Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

LG Optimus G: prima telefoon, maar te duur en te laat

28-03-2013 • 08:00

77

Multipage-opmaak

Inleiding: een lange weg

Inleiding: een lange weg

Je kunt stellen dat LG een lange weg aflegt voordat het eindelijk succes gaat boeken op de smartphonemarkt. De enige dure telefoon van LG die ooit een groot succes werd, was de Chocolate uit 2007. Dankzij het ontwerp met zwart, glimmend kunststof en rode capacitieve knoppen - toen een noviteit - groeide de Chocolate uit tot een wereldwijd succes, met meer dan dertig miljoen verkochte exemplaren.

Het is typerend dat LG's volgende successen alleen goedkope telefoons betroffen: de Cookie, een goedkope touchscreentelefoon en onlangs de L-serie, waarvan de goedkoopste, de L3, het feitelijk het beste deed. In totaal verkocht LG binnen een jaar 15 miljoen L-serie-telefoons met Android, waarmee dit het eerste echte succes van de Zuid-Koreaanse fabrikant op de smartphonemarkt genoemd kan worden.

Niet dat LG het niet heeft geprobeerd. In de jacht op succes kwam het in 2011 met de eerste telefoon met dualcore-processor, een telefoon met een extreem helder scherm en een telefoon met een 3d-scherm. Alle drie liepen ze uit op een mislukking. Vorig jaar kwam LG met de Optimus 4X HD, maar ook die kon geen potten breken.

Een lichtpunt kwam eind vorig jaar: de Nexus 4, die op Tweakers in trek bleek, maar desondanks niet in Nederland wordt uitgebracht. De Optimus G werd ook goed ontvangen en redelijk verkocht, maar ook daar viel Nederland in eerste instantie buiten de boot. De lage landen zijn voor LG niet langer prioriteit en dus worden toestellen eerst elders uitgebracht.

Het 4g-netwerk van KPN zal mede aanleiding geweest zijn om de Optimus G nu ook hier uit te brengen. Hoewel de fabrikant al jaren van de daken schreeuwt voorop te lopen met 4g, zat er bij het losgaan van het 4g-netwerk begin februari geen LG-telefoon in KPN's line-up. Daar komt nu verandering in. Tweakers testte de Optimus G dus.

Ontwerp: een hoekige Nexus 4

LG Optimus G (links) en Nexus 4 (rechts)

De Optimus G is goed vergelijkbaar met de Nexus 4; het is hetzelfde toestel met een ander jasje. De Optimus G is vooral ontworpen volgens LG's filosofie en dus hoekiger. De voor- en achterkant zijn allebei van glas en dat maakt hem strak. Het is echter niet alleen positief; de achterkant is zo glad dat het toestel makkelijk van de bank afglijdt als deze niet recht is. De Optimus G heeft wat dat betreft dezelfde eigenschappen als iPhones. Bovendien lijkt de kans dat hij breekt bij een val groter, hoewel het glas versterkt is.

Het gekke is dat de achterkant weliswaar van glas is, maar aanvoelt als kunststof. Daarmee heeft LG de nadelen van kunstof en glas gecombineerd. Omgekeerd was beter geweest: een stevige kunststof die de luxe 'touch' heeft van glas.

De achterzijde heeft een apart patroontje, dat bestaat uit stippels in verschillende tinten. Het lijkt op een kruising tussen braille en de groene code die in de Matrix over het scherm druipt. Het is een onderscheidend effect van de telefoon, al was niet iedereen die het zag erdoor gecharmeerd. Het effect is alleen zichtbaar als de telefoon onder een bepaalde hoek ten opzichte van het licht wordt gehouden, maar dan geeft het ook een haast holografisch effect.

Achterkanten LG Optimus G (links) en Nexus 4 (rechts)

De camera van de Optimus G steekt uit. Hij past net niet in de behuizing, maar heeft een vervelend randje, dat niet prettig aanvoelt als je de telefoon uit je zak haalt. Het is wel een van de weinige elementen waaraan je in de zak kunt voelen wat de voorkant van de telefoon is. Er is ook een versie met een 8-megapixelcamera, maar die is niet in Nederland verkrijgbaar.

LG Optimus G

De micro-usb-poort zit aan de onderkant van het toestel, waar ook twee schroefjes te zien zijn. De vergrendelknop zit aan de rechterzijkant bovenaan. De knop is duidelijk voelbaar en kan goed worden ingedrukt. Er is geen cameraknop. De volumeknoppen zitten aan de linkerkant. Aan de bovenkant is de 3,5mm-jack voor headsets te vinden. De speaker zit aan de achterkant, onderaan.

De voor- en achterkant zijn dus van glas, maar de zijkant is van plastic. Bovendien zitten daar twee dunne metalen randen. De metalen rand rondom de hele zijkant is een ontwerpelement dat bij meer fabrikanten naar voren komt.

Het design is al met al strak en de 'hoekige' vorm ziet er mooi en minimalistisch uit. Het ontwerp is niet zo spectaculair als dat van bijvoorbeeld de HTC One of Sony Xperia Z, maar zijn strakke uiterlijk zal veel mensen aanspreken en niemand direct afstoten.

SchermOptimus GNexus 4Galaxy S4Xperia ZHTC OneiPhone 5
Lengte 132mm 134mm 137mm 139mm 137mm 124mm
Breedte 69mm 69mm 70mm 71mm 68mm 59mm
Dikte 8,5mm 9,1mm 7,9mm 7,9mm 9,3mm 7,6mm
Gewicht 145g 139g 130g 146g 143g 112g
Scherm 4,7" 4,7" 5" 5" 4,7" 4"

De Optimus G is anno 2013 niet opvallend groot: de lengte blijft binnen de perken en ook de breedte is met bijna 69mm in orde. Met 145 gram is hij niet licht, maar de gewichtsverdeling is goed, waardoor hij lichter aanvoelt dan dat hij is.

LG Optimus G LG Optimus G LG Optimus G LG Optimus G LG Optimus G LG Optimus G

Accu en camera: bovengemiddeld

Accu LG Optimus GDe Optimus G heeft een 2100mAh-accu en dat is op papier niet indrukwekkend. LG heeft zelfs al in zijn midrange-telefoons een grotere accu weten te proppen en de grote telefoon Optimus G Pro heeft zelfs een 3140mAh-accu. Net als met megapixels en GHz'en geldt voor de accu echter dat het niet zozeer om de mAh's gaat, maar om wat je ermee doet. En op dat gebied doet de Optimus G het prima. Mede dankzij goede software-optimalisaties en de zuinige processor haalt de Optimus G veel uit zijn accu. Hij houdt de Galaxy Note II met zijn extreem grote accu goed bij en zit op hetzelfde niveau als de HTC One.

Wij meten de accuduur aan de hand van vier tests: browsen, video kijken, bellen en de telefoon in stand-by laten staan. Daarbij staat wifi aan, en bij telefonie en in stand-by is 3g ingeschakeld. De omstandigheden zijn voor alle iOS-devices dezelfde en uiteraard zijn de Android-toestellen ook in zo veel mogelijk identieke omstandigheden getest. Uitleg over onze testmethode en wat we verstaan onder zwaar, gemiddeld en licht gebruik, vind je in het achtergrondverhaal over onze accutests. In de praktijk hangt de accuduur natuurlijk ook af van zaken als het gebruikte netwerk en de geïnstalleerde apps. Bovendien kan het verbruik van exemplaar tot exemplaar verschillen.

Accutest - zwaar gebruik
Telefoon / tabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Apple iPhone 5
*******
19
LG Optimus G
******
16
Samsung Galaxy Note II
******
16
HTC One
******
16
Nokia Lumia 920
******
15
Xiaomi Mi-Two
*****
14
LG Optimus 4X HD
*****
13
Nexus 4
*****
13
LG Optimus L7
****
12
Sony Xperia Z
****
10

Bij zwaar gebruik komt hij tot zestien uur en daarmee kom je de dag dus door. Dat is knap en lang niet alle telefoons redden dat. De enige telefoon die merkbaar zuiniger is, is de iPhone 5. De Note II en HTC One gaan onder zwaar gebruik ongeveer even lang mee.

Accutest - gemiddeld gebruik
Telefoon / tabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Apple iPhone 5
*******
49
Samsung Galaxy Note II
******
44
LG Optimus G
******
43
HTC One
******
43
Xiaomi Mi-Two
******
39
Nokia Lumia 920
*****
38
Nexus 4
*****
38
LG Optimus 4X HD
*****
34
LG Optimus L7
*****
33
Sony Xperia Z
****
29

Bij gemiddeld gebruik haal je het einde van de tweede dag: hetzelfde niveau als de Note II en HTC One, en dat is opnieuw een uitstekende prestatie. De Optimus G doet het opvallend veel beter dan de 4X HD, hoewel de hardware en software goeddeels gelijk zijn. Dat is een knappe prestatie.

Accutest - licht gebruik
Telefoon / tabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Nexus 4
*******
143
LG Optimus G
*******
141
HTC One
*******
141
Samsung Galaxy Note II
******
127
Sony Xperia Z
******
127
Apple iPhone 5
******
120
Xiaomi Mi-Two
******
114
LG Optimus L7
*****
112
Nokia Lumia 920
*****
108
LG Optimus 4X HD
*****
95

Bij licht gebruik komt de Optimus G tot 141 uur, net een fractie minder dan de Nexus 4, maar nog altijd een uitstekende score. Ter vergelijking: de 4X HD kwam slechts tot 95 uur, een stuk minder. De Optimus G plaatst zich daarmee in de top van toestellen met de langste accuduur bij licht gebruik en dat is knap.

Camera

De camera heeft een maximale resolutie van 13 megapixel, 4208x3120 pixels. De sensor is dan ook 4:3 en niet in te stellen op 16:9 bij hoge resolutie. De camera heeft enkele opties, maar niet overdreven veel. Prettig is wel dat gebruikers zelf het Quick Menu aan de zijkant kunnen invullen met opties. Wie dus veel de iso zelf instelt, kan die aan de zijkant van het scherm zetten. De meest onderscheidende optie is Time Catch, een soort burst mode. Ook kan er een foto gemaakt worden door Cheese of Smile te zeggen.

LG Optimus G camera

Screenshot camera-interface LG Optimus G Screenshot camera-interface LG Optimus G Screenshot camera-interface LG Optimus G Screenshot camera-interface LG Optimus G Screenshot camera-interface LG Optimus G

Toch missen we de features die andere high-end telefoons kenmerken, zoals Zoe op de HTC One en de diverse camera-features van de Galaxy-lijn. Ook moet er apart geswitcht worden tussen foto- en videocamera's, iets wat op veel andere telefoons inmiddels niet meer nodig is. Een ander klein detail is dat de camera-interface een statusbalk bovenin heeft die statisch is; je kunt instellingen niet wijzigen door erop te klikken, maar het ziet er wel 'klikbaar' uit.

Voor het maken van snapshots is de interface echter simpel genoeg. Het is geen briljante interface, maar hij voldoet.

Foto maken
Telefoon / tabletMPIn seconden, lager is beter
Samsung Galaxy Note II 8
**
1,79
Apple iPhone 5 8
**
1,92
HTC One 4,1
***
1,97
LG Optimus G 13
****
2,92
Nexus 4 8
****
2,95
Xiaomi Mi-Two 8
****
3,01
LG Optimus 4X HD 8
****
3,07
Sony Xperia Z 13
*******
5,41
LG Optimus L7 5
*******
5,43

Het starten van de camerasoftware, maken van een foto en die vervolgens tonen op het scherm duurt bij de Optimus G 2,92 seconden, een fractie minder dan bij de Nexus 4. Daarmee behoort hij niet tot de snelste telefoons op de markt, maar het is afdoende.

Foto: Optimus G vs concurrentie

De vele pixels op de sensor maken dat er bij veel licht goed ingezoomd kan worden op de foto's. In deze 1:1-weergave is dat goed te zien: de Optimus G maakt scherpe foto's bij goed licht, vergelijkbaar met de iPhone 5. De Lumia 920 en HTC One missen hier de weergave van details en hebben veel ruis.

Foto: Optimus G vs de concurrentie

De sensor heeft moeite met licht opvangen als het donker is. Dat is logisch, want de Optimus G heeft pixels met een grootte van 1,1µm, kleiner dan de 1,4µm van bijvoorbeeld de iPhone 5 en Lumia 920, en veel kleiner dan de 2,0µm van de HTC One. De foto is donkerder en toont minder details, al is het verschil niet bijster groot.

Al met al viel op dat de Optimus G het vooral bij goed licht goed doet, maar door de hoge resolutie snel moet afhaken als het licht minder wordt. De flits is dan niet krachtig genoeg om alles voldoende bij te lichten.

De video's van de Optimus G zijn eveneens van prima kwaliteit. Ze zijn maximaal full-hd, 1920x1080 pixels, maar de telefoon staat standaard ingesteld op 720p. In video's is optische beeldstabilisatie, zoals in de One en Lumia 920, een belangrijke toevoeging die de Optimus G moet ontberen. Het stereogeluid is prima in orde.

Foto gemaakt met iPhone 5 voor in review Optimus G Foto gemaakt met iPhone 5 voor in review Optimus G Foto gemaakt met iPhone 5 voor in review Optimus G Foto gemaakt met iPhone 5 voor in review Optimus G Foto gemaakt met Nokia Lumia 920 voor in review Optimus G Foto gemaakt met Nokia Lumia 920 voor in review Optimus G Foto gemaakt met Nokia Lumia 920 voor in review Optimus G Foto gemaakt met Nokia Lumia 920 voor in review Optimus G Foto gemaakt met HTC One voor in review Optimus G Foto gemaakt met HTC One voor in review Optimus G Foto gemaakt met HTC One voor in review Optimus G Foto gemaakt met HTC One voor in review Optimus G Foto gemaakt met Optimus G voor in review Optimus G Foto gemaakt met Optimus G voor in review Optimus G Foto gemaakt met Optimus G voor in review Optimus G Foto gemaakt met Optimus G voor in review Optimus G

Scherm: mooie lcd

LG Optimus G

De Optimus G heeft een lcd met een resolutie van 1280x768 pixels. Het is een in-cell-display, wat betekent dat de aanraakgevoelige laag op de lcd zit, waardoor er een schermlaag minder in hoeft en de pixels dichter onder het oppervlak lijken te liggen. Het scherm is op papier hetzelfde als dat van de Nexus 4, maar toch zijn er grote verschillen te zien.

De helderheid van het scherm is 404 nits en dat is iets lager dan bij de Nexus 4. De Optimus G heeft wel genoeg helderheid om zichtbaar te blijven in fel licht, al is hij op dat punt niet zo goed als bijvoorbeeld de Lumia 920, die ook de kleuren aanpast om zichtbaar te blijven. De Optimus G is prima helder, maar zeker geen lichtbak zoals LG in het verleden maakte.

Met 0,4 nits is zwart niet zo zwart als bij de Nexus 4, al is de zwartwaarde nog wel in orde. Meer dan gemiddeld is die echter niet. De Optimus G is in dit opzicht wel een stuk beter dan de Optimus 4X HD, die niet zo zwart was. Door softwarematige trucjes lijkt het zwart vaak wel zwarter; het scherm dimt bijvoorbeeld als het alleen donkere kleuren weergeeft, iets wat Sony ook doet.

Het contrast is in orde; de Optimus G scoort vrij gemiddeld en dat is nog altijd veel hoger dan bijvoorbeeld de Xperia Z van Sony en de Lumia 920 van Nokia. De toppers op dit gebied, zoals de HTC One en iPhone 5, hebben een hoger contrast. De absolute topper is echter LG's eigen Nexus 4, met een contrast van meer dan 1500.

Het scherm is prima afgesteld. Met een kleurtemperatuur van 7082 kelvin is het iets te blauw, maar niet zo erg dat het stoort. Veel telefoons doen het op dit punt hetzelfde of minder. Gek genoeg is LG's eigen budgetmodel L7 op dit gebied een van de beste.

Gemiddelde kleurfout
Telefoon / tabletResolutieSchermtypeIn Delta E 1994, lager is beter
Apple iPhone 5 1136x640 IPS lcd
**
1,6900
Xiaomi Mi-Two 1280x720 IPS lcd
****
3,5700
HTC One 1920x1080 IPS lcd
*****
3,6900
Nokia Lumia 920 1280x768 IPS lcd
*****
3,7400
Nexus 4 1280x720 IPS lcd
*****
4,2000
LG Optimus G 1280x768 IPS lcd
*******
4,7200
Sony Xperia Z 1920x1080 IPS lcd
******
5,2800

De gemiddelde kleurfout van de Optimus G is met 4,72 Delta E 1994 binnen de perken gebleven. Er zijn ook geen negatieve uitschieters; alle kleuren worden ongeveer even natuurgetrouw weergegeven. Dat levert een goed beeld op, zonder veel storende elementen. Het scherm is verre van perfect, maar op alle fronten in elk geval minstens goed en dat is prettig.

Gamut LG Optimus G

Software: zware en snelle skin

De Optimus G draait op Android 4.1.2 met daaroverheen LG's eigen skin. Die skin wijzigt ongeveer alles aan Android: het lockscreen, het homescreen, het hoofdmenu, instellingenmenu's, iconen en standaard-apps. De vraag bij elke skin is anno 2013 welke problemen die je met stock-Android kunt hebben, worden opgelost. Volgens LG draait het vooral om features. LG wil graag eigen features toevoegen, die overigens, al dan niet toevallig, overeenkomen met die van Samsung.

LG heeft ook een eigen lockscreen toegevoegd, met onderin vier snelkoppelingen, die standaard staan ingesteld op Telefoon, Berichten, Google en Camera. Het mooiste is de schermanimatie bij het ontgrendelen. Je vinger is de rand van een cirkel en in die cirkel kijk je als het ware door een druppel naar het scherm erachter. Bij het ontgrendelen valt het scherm vervolgens soepel op zijn plaats. Het klinkt wat ingewikkeld, maar is - net als bijvoorbeeld het waterrimpellockscreen van de Galaxy S III - best leuk.

Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G

LG heeft net als veel andere fabrikanten toggles toegevoegd aan zijn skin, in de notificatiebalk. Die zijn scrollbaar en naar eigen smaak in te stellen. Dat is een prima toevoeging en had op deze manier in stock-Android gekund, maar Google heeft ervoor gekozen een tweede notificatiebalk toe te voegen om de toggles mogelijk te maken.

Screenshot LG Optimus GDaaronder staat een rij QSlide Apps, met daarin Video, Internet, Memo, Agenda en Calculator. Dat zijn widgets, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Mini Apps van Sony. De toevoeging is aardig, maar waarom je op een klein scherm als dat van een smartphone nog kleinere apps zou willen hebben, is bij Sony noch bij LG geheel duidelijk. Sony verbergt ze in het appswitch-menu, maar LG zet ze prominent in de notificatiebalk. Dat is meer eer dan ze verdienen, want zo nuttig zijn ze niet. De snelkoppelingen nemen nu onnodig veel ruimte in en hadden beter ergens anders kunnen staan, zeker omdat de balk niet verwijderbaar is. De enige die echt van pas komt, is de agenda: die kan gebruikt worden om items in de agenda toe te voegen met gegevens die bijvoorbeeld in de browser of een e-mail staan. Omdat de Agenda-app dan klein is, blijft de e-mail leesbaar.

Daar weer onder staat, net als bij Samsung, een slider om de helderheid in te stellen. Het is handig dat het snel kan, maar had uiteraard ook als toggle gekund. Onder al die elementen staat een balk met de datum en een akelig klein knopje om naar het instellingenmenu te gaan.

Ongeveer 40 procent van de notificatiebalk is dus al gevuld zonder dat er een notificatie zichtbaar is. Het gevolg is dat notificaties, als er verschillende zijn, al snel van het scherm afvallen. Daarmee is de notificatiebalk van LG, overigens net als die van Samsung, een toonbeeld van het aanpassen om het aanpassen. Software ontwerpen gaat vooral om keuzes durven nemen, maar LG voegt gewoon alles in dezelfde balk en dat maakt het er niet beter op. In landscape is dat nog erger; dan is standaard bijna het hele scherm gevuld.

Optimus G screenshot

Het homescreen is een standaardomgeving voor snelkoppelingen en widgets, met daarin onder meer een klok-weerwidget. Het hoofdmenu is ingedeeld in Applicaties, Downloads en Widgets, en heeft een achtergrond die bij het thema hoort, standaard een plaatje van een wolkenveld. Gelukkig kunnen widgets ook worden toegevoegd door een lege plek op het homescreen lang in te drukken. Dat is een goede toevoeging. Hoewel Google in Android 4.0 en hoger widgets wil laten toevoegen uit het hoofdmenu, is dat een slechte implementatie. De widgets horen niet bij het homescreen en niet bij het hoofdmenu.

In LG's skin zitten veel extra instellingen, waaronder Gestures, zoals dat ook in het Nederlands heet, bijvoorbeeld op de telefoon tikken om een filmpje te pauzeren, en een spaarstand met opties om van alles uit te zetten bij een lage accuspanning. Naast de spaarstand is er een eco-modus onder de naam Quad Core Controle. Daarin staat: "Optimaliseer CVE controle voor het verlengen van het batterijleven". De afkorting CVE zal bij veel klanten onbekend zijn. Het staat voor 'centrale verwerkingseenheid', de Nederlandse vertaling van central processing unit, oftewel cpu. Met het noemen van CVE krijgt LG van ons een extra 'nerd-puntje'.

Screenshot Optimus G

Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G Screenshot LG Optimus G

De skin zal niet iedereen bevallen, maar wie houdt van skeuomorfische ontwerpelementen kan zijn lol niet op. Hoogtepuntjes op dat gebied zijn de schakelaars, die oude aan-uitschakelaars nadoen en de mappen op het homescreen, die eruitzien als gele dossiermappen. Bij het toevoegen van een app gaat de map open en zie je de app eringaan. Wie een snelkoppelling of widget weggooit, ziet de klep van de prullenbak open en dichtgaan. Ook in de fm-radio zit skeuomorfisch design; het ziet eruit als een ouderwetse draaiknop.

Skeuomorfisch design in skin LG Optimus G

Een irritant element van de software van LG is de time-out van de verlichting achter de aanraakgevoelige knoppen. Die gaan standaard na vijf seconden uit, waarna je maar moet gokken waar de menu- of terugknop zich bevindt. Gelukkig is er een optie om ze aan te houden.

Het grote probleem van de skin is dat het niet echt duidelijk is op welke punten hij stock-Android verbetert. De gestures en andere tweaks zijn aardig, maar veranderen de gebruikservaring niet wezenlijk. Uiteraard heeft elk uiterlijk fans, maar LG's skin is simpelweg voor weinigen beter dan stock-Android.

De Optimus G heeft een S4 Pro van Qualcomm en die maakt dat hij minder presteert dan de processor van de HTC One, de Snapdragon 600. Die processor heeft grote invloed op de snelheid van het uitvoeren van Java-code; hij scoort veel minder. Dat merk je onder meer bij het renderen van bijvoorbeeld het hoofdmenu, wat bij LG even kan duren als hij een tijdje niet heeft aangestaan.

Het laden van de frontpage gaat in 0,34 seconden en dat is snel; hij is sneller dan bijvoorbeeld de Nexus 4 en dat komt omdat die laatste alleen Chrome aan boord heeft, dat fors langzamer is dan de standaardbrowser in Android, die fabrikanten aanpassen.

Peacekeeper
Telefoon / tabletOSIn punten, hoger is beter
Apple iPhone 5 iOS 6.1
*******
899,00
HTC One Android 4.1
*****
660,00
LG Optimus G Android 4.1
*****
601,00
Xiaomi Mi-Two Android 4.1
****
568,00
Nexus 4 Android 4.2.2
***
402,00
Sony Xperia Z Android 4.1
***
386,00
Nokia Lumia 920 Windows Phone 8
***
334,00

Peacekeeper meet de browser aan de hand van een waaier aan tests en spuugt vervolgens een score uit in punten, die de browser onderling vergelijken. De Optimus G komt tot op 601 punten, veel hoger dan de vergelijkbare Nexus 4. Ook hier blijkt weer het voordeel van de stockbrowser.

Kraken 1.1
Telefoon / tabletOSTijd in milliseconde, lager is beter
HTC One Android 4.1
**
13278
Apple iPhone 5 iOS 6.1
***
20747
Nexus 4 Android 4.2.2
****
22053
Sony Xperia Z Android 4.1
****
22539
LG Optimus G Android 4.1
****
23435
Xiaomi Mi-Two Android 4.1
****
24026
Nokia Lumia 920 Windows Phone 8
*******
43104

De Optimus G scoort op Mozilla's test Kraken 1.1, een test die zich richt op webtechnieken van nu en vooral de toekomst, met 23.000ms prima voor een high-end telefoon, maar zeker niet wereldschokkend goed. De nieuwere processor in de HTC One heeft in deze test een grote voorsprong.

De Optimus G kan ook grafisch zware taken prima aan; hij behaalt een framerate van 41 en dat is meer dan vloeiend, ook voor de zware test van GL Benchmark 2.5. Dat maakt dat hij alle games vloeiend moet kunnen afspelen en dat blijkt ook wel; alles gaat op prima framerates en ziet er dus vloeiend uit.

Optimus G

Hardware: prima in orde

Qualcomm SnapdragonDe Optimus G is eigenlijk een Nexus 4 met meer invloed van LG en de hardware is dan ook goeddeels dezelfde. De processor is een Qualcomm S4 Pro APQ8064 met een MDM9215-baseband en Adreno 320-gpu. De baseband maakt ook dat 4g wordt ondersteund, ook op Nederlandse netwerken. De 4g-ontvangst en -snelheid zijn in onze tests meer dan voldoende; hij deed het prima en haalde dezelfde snelheden als concurrerende telefoons.

De S4 Pro heeft inmiddels al een opvolger, in de vorm van de Snapdragon 600, en dat blijkt; hij behoort hardwarematig niet meer tot de absolute top, maar doet goed mee. Hij heeft vier Krait 200-processorkernen op 1,5GHz en vooral op dat punt doet hij het minder goed dan de Snapdragon 600 met zijn Krait 300-kernen.

Op CFBench scoren alle telefoons met de S4 Pro ongeveer hetzelfde en de Optimus G sluit zich keurig in dat rijtje aan. De processors scoren goed, beter dan veel andere quadcores, en dat zegt wel iets over Qualcomms socs en waarom ze zo populair zijn in recente toestellen.

De Optimus G komt in GL Benchmark in de offscreen-versie niet hoger dan 28fps, iets lager dan de Nexus 4. Het verschil in score is niet echt schokkend en komt wellicht door het dynamisch aanpassen van de gpu-snelheid aan de temperatuur. De Nexus 4 deed dat ook en de Optimus G lijkt daarmee nog iets aggressiever om te gaan.

RL Benchmark
Telefoon / tabletIn seconden, lager is beter
LG Optimus G
****
20,05
HTC One
****
21,16
Xiaomi Mi-Two
*****
23,32
Sony Xperia Z
*****
23,43
Nexus 4
*******
34,41

Hier blijkt een duidelijk verschil tussen de Nexus 4 en de Optimus G; LG gebruikt ander en vermoedelijk duurder geheugen. Dat leidt ertoe dat het lezen van en schrijven naar het geheugen van sql-handelingen verdomd snel gaat, even snel als de snelste telefoons op de markt op dit gebied.

Bestandsoverdracht (kleine files)
Telefoon / tabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
HTC One
*******
10,68
LG Optimus G
*****
8,31
Nexus 4
*****
8,20
Nokia Lumia 920
*****
7,68
Sony Xperia Z
*****
7,48
Apple iPhone 5
*****
7,18

Gegevens naar het geheugen schrijven, in dit geval mp3-bestanden, gaat nauwelijks sneller dan bij de Nexus 4. Met 8MB/s gaat het op een prima snelheid, maar er zijn snellere telefoons. Wel blijft hij onder andere de Lumia 920 en iPhone 5 voor.

Bestandsoverdracht (sequentieel)
Telefoon / tabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Apple iPhone 5
*******
21,55
HTC One
*****
15,63
Nexus 4
*****
13,88
LG Optimus G
****
13,74
Sony Xperia Z
****
13,58
Nokia Lumia 920
**
7,54

De Optimus G heeft ook bij het overzetten van bijvoorbeeld films een prima score, van rond 14MB/s. De iPhone 5 doet dit nog altijd veruit het snelste, maar van de Android-telefoons zit een aantal rond die 14MB/s en daar hoort de Optimus G dus bij.

Een van de smartphone-features die we het minst bespreken, is de gesprekskwaliteit, maar bij de Optimus G is er reden om erop in te gaan. Hij is simpelweg ondermaats en dan vooral voor degene met wie je belt. Bij gewoon bellen is het geluid al minder dan bij andere dure telefoons, maar de speaker is voor bellen simpelweg onbruikbaar. Bij stille omstandigheden is de bezitter van een Optimus G op een afstand van meer dan 20 centimeter al niet meer te verstaan, maar in bijvoorbeeld luidere omstandigheden is bellen dan totaal onmogelijk. Hier heeft LG echt even verzaakt op een punt waar dat bij andere telefoons wel goed gaat.

GLBenchmark

Alternatieven: alles in full hd

Je kunt de Optimus G vergelijken met twee soorten telefoons. Dat zijn aan ene kant de toestellen in dezelfde prijsklasse, iets boven 500 euro, en vaak de duurste toestellen van andere fabrikanten van eind vorig jaar. Aan de andere kant kun je hem tegenover de duurste telefoons van andere fabrikanten zetten, omdat dit in Nederland ook het duurste model van LG is.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons LG Nexus 4 8GB Zwart
LG Nexus 4 8GB Zwart

De grootste concurrent voor de Optimus G komt uit eigen huis. De Nexus 4 is een telefoon waarvoor LG de hardware maakt en Google de software. De Optimus G heeft als voordelen 4g-ondersteuning en een groter opslaggeheugen. De verschillen zijn verder het ontwerp en het uiterlijk van de software. Het voordeel van de de Nexus-telefoons is de goede ondersteuning en snelle updates, waar Google zelf voor zorgt. Bovendien is de Nexus 4 goedkoper: iets boven 400 euro bij import door een Nederlandse webwinkel en als je zelf de grens oversteekt naar Duitsland, kun je hem ook voor onder de 400 euro krijgen. Met een Duitse creditcard kun je de 8GB-versie ook bestellen voor 299 euro. Al met al zal voor veel mensen deze Nexus 4 de betere keuze zijn, zeker gezien de prijs.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons HTC One 32GB Zilver
HTC One 32GB Zilver

De HTC One heeft net als de Optimus G een 4,7"-scherm, maar het scherm van de One is full-hd. De processor is ook nieuwer en het ontwerp verschilt eveneens: waar de Optimus van glas is, is de One van aluminium. De One is ook veel duurder dan de Optimus G.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy Note 2 N7100 16GB Titanium
Samsung Galaxy Note 2 N7100 16GB Titanium

De Galaxy Note II is ongeveer even duur als de Optimus G en biedt eveneens Android 4.1 en een 720p-scherm, maar de Note II heeft een stylus en is een stuk groter. Het scherm heeft dan ook een grotere oppervlakte dan dat van de Optimus G. De Note II is van plastic, wat minder luxe aanvoelt dan het glas van de LG-telefoon.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons HTC One X+ 64GB Zwart
HTC One X+ 64GB Zwart

Voor het geld van de Optimus G kun je ook de One X+ van HTC kopen, met eveneens een 4,7"-720p-scherm, al heeft dat van de Optimus G net wat meer pixels. De One X+ heeft 64GB ingebouwd intern geheugen, meer dan veel andere telefoons in deze prijsklasse.

4 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy S 4
Samsung Galaxy S 4

De grootste concurrent voor elke Android-telefoon is de komende Samsung Galaxy S 4. Samsung gebruikt hetzelfde Android, maar met een totaal andere skin, al komen veel van de features gek genoeg wel overeen. Ook is het scherm van de S4 iets groter. De S4 heeft net als de G een 13-megapixelcamera.

4 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Sony Xperia Z Paars
Sony Xperia Z Paars

De eerste fabrikant die met een full-hd-telefoon op de proppen kwam, is Sony met zijn Xperia Z. De Z is helemaal van glas, heeft een 5"-scherm dat minder mooi is dat van de One en draait op een iets oudere, maar niet merkbaar langzamere processor. De skin van Sony over Android is veel minder zwaar, iets wat veel fans waarderen. De Xperia Z is iets groter dan de Optimus G.

Specs

Merk en uitvoering
Categorie Mobiele telefoons
Merk LG
Serie Optimus
Uitvoering G
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Prijs €533,16
Aantal aanbieders 4 winkels
Eerste prijsvermelding woensdag 20 maart 2013
Toestel
Telefoonmodel Bar
Versie besturingssysteem Google Android 4.1
Gsm-besturingssysteem Android
Beeldscherm
Schermdiagonaal 4,7"
Schermresolutie 1280x768
Invoermethode Touchscreen
Schermtype Lcd
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Camera
Cameraresolutie 8M
Cameraresolutie (voor) 1,3 megapixel
Camera autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Resolutie video-opname 1920x1080 (full hd 1080p)
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Mp3-ringtone Ja
Audioformaten Aac, aac+, mp3, wav, wma
Videoformaten 3gp, DivX HD, Mpeg 4, wmv
GPS Ja
Gsm-functies A2dp (bluetooth stereo), bewegingssensor, dlna, tril
Verbindingen
Mobiele netwerken Gprs, hspa, lte
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
WiFi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11n, 802.11b, 802.11g
Bluetooth aanwezig Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC)
Technische kenmerken
Processorsnelheid 1,5GHz
Cpu-core Quadcore
Werkgeheugen 2,048GB
Opslaggeheugen 16GB
Geheugenkaart (mobiel) Geen
Accu
Gesprekstijd 10u
Stand-by-tijd 324u
Accucapaciteit (mAh) 2.100mAh
Uiterlijk
Kleuren Zwart
Gewicht (gram) 147g
Lengte 130mm
Breedte 71mm
Hoogte / Diepte 8mm
Overige specificaties
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, oplader
Kosten
Telefoon maandlast € 44,43
Telefoon totaallast € 533,16
Gratis vanaf -
Meer informatie
EAN -
SKU -
Tweakers ID 325278
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Conclusie: op de goede weg

Het grootste probleem van de LG Optimus G ligt vlak over de grens. In Duitsland kun je voor net onder de 400 euro of zelfs minder de Nexus 4 halen. Dat is vrijwel hetzelfde toestel, maar dan met een ander ontwerp en zonder 4g. Omdat de Nexus 4 door Google is uitgebracht, krijg je stock-Android en de belofte op snelle updates naar nieuwe Android-versies.

Met een adviesprijs van boven de 500 euro is het daarmee lastig te bepalen voor wie deze Optimus G een goede keuze is. De skin van LG is niet beter dan Googles iteratie van Android op de Nexus 4 en voor dezelfde prijs kun je ook toestellen als de HTC One X+ of Samsung Galaxy Note 2 krijgen. Voor een meerprijs krijg je de nieuwe toptoestellen met full-hd-scherm, zoals de Sony Xperia Z, HTC One en Samsung Galaxy S4.

Een ander punt van zorg is het moment van release. De Optimus G kwam elders al in november vorig jaar uit, toen het toestel nog tot de top van de markt had behoord. Dit voorjaar is het niet meer dan een luxe middenklasser. LG heeft met de Optimus G Pro een echt high-end toestel in de line-up, maar die komt vooralsnog niet uit in de Benelux. De G Pro had een kans gehad tegen de concurrentie, maar deze Optimus G is door zijn late release voor veel minder mensen interessant.

Niet dat de Optimus G een slechte telefoon is, integendeel. De accuduur is voor een toestel in zijn klasse uitstekend, de camera presteert prima, het scherm is ronduit prachtig en het ontwerp is misschien niet ieders voorkeur, maar de vierkante vorm wijkt in elk geval af van veel andere telefoons. De glazen voor- en achterkant baren ons wel zorgen; ze voelen niet luxe aan, maar kunnen bij een val vermoedelijk wel snel breken. Ook de speaker en belkwaliteit vormen een minpunt; die bleken ondergemiddeld.

Kortom: deze Optimus G is vrijwel voor niemand een goede keuze, vooral omdat hij te laat is en in de vorm van de Nexus 4 een betere tweelingbroer voor een veel lagere prijs tegenover zich heeft. LG heeft zijn eigen glazen ingegooid door de late release en de hoge prijs. Dat LG echter een telefoon uitbrengt die op het gebied van onder meer ontwerp, prestaties, scherm en accuduur boven het gemiddelde uitsteekt, toont dat de fabrikant een goede weg is ingeslagen. Aan de snelheid en schoonheid van de hardware ligt het niet meer bij LG - en dat hebben we jarenlang anders gezien.

Pluspunten

+ Goede accuduur
+ Scherm behoort tot top van de markt
+ Redelijk tot goede camera

Minpunten

- Hoge prijs ten opzichte van concurrentie uit eigen stal
- Geen uitbreidbaar geheugen, geen verwisselbare accu
- Glazen achterkant, gaat wellicht sneller stuk dan kunststof

Reacties (77)

77
73
42
3
0
4
Wijzig sortering
Vorig jaar kwam LG met de Optimus 4X HD, maar ook die kon geen potten breken.

met alle respect maar dit koomt voor het overgrote merendeel door de media en sites zoals tweakers die gewoon toch voorkeur lijken te hebben bij alle samsung htc en sony.
de 4x hd is gewoon echt een toppertje voor 120 euro minder dan de HTC maar word afgerekend op voorgaande toestellen en hetzelfde lijkt nu weer gedaan te worden met de optimus g.
zo word er ook maar ff vergeten dat nieuwe telefoons altijd duurder zijn en zeker de lg's snel in prijs zakken.
zo word er overde uitstekende lens gemopperd maar bij de one x werd er geen woord over gerept terwijl die verder uitsteekd. dan word er gezegd dat de notificatie balk druk is maar een deel van de functies kan je gewoon uitzetten dus ook dat is een slecht argument. ook het thema word over gesproken dat het ouderwest is maar er word niet over gesproken dat er 3 alternatieve themas inzitten en alle iconen compleet aanpasbaar zijn.
ook word er gezegd dat hij achterloopt op telefoons die dit jaar uitkomen omdat hij geen full hd heeft dit is een comment die natuurlijk compleet irrelevant is deze telefoon kost immers niet bijna 700 euro.
geef het een paar maanden en hij zal stukken goedkoper zijn en interesanter dan veel van de echte concurentie zoals de iphone 5 S3 en one x. deze telefoon is immers nooit bedoeld om met de top mee te gaan dat word namelijk de Optimus G Pro.

en de nexus 4 is al een paar maanden te koop maar ook die begon op 540 euro dus de prijs komt allemaal wel goed.
de one x was bij release ook 550 euro en is nu rond de 430.
en daar heb je helemaal gelijk. ik snap nooit waarom mensen denken dat een topmodel van een merk ook thuis hoort in het top segment.

ik vergelijk een dacia sandero toch ook niet met een RR phantom? allebei een topmodel van hun merk, maar echt geen concurrent van elkaar. zo concurreert deze phone ook niet met een s4 of one. tegen de tijd dat deze in phonehousefolders staat en hij opvalt bij het normale publiek, is de prijs al gedaaldt tot die van een middensegmenter en is dit uitstekende value for money. zoals (bijna) altijd bij LG
mijn punt was dat de optimus g niet eens het top product was dat is de aangekondigde optimus g pro 3 letters verschil maar wel ee compleet ander segment. de optimus g was het top segment toestel van vorig jaar en is alleen hier uitgebracht omdat er behoefte begind te komen aan 4g toestellen.
de optimus g pro die binnekort uit moet komen is de nieuwe concurentie van de S4 en htc one en xperia Z.
een one V of one X scheelt maar een letter en is ook een wereld van verschil. net zoals een s2 en een s4. een letter vrschil, maar... je weet wel.

meer een probleem in de naamgeving als in het product. Als je een high-end LG wilt moet je gewoon kijken naar de pro versie. heel simpel
ja ik snap van lg deze naam ook niet maargoed ik ben maar een simpele consument zij zullen het wel beter weten haha.
Deze snap ik even niet:
Minpunten:
Glazen achterkant, gaat wellicht sneller stuk dan kunststof.
Een Iphone 5 krijgt in de tweakers review 5 sterren voor de bouwkwaliteit terwijl deze heel snel bekrast is en slijtplekken aan de zijkant heeft.

[img]http://www.iphonewzealand.co.nz/wp-content/uploads/2012/10/black-iphone-5-scratches.jpg[/img]

De glazen achterkant van de LG heeft dit probleem niet, als je bijde telefoons laat vallen onder een bepaalde hoek dan gaan ze bijde stuk.
Het zelfde viel me ook al op bij de review van de N4, een Iphone 5 beschadigt veel sneller bij gelijk gebruik maar toch is deze behuizing beter?

[Reactie gewijzigd door fast-server op 23 juli 2024 10:02]

Je kunt beter een tweedehands iPhone 4S nemen ipv een 5. Minder last van krassen, ook geen 4G in Nederland en nog de oude connector.
Ik blijf moeite hebben met het merk LG, het voelt net als bijvoorbeeld Acer. Kwalitatief onder de maat.
Het is misschien niet eerlijk, als ik zo'n review lees denk ik dat het toch wel een goed product is.

Ik wil graag een Nexus telefoon maar als ie door LG gebouwd wordt hoef ik hem niet. Zijn er meer die er zo over denken?

Het lijkt me heel lastig voor een fabrikant om van een slecht imago af te komen, kijk maar naar bijvoorbeeld Renault en hun betrouwbaarheid.

[Reactie gewijzigd door erikdenv op 23 juli 2024 10:02]

Ik aarzelde eerst ook, "gebouwd door LG? Die hoef ik nie"

Maar de bouwkwaltiteit is gewoon top, tenmiste van de laatste tijd. Degelijke toestellen met een net voorkomen. Kraken en piepen niet zoals andere plastic concurenten.

De software is helaas aan de mindere kant, maar er kan altijd wel een custom rom op.

Ik heb de Nexus 4 mogen bewonderen, en deze is echt solide gebouwd, net als de LG p990 x2 en andere toestellen.

Kortom, ze kunnen wel degelijke hardware in elkaar flansen ;)
De LG Nexus 4 kraakt iig prima, zowel de behuizing als de speaker. Behuizing door de plastic bezel, speaker ogenschijnlijk door LED interferentie of slechte afscherming van bepaalde componenten.

http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=39936

Verder is de glazen achterkant flinterdun, waardoor het makkelijk kan breken als de telefoon in de broekzak wordt gestoken (meestal ontstaan er dan barsten rondom uitsparingen voor speaker of camera).

Mijn oude iPhone 4 voelt iig een stuk steviger aan. Ook de gesprekskwaliteit was beter.

[Reactie gewijzigd door C4D op 23 juli 2024 10:02]

Ik heb nu sinds begin Februari een Nexus 4 in mijn bezit. Ik ben er tot nu toe erg blij mee. Enige minpunt is eigenlijk het scherm. Het is leuk om zo'n groot scherm te hebben en het ziet er allemaal natuurlijk prachtig uit. Maar het is gewoon net een slag te groot. Ik heb nog redelijk grote handen, maar als ik bijvoorbeeld in een Facebook app helemaal linksboven op een knopje moet drukken dan is dat bijna niet te doen. Ik denk dat dat rond de 4.5" nog net wel zou kunnen, misschien zelfs nog kleiner. Dus hopelijk dat er een fabrikant deze niche opvult met een high-end smartphone met een wat kleiner scherm.

Over de bouwkwaliteit ben ik erg te spreken. Het voelt erg solide, ligt lekker in de hand en voelt ook gewoon als een high-end toestel (iets wat ik niet voel als ik een Samsung vast hou helaas). Ik weet dat beide kanten van glas zijn, dus ik probeer hem niet buiten op straat te laten vallen, maar dat ging eigenlijk ook op voor mijn vorige smartphone (HTC Desire). Met een iphone waar beide kanten van glas zijn breekt het ook als hij een smak maakt, dus ik ga ervan uit dat deze dat ook doet. En dat de glazen achterkant breekt als je hem in je broekzak steekt is gewoon onzin. Ik heb hem in huis al een paar keer laten vallen op zeil, parketvloer en een keer op tegels in de keuken, en tot zover is er nog niks gebeurd.

En ik luister eigenlijk nooit muziek op mijn telefoon, dus of hij kraakt heb ik geen idee. De keren dat ik er wat op heb geluisterd heb ik in ieder geval niks gemerkt.

De enige reden dat ik geen LG smartphone zou willen nemen is de software van LG. Maar daar heb ik gelukkig geen last van. Ik kan me trouwens voorstellen dat er snel Nexus roms voor deze LG beschikbaar komen door de grote overeenkomsten tussen de 2 smarthphones.

Ik heb hem met een mooi abonnement gekregen. Gratis toestel, 500 minuten/sms, 500mb, 30 euro p/m 2 jaar. Voor dat abonnement ben ik meer dan 20 euro kwijt bij een sim-only provider, dus wat ik betaal voor mijn toestel over die 2 jaar is echt belachelijk weinig (204 euro als je de minuten nodig hebt).
Ze rollen uit dezelfde fabrieken als hun Apple en Samsung concurrenten en bevatten dezelfde onderdelen. Het probleem met LG telefoons was altijd de software en de ondersteuning, maar dat probleem heb je niet bij een Nexus.
Ik ben het met je eens, vind LG ook geen topmerk. Weet niet hoe het met hun laatste phones zaten maar rond 2009 had ik er eentje gehad en dat was verschrikkelijk traag en voelde ontzettende goedkoop aan voor wat ik ervoor betaald had.
Anoniem: 449164 @erikdenv28 maart 2013 21:29
De telefoons van LG zijn altijd prima qua hardware maar de software wordt bijna tot nooit geupdated en is het struikelpunt. Bij een Nexus heb je dit niet want die krijgt de updates van Google. Het is dan ook een prima telefoon.
werd.

lg heeft vorig jaar groots regeorganiseerd en sinds dien zijn ze stevig aan het updaten.

de 4x hd heeft al 6 kleine updates gehad en jb kan elk moment uitkomen en de Lg L7 en L9 hebben al JB.
budged toestellen kunnen simpelweg niet geupdate worden omdat een toestel als de l3 en l5 gewoon te outdated zijn qua hardware voor JB.
De la's zitten juist bouwtechnisch goed in elkaar.
De software echter....

Ik heb de p880 gehad(optimus 2x) maar heb daar geen enkele keer een stabiele rom voor mogen hebben
En geen idee of ze software nu beter snappen bij LG nederland. Het gebruik van de CVE term doet me het ergeste vrezen.

Nu de software net nieuw is, is er neit zoveel mee aan de hand. Maar over 3-6 maanden komt android 5 uit, en de volgende updates daarvan zitten ook in de pijplijn. De vraag is of LG daarin meegaat, in een overzichtelijke termijn. Want door een dikke aanpassing te maken, ben je dus ook lang bezig met updaten.

Voeg daarbij de slechte communicatie van LG ,die telefoon software op dezelfde manier behandeld alsof ze tv's verkopen, en ze hebben daarmee deze klant in ieder geval verloren.
Mee eens, ik heb zelf een LG viewty gehad (http://en.wikipedia.org/wiki/LG_Viewty), en hoewel het een goed toestel was, was het gewoon bouwtechnisch zwaar onder de maat.
Helaas lijkt dit ook zo te zijn met andere toestellen van LG (collega's hebben ze, en klagen er over), dus ik blijf er zelf ver van weg.
Inderdaad, de Acer vergelijking klopt.
Ik dacht voor de nexus 4 er ook zo over. Ik weet niet of ze zo doorgaan, maar de nexus 4 is ontzettend goed gebouwd, en voelt degelijk aan.

Alleen de software van LG lijkt me 10x niks.. maar gelukkig heb ik daar geen last van bij mijn n4 :9
Wel dat is dus niet zo. Ik heb zowel de Optimus G (975) en de Nexus 4 in mijn bezit gehad. De Nexus 4 flikkerde, samen met de Optimus G op de grond vanop mijn buik. Dit omdat de Nexus 4 altijd gaat glijden door zijn licht gebolde, glazen achter- en voorkanten. De Nexus 4 heeft een flinke jaap in voor en achterkant en is compleet onbruikbaar geworden.

De Optimus G vertoont geen krasje. Toeval misschien, maar hij overleefde het toch maar. Accuduur op de Optimus is, ondanks de quadcore, veel beter, ik haal er gemakkelijk 30 uur uit bij een hele dag op HSDPA en 2u scherm aan.

Dan komen we bij de camera: 13 Megapixel over 8 Megapixel, da's al niet slecht. Wel jammer is dat er standaard geen photosphere in zit.

Wel vind ik het scherm van de Optimus te blauw vergeleken met de Nexus, maar dat went.

Als ik straks Cyanogenmod over mijn LG-mod kan smijten, ben ik veel tevredener met deze telefoon dan met de Nexus, al ziet die laatste er wel mooier uit.
bouwkwaliteit van de 4x hd is beter dan die van de one X en VEEL beter dan die van de galaxy S3 wat gewoon een flutplastic telefoontje is.
de software blijft een keuze wil je graag het nieuwsteerop hebben en zo snel mogeijk moet je mischien maar geen lg nemen maar als je net als mij geen biet geeft om 4.1 en 4.2 omdat het niets nuttigs toevoegd voor een telefoon is lg gewoon de betere keuze en vaak nog goedkoper ook.
verderis de 4.03 rmo van LG op de 4x hd zo smooth dat jellybeans project butter echt complete onzin is smoother dan smooth kan niet. verder is JB 4.1 en zeker 4.2 een enorme memory hog ik heb nu 550mb ram vrij en de mensen die 4.1 erop hebben hebben soms nog maar 270 mb ram vrij...
niet echt een tokomst proof product als android zijn ram consumptie blijft stijgen zoals het nu doet.

en het slechte imago van lg wat gewoon gebaseerd is op 1 telefoon (de 2x speed) ifs voor het overgrote deel veroorzaakt door de media. de telefoon had probleem met afspelen van video en door de tegra 2 hadden ze problemen met de ics rom dus die duurde bijna een jaar maar is er wel gekomen.
maar de media vergeet wl even de vertellen dat met 2.3.3 de telefoon na een aantal updates gewoon prima werkte en alle functies had die het moest hebben. in plaats daarvan deden ze compleet geen moeite om even de revieuw bij te werken na een update die problemen verhielp wat vaak bij de grotere merken wel gebeurd.
nu ook weer met de 4x hd hij had bij de stock release 1 firmware issue en dat was de focus van de camera maar die was binnen 2 maanden en 5 updates compleet verholpen maar er is geen revieuwer die op de site even aangeeft dat het snel verholpen is waardoor veel mensen de telefoon nu laten liggen omdat ze denken dat de camera niet kan focussen wat natuurlijk onzin is.

de medis speeld een grote ron in het maken of breken van een product en als fixes niet aan reviews worden toegevoegd kunnen ze dus producten onterecht afkraken en bij lg lijkt dit nogal vaak te gebeuren.

er word bij lg zelfs vaak slechte dingen gezegd over het product terwijl het gewoon halve waarheden zijn of helemaal niet waar is.
zoals intbrekend functies in vergelijkingen die er gewoon inzitten of features die vervelend zouden zijn maar gewoon uitgezet kunnen worden en ga zo maar door.
LG producten zijn prima producten je betaald veel minder en als daarop het enigste nadeel is dat je geen snelle updates krijgt kan ik daar prima mee leven het product werkt immers zoals het werkt en zeker in het geval android 4.1 en 4.2 mis je niet veel omdat de paar dingen die het toevoegd ook met een appje toegevoegd kan worden (photosphere).

dus revieuwers moeten niet zo negatief doen en zorgen dat ze de feiten op orde hebben en consumenten zullen sneller vertrouwen hebben en lg een betere naam.
verder doet lg het in de lower end trouwens wel prima en maakte in q3 2012 voor het eerst in langere tijd weer winst wat natuurlijk weer geld overlaat voor toekomstige ontwikkelingen.
dus hou ze in de gaten.
Ik heb ook de 4X hd en ben er ook zeer tevreden over. Had daarvoor ook al de 2x en ook daar geen klagen over gehad. Ben het helemaal met je eens dat de media vaak lg apparaten afkraken omdat sommige en steeds dezelfde mensen klagen in de diverse forums.
Ik had al niet zo hele hoge verwachtingen van dit toestel.
Inderdaad is zoals gesteld het dan een betere keuze om de Nexus 4 te halen....

Als Duitsland je dan nog te ver rijden is kun je hem (Nexus) vandaag ook nog eens halen bij Ibood.
Tja, dat is dan eigenlijk ook een van de weinige negatieve dingen die je over het toestel kunt zeggen, dat de (door google gesubsidieerde?) Nexus 4 goedkoper is.

Voor de rest verslaat hij de concurrenten in zijn klasse volgens mij veel fronten. Een beetje flauw dat hij afgezet wordt tegen de full-hd telefoons en de S4 die nog niet eens te krijgen is. Ik ben geen LG fan, maar dit is eigenlijk boven verwachting.

Zou die prijs niet snel een vrije val gaan maken?
De telefoon is té laat, binnen enkele weken komen de S4 en HTC One uit, beiden hebben betere specs en een Full HD scherm terwijl de LG het maar met 720p moet doen. De Xperia Z heeft ook een S4 processor maar die werd 2 maanden geleden geïntroduceerd. Dit voelt meer aan als een smartphone die in het najaar 2012 moest uitkomen.

Het is té duur want de Xperia SP(mid end) die veel goedkoper gaat kosten heeft nagenoeg dezelfde specs.
de s4 en de htc one en experia z vallen in een heel andere markt die telefoons zijn 650 a 700 euro wat een behoorlijke stap hoger is en dus ook niet overwogen word voor mensen die een telefoon van rond de 450 a 500 euro zoeken.

en fhd is een nutteloze spec en gimmick die alleen maar sap vreet en niet echt its te bieden heeft. hd op 5 inch is meer dan zat en spaard stroom.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 10:02]

Zou die prijs niet snel een vrije val gaan maken?
Dat is inderdaad waarschijnlijk. Zal me niks verbazen als deze binnen afzienbare tijd onder de 400 kost.
Maarja plus punt dat je met deze telefoon wel 4 g hebt .
Over 4 weken voor 300 meer de s4 denk niet dat zij met deze telefoon mee doen.
Lg heeft toch al lang Full hd panelen?
Hij is gewoon te laat uitgebracht. Hij wordt als high-end in de markt gezet en daar zitten nu de full-hd phones.
Nee is niet flauw dat hij tegenover de S4 en etc word gezet. Het is een prijs/kwaliteit vergelijking wat ze hier doen, en dat doen ze (tweakers) goed.
Ik zie hem niet op Ibood en op Ibood.de is het hunting vandaag
Anoniem: 449164 @Emperor28 maart 2013 21:26
En je kan em ook voor €430,- in de PW krijgen.
Opvallend dat dit toestel in de inleiding 3 sterren krijgt en bij de conclusie 3,5 sterren voor algemeen.
Volgens de titel en de benchmarks is het een prima toestel, dus dan lijkt me 4 sterren meer op zijn plaats.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @tweaker201028 maart 2013 10:11
We hebben sinds kort de mogelijkheid om halve sterren te geven (eindelijk!), maar de dingetjes op pagina 1 zijn nog niet bijgewerkt. Was me ook opgevallen en heb het doorgegeven aan de verantwoordelijken :)
Heb zelf net een Xperia T, qua specs vergelijkbaar, ook rechthoekig design en maar liefst 166 Euro goedkoper.
Heb zelf net een Xperia T, qua specs vergelijkbaar, ook rechthoekig design en maar liefst 166 Euro goedkoper.
Niet echt imho, want de Optimus G heeft een S4 Pro quadcore, en de Xperia T een S4 Plus dualcore.
Verschil adviesprijs en verkoopprijs?
Arnoud, ik weet niet of het je al eens gezegd is, maar ik vind je stem echt zeer aangenaam om naar te luisteren. Duidelijk, aangenaam timbre en een neutraal Nederlands dat voor mij als Vlaming een verademing is.

Ontopic: Ik denk dat het voor meer en meer Androidphone fabrikanten erg moeilijk wordt om zich nog te onderscheiden door het Samsunggeweld. Zelfs al heb je in Android de vrijheid om je skin te customizen als fabrikant, toch zullen de meeste gebruikers de Samsung stijl als standaard zien en dus verwachten. Het zou mij verbazen als meer dan 5% van gebruikers meer doet dan de wallpaper aanpassen.

Hardwarematig valt er ook al niet veel te doen. En overstappen naar WP is ook geen oplossing. Blijft dus over het design, bouwkwaliteit, prijs en marketing. En wie zitten er in het kamp "We verkopen toch ongeacht de prijs die we vragen"? Apple en Samsung.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @tupolev14128 maart 2013 10:00
Arnoud, ik weet niet of het je al eens gezegd is, maar ik vind je stem echt zeer aangenaam om naar te luisteren. Duidelijk, aangenaam timbre en een neutraal Nederlands dat voor mij als Vlaming een verademing is.
Dank!
En je nieuwe bril brengt ook nét even wat extra ;)
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @418O228 maart 2013 11:12
En je nieuwe bril brengt ook nét even wat extra
Haha, ik kan eindelijk zien waar de camera is :P
Ben ik het helemaal mee eens, duidelijk en goede stem en dat niet alleen, vertellen of oplezen is ook een kunst (het verhaal zit altijd goed en duidelijk in elkaar), dat kan niet iedereen (heb ik wel eens gezien bij tweakers) natuurgetrouw. Je zou zo bij de radio kunnen.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 23 juli 2024 10:02]

Ik vind het toestel qua looks gigantisch lijken op een Galaxy S2, op de zijkant en het patroon aan de achterkant na, zelfde vorm behuizing, uitstekende camera...
Daarnaast vind ik het gewoon too little too late en de prijs ietswat aan de hoge kant voor de specs e.d. die je ervoor terug krijgt.

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 23 juli 2024 10:02]

Tja LG, dit gebeurt er dus als je landen overslaat/lage prioriteit geeft. Dan heeft mijn portemonnee ook een lage prioriteit naar jullie toe.

:w
Zo denk ik er om eerlijk te zijn ook over. Eerst wordt met veel bombarie de Nexus 4 aangekondigd en dan laten ze kleinere landen als Nederland compleet links liggen.

Ik ben nog zeer tevreden over mijn Galaxy Nexus, Android 4.2 draait als een zonnetje en ik heb eigenlijk helemaal geen behoefte aan een nieuwe telefoon. Ik ben benieuwd of Google nog eens iets gaat doen met Sony qua Nexus-hardware. De geruchten bestaan, nu maar hopen dat het uitkomt :)
Dat project is helaas al lang weer afgeschoten heb ik vernomen...
Vind de bouwkwaliteit van LG toestellen altijd top, maar hun schil over Android heen weer niks. Heb dan ook de Nexus 4 aangeschaft. Zit beter in elkaar dan de Galaxy Nexus die ik daarvoor had.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.