Door Willem de Moor

Redacteur

Achter de schermen bij Intel

11-11-2010 • 09:00

88

Singlepage-opmaak

Intels distributiecentrum

Intels distributiecentrum voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten staat in het Nederlandse Schiphol-Rijk. Hier zijn de processors opgeslagen die wachten op transport naar het servicegebied van het distributiecentrum: Europa, Afrika en het Midden-Oosten. En de rekken zijn even talrijk als groot. There are fields, Neo, endless fields...

Intel warehouse Schiphol-Rijk Intel warehouse Schiphol-Rijk
Een enorme ruimte vol processors

Vanuit het airconditioned magazijn - de deuren mogen in verband met de beveiliging niet open, dus om het 's zomers leefbaar te houden dient de loods gekoeld te worden - worden wekelijks vele miljoenen chips naar bestemmingen in het EMEA-gebied gestuurd.

Het magazijn bestaat naast de opslag uit nog drie delen. Allereerst is er de rma-lijn, waar defecte processors en andere producten belanden die niet aan de specificaties van klanten voldoen. Een verkeerd serienummer kan al voldoende zijn om een zending terug te sturen.

Intel warehouse Schiphol-Rijk Intel warehouse Schiphol-Rijk
De rma-lijn van het warehouse

Het tweede gebied is het inpakgedeelte: hier worden processors verzendklaar gemaakt. Opvallend is daarbij dat op de door Intel verzonden dozen en pallets nergens een Intel-logo staat, om diefstal tijdens het vervoer te voorkomen. In het inpakgedeelte wachten de processors op vrachtwagen of vliegtuig om ze naar hun bestemming te vervoeren.

Intel warehouse Schiphol-Rijk Intel warehouse Schiphol-Rijk Intel warehouse Schiphol-Rijk Intel warehouse Schiphol-Rijk Intel warehouse Schiphol-Rijk
De verpakkingslijn van het distributiecentrum

Het laatste deel van het distributiecentrum wordt gevormd door het zogenoemde X-Dock of cross dock: feitelijk is dit niet meer dan een overslaggedeelte, waar binnenkomende goederen direct worden doorgestuurd naar hun bestemming: de inventaris en de daarmee gemoeide kosten blijven dan laag. Intel is in staat processors binnen een dag of zelfs binnen enkele uren uit te leveren: afhankelijk van de bestemming kan de bestelling dan nog dezelfde of de volgende dag bij een oem of odm afgeleverd worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Beveiliging krijgt grote aandacht op het centrum. De dankzij de airconditioning ook op warme dagen gesloten deuren vormen slechts een van de vele strenge veiligheidsmaatregelen die de inhoud van het Intel-pakhuis moeten beschermen. Het complex is geheel omheind en kan alleen betreden worden na goedkeuring door de aanwezige beveiligingsmedewerkers. Naast de zichtbare en onzichtbare camera's zijn er nog tal van andere beveiligingsmaatregelen, waarvan Intel de details begrijpelijkerwijs niet prijsgeeft.

Een zeer zichtbare maatregel is wel de scan van medewerkers en bezoekers: wie de magazijnvloer opgaat, wordt bij het verlaten van het pakhuis uitgebreid doorgelicht. Tassen en andere bezittingen worden net als op het vliegveld met een scanner gecontroleerd; de eigenaar moet door een detectiepoortje en wordt ook nog eens met een handscanner op 'Intel Inside' gecontroleerd. Pas dan kan het pand verlaten worden.

Intel warehouse Schiphol-Rijk Intel warehouse Schiphol-Rijk Intel warehouse Schiphol-Rijk
Pakketten klaar voor verzending

Niet alleen de processors binnen het distributiecentrum worden beveiligd: ook de veiligheid van de medewerkers wordt op alle mogelijke manieren afgedwongen. Zo mag niemand het pakhuis in zonder reflecterend hesje en veiligheidsschoenen; bij deuren staat aangegeven waar medewerkers kunnen wachten zonder dat ze door een openzwaaiende deur worden geraakt en bij trappen wordt zelfs gewaarschuwd dat je maar beter een hand op de leuning kan houden.

Al deze maatregelen, adviezen en richtlijnen lijken overdreven en doen nogal Amerikaans aan, maar blijken niet voor niets: het distributiecentrum van Intel werd in 2007 tot het veiligste magazijn van Nederland uitgeroepen.

Reacties (88)

88
86
44
2
0
0
Wijzig sortering
Dat zo'n high-tech bedrijf als Intel nog met Windows XP werkt :/
dat is niet XP maar Barrelfish dus,
zo als in het artikel staat een OS speciaal geschreven om met 48 cores om te gaan,
ze hebben alleen besloten een monitoring tool te schrijven die erg lijkt op de monitoring tools van de task manager in windows XP, wat logisch is want het werkt.

OT:

leuk artikel jongens :D erg leuk om te zien,
ik hoop dat dat extreem multicore toch redelijk snel beschikbaar komt....
ik doe veel aan raytracing en ik weet vrij zeker dat ik dat ding heel goed kan gebruiken...
ook dieoptische interconnect zijn erg interessant,
erg leuk om het te lezen en nu ook eens echt te zien.

edit: ok scherp :D

[Reactie gewijzigd door freaq op 24 juli 2024 01:19]

;) http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1258978150.jpg

[Reactie gewijzigd door Jesse op 24 juli 2024 01:19]

Barrelfish is gemaakt in samenwerking met meneer microsoft dus denk dat ze er gewoon xp gui op hebben gegooid.......
Ik dacht dat barrelfish een from the ground up, op linux gestoeld, open source os-ontwerp was voor manycore-systemen, blijkt het gewoon windows? :)
Die bedoelde ik inderdaad.
Dat is xp want een test os word niet in PRODUCTIE gebruikt.

Regel nr.1 van informatica dienst.
Grote bedrijven zijn intern niet zo materialistisch ingesteld.
Dat is ook waarom ze groot zijn. Het gaat hen meer om de productiviteit.
Die regelmatig gebroken wordt, :+.

* YopY had development ding eens op live geinstalleerd en ging toen weekend / vakantie vieren. Oepsjes :+.
Boeie, als het werkt werkt t. Ik werk gewoon ook met Windows XP (thuis met windows 7). Maar omdat er veel kosten mee gemoeid zijn om met z'n alle over te gaan (want anders krijg je natuurlijk programma's die op die wel werken en op de andere niet).

Zelfde is om voor een kassa PC een I7 met 4GB ram te kopen, terwijl het apparaat wat het al jaren doet het nog steeds kan doen voor komende jaren :)
maar als die kassa 200 watt verstookt kun je hem beter wel vervangen met een el-cheapo atom bordje (bespaard echt een hele berg energie)

een dual-core atom is ongeveer even snel als een dual-core pentium4 :+ (en wat een dual-core atom+geheugen kost, is wat die pentium4 per jaar aan stroom verbruikt)

[Reactie gewijzigd door stewie op 24 juli 2024 01:19]

Er zijn heel veel tools die niet werken op een nieuwe Windows versie, en waar niet (meer) aan gewerkt wordt, om deze over te zetten. Allemaal van die oude meuk. Typische nadelen van closed source specefieke tools (waar de keuzes vaak ook beperkt zijn).
Maar goed, je zou kunnen zeggen dat ze bij Intel het zelf wel maken als de keuzes op de markt hun niet bevallen.

En tja, voor een lab-pc hoeft het weinig uit te maken.
Hij heeft het op de inpak dienst en niet op Barrelfish die in een test omgeving draait
linux/bsd/windows64 kunnen allemaal met 48Cpu's werken.
is niets speciaals voor nodig.
Ook energiebeheer staat hoog op de agenda van Intel. Een veelgehoorde uitspraak binnen het bedrijf luidt: "Ict is verantwoordelijk voor 5 procent van het wereldwijde energieverbruik, maar kan de overige 95 procent drastisch verminderen."

Een van de technieken die daar op korte termijn al aan zou moeten bijdragen, is een intelligenter beheer van energie in gebouwen. Voor eensgezinswoningen werd het Home Dashboard ontwikkeld: een prototype van een slimme energiemeter die met sensoren kan registreren welke apparaten zijn ingeschakeld. Bepaalde activiteiten, zoals wassen of drogen, kunnen in de laagtarief-periodes worden ingepland met een op pictogrammen gebaseerd besturingssysteem op een centraal touchscreen.
Dat is leuk voor de portemonnee, maar kost niet minder energie...

Erg leuk om dit item te lezen wel trouwens! :Y
Kwa hoeveelheid energie heb je gelijk inderdaad. Echter is snachts minder energie nodig, zodat (dure en milieuvervuiende) gas en kolengestookte installaties niet bij hoeven te draaien, en er volstaan kan worden met duurzame energie als waterkracht,windenergie en kernenergie. Niet minder energie, wel beter voor het milieu.
Centrales draaien altijd op min of meer gelijke capaciteit, je kunt ze niet zomaar aan of uit zetten. Daarom is ’s nachts de elektriciteit goedkoper, omdat er minder gebruikt wordt. Er blijft echter net zoveel energie voorhanden. Omdat er geen energie opgeslagen kan worden, gaat het dus verloren. De 5kwh die je ’s nachts dus misschien gebruikt, zou anders verloren gaan. Dus heb je het gewoon uitgespaard. Netto is er bij jou thuis geen sprake van een lager gebruik in kwh, maar de beschikbare capaciteit wordt wel beter gebruikt en de centrales kunnen (zoals hierboven al ergens aangegeven) op een structureel lager niveau draaien.
Gelukkig is dat niet waar!
Er zit wel verschil in een aantal centrales hoe snel ze kunnen opschalen, maar een kolen of gas centrale kan je gewoon bij regelen naar de vraag die er is.

Zou mooi zijn als al de mega watts verloren zouden gaan!
Bovendien waar moet dat naar toe?
De reden waarom stroom goedkoper is in de nacht, omdat de vaste kosten van de centrale gelijk blijven en het rendement bij een lagere belasting vaak afneemt.

Een centrale werkt net als de dynamo op de fiets. Hard fietsen veel stroom, langzaam fietsen weinig stroom.
Dus door de gas toevoer te regelen wordt bepaald hoe hard de turbine draaid en hoeveel stroom er wordt opgewekt. Door de omvang duur het echter even voordat je effect hebt.
Dat klopt. Een beetje centrale kan terug tot 50% van het maximum vermogen. TenneT stuurt een signaal uit (op- of afregelen) en de centrale doet dat automatisch.

Er gaan wel (potentiële) megawatts verloren, door het lagere rendement. Komt(meestal) in het koelwater terecht.

Er zijn ook centrales doe 's nachts uit gaan, maar meestal zijn de kosten die daaraan verbonden zijn hoger dan doordraaien op lage last.
In tegenstelling tot wat veel pro-nuclear mensen beweren, is kernenergie niet duurzaam. De vervuiling die bij het winnen van nucleaire brandstoffen ontstaat is verschrikkelijk. Tevens moet de kerncentrale ook worden gebouwd (wat met enorme hoeveelheden CO2 productie gepaard gaat) en is het probleem van kernafval dat nog duizenden jaren levensgevaarlijk blijft, niet opgelost.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de ellende die ons te wachten staat als het eens goed mis gaat (human error, aanslag, natuurramp, etc.) bij een kerncentrale.
Offtopic: het is al een keer goed mis gegaan, tsjernobyl misschien?

maar verder is dit een geweldige review (als het zo genoemd mag worden, is verslag niet gewoon beter?) om te lezen; vooral al de 'future products' die genoemd worden, kan niet wachten _/-\o_
goed gezien, maar uiteindelijk zou het nog wat kunnen schelen ook....
het zou me niet verbazen als wanneer we een meer gebalanceerde load krijgen op het stroomnetwerk er bij de energie producenten netto minder geproduceerd hoeft te worden, aangezien er constant 30 centrales moeten werken, ipv 50 en dan 20 ofzo.

en dan de volgende dag de 50 weer aangeslingerd moeten worden, of moeten standby draaien terwijl ze niet gebruikt worden....
he er niet heel veel verstand van maar ik kan me voorstellen dat het toch zin heeft,

waarom zouden ze het anders een goedkoop tarief geven.
ze willen duidelijk dat er dan meer stroom gebruikt wordt, dus dat moet ze op een of andere manier kosten schelen (minder load overdag, of minder verlies s'nachts)
mischien kan iemand met meer expertise hier wat over zeggen ?
bruut hoor die foto's van dat distributiecentrum :) leuke reportage !
Mee eens, heb hem met plezier gelezen.
Reuze interessant wat zo'n bedrijf allemaal doet.
Al deze maatregelen, adviezen en richtlijnen lijken overdreven en doen nogal Amerikaans aan, maar blijken niet voor niets: het distributiecentrum van Intel werd in 2007 tot het veiligste magazijn van Nederland uitgeroepen.
Als ik mij niet vergis is dat 5S richtlijnen,hebben we in het dc waar ik werk ook en is vooral vanuit amerika gepushed en imho soms erg overdreven en kinderlijk.Maar het is blijkbaar nodig

[Reactie gewijzigd door mrsar op 24 juli 2024 01:19]

jup, hoewel dit niet direct 5s regels zijn, komen ze wel voort uit het project waar 5s deel van uitmaakt.
~
Scheiden
Schikken
Schoonmaken
Standaardiseren
In Stand houden of Systematiseren
~
Dat dit Amerikaans aanvoelt is niet zo raar, het komt voort uit Japan naar Amerika via onder andere Motorola, en nu gebruiken veel Amerikaanse bedrijven dit. (Zoals bij ons Tyco Electronics). Ook sixSigma is een leuke ideologie en wordt veel gebruikt tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 24 juli 2024 01:19]

Aan het begin was het vooral gericht op computer hardware, tegenwoordig gebeurt er zoveel :P
bron
Zou er misschien wat uitleg of een linkje over die MC-Boxes kunnen komen? Ik kan er namelijk niet zoveel over vinden
En ik dacht dat AMD aan de weg aan het timmeren was met hun videokaarten en hexacores. Dit is een erg leuk achtergrond artikel. Ik heb weer veel geleerd over Intel. Vooral de SCCC is een leuke doorkijk naar de toekomst. Ik ben benieuwd waar het volgende achtergrond item over gaat!
Leuk artikel :) Interessant kijkje achter de schermen.
Erg interessant! Met de winst die Intel maakt is het wel te begrijpen hoe ze dit allemaal mogelijk kunnen maken. Verder erg interessant, dat ene stukje over die 40 cores.

Er stond trouwens al eens eerder een artikel op Tweakers over dat moederbord wat Intel gebruikt voor al die cores. Verder moet ik zeggen dat ze het toch goed voor elkaar hebben gekregen. Jammer dat AMD nog lang niet zover is, maar beide, zowel Intel als AMD zijn goede fabrikanten! :)
Hoe weet jij dat AMD nog lang niet zo ver is?
Heb je gisteren met ze gesproken? Intel is ook nog lang niet zo ver. Het duurt nog verschillende jaren voordat dit op de markt is. AMD treed doorgaans niet zo naar buiten met waar ze aan werken. Dus het is goed mogelijk dat die net zo ver zijn en gezien de geschiedenis met uit brengen van multi core zijn ze mogelijk zelf verder.
Mooi artikel hoor, wat is het ook immens groot en er is overal aan gedacht, zelf tot het niet labelen van de verzenddozen om diefstal te voorkomen :o
Over die Technieken van Cloudcomputing op een enkele chip krijg je normaal gesproken ook weinig te horen, tenzij je er naar gaat zoeken dan. Cool om te zien hoe gewerkt word aan de toekomst.

Ik ben nu eigenlijk ook wel nieuwsgierig waar AMD zich allemaal mee bezig houd.
O-)
Ik ben nu eigenlijk ook wel nieuwsgierig waar AMD zich allemaal mee bezig houd.
O-)
Met wat minder zaken in ieder geval.

Maar als je wat meer wil weten zou ik sowieso eens gaan zoeken naar de plannen die AMD heeft met Fusion. Er is wel wat te vinden. Straks hebben we de eerste gen Fusion, maar gen 2 wordt rond 2015 verwacht en dan krijg je nog veel meer integratie. Nu is het niet veel meer dan CPU en GPU naast elkaar met wat gedeelde componenten. In de toekomst wil AMD ze inelkaar integreren en bepaalde operaties doorsturen naar de GPU die nu nog door de CPU worden gedaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.