developers options aka ontwikkelaarsopties. Eenmaal met USB-kabel verbonden met je pc zul je moeten uitvogelen in welke modus er bij eROOT een 'ROOT'-knop verschijnt.

2 augustus: eerste poging na installatie van firmware-update van 12 juli
Bij media device herkende eROOT mijn F1 niet in het begin want er verscheen geen ROOT knop. Eenmaal 'charging' aangevinkt verscheen er direct wèl een ROOT knop. Klik hem aan en volg de komende instructies. Het rooten is spoedig een feit zodra je op je Faea F1 naar de appdrawer gaat en je superuser zult aantreffen :)

9 augustus: tweede poging na installatie van firmware-update van 6 augustus

Ik heb dit met de firmware-update van 6 augustus nogmaals geprobeerd. Maar als drivers heb ik nu gebruik gemaakt van PDA-NET 4.12. Als eerste heb ik bij apparaatbeheer (configuratiescherm > apparaatbeheer) bij 'beeld > verborgen apparaten weergegeven' die keuze aangevinkt. Ten slotte zie je dan bij overige apparaten 'Android' tig keer gelist zien staan hoogstwaarschijnlijk. Klik met de rechtermuisknop op 'installatie ongedaan maken' en ja op 'stuurprogramma's verwijderen'.

Als je dit gedaan hebt, start dan PDA-NET op. Verbindt je Faea F1 met de computer d.m.v. usb. Zorg ervoor dat je op de Faea F1 bij developers options > usb debugging aan hebt staan. Ga bij PDA-NET klikken op 'next' > 'next' > 'next' tot je een scherm krijgt waarin PDA-NET vraagt of je de oude gevonden drivers wilt bewaren of drivers wilt herinstalleren. Klik op herinstalleren. Als het dan goed is zul je zien dat PDA-NET in je taskbar actief wordt, in het notificationscreengebiedje op je Faea F1 een blauw usb-icoontje verschijnt als teken dat PDA-NET middels usb verbinding heeft met je computer.

Zorg er dan ten slotte voor dat je de Faea F1 als usb-modus hebt staan in media device. Start nu eROOT op en je zult spoedig de knop ROOT zien. Klik hem aan en je zult snel daarna in de appdrawer superuser aantreffen. Missie geslaagd!

Aantal verkooppunten ~$152-$180 ofwel €114-134
Faeamobile Shop (officieel)
Pandawill
Antelife
Android-Inside
Aliexpress

Na een lange lap met tekst en plaatjes kom ik dan eindelijk toe aan de conclusie. Zoals ik in de inleiding aangaf heb ik 107 euro voor de F1 betaald. Ik was op zoek naar een vervangend toestel waardoor ik eindelijk mijn ZTE Blade na 1 jaar en 9 maanden definitief met pensioen zou kunnen sturen. Zo kocht ik eerst in november vorig jaar een Jiayu G3. Maar door de dikke bezels + de algehele lengte/breedte beviel het formaat mij niet. Wat mij wel aanstond was de prijs: grofweg $195 ofwel €165 destijds. Het leverde een hoge bang-for-buck-gehalte en 720p op een 4,5 inch scherm met 2750mAh accu was een ware verademing t.o.v. wat ik gewend was: wvga op een 3,5 inch scherm met 1250mAh accu.

Toen nam ik mij al voor: bewaar die pluspunten (schermgrootte, resolutie) maar als het even kan in een compactere behuizing. Zie daar de aanschaf van de F1. Eveneens 4,5 inch en 720p resolutie, maar met 2000mAh accu heb ik op 1 usp van de Jiayu G3 moeten inleveren. Wat ik ervoor terug kreeg was een klein maar fijn toestel. Met bovendien: een goed werkende GPS, als kers op de taart NFC (leuk dat het er is, maar ik ben niet van plan dat echt te gaan gebruiken bij gebrek aan echt handige toepassingen)

Dat het niet Android 4.2.1. meekreeg vond ik jammer, omdat ik dat al gewend was op mijn ZTE Blade. Ook vind ik het jammer dat de F1 niet in het Nederlands ingesteld kan worden, terwijl Faea dit met hun MTK6589T toestel, de F2 wèl aanbied. De bouwkwaliteit laat niet te wensen over, maar de afwerking van de volumeknoppen en powerknop wel. Het is jammer dat Faea de F1 zo'n plastic/fantastic ofwel goedkoop gevoel meegeeft, maar wat kun je verwachten voor die prijs? Verder is het spijtig dat de F1 een vingerafdrukkenmagneet is + met warme temperaturen nu glibberig aanvoelt i.p.v. stroef door het gebruikte harde plastic als backcover.

Met de keuze voor de Qualcomm MSM8225Q aka Snapdragon S4 Play biedt de F1 gelukkig wel dualsim en een goede GPS, maar boet het in op raw power/gaming performance. Dat laatste zullen fervente gamers op smartphones jammer vinden, welnu: als het je om een soortgelijk toestel gaat: check dan de Xiaomi Mi-2s/a met Snapdragon 600 dus een navenant betere gpu aan boord. Mocht dat te duur zijn: kies uit het scala aan Mediatek MTK6589T toestellen zoals een iOcean X7 Elite/Plus, Zopo C2/C3, een Neomobile N003/Jiayu G4 premium. Ik leg met mijn gebruik de nadruk op communicatie/informatievewerking. Ik wil kunnen bellen/smsen/whatsappen/browsen/emailen. Dat lukt prima met de Faea F1. Bovendien vind ik het prettig om mijn smartphone in te zetten als ik aan de wandel ga, dus ik ben zeer tevreden met de goede GPS-prestaties.

Als je dus op zoek bent naar een no-nonsense, klein, goedkoop dualsim toestel en je liever gaat gamen op een tablet, laptop, pc en/of console... ja dan is de Faea F1 de goede keuze. Wil je perse een goed GPS-signaal en kunnen gamen: zoek verder en haal de Zopo C2/C3, Xiaomi Mi2s/a of Huawei Honor 2. Doet GPS je minder en wil je meer raw power en kunnen gamen budgetwise? Willekeurig welk MTK6589(T) toestel volstaat in dat geval. Al met al ben ik blij met mijn aankoop. De F1 doet precies wat ik verwacht dat het zal doen, ik had geen hoge verwachtingen. Want gezien het bedrag wat ik ervoor betaald heb kun je niet alles verwachten. Dat de afwerking dus van de volumeknoppen/powerknop te wensen overlaat, de achterkant goedkoop aanvoelt en bovendien glad aanvoelt is jammer, maar overkomelijk wat mij betreft gezien de prijs. De Faea F1 is een prima toestel voor diegene die weinig veeleisende apps draait en weinig geld heeft/kan uitgeven of graag let op prijs/kwaliteit verhouding.

Heb jij ook een Faea F1 Wit?

Joosie200 is getting famous.... _/-\o_

Mjaah een goede review wordt gewaardeerd!
Is wel leuk om te zien hoe google translate neerlands in engels omgooit.
Lekker krom!

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 25 juli 2024 19:45]

Beetje jammer dat ze niet meer doen dan het door Google Translate gooien. Maar toch grappig hoe zoiets wordt opgepikt :)
Ik heb de review nu een update gegeven bij het scherm. En ik heb fotovergelijkingsmateriaal erin gegooid onder het kopje: camera :)
Ik vind dit wel een heel straffe en zwart-witte mening.

Ten eerste lijkt die mening gebaseerd op de vergelijking van een smartphone camera met een DSLR - dit doe je niet expliciet, maar gezien je ervaring met je Canon DSLR en dat je weinig eisen stelt aan een smartphone camera lijkt het er wel op.

Ten tweede is bijv. een Nokia Pureview camera echt een wereld beter dan je samples van de Faea en de Blade. En dan bedoel ik echt serieus beter.
Deze bewering baseer ik op mijn hands-on ervaringen met een iPhone 4S, Nokia Lumia 920 (Pureview), Lumia 720 (geen Pureview), Samsung Galaxy S3, Galaxy Note2, diverse low-end Androids, dumbphones, en een drietal DSLR's van Canon en Nikon - ik fotografeer zelf ook graag, dus ik let op deze dingen. Je samples komen in dit geval overeen met wat ik bij de low-end Androids en dumbphones zie.
Verder een uiterst uitgebreide review waar menig Tweaker een puntje aan kan zuigen, hoor! +3 :)

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 25 juli 2024 19:45]

Het mag dan wel zwart-wit zijn, dat doet niets af aan wat mijn mening is op dat punt. Een review is altijd subjectief, namelijk vanuit het perspectief v/d reviewer. Jij kan een andere mening toegedaan zijn, ieder zo zijn eigen nietwaar? Uiteraard scoren de camera's van een SGS SIV, Sony Xperia Z e.d. beter dan de Faea F1, maar nogmaals.. wat verwacht je anders? Je vergelijkt dan toestellen van 400+ euro t.o.v. een 100+ euro toestel. Ik verwacht niet anders dan dat die beter scoren.

Maar i.v.m. de output van dSLR's, dat kunnen cameramodules in smartphones simpelweg nog niet evenaren zolang ze de ruimte niet kunnen inbouwen voor zulke sensors. Dus alles is relatief. T.o.v. een ZTE Blade/Faea F1 scoren alle A-merk toestellen beter ja qua foto's. Maar t.o.v. echte camera's vind ik de camera's in A-merk smartphones net zo goed achterblijven. Het ontstijgt wat mij betreft de categorie: "leuk voor op Twitter/Facebook" niet. Maar inderdaad.. een Pureview/iPhone/SGS IV maken leukere foto's voor op Facebook/Twitter. Dat ga ik echt niet ontkennen.
Mooie review! :)

Echter mis je nog bij gapps-fix het volgende:
3 Go to the advanced, and disable file verification.

Ik het verder precies hetzelfde gedaan als jij, maar al die extra apps staan er bij mij niet in. Dit rijtje: Morelocale2, GPS-status, GPS test, GPS status, Antutu en screenshot staan niet in de rom.
Bedankt :) En dat klopt, ik had al het idee iets niet meegenomen te hebben. Het is verwerkt in de tekst!
En de apps? :P Heb je die gewoon zelf erop gezet?

8)7 Ik lees echt hartstikke scheel :P Excuus!

Misschien dat je nog heel kort de te nemen stappen bij eroot kunt vertellen. Voor de leken onder ons O-)

[Reactie gewijzigd door Freakster86 op 25 juli 2024 19:45]

Uhu, hoe moet ik anders die benchmarks draaien, screens maken en de GPS testen? :P Dat doen de kaboutertjes niet voor mij hoor :+ Dus daarom zeg ik ook minus. Al die benchmarks apps, GPS apps, screenshot en Morelocale moet je wegdenken. De twee Chinese apps bij het kopje: outside the box moet je erbij denken. En dan heb je een idee hoe de F1 uit de fabriek wordt aangeleverd :)

edit:

Done, kopje: rooten meegenomen! :Y)

[Reactie gewijzigd door Joosie200 op 25 juli 2024 19:45]

Mooie volledige review!
Kleine aantekening: de MSM8225Q is gebaseerd op de oude A5-architectuur en niet de nieuwe maar energiezuinige A7 :)

Zelf ben ik met smart aan het wachten op mijn Jiayu G3S die vandaag verstuurd is als het goed is.
Tevens is sinds vandaag ook de G3S te verkrijgen met een MKT6589T SoC.
Dank voor de aantekening, het is aangepast in de tekst :)
Prima review! Sluit geheel aan bij mijn ervaringen met dit toestel. Nu hopen dat er flink wat goede roms beschikbaar komen. Wie weet krijgen we 'm nog eens in het NL.

Qua accuduur zoek ik nog tips.... Vooralsnog lijkt de enige tip te zijn: zoek een toestel waarmee je veel en lange gesprekken kunt voeren. Zou jammer zijn, want voor de rest: prima formaat c.q. grootte. Ook het gewicht is voor mij prima.
Dat of gewoon accepteren dat we tegenwoordig onze smartphone inzetten als computer op zakformaat. Alle smartfuncties op een smartphone (verbindingen open laten staan, push berichten laten doorsturen. apps open laten staan, films kijken in full hd formaat, gamen) maar nog steeds met name het scherm zelf vreten energie als je ze frequent gebruikt. Zelfs al heb je een accu van 2750mAh (mijn ervaring met de Jiayu G3).. ik kwam er met mijn gebruik 1,5 dag mee op weg zonder te hoeven opladen.

Met mijn featurephones (W800i, K850i, W995) deed ik met gemak 3 dagen zonder opladen. En met mijn nokia 3310 7 dagen. Maar wat wil je? Er is een kleiner scherm wat een flinke slok op een borrel scheelt qua accuduur en apps draaien op zulke toestellen was er niet bij. Dus je blijft altijd de situatie houden dat het inherent aan het gebruik is dat een accu het slechts zeg een dag of twee uit weet te houden. Hoe zuinig de SoC ook kan zijn, het voorkomt niet dat de grootste stroomvreter, het scherm, even zuinig zal zijn. Kortom.. de zoektocht naar de ideale smartphone die het x dagen uithoud kun je wel vergeten.

Het is kiezen of delen: of alle functies van een smartphone gebruiken tegen de acceptatie dat je om de haverklap het toestel zult moeten opladen. Of de smartphone minder smart inzetten en slechts als featurephone/dumbphone. Ik zie het liever ook èn èn (èn smartphone functies èn lang uithoudingsvermogen) maar ik ben realistisch genoeg om ook van de Faea F1 geen wonderen te verwachten als het op accuduur aankomt. Speaking of which.. ik kom op de accuduur later nog terug over zeg een maand. Want dan heb ik een beter beeld hoe de accu in de praktijk presteert.
Ik heb hem nu twee weken en kan de pluspunten beamen. Ik vindt verder de helderheid erg sterk mede door de OGS. Daardoor ligt het scherm ook lekker dicht op het oppervlak en niet zo verzonken als bij mij oude SE Neo. De feel is vrij plastig maar toch vind ik hem minder goedkoop voelen dan vele duurdere samsung telefoons. Het is plastic maar het voelt erg solide and het oogt leuk door de doorzichtige bovenlaag op de witte achterklep, een leuk effect dat je niet veel ziet. De klep is inderdaad barst gevoelig en heb al meerdere kleine scheurtjes erin zitten (eigen schuld, al twee keer laten kletteren).

Ik heb wel een probleem. Als ik gebeld wordt door mensen uit mijn contactlijst zie ik alleen een nummer en geen naam verschijnen. Kijk ik daarna echter in de gebeldlijst staat de beller wel gewoon volledig met naam en nummer op het scherm. Enig idee hoe ik dit kan verhelpen?

Thanks,

Thanks,
Kan iemand bevestigen of dit een alleenstaand of algemeen probleem is?
Bedankt voor de uitgebreide review. Zou je de review kunnen aanvullen met informatie over de fotokwaliteit? Het liefst met een paar voorbeeldfoto's onder verschillende (liicht)omstandigheden.
Als ik daar de tijd voor weet vrij te maken zal ik het meenemen. Eerst maar verschillende omstandigheden opzoeken om een goed beeld te kunnen geven over de fotokwaliteit. :)
Mooie review, bedankt! Heb net mijn Faea F1 binnen :)

De stap 'installeer drivers op pc' ontbreekt alleen en dit is iets wat zich (op mijn Win7 64) nou juist niet vanzelf wijst...

Klein taalfoutje: Het oogt mooier als het TFT-scherm -> mooier dan

[Reactie gewijzigd door mvd64 op 25 juli 2024 19:45]

Bedankt voor het melden, ik heb het aangepast! :)
bedankt voor de extra paragraaf over de camera. Ik heb zelf problemen met het feit dat wanneer een object niet 100% stil staat dat de foto al bewogen is. Een foto van mijn ADHD kat maken of mensen lukt dan ook bijna niet. Ook met een minste trilling in mijn hand komen de foto's totaal bewogen en wazig uit de bus. Dit deed mijn Sony beter. Kan ik nog iets compeseren door bepaalde instellingen te veranderen. Ik weet niet veel van fotograferen af dus zou niet weten wat helpt.
En wat nu als je als scene-modus kiest voor: steady shot of iets in die geest? De Faea F1 biedt die optie namelijk aan en zal proberen enige stabilisatie te bieden tijdens het maken van de foto. Probeer het eens zou ik zeggen, als je op de naam af gaat zou het moeten werken :)