Inleiding
Nadat 2012 een topjaar voor tablets was, met verkoopaantallen die die van laptops zijn overstegen, lijkt het roer ook bij de traditionele desktops om te moeten - in de richting van de succesvolle tablets welteverstaan. Tweakers bekeek eerder al de Lenovo Horizon en de Sony Vaio Tap 20; grote tablets met een desktop-besturingssysteem en dito hardware. Het is nu de beurt aan Asus, die met zijn Transformer AiO een nieuwe combinatie van tablet en desktopcomputer heeft neergezet.
Asus creëerde het nieuwe all-in-one concept door een volledig functionele tablet te gebruiken als beeldscherm voor een desktopcomputer. De tablet draait Android 4.1, terwijl het apparaat in desktopmodus wordt bestuurd door Windows 8. Op het eerste gezicht lijkt het een ongebruikelijke combinatie, maar Asus heeft zijn best gedaan om de beide apparaten goed met elkaar te combineren en daarbij alle functionaliteit van de twee te behouden. Of Asus in die opzet geslaagd lees je verderop in de review.
Zoals gebruikelijk hebben we de Transformer AiO aan flink wat testen en benchmarks onderworpen. Het grootste probleem waar we op stuitten was het maken van een vergelijking. Vergelijk je het apparaat immers met een desktop, een tablet, of met andere all-in-ones? Voor deze review is gekozen om brede vergelijkingen te maken. Dit betekent dat de Transformer AiO soms met andere all-in-ones, zoals de iMac en de Lenovo A720, wordt vergeleken, terwijl in andere benchmarks de vergelijking met populaire tablets, zoals de iPad, de Nexus 7 en Microsofts Surface, wordt gemaakt. 
Transformeren in de praktijk
De naam Transformer is een bekende bij producten van Asus. De fabrikant begon de serie met een Android-tablet, die met behulp van een toetsenbord-dock kon 'transformeren' in een laptop. Na verschillende nieuwe Transformer-modellen, draaide Asus het truukje om met de Transformer Book. De 'Book' is juist bedoeld als Windows 8-laptop, waarvan het beeldscherm los als tablet kan functioneren. Het laatste concept in de reeks is de in deze review besproken Transformer AiO, waarmee Asus het trucje op de desktopcomputer probeert toe te passen.
Het concept
De Transformer AiO beschikt over twee 'los' functionerende systemen; een desktop- en een tabletsysteem. De tablet zit in het 18,4"-beeldscherm van de Transformer geïntegreerd. Aan de zijkant van de tablet zit een knopje waarmee tussen Windows en Android geschakeld kan worden. Als Android en Windows allebei opgestart zijn, gaat het wisselen binnen een seconde. Als de tablet in het basisstation zit, worden automatisch het toetsenbord en de muis aan de tablet gekoppeld. Bij het schakelen tussen de beide besturingssytemen switcht de invoerapparatuur mee. De koppeling activeert ook usb-opslag binnen Android, waardoor de tablet in Windows gezien wordt als verwisselbaar station en er makkelijk bestanden naar de tablet gekopieerd kunnen worden.
De tablet kan natuurlijk ook uit het basisstation verwijderd worden. Daarvoor zit er een handgreep aan de achterzijde van de tablet waarmee de desktop vrij gemakkelijk van zijn beeldscherm ontdaan wordt. Het koppelsysteem dat Asus heeft gebruikt, maakt het eenvoudig om de tablet weer in het basisstation terug te plaatsen. Met behulp van magneetjes wordt de tablet automatisch 'recht getrokken', waardoor je de tablet eigenlijk altijd netjes in het basistation zet.
Om de interoperabiliteit te vergroten start de tablet bij het loshalen uit de dock automatisch een remote desktop-client, waardoor de gebruiker in de Windows-omgeving door kan blijven werken. In de praktijk werkt remote desktop aardig, maar toont het vanzelfsprekend niet de mooiste graphics op het scherm. Ook het swipen op het touchscreen gaat niet zonder vertraging. Dat is overigens niet verwonderlijk, omdat het versturen van beelden op 1920x1080-resolutie - ook met compressie - nogal wat van de tablet vergt. Dat maakt dat het doorwerken in Windows geen aanbeveling verdient.
Hardware en aansluitingen
:fill(white)/i/1364296284.jpeg?f=thumb)
In het basisstation heeft Asus een quadcore Intel Core i5-3350P geplaatst. De cpu tikt standaard op 3,1GHz en kan dankzij turboboost op 3,3GHz tikken. De keuze voor een desktopprocessor is een goede zet geweest, want hoewel de verschillen tussen laptop- en desktopprocessors anno 2013 niet zo heel groot meer zijn moet toch opgemerkt worden dat een desktopprocessor over het algemeen voor minder geld betere prestaties kan leveren. In het geval van de videokaart heeft Asus overigens wel voor mobiele hardware gekozen. De grafische kracht van de GeForce 730M viel ons niet tegen, al blijft de kaart niet geschikt voor veeleisende games. De 730M is echter wel een flink pak sneller dan de igp die in veel Ivy Bridge-cpu's is ingebouwd. De overige hardware bestaat uit het werkgeheugen van 4GB, dat in het uiteindelijke model 8GB moet bedragen, en de 1TB-hardeschijf. De opslag is helaas niet versneld met behulp van een caching-ssd.
Asus heeft de Transformer AiO ruim voorzien van aansluitingen. Aan de rechterzijde van het basisstation bevinden zich een dvd-brander en een usb 2.0-poort, die is bedoeld om de ontvanger van de invoerapparatuur op aan te sluiten. De vier usb 3.0-poorten vrij aan de linkerkant van het apparaat blijven hierdoor vrij om andere randapparatuur aan te sluiten. Zowel het basisstation als de tablet beschikken ook over een kaartlezer. Een gewoon sd-slot zit in het basisstation, terwijl er een micro-sd-kaartlezer op de tablet aanwezig is. Aan de achterzijde van het basisstation heeft Asus nog een ethernetpoort en een hdmi-uitgang geplaatst.
In de praktijk
Het is een beetje de vraag hoe je de Transformer in de praktijk zou kunnen gebruiken. Aan desktopsystemen is iedereen gewend, maar reuzentablets zijn een ander verhaal. De tablet is in ieder geval geen apparaat om mee naar de bank te nemen, voor tijdens het tv-kijken. Dat komt enerzijds door het formaat, maar anderzijds ook door het gewicht. De tablet weegt ruim 2,5kg; dat is op zich niet verwonderlijk voor een scherm van dat formaat, waarin ook nog eens wat tablethardware is geïntegreerd, maar voor een tablet is het gewicht wel erg hoog. Om duidelijk te maken hoe zwaar de Transformer-tablet is hebben we het gewicht met enkele andere tablets en pc's vergeleken.
Gewicht |
Systeem | Gewicht (gram) |
iPad mini (7,9") |
308 |
Microsoft Surface RT (10,6") |
*
676 |
Dell XPS 12 (12,5") |
**
1520 |
Dell XPS 18 (18,4") |
***
2200 |
Transformer AiO (18,4) |
***
2529 |
Sony Vaio Tap 20 (20") |
*******
5200 |
Lenovo Horizon (27") |
**********
8000 |
De gewichten van de XPS 18, Vario Tap 20 en Horizon zijn overgenomen van de fabrikant.
De tablet op schoot hebben is dus niet echt een succes te noemen en daarom is het makkelijker om het apparaat met behulp van de kickstand neer te zetten. Dan blijkt de tablet bijvoorbeeld geschikt om films op te kijken, of om een recept op te zoeken in de keuken. Het is ook mogelijk om de tablet en de desktop helemaal gescheiden te gebruiken. Dankzij een hdmi-uitgang is het mogelijk om een extern scherm of een televisie aan te sluiten op het basisstation, waardoor er tegelijk in Windows gewerkt kan worden, terwijl de tablet onafhankelijk van het basisstation functioneert.
Toetsenbord en muis
Over het algemeen zijn de bijgeleverde toetsenborden en muizen niet het meest interessante onderdeel van een computer, maar in dit geval verdient de invoerapparatuur wel wat aandacht. Asus heeft de implementatie van de Android-tablet namelijk ook op het toetsenbord doorgevoerd, onder andere door de rechter Windows-toets te wijzigen naar een speciale home-toets voor Android. Het toetsenbord verbindt draadloos met de computer en kan binnen Android gebruikt worden als de tablet in het basisstation gestoken is. Het chiclet-toetsenbord is in aluminium uitgevoerd en tikt lekker, maar biedt op de Android-knoppen na geen verrassingen.
De bijgeleverde muis zorgt daarentegen wel voor verrassingen. In navolging van onder andere Apples Magic Mouse heeft Asus ervoor gekozen om het scrollwiel van de muis weg te laten en een aanraakgevoelig vlak tussen de muisknoppen te plaatsen. Scrollen gaat door middel van 'vegen' over de middelste muisknop. Asus kon het scrollwieltje blijkbaar niet helemaal loslaten, want de muis geeft tijdens het scrollen haptische feedback. Wat ons betreft is dat niet zo'n succes. Niet alleen lijkt het alsof je minder controle over het scrollen hebt, ook lijkt het trillen van de muis tijdens het scrolen vertraagd te zijn, waardoor je sneller geneigd bent om de pijltjestoetsen op het toetsenbord maar te gebruiken. Tot slot kan nog opgemerkt worden dat de muis wel erg plat is. Dat is ongetwijfeld een design-keuze, maar het maakt de bediening, zeker voor mensen met grote handen, er niet makkelijker op.

Desktop: trage schijf, vlotte videokaart
Het eerste dat opvalt wanneer Windows op de Transformer AiO opstart, is dat dit bijna een minuut duurt. Dat valt flink tegen, zeker omdat Windows 8 geoptimaliseerd is om opstarttijden te verkorten. De oorzaak kan gezocht worden in de trage - mechanische - harde schijf. Voor een conventionele harde schijf is het apparaat niet langzaam, maar in deze Transformer van 1349 euro hadden wij wel een ssd of hybride harde schijf verwacht. Ook de hoeveelheid bloatware die Asus met de Transformer meelevert, helpt niet in het verkorten van de opstarttijd.
Uit testresultaten van andere systemen met Windows 8 blijkt dat de opstarttijden dankzij een ssd een stuk lager kunnen liggen. Hoewel het geen eerlijke vergelijking is, laat de iMac ook zien dat in OS X boottijden van minder dan 20 seconden tegenwoordig de norm worden. Dells XPS 12 is momenteel het snelste exemplaar in onze benchmarkdatabase en laat zien dat het zelfs mogelijk is om Windows 8 in minder dan zeven seconden op te starten.
In de benchmarks van CrystalDiskMark scoort de Transformer AiO prima voor een systeem met een mechanische schijf. Uiteraard kan de Transformer niet tippen aan de bloedsnelle ssd in de XPS 12, maar de Transformer kan zich prima meten met de concurrerende all-in-ones.
Grafische benchmarks
Voor de grafische benchmarks hebben we 3DMark gedraaid en we waren positief verrast over de kracht van Nvidia's GT730M. De 730M kwam nog niet voor in de benchdb, dus het was vantevoren niet helemaal duidelijk hoe de videokaart zou presteren.
Uit de benchmarks blijkt dat de prestaties van de grafische chip alleszins meevallen. Ten opzichte van zijn voorganger, de 630M, zet de nieuwe grafische kaart betere scores neer. Het is daarom een goede keus van Asus geweest om niet voor de Ivy Bridge-igp te gaan, maar te investeren in een losse videokaart. Ter vergelijking is de Samsung Series 5 Touch met de HD4000 chip van Intel ook opgenomen in de tabel.
Desktop: benchmarks
Asus levert de Transformer AiO P1801, zoals het apparaat voluit heet, in Nederland in twee varianten. De eenvoudigste variant heeft een Core i3 3220-processor en 4GB werkgeheugen. Het duurdere model beschikt over een Core i5-3350P, gecombineerd met 8GB werkgeheugen. Ons testexemplaar beschikt over de snellere processor, maar had slechts 4GB werkgeheugen aan boord. De 3350P is een quadcore i5 processor van de Ivy Bridge-generatie met een klokfrequentie van 3,1GHz. De processor beschikt niet over HT, waardoor de cpu aan maximaal 4 threads tegelijk kan werken.
Praktijktests
In de praktijktests scoort de Transformer op alle gebieden lager dan op basis van de specificaties verwacht mag worden. Zeker in de Premiere Pro-benchmark doet de Transformer een stuk langer over het renderen van een filmpje dan verwacht. In Photoshop, waarbij enkele complexe bewerkingen op een foto worden losgelaten, scoort de Transformer relatief gezien minder slecht. Ook in de Lightroom-benchmark, waarbij foto's met een aantal filters geëxporteerd worden, staat de Transformer weer onderaan het lijstje.
Synthetische benchmarks
Handbrake laat zien dat de Transformer trager is dan andere all-in-ones. Dat is in dit geval niet verwonderlijk omdat de i7-processor in de andere systemen over hyper-threading beschikt en Handbrake juist multi-threaded benchmarksoftware is.
In Cinebench zien we hetzelfde patroon als in Handbrake; de multi-benchmark valt uit in het voordeel van de i7-processors. In de OpenGL-test scoort de Transformer wel weer beter dan de Lenovo A720.
Tablet: hardware net aan
Omdat de Transformer AiO zowel over desktop- als over tablethardware beschikt hebben we onder Android ook onze gebruikelijke tablet-benchmarks gedraaid om te kijken hoe het apparaat in die hoedanigheid functioneert.
Transformer AiO tablet specificaties |
Soc |
Nvidia Tegra 3 1,7GHz |
Werkgeheugen |
2GB |
Opslaggeheugen |
32GB |
Oplsaggeheuen uitbreidbaar |
Ja (micro-sd) |
Schermdiagonaal |
18,4" |
Schermresolutie |
1920x1080 |
Besturingssysteem |
Android 4.1.1 |
Gewicht |
2529g |
Asus heeft de Transformer AiO uitgerust met een Tegra 3-soc die op 1,7GHz geklokt is. Dat is vrij hoog voor een Tegra 3, maar die snelheid blijkt in de praktijk niet overbemeten te zijn. Voor normaal gebruik is de soc prima in staat om de beelden op het scherm te laten verschijnen. Bij het uitvoeren van taken die de gpu intensiever belasten, zoals games, blijkt dat de soc echter moeite heeft met de hoge resolutie die het moet aansturen.
Uit de GL-offscreen-benchmark en de RL-benchmark blijkt dat de naar 1,7GHz opgeschroefde Tegra 3-soc goede prestaties neer weet te zetten. De Nexus 7, die beschikt over dezelfde soc maar dan op 1,3GHz, scoort duidelijk minder goed. De Exynos-chip scoort in de RL-benchmark over het algemeen beter dan Tegra-socs, omdat de Samsung-chips doorgaans van het snelste geheugen gebruikmaken. De soc is dus, zeker voor Tegra 3-begrippen, snel. Het is echter wel te merken dat de chip al een tijdje op de markt is en is geïntroduceerd in een periode waarin de meeste tablets een resolutie van rond de 1280x800 pixels hadden. Een Snapdragon 600-soc was waarschijnlijk beter op zijn plek geweest in de Transformer AiO.
Browserbenchmarks
Om de browserprestaties te meten hebben we Peacekeeper en Kraken uit de kast getrokken. In Peacekeeper scoort de Transformer ondanks de hogere kloksnelheid lager dan de Nexus 7. In Kraken, dat vooral een JavaScript benchmark is, scoort de Transformer erg goed. Het is zelfs de snelste Tegra 3-tablet in de Tweakers-database.
Bestandsoverdracht
Wanneer de tablet gebruikt wordt als mobiel bioscoopje is het natuurlijk prettig als films vlot naar de tablet gekopieerd kunnen worden. De overdrachtssnelheid van de Transformer valt echter behoorlijk tegen. Bij het kopiëren van een groot bestand haalden we 8,53MB/s. Dat betekent dat het kopiëren van een film van 700MB dan bijna anderhalve minuut duurt. Bij de bestandsoverdracht van kleine bestanden weet de Transformer in ieder geval de Nexus 7 voor te blijven, hoewel iets meer dan 6MB/s geen topscore is.
Accuduur
Het zal niemand verbazen dat de accutijd van de Transformer niet het sterkste punt van de tablet is. Het 18,4"-scherm verbruikt flink wat energie. Bovendien maakt dat scherm de tablet al zwaar genoeg, dus een accu met grotere capaciteit was niet wenselijk geweest. Gelukkig levert Asus een aparte lader mee voor de tablet, zodat deze niet steeds in het basisstation gezet moet worden bij een lege accu. De accuduur van 296 minuten bij het afspelen van een film klopt goed met de batterijtijd van 5 uur die Asus opgeeft. Tijdens continu browsen houdt de tablet het na iets meer dan 3,5 uur voor gezien. Door de grootte van de tablet zal deze echter vaak met behulp van de kickstand neergezet worden en dan is een laadsnoer ook minder hinderlijk dan bij een tablet die je in de hand houdt.
Scherm: half om half
Asus heeft de Transformer AiO een 18,4"-scherm met een ips-paneel meegegeven. De resolutie bedraagt 1920x1080 pixels, wat voor een desktopcomputer resulteert in een prima werkoppervlak. Dat is ook meteen het zwakke punt van het scherm, want wat voor desktops goed werkt hoeft voor tablets niet het geval te zijn. In vergelijking met andere populaire tablets is de pixeldichtheid van 120 pixels per inch dan ook laag te noemen.
Pixeldichtheid van verschillende beeldschermen |
Beeldscherm | Pixels per inch (ppi) |
iPad 4 |
**********
265 |
Nexus 7 |
********
216 |
iPad mini |
******
162 |
Asus Transformer AiO P1801 |
*****
120 |
Acer DA220HQL |
****
105 |
Lenovo Horizon |
***
82 |
Het is wel de vraag of de lage pixeldichtheid een probleem is. Enerzijds zorgt de lage ppi voor een minder mooi beeld, zeker in vergelijking met tablets als de iPad Retina en de Nexus 7, maar anderzijds is de Transformer AiO niet geschikt om lange tijd op schoot of in de hand te houden waardoor de tablet sneller neergezet wordt. Op een kijkafstand van een centimeter of 75 is er met de pixeldichtheid niets mis.

Beeldkwaliteit
De kijkhoeken van het ips-scherm zijn goed; er treedt weinig verkleuring op bij schuine kijkhoeken. Er moet wel opgemerkt worden dat het paneel dat in ons testmodel zat, behoorlijk last had van backlight-bleeding aan de onderzijde van het paneel. De backlight bleeding valt vooral op bij donnkere beelden.
Horizontale kijkhoeken
Verticale kijkhoekenKleurfout

Het Transformer-scherm hebben we ook aan een kleurweergavetest onderworpen. Daaruit blijkt dat vooral de kleurproductie van blauw en magenta afwijkt. De gemiddelde kleurfout valt daardoor alsnog redelijk hoog uit. Ter vergelijking: een ΔE tussen 1 en 3 is erg goed te noemen; hierbij zijn de kleurverschillen nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Tussen 3 en 6 zouden we nog heel acceptabel noemen. Kleurfouten boven 6 worden duidelijk zichtbaar in de vorm van bijvoorbeeld een gebrek aan saturatie of een kleurwafwijking. Bij de Transformer wijken alle kleuren behalve geel af. Daardoor komt de gemiddelde kleurfout op iets meer dan 8 uit.
Gemiddelde kleurfout |
Apparaat | in Delta E 1994, lager is beter |
iPad (4e generatie) |
**
1,7740 |
iMac 21,5" (2012) |
**
1,9800 |
Nexus 7 |
*****
4,2400 |
Transformer AiO |
*********
8,1819 |
Microsoft Surface RT |
**********
8,8800 |
iPad mini |
**********
8,9340 |
Helderheid en contrast
Ook de maximale helderheid van het scherm blinkt in vergelijking met de concurentie niet uit. Een helderheid van 356 nits is evenwel niet slecht te noemen.
De zwartwaarde van het scherm is met 0,26 bij 250 nits prima te noemen. Weinig tablets in onze database weten een lagere waarde te noteren. Door de lage zwartwaarde valt de contrastverhouding van het beeldscherm dan ook redelijk hoog uit.
Alternatieven: Acer, Dell, Lenovo, Sony
Voor een geheel nieuw concept als de Transformer AiO is het moeilijk om vergelijkbare alternatieven te vinden. Toch heeft de concurrentie, net als Asus, de steeds populairdere toepassingen van touchscreens en apps te proberen omarmen. Concurrenten Dell, Sony en Lenovo hebben ervoor gekozen om net als Asus een kruising tussen een tablet en een desktopcomputer te maken, maar voeren de hardware niet dubbel uit. Voor alle alternatieven geldt dat ze beschikken over een mobiele Intel-processor. Buitenbeentje is Acers Smart Display, dat geen all-in-one is zoals de andere systemen.
Het dichtst in de buurt van de Transformer AiO komt Dells XPS18. Dell heeft ervoor gekozen om conventionele computerhardware in een 18,4"-scherm te bouwen. De XPS18-tablet blijft daardoor Windows 8 native draaien, in tegenstelling tot de Transformer die Windows 8 via Remote Deskstop bestuurt. Keerzijde van die medaille is dat de gebruiker nog zwaardere hardware dan die in de Transformer mee moet sjouwen.
De Sony Vaio Tap 20 is met een 20"-scherm een maatje groter dan de Transformer AiO en is volgens de fabrikant dan ook niet bedoeld om mee te nemen. Het kán echter wel, want Sony heeft een verwisselbare accu in de computer ingebouwd. De schermresolutie van 1600x900 pixels voor het basismodel is aan de magere kant, en het gewicht van 5,2 kilogram maakt dat het apparaat niet geschikt is om vaak te verplaatsen.
Sony Vaio Tap 20: all-in-one met Windows 8
Lenovo’s Horizon is net als de Vaio Tap 20 eigenlijk geen tablet meer. De hardware zit ingebouwd in een 27”-beeldscherm en is met een gewicht van maar liefst 8 kilogram niet makkelijk te verplaatsen. Ook is de resolutie van 1920x1080 pixels voor een 27”-scherm aan de magere kant. De Horizon kan ook op een accu werken, maar zal dat niet langer dan twee uur volhouden.
Lenovo Horizon: tafel met touch als nieuwe familie-pc
Acers Smart Display is geen all-in-one zoals de andere alternatieven, maar het scherm is toch in dit lijstje opgenomen omdat de functionaliteit het dichtst in de buurt komt van Asus' Transformer. Het Smart Display kan fungeren als monitor voor een computer, maar kan ook switchen naar Android, net als de Transformer. De specs zijn wat minder dan die van de Transformer-tablet; de schermresolutie is met 1920x1200 pixels wel net weer wat hoger.
Hands-on: Acers Android-all-in-one annex monitor
Specificaties en gallery
Merk en uitvoering |
Categorie |
Desktops |
Merk |
Asus |
Serie |
Transformer |
Uitvoering |
AiO |
Afbeeldingen |
:fill(white)/i/1362651121.jpeg?f=thumblarge) |
Prijs en beoordeling |
Technische Specificaties |
Desktoptype |
All-in-one |
Videochip |
GeForce GT730M |
Verbindingen |
Verbinding (wlan) |
802.11n, 802.11b, 802.11g |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Monitor |
Schermdiagonaal |
18,4" |
Schermresolutie |
1920x1080 (Full HD 1080p) |
Backlight |
Led: Edge-lit |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Multitouch |
Ja |
Overige specificaties |
Besturingssysteem |
Windows 8 |
Kleuren |
Zwart |
Desktop exta's |
Bluetooth, Cardreader, Webcam |
Bijzonderheden |
Scherm kan worden losgemaakt, waarna het functioneert als een standalone Android (4.1)-tablet. De tablet is voorzien van een nVidia Tegra 3-soc. |
Meer informatie |
EAN |
- |
SKU |
- |
Tweakers ID |
329036 |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Conclusie: afwegen
Een conclusie verbinden aan Asus' Transformer AiO is geen eenvoudige taak. Enerzijds werkt het apparaat prima als desktopsysteem. De quadcoreprocessor en de videokaart zorgen ervoor dat Windows 8 vloeiend loopt en ook de zwaardere taken draaien prima op het systeem. Daarnaast is de featureset erg compleet. De pc beschikt over vier usb 3.0-poorten, een kaartlezer, een hdmi-uitgang en - voor degenen die hem nog gebruiken - een dvd-brander. Ook de schermresolutie kan ons bekoren; veel fabrikanten verkopen tegenwoordig nog steeds 18,5"-schermen met het magere schermoppervlak van 1366x768 pixels. Anderzijds start het systeem langzaam op en had Asus voor de prijs van 1349 euro wat ons betreft wel een ssd of een hybride schijf in de Transformer mogen bouwen. Tot slot kon de nieuw ontworpen muis ons niet echt bekoren.
Over de tablet zijn we wat minder te spreken dan over de desktop. Het apparaat is erg zwaar en heeft een relatief lage pixeldichtheid. Daarnaast lijken de schermresolutie van 1920x1080 pixels en de Tegra 3-soc geen ideale combinatie te vormen en is de batterijduur, hoewel begrijpelijk, niet echt om over naar huis te schrijven. Om de tablet nou helemaal af te schrijven gaat echter wat ver. Het grote schermformaat zorgt er namelijk wel voor toepassingsmogelijkheden die niet geschikt zijn voor kleinere tablets. Daarnaast is de hardware wél toereikend voor de wat minder veeleisende gebruiker.

Tot slot krijgt Asus punten door te innoveren op de markt van desktops en all-in-ones, die al een tijdje met teruglopende verkoopcijfers kampt en over het algemeen vrij saaie producten voortbrengt. Het gedurfde ontwerp heeft natuurlijk wel een keerzijde, want niet iedereen zal het nut inzien van een all-in-one met verwijderbaar scherm. Ook op de redactie van Tweakers is nog niet iedereen overtuigd van het nut van het apparaat en de verwachting is dat de Transformer AiO voorlopig een niche-product zal blijven. De prijs zal bovendien niet bijdragen aan de popularisering van de Transformer. Hoewel je voor 1349 euro zowel een desktop als een goed geïntegreerde tablet krijgt, is de vraag of consumenten niet liever zelf de keuze willen maken. Voor een adviesprijs van 249 euro heb je een Nexus 7 en voor 335 euro koop je een iPad mini. Voor het geld dat je dan overhoudt verkoopt Asus ook andere all-in-one-computers met een Intel Core-processor en 21,5"-full-hd-scherm. De keuze voor een Transformer AiO zal dus echt afhangen van de vraag of de toekomstige koper brood ziet in de 18,4" Android-tablet. Anders zijn er legio andere - wellicht logischere - opties voor handen.
Eindoordeel