Door Arnoud Wokke

Redacteur

iOS 7: totaal anders, maar toch hetzelfde

Inleiding: tijd voor een nieuw begin

Inleiding: tijd voor een nieuw begin

Het is alweer 6,5 jaar geleden dat Apple zijn eerste iPhone aankondigde. Hoewel de fabrikant sindsdien veel, heel veel features heeft toegevoegd aan iPhone OS, later omgedoopt tot iOS, is de basis van het uiterlijk en de interface hetzelfde gebleven. De look & feel wijkt niet af van die van de allereerste iPhone en het was tijd om dat te veranderen.

Waarom Apple de noodzaak zag om de iPhone-interface om te gooien? Daarvoor zijn enkele oorzaken en aanleidingen aan te dragen. Ten eerste is het simpelweg tijd; iOS doet al lang met deze interface en hoewel de verkoopcijfers er nog niet onder lijden, zag Apple de kritiek op zijn 'ouderwetse' interface aanzwellen. Het deed soms denken aan de kritiek op de interface van Nokia van vijf of zes jaar geleden; echte innovaties bleven uit, waardoor het wel vertrouwd, maar niet langer vernieuwend was.

Daar komt bij dat de gebruikers iets anders willen dan 6,5 jaar geleden. Dit besturingssysteem was het eerste dat gemaakt was voor capacitieve touchscreens, voor bediening met vingertoppen. Daarvoor waren het skeuomorfisme en de duidelijke knoppen op het scherm voor 'terug' en diverse opties hard nodig. De gebruiker moest immers niet alleen wennen aan een nieuw besturingssysteem, maar ook een nieuwe manier van input.

Inmiddels ligt dat anders. Een groot aantal gebruikers is al gewend aan het touchscreen en dus is de tijd gekomen om de interface aan te passen, zo redeneert Apple. Intern kwam dat ook op een logisch moment; Apple stelde in het afgelopen jaar hardwareontwerper Jony Ive aan het hoofd van de ontwikkeling van iOS en dat bleek op tijd om een geheel nieuwe versie uit de grond te stampen, al was het volgens diverse insiders kielekiele of deze iOS-versie op tijd klaar zou zijn.

Zoals altijd heeft Apple vlak na de keynote een eerste testversie van iOS 7 online gezet, maar vooralsnog alleen voor de iPhone. De iPad-versie volgt later. Tweakers ging alvast aan de slag met het nieuwe iOS. We deden de nodige benchmarks, maar accutests stellen we uit tot een later moment, als iOS 7 af is; de resultaten zullen nu weinig zeggen.

Design: plat en kleurrijk

Er valt niet aan te ontkomen dat vanaf het moment waarop je de iPhone aanzet, iOS 7 een andere aanblik biedt dan voorgaande iOS-versies. Dat begint al bij het welkomstscherm: een wit scherm met alleen het woord 'hallo' erop en de tekst 'configurer' eronder. 'Configureren' past niet in de ruimte die Apple ervoor heeft ingeruimd, iets wat in de bèta vaker voorkomt.

In de hele set-up valt op dat een interface ontbreekt. Knoppen zijn simpelweg blauwgekleurde woorden. Omdat de knoppen zo gelijk zijn aan normale tekst, gebeurde het diverse malen dat ik tijdens de set-up ergens probeerde te klikken waar niet geklikt kon worden. Bovendien is het even zoeken naar welke onderdelen knoppen zijn. Het idee dat iets klikbaars blauw is, is niet vreemd, maar wel wennen op een mobiel apparaat.

iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on

Hoewel knoppen dus simpeler, maar niet noodzakelijkerwijs duidelijker zijn geworden, zijn er ook andere zaken in de bediening veranderd. Acties kunnen over het hele scherm worden uitgevoerd; de terugknop is nu geen knop meer, maar tekst. Over de hele linkerkant van het scherm kun echter je vegen om de actie uit te voeren. Op het lockscreen kun je overal vegen om de telefoon te ontgrendelen.

Het ontwerp is ook ontdaan van alle franje. Of je het mooi vindt, zal van persoon tot persoon verschillen. Het lettertype is gewijzigd in een dunner font met op het oog meer rondingen, waardoor teksten moderner ogen. Wat ook direct opvalt zijn de kleuren die worden gebruikt. Die zijn licht en redelijk fel, in tegenstelling tot de wat donkerdere tinten in iOS 6 en daarvoor.

iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on

Daarnaast kunnen wallpapers live zijn. Naast het parallaxeffect, waarbij de wallpaper meedraait met de beweging van de telefoon om de illusie te wekken dat de iconen voor de achtergrond zweven, kunnen sommige wallpapers ook uit zichzelf bewegen. Daarvan zijn er twee beschikbaar.

iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on

De interface is in elk geval nieuw. Vrijwel alle elementen, van de iconen en de knoppen tot aan de schakelaars in het instellingenmenu aan toe, zijn vernieuwd. Het is goed te zien dat Apple het lef heeft om de look van zijn mobiele besturingssysteem zo om te gooien, al wordt deze interface vermoedelijk onderwerp van discussie; niet iedereen lijkt hem op het eerste oog mooi te vinden. Wel is het totaal anders en dat maakt dat de hele telefoon nieuw aanvoelt.

Interface: toggles, multitasking en meer

Niet alleen het uiterlijk van iOS is op de schop genomen, ook de indeling van het besturingssysteem is goeddeels anders. Laten we beginnen met wat onveranderd is. De homescreens zijn nog altijd rijen iconen met onderaan een dock met vier iconen. Ook het indelen van de homescreens werkt hetzelfde, de indeling van de instellingenmenu's komt overeen en ook de interface van apps van derden is dezelfde; die verandert niet ineens op magische wijze, dat moeten ontwikkelaars zelf doen.

Voor het overige is er veel op de schop gegaan. Het lockscreen heeft goeddeels dezelfde functies, al kan het notificatiecentrum wel geopend worden op het lockscreen. De knop met de pijl die naar rechts moet worden geschoven is echter weg en vervangen door alleen de tekst. De ontgrendeling werkt hetzelfde, maar er is geen visuele aanwijzing voor, geen pijl met de richting waarin je moet vegen. Het is simpelweg uitproberen.

Datzelfde geldt voor het snel openen van de camera. Vanaf het icoon van de camera moet omhoog worden geveegd, maar er is niets wat daarop wijst, ook niet als je een foute poging doet. Daarmee is het lockscreen oversimplistisch; er zijn zo veel elementen weggehaald, dat gebruikers gemakkelijk in de war raken. Uiteraard went het snel, maar het is niet langer intuïtief; je moet eerst gokken en het daarna een aantal keer doen om de besturing in je motorische geheugen op te slaan.

Op de homescreens valt op dat Spotlight is verdwenen. Dat zit niet langer op een apart scherm links van het linker homescreen, maar kan geopend worden door de iconen omlaag te trekken. Het kan nog altijd niet zoeken in de instellingen, waarmee gebruikers net als onder iOS 6 soms ellenlange lijsten instellingen door moeten om de juiste schakelaar te vinden.

iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on

De interface om van apps te switchen is ook opgefrist; weg is de balk met iconen onder aan het scherm. In plaats daarvan is het een rij vensters geworden met iconen eronder, die gesloten kunnen worden door omhoog te vegen. Deze manier van bediening komt al uit WebOS uit 2009, maar is op bijna dezelfde manier al anderhalf jaar geleden geïmplementeerd in Android.

Een nieuwe manier van bediening is het 'bedieningspaneel'. Dit commandocentrum kan geopend worden door van onder het scherm omhoog te vegen. Het biedt veel instellingen waarvan je de iconen moet kennen; er is bijna geen letter te vinden in het venster met uitleg. Ook dat het bedieningspaneel bestaat, moet je maar net weten; daar is evenmin een link naar of uitleg over.

Bovenaan staan toggles voor vliegtuigmodus, wifi, bluetooth, nachtmodus en rotatieslot. Daaronder is een balk voor het instellen van de helderheid. Daar weer onder zitten regelaars voor muziek en volume. De op een na onderste is een instelling voor AirDrop en op de onderste rij staan snelkoppelingen voor zaklamp, wekker, rekenmachine en camera.

Het bedieningspaneel is een toevoeging waarom veel gebruikers al jaren vroegen. En terecht, het kan bij dagelijkse handelingen veel tijd besparen. Het zou nog fijner zijn als de indeling, toggles en snelkoppelingen in te stellen waren. Curieus is wel dat de iconen niet met elkaar overeenkomen. Zo is de rekenmachine op het homescreen heel anders dan die in het bedieningspaneel.

Het notificatiecentrum is ook aangepakt. De leren achtergrond is weg ten gunste van een beetje doorzichtige achtergrond. Er zijn drie tabs: vandaag, alles en gemist. Bij vandaag staan de datum en een kort weerbericht, met daaronder agenda-items, aandelenkoersen en meer. Bij gemist staat een overzicht van nieuwe notificaties.

Ook de interface van standaard-apps is aangepast. De grootste wijziging is wellicht Safari. De adresbalk en zoekbalk zijn samengevoegd, en zijn er nieuwe opties, zoals het lezen van links die zijn gedeeld door personen die de gebruiker volgt op Twitter.

iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on

Features en eerste benchmarks

Om te beginnen: het systeem is nog verre van stabiel. Diverse apps crashen zonder enige waarschuwing voor- of achteraf. De browser stopt soms ineens met het laden van een site en laat ineens een blanco pagina zien. Ook zijn in de Nederlandse versie sommige dingen nog niet vertaald en passen niet alle Nederlandse teksten in de vakjes. Het is duidelijk dat deze versie niet bedoeld is om te worden uitgebracht; meestal komt Apple met een stuk of vijf bèta's voordat een iOS-versie echt uitkomt.

Er zitten enkele belangrijke nieuwe features in iOS. Een daarvan zit in de camera. Nee, Apple heeft niet besloten om de gebruiker meer controle te geven over instellingen als witbalans en iso, maar er zijn wel meer opties bijgekomen. De meest significante is misschien wel 'square', een manier om vierkante foto's met filtertjes te maken. Dit lijkt een reactie van Apple op diverse populaire foto-apps voor iOS die hetzelfde doen.

Daarnaast is multitasking verbreed. Apps mogen nu in de achtergrond draaien, maar niet altijd en niet de hele tijd. In plaats daarvan houdt iOS bij welke apps je wanneer gebruikt en laat het de app daarvoor zo mogelijk alvast op de achtergrond data ophalen. Als je bijvoorbeeld elke ochtend vlak nadat je wekker gaat Facebook checkt, zal iOS de app al op de achtergrond starten. Ook mogen apps draaien als je een notificatie krijgt. Daarmee is het beleid voor multitasking in iOS behoorlijk versoepeld, volgens Apple zonder gevolgen voor de accuduur. Hoe goed het werkt, is bij zo'n hands-on lastig te checken.

Een andere nieuwe functie is AirDrop, een manier om via wifi-direct bestanden te delen met anderen die fysiek in de buurt zijn. Daarvoor is geen internetverbinding nodig; wifi-direct zet een directe verbinding op tussen twee apparaten. Het werkt alleen tussen Apple-apparaten. Op de redactie van Tweakers kregen we AirDrop nog niet aan de praat.

Ook heeft Apple iTunes Radio toegevoegd aan de Muziek-app, maar die functie is in deze bèta vooralsnog onvindbaar. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de deals die Apple heeft gesloten: die gelden vermoedelijk niet voor Nederland en België.

De grootste verandering in de App Store is dat apps zichzelf automatisch updaten, zonder dat de gebruiker daar iets voor hoeft te doen. Ook zijn er lokale apps te ontdekken, al werkt dat vooralsnog uiteraard niet, omdat niemand nog iOS 7 gebruikt. De App Store lijkt wel wat soepeler en sneller te werken dan onder iOS 6.

iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on

Gebruikservaring

Zoals gezegd is iOS 7 nog niet bugvrij, maar op de iPhone 5 werkt het wel als een zonnetje. Overgangen en animaties zijn vloeiend, apps starten op het oog even snel als onder iOS 6 en behalve de bugs loopt alles goed.

Op een iPhone 4S is dat een heel ander verhaal; de hele telefoon is na de update een stukje trager. Bovendien verlopen de schermanimaties vaak niet vloeiend, maar zijn er bij simpele zaken als het openen van een eerste app na het starten al framedrops zichtbaar. Er zijn veel mensen met een oudere iPhone en updates hebben volgens veel gebruikers oudere iPhones in het verleden veelal trager gemaakt. Met deze eerste bèta lijkt dat opnieuw het geval te zijn, maar hopelijk zijn de vertragingen verdwenen bij de release dit najaar.

Benchmarks

Uiteraard hebben we al wat eerste benchmarks gedraaid onder iOS 7. Op het gebied van cpu en gpu is er niets veranderd, dus wat dat betreft is er niets nieuws te melden. Een van de prominentste benchmarks, GFXBench, werkte trouwens niet onder iOS 7 en crasht bij elke start. Bovendien willen we benadrukken dat het slechts gaat om een eerste bèta en aan de resultaten kan dus wel wat afgelezen worden, maar het is nog veel te vroeg voor echte conclusies.

De enige wijzigingen zijn te verwachten op gebied van de browser, die immers bij elke major release een update krijgt. Wat de browser betreft is er uit de benchmarks nog niet veel af te leiden; hij is op het oog niet sneller, maar bij Mozilla's op de toekomst gerichte benchmark Kraken scoort hij juist veel beter.

De telefoons scoren met iOS 7 in deze test, het laden van een statische frontpage van Tweakers, iets minder dan onder iOS 6, omdat deze test zwaar leunt op de cache en de manier waarop de browser daarmee omgaat. Vooral de performance van de iPhone 4S valt op en het is ook te merken in dagelijks gebruik; Safari voelt op de 4S iets minder snel aan. We hebben ook de browserbenchmark Peacekeeper gedraaid, maar die bleek onverklaarbare resultaten te geven, waardoor we niet precies weten wat de resultaten te betekenen hebben; de iPhone 4S scoort een stuk beter onder iOS 7, de iPhone 5 juist minder.

Kraken 1.1
Telefoon / tabletOSIn milliseconden, lager is beter
iPhone 5 (iOS 7 beta 1) iOS 7 (beta 1)
**
14168
Apple iPhone 5 iOS 6.1
***
20747
iPhone 4S (iOS 7 beta 1) iOS 7 (beta 1)
******
36306
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
*******
42312

Op Kraken is te zien dat Apple weer stappen heeft gezet op het gebied van het ondersteunen van huidige en toekomstige webtechnologie. De iPhones zijn beduidend sneller klaar met deze benchmark, die vooral dat meet. Dat duidt erop dat Apple inderdaad nog aan het sleutelen is aan zijn mobiele browser.

Fotogalerij

iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on iOS 7 hands-on

Tot slot

In de basis is iOS 7 uiteraard hetzelfde besturingssysteem als iOS 6; alles werkt hetzelfde, er zijn nog altijd geen widgets als in Android of live tiles als in Windows Phone, en ook de manier van apps gebruiken en notificaties ontvangen gebeurt nog altijd als voorheen.

Is iOS 7 dan een nieuwe laklaag over een inmiddels volwassen besturingssysteem? Grotendeels is dat zeker waar. De kleurrijke iconen, knoppen zonder het uiterlijk van knoppen, het dunne lettertype en de oprfrisbeurt van het notificatiecentrum zijn allemaal slechts uiterlijkheden. Voor sommige mensen maakt dat een groot verschil, ten goede of ten kwade, voor anderen is dat niet relevant.

Uiteraard zijn er wel nieuwe functies en daarvan had Apple er een paar te lang uitgesteld. Het bedieningspaneel met toggles is daarvan een goed voorbeeld, maar ook het nieuwe menu om van apps te switchen had al in een eerdere iOS-versie kunnen en misschien moeten zitten. AirDrop is een van de weinige nieuwe toevoegingen die echt iets toevoegt.

Apple toont lef met iOS 7, door een interface neer te zetten die sommige gebruikers wellicht zal vervreemden en anderen de wenkbrauwen doet fronsen. Er is bovendien nog veel werk aan de winkel, maar Apple gunt zichzelf nog een paar maanden.

Het is vooral een noodzakelijke upgrade en, zoals Apple terecht zei bij de presentatie, de grootste verandering aan iOS sinds de eerste iPhone. Met een grondige verbouwing lijkt een huis misschien weer even als nieuw, maar aan veel elementen verander je niets. Daarmee probeert Apple bestaande gebruikers niet te vervreemden en tegelijk mensen terug te halen of te behouden die iOS saai begonnen te vinden. Of dat gelukt is, zal moeten blijken, maar iOS 7 is in elk geval totaal anders en dat iets wat we sinds 2007 of 2008 niet meer konden zeggen van het besturingssysteem van de iPhone.

Reacties (274)

Wijzig sortering
Ik weet niet of dit al genoemd is (3 pagina's scannen en ctrl+f vond het niet):

Bovendien zijn de adresbalk en zoekbalk samengevoegd, en zijn er nieuwe opties, zoals het lezen van links die zijn gedeeld door personen die de gebruiker volgt op Twitter. De functie om op de statusbalk te tikken om terug te scrollen naar de bovenkant van de pagina is verdwenen.

Dit werkt nog steeds gelukkig :)
gellukig maar, want het is een erg handige functie om in een website of geopende .pdf snel weer naar boven te scrollen.
Misschien een wat vreemde vraag: Ik ben een blinde iphone gebruiker (dat kan inderdaad), Nu vroeg ik me af of iemand die de beta heeft draaien even kan testen of de voice over het doet in de beta. Ga naar: instellingen, algemeen, toegankelijkheid en zet daar even voiceover aan. Als hij begint te praten dan werkt het .
Als het werkt ga ik de beta installeren. Heeft iemand die beta trouwens al aan de gang gekregen op een Iphone 4 en zoja hoe doet hij het?
Snap het niet hoor, eerst moet het er allemaal schaduwrandjes hier en daar en nu ineens helemaal klaar. Met Windows net zo, eerst moet het allemaal snel, dan krijg je allemaal vertragende features (animation, shaduwtjes etc) en daarna wordt het weer DOS-plat (windows 8 ). Ik heb helemaal niets tegen schaduwrandjes, vind het in sommige gevallen zelfs mooier (als het subtiel is) en ook duidelijker. Maar dat er dan mensen zijn die schaduwrandjes dan gedateerd noemen, snap dat niet. Volgens mij is het een kwestie van smaak en hoe je het gebruikt.

Nu moet ineens alles plat want dat is nu de trend. Dan zie je ook meteen dat de 'fashion' is doorgeslagen. Probleem met plat is dat het plat is, is prima te gebruiken als het een scherm-voor-scherm situatie betreft maar als het overlapt is het waardeloos (omdat het verschil niet meer duidelijk kan zijn tussen voorgrond en achtergrond tenzij achtergrond is unfocused door het te dimmen) .

Het gaat lijkt niet meer om het gebruikersgemak maar hoe het eruit ziet. Lijkt mij een verkeerde ontwikkeling. Deze fashion brengt onduidelijkheid. Ik merk dat vaak genoeg wanneer er geen scrollbar is bijvoorbeeld, ik probeer dan te scrollen, soms werkt dat. Als iedereen dat weet scheelt het weer een scrollbar. Ik weet dat intussen maar is dat gebruikersvriendelijk? Weet niet. Schept verwarring omdat niet altijd duidelijk is dat je kunt scrollen en wanneer je verwacht dat je kunt scrollen ineens niet kunt scrollen maar dan is er ook geen indicatie dat je niet kunt scrollen.

Eveneens met een website, als je een schaduwrand gebruikt dan is dat 'oud'. Schaduwrand kan ook functioneel zijn. Ik heb het idee dat we teveel doorslaan in een trend. Ik weet looks zijn belangrijk maar als dat ten koste gaat van de duidelijkheid, die we eerst niet hadden en daarna weer weg te nemen omdat het gekoppeld is aan een trend, dat lijkt mij niet zinvol. Nu hebben we CSS dat het mogelijk maakt om schaduwrandjes te maken zonder plaatjes en nu is dat mogelijk en dan is het niet meer stijlvol (maar die schaduwrandjes van nu schelen wel een heleboel dataverkeer).

Eerst proberen we de performance op te krikken om alles wat visueel aantrekkelijk is mogelijk te maken en nu het krachtig genoeg is gaan we alles visueel weer ontkrachten. Waarschijnlijk had Hans Teeuwen dit beter kunnen uitleggen dan ik. Dus straks spelen we weer pac-man, daar komt het een beetje op neer.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 13 juni 2013 06:11]

Is het mogelijk een overzicht te plaatsen van welke nieuwe features op welke iDevices beschikbaar komen? Ik weet dat er andere sites zijn die dit overzicht bieden, maar zou fijn zijn als die hier ook ff erbij zou staan!

Ik ben wel erg benieuwd naar de performance op een iPhone 4!
AirDrop werkt alleen op iPhone 5, iPad 3/4 en iPad Mini vanwege de wifi-hardware, maar voor het overige weet ik van geen beperkingen op oudere toestellen.

Een collega heeft hem ook op een iPhone 4 gezet inmiddels. Volgens hem is het iets, maar niet veel langzamer dan iOS 6. Maar nogmaals: het is pas de eerste bèta, optimalisaties voor oudere toestellen en accuduur komen vermoedelijk pas na meerdere bèta's goed aan bod in het ontwikkelproces - het is in elk geval niet mogelijk om er nu al conclusies aan te verbinden.
Ik lees elders dat 'live' fotofilters (op de camera dus) alleen op de 5 worden ondersteund.
De fotofilters (zelfde maar dan met al gemaakte foto's) werkt wel vanaf de 4.

Bron: iPhoneclub

Panorama foto's schijnt vanaf de 4S te werken.

Bron: Softpedia (o.a)

[Reactie gewijzigd door maceddy2004 op 11 juni 2013 17:27]

Klopt, live fotofilters doen het niet op de 4S; je kunt ze wel achteraf toepassen :)
en,
Klopt, Panorama werkt op de 4S; maar dat deed het al in IOS6 :)

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 11 juni 2013 17:47]

Eens met Patrijz. iOS7 op mijn "oude" iPhone 4 is ronduit traag. Klein voorbeeld: Openen van de settings zit er in de "zoom" animatie framedrops. Ook laat de applicatie niet gelijk de inhoud zien, dit duurt toch een paar tienden van een seconde.
Ditzelfde geldt voor het openen van een item binnen Settings.
Dit gedrag merk ik niet alleen bij Settings, maar bij veel apps.

Typen is ook traag. Je kan in veel velden een stuk sneller typen dan de UI aan kan. Erg irritant.
Maar het grootste hekelpunt is het niet kunnen accepteren van untrusted certificaten. Daardoor kon ik op mijn werk niet op het WiFi komen.

Ik hoop dat ze de Release nog gaan tweaken voor de responsiveness, zoals het nu is, is het te traag om mee te werken.

@Maceddy2004: fotofilters zijn op de 4 ook alleen achteraf toe te passen. Panorama is nog steeds niet aanwezig.


Verder was ik wel blij dat de app waar ik mee bezig ben, het gewoon bleef doen. Pak van mn hart :) (En verder ben ik reuze blij met de achtergrondsynchronisatie en de trigger-on-push)
Pre-optimisation is the root of all evil.

Het is een Beta, de eerste release nog wel. Toch vind iedereen het nodig om nu al een mening te vormen en de bugs af te zeiken. Elke iOS pre-release die ik op mijn devices had is altijd sloom geweest en dat is ook niet raar. Zo zullen ze bijvoorbeeld alleen al veel meer debug logging hebben.

De optimizations komen pas als de meeste features goed op hun plaats zitten en alles een beetje werkt zoals ze het willen. Dan zijn de laaste paar weken voor laatste bugfixes en performance enhancements.

Vind het ook weer leuk om te zien dat de tweakers app het zoals gewoonlijk weer eens uitermate slecht doet, ik vraag me toch af wat voor vreselijk slecht goedkoop bedrijfje ze voor die app hebben ingehuurd.

Dit betekent niet dat ik vind dat ze alles goed doen, maar ik denk dat het gewoon beter is dat we even wachten tot de GM voordat we gaan klagen. Het lijkt me erg onlogisch dat Apple een gigantische useability fout als de lockscreen nu is zullen laten staan..

[Reactie gewijzigd door jabwd op 12 juni 2013 01:35]

Ik (bijvoorbeeld) gaf natuurlijk alleen maar aan dat het op dit moment traag is als tegenreactie (om een beetje peilen bij andere iOS 7/iPhone 4 gebruikers), wat ik vernam dat niet iedereen dezelfde ervaring had als ik.

Natuurlijk zal het iets beter worden, maar zonder deze feedback (die wij hier gewillig over u 'uitspuien') zal Apple het ook nooit te weten komen. Bovendien zijn veel mensen nieuwsgierig over de performance (hoe nietszeggend het ook kan zijn) op de iPhone 4.

Allerminst zeiken dus.
Relevante en legitieme vraag wat mij betreft.

Ik heb zelf ook de 4 en ik heb bewust gekozen voor een sim only abbo gewoon omdat de 4 nog steeds een prima toestel is en het waarschijnlijk nog prima 2 jaar zal gaan volhouden.

Mijn grootste angst is dan ook dat iOS 7 inderdaad trager zal gaan worden, en als ik mijn alu-hoedje had kunnen vinden had ik gedacht dat dit bewust gebeurt, maar dat heb ik ook bij de Service packs van windows als er al een nieuwe versie is uitgekomen.

Wat dat betreft ben ik wel blij dat er mensen zijn die iOS 7 beta 1 hebben getest, die resultaten misste ik in de review. Die info is namelijk bepalend of ik straks naar iOS 7 ga of bij iOS 6 blijf.
True, desalniettemin vind ik het wel erg trager. Maar we wachten gewoon op de GM.
Ik als software ontwikkelaar doe hetzelfde. Elke pre-release van software zit meer debugging in. Alleen in de laatste + final wordt dit eruit gewerkt. Scheelt behoorlijk in performance.


Maar zaken als, zoals ik noemde, het niet kunnen accepteren van een wireless certificaat, vind ik erg jammer, erg slecht zelfs. De telefoon is in 1 klap zo goed als waardeloos geworden, aangezien ik er geen simkaart in heb. (Testtoestel)
Mijn ervaringen met de iOS 7 en de iPhone 4 zijn erg slecht. Het werkt echt super traag! Snel typen kan ik wel vergeten. Bovendien zit het nog vol bugs en zijn er concessies gedaan qua uiterlijk (minder transparantie, waardoor er lelijke grijze blokken ontstaan in een verder mooi afgewerkt uiterlijk). Nog werk aan de winkel dus...

Wel vreemd dat anderen die ervaring blijkbaar niet hebben? iOS 6 deed het in ieder geval vele malen beter.
Ik heb hem ook staan op iphone 4 en het is inderdaad lelijk die grijze blokken. Veel bugs en zeker nederlandse teksten die buiten GUI springen enzo. Merkte wel dat de phone het beter deed na enkele uren gebruik. Downloaden van settings en fotostream was dan gedaan enzo.
ik denk dat het zeker bij een toestel als de iPhone 4 nu wel echt zaak is de final release af te wachten, dan zou een en ander beter geoptimaliseerd moeten zijn.

Dat gezegd hebbende: ik denk toch echt dat de meeste grafische foefjes als transparantie en bewegende backgrounds niet zullen werken op de i4.
kan ook via bluetooth.
Anoniem: 449164
@Netrunner11 juni 2013 22:52
Als ik me niet vergis heb je wifi en bluetooth beide nodig.
Dat staat in ieder geval in het instellingenscherm waar je de Airdropfunctie hebt. "Turn on WiFi and bluetooth". Lijkt me duidelijk dat er "and" tussen staat.
Apple laat zien dat Windows 8 gebruikers niet moeten zeuren; men moet tegenwoordig gewoon zelf uitvinden/uitzoeken hoe men bij bepaalde functionaliteiten of schermen moet komen: een swipe omhoog of een swipe naar rechts, of op een andere manier. Geen duidelijke uitleg, maar zelf uitvinden hoe je OS werkt.

Ben een windows phone gebruiker en vind het ios7 -ondanks dat zaken overgenomen zijn van andere ossen- verfrissend en er verfijnd uit zien. Het maakt mijn windows phone os er weer wat saaierig uitzien. Ik hoop dan ook dat microsoft bij een volgende update de mogelijkheid toevoegt om zelf de thema kleur in te stellen. :)
Voor jou en mij gaat dit op.

Moet je ouderen met weinig ervaring in techniek eens zo'n telefoon geven. Mijn ouders hebben twee Android telefoons bijvoorbeeld. Ze zijn bijna bang om het scherm aan te raken omdat ze neit weten wat er gaat gebeuren. Het feit dat een omlijnde tekst een knop kan zijn is voor jou en mij wel af te leiden van de context, maar als mensen die dat niet kennen geen 'knop' zien, dan is er geen 'knop'.

Ik heb ook lang gedacht dat die visuele hints vrij onzinnig waren, maar ik heb me er eens verder in verdiept middels usability tests, en die hints zijn weldegelijk belangrijk.
Ik ben er erg blij mee, misschien komt het deels omdat ik al vanaf 1 naar hetzelfde uiterlijk heb gekeken, maar het voelt en oogt fris.
Anoniem: 499360
@NotSoSteady11 juni 2013 19:17
Het valt me pas nu op dat iOS verouderd begint te lijken. Geen enkel iOS heeft me ooit het gevoel gegeven dat het beter was vorm gegeven. En daar wil ik niet mee zeggen dat er geen mooie OSsen zijn buiten iOS? Windows phone is mooi. Maar het gaf nooit het gevoel dat iOS verouderd is. Maar met iOS7 kan ik echt niet wachten om het te downloaden want tegenover iOS7 ziet iOS6 er heel gedateerd uit. Ik vind het dan ook wederom het mooiste OS dat verkrijgbaar is.
Misschien dat mijn reactie komt omdat ik nooit langer dan een minuut met een iOS device heb gepield, maar het geheel doet me voorkomen als een nieuwe skin. Een erg mooi ontworpen en goed doordachte, maar nog steeds een skin. Mijn oude Windows Mobile 6.5, Nokia S60 of Android phones boden dit soort UI overhauls ook al. Al kostte het dan vaak een paar euro.
Tuurlijk zijn er technisch ook wat zaken aangepast, maar ik vind het nogal een boel gedoe om wat ik in essentie zie als een nieuwe skin.
Misschien is het spannendste juist wel dat Apple, die nooit enige personalisatie anders dan een nieuwe background heeft toegestaan, nu zelf inziet dan verandering wel eens nodig is. Jammer dat ze het vervolgens bij 1 grote update hebben gelaten die simpelweg het bestaande vervangt. Ik zou het interessanter vinden als er een grotere set aan personalisaties mogelijk zou komen (thema's, icon-sets, eigen fonts, etc.). Ik bedoel: kom op, zelfs op mijn (aldi)tomtom kan ik nog de colorscheme van de maps kiezen.

Overigens, ben ik de enige die vindt dat het uiterlijk een hoop design cue's van Windows (phone) 8 leent? Beter uitgevoerd misschien, maar wel volgend en niet leidend zoals Apple zichzelf presenteert.
Ik denk er eigenlijk net zo over, maar vergeet niet dat je nu pas echt begint te merken dat Steve Jobs er niet meer is he? Zo'n man met zo'n visie die zo z'n stempel drukt op een bedrijf is bijna niet op te volgen en het wegvallen van een dergelijke sleutelfiguur zal altijd een enorme impact hebben op hoe een bedrijf functioneert.

Wat ik altijd erg sterk vond aan Apple was dat ze in productpresentaties zeer zelden technische informatie lieten zien. Ze vertelden dat alles nog vloeiender en sneller werkte en daarmee moest je het als gebruiker doen en laten we eerlijk zijn: meer boeit eigenlijk ook niet. Het ging bij Apple om de gebruikerservaring en niet zozeer om het aantal TFlop/s of GTexel/s zegmaar. Als ik dan de presentatie van de nieuwe Mac Pro zie, zie ik alleen maar technische informatie, tot op het gebruikte koelsysteem aan toe. Ik zie dat toch als een nieuwe weg die ingeslagen is. Begrijp me goed: ik vind het idee van een centrale heatsink echt briljant bedacht en dat koelen met 1 grote, centrale fan zal echt heel goed werken qua koelvermogen en geluidsproductie, maar het is een technische presentatie :)

En in iOS7 had ik ook widgets verwacht, maar die zitten er dus nog steeds niet in. Misschien is het Apple dat vindt dat widgets de look en feel van een OS kunnen verpesten (wat opzich waar is, meerdere widgets op 1 paneel zijn in Android zelden mooi om te zien). Maar goed, ik mis dus een beetje waar alle "fuss" om gaat. Een nieuwe skin met hier en daar wat verbeteringen, meer is dit niet.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 12 juni 2013 08:26]

Dat heeft te maken met de doelgroep. Een Mac Pro koop je puur voor de kracht, niet voor de 'gebruikservaring'. Altijd al zo geweest. Dat heeft niks te maken met wel of geen Steve Jobs hoor.
Inderdaad. Het is belangrijk hierbij over de doelgroep en het beoogde doel van het product na te denken.

De vorige Mac Pro's en de G5 tower daarvoor en de G4 tower daarvoor, etc. ging 't wel degelijk om de bruute CPU power. Weet je nog dat de eerste G4 als 'wapen' werd gezien omdat 'ie meer dan een (ik meen) gigaflop haalde? Dat werd breed uitgemeten.


Het gaat bij Apple altijd om welke informatie essentieel is. Bij een krachtpatser als de Mac Pro is de informatie over hóe rap dat ding dan wel niet is, absoluut essentieel. Bij een iPhone echter zijn de precieze details compleet onboeiend, zolang 't maar vloeiend en snel is. Zodoende zul je in geen enkel marketingstuk terugvinden hoeveel geheugen (RAM welteverstaan) een iOS device heeft. In de developer docs echter wel want daar is dat weer wél een belangrijk gegeven.


(Verder heb ik die eeuwige fascinatie met widgets nooit gesnapt; volgens mij is dat gewoon een fascinatie met iets wat er niet is, omdat het er niet is…)

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 12 juni 2013 11:19]

(Verder heb ik die eeuwige fascinatie met widgets nooit gesnapt; volgens mij is dat gewoon een fascinatie met iets wat er niet is, omdat het er niet is…)
Wat je niet hebt kun je ook niet missen. Als je wel gewend bent aan een OS met widgets of live tiles zul je snel gaan missen dat je in één oogopslag informatie krijgt, zoals hoe warm het buiten is, of wat de eerstkomende afspraak in je agenda is.
Anoniem: 303253
@Korben12 juni 2013 11:54
Maar heb je widgets dan ook echt nodig? Het kan ook anders.

Ik gebruik ze (Agenda en weer widget) op mijn Nexus 7 omdat ik niet echt een andere oplossing heb. Om ze te kunnen zien moet ik dus naar het juiste homescreen om ze in te zien.

Maar bij de iPhone kun je waar je ook bent even notificationcenter openen en je ziet daar ook in 1 oogopslag hoe warm het buiten is of de zon er is en wat je volgende afspraak is. Met de nieuwe versie in iOS 7 is dat nog een stuk verbeterd. Ik heb dan ook geen widgets daarvoor nodig op mijn homescreen.

Voor overige zaken gebruik ik eigenlijk altijd gewoon de apps omdat deze veel meer informatie tonen dan een widget en het makkelijker doorheen te scrollen is. (Facebook, twitter etc.)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 12 juni 2013 13:11]

Ik ben overgestapt van windows phone 7.1 naar android. Stock kun je volgens mij geen afspraken e.d. neerzetten op je lockscreen. Als je dit gewend bent (phone7.1 geeft dingen weer op lockscreen ) mis je dat behoorlijk.
Ik wil als ik mijn phone aanzet zonder iets te openen deze informatie al hebben. Zo moeilijk is dat toch niet om daar een keuze van te maken?
Dit kan allemaal prima op Android (als je teminste over de nieuwste android beschikt).
Gebruik dan een lockscreen widget zoals DashClock of
NiLS

Beste widgets die er op dit moment zijn!
Windows Phone 8 toont de eerstvolgende afspraak op je lockscreen
Widgets, ik zou er persoonlijk niet aan moeten denken om allemaal bewegende elementen en dingetjes in m'n homescreen te zien.
@gise: dat zeg je alleen omdat Apple het je niet biedt. Want widgets zijn helemaal niet "allemaal bewegende elementen en dingetjes in je homescreen". Een agenda beweegt niet. Een klok met weersinformatie beweegt niet. Twee staafdiagrammetjes met mijn beltegoed en resterende databundel bewegen niet. Als je je nu eerst eens verdiept in wat widgets zijn, kom je erachter dat het niet de kerstboom is die jij vermoedt dat het zijn :)
Apple ziet dat niet in, dit gaat echt om 2 individuen. Dit is hoe Jony Ive het graag ziet, het oude uiterlijk was hoe Scott Forstall het graag zag. Overigens zullen deze wijzigingen ook wel in OSX worden doorgevoerd, aangezien ook OSX dit soort skeuomorfisch zaken heeft (Agenda app bijvoorbeeld) en Jony dat dus niet ziet zitten.
Echte customisation was gewoon ook niet te verwachten bij iOS. Overigens is iOS 7 afgezien van de uiterlijke aanpassingen een functionele en technische update in dezelfde orde van grootte als de voorgaande releases van iOS dat waren. En wat betreft het uiterlijk: ze hebben duidelijk een weg gekozen en wat dat betreft de schepen achter zich verbrand. En dat was eigenlijk best hard nodig.

Ik wil niet zeggen dat iOS met versie 7 weer keihard voorop loopt qua features en aanpasbaarheid, maar de belangrijkste achterstand is nu echt weggewerkt met behoud van alle voorgaande voordelen. Ok, het is misschien iets minder intuïtief geworden.
Anoniem: 342185
@RagaBaSH12 juni 2013 11:38
Teveel variatie brengt snelheidsverlies met zich mee. Andriod phones zijn over het algemeen veel trager dan Apple phones. Omdat er allemaal skins en themes en liflafjes opstaan die enorm veel CPU vergen.
Bij Apple heb je dit niet en dit komt ten goede aan de experience, als je wat wilt hebben dat je kan veranderen tot op het bot moet je naar andriod gaan. Voor iemand die gewoon iets wilt wat altijd werkt koop Apple. Simple ;)
Ik ben met je eens dat door deze eerste indrukken duidelijker dan voorheen wordt dat iOS echt verouderd is. Logisch ook na 6,5 jaar dat het op de markt is, reken dat er 8 á 9 jaar geleden met de ontwikkeling ervan was begonnen. In dat perspectief heb ik dan met terugwerkende kracht meer bewondering voor iOS dan ik eerder had willen toegeven.

Dat er allerlei interactiedingen sterk doen denken aan andere os'en (lees de vergelijkingen op de fora maar, werkelijk alle modernere os'en komen voorbij) kan na zo'n lange tijd natuurlijk bijna niet anders. Met name WebOS wat in dit artikel ook aangehaald wordt, en BB10 schoten tijdens de presentatie door mijn hoofd. Ik moet er eerst eens goed mee spelen om een gefundeerde mening hierover te vormen.

Ik zie wel veel grafische elementen in iOS7 die ik zeker een verbetering wil noemen. Met name die afschuwelijke textures zoals leer, linnen etc (het skeuo ding ahw) die verdwenen zijn. Plattere schakelaars en knoppen, veel helderder. Of de op meerdere plekken veel duidelijkere iconen (ik heb het nadrukkelijk niet over de app-icoontjes op de homescreens maar bijvoorbeeld in het notificatiescherm) die me heel erg aan Windows Phone doen denken trouwens. Veel minder gebruik van shadows en steunlijntjes gedoe, veel platter idd. Een soort Helvetica Neue wat gewoon een erg strak font is. Al met al nú al frisser en helderder.

Maar wat ik niet begrijp is de transparantie die veel schermen hebben, nog steeds die gradients in veel app-icoontjes en op andere plekken (bij balken etc), tóch nog veel stijlelementen uit iOS < 7, net alsof ze het net niet helemaal hebben aangedurfd om alles op de schop te gooien. Misschien dat druk van de koers en aandeelhouders meespelen dat het op mij overkomt als een haastklus, net niet helemaal af, en dat vind ik dan erg jammer. Dat vind ik een van de beste dingen van WP7/8, de eenheid, en de bewegingen (toen ik mijn eerste Lumia had kon ik uren staren naar alle animaties) en die mis ik hier. Maar ik verwacht dat het nog wel beter zal worden in de loop van de tijd.
edit:
ikoon en ikoontjes na aandringen veranderd in icoon en icoontjes :P

[Reactie gewijzigd door Benno de Bruin op 12 juni 2013 00:05]

Kan me grotendeels wel vinden in je opmerkingen. Op zich heb ik geen problemen met iOS 6 qua looks, maar iOS7 ziet er gewoon strakker uit, zonder al te veel opschmuck.

Wat ik wel hoop is dat er een keuze is voor een witte of zwarte interface. Al dat wit vind ik persoonlijk teveel van het goede en momenteel heb ik me iPhone met een aantal jailbreaks ook aangepast naar een zwarte interface met zwart toetsenbord e.d. Vooral als je in een donkere omgeving je telefoon checkt is het witte allemaal teveel van het goede en zal je snel moeten grijpen naar de helderheidsknop, die nu gelukkig snel te vinden is in het control center.

Wat ik in de review lees en zelf ook erg jammer vind, is dat ik inderdaad die quick toggles zelf zou willen kunnen inrichten in het control center. Daar zit je dan voor een deel alsnog vast aan een SB-/NC-Settings als je daar meer controle over wil. Ook jammer dat je geen iconen kan verbergen van de standaard apps. Denk dat er genoeg mensen zijn die bijvoorbeeld niets met aandelen van doen hebben en graag dit icoon zouden willen laten verdwijnen.
Ik vind het wel mooi dat er toch nog gradienten gebruikt worden.
We hebben niet voor niets dikke rekenkracht in de GPU's en CPU's gekregen?
Anders kun je terug naar de jaren 90 waar puur door gebrek aan processorkracht geen gradienten gebruikt werden.
Mooi OS, lijkt alleen wel verdacht veel op Jolla, of ligt dat aan mij?
op jolla??? Omhoog vegen vanaf het lock screen om camera te openen (android???)

notificatie scherm openen in lockscreen door naar beneden te sliden (android??)

Multitask scherm met plaatjes van de apps en de mogelijkheid om met sliden deze te sluiten (android??)

Het verdwijnen van de adresbalk bij het naar beneden scrollen in de browser in safari (recentelijke update van chrome die dit nu al heeft...??)

ik weet het niet hoor maar samsung kan een slide functie in de foto's app niet gebruiken omdat apple dit gepatenteerd heeft maar apple mag wel klakkeloos het halve Android OS overnemen.

Beetje vreemd..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 513523 op 12 juni 2013 09:25]

Aan jou reactie te zien heb jij je mening over een iPhone opgebouwd via vrienden/filmpjes/reacties van andere/meelopen etc.

Heb jij daadwerkelijk een iPhone langer dan een week gebruikt waarop je deze punten baseert?

Let even op de release dates;

http://peanutbuttereggdir...ng-1-Hardware-Design.html
http://peanutbuttereggdir...ng-2-Interface-Icons.html
http://peanutbuttereggdir...ung-3-Package-Design.html

Wie doet wie na ?

Mijn punt is dat op dit vlak niemand iets namaakt, een tv heeft ook bepaalde situaties waar de een op de ander lijkt, en functionaliteit zoals browsen/smart tv, dit is concurrentie en alleen maar goed voor verdere verloop.

Om b.v zo veel mogelijk beeld te kunnen weergeven tijdens het brouwsen moet de taakbalk wel verdwijnen, kopieer je dan meteen je concurrent.

[Reactie gewijzigd door Distrax1988 op 12 juni 2013 15:54]

Omhoog vegen vanaf het lock screen om camera te openen (android???)
Dit hadden ze al in IOS 5, in 2011 is dat geimplementeerd, dus niet van android overgenomen.

notificatie scherm openen in lockscreen door naar beneden te sliden (android??)
Dit hadden ze ook al in IOS 5.

Het verdwijnen van de adresbalk bij het naar beneden scrollen in de browser in safari (recentelijke update van chrome die dit nu al heeft...??)
Dit hadden ze al in IOS 5 op de iPhone.

Grotendeels hadden ze die features al in IOS.
Dat betekend dus dat er een hoop gebakken lucht in dit artikel staat van nieuwe features die er volgens jou al jaren in zitten? Dus eigenlijk komt apple helemaal met niets nieuws nu? en is alleen de look veranderd?
Precies, dat staat toch ook in het artikel bij de conclusie in het 2e alinea! Het is een nieuw uiterlijk om hetgene wat ze al hadden. Met wat kleine extra features.

"Is iOS 7 dan een nieuwe laklaag over een inmiddels volwassen besturingssysteem? Grotendeels is dat zeker waar. De kleurrijke iconen, knoppen zonder het uiterlijk van knoppen, het dunne lettertype en de oprfrisbeurt van het notificatiecentrum zijn allemaal slechts uiterlijkheden. Voor sommige mensen maakt dat een groot verschil, ten goede of ten kwade, voor anderen is dat niet relevant."

[Reactie gewijzigd door ArchNemeziz op 12 juni 2013 10:29]

Apple heeft al sinds 2009 multitask schermen. Dus Androïd heeft dat juist gejat van Apple!
Anoniem: 449164
@NotSoSteady11 juni 2013 22:49
Het ziet er inderdaad beter uit maar ik hoop wel dat ie snel wordt bijgewerkt en sneller gaat worden want hij wilt nu nog wel eens vastlopen, iets wat ik niet van iOS gewend ben.
het blijft natuurlijk een betaversie he.... wat betreft snelheid en vastlopers mag je pas oordelen als het het daadwerkelijk uitgebracht wordt. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat het tegen die tijd perfect is, er is dan vast nog genoeg over te zeiken :)
Ik heb de beta inmiddels op mijn iPhone 4 draaien. Helaas is het te treurig voor woorden, want het loopt totaal niet lekker. Zeker omdat er wat grafisch foefjes zijn toegevoegd zoals wanneer je apps opent etc, sluit en switcht tussen apps. Dit levert nogal wat haperingen op en laat de iPhone regelmatig vast hangen. Hopelijk wordt dit nog verbetert aangezien het hier om een beta gaat.

Verder vind ik de nieuwe interface op sommige punten niet mooi tot lelijk. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
hdtracer een iphone 4 is dan ook ernstig veroudert kwa hardware, zelfde grafische dingen als een 3gs.
En een singlecore, om Ios7 fatsoenlijk te draaien heb je eigenlijk toch wel 4S of hoger nodig.

En ja ik heb ook een 4 ;).
Anoniem: 84766
@Mektheb11 juni 2013 17:43
Het toestel is al een tijd op de markt, maar wordt nog steeds verkocht, dus verouderd wil ik het niet noemen.

Ik verwacht dat ze een en ander echt nog wel optimaliseren, anders zou de iPhone 4 een treurig toestel worden in de ogen van de consument, als we hdtracer mogen geloven.
Vinyl platenspelers, VHS video recorders, iPod Classics worden ook nogsteeds verkocht. Veel mensen zweren erbij (ik bij 2 v/d 3 ook) maar desondanks is het verouderde hardware. zo ook jouw iPhone4
Klopt, maar in tegenstelling tot Vinyl (warmte en klank) en de iPod Classic (ordinaire capaciteit) is er niets aan de iPhone 4 wat beter is dan aan de opvolgers ervan: de 4S en 5 zijn op alle vlakken beter. Er is dus geen reden om 'bij de iPhone 4 te zweren'. (ik laat natuurlijk wel even het prijskaartje buiten beschouwing ;))
Heb hem vanmorgen op mn iphone 5 gezet en daar draait ie zeer snel en strak. Misschien zetten ze wat van al die eye candy uit op de 4. Een paralax scrollende achtergrond en allemaal mooie zooms op bij openen van apps of mappen hoeft toch niet perse, al vind ik het wel mooi.
Dat parallax effect was al te downloaden via Cydia. Dat draaide op de iPhone 4 wel goed. Heb het later er weer af gehaald aangezien dit niets voor mij toevoegde. Denk dat we de final of zelfs een 7.x.x moeten afwachten, voordat dit op de iPhone 4 ook naar behoren zal werken. Het zal niet de eerste keer zijn dat een nieuwe iOS versie op de laagst mogelijk hardware ook na release het nodige tweaken kost.

Aangezien ik voorlopig nog niet van plan was mijn iPhone4 te vervangen, ga ik de iOS 7 niet meteen installeren. Ik wacht de nodige reviews wel af en kijk ook eerst nog wel aan of ik dan nog steeds een jailbreak nodig heb voor een aantal zaken. Tot op heden heb ik altijd gewacht met nieuwe major releases van iOS tot de kinderziekten eruit zijn. Terug naar iOS6 zal wel weer met moeite en SHSH-blobs moeten.
Anoniem: 449164
@Mektheb11 juni 2013 22:55
Misschien dat ze en wat gaan afslanken voor de iPhone 4? Zou wel erg welkom zijn want het is idd erg laggy.
hdtracer een iphone 4 is dan ook ernstig veroudert kwa hardware, zelfde grafische dingen als een 3gs.
En een singlecore, om Ios7 fatsoenlijk te draaien heb je eigenlijk toch wel 4S of hoger nodig.

En ja ik heb ook een 4 ;).
Grappig, omdat ik overal lees dat het IOS zo geoptimaliseerd is, en niet op "krachtige performance's "hoeft te leunen

Ook Apple doet mee aan de hardware-race, ze kunnen het gewoon beter verbergen
Helemaal gelijk. Ook mijn iPhone 4 is niet de snelste meer. Gelukkig kan je alle grafische foefjes ook uitzetten.
Anoniem: 499360
@hdtracer11 juni 2013 19:26
tja het is dan ook nog een beta dus dat het blijft hangen is wel te verwachten. Het is pas in de herfst dat we kunnen vaststellen of het te treurig voor woorden is.

Je ziet dat met elke iOS versie dat gebruikers klagen over de beta versies en dat de uiteindelijke versie gewoon vlot loopt.
Pure fragmentatie!
Mooie samenvatting. Is ook wel een beetje van wat ik ervan verwacht had, al had ik ook weer niet zo'n grote kleurenbrij (om het maar even bot te zeggen) verwacht. Er zitten nog wat dingen in die niet zo intuïtief of logisch aanvoelen en ook lijkt het dat er nog wel wat bugs in zitten.

Ik kan wel instemmen met de conclusie dat het vooral anders is, waarbij ik het zelf eigenlijk geen mooie verbetering vindt. Ik vind sommige dingen wel weer wat makkelijk na-apen van Windows Phone of Android, maar heb toch het idee dat die interfaces wat beter op elkaar aansluiten. Als je zo her en der wat applicaties opent, heb je nog steeds dat de interface vrij verschillend is en dat is best jammer. De calculator werkt bv met hele vierkante knoppen, terwijl de dialer weer met ronde knoppen werkt. En ook kleurgebruik is wat mij betreft niet echt consistent doorgevoerd.

Ben benieuwd wat de reacties verder nog zijn.
Ik moet toch wel zeggen dat ik het echt opvallend vind om te beweren dat Android qua interface 'consistenter' is dan iOS, want dat is wat je hier eigenlijk zegt. Terwijl Android júist bestaat uit een allegaartje van verschillende looks en menu's, en het qua GUI nog altijd één van de rommeligste en inconsistente alternatieven is dat er op de markt is. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik over Windows Phone weinig kan zeggen wegens gebrek aan ervaring daarmee.

<edit>
En dé Fandroids weten weer niet hoe snel ze een mening die minder positief is over Android omlaag moeten modden. :D

[Reactie gewijzigd door Luke_msx op 11 juni 2013 19:25]

Mee eens inderdaad, Android is inderdaad vrij rommelig qua interface en zeker qua consistentie. MAAR op een of andere manier is het wel super intuïtief. Mijn moeder had in een paar minuten door waar en hoe ze de basis instelling van een telefoon kan wijzigen en sowieso hoe ze alle basis dingen moet bedienen. Hetzelfde kan ik ZEKER niet zeggen van iOS dat naar mijn idee, hoewel consistenter, toch een stuk lastig is.

Als je niet beter weet...hoe stel ik mijn ringtone in als dat liedje dat ik hier heb
Hoe krijg ik dat liedje op mijn telefoon
Hoe werkt dat met mijn foto's, waar staan nu die ik net gemaakt heb
Waar vind ik de x instelling

Maar over deze nieuwe look, leuk....maar het doet mij verdacht veel denken aan een kruising tussen de oude HTC Sense 3.5? en de nieuwe Xperia interface, met hier en daar de kleuren van vanilla android. Naar mijn persoonlijke mening zijn dan alleen de slechte componenten bij elkaar gevoegd, ik vind het terug naar 2009 tbh
Ik vind het nogal een samenraapsel van Android en WP. Die ronde knoppen komen zo uit WP. Die toggles in het bedieningspaneel heeft Samsung bijv. ook op de Galaxy tab 2 7.0 van mn vader. Ik vind de kleuren van de icoontjes ook veel te fel, precies een kleuterboek.

Er is toch weinig vernieuwends aan iOS 7. Qua prestaties zal het allemaal wel beter zijn maar qua uiterlijk en gebruiksgemak weinig vernieuwing ondanks Apple gekend is als innovator.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 12 juni 2013 01:19]

Ik verwacht niet dat de prestaties echt vooruit gaan. Bij elke nieuwe iOS wordt alles altijd alleen maar trager op de oudere toestellen.

De nieuwe GUI zit er op zich wel mooi uit, maar pak dan alles aan. Nu is de helft van de iconen in het 'start scherm' nog de oude en door de hoeveelheid kleur in de iconen schreeuwt het nogal. Als alles zoveel simpeler moest, waarom dan de overvloed aan kleur in de iconen. Waarom moest bv. elk bolletje in de takenapplicatie-icoon een andere kleur hebben? En waarom niet bij elk icoon een witte achtergrond?
Omdat bij elk icoon een witte achtergrond gewoon saai is... Er mag wel een beetje leven in zitten hoor. Plus het maakt apps meer herkenbaar met de kleuren, de basisfuncties (telefoon, sms) zijn groen bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 12 juni 2013 14:27]

Je hebt gelijk (Android fan) iedereen verzint zijn eigen icoon / widget waardoor je zelf invloed hebt hoe rommelig het is. Waar stock android of google apps dat overigens niet hebben.

Overigens vind ik het nogal meevallen. Ik vind vooral al die icoontjes er gewoon heel erg ouderwets uit zien.

Blijkbaar vinden iOS gebruikers dat niet.

Ik bedoel google glass (toch een van de mogelijke grotere vernieuwingen in consumenten electronica) is helemal gebaseerd op live widgets/tiles (geef het beestje een naam). Ook WP en W8 hebben dat. En al met Windows vista en 7 met gadgets.

Al met al zie ik dit zoals tweakers dit ziet, een leuke update welke hard nodig was. (mogelijk niet qua response, maar wel qua look) maar of je hier echt potten mee gaat breken.

Nee dat is zeker niet het geval, alleen zijn er nog erg veel mensen die niet objectief naar Android iOS of WP kunnen / willen kijken. En zich bijna aangevallen voelen als er iets slechts over het "eigen" os gezegd wordt.

Dit laatste hebben Apple gebruikers altijd gehad (iig degene die ik ken) ow kijk het werkt niet meer, maar doe ik Appeltje Q (wat gewoon een implementatie is van ctrl-alt-del->close process dan is het weg. In mijn ogen liep het programma gewoon vast.

Zeker bij dure producten zijn mensen (te) snel geneigd hetgene wat ze hebben goed te vinden.
Je hebt gelijk wat Android betreft, Google moet daar orde op zaken stellen, maar is daar ook wel mee bezig. Dat de fabrikanten skins maken die maar deels geïmplementeerd worden is niet Google's fout, en men kan niet van alle app ontwikkelaars verwachten dat zij rekening houden met elke bestaande skin, dus de combinatie van al die apps wordt rommelig. De Google Apps zelf kunnen ook al eens verschillen in uiterlijk en functionaliteit, maar Google heeft wel bewezen dat het voor hun niet nodig is om een grote systeemupdate te doen om die apps te vernieuwen. In de laatste maanden hebben onder andere Gmal, Play Music en de Play Store grote vernieuwingen ondergaan (de Play Store blijf ik wel een vreemde eend in de bijt vinden, de interface lijkt wel op de rest, maar de functionaliteit niet, verwarrend). Met die meer gestage vorm van updaten gaat de consistentie altijd wel een beetje zoek zijn.

Enne over je rating, zeur toch niet, je hebt een +1.
Geen standaard hebben is ook consistent ;)
Anoniem: 499360
@Martinspire11 juni 2013 19:23
Die kleurenbrij maak je er zelf van natuurlijk. Ik denk niet dat er iemand is die hetzelfde homescreen gebruikt als degene die in promotie plaatjes worden getoond. Je gebruikt je eigen achtergrond en met al de apps die je hebt zal je zowiezo tot een totaal andere look komen dan de felle kleuren die je nu ziet. Of het moest zo zijn dat alle ontwikkelaars voor felle kleuren kiezen.

Voor de rest is iOS7 vooral ontdaan van kleur en dat is waar je iOS het meest gebruikt en dat is in de apps. Ik ben benieuwd hoe lang het zal duren voor het gros van de ontwikkelaars de nieuwe look overneemt. Want dit is toch wel een heel grote overhaul.
Anoniem: 449164
@Martinspire11 juni 2013 22:51
Ik vind alles er juist wel netjes uitzien allen de galerij vind ik raar, ook (wat tweakers al opmerkte) dat logo's anders kunnen zijn in verschillende menu's.
Kleurenbrij? Tja, bij WP7/8 is het een stuk minder kleurrijk natuurlijk, maar bij de verschillende Androidvarianten is dat toch niet anders? En de voorgaande versies van iOS waren al helemaal niet minder kleurrijk.

Wat ik juist vind opvallen is het enorme gebruik van wit. Ik zou het zelf moeten ervaren maar het lijkt mij wat te fel in de ogen zoals ik het zie, zeker bij gebruik in donkerder ruimtes.
Ik heb nu een HTC maar twijfel nu toch om een iphone te halen. Waarom? Omdat de notificaties van je telefoon rechtstreeks op het scherm van je macbook pro komen wanneer je iOS7 i.c.m. OSX 10.9 gebruikt. Iets dat ik al heel lang wil!

[Reactie gewijzigd door Huppol op 11 juni 2013 21:26]

Buiten sms en inkomende oproep heb je toch alle app/mail notificaties op je desktop/laptop toch ook?

ontopic: Ik vind het al een hele verbetering die ios7, maar die doorzichtigheid hoefde niet voor mij.

[Reactie gewijzigd door williammorren op 11 juni 2013 17:54]

Ja, maar nu wordt het zo dat als je de notificatie op je iOS hebt afgehandeld, deze ook afgehandeld is op al je andere devices, waaronder OSX. En vice versa.
Vooral voor Whatsapp is dit zeer handig. Dan hoef ik niet meer mijn telefoon te pakken om er vervolgens achter te komen dat het een nutteloos bericht is.
Maar ook Social media notificaties, daar ik mijn social media 90% van de tijd via mijn telefoon raadpleeg.
Heb je de Android apps die vergelijkbare functionaliteit bieden ook bekeken?

[Reactie gewijzigd door Jortio op 11 juni 2013 18:16]

Die dingen werken allemaal maar half. Moet je persé Chrome gebruiken (Dat is dan nog niet zo erg). Maar het mooie van iOS7 & OSX Maverick is dat het de notificaties van mijn ipad, mbp en eventuele iphone dus synchroniseert. Dan hoef ik niet telkens mijn telefoon uit mijn broek te halen en kan ik zelfs op dingen reageren via mijn laptop.

Dit lijkt mij een zeer handige feature, welke overigens (redelijk) overbodig wordt naarmate de smartwatch horloges populair worden.
Whatsappen via de laptop zal er wel nooit komen, dus de notificatie zal je dan wel zien, maar je kunt er niks mee behalve wissen.

Als ik nu mail krijg, en de bijbehorende notificatie staat in mijn notificatiebalk (HTC One X+), en lees die mail vervolgens via de pc, dan gaat die mailnotificatie gewoon weg op mijn tel..

Facebook (Messenger) is dan weer niet zo netjes. Die geeft gelukkig geen notificaties als FB op de laptop ook openstaat, maar haalt de notificaties niet weg als je vervolgens bijleest op de pc.

Al met al denk ik: "leuk", voor die paar apps die nog niet werken op die manier, maar geen wow-functie.
Whatsappen kan al wel via de laptop toch?? Weet niet hoe het werkt, maar mijn zwager gebruikt het vanuit het buitenland via de laptop.
Ja kan via BlueStacks, maar je moet deze dan wel koppelen aan je mobiele nummer. Op het toestel zelf met dit mobiele nummer kun je Whatsapp dan niet meer gebruiken.
kan je nu al eens op een fatsoenlijke manier content zoals een foto delen naar whatsapp, mms, facebook messenger, facebook, e-mail, twitter, bluetooth, wifi direct etc.?
Iets wat ik supervaak doe in android, maar bij de iphone gewoon erg omslachtig is.
Gaat bijna net zoals op Android hoor. Foto selecteren, via menuutje Faceboo ikoon kiezen en presto.,.. En dat op iOS 6...
Dus je kan ook direct vanuit de gallery sharen naar Whatsapp of G+?
Nee, maar wel andersom
Weet ik maar dat is de 'omslachtigheid' die de witte bedoelt ;)
Omslachtig? Of net zoveel handelingen?? Bij android moet je eerst naar foto album, foto selecteren, dan kiezen waar je het op wilt "sharen"!?

Bij de iphone ga je (bijv.) naar whatsapp, kiest foto en share...
Net zoveel handelingen
Als ik net een foto heb gemaakt en die direct wil delen is het op android dan echt wel sneller. De foto hoeft dan namelijk niet meer "opgezocht" te worden. Gelijk op die shareknop drukken en klaar. De meestgebruikte is ook nog eens voor je bovenaan gezet. Daarnaast is het bij Android natuurlijk zo dat je qua bestanden delen niet afhankelijk bent van een per-app-integratie in het OS, wat dus verder gaat dan alleen fb/twitter/mail. Ook bestanden die je helemaal niet kunt openen (onbekende extensie) kun je gewoon delen in Android.

Ik weet nog goed dat ik even moest gniffelen toen met veel bombarie de Facebookintegratie werd aangekondigd. En even later ook nog Twitter! Het moest niet gekker worden.

Wat wel handig is in iOS is dat je foto's kunt kopieren en vervolgens kunt plakken in bijv whatsapp. Dat kan in Android niet, maar daar is het ook minder nodig (want uitgebreide sharefunctie). De kopieer/plak mogelijkheid verzacht het 'leed' enigszins, maar het blijft wat behelpen wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door Dahwe op 12 juni 2013 00:35]

@Dahwe
Duidelijk, dat is inderdaad een voordeel in Android.
+1 voor je duidelijke en heldere toelichting.
Copy & Paste?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee