Door Joost Schellevis

Redacteur

Kantoorsoftware: Office, LibreOffice en OpenOffice getest

11-03-2013 • 08:00

284

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Steeds meer mensen werken in online-tekstverwerkers; zeker sinds de introductie van Google Docs is de populariteit van grotendeels gratis online-alternatieven sterk gestegen. Dat wil niet zeggen dat de makers van offline-kantoorpakketten stilzitten. Hoewel kantoorsoftware al enige tijd volwassen is en er feitelijk weinig meer te versleutelen valt aan de software, blijven er gestaag nieuwe versies uitkomen.

In deze face-off nemen we drie kantoorpakketten mee: Microsoft Office 2013, LibreOffice 4.0 en OpenOffice 3.4.1. Office 2013 kwam eind januari uit; LibreOffice 4.0 verscheen korte tijd later, begin februari. Van OpenOffice, waarvan het LibreOffice-project een afsplitsing is die is ontstaan uit onvrede met het OpenOffice-project, moet versie 4.0 binnen niet al te lange tijd verschijnen, maar de precieze introductiedatum is onbekend en voor de volledigheid wilden we het softwarepakket toch nu al meenemen.

Logo's Office, LibreOffice, OpenOffice

Office is het enige van de drie softwarepakketten waarvoor moet worden betaald: namelijk 100 euro per jaar in combinatie met een Office 365-abonnement waarbij gebruikers extra Skype-tegoed, SkyDrive-opslagruimte en nieuwe versies van Office zonder meerprijs krijgen, of vanaf 140 euro zonder abonnement. LibreOffice en OpenOffice zijn gratis te downloaden en zijn daarnaast ook te gebruiken op OS X en Linux, in tegenstelling tot Office 2013, al is er van Office wel een oudere OS X-versie voorhanden. Bovendien zijn Open- en LibreOffice opensource.

We gaan in dit artikel uit van een gebruiker die op zijn desktop kantoorsoftware wil gebruiken: gebruik op een tablet is niet getest, omdat OpenOffice en LibreOffice niet over een speciale touchscreen-modus beschikken. We behandelen in dit artikel de drie belangrijkste programma's van elk kantoorsoftwarepakket: de tekstverwerker, het spreadsheetprogramma en het presentatieprogramma. Daarna gaan we nog even kort in op een aantal programma's die alleen in Office of in Libre/OpenOffice aanwezig zijn, zoals Outlook, Math en Draw.

Online

Office is de enige van de drie softwarepakketten met online-functionaliteit. Zo kunnen documenten door meerdere mensen tegelijkertijd worden bewerkt en worden de instellingen in Office over meerdere apparaten gesynchroniseerd. Dinsdag meer over online-kantoorsoftware, in een vergelijking van onder meer Google Docs en Office Web Apps.

Afbeelding frontpage: Kriss Szkurlatowski

Interface

Het meest zichtbare verschil tussen de drie softwarepakketten is de interface. Vooral het verschil tussen Office en de rest is groot. Dat komt voornamelijk door de zogeheten ribbon, die in Office de plaats van de traditionele toolbar heeft ingenomen. De ribbon bestaat al sinds 2007, en kreeg aanvankelijk veel kritiek - voornamelijk omdat niemand meer wist welke plek bepaalde functionaliteit zat. Wij beginnen er echter behoorlijk aan gewend te raken en prefereren de ribbon inmiddels boven de taakbalk.

Interface Office 2013, LibreOffice 4.0, OpenOffice

Van boven naar onder: Office, LibreOffice en OpenOffice.

Dat komt ook doordat de menu's van OpenOffice en LibreOffice soms archaïsch en daardoor onoverzichtelijk in elkaar zitten. Wie in Office een afbeelding wil invoegen, klikt op het tabblad 'Invoegen' en vervolgens op het duidelijk aanwezige pictogram 'Afbeeldingen', waarna een bestandsdialoogvenster wordt geopend. In OpenOffice en LibreOffice klikt de gebruiker eveneens op 'Invoegen', maar verschijnt vervolgens een onoverzichtelijk uitklapmenu waarin de optie 'Afbeelding' niet is voorzien van een icoon. Vervolgens moet de gebruiker nog kiezen uit de opties 'Uit bestand' of 'scannen'. We vragen ons af hoeveel gebruikers daadwerkelijk een bestand zullen scannen en waarom die extra klik dus nodig is.

Niet dat de ribbon perfect is, overigens: ook daar raken we bij tijd en wijle nog steeds verdwaald, bijvoorbeeld toen we een koptekst wilden toevoegen. We waren al enige tijd aan het turen naar het tabblad 'Pagina-indeling', toen bleek dat deze functionaliteit onder het tabblad 'Invoegen' moet worden gezocht. Over het algemeen bevalt de ribbon ons echter beter, al blijft het een kwestie van smaak en gewenning.

Ook op andere vlakken voelt de interface van Office een stuk moderner aan dan die van de gratis opensource-pakketten. Zo is de vormgeving een stuk strakker, waarbij Microsoft de Metro-ontwerpgedachte in het achterhoofd heeft gehouden - iets wat lang niet iedereen overigens zal bevallen. Functioneler zijn de live-previews van Office. Als een afbeelding wordt ingevoegd en in een tekst wordt gesleept, ziet de gebruiker direct hoe het eruit komt te zien. Onder Libre- en OpenOffice ziet de gebruiker dat pas als hij stopt met slepen, zoals geïllustreerd in onderstaande video.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Daarnaast heeft Office veel meer kant-en-klare stijlen aan boord om documenten op te maken. Vooral bij Word en Powerpoint maken die stijlen dat documenten en presentaties er een stuk mooier uitzien. Tegelijkertijd kunnen de meegeleverde stijlen nog niet tippen aan het in dit artikel niet besproken iWork van Apple.

Veel overeenkomsten

Wanneer de strijd tussen OpenOffice en LibreOffice gaat, zijn er meer overeenkomsten dan verschillen en dat is niet vreemd, gezien de gemeenschappelijke herkomst van de pakketten. Toch zijn er wel verschillen zichtbaar en die vallen grotendeels in het voordeel van LibreOffice uit: het ziet er allemaal net even wat frisser en verzorgder uit dan het enigszins ouderwets aanvoelende OpenOffice, dat de afgelopen jaren nauwelijks van uiterlijk is gewijzigd.

Dit is het duidelijkst te zien in de tekstverwerker. De harde schaduw en de donkergrijze achtergrond zijn in LibreOffice vervangen door een lichtgrijze achtergrond en een zachtere schaduw, wat minder Spartaans overkomt. In het algemeen zijn de pictogrammen groter en moderner. Ook heeft LibreOffice ondersteuning voor Firefox-skins. Maar de verschillen blijven zoals gezegd niet heel groot, en de kans is aanwezig dat ook OpenOffice 4 er dan wat moderner uitziet.

OpenOffice vs LibreOffice

Links: LibreOffice; rechts, OpenOffice.

Compatibiliteit en performance

De compatibiliteit tussen Office en andere softwarepakketten is de afgelopen tijd sterk verbeterd. Ooit was het zo dat de rest van de softwarepakketten zich maar naar de software van Microsoft moest voegen: Office ondersteunde geen open formaten maar was wel marktleider, waardoor andere pakketten zich genoodzaakt zagen ondersteuning voor Microsofts gesloten, propriëtaire en inefficiënte bestandsformaten te bieden.

Dat is gelukkig niet meer zo: Office gebruikt het door Microsoft ontwikkelde, maar opensource-OpenXML-formaat dat zich qua efficiëntie kan meten met het OpenDocument-formaat van OpenOffice en LibreOffice. Beide bestandsformaten zijn standaarden, maar het is jammer dat er nog steeds twee verschillende bestandsformaten zijn die nog op lang niet elk punt compatibel zijn.

Pluspunt is wel dat Office sinds versie 2010 OpenDocument-bestanden van OpenOffice en LibreOffice kan openen en opslaan. Perfect is die functionaliteit echter nog niet: documenten die vanuit een van de opensource-kantoorpakketten in Office worden geopend, zien er vaak subtiel - en soms helemaal niet zo subtiel - anders uit. Andersom is dat veel minder een probleem.

Op één punt is de ondersteuning van OpenDocument flink verslechterd met de komst van Office 2013. Afbeeldingen in OpenDocument-bestanden worden in Office met een veel lagere helderheid getoond, waardoor ze slecht zichtbaar zijn. Dat was in Office 2010 niet zo. Het gaat om een bug die eenvoudig met een software-update kan worden opgelost, maar irritant is een zo duidelijke fout wel. Heeft Microsoft deze functionaliteit eigenlijk wel getest?

afbeeldingen in libreoffice, openoffice, office

Dit is wat er gebeurt met afbeeldingen wanneer LibreOffice- en OpenOffice-documenten (links) worden geopend in Office (rechts).

LibreOffice heeft daarnaast ondersteuning voor document management-systemen die de cmis-standaard ondersteunen. Daaronder valt Microsoft Sharepoint. Hiermee valt een belangrijk voordeel van Office ten opzichte van de concurrentie weg: veel bedrijven gebruiken Sharepoint voor beheer van documenten en intranetten, en tot voor kort was Office het enige van de drie geteste softwarepakketten dat daarmee overweg kon.

Performance

OpenOffice en LibreOffice zijn over het algemeen wat stabieler dan Office. Office 2013 liep bij gebruik in de praktijk meerdere malen vast, en Word 2013 wil op een van onze kantoor-pc's zelfs helemaal niet meer starten. Dat is ons met Libre- en OpenOffice nog nooit overkomen. Office 2013 lijkt zelfs wat instabieler dan voorgaande versies. Ook bij het bewerken van grote tekstdocumenten - zeg: 30.000 woorden of meer - presteren de gratis varianten beter: Word heeft dan duidelijk moeite met scrollen. Van de twee gratis varianten presteert LibreOffice nog net even wat beter dan zijn concurrent.

Opslaan en openen

Waar OpenOffice en LibreOffice ook een stuk sneller werken dan Office, is het proces van het opslaan van bestanden - iets dat toch niet bepaald rocket science zou moeten zijn. In OpenOffice en LibreOffice, net als in voorgaande versies van Microsoft Office, is bij het bewerken van een nieuw document het klikken op 'opslaan' genoeg om een dialoogvenster te openen, waarna het bestand kan worden opgeslagen. Zo niet in Office 2013.

Wie een nieuw document lokaal wil opslaan, dient te klikken op het diskette-icoon, gevolgd door de gewenste locatie - waarna alsnog een dialoogvenster wordt geopend voor het daadwerkelijke opslaan van het document. Grofweg hetzelfde dient te worden gedaan bij het openen van documenten, waarbij zelfs drie keer moet worden geklikt voordat er een dialoogvenster wordt geopend. Ook het gebruik van shortcuts zoals ctrl+s en ctrl+o is niet voldoende om deze omslachtige opslag- en openprocedure te omzeilen: dan moeten gebruikers nog steeds drie keer klikken voordat een document is opgeslagen of geopend. Een voordeel zou kunnen zijn dat gebruikers vanuit Office in hun SkyDrive bestanden kunnen opslaan, ware het niet dat dat vanuit elke applicatie kan, simpelweg door bestanden in de SkyDrive-folder te plaatsen. Dit is dus niet nodig.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Tekstverwerken: Word en Writer

Het meestgebruikte deel van elk kantoorsoftwarepakket is waarschijnlijk de tekstverwerker. Het is dan ook direct het onderdeel van een kantoorpakket waar op het eerste gezicht weinig aan kan worden vernieuwd. Waar je voor een spreadsheetprogramma nieuwe formules kunt bedenken of voor presentatiesoftware nieuwe soorten slides kunt ontwerpen, blijft platte tekst in een tekstverwerker simpelweg platte tekst.

Maar onder de motorkap kunnen op het oog niet erg baanbrekende functionaliteiten het leven van de gebruiker een stuk makkelijker maken. Een voorbeeld daarvan is de comment-functionaliteit, die vaak wordt gebruikt als mensen een document - bijvoorbeeld een scriptie of een voorstel - moeten nakijken. Die is in LibreOffice en Office 2013 verbeterd ten opzichte van eerdere versies. Zo is het in Word nu mogelijk om een reactie op een opmerking te plaatsen. Ook kunnen reacties als 'voltooid' worden gemarkeerd. In LibreOffice Writer kunnen opmerkingen bij meerdere woorden of delen van zinnen worden geplaatst, zodat makkelijker te zien is waar een opmerking betrekking op heeft. Die functionaliteit is al langer aanwezig in Office, maar ontbreekt nog in OpenOffice: daar kan een opmerking maar op één punt in een tekst worden geplaatst.

Comment LibreOffice

De commentaar-mogelijkheid in LibreOffice Writer.

Vergelijkbaar is de 'track changes'-functionaliteit, waarmee wijzigingen in een document kunnen worden bijgehouden. Daardoor kan een document worden bewerkt, terwijl de oorspronkelijke tekst behouden blijft. Voorheen stond dit altijd garant voor een onoverzichtelijke brei van aanpassingen, toegevoegingen en geschrapte passages. Het enige alternatief was om de oude of nieuwe versie te bekijken zonder dat zichtbaar was wat wel en niet is aangepast. Office 2013 toont bij gewijzigde passages nu een rode lijn, zodat een stuk eenvoudiger is te zien waar de wijzigingen zijn aangebracht. Door op de rode lijn te klikken, worden de wijzigingen getoond. Libre- en OpenOffice hebben deze functionaliteit nog niet.

Betere track changes in Office 2013

Woorden tellen

In de Writer zien we dat LibreOffice zijn best doet om gebruikersvriendelijker te worden door het aantal benodigde handelingen om iets te bereiken, te verminderen. Zo heeft LibreOffice Writer eindelijk een woordenteller in de statusbalk, net als Office. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor studenten die een paper met een bepaald aantal woorden moeten inleveren. In OpenOffice Writer is die functionaliteit nooit doorgedrongen, waardoor gebruikers twee keer moeten klikken om te kunnen zien hoeveel woorden een document telt. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid in LibreOffice om een kop- of voettekst op alle pagina's, behalve de eerste, toe te voegen. In OpenOffice moet een gebruiker daarvoor eerst een aparte stijl aanmaken.

Word bevat verder nog een aantal kleine functionaliteiten die het leven aangenamer maken, maar die niet per se noodzakelijk zijn. Zo houdt Word bij waar de gebruiker in een document is gebleven met lezen of bewerken, en wordt deze positie gesynchroniseerd over meerdere apparaten met hetzelfde Microsoft-account. Ook bevat Word een speciale leesstand - die overigens vooral bedoeld lijkt te zijn voor tablets. Daarnaast is het nu mogelijk om pdf-bestanden te openen in Word, maar dat is van beperkt nut: een deel van de opmaak gaat bij het importeren verloren en pdf's zijn eigenlijk helemaal niet bedoeld om te worden bewerkt.

Spreadsheets: Excel en Calc

Spreadsheetprogramma's zijn ongelofelijk krachtige programma's waar de meest ingewikkelde berekeningen mee kunnen worden uitgevoerd - maar het overgrote deel van de gebruikers start de programma's slechts op om zijn huishoudboekje bij te werken of anderszins eenvoudige lijstjes mee samen te stellen. Daarom is het fijn als spreadsheetprogramma's functionaliteit toevoegen die ook voor de doorsnee gebruiker van toegevoegde waarde is.

Dat is het geval met de Flash Fill-functionaliteit van Excel 2013. Deze functie herkent patronen in ingevulde gegevens en kan op basis hiervan gegevens in andere cellen automatisch aanvullen. Als er bijvoorbeeld in een kolom volledige namen staan, met voornaam en achternaam, dan kan in de volgende kolom eenvoudig enkel de voornaam worden opgenomen door een aantal keren een van de voornamen die in de lijst voorkomt, te schrijven. Daarna wordt de rest aangevuld. Normaliter zou daarvoor een script geschreven moeten worden. Perfect is de functionaliteit niet: als bepaalde gegevens in een tabel afwijken - denk aan mensen met meerdere namen - begint hij te haperen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Office bevat verder een functie die gebruikers adviseert over geschikte draaitabellen en grafieken voor bepaalde gegevens. Vooral bij grafieken werkt die functionaliteit goed, maar het is nou ook weer niet zo dat we die functionaliteit missen in de andere kantoorsoftwarepakketten. Hetzelfde geldt voor de zogenoemde Sparklines, kleine grafieken die naast een cel kunnen worden geplaatst om een trend aan te geven.

Een erg fijne verandering in Excel 2013 is dat elke spreadsheet nu zijn eigen venster heeft; in voorgaande versies was dat niet zo, waardoor het zonder veel moeite te doen niet mogelijk was twee verschillende Excel-spreadsheets naast elkaar of op twee verschillende monitors te openen. OpenOffice en LibreOffice behandelden spreadsheets al op deze manier.

Automatische grafiek

Voor mensen die wel eens spreadsheets met zeer grote hoeveelheden kolommen gebruiken, zijn OpenOffice en LibreOffice niet zo handig. Het maximale aantal kolommen ligt daar op 1024, terwijl dat er in Office maar liefst 16384 zijn. Het gaat hierbij specifiek om de kolommen, niet de rijen: daarop zit geen maximum. We vragen ons af hoeveel gebruikers meer dan 1024 kolommen zullen maken, maar er zijn scenario's denkbaar en voor die gevallen zijn de gratis pakketten dus niet geschikt.

Handig in LibreOffice is dat afbeeldingen kunnen worden geëxporteerd als bestand; in Office en OpenOffice is dat niet mogelijk. De gratis pakketten hebben daarnaast veel betere ondersteuning voor de OpenFormula-standaard, die spreadsheetprogramma's onderling compatibel moet maken. Doordat Excel slechts gedeeltelijke ondersteuning voor OpenFormula heeft, zijn sommige bewerkingen in documenten niet één op één over te zetten, wat niet alle Excel-documenten uitwisselbaar met Open/LibreOffice-spreadsheets maakt en vice versa. Office heeft dan wel weer ondersteuning voor het importeren van Access-databases.

Presenteren: Powerpoint en Impress

Het belangrijkste onderdeel van een presentatieprogramma is niet het ontwerpproces van de dia's, maar het daadwerkelijke presenteren. Dat hebben de ontwikkelaars van LibreOffice goed begrepen. Zij hebben een app uitgebracht waarmee de presentatiemodus kan worden bediend. Niet alleen kan door de presentatie worden genavigeerd, ook krijgt de presentator een screenshot van de presentatie te zien, evenals aantekeningen die hij voor zichzelf heeft gemaakt. Aanvankelijk was deze alleen beschikbaar voor de Linux-versie van LibreOffice Impress, maar inmiddels is een software-update vrijgegeven waarin ondersteuning voor Windows en Mac OS X is toegevoegd.

LibreOffice Impress Remote

Office heeft daarentegen wel weer een apart scherm voor de presentator, dat bij gebruik van een beamer enkel op de monitor wordt getoond. De presentator ziet hierbij eveneens de huidige dia en de bijbehorende aantekeningen, evenals de eerstvolgende dia. Daarnaast is het mogelijk om snel naar een andere dia te springen en loopt er een klokje mee om aan te geven hoe lang de presentatie al loopt. Om bepaalde zaken te benadrukken, is het mogelijk om er met een 'laserpointer' op te schijnen, het te omcirkelen of het te arceren. Deze functionaliteit is standaard niet aanwezig in Impress, maar kan als extensie worden toegevoegd: deze heten voor beide pakketten respectievelijk Presenter Screen en Presenter Console. In het geval van OpenOffice zijn er echter herhaaldelijk api-problemen geweest met de plugin, waardoor deze na een software-update opeens niet meer werkte.

Presenter view

Wie een kale presentatie wil maken zonder al te visueel opsmuk, of wie zelf een ontwerp wil maken, is bij Impress aan het goede adres. Beide pakketten bevatten bijzonder weinig meegeleverde templates, en vooral in OpenOffice is het aanbod mager. Powerpoint heeft veel meer kant-en-klare presentatie-ontwerpen aan boord, en desgewenst kunnen vanuit de applicatie meer ontwerpen worden gedownload. Verder kunnen in Powerpoint YouTube-video's worden geëmbed.

Meegeleverde ontwerpen - OfficeMeegeleverde ontwerpen - OpenOfficeMeegeleverde ontwerpen - LibreOffice

Mailen, rekenen en tekenen

Outlook

De mailclient van Office is fenomenaal en beter dan andere mailclients, al komt de webinterface van Gmail aardig in de buurt. Erg veel veranderd is Outlook 2013 niet, al is er een nieuwe adresboek-interface toegevoegd. Ook is het mogelijk om vanuit het venster waarin het mailtje wordt geopend, het mailtje te beantwoorden - er hoeft dus geen nieuw venster te worden geopend. Dat werkt erg overzichtelijk. Wat ons overigens wel een raadsel is, is waarom het configureren van een Outlook.com-mailadres in de mailclient niet erg makkelijk gaat.

Outlook 2013 - Face-off

OneNote, Access en Base

Office bevat standaard verder de notitietool OneNote, vergelijkbaar met Evernote, maar dan wat uitgebreider. Zo kan er in documenten worden getekend en kunnen arceringen worden aangebracht. OneNote is vooral handig in combinatie met de mobiele apps en synchronisatie. Office bevat desgewenst verder de databasetool Access. OpenOffice en LibreOffice bevatten standaard het vergelijkbare maar minder uitgebreide Base.

OneNote - Face-off

Rekenen en tekenen

Het tekenpakket Draw wordt standaard meegeleverd met OpenOffice en LibreOffice en laat gebruikers diagrammen en tekeningen maken, waaronder ook 3d-tekeningen. Het vergelijkbare Microsoft Visio wordt met sommige Office-varianten meegeleverd. Visio hanteert zijn eigen bestandsformaat. Tot slot bevatten Open- en LibreOffice de tool Math, waarmee wiskundige formules kunnen worden opgesteld. Die tool kan samenwerken met Writer, Calc en Impress.

Conclusie

Over het algemeen bevalt Office ons het best: de software kent op veel vlakken functionaliteit die zijn gratis concurrenten niet aan boord hebben en ziet er een stuk fijner uit. Wel zijn Open- en LibreOffice een tikje stabieler. Daarnaast is de vraag hoeveel die extra functionaliteit een gebruiker waard is. De gratis kantoorpakketten bieden ook prima functionaliteit. Willen gebruikers 140 euro of 100 euro per jaar betalen voor de kers op de taart, die extra functionaliteit van Office?

Wellicht is dat het waard voor gebruikers die elke dag in hun tekstverwerker of spreadsheetprogramma bivakkeren, of voor bedrijven die zeker willen zijn van ondersteuning - al is dat met OpenOffice tegen betaling ook mogelijk. Voor zakelijke gebruikers heeft Office met mailclient Outlook sowieso een flinke troef in handen. OpenOffice en LibreOffice hebben geen mailclient, en ook andere mailclients zijn lang niet zo goed als Outlook. Handig aan Office is verder de online-functionaliteit, zoals het gelijktijdig bewerken van documenten, maar dat kan ook met het gratis Google Docs - waarover dinsdag meer, in een apart artikel.

Het grote voordeel van OpenOffice en LibreOffice is dat ze ook werken op OS X en Linux; Office is er wel voor OS X, maar nieuwe Office-versies voor dat platform lopen altijd achter op het Windows-releaseschema. Daarnaast zal de opensource-gedachte achter LibreOffice en OpenOffice een deel van de gebruikers nog over de streep trekken. Als de strijd tussen LibreOffice en OpenOffice gaat, wint wat ons betreft LibreOffice: OpenOffice is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd en LibreOffice lijkt daadwerkelijk te willen vernieuwen.

Screenshots

Face-off: Office, LibreOffice en OpenOfficeFace-off: Office, LibreOffice en OpenOfficeFace-off: Office, LibreOffice en OpenOfficeFace-off: Office, LibreOffice en OpenOfficeFace-off: Office, LibreOffice en OpenOfficeFace-off: Office, LibreOffice en OpenOfficeFace-off: Office, LibreOffice en OpenOfficeFace-off: Office, LibreOffice en OpenOfficeFace-off: Office, LibreOffice en OpenOfficeFace-off: Office, LibreOffice en OpenOfficeFace-off: Office, LibreOffice en OpenOfficeFace-off: Office, LibreOffice en OpenOffice

Reacties (284)

284
273
193
13
0
31
Wijzig sortering
Kleine aanvulling op het artikel:
Daarnaast is het nu mogelijk om pdf-bestanden te openen in Word, maar dat is van beperkt nut: een deel van de opmaak gaat bij het importeren verloren en pdf's zijn eigenlijk helemaal niet bedoeld om te worden bewerkt.
Dit is ook mogelijk in LibreOffice. Ben het er wel mee eens dat PDF bestanden eigenlijk helemaal niet bedoeld zijn om te bewerken en dat dit dus een beetje "vreemde" functionaliteit is. Overigens heb ik zelf geen ervaring met het bewerken van PDF bestanden, noch in Office, noch in LibreOffice, dus hoe goed die functionaliteit werkt weet ik niet.

Offtopic: in het artikel staat op pagina 5: "Handig in LibreOffice is dat afbeeldingen kunnen worden geëxporteerd als bestand; in Office en OpenOffice is dat niet nodig." Dit moet volgens mij zijn "(...) niet mogelijk." Ik weet dat dit niet in reacties gemeld zou moeten worden, maar ik kan na wat Googlen en zoeken op het forum niet vinden waar dan wel 8)7
Dit is ook mogelijk in LibreOffice.
Maar in LibreOffice open je ze in Draw.
Lijkt me aan de ene kant wel logisch aangezien je in PDF bestanden willekeurige objecten kunt gebruiken, precies zoals in Draw. Aan de andere kant is het bewerken van een document met (bijna) alleen tekst natuurlijk intuïtiever in de tekstverwerker.

In ieder geval, het is toch gewoon een nuttige aanvulling lijkt me, want nu wordt het gewoon helemaal niet genoemd in het artikel :)
PDF aanpassen is wel degelijk nuttig. PDF's die gemaakt zijn door het opslaan van een Doc document kunnen met gemak weer worden aangepast in office. Dat is het grootste voordeel. Hierdoor hoef je geen doc bestanden aan te maken, maar kun je ze meteen als pdf opslaan.
De bewerking van PDF is toch wel handig.
Ik merk dat heel veel mensen steeds vaker voor het PDF formaat kiezen omdat je dan niet het gezeik hebt van incompatibiliteits-problemen met de vele Word/Office formaten.

In dat licht bezien is het kunnen openen en bewerken van PDF's erg handig zolang je daar geen aparte PDF Writer voor moet installeren.
In LibreOffice werkt dat overigens prima. In MS Office gaat het ook wel redelijk maar soms slaat 2013 vast als ik een meerpagina's doorzoekbare PDF open.
Jammer dat Kingsoft Office niet word meegenomen, dit is essentieel MS Office maar dan zonder Outlook. En gratis! http://www.kingsoftstore.com/kingsoft-office-freeware.html
Ja, helaas is het maar een magere selectie.
Er zijn nog wel meer alternatieven te bedenken die hier ontbreken.

Leuk zou het zijn als er in tabel een overzicht wordt getoond van alle office pakketen voor PC OS'en en tablets (dus inclusief iOS/Android/MacOS/...)
Mijn god, dat is inderdaad werkelijk een kloon. Dat die lui niet kapotgeprocedeerd worden door MS!
Anoniem: 28912 @Buggle13 maart 2013 22:20
Tja, maar procederen op basis van wat dan?

Het is eerder vreemd dat MS geen procedure aan zijn laars krijgt vanwege het vreemde lockin model en zijn monopolie positie. Bijna alle alternatieven zijn gratis. Dit is an sich ook een vreemd teken.
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat 11 maart 2013 08:04
Die vastlopers bij microsoft office vind ik vreemd. Ik draai al sinds het uitkomen van de final de nieuwe office en heb nog geen vastloper meegemaakt. Brakke installatie ?
Naar mijn idee gaat het er ook helemaal niet over dat Office in sommige gevallen vastloopt, maar ook om de ondoorzichtigheid en logheid van de software als het op problemen aankomt. Het hele Office zit al jaren in een enorm framework van elkaar gelinkte Microsoft-software, -libraries, -updates voor pakket X met effect op Y, etc.

Als je een Office hebt die het niet goed doet (overkomt mijn klanten met regelmaat), dan laat je het lekker zo. Je ziet dat terug als je dit leest:
Word 2013 wil op een van onze kantoor-pc's zelfs helemaal niet meer starten
"... en we steken er geen tijd in om het op te lossen." - daarmee zou je het af kunnen maken.

Onderzoeken heeft namelijk vaak nauwelijks zin. Zoeken op wazige foutcodes die dan leidden naar o.a. Knowledgebase-artikelen voor één hele specifieke versie van Office 2010 Plus SP1 Corporate op Windows 7 64-bit alleen op maandag in schrikkeljaren, over een patch die je vervolgens al blijkt te hebben: het is zinloos en het toont aan dat Office een enorme stapel van dependecies is die heel moeilijk integer gehouden kan worden.

Verwijderen en opnieuw installeren? Er blijft veel achter voor het moment dat je later toch weer opnieuw installeerd. Ja, we hebben wel een tooltje om ook de resten te verwijderen. Die moet dan wel 60 minuten lang alle dependecies langs. Onhandig. Een Office-installatie ga je ook niet keer op keer herhalen. Daarvoor duurt het te lang.

De gratis pakketten hebben dit probleem gewoon een stuk minder, en dat het is een belangrijk punt: de kans dat het om onverklaarbare redenen kapot gaat is daarmee minder groot, en als dat toch gebeurt, is het waarschijnlijk sneller en makkelijker op te lossen met (uiterlijk) opnieuw installeren.

[Reactie gewijzigd door Booster op 22 juli 2024 14:33]

Dit herken ik maar al te goed.
Frustrerend is en blijft de "rommelige" werkwijze van MS voor de gemiddelde beheerder.
Vervelend is wel dat jij de gebruiker moet vertellen dat je zijn/haar ticket sluit en er niets aan kunt doen. Helaas krijgt de support afdeling de scheldpartijen om zijn oren en niet MS :(

Pc opnieuw inspoelen wordt vaak dan maar "preventief" of als "voorstel" gedaan, maar de kans bestaat altijd dat dit niet afdoende is.
Al moet je op dit moment wel nageven dat de herstelfunctionaliteiten van documenten waar je mee aan het werken was, wel goed werken bij Office. Heb bij mijn afstuderen met de beta ook wat problemen gehad, maar hiermee toch een heleboel ergenis kunnen besparen. Uiteindelijk met de final nog 1 crash gehad, op 4 maanden werk.
Hier hetzelfde, ik draai hem al sinds het begin (eveneens de bèta) en heb nog geen enkele vastloper meegemaakt.
Voor 90% van de documenten doet Word het prima. Het gaat specifiek om grote documenten met veel woorden. Afstudeerscripties bijvoorbeeld. Jammer genoeg heb ik er enorm veel ervaring mee dat Word dat niet lekker aankan maar dat LibreOffice net niet 100% compatible is (of andersom). Resultaat: Geforceerd moeten doorwerken in Word, hopen dat er niets mis gaat en op 97% besluiten dat je beter kunt gaan printen omdat de toekomst ongewis is ;(

Zelf ben ik wel erg te spreken over Ribbon en vind ik dat een plus van Office. Daarbij vind ik Libre en Oo.org vreselijk achterlopen met templates: die zien er echt niet uit :S

Het perfecte pakket zit er gewoon niet tussen. Tot die tijd gebruik ik Calligra van KDE voor de kleine dingen. Licht, goed geintegreerd binnen mijn KDE en stabiel. Genoeg voor het overgrote deel van het werk.

http://www.calligra-suite.org/

Beetje jammer dat die mis imho. Maar je moet ergens een grens trekken.....

ps. Ik draaide Office natuurlijk gewoon op/in/binnen Windows.
Het gaat specifiek om grote documenten met veel woorden.
Ja en nee, het gaat inderdaad om grote bestanden waar Word vaak een probleem mee heeft, maar dat komt niet door de grote hoeveelheid woorden, maar omdat mensen denken dat Word een DTP pakket is ipv. een tekstverwerker. Hetzelfde geld voor Excel waar mensen opeens denken dat ze te maken hebben met een database ipv. een spreadsheet programma. Dat word tegenwoordig prima om kan gaan met 'kleine' complex opgemaakte word bestanden heeft deels met de verbeteringen binnen Office te maken en deels met de grote stappen die de processor en geheugen markt hebben gemaakt.

Het is trouwens ook niet de eerste keer dat ik mensen hele Excel sheets heb zien embedden in Word ipv. een enkele grafiek, vind je het dan vreemd dat je bestand enorm groot wordt, Word enorm traag wordt en uiteindelijk crashed.

Right tools, right job!
Ik had er echt geen zware bestanden inhangen, dus dat was het probleem niet. Dat het bestand tussen twee 'saves' (ik bewaarde elke revisie apart) opeens 50 MB groter was lag echt niet aan 50MB aan plaatjes die ik er in gepompt had.

Nieuws van het Calligra front:
http://blogs.kde.org/2013/03/10/fruits-css2013
Als je vaak grotere rapporten moet maken, mischien een idee, om eens hier te kijken. Draait op alle platformen: http://www.latex-project.org/
Anoniem: 486041 @elteck12 maart 2013 17:41
LaTeX is een geweldig systeem (en in combinatie met LyX sowieso super makkelijk te gebruiken - alhoewel ik zelf MiKTeX gebruik), maar in erg veel gevallen moet je toch je tekst opsturen ter controle of moeten er door anderen dingen ingevoerd worden; met name grote rapporten schrijf je meestal niet alleen - dan wordt LaTeX wel een probleem, gezien de meeste collega's/docenten het nog altijd bij MS Office houden. Het aanleveren van een strak TeX bestandje wordt dan niet echt gewaardeerd.
Veel technische universiteiten zijn ondertussen wel gewoon aan latex (bijv de ingenieurs vande UGent), en voor een scriptie perfect geschikt (zelf gedaan).

En nog: makkelijk voor uniforme layout, en samenvoegen van afzonderlijke delen.

[Reactie gewijzigd door Pieter N. op 22 juli 2024 14:33]

Daar moet ik mij bij aansluiten.
Qua stabiliteit heb ik geen problemen.

Het voornaamste voordeel dat ik Office nog vind hebben, is dat het wel doordacht is en functies qua weergave goed werken. Mijn ervaring met alternatieven is dat speciale functies (denk aan kop-voetteksten, verwijzingen, lijsten, etc) toch vaak minder goed uit de verf komen.

Ik beken eerlijk dat mijn laatste ervaring van ruim een jaar geleden is maar Office stelt mij wat dat betreft weinig teleur, hoewel ook daar zeker eigenaardighden inzitten (ga maar eens met secties, paginanummers, printen en zelfgemaakte veldcodesaan de slag).

Blijft voor veel mensen de prijs over. Doe je aan een briefje typen en een budgelijstje opstellen ben ik ervan overtuigd dat veel mensen het geld kunnen besparen. Aangezien licenties mij weinig kosten (ja wel legaal) vind ik het prima om er iets voor neer te legen.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 22 juli 2024 14:33]

Ik vind Office opzich een prima pakket, maar bepaalde dingen werken toch wel erg onhandig. Zomaar even wat dingen uit mijn hoofd:

- Excel dat werkt met vertaalde functies, waardoor bijvoorbeeld rounddown() afronden.beneden() wordt. Dat is onhandig als je met twee talen door elkaar werkt of als je online hulp zoekt bij een bepaalde functie (hoe zou hij in die andere taal heten?).
- Figuurnummers, grafieknummers, e.d. werken in Word echt verschrikkelijk slecht. Doornummeren gaat vaak fout en is dan niet of nauwelijks normaal op te lossen. Ook verwijzingen willen nog wel eens fout gaan.
- Als je een grafiek uit Excel invoegt in Word, wordt de legenda weergegeven zonder "word wrap", maar qua regelafstand wordt wel rekening gehouden met word wrap 8)7 Gevolg: de helft van je legenda valt buiten beeld :(

Maar goed, ik heb niet de illusie dat Libre Office en OpenOffice geen problemen zullen hebben. En wellicht is er wel het een en ander in te stellen zodat bepaalde frustraties weggenomen worden, maar dan nog vind ik het jammer dat het "out of the box" op die punten zo brak werkt.
Excel dat werkt met vertaalde functies, waardoor bijvoorbeeld rounddown() afronden.beneden() wordt. Dat is onhandig als je met twee talen door elkaar werkt of als je online hulp zoekt bij een bepaalde functie (hoe zou hij in die andere taal heten?).
Ik troost je. In LibreOffice Calc zijn ook alle functienamen domweg van het Engels naar het Nederlands vertaald. Reuzeirritant.
Dit kan in libreoffice gewoon uitgeschakeld worden in de instellingen.
Dat, en je kan gewoon (per user) de taal instellen. Stel je voor, deelt een computer, jij wilt graag Excel in het engels, je huisgenoot wilt graag Word in het nederlands. Als ik het goed begrijp is dat met Microsoft Office dus onmogelijk, of je moet toch minimaal het hele pakket twee keer kopen. LibreOffice is er geoon in elke taal, en als ik mijn systeemaccount instel op, ik zeg maar wat, Chinees, dan is LibreOffice ook probleemloos Chinees.

Oja, onder Windows kun je helemaal geen taal instellen per useraccount, tenzij je nog een paar honderd euro neerlegt voor Utimate. Nu heb ik het natuurlijk over de legale alternatieven, maar als ik het zo begrijp word het wel heel erg aantrekkelijk om illegaal windows Hope Premium te vervangen door Ultimate, alleen al voor deze mogelijkheid, en vervolgens Office in twee talen te downloaden.

Dit is de reden dat open source en cross-platform software eigenlijk altijd wint van commerciële beperkte pakketten. Dit soort zinloze beperkingen bestaan gewoon nooit. Misschien moet je af en toe taalpakketten los downloaden, maar je hoeft zeker nooit honderden euro's te betalen om een stukje software in twee talen te krijgen.
in Office kun je gewoon je displaytaal, spellingscontrole en helpteksten wijzigen naar een andere taal... no problem.

in Windows 8 kun je ook gewoon gratis een taal downloaden en per user instellen...
Displaytaal misschien wel, maar op onze Engelse terminal server met Engelse office, gaat de NL spellingscontrole meestal niet goed. De taal wordt niet goed herkend.

Ik heb met alle paketten gewerkt en voor het werk dat ik doe (lees simpel) voldoen alle paketten, voor mij is de prijs doorslaggevend.
Als er iets makkelijk is in office dan is het wel het instellen van de taal; Ctrl-A of een deel selecteren, en onderin op de taal klikken en de juiste uitkiezen. Kind kan de was doen.

Ik vind het geniaal dat ik nu met mijn Office 2013 gewoon alle combinaties kan maken die ik wil: ik gebruik een engelse versie, maar wil Nederlandse en Duitse taalcorrectie hebben. Geen probleem, kun je gewoon downloaden (d.w.z. legaal :)). Heerlijk.
Kan dat ook in de thuisversies? Ik weet namelijk dat dat in Windows 7 alleen in Enterprise en Ultimate kan. Als dat in Windows 8 verbeterd is, dan is dat fijn :)

Naast dit artikel staan prijzen voor NL en UK versies van Office los vermeld. Dat suggereert dat je niet zelf de taal kunt instellen, maar daar bij aankoop al een keus moet maken.
Ik vind de conclusie wel wat positief. Want laat ik eerlijk zijn. Ik heb hier een torrent van office 2007 draaien. Maar ik ga nevers nimmer nooit 100 euro/jaar. Of uberhaupt 100 euro betalen voor een pakket wat de meeste thuis maar zelden gebruiken. En dan nog meestal om de bestanden te lezen.

Een groot deel van de popupariteit heeft MS te danken aan piraterij. Als W95 al strenger beveiligd was dan was windows nooit populair geworden. Dat geld voor bijna elke software. Hiermee praat ik piraterij niet goed. Maar zeg ik wel dat ik zeker weet dat er een dubbele moraal geld op hoog niveau wat ze nooit zullen toegeven.
En daar zijn LibreOffice en OpenOffice dus voor, in die situatie. Blijkbaar heeft het voor jou echter toch toegevoegde waarde. Waarom draai je dan een torrent?
Office kost helemaal niet zoveel als je de thuisversie aanschaft.

Neemt niet weg dat ik het met je eens ben dat 100 euro per jaar veel te duur is. Ook al krijg je er Skype en Skydrive bij. Goed, ik bel veel naar het buitenland, dus voor mij is dat uur Skype per maand wel lekker; dan zit je op een equivalent van € 16,56. Dat zet ook nog niet zoveel zoden aan de dijk. En die extra Skydriveruimte, tsja, 7GB is toch prima voor een paar bestanden - de rest wil je toch niet met de Amerikaanse overheid en Microsoft (en eventuele hackers o.i.d.) delen? En de meesten die SD al gebruikten zitten nu op 27GB.

Maar stel we nemen een levenscyclus voor Office van 4 jaar. Dan heb je dus een aanschaf van 150 euro voor een losse versie, wat € 37,50 per jaar is. Tel daar het Skypetegoed bij op à 15 euro, en wat je voor een Skydrive zou betalen, à 8 euro. Komt op 60,5 euro per jaar. En dan heb je dus een product wat maar vier jaar werkt, en daarna opnieuw moet kopen. Een prijs van 50 euro was meer op z'n plaats geweest.
Voor wat betreft die excel functies sluit ik me daar volledig bij aan. Het is erg vervelend die vertaalde functies. Zeker als je @home een nederlandstalige versie hebt en op het werk het met een engelstalig versie moet doen. Hier zouden ze echt iets in moeten gaan wijzigen.

Ook zijn sommige vertalingen erg slecht.
Eindelijk iemand die dezelfde problemen heeft als ik.
Het is gewoon onbegrijpelijk dat verschillende talen in Excel zo slecht uitwisselbaar zijn.
Anoniem: 454358 @rhk2246311 maart 2013 13:00
Hier nog iemand, en wij zitten met spaanse, engelse, duitse en nederlandse versies. In grote landen maakt het niet uit, die gebruiken vrijwel alleen hun eigen taal, maar in Nederland wordt toch wel wat meer door elkaar gebruikt, en dat maakt het vrijwel onbruikbaar. Is er niet een programma die dat kan vertalen? Gelukkig gebruik ik het zelf vrijwel nooit :-)
installeer de engelse versie?
Ehh ja, en ook bij degene waar je de sheet naartoe stuurt...
Ik weet niet hoe het in versie 2013 zit, maar als ik op mijn werk de NL talige Excel 2010 gebruik, de boel opsla en mijn collega in de UK het bestand toe stuur.... No problem, wordt goed vertaald. Volgens mij zit het hem enkel in de interface.

Thuis blijf ik voorlopig (lees: jaren) met mijn Office 2007 werken. Nooit problemen mee gehad (buiten auto-nummering in Word) en inmiddels net zo vertrouwd als Windows XP destijds was.

Wat ik me wel afvraag is hoeveel mensen thuis gebruik gaan maken van de verplichting van 100 euro per jaar. Ik vind het een beetje te veel van het goede.
Probleem komt ook eigenlijk pas als je functies zo vaak gebruikt dat je ze gewoon intikt, in plaats van met de formule-wizard invoegt. Tikken gaat dan veel sneller.
Als je bijvoorbeeld snel even een gemiddelde wilt hebben kun je veel sneller zijn door gewoon te tikken:
=gemiddeld(etc...
maar is het nu gemiddeld, gemiddeldE, average, mean? Ik heb ook regelmatig dat ik een simpele functie intik en pas als je de boel afsluit zie je dat je de verkeerde taal of een verkeerde spelling gebruikt hebt.
Zelfs binnen een taal zijn er nog verschillen tussen de pakketten. Soms met punten, soms zonder.
Die formula-wizard is leuk voor basisfuncties, maar als je met geneste formules werkt, dan moet je die wizard sowieso snel vergeten. Het werkt veel handiger om zo een grote formule achter elkaar in te typen dan dat je per functie die wizard gaat gebruiken.
De wizard van OO en LO kan met geneste functies overweg.
Het mooie aan office 2013 is dat je nu geen taalpakketten meer hoeft aan te schaffen. Je kunt gewoon gratis en voor niets ieder gewenst taalpakket installeren dat je wilt hebben. En niet alleen de proofing tools, ook volledige localisatie. Daarmee kun je dus je Office starten in een taal waar je in wilt werken, en dus ook de Excelbestanden gebruiken van eender welke taal.
Probleem is wel dat je die taal moet beheersen om het te begrijpen, maar je kunt in ieder geval alles lezen. Als men goede documentatie bijvoegt is dat zeker voor mensen die de weg in office kennen goed te doen denk ik.

Het is natuurlijk een omweg voor een probleem dat niet zou mogen bestaan, dat is waar. Maar het is zeker sinds 2013 niet meer onoverkomelijk.
Ik heb het juist andersom, thuis Engels, werk Nederlands. Ik heb liever Engels, want de VBA code is ook Engels.
Overigens werk ik zelf meer in Access, daar is het bijzonder irritant hoe de interface nederlands is en ik vervolgens een hoop in VBA doe en alles dan weer Engels is. Als ik even niet uit m'n hoofd weet hoe een eigenschap van een control heet dan moet ik door alles heen scrollen om het uit te zoeken, aan de nederlandse benaming heb ik namelijk weinig.
Eigenlijk ongelovelijk dat zo'n stok oude bug van die figuur nummering nooit is opgelost. Niet bepaald raket wetenschap, zou je denken.

Over Word gesproken. Vrijwel iedereen die ooit een proefschrift heeft geschreven, is bekend met LaTeX. Je schrijft je text gewoon met een ascii editor, zoals Emacs, en vervolgens compileer je je text met LaTeX, die je document of boek genereerd. Beetje vergelijkbaar met HTML/XML, maar dan echt op boeken en artikelen gericht. Het is ongelovelijk krachtig, en zeker voor wat langere raporten is het naar mijn mening superieur aan Word of andere textverwerkers. Je moet even wennen aan de taal zelf, maar dat gaat eigenlijk best wel heel snel. Voordeel is, dat het heel flexibel is. Opmaak veranderen, is een kwestie van een andere document classe kiezen. En omdat de taal een bijna volledige programmeer omgeving in zich heeft, kun je heel makkelijk documenten invoegen, samenvoegen, tabellen genereren, etc.. Voor een tekstverwerker is een dergelijke "expert" modus zondermeer mogelijk, die je naast een WYSIWYG modus kan laten bestaan. Waarom eigenlijk niet?

[Reactie gewijzigd door elteck op 22 juli 2024 14:33]

"Vrijwel iedereen die ooit een proefschrift heeft geschreven, is bekend met LaTeX. "

Als je met vrijwel iedereen, iedereen bedoelt die een Wiskunde studie doet, dan heb je misschien gelijk. Anders is het absoluut onzin. Ik ken een hele berg promovendi, die allemaal in een technisch gebied promoveren. En nog niet de helft gebruikt Latex. Gok dat je wanneer je in een minder technisch vakgebied gaat kijken, je niet boven de 10% uit komt.

Er zijn zelfs nog genoeg journals die alleen Word files accepteren.
Ik heb mijn informatica/wiskunde gerelateerde bachelor scriptie in Word geschreven. Ondanks dat ik zelfs les in LateX heb gehad en daar een hele zooi verslagen in heb gemaakt kan het niet op tegen de WYSIWYG functionaliteit van Word, en de Word formule editor ondersteund zelfs (een deel van) de LaTex syntax. Het werken met tabellen en figuren (die je toch echt wel op een bepaalde plek wil hebben) is in LaTeX gewoon een crime.
Een crime? Gewoon h! Erachter en je figuur verschijnt waar je deze gedacht had. Ik zie echter nogal wat stukken waarin dit gedaan word en, helaas, het ziet er dan ook vaak net zo slecht uit als een document wat met Word geschreven is. Alleen de kerning van LaTeX is duizendmaal beter.
Tabellen gaan prima in LaTeX, alleen afbeeldingen zijn wat lastiger. Maar als je een afbeelding eenmaal in LaTeX hebt, hoef je je geen zorgen meer te maken als je voor die afbeelding wat toevoegt, waardoor de afbeelding op een nieuwe pagina terechtkomt. Met Word heb ik dan geregeld problemen, waardoor je dan moet gaan goochelen met harde page breaks en het vastzetten van afbeeldingen om het toch nog goed te krijgen.

Wiskundige formules kunnen met een formule editor, maar de flexibiliteit die je met TeX, en dus LaTeX, hebt, is fenomenaal, daar is geen betere van. En dan heb ik het niet over e = mc^2, maar over grotere formules.
Ik gebruik eigenlijk ook altijd LaTeX om dingen te schrijven en om presentaties te maken. Je bent gewoon helemaal niet meer bezig met allerlei opmaakdingetjes, en nummering (referenties, figuurnummers, etc) gaat gewoon altijd goed, ook als je een figuur ergens halverwege invoegt. Corrigeren van papers, theses, etc gebeurt in mijn omgeving ook gewoon op papier, dat leest prettiger, voorkomt dat je overbodig veel gaat corrigeren en je bent veel flexibeler met wat je als commentaar levert (schets van een figuur bijvoorbeeld). Bovendien bestaat er een programma, latexdiff, die van 2 LaTeX bestanden de verschillen laat zien (toegevoegde en verwijderde tekst).

Maar voor een brief is het waarschijnlijk overkill (doe ik alsnog in LaTeX, maar dat zal voor de meesten niet zo handig zijn).

Het is wel leuk om te lezen hoe het tegenwoordig staat met de office pakketten, omdat ik er zelf weinig mee werk loop ik ook niet tegen alle knelpunten aan.
Het is helemaal een crime met de stijlen in Word; zelfs de ingebakken stijlen hebben niet (achter de schermen) dezelfde naam of code, dus het stijlenbeheer wordt een zooitje als je met Word in diverse talen werkt. Je hebt dan onder verschillende namen dezelfde stijl in je document staan. Zelfs WP had dat in de jaren 80 al onder de knie...
Wat verrassend genoeg in de bespreking niet naar voren komt, is dat MS Office niet echt een geïntegreerd pakket is. Je merkt duidelijk dat allerlei zaken in Excel nét even anders werken als in PowerPoint of als in Word. Reuze irritant! LibreOffice - en ik neem aan OO ook - zijn als één geïntegreerd pakket opgezet, en ik vind dat wel reuze prettig als je er intensief ermee bezig bent.
Dat gebrek aan integratie vind je bij MSO zelfs in één pakket; er zijn de nodige functies die eigenlijk bij elkaar horen, maar die op een andere plek in het pakket zitten en die je op een andere manier bedient (in Word, marges in pagina's en alinea's, bijvoorbeeld).
Ook zie je dat ze fouten uit het verleden niet goedmaken. De envelopfunctie bijvoorbeeld is altijd uiterst brak geweest (=onwerkbaar, maak je een foutje in het adres, dan moet je steeds helemaal overnieuw beginnen), nooit hersteld (ik werk o.a. met Office 2010). Ben benieuwd of dat nu wel beter is, maar betwijfel dat. In LO gaat dat heel gemakkelijk. Sowieso merk ik dat LO op een pad van permanente verbetering zit, waar MSO geen aandacht meer schenkt aan eenmaal geïmplementeerde functies. Wel werkt MSO vaak wat slicker, bijvoorbeeld bij het tussenvoegen van een woord past-ie ook automatisch de spaties aan; bij LO moet je dat zelf nog doen.
Ik gebruik dagelijks MSO en LO, je ziet de laatste steeds dichter naar de eerste toekomen. Ook fijn: de (veel) kleinere bestanden van LO/OO...

cursiefje toegevoegd

[Reactie gewijzigd door jmmk op 22 juli 2024 14:33]

Daar kan ik me ook in vinden. Aangezien ik over het algemeen erg pro-FOSS ben heb ik wel eens tijden vooral met OpenOffice gewerkt, maar telkens ging ik me eraan ergeren.
Inderdaad ik vind dat de "onderzoeker" zich er nogal makkelijk vanaf maakt, ik heb al honderden office installaties meegemaakt en vastlopers zijn er zelden. De recovery engine is ook dusdanig krachtig dat het vastgelopen processen vaak zelf weer hersteld, en in het uiterste geval een nieuw proces opstart en het vastgelopen document automatisch opnieuw inlaadt.

"Het grote voordeel van OpenOffice en LibreOffice is dat ze ook werken op OS X en Linux; Office is er wel voor OS X, maar nieuwe Office-versies voor dat platform lopen altijd achter op het Windows-releaseschema. Daarnaast zal de opensource-gedachte achter LibreOffice en OpenOffice een deel van de gebruikers nog over de streep trekken."

Waarom is dit een voordeel, dan moet de vooronderstelling van het onderzoek wel een platform impliceren. Office pakketten zijn vooral interessant in het bedrijfsleven, waar windows de komende jaren zeker nog dominant gaat blijven.
Dat achterlopen valt te betwijfelen. Oké, Office:Mac loopt wel twee jaar achter op Office, maar zodra er een nieuwe versie voor is loopt het weer een jaar voor.
Office 2011 kan anders prima mee met Office 2013. Ik vind het in elk geval goed genoeg om geen virtuele Windows met Office 2013 op te gaan starten. Voor Visio moet ik me helaas met Omnigiraffe en Concept Draw behelpen. Jammer dat Microsoft daar niet ff wat aan doet.
In het hele bedrijfsleven wel, maar veel tweakers werken ook als ontwikkelaar / beheerder, waar ook veel op bijv. Linux / unix gewerkt wordt (ik schat rond de 20%).

Voor deze organisaties is deze portabiliteit zeker een voordeel.
Ik heb hier toch andere ervaringen dan jij : Bij mij op het werk loopt Office toch echt regelmatig vast of knalt de boel eruit. Het is zeker in Excel en met koppeling naar Share Point helemaal niet stabiel en dat is zeer irritant.
Gelukkig doet de herstelactie in Office zijn werk en verlies je zelden cruciale data, maar hinderlijk is het wel.
Thuis gebruik ik LibreOffice 3.6.2 en dat is echt stukker stabieler. Helaas is de uitwisselbaarheid en werking in spreadsheets in LibreOffice wat minder ... zeker als je specifieke Excel functies gebruikt die met conditional formatting werkt gaat LibreOffice regelmatig de fout in bij inlezen van Excel bestanden. Ook opslaan als .ods van oorspronkelijk Excel bestanden wil nog wel eens verlies van opmaak geven.
Office loopt anders regelmatig vast op werk (bij meerder mensen). Recovery is meestal wel goed. Om de zoveel tijd weer opnieuw Office laten installeren door de helpdesk is redelijk gebruikelijk. En geen van de gebruikers zijn geen Administrators ofzo, echt geen gebruikersfout dat de installatie geleidelijk minder betrouwbaar wordt.

Dit trouwens op meerder Office versies, 2007 en 2010 (nog geen 2013).
Nooit Office zien vastlopen? Probeer eens de automatische nummering voor tabellen en figuren te gebruiken, met kruisverwijzing in je tekst, en ga die vervogens van volgorde aanpassen. Gegarandeerd succes!
Moet me aansluiten bij anderen - Word en Excell liepen regelmatig vast en vernielden hun bestanden zodat ze die niet meer konden openen (had OpenOffice nodig om ze te fixen) toen ik er nog mee werkte.

Trouwens, ik mis hier wel Calligra bij de review - de windows versie mag dan nog wat experimenteel zijn maar is dat zo'n probleem? http://www.calligra-suite.org/
In dat opzicht is Gnome office (Abiword/Gnumeric) ook nog een kandidaat. Heeft geen presentatieprogramma, als ik me niet vergis.
Office pakketten zijn vooral interessant in het bedrijfsleven, waar windows de komende jaren zeker nog dominant gaat blijven.
Het bedrijfsleven stapt massaal af van de tot voor kort heilige combinatie MS Windows & MS Office!

Ik ken veel kleinere bedrijven die OpenOffice gebruiken. Dat volstaat ruimschoots, de MS Office compatibiliteit is goed genoeg voor memo's en niet al te grote en complexe rapporten.

Het Mac aandeel is de afgelopen 10 jaar gegroeid van onmeetbaar klein tot 5 à 10% (afhankelijk van oa land en meetmethode). Daarbij gaat de migratie uit het verleden van desktop naar laptop verder, nu worden laptops vervangen door tablets. Bij tablets zijn het Apple (iOS) en Google (Android) die de dienst uitmaken.

Oftewel: de totaaloplossing van MS staat op losse schroeven, MS moet ervoor zorgen dat ze marktleider blijven door Office ook voor OS X, iOS en Android uit te brengen.
Ik heb al wel eens last gehad van vastlopers in Office (van 2003 tot 2010, op verschillende installaties).
Meestal gaat het over documenten van +100Mb. Ik heb ooit eens een Word document gehad die een PC kon laten bluescreenen bij het openen (nota: dit bestand was bewaard in MS Office). Hetzelfde bestand laadde perfect in Openoffice.
Anoniem: 321197 @awenmaek11 maart 2013 08:50
Dat kan, maar dat jij dit wel eens hebt gehad maakt de betrouwbaarheid van het office systeem met miljoenen gebruikers niet representatief beoordelaar.
Al is het wel een waardevolle ervaring. Het is precies dezelfde ervaring dat ik OpenOffice ben gaan gebruiken voor zeer grote bestanden. Excel gaat zeer slecht om met resources wanneer je met grote bestanden bezig bent.

Het gaat haperen, reageert soms helemaal niet of crasht gewoon. Weet je hoe vervelend het is wanneer je in een groot document bezig bent en je bent met een taak bezig wat snel klaar moet?

OpenOffice is in mijn ogen beter geschikt om met hele grote bestanden te werken (en ja, dat is gebaseerd op mijn eigen ervaring).
Het openen van ene document in een tekstverwerker zou nooit, mogen zorgen voor een bluescreen. Ook niet 1 : 1.000.000 keer, maar gewoon absoluut nooit. En dan te bedenken dat het document zelf gewoon in orde was. Dat zegt wel degelijk iets over de robuustheid van bepaalde software.
Onzin, bugvrije software bestaat niet, en een in de miljoen keer een crash is acceptabel.
Sterker nog, zelfs als de PC 1 in de 1.000.000 keer een bluescreen vertoond als je een word document opent zegt (nog) niets over de stabiliteit van Office als software pakket an sich.
Ja en Nee.
Word mag crashen, maar BSOD is iets anders. Dan gaat er echt iets goed mis.
Tuurlijk, bugvrijë software bestaat inderdaad niet, maar zoiets grofs als dit hoort gewoon niet voor te komen. Je zou op z'n minst moeten zorgen dat de software responsief blijft, en dan een nette foutmelding kunnen geven. "Ik weet ook niet wat er aan de hand is, maar ik kan dit document niet openen. probeer onze concurrenten eens", bijvoorbeeld. Alles beter dan "haperen, reageert soms helemaal niet of crasht gewoon". Je zou haast denken dat het inlezen van de file gebeurt in de GUI-thread, en dat er geen zinnige timeout voor is. Dat hoort gewoon niet te gebeuren.
Klopt, het openen van een document zou nooit mogen leiden tot een BSOD. Hooguit Word zou mogen crashen, niet je hele PC!

Dat zegt overigens meer over Windows dan over Office.
Als ik met de formule editor werk (eigenlijk de enige reden voor mij om Office te gebruiken) heb ik nog wel eens last van vastlopers, vooral als ik met backspace iets weghal. Meestal reageert het programma dan na een tijdje wel weer (op een Core i7 op 4.2GHz, let wel), maar soms crasht het gewoon. Gelukkig slaat het de tussentijdse toestand vaak genoeg op dat ik meestal weinig kwijt ben, maar frustrerend is het wel.
Offtopic: Als je veel formules gebruikt moet jeens naar LaTeX kijken, de MikTeX distributie bevoorbeeld. Als je het eenmaal geleerd hebt is het echt briljant voor grote en ingewikkelde documenten. Kun je eindelijk grote dingen opsplitsen in meerdere bestanden.
Ik ben met mijn proefschrift begonnen in Latex, maar vond het her en der toch irritant. Geen tijd om een halve dag op internet te gaan lopen uitzoeken hoe ik iets precies op de goede plek zet. Uiteindelijk alles maar in office gemaakt (2007 denk ik; het is al weer even geleden :)) en voor ieder hoofdstuk een ander bestand gebruikt. Het is op het laatst even puzzelen met het goede startnummer voor ieder hoofdstuk, maar dat was het dan ook. Voor de geinteresseerden, hier te downloaden ;) http://doc.utwente.nl/58980/
Zie:
Ik ben met mijn proefschrift begonnen in Latex, maar vond het her en der toch irritant. Geen tijd om een halve dag op internet te gaan lopen uitzoeken hoe ik iets precies op de goede plek zet.
En:
Uiteindelijk alles maar in office gemaakt (2007 denk ik; het is al weer even geleden :)) en voor ieder hoofdstuk een ander bestand gebruikt. Het is op het laatst even puzzelen met het goede startnummer voor ieder hoofdstuk, maar dat was het dan ook.
Met andere woorden: de halve dag uitzoeken vooraf heb je vervangen door een dag uitzoeken achteraf! Chapeau! _/-\o_
Het enige wat ik ondervind is de synchronisatie met SkyDrive met Office 2013... vaak genoeg moet ik handmatig aangeven welke versie van een document ik wil bewaren.
Dat kan beter, en ik hoop dat er nog updates voor komen want het gaat meer fout dan goed, elke keer als ik wil opslaan dan kruis ik mijn vingers even...
Net als alle anderen heb ik geen vastloop problemen bij office. Ik ben zeker geen microsoft fan, maar office is echt een waaninnig pakket dat jaren voorloopt. Importeer in libre of openoffice maar eens een paar duizend variabelen, niet vooruit te branden. Het is een beetje net als GIMP vs Photoshop.
Ik gebruik op mijn werk office 2010, regelmatig hangt excel vast dat totaal bevroren is. Geen enkele knop reageert. Dit probleem ontstaat als folder preview staat ingeschakeld. Volgens mij een bug. Ik weet niet of anderen dit ook al hebben ervaren?
Kan ook de page preview viewmode zijn, was bij ons het probleem iig.
Dat is het geval met de Flash Fill-functionaliteit van Excel 2013. Deze functie herkent patronen in ingevulde gegevens en kan op basis hiervan gegevens in andere cellen automatisch aanvullen. [x] Daarna wordt de rest aangevuld.
Deze functionaliteit bestaat al heel lang in Excel en bestaat ook in LibreOffice.
Misschien dat het nu in Excel opviel omdat het een eigen naampje heeft gekregen?

(Verder blijf ik het irritant vinden dat ik de Office ribbon niet kan aanpassen.)

[Reactie gewijzigd door Kalief op 22 juli 2024 14:33]

Anoniem: 80466 @Kalief11 maart 2013 11:31
Deze functionaliteit bestaat al heel lang in Excel en bestaat ook in LibreOffice
Heel beperkt.
Anoniem: 325840 @Kalief11 maart 2013 14:17
Je kunt de standaard tabs inderdaad niet aanpassen (of maar zeer beperkt, alleen de volgorde van groepen), maar je kunt wel je eigen tabs maken met alles in groepen precies zoals je het wilt.
Dat klopt, ik heb daar heel veel gebruik van gemaakt. Echter het voorbeeld dat wordt gegeven in de tekst is toch best geavanceerd. Ik neem dus aan dat deze functie gewoon is verbeterd en nu ook dingen als namen kan herkennen.
Jammer dat naast Office alleen OO.org en LO zijn genomen in de vergelijking; LO is tenslotte een fork en lijkt dus best wel op OO.org. Imho was het interessanter geweest als er nog een 4e bij was genomen die geen fork is van een van voorgaande.
En wat voor een 4e denk je aan? Want de enige die nog beetje bekend is Google Docs, en dat wordt morgen (dinsdag) besproken.
Kingsoft Office, Softmaker Office/Freeoffice, Zoho Office, Google Drive. En zo zijn er nog wel meer.
Tussen fork en parent bestaan intussen wel grote verschillen die een verschillende behandeling wel degelijk verantwoorden. OOo wordt veel trager ontwikkeld, maar was (zeker tijdens de eerste LO-releases) veel stabieler dan LO.

LO focust op hele rewrites van onderdelen die zwaar verouderd zijn, hetgeen tot gevolg heeft dat er vaak regressions zijn tov functionaliteit in OOo. In de latere releases (heb zelf nog geen 4.0 geprobeerd) vind ik dat LO zeer stabiel werkt en ook sneller aanvoelt dan OOo.

Zelf werk ik op kantoor uitsluitend met linux, dus was ik verplicht (om compatibiliteitsredenen) om OOo / LO te gebruiken, en dat heb ik nog *nooit* als een gemis aanzien. Ik keek dan ook hard op tegen een verandering van kantooromgeving naar een windows-only systeem twee maand geleden, maar na twee maand heb ik wel m'n weg gevonden. Ook in Office 2010.

Ik vind de ribbon nog zo slecht niet, en credits where due: het ziet er inderdaad veel hedendaagser uit. Anderzijds keer ik nog steeds graag terug naar mijn kantoor-pc en thuis-pc.
De interface van Office blijft natuurlijk een fel debat. Het is een kwestie van smaak natuurlijk of je die ribben prefereert of afschuwelijk vind..

Denk wel dat we kunnen stellen dat de beide andere pakketten een ontzettend oud-bollig interface hebben. Ik hoop dat LibreOffice met name eens naar de interface gaan kijken.

Ik krijg de indruk dat voor 95% van de mensen LibreOffice qua functionaliteit prima voldoet. Maar als ik mensen het laat zien als een serieus alternatief dan vragen ze zich hoe oud het programma wel niet is...

En inderdaad waar is de vergelijking met Apple's Producten?
Ik heb thuis sinds uitkomen 2010 en op het werk nog 2003 en gebruik beiden ongeveer even intensief. Bij mij blijft de interface van 2003 toch intuïtiever. Bij 2010 ben ik elke keer weer dingen 'kwijt'. :) Blijken ze weer onder een andere ribbon te staan. :)
Die ribbon is wat mij betreft een bron van ergernis. Functionaliteit blijft hidden achter een andere ribbon en omdat ik de plaats niet uit het hoofd ken moet ik toch weer alle ribbon's af. Sommige ribbon's worden alleen context gevoelig getoond. Op het werk heb ik Office 2010 inmiddels, maar sinds de introductie van de ribbon is het wmb een fikse achteruitgang. Een reden bijna om bij 2003 te blijven. Wie veel met Word werkt moet toch ook hebben ondervonden dat de functionaliteit soms gewoon nog steeds niet werkt. Soms gaat mysterieus je hele uitlijning aan gort of komen er in de index titels te staan die niet in het document voor komen. Excel werkt i.h.a. goed (handige zaken als formules en doortellen als je range select doet), hoewel je de locale van Windows gewoon op Engels-us moet houden. Naast de ribbon's is de zoek functie in Outlook ook drama. Standaard is het namelijk 'ongeveer zoeken' ipv letterlijk. Speciale tekens vindt Outlook niet. Alleen via 'advanced' mode kan je dat voor mekaar krijgen. Zoeken is een belangrijke functionaliteit. Na 10 jaar bij dezelfde werkgever staan heel wat beslissingen in de 15000 meeltjes in mijn mailbox.Ook dat hij alles in 'conversaties' toont vind ik onhandig, maar dat kan je uitzetten.

Helaas geen ervaring met LibreOffice om tegenwicht te bieden aan bovenstaand verhaal.

[Reactie gewijzigd door gast128 op 22 juli 2024 14:33]

Je neemt me de woorden uit de mond.
Ook ik ben op het werk al jaren gewend (lees: gedwongen) met MS Office te werken.
Sinds de ribbon is ingevoerd kost het mij en vele collega's veel meer tijd om ons werk te doen, om nog maar niet te spreken van de frustratie die het zoeken naar een verstopte functie op een plek waar hij niet hoort. MS redeneert duidelijk met een kronkel die wij niet snappen.
Outlook ... niet mijn favoriet van oudsher maar met de nieuwe versie is het helemaal een kloteprogram geworden. Zoeken? pfff je zegt het zelf al :(
Snel OutofOffice aanzetten ging vroeger nog wel, nu moet je het op een plek zoeken waar je nooit aan zou denken en kost het je veel meer klikken. Omdat je het niet zo vaak doet zoek je je iedere keer weer een ongeluk.

Met LibreOffice (en OpenOffice tot een paar jaar geleden) heb ik wel ervaring (thuis gebruik ik dit op mijn prive-PC's).
LO werkt stukken prettiger (en ook sneller en stabieler), maar mist de fancy looks die MS Office heeft. Persoonlijk vind ik de no-nonsense interface van LO stukken fijner werken dan die compleet doorgeschoten volgepropte MS interface met kl...ribbon.
Je mist wel een mailclient in de OpenOffice/LibreOffice suite maar echt een probleem is dat niet voor thuisgebruik.
Ik ben het overigens totaal niet eens met de onderzoeker dat Outlook de beste mailclient is. Begrijpelijk is de uitspraak wel omdat de gemiddelde gebruiker maar 1 mailclient is gewend. De beste mailclient voor mij is nog steeds die van IBM (Lotus Notes) maar de meeste mensen kennen het niet of hebben moeite om te wennen aan de compleet andere look&feel t.o.v. het MS gedrocht. Lotus Notes doe je trouwens te kort door het "mail"-client te noemen want het is meer een totaal-client waarmee je kunt mailen, DB's maken en gebruiken, repliceren, chatten, en tegenover de server-component Lotus Domino gedraagt het zich stukken beter dan de losse MS tegenhanders Share Point + Exchange + Outlook....
Helaas is Lotus Notes/Domino niet gratis en zal men toch voor de gratis mailclients kiezen voor thuisgebruik.

Voor thuisgebruik zou ik dan ook nooit de Euro's ophoesten die je voor MS Office (al dan niet met abo) moet afdragen. Kies lekker LibreOffice en probeer zelf eens of MS meerwaarde heeft waar je voor wilt betalen.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 22 juli 2024 14:33]

Bij ons is met office 2007 meteen een extra ribbon namens 'look-alike' gekomen, waar alle menu's precies zoals in office 2003 zijn nagebouwd. Voor mij het beste van twee werelden: waar ribbons snel zijn gebruik ik die, en waar ik functies niet meer vinden kan pak ik de oude UI.
Ik vind de ribbon net intuitiever werken. Daar waar je, zoals in het artikel ook staat, bij een menu structuur ook vaak moet gaan zoeken in submenus voor basale functionaliteiten staat enorm veel gewoon direct ter beschikking in die ribbon met een prominente plaats voor de veelgebruikte functionaliteiten. Ik ben zelfs al enkele dingen tegengekomen waarvan ik niet wist dat het mogelijk was.

De reden waarom jij je weg beter vind in 2003 is gewoon omdat je daar alles weet zitten na al die jaren van gebruik. Om dan die kennis te gaan afzetten tegen een nieuwe interface is een beetje oneerlijk te noemen. Na 10 jaar met een ribbon te werken zal je daar ook alles weten zitten.
Ik had je bijna serieus genomen , tot je MS moest spellen met een dollarteken ... Zijn we nog steeds zo flauw bezig ?
En het nut van ms schrijven als m$ is?
MS is even lang en duidelijker, nu lijkt het alsof je post eigenlijk gedaan is omdat je tegen het feit bent dat MS geld wil verdienen, dus je argumenten vervallen totaal door $ in plaats van S te gebruiken.
Het schrijven van *nix voor een Unix-systeem heeft geen connotatie zoals M$ er wel een heeft. Je geeft er gewoon mee aan dat het een Unix-like systeem is, niets meer. Het dollarteken in M$ wordt gebruikt door blinde Microsoft-haters en 13-jarigen. Als je serieus genomen wilt worden, stop je daar maar beter zo snel mogelijk mee. Er is geen enkele reden om dit zo te schrijven buiten belachelijk doen en keer op keer een flame-war te willen starten.
En inderdaad waar is de vergelijking met Apple's Producten?
Om ook Corel Office ook nog eens te vergeten. 8)7

Sorry, maar dit stuk is ernstig naar MS geschreven. Het heet elke keer Office, in plaats van Microsoft Office, terwijl Libre en Open wel elke keer genoemd worden.
De in mijn ogen verfoeide ribbon wordt gelukkig niet volledig verheerlijkt, maar wel is er een onderwater steek naar de 'oudere' menustructuur van de andere offices.
Met geen woord wordt gerept over de extra ruimte die door de ribbon wordt genomen, iets wat op ultrabooks en andere machines met weinig schermruimte toch echt wel een nadeel is.

Ik mis een stuk over bestandsformaten, zowel de omvang als de compatibiliteit.
Bij Microsoft loop je zeer regelmatig tegen problemen aan als je bestanden stuurt naar gebruikers met een lagere versie bijvoorbeeld. En je kan echt niet eisen dat iedereen versie 2013 draait. Bedrijven zijn (terecht) huiverig voor het updaten, en thuisgebruikers voor de kosten.

Ik houdt het bij WP en Libre Office, mij bevallen die prima, en de uitwisselbaarheid is in 99.9999% van de gevallen geen enkel probleem.
http://kexi-project.org/pics/calligra/mockups/web_style.png

Calligra met WebStyle enable (schijnt skinnable te zijn). Vind ik persoonlijk er een stuk meer 2013 uitzien (lijkt wel een Windows 8 product :P). Is welliswaar een mockup maar toch

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 22 juli 2024 14:33]

Anoniem: 380458 11 maart 2013 08:15
En waar zijn Apple's Numbers en Pages en Keynote in deze test?
Er is duidelijk alleen gekeken naar offline Windows-based varianten omdat het grootste gedeelte van de desktop-markt nog steeds uit windows-pcs bestaat.
Numbers en Pages zijn alleen bruikbaar/beschikbaar op een Mac dus daarmee vergelijken is een beetje krom omdat je vanuit een Windows perspectief dus ook een Mac zou moeten kopen om deze tools te kunnen gebruiken.
Beetje hetzelfde als een middenklaase auto uit Europa vergelijken met een middenklasse auto die alleen in Thailand leverbaar is. Leuk om de verschillen te zien maar compleet nutteloos omdat het hier krijgen van de Thaise auto je al 25k aan importkosten kwijt bent en je dus iedere vergelijking scheef trekt.

Ik ben het wel met je eens dat een bredere vergelijking wellicht interessant kan zijn, maar trek dan naast het Apple Office-pakket ook Google Docs en Office 365 erbij om het zwikkie compleet te maken :)
Apple is natuurlijk genoeg in omloop om je niet te beperken tot windows. Een Office applicatie is bovendien zo belangrijk dat het zelfs de keuze voor een platform kan beïnvoeden. Linux zou onder bedrijven een stuk populairder zijn als er beter concurrerende office applicaties zouden zijn.

Wanneer je echt sneller en intuitiever kunt werken op een iOffice variant en het er ook nog beter uitziet met standaard templates dan is dat een sterk argument. Ik leg heel vaak aan collega's uit hoe functie x of y werkt in powerpoint, excel, word... OOo en LO zijn nagenoeg gelijk en de laatste is de toekomst, gemiste kans om Apple over te slaan.
tot apple's office producten op andere OS'en te gebruiken zijn is het zeel logisch dat ze hier geen iOffice hebben meegenomen omdat deze gewoon voor ruim 90% van de gebruikers totaal niet beschikbaar is omdat deze gebruik maken van een OS waar het niet op draaid. Was het wel bruikbaar op andere OS'en dan had je een goed punt gehad dat het een gemist is om apple over te slaan, maar in dit geval is dat dus niet.
Mee eens. Bij mij op de zaak wordt hoofdzakelijk Google Apps gebruikt. Zeker voor simpele documenten is dit verdraaid makkelijk. Deze documenten vereisen geen complexe opmaak. Daarnaast is het delen van deze documenten met collega's enorm handig.
Ik denk dat die wegvalt omdat die maar voor een (relatief klein) platform is. Het merendeel van de gebruikers hier zou er niets aan hebben in deze vergelijking. Alle gereviewde office pakketten hier hebben zowel Mac als windows versie waardoor ze vrijwel de gehele markt bedienen.
Anoniem: 380458 @svenk9111 maart 2013 09:01
Het maakt niet uit of iets interessant is voor het merendeel van de gebruikers maar eerder of de vergelijking compleet is. En zoals Ryceck zegt zou er ook nog Google Docs en Office 365 bij moeten.

Er zijn mensen die van hun huidige platform willen overstappen en een goede "office-achtige" ervaring kan belangrijk zijn op je nieuwe platform.
Misschien komt er straks nog een Tweakers artikel over office op Mac met bijbehorende vergelijking. Omdat Office daar ook anders is, lijkt me dat niet meer dan logisch om dat niet direct te gaan vergelijken.
Online zijn er al vergelijkingen te vinden tussen pages en word.
Conclusie even kort:
Pages zag er mooier uit en kon je er grafisch beter uitziende tekst mee maken, maar word was beter als tekstverwerker
Ik houd het de komende 10 jaar wel bij Office 2010. Ik ga als privé persoon geen abonnement nemen op een office pakket.
Tegen die tijd zal Libre office wel de functionaliteit hebben van Office 2010
Ja ik mag hopen dat in 2023 OOo/LO niet meer achterloopt op O2k10.

En wat is er mis met een abbonement? Je krijgt er in ruil een soort van roling release voor in de plaats inclusief extra cloud opslag (niet dat je die per sé nodig hebt) en je mag het op maar liefst 5 systemen installeren. Handig als je kinderen een eigen PC hebben, bespaard je een hoop aan licenties.
Met een abonnement is mis dat je een veelvoud gaat betalen van wat je anders afgetikt zou hebben. Veel gebruikers zitten volgens mij nog op office 2003, 10 jaar á ~120,- is 1200. Een losse aanschaf kostte meen ik maximaal 400,-. Voila je pakket is 3 keer zo duur geworden.

En nog even gekeken, goedkoopste abbo is op dit moment 80,- Dat kost je in tien jaar dus 800 voor 5 gebruikers.
Als je zoveel gebruikers thuis hebt dan is het inderdaad relatief goedkoop.
Het is natuurlijk wel afwachten wat de prijzen gaan doen als dit omarmd wordt door de rest van de wereld. Als ze hier ook een soort van monopolie op krijgen gaan die prijzen niet zakken.

Aangepast aan reëele prijzen

[Reactie gewijzigd door twooggy op 22 juli 2024 14:33]

Ik (student) word helemaal leip van mensen die nog 2003 gebruiken, iedere keer als je tijdens een groepsopdracht je document heen en weer stuurt is er weer van alles naar de klote, van automagische inhoudsopgaven en bronvermeldingen tot formules en weet ik wat.
Je kan tijdens zo'n groepsopdracht toch gewoon afspreken dat je documenten in Office 97/2003 compatibiliteitsmodus uitwisselt?

Niet elke student/Nederlander/gebruiker heeft zin om elke keer weer geld over te maken naar Microsoft. Zeker niet als het maken van afspraken zo eenvoudig kan zijn om dit non-probleem op te lossen.
Studenten kunnen gebruik maken van surfspot of slim, dan hebben ze de laatste office versie (professional) voor €20 volledig legaal
€20 euro is wel heel voorbarig.
Ik ben ook student en ik zie op surfspot dat je een office 365 (4j-arig) kunt afsluiten voor €70. Wat natuurlijk een flinke korting is t.o.v. de prijs voor particulieren maar een stukje meer dan €20 :P
Studenten kunnen gebruik maken van surfspot of slim, dan hebben ze de laatste office versie (professional) voor €20 volledig legaal
Tja, ik zie een dergelijke marketing methode als drugs uitdelen op school: eerst afhankelijk maken via gratis/goedkope licenties tijdens de opleiding, daarna de hoofdprijs cashen bij bedrijven, 'omdat ze al gewend zijn aan MS Office'.
IMO een verwerpelijke manier van marketing.

[Reactie gewijzigd door 26779 op 22 juli 2024 14:33]

De meeste studenten van MBO en HBO niveau hebben ook een MSDN account en kunnen dus zo ff office 2010 downloaden en installeren.\

Echter als de studie is afgelopen, verloopt de serial wel, maar ondertussen kun je gewoon werken met office 2010.

Dit heb ik ook al een aantal keer gedaan voor andere mede mensen, en ze zijn er blij mee.

[misschien beetje offtopic maar ook weer ontopic]
Verders werk ik nu op school ook met office 2013 en heb er tot nu toe erg weinig last van vast lopers (ook niet tijdens installatie)..

De werking was wel weer wennen qua interface, maar dat was ook weer snel onder de vingers.

En voor mensen die nog met office 2003 werken upgrade ik gelijk naar 2010 want uiteindelijk zal iedereen toch over moeten hoe dan ook.. Neem als voorbeeld windows xp gebruikers zullen geen ondersteuning krijgen meer vanaf 2014 ? dus die zullen dan ook wel overgaan naar widows 7..

Hoe dat met office zal gaan, zal ik niet weten, maar denk dat ze binnenkort dit ook zullen aankondigen dat ze niet langer vanaf jaar 2016 ondersteuning zal bieden aan office 2003.


Overige open source office software heb ik eigelijk nog nooit geprobeerd, en eigelijk ook nooit zin gehad. Misschien een keer interessant, maar werk als met office sinds Word 97 en heb alle versies gehad, en nog nooit het gevoel gehad om over te stappen naar een open source... Sommige zullen dat wel hebben en sommige weer niet ;)
quote:
En voor mensen die nog met office 2003 werken upgrade ik gelijk naar 2010 want uiteindelijk zal iedereen toch over moeten hoe dan ook.. Neem als voorbeeld windows xp gebruikers zullen geen ondersteuning krijgen meer vanaf 2014 ? dus die zullen dan ook wel overgaan naar widows 7..

Hoe dat met office zal gaan, zal ik niet weten, maar denk dat ze binnenkort dit ook zullen aankondigen dat ze niet langer vanaf jaar 2016 ondersteuning zal bieden aan office 2003.
end quote:


Het is niet zo dat Windows XP of Office 2003 in 2014 opeens stopt met werken.... Ik ga lekker door met gebruiken van mijn XP machine met (oke oke) office 2007 dan, totdat die machine zelf gewoon stuk is. Tegen die tijd koop ik wel een nieuwe pc, en als mijn office 2007 daar nog op kan werken, prima!

Ik heb ook nooit 'actief' met open office of libre offie gewerkt, wel geinstalleerd en even getest, maar omdat het op het eerste gezicht afweek van office 2007, maar weer ge-deinstalleerd.
MSDN omvat juist alle Microsoft software behalve Office.
Ik had tot vorig jaar een msdn account via de opleiding (ben nu studente af), maar office stond er niet tussen hoor. De rest wel, maar niet office.
als je een MSDN account hebt wil dat absoluut niet zeggen dat je beschikt over office.. ik kan namelijk geen office via mijn MSDN account krijgen (studeer Business, IT & Management)
Je geeft gelijk wat mij betreft het grootste nadeel Office. MS vindt elke paar jaar wel weer het wiel opnieuw uit en dwingt daarmee de rest van de wereld mee te gaan.
Echt waar? Ik geloof dat formaten zoals doc en xls toch echt meer dan 10 jaar zijn meegegaan en de xml formaten bestaan ondertussen ook al weer 6 jaar zonder plannen om ze uit te faseren. Bijkomend zijn de odf formaten ook niet heilig. De spec is alles behalve volledig en de implementatie kan enorm verschillen tussen pakketten. Maak maar eens iets complex in koffice en open het dan eens in LO, zal je dik tegenvallen.
je hebt an sich gelijk, maar wat Kapiteiniglo volgens mij bedoeld is dat er functionaliteit IN documenten verloren gaat.
Hoe vaak krijg je, als je je document tussen diverse versies heen haalt, niet de melding "de functie xxxxxx wordt niet ondersteund" en vervolgens wordt je document verminkt en heb je een harde dobber om een en ander weer goed te krijgen(als het al lukt).
Datzelfde probleem heb je ook als mensen met de OSX versies gaan werken (volgens mij is dat Writer e.d.). Daarmee samenwerken is ook een ramp. Maakt niet uit of je het in Doc, Docx of PDF gaat delen, die breekt toch elke keer weer de inhoudsopgave en opmaak van koppen.
Ik werk nog altijd met office xp/2003. Bij mijn vorige werk zaten we met office 97. Werkt prima.. geen enkele reden om nieuwe aan te schaffen. Bij mijn huidige werk werken we met office 2010.. reuze irritant. Alle menu opties zitten weer ergens anders... voor de meest simple dingen ben je weer tijd kwijt aan het prutsten. Nee ik denk dat ik de komende jaren nog steeds bij office 2003 houd. Als de veranderingen nou meerwaarde oplevert oke... maar ik zie totaal geen meerwaarde.
Moet je een goed iso gecertificeerd bestandsformaat gebruiken: odt dus. En dat is inderdaad een groot voordeel van LO ten opzichte van MSO.
Wat een onzin, de MS office formaten zijn ook ISO/IEC gecertificeerd. Dat heeft er niks mee te maken
OpenXML mischien. Maar wat MS office gebruikt/gebruikte (sowieso t/m versie 2012) was NIET de iso versie.
Office 2012 bestaat niet eens. Beetje opletten.

En OpenXML draait ook alweer een paar jaar mee natuurlijk, dus heel groot is dit probleem niet meer.
2010 bedoelde ik. Mijn fout. Ik werk er zelf niet mee dus de getallen onthoud ik niet.
Dat is tegelijkertijd ook het grootste nadeel van OpenOffice en LibreOffice. De meeste mensen hebben Microsoft Office en daarmee moet je samenwerken. Tijdens interactie met deze mensen wissel je je documenten uit en wil je dat de opmaak gewoon 100% hetzelfde blijft. Dat is op dit moment gewoon niet zo.
De wereld heeft een document standaard nodig dat door alle office pakketten op exact dezelfde manier geinterpreteerd word. Pas dan kan je vrij voor een office pakket kiezen. Nu is het beste pakket het pakket dat het grootste deel van je omgeving ook gebruikt.
Heel ver terug al begonnen met het bijhouden van een CV in een TXT formaat. Nu ik weer aan het solliciteren ben vindt men het vreemd dat ik een TXT file stuur. Men wil meer opmaak dus in een RTF file gegooit met wat meer opmaak en weer vraagt men af waarom ik dat doe. Als ik ze uitleg dat ik geheid een bedrijf tegen zal komen die een volledig opgemaakte DOC file niet kan lezen snapt men het niet. Microsoft heeft nogal de neiging om bj iedere nieuwe versie het formaat te veranderen en anderen lopen achter om hierin mee te gaan.
De nieuwe Office versies zullen met de vernieuwde licentieopzet misschien wel lastiger worden en voorzie ik dat veel gebruikers en bedrijven het voorlopig bij 2007 of 2010 zullen houden al is er voor de normale gebruiker ook niets mis met Office 2000 en 2003
Ik snap sowieso niet waarom je Word (of RTF) - bestanden zou gebruiken voor uitwisseling van documenten (zeker bij zo'n CV bijvoorbeeld), tenzij de ontvangers/verzenders gezamenlijk aan die documenten werken. Voor andere uitwisseling zijn PDF, DjVu of eventueel ook een aantal e-book-formaten in mijn ogen veel geschikter.
Anoniem: 505261 @GrowMyHair11 maart 2013 11:16
Het voordeel is dat nu de documentstructuur van zowel MSO als LO/OO openbaar is.
De uitwisselingsproblemen ontstaan doordat MS zich aan geen enkele standaard houdt. Telkens verzinnen ze weer iets waardoor nieuwe incompatibiliteiten ontstaan, om de concurrentie dwars te zitten. Zulke programma's kun je moeilijk voor documentstandaard laten doorgaan.
(Was bedoeld als reactie op GrowMyHair 09:56 maar hangt om onverklaarbare redenen aan het verkeerde bericht.)

[Reactie gewijzigd door Alex3 op 22 juli 2024 14:33]

Dit heb ik ook ervaren toen ik een tijd Ubuntu heb gedraaid met LibreOffice. De mensen waarmee ik samenwerkte gebruikte Office 2010 en als ik we dus een aantal keren afwisselend hadden opgeslagen dan stond het hele document schots en scheef.

Het grote probleem is voor mij nog steeds dat het niet mogelijk is om zonder problemen goed samen te werken. Je bent dus eigenlijk verplicht om hetzelfde pakket te gebruiken als de mensen waarmee je samenwerkt.

Uiteindelijk heeft dit me bewogen om weer terug te gaan naar Windows en het Office 365 pakket. Dat werkt overigens prima, maar ik hoop toch dat de uitwisselbaarheid van bestanden verbeterd in de komende jaren. Vooral omdat we steeds vaker op een niet windows systeem werken.
Anoniem: 28912 @Bliz13 maart 2013 21:02
Je kan je ook afvragen waarom die andere studenten niet met LibreOffice werkte.

Die is immers gratis en als ze dan persé met MS Office zouden willen werken, zouden ze je op ze minst degene die het niet hebben kunnen sponsoren.

Dat is tenminste solidair! Maar tja, de studenten van tegenwoordig he? :)
Je kan Office 2013 ook los kopen vanaf 140 euro, maar dan heb je slechts een licentie van 1 PC. Bij Office 365 vanaf 75 euro per jaar heb je vijf licenties..

En om bij je berekening te blijven: 5 maal 400 is nog altijd meer dan 10 x 120 euro..
Zelf gebruik ik al sinds de site: www.sorryGates (punt) com diverse OpenOffice varianten.
(N.B. dat was 2001, toen was ik nog jong)
http://webwereld.nl/nieuw...rry-gates--succesvol.html
Tweakers 2001 (nog gulden tijdperk, prijs staat in FL - freaking florijnen -, LOL):
nieuws: Tplc verstuurt Sun's StarOffice gratis

Tot op de dag van vandaag kan ik niet bevatten waarom een rationeel Prive persoon nu nog kiest voor een vette rekening voor zijn office activiteiten...... :?

Van die 1000 tot 1500 euro die ik inmiddels bijna overheb na 10 jaar gratis varianten kan ik bv heel leuk op vakantie 8-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 22 juli 2024 14:33]

Studenten maken gebruik van goedkope licenties en ook veel mensen met een job kunnen dankzij MS HUP goedkoop gebruik maken van MSOffice. Zo heb ik 2k7 en 2k10 voor nog geen 30 euro het stuk aangekocht. Je moet wel goed gek zijn om zo een deal te laten liggen.
Waarom zou ik gek moeten zijn als ik voor een gratis alternatief kies.
Documenten opmaken doe je imho pas als je klaar met de inhoud bent.
Maar dan ook netjes met Stijlen en niet iedere "kop" zelf instellen.

Naar mijn bescheiden mening komen de "conversie fouten" vooral doordat mensen de office pakketten zo verschillend gebruiken. En juist met grotere documenten is de kans op misgaan dan wat groter.
Dan ga je er wel vanuit dat die abonnement de komende 10 jaar dezelfde prijs blijft houden. Dat is zeer onwaarschijnlijk.
Ik weet niet, maar ik persoonlijk vind de prijzen van MS Office voor thuisgebruik nog meevallen.

Van Office 2007 en 2010 was er een Home & Student versie die rond de 100 euro moest kosten. Die mocht je drie keer installeren. (33 euro per PC ongeveer). Bevat Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Prima voor thuis gebruik.

Als student/scholier kan je vrijwel altijd zo'n Surfspot variant kopen. Ik heb tijdens zo Office 2000 en 2003 erg goedkoop kunnen krijgen. Het was echt een paar tientjes per licentie en je kreeg er de meest complete versie van Office voor.

De Office 365 Premium is qua inhoud eigenlijk gelijk aan de Professional Plus uitvoering van Office. Een pakket dat los tegen de 500 euro moet kosten per licentie en die mag maar een keer geïnstalleerd worden. Je kan voor de 500 euro dus ietsje meer dan 6 jaar gebruik maken van Office 365 Premium, op vijf PC's c.q. devices. En tegenwoordig staan er in een Nederlands huishouden wel meer dan een PC.
Anoniem: 505261 @CMD-Snake11 maart 2013 10:05
Wat ik niet begrijp is dat mensen nog steeds die belachelijke restricties van MS accepteren. (max 3 systemen, max 1 systeem, max 30 gebruikers enz.)
Twooggy, vergeet niet dat die abonnementsprijzen in ieder geval voor de thuisversies, vijf licenties betekenen. Die 400 euro die je destijds neertelde was voor slechts één computer.

Ik kan bijvoorbeeld met mijn 365 University twee desktopversies installeren (één op mn desktop en één op mn laptop), en twee voor mobiel gebruik. Die laatste heb ik niet zoveel aan omdat ik Symbian Belle gebruik op m'n Nokia N8 en geen behoefte aan een tablet heb, maar twee desktopversies vind ik al zeer bruikbaar.

[Reactie gewijzigd door Buggle op 22 juli 2024 14:33]

Anoniem: 497309 11 maart 2013 10:43
Ondanks licenties voor de laatste versie van Microsoft Office op meerdere computers thuis is na het deïnstalleren ervan erg duidelijk dat Microsoft Office een extreem belachelijke aanslag is op het systeem. Voor die gevallen dat ik het nodig heb ga ik uitzoeken of ik MS Office voortaan virtueel gebruiken kan.
Je kan ook gewoon zorgen dat het de laatste keer is dat er office gekocht wordt de functionaliteit van een van de open source versies is net zo goed als je tenminste de oude interface niet als handicap ziet zoals als deze reviewer deed en nog steeds niet erg duidelijk is waarom mensen daar op vast lopen.
prefereren de ribbon inmiddels boven de taakbalk.
en dus krijg je daarna
Ook op andere vlakken voelt de interface van Office een stuk moderner aan dan die van de gratis, opensource-pakketten.
Ook weer iets waar een normaal mens niets mee kan je voorkeur uitspreken en dan maar zeggen dat het veel uitmaakt terwijl het niets bijdraagt.
Zo is de vormgeving een stuk strakker, waarbij Microsoft de Metro-ontwerpgedachte in het achterhoofd heeft gehouden - iets wat lang niet iedereen overigens zal bevallen. Functioneler zijn de live-previews van Office.
Je kan ook zeggen dat het nergens om gaat, tenslotte voor serieus werk heb je gewoon een echt DTP pakket nodig en niet dat geklooi met "live preview" .

Uiteindelijk kan je er niet omheen dat gratis versus betalen, je krijgt een live preview geeft en een modernere interface, dat zou nog wel eens veel geld gaan schelen voor deze keuze.

En toch kom je weg met het idee van is dit artikel nu nog wel serieus te nemen als je deze enorm grote verschillen ziet.

en nu voor de klapper van het review
OpenOffice en LibreOffice hebben geen mailclient, en ook andere mailclients zijn lang niet zo goed als Outlook.
Ja het grote woord is gevallen mail clients, dat is toch echt iets onmisbaar , hoe kan je in hemelsnaam zoiets belangrijks in je office pakket vergeten , echt helemaal niemand op deze planeet zou zoiets doms doen hoe kunnen die lui van Libre en Oracle gewoon zo dom zijn.

En al zouden ze een mail client erbij hebben gedaan dan , nou dan kan het nooit zo goed zijn als outlook, tenslotte outlook is een van de betere programma's waar je gegarandeerd de nieuwste virusen mee binnen haalt (als je je verveelt kijk maar eens bij NOS.nl over nieuws omtrent bedrijven die kreupel werden na dat er weer iets via outlook bij het bedrijf binnen kwam).

Ik kan dit artikel gewoon niet serieus nemen het staat niet alleen vol met onzin het slaat als tang op een varken wanneer je zulke bizarre waarnemingen in een review plaatst.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 115433 op 22 juli 2024 14:33]

Ik gebruik gewoon Thunderbird of webversies, gratis en goedwerkend, leuk voorbeeld van een bekende, de ouders hadden per ongeluk iets verwijderd van de pc en konden het niet in de prullenbak vinden, vervolgens werd de mail opgehaald met outlook en alles was weg.
In meerderheid van de gevallen ga ik mee in jouw redenering.
Echter bij de laatste "klapper" vind ik 't jammer dat je hier zo'n uitgesproken mening over lijkt te hebben, maar het is waarschijnlijk dan ook sarcastisch bedoeld.

Een locaal geinstalleerde mailclient is in de moderne kantooromgeving aan het afnemen in populariteit.
Veel grote bedrijven verruilen de arbeidsintensieve locaal geinstalleerde mailclient voor een webbased cloud-oplossing : de eerste "app" die in de Cloud gegooid wordt door de meeste bedrijven is mail.
De reden is simpel: de gebruiker rommelt wat aan in zijn mail, quota zijn nodig om het ding niet binnen een week uit zijn voegen te laten barsten en daarbij slaat men veel locaal op in archieven en belt de helpdesk de hele dag plat omdat ze iets "kwijt" zijn in hun mail.
Migratie van die mailfile en vooral de losse archieven naar een nieuwe pc is een ramp want ze weten zelf niet waar ze die hebben staan, laat staan dat ze weten of het locaal of op de server is. Alles serverbased opslaan wordt als "oplossing" gebruikt maar lost maar een klein deel van de problemen op waardoor mail-beheer nog steeds veel tijd van de IT afdeling kost.

Outlook het betere programma? Ja als je ellende wilt moet je die nemen :+

Ben het daarom oneens met het betoog dat de mail-client onmisbaar is/blijft.
Als dat zo zou zijn dan moet je nog een tandje bijzetten en constateren : waar is de chat-client en welke collaboration tools zitten in het office-pakket?

In de definitie van office-pakket moet duidelijkheid komen. Persoonlijk denk ik dat je moet kiezen voor het basis-officepakket en de rest als aanvulling moet zien.
Basis-office voor mij zou zijn :
Tekstverwerker+spreadsheet+presentatiepakket
Communicatie-aanvullingen (bij voorkeur webbased):
InstantMessaging+Collaboration+Mail
Uitbreidingen die overblijven:
VOIP+Drawing+DB+FileSharing a la Skydrive/GoogleDrive/Dropbox

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 22 juli 2024 14:33]

Wat? Jij verkiest de oude Office 2003 interface, best, maar laat andere die voor de Ribbon kiezen daar dan ook voor kiezen. Er was in 2007 dan wel kritiek op, maar echt, ik zou niet moeten proberen iemand van mijn familie op Office 2003/OO/LO te zetten, want dat gaat mis. Ikzelf kan ook niet meer overweg met die pakketten. Gewoon, omdat ik de Ribbon vreselijk fijn vind werken. En zo zijn er meer mensen, laat die mensen dan ook, het is modern, ziet er goed uit, en doet wat het moet doen. Als een review plots niet meer serieus te nemen is omdat de schrijver een interface verkiest boven een andere (waar een review om draait), welke review is dan wel betrouwbaar?

Ook snap ik niet wat jij hebt tegen Outlook. Vind je het trouwens niet meer dan logisch dat er een mail-, agenda- en contactenprogramma in een office pakket zit? Outlook werkt gewoon goed. Let it be.
Ik heb geen ervaring met office 2013, maar heb de afgelopen jaren met alle 3 de pakketten gewerkt. Hoewel een groot open source fan heb ik vorig jaar toch besloten privé een office licentie aan te schaffen. Documenten, spreadsheets en presentaties gemaakt in oo of lo (.doc of .docx, .xls en .ppt bestanden) konden vaak niet goed worden geopend door ms office applicaties. Aangezien de meeste mensen met wie ik bestanden deel met ms office werken is dat echt een nadeel. Vooral mensen die office op een mac hebben draaien hadden problemen met de documenten die ik had gemaakt. Allinea's die verspringen, foto's die op een andere plek in het document staan, berekeningen die opeens niet meer worden uitgevoerd, lettertypes die veranderen enz.

Voor totale digibeten die een office pakket nodig hebben omdat ze af en toe een briefje moeten typen raad ik altijd aan om wordpad te gebruiken. Dat programma is in functionaliteit door de jaren heen enorm verbeterd en voldoet voor 90% van het typwerk dat mensen verrichten.
Allinea's die verspringen, foto's die op een andere plek in het document staan, berekeningen die opeens niet meer worden uitgevoerd, lettertypes die veranderen enz.
Lettertypes die veranderen: je moet natuurlijk steeds de lettertypes op ele pc staan hebben als je die bij de ontvanger op dezelfde manier wilt weergegeven zien...
De rest: naar mijn ervaring gebeurt dat enkel als je geen gebruik maakt van 'stijlen' bij de opmaak. Individuele woorden, zinnen en paragrafen van opmaak voorzien is not done en zorgt na bewerkingen over en weer tussen verschillende personen *altijd* voor problemen.

Het eerste dat ik doe als ik zo'n document ontvang (om veel frustratie op voorhand al te vermijden), is de knop 'alle opmaak wissen' klikken en het document voorzien van een aantal styles. En dan gaat het ineens *wel* goed.

Magic? I think not :)
Bedankt voor de tips ik denk dat je zeker een punt hebt wat de stijlen betreft.
Je kunt ook sinds een behoorlijk lange tijd niet-standaard lettertypes aan je worddocument toevoegen via de opties. Je bestand wordt er (flink) groter van, maar het kan wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.