Verschillende dimensies
"Het lijkt wel alsof we tegenwoordig alleen maar geweld in films en seks op tv zien, maar wat is er gebeurd met die goede, oude familiewaarden waar we op vertrouwden?" Alléén als het je minder dan een seconde kostte om die quote te plaatsen, is de game die we op deze en volgende pagina's bespreken wellicht iets voor jou. Want hoe leuk de Family Guy-serie op televisie ook is, je moet er wel heel veel van houden, wil je je kunnen vermaken met de game Family Guy: Back to the Multiverse.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Even beginnen bij het begin: Family Guy is een animatieserie die alweer flink wat jaartjes succesvol is op televisie. De serie draait voor een groot deel op af en toe wat verontrustende humor van bedenker Seth MacFarlane. Mocht dit je allemaal niets zeggen: wellicht heb je onlangs de film 'Ted' gezien. Die film toont eigenlijk wat er zou gebeuren als je Family Guy-hoofdpersonage Peter Griffin in een teddybeer zou stoppen.
De familie van opperkluns Peter Griffin bestaat verder uit zijn vrouw Lois, dochter Meg, zoon Chris, baby Stewie en de pratende hond Brian, en deze game draait voornamelijk om die laatste twee. Wie de serie regelmatig kijkt, weet dat Stewie en Brian af en toe uitstapjes maken naar andere dimensies of andere tijden. Dat doen ze in 'Back to the Multiverse' dus ook. Stewie's grote vijand en halfbroer Bertram komt melden dat hij in andere dimensies een leger aan het verzamelen is om Stewie en Brian te kunnen uitschakelen. Je hoeft geen genie te zijn om aan te voelen komen dat Stewie en Brian al die dimensies af moeten om steeds een stukje van dat leger onschadelijk te maken.
Verschillende wapens
Dat kun je doen met alleen Stewie of Brian, of met zijn tweeën tegelijk. Wie in zijn eentje speelt, kan op elk moment schakelen tussen Brian en Stewie. Beide beschikken over eigen wapens en per situatie kan een specifiek wapen van een van beide handig zijn. Dat betekent dat je beide wel zult gebruiken, maar wij vonden het arsenaal van Brian, die traditionelere wapens als een shotgun en een sniper rifle heeft, lekkerder werken dan de futuristische plasma- en laserwapens van Stewie.
Herkenbare humor
Aanvankelijk biedt Family Guy: Back to the Multiverse een hoop plezier. De typische Family Guy-humor is stevig aanwezig in het spel en dat zorgt ervoor dat het spel af en toe op een uiterst positieve manier op je lachspieren werkt. Binnen de korste keren zie je Peter naakt op een praalwagen staan, zie je Cleveland in bad zitten met twee schone dames en betrap je Quagmire terwijl hij staat te gluren bij het huis van de Sorority-dames. Gesneden koek voor elke Family Guy-kijker natuurlijk.
Dialogen en one-liners
De humor komt ook terug in de dialogen en de one-liners die Stewie en Brian er op nahouden. Vrij vertaald voorbeeld: 'Herinnering: de concierges vinden het niet leuk als je ze in de zeik neemt omdat het concierges zijn'. Zo zijn er veel meer geslaagde en net iets minder geslaagde grapjes die van Family Guy: Back to the Multiverse een vermakelijk spel maken.
/i/1355483789.jpeg?f=imagenormal)
De herkenbaarheid en de humor zijn zonder meer de twee sterkste punten van het spel. De problemen beginnen echter bij het vaststellen dat zelfs deze twee punten niet zonder kanttekening zijn. Zo is de herkenbaarheid goed, maar het gaat af en toe een stapje te ver. Zo ver zelfs, dat fans van de cartoon bepaalde grapjes en quotes herkennen uit eerdere tv-afleveringen. Leuk als ze nieuw voor je zijn, ja, maar we begonnen deze review met het oordeel dat dit spel alleen leuk is als je Family Guy echt heel leuk vindt. Grote kans dus dat een groot deel van de grapjes niet nieuw voor je is, en dat is natuurlijk een zwaktebod.
Herhaling
Daar komt bij dat een deel van de one-liners al heel snel nogmaals voorbij komt, soms zelfs meerdere keren in een minuut of vijf. Het grapje over de concierges bleef in dat level tot in den treure herhaald worden, en 'grappig' wordt dan al heel snel 'irritant'. Het is een teken aan de wand dat de dingen waarmee Back to the Multiverse sterk voor de dag komt niet perfect zijn. Hoe moet het dan gaan met de elementen waar het spel toch al niet sterk in is? In een woord: dramatisch.
Brakke besturing
De besturing van de personages in Family Guy: Back to the Multiverse is zonder enige twijfel de allerslechtste die we zijn tegenkomen dit jaar. Rondrennen gaat nog net, maar zodra je iets lastiger platformstukjes voor je kiezen krijgt, verandert Back to the Multiverse in een hel. Waar je nauwelijks een leven verspeelde bij het verslaan van de vijanden die het spel op je afstuurt, lever je ze bij de simpelste platformstukjes bij bosjes in. Frustratie ten top.
Oefenen dan maar?
Het mikken en schieten is eveneens irritant en voelt houterig aan. Met de nodige oefening wen je aan het systeem. Veel 'strafen' in plaats van mikken met de rechter-thumbstick doet wonderen voor je nauwkeurigheid, maar het voelt geen moment lekker aan. Vanaf het eerste moment tot en met het laatste baasgevecht hadden we momenten waarbij we falikant mis aan het schieten waren omdat het richtsysteem veel te houterig werkt. Wie niet de moeite neemt om te wennen aan de besturing zal het spel binnen een half uur in de kast kunnen mikken, onder de noemer 'onspeelbaar'.
/i/1355483787.jpeg?f=imagenormal)
Daar komt bij dat de tien thema's die horen bij de tien levels inhoudelijk weinig toevoegen aan de gameplay. Ja, ze zijn gevarieerd, ze hebben hun eigen grapjes en compleet idiote vijanden en zorgen daar door best voor een glimlach, maar het blijft niet lang genoeg leuk. Vaak heb je het thema na een minuut of tien wel gezien, maar dan duurt het level nog zeker tien minuten langer en wordt het vervelend.
En toch blijf je spelen
Het zijn de spaarzame raakvlakken met de televisieserie die Family Guy: Back to the Multiverse ook op die momenten nog weten te dragen. Ondanks dat je namelijk al vrij snel door hebt dat je niet bepaald met een van de games van het jaar te maken hebt, blijf je toch doorspelen. Het is moeilijk om aan te wijzen waar dat aan ligt. Wellicht is het de vraag wat voor harde grappen en rare vijanden er in het volgende level op je wachten, of in wat voor rare situaties je de inwoners van Quahog nu weer tegen zult komen. Het draagt niets aan de gameplay bij, maar het feit dat de makers de personages uit Family Guy in elk level laten figureren in hilarische situaties, is een slimme zet.
En zo zijn we dan toch weer terug bij de humor, want zoals gezegd komt daar veel op neer. Die humor wordt deels geholpen door de presentatie en deels ook niet. De vormgeving van de vijanden en de diverse Family Guy-personages is prima gedaan: herkenbaar en grappig. Het is echter apart dat de game er af en toe wat onafgewerkt uitziet. Denk daarbij vooral aan matige anti-aliasing. Dat ondermijnt het eventuele succes van het spel nog net iets verder. Kon er ook nog wel bij!
Conclusie
Hoe matig of slecht Family Guy: Back to the Multiverse ook is, de game is tóch vermakelijk. Daarvoor moet je wel absoluut van de tekenfilmserie houden en het liefst ook goed bekend zijn met alle personages. Zo niet, dan heb je niets aan Back to the Multiverse. Hoor je wel bij die groep, dan zul je op verschillende momenten, in de meest irritante stukjes van spel, flink moeten doorbijten. Wellicht is de beloning die je daarvoor krijgt voor jou dan de moeite waard. Niemand kan ontkennen dat Family Guy: Back to the Multiverse grappig en bij vlagen zelfs hilarisch is. Jammer alleen dat de game die eromheen zit zo brak is.
Wegens een gebrek aan online tegenspelers hebben we de multiplayer-features van Family Guy: Back to the Multiverse niet meegewogen in het oordeel.
Pluspunten
+ Typische Family Guy-humor
+ Variatie in (bizarre) levels
Minpunten
- Zeer moeizame besturing
- Slechte anti-aliasing
- Grapjes vallen in herhaling
- Sommige grapjes komen rechtstreeks uit een aflevering op tv
Cijfer: 4
Titel |
Family Guy: Back to the Multiverse |
 |
Platform |
Xbox 360, PlayStation 3, pc |
Ontwikkelaar |
Heavy Iron Studios |
Uitgever |
Activision |
Releasedatum |
Inmiddels verschenen |