Innovatie of proefballon?
Woensdag heeft Nikon een aantal nieuwe Coolpix-compactcamera's aangekondigd. Naast de Coolpix P7700, een nieuwe versie van de Coolpix P7100 met een lichtsterkere lens en nieuw uitklapmechanisme voor het lcd-scherm, introduceerde Nikon ook de Coolpix S800c, een compactcamera met een 10x-zoomlens. De S800c heeft als bijzonderheid dat hij op Android draait, en Tweakers.net mocht een dagje met een pre-productiemodel op stap.
Niet nieuw
Het gebruik van Android in een compactcamera met optische zoom is niet nieuw. Zo toonde Polaroid begin dit jaar op de CES 2012-elektronicabeurs in Las Vegas een Android-camera met 3x zoom. Het grotere zoombereik van de nieuwe Nikon is belangrijk omdat er steeds meer met smartphones wordt gefotografeerd. Vooral goedkopere camera's met beperkt zoombereik hebben last van de concurrentie van telefoons.
De beeldkwaliteit van smartphonecamera's is de laatste jaren dan ook flink verbeterd, en met bijvoorbeeld Nokia's Pureview-technologie kunnen smartphones nu ook zonder interpolatie 'inzoomen', al levert dat bij de Nokia 808 Pureview nog wel veel extra ruis op. Bovendien kunnen smartphones de gemaakte foto's direct doorsturen of via sociale media delen.
Door de Coolpix S800c op Android te baseren, probeert Nikon de sterke punten van een compactcamera met een flinke zoomlens te combineren met de connectiviteit van Android. Het enige wat ontbreekt is een slot voor een sim-kaart. Als er een wifi-netwerk binnen bereik is, is het overigens ook met deze camera mogelijk om met Skype een belletje te plegen.

Eerdere innovaties
De introductie van de Coolpix S800c lijkt een gewaagde zet van Nikon. Je kan je afvragen of het toestel niet eerder een proefballonnetje is, om de mening van consumenten te peilen. In het verleden heeft Nikon echter wel vaker producten met destijds unieke features uitgebracht.
Zo kondigde het cameramerk in 2008 de Coolpix P6000 aan. Dit was een high-end compactcamera met een ethernetpoort, zodat foto's snel geüpload konden worden naar MyPictureTown, Nikons online fotodienst. Bij de volgende Coolpix P-modellen verdween de ethernetpoort echter weer.
In 2009 bracht Nikon zijn eerste compactcamera met ingebouwde projector uit, de Coolpix S1000pj. Hoewel de lichtopbrengst tegenviel, waardoor er alleen in een redelijk goed verduisterde ruimte nog wat te zien was, werd het toestel positief ontvangen. Ondanks de wat tegenvallende verkopen is de 'pj'-serie alweer bezig aan de derde generatie.
Ook in 2008 bracht Nikon een zogeheten head-mounted display op de markt, onder de naam Media Port. Dit apparaat zag eruit als een koptelefoon met een elektronische zoeker. De Media Port werd alleen in Azië uitgebracht, maar ook andere elektronicabedrijven, waaronder Epson, kwamen met vergelijkbare systemen op de proppen. Inmiddels probeert zelfs Google met zijn Project Glass-hardware de consumentenmarkt met een dergelijk systeem te bedienen.
Behuizing: onmiskenbaar Coolpix
De aluminium behuizing van ons testexemplaar is in fris wit uitgevoerd, maar er verschijnen ook modellen in andere kleuren. Alleen de achterkant, die grotendeels door een touchscreen wordt ingenomen, is omgeven door een lijst van blank aluminium.
Het toestel heeft met de glooiende overgang van body naar lens wel wat weg van de Coolpix S8200, de S9300 en de S6300, die beduidend minder breed is. Wel heeft de S800c meer afgeronde hoeken dan de huidige Coolpix-modellen.

Ook is het ontwerp enigszins vergelijkbaar met de Nokia 808 PureView-cameraphone. De Nokia is echter iets dunner, lichter en - vanwege het grotere scherm - langer. En in tegenstelling tot de Coolpix S800c kan je met de 808 ook gewoon bellen.

| Coolpix S800c | Coolpix S6200 | 808 PureView |
Scherm |
3,5"-oled |
2,7"-lcd |
4"-oled |
Lengte |
111mm |
93,2mm |
124mm |
Hoogte |
60mm |
56,9mm |
60mm |
Diepte |
22,4-27,7mm |
25,3mm |
12,9-18mm |
Gewicht |
181g |
157g |
169g |
Aan de voorkant zien rechtsboven, redelijk dicht op de lens, een vaste flitser. Links van de lensmodule zijn een af-hulplicht en twee openingen voor de stereomicrofoons te zien.
:fill(white)/i/1345560227.jpeg?f=thumb)
De achterkant wordt gedomineerd door het capacitieve 3,5"-oled-scherm. De toplaag is van glas en steekt aan de linkerkant iets boven de metalen rand uit. Rechts van het scherm heeft Nikon een vertikale grip gemaakt die op zijn beurt weer iets boven het scherm uitsteekt. Dat moet voorkomen dat er krassen op het scherm komen als je de Coolpix S800c op zijn achterkant legt. In de grip zijn de drie fysieke Android-knoppen verwerkt: back, home en menu. De drie knoppen geven een duidelijke klik.
:fill(white)/i/1345560399.jpeg?f=thumb)
Aan de bovenkant vinden we diverse logo's, een aan-uitknop en de sluiterknop met daaromheen de zoomring. De rechterzijde van de camera herbergt een hdmi- en een usb-aansluiting achter twee klepjes, die met rubberen scharniertjes zijn bevestigd. Daartussen zit een oogje voor het draagriempje.
De metalen statiefdraad aan de onderkant is iets naast de loodlijn van de lens geplaatst, en daarnaast zit een langwerpig klepje waarachter de accu en het sd-slot schuilgaan. De accu is de EN-EL12, die een capaciteit van 1050mAh heeft.
Intern: een oude processor
Scherm
De Coolpix S800c is voorzien van een 3,5"-oled-scherm. Dit 16:9-display heeft een effectieve resolutie van 854x480 pixels; omdat het scherm een Pentile-layout heeft, zijn er in totaal 819.000 subpixels. De Android-interface ziet er op dit scherm voldoende scherp uit, maar kleine details en vooral kleine letters zien er korrelig uit. Inzoomen helpt dan.
Toch hadden we voor een dergelijke resolutie een scherper beeld verwacht. In vergelijking met het scherm van de Nokia 808 PureView ziet het oled-display van de S800c er wat blauw uit. Het Nokia-scherm kan vanwege de Clear Black-technologie zwart beter weergeven, ook onder een hoek.
Het is niet voor het eerst dat Nikon dit oled-scherm in een compactcamera toepast. Eerder werd hetzelfde touchscreen al gebruikt voor de Coolpix S70, de S80 en de S100. Het is niet bekend wie de fabrikant van het scherm is.
Beeldsensor en lens
Nikon heeft in de Coolpix S800c een 1/2,3"-bsi-cmos-beeldsensor met 16 megapixels geplaatst. Het lijkt dezelfde sensor te zijn die ook in de Coolpix-modellen S9300, S9200, S6300 en S100 is verwerkt. Bij onze recente roundup van travelzooms viel de beeldkwaliteit van de S9300 wat tegen, al heeft die camera een lens met een bijna twee keer zo groot zoombereik.
De S800c heeft een 10x-zoomlens en ook deze kennen we van eerdere Coolpix-modellen als de S6300 en de S6200. De lens heeft een brandpuntsafstand van 4,5-45mm, waarvan de beeldhoek equivalent is aan die van een 25-250mm-lens in kleinbeeldformaat. Overigens is de Coolpix S9300 met zijn de 18-zoomlens slechts vier milimeter dikker dan de Coolpix S6300 met de 10x-lens, zodat we wellicht ook een Android-telefoon met 18x zoom tegemoet kunnen zien.

Op onderstaande foto's is te zien hoe de beeldhoeken van de zoomlens in de groothoek- en telestand zich tot elkaar verhouden.


Processor
Nikon heeft bij de introductie van de Coolpix S800c wel gemeld dat het toestel is voorzien van een Expeed C2-beeldprocessor, maar niets gezegd over de processor waarop Android draait. We weten echter dat het om een singlecore Cortex A8-processor met een PowerVR SGX540-gpu gaat.
Deze combinatie is bekend van de Samsung Exynos 3 Hummingbird, die onder meer de eerste Galaxy S uit 2010 en Googles Nexus S aandreef. In die toestellen draait de soc op 1GHz.
De benchmarks lijken te bevestigen dat het om dezelfde soc gaat: de S800c doet het ongeveer even goed als Hummingbird-smartphones.
De score in Antutu, dat zowel de cpu als de gpu test, is naar hedendaagse maatstaven niet echt goed, maar de camera presteert wel beter dan de Nexus S.
De Offscreen-test van GL Benchmark meet hoe snel de gpu beelden rendert zonder dat het scherm aanstaat, waardoor schermresolutie geen rol speelt. Zo krijgen we een goed beeld van de krachtsverschillen tussen de gpu's. De score van de Nikon ligt dicht bij die van de Nexus S, waardoor je kunt concluderen dat de gpu vergelijkbaar is. De Galaxy Nexus heeft dezelfde gpu, maar dan op een hogere kloksnelheid.
Als dezelfde benchmark wel beelden moet weergeven, dan blijkt de gpu 27 beelden per seconde op het 854x480-scherm van de Coolpix te kunnen zetten. Dat is niet slecht, maar wederom een stuk minder dan huidige high-end-smartphones, die tegen de limiet van 60fps aanzitten.
De browser van de Coolpix heeft voor onze Frontpage-test iets meer dan een seconde nodig. Dat is niet slecht - er zijn veel toestellen die het minder goed doen - maar het is ook weer niet zo goed dat Nikon het van de daken kan schreeuwen.
Interface: onwennig huwelijk
Android 2.3.3
De Coolpix S800c draait op Android 2.3.3 Gingerbread. Volgens Nikon is voor deze versie gekozen omdat die het beste aansluit bij de hardwaremogelijkheden van de S800c. De meeste smartphones worden echter al met Android 4/Ice Cream Sandwich uitgeleverd.
Ondanks de wat oudere software kan de Play Store-appwinkel van Google gewoon op de S800c worden gebruikt, en er is dus een groot aanbod van relevante apps.
Hoewel het capacitieve scherm vingerbewegingen goed kan registreren, merkten we af en toe toch lichte haperingen op. Het is ons echter niet duidelijk of dat aan de snelheid van de soc ligt of dat de software nog geoptimaliseerd moet worden. Ook bleek de S800c erg happig op het selecteren van schermelementen terwijl we sleepbewegingen over het scherm maakten.
:fill(white)/i/1345733557.jpeg?f=thumb)
Foto's nemen
Hoewel Nikon het grootste gedeelte van het Android-besturingssysteem ongemoeid heeft gelaten, gebruikt de fabrikant voor het cameragedeelte eigen apps, met als belangrijkste natuurlijk de Camera-app. Deze toont in het midden een 4:3-beeld van de sensor met links en rechts icoontjes op een zwarte achtergrond.
Links staan vier icoontjes. De bovenste laat de belichtingscompensatie via sliders aanpassen. Deze aanpassing zie je ook direct in beeld. Daaronder staat een icoon voor het aan- of uitzetten van de macrostand, terwijl met het derde icoontje de zelfontspanner kan worden ingesteld. Het onderste icoon is voor de flitsinstellingen.
Aan de rechterkant staan twee iconen. Met het bovenste kan de opnamemodus ingesteld worden. Sluitertijd- en diafragmavoorkeuze zijn niet mogelijk; er kan gekozen worden uit verschillende scènestanden als 'sport', 'landschap' of 'zonsondergang', terwijl ook speciale effecten als 'sepia', 'hoogcontrast monochroom' en 'high-key' mogelijk zijn. Ook is er een 'slim portret'-stand en kan in dit submenu de filmstand worden geactiveerd. Met het icoon rechtsonder kan de fotogallery geopend worden.
:fill(white)/i/1345674947.jpeg?f=thumb)
In de camera-app kan met de fysieke Menu-knop het Opnamemenu worden opgeroepen. Dit bevat zes opties, waaronder de iso-intellingen, de transportstand en de witbalans.

Standaard staat de camera ingesteld op het direct nemen van een foto, waarbij wordt scherpgesteld op de plek die je met je vinger aanwijst. Het is ook mogelijk om alleen de focus en de belichting te vergrendelen, waarna met de sluiterknop afgedrukt kan worden. Dat is bijvoorbeeld handig voor foto's met statief of zelfontspanner.
De iso-waarde is in te stellen van iso 125 tot en met iso 3200, terwijl het auto-iso-bereik begrensd kan worden op iso 400. Dat is bruikbaar bij flitsfotografie en kan ook gebruikt worden om de ruis bij mindere lichtomstandigheden te beperken.
De Coolpix S800c kan naast enkelvoudige opnames ook in de continustand foto's nemen, waarbij gekozen kan worden uit een trage en een snelle stand. Met de laatste kunnen naar keuze 60 of 120 beelden per seconde worden vastgelegd. De witbalans heeft de meeste standaardopties, maar bijvoorbeeld een instelling in Kelvin ontbreekt. Dat is overigens niet ongebruikelijk bij compactcamera's.
:fill(white)/i/1345675223.jpeg?f=thumb)
Ook voor het afspelen van foto's heeft Nikon een app gebouwd. De interface daarvan is eenvoudig van opzet, met links een prullenbak om foto's te verwijderen, en rechts een icoon om wifi aan of uit te zetten en een share-knop om de foto te delen met diensten als Gmail, Google+, Picasa en Skype. In dit rijtje ontbreken opmerkelijk genoeg Facebook en Flickr. Een derde icoon aan de rechterkant voert de gebruiker terug naar de opnamefunctie.
:fill(white)/i/1345677538.jpeg?f=thumb)
De Coolpix S800c levert ook een app mee om foto's en video's te uploaden naar een 'smart device', waarmee waarschijnlijk een smartphone of tablet bedoeld wordt. We hebben geprobeerd verbinding te leggen met een voor handen zijnde Galaxy SII van Samsung, maar op de een of andere manier lukte dat niet. De Coolpix-foto-uploadtool is wel erg summier van opzet met geen enkele instellingsmogelijkheid.
Gelukkig is de camerafunctionaliteit ook te benaderen via apps van bijvoorbeeld Twitter en Facebook zelf. De Twitter-app maakt gebruik van de Camera-app van Nikon en heeft daardoor de beschikking over de volledige functionaliteit. Facebook maakt echter gebruik van eigen software voor het nemen van foto's in Android en dit heeft als belangrijke consequentie dat het niet mogelijk is om hiermee in- en uit te zoomen. Ook andere mogelijkheden als grafische effecten zijn met de camera-applicatie van Facebook niet mogelijk.

Stabiliteit
We hadden van Nikon al te horen gekregen dat we niet vreemd moesten opkijken als de software van ons Coolpix S800c-testexemplaar hier en daar nog zou haperen. We zijn inderdaad behoorlijk wat vastlopers tegengekomen, en Nikon heeft dus nog wel wat werk te verzetten voordat de S800c in de verkoop kan.
Al snel na het inschakelen was bijvoorbeeld wel al de fotofunctie actief, zodat er foto's genomen konden worden, maar aanpassingen van de camerainstellingen waren pas mogelijk nadat het Android-systeem volledig was opgestart. Ook reageerde het toestel tijdens de 25 seconden durende boot soms niet op de aan-uitknop. Verder kon het toestel niet gebruikt worden tijdens het opladen.
De S800c start op met de camerafunctie of het lock-screen van Android, al naar gelang de laatste bezigheid met het toestel. Dat is vooralsnog niet aan te passen.
Snelheid
Als het toestel uit standby wordt gehaald, duurt het inclusief het uitschuiven van de lens bijna 4 seconden voordat de S800c gebruiksklaar is. Bij het uitzetten denkt het apparaat zowat 7,5 seconden na voordat de lens weer in de behuizing verdwijnt.
Mogelijk kunnen de engineers van Nikon deze tijden nog inkorten, maar 'echte' fotocamera's doen dit toch een stuk sneller. De Coolpix S6200, die een vergelijkbare lens heeft, doet er bijvoorbeeld maar anderhalve seconde over om op te starten, terwijl het intrekken van de lens na ruim twee seconden voltooid is.
De S800c stelt wel beduidend sneller scherp dan de S6200. Nikons Android-toestel kan in een fractie van een seconde focussen, terwijl de S6200 daar bijna een hele seconde mee zoet is. Ons testexemplaar had overigens soms nog wel wat moeite met het vinden van de focus.
Samples en specificaties
Voorlopige conclusie
De Nikon Coolpix S800c is een bijzondere compactcamera. Hij biedt op fotografiegebied veel meer mogelijkheden en een betere beeldkwaliteit dan de meeste smartphones, waarbij de tienvoudige optische zoom nog wel de belangrijkste onderscheidende feature is.
Over de toevoeging van Android hebben we echter wat bedenkingen. Ten eerste is de camera trager en minder zuinig dan een normale compactcamera. Bovendien is het een beetje dubbelop voor mensen die al een Android-smartphone hebben: die zal meestal sneller zijn en over een beter en groter scherm beschikken. Ook neem je dat toestel eigenlijk altijd mee. Ook is de Android-versie van de Coolpix S800c al wat ouder.
Wellicht is een wifi-koppeling tussen een camera en een smartphone een betere manier om foto's snel via sociale media te delen. Dit kan bijvoorbeeld via Eye-Fi-kaartjes waarvoor veel camera's al ondersteuning ingebouwd hebben. Ook hebben sommige camera's al wifi-ondersteuning ingebouwd.
Nikon heeft zelf bijvoorbeeld de D3200 met optionele wifi-module en Samsung heeft wifi-functionaliteit bij enkele nieuwe camera's zelfs al een plek op de modusknop gegeven. Dat heeft wel als nadeel dat Samsung firmware-updates moet uitbrengen om nieuwe fotodiensten te ondersteunen of andere functionaliteit toe te voegen.
Bij een Android-camera als de Coolpix S800c gaat dat allemaal wat makkelijker: er zijn talloze fotografie-apps beschikbaar. Wordt een bepaalde functionaliteit niet door Nikon geleverd, dan kan er altijd wel een app uit de Play Store worden opgeduikeld.
We juichen het initiatief van Nikon dan ook van harte toe, maar de S800c heeft toch te veel tekortkomingen om ons van het nut van een Android-camera te overtuigen. Er zijn elegantere manieren om een foto op het web te slingeren.