Inleiding: een mode-accessoire
Nog niet eens zo heel lang geleden dachten mobieltjesmakers dat een telefoon, net als tasjes en schoenen, een echt mode-item zou worden. Telefoons werden destijds in allerlei kleuren uitgebracht - 'speciaal voor vrouwen' - en modemerken leenden hun naam maar wat graag aan reuze hippe toestellen. Zo heeft Giorgio Armani enkele modellen met Samsung uitgebracht, LG werkte samen met Jil Sander, Dolce&Gabbana leverde een gouden versie van de oude Motorola Razr, en Christian Dior bracht zelf een peperdure telefoon uit.
/i/1328538034.jpeg?f=imagenormal)
Uiteindelijk bleken veel mensen niet te kiezen voor kleurtjes en logo's, maar voor praktische toestellen met handige features. Een telefoon moet er nog altijd goed uitzien, maar zeker sinds de opkomst van het touchscreen zijn smartphones vooral groot en zwart.
De bekendste telefoon van een modemerk is vermoedelijk de LG Prada KE850. Deze telefoon werd aangekondigd in december 2006 en was een van de eerste telefoons met een capacitief touchscreen. Na de eerste Prada-telefoon maakten LG en het modemerk nog een opvolger met een qwerty-toetsenbord, maar daarna werd er van de samenwerking niets meer vernomen - tot december 2011.
Eind vorig jaar kondigden LG en Prada namelijk een nieuwe telefoon aan. Dit toestel is niet alleen maar mooi vormgegeven: de Prada Phone draait op een stevige Texas Instruments Omap4430-dualcore en heeft 1GB werkgeheugen. Daarnaast heeft het apparaat natuurlijk ook een modieuze vormgeving; het toestel is slank en de chique zwart-witte interface is door de stylisten van Prada ontworpen. Tweakers.net nam deze smartphone onder de loep.
Videoreport: Vrouwen over de LG Prada Phone
Design en scherm: wit en zwart
Het eerste dat opvalt aan de Prada Phone by LG, is dat de telefoon meer van Prada lijkt dan van LG. De naam Prada staat prominent boven het beeldscherm en ook centraal op de achterkant is het modelogo te vinden. LG's logo staat nauwelijks zichtbaar op de achterkant afgebeeld. Je zou bijna denken dat het luxe merk Prada zich een beetje schaamt voor het feit dat de telefoon door LG is gemaakt.
Toch heeft de telefoon onmiskenbaar een LG-design. Het toestel doet vooral aan de voorkant denken aan de high-end Optimus-smartphones van vorig jaar, zoals de Optimus 2X Speed en Optimus Black. Net als Nokia met de N9 en de Lumia 800 heeft LG de zijkanten rond gemaakt. De achterkant is weer onmiskenbaar van Prada dankzij het reliëf: dit zogeheten Saffiano-patroon is ook bij kleding en accessoires van het modemerk te vinden. Dat oogt luxe en voelt best prettig aan. Bovendien is het vrij stroef, dus de telefoon glijdt niet snel uit de handen of van de bank.
De Prada Phone past verder in de trend van steeds dunnere telefoons. Het toestel is 8,5mm dik en is daarmee even plat als de Samsung Galaxy S II op zijn dunste punt. In tegenstelling tot de S II heeft de Prada echter geen verdikking, waar de S II die wel heeft.
Uiterlijk
Toestel
| Prada
| Galaxy SII
| Galaxy Nexus
| Razr
| Optimus 3D
|
Lengte |
128 |
125 |
135 |
130 |
129 |
Breedte |
69 |
66 |
68 |
68 |
68 |
Dunst |
8,5 |
8,5 |
8,9 |
7,1 |
12 |
Dikst |
8,5 |
9,9 |
9,4 |
10,6 |
12 |
Gewicht |
138g |
116g |
135g |
127g |
168g |
Mede door zijn geringe dikte lijkt de Prada Phone groter dan dat hij is. Met ongeveer 3mm meer hoogte en breedte dan de Galaxy S II is het toestel eigenlijk iets te groot voor een 4,3"-scherm. De Galaxy Nexus is groter, maar lijkt even groot als de Prada Phone. LG had misschien iets beter zijn best moeten om het formaat binnen de perken te houden.
De voorkant wordt grotendeels ingenomen door het Nova-display met een diagonaal van 4,3". Daaronder zitten de vier knoppen die in Android 2.3 standaard zijn: Menu, Home, Terug en Zoeken. De knoppen zijn capacitief en kunnen dus niet fysiek worden ingedrukt. Prada heeft afwijkende icoontjes voor de knoppen ontworpen.
De camera en de enkele led-flitser zijn op de achterkant te vinden, net als de logo's van beide bedrijven. De rechterkant is volledig vrij van knoppen; aan de linkerkant zit alleen de volumeregeling.
Aan de bovenkant vinden we achtereenvolgens de 3,5mm-ingang voor headsets, de cameraknop, een schuifje dat de micro-usb-poort tegen stof en vuil beschermt, en de aan-uitknop. Het schuifje maakt een iets stroeve, maar vooral degelijke indruk.

Het lijkt een vreemde keuze om de cameraknop aan de bovenkant te plaatsen, maar dat zal te maken hebben met de doelgroep: met een druk op de knop kun je even snel kijken of je haar goed zit. Dat is op zich leuk bedacht, maar een 'gewone' cameraknop om gewoon kiekjes te maken met de telefoon was ook aardig geweest - en die ontbreekt.
Als de camerasoftware op de achtergrond nog actief is en bij het minimaliseren de camera aan de achterkant gebruikte, dan krijg je met een druk op de cameraknop bovendien nog steeds een beeld van diezelfde camera en niet van de camera naast het scherm. Dat hadden wij anders aangepakt.
:fill(white)/i/1328278588.jpeg?f=thumb)
Scherm
LG heeft de Prada Phone voorzien van een Nova-display: een ips-lcd met een extreem hoge helderheid. LG claimt een helderheid van 800 nits.
Die claim kan de prullenbak in. Onze testapparatuur gaf een gemiddelde waarde van 664 nits en de hoogst gemeten waarde was maar twee nits hoger. Die waarden zijn ver verwijderd van de 800 nits die LG opgeeft.
Dat betekent niet dat het scherm niet fel is. De Prada Phone pakt zelfs de tweede plaats in de ranglijst van door ons geteste toestellen, achter de BlackBerry Torch - al maakt RIM niet zo'n poeha over de schermhelderheid.
Amoled-schermen zijn minder fel, maar hebben dat ook niet echt nodig: omdat er geen backlight is, is er een schermlaag minder, waardoor er minder reflecties zijn. Super Amoled-varianten hebben nog weer een schermlaag minder dan normale amoledschermen, terwijl Nokia voor zijn ClearBlack-schermen juist een laag toevoegt, die ook weer reflecties tegengaat.
De zwartwaarde van het scherm is voor een lcd matig, maar de keuze voor een lcd in deze telefoon is toch al vreemd: het accent in de interface ligt op zwart. Een amoled-scherm, zoals in de goedkopere Optimus Sol, had veel meer voor de hand gelegen. Dat had het design veel strakker gemaakt en had goed bij het minimalistische design gepast.
Het scherm heeft een resolutie van 800x480 pixels, wat voor een high-end smartphone anno 2012 ronduit laag is. Veel telefoons hebben al langer een 960x540-scherm, terwijl diverse fabrikanten - waaronder LG - al toestellen met 720p-schermen verkopen.
LG claimt dat het scherm door zijn hoge helderheid ook in direct zonlicht goed af te lezen is. Dat is wel waar, maar in de dagelijkse praktijk is de hoogste helderheid niet prettig, al was het maar omdat de accu dan nog sneller leeg is dan normaal.
Software en tekstinvoer
De Prada Phone wordt uitgebracht met Android 2.3 en dat is een begrijpelijke, maar toch vreemde keuze van LG. Google heeft het releasetempo van Android teruggeschroefd om fabrikanten de kans te geven de ontwikkelingen bij te benen. De Prada Phone werd echter ruim na het beschikbaar komen van Android 4.0 Ice Cream Sandwich aangekondigd en de release is nog weer later.
Hoewel het ontwikkelen en keuren van nieuwe software veel tijd en geld in beslag neemt, is het hebben van up-to-date software in smartphones essentieel. LG heeft die boodschap nog altijd niet meegekregen en is bovendien uitermate traag met het uitbrengen van updates. Dat zal in de afgelopen tijd ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het geringe succes van LG.
De Prada Phone heeft een voordeel boven alle andere LG's: het beschikt niet over de cartooneske interface van andere LG's. Elke fabrikant wil met een eigen skin zich onderscheiden, maar de werkelijkheid is dat veel gebruikers helemaal niet zitten te wachten op een verfraaid uiterlijk en de crapware die zo en dan wordt meegeleverd. Sommige apps die met skins worden toegevoegd, zoals Facebook en datatellers, zullen wellicht wel door veel gebruikers gewaardeerd worden.
De skin op de Prada Phone is uiterst minimalistisch en daar moet je van houden. Alle achtergronden zijn zwart, terwijl de tekst en de iconen wit zijn: vrijwel alle kleur is verdwenen.
Het contrast met de normale skin van LG, die hier en daar een onoverzichtelijke kleurenkermis is, is groot. De Prada-aanpak is overigens ook niet perfect: notificaties worden in het donkergrijs op een lichtgrijze achtergrond weergegeven en zijn daardoor vaak slecht leesbaar. Ook elders in de interface zijn teksten af en toe moeilijk leesbaar.
/i/1328281693.png?f=thumb)
De Prada-modificaties gaan vrij ver: er zijn aparte widgets voor het homescreen, het hoofdmenu is aangepast en ook de notificatiebalk heeft een Prada-makeover gekregen. Wie van zwart en wit houdt, zal het ongetwijfeld prachtig vinden. Het is apart en gedurfd, maar op de redactie waren er maar weinig fans van dit uiterlijk te vinden. Bovendien is de look niet consequent doorgevoerd - alle Google-apps hebben bijvoorbeeld hun gewone gekleurde iconen - waardoor het al met al een tikje rommelig is.
/i/1328281697.png?f=thumb)
De telefoon werkt soepeler dan andere LG-smartphones. De animaties zijn wat versneld, en er is geen vertraging bij het openen van het hoofdmenu of het teruggaan naar het homescreen. Daardoor voelt de telefoon in het gebruik snel aan.
Alleen het scrollen werkt niet goed. Het lijkt alsof de software scrollbewegingen pas na een vertraging registreert. Bovendien scroll je minder dan je wilt, omdat het scrollen met een vertraging begint, maar wel direct ophoudt. Bij het scrollen door lijsten en in apps is dit ronduit irritant. De browser heeft dan weer geen last van deze scrollvertraging en werkt zoals het hoort.
Er is de nodige software toegevoegd, maar er is weinig dat echt met Prada te maken heeft. Wel vinden we veel bekende LG-diensten op het toestel terug. Ook heeft de Prada Phone een LG-tags-app voor nfc-diensten. Daarmee kunnen items worden uitgewisseld met andere nfc-telefoons, zoals de Nexus S en de Galaxy Nexus. De Prada bleek prima in staat om bijvoorbeeld een url naar een Galaxy Nexus te sturen, maar omgekeerd ging het wat minder soepel: de Prada herkent het wel als een andere telefoon contact zoekt, maar slaagde er vaak niet in om een item correct binnen te halen.
Hoewel nfc nu toch al jaren bestaat, blijft het een gimmick die voornamelijk voor demonstraties wordt gebruikt. Het is leuk dat het kan, maar in de praktijk wordt het weinig gebruikt. Toch zijn we blij dat het erop zit; het is in de basis een simpel, snel en handig systeem.
/i/1328281685.png?f=thumb)
Tekstinvoer
Tekstinvoer op de Prada Phone verloopt via het onscreen toetsenbord van LG. Deze is uiteraard aangepast aan de Prada-look en ziet er dus donker uit. De werking is hetzelfde als bij andere LG-toetsenborden en de gebruiker kan feedback met trillingen en geluid inschakelen.
Het is niet het beste toetsenbord dat er is, maar het is ook niet verkeerd. Het typt aardig, maar door de grootte van de telefoon hebben mensen met kleine handen wellicht wat meer moeite om een tekstje te tikken.
Accu en camera
Accu
De accu is op papier geen hoogvlieger: met 1540mAh is de capaciteit gemiddeld. Wellicht komt het door het gebrek aan kleur of optimalisaties van LG, maar de Prada Phone gaat toch langer mee dan we van dergelijke Android-smartphones gewend zijn. Ter vergelijking: een dag op standby, zonder simkaart maar met wifi ingeschakeld, kost bij veel smartphones 10 tot 20 procent van de accu. Bij de Prada was dat 7 procent.
Ook bij onze beltest bleek dat de accu het langer volhoudt dan we van Android-toestellen gewend zijn. Alleen de Galaxy Note houdt het met zijn enorme accu langer uit.
Op een volle accu zou de Prada meer dan 14 uur kunnen bellen, evenveel als de Note. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie en een uitstekende prestatie van LG.
De prestaties in onze browsetest zijn niet minder indrukwekkend: alleen de BlackBerry Bold met zijn veel kleinere scherm houdt het langer vol. Toestellen met amoled-schermen, zoals de Razr en de Galaxy Nexus, geven het veel eerder op en ook de iPhone 4S wordt verslagen.
Camera
De Prada Phone heeft een 8-megapixelcamera die daarnaast op 1080p video kan opnemen. De telefoon heeft een enkele led-flitser. Daarmee houdt LG de concurrentie redelijk bij, maar de camera is zeker niet de feature waarmee LG het meest zal adverteren.
:fill(white)/i/1328885904.jpeg?f=thumb)
In vergelijking met de concurrentie is de camera van de LG Prada ongelofelijk traag. Na het indrukken van de knop moet je seconden wachten tot het beeld is vastgelegd. Voor een moderne high-end smartphone is dat onacceptabel. De camera is vast heel geschikt voor stillevens, maar wie even snel een kiekje wil maken, loopt een grote kans dat het moment suprême wordt gemist.
Foto maken |
Telefoon / Tablet | MP | Tijd in seconden, lager is beter |
Apple iPhone 4S |
8 |
**
2,03 |
Galaxy Nexus |
5 |
***
2,42 |
Nokia Lumia 800 |
8 |
***
2,54 |
Samsung Galaxy Note |
5 |
****
3,65 |
HTC Sensation XE |
8 |
****
3,77 |
Samsung Galaxy S II |
8 |
*****
3,97 |
Motorola Razr |
8 |
*****
4,17 |
Sony Ericsson Xperia Arc |
8,1 |
*****
4,48 |
BlackBerry Bold 9900 |
5 |
******
4,68 |
Prada Phone by LG 3.0 |
8 |
*********
7,14 |
Hardware en benchmarks
De Prada Phone heeft geen misselijke hardware: net als bijvoorbeeld de Motorola Razr is het toestel uitgerust met een dualcore Omap4430-soc van Texas Instruments, die een PowerVR SGX540-gpu aan boord heeft. De relatief lage resolutie kan bovendien een gunstig effect op de prestaties hebben.
De telefoon is voorzien van 1GB werkgeheugen in een dualchannel-opstelling. Multichannel-geheugen is bekend van desktop-pc's en servers, en zorgt ervoor dat gegevens sneller kunnen worden opgevraagd. Daardoor zou bijvoorbeeld sneller een app kunnen worden gestart.
Als de snelheid van het geheugen de bottleneck is, kan de gebruiker het verschil merken, maar dat is niet vaak het geval. LG gebruikte ook al dualchannel-geheugen in de Optimus 3D, maar geen enkele andere smartphonemaker adverteert met deze feature.
De AnTuTu-benchmark test de rekenkracht en de grafische prestaties, en voert een database-i/o-test uit. Opmerkelijk genoeg presteert de Prada Phone hier veel slechter dan de Motorola Razr, terwijl ze toch dezelfde soc hebben. Omdat ook de gpu dezelfde is, moet het verschil door de i/o-test worden veroorzaakt.
GLBenchmark is een grafische benchmark die vooral laat zien waartoe de gpu in staat is. De 720p-test wordt offscreen uitgevoerd en wordt dus niet beïnvloed door de refreshrate of de resolutie van het scherm.
Apple heeft met zijn A5-soc een behoorlijke voorsprong op concurrenten. De Prada-phone bungelt bij deze test door de al wat oudere gpu onderaan, al is het verschil met de Galaxy Nexus en de Razr niet groot.
De 'gewone' GL Benchmark-test is dezelfde als de offscreen-versie, met één groot verschil: de framerate wordt nu op het scherm gemeten, waardoor resolutie en refreshrate meespelen. Omdat de Prada Phone in vergelijking met de concurrenten uit dezelfde prijsklasse een lage resolutie heeft, scoort het toestel hier een stuk beter. Voor gamen is de Prada dus best geschikt, al is het beeld natuurlijk wel minder scherp dan bij de concurrentie.
Bij de geheugentest van Antutu blinkt de Prada Phone pas echt uit: hij haalt bij het lezen van het interne flashgeheugen meer dan 50MBps - dat is het maximaal haalbare in deze benchmark - terwijl bij het lezen een snelheid van 18,4MBps wordt bereikt. In beide benchmarks is dat goed voor goud. De hoge snelheden worden vermoedelijk vooral veroorzaakt door het dualchannel-geheugen.
Bij de grafische SmartBench-test doet de Prada Phone opnieuw leuk mee. De Razr scoort - wellicht door een hoger geklokte gpu - nog iets beter, maar vooral op het Games-onderdeel is de voorsprong op de andere concurrenten heel behoorlijk. De lage resolutie zal hier wederom een rol bij spelen.
Benchmarks, part deux
Naast de synthetische benchmarks om de diverse hardwareonderdelen op de proef te stellen, proberen we ook altijd een beeld van de prestaties in de dagelijkse praktijk te geven.
Frontpage laden (automatisch) |
Telefoon / Tablet | OS | Seconden, lager is beter |
Samsung Galaxy Note |
Android 2.3.5 |
***
0,49 |
Samsung Galaxy S II |
Android 2.3.3 |
***
0,52 |
Galaxy Nexus |
Android 4.0 |
****
0,54 |
Motorola Razr |
Android 2.3.4 |
****
0,59 |
LG Prada 3.0 |
Android 2.3.6 |
****
0,62 |
Apple iPhone 4S |
iOS 5 |
*****
0,70 |
Nokia Lumia 800 |
WP 7.5 |
*****
0,73 |
HTC Sensation XE |
Android 2.3.4 |
*****
0,82 |
SE Xperia Arc |
Android 2.3.3 |
******
0,93 |
BB Bold 9900 |
BlackBerry OS |
*********
1,29 |
Bij onze eigen Frontpage-laadtest wordt een statische frontpage 35x geladen, waarna de eerste, de laatste en de laagste scores worden weggestreept. De Prada presteert vrij aardig, maar niet meer dan dat; veel andere Android-toestellen zijn sneller. Android-telefoons hebben wel de snelste browsers: de andere platformen blijven achter.
CaffeineMark meet hoe snel Java-code wordt uitgevoerd. Dat is belangrijk, omdat veel Android-apps draaien in de op Java gebaseerde Dalvik VM. De Prada Phone doet het hier duidelijk minder goed dan de concurrentie. Dat is vermoedelijk te wijten aan nog niet geoptimaliseerde software - aan de soc en het geheugen zal het niet liggen.
De Prada presteert in Browsermark grofweg even goed als de concurrenten van onder meer HTC, Motorola en Samsung. De Galaxy Nexus doet het hier veel beter, vermoedelijk vooral vanwege de betere standaardbrowser in de nieuwste Android-versie. Het is dus te hopen dat de Prada een upgrade naar die versie krijgt.
Booten |
Telefoon / Tablet | OS | Tijd in seconden, lager is beter |
Nokia Lumia 800 |
Windows Phone 7.5 |
**
22,62 |
Apple iPhone 4S |
iOS 5 |
**
23,22 |
Samsung Galaxy S II |
Android 2.3.3 |
***
24,34 |
Galaxy Nexus |
Android 4.0 |
***
30,44 |
Prada Phone by LG 3.0 |
Android 2.3.6 |
****
33,28 |
HTC Sensation XE |
Android 2.3.4 |
*****
43,88 |
Motorola Razr |
Android 2.3.4 |
*****
49,28 |
Sony Ericsson Xperia Arc |
Android 2.3.3 |
******
55,91 |
BlackBerry Bold 9900 |
BlackBerry OS |
*********
80,21 |
Een paar jaar geleden duurde een koude boot nog makkelijk anderhalve minuut, maar tegenwoordig starten telefoons redelijk vlot op. De Prada Phone doet het in 33 seconden en dat is erg netjes voor een Android-telefoon. De S II is echter nog altijd veel sneller.
Specificaties en prijzen
Specificaties
Merk en Type |
Merk |
Prada / LG
|
Type |
Prada Phone by LG 3.0 P940
|
Toestel |
Telefoonmodel |
bar |
Invoermethode |
touchscreen |
Besturingssysteem |
Android |
Versie besturingssysteem |
Google Android 2.3 |
Beeldscherm |
Schermresolutie |
480x800 |
Schermdiagonaal |
4,3" |
Multitouch-touchscreen |
ja |
Touchscreentechniek |
capacitief |
Camera |
Cameraresolutie |
8 megapixel
|
Camera-autofocus |
ja |
Flitsertype |
enkele led |
Functionaliteit |
Berichten |
e-mail, mms, sms |
Mp3-ringtones |
ja |
Audioformaten |
eaac+, mp3, wav |
Videoformaten |
DivX 6, h.263, h.264, Mpeg 4 |
Gps |
ja |
Functies |
A2DP (Bluetooth stereo), bewegingssensor, dlna, handsfree, kompas, RDS, tril, voicerecorder, WiFi Direct |
Verbindingen |
Mobiele netwerken |
edge, gprs, hsdpa |
Frequentiebereik (gsm/umts) |
850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz |
Wlan |
802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
Bluetooth-versie
|
Bluetooth 3.0 |
Overige draadloze verbindingen |
nfc
|
Connector |
3,5mm headset, micro-usb |
Technische kenmerken |
Chipset |
Texas Instruments OMAP 4430 |
Processorsnelheid |
1GHz |
Cpu-cores |
dual |
Werkgeheugen |
1GB |
Opslaggeheugen |
8GB |
Extern geheugen |
Secure Digital Micro |
Accu |
Accucapaciteit |
1540mAh |
Accutype |
li-ion |
Uiterlijk |
Kleuren |
zwart |
Lengte |
127mm |
Breedte |
69mm |
Hoogte / Diepte |
8mm |
Overige specificaties |
Bijzonderheden |
frontcamera 1,3-megapixel
|
Conclusie: niet zo zwart-wit
De Prada Phone onderscheidt zich duidelijk van de Android-eenheidsworst in de winkelschappen. Er is veel aandacht besteed aan het uiterlijk en de software en het moet gezegd: dat hebben we bij LG wel eens anders gezien.
Toch zijn er diverse factoren die het succes in de weg staan. Het scherm is weliswaar helder, maar dat gaat wel ten koste van de accuduur. Bovendien is de resolutie voor een high-end smartphone bijzonder laag. In 2008 viel je nog positief op met 800x480 pixels, maar alle fabrikanten - ook LG - hebben ondertussen flink hogere resoluties in het assortiment.
Daarnaast is de prijs aan de hoge kant: je kan voor hetzelfde geld een HTC Sensation XE, een Galaxy Nexus of een Motorola Razr kopen. Er moet duidelijk voor het merkje worden betaald: de Optimus 3D, ook van LG, heeft grotendeels dezelfde specs en kost zowat de helft. Bovendien zit je vermoedelijk lang met Android 2.3 opgescheept: LG rolt updates zonder uitzondering tergend langzaam uit.
Toch toont deze smartphone dat LG niet stilstaat. Het is de snelste LG die we tot nu toe onder handen hebben genomen - zowel in de benchmarks als in de dagelijkse praktijk - en de accuduur is veel beter dan die van alle andere recente Android-toestellen.
Een jaar geleden had deze smartphone enorme indruk gemaakt, maar de smartphonemarkt staat niet stil en veel concurrenten zijn alweer een stuk verder. Je moet dus wel een enorme Prada-liefhebber zijn - of lang met je accu willen doen - om deze telefoon te kopen.
Het is wel hoopgevend dat LG eindelijk een mooi vormgegeven, goed doordachte, soepel werkende high-end smartphone op de markt brengt. Het mag een mijlpaal in de historie van LG heten, maar het is een mijlpaal die je met een gerust hart in de winkel kan laten liggen.
Eindoordeel