Inleiding
Soms lijkt het net alsof de Amerikaanse tak van HTC wat te bescheiden is. Talloze andere Aziatische bedrijven, zoals Chinese kloonmakers en accessoireboeren, hebben grote stands om hun waren te tonen. Samsung en LG spannen de kroon, met stands die groter zijn dan een voetbalveld. Zo niet HTC: dat heeft alleen een vergaderzaal afgehuurd, waar op gezette tijden nieuwe producten bekeken kunnen worden.
Dat is opvallend, want HTC had het hele gebouw naast het Las Vegas Convention Center afgehuurd voor een teaser. Vanaf begin deze week stond daar al 'It is not your dream phone, it's the one after that' op de gevel te lezen. Deze advertentie verwees naar HTC's eerste lte-telefoon, de Thunderbolt.
En het is niet alsof HTC op de CES niet genoeg te presenteren had. Reden te over dus om naar het bescheiden HTC-hoekje op de beursvloer te lopen, waar de fabrikant open huis hield. We bekeken de Thunderbolt, de Brew-telefoon Freestyle en de onlangs verschenen dlna-ontvanger Media Link.
HTC Freestyle
Hardware
Tussen al het geweld van smartphones viel hij een beetje weg, maar HTC kondigde op de CES zijn tweede 'dumbphone' aan, met Qualcomms Brew OS. Dat is de Freestyle. De Freestyle geldt als opvolger van de vorig jaar verschenen Smart.
Waar de Smart geen toestel is dat scoort met zijn looks, geldt dat wel voor de Freestyle. Het is een mooi toestel met aluminium body, vergelijkbaar met de Desire HD.
Het toestel houdt goed vast, mede door zijn goed afgewerkte achterkant. De Freestyle heeft vier knoppen onder het scherm, voor bellen, ophangen, terug en menu.
De Freestyle heeft een 3,2" lcd met een resolutie van 320x480. De processor is een bekende: de Qualcomm MSM7225 die onder meer ook in de HTC Wildfire draait en ook de HTC Hero zijn grafische kracht gaf.
:fill(white)/i/1294372721.jpeg?f=thumb)
Software
De Brew-versie die HTC op de Freestyle heeft gezet, is anders dan anders. Het hoofdmenu van het demonstratiemodel bleek bijvoorbeeld totaal onvindbaar. Wel konden apps via shortcuts worden toegevoegd, maar niemand bleek te weten hoe je het hoofdmenu oproept.
Verder is de Freestyle-software gemodelleerd naar HTC's Android-schilletje Sense, met dezelfde widgets, dezelfde notificatiebalk en dezelfde homescreens. Ook Friendstream, de HTC-app waarin statusupdates van Facebook en Twitter worden samengevoegd, is aanwezig. Verder is er een browser, al konden we die door gebrek aan internetconnectiviteit niet uitproberen.
Het systeem werkt snel en doet zijn werk goed. Provider AT&T heeft zijn eigen downloadwinkel aan het toestel toegevoegd, waarmee de dumbphone behoorlijk dicht in de buurt van een smartphone komt. De enige apps die op het toestel kunnen worden gezet, zijn echter Java-applicaties, waardoor het volgens de gangbare definitie geen smartphone mag heten.
:fill(white)/i/1294372720.jpeg?f=thumb)
Naar Nederland?
HTC-medewerkers konden niet zeggen of het toestel aan de Amerikaanse kant van de Atlantische Oceaan blijft of dat het toestel ook in Europa uitkomt. In het laatste geval moet er nog wel ondersteuning voor de 2100MHz-band worden toegevoegd, want die ontbreekt nog op deze telefoon.
Media Link
De HTC Media Link kwam eind vorig jaar uit, maar ligt vooralsnog nog niet in Nederlandse winkels. Het kleine apparaatje slaat een brug tussen met name HTC-telefoons en de televisie.
Hardware
De Media Link is niet groot: hij beslaat niet eens de oppervlakte van een visitekaartje en is daarnaast redelijk dun. Met zijn formaat doet de Media Link nog het meeste denken aan een luciferdoosje.
De Media Link heeft aan de bovenkant een aan-uitknop en aan de onderkant aansluitingen voor hdmi en de oplader. Om de Media Link te gebruiken heb je een HTC Desire HD of een Desire Z nodig, of een toekomstige HTC met dlna. Ook andere smartphones met dlna zouden werken, maar ze worden door de fabrikant niet ondersteund.
Software
De software werkt, zoals altijd bij dlna, over wifi. Op de telefoon kan de dlna-applicatie geopend worden, maar foto's, video's en muziek kunnen ook worden gedeeld via losse applicaties daarvoor. In het menu staat dan een 'Choose player'-optie. Daarin kan de telefoon gekozen worden, maar als de Media Link op hetzelfde wifi-netwerk zit, kan die worden geselecteerd.
Vervolgens verschijnt de interface op de tv. Die interface doet denken aan Sense, vanwege de kleurrijke wallpaper en het lettertype. De Media Link buffert de media en begint vervolgens met het afspelen.
De Media Link is een aardige gadget voor wie geen andere apparatuur met dlna heeft. Voorlopig is het echter niet meer dan een aardige gimmick, die waarschijnlijk meer waarde heeft als experiment voor HTC: het bedrijf wil immers meer producten voor in de huiskamer maken. Het is onduidelijk welke richting de smartphonefabrikant daarbij wil inslaan, maar dit apparaat kan in elk geval dienen als vingeroefening voor HTC's toekomstige hard- en software waarmee niet gebeld kan worden.
HTC Thunderbolt met lte
Lte is een technologie die voor smartphones nog in de kinderschoenen staat, maar desondanks kondigden diverse fabrikanten op de CES smartphones met ondersteuning voor lte-netwerken aan. Ook kwam Samsung met een lte-versie van zijn Galaxy Tab en de tablet Motorola Xoom ondersteunt - in elk geval hardwarematig - lte. De Amerikaanse provider Verizon Wireless heeft al een lte-netwerk in gebruik genomen en wil dat snel uitbouwen.
HTC heeft op de CES zijn eerste lte-toestel gepresenteerd: de Thunderbolt. Dit toestel is grotendeels identiek aan de HTC Desire HD, die in Nederland al maanden uit is. De nieuwe smartphone draait op Android 2.2, heeft een op 1GHz geklokte Qualcomm MSM8255-cpu en een lcd met een diagonaal van 4,3".
Normaal gesproken zouden we niet omkijken naar deze smartphone, omdat de kans dat hij naar Nederland komt niet groot is. Desondanks hebben we toch even getest hoe goed lte werkt.
Een korte snelheidstest wees uit dat het lte-netwerk van Verizon ter plaatse een downloadsnelheid van rond 7Mbps biedt. Het laden van de frontpage van Tweakers.net, een praktijktest die we bij alle toesteltests doen, duurde in Las Vegas via lte 5,5 seconden. In Amsterdam deed de Desire HD er via wifi 3,19 seconden over.
/i/1294373804.jpeg?f=imagenormal)
Gallery
Tot slot
Hoewel HTC op de CES geen producten heeft getoond die direct naar Nederland komen, is wel duidelijk in welke richting de Taiwanese smartphonemaker denkt en ontwikkelt.
De Freestyle geeft aan dat design een steeds prominentere rol vervult, ook bij goedkopere toestellen. De Media Link zegt iets over de rol die HTC in de huiskamer van zijn klanten wil spelen; daarover zal meer duidelijk worden als de fabrikant een tablet uitbrengt. De Thunderbolt tot slot geeft aan dat HTC klaar is voor de overstap van hsdpa naar lte.
Volgende maand vindt in Barcelona het Mobile World Congress plaats, de beurs waar HTC vorig jaar de Legend en de Desire presenteerde. Voor dit jaar zijn de verwachtingen opnieuw hooggespannen, want al jarenlang bewaart de fabrikant zijn belangrijkste Europese aankondigingen voor die beurs - en nu al is duidelijk dat HTC niet stilzit.