Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Asus WiCast: hdmi zonder touwtjes

10-11-2010 • 11:00

56

Multipage-opmaak

Inleiding

Het draadloos kunnen aansluiten van laptop, console of andere av-apparatuur op de hdmi-ingang van een televisie of een beamer levert het nodige gebruiksgemak op. Bovendien bespaart deze oplossing het nodige kabelwerk.

In juni bespraken we nog de EM7100 iTrio HD Transmitter van Eminent. Deze zender-ontvangercombinatie gebruikt echter niet de whdi- of WirelessHD-standaard, maar comprimeerde de video- en audiostreams om deze vervolgens via een 802.11n-wifi verbinding te versturen.

Het EW2000 WiCast-setje van Asus benut de whdi-standaard wel, en belooft daarbij videosignalen tot en met 1080p-resolutie over een afstand van maximaal tien meter te kunnen versturen. Bovendien heeft het zendkastje geen losse voeding nodig: het neemt het genoegen met een usb-aansluiting. Tweakers.net bekeek hoe deze wireless hdmi-kit in de praktijk presteert.

Asus EW2000 WiCast PC to TV

Specificaties

Merk en Type
Merk Asus
Productserie WiCast
Type EW2000
Aansluitingen
Transmitter 1x hdmi, 1x mini-usb, 1x dc-in
Receiver 1x hdmi, 1x dc-in
Hd-signaal
Standaard whdi
Doorvoersnelheid maximaal 3Gbps, <1ms latency
Frequentiegebied 5,15 - 5,85GHz
Videosignaal maximaal 1080p bij 60Hz
Audiosignaal maximaal 8 kanalen
Afmetingen
Lengte transmitter: 103mm
receiver: 125mm
Diepte transmitter: 68mm
receiver: 105mm
Hoogte transmitter: 28,7mm
receiver: 25mm
Gewicht transmitter: 110g
receiver: 160g
Energie
Stroomverbruik transmitter: 4,75W
receiver: 10W

Zender en ontvanger

In de doos treffen we naast de transmitter en de receiver alle noodzakelijke onderdelen aan voor een geslaagde draadloze verbinding tussen bijvoorbeeld een laptop en een televisie. Zo zijn er twee hdmi-kabels, een van 1,5m en eentje van een centimeter of tien. Verder is er een mini-usb-kabel voor het voeden van het zendkastje en twee voedingsadapters. Handig is dat beide voedingsblokjes dezelfde specificaties hebben en dus uitwisselbaar zijn.

Asus WiCast EW2000 Asus WiCast EW2000 Asus WiCast EW2000

De transmitter is compact uitgevoerd en beschikt alleen over een hdmi-ingang; een analoog vga-signaal draadloos transporteren is dus niet mogelijk. Dat is jammer, omdat menig laptop nog niet over een hdmi-uitgang beschikt. Verder zijn er statusleds die aangeven of er een whdi-verbinding is gelegd en of het apparaatje wordt gevoed. Een pluspunt is dat de transmitter, zoals gezegd, ook via een usb-ingang van voldoende prik is te voorzien.

De receiver, die naast een televisie of projector moet worden neergelegd, kan zijn energie alleen uit een voedingsblok halen. De twee statusleds zijn identiek aan die van de transmitter, en de ontvanger beschikt uitsluitend over een hdmi-uitgang.

Asus WiCast EW2000

Opvallend is dat Asus geen afstandsbediening meelevert. Dit betekent uiteraard dat het WiCast-setje de draadloze verbinding geheel autonoom opbouwt en de juiste resoluties en verversingssnelheden kiest. Bovendien kan op de wireless hdmi-kit maar één videobron worden aangesloten, zodat er geen bron gekozen hoeft te worden.

Draadloos in de praktijk 1/2

Bij het testen van de EW2000-combinatie hebben we de transmitter aan een tweetal netbooks van Samsung en aan een Apple MacBook Pro met een hdmi-uitgang gehangen. De keuze voor laptops als signaalbronnen heeft natuurlijk alles te maken met zakelijk gebruik: de Wicast is erg geschikt om bij presentaties even snel een laptop aan een projector te koppelen.

Omdat de transmitter niet één maar twee usb-aansluitingen nodig heeft om voldoende energie binnen te halen, kan de gebruiker bij de meeste laptops in het nauw komen met het aantal beschikbare usb-poorten. Gelukkig is er dan nog altijd de mogelijkheid om de transmitter via een adaptertje van prik te voorzien.

De meegeleverde hdmi-kabel is aan de korte kant, waardoor het bijna onmogelijk is om het zendkastje uit het zicht te plaatsen. Met de voedingsbekabeling erbij doen de kabels wat rommelig aan, maar daar is verder weinig aan te doen. De transmitter is verder voorzien van actieve koeling. De interne fan maakt relatief weinig geluid, maar kan mensen met een gevoelig gehoor wellicht toch storen.

Het leggen van de draadloze verbinding - de handshake - duurt 30 seconden tot een minuut. Omdat de 5GHz-frequentieband wordt gebruikt, zou de WiCast geen last moeten hebben van drukte op de veelgebruikte 2,4GHz-band. De zend- en ontvangstcombinatie zou automatisch een vrije frequentie moeten vinden om ongestoord zijn werk te doen.

Dit blijkt in de praktijk probleemloos te werken. Ook wanneer we het zendkastje in een omgeving plaatsen waar de 5GHz-band gebruikt wordt voor wifi-internet, wordt er trouwens zonder problemen een verbinding opgezet. Bij 720p-videosignalen is de beeldkwaliteit prima: er zijn geen artefacten te bespeuren en de beeldverversingssnelheid is ook in orde.

Als we afstand testen die met de WiCast overbrugd kan worden, merken we dat de door Asus opgegeven maximale afstand van 10 meter probleemloos wordt gehaald, ook als er een paar muren in de weg staan. We kunnen zelfs bij circa 15 meter nog een videosignaal op een display krijgen, maar hier ontstaat wel enige pixelation en een soort van ruis. Het zendvermogen en de error-correctie lijken dus in orde te zijn.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Draadloos in de praktijk 2/2

Bij 1080p-beelden is de beeldkwaliteit minder dan bij een directe hdmi-verbinding. Het kwaliteitsverlies is wel aanmerkelijk kleiner dan bij de Eminent EM7100 iTrio HD Transmitter, die de video- en audiosignalen comprimeert en wifi-technologie gebruikt. De WiCast toont minder artefacten, maar de kleuren lijken soms iets fletser. Bij het versturen van geluid ervaren we geen problemen.

Een groot voordeel van de WiCast is de lage latency van de Amimon AMN2120/2220-chipset. Dit blijkt vooral prettig als we een Xbox 360 aan de zend-ontvangstcombinatie hangen. Het spelen van een racespel, waarbij de actiebeelden snel op het scherm moeten staan, verloopt soepel; het is niet te merken dat het a/v-signaal draadloos wordt verstuurd.

Ook een blu-ray-speler werkt probleemloos. Wanneer er echter een laptop met een blu-ray-drive wordt aangesloten, komt een vervelende eigenschap van de hdcp-beveiliging om de hoek kijken: de gebruiker moet het laptop-scherm in Windows handmatig uitschakelen, omdat een blu-ray-titel maar op één scherm tegelijk bekeken mag worden.

Een ander nadeel is dat de WiCast geen signalen van afstandsbedieningen kan repliceren, een truc die de Eminent iTrio wel beheerst. Door het ontbreken van een 'ir-blaster' kan de eindgebruiker bijvoorbeeld niet een blu-ray-speler in een andere kamer bedienen. Hierdoor is de WiCast in veel gevallen alleen nuttig als zowel zender als ontvanger in dezelfde ruimte staan. Ook de afwezigheid van een extra hdmi-ingang is jammer; het ontbreken van analoge ingangen zullen we Asus maar vergeven.

Aansluitmogelijkheden van de Asus WiCast EW2000.

Conclusie

De WiCast lijkt ons met name voor zakelijk gebruik en onderwijsdoeleinden een nuttig product. Asus heeft namelijk een ouderwetse plug&play-oplossing gebouwd: de zend-ontvangstcombinatie werkte tijdens onze tests probleemloos, zonder dat er met instellingen gestoeid moest worden. Andere pluspunten zijn de relatief goede beeldkwaliteit en de zeer lage latency, waardoor het spelen van games geen probleem is.

Een minpunt is het ontbreken van ondersteuning voor afstandsbedieningen. Hierdoor is de WiCast minder geschikt voor het aansluiten van een signaalbron in een andere ruimte dan waar de weergaveapparatuur staat. Ook is het jammer dat de WiCast slechts één video-ingang heeft; een extra hdmi-ingang was welkom geweest.

De WiCast is met name nuttig voor laptop-gebruikers die bijvoorbeeld zonder veel lange videokabels een presentatie willen houden of een film op een tv-scherm willen tonen. De adviesprijs van 200 euro is echter vrij pittig; het is dan ook het overwegen waard om te wachten op de integratie van whdi-chipsets in notebooks, waarbij alleen nog een ontvanger hoeft te worden aangeschaft.

Reacties (56)

56
55
38
3
0
11
Wijzig sortering
Dit wordt pas handig als een TV (of liever nog de AV Receiver) een WHDI ontvanger ingebouwd heeft en ook het mobiele apparaat een WHDI zender heeft ingebouwd.

Nu zijn het allemaal losse kabels, kastjes en adaptermeuk waardoor je zowel qua gebruiksgemak als prijs beter een HDMI kabel van 10 meter kunt kopen.
200 euro is nog wel veel vind ik, maar hij is wel aanzienlijk goedkoper dan de Eminent EM7100 iTrio hd-transmitter
200 euro valt mee gezien meeste goeie (kwaliteit) HDMI kabels van 10-15m even duur (of zelfs duurder) zijn.

Ik heb zelf een paar maanden geleden een HDMI kabel van mijn A/V receiver naar me beamer getrokken. Dat koste 17 euro per meter omdat het een DIY kabel was (het moest door een elektrobuis, en dat kon niet met "gewone" kabels omdat de connector te groot was). Ik was toen ook iets van 280-300 euro bij elkaar kwijt.

Ik had toen nog gekeken naar die EM7100 maar beeldverlies op 1080p 24hz en 60hz niet eens ondersteunen was voor mij een big no-no (en dat voor meer kosten dan de DIY kabel).

Ik had het ook nog geprobeerd met zo'n HMDI->UTP->HDMI converter box, ik raad die dingen echt af, 1080i 24hz lukte daar net mee, maar 1080p 60hz no way (geen signal lock).
HDMI is digitaal, doodgewoon UTP kabel had prima gewerkt zonder enig verlies in kwaliteit.
199 US Dollar volgens DigitalHomeWorld. Is omgerekend 145 Eurootjes :) Dus dat is een nette prijs imo.
Gaan we weer... Nederlandse/Europese prijzen vergelijken is als het vergelijken van appels met peren. Dit komt echt bij bijna ieder product terug waar de adviesprijs in dollars wordt weergegeven. Sowieso grote kans dat die $199,- ex vat is, dus de btw nog niet inbegrepen... dat zal de zaak alweer wat veranderen. Plus dat andere continentale markten ook andere kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld het verschepen binnen de US zal een stukje goedkoper zijn dan het exporteren van die producten naar Europa, dergelijke kosten worden ook meegenomen in de prijs.
Werkt dit systeem ook gewoon als deWiCast- receiver direct aan een audio-receiver wordt verbonden, die op zijn beurt weer het video-signaal naar de televisie stuurt?
Voordat ik het verkeerd begrijp, je bedoelt: Werkt de WiCast ook met een a/v-versterker? Of wil je alleen audio versturen? Tis niet echt duidelijk...
Ja, ik vraag me af of het ook werkt via een a/v-versterker.
Ik begrijp nog steeds niet helemaal waar je heen wilt maar ik probeer het toch maar even.

Ik heb de volgende voor ogen oplossingen voor ogen:
Je hebt een signaal bron die je aansluit op je a/v versterker deze doet zijn ding en stuurt het signaal door naar de reproductie apparatuur. Jij wilt de kabel tussen de versterker en de reproductie apparatuur vervangen door een WiCast oplossing.

In dat geval.
Transmitter: 1x hdmi, 1x mini-usb, 1x dc-in
Dus ja het kan werken er van uitgaande dat jouw a/v versterker op dit moment met 1 enkele hdmi kabel op de reproductie apparatuur is aangesloten.
Als je gescheiden audio en video uitgangen gebruikt op je a/v versterker dan kan het nog steeds werken maar dan alleen voor de video als de video aansluiting tussen de a/v versterker en de reproductie apparatuur een HDMI kabel is en je de audio niet draadloos wilt aansluiten.

Al met al een leuk kastje en zeker voor een zakelijke oplossing waar je bijvoorbeeld een beamer in het midden van een vergaderzaal hebt hangen en een presentatie stoel hebt waar je de zender in verstopt dan lijkt het me best handig gewoon even de HDMI kabel in de laptop prikken en presenteren maar.
Voor thuis gebruik kan het ook wel leuk zijn maar ik denk in veel gevallen dat de aftand toch wat kort is en dat het gebrek aan een IR blaster oplossing toch ook echt voor een probleem zal zorgen als je met andere kamers werkt.
Nou dat zeg je nu. Maar neem eigenlijk aan dat ie op een PS3 bijvoorbeeld ook gewoon werkt. Nu wil ik deze aansluiten op een beamer, die dus aan de andere kant van de kamer staat (ps3 staat onder TV, beamerscherm zakt voor de TV)...

HDMI kabels zijn echt een b*tch om netjes weg te werken in je plint of ringleiding. De stekker is echt te groot om de kabel ergens fatsoenlijk doorheen te halen. Voor dit soort gevallen kan dit wel echt een uitkomst zijn.. Mits er echt geen vertraging zit op het beeld....
Zonder het uit te zoeken zou ik zeggen: ja, dat mag geen probleem zijn. Dit apparaat is puurt ter vervanging van de kabel, het signaal wat uitgezonden wordt moet er in principe aan de andere kant weer hetzelfde uitkomen, ofwel de a/v-versterker zou niet door mogen hebben dat er wat draadloos tussen zit. Het is ook blijkbaar gewoon plug&play, wat dat eigenlijk al bevestigd ;)

Edit: Maar zoals Rob Coops dus al aangeeft... hoe zit het nou eigenlijk met dat audio verhaal?

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 23 juli 2024 03:11]

Ik denk dat hij bedoeld, als je normaal de HDMI signaal van de bron naar de versterker stuurt en die filtert het geluid eruit en stuurt de film door via een extra HDMI kabel naar de TV.
Vraag: ik heb een popcorn c-200 in de huiskamer staan. Boven de huiskamer is de slaapkamer met ook een TV.. zou deze set in staat zijn om het hdmi signaal (video+audio dus) naar mijn tv te versturen vanaf de c-200?

Zou ideaal zijn.. alhoewel ik 200e nog wel prijzig vind.
In principe wel, al kunnen betonnen plafonds/vloeren het signaal natuurlijk wel verslechteren. In deze review blijkt dat dit binnen een straal van 10 meter niet echt een probleem is, moet je kunnen halen in je huis.
Ook aangekaart is het probleem dat IR signalen niet verstuurd worden. Hoe ga je je popcorn hour bedienen? Of ga je steeds beneden een film aanzetten en boven kijken?
De afstandsbediening van de Popcorn Hour gebruikt RF dus dat is zowieso al geen optie. Je kan hem wel bedienen via een smartphone ofzo.
omdat deze via RF werkt is dit ook niet nodig(als deze het kan afreken)
ik heb mijnC200 op zolder staan en kan deze met de RF AB gewoon bedienen.
Er nog niet aangedacht dat de popcorn ook via een web-interface dus ook met een smartphone bediend kan worden?
Voor dat geld kun je dan beter een a-200 erbij kopen voor boven. Je bent dan goedkoper uit en je kunt boven en beneden iets anders kijken.
Hmm.. zal wel aan mij liggen maar...
Om 1 HDMI kabel weg te werken (hoeveel moeite is het gebruik van 1 kabel dan??) koop je dus zo'n ding met: 2 kastjes 1 HDMI kabel, 2x voeding en usb....

dus ipv maar 1 hdmi kabel heb je dan 6 dingen.... tja.. das logisch..
Klopt, en dan krijg je onderstaande ervoor terug:
Bij 1080p-beelden is de beeldkwaliteit minder dan bij een directe hdmi-verbinding
Vandaar ook dat in de conclusie onderstaande staat:
De WiCast lijkt ons met name voor zakelijk gebruik en onderwijsdoeleinden een nuttig product.
Om thuis films van bijvoorbeeld je laptop naar je TV te streamen is het dus veel minder (of eigenlijk gewoon niet) geschikt.

Het handige van een laptop is juist dat die al mobiel is en je die eenvoudig even naast of onder je TV kunt zetten, HDMI-kabeltje erin en klaar.

Wat betreft het gemis van een afstandsbediening, je kan toch gewoon bijvoorbeeld VLC-player gebruiken en vervolgens je mobiele telefoon als afstandbediening gebruiken?
Inderdaad, ik gebruik Plex i.c.m. mijn iphone, werkt uitstekend, geen gedoe...

Het idee is leuk maar ik wacht liever op een soort van dongle als transmitter die je, net als je nu ook voor een muis kunt krijgen, in je HDMI poort stopt en klaar. Dat dan de ontvanger via een soort van voeding stroom moet krijgen, koop ik en hier vervolgens een HDMI kabel tussen de ontvanger en beelddrager.

Nu 200 euro voor half-werk? neh...
Een afstand van 10 meter overbruggen met een HDMI kabel is niet altijd even makkelijk Als ik hier rondkijk zie ik de av versterker op "slechts" 8 meter van de tv staan. Echter de kabel moet wel eerst 2 meter naar de zijmuur en dan nog eventjes 8 meter richting tv. Plus nog wat op en neer is een 10 meter kabel al te kort. Om het netjes achter de plint weg te werken moeten er wat kasten van de muur en de kabel om de open haard. Dat is dus "iets" meer werk dan enkel een 10 meter lange kabel door de huiskamer gooien ;)

Of het 200 Euro waard is laat ik in het midden maar het scheelt natuurlijk wel het hele huis overhoop halen.
Jammer dat Asus niet aangeeft of het HDMI 1.3 of 1.4 betreft...
En jammer dat er niet bij staat met welke framerate 1080p getest werd, scheelt noggal veel of je een 24beeldjes voor Bluray laat zien of 60 beeldjes zoals bijvoorbeeld de PS3 standaard aanbied.

Ik heb momenteel wat problemen met mijn Aten HDMI extender (over Cat6), m'n beamer laat de kleuren van mijn PS3 niet meer goed zien, TV beeld van de UPC box komt wel goed door.
De adviesprijs van 200 euro is echter vrij pittig; het is dan ook het overwegen waard om te wachten op de integratie van whdi-chipsets in notebooks, waarbij alleen nog een ontvanger hoeft te worden aangeschaft.
Dit vind ik een beetje vreemde conclusie. Ja, je kan wachten totdat de whdi chipset in notebooks wordt ingebouwd, maar zijn er al notebooks met whdi aangekondigd en wat is de meerprijs van de ingebouwde versie.

Als er al tientallen notebooks met whdi zijn aangekondigd die in januari op de markt komen is wachten misschien zinvol. Anders is het hetzelfde als verkondigen. Koop geen PC met i7 Het is beter te wachten op quantum computers. Veeeeeel sneller.
Mja dacht ik aanvankelijk ook. Maar ik denk dat de reviewer vooral doelt op het voordeel van geen externe whdi apparaat te hebben, en de waarschijnlijke onmogelijkheid om die toekomstige apparaten hier aan te hangen.

Denk ik hoor, zo niet dan geef ik je helemaal gelijk :)
qft,

Dit soort spul gaan ze pas inbouwen als zo'n chipsetje max 20 a 30 dollar kost en dat kan nog heel lang duren. Wireless usb bouwen ze nog nieteens in dan zal video nog wel wat langer duren helaas.

Gezien het aantal draden hier raak je van de regen in de drup. Al is elk initiatief natuurlijk aan te moedigen
In een review op een andere website werd over dit product de geniale opmerking gemaakt:

Lots of Wires for "Wireless"
nu nog wachten tot dat het zowel in laptops als in tv's zit. Dan zouden we een hoop kabel geklooi minder hebben.
Anoniem: 303530 10 november 2010 12:18
usb 2 kan 2.5w leveren
2x 2.5w = 5w
usb 3 = 900mA = 4.5w

bij het gebruik van een usb 3.0 poort hoef je dus geen 2e usb aansluiting aan te sluiten, of denk ik nu verkeerd?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.