Inleiding
Terwijl Android inmiddels leider op de smartphonemarkt is en Googles besturingssysteem ook op tablets een steeds grotere rol speelt, zijn er nog weinig mediaspelers te vinden die op dit besturingssysteem draaien. Daarvoor is een aantal verklaringen te geven. Zo was Android primair ontworpen voor smartphones en is ondersteuning voor tablets na het succes van de iPad in alle haast toegevoegd aan Honeycomb oftewel Android 3.0. Ook de laatste versie, Ice Cream Sandwich, heeft nog geen specifieke functionaliteit voor mediaspelers.
Een andere reden is dat Google pogingen heeft ondernomen om zijn diensten op het televisiescherm te krijgen met Google TV, primair gericht op settopboxen en integratie in televisies. Succesvol is dit avontuur tot nu toe echter niet te noemen. Door met een update een koppeling te maken met de Android Market hoopt Google het platform interessanter en veelzijdiger te maken.
Tegenover deze stand van zaken staat dat fabrikanten Android, dankzij de grotendeels opensourceopzet, relatief makkelijk kunnen aanpassen. AC Ryan heeft daarom besloten om op basis van dit besturingssysteem een mediaspeler te ontwikkelen: de Veolo. Het kleine, zwarte kastje draait op een relatief oude Androidversie, 2.2 oftewel Froyo, maar dat weerhoudt de fabrikant er niet van het apparaat een 'Smart Android Hub' te noemen.
Een uitdaging voor AC Ryan was de bediening van een Android-interface; deze is immers primair bedoeld voor touchscreens. Met een dubbelzijdige afstandsbediening, die is voorzien van een qwerty-toetsenbord en bewegingssensoren, denkt AC Ryan een goede oplossing voor dit probleem in handen te hebben, maar de vraag is of dit ook in de praktijk goed werkt. Wij bekeken wat de meerwaarde is van deze op Android draaiende mediaspeler.

Veolo close-up
De Veolo is verpakt in een zwarte behuizing met een geronde bovenkant. Het apparaatje is een streamer, dus een interne inbouwmogelijkheid voor een harddisk is er niet. Aan de voorzijde vinden we uitsluitend een led-strip die rood kleurt in stand-by en wit als de Veolo draait. Aan de zijkant is een sd-kaartlezer verwerkt, evenals een aan-uitschakelaar en een usb 2.0-aansluiting.
Om de mediaspeler aan een televisie te koppelen, is een hdmi 1.3-uitgang aanwezig. AC Ryan levert keurig een hdmi-kabel mee. Analoge video-uitgangen heeft de compacte Veolo echter niet: een manco. Wel zijn analoge cinch-aansluitingen beschikbaar voor het doorgeven van een stereosignaal. Wie digitale audio wil, kan gebruikmaken van de optische s/pdif-uitgang, terwijl aan de achterzijde ook een tweede usb 2.0-aansluiting en een gigabit-ethernetpoort zijn te vinden. Intern beschikt de mediaspeler echter ook over 802.11n-wifi, zodat geen externe usb-dongle nodig is.
:fill(white)/i/1320845682.jpeg?f=thumb)
AC Ryan heeft gekozen voor een ARM Cortex A9-processor van een onbekend merk. De passief gekoelde cpu is geklokt op 1GHz, een stuk sneller dan de gangbare processors van Realtek en Sigma Designs. De processor biedt verder versnelling voor OpenGL ES-applicaties. Het werkgeheugen bestaat uit 512MB ddr3, terwijl voor interne opslag, bijvoorbeeld het opslaan van Android-applicaties, 4GB nand-flashgeheugen aanwezig is.
Bijzonder is de afstandsbediening die AC Ryan meelevert. Omdat Android gebaseerd is op touchscreen-gui's, moet een remote ondersteuning bieden voor een cursor. Ook moet een swipe-beweging geëmuleerd kunnen worden. De afstandsbediening, die iets weg heeft van een Wiimote, slaagt daar in de praktijk goed in; de bewegingssensoren leveren een prettige bediening van de cursor op, terwijl voor het swipen een toets ingedrukt moet blijven. Ook is het aantal toetsen teruggebracht tot het hoogst noodzakelijke; naast de specifieke Android-toetsen 'back', 'menu' en 'home' vinden we een d-pad met een entertoets, een standby-button en twee toetsen om te schakelen tussen de bedieningsmodi.
Voor het invoeren van tekst is aan de onderzijde een qwerty-toetsenbordje geplaatst. De toetsen zijn groot genoeg, zodat er snel mee is te werken. Verder is het prettig dat het gaat om een rf-remote. Daardoor is geen directe zichtlijn noodzakelijk, zoals bij traditionele afstandsbedieningen met infrarood. Bovendien kan de Veolo desgewenst bijvoorbeeld achter een kastdeurtje worden geplaatst zonder dat de bediening hieronder te lijden heeft.
De meegeleverde handleiding is aan de karige kant; alleen een quickstart-guide bevat de basale informatie. Ons inziens was een meer complete handleiding op zijn plaats geweest, zeker omdat de mediaspeler een andere bediening heeft dan een doorsneespeler.
Android op een mediaspeler
De Veolo is op papier rapper dan andere mediaspelers. Bij het aanzetten blijkt dit deels te kloppen. In circa 25 seconden is de op Android 2.2 gebaseerde interface bedrijfsklaar, maar dan hebben we het wel over een 'warme start', dus vanuit de stand-by-modus. Een 'koude start', door de stekker in het stopcontact te plaatsen, duurt een kleine 38 seconden.
Eenmaal in de gui is de herkomst direct duidelijk; de desktop is vrijwel gelijk aan die van bijvoorbeeld een Android-tablet. Op enkele plekken, zoals in het configuratiemenu en bij het afsluiten van de mediaspeler, vinden we enkele verwijzingen naar het gebruik van Android op smartphones; 'Telefoon afsluiten' is een wat vreemde tekst op een mediaspeler.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Op de desktop hebben we toegang tot de bestandsmanager, de videospeler, een muziekspeler en een gallery-app voor het tonen van afbeeldingen. Als we de afstandsbediening ter hand nemen, valt op dat de cursor prima reageert. Ook het maken van sleepbewegingen, een noodzaak in de Android-interface, verloopt zonder problemen. Het langer indrukken van de selectieknop maakt het overigens mogelijk om widgets op de desktop te plaatsen. Aan de onderzijde van de centrale desktop vinden we nog drie iconen, die toegang geven tot de browser, het instellingenscherm en het applicatieoverzichtsscherm.
Als we via de bestandsmanager een aantal apk-installatiebestanden installeren, verloopt dit probleemloos. De Veolo draait zonder problemen games als Angry Birds of AirAttack HD. Bovendien starten de games snel. Ook applicaties draaien prima en kunnen net als de geïntegreerde browser gebruikmaken van Flash. Zo kunnen we bijvoorbeeld trailers bekijken als we de IMDB-app installeren. Daarnaast kan een app voor het afluisteren van Spotify-streams gebruikt worden, waardoor de Veolo een van de weinige mediaspelers is die deze muziekdienst ondersteunt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Een ander pluspunt van de Veolo is de beschikbaarheid van een solide webbrowser; de browsers van bijvoorbeeld op Realtek-gebaseerde mediaspelers stelden ons keer op keer teleur. Pagina's worden correct geopend en, zoals gezegd, Flash-content is opvraagbaar zoals de hd-video's op Tweakers.net. Omdat de browser zich via de user-agent presenteert als tablet, wordt bovendien webcontent goed aangepast aan de 720p- of 1080p-resolutie van een televisie.
Omdat Google apparaten als mediaspelers nog geen toegang geeft tot de Android Market, was AC Ryan genoodzaakt om een andere applicatiewinkel te ontsluiten. Het bedrijf heeft daarvoor AndroidPIT gekozen. Dit is volgens ons een ongelukkige keuze; het aanbod is karig vergeleken met dat van de Android Market en er zijn geen voor Nederland relevante apps te vinden. Bovendien ligt de nadruk op betaalde apps en werkt de navigatie omslachtig.
AC Ryan stelt dat het mogelijk is om andere app-stores te installeren, maar geeft de gebruiker daarvoor geen aanwijzingen. Op het forum van AC Ryan geven gebruikers wel enkele suggesties, zoals het in de browser openen van een website waarop applicaties zijn te vinden.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Afspelen van mediabestanden
De relatief goede internetmogelijkheden van de Veolo ten spijt is de belangrijkste functie van een mediaspeler het correct afspelen van video- en audiobestanden, evenals het vertonen van foto's. Hier lopen wij echter tegen de nodige problemen aan, vooral bij het videodeel.
Het contact maken met netwerkshares via de vaste ethernetaansluiting verloopt goed, maar al snel blijkt bij het doorlopen van onze testcollectie dat de Veolo niet houdt van dvd-bestanden, zowel in iso-image als in een video_ts-folder; alleen losse vob-bestanden worden afgespeeld, zonder ondertiteling of andere functies. De Veolo weigert ook blu-ray-images en -folders. Ons inziens is dit een grote misser, omdat veel gebruikers van een mediaspeler een deel van, of mogelijk hun hele, dvd- of blu-ray-collectie op een harddisk hebben gearchiveerd.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Navraag bij AC Ryan leert dat het probleem bekend is. Als reden wordt gegeven dat Android van huis uit geen dvd-structuren herkent, zodat het niet mogelijk is om dvd's compleet met menu's af te spelen. Hoewel er gewerkt wordt aan een nieuwe firmwarerelease, is nog onduidelijk of deze update het afspeelprobleem van dvd's zal verhelpen. AC Ryan geeft als 'oplossing' om de dvd-bestanden te converteren naar een ander formaat, maar dit is uiteraard slechts symptoombestrijding.
Bij de overige bestandsformaten ondervinden we minder tegenwerking; mkv's, een populaire container voor hd-video's, worden grotendeels correct afgespeeld, al is de beeldkwaliteit minder goed dan we van een gemiddelde mediaspeler gewend zijn. Vooral de kleurweergave is soms flets. Als we het menu oproepen om de ondertiteling in te stellen, worden we weliswaar aangenaamd verrast door de uitgebreide instelmogelijkheden, maar bij het afspelen van een mkv met een hoge bitrate begint het beeld te stotteren.
De geluidsmogelijkheden zijn voldoende; DTS- en Dolby Digital-streams kunnen gedownmixed worden naar stereo of via de s/pdif-uitgang in de passtrough-modus direct naar een versterker worden gestuurd; gedetailleerde instellingen voor specifieke audioformaten ontbreken. Opvallend is verder dat de mediaspeler niet overweg kan met WebM-bestanden, een opensourcevideoformaat dat nota bene door Google zelf is vrijgegeven.
De afspeelmogelijkheden voor audio stellen ook enigszins teleur. De bestandsondersteuning is in orde; zo kan de Veolo flac- en ape-bestanden afspelen, maar de muziekapp toont standaard geen albumart op een netwerkshare. Ook worden geen screen visuals getoond, terwijl bijvoorbeeld de muziekspeler op een Android-smartphone hier wel toe in staat is.
Prijzen en specificaties
Merk en type |
Merk |
AC Ryan |
Type |
Veolo |
Typenummer |
ACR-VE91200 |
Chipset en OS
|
Cpu |
ARM Cortex-A9 |
Kloksnelheid |
1GHz |
Werkgeheugen |
512MB ddr2 |
Flashopslag |
4GB nand |
Gpu |
3D Graphics Hardware Acceleration Engine met OpenGL ES-support |
Besturingssysteem |
Android 2.2 Froyo |
Video |
Videocontainers |
Asf, avi, dat, flv, m2t, m2ts, mkv, mov, mp4, mpg, mpeg, rm rmvb, tp, trp, ts, vod, wmv, mts, m1v, m2v, m4v, 3gp, f4v, m2p, 3g2 |
Videocodecs |
Xvid sd/hd (h.263), mpeg 1, 2, 4, wmv 7-10, vc1, vp6, h.264
|
Ondertitelondersteuning |
Ass, ssa, idx+sub, pgs, smi, srt, sub
|
Audio |
Audiocontainers |
Aac, flac, mka, mp3, ogg, wav, wma, mpeg 1/2/4, mp2, m4a ra-cook, ra-lossless, dra, realaudio 4/5/6/8/9/10, tta, ac3, ape
|
Audio-down-mix |
Dolby Digital, DTS (beide stereo)
|
Audio-pass-through |
Dolby Digital, DTS (5.1)
|
Verbindingen |
Video uit |
Hdmi 1.3
|
Audio uit |
Digitaal optisch (s/pdif), rca stereo (analoog)
|
Hardeschijfbus (extern) |
2 x usb 2.0 |
Verbinding (ethernet) |
1Gbps |
Verbinding (wlan) |
802.11b, 802.11g, 802.11n |
Kaartlezer |
Sd/sdhc |
Overig |
Dlna |
Ja |
Netwerkprotocollen |
Samba client, samba server, nfs client, ftp client
|
Kleuren |
Zwart |
Verkoopstatus |
Retail |
Bijzonderheden |
Geleverd met Veolo 3-in-1-afstandsbediening incl. qwerty-toetsenbord |
Conclusie
Op zichzelf is het goed dat AC Ryan met de Veolo iets nieuws probeert, een mediaspeler uitbrengen op basis van een besturingssysteem dat van huis uit niet voor dergelijke apparaten is geoptimaliseerd. Hierbij ontstaan echter direct problemen; de Veolo heeft moeite met de essentiële functies, zoals het correct afspelen van dvd-bestanden. Ook andere playback-onderdelen van deze mediaspeler zijn nog niet volwassen, terwijl de concurrentie op basis van Realtek- of Sigma Designs-chipsets aanzienlijk minder problemen kent op dit punt.
Ook over de integratie met het Android-ecosysteem is onvoldoende nagedacht; hoewel de browser van een goede kwaliteit is, is de standaard aanwezige applicatiewinkel ondermaats wat aanbod en gebruiksvriendelijkheid betreft. Daarnaast draait de mediaspeler op een enigszins gedateerde versie van Android en is het nog de vraag of de fabrikant deze zal updaten naar een meer courante versie.
Naast deze forse minpunten zijn er ook pluspunten te noemen. De hardware is solide en de meegeleverde afstandsbediening werkt relatief goed samen met de Android-interface. Ook de aanwezigheid van een toetsenbordje op de mediaspeler zien we als een pluspunt. Verder is het leuk om goed ogende games op een televisie te spelen.
Al met al vinden wij de Veolo op papier een goed concept, dat echter onvoldoende is uitgewerkt en naar ons gevoel te vroeg op de markt is gezet. Natuurlijk kan AC Ryan met firmware-updates de grootste kinderziektes verhelpen, maar een bedrijf dat al menig mediaspeler op de markt heeft gezet, zou beter moeten weten. Bovendien is de prijs voor een mediaspeler als deze, zonder inbouwmogelijkheid voor een harde schijf, aan de stevige kant.
Eindoordeel