Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Toshiba U920t: slider-ultrabook met touchscreen

04-09-2012 • 09:00

35

Multipage-opmaak

Hybrids te over

Toshiba had op notebookgebied twee belangrijke aankondigingen op de IFA in Berlijn. De eerste was de Satellite U940: een 14"-ultrabook met een dikte van net iets meer dan 20mm, die dankzij de aanwezigheid van een Geforce GT630M ook op grafisch gebied zijn mannetje moet staan. De prijs van de U940 moet een van zijn sterke punten zijn: hij kost bij verschijning later dit jaar ongeveer 700 euro.

Onze aandacht ging echter uit naar de opvallende Satellite U920t, die ook in Berlijn onthuld werd. Dit is een ultrabook met 12,5"-scherm dat aanraakgevoelig is en op bijzondere wijze over het scherm geschoven kan worden. Kruisingen tussen laptops en tablets waren er te over op de beursvloer. We keken daarom hoe Toshiba zich gaat onderscheiden met zijn slider-ultrabook.

Laat Toshiba maar schuiven

We zagen op de IFA al de Vaio Duo II van Sony en in de afgelopen jaren al 'schuivers' van Asus, Samsung, MSI. Met schuivers oftewel sliders doelen we op notebooks waarbij het scherm via het een of andere mechanisme over het toetsenbord geschoven kan worden om de laptop in een tablet om te vormen.

Toshiba Satellite U920t IFA 2012

Het probleem bij de meeste van deze systemen is dat het scherm in laptop-modus in een vaste positie geklikt moet worden, waarbij vaak een steun achter het scherm voor stabiliteit moet zorgen. Als gebruiker kun je dan niet zelf het scherm kantelen, naar de positie van je voorkeur, maar moet je het doen met de stand zoals die door de fabrikant is vastgesteld. Begin vorig jaar namen we de Sliding PC van Samsung onder handen, en daarbij kon je wel zelf het scherm kantelen, maar dat schuifsysteem voelde wel heel gammel aan.

Toshiba gebruikt voor zijn Satellite U920t desondanks een vergelijkbaar systeem als Samsung destijds voor zijn Sliding PC, die overigens een stille dood stierf. Het concern uit Japan heeft het echter doorontwikkeld, waardoor het veel stabieler wordt.

Toshiba Satellite U920t IFA 2012

Het mechanisme bestaat uit twee rails aan weerszijden aan de achterkant van het scherm en een bredere sleuf in het midden. Aan beide kanten zitten twee onderdelen aan de schermscharnieren op de body van de laptop bevestigd en de rails schuiven over die onderdelen. Beide onderdelen zijn met elkaar verbonden via een ijzeren stangetje, om te zorgen dat het scherm netjes evenwijdig schuift. In het midden zit dat stangetje dan nog bevestigd aan een schuifbaar onderdeel, dat met een kabel bevestigd is die voor de aansturing van het scherm zorgt.

Toshiba Satellite U920t IFA 2012

Als het scherm helemaal over het toetsenbord is geschoven, kan het pas naar voren gekanteld worden. Vervolgens kun je als gebruiker zelf de positie bepalen.

Toshiba Satellite U920t IFA 2012

In de praktijk

Toshiba heeft weinig moeite gedaan het systeem aan de achterkant te verbergen. laat staan mooi weg te werken. Ook is aan de voorzijde nog een stukje van de schermconnector te zien. Het geeft de Satellite een wat industrieel aanzien, waardoor sommige consumenten wellicht afgeschrikt worden. Anno 2012 is het devies bij tablets en laptops immers dat deze er strak afgewerkt uit moeten zien.

Het schuiven verloopt veel stabieler en soepeler dan bij eerdere slidingmethodes die we uitprobeerden. Het scherm bleef netjes evenwijdig aan het keyboard bij het uitschuiven en we konden het keer op keer zonder moeite doen, zonder dat we problemen tegenkwamen. Het scherm kan met een hand geschoven worden, maar in de praktijk zul je twee handen gebruiken. Het feit dat het scherm vervolgens op de stand van je voorkeur gezet kan worden, is een voordeel. Overigens is er wel een grens; het scherm kan niet naar voren gekanteld worden. Een nadeel is dat het paneel eerst helemaal uitgeschoven moet worden, voordat je het naar je toe kunt hellen. Ook vonden we de scharnieren van het scherm vrij dun en we hopen dat die het scherm goed op zijn plek houden.

Toshiba Satellite U920t IFA 2012

Toshiba heeft de dikte van het systeem gelukkig binnen de perken weten te houden; het keyboarddeel met scherm erboven meet net geen 20mm. Het valt daarmee binnen de ultrabookgrenzen en omdat ook aan de andere vereisten voor deze categorie is voldaan, schermt Toshiba met deze aanduiding in plaats van bijvoorbeeld tablet of convertible laptop.

Toshiba Satellite U920t IFA 2012

Wel is het gewicht met 1,45 kilo aan de hoge kant. Een schermdiagonaal van 12,5 inch is al groot en met dit gewicht is het apparaat niet ideaal voor langdurig tabletgebruik; je krijgt er vermoeide handen van. Een groter probleem met het scherm is de resolutie: die is 1366x768 pixels. Ook ondersteunt het scherm de verwerking van gelijktijdige aanraking van maximaal vijf vingers. Bij een lage prijs zou dat nog niet zo'n probleem zijn, maar de Satellite krijgt een adviesprijs van 1199 euro. Voor dat geld verwachten we een hogere resolutie en 10-vingerige touch-ondersteuning. Wel gaat het in ieder geval om een ips-scherm met Gorilla Glass.

Ultrabook-specs

De behuizing maakt op ons een zeer degelijke indruk. Toshiba heeft magnesium gebruikt en de U920t is aan de zijkanten en bij de palmrests van een oppervlak met weefselstructuur voorzien. Dit maakt dat de ultrabook annex tablet heel fijn in de hand ligt. Het toetsenbord is van een backlight voorzien en gelukkig is er een touchpad aanwezig, in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld de Vaio Duo 11. De bouwkwaliteit en afwerking van de U920t zijn uitstekend en er valt in laptopstand goed mee te werken, waarbij het enige kritiekpunt is dat het scherm wel erg dicht op het keyboard zit.

Toshiba Satellite U920t IFA 2012

Toshiba levert de hybride notebook met Core i-chips van de Ivy Bridge-generatie, maximaal 8GB geheugen en een ssd van maximaal 256GB. Verder is er ondersteuning voor wifi-n, bluetooth 4.0 en Intels Wireless Display voor het draadloos verzenden van beeld naar een tv of monitor.

Aansluitmogelijkheden via kabels zijn er ook voldoende, dankzij twee usb 3.0-poorten en hdmi. Deze laatste zit met een van de usb-poorten aan de achterkant, de andere usb-interface zit links, naast de volumeregeling en de aan-uitknop. De laptop slikt sd-kaarten via zijn lezer en uiteraard is er een audioaansluiting. Beide zitten rechts.

Toshiba Satellite U920t IFA 2012

Naast de gyroscoop die nodig is om automatisch tussen landscape- en portrait-beeld te wisselen, heeft de U920t gps voor plaatsbepaling en een magnetometer voor een kompasfunctie. Ook is er een ambient lightsensor voor het automatische dimmen van het scherm. Noemenswaardig is verder nog dat de camera aan de voorzijde een resolutie van 1-megapixel heeft en die aan de achterzijde 3 megapixel. Opvallend is dat de camera aan de achterkant van het scherm niet in tabletstand is te gebruiken, alleen in laptopmodus: het keyboarddeel zit er in ingeschoven stand voor.

Premiumproduct?

Toshiba heeft een heleboel goed gedaan bij zijn U920t. Het schuiven van het scherm gaat soepel en voelt degelijk aan. De hele notebook komt stevig en goed afgewerkt over en hij ligt echt lekker in de hand. In die zin is het Japanse bedrijf erin geslaagd een premiumproduct te maken.

Bij een premiumproduct hoort een premiumprijs. De Duitse woordvoerder van Toshiba vertelde dat de prijs bij de Oosterburen 999 euro gaat bedragen. Dat zou nog redelijk zijn, hoewel we voor die prijs inmiddels ook al een hogere resolutie zouden willen zien. Het is niet voor niets dat de resolutie van tablets hoger ligt dan die bij laptops; je zit met je ogen dichter bij het scherm.

In Nederland krijgt de Satellite de veel hogere prijs van 1200 euro. Dat is fors, gezien het scherm. Ook al krijg je voor dat geld een redelijk geslaagde hybride notebooktablet, denk ik niet dat consumenten warm lopen voor dit model. Niet alleen de schermresolutie is daar debet aan, ook zal het lastig worden de consument te overtuigen van de meerwaarde van het schuifmechanisme. Tot nu toe is fabrikanten dat nog met geen een model gelukt.

Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012 Toshiba Satellite U920t IFA 2012

Reacties (35)

35
33
12
0
0
16
Wijzig sortering
Anoniem: 449164 4 september 2012 09:14
Ziet eer goed uit, de eerste waar het schuiven goed werkt. Ik denk wel dat de prijs dan te hoog is voor de resolutie.
Jammer dat die achterkant foeilelijk is. Verder moet je je ook niet voorstellen dat er iets aan dat metalen staafje blijft hangen. Bam, daar gaat je scherm. Of als 'ie alleen verbogen is, zal 'ie in elk geval niet meer lekker schuiven.
Het lijkt mij iig een systeem dat snel kapot gaat, ik heb ook meer vertrouwen in het Dell Duo systeem (wat ook fragiel lijkt).
Ook voor zo'n hoge prijs zou ik het zeker niet doen. Ook het feit dat het scherm recht uitgeschoven moet worden is problematisch naar mijn mening.

Het is leuk bedacht, alleen als de scharnieren een degelijker uiterlijk zouden hebben lijkt deze hybride niets voor mij
Alsof je constant naar de achterkant van het scherm zit te kijken ;) JA tuurlijk moet t product er een beetje knap uitzien en naar mijn idee doet ie dat ook in zijn geheel! Alleen moet je ergens concessies doen om het ontwerp zo te maken dat het scherm kan sliden ;)
Mooi ding hoor, die schermconstructie is even wennen denk ik. Wel jammer van de hoge prijs in Nederland (maar liefst 200 euro duurder dan in Duitsland) wat is de reden daarvan?
De BTW in Duitsland is19% in NL binnekort 21%. Dus dat is niet de enige reden aangezien dat verschil ongeveer 20 euro is.
Wat is het nut van ondersteuning voor 10 vingers tegelijk op je aanraakscherm? Ik gebruik er op mijn iPad ook maximaal vijf (voor de app-close gesture), en ik zie mezelf echt niet met twee handen tegelijk met alle vingers over het scherm schuiven. Volgens mij biedt dat weinig meerwaarde.
Als hij stevig staat dan kun je best met 10 vingers op een touchscreen typen. Dat zie ik mensen op een iPad (met standaard) namelijk ook doen.
bij het typen heb je maar 1 aanraakpunt per karakter, dus dat zal het niet zijn denk ik
Het is goed te zien dat fabrikanten nu de markt aan het aftasten zijn. Doordat W8 goed bestuurd kan worden met touch (soms zou ik zelfs zeggen: is er geheel voor ontwikkeld - al is dat te kort door de bocht) fabrikanten niet goed weten wat de consument ermee wil. Daardoor zie je dus ook dat de fabrikanten verschillende oplossingen hebben:
- sliders (geen enkele was een succes)
- Transformers (het concept van Asus - tablet plus optioneel dock)
- ultrabook met touchscreen
- gewone tablet
Ik denk dat de sliders zelf de aftocht zullen blazen, aangezien het concept leuk is maar 1) te zwaar is voor in de handen te houden en 2) consumenten vaak het mechanisme niet vertrouwen en 3) de prijs.
Ik denk dan ook dat de laatste drie keuzes de meest gebruikte worden en naar mijn mening zijn het ook de meest logische. Het is alleen jammer dat W8 zich op dit moment uit de markt prijst. MS komt al met een op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en volledig nieuw OS (voor de gewone consument die nog niet bekend is met Metro) waarvan het zichzelf nog moet bewijzen, vervolgens prijzen ze ook nog de producten opmerkelijk hoger dan alle bestaande tablets. Ik zou liever straks een hoogwaardige tablet zien in de vorm van een Transformer Prime met W8 voor dezelfde prijs als de Android tablet, dan zie ik veel meer succes voor MS.
Ik verwacht zelf juist vrij veel van de sliders. Het fysieke toetsenbord blijft toch een van de betere input methodes. Zo'n virtueel toetsenbord op je scherm werkt ook wel, maar gaat toch ten koste van je zichtbare schermoppervlakte.

Echter moet om het slider model echt te laten slagen, het gewicht wel drastisch omlaag. Anderhalve kilo voor een laptop is wel netjes, maar inderdaad voor een tablet veel te zwaar.
Er is nog een concept, kijk naar de HP TouchSmart tx2, daarbij roteer je het scherm en leg je vervolgens plat voor je "tablet modus".
Dit schuifsysteem doet me denken aan mijn oude HTC Kaiser. Ik weet nog dat, als je daar wat lomp mee om gaat, dat het dan wel wat goedkoop/losjes begint aan te voelen na 2 jaar.

Sluit me dan ook aan bij South_Styler wat dat betreft: vertrouwen in sliders heb ik iig als consument niet.

Eigenlijk zien we weer een herhaling van vroeger vind ik, maar dan in het groot:
- Slider: HTC Kaiser, nu in notebook/tablet formaat
- ultrabook met touchscreen: T-Mobile MDA Pro in notebook/tablet formaat

Doe mij dan toch maar een ultrabook met touch-screen denk ik dan: daar zou ik wel vertrouwen in hebben, mits de boel echt licht en stevig aanvoelt. Een slider? Liever niet....
Ik vraag me af of je niet heel veel krasjes op je scherm krijgt op deze manier. Normaal is een laptopscherm beschermd als het dichtgeklapt is. Bij al deze sliders zit het scherm aan de buitenkant als je 'm opruimt. Als je je tables ergens neerlegt of in je tas stopt is het scherm dus onbeschermd.
Dat is met elk tablet zo, toch? Ik neem mijn iPad in elk geval mee in een soort sleeve, en dat deed ik met mijn laptop ook altijd. In mijn geval kan die ook als standaard dienen, maar dat is hier dus niet nodig.
Wordt hier wel erg enthousiast over moet ik zeggen Heb altijd al beetje gehad met windows producten ja helemaal top desktop of een laptop anders niet .Windows mobile was echt altijd ruk en tablet was ik allemaal niet over te spreken. Je kijkt dan toch stiekem een heel klein beetje naar apple(producten behuizing synchronisatie die meestal vlekkeloos verloopt).
Echter zie ik het na een flinke dip voor microsoft het heel rooskleurig in. 1 systeem windows 8 wat goed met elkaar kan praten denk aan : TV, Smartphone, deskop/laptop, en tablet met uitschuifmogelijkheid! Microsoft zorg er echt voor dat het goed samen werkt en dat de app store snel mogelijk goed vol zit. Denk dat ze de markt weer terug winnen! meningen?
Ik zie nu de ene na de andere Windows 8 ultrabook met touchscreen of slider met touchscreen of tablet met docking station of ultrabook met normaal beeldscherm én touchscreen aan de achterkant voorbij komen. Waar blijven de echte Windows 8 tablets?

Waarom wordt er bij Windows 8 tablets zo halsstarrig vastgehouden aan een toetsenbord?

Ik ben erg onder de indruk van technische mogelijkheden die de verschillende fabrikanten ten toon spreiden, maar met dit soort hybrides win je het volgens mij niet van de iPad en de Android tablets.
Die zie je ook veelvuldig. Maar het punt is dat dit een vernieuwende markt is, en de combinatie van Windows 8 en Windows RT is gewoon heel interessant. Een volwaardig besturingssysteem en een tabletsysteem in één, ik snap de aandacht wel die naar deze producten uitgaat.
Je ziet daaraan dus dat de hardware die "afgestemd" is op Windows 8, net zo krampachtige hybrides zijn als het OS zelf. Het is een tablet, het is een desktop, het is beide. Maar dat laatste is gewoon onhandig, zowel in de praktijk als (blijkt) in de techniek.
Anoniem: 405407 4 september 2012 09:20
de ultrabook voor 700 euro zie ik anders wel brood in!
Ik ook maar hou er dan wel rekening mee dat die niet hetzelfde biedt als een echte ultabook.
Het schuif systeem ziet er goed uit. Alleen jammer weer van die schanieren. Het zal niet lang duren voordat we echt doodgegooid gaan worden met dit soort dingen.
Hopen dat dat de prijs dan zakt.

Ben ook benieuwd wat het effect zal zijn voor android en apple.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.