Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

De iPad mini: de nieuwste iPad-killer?

Inleiding: van gedachten veranderd

Eind 2010 legde toenmalig Apple-voorman Steve Jobs tijdens een conference call de aanwezigen in detail uit waarom 7"-tablets nooit een succes zouden worden. Jobs noemde de categorie doa: 'dead on arrival'. Schermen van 7" zouden te klein zijn om tablet-apps goed weer te geven en het formaat lag te dicht bij dat van een smartphone. Uitgebreid onderzoek had volgens Jobs uitgewezen dat de beelddiagonaal van een tablet niet kleiner mocht zijn dan grofweg 10".

Het desbetreffende citaat kwam in de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws rondom de verslaggeving over Googles Nexus 7-tablet, die helemaal niet 'doa' is, maar het juist erg goed doet. En ook eerder deze maand kwamen Jobs' uitspraken bovendrijven op veel blogs en nieuwssites, toen Apple de iPad mini aankondigde, die een scherm heeft dat weliswaar groter is dan 7", maar toch flink kleiner dan de 'ideale' 10".

Uit vrijgegeven documenten blijkt dat Jobs kort na zijn uitspraken al bijgedraaid was en ook andere topmannen bij Apple zagen wel iets in een kleiner formaat. Dus begon het bedrijf aan de ontwikkeling van een kleine iPad. Terwijl Apple bezig was met de ontwikkeling van deze iPad mini, bewezen concurrenten van Apple, waaronder Samsung, Amazon, Asus en Google, nog maar eens dat kleinere tablets zeker wel succesvol kunnen zijn. Waar echter de concurrentie, met in het bijzonder Google en Amazon, probeert te concurreren op prijs, lijkt Apple zich daar niet zo druk over te maken. De iPad mini begint bij 329 euro en is daarmee duurder dan de duurste Nexus 7, die 249 euro kost en dubbel zo veel opslag heeft.

In deze review kijken we eerst hoe de mini-iPad zich verhoudt tot zijn grotere broers, maar ook maken we de vergelijking met de 7"-Android-tablets en kijken we of Apples nieuwste tablet de meerprijs waard is.

De behuizing: wezenlijk anders dan een iPad

Toen we de iPad mini voor het eerst zagen, vielen ons meteen de dunne randjes links en rechts van het scherm op, bij de grotere iPads zijn die een stuk breder. Mede daardoor heeft Apple de tablet redelijk compact weten te houden; de schermdiagonaal is 22 procent kleiner, maar de lengte en breedte namen met maar liefst 38 procent af, en het gewicht met meer dan de helft. Dat maakt dat de iPad mini in vergelijking met de grotere iPads compacter en strakker oogt.

iPad (4e generatie) en iPad mini
iPad versus iPad mini

Het maakt ook dat hij makkelijker met één hand vast te houden is, iets wat we ook al opmerkten in reviews van 7"-tablets. Dat komt vooral door het lagere gewicht. We waren bij de introductie van de nieuwe iPad behoorlijk kritisch over de toename in gewicht ten opzichte van de iPad 2 en blijven van mening dat een laag gewicht belangrijk is voor het gebruiksgemak van een tablet. Met de iPad mini doet Apple wat dat betreft een goede zet, want hoewel hij iets groter is dan 7"-tablets, weegt hij bijvoorbeeld minder dan Googles Nexus 7.

In het dagelijks gebruik is het contrast met de reguliere iPad groot; we pakten de mini veel vaker even op en voelden niet snel de neiging om hem neer te leggen of ergens op te laten rusten. Dat was bij de normale iPad vaak wel het geval. Nadat we een tijd met de mini gewerkt hadden en weer een normale iPad vastpakten, leek die heel log en zwaar.

We zeiden het ook al bij de Nexus 7; kleinere tablets sporen gebruikers aan tot andere manieren van gebruik. Je neemt ze makkelijker mee, houdt ze makkelijker even vast terwijl je met iets anders bezig bent en bent eerder geneigd ze op te pakken. Dat geldt dus ook voor de iPad mini.

iPad miniNexus 7iPad (4e generatie)
Lengte 200mm 198,5mm 241mm
Breedte 134mm 120mm 185mm
Dikte 7,2mm 10,45mm 9mm
Gewicht 308g 340g 652g

Over de bouwkwaliteit kunnen we enkel positief zijn. Zoals we gewend zijn van Apple is de iPad mini van aluminium en de hele behuizing voelt solide aan en is goed afgewerkt. De versie die wij getest hebben, heeft een matte, donkere achterkant in grijs met een tintje blauw. Een welkome afwisseling van de standaard lichtgrijze behuizing van grote iPads. De knoppen zitten op dezelfde plek als bij eerdere iPads: rechtsboven de aan-uitknop, en rechts aan de zijkant van boven naar beneden de rotatievergrendeling en twee losse volumeknoppen.

iPad mini iPad mini iPad mini iPad mini

Net iets te breed

Hij houdt dus lekkerder vast met één hand dan een reguliere iPad, maar we zijn toch niet helemaal weg van het 7,9"-formaat. Vanwege de 4:3-verhouding is hij namelijk nog steeds behoorlijk breed. Daarom kun je de iPad mini eigenlijk niet comfortabel met één hand, tussen de duim en de andere vingers, vastpakken. In zijn reclame-uitingen toont Apple de iPad mini geregeld op die manier, maar in de praktijk werkt het niet zo lekker. Zelfs als je redelijk grote handen hebt, voelt hij gewoon net te breed en al na korte tijd vasthouden voelden we een lichte kramp opkomen.

iPad mini vs Nexus 7
Nexus 7 versus iPad mini

In de praktijk lieten we hem daarom liever op de handpalm rusten met de duim op de bezel om de tablet stabiel te houden. Hier komen de kleine schermrandjes weer om de hoek kijken, want in deze houding kan het makkelijk gebeuren dat de duim niet alleen op de rand rust, maar ook op het touchscreen. Nu is dat voor iOS geen probleem; het besturingssysteem weet dat te herkennen, waardoor onbedoelde aanrakingen van interface-elementen nauwelijks voorkomen, maar bij sommige apps bedekt de duim essentiële onderdelen. Spotify heeft bijvoorbeeld de menubalk verticaal aan de linkerzijde en als je het scherm stabiliseert met de duim, vallen sommige opties daaronder weg.

De dunne bezels zijn dus zeker mooi en houden de mini ook compact, maar de gebruiker moet iets meer nadenken over hoe hij de tablet vasthoudt dan bij bijvoorbeeld de Nexus 7. Deze is net iets kleiner en smaller, en heeft dikkere bezels waardoor je altijd goed grijpt.

Lightning

Net als de iPhone 5 en de nieuwste iPad gebruikt ook de iPad mini de nieuwe lightning-connector en dat moet ook wel, want de ouderwetse 30-pinsconnector past waarschijnlijk niet in de dunne behuizing. De aansluiting is ongeveer even groot als een micro-usb-plug, die door veel tablet- en smartphonefabrikanten gebruikt wordt, maar is daar niet mee compatibel. Lightning is volledig symmetrisch en dat is fijn, het maakt dus niet uit in welke oriëntatie de kabel in de tablet geplugd wordt.

Bij de introductie van lighting samen met de iPhone 5 kreeg Apple flink wat kritiek van mensen die voor honderden euro's aan accessoires hadden gekocht, die plotsklaps nutteloos waren geworden. Voor kabels zijn wel verloopstukjes te koop, maar bijvoorbeeld een speakerdock of houder voor in de auto bleek opeens niet meer te gebruiken.

De iPad mini heeft hier vanwege zijn formaat eigenlijk geen last van; er bestonden immers geen accessoires voor een iPad mini met 30-pinsconnector. Gebruikers die bijvoorbeeld een lader van een oude iPad of iPhone willen gebruiken, zullen echter genoodzaakt zijn een verloopblokje of -kabel aan te schaffen.

Speaker

Apple heeft de speakers van de iPad mini aan de onderkant geplaatst, aan weerszijden van de lightning-opening. Dat betekent dat het geluid ten opzichte van de grote iPad meer naar de gebruiker wordt gericht. In de praktijk hadden we echter niet het idee dat het verschil te horen valt. Wel geven de speakers voor een tablet een redelijk geluid.

Software: hoe werkt het op 7,9"?

IOS heeft nog steeds als voordeel boven Android dat er meer apps beschikbaar zijn die geoptimaliseerd zijn voor tabletschermen. In theorie heeft Android ook een voordeel; ontwikkelaars hoeven geen aparte app voor tablets te bouwen, maar kunnen een responsive ontwerp maken, dat meeschaalt. In de praktijk gebeurt dat echter nog niet veel. Apples aanpak betekent in de praktijk dat ontwikkelaars moeten bouwen voor verschillende resoluties en beeldverhoudingen. Daarom zagen we bij de eerste iPad opgeblazen iPhone-apps en krijg je zwarte balken te zien als je op de iPhone 5 apps draait die nog geen rekening houden met de nieuwe beeldverhouding.

Bij de iPad mini heb je van dat alles gelukkig geen last, want net als bij de iPad 2 is de beeldverhouding 4:3 en de resolutie 1024x768 pixels. Dat betekent dat apps er precies hetzelfde uitzien als op de iPad 2, maar dan natuurlijk wat kleiner. Icoontjes en knopjes zijn echter nog steeds groot genoeg om makkelijk te worden aangeraakt. Alle apps die voor eerdere iPads gemaakt zijn, werken ook op de iPad mini en alles werkt even vlot als op de iPad 2, omdat de mini dezelfde processor en schermresolutie heeft.

De iPad mini draait op iOS 6, dat in september, samen met de iPhone 5 geïntroduceerd werd. Je krijgt dus een aantal nieuwe features, waaronder Apples eigen Maps-app, Facebook-integratie en uitgebreide privacyinstellingen.

7,9"-scherm van de mini versus Nexus 7-scherm

Tijdens de presentatie van de iPad mini viel op dat Apple vaak de vergelijking maakte met de Nexus 7 van Asus en Google. Ook toen we onlangs spraken met een medewerker van Apple uit het Verenigd Koninkrijk, werd de vergelijking met de Nexus 7 menigmaal gemaakt, waarbij de nadruk werd gelegd op het grotere schermoppervlak van de iPad mini. Het scherm is inderdaad groter, maar de resolutie is lager, waardoor er minder op het scherm past. Dat betekent dat je bij het bekijken van websites niet meer informatie op het scherm ziet, ondanks de 0,9" grotere beeldiagonaal. Op de Nexus 7 zie je bij de meeste websites juist meer informatie.

Soms laat het scherm van de iPad mini wel meer informatie zien dan dat van de Nexus 7, bijvoorbeeld tijdens het lezen van e-books, of bij apps die hun lay-out aanpassen aan de breedte van het scherm, zoals Pocket. Juist die apps met veel tekst komen op de iPad mini verhoudingsgewijs echter minder goed uit de verf door de relatief lage schermresolutie, waardoor de letters kartelig weergegeven worden.

Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7
Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7

Als de iPad mini horizontaal gebruikt wordt, kan vanwege de 4:3-verhouding een stuk meer informatie in de hoogte getoond worden dan op de Nexus 7. Gebruik je tablets dus vaak horizontaal, dan is de iPad mini duidelijk in het voordeel. BIj alle kleine tablets die wij getest hebben, gaven we echter de voorkeur aan de portretstand.

Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 (horizontaal) Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 (horizontaal) Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 (horizontaal) Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 (horizontaal)
Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 (horizontaal)

Bij het bekijken van films zijn de verschillen minimaal; de tablets zijn als je ze horizontaal vasthoudt bijna even breed en dat is de bepalende factor bij video. De iPad mini toont vanwege de 4:3-verhouding aan de boven- en onderzijde van de video meer zwarte ruimte, maar de effectieve grootte van een video is bij de iPad mini en Nexus 7 grofweg gelijk.

Onscreentoetsenbord

Hoewel de iPad mini redelijk breed is, valt het onscreentoetsenbord prima met twee handen te gebruiken. We hoefden onze duimen niet extreem ver te strekken om alle virtuele toetsen te kunnen bereiken. Mensen met kleine handen kunnen via een pinch-to-zoom-beweging het toetsenbord opsplitsen in twee helften, die zich aan de linker- en rechterkant tegen de rand nestelen.

Hardware en prestaties: een kleine iPad 2

Op hardwaregebied is de iPad mini niet vernieuwend te noemen en dat begint al bij de system on a chip die alles aandrijft: de Apple A5. Deze werd ooit ontwikkeld voor de iPad 2 en werd later nog gebruikt in de iPhone 4S. De soc bestaat uit twee Cortex A9-processorkernen met een kloksnelheid van 1GHz. Voor de afhandeling van grafische taken bevat de A5 een PowerVR SGX543MP2-gpu van Imagination Technologies.

De eerste versie werd op een 45nm-procedé vervaardigd, maar in 2012 stapte Apple over op een 32nm-hkmg-procedé. Het vernieuwde procedé wist het stroomgebruik terug te dringen, waardoor nieuwere iPad 2's betere accuprestaties laten noteren dan oudere, vooral bij zware belasting.

Diezelfde 32nm-variant van de A5 doet dus dienst in de iPad mini en hoewel de chip op papier al een 'oudje' is, kunnen we de keuze van Apple goed begrijpen. Het is goedkoper om een bestaand ontwerp te gebruiken en daarnaast is de resolutie van de iPad mini gelijk aan die van de iPad 2, waardoor er eigenlijk geen noodzaak is om een snellere chip in te zetten. We hopen alleen dat ontwikkelaars zich niet te snel gaan richten op de iPhone 5 en nieuwste iPad, want die zijn een stuk krachtiger dan de mini.

GeekBench
Telefoon / tabletSocOSIn punten, hoger is beter
iPad (4e generatie) Apple A6X iOS 6
*******
1762,40
iPad 2 Apple A5 iOS 6.0
***
773,00
iPad (3e generatie) Apple A5X iOS 6.0
***
760,00
iPad mini Apple A5 iOS 6
***
754,00

In Geekbench eindigt de iPad mini onder aan de lijst, maar de verschillen met de iPad 2 en derdegeneratie-iPad zijn minimaal. Dat komt natuurlijk doordat al die apparaten twee Cortex A9-processorkernen hebben. De grafische chip wordt bij Geekbench niet getest.

In GL Benchmark valt goed te zien dat de iPad mini onder de motorkap in feite een iPad 2 is. Dat betekent overigens dat hij een relatief krachtige gpu heeft. De SGX543MP2 uit de A5-chip was bij zijn introductie razendsnel, waardoor hij nu, anderhalf jaar later, nog steeds de Android-concurrentie achter zich laat.

Benchmarks: browser, booten en geheugen

Opnieuw valt goed te zien dat de iPad mini en iPad dezelfde A5-soc bevatten, want de scores in Browsermark zijn nagenoeg identiek.

Ten opzichte van de andere iPads heeft de mini een paar seconden extra nodig om te starten. Hij is echter nog steeds sneller dan veel concurrenten.

Bestanden overzetten naar de kleine tablet gaat minder snel dan bij zijn grote broers, maar voor de overdachtssnelheden hoeft de iPad mini zich niet te schamen.

Scherm: weinig indrukwekkend

Niet alleen de A5-soc is een oude bekende, de schermresolutie is dat ook. Het 7,9"-paneel heeft een resolutie van 1024x768 beeldpunten, dezelfde als de eerste en tweede iPad. Omdat de schermdiagonaal kleiner is, worden er in vergelijking met die eerste twee iPads wel meer pixels per inch weergegeven. Met een ppi van 162 spreekt Apple echter niet van een Retina-scherm. Ook in vergelijking met concurrerende tablets is het aantal ppi aan de lage kant, zoals het onderstaande staafdiagram illustreert.

Pixeldichtheid van tabletbeeldschermen
TabletPixels per inch (ppi)
Nieuwste iPad
**********
265
Nexus 7
********
216
iPad mini
******
162
iPad 2
*****
132

Dat valt vooral op bij het lezen van tekst; dus bijvoorbeeld bij het gebruik van een e-book-app of het browsen van websites. Tekst ziet er in vergelijking met de nieuwste iPad en de Nexus 7 een stuk minder scherp uit. Ben je dus iemand die veel leest op zijn tablet, dan is de iPad mini misschien geen goede keus. In het dagelijks gebruik vonden we het echter niet extreem storend.

iPad mini - kijkhoeken iPad mini - kijkhoeken iPad mini - kijkhoeken iPad mini - kijkhoeken
Horizontale kijkhoeken
iPad mini - kijkhoeken iPad mini - kijkhoeken iPad mini - kijkhoeken
Verticale kijkhoeken

Beeldkwaliteit

Niet alleen de resolutie is gelijk aan die van de iPad 2, ook de kleurreproductie komt nagenoeg overeen. Als we het gamut-diagram vergelijken met dat van de iPad 2 zien we een identiek beeld; blauw en magenta vertonen de grootste kleurfouten en ook groen en geel wijken wat af. De witbalans van de iPad mini is wel beter dan die van de iPad 2, waardoor wit er echt wit uitziet en er geen kleurzweem waar te nemen is.

Dat de kleurreproductie niet perfect is, mag eigenlijk geen verrassing heten. Er zijn maar weinig tablets waarbij dit wel zo is; enkel de nieuwste iPad en de Acer Iconia A700 hebben een lcd dat gekalibreerd lijkt. Bij andere tablets zijn er altijd wel afwijkingen waar te nemen. Het belangrijkst vinden we toch nog de witbalans, omdat een afwijking daarvan het meest opvalt.

Kleurfouten

Tot nu toe hebben we altijd Gamut-plaatjes in onze reviews opgenomen om inzicht te geven in de kleurreproductie van een beeldpaneel. Deze plaatjes zijn echter niet erg geschikt om vergelijkingen mee te maken. Daarom nemen we vanaf nu ook een staafdiagram op waarin de gemiddelde kleurfout van een scherm uitgedrukt wordt in een cijfer.

Bij het meten van de kleurweergave geeft de Calman-software die wij gebruiken voor zowel de primaire als secundaire kleuren aan in hoeverre deze afwijken van de ideale weergave. Die afwijking wordt gerepresenteerd door een een getal: ΔE 1994. Wij nemen de delta's van alle kleurkanalen en pakken hiervan het gemiddelde.

Een ΔE tussen 1 en 3 is erg goed te noemen; hierbij zijn de kleurverschillen nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Tussen 3 en 6 zouden we nog heel acceptabel noemen. Kleurfouten boven 6 worden duidelijk zichtbaar in de vorm van bijvoorbeeld een gebrek aan saturatie of een kleurwafwijking.

Met een ΔE 1994 van bijna 9 komt het scherm van de iPad mini niet goed uit de test. In de gamut-grafiek valt goed te zien dat blauw, magenta, geel en groen significante afwijkingen vertonen.

De kleine iPad laat een maximale helderheid van 413 nits noteren, iets minder dan de iPad 2, maar meer dan de iPads met Retina-schermen.

De zwartwaarde valt wat tegen. In de praktijk betekent dit dat zwarte vlakken er op de iPad mini niet heel zwart uitzien.

Door die hoge zwartwaarde is de contrastratio met 781:1 lager dan bij eerdere iPads.

Accu: vertrouwd

Apple belooft dat met de iPad mini tien uur lang gewerkt kan worden op een enkele lading, net als bij de iPad en de nieuwe iPad met Retina-scherm. Wij hebben zoals gebruikelijk onze vaste tests gedraaid, waarbij we kijken naar de accuduur tijdens webbrowsen en film kijken.

De beloofde tien uur wordt in onze browsertests niet gehaald, maar dat haalden de eerdere iPads in deze test ook niet. De mini houdt het wel langer vol dan de Retina-iPads, maar koploper blijft de iPad 2.

In de filmtest komt de mini een stuk dichter bij de beloofde tien uur. In deze test moet hij echter alle eerder geteste iPads voor zich laten.

Specificaties en gallery

Merk en uitvoering
Merk Apple
Serie iPad
Product Apple iPad mini
Uitvoering Mini Wi-Fi 16GB
Prijs en beoordeling
Prijs ¤329,-
Aantal aanbieders 1 winkel
Eerste prijsvermelding Vrijdag 26 oktober 2012
Video-interface
Schermdiagonaal 7,9"
Schermresolutie 1024x768 (XGA)
Touchscreentechniek Capacitief
Multitouch-touchscreen Ja
Backlight Led: edge-lit
Opslag
Opslagcapaciteit 16GB
Hardeschijftype Solid state disk
Interfaces
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11n, 802.11b
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 4.0
Fysieke specificaties
Gewicht 308g
Hoogte 200mm
Breedte 134mm
Diepte 7,2mm
Kleuren Wit
Overige specificaties
Besturingssysteem IOS 6.0
Accucapaciteit wattuur 16Wh
Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 (horizontaal) Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 (horizontaal) Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 (horizontaal) Vergelijking van websites op de iPad mini en Nexus 7 (horizontaal) iPad (4e generatie) en iPad mini iPad mini iPad mini iPad mini iPad mini iPad mini iPad mini iPad mini vs Nexus 7

Alternatieven

Score: 4.5OnbekendTablets Google Nexus 7 16GB Zwart
Google Nexus 7 16GB Zwart

De Nexus 7 van Google en Asus heeft een iets kleiner scherm dan de iPad mini, maar een hogere resolutie en een accuratere kleurweergave. De tablet is echter ook zwaarder en dikker dan de iPad mini, ondanks het kleinere formaat. Ook zijn er voor Android minder apps beschikbaar die voor tablets geoptimaliseerd zijn.

De Nexus 7 is scherp geprijsd; het 16GB-model is 79 euro goedkoper dan de 16GB-iPad mini. Daarnaast vervangt Asus zeer binnenkort het 16GB-model door een variant met 32GB. Daarmee loopt het prijsverschil op tot 179 euro. Apple vraagt namelijk 429 euro voor de 32GB-iPad mini.

Score: 4.5OnbekendTablets Apple iPad 2 Wi-Fi 16GB Wit
Apple iPad 2 Wi-Fi 16GB Wit

Voor wie het formaat van de mini maar niets vindt, maar ook geen 499 euro wil betalen voor de iPad met Retina-scherm, is er ook altijd nog de iPad 2. Deze is afgezien van de grootte vrijwel identiek aan de iPad mini, al gebruikt hij nog wel de oude 30-pins-connector. Voor mensen met veel oude kabels en accesoires kan dat een voordeel zijn.

Samsung Galaxy Tab 2 7

Voor degenen die een kleine tablet zoeken en op de centjes moeten letten, is er de Galaxy Tab 2 7" van Samsung. Deze tablet is op bijna alle denkbare vlakken de mindere van de iPad mini, maar is wel 110 euro goedkoper en dat is een groot prijsverschil.

Conclusie

Na een tijdje de iPad mini gebruikt te hebben vragen we ons eigenlijk af wat de meerwaarde is van de 'normale' iPad. Dat komt omdat er niet wordt ingeboet op functionaliteit met de kleinere behuizing. Natuurlijk is een groter scherm in sommige gevallen fijner, maar in feite kun je met de iPad mini hetzelfde, echter dan met een apparaat dat fijner vasthoudt en makkelijker mee te nemen is.

Op het gebied van hardware heeft Apple echter nog wat werk te verzetten, vooral bij het scherm. Het scherm van de iPad mini voldoet niet aan de verwachting die Apple in de afgelopen jaren met zijn Retina-schermen heeft geschapen; de kleurweergave is niet ideaal en de pixeldichtheid ligt voor hedendaagse begrippen laag. Niet alleen in vergelijking met de Retina-iPad, maar ook bijvoorbeeld met de Nexus 7, die toch wel als concurrent van de mini gezien kan worden.

Ook de andere hardware is niet high-end. De iPhone en iPad zijn nu uitgerust met nieuwe, snelle chips, en de A5 steekt daar wat schril bij af. De chip is snel genoeg voor normaal gebruik, maar zodra ontwikkelaars zich gaan richten op de rekenkracht in de iPhone 5 en vierde generatie iPad, zal de iPad mini snel achterop raken.

Er valt dus nog wel het een en ander te verbeteren aan de mini en dat zal ook vast nog wel gebeuren. Wie Apple al langer volgt, kan nu al voorspellen dat er volgend jaar een nieuwe iPad mini uitkomt met snellere hardware en een hogere resolutie. Dat zou de prijs-prestatieverhouding ook ten goede kunnen komen, want nu is de iPad mini relatief duur voor de hardware die je krijgt.

Toch is de iPad mini nu al een goede tablet, die behoorlijk veel indruk maakt en het zou ons zelfs niet verbazen als Apple op termijn meer kleine dan grote iPads gaat verkopen.

Pluspunten

+ Licht en dun
+ Goede bouwkwaliteit
+ Handzamer dan gewone iPad

Minpunten

- Matig scherm
- Relatief duur
- Misschien net te breed

Mobiliteit en accuduur 10
Warmte en geluid 8
Ergonomie 8
Bouwkwaliteit 10
Beeldkwaliteit 6
Prestaties 6
Featureset 8
Prijs 4

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (206)

Wijzig sortering
ik blijf dit toch vreemde fenomeenen vinden.

Daar waar andere fabrikanten ook andere software aspecten toevoegen die je prikkelen om een nieuwere model te kopen doet apple dit nooit.
Dit schijn tweakers ook totaal niet te interesseren?

Ik heb nu de galaxy tab 10.1 waar ik zeer tevreden mee ben. Als ik besluit om een andere tablet te kopen wil ik zeker dat er ook andere funcites en mogelijkheden op zitten. Dat zal ik nooi gaan voor een galaxy tab 10.1 2 die precies hetzelfde is en alleen een beetje sneller.

Ik begrijp gewoon echt niet waarom iemand deze zou kopen als je al een andere ipad hebt.
Je kunt precies hetzelfde. De meeste zetten ook nog een reservekopie terug waardoor je al 0,0 verschil hebt. Nu is het enige verschil, hij is ietsjes kleiner.
Voor de rest doet en kan hij precies hetzelfde. het feit dat er een "slecht" scherm inzit met verouderde hardware maakt het voor mij al helemaal een no-go.

Dit gevoel heb ik echter nog sterker met de ipad - ipad2 - ipad 3
Wat zijn de verschillen tussen deze?

Vrijwel niks. Het uiterlijk is hetzelfde, de accesoires zijn hetzelfde, de software is hetzelfde, de meeste zetten een kopie terug waardoor alles zelfs identiek is!
Het enige verschil is dan nog, hij is iets sneller.
Vreemd, ik dacht dat apple mensen niks gaven om specificaties, waarom koop je dan een nieuwe ipad als je er niks anders of meer mee kunt?

[Reactie gewijzigd door Denskie op 9 november 2012 10:01]

Is dit niet de kracht van Apple? Nieuwe software proberen ze zo veel als mogelijk ook op oudere modellen te zetten, soms zelfs op modellen van drie jaar oud. Daardoor loopt alles mooi gelijk.

Verder vinden non-technische gebruikers het juist erg fijn dat ze een nieuw apparaat kopen en niet aan alles moeten wennen. Dat is bijvoorbeeld een reden dat nu heel veel mensen geen nieuwe laptop kopen, uit "angst" voor Windows 8.
het moet niet te drastisch zijn, dat ben ik wel met je eens.
Maar een verbetering, of net die ene extra functie.

Ik vind het net leuk als ik die heb op mijn nieuwe telefoon en op de oudere niet.
Dan heb je ook echt iets nieuws in de handen.

Nu als iemand met een ipad komt en een week later met kijk ik hem een nieuwe.
Waar zie ik dat dan aan? helemaal nergens aan, maar dan wel beweren dat je hem koop voor het design en de mogelijkheden. Euhm... die zijn beide niet veranderd?
De iPad mini is dan ook niet voor mensen die al een iPad hebben, maar juist voor mensen die er nog geen hebben omdat ze de "gewone" iPad te duur of te groot vinden, maar toch wel een echte iPad willen, met het hele ecosysteem erbij.
Vreemd, ik dacht dat apple mensen niks gaven om specificaties
Foute gedachte.
De Google Nexus 7 is geen 70 euro goedkoper (zoals in het filmpje beweerd wordt), reken maar even mee:

Google Nexus 7 32GB Wifi 249 euro
Apple iPad Mini Wi-Fi 32GB 429 euro

Dat is toch een verschil van 180 euro!
Natuurlijk had Google ook een 16GB variant maar die wordt niet meer geleverd (aan de Nederlandse markt).

Met Apple's huidige prijsstelling kun je eigenlijk niet anders concluderen dat het apparaat (ernstig) tekort schiet. Het apparaat wordt als premium in de markt gezet met dito prijs terwijl het apparaat dat absoluut niet is. Een 'gekrompen iPad 2' is natuurlijk geen technologisch wonder en had als je het mij vraagt een meer mid-range prijsstelling horen te hebben.


Ik begin mij langzamerhand ook steeds meer af te vragen hoe lang Apple de meerprijs van een paar GB meer kan blijven hanteren. De kosten voor meer opslag vallen in het niet bij de meerprijs die Apple ervoor vraagt (terwijl de concurrentie natuurlijk ook niet stil zit).
Let wel op dat de concurrentie in de westerse wereld dit meerprijzenmodel gewoon over heeft genomen, het enige dat verschilt zijn soms prijspunten en de prijzen van verdubbeling.

Wat je eigenlijk zelden of nooit meer ziet is bijvoorbeeld dat 8->16 25 euro kost, 16->32 50 euro, en 32 -> 64 100 euro. Terwijl dat puur op basis van de componentprijzen misshcien veel verdedigbaarder is.

Het punt is dat je door het apple type prijsstrategie aanhoudt dat je de markt kan afromen *terwijl* de goedkope massmarket versie al gewoon bestaat, in plaats van dat je eerst afroomt met een duur product en dat daarna steeds goedkoper laat worden.
Ondanks veel kritieken van mijn mede tweakers (waarvan veel terecht overigens) ben ik best blij dat er een mini is van de iPad. Ik heb de mini uitgeprobeerd bij een Apple store in de buurt en de apps werken echt perfect op het scherm, alleen is de tablet handzamer.
Wat ik mis bij Android in hoge mate zijn functionele (tablet) apps die je ook voor school kunt gebruiken. Een kleine greep uit de apps die op de iPad mini echt geweldig zijn: Mindmeister (mindmaps maken), PDF Notes, Inkling, Goodreader en iTunes U. Ze mogen dan wel kleiner worden afgebeeld, ze zijn wel makkelijker in gebruik op een iets kleiner scherm.
Wat ook fijn is, is de kwaliteit van de behuizing. Die voelt goed stevig aan, is behoorlijk licht en dun. Daar valt niets op af te dingen en lijkt op het oog op de nieuwe iPhone 5 qua materiaalkeuze. Het is een kwestie van smaak, maar mij persoonlijk bevalt het wel.
De nadelen mogen er echter ook zijn. Het ergste nadeel vind ik niet het scherm (dat valt - mits je niet gaat vergelijken - niet zozeer op, want je went eraan) dat de mini gewoonweg te breed is. Van mijn vriendin heb ik de Nexus 7 geleend en die past perfect in mijn colbertje, de iPad mini vanwege zijn breedte absoluut niet. Makkelijk meenemen in je jas of iets dergelijks is bijna niet mogelijk en dat is wel een serieus nadeel. Het tweede nadeel is desondanks het scherm. Het mag geen verrassing heten dat de tweede generatie waarschijnlijk een Retina scherm krijgt, maar voor nu en vooral voor die prijs wil je gewoon beter.
Over de hardware. Ik heb sommige tweakers horen spreken over de A5x die ze liever in de iPad mini hadden gezien. Dat wil je dus NIET. De A5x is een draak van een GPU, die net zoveel vreet als dat die kracht levert. De twee extra kernen zijn ervoor om de (Retina) resolutie te renderen, dat valt weg bij de iPad mini. Om dan maar de vergelijking te maken met de Nexus en de Kindle HD: qua hardware is de iPad mini op GPU gebied heer en meester en qua CPU ook nog, maar niet zo overduidelijk. Toch is de hardware sneller en beter, ondanks het oude formaat.
Een tweede opmerking gaat over het feit dat de iPad 2 nog steeds verkrijgbaar is en de iPad 3 eruit gehaald is geworden. De iPad 3 en iPad 4 zijn hetzelfde apparaat en wordt slechts gezien als een hardware update. Daarom blijft de iPad 2 nog: hij is niet alleen dunner en lichter, maar heeft ook nog genoeg onderscheid met de iPad 4. De iPad 4 moet het namelijk in zijn geheel alleen van het scherm hebben.
Al met al is de iPad mini een aardig begin. Het is jammer om te zien dat ze consessies hebben moeten doen wat betreft het scherm, maar in de volgende generatie zullen ze dat rechttrekken (of anders is Apple compleet de weg kwijt), maar het is en blijft een handig apparaat. Als ze meteen een A6 en een Retina scherm in hadden gebouwd was de iPad mini daarnaast een te grote concurrent van de iPad 4 qua prijs-kwaliteit verhouding. De iPad mini had daarnaast in de volgende generatie niet meer verbeterd kunnen worden op deze belangrijke gebieden. Dus, alles samen is het slechts een aardig begin, waar iedereen meer verwachte. Het doet echter alles meer dan goed, dus het is zeker een goed product.
De Mini past gelukkig wel nog net in de binnenzak van mijn colbert, voor de rest +1
7" is te klein, ik bedoel die van SIII is al bijna 5", een tablet van 7" pas net niet in je broekzak en is daarom niet handig, neem liever de 10", prestatie is alround beter, en je moet zowieso in een hoesje hebben, en neit in je pocket, dus waarom niet direct een 10"
7" past over het algemeen juist nog WEL in je broekzak. 7,9" zal echter vanwege zijn breedte daarmee buiten de boot vallen: iets wat ook in de review als minpunt aangegeven wordt.

Zelf zie ik de meerwaarde er niet van in tenzij je een Apple fanboy bent. De rest is gewoon beter af met de Nexus die beter ligt, een beter scherm heeft, sneller is en 79 euro goedkoper is.
Heb zowel de nexus 7 als de iPad mini thuis en moet zeggen dat de iPad mini toch echt wel te breed is om gemakkelijk met 1 hand vast te houden. Daar heeft de nexus 7 voor mij toch wel echt het voordeel.

Daarnaast krijg ik met geen mogelijkheid die nexus in mijn broekzak hoor. Lijkt me ook niet voor bedoeld. Hij kan daar en tegen wel gemakkelijk in de tas of een jaszak.

Kan een kleine tablet naast een fullsize tablet worden gebruikt. In mijn geval wel, de nexus 7 wordt gebruikt om snel iets om te zoeken, als tv gids, video's aan het bezoek laten zien. De fullsize tablet gebruik ik daarnaast ook voor een deel van deze taken maar in mindere maten(hij houdt namelijk minder lekker vast). Maar wordt de fullsize wel meer gebruikt voor uitgebreid op het internet, word, excel(kingsoft).

Kortom bij mij kunnen ze naast mekaar leven de kleine en de grote. De iPad mini zal daarentegen wel degelijk minder worden gebruikt dan de Nexus 7.

EDIT: nog een kleine toevoeging wat ik op vond vallen bij de mini. Er zijn op een aantal plekken erg kleine knopjes om naar een volgende of vorige pagina te gaan bijvoorbeeld. Maar ook bij het zoeken in de app store is het knopje erg klein. Heb geen idee of dit vanwege de mini is(heb namelijk recentelijk geen grote iPad gebruikt) maar het zorgde af en toe voor frustraties.

[Reactie gewijzigd door MrvdB op 9 november 2012 08:33]

Hier in het huis hebben we beide iPads, de grote en de kleine. Ik zelf heb gewoon gewacht om een kleine tablet te kopen, de grote is van mijn vader. Ik was erg gecharmeerd over de Nexus 7 die in de winkel al lag voordat de Mini kwam. Ik heb hem uitgeprobeerd en het scherm is inderdaad beduidend beter, maar omdat webbrowsen de main task is op een iPad, is een breder scherm fijner dan een 16:9 resolutie of iets in die richting (ook de reden waarom ik niet de iPhone 5 heb gekocht). Video's is op zich ook te doen op een iPad, juist bij grafische toepassingen heb ik niet het gevoel dat ze pixels tekort komen, wel vaker bij tekst lezen en bewerken, maar het is niet onleesbaar. Bovendien is de lengte van het scherm ongeveer even lang als die van de Nexus 7 waardoor je eigenlijk niks in landscape mode mist qua video's bekijken.

Het is dus niet zo dat ik geen Android tablet overwogen heb, maar de paar voordelen van de Mini meer vind opwegen tegenover de nadelen van het scherm en de aanpasbaarheid van het OS. Dat zegt niet dat ik iOS nu zo geweldig vind, zeker niet, ik wil graag dat ze meer functies toevoegen die er toe doen. Maar het zegt wel dat de compatibility van de App Store een belangrijk punt is om toch voor een iPad te gaan. De vraag bij een iPad Mini zit dan ook meer in; wil je een grote of een kleine iPad en niet zozeer in of je een Android of een Apple wilt. Hoewel ik wel hoop dat Android binnen korte tijd hun PlayStore meer op Tablets gaan richten, om zo meer alternatieven te hebben.

Ik denk dat de iPad Mini meningen van heel gevarieerde groepen krijgt. De een vind het niks, de ander vind het veel beter dan de grote. Ik hoor bij die laatste omdat ik veel reis, juist voor deze mensen is een iPad Mini een goede uitkomst. Het scherm nam ik daar voor lief, omdat het toch leesbaar genoeg is (en ik ben een iPad2 gewend, alhoewel ik ook een retina iPhone 4S heb). En tja, snelheid? Ik vind het nog steeds ruim voldoende, misschien is mijn visie op technologie ook wel veranderd. Laatste tijd kijk ik niet meer naar puur cores en hoeveel Ghz die loopt. Zolang alles soepel loopt vind ik het nu wel prima, ook de reden waarom ik voor een tablet met oudere hardware heb gekozen en niet een nieuwe telefoon met 4 cores.


En als toevoeging:

Accu vind ik zeer goed, ik heb hem eergister van 9:30 'sochtends tot 19:30 'savonds in de universiteitsbieb constant gebruikt voor studeren (brightness rondom 50-60%) en nog had ik 25% over om vervolgens lekker thuis video's te kijken tot aan 22:30. Pas toen had ik de lader nodig, toch wel een stuk beter dan ik verwacht had!

[Reactie gewijzigd door JzAero op 9 november 2012 12:16]

Ik vind de Mini te breed voor in mijn handen, precies als wat tweakers zegt. De nexus 7 vind ik een lekkerdere form factor. Dat is verder helaas wel het enige waarin de Nexus 7 het voor mij wint kwa bouwkwaliteit/fysieke eigenschappen :)

En aangezien ik een iPad 3 heb wacht ik gewoon lekker op de Retina versie en dan denk ik nog eens lekker verder na over wat er dan op de markt is.
Ik heb zelf ook niet zo grote handen, dus ook voor mij is de Mini soms net iets te breed. Ik heb zelf ook de Nexus 7 in de handen gehad, maar die is ook weer net wat kleiner qua scherm. Eigenlijk hadden ze de bezels dunner moeten maken om zo meer scherm op dezelfde afmetingen te krijgen. Het is een zeer goede concurrent, zeker qua prijs, maar toch vind ik de Mini meer bieden qua grootte scherm/fysieke afmetingen en ja dan moet ik hem soms maar ietsjes balanceren op mijn handen wanneer ik hem gebruik. Het stoort overigens niet, maar het is zeker wel aanwezig. Aan de andere kant, de iPad2 hier in huis is nog groter en daar hoorde je mij ook niet over klagen toen we hem net hadden ;)
De UI knoppen van iOS zijn op de mini exact even groot als op de iPhones. De iPhone 3GS heeft namelijk dezelfde DPI (en de iPhone 4/5 dus het dubbele). Als App-ontwikkelaars dus de guide lines volgen (wat op iOS vrijwel altijd gebeurt) zou het voor de normale gebruiker geen probleem moeten zijn omdat de touch knoppen groot genoeg zijn. Heb je wat grotere handen, Tsja, dan kan het soms vervelend zijn.

En juist als je grote handen hebt zou het verschil tussen de iPad mini en nexus 7 niet zoveel uit moeten maken. De mini is maar 1,5cm breder en hoger, maar wel 32 gram lichter en een stuk dunner. Ik heb vrij kleine handen en heb er totaal geen moeite mee om de mini in 1 hand vast te houden, de Nexus 7 heb ik echter nooit geprobeerd.

Hét grootste voordeel blijft echter dat je alle iPad Apps kan draaien op de mini, iets wat op Android nog steeds een groot probleem is in de tablet space. Dit zal bij 7" wat minder zijn omdat geupscalede Apps er nog redelijk uit zien, maar het blijft frappant dat Android zo ver achter blijft lopen met goede kwaliteit tablet Apps (kijk bv. naar muziek-productie of teken apps, die zijn op Android echt waardeloos vergeleken met iOS).
maar 1,5 cm breder
1,5 Cm. is een behoorlijk groot verschil hoor, als je kijkt naar hoe makkelijk of moeilijk hij in 1 hand past.
Qua apps overzetten tussen apple producten schijnt juist een ramp te zijn. terwijl dit op android juist super goed loopt. Al tig artikelen over geweest maar jij probeert het tegenovergestelde te beweren?

Apple is leuk als je er geen verstand van hebt, weet je er toch wel een beetje vanaf dan ga je voor android en/of windows 8..
Ga op je 2e Apple apparaat naar de app store. Klik op "aankopen". Tik de apps aan die je eerder hebt aangekocht vanaf een ander apparaat. Downloaden. Klaar. Nou nou wat een ramp zeg.
Het gemak waarmee het gaat houdt me juist bij Apple nadat ik eerst een hevige Android fan was. Je duidt in iTunes nadat het je extra apparaat herkend heeft gewoon aan welke apps en media je er op wil.

Als je een apparaat vervangt is het nog veel eenvoudiger, zo heb ik apps inclusief settings en savegames, boeken, foto's en sms'en op mijn 4S staan die nog van een 3G komen en daarna op een 4 gestaan hebben. Backup maken (gebeurt automagisch telkens je connecteert), dan restoren op je nieuwe apparaat en klaar.

Als ik dat vergelijk met de energie die ik er moest insteken telkens ik mijn HTC Hero upgrade met een custom ROM (moest wel want HTC zelf vergeet na een half jaar dat een toestel uberhaupt bestaa) dan was Apple een geweldige verademing.

On Topic: Wat mij betreft is het 10" formaat perfect maar als er een markt voor is zullen er producten voor komen dus voor veel mensen zal 7" beter aanvoelen als persoonlijke keuze.
Hoe kom je daar bij .... ontzettend eenvoudig met welk iOS apparaat dan ook. Ik weet niet welk artikel je leest maar dat zijn dan wel complete digibeten die het schrijven.

Dus ik beweer ook het tegendeel met volle 100% overtuiging
Heb zowel de nexus 7 als de iPad mini thuis en moet zeggen dat de iPad mini toch echt wel te breed is om gemakkelijk met 1 hand vast te houden.
Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan mijn 10" iPad #1 met één hand vasthouden (portrait) en die is ruim twee keer zo zwaar als de iPad Mini. En ik heb toch echt geen handen als kolenschoppen of heel veel kracht in mijn handen. Met de duim en de muis net over de rand en de rest van de hand ondersteund de onderkant van de tablet.

Een 7" tablet kan vast naast een 10" tablet gebruikt worden, maar ik zie dat in veel gevallen als overkill. Wellicht dat met de introductie van de Apple Cloud sync je daar nu veel minder issues mee heb, maar veel apps maken daar geen of niet voldoende gebruik van. Een 7" is prima voor een puur tekst ebook (epub is ideaal), maar een klassiek vormgegeven pdf met twee kolommen zorgt in veel gevallen voor te kleine tekst, dat issue heb ik zelfs al met een 10" (wellicht dat retina hierin gaat helpen). Ik denk dat de keuze voor tablet grootte zal afhangen waarvoor mensen deze gebruikt. imho zullen de meeste die alle twee halen een beetje gadget gek zijn en zal uiteindelijk de één of de ander meer gebruikt gaan worden en zal er eentje met der tijd uitgefaseerd worden (geen nieuwe versies meer van gekocht worden).
Ik gebruik me 10" iPad ook voornamelijk in 1 hand.

Mijn ervaring met de mini is ook dat er bepaalde knopjes preciezer aangeraakt moeten worden vergelijken met de fullsize iPad. Hierdoor werkt het/ik minder vlot.

Het vrouwtje is er wel gek op en past ook wel beter bij haar handen.
ik heb zelf geen google nexus 7 maar al genoeg gebruiker reviewers hier gelezen waarin de mensen aangaven dat ze hem gemakkelijk in hun achterzak kregen en dat ze geen baggy broeken droegen.
Dus mogelijks is dit wel afhankelijk van je kleding.

Edit: Verder vind ik het heel leuk dat je even zelf je ervaring met ons deelt, dit is altijd leuk lezen :)

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 9 november 2012 10:24]

Ik heb de iPad mini thuis en ik kan je vertellen dat ik deze regelmatig in 1 hand vast houd, zonder kramp te krijgen. Misschien is het een kwestie van techniek?

Door zijn lichte gewicht hoef ik helemaal niet hard te knijpen om hem vast te houden, hij licht stabiel genoeg op/ in mijn hand. Waarbij ik mijn wijsvinger gebruik om te stabiliseren en de rest van mijn vingertoppen om vast te houden. (foto)

Maar voor de hand van mijn vrouw is hij net iets te groot.
Hoe dun ben jij dan wel niet? Of draag je zeer strakke skinny jeans? ( Kan zijn toch? )

Ik heb maatje 34/34 en de Nexus past tot net het randje helemaal in mijn linker en rechter broekzak ( niet de kontzak ).
Bij mij ook. Al is het niet bij alle broeken.
ALs ik mijn iphone in mijn broekzak heb en ik ga in de auto zitten, dan is dat niet comfortabel. Groter is dan helemaal klote. Maar als ik rondloop is het geen probleem. DUs om nou te zeggen dat iets wel of niet past, ligt aan de situatie. En ws ook type broek.
Wat dragen jullie in voor hobbezak broeken dan, dat pas bij mij nooit.
Hoe dun ben je dan wel niet? Heb je maatje >40 ?
Apps. Wat heb je aan een goedkope tablet als je er geen goede content voor hebt. En nee dit is echt niet vergelijkbaar, nog altijd niet.
Zojuist een mini vast gehad en ook ervaring met een normale iPad en Nexus 7.
Wat bij mij opviel was dat de Nexus 7 kleiner was dan ik dacht, dan vooral het scherm.
Door de grote bezels erom heen lijkt het scherm ook al weer een stuk kleiner.
Toch is het een 7", de ipad mini is geen 7", dat is een 7,9" bijna 8" dus.
En dat verschil is echt merkbaar en in het voordeel van de mini.

Ik zou de mini als winnaar beschouwen qua scherm, de mini heeft een hogere pixel dichtheid dan de ipad 2 en ipad 1, het beeld is dus scherper, waar ik op de ipad 1 al geen klachten heb, heb ik dat zeker al niet bij de ipad mini, daarnaast is de 4:3 verhouding een erg prettige, zeker in portrait.
De Nexus 7 is voornamelijk leuk voor de tweaker, rooten, custom roms enz...
De Ipad(s) zijn echt gezins tablets, geen gedoe, simpel.

Qua scherm en formaat niets dan lof voor de ipad mini.
Echter de CPU, de A5 hadden ze naar mijn idee links moeten laten liggen.
Waarom niet dezelfde CPU/GPU soc als in de iphone 5?!
Dat is nou typisch apple, ze maken soms heel vreemde beslissingen.

M'n huidige ipad (1) kan de schroothoop op, want daar komt geen ios 6 voor terwijl voor de mindere iphone 3gs dat wel gedaan wordt.
Nu zit ik met een verouderd niet vooruit te branden product, na ios 5 is het DRAMA van de bovenste plank. Ik voorzie dezelfde ellende met de ipad mini tzt.
Mijn advies, wacht nog een generatie...
Wat wel opvalt, de iPad Mini presteert gelijk aan of beter dan de Nexus 7 qua snelheid. Waar bij de Nexus niet geklaagd wordt over de snelheid, hoor je vaak bij de Mini dat ze de A5 processor niet moeten gebruiken omdat het verouderde hardware is. Maar als je het van de andere kant bekijkt, blijkt het eigenlijk in de praktijk mee te vallen. De A5 processor in de Mini is ook een variant van de processor in de 4S, welke ik ook bezit. Deze twee zijn nagenoeg gelijk qua prestaties en dat merk ik ook goed. Betekent dit dat ze verouderde hardware hebben gebruikt? Ik denk het niet eigenlijk, ik denk eerder dat de hardware van de iPhone 4S en iPad Mini misschien wel een jaar voorliepen toendertijd, als nu blijkt dat deze twee devices nog steeds prima meespelen in het mid-high segment. Ik zeg niet dat ze geen A6 processor moesten gebruiken hoor, maar voor de meeste toepassingen is een A5 CPU echt meer dan voldoende! Zoals Rolls Royce antwoordde op de vraag hoeveel power hun auto's hadden; "More than adequate". Oftewel, meer dan voldoende. Het hoeft niet altijd tegen de limieten aan te gaan, want dat had hoogstwaarschijnlijk ook van de accuduur afgesnoept, welke ik nu echt een van de top-features vind van de iPad. Eén charge gaat met gemak twee dagen mee bij veel gebruik.
Waarom niet dezelfde CPU/GPU soc als in de iphone 5?!
Omdat:
-'t Prijsverschil met de concurrentie dan nog hoger zou zijn;
-'t Gepland is dat volgend jaar te doen, bij de jaarlijks upgrade;
-De iPad4 dan meer marktaandeel zou verliezen (door een eigen product). 't Zelfde zie je ook bij auto's: in een kleine Peugeot 206 zal je ook niet een beest van een motor vinden die met gemak de V6 in een 406 of 407 verslaat; in een Opel Corsa krijg je geen motor die zich kan meten met die in een Opel Insignia. Fabrikanten denken vaak in productgroepen; en teveel overlap met een andere productgroep kan gezien worden als ondermijning van de hogere productgroep. Teveel productgroepen heeft ook nadelen op 't gebied van productielijnen.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 9 november 2012 20:06]

Ik geef zelf ook voorkeur aan een full-size tablet, maar mijn vriendin bijvoorbeeld wil een iPad mini omdat die nog een stuk beter mee te nemen is (Ze reist veel) dan mijn iPad 3.
Ook ik heb liever de grootte van een 10" tablet dan een kleinere, daarnaast ben ik ook nog altijd zeer goed te spreken over de 4:3 verhouding van mijn iPad3, dit geeft gewoon een zo groot verschil met lezen, zowel in landscape als potrait, ten opzichte van 16x9.

Dat is ook wat je ziet in de review met de mini ten opzichte van de Nexus 7, ondanks de nadelen van de mini dat hij minder laat zien, zijn de letters wat groter bij de mini dan bij de nexus, dit komt naar mijn idee de leesbaarheid wel ten goede.
Ook ik heb liever de grootte van een 10" tablet dan een kleinere, daarnaast ben ik ook nog altijd zeer goed te spreken over de 4:3 verhouding van mijn iPad3, dit geeft gewoon een zo groot verschil met lezen, zowel in landscape als potrait, ten opzichte van 16x9.
Dat is inderdaad wel waar. Mijn Galaxy Tab is 16:9, en PDF's lezen in portrait is niet te doen. Het tablet is te lang en te smal. In landscape moet er veel gescrolled c.q. omgeslagen worden. Ik zou voor het lezen van PDF's liefst een 4:3 (of zelfs een a4-verhouding zoals 2.97:2.1, of misschien 3:2) hebben.

Echter, voor zowat alle andere dingen dan het lezen van PDF's prefeer ik 16:9....
Zelf vind ik mijn 7" nexus ideaal voor games maar vooral voor t lezen van documenten, ligt lekker in de hand op de bank, strand, vliegtuig of in t bad

Mijn ipad daarentegen werkt fijner voor browsen.

Denk dat elk formaat zo zn toepassingen heeft.

Zit te wachten op een 7" full hd zonder zijrandjes pad, liefst ios, maar dat zal wel nooit gebeuren, de ipad mini is net iets te breed in vergelijking met de Nexus

[Reactie gewijzigd door Lord.Bachus op 9 november 2012 22:08]

Zoals al 100 keer eerder is gezegd : Jij vind 7" misschien te klein, maar dat is heel erg persoonlijk. Ik heb zelf juist een Nexus 7 omdat ik 10" te groot en zwaar vind. Vind het kleine maatje en lage gewicht juist heel erg prettig. Past trouwens wel in je zak hoor, ook in mijn jaszak past hij prima en de Apple mini weer niet ( die is te breed ).
Met mijn 7 inch tablet merk ik dat hij juist in bijna al mijn broekzakken past.
Verschil is behoorlijk tussen 5' en 7". Het voordeel van 7" is met name het gewicht en de handelbaarheid. Ik vind 10" gewoonweg te zwaar en te groot. Vrijwel alles gaat even goed op een 7". Het ligt altijd in de weg. Dat heb je niet bij een 7".
Een prettige bijkomstigheid is de prijs, tenminste als je een nexus 7 koopt.
Ik vind 7" juist een heel fijn formaat, als ik 's avonds in bed een boek lees of een serie/film kijk dan is een Nexus 7 heel fijn om vast te houden met 1 hand, als je dan een iPad 3 van 3 kilo omhoog moet houden dan krijg je een lamme arm.
OT: Ik vind de iPad mini cool, maar ik ben erg tevreden met de aankoop van mijn Nexus 7. De Nexus 7 ligt vooral fijner in de hand d.m.v. de structuur op de achterkant.
Voor de mensen die nog steeds twijfelen, hierbij mijn overwegingen voor de mini tov de nexus 7.

Ik had zelf tot eergister alleen maar android producten. Een Galaxy Nexus en een Acer Iconia a500. Ik had mezelf er van overtuigd dat ik een nieuwe tablet nodig had en heb zelf na lang twijfelen (en uitgebreide testsessies) tussen de nexus 7 en de Ipad mini toch voor die laatste gekozen. Ik ben geen retina gewend, dus het scherm valt mij absoluut niet tegen. Het is een flinke verbetering t.o.v. mijn Acer. Er zijn voor mij twee dingen die de doorslag gaven t.o.v. de nexus.

Allereerst het formaat van het scherm icm met de draagbaarheid. Bij het browsen (waar ik de mini met name voor gebruik) is het voor mij bij de mini niet nodig om in te zoomen en past er meer op het scherm. Daarnaast blijft de mini door het geringe gewicht uiterst 'handzaam'. De broekzak is voor mij geen issue. Ik zou een nexus 7 ook nooit in mijn broekzak stoppen.

Daarnaast de optimized tablet apps. Na ruim 1,5 jaar mijn Acer te hebben gebruikt is dit toch wel een verademing. Bijna alle apps die ik veel gebruik werken in mijn ogen een stuk beter op de mini dan op mijn Acer.

Wat de 'overstap' voor mij wel makkelijker maakte is dat ik de Itunes account van mijn app-verslaafde vader kan gebruiken en ik dus gelijk +- 500 betaalde apps tot mijn beschikking heb.

Voor de mensen die nog moeten kiezen, succes! het zijn beide prachtige apparaten :)
Je schrijft: "hierbij mijn overwegingen voor de mini tov de nexus 7"

Echter vergelijk je in je 2de punt iPad met Acer, ik mag aannemen dat Nexus 7 over dezelfde optimized tablet apps beschikt als iPad mini
Dat is zeker niet het geval. De android apps schalen prima naar een tablet maar bij apps die ik veel gebruik (Evernote, Nu.nl) zie je dat de interface toch geoptimaliseerd is voor telefoons ipv tablets. Zie ook de presentatie waarin een aantal apps wordt vergeleken. Aan de andere kant schaleb Iphone apps dan weer niet goed naar de mini/ipad algemeen.
Evernote is gewoon geoptimaliseerd voor tablets hoor? @Android
Dat klopt idd, slecht voorbeeld van mij. Neemt niet weg dat ik de IOS app fijner vind werken.
Jij hebt dus geen last van veel te kleine navigatieknoppen zoals iemand boven je benoemt?

BTW als je de tablet juist in landscape wilt gebruiken is de text op de iPad weer kleiner, en ook nog is van lagere resolutie en dus minder makkelijk te lezen. Zelf bezoek ik websites nooit op een scherm wat hoger is dan breed. Dus die zal ik op tablets/telefoons altijd in landscape bekijken...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 november 2012 09:38]

Zelfs op een iPhone heb ik daar geen last van, ook niet in portrait mode. Het hangt natuurlijk af of je dikke of wat dunnere vingers hebt, ik kan me voorstellen dat mensen met nogal forse handen met zelfs een 10" tablet nog bedieningsproblemen kunnen hebben.
Jij hebt dus geen last van veel te kleine navigatieknoppen zoals iemand boven je benoemt?

BTW als je de tablet juist in landscape wilt gebruiken is de text op de iPad weer kleiner, en ook nog is van lagere resolutie en dus minder makkelijk te lezen. Zelf bezoek ik websites nooit op een scherm wat hoger is dan breed. Dus die zal ik op tablets/telefoons altijd in landscape bekijken...
Daar moet ik je helaas niet in ondersteunen.
Ik betrap mezelf erop dat ik op de 10.1" android minder vaak op internet ga dan op de ipad.

juist vanwege de schaling, de 4:3 van de ipad2 is op veel fora gewoon prettiger in portetstand dan de 'lage' hoogte die de breedte compenseert

GOT, FOK! en XDA lees ik daarom liever door met de ipad, breed genoeg in portret, en fijne hoogte
Voor mij persoonlijk levert het geen problemen op. Ik gebruik de tablet wel hoofdzakelijk in de portrait modes (waar ik mijn Acer altijd in landscape gebruik).
Hoe kom je erbij dat de tekst op de Mini kleiner is dan op de Nexus 7 in landscape? Ook in de langste dimensie is het iPad Mini scherm (een klein beetje) groter dan dat van de Nexus 7. Vooral met de horizontale balken van Android blijft er in landscape heel weinig over van dat scherm.

Via watercoolertje: http://www.displaywars.com/7-inch-16x10-vs-7,9-inch-4x3

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 10 november 2012 11:37]

Voor de mensen die nog steeds twijfelen, hierbij mijn overwegingen voor de mini tov de nexus 7.
[...]Ik ben geen retina gewend, dus het scherm valt mij absoluut niet tegen.
Het scherm heeft een resolutie van 1024x768 pixels. Op een 7,9 inch scherm kom je slechts tot 162 PPI, terwijl retina pas bij 220 begint. Ter vergelijking: de Nexus 7 haalt 216 PPI, een stuk scherper dus ;)
Ik denk dat hij eerder bedoelt dat hij geen praktijkervaring (dus referentie) heeft met retina schermen, en daardoor het huidige Mini scherm prima vindt (waar anderen het ontbreken van een retina scherm wellicht als nadeel aandragen). Onder het motto: wat je niet kent mis je ook niet :)

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 9 november 2012 12:09]

Dat klopt, voor mij is het een stap vooruit tov mijn Acer :-)
Ik vind hem erg duur als je hem afzet tegen een Nexus 7".
4:3 in combi met de maat maakt hem net te groot om hem in portrait lekker vast te kunnen houden.
Het lijkt alsof Apple hem snel op de markt heeft gekwakt om de concurrentie nog enig tegenwicht te kunnen bieden.
Ja, want die 1,5 cm meer in de hoogte en breedte maakt hem echt opeens veel te groot vergeleken met de Nexus 7. Het verschil tussen een Note en iPhone is nog veel groter maar daar is het opeens geen probleem voor veel mensen.

Ik denk dat veel mensen hier reageren zonder het apparaat daadwerkelijk vast gehouden te hebben en ik vond het jammer dat er in de video geen vergelijking wordt gemaakt tussen de Nexus en iPad qua formaat, want het is echt verwaarloosbaar (een kindle HD is bv. nog breder).
dit is in de foto's duidelijk gedaan, dus de rest van de review lezen ;).

Je ziet op die foto's een duidelijk verschil in breedte. Als dit beetje net teveel is voor hem met 1 hand vast te houden voor jouw is dit WEL heel belangrijk.

Ik kon de nexus 7 gemakkelijk met 1 hand vasthouden, de ipad mini weet ik nog niet dus kan ik niets over zeggen. Al moet ik zeggen dat het bij de nexus op het randje was dus mogelijks onmogelijk bij de mini.

Ik ga akkoord met tweakers hoe je hem best kunt vasthouden dan en de nadelen eraan.

Je vergelijkt met een smartphone, deze kan je wel vasthouden rustend op je hand zonder je duim op het scherm te moeten voor balans.
Zo werk ik met mijn smartphone.
Dus imo gaat je vergelijking niet op.

(ik ruik subjectiviteit btw :p )
Precies je snapt het ,die 1,5cm is ook waarom mijn schoenen ineens niet meer passen.
Gaat niet om het verschil tussen een note en iPhone want die passen alletwee gewoon in portrait in mijn handen het gaat over het schil tussen passen en niet passen/ verkrampt raken.

update: inmiddels de mini in mijn handen gehad direct na de nexus 7. En ja wat ik al eerder vermeldde de mini is gewoon lastig vast te houden in portrait. Het formaat is er duidelijk niet voor bedoeld. De nexus 7 daarentegen is er precies voor gemaakt.

[Reactie gewijzigd door ikkuh61 op 10 november 2012 15:47]

Ik heb zowel de nexus 7 (bij een vriend) en de ipad mini (in de retail store) vastgehouden en ook met mijn kolenschoppen kan ik het alleen maar beamen: voor vasthouden als een telefoon (met vingers aan 1 kant en duim aan de andere) is de Nexus 7 nog net te doen en de iPad Mini net niet meer. Het kan best zijn dat als je kleinere handen hebt dat de N7 dan ook al over de grens heen zit, maar ik denk dat de Mini er voor vrijwel iedereen overheen zal gaan.

Het vasthouden met duim op het scherm (en vertrouwen dat het OS goede thumb rejection doet) voelt als doorgewinterde iOS & tabletgebruiker (iPad 1 en nu 3, iPhone 4/4S/5) heel gek, en dat heb ik ook niet goed uitgeprobeerd.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 9 november 2012 20:40]

Ik vind hem erg duur als je hem afzet tegen een Nexus 7".
4:3 in combi met de maat maakt hem net te groot om hem in portrait lekker vast te kunnen houden.
Ik zou dan toch graag een A fabrikant zien met een 4:3 scherm, gewoon omdat het (voor mijn gevoel ) fijner werkt !

Helaas maken alleen 'china' fabrikanten dit soort modellen, en die vertrouw ik dan weer niet ( kwalitatief ) voor de volle 100%

zet me voor de blinde keuze, dan zeg ik android, met de Nexus, maar zou direct de ipad mini opnemen vanwege de 4:3

( gebruik tevens graag de ipad thuis, dus geen fandinges either way )
Ik vraag mij af hoelang de ipad 2 nog te koop is. ik zie deze namelijk overbodig zijn
Inderdaad de ipad 2 is ondertussen al 3 ipads oud,
Je hebt de nieuwe iPad, de iPad 4 (die grappig genoeg nieuwer is als de nieuwe iPad) en de iPad mini.

Het zou dus niet slim zijn om de iPad2 nog te kopen.
waarom niet ?
Deze is lichter, langere batterijduur . . . en goedkoper . . .

Ik heb voor de ipad 2 gekozen over de retina
Was dat voor of na de iPad mini er was en de iPad (late 2012)
Toen de iPad(early 2012) er was, was het logisch er een iPad 2 bij aan te bieden, deze was goedkoper en lichter.
nu is de ipad mini daarvoor
de nieuwe ipad is er niet meer hoor (in winkels wel om de voorraad op te maken) en die heeft alleen maar iPad geheten, de aller nieuwste ipad heet ook gewoon iPad.

Heb gewoon het idee dat de iPad mini de iPad 2 plek kan innemen
Wat ik begreep ging de eerste New iPad (3) eruit, en blijft de iPad 2 als budget model over.
Dit is geen vervanger van een (gewone) iPad. De iPad mini (nexus 7 en mischien ook de Samsung tab 7 inch) zijn erbij tablets. Leuk voor onderweg, maar als je het voor langere tijd op één plaats gaat gebruiken dan is een 10 inch tablet veel beter.
Is een tablet sowieso al niet voor 'erbij'? Ik gebruik mijn telefoon om even gauw de tvgids te checken, of te kijken of er nog interessante updates in mijn rss feed zijn. Wil ik wat werk verzetten pak ik de laptop. Waarvoor zou je een (gewone) tablet 'moeten' hebben? Om de tvgids in het groot te bekijken? Om een paar websites groter dan op een telefoon te checken (inmiddels is 95% van de websites goed te bekijken op een telefoon, al dan niet in app/mobiele versie).
Nee, een tablet is altijd al voor 'erbij' imo. Betekent niet dat het geen leuke dingen zijn, maar om het nou als een 'benodigdheid' te omschrijven?
Inderdaad zoals eerder gezegd heb ik de iPad 2 én Galaxy S2 verkocht en een Note 2 gekocht. Een apparaat minder en een 'phoblet' waarmee ik op de bank kan internetten, als pocket-cloud kan gebruiken (micro-SD erin) en ook bellen.
Heb ik meer nodig gebruik ik wel mijn Macbookje.

En deze iPad mini voegt niet zoveel toe met niet de nieuwste hardware. Ik had wel minimaal 1280x800 verwacht, snellere hardware en even duur als de Nexus 7 maar dit is er geen concurrentie voor.
Ok, wat betrefd het scherm heb je een punt.
Maar wat betreft HW.
Deze oude A5 SOC is nog steeds behoorlijk veel sneller dan de nexus7 Tegra 3 SOC.
Dus iedereen heeft het hier over oude HW van Apple.
Als Asus een snellere SOC in de nexus 7 had gedaan, had Apple er ook een A6 moeten stoppen of zo. De A5 is 2 jaar oud of zo en de concurrentie heeft dat in hun mainstream producten nog geeneens ingehaald.

De prijsontwikkeling van Android/Nexus is goed hoor, maar daarentegen zal je ook minder innovatie zien van die kant en vraag ik mij of of aanbieden tegen kostprijs de ontwikkeling en vooruitgang zelfs niet tegenhoudt.
Apple kan zelfs een nieuw product kan uitbrengen met behoorlijk oudere HW en die is nog steeds sneller.
Deze oude A5 SOC is nog steeds behoorlijk veel sneller dan de nexus7 Tegra 3 SOC.
Zo simpel is niet, op bepaalde vlakken (grafisch) wel, maar op alle andere vlakken niet.

Kijken we naar de CPU is de Tegra 3 gewoon veel sneller, de architectuur is vergelijkbaar dus hier het rekensommetje: 2x zo veel cores, is 100% sneller, 40% snellere cores is dus 200% + 40% = 280% - 100% wat de iPad dus is komt dus neer op 180% meer rekenkracht!

Nu is de vraag wordt die Tegra 3 dan wel helemaal benut, en dan kom je tot de conclusie dat dat helaas niet zo is, in de browser wordt bijv maar 1 core gebruikt. Waar het verschil dus enkel in de kloksnelheid zit.

maar vertellen dat de Tegra 3 ondergeschikt is aan de A5 is onzin!
Ok, wat betrefd het scherm heb je een punt.
Maar wat betreft HW.
Deze oude A5 SOC is nog steeds behoorlijk veel sneller dan de nexus7 Tegra 3 SOC.
Dus iedereen heeft het hier over oude HW van Apple.
Als Asus een snellere SOC in de nexus 7 had gedaan, had Apple er ook een A6 moeten stoppen of zo. De A5 is 2 jaar oud of zo en de concurrentie heeft dat in hun mainstream producten nog geeneens ingehaald.

De prijsontwikkeling van Android/Nexus is goed hoor, maar daarentegen zal je ook minder innovatie zien van die kant en vraag ik mij of of aanbieden tegen kostprijs de ontwikkeling en vooruitgang zelfs niet tegenhoudt.
Apple kan zelfs een nieuw product kan uitbrengen met behoorlijk oudere HW en die is nog steeds sneller.
Hoe kom je daar nou bij??? De Tegra 3 is hoger gekokt en heeft 2 keer zoveel rekenkernen. Ook is dit dan nog eens de goekopere versie (Nvidia Tegra 3 'Kai". Een versie van de Tegra 3 war bijvoorbeeld is bespaard op de controller voor de touch-input.
Ik zeg niet dat de Tegra 3 niet kan meekomen.
Ik vind het alleen typerend dat Apple wordt verweten oude HW erin te stoppen.
Terwijl de concurrentie echt gewoon mindere HW erin heeft zitten.

Ik zie een rekensommetjes mbt 4 cores en 2 cores en kloksnelheid.
Dat is absolute onzin en gebaseerd op marketing BS.
een duocore van 1 artikel kan sneller zijn dan een sneller geklokte quadcore van een ander product.

Zie de benchmarks die hier geplaatst staan en je ziet gewoon dat de a5 van apple meer dan kan meekomen. Hij verslaat de Tegra van de nexus alle keren(behalve 1x). Voor meer benchmarks tov de nexus 7, zie de review van de ipad met a6x en vergelijk de scores van de ipad 2(zelfde SOC als de ipad mini) met de nexus 7.

Conclusie: een 1,5 jaar oude SOC van Apple kan makkelijk meekomen met de SOC van de nieuwere Nexus 7. De concurrentie zit stil en apple hoeft met niets nieuws te komen. Dat is Apple zijn schuld?

Wellicht dat de Tegra 3 sneller kan zijn dan de A5. Ik heb het echter niet gezien. En dit is dus het nadeel van Android. Het is niet geoptimaliseerd voor de HW.
De prijsontwikkeling van Android/Nexus is goed hoor, maar daarentegen zal je ook minder innovatie zien van die kant en vraag ik mij of of aanbieden tegen kostprijs de ontwikkeling en vooruitgang zelfs niet tegenhoudt.
Voorlopig komt innovatie alleen maar uit die hoek, de Apple 7 inch tablet doet niets anders dan de Android tablets volgen.

Daarnaast worden de tablets niet tegen kostprijs aangeboden en beteken de lage prijzen juist dat de concurrentie zich extra in moet spannen om bij te blijven.
Het is maar net hoe je het persoonlijk gebruikt. Bij mij is juist mijn telefoon voor "erbij" als ik thuis of op mijn werk ben. Tablet ligt gewoon op de bank of ligt naast me op het bureau en die pak ik dan even snel als ik wat wil opzoeken. Hooguit voor wat Whatsapp berichten wordt de telefoon erbij gepakt.

Bij mij word mijn Laptop dan ook niet meer gebruikt. Als ik dan wat op de PC moet doen is dat op mijn Desktop omdat die veel krachtiger is als zowel mijn laptop als mijn tablet. Gamen en foto bewerking gaat dan ook veel beter op de Desktop.

Voor iedereen is het persoonlijk. Je zult ook genoeg mensen hebben die voldoende hebben aan alleen een tablet omdat ze alleen beetje mailen en browsen.
Klopt, de vraag over het 'waarom' is dus voor iedereen anders

icm met een goed smartphone, is een tablet ( ongeacht welke smaak ) ideaal voor 90% van de kleine dingetjes.

en de desktop staat erbij, en is altijd beschikbaar om de grote klussen aan te pakken ( converteren video, opslag en service )

De laptops hier zijn naar de kinderen gegaan, al willen die nu ook op de bank liggen met angrybirds of racegames

Mijn schoonmoeder heeft een ipad, geen pc meer, bestellen op zalando, puzzelen op de internetpagina van ???? en mailen / nieuws werken perfect.
Het mens is 60+ en heeft geen idee van informatica, maar gebruikt gewoon het gereedschap ervoor.

Zou ik haar een android of win8 tablet geven, doet ze na 2 dagen hetzelfde kunstje weer
in mijn geval couchsurfen. met een telefoon gaat dat snel tegensteken.
Ik wil even zeggen dag ik de videoreview dit keer echt goed vind. Die kopjes, een paar benchmarks en de hands on video maken het echt af. Veel beter dan de vorige pogingen en nu een bijna waardige vervanger en zeker een mooie toevoeging van de geschreven review.
Thanks :) dit is inderdaad de eerste keer dat we met extra graphics werken. Plan is om dit in de toekomst veel vaker te gaan doen :)
You beat me to it. Wout is sowieso uitstekend om aan te horen en zien in zo'n review (prima balans beweging/rust) en de nieuwe graphics maken de video een veel beter op zichzelf staande review!
De oude strategie: eerst een nieuw model met achterhaalde hardware presenteren en natuurlijk over een jaar met de "nooit verwachtte" innovatie komen: een Ipad mini met Retina scherm.

Het zal ze door de slimme marketing gaan lukken ook om deze beter te verkopen dan hardware van de concurrent met betere specs, een beter scherm en een lagere prijs.

Wie hem nu koopt moet niet klagen dat er straks een Retina versie komt, waarna de support voor deze mini minder zal worden.
Ach, ik heb er 330 voor betaald. Als ik daarmee 11 maand zoet ben, ben ik blij. Vind het geen probleem om volgend jaar de upgrade te kopen. Als hij nu 6 a 700 euro had gekost was het een ander verhaal geweest.
En volgend jaar krijg je voor deze waarschijnlijk ook nog met gemak 200 euro terug, dus hoeft een upgrade niet zo duur te zijn.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True