Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Toshiba AT300: driemaal is scheepsrecht

11-07-2012 • 08:00

54

Multipage-opmaak

Inleiding

De Folio 100, Toshiba's eerste poging om een high-end 10,1" Android-tablet uit te brengen, verscheen eind 2010 in de winkels. Destijds was er nog geen tabletversie van Android beschikbaar en alleen daarom al bleek deze tablet nauwelijks de moeite waard. Nog geen drie maanden geleden recenseerden we de tweede poging van het bedrijf: de AT200.

Die tablet was al een stuk beter. We waren vooral onder de indruk van de dunne, lichte behuizing die heerlijk in de hand lag. Ook het grote aantal aansluitingen en de mogelijkheid om het opslaggeheugen uit te breiden met een micro-sd-kaartje konden we waarderen.

Toch was de AT200 niet perfect: de elektroden van het touchscreen waren met het blote oog zichtbaar, de afwerking van de behuizing was matig en de Omap 4430-soc had net niet de benodigde kracht om Android Honeycomb vloeiend op het scherm te zetten.

Toshiba laat er geen gras over groeien: poging drie is inmiddels gereed. De AT300 moet de pluspunten van zijn voorganger combineren met een snellere processor, een beter scherm en de nieuwste versie van Android. Wij onderwierpen de AT300 aan onze gebruikelijke tests om uit te vinden of driemaal in dit geval echt scheeprsrecht is.

Design en hardware: grijs

Behuizing

Toen we de AT300 voor het eerst oppakten, waren we niet onder de indruk van de behuizing. Na er wat langer mee gewerkt te hebben zijn we dat nog steeds niet, maar er zijn eigenlijk ook geen grote problemen aan te wijzen. Het chassis is deels van plastic maar de achterzijde lijkt van heel dun metaal gemaakt te zijn. De afwerking is degelijk en alle poorten en aansluitingen zijn goed te bereiken.

De behuizing is dus vooral functioneel, maar 'mooi' zouden we hem niet noemen. Dat komt mede door de hoeken, die een stuk ronder zijn dan gebruikelijk bij tablets, en doordat het scherm niet van rand tot rand loopt. Dat is echter een kwestie van smaak. Wij vinden hem in elk geval een beetje grijs - letterlijk en figuurlijk.

Toshiba AT300 - productfoto's Toshiba AT300 - productfoto's Toshiba AT300 - productfoto's Toshiba AT300 - productfoto's

Over de afmetingen en het gewicht zijn we positief; in vergelijking met enkele directe concurrenten doet de AT300 het niet slecht. Hij is 0,15mm dikker en 11 gram lichter dan de iPad 2 - die verschillen zijn dus niet noemenswaardig. De TF300 van Asus is al merkbaar dikker en zwaarder en de A510 van Acer is in vergelijking bijna log te noemen.

Toshiba AT300Asus TF300Acer A510iPad 2
Dikte 8,95mm 9,9mm 11mm 8,8mm
Gewicht 590g 635g 661g 601g

Hardware

TegraNvidia heeft met de Tegra 3-soc wederom een hit te pakken. Waar de eerstegeneratie Android-tablets bijna allemaal door de Tegra 2-chip werden aangedreven, is de tweede lichting voorzien van diens opvolger: bijna alle grote merken gebruiken Nvidia's quadcore, en zo ook Toshiba.

De Tegra 3 bevat niet enkel een cpu, maar ook een gpu, een geheugencontroller en hardware voor het afhandelen van de touchscreeninvoer en de verbinding met het opslaggeheugen. Naast vier Cortex A9-processorkernen met een maximum kloksnelheid van 1,3 GHz heeft de chip een vijfde kern die lager geklokt is en die extra zuinige transistors gebruikt. Als de soc niet te zwaar belast wordt, kunnen de reguliere kernen worden uitgeschakeld en neemt de companion core het werk over. Zo moet het stroomverbruik bijvoorbeeld bij het bekijken van films laag blijven.

Aansluitingen

Veel Android-tablets hebben een kaartlezer die alleen met micro-sd-kaartjes overweg kan. Dat is prima als je je kaartje permanent in de tablet laat zitten, maar micro-sd leent zich minder goed voor uitwisselen en uitlezen op de computer. Toshiba heeft bij de AT300 voor een volwaardige sd-kaartlezer gekozen en dat maakt de tablet veelzijdiger. De sd-kaart past in zijn geheel in het slot en steekt dus niet uit.

Toshiba AT300 - productfoto's Toshiba AT300 - productfoto's Toshiba AT300 - productfoto's

Het is op deze manier veel makkelijker om bestanden tussen pc of laptop en de AT300 uit te wisselen, en op vakantie kan je eenvoudigweg het kaartje uit je camera in de tablet schuiven om de gemaakte foto's te bekijken.

De standaard Gallery-app ververst het beeld meteen als er een kaartje ingevoerd of verwijderd wordt. Het terugkijken van foto's is dus een kwestie van de app starten en het kaartje invoeren, of andersom. Het enige minpuntje is dat de AT300 niet standaard overweg kan met de diverse raw-formaten van dslr's.

Naast de sd-kaartlezer heeft de AT300 nog een micro-usb-aansluiting en een micro-hdmi uitgang. De usb-poort wordt niet gebruikt om de tablet op te laden: daarvoor is een propriëtaire poort aan de lange zijde van het apparaat.

Scherm en accu: een beetje blauw

De voorganger van de AT300 had op papier een goed beeldscherm. Helaas was het raster van de elektroden die de vingeraanrakingen registreren, onder bepaalde hoeken en vooral bij donkere achtergronden duidelijk te zien. Voor de AT300 heeft Toshiba gelukkig andere componenten gebruikt; hoe goed we ook keken, het storende raster was in geen velden of wegen te bekennen.

Net als zijn voorganger is het 10,1"-paneel van de AT300 van het ips-type, waardoor kleuren goed blijven als het scherm onder een wat grotere hoek bekeken wordt. De resolutie van 1280x800 pixels is momenteel nog de standaard bij tablets in dit segment, al zien we bij duurdere modellen als de Transformer Infinity al hogere resoluties.

Kijkhoeken

Toshiba AT300 - kijkhoeken Toshiba AT300 - kijkhoeken Toshiba AT300 - kijkhoeken Toshiba AT300 - kijkhoeken.
Toshiba AT300 - kijkhoeken Toshiba AT300 - kijkhoeken Toshiba AT300 - kijkhoeken

De kleurreproductie blijkt ook bij een wat grotere horizontale of verticale kijkhoek inderdaad goed te zijn. Wel neemt de helderheid bij toenemende kijkhoeken iets af, wat normaal is voor een ips-scherm.

Kleurreproductie

Gamut Toshiba AT300
RGB Toshiba AT300

Sinds kort leggen we alle tablets die we testen onder onze X-Rite i1 Pro Display-colorimeter om de kleurechtheid van het scherm te meten. Daarbij kijken we hoe dicht de kleuren bij de Rec.709-specificatie voor hdtv's komen. Voor dagelijks gebruik is dat niet van vitaal belang, maar voor serieuze fotografen en enthousiaste filmkijkers kan deze informatie nuttig zijn.

Bovenstaande afbeeldingen maken duidelijk dat het scherm een blauwe tint heeft. Dat wordt nog eens onderschreven door de erg hoge kleurtemperatuur van 8233 kelvin. Daarnaast is de saturatie van rood en groen aan de lage kant en magenta wijkt af richting blauw.

Bij het bekijken van webpagina's met veel wit is inderdaad te zien dat scherm nogal blauw oogt. Daar gingen we echter pas op letten toen we de kleurmetingen hadden uitgevoerd; daarvoor was het ons niet opgevallen.

Wat soms wel opvalt is de backlight bleeding. Het scherm wordt niet uniform verlicht, waardoor je bij het bekijken van donkere beelden vooral aan de randen een wat vlekkerig beeld kan zien. Dit valt met name op bij het bekijken van films met een 21:9-bioscoopverhouding, omdat er dan boven en onder zwarte balken worden weergegeven.

De maximale helderheid van 438cd/m² is lekker hoog en het scherm is ook met direct invallend licht nog redelijk goed afleesbaar. Als we met dezelfde instellingen naar een zwart scherm kijken, valt op dat dit er wat grijzig uitziet. Dat is normaal voor ips-schermen, maar het contrast is daardoor wel iets lager dan bij veel andere tablets.

Accu

Bij onze filmtest wordt de accu volledig opgeladen waarna we een .mp4-bestand met h.264-video en mp3-audio afspelen tot de accu leeg is. De schermhelderheid wordt hierbij afgeregeld op 250cd/m². Met een score van 455 minuten, oftewel ruim 7,5 uur, eindigt de AT300 onderaan de lijst.

Bij onze browsetest wordt elke 20 seconden een website van een vooraf opgestelde lijst opgevraagd. De schermhelderheid staat wederom op 250cd/m². Hier doet de AT300 het een stuk beter dan bij de filmtest; met een score van bijna zes uur eindigt hij in de middenmoot.

Software en camera: weinig aangepast

Software

Hoewel fabrikanten het bij smartphones vaak noodzakelijk vinden om de interface van Android te skinnen, gebeurt dit bij tablets veel minder. Alleen Samsung heeft een serieuze poging gedaan om zijn TouchWiz-interface op tablets toe te passen. Het blijkt in de praktijk echter lastig om een skin te maken die echt wat aan de standaard Android-interface toevoegt. We zijn er dus niet rouwig om dat Toshiba de Android-interface grotendeels onaangetast heeft gelaten.

Toshiba AT300 - screenshots Toshiba AT300 - screenshots Toshiba AT300 - screenshots

Toshiba heeft wel in de gehele interface haptische feedback toegevoegd: bij elke aanraking van het touchscreen is een lichte trilling te voelen. Dat vonden we na verloop van tijd irritant worden, maar gelukkig kan deze functie gemakkelijk worden uitgeschakeld.

Toshiba AT300 - screenshots Toshiba AT300 - screenshots Toshiba AT300 - screenshots Toshiba AT300 - screenshots

Een ander extraatje is de mogelijkheid om de beeld- en geluidskwaliteit te verbeteren. Deze functies zijn via het snelmenu aan- en uit te zetten. Het filter om de videokwaliteit te verbeteren lijkt niet veel meer te doen dan het verhogen van de kleurverzadiging, waardoor de kleuren wat feller lijken. Of dat ook echt mooier is, is een kwestie van smaak.

De audiotweaks hebben meer invloed: vooral de volume boost is goed merkbaar en andere aanpassingen zorgen ervoor dat het geluid minder blikkerig klinkt. De optie om surround sound te simuleren hebben we even getest, maar snel weer uitgezet.

Toshiba AT300 - screenshots
De video enhancement wordt hier alleen op de linker helft van het beeld toegepast. Het is goed te zien dat het beeld helderder is, met name het rood is duidelijk meer verzadigd.

Zoals gebruikelijk levert ook Toshiba enkele apps mee die geen onderdeel van Android uitmaken. In het geval van de AT300 gaat het om McAfee-beveiliging, het office-pakket van ThinkFree, de remote-desktopsoftware SplashTop HD, PrinterShare, eBay en Evernote. Verder heeft Toshiba zelf enkele apps ontwikkeld: een filemanager, een mediaspeler, een applicatie om updates af te handelen, en Toshiba Places, een webwinkel waarin muziek, video's en apps gedownload kunnen worden.

Naast het standaard toetsenbord van Android beschikt de AT300 over Swype, een toetsenbord waarbij de letters niet afzonderlijk worden ingevoerd maar waar complete woorden bijelkaar moeten worden 'geveegd'. Swype is al een paar jaar voor Android-toestellen beschikbaar, maar tot nu zagen we het vooral op smartphones. Het systeem biedt dan ook grote voordelen op een telefoon die met één hand vastgehouden wordt; zelfs met de duim kunnen snel woorden worden ingevoerd. Op een tablet is de noodzaak voor de Swype-technologie wat minder aanwezig, maar het werkt in ieder geval prima.

Toshiba AT300 - screenshots Toshiba AT300 - screenshots

Voor de interface van de mediaspeler heeft Toshiba duidelijk gekeken naar het homescreen van Android Ice Cream Sandwich: ook de speler omvat een aantal schermen waar horizontaal doorheen geswiped kan worden. Voor elk apart type media is een eigen scherm beschikbaar.

Een fijne toevoeging is de ondersteuning voor dlna: de AT300 speelt niet alleen lokale content af, maar ook vanaf een met dlna compatibele nas of homeserver. Helaas ontbreekt ondersteuning voor de .mkv-container, waardoor we toch de voorkeur geven aan een losse videospeler uit de Play Store.

Toshiba AT300 - screenshots Toshiba AT300 - screenshots Toshiba AT300 - screenshots Toshiba AT300 - screenshots

Camera

De AT300 is voorzien van twee camera's: een aan de voorzijde, die met name bedoeld is voor videochats, en een aan de achterzijde, om foto's en filmpjes mee te maken. De kwaliteit van de hoofdcamera is niet al te best; als de lichtomstandigheden ook maar een beetje tegenvallen, bevatten de foto's erg veel kleurruis - en dat terwijl er door de zware ruisonderdrukking toch ook veel detail verloren gaat.

In theorie is het makkelijker om een goede camera in een tablet te bouwen dan in een smartphone: vanwege de grotere behuizing kunnen grotere modules en grotere lenzen gebruikt worden. We gooien de zwakke cameraprestaties maar op kostenbesparing, maar heel erg vinden we dat niet: wij hebben in elk geval nog nooit de neiging gehad om serieus met een tablet te fotograferen.

Toshiba AT300 - camerabeelden Toshiba AT300 - camerabeelden Toshiba AT300 - camerabeelden Toshiba AT300 - camerabeelden Toshiba AT300 - camerabeelden

Processor en gpu: iets tragere Tegra 3

We hebben inmiddels al redelijk wat apparaten met een Tegra 3-soc getest, dus bij de benchmarks verwachten we geen grote verrassingen.

CaffeineMark is een al wat oudere singlethreaded benchmark die we nog steeds gebruiken omdat hij Java-code uitvoert en daarom een goed beeld geeft van de prestaties van Googles Dalvik VM, die door de meeste apps gebruikt wordt.

De AT300 presteert wat teleurstellend en is in deze benchmark het traagste Tegra 3-apparaat tot nu toe. De achterstand op concurrenten met dezelfde chip is in de praktijk echter niet merkbaar: voor ons gevoel is de AT300 niet langzamer dan bijvoorbeeld de 300T van Asus.

Op grafisch vlak doet de AT300 het een stuk beter. In de Egypt-test van GLBenchMark is de score zonder meer goed, al zijn de andere Tegra 3-tablets niet of nauwelijks langzamer. Opvallend is de uitstekende score bij de Pro-test. We zijn gewend dat de framerate hier beperkt wordt door de schermverversingsfrequentie van 60Hz. Het scherm van de AT300 lijkt sneller te verversen, want we haalden hier herhaaldelijk een score van 70fps.

In de offscreen-test wordt het gerenderde beeld niet daadwerkelijk op het scherm gezet, zodat de framerate niet begrensd wordt door de verversingsfrequentie van het scherm. Bovendien is de resolutie nu voor alle tablets hetzelfde, zodat ze precies evenveel rekenwerk moeten verzetten. Hier doet de AT300 het wat minder goed; waarschijnlijk is de gpu net iets lager geklokt dan bij de meeste andere Tegra 3-tablets.

Dat zou kunnen betekenen dat de AT300 over de L-variant van de Tegra 3 beschikt. Deze is lager geklokt dan de reguliere versie en wordt gebruikt in goedkopere tablets, zoals de TF300 van Asus en de Nexus 7 van Google.

AnTuTu test verschillende componenten waaronder de cpu, de gpu en het geheugen. De totaalscore moet een goede indicatie geven van de algehele prestaties en de AT300 behaalt hier een nette derde plek.

Geheugen, browsen en booten: snel gestart

Toshiba is de uitvinder van het flashgeheugen zoals we dat vandaag de dag in talloze mobiele apparaten terugvinden, en het lijkt erop dat er hoogwaardige flashchips voor de AT300 zijn gebruikt. Zowel de lees- en schrijfsnelheden zijn dik in orde.

In onze geautomatiseerde browsetest, waarbij de Tweakers.net-frontpage herhaaldelijk geladen wordt, weet de AT300 geen potten te breken.

In BrowserMark doet de AT300 het relatief al beter, al is hij nog wel de langzaamste van de Tegra 3-tablets. De prestaties van de browser zijn in de praktijk gelukkig dik in orde.

Of het aan het rappe flashgeheugen ligt weten we niet, maar de AT300 is binnen de kortste keren opgestart. Hij moet weliswaar de iPad 2 en 3 voor zich dulden, maar van de Android-tablets is hij als eerste klaar voor gebruik.

Specificaties en gallery

Merk en Type
Merk Toshiba
Type AT300
Technische Specificaties
Cpu-type Nvidia Tegra 3
Geheugengrootte 1GB
Videointerface
Schermdiagonaal 10,1"
Schermresolutie 1280x800
Touchscreentechniek capacitief
Multitouch-touchscreen ja
Video-uitgangen micro-hdmi
Cameraresolutie 5 megapixel
Opslag
Hardeschijftype solid state disk
Extern geheugen Secure Digital, Secure Digital High Capacity
Interfaces
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Usb/firewire usb 2.0
Fysieke specificaties
Gewicht 590g
Diepte 8,95mm
Kleuren zwart
Overige specificaties
Besturingssysteem Google Android 4.0
Taal meertalig
Accucapaciteit 25Wh
Toshiba AT300 - screenshotsToshiba AT300 - productfoto'sToshiba AT300 - productfoto'sToshiba AT300 - productfoto'sToshiba AT300 - productfoto'sToshiba AT300 - productfoto'sToshiba AT300 - productfoto'sToshiba AT300 - productfoto'sToshiba AT300 - screenshotsToshiba AT300 - screenshotsToshiba AT300 - screenshotsToshiba AT300 - screenshotsToshiba AT300 - screenshotsToshiba AT300 - screenshotsToshiba AT300 - screenshotsToshiba AT300 - screenshotsToshiba AT300 - screenshots

Alternatieven: kleine verschillen

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Apple iPad 2 Wi-Fi 16GB Zwart
Apple iPad 2 Wi-Fi 16GB Zwart

Apples iPad 2 is nog steeds erg populair, zeker sinds de prijs verlaagd werd bij de bij de introductie van zijn opvolger. De iPad is vrijwel even dik en zwaar als de AT300, maar de beeldverhouding is wel anders. Dat maakt hem net wat geschikter voor het bekijken van webpagina's, maar bij breedbeeldfilms worden zwarte balken getoond.

Op het gebied van apps heeft Apple nog steeds een streepje op Google voor: er zijn meer iOs-apps die voor tablets zijn geoptimaliseerd.

De aansluitmogelijkheden van de iPad 2 zijn wel weer minder dan die van de AT300. Toshiba's tablet kan via een standaard micro-usb-kabel met een computer worden verbonden en er is een hdmi-uitgang aanwezig. Ook de ingebouwde kaartlezer ontbreekt bij de iPad.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Asus Transformer Pad 300T WiFi 32GB Blauw
Asus Transformer Pad 300T WiFi 32GB Blauw

De 300T van Asus is een directe concurrent van de AT300; het zijn beide 10,1"-tablets met een Tegra 3-soc en Android Ice Cream Sandwich als besturingssysteem. Hoewel we de 300T wat mooier vinden, wint de AT300 op het vlak van ergonomie door zijn lagere gewicht en geringere dikte.

Op andere punten is het stuivertje wisselen. Het scherm van de AT300 is helderder, maar de 300T houdt het op een volle acculading langer uit; de AT300 heeft een micro-usb-aansluiting, maar voor de 300T is weer een toetsenborddock beschikbaar. Ook heeft de 300T een opslagcapaciteit van 32GB in plaats van de 16GB van de AT300, maar de AT300 kan hier opnieuw met zijn sd-kaartlezer pronken. Wie tussen de TF300 en de AT300 twijfelt, zal dus goed af moeten wegen welke features voor hem of haar het belangrijkst zijn.

Conclusie

Is driemaal scheepsrecht voor Toshiba? Het lijkt er wel op. De Folio 100 was slecht, de AT200 was veel beter maar nog niet goed genoeg, en met de AT300 zet Toshiba voor het eerst een degelijke, complete tablet zonder grote minpunten neer. Voor 399 euro krijg je een vlotte processor, de nieuwste versie van Android, micro-usb, micro-hdmi en een volwaardige kaartlezer.

Toch heeft Toshiba nog geen perfecte tablet gemaakt. Voor zijn prijsklasse is de behuizing goed, maar het apparaat is minder luxe afgewerkt dan sommige duurdere concurrenten. Daarnaast is de tablet minder geschikt voor mensen die veel waarde hechten aan correcte kleurreproductie, en de backlight bleeding kan storend zijn bij het bekijken van films.

Zoals gezegd zijn er echter geen grote tekortkomingen. Als we kijken naar de combinatie van prijs, prestaties, gewicht en aansluitingen, dan verdient de AT300 - ondanks zijn minpuntjes - toch zeker vier van de vijf sterren.

Pluspunten

+ Prima scherm met goede helderheid en goede kijkhoeken
+ Relatief dunne en lichte behuizing
+ Sd-kaartlezer
+ Snelle hardware

Minpunten

- Kleurreproductie kan beter
- Backlight bleeding

Reacties (54)

54
53
38
0
0
13
Wijzig sortering
Voor 399 euro krijg je een vlotte processor, de nieuwste versie van Android, micro-usb, micro-hdmi en een volwaardige kaartlezer.
Beetje zeuren, maar er stond toch Android 4.0.3 op? Op mijn Galaxy Nexus draait alweer een hele tijd (2 maanden?) 4.0.4, maar belangrijker nog: de timing is vervelend, want JellyBean is net uit. Ik zou het dus niet de nieuwste versie noemen :)

Gezien de twee flaters die de AT300 voorgingen heb ik meer vertrouwen in de 300T van Asus :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 17:49]

JellyBean is nog niet uit, het is aangekondigd en Google heeft een versie beschikbaar gesteld voor developers. Daarbij komt dat als je gaat wachten op de volgende versie je net ze goed niks kan uit brengen, want er komt iedere keer een nieuwe versie aan.
Hij is voor de Galaxy Nexus uit toch? Dat is nota bene een nieuwsbericht vandaag. Bovendien was hij op de Nexus 7 al leverbaar.
Hij is inderdaad NET uit, het is bij Google pas uit als de AOSP code beschikbaar is en dat is nog geen week terug gebeurd.

De Nexus 7 doet er niet zo toe die is niet eens leverbaar.
Op zich heb je gelijk hoor, maar ik vond het ook wel typisch om meerdere malen zo prominent er bij te zetten dat je de nieuwste versie van Android krijgt. Zeg dan gewoon dat je Android 4.0 krijgt of ice cream sandwich. Het mag je als t.net redacteur toch niet ontgaan dat alle ogen momenteel op jelly bean gericht zijn en dat een uitspraak als deze verwarring kan veroorzaken.
Hoeveel vertraging zit er normaal tussen het opnemen en het publiceren van deze video's? Dat zou kunnen verklaren waarom Jelly Bean nog niet verwacht werd toen deze video werd opgenomen.
De manier waarop het gebracht werd was alsof het iets was waarmee de AT300 zich van de rest onderscheidt en dat is met ICS absoluut niet het geval. Niet dat ICS nu ineens verouderd is, maar toen ik las "met de nieuwste versie van Android" dacht ik wel meteen aan JB, want dat is de nieuwste versie van Android. ICS is het vermelden amper waard, dat staat op alle recente tablets.
Gezien de twee flaters die de AT300 voorgingen heb ik meer vertrouwen in de 300T van Asus
Mooi toestel, alleen jammer dat de connectiviteit van de 300T zonder het dock vrij belabberd is. Dat dock wil/kun je niet altijd aansluiten als je extra connectiviteit nodig hebt, en het maakt je 300T een stuk duurder in aanschaf.
Er bestaan wel dongles, maar navraag bij Belgische winkels deed me besluiten dat het verkrijgen daarvan niet zo simpel zou zijn.

Daarom heb ik persoonlijk voor de Acer Iconia A510 gekozen. Daar is het toch gemakkelijker bij, een simpel USB OTG kabeltje en je stick hangt er zo aan. Heb ik wel geen IPS-scherm, maar dat valt me eigenlijk bijzonder mee.

Als deze AT300 er dus wat eerder was geweest, dan had hij wel meegespeeld.
Die dongles voor de ASUS tablets zijn prima te bestellen hoor, ik heb die van mij van de ASUS site zelf maar er staan er ook genoeg van bij webwinkels.
Ik keek vorige week, overal uit stock in BE. Mails naar webwinkels: niet meer te bestellen.
Had er geen vertrouwen in dat ik er echt eentje zou vastkrijgen.

Nuja, het hielp ook dat ik een onwaarschijnlijk goede deal vond voor die A510.
Ik vind het bijzonder dat fabrikanten anno 2012 het nog steeds presteren om eerst twee 'wanproducten' te leveren om het vervolgens pas bij de 3e keer bijna goed te doen.

Jammer van de blauwe tint & backlight bleeding want de tabblad ziet er voor de rest goed uit!
Als eigenaar van een van de twee wanproducten (de Folio 100) raad ik Toshiba van harte af. Qua inwendige hardware was het een goed product (net als deze). De onderdelen (tegra 2 etc.) waren op dat moment high-end. Qua vormgeving waren er wat haken, ogen en gebarsten schermen.

Waarom zeg ik dan "doe het niet?". De ondersteuning van een van de belangrijkste componenten van het geheel, de software (die bij release al rammelde) werd bij mijn oude tablet binnen 3 maanden gestaakt. Gewoon door Toshiba als een baksteen laten vallen. Voor een apparaat van destijds 400 euro voelde ik me bedonderd. Gelukkig is er een community die wel ondersteuning biedt, maar dan ga je de afhankelijkheid voor de software updates ergens anders leggen dan waar ze eigenlijk hoort.
Anoniem: 62201 @Detlev11 juli 2012 09:01
"Als eigenaar van aan oude Renault (referentie naar de electriciteit problemen die ik ermee heb gehad, en met mij vele andere..) ..." hoewel de vergelijking niet helemaal opgaat.
Wat moet je dan als fabrikant, als je product niet levensvatbaar is? Een software afdeling (of onderdeel van de afdeling) instand houden, alleen voor een product waarvan er relatief gezien maar een handje van verkocht zijn is zelfs voor Toshiba niet te doen. - Begrijp me niet verkeerd ik snap je frustratie maar om "Toshiba van harte af te raden" ?

Ontopic:
Zou die blauwe waas niet weg te krijgen zijn met een firmware update of een configureerbaar menu onderdeel ofzo? Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de afstelling van het scherm in de HW zit ingebakken, of?

Hoe zit het btw. met feedback tussen Tweakers.net en fabrikanten? Gewoon uit nieuwsgierigheid, worden dit soort dingen terug gekoppeld? Wat ik me kan voorstellen is, dat als meerdere sites dit doen dat zoiets als die blauwe waas opgepakt kan worden (mits bovenstaande oplossing werkt.)
Het succes van een tablet staat of valt met o.a. support en apps. Een tablet is geen mobiel, mensen willen er wel iets langer mee doen dan 1 jaar. En het argument dat je het hebt gekocht zoals het is, dat klopt wel, maar het is niet meer van deze tijd. Je wilt graag dat bugs die je tegenkomt weggewerkt worden, dat je zeker nog een update kan krijgen naar een volgende versie van Android, etc. Anders voelen mensen zich inderdaad bekocht. Ik heb niet het vermoeden dat die 3 maanden een uitzondering zijn voor bijv. Toshiba, zo hebben veel fabrikanten namelijk al jaren gewerkt. Dit is iets wat ik als consument zeer belangrijk vind, support van maanden ipv een jaar en wellicht langer? Dank je de koekoek. Ik zou dan veeeeeel eerder een Nexus kopen, dat is ook mijn enige interesse in Android op mobiel gebied, een Nexus.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 23 juli 2024 17:49]

Sinds wanneer is een mobiel voor 1 jaar? De 3gs die ik heb is van 2009. Geen probleem, nog steeds snel en ondersteund. Misschien de volgende iPhone eens kijken naar vervanging. Je betaald er ook een zelfde soort bedrag voor, ookal zit t al dan niet verwerkt in je abo.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 23 juli 2024 17:49]

Dat zeg ik ook niet, maar je moest eens weten hoeveel er continue van model wisselen. Daar is het veel "normaler" dan bij tablets.
Hoewel ik je voorbeeld begrijp, ben ik het niet helemaal met je eens. Het is zeer netjes van een fabrikant als hij langer dan de genoemde drie maanden ondersteuning biedt. Drie maanden is te kort, en eigenlijk behoorlijk onfatsoenlijk tegenover de consument.

Ik beschik zelf over een HP Touchpad. En HP heeft weliswaar de stekker uit de productie en de software van de tablet getrokken, toch zorgt de fabrikant ervoor dat er nog updates blijven verschijnen. WebOS wordt, overigens vanwege bittere noodzaak, aan de community gegeven. Met als gevolg dat ik zelfs een jaar later nog updates krijg.
Hangt af van de commerciële strategie van de fabrikant. Is er een realistische kans op merkentrouw van de klanten van het niet levensvatbare product en wat zou die merkentrouw grofweg op leveren?

In deze markt is er maar één merk dat echt wat heeft aan merkentrouw en dat is apple. Toshiba maakt hier een niet zo nette maar zakelijk gezien wel 'correcte' beslissing.

Tenzij ze dus wel naar serieuze merkentrouw zouden streven, want dan gooien ze hun eigen glazen in.
"Toshiba maakt hier een niet zo nette maar zakelijk gezien wel 'correcte' beslissing."

Met zo'n instelling kom je er als bedrijf natuurlijk nooit. Natuurlijk, merkentrouw kost geld. Maar je krijgt er een standvastige userbase voor terug.

Ook Apple was zelfs toen het nog een klein bedrijf was de klanten trouw. Ook al moest dat bijna worden afgekocht met een faillissement. Uiteindelijk plukt het daar nu de vruchten van.

Het gaat er niet om wat het je als bedrijf op korte termijn kost, maar wat het op de lange termijn oplevert. En ik denk dat Toshiba, hoewel het mogelijk een 'correcte beslissing' maakte, hier nog lang last van gaat krijgen. Wie wil immers deze tablet kopen met het idee dat het product - mogelijk - over drie maanden is afgeschreven?

Lang verhaal kort: ik denk dat het zowel een nette als een zakelijk correcte beslissing is als Toshiba energie (hoeft niet zozeer geld te zijn) in een project blijft pompen. Want als het dat van tevoren weigert, laat het daarmee blijken dat het product in zijn ogen al niet levensvatbaar was.
als jij een renault koopt (of volkswagen waar ik veel problemen mee heb gehad, een Passat nota bene) dan biedt de fabrikant altijd minimaal 2 jaar ondersteuning. Is de electriciteit niet goed? Is de turbo snel zijn kracht kwijt? Is de compressie niet in orde? Gaat de airco na 4 maanden kapot? Dan komen er terugroep acties of het wordt onder garantie in orde gemaakt. Toshiba leverde troep af, en trok daarna zijn handen er van af. Dat is niet netjes in mijn ogen. Of de dingen in orde maken, of om laten ruilen voor een nieuwe (eventueel met bijbetaling)
Ik snap die handelingen van Toshiba eigenlijk wel. Als ze zien dat ze een slechte tablet hebben gemaakt - blijkend uit reviews van dit soort grote websites - dan steken ze liever tijd en geld inde ontwikkeling van een goede nieuwe tablet dan in het maken van updates van een model waar er een mindere (ik ga het niet slecht noemen) reputatie over ronddwaalt.

Gelukkig hebben ze het na twee pogingen ervaring genoeg opgedaan om een betere tablet te ontwikkelen, die hier op T.net als goed beoordeeld wordt!
Prima, maar biedt dan de eigenaren van oude exemplaren (die dus kennelijk niet eens goed genoeg waren om te ondersteunen) dan een voordelige upgrade aan naar een nieuw model. Zo straf je als bedrijf niet je kopers van het eerste uur voor het feit dat je als bedrijf gefaald hebt om een degelijk product neer te zetten.
Ja, daar ben ik het met je eens. Een overstap vergoeding of een korting is dan elders op zijn plek als het bedrijf merkt dat ze 'gefaald' hebben. Al kan dat misschien ook wel de kop kosten voor Toshiba, hangt er maar weer net vanaf hoeveel mensen die eerste twee tablets gekocht hebben...
Het zou Trashiba (kom ik zo op terug) sieren als ze bijvoorbeeld een inlever-actie hadden gehouden. Bijvoorbeeld 100 euro korting als je je oude tablet inruilde voor een verse. Ja ze weten dat ze wanprodukten maken, ja ze weten dat software updates er niet komen omdat ze support laten vallen als jij hem uit de doos haalt.

Ik heb ooit een E330 en een E740 gehad. Beide state of the art pocket PC's. Echter, ze hadden allebei zo hun nukken en hier werd door Toshiba niets aan gedaan. Of heel erg weinig.

Kijk hier maar eens : http://www.tweaks2k2.com/e740.htm

Voor mij een reden om ieder produkt van dat bedrijf te boycotten.

Wees verstandig : koop een Asus!
Ik eb ook een Folio100. Gelukkig is er een xda-community versie van CM9/4.0.4 die de tablet tot het uiterste kan benutten. Van de kant van Toshiba is er zo goed als geen ondersteuning geweest (zelfs niet voor de bugs die in hun 2.2 rom zaten)
Bij Toshiba is support wel echt een probleem. Als verdeler heb ik besloten nooit meer nog iets van Toshiba te verkopen.
Het laatste akkefietje was met een "Top Notebook". Na 1 maand werken plots alle USB poorten niet meer. Na een betalend nummer (=Service) van 15 EUR krijg ik eerst te horen dat "als het niet aan ons ligt, dan zijn er zware kosten". Bovendien moest ik eerst proberen te herinstalleren, nieuwe schijf, want het zou goed kunnen dat het aan Windows lag.
Na alle testen en uren werk, komen ze hem toch ophalen.
Na een week of 3 krijg ik de melding "Poorten zijn ALLEMAAL kapot door slecht gebruik". Dat kan ik mij niet voorstellen dat alle poorten tegelijk stuk gaan door slechte handeling.
Prijs offerte : 180 EUR herstellen, 68 EUR niet hersteld terug sturen.
Klachten kunnen zij niet ontvangen, er is geen klanten dienst voor klachten (vreemd). Enkel een email waar je toch geen antwoord op krijgt en een betalend nummer die je heel lang aan de lijn houdt en dus handenvol geld kost.
Echt niet netjes. En .... dit was echt niet de eerste keer.
Anoniem: 143912 @Detlev11 juli 2012 11:47
'Voor een apparaat van destijds 400 euro voelde ik me bedonderd.'

dan moet je ook geen 400 euro voor neertellen. vorig jaar kon je de folio 100 in de uitverkoop kopen voor 99 euro en voor 99 euro was ie weer supergoed. Kon vorig jaar zelfs iedereen aanraden voor 99 euro, voor een dubbie kon je al bijna op de 1e rang zitten. Dus 'doe het niet' is geen goed advies.
Ik zou eerder zeggen 'betaal niet niet meer dan 199 euro dit jaar' ipv 'doe nou niet'
199 Euro betalen voor iets wat juist niet de 1e rang is, juist doordat het vol zit met irritatie-puntjes, dat zou ik al teveel geld vinden. Dan zou ik het inderdaad gewoon niet doen, even afwachten wat ze nu doen met de support van dit model en dan pas kiezen. Doe ik ook met Android, ik wacht al sinds de eerste versies tot ik het volwassen en consistent genoeg vindt om over te stappen.
Anoniem: 143912 @vgroenewold12 juli 2012 13:59
dan verlaag je de grens toch tot iets van 99 euro. en als ie niet voor 99 euro te koop is dan koop je niet. je wilt immers niet meer betalen dan dat je waard vind. zo vind ik ipad 2 niet slecht en die was te koop voor 299 euro maar ik vond dat te duur. ik zou 200 over hebben voor een 2e hands en is er geen aanbod dan koop ik het gewoon niet.
Ik kan me hier alleen maar bij aansluiten. Ik heb ook de folio 100 gehad en gezien de prijs die ik ervoor betaald heb vond ik het wel heel zuur dat Toshiba er eigenlijk nooit support op heeft geleverd. Met behulp van Custom ROMs van XDA was hij nog een beetje werkbaar te krijgen, maar het is natuurlijk absurd dat je daar van afhankelijk bent. Voor mij eens Toshiba maar nooit meer (dus ook ik raad ieder ander af om tablets bij Tosiba af te nemen!)
Noem mij eens een tablet met wel goede kleuren ? Volgens mij mankeren al die schermen wel iets mbt kleur
Anoniem: 239484 @shades11 juli 2012 13:16
De nieuwe iPad.
Ja, de mensheid heeft in 2012 al een paar duizend/miljoen jaar kunnen oefenen met het leven. Waarom worden er überhaupt nog fouten gemaakt?
Die card reader is echt een pluspunt! Als nu ook een full size USB port op had gezeten, was het helemaal feest geweest voor fotografen :)

Wat de kleurreproductie betreft.. zou er color management software bestaan voor Android om je scherm te kalibreren? Dan los je het probleem op met de kleurreproductie
Anoniem: 126717 @segil11 juli 2012 14:43
Oh?
en op vakantie kan je eenvoudigweg het kaartje uit je camera in de tablet schuiven om de gemaakte foto's te bekijken.
(...)
Het enige minpuntje is dat de AT300 niet standaard overweg kan met de diverse raw-formaten van dslr's.
De meeste fotografen werken met CF-kaarten, niet met SD, en ze schieten in RAW.
Zet daar de niet correcte kleurweergave bij, en ik vermoed dat men al hel wat minder kijkt naar deze tablet. Naar welke tablet of laptop dan ook eigenlijk, je kan het scherm niet kalibreren.
Wat is dat nou weer voor flauwekul. Niet de meeste. Alleen de allerduurste camera's hebben een CF-slot. De meeste camera's (ook de meeste SLR's) hebben een SDHC/SDXC-slot.

Daarnaast kan ik me voorstellen dat fotografen lang niet altijd de hoge capaciteit van CF-kaarten nodig hebben of zelfs wenselijk vinden. Immers, hoe groter de capaciteit, des te meer je kwijt bent als er een naar de klote gaat of verloren raakt.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 17:49]

Toch heeft Toshiba nog geen perfecte tablet gemaakt. Voor zijn prijsklasse is de behuizing goed, maar het apparaat is minder luxe afgewerkt dan sommige duurdere concurrenten.
Blijkbaar is de behuizing niet goed, want ik zie dit regelmatig negatief terug in deze review.
Waarom staat dit dan niet bij de minpunten? Jammer van het matige scherm, verder is het een uitstekende tablet.
Ik volg de conclusie ook niet echt uit de rest van de review. Het lijkt er een beetje op alsof bij het eindoordeel de lat voor tablets steeds lager gelegd wordt, omdat bijna elke tablet behalve een paar van een niet-nader genoemd merk tot nu toe een of meerdere grote nadelen hebben gehad.

Hopelijk is dat met de Nexus 7 tablet afgelopen, daar lijkt tot nu toe weinig tot niks op aan te merken te zijn als ik de reviews lees. Misschien kunnen we dan eens af van de glijdende schaal van beoordelen.
Bleeding zie je alleen opvallen in donkere omgevingen. Dit heb ik ook met Xoom2 ME tablet, die heeft ook wat bleeding in de hoeken, maar ga je dan ook echt op die hoeken concentreren? Nee.

Een persoon zal tevreden zijn als beeld goed uitziet en tablet snel en vlot werkt. Dan wil hij wel andere kleine ongemakken vergeven. De complete en normale SD reader is groot welcomer voor mensen die snel foto's terug willen kijken onderweg. Anders moet je via OTG doen met de cardreader. Dus AT300 zal dus interesse hebben bij aantal mensen.

Hopelijk kan de blauwe tint bijgesteld worden via LCD settings, als je ziet dat er wel wat settings in zitten om LCD beeld bij te schroeven. Mss dat XDA devvers een tool maken hiervoor om wat nauwkeuriger in te stellen.

Jammer is dat je niet via USB kan opladen... want daar zijn velen op gewend (Xoom2 ME kan wel via USB opladen). Het wordt dus extra kabels meesleuren.
Ben zelf de tevreden bezitter van een AT200, het raster is inderdaad storend maar sinds deze week is er een update naar ICS. Het negatieve punt van niet vlot kunnen draaien van de software is met die update verleden tijd.
Wat betreft design is deze AT300 een flinke stap achteruit t.o.v. AT200
Met Google's Nexus 7 tablet in het verschiet vind ik 400 euro toch wel duur voor een Tegra 3 tablet. Het betreft hier natuurlijk wel een 10'' tablet maar er gaan sterke geruchten dat Google ook met een 10'' variant komt, en deze zal dan waarschijnlijk minstens 100 euro goedkoper zijn. Overigens heb je voor hetzelfde geld als deze toshiba ook al een Ipad 2 of voor een beetje extra een Ipad 3.
Anoniem: 449164 11 juli 2012 11:32
Na het lezen van deze review denk ik dat ik toch echt mijn nieuwe tablet heb gevonden. Ik vind het uiterlijk zeker niet mooi, maar voor deze prijs vind ik het een prachttablet.
Eindelijk een tablet met een SD-kaartlezer. Fucking eindelijk. Ik snap niet waarom dat zo lang heeft moeten duren voordat high-end tablets zo'n poort hadden. Ik bedoel, zoveel moeite is het toch ook weer niet?

Ja, je kunt ook microSD in je camera stoppen. Dat kan, maar die kaartjes zijn duurder, minder snel, en zijn niet in dezelfde hoge capaciteiten beschikbaar (in theorie wel, maar we leven niet in de theorie). En ja, je kunt ook een "reverse" adapter gebruiken om SD-kaarten in een microSD-slot te gebruiken, zolang dat slot maar voldoende uitsteekt. Maar dan zit je weer met een ding aan je tablet dat kan afbreken, of dat bungelt, of beide.

Wat ik me dan wel gelijk afvraag, is wat voor een slot dit is. Is het een SDXC-slot, of is het een forwards-compatible SDHC-slot? En wat zijn de doorvoersnelheden (uitgaande van het snelst beschikbare kaartje).
Is het ontwikkelstadium nu echt zo lang dat er geen USB3 kon worden ingebouwd??
USB2 Is gewoon mager naar huidige maatstaven. En twee USB-poorten is ook wel gewenst.
Er zijn nog geen SoC's op de markt met USB3 controllers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.