Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Sony Vaio Duo 11: schuivende ultrabook

In dubio met de Duo

De combinatie van goed toetsenbord met backlight, mooi scherm, snelle hardware en stylus, maakt dat de Vaio Duo 11 overkomt als een compleet apparaat. Het ontwerp bevalt ons wel en het gebruik van aluminium voor een groot deel van de behuizing geeft je het gevoel een kwaliteitsproduct in handen te hebben. Vooral voor zakelijke gebruikers die voordeel zien in het gebruik van een tablet met alle mogelijkheden die Windows 8 daarvoor biedt, is de Duo daarmee een interessant apparaat.

Bij de introductie van de Vaio Duo 11 waren we direct benieuwd wat Sony ging vragen voor een machine met zulke specificaties. Voor het opnemen van onze videoreview liet een Sony-medewerker weten dat de prijs nog niet bekend was, maar inmiddels weten we dat de Vaio Duo 1400 euro gaat kosten en eind oktober in Nederland moet uitkomen.

De prijs is dus pittig, maar in lijn met bijvoorbeeld die van de Samsung ATIV Smart PC Pro, die vergelijkbare specificaties biedt. Voor een apparaat met ultrabook-hardwareonderdelen, Windows 8 en een full-hd-ips-touchscreen moet betaald worden, dat is duidelijk.

Op de IFA is te zien hoe fabrikanten nog worstelen met het vinden van de ultieme manier om notebooks met touscreens te combineren. Wat werkt nu het beste? Is het loskoppelen van tablet en keyboard te preferen? Of het volledig omklappen van het scherm, zoals bij Lenovo's Yoga? Of moeten fabrikanten het gewoon bij een laptop met touchscreen houden, zoals Asus met zijn UX21A of Samsung met de nieuwe touch-versie van zijn Series 5? Ook kun je je afvragen of de aanwezigheid van een touchscreen eigenlijk wel zoveel meerwaarde biedt en of het niet beter voor de gebruiker is om de beste tablet en daarnaast gewoon een goede notebook te kopen.

Wij zijn er nog niet helemaal uit. We zijn er in ieder geval niet van overtuigd dat het sliding-mechanisme de beste oplossing is. Het maakt de Vaio Duo 11 als tablet relatief zwaar en dik, het scherm zit altijd op dezelfde vaste positie, of je dit nu fijn vindt werken of niet, en het geheel komt wat gekunsteld over. Aan de andere kant kun je wel snel tussen tablet- en notebookstand wisselen. Deze Vaio is voor de veeleisende gebruiker en die bedient Sony voor het grootste gedeelte verder wel naar behoren. We kijken er naar uit om langer met de Vaio Duo 11 te werken, om een uitvoeriger oordeel te kunnen geven.

Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012 Sony Vaio Duo 11 IFA 2012
Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11 Sony Vaio Duo 11

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (36)

Wijzig sortering
@videoeditor

Wij zijn geïnteresseerd in het apparaat en de video is zo bewerkt dat er Olaf meer in beeld is dan de Sony Vaio Duo 11. Dit gebeurt bij veel andere video’s ook.

Laat ons aub het apparaat zien, zeker als deze nog niet in de winkel te koop. Gebuikt de presentator in het begin en als afsluiten en voor de rest als voice over. Tenzij de presentator het apparaat in handen heeft of iets laat zien.
Er zitten naar mijn idee voldoende foto's bijgevoegd om een voldoende indruk van het apparaat te krijgen.
Snap niet waarom er continu de vergelijking met een tablet getrokken moet worden als Sony zelf al aangeeft dat dit expliciet geen tablet is. Het is gewoon een ultracompacte PC, welke toevallig ook alleen via het touchscreen bediend kan worden.

Doet met trouwens gelijk aan de HTC advantage denken, en ook dit was geen tablet:

http://3.bp.blogspot.com/...C%2BAdvantage%2BX7510.jpg
die vergelijking met de HTC Advantage wil Sony denk ik graag vermijden. Dat was nou niet een daverende succes.

Ik moet trouwens zeggen, een prachtig ontwerp. Ik zou deze graag als vervanger van mijn ultrabook inzetten - vele malen nuttiger. Echt een eye-catcher met inhoud!
Persoonlijk kan ik me niet goed bedenken voor welke markt dit apparaat geschikt is. Gebruik je hem als tablet is hij te zwaar om een langere periode in een hand te houden terwijl je hem met de andere hand moet bedienen. Gebruik je hem vooral met het display uitgeschoven heb je dus gewoon een laptop met een kwetsbaar scherm. absoluut een leuke gadget met mooie hardware, maar niet meer dan dat.
dat plaatje is een htc shift, ik heb hem gehad, en het was een awesome apparaat :p
Het idee van de slider is waarschijnllijk dat 'ie er ingeklapt als een tablet uiziet, maar daar vind ik hem veel te groot en zwaar voor, ik zou er dan eerder een ultrabook met touchscreen van gemaakt hebben. dan heb je het scherm ook direct beschermd, en zit je niet met die lelijke stand, dat rare gat en met die losse draadjes. Misschien dat dit voor een 7" beter zou werken, gesteld dat het sliden iets eleganter en robuuster zou worden uitgevoerd.

Na ruim een jaar ervaring met een 10" tablet ben ik voor mezelf toch wel tot de conclusie gekomen dat grote ( >= 10") tablets in het algemeen, een ergonomische vergissing zijn.

Onderweg is het enige voordeel van een tablet dat het ding compact en licht is, maar typen bijvoorbeeld, vind ik nog steeds onhandig. Als je het ding plat neerlegt buig je de hele tijd je nek en als je hem vasthoudt kun je maar met één hand typen. Ook al zet je hem schuin, met bijvoorbeeld een smartcover, dan typt het niet lekker. Een url intypen gaat nog wel, maar een stukje schrijven vind ik echt niet te doen. Dan typ ik nog liever op een smartphone met twee duimen.

Thuis op de bank hetzelfde probleem. Inmiddels gebruik ik daar al weer een tijdje een laptop, die hoef je niet vas te houden, het scherm staat lekker rechtop en typen gaat als een trein. Die tablet wordt thuis alleen nog af en toe gebruikt als kookboek in de keuken, of een spelletje hier en daar, of om iets te testen als ik eens thuis werk.

Mijn volgende tablet wordt i.e.g. een 7" (Nexus 7). Een touchscreen in een ultrabook daarentegen lijkt me alleen maar een verrijking, of een oplossing als de Surface.
Mijn volgende tablet wordt i.e.g. een 7" (Nexus 7).
Wanneer heb je nou een 7'' tablet nodig terwijl je ook al een 4,5 inch smartphone bij je hebt die ook alles kan wat die kleine tablet kan.
Ja dat dacht ik ook, totdat ik eens een paar dagen met een 7" Galaxy Tab 2 had gespeeld. Met name internetten is een veel fijnere ervaring voor mij.
Sliders zijn volgens mij het 'slechtste' van 2 werelden, en gedoemd tot mislukken Je moet het toetsenbord altijd meenemen dus als tablet is ie dikker en zwaarder. Het is net geen netbook en net geen echte tablet.

Een tablet (PC) met optioneel toetsenbord is wat mij betreft het beste. Asus heeft die trend gezet en bijna alle fabrikanten hebben nu deze optie in hun assortiment. Als je onderuit gezakt op de bank zit wil je gewoon een tablet. Wil je aan tafel zitten dan is een toetsenbord (en muis) fijner. Kwa scherm grote blijven tablets beperkt dus er zal altijd wel vraag blijven naar grotere schermen, denk ik.

Ik heb nu ruim een jaar ervaring met de Asus TF101 en heb de laptop nog niet echt gemist. Het is allemaal nog niet optimaal met android en hardware. Een groter scherm mis ik wel soms. Maar in principe kan ik gewoon een groot pc scherm kopen en dan mijn tablet met toetsenbord daar op aansluiten.

[Reactie gewijzigd door Zonekill op 31 augustus 2012 10:01]

Ook zien we hier een vga-aansluiting. Sony geeft als reden dat veel zakelijke gebruikers die interface nog gebruiken, maar een beetje ouderwets komt het toch wel over op een machine als de Vaio Duo 11.
Dit is dus bijna een minpunt?

Over zakelijk gebruik kan ik niet veel zeggen, maar als student weet ik dat alle beamers bij ons met vga aangesloten worden, wil je dus een presentatie geven heb je deze poort hard nodig, kan me indenken dat dat bij vergaderruimtes bij bedrijven hetzelfde is.
Helemaal mee eens. In de wetenschap hetzelfde. Je kan wel roepen dat de standaard moet veranderen, maar dat heeft weinig zin. Voor de gemiddelde student en persoon die dit apparaat ook in zijn werkomgeving gaat gebruiken is een VGA aansluiting een pluspunt.
Ze kunnen net zo goed een HDMI->VGA adapter meeleveren, dat komt het design van het apparaat ook weer ten goede.
Ik zou geen notebook kopen zonder VGA aansluiting. Al was het alleen maar omdat mijn monitoren alleen VGA inputs hebben. Converters werken ook niet altijd even lekker.
Dus ik zou dat juist al pluspunt zien, bovendien snap ik niet zo goed waarom zo'n aansluiting ineens weg moet. Als je het niet gebruikt stoort het toch ook niet lijkt mij?

Ontopic: wel een heel mooi apparaat, ik vind het slider concept persoonlijk juist erg mooi en een geslaagde symbiose tussen tablet en notebook.
Schitterend apparaat en goede review (niet de video die bekijk ik nooit - heeft voor mij alleen nadelen).

Toch wel moelijk: ik zoek een nieuwe, lichte, maar krachtige, laptop, omdat mijn oude toshiba r600 Portege kuren heeft, met veel bluescreens en zo...(mooi licht apparaat, maar een partij gammel - het wordt zeker geen toshiba meer, dat ding was €2000 !). Het moet zakelijk zijn, net als polbeer91 hebben wij nog veel VGA beamers en die zie ik werkelijk nog overal. vingersdcanner zou fijn zijn...

Zoals peugeot206 al stelt: Sony verkoopt dat ding niet als Tablet maar als notebook met tablet funktionaliteit. Als tablet is het ding ook nauwelijks bruikbaar: duidelijk te log en te zwaar.
Ik had liever een los toetsenbord gehad, maar Sony heeft daar niet voor gekozen, waarschijnlijk omdat het apparaat ook in dat geval nog steeds te lomp was geworden als tablet. Dus je kan er in tablet mode een website of 2 mee bekijken, of je e-mails lezen, maar dat is het dan wel...

Tja en dan heeft hij touchscreen, maar geen touchpad..... niet ideaal. Anderzijds heb ik nu altijd een reismuis bij me, werkt 100% lekkerder wat mij betreft. Met touchscreen en pointertje gaat het waarschijnlijk ook wel lukken. Dus deze of een kleine Asus Zen (b.v. UX31A-R4003X) gaat het waarschijnlijk wel worden... als mijn laptop het nog lang genoeg uithoud tenminste!
Één ding wordt vergeten bij verschillende reacties, namelijk de pen. Alhoewel weinig uit de doeken komt wat de mogelijkheden ermee zijn, vind ik het kunnen schrijven (indien ook handschriftherkenning, zoals al tien jaar geleden op mijn Palm PDA) een groot voordeel van zowel touchscreencompunter als tablet. Even een berichtje schrijven, een afspraak noteren of een notitie maken, allemaal zoveel makkelijker en sneller met een pen.

Ik wil graag van mijn papier af, maar geef me dan wel een goed alternatief. Wat mij betreft is dat kunnen schrijven (en tekenen). Vaak maak ik tijdens gesprekken een schetsje om zaken te visualiseren of om een model te verhelderen. Nu heb ik nog steeds papier nodig, terwijl ik een laptop en een tablet bij me heb.... :( En vervolgens moet ik dat papiertje in een fysieke map opbergen of scannen. Hoezo productiviteitsverbetering?!?
Schrijven moet toch wel lukken met je vinger. Schetsen tekenen ook nog.
In vergelijk met een pen en papier is dat op z'n minst wat klungelig. Ik weet niet hoe het met jouw vingers is, maar die van mij zijn wat dikker dan een penpunt. Het kan wel, met een 42" scherm :) ....
Als het scherm ook nog drukgevoeligheid heeft (dus met een active digitizer, zoals op de Galaxy Note), is het misschien wel een leuk ding om te tekenen, anders zie ik echt het nut niet van het hebben van een touchscreen en het onbreken van een touchpad...

Zo'n pieletje in het toetsenbord is een leuke workaround, maar ik heb dat zelf nooit echt fijn gevonden. Geen volwaardige touchpad-vervanger, net zoals een touchpad geen volwaardige muis-vervanger is.

Het was mooier geweest als het hele oppervlak van de onderste module beschikbaar was voor een toetsenbord en touchpad. Het scharnier is dan misschien wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Zie ik trouwens dat het ook onmogelijk is om de hoek van het beelscherm bij te stellen? Dat is wel echt een hele rare keuze, wat mij betreft van dealbreaker-formaat.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 31 augustus 2012 12:50]

Zie ik daar een vga-poort? Seriously? Dat daar uberhaupt de hoogte voor beschikbaar is...

Dat gezegd hebbende... waarom toch telkens weer die slappe en vooral niet-werkende tablet-laptop oplossingen. Ik vind het echt verbazingwekkend dat niemand erin slaagt om een toetsenbord op een solide manier te integreren met een tablet om zo een hybride laptop-tablet te maken. Daar moet toch een meer degelijke oplossing voor te vinden zijn?
Noem eens een degelijke oplossing?
Ik vind dit an sich niet eens zo'n foute oplossing.
Als ik er zo 123 één kon bedenken, had Sony dat vast zelf ook gedaan. Ik vind zelf de oplossing van Microsoft voor de Surface wel een goeie: gewoon een tablet met simpel toetsenbord als hoesje. Sony doet het ook niet per definitie fout maar onderdelen die 'hangen' in scharnieren gaan slapper worden na verloop van tijd...
Waarom zou je dat willen? Het zijn twee compleet verschillende apparaten die je verschillende gebruikt en waar verschillende software op staat (wat Microsoft trouwens heel krampachtig "oplost").

Alles wat je met een tablet kan, kun je met een laptop ook, dus waarom dan niet voor een laptop gaan als je een tablet met laptop-functie zoekt? Er zijn er genoeg die qua formaat in de buurt komen van tablets. Genoeg van 10 en 11,6 inch te vinden.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 31 augustus 2012 12:53]

1 simpele reden: touch interface. Als ik een presentatie sta te geven wil ik een tablet in de hand houden en met een pen er dingen bij kunnen tekenen. En ik wil op diezelfde tablet de presentatie ook kunnen maken, anders moet ik met twee apparaten aan de haal gaan.
Hoezo heeft Samsung de juiste keuze gemaakt met het scherm? :-)
Hmmja, klein momentje van verwarring bij de redacteur in kwestie :) Moet natuurlijk Sony zijn.
Ik dacht precies hetzelfde, wilde dit ook net zeggen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True