Door Arnoud Wokke

Redacteur

BlackBerry Bold 9900 en Torch 9860: laatste ronde!

Conclusie

Smartphones zijn de afgelopen jaren steeds beter, mooier, sneller en gebruiksvriendelijker geworden. Dat geldt ook voor BlackBerry's: de nieuwe generatie toestellen met het op Java gebaseerde OS 7 is beter dan alle voorgaande generaties. Dat is geen groot wonder: RIM heeft een jaar gehad om de toch al niet erg innovatieve vorige generatie, met toestellen als de Torch 9800, de Bold 9780 en de Storm 2, te overtreffen.

Toch maken de matig gevulde App World en de nog altijd op sommige punten ouderwetse interface van BlackBerry OS dat ook de nieuwe toestellen - zeker in de hogere prijsklassen - geen gebruikers van iOS of Android van hun geloof zullen laten vallen. Net zoals Symbians nog gemaakt worden voor bestaande Symbian-liefhebbers, zijn nieuwe BlackBerry's vooral voer voor de echte crackberry's.

De Torch 9860 vinden we geen aanrader: het design lijkt matig uitgewerkt en de gebruikte materialen voelen goedkoop aan. Wil je een telefoon met alleen een groot touchscreen? De keuze is haast oneindig en de prijzen bij smartphones op andere platformen liggen veel lager. Daar komt bij dat het onscreen toetsenbord niet slecht is, maar bij lange na niet als vervanging voor het fysieke toetsenbord van de Bold kan dienen.

Voor wie een BlackBerry zoekt, is de Bold 9900 echter de beste telefoon die je kunt kopen. De prijs ligt momenteel wat hoog voor wat je krijgt, maar op het gebied van design en gebruiksgemak steekt het toestel met kop en schouders boven alle andere BlackBerry's uit. Afgezien van de prijs kunnen wij geen goede reden bedenken om nog een andere BlackBerry te kopen. De Bold 9900 had zelfs de telefoon van het jaar kunnen zijn - als RIM het toestel twee jaar eerder had uitgebracht.

Reacties (49)

Wijzig sortering
Als beheerder van BES en een 30 tal blackberry's vind ik de BB 9900 tegenvallen. Vooral de accu met kleinere capaciteit is een dooddoener. De BB9900 loopt daarmee merkbaar en meetbaar sneller leeg dan zijn voorganger of de 9780 modellen.
Een accu met hogere capaciteit is niet beschikbaar. En accu's zijn niet uitwisselbaar tussen verschillende modellen met de 9000. Erg jammer en gemiste kans.
Met twee weken komt er een update uit waardoor de batterij aanzienlijk langer meegaat. De processor schijn in idle nog steeds behoorlijk door de draaien (bron: Blackberry Team NL)
Interessant =|. Where'd you get that Intel? Klinkt als een Interessante bron om in de gaten te houden als NL CrackBerry Addict =)!
Toch is niet alles goed aan het toetsenbord. Zo zit de invoer van cijfers achter een Alt-knop en het is onprettig om met twee duimen langere cijferreeksen in te voeren.
dmv. alt+shift zijn de cijfers en symbool toetsen vast te zetten. Het intoetsen van cijferreeksen wordt daarmee een stuk makkelijker.
Wat ik mij afvroeg, waar is de benchmark omtrent de accuduur?
Of ik heb er over heen gekeken of deze is niet verwerkt in de review terwijl daar wel 4 sterren voor zijn gegeven en dat lijkt me dan een beetje vreemd als het in de praktijk niet is getest.

Verder vind ik de 9900 bold wel een zeer mooi toestel, ik ben zeer gecharmeerd van blackberry's maar aangezien het os op het einde loopt wacht ik toch even tot men helemaal is overgeschakeld, ben benieuwd wat voor verbeteringen we dan kunnen verwachten.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 3 oktober 2011 09:51]

De test is gedaan, maar ik heb de pagina op het laatste moment moeten verwijderen, omdat we nog een keer willen checken dat alle tests goed zijn uitgevoerd. Overigens is het oordeel ook gebaseerd op dagelijks gebruik en niet alleen op de test :)
Ah op die manier ik vond het al vreemd, dus dat word nog geupdate maak ik hier uit op?
bedankt voor je toelichting!

[Reactie gewijzigd door pino85 op 3 oktober 2011 10:37]

er is tethering toegevoegd
Dit is naar mijn weten niet waar, wel is het zo dat dit een van de functies was waar men het meest naar uitkeek, maar deze bevindt zich niet in de huidige OS7 Builds. De enige Tethering die wel mogelijk is, is het (dmv BlackBerry Bridge) verstrekken van Internet aan de BlackBerry PlayBook!

Correct me if I'm wrong.

[Reactie gewijzigd door JunkieXP op 3 oktober 2011 10:06]

Mijn 9700 op OS6 kan gewoon tetheren hoor, er moet wel Blackberry Desktop Manager op je computer staan.
Maar de "Grootse Functionaliteit" die RIM Destijds aankondigde was de Welbekende WiFi Hotspot functionaliteit. Waarbij elk apparaat jou telefoon gewoon als "WiFi Router" kan benaderen.
Ik heb op de crackberryforums gelezen dat het nog geactiveerd moet worden in een aankomende nieuwe defenitieve firmware-update.
Wie koopt nou een toestel met een verouderd OS, althans een OS waarvan je nu al weet dat ie dood is. Veel Apps hoef je net te verwachten denk ik. Dan de prijs, bizzar |:(
Je moet een plaat voor je hoofd hebben als RIM omdat te vragen.
Wie zegt dat de OS dood is dan? Staat nergens vermeld dat wanneer RIM QNX gaat lanceren, ze meteen de support voor OS6/7 laten vallen...

En als een OS goed en stabiel draait, waarom zou je dan moeten flashen naar een nieuwere versie? Voor zover ik weet is er nog geen datum genoemd door RIM wanneer ze overstappen naar QNX. En mocht dit Q1 van 2012 zijn, dan zullen ze zeker nog tot Q3 van 2012 OS7 blijven doorontwikkelen aangezien er nog steeds veel bedrijven gebruik maken van BB's. En die 'gekke' BB's zijn behoorlijk stabiel om dat laatste jaartje van je 2 jarige abbo zonder problemen door te komen ;)

Je hoeft zowieso niet veel apps te verwachten op een BB :P Mocht je daar wel vanuit gaan, dan heb je liggen slapen (of een plaat voor je hoofd :+ ), en ben je veel beter uit bij iOS of Android.

Je neemt een BB omdat het doet wat het moet doen. Namelijk communiceren. Games, filmpjes kijken en zwaar internetten kan je veel beter doen op een PAD/PC/MAC whatever... Maar ff snel pingen/smsen/whatsappen.... dan gaat perfect :*)
BB word niet voor niks geroemd voor het toetsenbordje.
Ik mis eigenlijk alleen een "Offline" navigatie applicatie, voor de rest ben ik zeer content met mijn 9780. Dat "Online" navigatie applicaties is niet interessant meer met de nieuwe tarieven die onze providers ons "verplichten". :(
Offline nav apps zijn toch gewoon te koop in de app store? De store is niet zo heel erg gevuld, maar navigatie apps zijn er genoeg.
Toch zijn BB niet fijn om mee te internetten in vergelijking met Anroid/iOS/WP7...
Ow je hebt het toestel al gebruikt? Sinds OS6 is er gewoon een webkit browser beschikbaar die prima werkt. Ik heb vrijdag heel even gespeeld met de 9900 en ik moet zeggen dat het internetten briljant gaat. De combinatie touch en keyboard had RIM al veel eerder moeten uitbrengen.
Mijn vriendengroep heeft unaniem kunnen bevestigen dat alles behalve supersnel SMS typen lekkerder gaat op een Android device.

1 Sensation
2 SGS2
2 Bold 9900

Whatsapp ziet er beter uit, werkt beter op de Android devices
Video is beter op Android devices
Internet is beter op Android devices
GPS fix tijd was bijna gelijk
Gesprekskwaliteit was alleen op de Sensation een beetje tegenvallend
Games waren veel beter op Android devices

Snap echt niet waarom mensen nog zon BB kopen, het enige argument in mijn vriendengroep was: Dat typt lekker...
Dus? Verstuur je 500 SMS per dag of doe je nog meer met je telefoon?
Blackberry blijft de beste telefoon om mee te communiceren. Dan bedoel ik chatten (pingen, whatsapp, whatever...), mailen (push mail), bellen, smsen, ect. Daarnaast heb je ook andere functies die een smartphone moet hebben, maar deze staan niet centraal.

Het voordeel andere grote voordeel is dat die makkelijk 2 dagen mee gaat. Probeer dat maar is met een SGS2..

Als ik spelletjes wil spelen of internetten dan ga ik wel achter een computer zitten. Grootste deel van de tijd zit ik toch achter een computer (werk), achter het stuur of lig ik in bed.

Liever een "mindere" telefoon dan een stopcontactjunkie..

ps: Helemaal eens met JunkieXP
2 dagen?
Dat redt ik echt niet op m'n 9900
2 dagen haalde ik soms net met mijn BB Bold 9780, echter, soms was de accu binnen 5 uur leeg. Vast een bug ofzo.
zo iets heet flashen dan undervolten en profielen aanmaken in set cpu :) mijn Sensation zit nu op 36 uur met dank aan cyanogenmod :D
Ik heb een BB gehad en mijn vrouw heeft er nog steeds 1, maar de batterij is het treurigste aan het geheel, ze moet hem zonder overdrijven minstens 1 keer per dag opladen, mijn huidige Xperia Arc doet het met dat enorme scherm en een snelle processor met 2-4 dagen toch een flink stuk beter.
Met mijn Telefoon "Communiceer" ik idd voornamelijk (via WhatsApp, SMS, E-Mail, Twitter, Facebook) heb sinds m'n iPad niet echt een Zware Behoefte gehad om "Films" en Games te spelen op m'n BlackBerry.

En de dingen die ik "Op Locatie" op Internet wil raadplegen worden Prima door m'n BlackBerry aangeleverd en als ik "echt" wil internetten pak ik m'n iPad of beter nog m'n PC.

Je vraagt wat "ik" nog meer doe met een Telefoon, en een BlackBerry voorziet mij in alle taken die ik van een "Communicatie Apparaat" behoef. Mocht ik m'n Telefoon nu een "Gadget" willen noemen lag het anders, maar BlackBerry blijft voorlopig mijn Ideale "Telefoon" =).
maar internet je niet op je teleoon dan??? en ik moet zeggen dat twitter en facebook ook beter werken met een fatsoenlijk touchscreen.
Mailen en SMS-en gaat met een BB erg goed. Alle andere dingen, internetten en bellen, dat is een ramp op een BB! En dat weet ik uit ervaring!

Na bijna een jaar BB Bold 9780, vele gemiste telefoontjes (spontane resets, spontane uitval, ...), gefrustreerd van het gebruik (nummertoetsen hebben dezelfde kleur als de letters waarmee ze de toets delen, ouderwets een nummer bellen is een ramp)ben ik weer terug naar een ouderwetse Nokia: wat een verademing!

Internetten op een klein scherm, zoomen is niet te doen: totaal onbruikbaar!

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 4 oktober 2011 19:36]

Wat mij nog steeds hekelt aan mijn bb9700 (os 6.0 dat wel) is dat als je een telefoonnummer intypt er niet automatisch wordt gekeken wie je daarmee bedoeld. Je moet eerst het nummer bellen om te kijken of je het nummer kent.

Ik heb nu in Amerika een hele simpele Samsung, zelfs die dat doet gewoon goed..
tja, vriendengroep, zegt niets dus eigenlijk.
Snap echt niet waarom mensen nog zon BB kopen
- toetsenbord
- accuduur
- bouwkwaliteit
- en het allergrootste pluspunt: security (al heb je daar niet zoveel aan als consument)

Ik vind de oude Torch trouwens een onding, geef mij maar een Bold. Maar ik had destijds geen keus op t werk...

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 3 oktober 2011 22:19]

Ik hoorde dat ze voor zakelijke gebruikers nog het Java os blijven ondersteunen en dat daar speciale toestellen voor komen. Dit voor bedrijven die eigen custom apps hebben laten ontwikkelen, die zitten niet te wachten om opnieuw te beginnen.
Maar ik weet niet of dit echt waar is overigens.
Ik ben geen fan van Blackberry's want ik vindt het ontwerp vaak niet echt van deze tijd en vindt deze telefoons echt alleen geschikt voor zakelijke gebruik vanwege de ingewikkelde structuur van het instellingen menu, maar ik moet wel zeggen dat ze met de Bold 9900 toch echt een heel tof toestel hebben uitgebracht.
Het ziet er zeer gelikt uit en de bouwkwaliteit voelt zeer solide aan. Ten opzichte van de Bold 9900 is de Torch 9860 eigenlijk te triest voor woorden. Het ontwerp lijkt wel 2 jaar oud (ontwerp van Torch 9800 was beter) en je koopt een blackberry toch voor het toetsenbord?

Als je een onscreen toetsenbord wilt, neem je toch een iPhone/Android/Symbian toestel met whatsapp waardoor je de kosten van een blackberry abo niet meer hebt als consument. Voor zakelijk gebruik lijkt me deze ook niet geschikt omdat je voor mail toch liever een fysiek toetsenbord hebt.

Ik kan de Bold alleen toejuichen want hiermee zetten ze zichzelf weer op de kaart, maar ze hadden de Torch zonder toetsenbord beter kunnen laten zitten, want dit is een product waar al veel meer en betere varianten van zijn terwijl Blackberry het echt moet hebben van de nichemarket voor zakelijk gebruik en veel berichten sturen.

De bediening met de combinatie van touchscreen en toetsen vindt ik erg goed werken, al moest ik bij het instellen toch wel eerst even wennen omdat je toch gauw met je duim over die optische touchbutton gaat en daardoor je telefoon snel andere dingen gaat doen.

[Reactie gewijzigd door TenTimes op 3 oktober 2011 11:03]

0Anoniem: 44174
@TenTimes4 oktober 2011 04:50
ingewikkelde structuur??? Heb je echt wel een poging gedaan?

Heb verschillende merken telefoons gehad, maar mijn BB heeft wel de meest simpele structuur die ik ken en daarmee bedoel ik gemakkelijker dan android en WM6 of 7

Ontwerp, volledig ondergeschikt aan functionaliteit en standbytijd, daarmee bedoel ik liever een lelijke telefoon die goed functionaliteit heeft en veel standbytijd 3+ dagen minimaal dan een mooie telefoon die je hoofdzakelijk aan de oplader moet hangen etc.
Heb sinds een paar weken de 9900. Kan niet anders zeggen dan dat het een heerlijke telefoon is. Er valt praktisch niets op aan te merken. Wel moet ik af en toe nog wennen aan het toetsenboord, dit is iets 'gladder' dan de 900.

Wat betreft app-world? Wat is het nut daarvan? Naar m.i. is een Blackberry gebouwd om een aantal zaken te regelen a) e-mail b) zo nu en dan wat internet c) beveiliging en voor mij d) op je laptop internetten via je telefoon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee