Hybrids te over
Toshiba had op notebookgebied twee belangrijke aankondigingen op de IFA in Berlijn. De eerste was de Satellite U940: een 14"-ultrabook met een dikte van net iets meer dan 20mm, die dankzij de aanwezigheid van een Geforce GT630M ook op grafisch gebied zijn mannetje moet staan. De prijs van de U940 moet een van zijn sterke punten zijn: hij kost bij verschijning later dit jaar ongeveer 700 euro.
Onze aandacht ging echter uit naar de opvallende Satellite U920t, die ook in Berlijn onthuld werd. Dit is een ultrabook met 12,5"-scherm dat aanraakgevoelig is en op bijzondere wijze over het scherm geschoven kan worden. Kruisingen tussen laptops en tablets waren er te over op de beursvloer. We keken daarom hoe Toshiba zich gaat onderscheiden met zijn slider-ultrabook.
Laat Toshiba maar schuiven
We zagen op de IFA al de Vaio Duo II van Sony en in de afgelopen jaren al 'schuivers' van Asus, Samsung, MSI. Met schuivers oftewel sliders doelen we op notebooks waarbij het scherm via het een of andere mechanisme over het toetsenbord geschoven kan worden om de laptop in een tablet om te vormen.

Het probleem bij de meeste van deze systemen is dat het scherm in laptop-modus in een vaste positie geklikt moet worden, waarbij vaak een steun achter het scherm voor stabiliteit moet zorgen. Als gebruiker kun je dan niet zelf het scherm kantelen, naar de positie van je voorkeur, maar moet je het doen met de stand zoals die door de fabrikant is vastgesteld. Begin vorig jaar namen we de Sliding PC van Samsung onder handen, en daarbij kon je wel zelf het scherm kantelen, maar dat schuifsysteem voelde wel heel gammel aan.
Toshiba gebruikt voor zijn Satellite U920t desondanks een vergelijkbaar systeem als Samsung destijds voor zijn Sliding PC, die overigens een stille dood stierf. Het concern uit Japan heeft het echter doorontwikkeld, waardoor het veel stabieler wordt.

Het mechanisme bestaat uit twee rails aan weerszijden aan de achterkant van het scherm en een bredere sleuf in het midden. Aan beide kanten zitten twee onderdelen aan de schermscharnieren op de body van de laptop bevestigd en de rails schuiven over die onderdelen. Beide onderdelen zijn met elkaar verbonden via een ijzeren stangetje, om te zorgen dat het scherm netjes evenwijdig schuift. In het midden zit dat stangetje dan nog bevestigd aan een schuifbaar onderdeel, dat met een kabel bevestigd is die voor de aansturing van het scherm zorgt.

Als het scherm helemaal over het toetsenbord is geschoven, kan het pas naar voren gekanteld worden. Vervolgens kun je als gebruiker zelf de positie bepalen.

In de praktijk
Toshiba heeft weinig moeite gedaan het systeem aan de achterkant te verbergen. laat staan mooi weg te werken. Ook is aan de voorzijde nog een stukje van de schermconnector te zien. Het geeft de Satellite een wat industrieel aanzien, waardoor sommige consumenten wellicht afgeschrikt worden. Anno 2012 is het devies bij tablets en laptops immers dat deze er strak afgewerkt uit moeten zien.
Het schuiven verloopt veel stabieler en soepeler dan bij eerdere slidingmethodes die we uitprobeerden. Het scherm bleef netjes evenwijdig aan het keyboard bij het uitschuiven en we konden het keer op keer zonder moeite doen, zonder dat we problemen tegenkwamen. Het scherm kan met een hand geschoven worden, maar in de praktijk zul je twee handen gebruiken. Het feit dat het scherm vervolgens op de stand van je voorkeur gezet kan worden, is een voordeel. Overigens is er wel een grens; het scherm kan niet naar voren gekanteld worden. Een nadeel is dat het paneel eerst helemaal uitgeschoven moet worden, voordat je het naar je toe kunt hellen. Ook vonden we de scharnieren van het scherm vrij dun en we hopen dat die het scherm goed op zijn plek houden.
/i/1346701057.jpeg?f=imagenormal)
Toshiba heeft de dikte van het systeem gelukkig binnen de perken weten te houden; het keyboarddeel met scherm erboven meet net geen 20mm. Het valt daarmee binnen de ultrabookgrenzen en omdat ook aan de andere vereisten voor deze categorie is voldaan, schermt Toshiba met deze aanduiding in plaats van bijvoorbeeld tablet of convertible laptop.
/i/1346701056.jpeg?f=imagenormal)
Wel is het gewicht met 1,45 kilo aan de hoge kant. Een schermdiagonaal van 12,5 inch is al groot en met dit gewicht is het apparaat niet ideaal voor langdurig tabletgebruik; je krijgt er vermoeide handen van. Een groter probleem met het scherm is de resolutie: die is 1366x768 pixels. Ook ondersteunt het scherm de verwerking van gelijktijdige aanraking van maximaal vijf vingers. Bij een lage prijs zou dat nog niet zo'n probleem zijn, maar de Satellite krijgt een adviesprijs van 1199 euro. Voor dat geld verwachten we een hogere resolutie en 10-vingerige touch-ondersteuning. Wel gaat het in ieder geval om een ips-scherm met Gorilla Glass.
Ultrabook-specs
De behuizing maakt op ons een zeer degelijke indruk. Toshiba heeft magnesium gebruikt en de U920t is aan de zijkanten en bij de palmrests van een oppervlak met weefselstructuur voorzien. Dit maakt dat de ultrabook annex tablet heel fijn in de hand ligt. Het toetsenbord is van een backlight voorzien en gelukkig is er een touchpad aanwezig, in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld de Vaio Duo 11. De bouwkwaliteit en afwerking van de U920t zijn uitstekend en er valt in laptopstand goed mee te werken, waarbij het enige kritiekpunt is dat het scherm wel erg dicht op het keyboard zit.
/i/1346701045.jpeg?f=imagenormal)
Toshiba levert de hybride notebook met Core i-chips van de Ivy Bridge-generatie, maximaal 8GB geheugen en een ssd van maximaal 256GB. Verder is er ondersteuning voor wifi-n, bluetooth 4.0 en Intels Wireless Display voor het draadloos verzenden van beeld naar een tv of monitor.
Aansluitmogelijkheden via kabels zijn er ook voldoende, dankzij twee usb 3.0-poorten en hdmi. Deze laatste zit met een van de usb-poorten aan de achterkant, de andere usb-interface zit links, naast de volumeregeling en de aan-uitknop. De laptop slikt sd-kaarten via zijn lezer en uiteraard is er een audioaansluiting. Beide zitten rechts.
/i/1346701060.jpeg?f=imagenormal)
Naast de gyroscoop die nodig is om automatisch tussen landscape- en portrait-beeld te wisselen, heeft de U920t gps voor plaatsbepaling en een magnetometer voor een kompasfunctie. Ook is er een ambient lightsensor voor het automatische dimmen van het scherm. Noemenswaardig is verder nog dat de camera aan de voorzijde een resolutie van 1-megapixel heeft en die aan de achterzijde 3 megapixel. Opvallend is dat de camera aan de achterkant van het scherm niet in tabletstand is te gebruiken, alleen in laptopmodus: het keyboarddeel zit er in ingeschoven stand voor.
Premiumproduct?