Door Arnoud Wokke

Redacteur

BlackBerry Torch: licht in de duisternis?

Conclusie

BlackBerry TorchWe bekijken alle toestellen, en dus ook BlackBerry's, vanuit het perspectief van consumenten en niet vanuit het perspectief van zakelijke klanten. Het platform van RIM biedt zoals bekend grote voordelen voor bedrijven en dat geldt nog steeds voor een BlackBerry 6-toestel als de Torch.

In vergelijking met andere BlackBerry's biedt de Torch alles wat goed is aan een BlackBerry: een fysiek toetsenbord, een trackpad om door menu's te scrollen en BlackBerry OS, dat met BlackBerry 6 een stuk beter is geworden. Het touchscreen werkt bovendien prima en de nieuwe universele zoekmachine is een briljante vondst, die zijn werk snel en goed doet.

Desondanks had een aantal zaken beter gekund: het openschuiven van het toetsenbord werkt niet altijd even soepel, omdat je te makkelijk knoppen indrukt. Het scherm is voor een high-end toestel aan de kleine kant en heeft een lage resolutie. De combinatie daarvan maakt dat het gebruikers niet zal tegenvallen, maar vrijwel alle alternatieven in deze prijsklasse zijn beter. Daar komt bij dat het toestel weinig krachtig is en dat BlackBerry App World matig gevuld is.

De Torch en BlackBerry 6 bieden simpelweg niet genoeg om grote groepen consumenten weg te trekken bij iPhone, Android, Windows Phone en Symbian. Wie al een BlackBerry heeft of wilde, heeft aan de Torch een prima toestel. Zaken als pingen en mailen gaan beter dan ooit. De Torch is echter geen toestel dat de concurrentie op alle fronten aankan: het heeft zijn sterke punten, maar het is geen allrounder.

Pluspunten:

+ Voelt stevig aan
+ Goed toetsenbord
+ BlackBerry 6 bevat veel verbeteringen

Minpunten:

- Relatief klein scherm met lage resolutie
- Weinig apps beschikbaar
- Vaak knoppen indrukken bij uitschuiven toetsenbord

Reacties (132)

Wijzig sortering
Leuk review, lekker uitgebreid.

Heb wel paar punten op aan te merken.

Toetsenbord:

Het gebruik van ALT toets voor komma's en punten is al sinds Bold9000 zo (of nog eerder), dus dat kan echt geen tekortkoming zijn. BB's toetsebord staat algemeen bekend als de beste qwerty-keyboard op een smartphone.

Ping:

Wat veel mensen maar niet willen snappen is dat men met Ping geef extra software nodig heeft om dat te gebruiken. Je hoeft dus niet een Whatsapp te downloaden, mobiele nummer van je contact te hebben. Ik heb zelf Whatsapp nog erbij voor mensen die iphone of nokia hebben en ik kan je vertellen soepel gaat het niet. Met ping kan je nog veel meer iets wat nog meer gaat veranderen nu developers toegang hebben gekregen tot BBM netwerk.


Apps:

Dat is misschien wel dé zwakke punt van RIM, hoewel BB's gericht zijn op zakenlieden kan je er niet omheen om een degelijk aantal applicatie te hebben in je appstore. Iets wat men serieus neemt nu ze ontwikkelomgeving en tarievenstructuur hebben verbetert.

Wel grappig dat men vind dat BB geen grote groepen mensen kan wegtrekken bij iPhone en Android terwijl in het begin wordt verteld dat BB de best verkochte smartphone is in de afgelopen jaar.
Je hebt inderdaad gelijk, vooral je laatste zin! Overal zie je dat de BB 9700, Curves etc als beste zijn verkocht qua smartphone maar ze duwen android en iphone nog niet weg? Wel bijzonder inderdaad!

Overigens denk ik wel dat veel mensen die android gebruiken vaker wisselen van telefoon als mensen die een BB of iPhone hebben! En dan vooral omdat de iPhone behoorlijk (te)duur is en de BB gewoon voldoet en je daar niet zoveel keus in hebt (gelukkig)
Ik denk dat BlackBerry een andere groep gebruikers aanspreekt dan iPhone / Android. Ik zie de laatste tijd ook veel mensen in mijn omgeving voor een BB kiezen. Over het algemeen zijn dit mensen die telefoons niet zo veel interesseert. Maar ze willen eigenlijk wel graag e-mail / facebook / ping etc op hun telefoon. Al die andere Apps interesseert ze eigenlijk niet, ook internetten ze niet extreem veel. Daarnaast denk ik dat deze groep ook nog 'bang' is voor een telefoon met alleen een touchscreen.

Wat is zie is dat de mensen die nog niet aan de smartphone waren of slechte ervaringen hebben gehad met eerste generatie touchscreen telefoons van bv LG/Samsung/Nokia ed. nu voor BB kiezen. Mensen die al eerder een smartphone kochten (vooral de mensen die zich er meer in verdiepen) hadden de keuze al gemaakt voor iOS / Android.

Verder denk ik dat de Torch het ook wel goed zal doen. Touchscreen + fysiek toetsenbord, voor ieder wat wils. BlackBerry heeft hier in NL ook nog een goede naam dus zou ik niet weten waarom dit hier in één keer om zal slaan.

Ik denk eerder dat Nokia nog meer marktaandeel zal verliezen. Mensen kopen nu de smartphones van Nokia nog wel maar langzaam zal men er toch achter komen dat er beter te krijgen is en dat Nokia niet meer is wat het geweest is.
Integendeel, ik zie steeds meer mensen uit m'n omgeving die nog nooit een smartphone hadden, nu Symbian smartphones van Nokia kopen. En in alle gevallen zijn ze louter positief erover, want het werkt op exact dezelfde manier als de S40-interface die ze gewend waren op hun featurephone, maar kan nog veel meer. Waar bijna al die mensen van achterover vallen is dat Ovi Maps volledig gratis is en daarenboven best goed werkt. Velen (waaronder ikzelf) hebben hun dedicated GPS in de kast opgeborgen.

Nokia heeft één heel slechte smartphone uitgebracht, de N97. Het grote probleem was daarbij dat het hun zogezegde flag-ship moest voorstellen en net omdat die zo slecht was ging iedereen ervan uit dat Nokia het niet meer voor elkaar kreeg. Echter hebben andere smartphones van die generatie, zoals de 5800 en 5530, grote aantallen verkocht en zijn ook heel erg veelzijdig voor een ongekend lage kostprijs.

En nu Nokia de N8 heeft uitgebracht en de E7 op komst is zie ik heel veel mensen (zelfs veel Amerikaanse vrienden) plots weer omkijken en twijfelen over hun stelling dat Symbian en Nokia dood zijn. Qua hardware-ontwerp is er gewoon niks dat aan Nokia kan tippen, zelfs de iPhone niet (laat die glazen oppervlakken maar eens vallen van 1m hoog, er blijft niet veel van over...).

Net hetzelfde bij RIM. Ze kondigden de Storm aan als DE iPhone-killer, met een speciaal touchscreen dat de voordelen van hardware-keys en touch zou verenigen en alle nadelen weglaten. Het is uiteindelijk niks geworden, en qua imago dragen ze daar nog steeds de gevolgen van.

Nokia en RIM zijn een beetje in hetzelfde bedje ziek, in die zin dat ze hardware-matig gewoon de beste GSM's maken. Ze halen zonder problemen de beste signalen, hebben de meest uitgebreide communicatiemogelijkheden en halen veruit de langste batterijduur van alle smartphones. Maar hun software is de laatste 3 jaar niet noemenswaardig veranderd, althans toch niet qua uiterlijk. Ik kan me niet uitspreken over BB6, maar Symbian^3 is bv. tientallen malen vlotter werken dan S^1 van de vorige generatie, terwijl het er op screenshots net hetzelfde uitziet.

Het feit dat RIM in de toekomst verdergaat met QNX zie ik dan ook als positief, het laat ze wellicht toe om een snappier interface te ontwerpen met veel blingbling waardoor mensen hen plots weer 'modern' vinden. Iets waar Nokia hopelijk ook in zal slagen door de Symbian-interface voortaan in Qt the schrijven en voor de echte high-end MeeGo in te zetten.

Hoewel het nu lijkt dat ze allebei op de retour zijn, is hun wereldwijde marktaandeel zo gigantisch dat er nog heel wat moet gebeuren voor ze echt van de kaart verdwijnen.
Quote: "Wel grappig dat men vind dat BB geen grote groepen mensen kan wegtrekken bij iPhone en Android terwijl in het begin wordt verteld dat BB de best verkochte smartphone is in de afgelopen jaar."

Lees die zin die je bedoelt nog maar eens een keertje..
Een additioneel iets over het toetsenbord voor een punt kun je ook simpelweg een dubbele spatie gebruiken. Dus de alt heb je wat dat betreft eigenlijk niet zo vaak nodig.

Wat naar mijn inziens erg netjes met de BB gebeurd is dat alles gekoppeld is, in de zin dat de gebruiker in je mobieltje mits je het toevoegt ook diens email/mobiele/facebook/whatever er direct aanheeft hangen. Zo kun je snel via welk kanaal dan ook met iemand communiceren. (Iets wat andere platformen langzamerhand ook oppikken overigens).

Als laatste wat ik vaak zie terugkomen is dat de apps beperkt zijn en omgekeerd, veel zegt net zo weinig. Ja de Appstore van Apple of Android bevat meer echter.. als ik kijk naar Android (ben zowel een BB als Android gebruiker) heb ik niet het idee dat ik bepaalde apps van Android meer gebruik of mis op m'n BB. Ja de Android bevat meer funstuff zoals games maar aan de andere ik kan niet echt zeggen dat ik ze mis. Het enigste wat wel jammer is dat bepaalde apps traag uitkwamen zoals ICQ van Mirabilis vrij laat uitkwam. Dus naar mijn inziens is het hele app verhaal niet echt interessant. Vraag jezelf af hoeveel apps je daadwerkelijk gebruikt op je mobieltje, ik kom zelf niet veel verder dan Time magazine en Bloomberg. Overigens juist essentieel en dat is een duidelijke plus van BB over met name Apple is dat huisontwikkelaars voor bedrijven zelf bepalen wat er met een mobieltje gebeurd. Zo hebben we op het werk specifiek voor ons geschreven software wat de iPhone direct dan ook uitsluit om deze te gebruiken.

Wederom een zakelijk iets maar aan de andere kant vind ik het zelf een beetje twijfelachtig om een mobieltje niet zakelijk te benaderen aangezien veel mensen toch ook diens mobieltje zakelijk gebruiken.
Toetsenbord: Hou een toets ingedrukt en scrol dan naar links of rechts. Je krijgt dan bv bij de toets e: éèëê... te zien. Bij de R krijg je de trademark logo,... De sym key wordt hierdoor dus minder gebruikt dan gedacht.
Als je een email adres invoert in "Aan: CC: Bcc:" vakjes druk je spatie. Dan verschijnt er een @. Druk je nadien weer op spatie krijg je telkens . (punt).
Hoofdletters krijg je door de toets gewoon ingedrukt te houden...

En zo kan ik wel blijven doorgaan. Het is duidelijk dat de reviewer geen ervaring heeft met voorgaande BB toestellen... spijtig.
Waarom het dollarteken wel een eigen toets heeft gekregen, mag een raadsel heten, zeker bij een Nederlands toestel.
De $ toets is eigenlijk een "currency" toets. Naar gelang je voorkeur €, $, £ of ¥ krijg je dat teken te zien. Zit in de instellingen verscholen.
Scherp, niet gezien :)
Is zo sinds jaren bij BlackBerry... Van de Curve over de Bold...
De Blackberry Torch rekent niet met de PXA930 zoals in deze review wordt gesteld,

Voor deze telefoon is de nieuwe Marvell PXA940 gebruikt.
(bron:)
http://www.ubmtechinsight...erry-torch-9800/teardown/

Meerspecifiek bron:
http://www.ubmtechinsight..._9800/torch-front-web.jpg
Arnoud, je kunt dit toestel niet zuiver reviewen vanuit het oogpunt van de consument. Juist integratie met BIS en met name BES tref je vrijwel uitsluitend aan bij zakelijke gebruikers en daar ligt een ongekende kracht van Blackberry waar het merk mijlen ver voorligt op alle andere smartphones in de markt. Met een BES aansluiting zal zelfs het browsen sneller gaan, wat een aanzienlijk onderdeel is van de review.

Vanuit consumenten oogpunt is je review te begrijpen (matig scherm, niet zo gelikt als andere high-end smartphones) maar je hangt er een waardeoordeel aan van een consumenten perspectief terwijl de kracht juist op zakelijk vlak ligt. Die afbakening van je review komt naar mijn idee niet voldoende (alleen aan het einde) naar voren zodat het lijkt alsof het toestel maar matig is.

[Reactie gewijzigd door Pogostokje op 15 november 2010 10:29]

Daarom geef ik het ook expliciet aan. We hebben niet de doelgroep en kunde in huis om een toestel op een zakelijke manier te beoordelen (daarvoor zouden we bijvoorbeeld BES in huis moeten hebben, en dat hebben we niet :))

Tweakers.net is geen zakelijke site - in elk geval niet ons Mobile-onderdeel, waar deze review onder valt - en daar komt bij dat Bb de afgelopen jaren in toenemende mate een consumentenmerk is geworden: de overgrote meerderheid van de BlackBerry-kopers is geen zakelijke klant.

De prijs en de positionering van de Torch (te zien aan de wijze van communicatie van RIM, waarbij abri's volhangen met de Love Having Options-campagne en de wijze waarop de Torch is gepresenteerd) maken dat RIM dit toestel bij uitstek als consumententoestel in de markt zet: de vergelijking met andere high-end smartphones uit dezelfde prijsklasse is volgens mij daarom gerechtvaardigd.

In de conclusie komt volgens mij duidelijk naar voren dat een Bb zijn eigen kwaliteiten heeft - maar dat geldt voor elk platform en elk toestel. Wil je goede foto's maken? Dan is een Nokia N8 een goede keuzen. Wil je de meeste keuze in applicaties? Voilà, een iPhone 4 is een goed toestel voor jou.

Het probleem is dat je nooit exact kan vergelijken: in zekere zin is het altijd appels met peren in sommige opzichten. We moeten echter ergens onze reviews op baseren en ik denk dat mensen zich op basis van de review een beeld kunnen vormen van sterke en zwakke punten van dit toestel tov de concurrentie. En dat is belangrijk, lijkt me :)
"Tweakers.net is geen zakelijke site - in elk geval niet ons Mobile-onderdeel" .. nou volgens mij zit 75% van ons gewoon op de zaak tweakers te lezen :+ dus de Doelgroep is zeer zeker zakelijk.. zou ik zeggen 8-)
Dat is een drogreden, ik bedoel ik ken heel veel mensen die tijdens hun werk browser games aan het doen zijn of filmpjes kijken.

Volgens jouw redenatie zijn die games en filmpjes allemaal zakelijk :? |:( :9 .
Volgens mij bedoelde hij het grappig

Niet zo snel happen ;)
Het is wel zo dat BES tegenwoordig gratis is tot 75 gebruikers op Exchange. Jullie zouden het kunnen testen. :)
Mooie telefoon maar wel erg jammer van het scherm + resolutie.

Ik ben eigenlijk aan het kijken of ik van mijn iPhone 4 kan overstappen naar een blackberry maar dit is hem wederom weer niet. Ik blijf wachten!
Waarom zou je naar Blackberry willen overstappen? Zeker vanaf een iPhone snap ik die keuze niet. Je gaat dan naar een OS die niks met applicaties doet, amper interessante features heeft en enkel nog leunt op de Blackberry naam.
Jouw redenatie gaat alleen op als je een telefoon louter voor Apps en 'interessante features' gebruikt. Het mag onderhand wel duidelijk zijn dat een Blackberry zijn voordelen biedt ten opzichte van de concurrentie als het aankomt op zakelijk gebruik. Zoals in de review al gesteld wordt: het is eigenlijk geen consumententoestel, en helaas voor het toestel wordt er op t.net wel vanuit consumentenperspectief gereviewed.

Het is tamelijk onzinnig om daarom maar te stellen dat Blackberry alleen maar op zijn naam leunt en geeft eigenlijk alleen aan dat je niet de toegevoegde waarde van blackberries ziet op andere vlakken dan wat voor jou persoonlijk interessant is.

Het grootste probleem wat RIM nu (imho) heeft met haar zakelijke dienstverlening. Is dat ze recentelijk slecht in het nieuws zijn gekomen met het opgeven van haar encryptie aan overheden in landen die (volgens ons) gewoon meer controle willen over hun burgers. Niet dat ze geen 300.000 apps hebben, en ook niet dat ze geen 'interessante features' hebben.
Wat heeft het voor zakelijke mensen dan extra te bieden?

m.a.w. blackberry versus iPhone?
RIMs Enterprise servers natuurlijk. Daar zijn de Blackberries voor gebouwd.
Jouw redenatie gaat alleen op als je een telefoon louter voor Apps en 'interessante features' gebruikt.
Dat is de redenatie van de download generatie ;)
Jouw redenatie gaat ook niet echt goed op.
Het is maar hoe je de telefoon gebruikt ook de Iphone kan je heel goed als werk telefoon gebruiken, dat dit niet gebeurd is een 2e.

De Iphone bied gewoon alle mogelijk heden, ze worden alleen niet altijd gebruikt de Iphone word nu eenmaal meer gebruikt voor games en leuke apps dan dat er zakelijk mee om word gegaan, maar ook dat is zeker mogelijk op de Iphone.
ik denk dat mensen een iphone kopen vanwege de Apps, en dat is net wat de BB mist...
Tweakers doet bijna nooit iets met zakelijk producten, alle reviews zijn van console's, consumentencomputers en consumentenmobieltjes...

En voor een consumentenmobieltje is dit een tamelijk karige smartphone ;)
En waarom ben je als niveau 3 MBO'r geen student?
omdat je dan scholier bent.
Student ben je in het hoger onderwijs, univiversiteit of HBO dus.
Op HBO ook? volgens mij niet hoor.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Student
Ik had hem toevallig nog onder ctrl+v staan...


OT: het lijkt mij zelf geen verkeerde telefoon, dat het niet op multimedia gespits is dat is te begrijpen voor een zakelijke telefoon, maar daarom hoeft hij nog niet direct als slecht bestempeld te worden.
Dat is de redenatie van de download generatie
Volgens mij ben ik ook van die "generatie" maar heb daar toch geen last van.
Nuchter kijken en vergelijken, dan kom je vanzelf op de voor jou geschikte telefoon uit.
Als ik op dit moment een nieuwe telefoon zou moeten uitzoeken dan zou ik deze zeker een keertje testen.
dan vallen volgers van cursussen ook onder de naam student...

want die interesseren zich ook in iets specifiek
Student is iemand die op de hogeschool of universiteit studeert.

Klaar.


Moeten we nu telkens deze discussies voeren?


jemig zeg..
Studenten? Wiehoewatwaar?
Anoniem: 248079
@Tsurany15 november 2010 11:47
Vele redenen. Betere garantie-afhandeling (weet niet hoe het in NL zit, maar in Vlaanderen kan je onmiddellijk een nieuw toestel krijgen), fysiek toetsenbord, betere mail-integratie, goedkoper in aankoop, toont professioneler ten opzichte van veel klanten,...
Meeste is berust op mening:

Betere mail-integratie.
Vind je? ik vind namenlijk van niet, ik heb allebei de toestels mogen gebruiken maar blijf bij de iPhone.

Toont professioneler t.o.v. veel klanten.
Vind je? ik vind van niet, Juist omdat de blackberry goedkoper in aankoop is vind ik het juist meer een "cheapo" telefoon ten opzichte van een iPhone 4 bijvoorbeeld.
Als ik iemand met een iPhone zie dan zie ik iemand die probeert om hip te zijn en met de nieuwste rage mee te doen. Met een willekeurig ander toestel heb ik dat absoluut niet.
Ik wil niet veel zeggen maar volgens mij is tegenwoordig juist een Blackberry 'hip' en een iPhone een beetje uit, als je ziet hoeveel mensen wel niet een Blackberry kopen. Uiteraard voornamelijk jongeren.
Met een BB kom je professioneler over dan met een iPhone. Met de laatste zeg je imo dat je liever loopt te showen en spelletjes speelt, ipv dat je serieus bent mbt de veiligheid van je email.

De review ben ik het deels mee eens. Vanuit een consumentenperspectief is de Torch idd niet het meeste 'bang for buck', alhoewel ik de 'PING-kids' toch regelmatig hun nekje heb zien verrekken als ik voorbij kwam lopen terwijl ik een mailtje op mijn Torch aan het tikken was.

Vanuit een zakelijk perspectief hoef ik voorlopig geen ander toestel dan de Torch. De accu gaat 2-3 dagen mee en dan maak ik flink gebruik van het toestel (mailen, sms, internet en zelfs bellen (dat kan 'ie ook!)).
Het enige argument is het fysieke toetsenbord.
Ik heb een Desire-Z, een iPhone4 en een blackberry storm,
en de iPhone is verreweg het beste toestel en iOS4 het beste OS.
Het virtual keyboard op de iPhone werkt onwaarschijnlijk goed, meeste apps functioneren onberispelijk.
Ik heb altijd Apple producten geweerd, maar overstappen van een iPhone naar een BBery is op dit moment geen goede keuze. Als je klanten niet wilt afschrikken met je iphone moet je ze er even mee laten spelen. Dan merken ze vanzelf waarom je een iphone hebt.
En betere mail integratie? Van alle platforms vind ik iphone het prettigst werken.
Goedkopere aankoop is voor jou niet meer van toepassing, gezien je al een iphone 4 hebt.
wat is nou heb beste aan iOS? ik heb ook even mee gewerkt en tis een zware afknapper. te duur voor wat ie biedt, te veel beperkingen, te weinig out of the box media format ondersteuning (mijn nokia kan realvideo afspelen,alhoewel erg schokkerig), erg bagger data uitwisseling mogelijkheden (ja ik ken nog volksstammen waarbij de enige manier van data uitwisseling per mail of per geheugenkaart gebeurt). kortom een zware tegenvaller. hoe kom je er toch bij dat iOS het beste OS is? als je mensen iphone laat spelen dan schrikken ze helemaal van hoe weinig het biedt voor zoveel geld.
Misschien wel te duur, maar Android is toch ontzettend instabiel vergeleken met iOS.
Jammer van de DRM alleen.
De algemene garantie voorwaarden zijn prima.
2x barst in display en 1x toetsen defect, het duurde 2 weken maar we kregen nieuwe toestellen.

In tegenstelling tot Nokia waarbij hetzelfde toestel 3x stuk moet gaan voordat men een nieuw krijgt.

Ik was altijd Pro Nokia en Windows mobile... maar sinds dat ik mijn Bold 9700 heb wil ik niets anders meer.

[Reactie gewijzigd door pancake82 op 17 november 2010 16:58]

dus een smartphone gaat alleen nog maar over apps en schermresolutie? iOs is ook niet zo bijzonder hoor :) maar de iphone 4 is wel belachelijk duur

accuduur is ook om te huilen

[Reactie gewijzigd door IJssiej op 15 november 2010 14:17]

Accuduur valt best mee... ik zit nu voor 2 weken in de USA en heb nu 3g, mobiele data en wifi uit staan. Nu kan ik best 4 dagen met dat ding rondlopen. Thuis heb ik inderdaad al deze zaken aanstaan en houd het na anderhalve dag op, maar dat is toch met zo'n beetje elke smartphone tegenwoordig?
Wat heeft de USA te maken met je accuduur?
Anoniem: 294049
@Tsurany15 november 2010 17:01
verklaar eens wat je hier allemaal redeneert, want tot zover kom je vaag over namelijk.
Ik vind mijn Blackberry anders een geweldige telefoon, ik hoef geen piano te kunnen spelen op m'n GSM, of russisch roulette.
Ik snap dat wel, voordat ik een iPhone had had ik een blackberry. Ja iPhone kan meer, maar een BB was een pak betrouwbaarder.
Nu ben ik toch wel heel benieuwd waarom je zou willen overstappen van een iPhone naar Blackberry?
Ik kan me best voorstellen dat je bijvoorbeeld liever fysieke toetsen hebt oid, maar buiten dat kan ik weinig redenen bedenken voor een overstap.

Zeker nu iOS ook zakelijk potten kan breken en eigenlijk op dat gebied dus niet meer onderdoet voor RIM. Hier een voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 15 november 2010 11:19]

Ping, Makkelijker e-mail lezen, beantwoorden, verwijderen, managen.
iPhone is voor zakelijke gebruikers met een beetje klant na een goede 5 uur leeg, indien je vaak gebeld word dus een drama.

Zelf ook bezitter van de iPhone 4 en wil overstappen naar blackberry :)
Kan je een sluitend antwoord geven waarom e-mailen op een BB zoveel beter is dan op iOS, of Android voor de liefhebbers? Deze vraag heb ik tot op heden nog niet beantwoord gezien met dragende argumenten. :)
Ik ook niet, ik vind Gmail op Android geweldig werken, kan niet beter als het aan mij ligt. Ook werkt Google Talk erg goed, scholieren kopen BB's altijd omdat ze kunnen pingen... Google Talk via 3G/GPRS werkt ook erg goed en zal ook niet veel data verbruiken. Er staat vaak dat Ping gratis is, dat is pure onzin. Je hebt namelijk een data-abbo nodig! Zonder dat ben je screwed!

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 15 november 2010 14:54]

1 woord: BES
http://en.wikipedia.org/wiki/BlackBerry_Enterprise_Server

Maargoed, dat is voor de consument totaal niet interessant. ;)

Wat dat betreft is het jammer dat de review vanuit consumenten oogpunt is geschreven. Voor zakelijk gebruik is de Torch een stuk interessanter.
E-mailen op een BB gaat nou eenmaal veel beter vanwege het fysieke qwerty toetsenbord. In een paar minuten ram ik er een heel A4-tje vol tekst in dat gaat je met een touchscreen keyboard nooit lukken. Ik heb weleens iemand zien typen op een iPhone en dat was echt een drama. Als hij de Q wou hebben kreeg hij de W, de N de M etc.
Het blijft gewoon opvallend hoeveel 'jongeren' je hier ook met een Blackberry rond ziet lopen (en HI er mee adverteert).

Volgens mij komt dit ook voornamelijk door de "ping" functionaliteit. Als mensen blackberry zeggen, dan zeggen ze "ping".... Het wordt een kwestie van tijd dat programma's zoals WhatsApp en Pingchat op de andere platformen populairder worden en dit geen USP meer is van de Blackberry.... wel moet er dan eindelijk een programma of (liefst open) protocol doorbreken als "de standaard".

Ik zie me zelf verder niet echt snel een blackberry kopen (of ik moet er 1 van de baas krijgen). Hoewel het zeker geen slechte toestelletjes zullen zijn, heb ik m'n hart verpand aan Android.
Precies, ik snap de 'fuss' met Ping ook niet echt. Je abo is gewoon opgehoogd met bedrag X zodat je provider er ook gelukkig van wordt en de consument denkt dat t gratis is. Met Android/iOS/Symbian hebben we gewoon WhatsApp wat perfect werkt. Kost je dan 2$ per jaar na je eerste jaar gratis, stuk goedkoper nog.
Daar komt nog eens bij dat BB Ping alleen op en tussen BlackBerries werkt. Als ik een BlackBerry zou kopen, dan zou ik nog niet kunnen pingen omdat vrijwel geen van mijn vrienden een BlackBerry heeft. Het grote voordeel van (o.a.?) WhatsApp is dat het op zowel de iPhone als de BlackBerry als op Android als op Symbian draait.

SMS was ook nooit groot geworden als het alleen op Motorola's had gewerkt...
Inderdaad, mensen kopen BB's en vinden ze geweldig omdat ze kunnen Pingen... Dat konden we in 2000 ook al 8)7 Google Talk werkt ook goed.

FaceTime van Apple werkt volgens mij niet op 3G, dus die feature is vrij waardeloos...
Ik ben in het bezit van een bold 9000 ( met trackball) en daar staat ook whatsapp en pingchat op . werkt allebei perfect . en dat extra data pakket ? dat betaal je bij elke andere provider ook als je een andriod met internet hebt of een iphone met 3g.

Dat mensen denken dat je met een andriod of iphone goedkoper uit bent.. ik zeg maar 1 ding.. lees eens je contract voorschriften van je abonnement .
Voor een Blackberry data abo betaal je altijd meer (tussen €2,- en €5,-) dan een data abo voor andere smartphones zoals iPhone, Android, WM en Nokia
Lees zelf anders ook je contract nog even door, of kijk rond op de website van je provider...
Ik heb een BlackBerry Curve 8900 en gebruik daarnaast een Nokia C7 en N8. Mijn data gebruik op mijn BlackBerry loopt op tot ongeveer 35MB. Mijn vriendin verbruikt met haar Bold ongeveer een 17MB.

Mijn Nokia C7/N8 verbruikt per maand makkelijk meer dan 250MB, terwijl dit niet mijn hoofdtoestellen zijn, maar gebruikt worden voor demonstraties en trainingen. Komt me in België duurder uit dus dan een BIS abonnement.
Jammer dat alle smartphones tegenwoordig in hetzelfde rijtje gestopt worden :(
Ik heb een Bold 9000 gehad en toen overgestapt naar een HTC Legend, tevens een Iphone 3gs geprobeert en heb nu een BB Torch! Ik moet zeggen dat de Torch toch geheel nieuw maar ook bekend aanvoelt! Alles werkt subliem, supersnel en zoals je verwacht van een BB

Android op legend liep nog wel eens vast, iOs was ik op uitgekeken en de BB is voorlopig weer even leuk! En zeg nou eerlijk is het nou echt zo erg dat de app store niet zo gevuld is als die van Apple en Android? Uiteindelijk staan alle veelgebruikte apps er wel in behalve de hoogwaardige games! Maar ik heb niet eens tijd en zin om een spel op mijn telefoon te gaan spelen.

De accu van de Torch is overigens echt de beste van alle smartphones tot nu toe! Bij intensief mailen, surfen, twitteren en bellen haal ik met gemak 2 dagen! Dit haalde de Bold 9000 niet eens en de iphone en legend moest je aansluiten aan een zonnepaneeltje op je rug!

Bottomline is: De Torch doet waar die voor gemaakt is en werkt zoals je verwacht. Android en iOs mogen lekker blijven concureren qua apps en die 2 zijn ook leuker voor de jongeren. Dat BBos anders is als Android en iOs vind ik zeker geen nadeel en zo wordt het wel vaak omschreven in reviews! Wees blij dat er keuze is! Android en iOs lijken al iets teveel op elkaar naar mijn idee maar dat is puur mijn eigen ervaring. Ik gebruik naast de Torch wel een iPod touch! :)

[Reactie gewijzigd door IJssiej op 15 november 2010 10:15]

Dat ben ik met je eens! Het is een toy of het is een tool. Een Blackberry valt onder de categorie tool, doet wat het doen moet en no-nonsense. Zelf heb ik een E71 wat ook onder die categorie valt.
Een combinatie van tool en toy is bijna niet denkbaar. Wel veel overlap maar het ultieme toestel wat toy combineert met tool bestaat niet.
Daarom is het vergelijken van toestellen eigenlijk een hachelijke zaak. Vergelijk het dan in de doelgroep waar het toestel onder valt: tool of toy. Maar een Blackberry vergelijken met bijv. een Iphone heeft meer de overeenkomst met het vergelijken van appels met peren.
Overigens: de accuduur van een E71 of een E72 is ook formidabel en zeker vergelijkbaar met de Torch.
Wat ik trouwens afvraag t.a.v. de Torch (zeker in beeld bij mij bij een abonnementsverlenging) hoe die trackbal fungeert? In de verschillende reviews van 'oudere' modellen hoor je vaak dat die snel defect is. Is dat bij de Torch ook zo? Waarom hebben ze trouwens niet zet zoiets als bij de E72 gemaakt? Hoe meer bewegende onderdelen hoe kwetsbaarder lijkt mij?

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 15 november 2010 20:43]

De E71 en 72 was ik helemaal vergeten :) zijn inderdaad ook goede toestellen die lekker robuust aanvoelen en doen wat je ervan verwacht!

De Torch heeft geen trackball meer maar een trackpad, deze gebruik ik vaker als dat ik had gedacht bij de Torch en werkt behoorlijk goed! De Bold 9000 had een trackball en deze voelt enigzins goedkoop aan maar voldeed prima en is bij mij nooit kapot gegaan!

Het fijne van dit toestel is dat het niet alleen maar touch is! typen op het onscreen toetsenbord van een iphone en android toestel vind ik niet prettig werken.

[Reactie gewijzigd door IJssiej op 15 november 2010 12:48]

De Torch heeft geen trackball meer maar een trackpad, deze gebruik ik vaker als dat ik had gedacht bij de Torch en werkt behoorlijk goed! De Bold 9000 had een trackball en deze voelt enigzins goedkoop aan maar voldeed prima en is bij mij nooit kapot gegaan!
Dus toch zoiets als de E72 heeft. Goed, dan kan ik dat op mijn 'verlanglijstje' meenemen. Bedankt!
Het trackpad van de Torch is imo ook fijner dan die van de E72. Het reageert allemaal net iets lekkerder.
Ik heb zelf totaal geen problemen met het openschuiven van mijn torch juist door dat opstaande randje aan de onderkant waar je het over hebt. Ik raak geen knoppen aan omdat je hem daar mooi mee kunt openschuiven zonder iets aan te raken, zelfs met 1 hand!

Verder vind ik het minpunt over te weinig apps vrij onzinning. Ik denk dat de overgrote meerderheid van blackberry-gebruikers niet geinteresseerd is in de hoeveelheid apps.

Ook vind ik het erg jammer dat je volledig voorbij gaat aan de mogelijkheden voor wat betreft BIS/BES, push e-mail(toegeven ik weet niet in hoeverre dit goed werkt bij andere telefoons), synchronisatie etc. Dit zijn juist de punten waarop een blackberry mijns inziens een stuk beter kan scoren dan de concurrerende smartphones. Je geeft aan dat je reviewt vanuit een consumentenperspectief, maar deze functies zijn ook belangrijk voor consumenten. Daarom vind ik het erg vreemd dat je hier compleet aan voorbij gaat.
Je zegt dat Push E-mail en synchronisatie pluspunten van een blackberry zijn, maar ook dat je niet weet in hoeverre dit goed werkt bij andere telefoons?

Ik kan je vertellen dat mijn Exchange Push account top werkt op m'n iPhone, met zowel mail als agenda en contacten. Dit is dus ook synchronisatie.

Behalve batterijtijd en keyboard, zie ik echt geen andere pluspunten voor een BlackBerry boven een iPhone.
Nee ik zeg alleen dat er totaal niet bij de mogelijkheden wordt stilgestaan. Dus niet per definitie pluspunten. Ik denk dat dit mogelijk pluspunten kunnen zijn, maar afleidend uit jouw bericht is dat blijkbaar niet zo.

Ik vind alleen dat er best bij stilgestaan mag worden in de review.
Behalve batterijtijd en keyboard, zie ik echt geen andere pluspunten voor een BlackBerry boven een iPhone.
Een erg belangrijke optie, waar je wel bij na denkt als je een zakelijke telefoon wilt
Heb hem in mijn hand gehad toevallig zaterdag. Ik vind het browsen maar traag gaan(en dan praat ik over scrollen en laden)

Snap niet waarom ze daar niet eens aan gaan werken. Vooralsnog ben ik nog steeds niet overtuigd van BB...
Anoniem: 248079
@Ewivis15 november 2010 11:49
Heb je het artikel gelezen? Er staat duidelijk in dat het browsen nog altijd niet zo snel gaat als op bv een Samsung Galaxy S, maar dat het toch al een énorme verbetering is ten opzichte van eerdere blackberry's. Men heeft er dus keihard aan gewerkt...
Browser vervangen door opera Mini, en gaan met die banaan

Werkt iig een stuk sneller dan de oude browser die op de Bold zit

[Reactie gewijzigd door Sinester op 15 november 2010 16:06]

Hangt er ook vanaf welke browser je gebruikt (indien je via een BES server werkt dus voor consumenten niet relevant)
Want je kan browsen via de BES server of rechtstreeks via je provider.
Jammer genoeg zijn developers niet actief genoeg bezig om applicaties te maken voor BlackBerry. Dit is naar mijn idee deels de reden waarom meeste mensen voor android of iPhon kiezen als het gaat om smartphones. Android en iPhone hebben gewoon veel meer keus in de market dan bij BlackBerry. Als ik toch een smartphone heb, dan wil ik ook gebruik kunnen maken van applicaties als die van mijn bank of games als je daar interesse in hebt op je telefoon.
Heb je op zich een punt mee, maar naar mijn idee word een BB niet op de markt gezet om als gamecentre o.i.d. dienst te doen zoals de iPhone en Android toestellen.
Maar het ontbreken van veel "kantoor"-toepassingen (o.a. bank) is echt wel een gemis ja.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee