Vlakbij het vliegveld van Eindhoven staat het kantoor van Namco Bandai Partners Benelux. Het bedrijf bestaat al enige tijd en het heeft in de loop der jaren de nodige veranderingen ondergaan. Zo was het in het zuiden des lands voorheen verantwoordelijk voor de distributie van Sega-titels. Atari Benelux, zoals het bedrijf toen nog heette, veranderde na de overname van het Europese distributienetwerk van Atari door Namco Bandai in Namco Bandai Partners, en inmiddels wordt in '040' aardig aan de weg getimmerd. Zo heeft het bedrijf een contract met Bethesda Softworks, waarvoor het onder andere Fallout: New Vegas in de Benelux zal uitgeven, en ook vanuit de Namco Bandai-hoek zijn de nodige interessante titels in ontwikkeling. Een voorbeeld daarvan is Enslaved, van Heavenly Sword-ontwikkelaar Ninja Theory. Deze studio hoopt met dit spel te scoren door de unieke relatie tussen de hoofdpersonages.
Verschijnt op: Xbox 360, PlayStation 3
/i/1269937030.jpeg?f=imagenormal)
In Enslaved staan Monkey en Trip centraal. Monkey is een sterke wildebras met een gelimiteerde herseninhoud, en Trip is een pientere jongedame met iets minder fysieke mogelijkheden. Het tweetal leeft in een post-apocalyptische wereld, honderdvijftig jaar na nu. Deze wereld is anders dan de meeste post-apocalyptische werelden die we hebben gezien. In Enslaved is de wereld overwoekerd door de natuur, wat de situatie niet direct beter maakt voor de mensheid, maar het zorgt wel voor een kleurrijk geheel voor de speler. De wereld is zelfs zo kleurrijk, dat de vergelijking met een game als Uncharted gemakkelijk kan worden gemaakt. Dat is geen slecht uitgangspunt.
Monkey en Trip komen uit verschillende maatschappelijke groeperingen. Vooropgesteld: de steden zijn verlaten en worden gedomineerd door Mechs en turrets. De mensen die de apocalyps hebben overleefd, hebben zich teruggetrokken in de wouden. Ze leven er in een grote groep en houden er een soort beschaving op na, een leefwijze waar ook Trip voor heeft gekozen. Anderen kiezen echter het individuele pad dat vooral draait om overleven, en tot deze categorie mensen behoort Monkey. Die individuele manier van leven heeft een reden. De grote gemeenschappen worden namelijk bedreigd door 'Harvest Ships', schepen van een onbekende organisatie die mensen oogst om ze als slaven in te zetten. Moeten we het nog uitleggen? De gemeenschap van Trip wordt uiteraard opgeslokt door zo'n schip, en uiteindelijk belandt ook Monkey daar.
Uit nood geboren duo
Tegen de regel in weten Monkey en Trip te ontkomen aan de greep van de slavendrijvers, maar Trip voorziet een probleem. Hoe gaat zij immers haar thuis, kilometers ver, bereiken zonder enige hulp? Monkey is weliswaar in staat te overleven, maar hij is alleen geïnteresseerd in zijn eigen gewin. Aan boord van het slavenschip vindt Trip de oplossing: een 'headband', zoals deze door de slavendrijvers aan de mensen wordt gegeven. De headband zorgt ervoor dat mensen gehoorzaam zijn, door ze een pijnscheut te geven als ze de bevelen niet opvolgen. Dit mechanisme werkt ook bij Monkey, die onder controle staat van Trip zodra zij hem een headband omdoet. Het uit nood geboren duo moet vervolgens dus een weg vinden naar Trips gemeenschap, alwaar Trip Monkey weer zal vrijlaten.
Vanaf dat moment ontstaat er een haat-liefde verhouding tussen de twee, die echter nauwelijks de tijd krijgen om zich echt te verdiepen in hun relatie. De omgeving staat dat laatste niet toe, de wereld wordt immers gedomineerd door Mechs en turrets, die voor een hoop problemen zorgen. Dit is het domein van Monkey. Hij mag dan gebaat zijn bij wat aansturing, maar een mech uitschakelen lukt hem zonder problemen. Hoewel niet alles over het vechtsysteem werd verteld tijdens de demonstratie die Ninja Theory ons in Londen gaf, werd wel duidelijk dat Enslaved een mix biedt tussen hack & slash en magische aanvallen, zoals we die bij andere avonturenspellen hebben gezien.
Krachtpatser
Monkey beschikt over een staf waarmee de wildebras rake klappen kan uitdelen. Opvallend genoeg verbergt de krachtpatser het voorwerp als hij niet aan het vechten is, ergens op een plek waar wij het niet kunnen zien. Dit lijkt een slordigheidje, maar het is verhaaltechnisch verantwoord; Monkey is namelijk afgeleid van het hoofdpersonage uit 'Monkey: A Journey to the West', een tekenfilm uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Enslaved deelt niet alleen de ondertitel, maar is ook deels gebaseerd op - en geïnspireerd door - die comic. In de film verstopt Monkey eenzelfde soort staf in zijn oor. In zijn oor, ja...
/i/1269937026.jpeg?f=imagenormal)
Het vechten gaat verder dan alleen recht-toe, recht-aan hakwerk. In de presentatie zagen we dat Monkey en Trip meerdere keren werden geconfronteerd met lastig in te nemen stellingen waarbij de Mechs duidelijk de overhand hadden. In die situaties heeft Trip een belangrijke hulpfunctie. Zij kan de aandacht van de Mechs op zich gericht houden, waardoor Monkey de kans krijgt een andere route te nemen om de Mechs in de rug aan te vallen. Monkey kan de Mechs vervolgens eenvoudig uitschakelen, of zelfs onderdelen van ze jatten. Dat laatste doe je door op het juiste moment op de juiste knop te drukken. Dat lijkt op de aanwezigheid van zogenaamde quicktime-events te duiden, maar de makers hebben er bewust voor gekozen om die niet in het spel te verwerken. Dit omdat die naar hun eigen mening in Heavenly Sword, de vorige game uit hun studio, niet werkten zoals ze dat graag hadden gezien.
Platformen
Regelmatig moeten Monkey en Trip, voordat er gevochten moet of kan worden, eerst een route afleggen naar de volgende obstakels. Je voelt het al aankomen: Enslaved beschikt over een stevige portie platformwerk. Hoewel de makers dit onderdeel aanvankelijk omschreven als "compleet uniek" geeft een van de ontwikkelaars later wel toe dat de dynamiek van de levels en de opbouw van de puzzels iets weg heeft van de manier waarop een game als Prince of Persia in elkaar zit. In de demonstratie die wij kregen, gaf Trip veel aanwijzingen en tips aan Monkey, die hem hielpen om een bepaald punt te bereiken. Daarbij viel ook op dat beklimbare objecten altijd knipperden, waardoor er weinig zoeken en puzzelen aan te pas kwam.
/i/1269937029.jpeg?f=imagenormal)
Hoewel Monkey en Trip een twee-eenheid vormen, is Enslaved geen co-op game. De speler speelt als Monkey en Trip blijft te allen tijde een niet-speelbaar personage. Ergens jammer, maar aan de andere kant: Monkey is het enige karakter dat ook echt iets kan. Dit personage wordt overigens 'geacteerd' door Andy Serkis, die ook verantwoordelijk is voor de animaties van andere personages. De makers zijn duidelijk trots op de cast en de crew die ze hebben verzameld voor Enslaved. Zo neemt de eveneens niet onbekende Lindsey Shaw de rol van Trip voor haar rekening. Schrijver Alex Garland heeft meegeschreven aan het verhaal en de muziek wordt verzorgd door Nitin Sawhney.
Aanpoten
Het geluid is overigens nog wel een puntje van aandacht. Enslaved moet dit najaar uitkomen, maar in de versie die wij te zien kregen, waren de cinematics nog niet verwerkt en beschikten de personages nog niet over echte stemmen. We kregen weliswaar een live-action filmpje voorgeschoteld waarin het acteerwerk van Serkis en Shaw was te zien, maar in het spel waren hun stemmen nog niet verwerkt. Monkey en Trip hadden beide een computerstem, wat de presentatie een beetje onderuit haalde. Het geeft te denken dat de audiovisuele ontwikkeling zo achter lijkt te lopen bij de rest van het spel. We gunnen Ninja Theory het voordeel van de twijfel, maar het staat vast dat de dames en heren nog even flink aan moeten poten.
Als meer audiovisuele elementen op hun plek zouden staan, zouden we Enslaved waarschijnlijk al een stukje hoger aanslaan. Het feit dat dit aspect wat achter lijkt te lopen, haalde de presentatie onderuit. Dat neemt niet weg dat Enslaved een project is waar potentie in zit. De wisselwerking tussen Monkey en Trip lijkt goed uit de verf te komen. De gameplay kwam niet direct baanbrekend over, maar hij was interessant genoeg om de aandacht erbij te houden. Over dit aspect van het spel krijgen we rond de E3 waarschijnlijk meer te horen. Voor nu geven we Enslaved: Odyssey to the West het voordeel van de twijfel, maar een finaal oordeel is natuurlijk nog ver weg.
Titel |
Enslaved: Odyssey to the West
|
 |
Platform |
Xbox 360, PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Ninja Theory |
Uitgever |
Namco Bandai |
Releasedatum |
2010 |