Lef hebben
Je moet een beetje lef hebben als je tegenwoordig nog een mmog op de markt wilt zetten, helemaal als het om een project gaat waarbij spelers een abonnement moeten afsluiten om in de online wereld te kunnen duiken. Trion Worlds heeft dat lef en het gelooft heilig in Rift, een game waarmee de studio op een slimme manier zowel begaande als nieuwe paden probeert in te slaan. In eerste instantie komt alles in Rift zeer vertrouwd over, maar er blijkt de nodige vernieuwing in te zijn verwerkt.
Gespeeld op: pc (exclusieve titel)
Rift, dat oorspronkelijk de toevoeging 'Planes of Telera' droeg, bouwt voort op bestaande concepten. Niet alleen met betrekking tot de gameplay, maar ook met het oog op het uiterlijk. De omgeving waarin je speelt, lijkt nog het meest op een verbeterde versie van de kleurrijke wereld van Aion. De bediening van het spel is volledig geleend van World of Warcraft, waardoor hij voor minstens 12 miljoen spelers vertrouwd aanvoelt. Lopen, springen, vechten: alles gaat op dezelfde manier als in World of Warcraft, net als het gebruik van hotbars en de plaatsing van extra bars op je scherm. Zelfs de meeste shortcuts zijn hetzelfde.
/i/1300749840.jpeg?f=imagenormal)
Rassenstrijd
Ook vertrouwd is dat de spelers zijn verdeeld in twee strijdende partijen die elkaar pas na verloop van tijd treffen, als de characters van beide partijen enigszins zijn doorontwikkeld. Die partijen zijn de Guardians en de Defiants. Bij de Guardians zijn nog bekende rassen als de Dwarves en High Elves te vinden, aangevuld met de Mathosian. Het ras van de Defiants bestaat uit vreemde volkeren als de Bahmi, Eth en Kelari. De verschillen zijn vooral van uiterlijke aard en ze hebben weinig invloed op de speelwijze. Er zijn de kleine, bekende raciale verschillen: iets meer weerstand hier, net wat meer snelheid daar.
Er kan uit vier classes worden gekozen, die elk acht varianten kennen. Dat geeft al een flinke hoeveelheid keuzemogelijkheden en dat worden er alleen nog maar meer doordat je eigenschappen van verschillende onderclasses kunt combineren. Je kunt spelen als Warrior, Mage, Cleric en Rogue. De Warrior kent varianten als de Paladin en Champion, bij de Mage is er een onderscheid tussen de Warlock, Pyromancer en Necromancer, bij de Cleric vind je ondersoorten als de Shaman, Druid en Cabalist en de Rogue kent varianten als de Assassin, Marksman en Saboteur.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Je hebt soul
Je kunt twee extra souls aan je character hangen, wat betekent dat je twee extra talent trees opent. Stel bijvoorbeeld dat je ervoor kiest om Champion te worden. Dan kun je twee souls toewijzen die bij andere classes uit de Warrior-lijn horen, bijvoorbeeld bij de Paladin en de Riftblade. Bij het besteden van de verdiende talent points kun je vervolgens kiezen of je ze wilt toewijzen aan je Champion-, Paladin- of Riftblade-souls. Dat is niet het enige. Het toewijzen van talent points opent nieuwe mogelijkheden. Bij ruwweg elke vijf behaalde talent points krijg je een nieuwe spell. Als je stijgt in level kun je die spell trainen tot een sterkere variant.
Rollenspel
Daarnaast kun je na verloop van tijd ook nog nieuwe roles aannemen. Zo'n nieuwe role brengt met zich mee dat je nieuwe classes kunt kiezen en daar vervolgens weer twee souls aan toe kunt wijzen. Zo krijg je dus in feite een heel nieuw character met dezelfde naam. Dat betekent dat je nooit een heel level-traject opnieuw hoeft te doorlopen. Als je een nieuwe role aanneemt, krijg je automatisch de talent points die bij het level horen dat je hoofd-character heeft. Zodra je een nieuwe role hebt, kun je op elk willekeurig moment - behalve tijdens een gevecht - van rol wisselen. De twee extra souls leveren interessante mogelijkheden op. Ze geven je veel meer vrijheid bij het samenstellen van je character.
/i/1300749841.jpeg?f=imagenormal)
Daarnaast heb je nog de gebruikelijke opties die bij het bijeenzoeken van een goede uitrusting komen kijken. Die kun je op de gangbare wijze verzamelen, wat wil zeggen dat je spullen enerzijds kunt stelen van je slachtoffers en anderzijds kunt verdienen door het uitvoeren van quests. Je kunt ze ook zelf maken of van andere spelers kopen. Daarnaast is er nog de optie om uitrustingsstukken naar wens af te stellen door augmentations toe te passen terwijl je ze maakt, al zijn de daarbij geboden opties tamelijk standaard.
Rifts
Interessanter zijn de rifts, de gebeurtenissen waar de game zijn titel aan dankt. Rifts zijn een soort scheuren in de hemel boven Telara, de wereld waar het spel zich in afspeelt. Uit die scheuren komen vreemde wezens tevoorschijn die het op alles en iedereen hebben voorzien. Ze vallen dus de spelers van beide strijdende partijen aan, maar ook de vele npc's in het spel. Rifts duiken op de vreemdste plekken op, dus ook in neutrale dorpjes en stadjes die als hub dienen. Rifts zijn er in alle soorten en maten. Je kunt dus ook groepjes vreemde wezens tegenkomen die je alleen te lijf kunt gaan, al is het doorgaans zinvol om medestanders te zoeken. In alle gevallen is het verstandig om zo snel mogelijk de strijd aan te gaan met de binnendringers, want ze gedragen zich als ongedierte dat zich verspreidt en vervolgens delen van de omgeving, inclusief de dorpen en stadjes, bezet houdt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Gezellig meedoen
Rifts openen zich aan de lopende band. Een blik op de kaart zal leren dat er altijd wel ergens in de zone een grote of kleine rift is die kan worden gedicht. De makers van het spel hebben een slim systeem bedacht waardoor het heel gemakkelijk is om groepen te vormen die gezamenlijk een rift bestrijden. Zodra je in de buurt van een rift komt, krijg je automatisch de quest die bij het bestrijden ervan hoort. Bovendien vorm je automatisch een groep met de toevallige passanten die bij je in de buurt zijn. Als ze zich iets verder van je vandaan bevinden, krijg je de keuze voorgelegd om als groep op te trekken. Als er al een andere groep is die zich met de rift bemoeit, krijg je bovendien de optie voorgelegd om de groepen samen te voegen tot een raid. Samenwerken wordt zo wel heel gemakkelijk gemaakt en dat is maar goed ook, want een volwassen rift kan en groep van dertig spelers gemakkelijk een kwartier bezighouden. Gelukkig blijken medestanders in de praktijk snel te worden gevonden. Meedoen aan het bestrijden van rifts levert namelijk een speciaal soort geld op, dat kan worden besteed aan de betere uitrustingsstukken.
/i/1300749839.jpeg?f=imagenormal)
Laat me met rust
Dit systeem zorgt ervoor dat enthousiast aan het bevechten van de rifts wordt meegedaan en dat is prettig, want het zou voor het voortbestaan van de game redelijk rampzalig zijn als dat anders was. Er is overigens nog een goede reden om rifts te bestrijden. Ook als je liever lekker op jezelf wat questjes uitvoert, zul je met de invasie worden geconfronteerd. Vroeg of laat, en in de praktijk eerder vroeger dan later, zal zich een rift openen in het gebied waar je met een quest bezig bent. Dan kun je de quest wel vergeten, want de vreemde wezens die uit de opening tevoorschijn komen, maken het onmogelijk om met de opdracht verder te gaan. Als het al lukt om je quest af te ronden, heb je grote kans dat de npc waar je de quest bij in moet leveren bij de strijd betrokken wordt en even niet aanspreekbaar is, of dat hem definitief het zwijgen is opgelegd. Er zit dus vaak weinig anders op dan mee te helpen om de rifts te bestrijden.
Rifts bieden daarmee een prima middel om spelers op een gemakkelijke en redelijk ongedwongen manier samen te laten werken. Ze zorgen daarbij ook voor indrukwekkende situaties. Zeker de eerste uitbraken die je probeert te bestrijden zijn spannend. Je vecht daarbij tegen de sterke en vaak enorme monsters die uit de rifts tevoorschijn komen. Na verloop van tijd wordt het wat minder spannend, als je merkt dat er bij het bestrijden van rifts eigenlijk verdacht weinig tactiek komt kijken. Daar is door de massaliteit en door het spontane karakter van het geheel ook weinig tijd voor, maar toch is dat jammer. In de praktijk komt het erop neer dat zoveel mogelijk spelers als een bezetene de rift-gedrochten aanvallen. Vooral bij de eindbaas van zo'n rift is het simpelweg allen tegen één, waarbij de aanhouder wint. Op den duur wordt het door het gebrek aan tactiek wat saai, al blijft de noodzaak om de rifts te bestrijden evident. De opbrengsten zijn interessant en in de omgeving is tijdelijk toch niet veel anders te doen. Voor wie graag wat tactischer uitdagingen heeft, zijn er de diverse dungeons in Telara, alwaar het wel degelijk nodig is om tanks, healers en dergelijke aan te wijzen. Daar zijn, ondanks de hybride aard, de characters in Rift ook zonder meer geschikt voor.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Fundament
Verder is de structuur van Rift aardig gelijk aan wat gebruikelijk is. Telara is ingedeeld in zones en in elke zone vind je diverse dorpjes en meestal ook wel een grotere stad. In iedere zone zijn talloze quests voorhanden en dat is erg prettig. De afwisseling in die quests is echter niet heel erg groot en doorgaans blijft het een beetje hangen bij het aloude 'verzamel tien van deze items'. Het is uiteraard mogelijk dat er nog wel meer afwisseling in het spel komt. Bij een game als World of Wacraft heeft het ook even geduurd voordat de makers begrepen hoe ze meer variatie in de quests aan konden brengen. Verder kent Rift de gebruikelijke dungeons die zijn bedoeld om met een kleine groep spelers te betreden. Trion Worlds bouwt zijn game dus op basis van een erg bekend fundament, waarin overigens ook een vertrouwd aandeel PvP is opgenomen.
Het 'aansluiten bij wat we al kennen' geldt ook voor het uiterlijk. Het spel is vormgegeven in de gebruikelijke fantasy-stijl en doet daarbij denken aan een combinatie tussen Lord of the Rings Online en de kleurigheid van Aion. Het is een stijl waar je van moet houden. Waar de wereld wat erg veel groen en bruin in zich heeft, maken de rifts dat weer goed met veel kleur. Jammer is dat de engine die voor Rift is ingezet niet zo goed overweg kan met grafische kaarten van mindere kwaliteit. Met een high-end kaart oogt de wereld lekker gedetailleerd, maar met een mindere videokaart verliest de omgeving veel detail en ziet het spel er eigenlijk gewoon niet goed uit. Er zijn meer mmog's die daar last van hebben, maar Blizzard bewijst bijvoorbeeld dat het ook anders kan. Het geluid van Rift is wat wisselend, maar over het algemeen behoorlijk goed. De muziek is orkestraal en sfeerrijk en hij voldoet prima. De geluiden van wezens en gevechten zijn wat wisselend van kwaliteit. Soms zijn ze erg voorspelbaar, maar meestal zijn ze goed en voorzien van veel variatie.
/i/1300749838.jpeg?f=imagenormal)
Conclusie
Het maakt Rift tot één van de betere pogingen om een blijvend alternatief te vormen voor World of Warcraft. De basis is goed en vertrouwd. De quests zouden misschien wat meer afwisseling kunnen gebruiken, maar ze zijn er in ieder geval in overvloed en keurig netjes verdeeld over overzichtelijke hubs, met zo af en toe wat extra opdrachten die op onverwachte plekken opduiken. Er zijn de gebruikelijke dungeons om in een groep te verkennen en loot te verdienen van betere kwaliteit, en er is PvP om de strijdlustigste spelers zoet te houden. Die basis is vertrouwd en hij voldoet. De wereld waarin Rift wordt gespeeld, oogt bekend en wordt door de verschillende rifts voorzien van wat kleurrijke accenten. Helaas komt het uiterlijk niet goed uit de verf bij spelers die niet over een high-end videokaart beschikken.
Rift voegt gelukkig ook iets aan het bestaande concept toe, wat het spel een eigen smoel geeft. De optie om diverse roles aan te nemen en vooral ook om binnen een role extra souls toe te voegen waardoor de eigenschappen van verschillende classes kunnen worden gecombineerd, is interessant. Het maakt de keuzevrijheid bij het samenstellen van een character veel groter en zorgt er bovendien voor dat je aan één character genoeg hebt om verschillende rollen te vervullen. Rifts leiden er bovendien toe dat spelers op een natuurlijke manier samenwerken. Dat is nuttig, omdat rifts die niet worden aangepakt voor veel hinder kunnen zorgen. Het levert bovendien interessante beloningen op. Juist die ongedwongen manier waarop spelers samenwerken bij het bestrijden van vreemde invasies maakt Rift tot een interessante game.
Pluspunten:
- Eigenschappen van classes naar eigen inzicht combineren
- Wisselen van roles maakt dat je aan één character genoeg hebt
- Gemakkelijk samenwerken met andere spelers
Minpunten:
- Bestrijden van rifts na verloop van tijd saai
- Quests zijn wat aan de saaie kant
- Spel ziet er niet goed uit op low-end systeem
Eindcijfer: 8
Titel |
Rift
|

|
Platform |
PC
|
Ontwikkelaar |
Trion Worlds
|
Uitgever |
Ubisoft
|
Releasedatum |
reeds verschenen
|