Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Dell Precision M4600: werkpaard met een prijs

22-11-2011 • 11:00

144

Singlepage-opmaak

Uiterlijk en indruk

Dell is voor zijn nieuwe Precision terug naar de tekentafel gegaan en is met een nieuwe behuizing voor de mobiele werkstationlijn gekomen. Het goedkoopste model van de M4600 kost in Nederland minder dan 1100 euro. Met de configuratie die wij ontvingen, is de notebook echter veel, heel veel duurder. Als we de basisconfiguratie op de site van Dell uitrusten met onder andere een Intel Core i7-2920XM, een Nvidia Quadro 2000M, een ssd van 256GB en een full hd-scherm, zoals Dell voor ons deed, komen we uit op een prijs van bijna 3900 euro. En dat is dan nog zonder btw. De meerprijs van alleen de processor is al bijna 1000 euro en het is mogelijk om het systeem zelfs nog verder uit te breiden.

Dell Precision M4600De gemiddelde consument zal bij een aanblik van het model niet echt begrijpen dat het om een laptop in het hogere prijssegment gaat. Zo op het oog gaat het niet om een luxe laptop. Het design is erg zakelijk en weinig spectaculair. Dell heeft voor rechttoe rechtaan gekozen en ook de grijsbruine kleur zal lang niet iedereen aanspreken. Het lijkt wel een notebook van jaren geleden, maar schijn bedriegt. De Precision heeft tal van features die het werken makkelijker maken en ook wat uiterlijk betreft zijn er de nodige subtiliteiten die het design bij een meer nauwkeurige blik best aantrekkelijk maken.

Wat direct opvalt: de notebook is zeer stevig; Dell heeft dan ook gekozen voor een behuizing die grotendeels van aluminium en een magnesiumlegering is gemaakt. De onderkant is van metaal, dat doorloopt naar de voor- en achterkant. Ook de achterkant van het scherm is van metaal. De rest van het oppervlak is van stevig plastic en het scherm is met smalle, langwerpige scharnieren stevig aan de body bevestigd.

Als we het scherm bij de hoekpunten vastpakken, kunnen we het niet ver buigen; het metaal voorkomt dit goed. Nergens kunnen we de notebook noemenswaardig indrukken en ook treffen we geen kieren of oneffenheden aan in de afwerking. Ingeklapt sluit het scherm goed aan op de body. De ronde metalen delen aan de voor- en achterkant sluiten dan mooi aan, een van de subtiele designelementen. Het dichtgeklapte scherm wordt met twee bevestigingshaken op zijn plek gehouden. Ontgrendelen verloopt via de degelijke knop aan de voorkant. Over het geheel genomen is de notebook goed afgewerkt, al verwachten we ook niet anders voor deze prijs.

Door het gebruikte materiaal is de laptop niet licht; we maten 3166 gram. Ook is de notebook met zijn afmetingen van 376x256x36,5mm niet bepaald klein voor een 15"-exemplaar.

Dell Precision M4600

Het toetsenbord bestaat uit licht holle toetsen die aan de onderkant nauw op elkaar aansluiten en aan de bovenkant minder. De toetsen geven goede feedback en voelen niet goedkoop aan, zoals veel keyboards tegenwoordig. Door de robuustheid van het toetsenbord hoeven zware typers niet bang te zijn dat ze het te hard aanslaan; het is niet in te drukken in het midden.

Dell heeft in tegenstelling tot bij de M4500 nu wel een numeriek eiland toegevoegd. Handig is dat daar ook een dedicated key voor de calculator aanwezig is. Opvallend aan de lay-out is verder dat Dell weinig extra fn-commando's aan de functietoetsen heeft gekoppeld. De fabrikant heeft voor het toevoegen van een numeriek deel weinig concessies gedaan aan de grootte van de keys of de lay-out. Alleen is de rechter-shift-toets kleiner dan normaal.

Dell vermeldt niet of het toetsenbord spill resistant is of niet, maar de afwezigheid van die vermelding en het feit dat we geen afvoer of iets dergelijks kunnen constateren, doen ons concluderen dat deze feature helaas ontbreekt. Sommige Lenovo's hebben deze welkome eigenschap bijvoorbeeld wel. Het toetsenbord heeft wel achtergrondverlichting, die tussen de standen maximaal en uit nog drie helderheidsstanden heeft.

Dell Precision M4600 Dell Precision M4600 Dell Precision M4600

Tussen de eerste twee rijen toetsen zit ter hoogte van het touchpad een pointing stick. Deze werkt accuraat en zit niet in de weg bij het typen. De beweging naar onderen verliep wat stroef bij de pointer, misschien omdat hij diep in het keyboard is verzonken. Wie het fijn vindt om ermee te werken, zal ook de drie extra muisknoppen boven het touchpad waarderen. Ook onder het touchpad zitten drie muisknoppen en net als de toetsen voelen die gelukkig niet goedkoop aan. Ze hebben een softe, maar duidelijke klik.

Het touchpad zelf is voor zakelijke maatstaven best groot, groter dan bij de Precision M4500. Het liefst zouden we het nog iets groter zien, maar gezien de knoppenrij voor en achter is dit misschien lastig te realiseren. Het touchpad voelt goed aan en registreert bewegingen accuraat; ook de multitouch-gestures worden correct waargenomen en geïnterpreteerd.

Touchpads van goedkopere modellen kunnen nogal eens gaan irriteren bij veelvuldig gebruik, bijvoorbeeld als ze ruw zijn of een reliëf hebben. Bij dit model is dit niet het geval; het oppervlak voelt fijn glad aan en de gebruiker hoeft zijn vingers er slechts licht over te laten glijden. We stoorden ons echter wel aan de randen, die vervelend aanvoelen.

Dell Precision M4600

Rond het toetsenbord zitten verder weinig knoppen. De aan- en uitknop zit rechtsboven en is van hetzelfde type als de drie knoppen linksboven, die voor de volumeregeling zijn. Dedicated knoppen voor het volume zijn altijd mooi meegenomen. Overigens voelen deze knoppen wel wat 'plastic' aan.