Update 1: Accuduur, haperingen en plus en minpunten
Update 2: Accuduur nieuwe OS versie .353
Update 3: Geen verdere updates meer, aanschaf Samsung Galaxy SII
Inleiding:
Hiervoor had ik een Blackberry Bold 9700. Op zich was ik hier erg tevreden over (lange accuduur, makkelijke interface, fysiek toetsenbord) maar het was gewoon nog niet af. Ik had voor de bold 9700 een Samsung Omnia en was er meteen uit dat ik touch nooit meer wilde gebruiken (in ieder geval geen full touch) omdat ik het maar lastig vind tikken op zo'n onscreen toetsenbord. Ook heb ik de Galaxy S geprobeerd omdat ik dacht dat de touchscreens van nu beter zijn. Mijn conclusie, ze zijn echt prachtig en mooi alleen het typen op het scherm vind ik nog steeds een handicap. Afijn, een paar weken geleden wordt dan eindelijk de (langverwachte) Blackberry Bold Touch 9900 in de markt gezet. Heb deze direct besteld want kon mijn abonnement verlengen. Mij leek toestel het beste van twee werelden. Touch voor de snelle navigatie en het fysieke toetsenbord voor het snelle tikken en mijn trauma aan full touch telefoons.
Provider:
De provider waarvan ik vandaan kwam was T-Mobile, maar omdat ik een bizar slechte dekking in mijn woonplaats had heb ik besloten mijn contract te laten ontbinden. Mijn nieuwe provider is HI, deze provider voldeed het beste aan mijn wensenpakket. Wat heb ik afgesloten:
* 2 jaar HI (KPN) 25 Student 170min/340sms
* Blackberry internet
Gelukkig draait dit netwerk wel probleemloos overal waar ik tot nog toe geweest ben. Vrijwel altijd vol 3G dekking en dat kan ik niet anders dan heerlijk noemen.
Eerste indruk:
Na een snelle 24uurs levering meteen nieuwsgierig het pakketje opengemaakt. Het is (voor de blackberry gebruikers) de bekende zwarte doos gevuld met:
* Een Case voor je Blackberry
* Schoonmaakdoekje voor het scherm van je BlackBerry
* Instructieboekjes
* USB Kabel
* Oplader
* Oordopjes
* Batterij
Nadat ik de batterij heb uitgepakt maar eens in het toestel stoppen en jahoor, een halfvolle batterij = meteen aan de slag. Het eerste wat opvalt is de (zeer) snelle laadtijd. Het toestel in binnen ongeveer 1 minuut volledig opgestart (wat snel is in vergelijking met vorige bb's). Het tweede wat opvalt is het zeer heldere scherm wat een lust is voor het oog. Alles is haarscherp en ook de gehele interface heeft een kleine makeover gehad t.o.v. OS6.0.
Specs:
> Internet: Wifi, 3G UMTS, HSDPA, 4G
> Afmetingen: 115 x 66 x 10.5
> Gewicht: 130 gram
Blackberry OS7.0:
Blackberry OS7.0 loopt enorm soepel en zit er gelikt uit. Er wordt verder geclaimd dat de browser tot wel 40% sneller is dan zijn voorganger OS6.0, of het 40% is weet ik niet maar ik weet wel dat de nieuwe browser (veel) sneller is dan in de vorige versie. Notifications werken prima en zijn mooi weergegeven, dat moet ook wel want hier staat de BlackBerry om bekend. Door de 1,2 Ghz processor loopt alles zeer soepel en applicaties zijn binnen mum van tijd opgestart, als voorbeeld neem ik twitter en facebook letterlijk realtime verschijnen als je ze aanklikt.
Accu:
Ik heb het toetsel inmiddels een aantal dagen en ik moet zeggen dat de accuduur begint toe te nemen. Waar mijn nieuwe Bold eerder nog geen dag meekon gaat hij inmiddels met redelijk gebruik ruim 1,5 dag mee. Helaas heeft Blackberry hier wel een van zijn onderscheidingspunten laten vallen namelijk de "extreme" accuduur van zijn Blackberries. Mijn Bold 9700 kon namelijk probleemloos 3 dagen mee met hetzelfde gebruik. Overigens als je de toestelinstellingen op 2G zet ipv 3G gaat de batterij aanzienlijk langer mee. Ik hoop dat Blackberry nog met een oplossing komt voor dit "probleem".
Camera:
De camera van de Bold 9900 beschikt deze keer over een 5MP camera. Tevens kan hij 720p video's maken, beschikt hij over geo-tagging, beeldstabilisatie, 4x digitale zoom en gezichtsherkenning. Nu is het natuurlijk geen camera, maar hoe is nu eigenlijk de videokwaliteit van de Bold? Ik heb een testvideo gemaakt in mijn achtertuin op een redelijk zonnige dag. Zelf vind ik de kwaliteit redelijk tot vrij goed te noemen, maar een ieder zal hier een andere mening over hebben.
Check hier de video gemaakt op de instelling 720p en oordeel zelf.
Touch Screen:
Het 2.8inch touchscreen van de Bold heeft een resolutie van 640*480 en 287 DPI. Het beeld is zoals eerder gezegd kraakhelder en de kleuren komen zeer mooi tot hun recht op het Transmissive TFT LCD scherm. Het touchscreen zelf reageert erg goed en erg snel op alles wat je wilt. Het touch screen komt vooral tot zijn recht bij browsing en het scrollen door de menu's en het openen van applicaties. Wat Blackberry ook heeft geintroduceerd is het principe pinch to zoom wat vooral tot zijn recht komt bij browsing. Ook dit werkt weer zeer soepel.
Design:
De Blackberry heeft met de nieuwe Bold het design flink omgegooid. Zo is de nieuwe Bold wat ronder dan zijn voorgangers. Verder is hij een tikje breder en is hij afgewerkt met geborsteld metaal aan de zijkanten. Hierdoor krijgt het net die wat luxere uitstraling dan zijn voorgangers. Verder is hij ontzettend dun met zijn 10.5mm in de breedte. Het blijft wel een echte Blackberry met zijn fysieke toetsenbord onder het scherm en ook de trackpad is nog steeds aanwezig ondanks het aanwezige touchscreen.
Toetsenbord:
Blackberry heeft (gelukkig) vastgehouden aan zijn fysieke toetsenbord. En zoals eerder gezegd is de combinatie van een fysiek toetsenbord met een touchscreen helemaal geen verkeerde keuze. De toetsenborden van de Blackberry waren al goed, maar deze is nog beter. De toetsen zijn omdat het toestel iets breder is ook breder gemaakt en dit komt het toestel zeker ten goede. Verder zijn de aanslagen nog soepeler dan bij zijn voorgangers wat dit (voor mij) het beste toetsenbord tot nu toe maakt.
Conclusie:
Met de nieuwe Bold heeft RIM een stapje naar de toekomst gezet. Hij is uitgerust met enkele van de nieuwste snufjes zoals 4G technologie, NFC en een Liquid Graphics Touchscreen. RIM heeft zijn nieuwste telg dunner gemaakt en luxer doen ogen. RIM heeft met de Bold voortgeborduurd op het succes van een fysiek toetsenbord en ik denk dat een opluchting is voor veel mensen die niet met een touchscreen kunnen omgaan.
Aan de accuduur van de Bold zou nog het enige verbeterd kunnen worden aangezien deze bij normaal gebruik nog te wensen overlaat. Alleen als je een aantal instellingen uit of op minimaal zet heeft hij een langere accuduur, wat natuurlijk niet de bedoeling is.
RIM heeft aangekondigd dat dit een van de laatste toestellen is met het OS systeem omdat zij gaan overstappen op het besturingssysteem QNX waar nu de PlayBook al op draait. Hiermee zal RIM weer terug moeten komen bij de concurrentie. Ik ben benieuwd!
Update 1:
Accuduur
De accuduur is helaas nog steeds niet al te best, gaat nog altijd hooguit een dagje met redelijk verbruik mee (op 3G). Als ik op 2G overschakel doet hij het wel beduidend beter, maar dit lijkt mij niet de bedoeling van een hedendaagse telefoon. Dit is echt teleurstellend en niet wat ik van de Blackberry verwacht had. Helaas!
Software
Een vervelende eigenschap die bij mij naar boven is gekomen is het haperen van de software op de momenten dat je het juist niet wilt. Zo ga ik bijvoorbeeld naar de Blackberry Messenger en duurt het 30 seconden voordat ik eindelijk wat kan typen. Hetzelfde geldt voor andere schermen die ik wil openen, het komt niet heel vaak voor, maar is toch erg vervelend als het precies op de momenten gebeurd waarop je je toestel het hardst nodig hebt.
WiFi bereik
Het WiFi bereik is op de telefoon echt matig te noemen. Waar de mensen in mijn omgeving door het hele huis genoeg bereik hebben (HTC Desire, Samsung Galaxy, Samsung Star, Blackberry Bold 9700) heb ik al op de 1e verdieping (router staat op begane grond) last van een volledig wegvallend signaal. Zelfs als ik (letterlijk) 3-4 meter van de router verwijderd ben heb ik al een streepje verlies. Ook dit is erg jammer te noemen.
Update 2:
Accuduur
Door wat tips in de commentaren (waarvoor dank) heb ik de telefoon geüpdate naar de .353 versie van Blackberry OS 7.0. O.a. de freezes en het slurpen van de batterij zou hiermee voor een groot gedeelte zijn weggepoetst. Ik kan kort over de update zijn, heerlijk! De batterij gaat veel langer mee ik haal hem s'ochtends 6:45 uit de oplader en hij gaat er altijd rond 23:00 weer aan met nog zo'n 50% over. Dit bij ongeveer een uur muziek luisteren, 20 websites openen, pingen, mail ontvangen, facebook op verversen per uur en voor twitter hetzelfde. Zeer tevreden dus over deze update al!
Met deze nieuwe update naar .353 gaat het minpunt: "Software heeft last van haperingen" weg
De accuduur blijft nog even staan aangezien daar nog steeds winst te behalen valt naar mijns inziens, vooral voor de forse gebruikers laat deze nog altijd te wensen over i.v.m. de vorige Blackberry's (die tevens wel een grotere capaciteit batterij hadden.
Update 3:
Beste mede-Tweakers,
Ik ben sinds 2 weken overgestapt op de Samsung Galaxy SII. Waarom? Ik heb een aantal weken de kat uit de boom gekeken en de ontwikkelingen van het OS in de gaten gehouden en ben tot de conclusie gekomen dat Apps niet of nauwelijks meer worden geupdate of compatible gemaakt naar OS7. Verder is de ondersteuning voor dit "nieuwe" OS vanuit Blackberry vrij slecht (Themebuilder komt pas 2012 beschikbaar, je ziet dus "vast" aan de standaardinterface. Je merkt heel erg dat ze de focus op dit moment leggen op hun nieuwe systeem BBX. Neem dit dus mee in je overweging om het toestel aan te schaffen of niet.
Al met al is het een prima toestel geweest. Alleen de app ontwikkeling en ondersteuning voor de OS heeft het voor mij uiteindelijk "verpest".
Tot zover de laatste update van deze review.