Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Apple iOS 6: benchmarks voor iPhone en iPad

19-09-2012 • 17:00

242

Multipage-opmaak

Inleiding: de revolutie voorbij

Toen Apple in 2007 met iOS op de proppen kwam, was dat in een aantal opzichten radicaal anders dan de software die tot dan toe op telefoons te vinden was. Het scherm stond vol grote interface-elementen en eye-candy speelde een belangrijke rol: wie bijvoorbeeld op de terug-knop drukte, zag de scherminhoud naar rechts uit beeld schuiven en met een pijltje naar rechts schoof de interface juist naar links.

De jaren daarna gebruikte Apple vooral om functionaliteit toe te voegen die andere besturingssystemen als Symbian en Windows Mobile allang ondersteunden, zoals het installeren van apps van derden in iOS 2, knippen en plakken in iOS 3 en, in afgezwakte vorm, multitasking in iOS 4. De headline feature van iOS 5 was iCloud; in die versie werd met een uitgebreider notificatiesysteem bovendien een van de grootste gaten met concurrent Android gedicht.

De nieuwste versie, iOS 6, is niet bedoeld om dezelfde functionaliteit te bieden als Android, maar om Android-ontwikkelaar Google af te schudden. Niet langer is er een YouTube-app in het besturingssysteem te vinden, en het kaartmateriaal in de Kaarten-app is niet langer afkomstig van Google Maps. Na vijf jaar samen te hebben gewerkt, nemen de twee technologiereuzen afscheid.

Net zoals bij vorige edities brengt Apple eerst een update voor bestaande devices uit, en komt er daarna pas een toestel met het nieuwe OS. Daarom konden we afgelopen week al aan de slag met iOS 6, en in dit artikel vertellen we je van alles over de nieuwe features en hun invloed op bijvoorbeeld de accuduur.

iOS 6

De belangrijkste nieuwe features

Kaarten

Een van de grootste en meest controversiële wijzigingen in iOS 6 is de modernisering van de Kaarten-app. Om te beginnen is kaartenleverancier Google de laan uitgestuurd; in plaats daarvan wordt nu een aantal kleinere kaartenleveranciers gebruikt. De belangrijkste daarvan is het Nederlandse TomTom.

Bovendien is een aantal nieuwe functies toegevoegd. De belangrijkste daarvan is navigatie, al werkt die alleen als het toestel online is. Er is wel Nederlandstalige stembegeleiding, maar die is vooralsnog vrij gebrekkig.

Handig is dat de navigatie doorgaat en op het lockscreen te zien is. Bovendien kan de gebruiker na het minimaliseren van de navigatie makkelijk teruggaan door op de opvallende blauwe balk te klikken.

Ook is er een 3d-modus, waarin de kaarten gekanteld worden bekeken. Het bekijken van 3d-gebouwen met de 'fly-over'-modus werkt vooralsnog alleen in de Verenigde Staten. Een alternatief voor Google Street View ontbreekt. Nog een minpuntje is dat er geen duidelijk onderscheid is tussen bijvoorbeeld stedelijke gebieden en het platteland.

De Kaarten-app is nog lang niet af: zo zijn sommige plaatsen moeilijker of niet te vinden, en omdat een equivalent van Street View ontbreekt, zijn lokaties niet zo makkelijk te verkennen. Wel prettig is dat de meeste functionaliteit ook in Nederland werkt. Alleen de 3d-gebouwen ontbreken.

De politieke motieven voor de breuk met Google zijn onduidelijk, maar uit functioneel oogpunt had Apple beter even kunnen wachten. Afgezien van de mogelijkheid tot navigatie is de nieuwe Kaarten-app bepaald geen verbetering.

Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6

Facebook

Het was een beetje vreemd: met iOS 5 verscheen Twitter in het Apple-besturingssysteem, maar het veel meer gebruikte Facebook ontbrak. Met de nieuwe versie maakt ook dit sociale netwerk zijn debuut in iOS.

Dat is op diverse punten te merken: in de App Store kunnen 'likes' worden uitgedeeld, apps kunnen toestemming vragen voor automatische toegang tot Facebook-gegevens en vanuit het notificatiecentrum en vanuit Siri kunnen updates worden gepost. Verder worden Facebook-vrienden in de contactenlijst opgenomen en evenementen verschijnen op de kalender.

Vooral die laatste twee features zijn handig; de rest van de functionaliteit is meer voor de show. Het is leuk om op een feestje te demonstreren dat je met Siri een post op Facebook kan zetten, maar in de praktijk zal dat minder vaak voorkomen.

Desondanks is de Facebook-integratie een behoorlijke stap, die veel mensen zullen waarderen. Wie er geen prijs op stelt, hoeft het uiteraard niet te gebruiken. Je bent niet verplicht om alle persoonlijke data op je iPhone te koppelen aan een Facebook-account.

Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6

Uitgebreide privacy-instellingen

Eerder dit jaar ontstond ophef omdat apps zonder medeweten van gebruikers privacygevoelige gegevens uploadden. Al snel verscheen er een jailbreak-app, die ervoor zorgde dat apps toestemming vroegen voor bijvoorbeeld de toegang tot contacten. In iOS 5 vroegen apps normaal gesproken alleen toestemming om locatiegegevens te mogen delen.

In iOS 6 zijn uitgebreide privacy-instellingen opgenomen, waarmee je kunt regelen welke apps welke gegevens mogen gebruiken. Dat biedt veel betere controle over het beheer van je gegevens en is wat ons betreft de beste nieuwe feature in iOS 6. Het is te hopen dat andere smartphonebesturingssystemen dit concept snel overnemen.

Apple iOS 6 Apple iOS 6

Niet storen!

Een andere handige toevoeging is de Niet Storen-modus. Het zorgt ervoor dat je geen notificaties meer krijgt, en alleen nog door bepaalde personen gebeld kan worden. Je kan bovendien vaste tijden instellen waarop de Niet Storen-functie geactiveerd is, zodat je niet door een of ander spambericht uit dromenland wordt gehaald.

De Niet Storen-functie maakt iets makkelijk wat in eerdere versies ingewikkeld was. Zulke verbeteringen heeft Apple in de loop der tijden al vaak in zijn software verwerkt: het is geen revolutie, maar veel gebruikers gaan er plezier van hebben.

Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6

Iets andere kleurstelling

In de interface zijn niet al te veel wijzigingen doorgevoerd, maar ze zijn er wel, zoals bijvoorbeeld in iTunes te zien is. In de App Store is de interface van detailpagina's van apps en de weergave van de zoekresultaten behoorlijk gewijzigd. De kleur van de statusbalk wordt vaker aangepast en Safari is donkerder dan in vorige iOS-versies.

App Store detailpagina in iOS 5 en iOS 6

Overige zaken

Nieuw is Passbook, een digitale bewaarplek voor klantenkaarten, instapkaarten en entreebewijzen. Dat heeft grote potentie, zeker als Apple een volgende iPhone met nfc-ondersteuning uitrust, maar is in Nederland voorlopig nutteloos. Er is geen compatibele app voor Passbook, waardoor het nog lang niet de verzameling kaarten is die het zou kunnen zijn. Of Nederlandse bedrijven in de nabije toekomst Passbook gaan ondersteunen, is onduidelijk.

Ook nieuw is dat tabbladen in Safari via iCloud gesynchroniseerd kunnen worden en dat webpagina's in landscape eindelijk fullscreen kunnen worden weergegeven. Dat was ook wel eens tijd: iPhones hebben al relatief kleine schermen en extra interface-elementen maakten de beschikbare ruimte nog kleiner. Photo Streams kunnen voortaan worden gedeeld en is er een Panorama-modus in de camera te vinden. Die Panorama-modus werkt soepel en goed.

Een andere vernieuwde optie is het menu om zaken te delen: in plaats van de tekstuele lijst icoontjes is er nu een grid met iconen, wat overzichtelijker is. De mogelijkheid om vanuit elke app op je smartphone gegevens te delen, zoals die wel in Android-toestellen zit, ontbreekt nog.

Tot slot heeft het belscherm een kleine update gehad: het kan nu omhoog geveegd worden om extra opties zichtbaar te maken. Zo kan je een geweigerde beller direct een sms'je sturen.

Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6

Accuduur iPhone 4S en iPhone 4

Een grote update heeft vaak het meeste effect op de accuduur. Met iOS 6 is dat niet anders: iPhones hebben veel baat bij de update en gaan merkbaar langer mee als je hem veel gebruikt. Als je hem minder gebruikt, gaat hij juist minder lang mee.

Uitleg over onze testmethode en wat zwaar, gemiddeld en licht gebruik precies is vind je in het achtergrondverhaal over accutests.

Accutest - zwaar gebruik
Telefoon / TabletOSUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
iPhone 4 (iOS 6.0) iOS 6.0
*********
17
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
********
16
Apple iPhone 4S iOS 5
*******
14
iPhone 4 (iOS 5.1) iOS 5.1.1
*******
13

Als de telefoon de hele dag door wordt gebruikt, trekt dat een zware wissel op de accu, maar iOS 6 zorgt voor extra gebruikstijd. De iPhone 4 heeft gek genoeg meer baat bij de update dan de 4S, maar beide toestellen houden het langer uit. Vooral bij het browsen zijn de telefoons zuiniger; de iPhone 4 is daarnaast efficiënter met telefonie.

Accutest - gemiddeld gebruik
Telefoon / TabletOSUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
iPhone 4 (iOS 6.0) iOS 6.0
*********
44
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
********
42
Apple iPhone 4S iOS 5
*******
38
iPhone 4 (iOS 5.1) iOS 5.1.1
*******
35

Bij gemiddeld gebruik is hetzelfde beeld zichtbaar: de iPhone 4S gaat wel iets langer mee, maar vooral de iPhone 4 heeft baat bij de update. Wederom zijn de verbeteringen niet spectaculair, maar met tijden van meer dan 40 uur kan gesteld worden dat de gemiddelde gebruikers voortaan het einde van de tweede dag halen voordat hun iPhone weer aan de lader moet.

Accutest - licht gebruik
Telefoon / TabletOSUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Apple iPhone 4S iOS 5
*********
115
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
********
107
iPhone 4 (iOS 6.0) iOS 6.0
********
104
iPhone 4 (iOS 5.1) iOS 5.1.1
*******
91

Bij licht verbruik is duidelijk te zien dat de accuprestaties niet over de hele linie beter zijn. Een passieve iPhone 4S verbruikt hier met iOS 6 juist een fractie meer energie; de iPhone 4 presteert wel weer beter na de update.

Al met al lijkt het erop dat Apple vooral heeft gewerkt aan optimalisaties voor de iPhone 4; de winst voor de 4S is in alle gevallen kleiner en in de laatste test is er dus zelfs sprake van een achteruitgang.

Accuduur - browsen (250 cd/m²)
Telefoon / TabletOSTijd in minuten, hoger is beter
iPhone 4 (iOS 6.0) iOS 6.0
*********
531,00
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
********
512,00
iPhone 4 (iOS 5.1) iOS 5.1.1
******
389,00
Apple iPhone 4S iOS 5
******
365,00

Als we naar de deeltests kijken, zijn de betere prestaties in de browsetest de belangrijkste reden dat de accuduur bij zwaar en gemiddeld verbruik is gestegen. De iPhone 4S hield het hier voor de update ongeveer zes uur uit en gaat met iOS 6 ruim 8,5 uur mee.

Standby-test
Telefoon / TabletOSAfname acculading in procenten, lager is beter
Apple iPhone 4S iOS 5
*****
5
iPhone 4 (iOS 5.1) iOS 5.1.1
******
6
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
******
6
iPhone 4 (iOS 6.0) iOS 6.0
*********
8

In standby doen beide iPhones het na de update juist veel minder goed. De iPhone 4S had 6 in plaats van 5 procent van de acculading nodig om 16 uur niks te doen, de iPhone 4 verbruikte zelfs 8 in plaats van 6 procent.

Accuduur 'nieuwe' iPad en iPad 2

Bij de iPad hebben we twee accutests uitgevoerd: browsen en film kijken.

Accutest - Film (250cd/m²)
Telefoon / TabletOSTijd in minuten, hoger is beter
iPad 3 (iOS 6.0) iOS 6.0
*********
673,00
iPad 2 (iOS 6.0) iOS 6.0
********
648,00
iPad 2 (iOS 5.1.1) iOS 5.1.1
*******
582,00
iPad 3 (iOS 5.1) iOS 5.1
*******
582,00

Onder iOS 6 zijn zowel de iPad 2 als de iPad 3 meer dan een uur langer bruikbaar om naar video te kijken. Beide tablets houden het nu rond de elf uur uit. Dat is een welkome verbetering.

Accuduur - browsen (250 cd/m²)
Telefoon / TabletOSTijd in minuten, hoger is beter
iPad 2 (iOS 6.0) iOS 6.0
*********
542,00
iPad 2 (iOS 5.1.1) iOS 5.1.1
********
533,00
iPad 3 (iOS 5.1) iOS 5.1
*******
450,00
iPad 3 (iOS 6.0) iOS 6.0
******
410,00

De iPad 2 gaat in onze browsetest amper een paar minuten langer mee, maar opvallend genoeg levert de iPad 3 onder iOS 6 juist in. Dat valt extra op, omdat de iPhones juist onder iOS 6 veel langer meegaan. Hier hebben we geen duidelijke verklaring voor kunnen vinden. Mocht uit nadere tests blijken dat deze resultaten genuanceerd moeten worden, dan zullen we dit artikel uiteraard van een update voorzien.

Benchmarks

Uiteraard hebben we een aantal benchmarks op de diverse iPhones en iPads gedraaid. De verschillen tussen de verschillende softwareversies blijken daarbij klein te zijn.

BrowserMark
Telefoon / TabletOSPunten, hoger is beter
iPad 3 (iOS 6.0) iOS 6.0
*******
127.532
iPad 2 (iOS 6.0) iOS 6.0
*******
124.195
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
******
104.765
iPad 2 (iOS 5.1.1) iOS 5.1.1
******
101.729
Apple iPad (3e generatie) iOS 5.1
******
100.375
Apple iPhone 4S iOS 5
*****
90.592
iPhone 4 (iOS 6.0) iOS 6.0
***
59.491
iPhone 4 (iOS 5.1) iOS 5.1.1
***
53.516

De browser is onder iOS 6 wel sneller geworden, maar zelfs bij extreem zware pagina's is de snelheidswinst in de praktijk niet erg merkbaar. BrowserMark laat zien dat dat de verbetering echter toch tussen 10 en 25 procent ligt.

In onze eigen test, waarbij de Tweakers.net-Frontpage wordt geladen, bedraagt de snelheidswinst zelfs rond de 50 procent. Die resultaten zagen we echter niet terug in de dagelijkse praktijk, waardoor die cijfers wellicht aan beter gebruik van de cache moeten worden toegeschreven, en niet aan een snellere browser.

Bij de Egypt-test van GL Benchmark zijn de resultaten van vrijwel alle devices gelijkgebleven. Alleen de iPad 3 levert meer dan 10 procent in; de oorzaak daarvan is onduidelijk, maar vermoedelijk is de gpu iets teruggeklokt om de accu te sparen.

Ook bij de standaard-test van GL Benchmark, waarbij beelden op de native resolutie van de apparaten worden gerenderd, valt de iPad 3 terug van 60fps naar 52fps. In de dagelijkse praktijk zal je hier echter weinig van merken.

Tot slot: inhaalslag

Het zal een keer moeten gebeuren dat iOS op de schop gaat: Apple liep in 2007 voorop met iOS, maar de concurrentie heeft niet stilgezeten. De basiselementen van de interface zijn ondanks alle toegevoegde functionaliteit nauwelijks gewijzigd. Daarmee doen de keuzes van Apple nu denken aan die van Nokia vijf of zes jaar geleden: gericht op het verbeteren van het bestaande in plaats van rigoureus te vernieuwen. Net als Nokia toen speelt ook Apple nu op safe. Dat is niet verkeerd, maar ook niet spannend.

Apple heeft met iOS 6 een deel van de achterstand op de concurrentie weggewerkt. De navigatie en de eigen Kaarten-app zijn echter niet zo goed en zo functioneel als bij de concurrentie. Wel is er eindelijk integratie met Facebook en met Passbook probeert Apple om de concurrentie toch nog ergens mee af te troeven, al werkt deze dienst nog niet in Nederland. Wij zijn vooral blij met de uitgebreide Privacy-instellingen, terwijl ook de Niet Storen-functie duidelijk iets toevoegt.

Op gebied van accuduur is er heel wat verbeterd. Vooral de iPhone 4 profiteert op dat gebied van de update, maar Apple lijkt over de hele linie zaken te hebben geoptimaliseerd.

Apple zet een aardige stap voorwaarts met iOS 6 en de update is absoluut de moeite waard. Het kan echter niet anders of Apple is in het geheim al bezig met een grote overhaul van iOS. Het bedrijf zal wel moeten; Apple zal niet dezelfde fout als Nokia willen maken en moet dus in de komende jaren met een spectaculaire nieuwe versie komen. Tot het zover is, kunnen gebruikers goed uit de voeten met het licht vernieuwde, maar toch vertrouwde iOS 6.

Reacties (242)

242
242
149
19
3
55
Wijzig sortering
Het is alweer een hele tijd geleden dat ik mn 3gs in een la heb gestopt nadat hij langzaam was geworden door updates van Apple, dus ondertussen ben ik helemaal aan Android gewend, maar ik blijf me verbazen als ik lees over iOS. Facebook gebeurtenissen in je kalender, kon dat echt nog niet? Een panorama foto is ook iets helemaal nieuws begrijp ik? Zat navigatie nog niet ingebouwd, en is het nu nog steeds matig?

Dit zijn dingen waar je niet bij stil staat als je geen iOS gebruikt, lijken mij hele basale features. Zaken die je dagelijks gebruikt zonder dat je er bij stil staat. Het enige waar ik nog enigszins naar kijk is het "niet storen" verhaal, hoewel mijn Android ook gewoon standaard stil is op vaste tijden klinkt dit wel wat uitgebreider. Passbook heeft ook wel potentie op de hele lange termijn, maar NFC lijkt mij toch wel een vereist voordat dit aanslaat.

Als je ziet welke stappen de concurrentie zet dan kan dat toch niet goed blijven gaan, of Apple is druk met een enorme revolutie die ze nog even voor zich houden. Ze noemen het zelf "de grootste ontwikkeling voor iPhone sinds de iPhone", als ze nou nog zeggen dat het een hele simpele update is met wat minor tweaks, maar nee, als een bedrijf zulke grootspraak hanteert komt er een moment dat men het niet meer gelooft en zich er tegen afzet.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 23 juli 2024 17:51]

Die uitspraken zoals "de grootste ontwikkeling voor iPhone sinds de iPhone" bedoelen ze altijd één algemeen punt. Bij deze uitspraak bedoelen ze met "grootste" de lengte van de iPhone, omdat dit de grootste iPhone is die ooit bestaat heeft. Jammer dat niet iedereen dat snapt.
Ik moet zeggen dat ik de update ook niet veel voor vind stellen. De maps zijn idd veel slechter. Enigste echte major welke ik nogal goed vind is facetime via 3G (alleen op 4s+). Als geprobeerd en werkt super (dat heet als t-mobile mee wil werken).

Iedereen telefoon heeft zo z'n goede en slechte kanten. Veel mensen praten vaak zo over de featuers van apple. Ze hebben hier naar mijn mening ook wel gelijk in (ze lichten dan wel de dingen uit die apple niet heeft en hun wel, niet anders uiteraard). Maar wat ik Apple wel moet geven is dat ze op veel vlakken alles toch wat beter uitwerken.
Ik gebruik zelf een Iphone en een Galaxy S2.
De S2 is zakelijk gewoon een draak van een apparaat. Standaard geen hoofdletter bij een nieuwe zin?!?! Als ik mailberichten op mijn werkplek gelezen heb blijven deze op de S2 met een reminder staan totdat ik de mailapp open. Een aparte gmail app voor je email??(Ja kan ook via normale mail app maar dan staat het op 2 locaties en werkt ook niet helemaal jofel). Iets fout getypt: Je cursus op een specifieke plek plaatsen is volgens mij net zo lastig als het landen van een boeing 747... En laat ik maar niet beginnen over de batterij duur of de onlogische systeem van bureaublad icons.

Mijn statement: Apple is wat meer uitgewerkt en verzorgt wat langer support. Ja ik heb (na 3 eeuw) Android 4.0 gekregen, maar ik verwacht dat alle support na deze update ongeveer ophoudt en ik updates naar 4.1 / 5 of wat dan ook naar alle waarschijnlijkheid kan vergeten (tenzij ik ga rooten). Deze support en betrouwbaarheid zorgt ervoor dat mijn voorkeur uitgaat naar Apple, maar ook ik heb geen tunnelvisie en sluit niet uit dat misschien de S3 (of welke telefoon dan ook) mijn visie hierover een keer kan veranderen.
Op Android kan je tenminste een andere invoermethode gebruiken als dat je voorkeur heeft (ben zelf zeer tevreden over Swiftkey), wat bij iOS nog altijd niet mogelijk is. De automatische correctie bij het iOS keyboard zuigt trouwens ook als de beste stofzuiger en het ingeven van afwisselend letters en cijfers/leestekens is al helemaal een ramp. Dat is eigenlijk een van de dingen die ik anders verwacht had in iOS6.

Dat van die mailberichten die ongelezen blijven staan heb ik bij mij niet, maar ik gebruik wel de GMail app (al mijn mail gaat via GMail). De cursor op de juiste plek krijgen is inderdaad iets dat iOS beter voor elkaar heeft (maar daar heb ik het ook veel vaker nodig aangezien het toetsenbord zo slecht is). Ik wist echter niet dat het landen van een Boeing 747 zo makkelijk was :-)

De batterijduur is inderdaad berkter, maar ik kom er toch een dag mee door, dus niet zo'n issue voor mij.

De ICS update heeft inderdaad wel een eind op zich laten wachten, maar de JB update zou er in november al aan moeten komen, wat best wel vlot is. Natuurlijk nog afwachten of die datum effectief gehaald wordt... Van de andere kant heb ik de indruk dat je bij iOS sneller een update nodig hebt naar een nieuw OS, omdat relatief veel apps alleen op de laatste paar versies draaien. Bij Android heb ik de indruk dat zelfs een telefoon op Android 2.2 of 2.3 nog de meeste apps kunnen draaien (voor zover die geen specifieke eisen stellen aan de hardware).
Vergeet niet dat SwiftKey pijltjes heeft, dat is nog de fijnste manier om een cursor op zn plek te krijgen.

En de S2 krijgt continu updates, ondersteuning hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat je een hele nieuwe versie krijgt.
Nou ik heb zojuist de navigatie geprobeerd. Dit is gewoon geen navigatie te noemen. Eerst krijg ik een route welke niet via de snelweg loopt (wat gewoon 100% de snelste route is). Ik negeer dit en draai de snelweg op, vervolgens wil hij me weer van de snelweg af hebben....
Dan kom ik bij de afslag die ik moet hebben. Ik werk in Helmond, en de navigatie zegt dat ik niet richting Helmond moet rijden maar Asten in moet (totaal verkeerde kant uit).

De maps mogen dan wel van Tom Tom komen maar dat is volgens mij alles wat ze er van gebruiken....
Belangrijk punt, het is niet offline, je moet verbinding met internet hebben. Wat mij betreft dus ook onbruikbaar.
Ik mis nog een andere belangrijke feature.
Je kan nu eindelijk eerst beginnen met een mail typen en daarna nog een foto of video toevoegen.

Het is niet meer nodig om vanuit de photo stream een mail te starten. Die fout heb ik helaas te vaak gemaakt, doordat het op mijn android toestel niet hoeft.
Precies. Toen ik dit indertijd las was ik echt blij... Dit zijn de dingen die Apple overal goed doet, op enkel plekken na. Niet enkel in iOS maar ook OSX heeft hier last van.

Ze zijn super sterk op integratie van alle dingen die je doet. Alles synced, en de juiste knoppen vind je op de juiste plekken.. Heel productief.

En toch zie je dan op bepaalde plekken dit soort.. "bugs" of eerder gewoon simpele problemen.

Je ziet vaak dat ze dit aanpakken met een major update.. Dus niet de kleine fixjes tussendoor maar vaak een versie verder.

Dan vraag ik me telkens af waarom ze dit niet eerder hebben gedaan. Ik kan me niet voorstellen dat Apple medewerkers dit soort wazige dingen niet tegen komen. Ik moet haast denken dat er dan echte design problemen zijn. Blijkbaar moeten er voor dit soort dingen core code veranderen, of hele apps opnieuw geschreven worden? Ik kom ook wel eens een keuze in mijn IT-vak tegen.. Een nieuw functie kan betekenen dat er ergens ander iets omvalt omdat het niet compatibel is.. Als je dit niet met een simpele fix kunt updaten, maar je moet echt dingen gaan herschrijven, dan trek ik een wenkbrauw op....

Ik vind het vreemd... Wat was hier nou zo moeilijk aan.. ?
Wat er zo moeilijk aan is? Je kan een feature maar een keer goed bouwen en je moet het blijven ondersteunen. Er is maar weinig scherm ruimte en je moet een goede afweging maken hoe je dat invult.

Je trekt zelf de conclusie dat de Core herschreven moet worden. Dat is onzin, het OS is heel netjes OO opgezet.

Wat mij vaak opvalt in de IT is dat features altijd maar zomaar worden geïmplementeerd zonder over de gevolgen na te denken. Jij vergeet bijvoorbeeld even de sandbox voor het gemak. Ja, ze hadden het simpel kunnen bouwen, maar hier zit inderdaad meer architectuur achter dan jij vermoedt.

De afweging bij Apple is: Gaat 90% van mijn gebruikers hier blij van worden en hoe hou ik het simpel?

Wat je vaak ziet in software is de checkbox ellende. Overal instellingen voor die specifieke groep gebruikers.

Vergelijk bijvoorbeeld de preferences van Mail en Outlook met elkaar. Of Safari met IE.
Klopt,

Maar dan nog steeds blijkt dat het hele model van iOS5 niet geschikt was voor deze functie... en dat het model van iOS6 dat wel is... Ofwel, er is blijkbaar echt iets veranderd.

Ik vind dit opvallend voor zo een kleine feature.. die door 3th party apps altijd gewoon gebruikt is. Of moeten we dan aannemen dat de 3th party apps het op een manier doen die geen voorkeur heeft.. ? Apple staat er echter bekend om dat ze de app dan weren.

Ik ben het met je eens.. maar in dit voorbeeld vind ik het anders in elkaar steken. Ik kan me niet voorstellen dat dit NIET mogelijk was in iOS5.

Mijn zin mbt core code eindigde trouwens met een "?" Het was dus een vraag en geen aannamen.
Het is niet alleen Apple, mooie blogpost die ik langs zag komen op Twitter:
http://www.hanselman.com/...rokenAndNobodysUpset.aspx
Je kon echter al wel even Mail sluiten, naar Photos gaan, de gewenste foto's kopiëren en die in je mail plakken. Of anders je tekst kopiëren, Mail afsluiten en opnieuw proberen vanuit je Photos. Dus of de fout nu zo extreem onoverkomenlijk is, betwijfel ik. Maar, wel fijn dat het nu vanuit Mail kan inderdaad.

Een feature waar ik erg blij mee ben is dat je nu met Safari een bestand kan selecteren bij bestandsuploads.
Holy crap, dat kon nog niet? Was me nog nooit opgevallen weliswaar, maar toch, beetje raar...
Het zal een keer moeten gebeuren dat iOS op de schop gaat: Apple liep in 2007 voorop met iOS, maar de concurrentie heeft niet stilgezeten. De basiselementen van de interface zijn ondanks alle toegevoegde functionaliteit nauwelijks gewijzigd. Daarmee doen de keuzes van Apple nu denken aan die van Nokia vijf of zes jaar geleden: gericht op het verbeteren van het bestaande in plaats van rigoureus te vernieuwen.
Waarom?

Altijd wordt gezegd dat iOS er gedateerd uit ziet, dat het moet vernieuwen, dat het achterloopt op de concurrentie, etc. etc. Maar nooit worden er duidelijke argumenten gegeven waarom dit moet.

Laat ik wat argumenten geven waarom iOS juist niet rigoureus moet veranderen:

1. iOS is het eerste besturingssysteem waarvan ik zie dat kinderen van 2 jaar, tot senioren van 90 jaar het binnen 5 minuten kunnen gebruiken. De basisfuncties zijn duidelijk en simpel te benaderen, maar áls je er dieper op in wil gaan kan dat ook (bv. multi-taskingbar die door 80% v/d iOS gebruikers niet gebruikt wordt).
Vergelijk dit met Windows 95 (en alle versies daarna). Er zijn miljoenen verdient aan mensen die computercursussen gaven om de 'gewone man' uit te leggen hoe een computer werkt. Zelfs vandaag de dag wordt hier nog bakken geld aan verdient om senioren aan het e-mailen en skypen te krijgen. iOS heeft laten zien dat dit niet nodig is als je maar de moeite neemt om het OS intuïtief te maken.

2. iOS draait niet om het OS, het draait om apps. Zodra je een smartphone aanzet doe je dat om apps te benaderen. Een telefoon-app, een kaarten-app, een game-app, een browser, een muziek-app etc. etc.
Dé belangrijkste functie van een smartphone OS is om zo snel mogelijk bij je apps te komen; en daar is Apple imo nog steeds sneller in dan Android of Windows Phone.

3. De 'gewone consument' geeft helemaal niks om bestandsbeheer (tweakers doen dat), ze geven ook niks om de mogelijkheid te hebben om álles te customizen (tweakers doen dat) en ze geven al helemaal niet om specificaties (tweakers doen dat). Mensen willen gewoon een apparaat dat werkt. En iOS geeft in de huidige vorm die ervaring.

4. Verandering om verandering is nooit goed. Er zijn ondertussen +250 miljoen iOS devices verkocht en gebruikers die er 1 hebben gehad weten hoe de andere werkt. Dit verklaart imo ook het grote succes v/d iPad. Een drastische overhaul kan gebruikers afschrikken én is zoals ik hierboven al zeg niet nodig.

Zeg ik dat iOS perfect is? Nee. Ook ik zou bv. graag dynamische iconen willen zien (bv. het weer). Een soort van simplistische live-tiles.
Ook de nieuwe kaarten app zuigt de pan uit. Ik hoop dat Apple hier snel vernieuwingen aan toe gaat voegen, want nu kan je er vrij weinig mee (geen OV, weinig bedrijfsinformatie etc.). En zo zijn er nog wel meer kleine dingen die ik veranderd zou willen zien.

Kortom,
Denk ik dat Apple bezig is met een compleet andere vorm van iOS? Ja. (kijk bv. hoe de ontwikkeling van iOS voor de iPhone tot stand is gekomen).
Denk ik dat we die binnen de komende 4/5 jaar gaan zien? Nee.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 23 juli 2024 17:51]

2. iOS draait niet om het OS, het draait om apps.
Ik en nog veel mensen (redacteur o.a.) denken dat iOS wel een kleine facelift kant gebruiken. Het ziet er tijden hetzelfde uit (ronde knoppen, grote zelfde lettertype). Het is niet lelijk, maar een bedrijf dat zich inzet op design, veracht ik wel wat meer van. Zelfde geldt voor de hardware.
Zodra je een smartphone aanzet doe je dat om apps te benaderen. Een telefoon-app, een kaarten-app, een game-app, een browser, een muziek-app etc. etc.
Dé belangrijkste functie van een smartphone OS is om zo snel mogelijk bij je apps te komen; en daar is Apple imo nog steeds sneller in dan Android of Windows Phone.
Ben ik het niet met je eens. Deze toestellen kunnen even snel en efficiënter de apps lanceren. Want voordat je een App opent, geeft hij je al info, waardoor je een app niet eens hoeft te openen. :Y)
Dit vind ik toch nog steeds het grootste hekelpunt aan iOS, het moet meer dynamischer. Windows had dit direct door en is toen begonnen met zijn tiles. Nu pas vind ik het overzichtelijk ogen, met de nieuwste update voor 7 en de nieuwe 8. iOs daarin tegen houdt nog steeds vast aan pictogrammen manier. Geloof mij (en ook de redacteur) dit gaat veranderen. Als ze dit niet doen, gaan ze achterlopen en blijven misschien alleen conservatievelingen over.
Want je wilt toch niet elk 15 min verschillende apps openen, om kleine nieuwsupdates met wat info te checken. Daarvoor is o.a. een nieuw meldingssysteem gekomen in iOS 5.
Het bedrijf zal wel moeten; Apple zal niet dezelfde fout als Nokia willen maken en moet dus in de komende jaren met een spectaculaire nieuwe versie komen.
Dat hun besturingssysteem voor touchscreen in het begin niet goed werkte klopt. Ik moet de redacteur dan ook gelijk geven dat Nokia pas in de laatste jaren, toen het zelf Symbian dood had verklaard. Er eens goede verbeteringen kwamen...

Tevens spreek je zelf tegen bij punt 1.
iOS heeft laten zien dat dit niet nodig is als je maar de moeite neemt om het OS intuïtief te maken.
Wanneer iets dus intuïtiever kan, moet je dit vooral niet verhinderen. Android is mss wat uitgebreider. Maar Windows (phone) gaat redelijk de goede richting op. Sommigen zeggen dat Windows 8 voor de gewone consument een stuk simpeler is geworden, waar ik het wel mee eens ben. Voor de power-user valt het nog te betwisten.
Vergelijk dit met Windows 95 (en alle versies daarna). Er zijn miljoenen verdient aan mensen die computercursussen gaven om de 'gewone man' uit te leggen hoe een computer werkt.
Dus jij vindt dat Apple nu het wiel heeft uitgevonden en niet meer verbeterd hoeft te worden? Want als dat zo is, kunnen we net zo goed nog steeds MS-dos gebruiken op onze pc's. Toentertijd konden veel mensen namelijk wel om gaan met MS-dos. (was erg intuïtief toentertijd, met o.a. "CD\", "Cut", "Dir" en vergeet total commander niet).
Neeh :+ , zo werkt dat niet. Wanneer iets beter en efficiënter kan, moet je dit vooral niet tegenhouden! (timing is natuurlijk wel belangrijk, sommige mensen blijven conservertief)

edit @ steff: Wanneer je OS qua interface looks weinig veranderd gaan mensen het ook zien als een verouderd OS. Kan het nog net zo mooi werken.
Ten tweede wil ik aangeven dat een GUI altijd intuïtiever kan. Windows 95 bijv (maar ook de macintosh) waren dit ook. Toch hadden mensen hierin les nodig, omdat de programma's enige uitleg nodig hadden. Toentertijd waren er mensen die niet wisten wat bijv. een email was. Als je die mensen van toen een iPhone gaf, hadden ze ook een cursus nodig.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 23 juli 2024 17:51]

Je gebruikt een heleboel woorden maar roept niks concreet.
" ik en nog veel mensen ", wie zijn die mensen, dezelfde die dingen dat Apple een nfc chip, wireless charging en hologrambellen zou introduceren? je roept als je het mij vraagt maar wat.
Bij punt 2 snap je niet waarover het gaat, snel apps launches met tiles en weet ik het wat zal een kind van 2 een zorg zijn. De app kunnen launchen omdat het logisch is daar gaat het om.

En je laatste punt is natuurlijk raaskal, hij zegt dat omdat apple iets goeds heeft gemaakt dat er geen geld aan verdient wordt. En dat apple geen enkele noodzaak heeft om iets te veranderen.

Wat ik niet snap is dat jou reactie 5 sterren heeft. Want je gaat compleet langs de ander zen post door.
Wat ik niet snap is dat jou reactie 5 sterren heeft.
Ik vermoed dat jij dat nooit gaat begrijpen... :+ Jij bent duidelijk één van die conservatievelingen die Bliksem B al aanhaalt.
1 is onzin, de vergelijking slaat nergens op . Een telefoon isiets anders als een computer de iphone meer dan een decenium na 95 en veel meer blootstelling aan technologie .

2 is ook onzin, wm en android zijn veel sneller in veel zaken, van widgets\tiles waardoor je geen app moet openen tot shortcuts voor de belangrijkste zaken .

3 idd maar dit argument kom je nog amper tegen,

4 niemand vraagt veranderen om te veranderen. Mensen vragen de andere bruikbare en gebruiksvriendelijke zaken in ios integreren .
Niks onzin, hij heeft volkomen gelijk.
Algemeen bekend dat kinderen en ouderen met gemak de iphone/ipad kunnen besturen. Bij android wordt het allemaal al een stuk minder voor deze groepen.

RobbieB slaat de spijker helemaal op zijn kop.
ben toch wel benieuwd waar jij die algemene bekendheid vandaan haal dat ouderen en kinderen met gemak een iphone kunnen bedienen en geen android. hard schreeuwen zonder vorm van onderbouwing is zinloos, en vanuit de praktijk zie ik de kids in onze familie ( en die is behoorlijk groot) sneller en makkelijker werken met een android phone/tablet als met de ipad. dus praktijk gezien is jou bewering vette onzin.
marktaandeel van 80% bij tablets zegt genoeg...
Windows heeft meer dan dat, dus mag ik besluiten dat windows NOG gebruiksvriendelijker is voor ouderen en kinderen?
Sorry, maar dat de meeste opties en standaard wijzigen van de telefoon makkelijk te bereiken zijn, en de geavanceerdere opties wat "verder weg" zitten op IOS, is een verademing voor de meeste (oudere) mensen die ik ken.

Concreet voorbeeld bij mezelf / mijn vriendin (ik Iphone 4, zij HTC desire HD), vlak voor vakantie:

- Vliegtuigmodus aan (Instellingen -> Vliegtuigmodus), zij: zoeken in algemene menu's / sleep menu bovening (weet naam niet)!

- Roaming wel uit? (Instellingen -> Algemeen -> Netwerk) zij: wederom zoeken in alle netwerk menu's.

We hebben op het werk eens een test gedaan, door iemand 2 verschillende telefoons te gegeven: als je niet weet waar je moet zoeken is de IOS inventief en eenvoudig. Alleen als je een Android gewent bent, met Android versies, weet je waar je ongeveer moet zijn...
Vliegtuigmodus: power knop 2 sec. vast houden en op knop vliegtuigmodus drukken. Hoe snel wil je er bij zijn?

Roaming: instellingen, mobiel netwerk, gegevensroaming aan/uit.

Niet vervelend bedoeld, maar als ze nooit de moeite heeft genomen om te kijken hoe e.e.a. werkt kun je dat moeilijk als flaw van android aangeven.

Wat ik irritant vind aan IOS is bijv. dat e-mail instellingen niet te vinden zijn bij e-mail maar bij je gewone instellingen, dat vind ik helder werken, instellingen van je applicatie gewoon in die applicatie. Uiteindelijk is het het is maar net wat je gewend bent.
Dat is voorkeur. Ik heb liever alle instellingen bij elkaar staan. Alle de notificatie instellingen voor je apps bij elkaar ipv alle aps aflopen is best erg handig hoor. Dat mis ik wel bij Android.

Voor roaming, blue tooth, GPS etc heb ik een widget. Dat is erg handig op Android.

[Reactie gewijzigd door HummerHealey op 23 juli 2024 17:51]

Algemeen bekend bij mensen die een iphone gebruiken bedoel je? Ik zie mijn schoonvader nochtans dagelijks sukkelen met zijn iphone. Mijn kinderen daarentegen hebben geen enkel probleem om hun weg te vinden op mij android telefoon of tablet...
Anoniem: 453918 @Daejji20 september 2012 09:22
Mmmmm, het feit dat ouderen en kinderen het OS kunnen gebruiken vind ik nou niet echt een positief argument voor iOS. Daarmee geef je dus feitelijk aan dat het OS te simpel is voor de rest van de leeftijdsgroepen, die meer vernuft zouden kunnen gebruiken en vaak ook willen hebben in het OS.

Voor mijn dochtertje heb ik ooit zo'n kinderlaptop gekocht en die vond ze geweldig en daar kon ze heel leuk mee omgaan, maar dat wil niet zeggen dat het ook iets voor mij is.
Voor mijn moeder van 80 heb ik een aantal jaar geleden een telefoon gekocht met hele grote knoppen en nauwelijks functionaliteit, maar dat wil niet zeggen dat het ook iets voor mij is.
daarom zei Einstein al: "Maak alles zo simpel mogelijk, maar niet té simpel".

Dat is veel lastiger dan het klinkt.
Mijn zoontjes van 3 en 4 weten nu al hoe mijn android telefoon en tablet werken. Ze kunnen nu al wat een doorsnee gebruiker zou moeten kunnen. Aanzetten, lockscreen ontgrendelen, geluid bedienen, apps opstarten vanaf zowel home screen als apps drawer, apps afsluiten, youtube filmpjes bekijken, angry birds spelen, memory spelen, etc, etc... Ik hoef ze nu dus al nergens meer mee te helpen. Als een jong kind al zo veel kan, dan zijn of jouw kinderen en ouders héél erg dom, of jij roept maar wat... :O

Je lijkt een tunnelvisie hebben. Werk je weleens met de huidige Android en Windows Phone toestellen? Ik heb zelf dus Android toestellen, maar heb ruim twee jaar geleden erg getwijfeld over iOS en Android. Het voordeel van custom roms bij Android gaf destijds de doorslag, ik ben immers een techneut... :P Het gebruiksgemak was destijds bij iOS groter, maar ik vind dat Android inmiddels iOS voorbij is wat dat betreft. Ik bespreek en vergelijk dit met enig regelmaat met iOS gebruikers. Het grappige is dat alle iOS gebruikers die ik spreek 1-op-1 erin meegaan dat Android op zijn minst gelijkwaardig is geworden aan iOS, maar dat op forums iOS gebruikers dit glashard willen ontkennen. Dat ligt er waarschijnlijk aan dat de iOS gebruikers die ik spreek normale gebruikers zijn, en dus geen 'tweakers' of 'techfreaks'.

Persoonlijk ben ik erg onder de indruk geraakt van Windows Phone. Ik was in het begin bijzonder kritisch tegen het concept van live tiles, maar nu ik het daadwerkelijk gezien heb op Nokia toestellen ben ik van mening dat Microsoft hier een unique selling point heeft. Ik ben benieuwd of Android dit in de toekomst geheel of gedeeltelijk gaat overnemen. Het is innovatief en lijkt inderdaad een verbetering te zijn wat betreft gebruikerservaring.
> Passbook, [...] maar is in Nederland voorlopig nutteloos.

Niet helemaal.

Met behulp van http://www.passsource.com kan je zelf passes aanmaken, bijvoorbeeld van je AH klantenkaart. De bar code verschijnt dan op je scherm. Idem voor andere klantenkaarten.
Vervolgens kom je dan in de winkel waar ze met de laserscanner geen beeld op een LCD scherm kunnen scannen. Handig...
Goede review, vrijwel precies mijn ervaringen.

- Ook ik vind dat er niet superveel veranderd is.
- Ook ik vind de Maps-applicatie niet direct een verbetering (ik moest maandag op het Toepad in Rotterdam zijn, vervolgens vraagt Maps: "bedoeld u Koepad?"). Dit terwijl mijn losse TomTom-app de straat wel kende, en ik puur het juiste pand moest vinden, niet de straat zelf (ik liep al in de straat).
- Ook ik merkte de verbeterde batterijduur van mijn iPhone 4: ik had nog 2% batterij over na 7 uur en 5 min. gebruik + 1 dag en 10 uur stand-by. Wat mij betreft zeer aardig, dit leek ik vroeger (iOS 5) niet te halen...

Mijn mening:
Apple heeft met iOS 6 een solide OS in handen, maar moet uitkijken voor "Symbian-praktijken". Dat was ook jaren populair, maar dat was ook ineens afgelopen. Verder vind ik niet alles direct een verbetering (zo is Street View schrappen gewoon jammer). Ik heb zelf tot nu toe elke OS-upgrade ervaren als een grote verbetering, maar dit keer wil ik het bij een kleine verbetering houden. iOS 6 is dik in orde, maar zoals hierboven ook al gezegd zal Apple wel moeten blijven investeren. Ook simpelere dingen zoals FaceTime dat niet over 3G werkt, gesproken navigatie en Panorama etc. die niet worden meegenomen in de iPhone 4 keur ik af. Als je op die manier USP's moet creëren dan vind ik dat zelf erg jammer.

Verder is het wel zo dat een OS ook wel op een bepaald moment vrijwel alle basis-functionaliteit bevat. Echt grote veranderingen zijn dan sowieso moeilijk. Zo heb ik geen enkel moment echt het idee dat er iets mist aan iOS.

[Reactie gewijzigd door BDHowner op 23 juli 2024 17:51]

Als iPhone 4 gebruiker was het natuurlijk enigszins te verwachten, desalniettemin vind ik het behoorlijk teleurstellend dat Apple zaken als turn-by-turn navigatie, flyovers van kaarten, Facetime over het 3G weg heeft gelaten. Een solide update helaas zonder echte opmerkelijke features of veranderingen.
Als Android gebruiker heb ik niet veel op inhoud toe te voegen. Behalve dan dat ik respect heb voor het optimaliseren van de accuduur. Mensen gebruiken hun smartphone steeds meer en dus is accu van levensbelang. Ik draai zelf, mede ivm accuverbetering custom software. Bij Android ben je voornamelijk afhankelijk van je telefoonleverancier of je wel of niet een update krijgt. Dat is de grote kracht van Apple. Software en hardware in een hand en dus geoptimaliseerd. Daar kan ik wel respect voor hebben.
En toch durft Apple te roepen:

"iOS 6 is the worlds most advanced Mobile operating system" 8)7 |:( Sorry, maar dat is gewoon onzin.

Net zoals

“Today we’re taking it to the next level. Making a huge leap.” – Tim Cook De huge leap blijft wat mij betreft uit :O

en

“iPhone 5 and iOS 6: the biggest things to happen to the iPhone since the iPhone.” – Tim Cook Zo ken ik er nog wel 1 :X

Sorry, maar m'n broek zakt ervan af (no flame intended) Niet omdat de iPhone en iOS niet goed zouden zijn, integendeel, het zijn prima producten. Innovatief en origineel, verre van, maar op hun eigen manier prima.
De arrogantie van Apple steekt hier. Hoe kan een bedrijf die in feite stil staat nog steeds dit soort uitspraken doen? De Apple liefhebbers zullen er van smullen, maar als je even objectief kan zijn, dan slaan ze een enorme flater.

[Reactie gewijzigd door LCP op 23 juli 2024 17:51]

Begin eens met argumenten. Wat hebben ze niet gedaan dat ze wel moeten doen of andersom? Wat doet een andere partij, OS, software, koekenbakker beter? Je geeft drogredeneringen met te veel smileys - inhoud!
Anoniem: 454933 @LCP19 september 2012 17:45
Hier ben ik het compleet mee eens. Dingen introduceren als Facebook integratie en dan zeggen dat het revolutionair is is gewoon onzin. Android bijvoorbeeld heeft dit al een tijd en het opkomende Windows Phone ook. Zo zijn er nog wel meer dingen gejat uit WP en Android.
Ik weet werkelijk niet waarom je gedownmod wordt. FB integratie heb ik al sinds de launch op de SGS2, waarom dit nu pas in iOS komt (NA Twitter!) zou ik werkelijk niet weten.
hoho..nu begin jij ook al jktje.
Ook jij neemt het woordt revolutionair in de mond alsof Apple dat ook doet.
Maar Apple heeft het hier helemaal niet over revolutionair. |:(
Je belicht nu maar een enkele kant van geavanceerd. Je hebt de voorkant waarin ik het wel met je eens ben dat dat achter loopt. Maar aan de andere kant heb je ook nog zoiets als hoe efficiënt een OS om kan gaan met zijn hardware. Welk ander OS ken jij voor mobile toepassingen wat aan een enkele 800 Mhz core genoeg heeft om zo vloeiend te werken.

Android is pas sinds kort vloeiend in combinatie met een 1+ Ghz Quad Core. Laten we wel weten, technisch gezien denk ik dat iOS een stuk geavanceerder is als Android.

User interface gezien denk ik dat Android geavanceerder is.
Maar aan de andere kant heb je ook nog zoiets als hoe efficiënt een OS om kan gaan met zijn hardware. Welk ander OS ken jij voor mobile toepassingen wat aan een enkele 800 Mhz core genoeg heeft om zo vloeiend te werken.
Uh, Windows Phone?
Android is pas sinds kort vloeiend in combinatie met een 1+ Ghz Quad Core. Laten we wel weten, technisch gezien denk ik dat iOS een stuk geavanceerder is als Android
Ben ik met je eens. Echter bestaat er meer dan iOS en Android. Windows Phone, en zeker Windows Phone 8 heeft een meer geavanceerde kernel dan iOS denk ik. Het heeft een gesharede code base kernel met Windows 8, het desktop OS. Dat is behoorlijk geavanceerd kan ik je melden ;)
Windows phone vindt ik ook een goede kans hebber, ware het niet dat alle modelle. Vrij zwaar worden uitgevoerd qua geheugen en processor kracht. Iets steekt er dan wel bij mij dat dit wel eens een rede kan hebben. Hoeft niet zo te zijn maar kan wel.

Dat maakt het ook zo slecht vergelijkbaar, zet Windows Phone 8 op een single core 800Mhz en zie wat het effect is. Helaas zullen we het nooit weten.
Dat zullen we wel weten: http://www.youtube.com/watch?v=a1oMa3ZJt5M
A comparison of two identical prototype phones. The phone on the left is running the Windows CE kernel, the same OS kernel used in Windows Phone 7. The phone on the left is running the Windows NT kernel, the same OS kernel used in Windows Phone 8.

Dubbed "Experiment 19", the prototype system on the right proved that the Windows NT system could achieve better performance than Windows CE on identical hardware. The system was first demonstrated at MSR TechFest 2009. Filmed in 2009, this demonstration proved for the first time that Microsoft could use the same core windows components for both PCs and phones.
Het filmpje laat inderdaad zien dan Windows Phone 7 sneller is dan Windows CE. Alleen het filmpje zegt verder helemaal niets. Ik kan tenminste niet uit het filmpje halen hoe vloeiend de Windows Phone 8 interface is (want de interface die daar gepresenteerd wordt ken ik niet, en er gebeurt ook niet heel veel behalve schuivende icoontjes)
Goed lezen Ronald:

The phone on the left is running the Windows CE kernel, the same OS kernel used in Windows Phone 7. The phone on the left right is running the Windows NT kernel, the same OS kernel used in Windows Phone 8

Het hele filmpje laat zien wat het verschil in performance is tussen de twee kernels bij een identieke applicatie (staat er boven). WP8 zou dus significant beter moeten presteren dan WP7 en da's een hele prestatie, gezien WP7 al enorm snel en stabiel is.
De nieuwe HTC WP8 telefoon heeft een minder krachtige SOC dan de Android tegenhanger :-)
Dat is nogal een aanname, gezien het feit dat iOS gewoon een fork is van OSX...
Het is wel heel Amerikaans om dingen zo te brengen. Wij zijn daar veel te nuchter voor.
Vind deze blogpost daar wel mooi voorbeeld van:

http://stuffdutchpeopleli...24/no-31-keeping-it-real/
+
http://stuffdutchpeopleli...-56-normalcy-doe-normaal/
Cultuur verschilletje he :) Maar is inderdaad wel zo, heb ook een tijdje met Amerikanen opgetrokken en die zien toch wel een slag anders als dat wij zijn. Wij zijn veel te nuchter.

Als je iets in America wilt verkopen dan moet je het ook echt "verkopen" aan de klant. En niet zoals in Nederland alle leuke technische details in de winkel aan je vertellen.
Je hebt gelijk hoor, Nederlanders zeiken alleen maar en presteren niets. En als een ander dat wel doet en daar voor uitkomt is hij arrogant en moet hij z'n plaats kennen. Wat dat betreft kunnen we nog wat van de Amerikanen leren.

[Reactie gewijzigd door HummerHealey op 23 juli 2024 17:51]

je kan veel van ze zeggen, maar niet dat ze stilstaan.

Ze doen iets als ze denken dat het zinvol is, niet omwille van het 'nieuwe'

Wat betreft revolutionair kijk ik uit naar hun Apple TV volgend jaar.
Anoniem: 96284 @LCP19 september 2012 18:06
Je kunt ook overdrijven. Dit gebeurt bij elke presentatie, of het nou Apple, Microsoft, Nokia, Google of Samsung is, ze kunnen moeilijk zeggen dat het nieuwe product eigenlijk maar een kleine upgrade is en 2 zaterdagen met Bob en z'n team gekost heeft en de rest van het R&D budget opgegaan is aan de nieuwe Chinees die op de hoek zit.
Hoe kan een bedrijf die in feite stil staat nog steeds dit soort uitspraken doen?
Dus jij koopt waarschijnlijk niets meer van goederen want als ik de marketing mag geloven van ELK apparaat dat ik in huis heb staan, is het de beste uitvinding sinds gesneden brood...

Maar ja daar staat waarschijnlijk bij jou geen logo op met een Appel, dus dat zal je compleet ontgaan zijn.
Laten we eerlijk zijn mensen. Als Apple (of welke andere fabrikant dan ook) zou zeggen: "this OS is just like the previous one" of "this OS is just like Android" dan lopen we ook weer allemaal te zaniken.

Simpelweg: da's marketingstrategie en daar moet je maar doorheen prikken. Zoals anderen al in andere draadjes hebben opgemerkt...tweakers willen vaak het allernieuwste van het nieuwste. Het merendeel van de alledaagse gebruikers wil maar 2 dingen: gebruikersgemak en iets dat (nagenoeg) altijd werkt.
Ik vind een idee als Passbook tegelijk handig en gevaarlijk. Een digitale verzameling op je telefoon van zaken die je op dat moment nodig hebt is een groot single point of failure. Gaat je telefoon stuk, de accu leeg of zoals tegenwoordig mogelijk is een remote reset van je apparaat en alles is (tijdelijk) weg.

Het lijkt mij niet handig om straks voor bijna 100% afhankelijk te zijn van je telefoon voor je dagelijkse bezigheden. Betalen met je telefoon kun je nog opvangen door toch nog je beurs bij je te hebben, maar een vervoersbewijs is iets anders.

Maar in Nederland zal dat nog wel jaren duren nu er miljarden in de chipkaart zijn gestoken.
Hetzelfde (kwijt = weg) is ook van toepassing op je beurs, niet? Telefoon kun je tegenwoordig wel in hetzelfde rijtje scharen als beurs en sleutels; soms is een telefoon zelfs meer waard (of reden voor meer paniek) dan bijv. een beurs of sleutels.

Met een andere iphone kun je hem met wat geluk dan nog terugvinden, gelukkig :+
Had een mijn vliegtuig instapkaart via QR-code op mijn wm 6.5 telefoon staan. In de wachtruimte iets te enthousiast lopen bellen.....tegen de instap tijd was mijn batterij dood.......minder.
Had een mijn vliegtuig instapkaart via QR-code op mijn wm 6.5 telefoon staan. In de wachtruimte iets te enthousiast lopen bellen.....tegen de instap tijd was mijn batterij dood.......minder.
Je kan altijd bij de balie nog even een nieuwe laten printen. Ook bij de balie bij de gate.

en gewoon opletten.

Voor het gemak heb ik de boarding pass meestal op m'n iPhone staan, maar ik heb altijd een geprint exemplaar voor de zekerheid, en een accu-booster in m'n tas. Dat is de digitale wereld.
Als je dan toch een papieren versie bijhebt, waarom dan alsnog moeilijk doen met je iPhone en een "noodaggregaat"? :?
dat heet 'Double Dutch' :P
Gewoon beide.

Heet redundancy/failsafe, etc.
Passbook is slechts een app die alle digitale 'pasjes' in bij elkaar brengt. Het hele idee van digitale pasjes bestaat al veel langer en wordt ook al vol gebruikt (vooral in de vs).
Zo een digitale pas is vrijwel altijd een extra functionaliteit. Je hebt dan ook nog gewoon de printbare versie via de mail en bent dus nooit alleen maar afhankelijk van je telefoon.
Anoniem: 359213 19 september 2012 17:13
Waarom moet het dan heel anders? Het is zo uber duidelijk en that's it wat wil je nu nog meer? Ik gebruik momenteel een android toestel maar die widgets gebruik ik nooit. Het gaat om de Apps en het browsen en daar verander je niet zoveel aan in een besturing systeem dat ligt aan de ontwikkelaars en safari.

Apple gaat met zijn tijd mee door de social media te integreren, ik ben benieuwd wat mensen echt graag willen in een IOS 7.
Ik denk dat mensen twee jaar geleden geintegreerde social media hadden willen zien.

Ik denk dat nu smartphones zo langzamerhand even krachtig worden als instap-pc's en tablets de functionaliteiten in elkaar gaan overlopen. Apps voor 1 bepaald device? Eigenlijk helemaal niet meer van deze tijd: op dit moment vraagt zelfs mijn vader zich af waarom zijn WhatsApp berichten niet op zijn computer zijn te lezen. Dat geeft wel aan dat Apple nog heel wat werk heeft te verzetten.
Maar dat is toch juist waar Apple nu heel ver gaat. Veel integratie met het desktop systeem. Een iMessage ontvang je op al je apparaten. ICloud maakt je data steeds toegankelijker
Het is juist een gedachtengang van Apple om hetzelfde op al je devices te kunnen.
Volgens mij hebben alle platformen hier nog veel stappen te maken en zijn nu de eerste grote stappen gemaakt. Echter is dit niet iets wat je allemaal eventjes omgooid, dat heeft jaren nodig
Ik werk al een paar jaar met Google Apps...
Inderdaad, een iMessage ontvang je op je iPad, iPhone en MAC en als je het op 1 plaats leest, moet je nog maar 2 x hetzelfde bericht lezen :P
Anoniem: 359213 @Luit19 september 2012 20:21
Idd whatsapp berichten op pc/mac zou top zijn! Maar dan nog zie ik niet helemaal in waarom dan heel het OS moet veranderen.

En voor een ipad zouden idd wat functionaliteiten kunnen worden overgenomen van je pc/mac maar ik zie mensen nog niet zomaar verhalen typen op een ipad..
> WhatsApp op de computer

Dat ligt niet aan Apple, maar aan WhatsApp zelf. Zij besluiten om geen desktop versie van hun applicatie te maken, waar Skype en alle anderen dat wel doen.

WhatsApp heeft zelf besloten alleen op de mobiele markt actief te willen zijn.

Overigens zijn er op Internet wel zat workarounds beschikbaar (run Android in een VM), maar ook veel nepperds die volgens mij alleen achter je gegevens aan zitten.
Whatapp linkt aan telefoonnummer. Die heb je niet op je desktop.
Inzin, het zou whatsapp totaal niet uit mogen maken of ik mijn berichten wil lezen op de desktop. Als ik een whatsapp account aanmaak op mijn telefoon, kunnen ze hem op dat moment linken aan mijn telefoonnummer. Daarna zou ik gewoon hetzelfde bericht ook op mijn pc moeten kunnen ontvangen als ik inlog met datzelfde account. Het telefoonnummer is dan immers al geverifieerd.
Facebook contacten werken al jaren op Android.

Inhaalslag? Ze zijn net bij gekomen.

En widgets gebruik je bijna nooit? Waarom niet? Een buienalarm widget, een agenda widget, een notitieblokje, allemaal superhandig om in een swipe te kunnen zien.
Ik gebruik ook totaal geen widgets, kun je wel zeggen..waarom niet. maar euh..daarom niet.
Gebruik het ook gewoon niet. Vind het niet extreem handig..slurpt mijn batterij leeg volgens mij.
Enige wat ik heb is mijn agenda op 1 scherm. Maar euh..dat kon ik op mijn iPhone ook.
Anoniem: 230001 @Daejji20 september 2012 09:23
Widgets slurpen je batterij niet leeg, ik zou ook niet weten waarom.
Ik heb op mijn openingsscherm een tijd/weer widget staan en op het scherm daarnaast een agenda widget zodat ik in een oogopslag mijn afspraken kan zien. Ik zou niet weten waarom dat mijn batterij leeg zou moeten slurpen. Zolang ik ruim een dag met een batterij kan doen valt het wel mee.
Als je geen widgets hebt maar bv twitter en mail op push hebt staan gaat je batterij veel sneller leeg en daar heb je geen widget voor nodig.
... dat heb ik toch allemaal al met iOS? Dubbelklik, kies agenda uit de balk en gaan met die banaan :) Ik wil helemaal geen apps die zichtbaar draaien op m'n springboard.
Agenda app? Muziek widget of addons zoals minimalistic text

Enkele voorbeelden van minimalistisch gebruik:
http://img.gawkerassets.com/img/17qzyjinahw0yjpg/xlarge.jpg
http://img.gawkerassets.com/img/17sf3rwkiar36jpg/xlarge.jpg
http://img.gawkerassets.com/img/17y3iq419d3hyjpg/xlarge.jpg

Of gebruik gewoon Tasker als je iets automatisch wilt veranderen afh. van gps coördinaten, ...

http://www.youtube.com/wa...er_embedded&v=BEhnOJl5mTo Ook al geef ik toe dat Tasker er niet gelikt uitziet, de functionaliteit is wel awesome!
Ik gebruik ook gen widgets. Waarom wil je informatie op je scherm wat pas geupdate wordt als je er naar kijkt? Dan kun je net zo goed een app openen. Als die widgets nou gewoon op de achtergrond bijgehouden werden zoals de livelites op WP7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.