De ogenschijnlijk elegante oplossing van Dell lost het omslachtige roteren en kantelen van de 'oude' convertible tablet-pc's mooi op, maar introduceert tegelijk een nieuw, niet onbelangrijk probleem. Aangezien het touchscreen in het bezelframe hangt en daar niet naadloos op aansluit, blijft er ruimte over tussen de randen. Doordat je door deze kieren kan kijken en er ook licht doorschijnt, word je hinderlijk afgeleid tijdens je computerbezigheden.
Bovendien heeft het touchscreen nog een zwarte rand op het scherm zelf, waardoor het daadwerkelijke schermoppervlak een stuk kleiner is dan de behuizing doet vermoeden. Ondanks het kleine scherm heeft Dell voor een resolutie van 1366x768 pixels gekozen, wat hoog is voor een netbook annex tablet. Normaal gesproken zijn we blij met zo veel pixels, maar hier wreekt zich de resolutie door de aanwezigheid van Windows 7. Overigens is dat de Home Premium-editie, waar netbooks normaliter met het uitgeklede Starter worden uitgerust. Starter mist echter de tabletfunctionaliteit.
Hoewel Windows 7 tabletmogelijkheden heeft waarmee redelijk te werken valt, is tijdens het gebruik duidelijk te merken dat het niet om een volwaardig tablet-OS gaat. De iconen, keuze-items en scrollbars zijn te klein en te vaak wordt er om tekstinput gevraagd, wat de bediening vertraagt. Er is een optie om items en tekst op een grootte van 125 procent weer te geven, en dit is standaard bij de Dell ingesteld. Dit helpt wel iets, maar het is niet zaligmakend. Iconen van veel niet-Windows-programma's worden bovendien pixelated weergegeven, omdat die niet zo schaalbaar zijn als die van Windows zelf.
Om de bediening wat te vergemakkelijken, heeft Dell de Duo Stage-interface laten ontwikkelen door ArcSoft. Hiermee krijgt de gebruiker via grote iconen toegang tot een muziek-, video-, foto- en paintapplicatie, of kan hij een e-bookreader, gamessectie of browser openen. Helaas hebben Dell en ArcSoft zich er met Stage gemakkelijk van afgemaakt. We snappen het principe van less is more, maar bij deze programma's valt vrijwel niets in te stellen, zijn er weinig bedieningsopties en gebeurt er visueel ook niets spannends.
De applicaties moeten allemaal apart worden gestart en dit gaat in alle gevallen tergend traag. Wie van app wil switchen zal ook steeds weer Stage moeten starten. De muziek- en video-app zijn nog enigszins handig voor het starten van nummers en video's door op de albumcovers en screenshots te klikken, en ook de fotoviewer is bruikbaar, al haperde de pinch-to-zoom-mogelijkheid nogal. Internet opent echter gewoon Internet Explorer en Paint is het kinderachtige tekenprogramma YouPaint, dat net als de e-bookreader en eigenlijk alle Stage-onderdelen eenvoudig voor betere, gratis alternatieven kan worden ingewisseld.
Met Duo Stage laat Dell jammer genoeg een kans liggen om een goede alternatieve tabletinterface te bieden, die Windows 7 wel kan gebruiken. HP is wat dat betreft met zijn TouchSmart-suite een stuk verder.
Deze kritiekpunten hebben geen betrekking op de touch-input zelf. Het capacitieve scherm van de Duo reageert goed op vingerbewegingen. De beeldkwaliteit van het lcd is redelijk, waarbij de helderheid en de kijkhoeken niet spectaculair zijn. Het scherm is glossy, wat de zichtbaarheid in de openlucht en felle zon ernstig belemmert.