Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Nokia N8: oude wijn in snelle zakken

15-10-2010 • 09:00

142

Multipage-opmaak

Inleiding

Wat wil je als smartphonemaker liever: dat je lang wacht en je toestellen al uitgebreid uitlekken, zoals HTC gebeurde met de Desire HD en Desire Z? Of dat je een toestel vroeg aankondigt en consumenten dus een klein half jaar moeten wachten voordat ze het inderdaad kunnen kopen?

Nokia is een van de weinige voorstanders van de laatste methode. Uit angst voor lekken was de N8 al in april dit jaar aangekondigd. Je kan veel inbrengen tegen die methode vanuit het oogpunt van marketing of van de consument, maar het is in elk geval een strategie die Nokia consequent toepast. Sinds jaar en dag worden belangrijke N-series-toestellen ongeveer een half jaar van tevoren aangekondigd.

De N8 is een waar vlaggenschip voor Nokia. Het is het eerste en duurste toestel met Symbian^3, de verbeterde versie van Symbian S60v5, dat onder meer op de N97 en 5800 XpressMusic stond. Bovendien heeft het baanbrekende specificaties, zoals een hdmi-uitgang, een 12-megapixelcamera met groothoeklens en usb-on-the-go.

In deze review gaan we diep in op de belangrijkste features van dit toestel en testen we de camera. Verder vellen we een oordeel over Symbian^3 en of dat zich staande kan houden in de zwaar concurrerende markt, waarin onder meer iPhone en Android de toon zetten.

Aan het begin van deze review past nog wel een disclaimer. Tijdens de reviewperiode is het toestel op verzoek van Nokia omgeruild. Het eerste toestel dat we ontvingen bleek, hoewel de nieuwste firmware was geïnstalleerd, traag en vol bugs. Zo crashte het toestel geregeld, konden applicaties veelal niet worden geïnstalleerd en werkte de camerasoftware vaak niet. Omdat het een retailtoestel betrof, bestaat de kans dat er mensen zijn die een toestel met diezelfde bugs kopen. We raden die mensen aan zo snel mogelijk terug te gaan naar de winkel, omdat deze bugs volgens Nokia niet in het toestel of de firmware horen te zitten. De oorzaak van de softwarefouten is nog altijd onduidelijk.

Nokia N8

Specs en prijzen

Prijzen

Specificaties

Merk en type
Merk Nokia
Type N8
Eerste prijsvermelding Zaterdag 25 september 2010
Toestel
Telefoonmodel Bar
Invoermethode Touchscreen
Gsm-besturingssysteem Symbian
Versie besturingssysteem Symbian ^3
Beeldscherm
Schermresolutie 640x360 pixels
Schermdiagonaal 3,5"
Schermtype Oled
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Camera
Cameraresolutie 12MP
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype Xenonflitser
Flitsertype Compactflitser
Resolutie video-opname 1280x720 pixels (hd ready 720p)
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Gsm-taal Engels
Mp3-ringtone Ja
Audioformaten Aac, amr-wb, eaac, eaac+, mp3, wma
Videoformaten H.263, h.264, mpeg 4, realvideo
Gsm-functies A2dp (bluetooth stereo), bewegingssensor, fm-radio (headset), fm-transmitter, kompas, T9-tekstinvoer, tril, voicerecorder
Verbindingen
Mobiele netwerken Edge, hsdpa, umts
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie (gsm) Bluetooth 2.1
Gsm-connector 3,5mm headset, micro-usb
Technische kenmerken
Processorsnelheid 680MHz
Werkgeheugen 256MB
Opslaggeheugen 16GB
Extern geheugen Secure digital micro, secure digital micro high capacity
Accu
Gesprekstijd 12u
Stand-by-tijd 390u
Accucapaciteit 1200mAh
Accutype Li-ion
Uiterlijk
Kleuren Zwart
Gewicht (gram) 135g
Lengte 114mm
Breedte 59mm
Hoogte / diepte 13mm
Overige specificaties
Bijzonderheden Hdmi-uitgang en dolby digital plus, dedicated gpu broadcom bcm2727

Wat is de bedoeling van de N8?

Nokia wil iets doen waaraan geen enkele fabrikant zich dit jaar heeft gewaagd: een toestel promoten om zijn multimediacapaciteiten. Deze strategie is tamelijk 2007 en waarschijnlijk is Nokia zich daar terdege van bewust. Rest de vraag: waarom?

De naakte waarheid is dat Nokia niet veel keuze had. De Finse fabrikant moet elk najaar met een aansprekend, high-end toestel komen; consumenten en aandeelhouders verwachten dat. En hoewel de meeste inkomsten en verkopen niet uit high-end modellen komen, is de markt van dure toestellen wél gezichtsbepalend.

Natuurlijk weet Nokia ook dat het niet kan komen met een duurdere versie van toestellen die het ook voor 150 euro verkoopt, zoals het met het Symbian-toestel 5230 heeft gedaan. Het verschil in specificaties kan het prijsverschil tussen de mid-range en de high-end modellen van Nokia niet verklaren, met als gevolg dat de high-end toestellen door de techpers worden weggehoond en consumenten het toestel niet kopen, omdat ze geen idee hebben waarom het zo duur is.

Kortom, een nieuw toptoestel moet iets unieks hebben, omdat Nokia zelf Symbian geschikt heeft gemaakt voor een lager marktsegment. Nokia vond de oplossing in multimedia; de mini-hdmi-uitgang en de camera moeten zorgen voor de verkopen.

In Espoo beseft men ook wel dat de N8 Nokia geen grootse comeback gaat bezorgen. Symbian krijgt waarschijnlijk nooit meer het aanzien dat het in de tijd van de N95 had en daarom heeft de Finse fabrikant smartphones met MeeGo op stapel staan. MeeGo is bedoeld voor de high-end toestellen van de toekomst en daar zou het goed in kunnen slagen.

Het probleem is echter dat er dit jaar geen MeeGo-toestel meer zal komen. De N9 komt pas volgend jaar uit en zo lang kan een toptoestel niet uitblijven. De N8 moet het gat vullen totdat MeeGo er is en totdat Symbian^4 er is. Immers, terwijl Symbian^3 een evolutie is, moet Symbian^4 echt, ja nu echt, een modern besturingssysteem voor smartphones worden.

We zullen het zien.

Nokia N9

Uitgelekte afbeelding Nokia N9

Hardware: geen krachtpatser

Oude processor en nieuwe gpu

Het is al een tijd geleden dat tweakers steil achterover vielen van de processors die Nokia in zijn smartphones stopt. De N97 was, met een op 434MHz geklokte ARM11-processor, geen krachtpatser en voor de N8 geldt hetzelfde. De N8 heeft een cpu met een ARM11-core op 680MHz.

Hoewel Nokia geen informatie heeft vrijgegeven over de cpu in de N8, ligt het voor de hand dat het om een Freescale gaat. Nokia gebruikte onlangs vooral de MXC300 in zijn producten. Hoewel Freescale in zijn documentatie aangeeft dat de processor tot 532MHz kan worden geklokt, is die processor in de E72 geklokt op 600MHz. Vermoedelijk is de kloksnelheid voor de N8 nog verder opgekrikt.

Printplaat Nokia N8

De cpu loopt in elk geval ver achter op wat anno 2010 voor high-end toestellen als normaal wordt ervaren. Concurrerende toestellen hebben al lang geen ARM11-processors meer, maar zijn gebouwd om een nieuwere core zoals de Cortex A8 van ARM of de Scorpion van Qualcomm. Bovendien draaien ze daarnaast vaak op hogere kloksnelheden, zoals 800MHz of 1GHz. Dit maakt ze op papier drie keer zo snel als de cpu in de N8.

De N8 heeft echter een verrassing in zijn mouw: de gpu. Die is namelijk wél hardware met spierballen; de Broadcom BCM2727 moet het maken van 720p-video en 12-megapixelfoto's mogelijk maken. Ook is de Broadcom nodig om beelden door te sturen over de hdmi-uitgang van het toestel.

De combinatie van een oudere cpu en nieuwere gpu zal een kostenoverweging zijn geweest. Zodra de grafisch zware taken door de gpu worden opgepakt, hoeft de cpu minder spierballen te hebben, wat de prijs van het toestel enigszins zal drukken.

Broadcom BCM2727

Geheugen

Het geheugen, vooral het werkgeheugen, is vaak een pijnpunt geweest van Symbian-toestellen van Nokia. De Finse fabrikant is zuinig geweest met het inbouwen van werkgeheugen, waardoor toestellen voor dagelijks gebruik soms tekortkwamen. Samsung liet met zijn laatste Symbian-toestel, de i8910 HD uit het voorjaar van 2009, al zien hoe het moet en bouwde 256MB in. De Samsung kan daarom met behulp van een custom rom 60 à 70 applicaties naast elkaar draaien.

De N8 beschikt ook over een werkgeheugen van 256MB. Ter vergelijking, de iPhone 4 heeft een werkgeheugen van 512MB en HTC bouwde in de Desire HD een ram in van 768MB. Toch is het een welkome aanvulling, die maakt dat multitasken op de N8 beter gaat dan op de N97.

Nokia heeft beknibbeld op het opslaggeheugen. De N97 en N900 hadden een opslaggeheugen van 32GB, maar Nokia heeft nu besloten dat 16GB voor de N8 genoeg is. Dat kan kloppen, al nemen de 720p-filmpjes wel veel ruimte in. Omdat sdhc-kaartjes tot een grootte van 32GB worden ondersteund, kan het geheugen flink worden uitgebreid.

Uiterlijk en belkwaliteit

Uiterlijk

Het design van de N8 roept gemengde reacties op. Sommigen vinden de nieuwe Nokia spuuglelijk en anderen juist mooi. In elk geval is het een behoorlijke verandering ten opzichte van andere N-serie-toestellen. Dat op zich is al een overwinning voor Nokia, dat zich geregeld conservatief toont op het gebied van design.

Het design van de N8 kenmerkt zich door de opvallend geplaatste knop, de enige fysieke manier om menu-elementen te bedienen. In applicaties dient hij als Thuis-knop, terwijl hij op de homescreens juist als Menu-knop kan worden gebruikt; een druk op de knop opent dan het hoofdmenu. Lang indrukken geeft toegang tot de taakbeheerder.

De N8 heeft een metalen behuizing, die over de hele linie loopt en alleen aan de boven- en onderkant wordt onderbroken. De schuin toelopende kanten zijn van plastic. Dat heeft een duidelijke functie; de antennes zitten erachter en draadloze signalen gaan gemakkelijker door kunststof dan door metaal.

Aan de bovenkant zit de Aan-uitknop, samen met de hdmi-aansluiting en de 3,5mm-jack. Aan de onderkant staat de nodige info en is de microfooningang te vinden. Aan de rechterzijkant zitten de volumeknoppen, de schuif om het scherm te vergrendelen en de cameratoets. Aan de linkerzijkant zijn ingangen te vinden voor de simkaart en micro-sdhc-kaart. Ook de micro-usb-aansluiting zit daar.

De simkaart en micro-sdhc-kaart moeten aan de linkerkant worden ingebracht, omdat de N8 de eerste Nokia is zonder accuklep. De accu kan alleen worden bereikt door twee kleine schroefjes te verwijderen. Omdat deze geen gewone maat hebben, zal niet iedereen het gereedschap daarvoor in huis hebben, al zal het losschroeven van twee Torx T4-schroefjes voor veel tweakers geen probleem zijn.

Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8

De achterkant is een verhaal apart; die is van metaal en volledig gaaf, op de cameramodule na. Omdat Nokia de hardware van een volledige camera in de N8 heeft willen stoppen, is het toestel daar een stuk dikker en ligt de N8 nooit stabiel op tafel, maar wiebelt hij en ligt hij een beetje scheef.

Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8

Bouwkwaliteit

De Nokia 8 voelt stevig aan in de hand. Hij is klein, compact en gebouwd van stevige materialen als aluminium. Hij is wel wat zwaar voor zijn grootte - de weegschaal gaf 134 gram aan. Hij ziet eruit alsof hij wel een stootje kan hebben.

Groot minpunt is de kwaliteit van de lak. Na een paar dagen al begonnen randen witte plekken te vertonen, doordat de lak eraf ging. Dat gebeurde op het schuifje waarmee het toestel vergrendeld wordt en rond de ingangen voor de sim- en microsdhc-kaart.

Vermoedelijk vanwege het debacle met het klepje om de camera van de N97 te beschermen - bij veel mensen veroorzaakte het klepje krassen op de lens - wordt de camera van de N8 niet beschermd. Daardoor kan er gemakkelijker stof op komen. Het is onduidelijk wat dat op de lange duur betekent.

Nokia N8 loslatende lak Nokia N8 loslatende lak

Bereik en belkwaliteit

Nokia staat bekend om zijn uitstekende bereik en belkwaliteit, en de N8 is hierop nauwelijks een uitzondering. Het bereik van de N8 is vergelijkbaar met dat van de N97. Dat betekent dat er vaker een 3g-verbinding is dan met veel andere toestellen. Op plekken waar andere toestellen het 3g-signaal verliezen, houdt de N8 het nog even in stand.

De belkwaliteit is goed, maar niet zo goed als bij sommige andere Nokia's. Mensen aan de andere kant van de lijn klagen dat de N8-beller niet natuurlijk klinkt en dat het achtergrondgeluid domineert op plekken waar niet veel achtergrondgeluid is.

Accu

De niet-makkelijk-verwisselbare accu van de N8 - de accu is er alleen uit te halen als je twee schroefjes loshaalt - presteert voor een smartphone bovengemiddeld. Symbian stamt uit een tijd dat het consumeren van weinig accucapaciteit nog bovenaan het prioriteitenlijstje stond en Symbian^3 plukt daar de vruchten van.

Wie goed oplet met het afsluiten van applicaties, kan twee dagen op een acculading doen. Bij heel intensief gebruik kan dat terugvallen naar anderhalve dag. Daarbij moet je veel navigeren en internetten. Bij rustig gebruik moet zelfs een dag of drie mogelijk zijn.

Nokia N8

Scherm: donker en gevoelig

Problemen met amoled

Er zijn wereldwijd problemen met amoleds; er zijn er simpelweg niet genoeg. Het is onbekend waar Nokia zijn schermen vandaan haalt, maar Samsung kan er niet genoeg produceren. HTC en Samsung zelf schakelden daarom over op lcd-technieken voor de recentste smartphones. Ook Nokia houdt het bij de N8, die na de N85 en N86 8MP de derde Nokia is met amoled-scherm. Nieuwere modellen krijgen een clear black display, een verbeterde versie van amoled om het scherm beter afleesbaar te maken in zonlicht, zo claimt Nokia.

De problemen zouden in 2011 of 2012 opgelost moeten zijn. Samsung bouwt momenteel een grote fabriek, die 35 miljoen amoled-panelen per maand moet produceren. Ter vergelijking: dat zijn er nu 30 miljoen per jaar. Naast Samsung zijn er nog enkele andere bedrijven die oled-schermen kunnen maken, maar er is nergens een miljoenenproductie.

Scherm: diagonaal en resolutie

Het scherm meet 3,5" volgens de specificaties. Dat is een afgerond getal; in werkelijkheid gaat het om 3,46" en daarmee is het scherm van de N8 iets kleiner dan dat van de Apple iPhone. De resolutie is 640x360 beeldpunten, iets wat Nokia geestig genoeg aanprijst als nHD (near HD). Het aantal pixels is echter een kwart van wat bij tv's hd-ready heet, namelijk 1280x720.

De resolutie doet laag aan in vergelijking met concurrenten. Die hebben veelal 800x480 of 854x480 beeldpunten in het scherm. De iPhone 4 ondersteunt een resolutie van 960x640 pixels. Nokia kiest echter voor alle Symbian-smartphones met touchscreen voor dezelfde resolutie, een lijn die waarschijnlijk niet lang meer kan worden volgehouden.

Op het 3,5"-scherm is de resolutie overigens wel goed te doen. Voor een hedendaagse high-end smartphone is het scherm aan de kleine kant, waardoor de relatief lage resolutie nauwelijks opvalt. Daar komt bij dat het scherm de zaken goed en scherp genoeg weergeeft.

Gevoeligheid en helderheid

Het scherm is van hetzelfde type als dat van de Microsoft Kin Two en de BlackBerry Torch, beweert iFixit. Ook hier is de Synaptics T1201A verantwoordelijk voor de gevoeligheid van het capacitieve scherm. Het is 'slechts' de tweede keer dat Nokia een smartphone met capacitief scherm uitbrengt. De eerste was de Nokia X6, die eind vorig jaar in de verkoop ging.

Het scherm is gevoeliger dan de schermen van andere Nokia-smartphones, maar kan niet tippen aan de schermen van HTC, Samsung of Apple. Een lichte aanraking is niet genoeg om het toestel tot actie te bewegen, maar de N8 reageert wel aanzienlijk beter dan bijvoorbeeld de N97.

Test: hoe helder is het scherm?

Om het scherm van de N8 te testen, hebben we het toestel naast diverse andere toestellen gelegd: een Samsung Galaxy S, met het in theorie helderdere Super Amoled-scherm, de iPhone 4, die beschikt over een ips-lcd, en een HTC Legend, die net als de N8 een amoled-scherm heeft.

De foto's hieronder zijn weliswaar uitgesneden en verkleind, maar op geen enkele wijze digitaal nabewerkt; het zijn de originele foto's. De afbeeldingen tonen hetzelfde testbeeld onder diverse lichtomstandigheden op de diverse toestellen.

Vergelijking beeldscherm N8 Vergelijking beeldscherm N8 Vergelijking beeldscherm N8

Wat vooral opvalt is dat de N8 kleuren donkerder weergeeft dan de Galaxy S en iPhone 4. Van de Galaxy S is bekend dat kleuren feller en gesatureerder zijn; de iPhone 4 komt dichter in de buurt van natuurlijke kleuren. De N8 geeft kleuren over het algemeen een paar tinten donkerder weer. De oorzaak daarvan lijkt te zijn dat het scherm minder fel kan dan dat van de concurrentie. Dat blijkt ook bij gebruik in zonlicht; de N8 is niet onder alle omstandigheden goed af te lezen.

Vergelijking beeldscherm N8 Vergelijking beeldscherm N8 Vergelijking beeldscherm N8

Ook als we de HTC Legend met zijn amoled-scherm ernaast leggen, valt op dat de N8 kleuren donker weergeeft. Voor de referentie ligt nog altijd de Galaxy S ernaast.

Het amoled-scherm van de N8 geeft kleuren mooi, maar weinig natuurgetrouw weer. Praktisch nut van het donkerder weergeven van kleuren is wellicht dat zo de accu wordt gespaard.

Camera: dagelijks gebruik

De camera is een van de sterke verkoopargumenten van de Nokia N8. De smartphone heeft een camera met een groothoeklens van 28mm, autofocus, een led-flitser en een xenon-flitser. De maximale resolutie is 12 megapixel. Daarmee komt het toestel sterk overeen met compactcamera's. In tegenstelling tot veel andere mobieltjes heeft de N8 bijvoorbeeld een rode 'voorflits' om de autofocus in donkere omstandigheden bij te staan.

De camera is te bereiken door op de cameraknop aan de zijkant te drukken. De interface van de camera is enigszins warrig; via icoontjes aan de zijkant kunnen sommige zaken worden ingesteld, maar voor veel andere zaken moet op de Opties-knop aan de linkeronderkant worden gedrukt. Dit maakt het gebruik van de camera iets ingewikkelder dan nodig. Het maken van foto's is op zichzelf een eitje. Eerst focust de camera en daarna maakt hij een foto. Standaard staat de camera op 9 megapixel, maar via Opties kan dat worden aangepast naar de maximale resolutie van 12 megapixel.

Voor de dagelijkse praktijk werkt het in elk geval prima. Als je foto's wil maken om bijvoorbeeld op een website te gebruiken, heeft de N8 daarvoor alles in huis. Veel gebruikers van de N8 die geen aspiraties hebben om professioneel te fotograferen, zullen meer dan tevreden zijn met de camerakwaliteit van de N8. Die is in elk geval op het oog beter dan die van andere telefoons en goedkope compactcamera's.

Nokia schept behoorlijk op over de camera. Zo zou hij een gewone compactcamera overbodig maken. Deze claim hebben we al vaker gehoord van telefoonfabrikanten en we konden daarom niet wachten om deze te testen.

Nokia N8

Camera: N8: tests

Om de camera te testen hebben we de N8 tegenover twee concurrenten gezet: de Sony Ericsson Xperia X10, tot dusver het Android-toestel met de beste camera op de markt, en de iPhone 4, waarvan Apple-baas Steve Jobs de camera prees in allerlei mooie marketingwoorden.

Ook hebben we de N8 tegenover twee compactcamera's gezet. De twee tegenstanders – waarvan reviewexemplaren zich op de burelen van Tweakers.net bevonden – zijn de high-end compactcamera Panasonic DMC-LX5, met een prijs van boven de 400 euro, en de ZX3 van Panasonic, die bijna 200 euro kost. De LX5 maakt maximaal 10-megapixelplaatjes, maar heeft wel betere specificaties. De ZX3 maakt 14-megapixelfoto's.

Het is misschien goed om aan te geven dat uit deze tests geen keiharde conclusies kunnen volgen. Deze tests zijn alleen bedoeld om een impressie te geven van de kwaliteit van de camera van de N8 en hebben daarom niet de kwaliteit van de tests in onze camerareviews.

Kleuren

Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Sony Ericsson Xperia X10 Fotovergelijking review Nokia N8: Apple iPhone 4

Kleurkaarten Nokia N8, Xperia X10 en iPhone 4

Voor deze test hebben we een foto genomen van een kleurkaart onder zo goed mogelijke lichtomstandigheden. Deze kleurkaart bevat standaardkleuren, waardoor goed is af te lezen hoe de camera's presteren. De kleurkaart is vanaf ongeveer 25cm gefotografeerd.

In deze test komt de X10 op het oog het beste uit de test. De iPhone 4 toont felle kleuren, maar die lijken af te wijken van de natuurlijke kleuren. De N8 zit wat aan de lichte kant, maar eindigt wel achter de X10 op de tweede plaats.

Binnen: close-up met goede belichting

Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Sony Ericsson Xperia X10 Fotovergelijking review Nokia N8: Apple iPhone 4

De drie toestellen moesten voor deze test een cameralens fotograferen in een verlichte omgeving; een flits was dus niet nodig. Hier valt de lens van de N8 onmiddellijk op; er past veel meer op het beeld dan bij de andere smartphones, terwijl van ongeveer dezelfde afstand is gefotografeerd.

De N8 wint deze test met vrij grote afstand en levert het scherpste beeld. De iPhone 4 doet het ook redelijk, terwijl de X10 in deze test juist wat achterblijft. De verschillen zijn vooral groot als de details in close-up worden bekeken.

Binnen: close-up in het donker

Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Sony Ericsson Xperia X10 Fotovergelijking review Nokia N8: Apple iPhone 4

Dezelfde cameralens als bij de vorige test moest worden gefotografeerd, maar nu was de kamer volledig donker gemaakt. Alle drie de smartphones beschikken over een flits, maar bij de N8 is dat een xenon-flitser, terwijl de andere smartphones een led-flitser hebben.

De N8 wint ook deze test met afstand. Het lukte met de iPhone 4 niet om het object scherp in beeld te krijgen. De X10 lukte dat wel, maar de details zien er bij de N8 veel beter uit.

Binnen: donkere kamer

Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Sony Ericsson Xperia X10 Fotovergelijking review Nokia N8: Apple iPhone 4

Voor deze test moesten de camera's ons hele fotohok op de gevoelige plaat zetten. Complicerende factoren: er stond geen licht aan en de deur was dicht.

De N8 wint dit met grote afstand en dat komt door de xenon-flits. De flits van de Xperia X10 is simpelweg te zwak om de kamer te verlichten. De iPhone 4 heeft wel een felle led-flits, maar dat resulteert niet in een goede foto.

Buiten: close-up

Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Sony Ericsson Xperia X10 Fotovergelijking review Nokia N8: Apple iPhone 4

Deze strijd is een close call. De foto toont een hoopje gras met wat onkruid ervoor. De N8 wint ook deze keer, maar de X10 en iPhone 4 doen er niet ver voor onder. In detail bekeken is er echter duidelijk verschil en de X10 geeft een te lichte foto.

Buiten: een paar meter afstand

Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Sony Ericsson Xperia X10 Fotovergelijking review Nokia N8: Apple iPhone 4

De smartphonecamera's moesten hier focussen op het verkeersbord, dat op enkele meters afstand stond. Het lastigste was het weer, dat voor het nodige tegenlicht zorgde.

De iPhone 4 maakte hier te donkere foto's. De Xperia X10 en N8 liggen dicht bij elkaar, maar de belichting op de N8 is iets beter, zodat die laatste ook bij deze test als winnaar uit de bus komt.

Buiten: een vergezicht

Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Sony Ericsson Xperia X10 Fotovergelijking review Nokia N8: Apple iPhone 4

De laatste test is dit lieflijke uitzicht over het IJ in Amsterdam. Qua belichting doen de drie toestellen niet ver voor elkaar onder. Ingezoomd blijkt het voordeel van de extra megapixels; de N8 is net even scherper, al is het verschil niet groot.

Al met al behaalt de N8 op veel testen de eerste plaats. De flits en de hoge resolutie maken goede foto's mogelijk, maar de kleuren zijn niet de beste.

N8 tegen compactcamera's

Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Panasonic ZX3 Fotovergelijking review Nokia N8: Panasonic LX5

Kleurkaarten Nokia N8, Panasonic ZX3 en Panasonic LX5

De beide compactcamera's lijken kleuren natuurlijker weer te geven dan de N8, die op dit punt ook van de smartphones verloor. De kleuren zijn op de N8 niet natuurlijk en wijken af van wat je verwacht. De LX5 is hierbij de beste van beide compactcamera's.

Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Panasonic ZX3 Fotovergelijking review Nokia N8: Panasonic ZX3 Fotovergelijking review Nokia N8: Panasonic ZX3 Fotovergelijking review Nokia N8: Panasonic LX5 Fotovergelijking review Nokia N8: Panasonic LX5 Fotovergelijking review Nokia N8: Panasonic LX5

Hierboven zie je een gallery met foto's van dezelfde plaatjes op hetzelfde moment van de dag. De foto's zijn van boven naar beneden van de N8, de ZX3 en de LX5. We hebben deze vergelijkende test op een andere dag herhaald om te zien of dat dezelfde resultaten opleverde. Dat bleek het geval.

De N8 en ZX3 bleken al met al ongeveer gelijkwaardig. Bij complexe foto's bleek de ZX3 beter te kunnen focussen op meer dan één punt en daarnaast maakt de optische zoom uiteraard foto's van verder weg mogelijk. De optische zoom is dan ook de grootste omissie van de N8. Tegen de LX5 kan de N8 bij lange na niet op en dat kun je ook eigenlijk niet van een telefoon verwachten. De gadgets kosten immers bijna hetzelfde, maar de LX5 maakt alleen fotos, terwijl de N8 een volledige smartphone is en dus veel meer functies bevat.

De nieuwe Nokia maakt meer dan redelijke plaatjes. Voor dagelijks gebruik kan hij voor sommige mensen absoluut een goedkope compactcamera vervangen. Wie echter vergezichten op de foto wil zetten en de optische zoom veel gebruikt, zal alsnog een compactcamera nodig hebben. Amateurfotografen met hogere aspiraties hebben toch al niet genoeg aan een goedkope compact en zullen daardoor ook niet genoeg hebben aan de N8.

Symbian^3

Geen breuk met het verleden

Symbian^3 is geen revolutionair nieuw mobiel OS. Sterker nog, het lijkt sprekend op Symbian zoals iedereen dat kent en zoals het geliefd en gehaat is. De verbeteringen zijn gedaan om het werken met Symbian logischer, sneller en gemakkelijker te maken.

Symbian^3 is wel opensource; de code is voor iedereen in te zien en aan te passen. Net als bij Android is opensource een rekbaar begrip. De drivers die bijvoorbeeld bereik en signaal regelen, zijn voorbehouden aan de fabrikanten en die mogen ze voor zichzelf houden. Nokia, die als enige grote fabrikant nog achter Symbian staat, doet dat uiteraard ook.

Wijzigingen: tweaks

De veranderingen die wel zijn doorgevoerd, zijn vrijwel zonder uitzondering ten goede. Zo worden veel van de meldingen die hinderlijk het scherm overnamen – 'Applicatie X is geïnstalleerd', 'Verbinding met toegangspunt X' – nu subtiel boven in het scherm getoond, zonder dat de gebruiker de melding moet wegklikken. Daarnaast vraagt Symbian veel minder vaak om bevestigingen.

Dat werkt in de praktijk prettig. Symbian vindt het nu niet meer nodig om je werk te onderbreken met een melding dat hij met een netwerk is verbonden. De melding komt van bovenaf in het scherm en is grijs met witte letters. Dit is een van de belangrijkste verbeteringen ten opzichte van S60.

Een andere wijziging is subtieler, maar o zo belangrijk. Om een menu te openen hoef je niet langer te dubbelklikken, zoals in de S60v5-interface hier en daar wel het geval was. Daardoor kan de gebruiker sneller door menu's navigeren. Die menu's zijn bovendien voorzien van grafische effecten, zoals een vloeiend bounce-effect aan het einde van een lijst.

Geen nieuwe structuur

Omdat het scrollen en selecteren nu zo soepel gaan, is het een raadsel waarom Nokia vasthoudt aan de gelaagde structuur van het menu. Gedownloade applicaties komen niet in het hoofdmenu, maar in Toepassingen. En in Toepassingen zijn weer de mappen Kantoor en Instrumenten te vinden.

Het Hoofdmenu bestaat nog altijd uit maximaal twaalf items en dat is ongelofelijk jammer. Symbian^3 was eens kans om gebruikers meer overzicht te bieden door de gelaagde structuur van het menu en het instellingenmenu deels weg te halen. Dat is niet gebeurd. Daarbij komt dat een adequate zoekfunctie ontbreekt; de zoekwidget is ronduit traag.

Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8

Wijzigingen: homescreens

De enige snelle manier om bij applicaties te komen, is ze toevoegen aan een Favorieten-widget op een van de homescreens. Nadeel is dat de icoontjes niet groot zijn en bovendien niet van tekst zijn voorzien. Na enige tijd zullen gebruikers de iconen wel herkennen, maar zeker in het begin bleken de diverse snelkoppelingen lastig uit elkaar te houden.

Het aantal homescreens is uitgebreid van een naar drie. Ze kunnen worden volgezet met widgets, die vooralsnog hetzelfde uiterlijk hebben als op de N97. Het is onduidelijk of er voor Symbian^3 meer widgets komen dan voor de N97. Wel kunnen ontwikkelaars via de downloadwinkel Ovi Store nieuwe widgets publiceren, maar dat is nog niet veel gebeurd.

Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8

Er zijn enkele kleine pijnpunten bij de homescreens. Zo is er een vertraging tussen de veegbeweging en het moment waarop een volgend homescreen op het scherm komt. Dat is ingebouwd door Nokia, maar onduidelijk is waarom. Het werkt slechts vertragend en doet het toestel trager lijken dan het is.

Daar komt bij dat er in tegenstelling tot bij Maemo geen wallpapers over meer dan één homescreen kunnen worden getrokken. Elk homescreen heeft zijn eigen wallpaper. Dat is origineel, maar het is de vraag of gebruikers dat waarderen.

In veel applicaties staan de controls in de landscapemodus niet langer rechts in beeld, maar in een dunne balk onderin het scherm, waardoor er meer ruimte voor de applicatie beschikbaar is.

Het is ondoenlijk alle wijzigingen en tweaks in Symbian te bespreken in een review zonder dat deze onmatig lang wordt. Wel is duidelijk dat Nokia veel tijd heeft gestoken in het verbeteren van de pijnpunten in S60v5.

Wijzigingen: taakbeheer

Symbian ondersteunt – in tegenstelling tot sommige andere smartphoneplatforms, zoals Windows Phone 7 – volledige multitasking. Eindelijk heeft Nokia nu ook de hardware ingebouwd om dat te kunnen doen: een werkgeheugen van 256MB. Het lukte tijdens de reviewperiode in elk geval om vijftien applicaties zonder problemen naast elkaar te draaien.

De taakbeheerder van S60v5 was op tekst gebaseerd en dat doet hopeloos ouderwets aan. Daarom is een visuele task switcher gemaakt, die is op te roepen door de Menu-knop lang in te drukken, een handeling waarmee je al sinds de oertijd van telecom de taakbeheerder in Symbian naar boven haalt. De visuele taakbeheerder werkt simpel; je kunt door veegbewegingen langs de verschillende openstaande vensters scrollen. Selecteren roept het venster naar de voorgrond en het sluitkruisje maakt dat de applicatie wordt afgesloten.

De enige wens die overblijft, is dat de taakbeheerder groter wordt gemaakt. Multitasken onder Nokia's OS Maemo was onovertroffen en voelde veel gemakkelijker en ruimtelijker aan, en dat terwijl de N8 en de Maemo-smartphone N900 over even grote schermen beschikken.

Screenshot Nokia N8

Symbian^3 is lichtjaren voor op S60v5. Het is veel sneller, logischer en beter uitgewerkt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit vooral komt doordat S60v5 een draak van een OS is; het is slechts een port van de non-touchscreeninterface van Symbian en er bleek voor de release te weinig aandacht aan besteed.

Dat neemt niet weg dat Symbian^3 nog niet aan de concurrentie kan tippen. Android en iOS zijn qua gebruiksvriendelijkheid ook een stukje verder dan Symbian^3. Dat komt vooral door de onnodig ingewikkelde gelaagdheid van het systeem, waardoor gebruikers soms naar applicaties en opties moeten zoeken.

Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8

Tekstinvoer

De tekstinvoer op de N8 geschiedt via het scherm, omdat fysieke toetsen ontbreken. Er zijn enkele toetsenborden beschikbaar; in portrait gaat het typen via een numeriek toetsenbord, terwijl in landscape alleen een qwerty aanwezig is. Het is een raadsel waarom in portrait alleen een numeriek toetsenbord aanwezig is. Het scherm is groot genoeg om een qwerty-toetsenbord te bevatten, wat blijkt uit het eigen qwerty-toetsenbord dat de downloadable browser Opera Mobile voor het invoeren van url's gebruikt.

Hoe je tekst ook invoert, het toetsenbord verschijnt altijd in een apart scherm. Als je een tekstbox aanklikt, zoals bijvoorbeeld die van de login op Tweakers.net, verdwijnt de pagina van het scherm en wordt vervangen door het toetsenbord met daarboven ruimte om de tekstinvoer te bekijken. Als de tekst klopt, druk je op het vinkje linksonder, waarna de tekst in de tekstbox verschijnt waar je op drukte. Het werkt, maar het is niet de meest efficiënte manier van tekstinvoer. Soms moet je immers even bekijken welke tekstinvoer je moest doen, bijvoorbeeld als je een heel webformulier aan het invullen bent.

Als een letter wordt ingedrukt laat de N8 deze heel kort in het groot zien, vlak boven de letter op het toetsenbord. Doordat die vergroting maar kort duurt, lijkt het toetsenbord snel.

In praktijk is vooral het numerieke toetsenbord ongeschikt voor langere tekstinvoer, zoals mails. Zelfs voor het invoeren van internetadressen is het lang niet ideaal. In landscape is de tekstinvoer via het qwerty-toetsenbord beter. Toch zijn daar ook diverse pijnpunten. De letters zitten recht onder elkaar, wat niet natuurlijk is. Bovendien zijn de Backspace- en Enter-toetsen eigenlijk te klein om gemakkelijk te worden ingedrukt. Ook de spatiebalk had iets groter gekund.

Toch is de tekstinvoer redelijk te noemen. Het voldoet voor veel dagelijks gebruik.

Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8

Software en applicaties

Browser

Nokia heeft al sinds enige jaren een Webkit-browser voor Symbian. De browser ondersteunt veel webstandaarden en kan tevens Flash laten zien. Daardoor worden pagina's bijna zonder uitzondering goed gerenderd. Nadeel is wel dat lettertypes niet altijd kloppen. Zo laat de frontpage van Tweakers.net een heel ander lettertype zien dan de desktop en andere smartphoneplatforms doen.

De browser profiteert van de toevoeging van multitouch en een betere manier van scrollen. Dat maakt hem een stuk bruikbaarder. De interface blijft echter enigszins gedateerd aanvoelen en is ook niet de snelste. Hij kan redelijk meekomen met de concurrentie, maar steekt er niet bovenuit.

Screenshot Nokia N8

Ovi Store

Applicaties downloaden gaat via de Ovi Store. Net als bij andere downloadwinkels heb je een account nodig, ook om gratis applicaties te kunnen downloaden. Nokia heeft de Ovi Store een behoorlijke update gegeven voor de N8. Een meer logische en cleane interface moet gebruikers uitnodigen om meer te downloaden. Volgens de laatste cijfers downloaden 150 miljoen gebruikers in totaal 2,3 miljoen dingen per dag uit de Ovi Store.

Vreemd genoeg is de Ovi Store niet op het toestel voorgeïnstalleerd. De link in het hoofdmenu leidt naar de browser, waar de applicatie moet worden gedownload. Dat is een omslachtige constructie. Het is weliswaar niet al te veel werk om de Ovi Store aan het werk te krijgen, maar deze extra stap was onnodig geweest.

Het meest irritante is de opstarttijd van de Ovi Store; elke keer kan de gebruiker een seconde of twaalf uittrekken totdat het startscherm verschijnt. Is de applicatie eenmaal gestart, dan werkt het vrij soepel. Downloaden en installeren gebeuren met een klik.

Er staan ook betaalde applicaties in de Ovi Store. Betalen kan via de telefoonrekening of via creditcards, zoals van Visa, Mastercard of American Express. Het betaalproces is eenvoudig en werkt goed.

Het aanbod van applicaties is vooralsnog mager. Veel applicaties zijn nog niet aan Symbian^3 aangepast. De verwachting is dat dat snel gaat komen, omdat er steeds meer toestellen met het nieuwe OS verschijnen en dus steeds meer gebruikers applicaties kunnen downloaden. Een game als Angry Birds is er overigens wel al, net als Skype en Opera Mobile.

Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8

E-mail

Voorheen had Nokia diverse e-mailclients: een voor gewone mail en een voor Exchange. Nu zijn die samengevoegd; het aanmaken van een Exchange-box kan via het gewone mailprogramma. Exchange kan contacten, agenda en taken synchroniseren, naast uiteraard e-mail.

Exchange is naast kopiëren vanaf de simkaart de beste manier om contacten op het toestel te importeren. Veel services waarop contacten kunnen staan zijn via Exchange te synchroniseren. Wie van een iPhone komt, kan zijn contacten en agenda via een Exchange-account of via een Google-account op de N8 krijgen. Via een omweg is een Google-account ook als Exchange-account in te stellen.

Wie van een andere Nokia komt, kan de Ovi-service gebruiken. Nokia biedt een manier om alles via het internet te backuppen, maar Ovi biedt geen mogelijkheden om contacten, agenda-items en andere zaken te in- of exporteren.

De emailclient op de N8 werkt goed en er valt veel in te stellen. Via homescreenwidgets kunnen de twee nieuwste mails worden bekeken. De interface is niet overladen met eyecandy, maar voldoet prima. Daarbij moet worden opgemerkt dat het notificatiesysteem voor e-mails in bijvoorbeeld Android beter werkt, maar het notificatiesysteem van Android is dan ook in de telecommarkt door geen enkel platform overtroffen.

Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8

WebTV

Nokia heeft WebTV aan de N8 toegevoegd. WebTV bestaat uit kleine clients van televisiezenders zoals CNN en National Geographic. Via die clients kunnen items worden opgevraagd, die vervolgens worden gestreamd. De N8 is, in tegenstelling tot de N96, niet voorzien van Dvb-h.

Nokia had de bedoeling om Nederlandse content aan WebTV toe te voegen, maar dat is vooralsnog niet gelukt; er staan alleen buitenlandse zenders in. De interface is priegelig en het streamen gaat vrij traag. De beeldkwaliteit en framerate daarentegen zijn goed tot zeer goed.

Ovi Maps

Zoals op alle nieuwe Nokia's is Ovi Maps met gratis navigatie ook op de N8 voorgeïnstalleerd. Vooralsnog is het out-of-the-box versie 3.04, maar inmiddels is ook 3.06 te downloaden. Dat is ook de versie die tijdens de reviewperiode op het toestel stond.

In tegenstelling tot het vorige toptoestel, N97, is de gps op de N8 prima, op sommige punten zelfs superieur aan de concurrentie. De N8 heeft snel een fix en werkt zelfs binnenshuis. De cold fix, de eerste keer dat gps wordt aangesproken, kan langer duren.

De navigatie werkt als een trein. Een prettige toevoeging is de gratis verkeersinformatie en informatie over snelheidscontroles; dat heeft tijdens het testen zeker één bon gescheeld.

Kaarten kunnen via Nokia Map Loader op het toestel worden gezet of via mobiel internet worden binnengehaald. Omdat er een buffer is, zul je in een gebied met verminderde dekking niet snel zonder navigatie komen te zitten. De aanwijzingen zijn in het Nederlands en met de vrouwenstem klinkt het streng doch duidelijk.

De volledige multitasking blijkt voor Ovi Maps een nadeel. De gebruiker moet de applicatie via het menu volledig afsluiten, anders blijft navigatie op de achtergrond actief. Dat is funest voor de accuduur, al kan het wel grappig zijn als mensen ineens kreten als 'over 200 meter rechtsaf' uit je broekzak horen komen.

Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8

Multimedia

De N8 beschikt over zowel een fm-radio als een fm-transmitter. Fm-radio werkt alleen als de headset is aangesloten, omdat de headset als antenne fungeert. In enkele goedkopere toestellen heeft Nokia wel een antenne gestopt. De fm-transmitter kan de muziek van de N8 via fm naar een radio in de nabijheid zenden, iets wat vooral in de auto prima kan werken. Het toestel moet zich dan niet te ver van de antenne bevinden.

Muziek op de N8 zetten kan via massa-opslag, via Windows Media Player of Nokia Ovi Suite. De muziek klinkt prima en Nokia levert in-ear-oordopjes van goede kwaliteit mee.

Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8

Nokia Ovi Suite

Nokia levert met de N8 een desktop-applicatie met de naam Ovi Suite mee. Deze vervangt de diverse oude applicaties, waaronder het kaartenprogramma en het programma dat online naar software-updates voor het toestel zocht.

Ovi Suite kan ongetwijfeld een charmant programma zijn, maar er zitten enkele irritante bugs in. Zo herkende het programma het toestel wel als N8, maar kon het er toch niet mee koppelen. Het is onduidelijk of het hier gaat om een individuele bug of om een structureel probleem.

Via massa-opslag kunnen ook bestanden op de N8 worden geplaatst. Dat gaat met een snelheid van rond acht megabyte per seconde, zo bleek uit een test met diverse bestanden. Daarmee kan een film op sd-resolutie van 700MB binnen ongeveer anderhalve minuut op het toestel staan. Een gemiddeld muziekalbum staat binnen tien seconden op de smartphone.

Share Online

De functie om genomen foto's naar services zoals Ovi, Flickr en Picasa te uploaden ontbreekt op de N8. Waarom is een raadsel; het bestaat al enkele jaren.

Hdmi en usb-on-the-go

Usb-on-the-go

Nokia is er een meester in om leuke functies van een toestel weg te moffelen als klein detail in een specsheet. Dat is bij de N8 niet anders; zo zit er usb-on-the-go op het toestel, net als op sommige andere modellen trouwens. Usb-on-the-go betekent dat de de micro-usb-aansluiting van het toestel niet alleen dient om het toestel aan een computer te hangen (slave), maar dat de N8 ook zélf als computer kan dienen voor bijvoorbeeld geheugenkaarten (host).

Het lukte om een usb-stick door middel van het meegeleverde kabeltje op het toestel aan te sluiten. In de verkenner verscheen een extra mapje met het icoon van een usb-stick. Er kon door alle bestanden worden gebladerd en die konden worden geopend.

Het verbinden gaat via de micro-usb-poort. Nokia levert een kabeltje mee met een micro-usb-plug aan de ene kant en een usb-poort aan de andere kant. Dit is heel cool, omdat geen enkel ander toestel het kan, maar het praktisch nut is uiteraard beperkt. Het overzetten van grote bestanden zou een nuttige toepassing kunnen zijn.

Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8

Hdmi

De N8 is (een van) de eerste in Nederland verkrijgbare smartphones met hdmi-aansluiting. Officieel is de aansluiting mini-hdmi, maar Nokia levert bij de smartphone een kabeltje waarmee het toestel aan een tv kan worden gehangen. Omdat ook Dolby Mobile is meegeleverd, kan de N8 dus een aardige film op het scherm toveren.

Volgens de officiële documenten ondersteunt de N8 de volgende videoformaten: 3gpp formats (H.263), D-1, Flash Video, H.264/avc, mpeg-4, RealVideo 10, Sorenson Spark, vc-1, vp6, en wmv 9. Een dergelijk breed scala aan ondersteunde formaten is indrukwekkend.

Om te beginnen met het goede nieuws: ja, het werkt. Onder meer Top Gear in een h.264-bestand werd afgespeeld. Ook de trailers die op het toestel zijn voorgeïnstalleerd laten een prima beeldkwaliteit zien.

De N8 speelt ook mkv-bestanden af, maar de ondersteuning is niet volledig. Als de bestanden te zwaar zijn, zoals 1080p-films, lijkt de N8 alleen het geluid te pakken. Divx ging ook nog goed, maar mts werd geweigerd, net als diverse andere bestanden die we probeerden af te spelen.

Pijnpuntje bleek ook het vooruitspoelen. Video's bleken dan soms te bevriezen, terwijl het geluid wel doorliep. Dat is een euvel dat via een software-update te verhelpen zou moeten zijn, maar voorlopig hindert het gebruikers die video's afspelen.

Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8

Praktijktests

Sinds juni 2009 onderwerpen we alle gereviewde toestellen aan dezelfde praktijktests, zodat we de snelheid van diverse acties in de dagelijkse praktijk kunnen vergelijken. We bekijken het openen van de Tweakers.net-frontpage in de browser, het starten van het toestel en het maken van een foto.

Browser

Laadtijd Tweakers.net via wifi
Seconden (minder is beter)
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
*
2,02
Apple iPhone 4 (iOS 4.0)
*
2,92
HTC HD2 (Windows Mobile 6.5)
*
3,31
Nokia N900 (Maemo 5)
**
6,05
Nokia N8 (Symbian^3)
***
6,23
Samsung i8910 HD (Symbian S60v5)
***
8,17
Nokia N97 (Symbian S60v5)
****
10,25
BlackBerry Pearl 3G (BB OS 5)
**********
24,33

We hebben de Nokia N8 hier vergeleken met oudere Symbian-toestellen en met de snelste recente toestellen op andere platforms. In deze tabel is in een oogopslag te zien dat de Symbian-browser veel sneller is geworden, maar vrijwel alle andere browsers voor moet laten. Alleen BlackBerry heeft onder OS 5 een minder snelle browser, maar die is dan ook berucht om zijn slappe performance.

De pagina laadde gemiddeld in 6,23 seconden. Dit is een gemiddelde van tien tests, waarbij de cache na elk bezoek aan de frontpage werd geleegd. De N8 is nog altijd iets langzamer dan de N900, de Maemo-smartphone van Nokia.

Foto

Snel een foto maken
Seconden (minder is beter)
Samsung Galaxy S (5MP)
****
3,49
HTC HD2 (5MP)
*****
4,12
BlackBerry Pearl 3G (BB OS 5)
*****
4,52
Apple iPhone 4 (5MP)
******
4,96
Nokia N8 (12MP)
******
5,27
Nokia N900 (5MP)
*******
6,12
Nokia N97 (5MP)
*******
6,34
Samsung i8910 HD (5MP)
**********
8,46

De Nokia N8 presteert opvallend goed, zeker als je nagaat dat het toestel meer dan twee keer zoveel pixels moet verwerken als de meeste concurrenten. Een foto maken gaat bijna even snel als op een iPhone 4 en is zelfs sneller dan op Symbian-toestellen van vorig jaar.

Voor deze test wordt de fotosoftware vanaf het bureaublad gestart, waarna een foto wordt gemaakt. De stopwatch wordt stilgezet op het moment dat het plaatje is verwerkt.

Opstarten

Starten van het toestel
Seconden (minder is beter)
BlackBerry Pearl 3G (BB OS 5)
*
2,59
Samsung i8910 HD (Symbian S60v5)
*****
25,41
Nokia N8 (Symbian^3)
*****
27,36
Nokia N97 (Symbian S60v5)
*******
34,62
Apple iPhone 4 (iOS 4.0)
*******
34,89
HTC HD2 (Windows Mobile 6.5)
********
42,13
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
*********
47,43
Nokia N900 (Maemo 5)
**********
51,32

Het starten van de N8, de tijd tussen het indrukken van de Aan-uitknop en het moment waarop het toestel gereed is voor de eerste actie, duurt iets meer dan 27 seconden. Daarmee is hij sneller dan menig concurrent. Hij moet opvallend genoeg de i8910 HD voor laten gaan. Dat is overigens geen wonder; hoewel de i8910 HD anderhalf jaar oud is, is hij op papier nog altijd krachtiger.

Concurrentie

Symbian-smartphones

Hoewel Symbian nog marktleider is, hebben Samsung en Sony Ericsson al gezegd geen nieuwe toestellen met het OS meer te maken. Nokia zal dus de enige blijven met Symbian^3-toestellen.

Samsung i8910 HDToch hebben de concurrenten nog aardige toestellen, al zijn die met het oudere S60v5 uitgerust. De grafisch meest krachtige Symbian-smartphone ooit gemaakt is van Koreaanse makelij; de i8910 HD heeft een Cortex A8-processor van Texas Instruments met PowerVR-gpu. Daarnaast heeft de i8910 HD ook een capacitief touchscreen, als een van de weinige oudere Symbian-toestellen. Een nadeel: je moet het toestel in het tweedehandscircuit zien te vinden.

Sony Ericsson bracht eerder dit jaar de Vivaz en Vivaz Pro uit. Beide Symbians hebben een 3,2"-touchscreen, maar de Pro heeft er een uitschuifbaar toetsenbord bij. Van beide toestellen is de camera een van de voornaamste verkoopargumenten; die schiet video's in 720p-resolutie en maakt foto's van 8 megapixel.

Nokia heeft daarnaast al een aantal nieuwe modellen met Symbian^3 aangekondigd. Het dichtst bij een release lijkt de C7, die veel specificaties met de N8 gemeen heeft. Alleen de camera is minder indrukwekkend en de gpu ontbreekt. Ook interessant kan de E7 zijn; die smartphone heeft niet alleen een uitschuifbaar toetsenbord, maar ook een 4"-scherm, een behoorlijke slag groter dan de 3,5" van de C7 en N8.

Nokia E7

Camera met hoge resolutie

Sony Ericsson Xperia X10Megapixels zeggen weinig, zeker op smartphones en mobieltjes. Toch vinden sommige mensen het leuk een telefoon te hebben met zoveel mogelijk megapixels, een trend die voornamelijk in Aziatische landen woedt.

Geen wonder dat de meeste megapixels uit Azië komen. Sony Ericsson bracht vorig jaar de Satio op de markt, een Symbian-toestel met 12-megapixelcamera. Rond dezelfde tijd kwam Samsung met de Pixon12, maar die is al maanden van de markt af.

Een categorie eronder zitten de 8-megapixelcamera's uit onder meer de HTC Desire HD en de Sony Ericsson Xperia X10. Vooral de X10 levert goede plaatjes af, maar een xenon-flits, zoals op de N8, is op de huidige markt niet vindbaar. Nokia had dat eerder wel in de N82, een toestel uit 2007.

Wat kan ik krijgen voor die prijs?

Samsung Galaxy SDe N8 heeft momenteel als laagste prijs iets meer dan 400 euro. Daarmee is het high-end, maar is het geen bijzonder duur toestel. Voor die prijs kun je op Android-gebied onder meer een HTC Desire kopen, of een Samsung Galaxy S. Ook het best verkochte toestel van Nederland, de BlackBerry Bold 9700, valt in die prijsklasse.

Gallery

Nokia N8 leak Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Zilver
Nokia N8-01? Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Foto Tweakers.net/Nokia N8-event 24-8-2010 Nokia N8 Zwart Nokia N8 printplaat Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8 Nokia N8
Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8
Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Screenshot Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8

Conclusie: is het beste goed genoeg?

De Nokia N8 is op veel punten een uitstekend toestel. De cameraprestaties zijn indrukwekkend, de bouwkwaliteit is - op de loslatende laklaag na - uitstekend, navigatie werkt als een trein en het bereik is goed. Daarbij komt dat de prestaties prima zijn en het toestel door de aanwezigheid van hdmi en usb-on-the-go meer dan voldoende unieke punten heeft om een plek op de markt te veroveren.

Met Symbian^3 is op zich niets mis. Het werkt snel, biedt ongelofelijk veel mogelijkheden, heeft zich bewezen en is stabiel. Applicaties die werkten op S60 werken ook op het nieuwe systeem en dat maakt dat er nu al voldoende, zij het niet overdreven veel, software is te downloaden. Wie echter Symbian^3 naast de concurrentie legt, zoals Windows Phone 7, Android 2.2 en iOS 4.1, ziet dat Nokia's besturingssysteem enkele ouderwetse elementen kent en op sommige punten omslachtiger werkt dan nodig zou zijn.

Doet de koper van de N8 een miskoop? Waarschijnlijk niet, maar je moet goed weten wat je wilt. Het momentum in de mobiele markt, en dus het grootste aanbod van nieuwe en spannende applicaties, ligt niet bij Symbian. Wie met zijn telefoon goed wil kunnen bellen, navigeren en goede foto's schieten, heeft aan de N8 echter een prima toestel.

Wie nu een oude Nokia heeft en bij Nokia wil blijven, heeft er met de N8 een uitstekende keuze bij. Wie nu echter een iPhone of Android-toestel heeft, zal niet snel op Symbian overstappen, zolang de échte vernieuwingen nog op zich laten wachten. En dat maakt dat de N8 weliswaar een groot succes kan worden, maar vermoedelijk Nokia niet zal helpen om de markt voor high-end smartphones te heroveren.Nokia N8

Pluspunten:
+ Uitstekende camera
+ Design
+ Snelle software

Minpunten:
- Symbian^3 voelt ouderwets aan tov concurrentie
- Desktopsoftware werkt niet altijd
- Tekstinvoer kan veel beter

Reacties (142)

142
138
109
8
0
13
Wijzig sortering
Dit is een Camera telefoon. En een goeie.
Gelukkig want voor het serieuze bureau werk heb je een hardware keyboard nodig zoals in de aangekondigde E7 (variant met keyb en mindere camera).

Symbian^3 stoort niet echt, behalve de traditioneel typische menustructuur waar bepaalde instellingen wel heel diep kunnen verscholen zitten.
Het capacitief scherm -waarschijnlijk door de druk van Apple & co erin geslopen is imo so so om precies mee te werken op full desktop websites.
Dus dit toestel schreeuwt om "apps apps apps" - frontends voor websties om worstenvingertjes tegemoet te komen.

Om terug te komen op die camera:
Na enkele dagen testen kan ik alvast bevestigen dat de camera van heel hoogstaand niveau is - Nokia heeft het aangedurfd de standaard beeldverwerking niet te over-contrasteren en verzadigen. Het resultaat ziet er natuurlijk. Dynamisch bereik is veel beter dan wat we gewoon zijn van telefoons met camera tot op heden.
Het camera menu is toegankelijk en heel overzichtelijk - je regelt autofocus , gezichtsherkenning, iso etc.. vlot op het touch screen dat voor deze applicatie dan wel goed werkt.
Even snel van landschap in verzadigde modus naar bijv portret Z/W op hoog contrast is een vrij intuïtieve en vlotte handeling. Zie hieronder een Z/W foto op Macro.
http://www.flickr.com/photos/13141014@N08/5083445992/
Dank zij 12 Megapixels + relatief kwaliteitsvolle lens begint het concept "digital zoom" (of noem het "life crop" ) nu eindelijk een beetje bruikbaar te worden.

Ook afspelen van films (Divx en H.264 - voorlopig zonder subs) via HDMI out naar Breedbeeld TV werkt als een zonnetje. Heb nog geen Dolby 5.1 geluid getest maar de functie is wel voorzien. Krachtig spul!

USB host mode: kan geen 2,5 WD HD USB gevoede HD aansturen (klickgeluid in hard disk) en sommige USB flash toestellen worden niet herkend. Maar de functionaliteit is er en dat is al een mooi begin.

Verder: Waar blijft Skype??? :Y)
Verder: Waar blijft Skype??? :Y)
Een game als Angry Birds is er overigens wel al, net als Skype en Opera Mobile.
Pagina 10, goed lezen :)

[Reactie gewijzigd door paulus83 op 24 juli 2024 09:17]

Test het vooral zelf eens uit: Ik twijfel er niet aan dat Angry Birds zal werken .

Op Pagina 10 staat bij mij niks over Skype. Overigens heb ik het Nokia support forum, het Skype support forum en diverse erop nagetrokken: Skype werkt (nog) niet op de N8.

Ga gerust even naar Skype.com kijken naar de lijst van ondersteunde telefoons. Geen N8. ;(

Blijkbaar vonden de reviewers deze feature niet belangrijk genoeg om daadwerkelijk te gaan testen terwijl ik persoonlijk en vele anderen met mij Skype voice + video wel belangrijker vind op een voice communicatie gecentreerd toestel dan de zoveelste Face book app.

Wel positief van de reviewers van een opmerking te maken over het ontbreken van upload functie foto's naar Flickr etc.. Begrijpe wie kan. Een Camera telefoon zonder foto sharing plugin - oh ja sharen doen we nu via Bluetooth en E-mail :?

De Nokia N900 is wat betreft standaard functies als deze + gekoppeld gebruiksgemak (gooi je foto's maar in de upload queue en check even binnen een uurtje je foto-site) toch wel beter voorzien. 8-) Nokia, zou consistenter moeten zijn in het feature aanbod.

De browser: Opera Mobile is trouwens ook oude versie voor Symbian S60 niet Symbian^3.
Op deze website is een obscuur demo filmpje te zien van wat men claimt de nieuwe Opera Mobile Beta te zijn welke veel sneller zou moeten worden op Symbian^3.
http://dailymobile.se/201...eta-2-demoed-on-nokia-n8/
Is inderdaad de nieuwe Beta, die hebben ze alleen uitgebracht met een aantal tweaks aan de Javascript? engine vanwege feedback op Beta 1. Is dus niet speciaal voor S3 gemaakt. PTZ (pinch to zoom) werkt er bijvoorbeeld niet in.

Voor Android komt wel een nieuwe Opera Mobile uit die PTZ ondersteunt welke dan misschien ook wel geport gaat worden naar S3.
Ik heb het zojuist even geprobeerd, en skype werkt prima bij mij.

Verder: Compliment voor de goede en uitgebreide review.
Ik heb zelf de camera vergeleken met een iPhone 4 en een Sony compact camera (DSC-W380). De compact camera wint het bijna altijd, zeker bij slecht licht. Maar de flitser van de Nokia wint het soms van de compact camera, de flitser is heel goed.

Nokia moet het vooral hebben van een aantal voordelen om het toestel heen, maar die liggen soms wel in een niche markt. De ondersteuning voor Apple computers is bijvoorbeeld behoorlijk goed, beter dan bij bijvoorbeeld veel Android toestellen. Het instellen van tethering via Bluetooth gaat bijvoorbeeld heel makkelijk. En in die conditie blijft hij ook nog eens zeer lang werken op één batterijlading.

De toon van de conclusie is naar mijn smaak nog iets te positief. Symbian 3 is nog te weinig verbeterd. Het kent nog zoveel rare gedragingen die de gebruikservaring negatief beinvloeden. En dat is echt zonde (zonde, en nog eens zonde :X ), voor een hardwarematig zeer goed uitgevoerd toestel.
Verder: Waar blijft Skype??? :Y)
Werkt skype niet gewoon mbv bijvoorbeeld "fring" werkte altijd uitstekend op mijn n97 maar weet niet of dat geport is/moet worden naar symbian^3
Fring heeft Skype functionaliteit al een tijdje geleden laten vallen. Waarschijnlijk door een cease-and-desist brief van Skype. In ieder geval is er geen Skype support meer op de Android versie van Fring ;(
Wat ik mij nou afvraag is wat Nokia met dit toestel wil bereiken.

Zoals de reviewer aangeeft, eigenlijk is het toestel te laat op de markt gebracht, om nog mee te kunnen concurreren.

Het lijkt mij geen zakelijk toestel, zoals de reviewer aangeeft, wordt het op de markt gezet als een multimedia toestel. Zullen er nog veel mensen zijn die dit toestel willen hebben? Aangezien het in dezelfde prijsklasse zit als de Desire en Galaxy S?

Een veel gehoord argument om een Nokia te nemen was dat mensen geen touchscreen willen. Nu heeft deze telefoon wel een touchscreen, dus dat argument vervalt.

Het lijkt mij dat zakelijke mensen eerder een Blackberry, Nokia zonder touchscreenzullen nemen. Dan blijft er nog de consument over. De enige mensen die ik zou kunnen bedenken, die dit toestel willen zijn mensen die bij Nokia willen blijven. Maar of Nokia hier nieuwe klanten mee gaat winnen, dat betwijfel ik.

Voor de rest doet het toestel bijna op alles onder tov andere toestellen die al op de markt zijn. Dus ik zou niet weten waarom mensen voor dit toestel zullen gaan.

Hoe denken jullie daar over?
Ben het niet met je eens dat het toestel onder doet t.o.v. andere toestellen. Ik ken namelijk geen andere toestellen met HDMI, dolby surround, navigatie (met kaart op toestel), zeer goede (video) camera, ondersteuning voor bijna alle media formats (divx etc.), een mooie media speler (cover flow), goede baterijduur, ondersteuning voor bluetooth toetsenbord en muis, etc.

[Reactie gewijzigd door Tweade op 24 juli 2024 09:17]

Een telefoon uitbrengen is niet alleen om andere fabrikanten onderuit te halen hoor. Waar was de N8 oorspronkelijk voor bedoeld? Een high-end multimedia telefoon.

Als je dan kijkt naar wat de telefoon kan:
vele video bestandsformaten (zonder te converteren) afspelen
prima fotokwaliteit
audiospeler
HD video opnemen
mogelijkheid om aan een HDtv aan te sluiten
FM-radio + FM-zender
USB-on-he-go
dolby surround
en natuurlijk alles wat de voorgaande toestellen konden zoals office, pdf, agenda, etc

En wat heeft Nokia te bieden tov anderen? Bouwkwaliteit en langdurige updates en ondersteuning.

Al met al zou je kunnen stellen dat de telefoon doet waar het voor bedoeld is.

En nu een vraag terug: In welke zin loopt de Nokia achter tov anderen? Hoeveelheid apps? Gigahertz?

[Reactie gewijzigd door M.E.Amrani op 24 juli 2024 09:17]

Anoniem: 46304 @Lennyz15 oktober 2010 18:12
Persoonlijk zou ik deze kwaliteiten ook graag in een andere formfactor zien, zonder touch. Ik heb nu een E72 en die moet nog minstens1,5 jaar mee maar ik denk er voorlopig niet aan om die te vervangen door een touchscreen. Het model vind ik wel mooi, de schuine randen doen me aan een E51 denken en die gebruik ik ook nog met veel plezier als 2e toestel.
Terechte vraag, zie de N8 zo: Een stop-gap measure om toch marktaandeel/verkopen te behouden totdat S4 klaar is wat weer op gelijke hoogte moet staan met iOS en Android.

Het is tevens bedoeld als tussenstap naar Symbian 4 dat volledig op Qt gebaseerd zal worden en de Orbit UI in plaats van de Avkon UI waar S3 mee is uitgerust (en S60)

Waarom niet meteen naar de Orbit UI? Om niet in een gat te vallen met de apps. S60 apps draaien wel op S3, zo heb je al een basis aantal apps. Tegelijkertijd kan er gewerk worden aan de nieuwe Gt based apps welke dus functioneren op S3 en de aankomende S4. Daarmee heeft S4 straks dus een voldoende grote apps basis om meteen succesvol(?) gelanceerd te kunnen worden.

Doet Nokia dat niet, dan nemen ze een risico wat MS nu doet met WP 7 dat helemaal geen apps heeft vanaf het begin. Of in elk geval met een leeg blad moet beginnen.

Het is een redelijk doordachte theorie, die helaas niet de meeste elegante uitwerking heeft op de media zowel als de consument.
Anoniem: 378106 15 oktober 2010 20:50
http://www.youtube.com/watch?v=jBgDawkuk6o

Als ik dit zie is het weer schrikken. Ik heb er geen b.... verstand van maar kan iemand mij als toekomstige gebruiker gerust stellen?
Wat een onzin filmpje zeg. Hij vergelijkt een 3.5inch scherm met een 4 inch scherm van de Galaxy S. Tuurlijk heb een fatsoenlijk portrait keyboard op de Galaxy S, komt ook omdat je meer ruimte hebt. Swype is op dit moment nog beta maar wordt standaard in toekomstige firmware releases. Als je het toch wil proberen ga naar:
http://betalabs.nokia.com/apps/swype-for-symbian

Toegegeven Webkit (de webbrowser) is nogsteeds niet goed maar ik gebruik al jaar en dag Opera Mobile en dat is een droom, de beste mobile browser ooit.
http://www.opera.com/mobile/

Die beveiligings waarschuwingen heb je op elke telefoon. Android en iPhone kennen ze ook. En net zoals Android en iPhone kun je ervoor kiezen om de applicaite permanent te vertrouwen zodat hij die waarschuwingen niet meer laat zien. Alleen hij is te snel dat hij het weg drukt.

Wie gebruikt nou de delayed stock quotes welke je op je telefoon krijgt? Als je echt behoefte hebt aan stock quotes dan weet iedereen dat je een van de meerdere realtime apps moet hebben. Beetje klagen dat hij de waardeloze maar toch leuk gekleurde stock charts van de Galaxy S niet op de N8 heeft is onzin.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 09:17]

De beste browser is nog altijd de standaard android 2.2 browser... Ondersteund de meeste dingen zoals html5 en flash en meer..en is het snelste.
Het legt wel de vinger op de zere plek: browser, Email UI (heeft ook te maken met lagere resolutie van het scherm) en text input (in nieuwe firmware komt qwerty vast wel beschikbaar in portrait mode).

BTW: Waar engadget vastloopt bij deN8 opent ie met de Galaxy S de mobile versie van Engadget site. Niet echt een eerlijke vergelijking..

Die security warning komt trouwens toch niet als je instelt dat de telefoon altijd verbinding mag maken hoop ik?

Wat betreft het punt over weer, stock en nieuws: daarvoor zijn volgens mij prima widgets voor de N8 beschikbaar die imho sneller toegankelijk zijn.
Anoniem: 105188 @IronFist16 oktober 2010 00:25
Nee hij opent echt de zelfde site.

http://mobile.engadget.com/

Is alleen een subsite van engadget waar alleen maar nieuws over mobieltjes staat. Zelfse als:

http://hd.engadget.com/

en

http://alt.engadget.com/

De echte mobiele versie van engadget ziet er anders uit.

http://m.engadget.com/
Maak je geen zorgen. Die apps zijn nice om weather te zien, en stock market en news.. hij zegt dat hij dat niet heeft op de N8 maar dat is niet waar. Je hoeft maar de browser te starten en je hebt precies hetzelfde resultaat met bookmarks.

Daarnaast de security warnings die je krijgt zijn om jezelf te beschermen.. terwijl de iphone al je persoonlijke gegevens ongevraagd naar het internet verstuurd.

De firmware zal in toekomstige updates verbeterd worden met swipe en html5 voor de browser.

Ook heb ik helemaal geen problemen met een vastlopende browser.. heb mijn N8 nu 2 weken intensief gebruikt en nergens last van. Maar 1 ding heeft hij wel gelijk in en dat is dat ik in portrait view ook liever een qwerty toetsenbord had gehad.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 24 juli 2024 09:17]

Ligt aan de touchscreen kwaliteit he. En de response. Dat is heel belangrijk bij een onscreen toetsenbord.
Ik kan bijvoorbeeld met de galaxy S sneller typen dan iemand met een portrait hardware qwerty keyboard...
Dan is blijkbaar de response van het touchscreen niet zo soepel...
mooie foon jammer alleen dat nokia met symbian stopt, zou wel leuk zijn als er android op zou kunnen draaien :P
Nokia stopt helemaal niet met Symbian, sterker nog er zijn al een aantal nieuwe toestellen aangekondigd die op Symbian draaien (bron). Daarnaast heeft Nokia natuurlijk nog het MeeGo besturingssysteem dat ze samen met o.a. Intel ontwikkeld hebben.

Dat er Nokia toestellen komen in de nabije toekomst die op Android draaien is dan ook zeer onwaarschijnlijk. Ben je op zoek naar een Android toestel zijn er genoeg alternatieven.
Wat me opvalt: een lage resolutie (640x360 px.), een goede camera (720p rec.), Xenon flitser, zeer laag ram (265mb) en processor (680MHz), grote opslagcapaciteit (maar voor €15,- heb je al 2x zoveel), een beetje aan de dikke kant, maar goedkoper dan de rest.
Met name door Symbian zou ik deze telefoon niet aanschaffen.
Dat andere telefoons meer ram en ghz nodig hebben laat zien hoe inefficient het gebruikte OS werkt.
Jep. en nu komen de Apple fanboys om te zeggen dat iOS zeeeer efficient is en dat de grotere hoeveelheid RAM en Snellere CPU in hun iphone toch wel veel beter zijn.

Och, ik vind mijn samsung d600 nogsteeds heerlijk werken.
Heb een N97, een viewty, een star en een BB 9700 Gehad. maar toch haalt niks het bij het gemak van mijn d600 8)7

Met de Ghz, Megapixel, RAM en populariteits race zijn we even vergeten dat de bediening steeds complexer wordt. maar beter? hmmm...
Offtopic: Reactie op mae-t.net. (hieronder) (ik heb gereageerd op de verkeerde post)
Ik zou misschien serieus naar Samsung (heeft die nog wat anders dan Windows mobile?)
Samsung heeft hun eigen OS genaamd BADA op de Samsung Wave's.
Op hun andere high end modellen zoals de Galaxy gebruiken ze Android.
HTC heeft het voor mij net niet, net als Windows mobile zelf, dat nu toch wel tot de achterhoede behoort.
HTC gebruikt tegenwoordig Android in veel toestellen, en Windows mobile komt weer kei hard terug met de nieuwe versie (hoop ik)

Waarom wil je geen Google Android? Het is open source, je kan er praktisch alles mee.
Je zegt om privacy redenen, als het goed is sluit je een contract af met je provider niet met de telefoonbouwer, dus hoeveel privacy heb je bij een ander?

OnTopic:

Nokia komt langzaam aan wel terug. Het is een degelijk merk met een bekende naam. (misschien ook wel het probleem nu, het komt stoffig en oud over). Dit model is voor de echte Nokia fans. Mensen die niets met Nokia hebben kopen wel een ander platform denk ik. Maar ik zeg laat ze door ontwikkelen en ze komen met een Killerphone straks, maar of Symbian hier een rol in speelt vraag ik me af.

(Edit: zelf in bezit van een iPhone 4 maar ik kijk met een "open mind" naar de concurrentie)

[Reactie gewijzigd door Roorensu op 24 juli 2024 09:17]

Waarom wil je geen Google Android? Het is open source, je kan er praktisch alles mee.
Je zegt om privacy redenen, als het goed is sluit je een contract af met je provider niet met de telefoonbouwer, dus hoeveel privacy heb je bij een ander?
Je hebt duidelijk zelf geen Android toestel (zoals je zelf al aangeeft). :)

Ik heb zelf recentelijk een Android (HTC Desire Zilver) bij een verlenging genomen omdat ik helemaal klaar was met (de in mijn ogen buggy) N82 die ik op dat moment had. Voor het overstappen naar HTC altijd fervent aanhanger van Nokia geweest.

Hoewel ik het inmiddels geaccepteerd heb en heel blij ben met mijn nieuwe toestel, ben ik ik wel geschrokken van de dingetjes die Google er in heeft gestopt. Ik zal je een aantal voorbeelden geven;

- Locatie bepalen staat standaard aan bij zoeken (in de browser en in de zoek app).

- Je kan de standaard agenda niet gebruiken zonder een Google account (bij mijn weten).

- Bij het instellen van je Gmail app word geprobeerd je telefoonboek / contacten over te sturen (noemen ze synchroniseren).

- Diverse (native en 3th party) apps eisen locatiebepaling, toegang tot je telefoonboek, toegang tot je berichten, internet en (bijna volledige) controle over je telefoon (en dat soms ook nog allemaal tegelijk).

- Market (apps installeren) is niet te gebruiken zonder Google account?

- De extra beveiliging (nieuwe feature in Android 2.2) word ook aan je Google account gekoppeld.

- Er is standaard ook toestemming om andere zaken "ter verbetering van" te delen (geloof ik).

(ik weet niet alles zeker maar dit is wat mij bij staat van de eerste paar dagen)

Al met al zou Google een mooi profiel van je kunnen maken met deze gegevens. Zo hosten ze dus al snel je complete adresboek, je afspraken, je e-mail en ze weten waar je bent. Nu vertrouw ik er maar op, zo naïef als ik ben (blokkeer overigens doorgaans wel locatiebepaling), dat het allemaal wel goed komt / los loopt en dat mijn gegevens veilig bij / onnuttig voor Google zijn.

Maar ergens ben ik wel teleurgesteld dat je niet zo heel veel aan het Android OS hebt als je geen Google account hebt.
Als ik dat van te voren bewust had geweten (ik dacht dat Android "gewoon een OS" was en dat de rest optioneel zou zijn) dan had ik misschien toch nog wel voor, mijn tweede keus, de N8 gekozen (of een N900 - 4de keus).

Voor de nieuwsgierigen: de tweede keus was een Google Nexus One, maar laten we het daar dan maar niet over hebben... :)
Je spreekt een gevoel uit dat wel meer mensen hebben.
Wil je zoveel mogelijk onafhankelijk (kunnen) zijn van producten van Google, dan is Symbian een alternatief.
Inderdaad mijn Xpressmusic 5800 is echt wel een lekker toestel. Tuurlijk grafisch is het wat minder, het loopt wat trager. Maar wat ie moet doen, dat doet hij goed. Bellen, WIfi Internetten, MP3's luisteren. Ik kan er heel makkelijk applicaties op schrijven zonder dat ik lid moet worden van rare stores ;).

Echt Symbian is wat ouder.. maar toch een leuk platform :).
Nochtans is het met name dankzij Symbian dat het toestel ondanks de relatief trage CPU en kleine werkgeheugen even snel aanvoelt als Android-phones die hardware-matig 3x zo snel zijn.

Symbian mag dan geen spannend OS zijn op dit moment, het is phone-gewijs één van de meest uitontwikkelde (gezien de jarenlange voorsprong) en is heel resource-vriendelijk. Vandaar dat dingen als batterijduur bij Symbian-toestellen opmerkelijk beter zijn dan bij andere moderne toestellen, en dit terwijl er full support is voor multi-tasking e.d.
en toch laat bijna heel de wereld het links liggen.. ondanks jou argumenten.. dus bijna niemand kijkt naar batterij duur en resource vriendelijk als het er niet uitziet en voelt als een mobile OS van 2002

voor hier onder: ik bedoelde met heel de wereld dat alle telefoon brouwers symbian heeft laten vallen, ze zien er allemaal geen heil meer in. en ik kan eigenlijk wel met zekerheid zeggen dat de meerderheid van de mensen geen nokia smartphone meer koopt. maar een iphone, android ding, of een BB en straks ook nog wimo7

die paar tweakers die willen pielen met meego of symbian beschouw ik als nihil..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 215005 op 24 juli 2024 09:17]

Vaizard: dat de hele wereld -zoals jij zegt- iets links laat liggen, wil niet gelijk zeggen dat het slecht is, he? En vice versa: dat de meute achter iets aanloopt wil ook niet zeggen dat dat goed is. Zie DOS, Windows (3.0), Hitler, Mussolini, etc. :P

Ik baal toch wel elke keer dat mijn smartphones toch zo snel aan de lader moeten. Dus batterijduur is voor mij eigenlijk nog belangrijker dan dat ik kan pinchen om te zoomen. Zeker voor degenen die het vaak mobiel hard nodig hebben (werk e.d.). En na een tiental apps heb ik het eigenlijk wel gehad.
Wat ik wel jammer vind bij de N8 is echter dat de batterij niet door jezelf verwisseld kan worden. Dat maakt zijn mobiele levensduur een stuk korter.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 24 juli 2024 09:17]

batterij kan wel zelf verwisseld worden, alleen moet je 2 torx schroefjes los maken :)

en hoe lang gaat een N8 mee dan?. mijn Nexus one gaat 3 dagen mee en dat vind ik ruim genoeg..

wat maakt het uit of ik hm aan de lader moet leggen iedere avond. de lader ligt op mijn nachtkastje en ik ga iedere avond naar bed.. dus kleine moeite.

dat heb ik er wel voor over.. voor een mooie OS..
dat heb ik er wel voor over.. voor een mooie OS..
Totdat je een keer je lader niet bij je hebt of geen stopcontact in de buurt is, en daar zit je dan met je mooie OS die niet meer aangezet kan worden :P
Uiteindelijk telt functionaliteit harder dan looks in de werkomgeving waar gepresteerd moet worden. Ik heb ondertussen wel geleerd iets verder te kijken (ja, heb ze bijna allemaal al gehad, iOS, Android, Symbian, S40)
Zeg niet niemand, want ik zit wel degelijk te overwegen om van mijn Legend straks naar de E7 over te stappen. "There's an app for that" - Maar ik heb al die Apps niet nodig, bellen, exchange, imap, mp3speler en navigatie is wat ik nodig heb.
Dit kun jij natuurlijk moeilijk voor de hele wereld zeggen. Ik ben een van de oude Symbian gebruikers. De laatste twee jaar heb ik na een jaar E71 gebruik een Legend, Nexus One en HD2 hier gehad. En geen van allen bood mij iets dat zo fijn was als mijn E71. Ik zal de nieuwe Nokia-serie dus zeker overwegen.

En op het gebied van de bouwkwaliteit valt er nog heel wat te verbeteren aan de HTC's. Wel vreemd dat er het probleem van de lak is bij deze N8. Maar met de aluminium E7 zal dat probleem er niet zijn.

Apps is leuk en aardig, maar de belangrijke functionaliteit is ook voor Symbian beschikbaar. Dus wat apps betreft heeft Symbian voor mij geen nadeel.

Specs zeggen vrij weinig voor hoe snel een toestel werkt. 256 Mb moet in een telefoon genoeg zijn om een goede gebruikservaring te bieden. Dit kon vroeger met PC's ook al, dus dan moet dat ook met zo'n klein apparaatje kunnen, die veel minder nodig heeft. Enkel de resolutie stel ik mijn vraagtekens bij, en vraag ik me van af hoe goed dat werkt bij het browsen.
Hier nog iemand die veel liever Symbian dan iOS of Android gebruikt. Moest ik mezelf wijsmaken dat ik onderweg 10 000applicaties nodig heb, zal ik wel een netbook beginnen mee te nemen.
Buiten de apps hebben iOS en Android niets te leren aan Symbian.
Ik heb ook niet te klagen over symbian. het is effectief , helder en duidelijk. En ik moet mijn mobiel niet elke avond aan de oplader te hangen.
Ik snap wel dat veel mensen vallen voor eyecandy maar ik hou meer van functionaliteit.
Heel de wereld is een groot woord. Smartphone-gebruikers mischien wel, maar vele andere massaal gekochte toestellen draaien nog wel gewoon Symbian (vornamelijk S40). De gemiddelde gebruiker vindt een smartphone gewoon veel te duur, ook juist omdat hij het alleen maar gebruikt om te bellen en sms-sen, en mischien (jeugd) als muziekspeler of camera (zij het dat de gemiddelde phone daarvoor weer onvoldoende presteert)

En wat betreft batterijduur, mijn eerste phone (2000) ging zondagmiddag van de lader, en was dan vrijdagochtend nagenoeg leeg, ik wilde toen graag een toestel dat het wat makkelijker die ene dag extra uithield. Alleen de Siemens S55 was wat dat betreft goed.
Bij alle toestellen die ik daarna had, baalde ik van de korte batterijduur, mijn huidige haalt het 2 tot 3 dagen standby en als ik dan in die tijd een keer heb gebeld, haalt hij de twee dagen amper. Ik wil het ding niet iedere avond aan de lader moeten leggen. Iedere keer als ik dat doen moet, wordt het ding de volgende ochtend vergeten mee te nemen.
draaien nog wel gewoon Symbian (vornamelijk S40)
Nog maar een keer dan: S40 is geen Symbian, dat draait op een eigen OS van Nokia.

En in die tijd heeft Philips nog een toestel gehad dat hjet 2 weken uithield, de Xenium 9@9a.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 46304 op 24 juli 2024 09:17]

Ik snap al die kritiek op Symbian niet. Ik heb nog steeds een uitermate antieke en trage smartphone in gebruik, en zelfs daar voldoet Symbian nog steeds redelijk op. Toegegeven, hij is niet razendsnel en als ik apps wil draaien pak ik wel een netbook of zelfs laptop erbij, maar zonder smartphone zou ik niet willen en de nieuwste Nokia-modellen zouden nu na meer dan 6 jaar trouwe dienst van dit oude beestje zeker waardige opvolgers zijn.

Vanuit een ander perspectief, even als advocaat van de duivel stellen dat ik Symbian maar matig zou vinden, dan blijft er nog steeds weinig anders over als ik moet kiezen:

Google en Apple vallen om zowel practische (Apple = vendor lock-in) als financiele (Apple = duur) als idealistische redenen (zowel Google = privacygevoelig en monopolistisch als Apple = onbeschoft en monopolistisch) volledig af

RIM (Blackberry) zou ik eventueel overwegen maar is zolangzamerhand geen modern high-end meer

HTC heeft het voor mij net niet, net als Windows mobile zelf, dat nu toch wel tot de achterhoede behoort.

Ik zou misschien serieus naar Samsung (heeft die nog wat anders dan Windows mobile?) en Motorola (bijvoorbeeld Linux, maar ze hebben naar mijn idee ook nog steeds Symbian modellen) kijken, ware het niet dat deze toestellen beperkter, minder degelijk, en meer verouderd zijn dan de nieuwe Nokia-modellen.

Conclusie: hoe je het ook wendt of keert, je komt toch bij Symbian en/of Nokia uit.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 09:17]

In de conclusie wordt juist de goede bouwkwaliteit genoemd als pluspunt, terwijl het eerder genoemde 'grote minpunt van de kwaliteit van de lak' er kennelijk niet meer toe doet.

Een product waar al na een paar dagen(!) de lak van afslijt verdient het niet om 'een uitstekende keuze' genoemd te worden!
Dat vond ik ook al erg opvallend. Het toestel mag dan stevig in elkaar zitten en aanvoelen, maar als ik een nieuwe telefoon had waarbij de lak al na een paar dagen begint af te slijten zou ik de kwaliteit meteen als matig tot slecht afdoen.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Gizmore15 oktober 2010 10:47
Terecht punt. Oorzaak is dat het stukje over de lak op het laatste moment is toegevoegd, omdat het eerder niet was opgevallen. Ik zal het even fixen :)
ik heb mijn N8 nu ruim 2 weken in gebruik en gebruik hem heel intensief.... ik weet niet waar tweakers.net dit test-toestel in hun review heeft gehaald maar mijn lak is nog zo zwart als dat hij voor het eerst uit de doos kwam. Ik vindt het ook raar dat de lak bij de sim en geheugen slot los laat. Het is onzin dat de lak daar los laat want de sim en geheugen slot gebruik je maar hooguit een paar keer per maand.
De N8 is bij nokia al ruim 3 maanden in een test fase.... het kan nooit dat de lak los laat zo snel. deze reviewer heeft gewoon toevallig een verkeerd toestel in handen wat alleen bij dit specifiek toestel ter spraken is.
Wat ik helemaal niet snap is dat een geanodiseerd iets lak zou verliezen. Althans daar lijkt het wat op dat dat lak verliest.
Anodiseren is een proces dat een kleur oplsluit in het metaal/aluminium. Dat kan in principe met normaal gebruik niet slijten. Dikke krassen trekt uiteraard wel de kleur eruit maar oppervlakkige krassen kun je weg vegen.

Misschien de kunstof einddoppen die kunnen slijten? Maar het lijkt me logisch dat die doppen volledig in kleur zijn dus niet kunnen slijten qua kleur?
Ik heb 2 Nokia N8's (reeds een 2-tal maanden). En hier heb ik helemaal geen last van verlies van lak. Ik denk dus dat dit over een geïsoleerd geval gaat.
Anoniem: 256386 15 oktober 2010 11:02
1. De modellen zien er niet sexy uit. Het oogt nog steeds gedateerd. Wat is er mis met de
designafdeling? Een model ala HD2 of iPhone moet toch ook mogelijk zijn?
2. Symbian is een ouderwets software. Natuurlijk zijn er altijd verbeteringen maar
als je windows mobile 6.5 (een verbetering tov WM6 naast WP7 zet is dat een 100%
verschil. Dit is gewoon aanmodderen.

Nokia is in mijn ogen sinds de opkomst van de iPhone niet vernieuwend bezig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 24 juli 2024 09:17]

Met punt 1 ben ik het totaal niet eens. Deze telefoon ziet er i.m.o. een stuk beter uit dan alle huidige HTC modellen, de iPhone buiten beschouwing gelaten.
Punt 1 is persoonlijk, dus dat kun je niet als argument gebruiken. Nokia heeft altijd 'afwijkende' designs, waardoor ze dus hun eigen identiteit behouden.

Punt 2 klopt ook voor geen meter. WP7 is geen opvolger van WM6.x. Windows heeft gezegd dat ze naast elkaar gaan bestaan. En wat is het nut van een hele andere kant op gaan als de software doet wat het moet doen? Nokia houdt zich meer bezig met het verbeteren van vorige edities in plaats van het toevoegen van onnodige dingen aan een OS. Daarnaast hebben ze ook een andere OS (Meego, Meamo) voor weer een andere doelgroep

[Reactie gewijzigd door M.E.Amrani op 24 juli 2024 09:17]

Misschien heb ik er overheen gelezen, maar hoe zit het met de batterijduur?
Veel beter dan iPhone door de zuinigere processor.
Samengevat: Bij licht gebruik tot 3 dagen, normaal 2 dagen, zwaar gebruik 1 dag. Staat inderdaad in de review.
Ik vind die USB functie eigenlijk wel goed gevonden! Zo zou je een USB harddisk kunnen aansluiten (films/muziek) of bijvoorbeeld je digitale camera zodat je foto's op vakantie kunt mailen. Toetsenbord aansluiten en eenvoudig lange mails typen, gamepad aansluiten...
Die USB harddisk zal inderdaad wel lukken (mass storage device), maar het is nog maar de vraag of er ook drivers aanwezig zijn voor toetsenborden en gamepads.. zou uiteraard wel heel erg stoer zijn, kun je bijvoorbeeld zo'n foldable keyboardje altijd bij je hebben. Dan heb je een mooi alternatief voor een netbook op zak :)
De N8 heeft ondersteuning voor bluetooth toetsenbord en muis. :)

[Reactie gewijzigd door Tweade op 24 juli 2024 09:17]

Eindelijk fatsoenlijk sms-sen. Nu ben ik met 1 sms'je meestal meer als een half uur bezig. Dan bel ik liever even, is veel sneller (5min).
USB disks werken helaas niet, de N8 levert te weinig power. Als je dat op een andere manier weet op te lossen zou het misschien wel kunnen.
Anoniem: 46304 @Julian15 oktober 2010 17:56
Veel externe harddisks hebben externe power dus dat zou nog moeten kunnen. Maar veel grote externe harddiske zijn NTFS geformatteerd, ik denk niet dat de N8 dat snapt.
Zelf vind ik dit ook een van de features die mij heel erg aanspreekt. Hoop dat ze dit op meerdere toestellen gaan toepassen.
Anoniem: 25699 15 oktober 2010 12:24
Ben zelf op zoek naar een toestel en hou al een tijd lang de reviews in de gaten maar wat is nu het ultieme toestel ? Ik krijg sterk de indruk dat het zeer persoonlijk is allemaal. Ben je op zoek naar een goeie camera dan zou dit toestel kunnen volstaan, wil je een hoog gadgetgehalte dan kom je bij iPhone-achtige toestellen en zo kun je nog wel een paar dingen opnoemen. Wat is volgens jullie het beste toestel die al dingen combineert ?
In mijn ogen is het besturingssysteem het belangrijkste (usability) en de componenten (performance + mogelijkheden), daarnaast komt uiterlijk en praktisch design (blingability :*))

[Reactie gewijzigd door Falcon op 24 juli 2024 09:17]

De iPhone, die heeft imo een betere camera dan de N8. Betere low-light performance, minder lens distortion, is ontzettend scherp en bewaart meer details per pixel dan de N8.
Waar baseer je dat op? Op basis van de hier gepubliceerde foto's moet ik het toch echt heel erg met je oneens zijn. Minder lens distortion zou misschien nog kunnen, maar dat komt gewoon omdat de N8 meer groothoek is en daarbij is het nou eenmaal een stuk lastiger om distortion te voorkomen. Voor de rest, de low-light performance van de iPhone vind ik op basis van de foto's in de review maar matigjes.
Ik zou eerst even controleren of het klopt wat je zegt.

Low-light performance van N8 is veel beter. Zie voorbeeldfoto's (tip: gebruik google)
Lens distortion: klopt. Maar goed, wat verwacht je van een groothoeklens
Scherpte: Dit wordt softwarematig verscherpt.
Details per pixel: Leuke term heb je verzonnen :|
Heb je de foto's wel bekeken? :?
Haha per pixel :D Wat leuk zeg, ook al heb je gelijk de N8 heeft 7MP meer :P dus al had die per pixel iets minder detail (dacht dat 1 pixel gewoon 1 kleur was en niet detail kon bevatten maar goed dat terzijde) dan nog kom je uiteindelijk op een scherper plaatje om dat je ruim 2x zo hoge MP hebt ;)
Anoniem: 145867 @MarcoC20 oktober 2010 16:46
@MarcoC,

Je maakt jezelf behoorlijk belachelijk.. Teveel naar steve jobs zijn uitspraken geluisterd?
"you drink too much cool-aid"...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.