Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Sony Vaio Duo 11: ultrabook én tablet

17-11-2012 • 08:00

100

Multipage-opmaak

Inleiding

Windows 8 heeft veel notebookfabrikanten laten nadenken over de manier waarop tablets het beste met notebooks gecombineerd kunnen worden. In de afgelopen jaren verschenen er al veel convertible notebook-pc's en de meeste daarvan hadden een enkele scharnier onder het scherm, dat daarmee geroteerd en gekanteld kon worden. Dit mechanisme zien we nu vreemd genoeg nauwelijks; de meeste fabrikanten kiezen nu voor een tablet die op een toetsenborddeel vast te klikken is. Er zijn echter alternatieven en een daarvan gebruikt Sony voor zijn Vaio Duo 11.

De Duo 11 is namelijk een zogenoemde slider; hij heeft een scherm dat in tabletmodus op het toetsenbord ligt en dat naar voren en schuin naar boven geschoven kan worden om het toetsenbord tevoorschijn te laten komen. In het verleden zagen we sliders onder andere bij ultra mobile pc's en bij smartphones. Het bekendste voorbeeld van een recente tablet met dit mechanisme is de Asus Slider, maar dit werd in tegenstelling tot de Transformer geen succes. De Duo 11 van Sony heeft echter veel krachtigere hardware, is groter en draait Windows 8 in plaats van Android. We bekeken of dit heeft geleid tot een goed apparaat, dat wel succesvol kan worden.

Surf Slider, backlit toetsenbord en trackpoint

Sony waakt ervoor om zijn Duo 11 een tablet te noemen; op de achterkant van het scherm staat een ultrabooksticker van Intel en de hybride voldoet dan ook aan de eisen die Intel hieraan stelt. Toch komt het apparaat bij de eerste aanblik zelfs in opengeklapte modus meer over als een tablet met een klein toetsenbord, dan een ultrabook.

Sony Vaio Duo 11

Degelijk design

De dikte van het apparaat, het scherm meegerekend, is 1,8cm en het gewicht is 1,3 kilo. Dit zijn inderdaad de eigenschappen van een actuele ultrabook. Het deel van het toetsenbord is zelfs maar 1,4 centimeter dik. Voor een tablet zijn de afmetingen echter fors. De schermdiagonaal is 11,6 inch, maar door de dikke schermranden is het apparaat groter dan de gemiddelde notebook met deze schermgrootte. De lengte en breedte zijn respectievelijk 32 en 20 centimeter.

Ingeschoven lijkt het scherm van de Duo op het toetsenborddeel te liggen, dat aan weerszijden iets uitsteekt. De schermranden lopen aan de voor- en achterkant rond af en in het midden zit vooraan de Windows 8-toets. Het scherm is geheel glossy, met zoals gezegd dikke randen aan alle kanten. De achterkant van het scherm is van een magnesiumlegering.

De onderkant van de Duo is van kunststof en het toetsenborddeel is van mat metallic aluminium. De hybride voelt in zijn geheel stevig aan. Vooraan is het Vaio-logo gegraveerd en ook staat het logo op de steun van het scherm aan de achterkant. Rechtsonder zitten enkele leds, die onder andere de hdd-activiteit, status van de accu en netwerkactiviteit aangeven. De leds steken iets uit en vertonen wat speling, wat afbreuk doet aan de voor het overige erg degelijke Duo. Het design van de hybride spreekt ons erg aan.

Sony Vaio Duo 11

Toetsenbord en trackpoint

Het eerste wat opvalt is dat een trackpad ontbreekt. In plaats daarvan is een aanraakgevoelige pointing stick aanwezig. Tijdens het werken met de Duo 11 is de afwezigheid van een touchpad een groot gemis. De pointing stick werkt na enige gewenning op zich goed en gelukkig kan de gebruiker eigenschappen als de snelheid naar wens aanpassen, maar een volwaardige vervanging voor een touchpad is het niet.

Sony Vaio Duo 11 optical trackpoint

Het toetsenbord heeft kleine toetsen met weinig travel. Het is gezien zijn formaat van goede kwaliteit en typen gaat heel redelijk, maar opnieuw geldt dat het geen volwaardige vervanging is voor een goed toetsenbord van een ultrabook. Het werkt beter dan een onscreentoetsenbord, dus de toevoeging heeft zijn meerwaarde, maar die meerwaarde is beperkt en het is de vraag of Sony niet beter voor een volwaardige ultrabook met een touchscreen en een goed toetsenbord, of voor een dunnere en lichtere tablet zonder toetsenbord had gekozen. Wel netjes is dat er achtergrondverlichting voor het toetsenbord aanwezig is. Deze is echter niet met een toetsencombinatie, maar alleen softwarematig in te stellen.

Sony Vaio Duo 11

Slider

Door de tablet met een toetsenbord te combineren is Sony genoodzaakt met een vernuftig sliding-systeem te komen. De fabrikant noemt zijn schuifsysteem Surf Slider. Het schuiven gaat heel soepel, maar de gebruiker moet het apparaat wel eerst op een oppervlak als een tafel leggen om het scherm vloeiend met een enkele vinger naar boven te kunnen schuiven. Het touchscreen blijft dan diagonaal staan en wordt 'vast'-geklikt. We hebben de Duo veelvuldig open en dichtgeklapt en het schuifsysteem maakt een degelijke indruk. Minder degelijk is de indruk die je krijgt als je kijkt naar de ruimte tussen het scherm en de metalen steun. Hier zie je de scharnieren en veren, maar ook de kabels voor het aandrijven van het scherm gewoon zitten.

Sony Vaio Duo 11

Schermbediening

Een nadeel van het systeem is verder dat het scherm vast op zijn positie zit en dus niet naar je favoriete positie gekanteld kan worden. Aangezien het een ips-paneel betreft, blijft de beeldkwaliteit echter prima, ongeacht de kijkhoek, maar wel heb je als gebruiker last van spiegelingen, zoals die van de tl-verlichting op kantoor.

De resolutie van het 11,6"-scherm is 1920x1080 pixels. Dat maakt icoontjes in de traditionele Windows-omgeving erg klein. Je kunt de grootte wel aanpassen, maar het is ook wel weer fijn om veel informatie in beeld te hebben. Aangezien er geen touchpad is, het tracking point enige gewenning vergt en het touchscreen zodanig voor je ligt dat het uitnodigt om te worden aangeraakt, ben je geneigd dit ook in de traditionele Windows-omgeving veel te gebruiken. Die omgeving is echter niet geoptimaliseerd voor touch en de minuscule beeldelementen maken een fijne bediening nog lastiger.

Gelukkig levert Sony een stylus mee, waarmee je wel heel precies alles kunt bedienen. Die stylus is lekker stevig en komt niet goedkoop over. Sony levert twee punten voor de pen mee: een scherpe en een wat stompere. De stylus, sensorlaag en controller zijn afkomstig van Wacom-concurrent N-Trig. De technologie zorgt voor gelijktijdige ondersteuning voor pen en herkenning van aanraking met tien vingers. Aanrakingen van je hand of vingers die per ongeluk gebeuren worden buiten beschouwing gelaten en de interface registreert 256 verschillende niveau's van druk met de pen.

Jammer is dat er standaard geen plek in de Duo 11 is opgenomen om de stylus in te kunnen bewaren. Het gevaar is dat het pennetje dan al gauw kwijtraakt. In de optioneel verkrijgbare accu, die onder de Duo geklikt kan worden, zit wel een uitsparing voor de stylus.

We moesten erg wennen aan de bediening van de Duo 11. De gebruikerservaring is zeker geen instant hit, al begonnen we na verloop van tijd de veelzijdigheid van touchscreen, stylus, trackpoint en toetsenbord beter te waarderen. Ook na langere tijd met het apparaat gewerkt te hebben, bleven we echter een volwaardig toetsenbord en trackpad missen.

Sony Vaio Duo 11

Hard- en software, sensors

Het testmodel van de Vaio Duo 11 dat Sony ons leverde, was voorzien van een Core i5-3317U. Dit is een ultra low voltage-dualcore met een tdp van 17W, die ook in veel populaire ultrabooks zit. De kloksnelheid van de chip is 1,7GHz en de kloksnelheid kan automatisch oplopen tot 2,6GHz bij belasting van een enkele core of 2,4GHz als beide rekenkernen belast worden. De chip ondersteunt HyperThreading en kan dus aan vier threads tegelijk werken. De processor is een stuk sneller dan bijvoorbeeld de Atom, waarmee ook veel Windows 8-tablets worden uitgerust, en het is dan ook een van de selling points van deze Vaio. Het idee is dat je de snelheid van een ultrabook in het jasje van een tablet krijgt. Bij de benchmarkpagina kijken we of dit gelukt is. Optioneel bouwt Sony een langzamere Core i3-3217U of rappere Core i7-3517U in. Een additionele gpu is er niet; de hybride moet het doen met de Intel Graphics HD 4000 van de Core i5.

Verder bevatte ons testmodel 4GB ddr3-geheugen en een ssd van 128GB. De ssd is een sata 600-exemplaar van Toshiba: de THNSNS128GMCP. De hoeveelheid geheugen is standaard voor een ultrabook anno 2012. Wie behoefte heeft aan meer kan uitbreiden tot 8GB en 256GB, en ook biedt Sony de mogelijkheid slechts 2GB in te bouwen. De draadloze netwerkkaart is de Centrino 6235AGN 2x2-kaart van Intel, die goede prestaties biedt. Ook ondersteunt de Duo bluetooth 4.0, maar 3g ontbreekt.

Sony Vaio Duo 11

Usb 3.0, vga en accu-aansluiting

Als we de verschillende kanten van de hybride bekijken, zien we rechts een kleine aan-uitknop en ook zitten rechts een hdmi-poort en twee usb 3.0-poorten. Links zitten de audio-ingang en -uitgang, en de geheugenkaartsleuf. Ook zien we hier een ouderwetse vga-aansluiting. Deze hadden ze wat ons betreft achterwege mogen laten, maar Sony houdt hiermee rekening met zakelijke gebruikers die de vga-interface nog wel eens nodig hebben om beamers aan te sluiten voor hun presentaties. Aan de achterkant zit naast de voedingsaansluiting nog een gigabit-ethernetpoort, die netjes afgeschermd wordt door een klepje. Aan de onderkant zit nog een vakje met een rubberen afsluiting. Als je deze wegpeutert, komt er een aansluiting voor een extra accu tevoorschijn. Deze viercellige accu heeft een capaciteit van 36Wh en komt bij Sony beschikbaar voor een nog onbekende prijs.

Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11

Aan de voorzijde zit onder op het toetsenborddeel nog een aantal verborgen knoppen. Zo vinden we hier de volumeregeling. Ook zit hier een knop die voorkomt dat het scherm automatisch roteert. Die knop is zeer welkom, want standaard zorgt de ingebouwde accelerator er te vaak voor dat het beeld in portraitmodus komt te staan, ook al ligt de Duo gewoon op het bureau. Om weer naar landscapemodus te gaan, moesten we de Vaio regelmatig geheel naar voren kantelen. Uiteindelijk hebben we de positie met de knop vastgezet op landscape.

Sony Vaio Duo 11 back

Onderaan zit ook de Vaio Assist-knop. Hiermee is de applicatie op te roepen die de gebruiker assistentie biedt, bijvoorbeeld met informatie en tips bij problemen met het systeem. Bij Vaio-laptops is de knop meestal prominenter boven het toetsenbord in zicht. Ook via het nieuwe Start Menu van Windows 8 is Vaio Care via een app te openen.

Sony Vaio Duo 11

Sensors en extra's

De Vaio Duo 11 is van veel sensors voorzien. Dat zijn we inmiddels gewend bij tablets en zien we ook steeds meer bij notebooks. Onder andere zijn gps, een accelerometer, een gyroscoop en een digitaal kompas aanwezig. Daarnaast wordt near field communication ondersteund. Met nfc kan de Duo draadloos met andere apparaten van Sony verbonden worden; de One-Touch-functie is te activeren door bijvoorbeeld selecte Xperia-smartphones bij het nfc-contactpunt aan de onderkant te houden en je kunt dan muziek beluisteren die op de Vaio opgeslagen is. Ook zijn dan foto's te bekijken. We hebben deze functie helaas niet kunnen testen, maar het praktische nut lijkt nog beperkt totdat er meer toepassingen komen.

Sony Vaio Duo 11

De Duo heeft twee camera's: een aan de voor- en een aan de achterzijde. In beide gevallen gaat het om 2,4-megapixelcamera's. Sony biedt de mogelijkheid om met de camera en de Gesture Control-app gebaren te herkennen voor bediening op afstand. We hebben dit kort getest en het werkt enigszins, maar het praktische nut is nog beperkt. Misschien wordt dit uiteindelijk een interessante feature als er meer apps komen die er gebruik van maken, maar dan moet het een stuk vloeiender gaan werken.

Sony Vaio Duo 11 gestures

Software

Naast de trials van Office en McAfee levert Sony vooral veel eigen software mee. Zo zijn onder andere de volgende Vaio-programma's aanwezig: CPU Fan Diagnostic, Gate Default, Update, Control Center, Image Optimizer, Movie Creator, Data Restore, Gesture Control, Active Clip en de tethering-app Xperia Link.

Het Control Center is een belangrijke applicatie. De gebruiker kan er instellingen op het gebied van energie, beeldkwaliteit, toetsenbordbacklight en netwerken beheren.

Sony Vaio Duo 11 Control Center Sony Vaio Duo 11 Control Center Sony Vaio Duo 11 Control Center

Verder bevat de Vaio wat bloatware, zoals Playmemories Home en WildTangent Games. Ook treffen we de nodige voorgeïnstalleerde Windows 8-apps aan, waaronder Nederlandse, zoals die van kranten, Uitzendinggemist en Buienradar.

Sony Vaio Duo 11 Windows 8

Prestaties bij synthetische benchmarks

We hebben de prestaties van de Vaio onder de loep genomen. Omdat we al eerder ultrabooks met de Core i5-3317U hebben getest, hadden we een indicatie van de rekenkracht. We zijn begonnen met synthetische benchmarks.

Cinebench 11.5 - Single
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Asus UX31A
*********
1,22
Asus UX31
********
1,12
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
********
1,11
Sony Vaio Duo 11
*******
1,07
HP Envy 4-1030ed
*******
1,05
Air 11" 2012
*******
1,02
Dell XPS 13 L321X
******
0,88
Toshiba Satellite Z830
******
0,88
Air 11" 2011
******
0,86
Acer M3-581TG
******
0,85

De Vaio presteert bij singlethreaded werk vergelijkbaar met de Apple Macbook Air 11" van dit jaar, die dezelfde cpu heeft.

Ook bij de multithreaded-test van Cinebench komt de Duo goed mee met de andere ultrabooks met dezelfde cpu. De Sandy Bridge Core i5's van vorig jaar worden verslagen.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
BTO 15CL46
*********
492,30
Asus UX31A
********
482,50
Sony Vaio Duo 11
********
480,13
Acer M3-581TG
********
477,00
Asus UX31
********
466,80
Dell XPS 13 L321X
*******
433,70
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
******
352,00
HP Envy 4-1030ed
****
208,60
Air 13" 2011 - Win 7
***
189,20

De Toshiba-ssd van de Duo presteert boven verwachting, als we afgaan op de leessnelheden. De ssd kan hoge snelheden halen.

CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31A
*********
323,00
Sony Vaio Duo 11
********
302,23
Dell XPS 13 L321X
*******
263,80
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
******
219,50
Acer M3-581TG
*****
205,70
BTO 15CL46
*****
198,90
Air 13" 2011 - Win 7
****
139,20
Asus UX31
****
135,80
HP Envy 4-1030ed
**
83,34

Ook de schrijfsnelheden zijn beter dan gedacht. Wat lees- en schrijfsnelheden betreft kan de ssd de concurrentie met de populaire 830 van Samsung makkelijk aan.

Praktijktests

Het nieuwe Start Menu en bijbehorende apps draaien natuurlijk vloeiend op de Duo. Ook als we snel van app wisselen zien we geen haperingen, maar wat zijn de resultaten als we onze reeks benchmarkprogramma's erbij pakken?

Bij het exporteren van een fotocollectie met Lightroom is de Vaio Duo sneller dan de naaste concurrenten.

Photoshop - Retouch Artist
SysteemnaamIn seconden, lager is beter
Asus UX31A
*****
20,22
Apple MacBook Pro Retina 13"
******
23,45
Asus UX31
******
23,73
Sony Vaio Duo 11
******
24,95
Air 11" 2012
*******
27,56
Dell XPS 13 L321X
*******
28,00
HP Envy 4-1030ed
*******
28,91
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*******
29,00
Air 11" 2011
*********
34,40

Ook bij het bewerken van een afbeelding met Photoshop is de Duo erg snel.

Premiere Pro CS5
SysteemnaamIn seconden, lager is beter
Asus UX31A
****
345,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*****
413,00
Sony Vaio Duo 11
*****
429,91
HP Envy 4-1030ed
******
459,00
Apple MacBook Pro Retina 13"
******
462,62
Air 11" 2012
******
499,00
Acer M3-581TG
*******
559,00
Dell XPS 13 L321X
*******
571,00
Air 11" 2011
*********
704,00

Het omzetten van een videoproject in Premiere Pro gaat ook vlot. Zelfs de MacBook Pro Retina 13" wordt verslagen, maar die gebruikt ook OS X, dat de Adobe-programma's net iets minder vlot draait.

Handbrake
SysteemnaamIn seconden, lager is beter
Asus UX31A
*****
117,00
Air 11" 2012
******
136,00
HP Envy 4-1030ed
******
149,00
Asus UX31
*******
157,00
Air 11" 2011
*******
160,50
Sony Vaio Duo 11
********
182,00
Toshiba Satellite Z830
********
183,00
Dell XPS 13 L321X
********
185,00
Acer M3-581TG
********
185,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*********
196,00

Bij het opnieuw coderen van een hd-videobestand met Handbrake is de Duo weer wat trager. Al met al heeft Sony de hardware van de Vaio goed op orde; hij biedt prestaties die gelijkwaardig zijn aan de laatste generatie ultrabooks van concurrenten.

Scherm en accuduur

De meetgegevens

Het 11,6"-scherm met ips-paneel en een resolutie van 1920x1080 beeldpunten is een plaatje om naar te kijken. We bekeken of de meetgegevens onze indruk bevestigen.

Schermhelderheid
SysteemnaamIn nits, hoger is beter
Asus UX31
*********
450
Samsung Series 9 (2012)
*********
450
Sony Vaio Duo 11
********
410
Air 13" 2011
*******
382
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*******
377
Asus UX31A
*******
372
Air 11" 2011
*******
360
Apple MacBook Pro Retina 13"
******
337
Samsung Series 5 (2012)
******
315
Dell XPS 13" L321X
*****
282

Wat de helderheid betreft zit het wel snor. Een waarde van 410 nits is ruim voldoende om ook onder slechte lichtomstandigheden, zoals bij invallend licht in de trein, goed te kunnen werken.

Zwartwaarde (180nits)
SysteemnaamIn nits, lager is beter
Sony Vaio Duo 11
**
0,187
Samsung Series 9 (2012)
**
0,220
Apple MacBook Pro retina 13"
***
0,240
Air 13" 2011
***
0,290
Acer M3-581TG
******
0,570
Samsung Series 5
*********
0,800

De zwartwaarde is zelfs erg goed, wat betekent dat zwart ook echt zwart is op het scherm. Onder andere bij het bekijken van films is dit mooier. Zelfs zwaargewichten als de Series 9 en de Retina bieden niet zulke diepe zwartwaardes.

Sony Vaio Duo 11 rgb balans

De witbalans is mooi, zoals de grafiek laat zien. De rgb-waardes komen al snel in de buurt van de ideale lijn en blijven daar, wat op een mooi verloop van wit duidt.

Sony Vaio Duo 11 gamut

De kleuren-'driehoek' toont enkele noemenswaardige afwijkingen. Vooral blauw en magenta wijken af van de ideale waarden, en in mindere mate geldt dit voor groen, geel en rood. Het zijn nog steeds goede scores, maar niet zo goed als bijvoorbeeld die van de MacBook Pro Retina's.

Accutests

We draaien onze accu-scenario's af om te zien hoe lang de Duo het uithoudt. Voor ultrabooks is de accuduur belangrijk, maar voor tablets nog meer. De capaciteit van de accu is 39.220mWh.

Accutest - video - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Dell Vostro V131
*********
334
Asus UX31A
********
331
Dell XPS 13" L321X
********
326
Samsung Series 5 (2012)
********
324
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
********
312
Toshiba Satellite Z830
********
312
HP Envy 4-1030ed
********
311
Air 13" 2011
*******
291
Samsung Series 9 (2012)
*******
271
Sony Vaio Duo 11
*******
267
Asus UX31
******
249
Samsung 300E5A-S03
******
240
Apple MacBook Pro Retina 13"
******
232
Air 11" 2012
*****
211

Bij het afspelen van een video met resolutie van 1280x720 pixels, moet de Duo na 267 minuten weer aan de lader. Dit is geen slechte score, maar bij de toppers onder de ultrabooks hoort de Vaio hiermee niet.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Dell XPS 13" L321X
*********
356
Asus UX31A
********
348
Apple MacBook Pro Retina 13"
********
337
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
********
320
Air 13" 2011
********
319
Air 11" 2012
*******
300
Asus UX31
*******
290
Sony Vaio Duo 11
*******
276
Samsung Series 5 (2012)
******
248
Dell Vostro V131
******
242
Samsung Series 9 (2012)
******
240

Hetzelfde beeld zien we bij de browsertest. Firefox draaien en daarmee surfen terwijl er een mp3-tje draait, kan de Vaio Duo 11 iets meer dan 4,5 uur. Dat is niet slecht, maar de concurrentie doet het beter. Gezien de prijs hadden we op meer gerekend, maar gelet op de accucapaciteit van 39.220mWh zijn de scores niet slecht.

Warmte en geluid

Het is knap hoe goed Sony de koeling van de Duo op orde heeft; de hybride is onder vrijwel alle omstandigheden stil en heet werd het apparaat ook niet. Ook hoorden we geen vervelend fangeruis of -gepiep, zoals de laatste tijd nog wel eens het geval is bij ultrabooks.

Alternatieven: sliders en andere hybrides

Er zijn veel Windows 8-hybrides op komst, maar op het moment van schrijven hebben nog maar enkele daarvan prijzen. We vermelden echter zoveel mogelijk tablets met notebookeigenschappen en vice versa om te laten zien hoeveel alternatieven er zijn.

Basisonderdelen

3 van 5 sterren
OnbekendLaptops Toshiba U920T-100
Toshiba U920T-100

Een van de weinige echte alternatieven mét prijs is de U920T van Toshiba. Ook dit apparaat heeft een touchscreen dat via een schuifsysteem over het toetsenbord geschoven kan worden. Het scherm heeft echter een diagonaal van 12,5 inch en is bovendien kantelbaar. Daarnaast zijn er een volwaardig toetsenbord en touchpad. De hoge prijs heeft de Toshiba gemeen met de Vaio Duo.

4 van 5 sterren
OnbekendLaptops Lenovo IdeaPad YOGA 13 (MAM2GMH)
Lenovo IdeaPad YOGA 13 (MAM2GMH)

De IdeaPad Yoga van Lenovo gooit het over een andere boeg; het scherm van dit model kan volledig omgeklapt worden voor de tabletmodus. Dit model heeft een Core i5 3317U, 4GB geheugen, een 13"-scherm met een 1600x900-pixelresolutie en een ssd van 128GB. De dikte is 1,7cm.

OnbekendLaptops MSI Slider S20
MSI Slider S20

MSI komt rond de jaarwisseling met de Slider S20. Net als bij de Vaio ligt het scherm op het toetsenbord en kan dit uitgeschoven en daarna schuin omhoog gezet worden. De S20 krijgt een nog onbekende Ivy Bridge-processor. De hybride heeft een 11,6"-touchscreen met een resolutie van 1366x768 pixels. De prijs gaat 1099 euro bedragen.

Samsung ATIV Smart PC Pro Zilver

De ATIV Smart PC Pro van Samsung is opnieuw een apparaat dat uit twee delen bestaat: een tablet- en een toetsenborddeel. Deze combinatie beschikt echter wel over een krachtige processor, namelijk de Core i5-3317U, die ook in de Duo 11 zit. Ook heeft deze tablet annex laptop een ips-scherm met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten. Prijzen zijn er op het moment van schrijven nog niet, maar de adviesprijs is 1299 euro.

OnbekendTablets HP Envy X2 Zilver
HP Envy X2 Zilver

Een alternatief dat op het moment van schrijven nog geen prijzen heeft, is de Envy X2 van HP. Dit is een 11,6"-tablet met los te koppelen toetsenbord en aluminium behuizing. De prestaties van de X2 zijn veel minder dan die van de Duo 11, dankzij de Atom-soc, en de resolutie is met 1366x768 pixels een stuk lager, maar de accuduur, de dikte en het gewicht zijn beter. De prijs zal rond 999 euro komen te liggen.

Asus Transformer Pad Infinity WiFi + Dock 64GB Goud

Wie op zoek is naar een tablet met fysiek toetsenbord, kan de Transformer Pad van Asus overwegen. Er zijn echter veel belangrijke verschillen ten opzichte van de Duo 11. Dit apparaat heeft een Nvidia Tegra 3-soc, draait Android en het tabletdeel is los te koppelen van het toetsenbord. De resolutie is 1920x1200 beeldpunten en er is 64GB opslaggeheugen.

Specificaties en gallery

Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11
Merk en uitvoering
Merk Sony
Serie Vaio
Uitvoering Duo 11
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Technische specificaties
Geheugengrootte 8GB
Geheugentype Ddr3
Videointerface
Schermdiagonaal 11,6"
Videochip Intel HD Graphics
Video uit D-sub (vga), hdmi
Schermresolutie 1920x1080 (full hd 1080p)
Opslag
Opslagcapaciteit 128GB
Hardeschijftype Solid state disk
Interfaces
Verbinding (usb/fw) Usb 3.0
Verbinding (bluetooth) Bluetooth (versie onbekend)
Overige specificaties
Besturingssysteem Windows 8
Gewicht 1,3kg
Kleuren Zwart
Meer informatie
EAN -
SKU -
Tweakers ID 317568
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Conclusie

Sony heeft ons met de Duo 11 in dubio gebracht. Aanvankelijk waren we niet zo te spreken over de hybride, maar gaandeweg zijn we het apparaat meer gaan waarderen. Sony heeft namelijk een heleboel goed gedaan bij dit product, Het 11,6"-scherm is van hoge kwaliteit en biedt een mooie resolutie van 1920x1080 beeldpunten. De afwerking van de Duo is uitstekend en door het gebruik van magnesium en aluminium voelt de tablet annex ultrabook aan als een kwaliteitsproduct. De Vaio heeft daarnaast de afmetingen en het gewicht zoals we die mogen verwachten van een ultrabook.

Ook de hardware is dik in orde. Je krijgt als het ware de hardware van een ultrabook in het jasje van een tablet. Zowel de processor als de ssd van het apparaat biedt prima prestaties. Verder zijn er veel sensoren aan boord, waar Windows 8-apps gebruik van kunnen maken, voor een veelzijdige tabletervaring.

Wat bediening betreft is het meeleveren van een kwalitatief goede stylus een goede zet. Dit maakt het bedienen van de traditionele Windows-omgeving een stuk makkelijker, vooral bij de weergave van kleine beeldelementen.

Ondanks dit alles is ons eindoordeel niet onverdeeld positief. Sony wil het beste van twee werelden combineren; het brengt wat goede eigenschappen van ultrabooks en tablets samen, maar introduceert daarmee enkele nieuwe problemen. Voor een tablet is de Duo wel krachtig, maar tegelijk ook dik, groot en zwaar. Het slidingmechanisme is heel aardig, maar komt ook gekunsteld over, vooral omdat de bedrading en scharnieren gewoon zichtbaar zijn.

Dit zou niet zo erg zijn als het slidingmechanisme de aanwezigheid van een fijn werkend toetsenbord zou opleveren. Opnieuw geldt dat het toetsenbord niet slecht is, maar zeker niet de kwalitatief hoogwaardige typervaring biedt als dat van een goede ultrabook. Bovendien missen we een trackpad; een trackpoint is wat ons betreft een minder alternatief. Ook is het onhandig dat het scherm op slechts één schuine stand gezet kan worden. We bleven continu de gedachte houden hoeveel beter dit apparaat zou zijn als Sony voor een 11,6"-ultrabook met dit aanraakgevoelige scherm en met een volwaardig toetsenbord en trackpad had gekozen.

De configuratie van ons testmodel, met Core i5 3317u, 4GB en 128GB, heeft bij Sony een prijs van 1329 euro. Voor die prijs verwachten we de beste ultrabook en de beste tablet. De Vaio Duo 11 is geen van beide. Zowel vanuit ultrabookgebruik als vanuit tabletgebruik bezien zijn er enkele flinke minpunten, die zwaarder wegen dan het voordeel van het combineren van beide apparaattypen.

Pluspunten

+ Goed scherm
+ Prima prestaties voor ultrabook/tablet
+ Extra's als sensors, toetsenbordbacklight, enz.

Minpunten

- Matig toetsenbord
- Pointingstick matig alternatief voor trackpad
- Zwaar voor een tablet

Reacties (100)

100
94
59
5
0
18
Wijzig sortering
Word de afwezigheid van het trackpad niet opgeheven door de touchscreen bediening?
I
ik heb zelf een asus transformer met trackpad en gebruik hem nooit, en android is lang niet zo touch friendly als windows 8, my guess, goede move om dat er niet in te steken
Ik zou juist zeggen dat Windows meer verlangt, zelfs versie 8, naar een trackpad. Ik maak zelf zo min mogelijk gebruik van de trackpad, een muis blijft superieur voor workflow.
android is lang niet zo touch friendly als windows 8
En dat terwijl Android geen desktopmodus heeft? Ik vind dat een beetje moeilijk te geloven. Tenzij je de desktop nooit gebruikt natuurlijk. Maar dan kan je jezelf weer afvragen, waarom Windows 8 en niet RT?
Vind ik niet. In de desktop mode zijn er nog heel wat programma's die simpelweg vereisen dat je een cursor gebruikt vanwege bijvoorbeeld te kleine knoppen. Aangezien Sony dit product als 'ultrabook' in de markt zet, lijkt me ook dat je de normale programma's moet kunnen gebruiken. Tuurlijk, een muisje is een oplossing. Maar niet als je on the road bent.

[Reactie gewijzigd door kay1989 op 24 juli 2024 03:22]

Waarom niet? Zo'n klein draadloos muisje van logitech, ontvanger steekt een paar milimeter uit de usb slot dus die laat je lekker zitten en dat muisje kan makkelijk ergens bij, hij kan zelfs met gemak in een broekzak als het even moet. Werkt véél makkelijker dan welke touchpad dan ook.
Waarom niet?
Omdat je in een trein, op een parkeerplaats of op een wachtbank vaak niet echt een werkblad hebt om je muis op te gebruiken. Ik vind dat je een ultrabook en/of tablet onder alle omstandigheden moet kunnen gebruiken. Dat is bij deze Vaio net niet lekker gelukt.
Wat een onzin. Je hebt een touchscherm en een pen. Met een pen kun je alles wat je met een muis kan, en zelfs beter (na wat oefenen). Vraag maar eens een willekeurige Photoshopper. :) En het mooie is, met een touchscreen werk je met je pen rechtstreeks op het scherm en niet meer op een losse tablet.
Voor de metro interface zal dat best werken, maar in de klassieke desktop was het volgens de reviewer niet ideaal. Voor die situaties zit je dus vast aan, of een losse muis, of een pennetje. En omdat die nergens in het apparaat geïntegreerd zitten/kunnen worden is dat toch een nadeel.

Ik blijf een volledige Windows 8 op dit soort apparaatjes een rare spagaat vinden. Ik moet dan ook bekennen dat ik hier niet veel van verwacht.

Wat dat betreft verwacht ik meer van Windows RT. Als het Microsoft maar lukt om dat duidelijk te communiceren en helder in de markt te zetten. Want het blijkt dat consumenten RT nog steeds niet vatten.
Dacht ik ook al maar in de traditionele Windows omgeving kan het fijner werken kan ik me voorstellen.
Daarom, waarom dan niet een trackpad combineren met touchscreen???

Als ze toch het beste van beide werelden willen combineren in plaats van het slechtste van beide werelden waardoor je een flut product creëert. 8)7
Als die "pointing stick" net zo werkt als de trackpoint van een IBM Thinkpad, dan wordt ie op de video verkeerd gebruikt. Je moet je duim gebruiken zodat je je handen gewoon in typ-positie kan houden.
Geen idee hoe jij dan je handen in type positie wilt krijgen ?
Maar ik gebruik mijn wijsvinger om mijn trackpoint op mijn lenovo laptop te bedienen ?
Probeer het eens met je duim, dan kan je je handen gewoon boven of op de toetsen links en rechts van de trackpoint houden. Het beste gaat het met het trackpoint-dopje dat als het ware kom-vormig is. Voor een IBM kon je in ieder geval die dopjes verwissellen en waren er dus verschillende varianten van. Ik neem aan dat dat voor Lenovo ook nog zo is. Even oefenen en je zal zien hoe fijn het werkt. Overigens gebruik ik ook mijn wijsvinger als ik puur aan 't surfen ben bijvoorbeeld, maar zodra ik in een situatie zit waarbij typen en muis-navigeren vaak afwisselen gebruik ik mijn duim.

(Edit: Bovenstaande gaat er wel vanuit dat je met tien vingers typt)
Edit 2: typo

[Reactie gewijzigd door oja op 24 juli 2024 03:22]

Geen idee hoe jij dan muisklikken/scrolbutton gaat gebruiken, want daarvoor gebruik ik dan beide duimen.
Ik ook, effe verplaatsen die duim. :)
Anoniem: 290425 @oja18 november 2012 20:05
Dat zat ik mij ook te bedenken, toen ik 'm zag wrijven over de trackpoint. Ik vind 'n trackpoint, zoals die gebruikt wordt bij Thinkpad juist ideaal & vele malen beter & precieze werken dan zo'n trackpad!
Vind het jammer dat niemand hier ziet waar het om gaat. Dit beestje is niet zomaar een tablet, of zomaar een ultrabook. De stylus is niet zomaar een capacitive stylus zoals voor je voor een iPad hebt.

Dit is niet een apparaat voor een huisvrouw of een gemiddelde tweaker. Dit is een apparaat met een digitizer laag en een stylus die meerdere druk-niveau's kent. samen met de snelle hardware maakt dat hem dus vooral geschikt voor bijv. artiesten en tekenaars. Mensen die nu misschien een dure wacom thuis hebben staan en die liever mobiel willen zijn.
Dat is een van de gebruikersgroepen die inderdaad wel baat zullen hebben bij dit ontwerp, maar het is zeker niet alleen zo'n kleine niche waar Sony zich met dit product op richt.
Designers zijn een 'kleine niche'? Check eens hoeveel wacomtablets er verkocht zijn. Check eens hoe vaak Photoshop verkocht (of gedownload) wordt.
waarom valt de redactie toch elke keer over het feit dat een apparaat een vga aansluiting heeft? Zeker als direct eronder al 1 van de redenen genoemd wordt (bv een beamer ). zit het in de weg ofzo? Er zijn hele volksstammen die nog volop vga gebruiken. Er is ook weinig reden om bv een goede vga beamer of monitor weg te doen, kwaliteitsverschil tussen hdmi en vga (met een fatsoenlijke kabel) is niet te zien.

verder lijkt me dit apparaat door het gebrek aan touchpad meer een tablet mt toetsenbord dan een ultrabook met touchscreen. denk niet dat het een groot succes gaat worden, het doet beide niet echt goed. te zwaar als tablet en als laptop mis je het touchpad.
Die VGA-aansluiting vind ik ook een gouden greep, dit is gewoon een hele snelle netbook met goed scherm en een SSD, die je ook gewoon op de beamer uit het plaatselijke buurthuis kan aansluiten. Áls ik het geld had, had ik deze 'hybride' graag gekocht, want het lijkt mij een fantastisch apparaat. Ik denk dat ik als vervanger maar een simpel netbookje met SSD neem ofzo, laptops van meer dan 1000 euro zijn niet te betalen voor de gemiddelde tiener... (waarom toch die -96 nou verraad ik mijn leeftijd onmiddelijk, iedere keer :X )
Jammer, is het ook weer net niet.

Ik ben echt op zoek naar een goede W8 tablet. Alleen niet voor dit prijskaartje.
Moet wel benenden de € 700,- blijven, want het is natuurlijk bedoeld voor wat casual fun.
Tweakers heeft een tijdje terug een preview gedaan van de Acer W510 en W700 welke gematigd positief waren omdat een aantal verbeteringen nog doorgevoerd konden worden. Is het mogelijk van deze twee tablets een review te krijgen? Ik ben heel benieuwd naar het definitieve product. Als ik de pricewatch zo mag geloven zijn dat de enige twee opties die ik heb en ik sta te springen om er eentje aan te schaffen.

De centen liggen al klaar, ik moet alleen nog overtuigd worden dat ik voldoende waarde voor mijn centen krijg. :)
De Acers zijn al een paar keer uitgesteld. Aanvankelijk werden ze bij Dixons aangekondigd voor 26 oktober. Vervolgens werd het 8 november en toen kreeg ik te horen dat het 23 november wordt. Dit geldt overirgens voor veel van de Atom-apparaten zoals die van Asus en Lenovo. Alleen de Samsung Smart PC 500T schijnt (af en toe) leverbaar te zijn. Op internet gaan geruchten dat er problemen zijn met de soc (drivers oid), of met de levering door Intel. Echt duidelijk is het niet.

Zelf heb ik een voorkeur voor de Atom-modellen. Ik koop het ter vervanging van een een netbook en dan is de nieuwe dualcore al een hele plus. Bovendien is de Atom goedkoper, lichter, zuiniger en koeler. Hierdoor kan het tablet deel echt compact blijven en is de gebruiksduur heel goed.

Het nadeel van de W700 is het rare dock en dat er geen Smart Cover is zoals voor de Surface. Dt maakt hem voor gebruik onderweg minder flexibel. Als zelfstandig tablet is het apparaat weer wat aan de dikke kant: 12mm is net zoveel als de hele Acer S7 Ultrabook. Je kunt er dus wel vanuitgaan dat er een W710 komt die een paar mm dunner is. Hij stond eerst bij Dixons voor €599 in de bestelling, maar dat is nu €699 geworden zoals bij de andere winkels. Bovendien is het een versie met een Sandy Bridge Core i3 cpu, dus alle reviews die je leest (gebaseerd op i5 3317U) zijn niet per se van toepassing qua prestaties.

De W510 lijkt me wel wat en die heb ik in bestelling. De prijs is OK voor een netbook+tablet (€499 inclusief dock, 32GB) en het tablet gedeelte is een van de meest compacte. Ik zou een stylus wel waarderen, maar €849 voor de Samsung, €929 voor de Asus, of €999 voor de HP vind ik gewoon teveel voor een systeem gebaseerd op Atom. Dan kun je beter wachten op de nieuwe Intel Atom processors die volgend jaar verschijnen en veel betere prestaties beloven. Die worden gebaseerd op 22nm en er komen zelfs quad-cores. Apparaten met deze soc's verschijnen pas over minstens een jaar, dus voor nu is een goedkoper model verstandiger.

http://hexus.net/tech/new...ils-bay-trail-valleyview/

Naast de W510 lijkt ook de Lenovo (Thinkpad) Tablet 2 een interessante optie. Die lijkt qua prijs dicht bij de W510 te komen, maar biedt wel een digitizer. Deze komt waarschijnlijk pas in december en het is niet precies duidelijk wat er nu bij zit (stylus, dock) voor de genoemde prijs, bijvoorbeeld hier:
https://www.bluelink.nl/product/N3S23MH voor €549 (ex btw)
ivm
https://www.bluelink.nl/product/N3S25MH voor €709 (ex btw)

Verschil lijkt alleen de digitizer pen te zijnen 3G, maar werkt het scherm in de goedkopere variant dan niet met Wacom technologie?

Bij Central Point is het €539 (ex btw) en staat er 'Toetsenbord US international'. Dat suggereert dat het toetsenbord erbij zit, maar geen pen:
http://www.centralpoint.n...-art-n3s23mh-num-1563657/

Anyway, vooralsnog lijkt de W510 van Acer dus echt een goede koop. Ik vraag me alleen af of je met een gewone capacitieve stylys kunt annoteren in PDFs met bijv. OneNote of MS Reader. In ieder geval heb ik in de Reader app op mijn PC nog geen annotatie-functie gevonden, maar in een demo op de Samsung werkte dat weer wel. Ligt dat dan aan extra functies van Wacom of is het altijd een functie van Reader?
Je mist nog de Samsung ATIV 500, weet niet wat die hier doet maar in de VS voor 599 dollar (excl keyboard dock, maar wel met Wacom stylus). Dat lijkt IMO op het moment de beste W8 tablet qua prijs/performance.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 03:22]

Die noemde ik wel; de Smart PC 500 kost €849 inclusief dock en Wacom. Voor een Atom apparaat vind ik dat erg veel geld, zeker omdat je voor die prijs een behoorlijk complete ultrabook koopt. De prijs hoeft niet veel af te wijken van een Note 10.1 plus iets voor een dock. Dan kom ik op €600-650.
Ik zou zeggen, plaats snel een review als je hem hebt. Vooral over de responsiveness van het scherm. Dat bleek voornamelijk een negatief punt te zijn.

[Reactie gewijzigd door BenVenNL op 24 juli 2024 03:22]

ik vind de argumenten een beetje slap. ik gebruik vaak bij een laptop een losse muis. kantoor personeel doet dat ook. Daarnaast is het w8 het beste te bedienen via touch. Dus dat zal je dan ook het meeste gebruiken. ik vind een normale tablet waardeloos door het gemist van een toetsen board. dat de prijs hoog s. dat klopt wel. maar vind het een mooi product
Ik lees uit jouw reactie dat je de Duo vooral als tablet ziet, en dat is nou juist wat Sony niet wil. Ze promoten het als een ultrabook en ik ben net als de reviewer niet blij wanneer een ultrabook geen touchpad heeft... Dit is voor het gebruik van de klassieke desktop van enorm belang... Een no-go voor mij dus...
Ik heb liever een fatsoenlijk toetsenbord door het weglaten van de trackpad dan een miniatuur toetsenbord met trackpad. Zelf vind ik een trackpad bij normale laptops (zonder touchscreen) onmisbaar. Ik denk echter dat het gebruik van een touchscreen mij hetzelfde tot betere gebruiksgemak zal geven dan het gebruik van een trackpad. Dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van OS UI en software. Mijn conclusie is:

Sony is niet volledig overtuigt van win 8 en touch als bediening voor windows. Anders hadden ze de pointer en muisknoppen wel volledig weggelaten.

Imo een misser, hierdoor is deze convertible geen laptop van de toekomst maar iets wat hangt tussen het nu en wat wellicht gaat komen.
Ik denk dat een stylus veel beter werkt dan zo'n touchpad als je het gewend bent. Laten we wel wezen, waarom zou je op een apart veel kleiner touchvlak willen bedienen als het ook op het scherm zelf kan?
Omdat een stylus veel vermoeiender is. Als je bvb programmeert en je wilt switchen tussen schermen, dan moet je iedere keer wanneer je van scherm switcht je arm opheffen. Bovendien, als je het pennetje wilt gebruiken voor precisie, moet je dit telkens pakken, misschien zelfs zoeken, aangezien het relatief klein is.
Hierdoor is het tijdsverlies per "muis"actie veel groter dan als je gewoon even met het touchpad iets wilt doen.

Het lijkt me wel een leuk concept, alleen kan je hem niet gebruiken als laptopvervanger. Ik heb hier eerder het gevoel van een erg krachtige tablet met een keyboarddoc dat je er niet af krijgt.
Poeh poeh je moet je arm opheffen.... Maak er even een drama van zeg. Weet je hoe klein zo'n 11 of 13 inch scherm is? Dat kun je prima bedienen terwijl je met je elleboog op je bureau rust. Op een tablet doe je niet anders.

Het valt me een beetje tegen hier op t.net om te zien hoe iedereen altijd tegen verandering is. Muizen en touchtpads ftw! Windows 8, touchscreens he bah. Terwijl dat toch echt de toekomst is. Over 5 jaar is er geen muis meer te koop.
Zeker niet tegen verandering. Integendeel, ik geloof dat touch screens enorme capaciteiten hebben. Zeker voor zaken als designen (wel niet op een dergelijk klein scherm), interactieve toepassingen, browsen en nog zo veel meer.

Zelf heb ik reeds gewerkt met tablets en ik merk ook op dat dit voor vele zaken vaak veel handiger is. Ik geloof wel niet dat het touchscreen zaken als een toetsenbord mogen/kunnen vervangen. Mensen die efficient, snel en productief moeten werken (als in: diehards die in vi werken) hebben toch behoefte aan een bedieningsmethode die sneller werkt dan een touchscreen.

En over windows 8 lees ik hier niet zo veel negatief, ( ik heb zelf persoonlijk nog niet getest of het invloed zou hebben op mijn productiviteit )
@Facedown:
Ik wordt moe van figuren als jij die niet nadenken over hoe 't werkt, maar schijnbaar alles wat nieuw is cool en beter vinden?
Ik werk ook met pen tablet, touchpads, touchscreens ... ook voor mij is er niks nieuws hoor, evenals de meeste andere tweakers hier. Maar schijnbaar sta jij hierboven.

Het gaat niet om weerstand tegen verandering, maar om functionaliteit.
Deze "ultrabook" doet niks nieuws, dus zo veranderlijk is 't niet.

Als je 'm open geklapt heb, dan zou ik 't pennetje mega irritant vinden. Omdat je over je toetsenbord moet om iets aan te klikken. Dan wil je wellicht weer wat tikken, dus weer terug, en dan weer naar 't scherm voor een klik.
Vermoeiend zit 'm dan vooral in de acties die je moet ondernemen, het is enorm onhandig - dus met name mentaal - zeker als 't je gaat irriteren.

Klap je 'm echter dicht, dan gaat de pen wel weer prima natuurlijk. Dan is 't idd net als een tablet (maar dan veel zwaarder). Dan werkt de vinger ook. Wil je echter weer iets tikken op 't toetsenbord, klap je 'm weer open.

Gebruik je 'm als laptop vervanger, dan is 't toetsenbord ook nog eens matig.

Dus dan klopt gewoon wat gezegd wordt hoor. Het is minder in beide werelden. De laptop markt heeft betere opties, en de tablet markt ook. Dan breng je dus niks nieuws.

En volgens jou redenatie, aangezien je toch niet meer doet aan muizen en touchpads, waarom dan niet een tablet kopen (evt met los toetsenbord erbij)? Dan ben je voor de helft of minder ook klaar.

Dus ik snap je punt totaal niet. Je komt meer over als een gefrustreerd mannetje. Bovendien durf ik die weddenschap moeiteloos aan hoor ... over 5 jaar geen muis meer te koop? Ik zeg 10.000 euro. Doe je mee?

[Reactie gewijzigd door xs4me op 24 juli 2024 03:22]

Ik snap je reactie van hierboven, en ik geef je ook helemaal gelijk, maar je komt bij mij ook een beetje gefrustreerd over. voornamelijk in de eerste en laatste alinea.

Ontopic: Volgens mij ben ik de enige die een 1329 euro erg veel vindt voor een 11,6 inch ultrabook slider. Niet dat de specificaties zo bar slecht zijn Maar een 13 inch ultrabook met touchscreen van bijvoorbeeld samsung met ongeveer dezelfde specs heb je toch ongeveer voor 1000 euro? wat dus neerkomt op 330 euro voor het slider gedeelte.. voor een klein beetje extra portable functionaliteit.
- Samsung is best wat groter
- Geen SSD
- Geen drukgevoelige touch pen
- Geen full hd

Bovendien begint de Sony al iets boven de 1000 dus ik vind de prijs niet eens zo extreem hoog.
Omdat je je arm wilt laten rusten. Als je elke keer je arm in beweging moet zetten om ff op ok te drukken, of de chat te selecteren dan gaat dat vermoeiend worden. Oefen maar door op je gewone scherm alles dat je met de muis doet eerst even aan te tikken en je zult merken dat je heel snel meer met het toetsenbord gaat doen :p
Armen zijn gemaakt om te bewegen hoor. Een normale armbeweging om iets aan te wijzen is veel natuurlijker dan dat gepriegel met de muis de hele tijd.
En mensen die bepaald werk met hun handen doen (solderen/assembleren etc) klagen die over vermoeide armen? Nee dus. Jullie halen non-issues aan, die in theorie heel erg lijken maar in de praktijk gewoon niet bestaan.
Als ik soldeer houd ik mijn polsen ook zoveel mogelijk op de tafel. Het is ook natuurlijk om je armen te laten hangen en niet om continue je spieren gespannen te houden.
waar slaat dat nou weer op...natuurlijk zijn armen om te bewegen enkel zie jij een lasser al uren achter een touch ding zitten? Nee dus, aangezien hij dat niet vol kan houden omdat zijn "werkbewegingen" totaal anders en van andere belasting zijn dan die van 1 of andere kantoor pik.
Draai het is om..zie jij een kantoor pik uren achter elkaar staan te lassen? Ook niet...zelfde reden.

Jij verzameld non-issues om je ongelijk recht te lullen...Oftewel, appels met peren vergelijken...
Je moet niet zo miepen. Maar ik spreek je over 3 jaar nog wel eens, wanneer iedereen met een touch screen werkt. Jij bent er zeker nog zo een van de oude stempel, die denkt dat mensen tot in lengte van dagen met een muis zullen werken :D Sorry, maar enige toekomstvisie is je echt vreemd.

En trouwens, ik verzamel geen non-issues, dat doen jullie. Ik heb deze week de Vaio besteld, omdat uit alle gebruikersreviews blijkt dat het apparaat perfect werkt. Alleen de reviewers die er 10 minuten mee gewerkt hebben of mensen zoals jij die het ding nooit van dichtbij gezien hebben zijn er zuur over.
Natuurlijk kun je een losse muis gebruiken, maar dat is geen argument voor een review van een product zoals het verkocht wordt. Je kunt ook een extern scherm aansluiten dus wat maakt de kwaliteit van het scherm dan nog uit? Dit is een ultraportable die je ook veel onderweg zult gebruiken en dan moet je het met de tracking point en het touchscreen doen.

Het touchscreen is *geen* vervanging van een trackpad. Bij het nieuwe start menu ga je uiteraard het touchscreen gebruiken maar bij de traditionele omgeving met vensterbeheer, tekstverwerking, bestandsbeheer enz. is dat niet werkbaar.

Ik vind het ook een mooi en sympathiek product. Ik hoop dat dat ook uit de review blijkt. Ik vind alleen de gebruikerservaring niet goed genoeg om de prijs te rechtvaardigen.
Ik heb hem in de mediamarkt zelf ook een aantal keer open en dicht gedaan. Verwacht zelf dat het slide systeem het niet de 3 tot 4 jaar die ik graag met een laptop doe volhoud.
Of het aan MM ligt weet ik niet, maar wat me opviel was dat ten opzichte van andere convertibles (de Yoga 13 bijvoorbeeld) deze Duo niet helemaal doorhad dat het scherm gedraaid was waardoor de UI relatief lang op z'n kop bleef staan.

Alsof de tilt sensor niet goed gecalibreerd was..
Anoniem: 449164 @hav0c17 november 2012 11:29
Ik heb het ook geprobeerd maar ik vond het er goed uit zien, echter, ga maar voor de Aspire S7 van Vader, echt een super ding.
Ik snap de conclusie niet. Het is niet de beste ultrabook en niet de beste tablet. Welke tablet die nu op de markt is, is dan beter precies (Windows 8, i5 cpu, 4gb ram, 128gb hdd, full hd ips scherm)? En welke ultrabook is beter (met touchscreen, stylus, ips fulll hd scherm)?
Vergelijk het met een race auto en een leopart tank,,ja de tank heeft meer PK, meer ruimte, sterkere wielen maar het maakt een waardeloze race auto.

Dat is hetzelfde met dit ding, ja hij heeft veel snelheid, ruimte etc...maar zijn gewicht en dikte maken hem gewoon te lomp als tablet.
1.3 kg is makkelijk te handelen als tablet op schoot volgens mij. Mijn punt is, is dat er gewoon nog geen enkele andere tablet is met deze specs, dus om te zeggen dat dit niet de beste tablet zou zijn, alleen door de dikte en het gewicht is onzin in mijn ogen.
Als je bekijkt dat je met deze tablet alle Windowsapplicaties zoals bijv photoshop kunt draaien, dan is dit wel degelijk de allerbeste tablet. Met Android en IOS doe je weinig anders dan surfen en browsen, en heel af en toe een potje wordfeud.
De tablets zijn juist geïntroduceerd om lekker licht te zijn voor grotendeels zaken als surfen en browsen. Zolang je hem op schoot legt kan je net zo goed een laptop gebruiken. De kracht van tablets is juist hun lichte gewicht en geringe formaat, daar scoort deze Sony dus niet goed in. Als laptop is hij weer wat slecht voor deze prijsrange kwa prestaties.
Een tablet is de digitale versie van je notitieblok, althans: zo werd het aangeprezen. Mensen bedienden hem ook staand, niet enkel op de bank. Als je 1,3kg staand wil bedienen heb je in no-time een lamme arm.

Wat ronaldmathies bedoelt is dat het beide apparaten (ultrabook en tablet) weliswaar combineert, maar op beide vlakken ook steken laat vallen door de compromissen tussen beide typen apparaten. Het is een veel te zware tablet of een matige ultrabook voor dit geld. Het is duidelijk een apparaat voor een nichemarkt. Mensen waarvoor de paar voordelen veel zwaarder wegen dan de nadelen.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 24 juli 2024 03:22]

Chapeau, ik had het zelf niet beter kunnen zeggen Grrrrrene. :)
Ik bedien een tablet nooit staand. Ik zit aan tafel op lig op de bank. Dan is 1.3 KG niet te zwaar. Een ipad 3 met cover is al ruim 800g. Een halve kilo extra valt dan reuze mee.
Wanneer bedien je een tablet staand? Ik nooit. (Of misschien wel eens voor een minuutje, en dan kan ik 1.3KG prima tillen hoor :D ) Maar misschien is deze Vaio daarom wel geschikt voor mij en niet voor jou.

Ik vind dat er een hoop bullshit wordt verkondigd in een hoop reviews, terwijl letterlijk alle mensen die het apparaat daadwerkelijk gekocht hebben razend enthousiast zijn.

Ik snap dat deze Vaio niet voor iedereen is. Het is een tablet voor iedereen voor wie de zeer matige specs van ipads en android tablets niet voldoen. Ik wil Photoshop kunnen draaien, full HD video, soepel browsen, overige x86 software draaien, kortom ik wil een notebook-ervaring op een tablet. Die paar honder gram extra als 'trade-off' heb ik er graag voor over. Want let wel; er is geen enkele andere tablet met deze power verkrijgbaar (Dell en Lenovo hebben wel iets uit maar voor mij niet geschikt door gebrek aan digitizer).
Daarnaast wil ik een ultrabook en tablet ineen, en dat biedt dit apparaat.

Men focust zich in de reviews veel te veel op het feit dat er 'compromissen' gemaakt zouden zijn. En waarom? Omdat men er per se een labeltje op wil plakken. Het is een tablet! Nee, het is een laptop! Wat maakt het uit? Het gaat om het doel van het apparaat en of deze dat doel bereikt? Voor mij doet hij dat? Hij is portable, hij is krachtig. Ik verwacht niet dat ik last ga krijgen van de zogenaamde 'nadelen'. Zwaar/groot? Grote onzin. Touchpad? Ik gebruik het ding op mijn laptop al nauwelijk. Je krijgt er nu een kickass touchscreen en pen voor in de plaats. En een muis aansluiten kan altijd nog (verwacht het niet nodig te gaan hebben). Laatst genoemde nadeel is het matige toetsenbord. Gebruikers melden dat het na even wennen prima werkt. Goede key travel, en sja op een 11 inch device kun je nou eenmaal geen fullsize toetsenbord kwijt. Dat weet je toch van tevoren? Je gaat ook niet als nadeel noemen dat er geen 24" scherm op zit.
Wanneer je hem bekijkt als tablet, heeft hij niet het gewicht, de uitstraling, de batterijduur, de draagbaarheid van een tablet, waardoor dit toestel niet voldoet aan de reden waarom tablets populair zijn. (Een touchscreen is heus niet het enige "coole" element van een tablet.)

Bovendien heb je in tabletmodus zulke specs niet nodig, het enige wat je wil is dat alles wat je kan draaien, zoals spelletjes, de browser, kleine snelle apps, dat die heel erg vlot draaien. Je kan dan wel opperen dat je op een tablet geen geavanceerder programma's zoals fotoshop kan draaien, maar dit is nu eenmaal iets wat je niet doet op een tablet, een geschikte laptop of desktop met muisbediening is hier veel beter voor.

Tenzij je echt een toucscreen op je laptop nodig hebt, is deze ultrabook niet zoveel beter als andere ultrabooks. Je hebt de asus zenbook, de acer timelineUltra, de macbook airs die minstens evenwaardig of zelfs beter zijn.

Ook even opmerken dat je voor deze prijs gemakkelijk een nexus10 (met veel meer pixels) en een volwaardige laptop (gpu, quadcore, groter scherm) kunt kopen.
Er is een groot verschil tussen een Android/ios speeltje waarop je kunt browsen, en deze tablet waar je echt op kunt werken. Iemand die alleen wil surfen en mailen moet dit apparaat sowieso niet kopen.
Er is een groot verschil et een tablet en dit ding (wat dus totaal GEEN tablet is. M.a.w. je vergelijkingen slaan echt nergens op...)
Toch wel. Ik vergelijk het met zowel een tablet ALS een ultrabook. Dit ding is beide en in mijn ogen op beide vlakken nog onverslaanbaar ook. En in mijn vorige reactie leg ik uit waarom.
Wat is een betere tablet? Een iPad 3, 4, iPad Mini, een Asus Transformer, een nexus 7 of 10.. eigenlijk vrijwel iedere tablet inclusief een cheapo Archos is een betere tablet dan dit apparaat een tablet is.

1.3 kilo is ECHT HEEL VEEL. Dat is meer dan 2 iPad 3 of 4s *samen*. En die is al een baksteen vergeleken met een moderne 7-8 inch model.
Op papier een mooi product in de praktijk heeft de duo zijn beperkingen.
Zijn directe concurrent, de Toshiba Satellite U920T-100, lijkt mij een beter concept.
Dit apparaat heeft een touchpad, een kantelbaar scherm en is bovendien goedkoper.
Het scherm (IPS) is groter (14 inch) maar de resolutie is wel aanzienlijk lager (1366x768).
Ik ben het daarom eens met de bevindingen in deze review het is het allemaal net niet.

Persoonlijk vind ik deze hybride/convertable producten interessant alleen vind ik ze momenteel nog te zwaar om als tablet te gebruiken.
Ik heb daarom onlangs een gewone ultrabook (zenbook) gekocht i.p.v. een touch apparaat met W8.
Ik geloof echter wel dat het mogelijk is om lichtere convertables te maken.
In een artikel van Intel meen ik gelezen te hebben dat de vormfactor en gewicht aanzienlijk gaan dalen bij het gebruik van plastic (met een stevige structuur) in 2013.
Alleen heeft die toshiba geen digitizer laag, dus niet echt een concurrent als je het mij vraagt.
Touchpad is toch behoorlijk onnodig met touchscreen, vooral windows 8 die perfect gemaakt voor touich bediening lijkt het me juist geen probleem... Dus. Gezien alle sterke en positieve punten vind ik het toch behoorlijk lage eindscore die de duo tab krijgt. Zelf vind ik hem wel leuk, alleen net zoals andere convertibles hopeloos overpriced... Ook vind ik het jammer dat het scherm glossy is.

Daarnaast is dit toch wel de lichtste 13" convertible op de markt van alle merken dus het gewicht argument is ook onnodig... Ik vraag me dan af hoe de andere convertibles beoordeeld gaan worden hierop.
met de desktop functie op zo'n scherm heb ik toch liever een trackpad

hij heet de Duo 11 en is dus 11'' niet 13'' zoals jij zegt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.