Inleiding: talloze Xperia's
In 2008 introduceerde Sony Ericsson de Xperia X1: een Windows Mobile 6.1-toestel met een Qualcomm MSM7225-cpu en een 3"-scherm met een voor die tijd ongekend hoge resolutie van 480x800 pixels. De fabrikant beloofde destijds dat Xperia de naam zou worden van grensverleggende smartphones. Inmiddels weten we beter: Sony Ericsson heeft de naam aan zijn Android-smartphones gegeven en 'grensverleggend' is allang geen criterium meer.
Vorig jaar kondigde Sony Ericsson aan alle beschikbare middelen voor zijn Android-smartphones in te zetten. Symbian en Windows Mobile werd vaarwel gezegd en dumbphones werden nog maar mondjesmaat uitgebracht.
Er verschenen ondertussen talloze Xperia's: na de X10 kwamen de X10 Mini en de X10 Mini Pro, en daarna de X8, en de Xperia Neo, en de Xperia Pro. De Mobile Bravia-engine voor beeldschermen zagen we voor het eerst in de Xperia Arc; voor gamers werd de PlayStation-telefoon Xperia Play uitgebracht. En nu zijn er dus de Xperia Mini en de Xperia Mini Pro. Voor wie het wil weten: hierna volgen ook nog de Xperia Ray en Xperia Active.
Het moge duidelijk zijn: Sony Ericsson brengt smartphones in alle soorten en maten uit. Het bedrijf is daar redelijk succesvol mee: na een stevige reorganisatie konden onlangs weer zwarte cijfers worden gepresenteerd, al heerst er nog lang geen halleluja-stemming.
Bovendien kun je aan de line-up meteen zien waarop het bedrijf beknibbelt: in elk nieuw model zit dezelfde processor. Dat scheelt niet alleen in de inkoopkosten, maar ook in de ontwikkeling van de software: de firmware hoeft niet telkens aangepast te worden aan een nieuwe processor.
De Xperia Mini Pro valt in meerdere opzichten op: het moet een goedkoop alternatief worden voor de duurdere Xperia's, maar heeft alsnog vrijwel alle toeters en bellen aan boord. Het scherm is kleiner en de resolutie is lager, maar het toestel heeft wel zaken als dlna voor het streamen van video's en een 5-megapixelcamera met 720p-video aan boord. Reden genoeg dus om de Xperia Mini Pro - niet te verwarren met de Xperia Mini, de Xperia Pro of de Xperia X10 Mini Pro - aan een nader onderzoek te onderwerpen.
Hardware: klein dikkerdje
Design en uiterlijk
De Xperia Mini Pro heeft een iets ander design dan andere Xperia's: in plaats van meerdere dunne, metalen knoppen heeft het toestel slechts één fysieke knop, die onderaan de behuizing is geplaatst en de vorm van een halve cirkel heeft. Een tweede halve cirkel aan de bovenkant huisvest de speaker.
Het design is verder simpel: aan de linkerzijkant zit helemaal niets, terwijl aan de rechterzijkant de camera- en volumeknoppen te vinden zijn. De aan-uitknop, de 3,5mm-ingang en de micro-usb-poort zijn aan de bovenkant te vinden. De usb-poort zit achter een klepje dat stof tegenhoudt, maar dat wel lastig open te maken is.
De voorkant wordt gedomineerd door het 3"-scherm, dat een resolutie heeft van 320x480 pixels. De lcd is uitgerust met de mobiele Bravia-engine: bij het bekijken van foto's en filmpjes wordt de Bravia-engine ingeschakeld om beelden mooier weer te geven. De Bravia-engine werkt goed en is een zinvolle toevoeging.
Aan de onderkant zit de microfoon, en aan de bovenkant is een tweede microfoon te vinden, die voor noise cancellation wordt gebruikt. Voor zover we weten is het voor het eerst dat noise cancellation op een telefoon in deze prijsklasse te vinden is. De noise cancellation werkt behoorlijk, al is de geluidskwaliteit niet optimaal: de persoon aan de andere kant kon ons altijd goed, maar vaak niet helder horen.
Toestel
| Mini Pro
| X10 Mini Pro
| Xperia Pro
| Arc
| Galaxy 551
|
Hoogte |
92mm |
90mm |
120mm |
125mm |
111m |
Breedte |
53mm |
52mm |
57mm |
63mm |
55mm |
Dikte |
18mm |
17mm |
13,7mm |
8,7mm |
15,2mm |
Gewicht |
136g |
120g |
140g |
117g |
156g |
Scherm |
3,0" |
2,6" |
3,7" |
4,2" |
3,2" |
:fill(white)/i/1313153634.jpeg?f=thumb)
De Mini Pro is klein en dik, zo blijkt ook uit de vergelijking. De directe concurrent - de Samsung Galaxy 551 - is bijvoorbeeld veel langer en dunner. De Mini Pro is zelfs een millimeter dikker dan zijn voorganger X10 Mini Pro, die 17mm mat. Met 136 gram is hij bovendien bijna even zwaar als bijvoorbeeld de iPhone 4.
:fill(white)/i/1313153634.jpeg?f=thumb)
Hardware
De Mini Pro draait, net als alle andere recente Sony Ericssons, op een Qualcom MSM8255-soc. Deze cpu kennen we al uit de Desire HD van HTC, maar recentelijk is de chip ook gebruikt voor goedkopere modellen. De MSM8255 is een S2-Snapdragon met een Adreno 205-gpu. Daarmee is hij behoorlijk wat krachtiger dan bijvoorbeeld de QSD8250 van de HTC Desire en de Google Nexus One. De MSM8255 draait op 1GHz en presteert in de benchmarks behoorlijk. Zeker voor een goedkopere telefoon is dit een goede cpu.
Het werkgeheugen is met 512MB behoorlijk ruim bemeten. Het grootste obstakel zal het geringe opslaggeheugen zijn: je hebt ongeveer 285MB voor opslag van apps, wat erop wijst dat Sony Ericsson hierop heeft bezuinigd. Met een micro-sdhdc-kaart kan meer geheugen worden toegevoegd.
Toetsenbord
Door de geringe grootte van het toestel is het toetsenbord niet bepaald ruim. Gelukkig heeft Sony Ericsson ervoor gekozen de knopjes goed apart te zetten, waardoor het gebrek aan ruimte een minder groot probleem is dan je zou verwachten.
Er zijn drie problemen met het toetsenbord. Ten eerste staan de toetsen recht onder elkaar, wat niet erg intuïtief werkt. Ten tweede is het toetsenbord minder goed te bedienen als er een kabeltje is aangesloten: als je de 3,5mm-ingang gebruikt of het toestel aan de lader hebt hangen, is zitten de snoertjes bij het tikken in de weg. Ten slotte zit de bovenste rij toetsen vrij dicht op de behuizing, waardoor ze minder makkelijk bereikbaar zijn. Dat maakt dat je nog wel eens per ongeluk de toets eronder raakt.
Afgezien van die minpunten is het toetsenbord beter dan wat je op het eerste gezicht zou verwachten. Bij deze schermgrootte is het bovendien een veel beter alternatief dan het onscreen toetsenbord. Sony Ericsson heeft overigens, ergerlijk genoeg, voor het onscreen toetsenbord standaard een numeriek toetsenbord ingesteld, terwijl een qwerty-variant ook aanwezig is. De reden daarvoor ontgaat ons.
Software: Facebook inside
De Xperia Mini Pro draait op Android 2.3.3, een van de recentste Android-versies voor smartphones. Daaroverheen ligt Sony Ericssons eigen skin, die is aangepast voor gebruik op kleine schermen. Deze 'vierhoeksinterface' biedt andere homescreens, een ander hoofdmenu, integratie met Facebook en een veelheid aan applicaties.
De Xperia Mini Pro heeft vijf homescreens, zoals dat in Android normaal is. De snelkoppeling naar het hoofdmenu staat standaard onderaan, en ook dat is standaard voor Android. De grootste wijziging van de homescreens is de aanwezigheid van vier ronde knoppen in de hoeken van het scherm. Hier kunnen extra snelkoppelingen worden toegevoegd.
De standaard-snelkoppelingen voor de vier knoppen kunnen probleemloos worden verwijderd en er kunnen naar hartelust nieuwe worden toegevoegd. In elke hoek kunnen maximaal vier snelkoppelingen staan. Als er meer dan een snelkoppeling aan een knop is gehangen, wordt de knop na een eerste klik vergroot, waarna eenvoudig een keuze uit de apps kan worden gemaakt.
/i/1313153677.png?f=thumb)
Het horizontaal georganiseerde hoofdmenu doet denken aan dat van iOS. De pagina's kunnen op naam, datum of een eigen volgorde worden gerangschikt. Handige is dat apps rechtstreeks vanuit het hoofdmenu verwijderd kunnen worden.
De nieuwste toevoeging aan de interface van Sony Ericsson is integratie met Facebook: na aanmelding bij Facebook krijg je automatisch statusupdates in je contactenlijst en verschijnen foto's en video's van je vrienden in een aparte app. Vreemd genoeg moet je je nog een keer aanmelden voor Timescape.
/i/1313153680.png?f=thumb)
Bij het eerste opstarten of na een reset staan er al met al maar liefst 53 applicaties in het hoofdmenu, waarvan er meer dan twintig domweg crapware zijn. Ze nemen kostbare ruimte in, zijn niet zomaar verwijderbaar en voegen in veel gevallen niets toe.
Zo zijn er meerdere apps voor Qriocity, een dienst van Sony die in Nederland niet eens werkt. Er is ook een app 'Apps ophalen', met een lijst van snelkoppelingen naar de Android Market. Daarnaast is er een app 'Games Ophalen' en dan is er nog een aparte app voor games van maker Popcap. Ook zijn er aparte apps voor dlna-verbindingen en voor bluetooth-verbindingen met randapparatuur. Er is zelfs een app om de prestaties van tennissers bij te houden. Wat moeten we ermee?
Uiteraard is het aan de fabrikant om keuzes te maken, maar met de weinige opslagruimte zou het handig zijn als er terughoudend wordt omgesprongen met bloatware. Dat heeft Sony Ericsson niet gedaan.
Overigens is niet alles nutteloos: zo staat WhatsApp standaard op het toestel, is Facebook al geïnstalleerd en tot slot is er de handige app Datacontrole, waarmee je bij kan houden hoeveel dataverkeer je hebt verbruikt. Gezien de recentelijk ingevoerde strenge datalimieten bij veel providers is dat geen overbodige luxe.
Accu
De Xperia Mini Pro heeft niet alleen een klein scherm, maar ook een kleine accu: met 1200mAh is het uithoudingsvermogen veel kleiner dan dat van veel andere Android-smartphones. In dagelijks gebruik valt het met de accuduur gelukkig mee. Verwacht echter niet dat je dagen zonder stopcontact kan: binnen 18 uur moet je meestal op zoek naar een lader.
Benchmarks en praktijktests
Benchmarks
Omdat de Sony Ericsson Xperia Mini Pro ondanks zijn kleine behuizing en lage prijs best krachtige hardware aan boord heeft, konden we het niet laten hem te benchmarken. De hardware is identiek aan die van bijvoorbeeld de Xperia Arc, maar de lagere resolutie van het scherm maakt dat de Mini Pro in sommige grafische benchmarks beter scoort.
De Adreno 205-gpu van de Mini Pro hoeft een stuk minder pixels aan te sturen, met als gevolg dat er in de Egypt-test 37fps kunnen worden getoond. Dat is een stuk meer dan topmodellen als de HTC Sensation en de LG Optimus 3D. Alleen de Galaxy S II is nog sneller, maar van de geteste singlecore-toestellen is de Mini Pro wel de rapste.
Bij de Pro-test blijkt eens te meer dat een tweede core veel verschil maakt. Onder de singlecore-toestellen is de Mini Pro met 46fps wederom heer en meester.
De Java-benchmark CaffeineMark poogt in kaart te brengen hoe goed de virtuele Java-machine op een toestel draait. De Mini Pro moet hier alle concurrenten voor laten gaan. Sony Ericsson heeft hier duidelijk steken laten vallen: de Incredible S van HTC heeft dezelfde processor, maar scoort veel hoger.
SmartBench meet de prestaties van de cpu (productiviteit) en gpu (games) en drukt dat uit in een score. We moeten wel kwijt dat we de integriteit van SmartBench ondertussen in twijfel trekken: een ontwikkelaar behaalde met een overklok en andere tweaks een score van 10.000 punten met de Nexus S, een toestel dat bij ons juist laag scoort.
De Mini Pro scoort ongeveer hetzelfde als de Arc en dat is voor een singlecore lang niet slecht. Recente dualcores zijn uiteraard veel sneller. De Mini Pro scoort op Games wel iets beter dan de Sensation, maar dat kunnen we vermoedelijk toeschrijven aan de veel hogere resolutie van de Sensation.
Praktijktests
Sinds juni 2009 onderwerpen we alle gereviewde toestellen aan dezelfde praktijktests, zodat we de snelheid van diverse acties in de dagelijkse praktijk kunnen vergelijken. We bekijken het openen van de Tweakers.net-Frontpage in de browser, het starten van het toestel en het maken van een foto. Voor alle tabellen geldt: een lagere score is beter.
Frontpage laden |
Telefoon / Tablet | SoC | GHz | Score (seconden) |
Samsung Galaxy S II |
Exynos |
1,2 GHz |
***
1,38 |
Samsung Galaxy S |
Hummingbird |
1 GHz |
****
2,02 |
Sony Ericsson Xperia Mini Pro |
MSM8255 |
1 GHz |
*****
2,39 |
LG Optimus 3D |
TI Omap4430 |
1 GHz |
*****
2,44 |
Google Nexus S |
Hummingbird |
1 GHz |
*****
2,49 |
HTC Sensation |
MSM8260 |
1,2 GHz |
*****
2,52 |
Sony Ericsson Xperia Play |
MSM8255 |
1 GHz |
*****
2,60 |
HTC Incredible S |
MSM8255 |
1 GHz |
******
2,85 |
Motorola Defy |
TI Omap3610 |
0,80 GHz |
*******
3,39 |
Sony Ericsson Xperia Arc |
MSM7230 |
1 GHz |
*******
3,62 |
Waar de Xperia Arc nog ronduit langzaam was, helpt de lage resolutie de Mini Pro hier aan een hoge notering: hij is sneller klaar dan toestellen als de Nexus S en de Sensation. De Galaxy-smartphones gaan nog wel voor.
Foto maken |
Telefoon / Tablet | MP | Score (seconden) |
Samsung Galaxy S |
5 |
***
3,49 |
HTC Incredible S |
8 |
***
3,49 |
Google Nexus S |
5 |
***
3,81 |
Samsung Galaxy S II |
8 |
***
3,97 |
HTC Sensation |
8 |
***
4,05 |
Sony Ericsson Xperia Play |
5 |
****
4,40 |
Sony Ericsson Xperia Arc |
8,1 |
****
4,48 |
Motorola Defy |
5 |
*****
5,34 |
LG Optimus 3D |
5 |
*****
5,50 |
Sony Ericsson Xperia Mini Pro |
5 |
*******
8,17 |
De camera van de Mini Pro is om onduidelijke reden niet vooruit te branden. Het duurt lang voordat de camera is opgestart en het duurt nog langer voordat de foto is gemaakt. Dat het maken van een foto meer dan acht seconden kost, hebben we lang niet gezien. Vermoedelijk heeft Sony Ericsson niet veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de firmware.
Booten |
Telefoon / Tablet | OS | Score (seconden) |
Google Nexus S |
Android 2.3.3 |
***
23,35 |
Samsung Galaxy S II |
Android 2.3.3 |
***
24,34 |
HTC Sensation |
Android 2.3.3 |
***
29,62 |
Motorola Defy |
Android 2.1 |
****
34,33 |
Sony Ericsson Xperia Mini Pro |
Android 2.3.3 |
*****
45,41 |
Samsung Galaxy S |
Android 2.3.3 |
******
47,43 |
Sony Ericsson Xperia Arc |
Android 2.3.3 |
*******
55,91 |
HTC Incredible S |
Android 2.2 |
*******
56,21 |
Sony Ericsson Xperia Play |
Android 2.3.3 |
*******
57,60 |
LG Optimus 3D |
Android 2.2.2 |
*******
59,60 |
De Mini Pro is opgestart in driekwart minuut. Dat is lang, maar nog altijd iets sneller dan de Xperia Arc, waarbij de gebruiker eerst koffie kan pakken voordat het toestel eindelijk klaar voor gebruik is. Andere toestellen zijn veel sneller.
Specs, prijzen en gallery
Merk en Type |
Merk |
Sony Ericsson |
Productserie |
Xperia |
Type |
Mini Pro |
Toestel |
Telefoonmodel |
slide |
Invoermethode |
qwerty-toetsenbord, touchscreen |
Besturingssysteem |
Android |
Versie besturingssysteem |
Google Android 2.3 |
Beeldscherm |
Schermresolutie |
320x480 |
Schermdiagonaal |
3" |
Schermtype |
lcd |
Multitouch |
ja |
Touchscreentechniek |
capacitief |
Secundair scherm |
nee |
Camera |
Cameraresolutie |
5 megapixel
|
Autofocus |
ja |
Optische zoom |
nee |
Flitsertype |
enkele led |
Resolutie video-opname |
1280x720 |
Functionaliteit |
Berichten |
e-mail, mms, sms |
Taal |
Nederlands |
Mp3-ringtones |
ja |
Audioformaten |
aac, aac+, mp3, wav, wma |
Videoformaten |
h.263, h.264, Mpeg 4, wmv |
Gps |
Ja |
Functies |
A2DP (Bluetooth stereo), bewegingssensor, dlna, fm-radio (headset), handsfree, kompas, rds, tril |
Verbindingen |
Mobiele netwerken |
edge, gprs, hsdpa, hspa, umts |
Frequentiebereik (gsm/umts) |
850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz |
Wlan |
802.11b, 802.11g |
Bluetooth
|
Bluetooth 2.1 |
Connector |
3,5mm headset, micro-usb |
Technische kenmerken |
Chipset |
Qualcomm MSM8255
|
Processorsnelheid |
1GHz |
Cpu-core |
Single |
Werkgeheugen |
512MB |
Opslaggeheugen |
320MB |
Extern geheugen |
Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity |
Accu |
Gesprekstijd |
4u |
Stand-by-tijd |
340u |
Accucapaciteit |
1200mAh |
Accutype |
li-ion |
Uiterlijk |
Kleuren |
zwart |
Gewicht
|
99g |
Lengte |
88mm |
Breedte |
52mm |
Hoogte / Diepte |
18mm |
Overige specificaties |
Meegeleverde accessoires |
geheugenkaart, headset bedraad, oplader |
Bijzonderheden |
Adreno 205-gpu |
:fill(white)/i/1313153625.jpeg?f=thumb)
Conclusie: krachtpatsertje
De Sony Ericsson Xperia Mini Pro heeft goeddeels dezelfde doelgroep die HTC voor ogen heeft met de Facebook-telefoon ChaCha: de tikliefhebber die veel op sociale netwerken zit en nu veelal een BlackBerry heeft. Ook mensen die niet dol zijn op grote schermen - of op brede telefoons - kunnen met dit toestel goed uit de voeten.
Het toetsenbord is niet van wereldklasse, maar voor zijn grootte is het verrassend goed. De software is allesbehalve perfect, maar als alles eenmaal lekker loopt, doet deze niet onder voor die van duurdere toestellen. De hardware en Android-versie zijn up-to-date, maar het geheugen is wel krap bemeten.
Ondanks de nadelen - veel bloatware, dikke behuizing - zijn er genoeg voordelen om de Mini Pro te verkiezen boven de concurrentie. Daar komt bij dat het kleine krachtpatsertje behoorlijk goede prestaties neerzet in de benchmarks. Al met al is de Mini Pro een goede keuze in zijn segment: Sony Ericsson levert voor een aardige prijs een meer dan aardig Android-toestel.