Vaarwel, BlackBerry OS
Het is bijna over en sluiten voor good old BlackBerry OS. Het Canadese Research In Motion zet het besturingssysteem bij het grof vuil. BlackBerry OS is gebaseerd op Java, en Java kwam na de overname van Sun in handen van Oracle. Maar waar Sun RIM nog hielp met de ontwikkeling van BlackBerry OS, had Oracle daar geen zin meer in.
BlackBerry OS wordt eind dit jaar opgevolgd door QNX, dat ongetwijfeld nog een mooie nieuwe naam gaat krijgen. QNX is een als stabiel bekendstaand embedded OS, op basis waarvan vorig jaar al het BlackBerry Tablet OS voor de tablet PlayBook werd gebouwd. Inmiddels draait het besturingssysteem ook al op smartphoneprototypes.
Tot het zover is, heeft RIM nog één update aan zijn oude OS gegeven. BlackBerry OS 7 volgt OS 6 op, maar eigenlijk gaat het niet om een grote update. Oorspronkelijk wilde RIM de software dan ook BlackBerry OS 6.1 noemen, maar om marketingtechnische redenen werd er toch voor versienummer 7 gekozen.
Samen met het nieuwe OS komt ook nog een laatste generatie BlackBerry's uit. De goedkoopste is de Curve 9360. Daar komt nog een Curve Touch 9380 bij. Verder brengt RIM de Torch 9810 uit, die er exact hetzelfde uitziet als zijn voorganger.
We besloten voor deze review de twee meest vernieuwende BlackBerry's onder de loep te nemen: de Bold 9900, die als eerste Bold over een touchscreen beschikt, en de Torch 9860, de eerste BlackBerry met een 3,7"-scherm.

Hardware en design
Design
BlackBerry's Bold-serie kent twee lijnen: de wide keyboard-toestellen en de narrow keyboard-toestellen. Een voorbeeld van een wide keyboard-toestel was de Bold 9000, terwijl de 9700 en 9780 juist een smaller toetsenbord hadden. RIM ziet de Bold 9900 dan ook niet als opvolger van de 9780 - die krijgt waarschijnlijk nog een opvolger in de vorm van de 9790, met touchscreen - maar van de Bold 9000 uit 2008.
De Bold-serie van BlackBerry is altijd synoniem geweest met luxe en de 9900 is geen uitzondering. Het gebruikte materiaal straalt kwaliteit uit. De 9900 heeft echter geen leren achterkant, maar een van stroef kunststof met een glimmende, gladde accuklep met een patroontje. We vinden dat wat minder chic dan de leren achterkant van eerdere Bolds, maar het voelt prima aan en maakt dat het toestel niet snel uit de vingers glipt. Het toestel doet met zijn metalen rand bovendien stevig aan. De knoppen zijn mooi weggewerkt in het metaal.
Bij de Torch 9860 ligt dat anders. De bouwkwaliteit lijkt minder goed, er is minder metaal gebruikt en de uitstraling is wat goedkoop. Dat komt mede door de fysieke knoppen, die niet in het design zijn geïntegreerd en die als het ware op de behuizing liggen. Dat wekt de indruk dat je met een soort LG Cookie of Samsung Star te maken hebt, en niet met een vrij dure BlackBerry.
De accuklep van de nieuwe Torch is van stroef kunststof, wat maakt dat ook dit toestel niet makkelijk uit de handen glijdt. Aan de achterkant zitten boven en onder twee bollingen, waar de voor BlackBerry's kenmerkende metalen rand in doorloopt.
Het design van de Torch 9860 lijkt minder doordacht en minder luxe dan dat van de Bold 9900. Het grootste minpunt is de plaats van de unlock-knop: daar kan je nét niet makkelijk bij als je even snel naar nieuwe notificaties of iets dergelijks wil kijken. Dat komt ook door de schuin aflopende randen van het toestel. Hoewel RIM dit ontwerp vaker heeft toegepast, is de vertaling naar deze form-factor niet goed uitgewerkt.
/i/1316605369.jpeg?f=imagenormal)
Uiterlijke kenmerken
Toestel
| Bold 9900
| Torch 9860
| Torch 9810
| Curve 9360
| Bold 9780
|
Hoogte |
115mm |
120mm |
111mm/147mm |
109mm |
109m |
Breedte |
66mm |
62mm |
62mm |
60mm |
60mm |
Dikte |
10mm |
11,5mm |
14,6mm |
11mm |
14mm |
Gewicht |
130g |
135g |
161g |
99g |
122g |
Scherm |
2,8" |
3,7" |
3,2" |
2,44" |
2,6" |
De Bold 9900 is geen kleintje: hij is bijvoorbeeld even breed als de Samsung Galaxy S II en maar een centimeter minder lang. Wat wel opvalt is dat de Bold in vergelijking met zijn voorganger vier millimeter dunner is. Voor een telefoon is dat veel.
De Bold heeft een voorkant van glimmend zwart kunststof met metalen details: zo zijn de lijnen tussen de toetsenbordrijen en om het trackpad van metaal gemaakt. De toetsen zijn van mat kunststof en zijn iets lichter dan de rest van de voorzijde.
Een opvallend detail is de led-indicator. Die is voor een telefoon ongekend fel: wie zijn telefoon 's nachts op het nachtkastje legt, ziet zijn plafond bij het arriveren van nieuwe e-mail rood oplichten.
De zijkant is van metaal. Aan de bovenkant zit de ontgrendelknop, die fijn werkt en goed geplaatst is. Aan de rechterzijkant zijn de volumeknoppen en de cameraknop te vinden. Aan de linkerzijkant zitten de micro-usb-poort en de 3,5mm-jack voor headsets. Die zijn niet beschermd met klepjes.
Aan de achterkant zijn de camera en de flits te zien. De achterkant is niet vlak: om het toestel dunner te doen lijken, lopen de zijkanten schuin af. Het toestel is het dikst bij de accu.
Het formaat van de Torch 9860 is voor een 3,7"-telefoon redelijk binnen de perken gebleven: hij is iets langer en wat minder breed dan de nieuwe Bold, maar ook een beetje dikker. Het gewicht van beide toestellen is vergelijkbaar.
De 9860 heeft rondom een metalen rand. Boven het scherm zitten de speakergrill en een lichtsensor. Onder het scherm zitten de vier BlackBerry-knoppen Bellen, Ophangen, Terug en Menu. Die laatste heeft een BlackBerry-logo. In het midden van de vier knoppen zit verder een trackpad.
De micro-usb-poort zit aan de linkerzijkant. Aan de rechterzijkant is de 3,5mm-ingang te vinden, net als de goed verstopte volumeknoppen en de Convenience-key, die standaard als cameraknop fungeert en een hoorbare klik heeft. Overigens kan er ook met het trackpad en een onscreen-knop worden gefotografeerd. Aan de achterkant zitten de 5-megapixelcamera en de led-flitser.
Scherm
Het scherm van de Bold meet 2,8" en heeft een resolutie van 640x480 pixels. Dat maakt dat het er bijzonder scherp en gedetailleerd uitziet, en ook de aanraakgevoeligheid is uitstekend. De kijkhoeken zijn echter matig: er is al snel sprake van flink wat kleurverschuiving en onder een bepaalde hoek valt het beeld zelfs helemaal weg. Verder ligt de display iets onder de oppervlakte van het toestel. Sommige concurrenten, zoals de Apple iPhone 4, de Sony Ericsson Xperia's en recente HTC-smartphones, hebben lcd's die aan de oppervlakte lijken te liggen.
De Torch 9860 heeft een lcd van iets betere kwaliteit: de kijkhoeken zijn beter, al hebben de kleuren nog wel wat onder grotere kijkhoeken te lijden. De kleuren zien er over het algemeen iets beter uit dan op de Bold. Het scherm van de Torch heeft een hogere resolutie van 800x480 pixels, maar omdat het veel groter is - 3,7" tegenover 2,8" van de Bold - zien details er minder scherp uit dan op het scherm van de Bold.
Processor
In de nieuwe BlackBerry's zit een Qualcomm-processor. Dat klinkt niet erg bijzonder, maar dat is het wel: RIM gebruikte tot nu toe Marvell PXA-processors voor zijn toptoestellen. De Bold 9780 en de Torch 9800 zijn bijvoorbeeld beide uitgerust met de PXA940.
De PXA940 is opgetrokken rond de Sheeva-core van Marvell. Deze core is compatibel met zowel ARMv6- als ARMv7-instructiesets, waarmee de cpu tussen de ARM11-processors van veel budgettelefoons en de Cortex A8/Scorpion-cores uit de high-end smartphones van vorig jaar valt.
De in het nieuwe tweetal gebruikte chip is de Snapdragon MSM8255T, een singlecore-cpu die door RIM op 1,2GHz is geklokt. Deze processor en varianten erop zijn ook te vinden in recente Windows Phone-toestellen en in alle Sony Ericsson Androids van dit jaar.
Geheugen
Er zijn van binnen niet heel veel verschillen tussen de Bold en de Torch 9860, maar het opslaggeheugen is er een van: de nieuwe Bold krijgt 8GB mee, terwijl de Torch het met 4GB moet doen. Het geheugen van beide toestellen kan via micro-sdhc-kaarten worden uitgebreid. Het werkgeheugen in beide toestellen heeft een grootte van 768MB.
Software: een kleine update
Zoals gezegd is het verschil tussen BlackBerry OS 6 en OS 7 niet zo groot als de versienummers suggereren. Het is tekenend dat RIM nergens een overzicht van de veranderingen geeft, al geeft een presentatie die begin dit jaar uitlekte, een goed overzicht van de wijzigingen.
In veel gevallen bestaan de verbeteringen uit ondersteuning voor de nieuwe hardware: de Adreno 205-gpu maakt 'liquid graphics' mogelijk, terwijl ook software is ingebouwd om gebruik te maken van het kompas en van nfc. Overigens is alleen de Bold 9900 van nfc voorzien, de Torch-modellen moeten het zonder stellen.
Andere veranderingen zijn kleiner: de browser zou zijn verbeterd, onder meer met betere ondersteuning voor html5; het virtuele toetsenbord is aangepast, er is tethering toegevoegd en gebruikers kunnen meer aan het homescreen veranderen.
Er is overigens weinig tot geen verschil tussen de interfaces van de Bold 9900 en de Torch 9860. Zoals je op de screenshots kunt zien, zijn elementen op de Torch groter weergegeven en iets anders gerangschikt. Dat komt vooral omdat het scherm langwerpiger is dan dat van de Bold.
De firmware van de Torch 9860 is een stuk minder dan die van de Bold 9900. Soms werkt het touchscreen niet om zaken te selecteren - misschien omdat het nog deels is gebaseerd op de Storm met zijn kliktouchscreen - of zitten er rare bugs in, zoals het willekeurig inzoomen en uitzoomen in de browser.
We vonden het verder teleurstellend dat een rariteit in de e-mailintegratie nog altijd niet is opgelost: met name bij imap-mailboxen bleven mails als ongelezen gemarkeerd, ook als ze op een laptop of een ander device al werden gelezen. Gelukkig is er wel een optie 'Alles als gelezen markeren' toegevoegd, maar het blijft vreemd dat een op e-mail gerichte smartphone zulke basale zaken niet goed afhandelt.
Interface
De interface van het nieuwe OS is weliswaar amper veranderd ten opzichte van BlackBerry 6, maar het werkt veel, veel vloeiender. De animaties zijn bovendien mooier, wat een bijdetijdse indruk maakt. De Bold en de nieuwe Torches zijn bovendien razendsnel: mails worden snel geopend, updates van Facebook en Twitter zijn snel te bekijken, kortom, alles werkt als een trein. Dat zal vermoedelijk mede aan de veel snellere processor en gpu te danken zijn.
Toch hinkt RIM op twee gedachten: niet alle nieuwe BlackBerry's hebben een touchscreen en de navigatie is daar dan ook niet op aangepast. Vooral op het scherm van de Bold zijn veel elementen te klein, waardoor je toch het trackpad gebruikt. Bovendien moeten veel handelingen nog altijd met de fysieke knoppen worden uitgevoerd, waardoor het toch zo goed werkende touchscreen soms lang niet wordt gebruikt. Het OS nodigt simpelweg niet uit tot het gebruiken van de scherminterface.
Browser
Het heeft tot 2011 geduurd, maar eindelijk hebben BlackBerry's een browser waarmee het fijn internetten is. Pagina's zien er - mede door de beter ondersteunde webstandaarden - uit zoals het hoort, terwijl de snelheid aanzienlijk is toegenomen. De Webkit-browser is bovendien relatief prettig in het gebruik; zaken als zoomen en scrollen werken veel soepeler dan voorheen.
Daarbij moet wel worden aangetekend dat RIM de achterstand nog niet helemaal heeft ingehaald. De browsers van iOS, Android en Windows Phone 7 lopen op het gebied van gebruikservaring en souplesse nog altijd een stukje voor.
App World
RIM heeft zijn App World een update gegeven naar versie 3. Dat was hard nodig ook, want App World was in vorige versies, zacht gezegd, irritant. Apps waren lastig te vinden, de interface was priegelig vormgegeven en het downloaden en installeren van apps ging tergend langzaam. Daar kwam nog bij dat veel apps een herstart vereisten.
De nieuwe App World is wel wat verbeterd, maar het doorzoeken van de catalogus is nog altijd geen onverdeeld plezier. Dat komt vooral door de nog steeds ontstellende traagheid: het downloaden en installeren van Foto Studio, een 2,4MB grote app, duurde ongeveer 2,5 minuut. Dat hebben we getest met een snelle wifi-verbinding. Een vergelijkbare app downloaden en installeren kost je bij andere besturingssystemen minder dan een minuut.
:fill(white)/i/1316010970.jpeg?f=thumb)
Tekstinvoer en camera
De Bold 9900 en Torch 9860 kennen elk een heel verschillende manier van tekstinvoer. Bij de Bold 9900 gaat het om een fysiek toetsenbord, terwijl tekst bij de Torch 9860 alleen via het onscreen toetsenbord ingevoerd kan worden.
Toetsenbord Bold
Het fysieke toetsenbord van de Bold 9900 is volgens RIM een 'widescreen keyboard' en het is zonder enige twijfel het beste niet-uitschuifbare toetsenbord dat we ooit op een telefoon hebben gebruikt. De toetsen zijn goed te onderscheiden, zitten ver genoeg van elkaar en de gebruiker is er snel aan gewend, waarna sneller getypt kan worden dan op andere BlackBerry's.
Toch is niet alles goed aan het toetsenbord. Zo zit de invoer van cijfers achter een Alt-knop en het is onprettig om met twee duimen langere cijferreeeksen in te voeren. Ook symbolen zijn alleen via de Alt-toets te bereiken. We hadden liever gezien dat dat ook kon door een toets langer in te drukken. Het lang indrukken van een toets leidt er nu toe dat een hoofdletter wordt weergegeven.
/i/1316604879.jpeg?f=imagenormal)
Toetsenbord Torch
Het maken van een onscreen toetsenbord blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Apple heeft de iPhone, ondanks het kleine 3,5"-scherm, van een lekker typend toetsenbord voorzien. Google en Microsoft leverden pas met respectievelijk Android 2.3 en Windows Phone 7 hun eerste goede onscreen toetsenborden af.
Daarmee houdt het wel ongeveer op: toetsenborden van fabrikanten als HTC, LG, Sony Ericsson en Samsung hebben als grote gemene deler dat ze allemaal achterblijven op de standaardtoetsenborden van de besturingssystemen. Met alternatieve invoermethoden als Swype en Swiftkey heb je overigens nog redelijke alternatieven, al lopen de ervaringen daarmee uiteen.
RIM heeft zijn best gedaan op het toetsenbord van de Torch 9860 en dat werpt zijn vruchten af: er is met het onscreen toetsenbord te werken. Meer dan dat kunnen we er echter niet van maken: tekstinvoer gaat heel veel langzamer op de Torch 9860 dan op de Bold 9900. Een belangrijk probleem daarbij is de snelheid van de toetsenbordsoftware: je krijgt vrij snel het idee dat de software je niet bij kan houden als je wat vlotter tikt.
:fill(white)/i/1316092662.jpeg?f=thumb)
Camera
De twee nieuwe BlackBerry's hebben dezelfde cameramodule aan boord. Het gaat om een 5-megapixelcamera met een videoresolutie van 720p. En laten we gelijk maar met het slechte nieuws beginnen: de camera is een zogeheten edof-camera. Dat staat voor extended depth of field en betekent dat alles vanaf een centimeter of vijftig altijd scherp in beeld is. De camera heeft dus geen autofocus.
Edof heeft diverse voordelen ten opzichte van autofocus-camera's: omdat het scherpstellen kan worden overgeslagen, kan de foto sneller worden gemaakt. Ook maakt het niet uit of een object tussen het focussen en het nemen van foto naar de camera toe of er vanaf beweegt. Bovendien maakt het de camera noob-proof: je hoeft niets te doen, behalve op het knopje te drukken.
Toch is edof voor een zakelijk toestel als de Bold 9900 een onbegrijpelijke keuze: je kunt namelijk geen macro-foto's schieten met een edof-camera, en het vastleggen van een visitekaartje is dus geen optie. Ook het scannen van qr-codes is een stuk lastiger dan met een autofocus-camera. Voor de Torch 9860 is de keuze - omdat het meer een consumententoestel is - al beter te begrijpen. Overigens is in het Instellingen-menu wel een close-upmodus te vinden, maar in onze tests was er nauwelijks een waarneembaar verschil met de normale modus te zien.

Benchmarks
BrowserMark meet hoe snel telefoonbrowsers diverse taken met html en Javascript uitvoeren. De score is een puntentotaal waarmee het toestel kan worden vergeleken met andere telefoons. De score hangt af van de browser en de hardware van het toestel.
Het verschil tussen beide BlackBerry's is onverklaarbaar, omdat de relevante hardware van beide toestellen identiek lijkt te zijn. Kennelijk is de browser van de Torch nog enigszins getweakt ten opzichte van die van de Bold. Beide scores zijn indrukwekkend.
Frontpage laden
Frontpage laden |
Telefoon / Tablet | | OS | Resolutie | Tijd in seconden, lager is beter |
Galaxy S II |
4,3 " |
Android 2.3.3 |
800x480 |
**
0,52 |
SE Xperia Ray |
3,3 " |
Android 2.3.4 |
854x480 |
****
0,81 |
SE Xperia Arc |
4,2 " |
Android 2.3.3 |
854x480 |
****
0,93 |
Apple iPhone 4 |
3,5 " |
iOS 4.0 |
960x640 |
*****
1,01 |
HTC Sensation |
4,3 " |
Android 2.3.3 |
960x540 |
*****
1,04 |
Samsung Galaxy S |
4,0 " |
Android 2.3.3 |
800x480 |
*****
1,08 |
Google Nexus S |
4,0 " |
Android 2.3.3 |
800x480 |
******
1,28 |
Torch 9860 |
3,7 " |
BlackBerry OS |
800x480 |
******
1,28 |
Bold 9900 |
2,8 " |
BlackBerry OS |
640x480 |
******
1,29 |
SE Mini Pro |
3,0 " |
Android 2.3.3 |
480x320 |
******
1,34 |
Deze benchmark is geheel vernieuwd. Waar we eerst met een stopwatch aan het meten waren hoe lang het duurde voordat de huidige frontpage op Grade B geladen is, hebben we nu een benchmarktool gebouwd die iets dergelijks automatisch doet.
De tool laadt 34 keer op rij de statisch gemaakte Tweakers.net-frontpage van 9 augustus jongstleden. De twee hoogste en laagste scores worden weggestreept, en van de 30 overgebleven runs wordt het gemiddelde genomen. Omdat bij deze benchmark de cache gebruikt kan worden - een keuze die we hebben gemaakt omdat veel mensen in de dagelijkse praktijk ook de cache gebruiken - lijken de browsers sneller dan ze in de vorige versie van deze benchmarks waren. Overigens werkt het tooltje momenteel nog niet onder Windows Phone 7, vanwege een Javascript-probleempje.
De BlackBerry's scoren zoals verwacht ongeveer even goed, maar moeten de meeste andere browsers wel voor laten gaan. De iPhone 4 is een kwart sneller en de browser van de Galaxy S II heeft minder dan de helft van de tijd nodig. De iPad 2, hier niet meegenomen omdat het een tablet is, is nog een fractie sneller dan de Galaxy S II.
Foto maken
Foto maken |
Telefoon / Tablet | MP | Tijd in seconden, lager is beter |
HTC Desire HD |
8 |
***
2,76 |
LG Optimus 7 |
5 |
***
3,15 |
Samsung Galaxy S |
5 |
****
3,49 |
HTC Incredible S |
8 |
****
3,49 |
HTC Desire Z |
5 |
****
3,62 |
Google Nexus S |
5 |
****
3,81 |
HTC Desire S |
5 |
****
3,93 |
Samsung Galaxy S II |
8 |
****
3,97 |
HTC Sensation |
8 |
****
4,05 |
Samsung Omnia 7 Mango |
5 |
*****
4,37 |
Sony Ericsson Xperia Play |
5 |
*****
4,40 |
HTC 7 Trophy |
5 |
*****
4,45 |
Sony Ericsson Xperia Arc |
8,1 |
*****
4,48 |
BlackBerry Bold 9900 |
5 |
*****
4,68 |
BlackBerry Torch 9860 |
5 |
*****
4,70 |
Apple iPhone 4 |
5 |
*****
4,96 |
Nokia N8 |
12 |
*****
5,27 |
LG Optimus 2X Speed |
8 |
******
5,38 |
Sony Ericsson Xperia Mini Pro |
5 |
*********
8,17 |
De fotografiebenchmark hebben we bij gebrek aan beter nog op de ouderwetse manier uitgevoerd, met de stopwatch in de hand. We meten de tijd vanaf het starten van de camera-app totdat de foto op het scherm verschijnt. Ook hier presteren de Bold en de Torch weer ongeveer hetzelfde.
Toch vallen de scores ons danig tegen: beide BlackBerry's hoeven immers niet eerst scherp te stellen voordat ze een foto maken. Je zou dus verwachten dat ze daarom sneller zijn dan vergelijkbare toestellen mét autofocus, maar dat blijkt niet het geval.
Opstarten
Booten |
Telefoon / Tablet | OS | Minimum / Gemiddelde tijd in seconden, lager is beter |
Samsung Omnia 7 |
Windows Phone 7.5 |
**
20,67 |
Google Nexus S |
Android 2.3.3 |
**
23,35 |
Samsung Galaxy S II |
Android 2.3.3 |
**
24,34 |
LG Optimus 7 |
Windows Phone 7 |
**
24,78 |
Nokia N8 |
Symbian ^3 |
**
27,36 |
HTC 7 Trophy |
Windows Phone 7 |
**
29,11 |
HTC Sensation |
Android 2.3.3 |
*
+
**
2,95 / 29,62 |
Apple iPhone 4 |
iOS 4.0 |
***
34,89 |
LG Optimus 2X Speed |
Android 2.2 |
***
38,43 |
SE Xperia Mini Pro |
Android 2.3.3 |
***
45,41 |
Samsung Galaxy S |
Android 2.3.3 |
****
47,43 |
HTC Desire HD |
Android 2.2 |
*
+
****
5,76 / 52,34 |
SE Xperia Arc |
Android 2.3.3 |
****
55,91 |
HTC Incredible S |
Android 2.2 |
*
+
****
8,67 / 56,21 |
HTC Desire S |
Android 2.3.3 |
*
+
****
8,12 / 56,77 |
SEXperia Play |
Android 2.3.3 |
****
57,60 |
HTC Desire Z |
Android 2.2 |
*
+
*****
5,78 / 64,32 |
BlackBerry Torch 9860 |
BlackBerry OS |
*
+
******
6,85 / 79,21 |
BlackBerry Bold 9900 |
BlackBerry OS |
*
+
******
6,81 / 80,21 |
BlackBerry's hebben - net als recente HTC's - een hibernate-functie, waardoor een herstart vrij snel gepiept is. Bij een cold boot zijn BlackBerry's echter tergend traag en kun je gerust een dikke minuut uittrekken voor je je toestel weer kunt gebruiken.
Prijzen en specificaties
Merk en Productserie |
BlackBerry Bold
|
BlackBerry Torch
|
Type |
9900 |
9860 |
|
:fill(white)/i/1304427251.jpeg?f=thumb) |
:fill(white)/i/1312362402.jpeg?f=thumb) |
Prijs en waardering |
Prijs |
Onbekend (38 winkels) |
Onbekend (10 winkels) |
Eerste prijsvermelding |
vrijdag 22 juli 2011 |
dinsdag 23 augustus 2011 |
Waardering |
4 van 5 sterren
|
4 van 5 sterren
|
Toestel |
Telefoonmodel |
bar |
bar |
Invoermethode |
qwerty-toetsenbord, touchscreen |
touchscreen |
Besturingssysteem |
BlackBerry OS |
BlackBerry OS |
Versie besturingssysteem |
BlackBerry OS 7.0 |
BlackBerry OS 7.0 |
Beeldscherm |
Schermresolutie |
640x480
|
800x480 |
Schermdiagonaal |
2,8" |
3,7" |
Multitouch-touchscreen |
ja |
|
Touchscreentechniek |
capacitief |
capacitief |
Secundair scherm |
nee |
|
Camera |
Resolutie |
5 megapixel
|
5 megapixel |
Autofocus |
ja |
ja |
Flitsertype |
enkele led |
enkele led |
Resolutie video-opname |
1280x720
|
1280x720
|
Functionaliteit |
Berichten |
e-mail, mms, sms |
e-mail, mms, sms |
Audioformaten |
mp3 |
|
Videoformaten |
h.263, h.264, wmv |
|
Gps |
ja |
|
Functies |
handsfree, kompas, tril |
|
Verbindingen |
Mobiele netwerken |
edge, gprs, hspa |
edge, gprs, hsdpa, hspa, umts |
Frequentiebereik (gsm/umts) |
|
850MHz, 900MHz, 1900MHz , 2100MHz |
Wifi |
ja |
ja |
Wlan |
802.11b, 802.11g, 802.11n |
802.11b, 802.11g, 802.11n |
Bluetooth |
ja |
nee |
Bluetooth-versie
|
Bluetooth 2.1 + EDR |
|
Overige draadloze verbindingen |
nfc |
|
Connectors |
3,5mm-headset, micro-usb |
micro-usb |
Technische kenmerken |
Chipset |
Qualcomm QSD8655 |
|
Processorsnelheid |
1,2GHz |
|
Werkgeheugen |
768MB |
|
Opslaggeheugen |
8GB |
|
Extern geheugen |
Secure Digital Micro |
Secure Digital Micro |
Accu |
Gesprekstijd |
|
6u |
Stand-by-tijd |
|
283u |
Accucapaciteit |
1.230mAh |
|
Accutype |
Li-Ion |
|
Uiterlijk |
Kleuren |
zwart |
zwart |
Gewicht
|
130g |
|
Lengte |
115mm |
|
Breedte |
66mm |
|
Hoogte / Diepte |
10mm |
|
Overige specificaties |
Meegeleverde accessoires |
datakabel |
|
Bijzonderheden |
hspa+ netwerk |
|
Conclusie
Smartphones zijn de afgelopen jaren steeds beter, mooier, sneller en gebruiksvriendelijker geworden. Dat geldt ook voor BlackBerry's: de nieuwe generatie toestellen met het op Java gebaseerde OS 7 is beter dan alle voorgaande generaties. Dat is geen groot wonder: RIM heeft een jaar gehad om de toch al niet erg innovatieve vorige generatie, met toestellen als de Torch 9800, de Bold 9780 en de Storm 2, te overtreffen.
Toch maken de matig gevulde App World en de nog altijd op sommige punten ouderwetse interface van BlackBerry OS dat ook de nieuwe toestellen - zeker in de hogere prijsklassen - geen gebruikers van iOS of Android van hun geloof zullen laten vallen. Net zoals Symbians nog gemaakt worden voor bestaande Symbian-liefhebbers, zijn nieuwe BlackBerry's vooral voer voor de echte crackberry's.
De Torch 9860 vinden we geen aanrader: het design lijkt matig uitgewerkt en de gebruikte materialen voelen goedkoop aan. Wil je een telefoon met alleen een groot touchscreen? De keuze is haast oneindig en de prijzen bij smartphones op andere platformen liggen veel lager. Daar komt bij dat het onscreen toetsenbord niet slecht is, maar bij lange na niet als vervanging voor het fysieke toetsenbord van de Bold kan dienen.
Voor wie een BlackBerry zoekt, is de Bold 9900 echter de beste telefoon die je kunt kopen. De prijs ligt momenteel wat hoog voor wat je krijgt, maar op het gebied van design en gebruiksgemak steekt het toestel met kop en schouders boven alle andere BlackBerry's uit. Afgezien van de prijs kunnen wij geen goede reden bedenken om nog een andere BlackBerry te kopen. De Bold 9900 had zelfs de telefoon van het jaar kunnen zijn - als RIM het toestel twee jaar eerder had uitgebracht.