Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Mobieltjesmaniak

Sony Ericsson Xperia Ray en Active

77 reacties

Conclusie

Sony Ericsson trok in 2011 zijn eigen en eigenzinnige plan. In plaats van mee te doen in het high-end segment, heeft het geprobeerd om aantrekkelijke, goedkopere telefoons te maken. Gezien de beperkte mogelijkheden van de fabrikant is dat een logische stap. Die heeft kwalitatief goed uitgewerkt; voor hun prijsklasse zijn de Xperia Ray en Active vernuftige toestellen met eigen kwaliteiten. De Ray is simpelweg een Xperia Arc in een kleinere behuizing, terwijl de Active een eigen publiek moet aanspreken dankzij zijn stevige voorkomen en IP67-certificering.

Daarbij zijn we meer over de Ray te spreken; het is goed te zien dat er een toestel met een kleiner scherm en meer dan redelijke specs uitkomt. Zo hebben ook mensen die geen liefhebber zijn van grote toestellen meer te kiezen. Door het kleine scherm is de bediening echter wat lastiger dan bij de grote toestellen.

De Xperia Active is redelijk uitgevoerd, maar het oog maakt hem lelijk en dat de klepjes niet vast zitten aan het toestel is, zeker gezien de focus op sporten, een onbegrijpelijke keuze. De lagere resolutie en het gebrek aan een frontcamera plaatsen hem ook een treetje onder de Ray.

Voor 2012 is dit alles niet genoeg; als de concurrentie de stap maakt naar krachtigere hardware en de Xperia's in de middenklasse te maken krijgen met dualcore-concurrentie, steekt de grafische kracht wel schril af. De ideeën van Sony Ericsson, een kleine, volledige smartphone en een sporterstelefoon, zijn echter zo origineel, dat het te hopen is dat ze krachtigere opvolgers krijgen, ook als Sony later dit jaar de volledige controle neemt over Sony Ericsson.

 Sony Ericsson Xperia Ray ZwartSony Ericsson Xperia Active Oranje, Zwart
  Sony Ericsson Xperia Ray Zwart Sony Ericsson Xperia Active Oranje, Zwart
Beeldkwaliteit opname Score: 3Score: 3
Gebruiksgemak Score: 3Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 4Score: 4
Bereik Score: 4Score: 4
Design Score: 4Score: 2
Featureset Score: 3Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4Score: 3
Prijs Score: 4Score: 4
Algemene beoordeling Score: 3Score: 3
 Tweakers zegt: 6Tweakers zegt: 6
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (77)

Reactiefilter:-177072+149+213+31Ongemodereerd7
Vreemd om te zien dat de ray bij tweakers op paar fronten zo laag scoort, dit is bij veel andere sites toch wel anders zie bv:

http://nl.hardware.info/r...ricsson-xperia-ray-review
http://www.techradar.com/...xperia-ray-1028477/review
http://www.techzine.nl/re...xperia-ray-conclusie.html
http://www.intomobile.com...review-meet-the-mini-arc/

En zo zullen er nog wel meer sites zijn..
Afijn ik zeg niet dat de tweakers review extreem slecht is maar vind hem gewoon een beetje een te negatief beeld schetsen over deze telefoon en dat is imo alles behalve terecht en ik ga het wat proberen te onderbouwen.
Vraag mij ook af waarom er niet getest is hoe de camera zelf presteert en hoe jullie de accu duur vinden?
Al met al ben ik blij dat Sony Erricson juist een stap als deze maakt, soms lijkt het tegenwoordig bigger=better maar dat is hier niet het geval, ik hoop dat er meer toestellen als de ray zullen gaan komen.
Voor 2012 is dit alles niet genoeg; als de concurrentie de stap maakt naar krachtigere hardware en de Xperia's in de middenklasse te maken krijgen met dualcore-concurrentie, steekt de grafische kracht wel schril af
Ze werden niet in 2012 gelanceerd en zijn dus ook niet onderdeel van de 2012 lineup, daarnaast noem mij eens andere toestellen die zo'n design hebben zo klein zijn die deze ervaring leveren voor deze prijs? ik ken er geen.. en dus is dit toestel relatief bijzonder te noemen en dat zou dan ook een pluspunt kunnen zijn, tevens waarom word er met toestellen vergeleken die in een totaal andere prijsklasse zitten om dan te concluderen ja de ray is toch iets minder snel op bepaalde vlakken.. dat lijkt me een open deur, zo gek is dat toch niet?

Waarom een product wat dus al in juli te koop was nu nog (pre)reviewen om te concluderen dat het niet genoeg zou zijn anno 2012 ten op zichte van de andere mid range toestellen die in een andere hogere prijsklasse zitten.
Waarom moet een product persee een dual core of een single core van 1.5ghz+ erin hebben als het voor de totaal ervaring weinig toevoegt over het algemeen? moet je hier een fabrikant om afstraffen?

Waarom moet een toestel extreem veel grafische kracht hebben? leg mij dat eens uit, is het dan direct een slecht product of een zwaar minpunt als dit niet het geval is? niet iedereen speelt er de hele dag spelletjes op bij wijze van, het gaat er om hoe de software functioneert.
Ik lees op oa GoT dat men ervaart dat de software erg goed en soepel draait op de Ray en dat is waar het uiteindelijk om gaat, de gebruikservaring, dus daarom vind ik het vreemd dat de hardware direct als minpunt word afgedaan zeker met de zin over anno 2012 erbij.. die begrijp ik niet.

Sony Ericsson Xperia Ray

En als laatste puntje wat mij steeds meer op valt over het algemeen op sites is dat men niet echt meer test hoe het met de bel kwaliteit zelf zit, het lijkt alsof wij niet meer bellen tegenwoordig terwijl dat toch nog echt gebeurd, wellicht goed puntje om toch niet uit het oog te verliezen, want dat is toch nog steeds ondanks dat we al weer in 2012 zitten een belangrijk aspect van een telefoon en ik zou dat ook weer vaker terug willen zien ook bij tweakers.net.

Dan de alomvattende conclusie/punten van mij omtrent deze review of preview:


* Toch wat vreemde vergelijkingen waarin veel naar anno 2012 word verwezen en toestellen die toch wel in een andere prijsklasse zitten.
Hier lijkt men dat dus gewoonweg aan de kant te schuiven of te zijn vergeten, op deze manier krijg je geen eerlijke vergelijking en geen goede uitkomst van een beoordeling.

* Veel te laat, het had gewoon maanden eerder moeten komen om nog enigsins relevant te zijn, het landschap veranderd immers snel.

* Word te weinig gesproken over de totale gebruikers ervaring en te veel gehamerd op de hardware specs( op een negatieve manier), de hardware specs geloof ik allemaal wel echter mij en wellicht ook meer mensen gaat het toch om wat voor ervaring de software oproept, over de software zelf lees ik ook te weinig terug, de ervaringen op oa GoT zijn zeer positief over het algemeen en daar had ik dan ook graag wat meer over terug gelezen.

* Incompleet, belangrijke aspecten worden niet benoemd, de accu duur van het product, de kwaliteit van de camera waar de fabrikant zelf ook veel mee adverteert en dan is dat 1 punt wat je sowieso had moeten mee nemen.

* Waarom word er geen woord gesproken( zo ver ik zag) over de update naar Android 4.0, ook wel iets wat je als pluspunt kan zien voor deze telefoon.

nieuws: Android 4.0-updates Xperia-toestellen beginnen eind maart

De vraag of een echte review nu nog relevant is, zelf vind ik van niet, zeker niet als er op dezelfde manier in word gegaan als met deze preview, dit kan echt velen malen beter tweakers en dat mogen wij ook van jullie verwachten als kristische lezers die het ook zeggen als het goed is.
Deze keer is het echt matig tot slecht.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 5 januari 2012 21:30]

Ik ben het helemaal met je eens; ik vind dat deze review behoorlijk wat steken laat vallen. Mijn moeder heeft een Ray, en het ding is echt goed rap; bij het switchen van homescreens en dergelijke is hij minstens net zo snel als een Galaxy SII. Daarnaast wordt er voor het gemak maar even vergeten dat de high-end telefoons waarmee de Ray vergeleken wordt ruim 2x zo duur zijn.

Dit vond ik trouwens wel het toppunt:
De Android-telefoons met krachtigere hardware zijn hier beduidend sneller. Wat browse-snelheid betreft lever je dus behoorlijk in met de goedkopere Xperia's.
Dit terwijl de Sensation XE (met dualcore dus) slechts 0.06 seconden sneller was met het inladen van de browser. Ik kan ook beamen dat de camera van de Ray echt uitstekend is; alleen is het gebrek van een flitser jammer.

Waarom de prijs slechts 4 sterren krijgt is mij ook een raadsel. Voor 230 euro haal je gewoon geen betere telefoon.
Accuduur vind ik heel belangrijk. Ik heb collega;s met een Samsung SII die iedere dag aan de lader moet, dat betekend dat je niet eens een weekend weg kunt zonder een laadkabel.
En inderdaad, mij gaat het nog steeds om de telefoon en af en toe een beetje internet, ik ben zeker niet een persoon die de hele dag loopt te pingen, twitteren, SMS'en etc. en laat ik het maar niet over mensen die de hele dag met Apps lopen te spelen. Juist dan wil je gewoon een handige telefoon die niet te duur en te groot is en ik moet zeggen dat SE dit gewoon snapt. Het hoeft allemaal niet op een iPhone te lijken....
Wat een prima uiteenzetting van wat ik wou zeggen, ik was ook redelijk flabbergasted door de minpunten die worden genoemd (die eigenlijk terug te leiden zijn op 1 punt: de cpu) voor een telefoon voor dit geld...

Daarnaast zijn er flink veel lage sterren uitgedeeld zonder onderbouwing, wat een kwalijke zaak vind. Featureset 3 sterren terwijl je er alles mee kan wat jemet een 2x zo dure telefoon kan, gebruilksgemak 3 sterren omdat hij zo klein is, terwijl mensen dat van tevoren weten (of juist daarom ervoor kiezen), en dan de algemene beoordeling 3 sterren? Een betere prijs/kwaliteit lijkt mij moeilijk te vinden.

Ik hoop oprecht dat mensen die deze telefoon willen kopen niet deze review lezen zonder de comments te lezen, ik heb de ray heel wat aangeraden, zeker aan vrouwen, en die zijn unaniem lovend en in mijn beperkte tijd met het toestel heeft het ook mij weten te overtuigen van zijn kwaliteiten.
Ik heb zelf de SE Xperia Active en kan me er niet in vinden dat het oog hem lelijk maakt, kwestie van smaak, eerder eigenzinnig ;)

Verder zitten de klepjes vast aan de backcover, dus wel degelijk vast aan het toestel. Respect dat jullie ze kwijt hebben kunnen maken :) .
Het vastzitten van de klepjes is belangrijke feedback voor de reviewer. In zijn conclusie maakt hij er namelijk een zwaar punt van: "onbegrijpelijke keuze".

En aangezien de reviewer ook niet weet waarom hij de klepjes kwijt is geraakt, heb ik nu stevige twijfels bij de kwaliteit van de review. Klinkt alsof er in het lab lekker geraust is, en dat er aan het eind nog even een review.

Femme, steek eens wat energie in je QA, want dit feit staat niet op zichzelf.
Tijdens een review doen we het nodige met een telefoon, maar 'lekker geraust' in het testlab zit daar niet tussen. Als we dat doen, doen we dat op verantwoorde en vooral nuttige manier - en dan brengen we dat ook in beeld. Bovendien heeft Sony Ericsson ons verzocht het toestel niet te slopen, dus we hebben hem keurig intact gelaten.

De klepjes op het testtoestel, dat de indruk wekte een gewoon retailexemplaar te zijn, zitten niet vast: ze hadden een lipje dat onder de accuklep klemt, maar het lipje an sich zit niet vast. Tijdens de reviewperiode verwijderen we om diverse redenen geregeld simkaarten en/of sd-kaarten, waardoor de accu eruit moet en de klepjes eraf moeten. Ik vermoed dat de laatste keer voor de verhuizing ik - of iemand anders, want ik doe dit soort zaken nooit alleen - een van de klepjes niet goed heb vastgeklemd onder de accuklep. Daardoor is hij er vermoedelijk uitgeschoten toen de boel hier intern werd verhuisd. In de verhuisbak zullen de klepjes voor junk zijn aangezien: in elk geval was mijn toestel niet meer compleet toen ik na de verhuizing mijn boel uitpakte op de nieuwe verdieping.

@Vinand: hoewel dit een preview is - een volledige review van mid-range toestellen maken we zelden of nooit - is dit inderdaad wel een puntje. Ik zal even kijken of ik dat nog kan toevoegen.
Andere reviewexemplaren zat het wel vast zie bijvoorbeeld:
http://st.gsmarena.com/vv...ve/phone/gsmarena_019.jpg (links) en http://st.gsmarena.com/vv...ve/phone/gsmarena_012.jpg hoe je ze normaal open zou maken.

Is er niet gewoon teveel geweld gebruikt of van de verkeerde kant begonnen? Misschien moeten jullie ook de gehele kapjes er eens afhalen om te kijken hoe het zit en of jullie idd een ander exemplaar hebben gehad. Zo ja dan is dat een slechte zaak geweest van SE.

Maar het is zeker een belangrijk puntje want het verlies van die klepjes verliest het toestel direct al zijn meerwaarde. Je koopt hem juist voor zijn ip67 certificering.

edit:
Blijkbaar had ik het link adres naar de plaatjes niet helemaal goed gedaan, zou nu correct moeten zijn

[Reactie gewijzigd door Vastloper op 6 januari 2012 08:18]

@ Arnoud,

Het puntje omtrent een midrange vergelijkings test heb ik enkele maanden terug ook al aangekaart bij jou.
Je gaf aan dat dit de bedoeling was echter is dit er nooit van gekomen omdat blijkbaar de fabrikanten niet willen mee werken.
De review van de ray zou volgens jou( eind oktober/begin november worden gedaan), dat is gebleken niet zo te zijn, de review is nu veel minder relevant geworden.
Ik gaf toen al aan dat er genoeg andere kanalen zijn dan enkel bij een fabrikant aankloppen, een site als tweakers.net zou dat toch makkelijk andere oplossingen moeten kunnen vinden voor dat probleem?

Ook is het denk ik zo dat in verhouding maar weinig mensen meer dan 300 ero uit geven aan een telefoon, een test met toestellen tussen de 200-300 euro zou dan ook zeer gewenst zijn.
Maar ik heb er een hard hoofd in dat het in de toekomst wel zal gebeuren.. maar ik hoop het natuurlijk wel want hier zitten mensen op te wachten.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 5 januari 2012 19:15]

De Xperia Active is, in tegenstelling tot de Ray, geen beauty. Door zijn opvallende metalen oog is het ontwerp asymmetrisch. Omdat Sony Ericsson verder in zijn Xperia-lijn veelal mooie toestellen heeft zitten, is het opvallend dat het design van de Active slordig lijkt.
Eveneens oneens. Het oog maakt het toestel stoer != lelijk. Dit was juist een van de redenen dat ik de telefoon heb aangeschaft. Een onderscheidende factor, die het weer eens wat anders maakt dan alle andere toestellen.

Mijn klepjes zitten overigens nog prima vast. Ik vraag me wel af wat het "uithoudingsvermogen" van dergelijke klepjes is. Aangezien het apparaat praktisch elke dag aan de lader moet, kan ik me voorstellen dat het USB-klepje in de loopt van de tijd minder goed gaat afsluiten. Maar goed Tweakers.net is de klepjes kwijt dus dergelijke vragen zal ik elders moeten stellen :X
Wat hierboven aangegeven al wordt door man_rot.

Deze review is best ok, alleen jammer dat de active niet op dusdanige manier wordt gereviewed als waar het toestel voor is bedacht.
Wellicht door tijdgebrek, en het ontbreken van de klepjes dat het hierdoor ook niet is gedaan?
Het is een rugged toestel en gaat daarin de strijd aan met de motorola devvy.

Check maar eens deze filmpjes mbt de active:

http://www.youtube.com/watch?v=F92CvRflk18

http://www.youtube.com/watch?v=AXx6azfG4W8

http://www.youtube.com/watch?v=GXB9k9vfPV8
WOW Impressive. Gewoon een hele jeep overheen laten rijden en hij blijft gewoon werken zonder zichtbare beschadiging. Hele nette engineering dat een telefoon onder zoveel druk zoveel kan weerstaan en dan toch nog een nette design te hebben zonder zichtbare rubber hier en daar. Nu vind ik eigenlijk dat de tweakers review toch wel echt een onterechte negatieve indruk achterlaat en de active tekort doet.

Althans, 4 sterren voor bouwkwaliteit waar de iphone4s, Nokia n9 en de lumia800 er 5 krijgen.... foei foei tweakers... |:(

[Reactie gewijzigd door Vinand op 5 januari 2012 09:54]

Inderdaad raar, 4 sterren lijkt me belachelijk. Vooral in vergelijking met de iPhone 4s en de lumia die 5 sterren krijgen.

Graag uitleg!
met betrekking tot de Xperia Active:
Een beetje stom om een test te presenteren zonder het toestel te testen waar hij voor bedoelt is. :+

ik snap dat de losse klepjes als een ''design flaw" opgemerkt kunnen worden, maar wanneer je goed test, dan zorg je dat je een toestel hebt die je ook kan testen. :?
Bij de opmerking meld je dan het probleem van de klepjes en that's it.
ik wil bij een test vooral zien waar een toestel voor bedoeld is, en niet voor allerlei crap eromheen.

Maar goed als aanvulling op deze test..... :*)

Ik heb dit toestel al enige weken, en ik heb dit toestel gekocht waar hij voor bedoeld is:
nl sporten en gebruik in de buitenlucht waarbij het wel eens regent. (wielrennen / Mountainbiken / hardlopen / kite surfen / snowboarden)

en deze zaken worden niets eens genoemd in deze test.

één van de belangrijkste dingen waar dit toestel zich onderscheid van anderen (naast waterdicht zijn) is nl de ANT+ mogelijkheden.
ANT+ is een standaard protocol waar allerlei sensoren mee kunnen communiceren.
en ik moet zeggen dat werkt perfect.
Ik gebruik de volgende ANT+ 'devices':
Garmin footpod (voor hardlopen)
Garmin hartslagmeter (voor... :+ )
Garmin speed en cadance meter (voor MTB en wielrennen)

al deze sensoren werken prima met dit apparaat, zonder dat dit ook extreem veel batterijen kost.

Daarnaast heb ik het toestel op het water gebruikt, om te meten hoeveel km ik kite surf, en hoe hard ik dan ga.
hierbij heb ik het toestel meerdere malen in het water gehad en ook met een nat scherm en zelfs met rubber handschoenen kan je het scherm nog nog steeds prima bedienen. Ook bellen midden op het water gaat nog prima

voor een in mijn ogen meer representatieve test verwijs ik graag naar de blog van DCRainmaker, hier is een uitgebreidere test te vinden van de sport mogelijkheden van dit toestel:

http://www.dcrainmaker.co...sony-ericsson-xperia.html

oh ja je kan er ook mee bellen, en apps downloaden, het is ook nog een gewone (kleine) smartphone O-)
@man_rot
mijn volgende telefoon wordt waarschijnlijk een Xperia active, het formaat en de ANT+ zijn grote pluspunten voor mij ik vraag me enkel af hoe lang de telefoon het trekt wanneer je GPS tracking gebruikt, heb je hier ervaring mee?

ANT+ zou amper batterij verbruiken en is zeer zuinig t.o.v. bleutooth.
http://www.thisisant.com/why-ant/how-ant-compares
exact weet ik het niet, maar ik heb de gehele dag de telefoon aan, met wifi en gps altijd aan.

ik heb wel een voorbeeld:
Wanneer ik fiets, start ik bijv runkeeper of garmin fit op. dan wordt de gps pas echt gebruikt, en na een tocht van zo'n 4 uur, heb ik nog gewoon tot 's avonds voldoende prik.
edit: ik heb het scherm dan wel uitstaan!

[Reactie gewijzigd door man_rot op 5 januari 2012 15:46]

Voor een film van de watertest met de Active: link

Deze film is onderdeel van een review van GSMArena en ook daar noemen ze het probleem van de homeknop die wordt geactiveerd als deze het water raakt. Als de telefoon daarna in het water wordt gebruikt is het geen probleem, maar als de telefoon het water raakt, zal deze de knoppen activeren. Misschien werkt het scherm op een heel gevoelige drukgevoelige manier waardoor de druk van de oppervlaktespanning van het water al genoeg is om de knop te activeren.

Ik heb hem zelf ook onder water getest en het is echt heel raar om een toestel onder water te gebruiken. Alleen bellen heb ik niet onder water getest, ik ben geen new kid :+ .
zelfde geld voor de moto defi, (toetsen in water) dit komt omdat water geleid geloof ik...
Zelf heb ik de ray sinds oktober en ben zeer tevreden. Net als veel mede-tweakers ben ik van mening dat de 'voldoende' algemene beoordeling niet juist is. Ik heb hem destijds voor 285 euro gekocht (laagste prijs bij pricewatch) en zou dat er zo weer voor uit geven.
Een van de redenen dat ik deze wilde hebben is juist het formaat. Een groot voordeel is namelijk het gebruik van de telefoon met 1 hand. Probeer maar eens te typen met 1 duim op een SGS II. Geen probleem voor de Ray.
Het scherm is haarscherp, waardoor het kleine scherm zeer bruikbaar is. Alleen typen gaat niet heel eenvoudig als het scherm niet gekanteld is, maar swype lost dit redelijk goed op. Hierbij is 'de echte swype volgens mij wel beter dan de versie van SE.
Deze 'preview' laat de batterij van de Ray onbesproken. Deze is namelijk zeer goed vergeleken met andere android telefoons. Bij veel gebruik (wifi+3g+whatsapp) haal ik makkelijk 24 uur, dit is te verlengen door 's nachts internet uit te zetten.
De snelheid is prima, zeker na en het verwijderen van de SE bloatware en een lichte overclock. Oke, dit is niet voor de normale gebruiker, maar op deze site mag het gezegd worden.
De ondersteuning van SE is goed, met een update naar ICS in het vooruitzicht en goede communicatie met de development scene.

De beoordeling van de Ray is daarom, zeker op een site voor tweakers te laag!
Ik vind het raar dat jullie zo negatief zijn over de Ray, Tweakers.net...

Waarschijnelijk komt het omdat jullie gewoon zijn om een tal van heel high end toestellen te reviewen, maar voor de meeste gebruikers is dit toch nog steeds een heel goed toestel en kan nog steeds gezien worden als high-end. De Samsung Galaxy S was ook eens high end en heeft behalve de GPU en CPU ongeveer dezelfde hardware (buiten formfactor dan).

Sterker nog, de iPhone 4 die nog altijd over de toonbanken gaat voor 450+¤ heeft een singlecore 800mhz processor. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het niet altijd nodig is om een dualcore 1.5Ghz te hebben... De iPhone 4 is zat snel en dat geld ook voor alle WP7 telefoons met zo een qualcomm processor. Als het goed werkt, dan werkt het goed he.Zo werkt de Samsung Galaxy S en S+ nog steeds sneller dan alle HTC telefoons die nu te verkrijgen zijn (op standaard ROM dan wel). Het voelt gewoon soepeler aan.

Het is alsof je een Volkswagen Passat maar 2 sterren zou geven omdat hij maar 136pk heeft dan de 300+pk van de Porsche Panamera, die meer dan 2 a 3x zoveel kost en is bestemd voor een andere prijsklasse...
Leuk dat Tweakers telefoonreviews doet, maar dan moet je niet een half jaar na de lancering nog met een preview komen aanzetten. Als er ook nog een review komt kan die wat mij betreft achterwege gelaten worden.

Dan was het met de Lumia 800 toch een stuk beter.

[Reactie gewijzigd door REDFISH op 5 januari 2012 09:46]

Het is inderdaad een nogal vreemde zet om een telefoon te previewen die al te verkrijgen is sinds half september: http://www.androidworld.n...eria-ray-nu-verkrijgbaar/

Het idee dat ik heb bij een preview is dat er een toestel wordt getest dat nog niet verkrijgbaar is voor de consument. Veel mensen zitten hier op te wachten omdat op basis van (o.a.) previews besloten wordt om wel of niet over te gaan tot aanschaf van het betreffende artikel.

Al het andere dient dus een andere benaming te hebben, is het toestel algemeen verkrijgbaar, dan is het geen preview meer, maar een review. Maak je geen uitgebriede review, noem het een mini-review ofzo. Mijn eerste gedachte bij het lezen van deze kop was dat er een opvolger van de Xperia Ray was met dezelfde naam. Blijkt het om hetzelfde toestel te gaan, wat al lang op de markt was.

Mijn mening is dat je in het verschrikkelijk snel veranderende landschap van mobiele telefoons óf op tijd moet zijn met je review óf je moet het niet meer doen. Wat dan ook de reden moge zijn voor het niet eerder kunnen bemachtigen van het toestel, je bent gewoon te laat.

Wat eigenlijk nog erger is dan te laat zijn, is je review laten beïnvloeden door ondertussen gewijzigde omstandigheden. De telefoon wordt in allerlei benchmarks vergeleken met de top van het huidige mobiele landschap, een Galaxy Note, een Galaxy Nexus of een Razr. Toestellen die allemaal nog (lang) niet op te markt waren toen deze telefoon werd geïntroduceerd. Toen waren dat de Galaxy S II en de Sensation, toen de absolute top, in een heel andere prijsklasse. Zet er dan qua vergelijking een Desire S of een Wildfire bij, of een ander model Galaxy in die prijsklasse. De verwijzing naar 2012 is natuurlijk helemaal van de zotte, nu wordt gedaan alsof niet de (p)review maar het toestel te laat is.

Op deze manier doe je naar mijn idee onrecht aan een prima toestel wat een hogere waardering verdient (zoals ook al verschillende malen hierboven aangedragen in verschillende andere reviews).

Tot slot nog een kleine ergernis, de telefoon met de hoogste PPI is niet de iPhone.

[Reactie gewijzigd door wph op 5 januari 2012 15:48]

Helemaal mee eens. Eergisteren heb ik de Ray besteld en verwacht hem vandaag thuis. Ik dacht eigenlijk dat deze preview over de opvolger ging..... |:(
Beetje suf om nu nog met een preview aan te komen.....
enigszins off-topic, maar in mijn (nieuwe!) Xperia Ray van gigavolt was reeds een 4GB geheugenkaart geïnstalleerd. Volgens de specs zou er alleen 512Mb intern geheugen zijn, maar blijkbaar heeft Sony het licht gezien ;-)
mooie review.. jammer dat jullie de klepjes kwijt zijn.. leek me erg interessant om te zien of de active ook echt een half uur onder water kan blijven...

SE had gezegt dat ze alle 2011 modellen een update naar andoid 4.0 gaan geven.. maar zal SE ook deze 2 modellen een update geven?
Er is zelfs al een update beschikbaar vanaf Sony's website voor de Ray. Zie dit bericht:http://tweakers.net/nieuw...ria-telefoons-online.html
Ik hoop dat ze ICS niet teveel aanpassen. Teven's past ICS erg goed bij de huisstijl van SE. Namelijk beetje Neon Blauw etc.

Hoop natuurlijk op het beste.
Goed om te zien dat Sony Ericsson niet meegaat met de eenheidsworst. Persoonlijk ben ik nu veel te verwend met een groot 4.3 inch scherm, maar ik kan me voorstellen dat de Ray een goede concurrent wordt van bijvoorbeeld de Desire S (die het volgens mij door de goedkopere prijsstelling ook niet onaardig doet) en misschien zelfs nog wel de oude iPhone 3GS.

Ik hoop dat ze meer van dit soort toestellen op de markt brengen!
Ik heb zowel de Ray als de Desire S in mijn bezit gehad, en de Ray is dankzij zijn scherm en camera (de beste die ik in een telefoon heb meegemaakt...) een veel prettiger toestel. Qua snelheid zijn ze vergelijkbaar.
Ook belangrijk is dat Sony over het algemeen sneller Android updates uitbrengt.

De Active zou ik tegenover de Motorola Defy plaatsen, en daar vanwege een meer gangbaar formaat toestel voor de Defy(+) gaan.
Ik lees juist hele andere dingen over de camera in andere reviews. Hij heeft geen echte flitser, maar een lampje. En dat lampje is eigenlijk ook nog te zwak om echt genoeg licht op te leveren voor een goeie foto in donkere omstandigheden.

De foto's overdag blijken inderdaad wel goed te zijn, maar is wel zo op meer telefoons.

Dit is jammer genoeg niet getest in deze review.

[Reactie gewijzigd door hars73 op 5 januari 2012 09:15]

De camera van de SE Ray is voor een telefoon erg goed.
Probleem is een beetje dat SE doet vermoeden dat de camera het absolute toppunt is, daarom zijn de meeste reviews kritisch.
Vergelijk de foto's van de SE Ray maar eens met die van een Desire S, je zult zien dat de SE Ray duidelijk betere fotos maakt :)
De Ray maakt dankzij zijn CMOS foto's bij net wat minder licht gewoon net wat betere foto's dan andere toestellen. Daarnaast kwamen met een software update mooie feature's als 3d en panorama erbij. Binnen telefoon's is er echt een duidelijk onderscheid tussen de Xperia Ray en andere toestellen. Al is het wel zo dat de helderheid van t scherm de foto's er ook erg mooi uit laat zien.

Over de review ben ik het wel eens met veel van de onderstaande comments, er wordt weinig ingegaan op het doel van de toestellen. De Active's "bouwvakker syndroom" wordt niet echt getest (ik herinner me een review met een Audi die over een toestel (Defy?) heen ging, een jaar geleden?). Aangegeven is al dat er het verzoek was om het toestel heel te houden, en er was een klepje zoek geraakt maar toch maakt het de review incompleet, en geen volle score op bouwkwaliteit is onterecht. Over de opname kwaliteit van de Ray heb ik al genoeg gezegd.
Ik denk dat ik al met al wel kan zeggen dat als er toestellen enkele maanden na release pas worden getest, dat het wel op zn plaats is beter op de eigenschappen van de toestellen in te gaan. Tijd speelt immers geen rol.
Een kennis vroeg mij om telefoonadvies. Belangrijk, niet al te groot. Ze had al een touchscreen tel, maar was daar wel op uitgekeken vanwege de nukkige browser e.d. Toevallig wist ik dat de ray er was... toen was de keuze wel gemaakt, daar is geen alternatief voor op dit moment.
Al heeft de ray 1 probleem dat is de 320mb rom
Als je root werkt Link2SD perfect, heb een partitie van 500MB op de SD kaart van m'n Neo gemaakt, en dan kun je misschien wel 300 apps installeren, terwijl je nog 100MB in je telefoon vrij hebt.
Niet iedere gebruiker wenst of kan z'n toestel rooten. Garantieaanspraken en zo. En dan is 320 Mb niet bijster veel.
Je kan toch altijd Apps die je gedownload hebt verplaatsen naar de SD? Ook zonder root? Als ik een app heb geinstalleerd en ga naar instellingen -> apps en klik dan de juiste app aan staat er: Move to SD....

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 6 januari 2012 13:06]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch Samsung Galaxy S8+ LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*